KUĆNI LJUBIMCI

Najvažnije stavke koje morate znati kada idete kod veterinara

Nijedan vlasnik ne može da predvidi uslove u čekaonici, niti može biti siguran kako će njegov ljubimac reagirati

Najtipičnije greške vlasnika ljubimaca. X

Dž. R.

29.4.2024

Pregled kod veterinara može biti stresan bez obzira je li vaš kućni prijatelj bolestan ili ne, jer pored toga što trebate uklopiti vrijeme za posjetu, morate imati i dovoljan budžet za troškove kao i zapamtiti sve što je potrebno da pitate veterinara.

Ipak, mnogi vlasnici kućnih ljubimaca prave greške koje izazivaju još veći stres tokom posjeta veterinaru, a jedan veterinarski tehničar ovih 5 grešaka navodi kao najtipičnije.

Odgovarajući povodac

U čekaonici veterinarske ordinacije često može da bude haotično. Neki kućni ljubimci će lajati, mjaukati, kreštati ili pokazivati tipične znakove anksioznosti, dok će drugi biti uzbuđeni što vide druge životinje i ljubimce sa kojima se upoznaju. Nijedan vlasnik ne može da predvidi uslove u čekaonici, niti može biti siguran kako će njegov ljubimac reagirati, bez obzira na to što je vaspitan i socijalizovan.

Poslednja stvar koju bi poželio bilo koji vlasnik jeste da se rutinski pregled ljubimca pretvori u hitnu intervenciju zbog povreda od ugriza. Kada stignete kod veterinara, držite ljubimca pravilno, psa na kratkom povocu, a mačku u transporteru. Nije dobra ideja držati mačku ili malog psa u naručju, jer druge životinje mogu da ih uznemire i natjeraju da iskoče. Nemojte psu staviti povodac na izvlačenje, previše je teško držati psa blizu sebe ako se mehanizam rastegne na pet metara.

Nemojte da sjedite u čekaonici ako vaš ljubimac pokazuje znakove uznemirenosti kod veterinara ili je sklon da juri druge životinje. Obavijestite veterinara da ćete sačekati u automobilu ili napolju dok vaš pas ne dođe na red za pregled.

Razgovor o financijama

Veterinarska njega može biti skupa i nije nimalo zabavno dobiti šokantno visok račun na kraju pregleda. Izbjegnite ovo tako što ćete saopštiti svoje potrebe. 

Većina veterinarskih ordinacija prikazuje cijene za glavne procedure i mogu da pripreme cjenovnik na zahtjev vlasnika, u zavisnosti od pregleda. Popričajte sa veterinarom o financijama prije započinjanja dijagnostike ili liječenja, jer će u tom slučaju on raditi u okviru vašeg budžeta ili vas uputiti na opcije plaćanja.

Insistiranje na držanju

Veterinari znaju koliko vlasnici vole svoje ljubimce i razumiju zašto žele da ih drže na pregledima i prilikom procedura, ali to obično nije dozvoljeno. Veterinar i njegovi zaposlenici su obučeni da pravilno rukuju životinjama i primjenjuju tehnike vezivanja koje ljubimca postavljaju u bezbjedan i udoban položaj i istovremeno štite tehničare od povreda ili ujeda.

Vlasnik koji insistira na tome da drži ljubimca izlaže sebe, životinju i zaposlenike opasnostima, kućni ljubimci se često ponašaju neobično kod veterinara, tako da čak i najvaspitanije i najmirnije životinje mogu nanijeti povrede ujedima ili ogrebotinama, zbog straha ili frustracije.

Kućni ljubimci mogu pokušati da skoče sa stola ili da pobjegnu i da se pritom povrijede. Vaš veterinar može se smatrati zakonskom odgovornim ako vi ili vaš ljubimac budete povrijeđeni.

Vlasnik ne podijeli detalje

Dobra komunikacija sa veterinarom je neophodna za dobrobit vašeg ljubimca. Životinje ne mogu da govore same za sebe, pa morate biti njihovi zastupnici. 

Neki vlasnici brinu o tome da će ih veterinar izgrditi, pa će izostaviti detalje koje mogu da budu važne za dijagnosticiranje ili liječenje ljubimca. Veterinar treba da zna koliko dugo bolest traje, pa budite iskreni, ako je prošlo nekoliko mjeseci, recite to, a ako ste propustili da psu date lijek, veterinar i to treba da zna.

Problem u komunikaciji može nastati ako kod veterinara pošaljete ljubimca i neku drugu osobu. Ako ste glavni njegovatelj i donosilac odluka za svog ljubimca, budite uvijek u ulozi onoga ko će sa veterinarom razgovarati. Ako ne možete da lično prisustvujete, navedite broj telefona kako bi veterinar mogao da vas pozove, kako ne bi propustio važne stvari koje treba da uradi.

Veterinarske preporuke

Jedna od najvećih grešaka vlasnika kućnih ljubimaca je njihovo protivljenje savjetima veterinara čime pogoršavaju probleme svojim ljubimcima. 

Evo primera, veterinar je posavjetovao da psu ne skidate kragnu nakon operacije, ali vi je skinete, jer vam je žao ljubimca. Stoga očekujte da će ljubimac sažvakati konce i otvoriti ranu, pa ćete se suočiti sa hitnim slučajem. 

Isto važi i za promenu lijekova ili drugih tretmana bez prethodnog razgovora sa veterinarom. Oslonite se na veterinara i njegove zaposlenike i ne zaboravite da su oni tu da pomognu vašem ljubimcu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.