PIŠE "AS"

Špancima prijeti izbacivanje s Eura: FIFA i UEFA ih čekaju do petka, a onda...

To je natjeralo špansku vladu da osnuje odbor koji će nadgledati rad Fudbalskog saveza Španije, ali FIFA i UEFA već traže objašnjenje

Rubijales: U centru skandala. AP

N. H.

29.4.2024

Španski fudbal potresaju velike afere uoči Evropskog prvenstva, koje će se održati za nešto više od mjesec dana, a to bi moglo rezultirati njihovim izbacivanjem s najveće smotre evropskih selekcija, piše "As". 

Poslovanje tamošnjeg Saveza nalazi se pod lupom FIFA-e i UEFA-e, koje su osudile miješanje politike, a posebna pažnja im se pridaje nakon posljednjih kontroverzi u vezi s istragom o korupciju. 

Tu je još i smjena predsjednika Luisa Rubijalesa, koji je tokom ceremonije na Svjetskom prvenstvu za žene poljubio jednu od reprezentativki. 

To je natjeralo špansku vladu da osnuje odbor koji će nadgledati rad Fudbalskog saveza Španije, ali FIFA i UEFA već traže objašnjenje. 

Kao krajnji rok da spomenuti odbor da odgovore je petak, a FIFA i UEFA su pitale po kojoj pravnoj osnovi je imenovan odbor, koji je sastav, koliko traje mandat, kakve su im ovlasti i u kakvom su odnosu s izvršnim tijelima Saveza. 

Iz Niona i Ciriha upozoravaju da posljednja pretpostavka ih može skupo koštati. 

"As" dodaje da bi, ako FIFA i UEFA, ne budu zadovoljne odgovorima, mogle izbaciti Španiju s predstojećeg Eura, a španske klubove iz UEFA-inih takmičenja. 

Pritom bi ispali iz utrke za dobivanje domaćinstva Svjetskog prvenstva 2030. godine u saradnji s Portugalom, Marokom i još tri južoameričke zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.