OBRATITE PAŽNJU

Jeste li alergični na prezervative: Ljekar objasnio kakvu reakciju može izazvati lateks

Žene češće doživljavaju simptome alergije

Kondomi mogu izazvati ozbiljniju reakciju kod žena zbog osjetljivosti vaginalnih sluzokoža. Facebook

E. Ag.

2.5.2024

Dr. Džef Foster je ljekar opće prakse i za "The Sun" daje odgovore na pitanja čitalaca. Jedan momak se javio s prilično neobičnim pitanjem, ali morao ga je postaviti iz predostrožnosti. Kondomi su najčešći način kontracepcije, ali ne odgovaraju svima. To je bio i njegov slučaj.

Dobra alternativa

- Imam 24 godine i idem na "momački odmor", samo s prijateljima, u julu. Mislim da sam alergičan na kondome. Spolni organ me bolio i svrbio kada sam ih koristio u prošlosti. Da li postoji alternativna metoda kontracepcije koju mogu da isprobam i koja štiti od spolno prenosivih bolesti - glasio je problem ovog momka i objašnjenje.

Dakle, može li se biti alergičan na ovu vrstu zaštite i šta je u tom slučaju dobra alternativa?

- Spolno prenosive infekcije su uobičajeni rizik tokom "momačkih odmora", a činjenica da razmišljate kako da se nosite s tim je zaista važna. Često smatramo da su ove bolesti klasična hlamidija, gonoreja ili genitalni herpes, ali druga ozbiljna stanja kao što su HIV i hepatitis B također se mogu prenijeti intimnim odnosom - odgovorio je ljekar.

Nedavno je došlo do porasta broja slučajeva sifilisa, a to bi dijelom mogla biti posljedica smanjenja upotrebe zaštitne kontracepcije, kao što su kondomi, zapaža stručnjak.

Kondomi su najuspješniji način da se smanji rizik od zaraze spolno prenosivim infekcijama, ali mnogi ljudi s alergijama na lateks se brinu da će odnos učiniti neprijatnim ili izazvati alergijsku reakciju., piše Ona.rs.

Međutim, već neko vrijeme postoji niz kondoma bez lateksa, koji bi trebalo da omoguće uživanje u bezbjednom odnosu bez alergijskih reakcija.

Šta se može desiti

Mnogi proizvodi su napravljeni od lateksa, ali rukavice i kondomi su vjerovatno najpoznatiji. Žene češće nego muškarci doživljavaju simptome alergije na kondom od lateksa. Ako reagujete na rukavice od lateksa, vaše ruke mogu da svrbe ili osjećaju iritaciju.

Kondomi mogu izazvati ozbiljniju reakciju kod žena zbog osjetljivosti vaginalnih sluzokoža. Lateksu je lakše da uđe u krvotok kroz sluzokožu nego preko kože na tijelu.

Ako ste alergični na lateks, vaše tijelo smatra lateks štetnom supstancom. Zatim reaguje pokušavajući da se izbori sa opasnom supstancom, iako je nema.

Duže ili češće izlaganje lateksu dovodi do težih simptoma.

Lokalni simptomi alergija na lateks kondome uključuju svrab, otok i crvenilo oko kože i genitalija. Sistemski simptomi mogu uključivati koprivnjaču i začepljen nos, curenje iz nosa, a također mogu izazvati astmu, piše "Verywellhealth.com".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.