KAMPIRALI U DVORIŠTU

Studenti zbog Gaze protestovali pred Sorbonom, policija ih rastjerala

Izrael je uzvratio nametanjem opsade Gaze i zračnim i kopnenim napadom

Pariz. Screenshot

D. H.

29.4.2024

Policija je rastjerala desetine prosvjednika koji su kampirali u dvorištu Univerziteta Sorbone u Parizu danas kako bi protestovali protiv rata u Gazi, rekao je tamošnji student. Protesti su održani tri dana nakon protesta na elitnom univerzitetu Sciences Po u glavnom gradu i uslijedili su nakon skupova protiv sukoba u kampusima diljem Sjedinjenih Država.

- Imamo sve razloge, kao na Yaleu, Columbiji, Sciences Po ... da osudimo ono što vidimo da se događa - rekao je student, koji se predstavio samo kao Leonard, na drugom skupu ispred ulaza u Sorbonu.

Univerzitet, jedan od najstarijih na svijetu, zatvorilo je svoje zgrade tokom mirnih prosvjeda. Studenti su skandirali 'Oslobodite Palestinu' i pozvali instituciju da osudi Izrael. Ukupno 253 taoca zarobljeno je u napadu Hamasa na južni Izrael 7. oktobra. Prema izraelskim podacima pripadnici Hamasa u napadu su ubili oko 1200 Izraelaca.

Izrael je uzvratio nametanjem opsade Gaze i zračnim i kopnenim napadom. Izraelska vojska u tim je napadima ubila najmanje 34.488 Palestinaca, prema zdravstvenim vlastima Gaze.

Nekoliko francuskih političara, uključujući Mathilde Panot koja predvodi ljevičarsku LFI grupu zastupnika u Nacionalnoj skupštini, pozvali su pristalice na društvenim mrežama da se pridruže demonstracijama na Sorboni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.