MOSTAR

Počela akcija "Pokloni knjigu, daruj joj novi život", razmjena knjiga i razgovor s književnicima

Cilj je događaja popularizacija knjiga i čitanja te ukazivanje na važnost čitanja u ovom digitalnom vremenu

Štanda Narodne biblioteke u Mostaru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
FENA

29.4.2024

U povodu Svjetskog dana knjige, Narodna biblioteka Mostar u suradnji s Yunus Emre Institutom u ponedjeljak je započela akciju razmjene knjiga pod nazivom "Pokloni knjigu, daruj joj novi život".

Razmjena knjiga

Posjetitelji štanda Narodne biblioteke na mostarskom Trgu Musala su, osim razmijene knjiga, imali priliku razgovarati i družiti se s književnicima.

- Povodom Svjetskog dana knjige – 23. aprila, danas radimo razmjenu knjiga. Također, imat ćemo druženje s mostarskim književnicima koji će s prolaznicima i posjetiteljima razgovarati o važnosti čitanja, kao i o tome da je knjiga živa samo dok je čitana - kazao je u izjavi za Fenu direktor Narodne biblioteke Mostar Omer Mičijević.

Po njegovim riječima, cilj je događaja popularizacija knjiga i čitanja te ukazivanje na važnost čitanja u ovom digitalnom vremenu.

- U Mostaru egzistiraju tri javne biblioteke, jedna univerzitetska i jedna sveučilišna. Također, sve su obogaćenje i školske biblioteke, kao i one kućne, tako da s točnom sigurnošću ne možemo reći koliko Mostarci čitaju, ali je to sigurno više nego što se percipira u javnosti, ali ipak još uvijek nedovoljno - ističe Mičijević.

Napomenuo je i da se najviše čitaju suvremena beletristika i dječje knjige.

Građani su imali priliku svoje pročitane knjige razmijeniti sa svojim sugrađanima te uzeti i besplatne primjerke nekih knjiga iz Narodne biblioteke i Kulturnog centra Yunus Emre Instituta.

Važnost čitanja

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti. Tog su dana 1616. godine umrli Miguel de Servantes (Miguel de Cervantes) i Vilijam Šekspir (William Shakespeare). UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promovirati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.