POZNAT RAZLOG

Škotski premijer Humza Jusaf razmatra ostavku

Jusafova ostavka bila je opcija, ali konačna odluka još nije donesena

Humza Jusaf. AP

N. H.

29.4.2024

 Škotski čelnik Humza Jusaf (Yousaf) razmatra ostavku na mjestu premijera umjesto da se suoči s dva glasanja o povjerenju, javili su britanski mediji u nedjelju navečer.

Jusafova ostavka bila je opcija, ali konačna odluka još nije donesena, prenosi BBC pozivajući se na izvor blizak premijeru.

Bivšem čelniku Škotske nacionalne stranke Džonu Sviniju (John Swinney) obratili su se visoki stranački kadrovi da postane privremeni premijer u slučaju da Jusaf bude prisiljen da ode s dužnosti, prenosi Times, dodajući da Svini ne želi istupiti zbog razloga lične prirode.

Prošle je sedmice Jusaf objavio da se namjerava boriti protiv glasanja o povjerenju na koje su pozvali politički protivnici nakon njegove odluke da se povuče iz koalicionog sporazuma i pokuša predvoditi manjinsku vladu.

- Prilično sam uvjeren, u stvari veoma sam uvjeren, da ću moći pobijediti na tom glasanju o povjerenju - izjavio je on za Sky News u petak.

Ako Jusaf izgubi na glasanju, parlament bi imao 28 dana da izabere novog premijera prije nego što izbori budu sazvani, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.