DUGO SE PRIPREMALA

Izložba "Priroda na dodir" u Zemaljskom muzeju BiH

Otvara se 10. maja u 14 sati

Plakat izložbe. Društvene mreže

L. S. R.

29.4.2024

Izložba "Priroda na dodir" u Zemaljskom muzeju BiH  bit će otvorena 10. maja u 14 sati.

- Dodir i zvuk su dva čula koja mogu da dočaraju mnogo više od pogleda. Prenijeti informaciju na osnovu dodira, a uz pomoć zvuka je posebna vještina. Zato smo se i dugo pripremali za ovakvu izložbu kako bi našli najbolji način da naročito osobama sa posebnim potrebama opišemo kako izgleda priroda i živa bića u njoj. Ne samo da ih opišemo riječima, već i da dožive oblik i teksturu kroz dodir.

Većina predstavnika živog svijeta na izložbi su uvećani u odnosu na prirodnu veličinu. Škorpija, bogomoljka su kod nas 50 cm dugački, a mrmoljci i više. Na sporama mahovina, koje se u prirodi ne vide golim okom, uočićete pravilne površinske strukture. Tu je i jedan predstavnik ribljeg svijeta, tri predstavnika gmizavaca, a pelikan i kobac su ptičiji reprezenti. Najmnogobrojnije su gljive, kod kojih smo, kroz više vjernih kopija, prikazali svu raznolikost oblika ovih organizama koji nisu ni biljke ni životinje.

Sa velikom odgovornošću, ali i zadovoljstvom smo pripremili ovu izložbu kako bi smo, prvenstveno ranjivim kategorijama našeg društva, omogućili novi jedinstveni doživljaj. Zato se nadamo da će osobe sa posebnim potrebama izaći sa naše izložbe sa novim saznanjima i podsticajnim iskustvima - poručili su iz Zemaljskog muzeja BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.