OMLADINSKI AKTIVISTI

Mladi uputili zagovaračke inicijative u nadležne institucije BiH

Cilj programa je povećati učešće i uticaj mladih lidera i liderica u kreiranju i usvajanju EU-integracijskih politika u BiH

Inkubator zagovaračkih inicijativa mladih. FENA

FENA

29.4.2024

Omladinski aktivisti i članovi projekta “Inkubator zagovaračkih inicijativa mladih”, koji provodi Udruženje PROI Sarajevo u partnerstvu s Omladinskim pokretom Revolt Tuzla i Centrom za edukaciju mladih Travnik, a uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT uputili su u nadležne institucije Bosne i Hercegovine inicijative adresirane na borbu protiv korupcije i nasilja nad ženama u BiH.

Učešće mladih

Cilj programa je povećati učešće i uticaj mladih lidera i liderica u kreiranju i usvajanju EU-integracijskih politika u BiH, odnosno osigurati da mladi lideri i liderice imaju značajan uticaj na političke odluke i reforme u vezi s EU integracijama. 

Kroz aktivno uključivanje u procese odlučivanja, savjetovanja s relevantnim institucijama i sudjelovanje na sastancima, mladi iz BiH će imati priliku iznijeti svoje prijedloge, stavove i rješenja te ostvariti konkretni utjecaj na kreiranje politika, saopćeno je iz Udruženja PROI Sarajevo.

Zagovaračke inicijative

Set zagovaračkih inicijativa mladih lidera i liderica iz oblasti borbe protiv korupcije u BiH odnosi se na nekoliko tematskih oblasti.

Također, vodeći se Izvještajem Europske komisije za BiH za 2023. godinu i GREVIO Izvještajem o zakonodavnim i drugim mjerama za provedbu odredbi Konvencije Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija) mladi lideri i liderice su identifikovali i zagovaračke inicijative iz oblasti borbe protiv nasilja u BiH.

Mladi urgiraju

Mladi zagovarači iz Sarajeva, Travnika i Tuzle urgiraju razmatranje navedenih inicijativa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, kako bi se ubrzao ekonomski napredak države kroz pristupanje države Evropskoj uniji.

- EU traži od zemalja kandidata da ostvare napredak u oblasti vladavine prava, dobrog upravljanja i borbe protiv korupcije. Postizanje značajnog napretka u ovim oblastima povećava vjerovatnoću bržeg napretka u procesu pristupanja EU. Unapređenje institucionalnih kapaciteta u ovim oblastima ne samo da doprinosi evropskim integracijama, već i jača samu državu. Borba protiv nasilja nad ženama i korupcije povećava povjerenje građana u vlasti i institucije. Ovo povjerenje je ključno za stabilnost društva i podržava proces evropskih integracija, jer pokazuje da država radi u interesu svojih građana - navela je izvršna direktorica PROI-a Jasmina Čekrić.

Predstavnica mladih lidera i liderica iz Sarajeva Emina Smajlović je navela da je borba protiv korupcije u BiH ključna za jačanje vladavine prava, izgradnju povjerenja u institucije i ostvarivanje održivog ekonomskog razvoja.

- Mi, mladi lideri nastojimo stvoriti transparentno i odgovorno društvo u kojem korupcija nema mjesta, što je temeljni korak ka našem integriranju u evropske strukture - dodala je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.