LOŠE NAVIKE

Zašto nemamo energije: Razlog potražite u životnom stilu

Problemi s koncentracijom, umor i nervoza mogu biti znak da vam u organizmu nedostaje željeza

Stalni umor. Facebook

Z. K.

29.4.2024

Ako ste stalno umorni, uzrok ne mora biti zbog nedostatka sna. Vrlo je moguće da pravite svakodnevne greške zbog kojih vam se spava i stalno ste umorni. Nekoliko je faktora koji su najčešće razlozi neobjašnjivog umora.

Neaktivnost 

Pola sata laganih vježbi ili brže pješačenje do posla pomoći će da se osjećate bolje i imate više energije.

Neredovna ishrana

 Ako jedete u pravilnim vremenskim razmacima, ne preskačete doručak i ne odgađajte ručak kako biste završili posao, nivo energije bit će stabilan tokom dana i bit ćete manje umorni. Čak i kada ste u velikoj žurbi, pojedite voćku.

Previše spavate 

Ako ste stalno umorni, iako dobro spavate, možda biste trebali ujutro ustajati ranije. Jer, važan je kvalitet sna, a ne kvantitet. Ljudi koji spavaju duže od devet sati noću, podložni su bolestima koliko i oni koji pate od nesanice.

Neuredan prostor 

Što više predmeta imate u vidnom polju, poput gomile papira, fascikli, ako vam je u kuhinji haos, to je vašem mozgu teže da filtrira ono što je važno i da se na to fokusira. A to, također, može dovesti do iscrpljenosti.

Manjak željeza 

Problemi s koncentracijom, umor i nervoza mogu biti znak da vam u organizmu nedostaje željeza. Jedite tamnozeleno lisnato povrće, jaja, nemasno meso, orašaste plodove u kombinaciji s voćem i povrćem koje sadrži vitamin C.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.