NEVJEROVATNO

Srbin kojeg Domovinski pokret želi za ministra od pravoslavaca traži da poštuju ustaški pozdrav, razbijao table s ćirilicom

Mišić je prvobitno bio angažovan u Hrvatskoj konzervativnoj stranci, a bio je i na listi Suverenista, kasnije se priključuje Škori, a onda i DP

Predrag Mišić. Dusko Jaramaz / PIXSELL

S. S. / Index.hr

2.5.2024

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava danas nije demantovao da je njihov izbor za ministra branitelja Hravtske Predrag Mišić Peđa, koji je bio na listi Domovinskog pokreta na 3. mjestu u 9. izbornoj jedinici, piše Index.hr.

Podsjetimo, Mišića je javnost upoznala kada je 2013. razbio dvojezičnu ploču s ćiriličnim natpisom na zgradi vukovarske Policijske stanice. Kazao je da je to učinio jer smatra da "ćirilici nije mjesto u Vukovaru dokle god se ne riješi pitanje hiljada ubijenih i nestalih i dok se ne kazne krivci počinjenih ratnih zločina". Mišić se predstavlja kao pripadnik srpske nacionalne manjine.

Mišić je prvobitno bio angažovan u Hrvatskoj konzervativnoj stranci, a bio je i na listi Suverenista. Tokom predsjedničke kampanje priklonio se Miroslavu Škori, a kasnije Domovinskom pokretu.

Gost kod Bujaneca

Vrlo je čest gost u televizijskim emisijama koje vodi Velimir Bujanec, osuđen da je kokainom plaćao usluge prostituki jer je, kako je rekao, "drogom morao kupovati ljubav". Bujanec je poznat i po fotografiji na kojoj pozira u nacističkoj uniformi sa svastikom oko ruke. 

Mišić je osnivač i vođa udruženja Hrvatski pravoslavni centar od aprila 2022. godine, koja želi pružiti podršku hrvatskim pravoslavnim vjernicima, a za krajnji cilj ima uspostavu Hrvatske pravoslavne crkve. Podsjetimo, riječ je o crkvi koja je osnovana zakonskom odredbom Ante Pavelića 1942. godine tokom djelovanja Nezavisne Države Hrvatske.

Grb sličan NDH

Osim grba udruženja koji je gotovo identičan onome iz NDH, Mišićevo udruženje, čini se, promovira i fašističke pozdrave, piše Index.hr.

- Pristup Vam je moguć samo ako slavite osnivanje Republike Hrvatske, obilježja HOS-a, žrtvu domovinskog rata, priznanju iste - stoji u glavnim uslovima pristupanja UHPC-u na njihovim službenim stranicama. U obilježja HOS-a, podsjetimo, spada i pozdrav "Za dom spremni".

Početkom ove godine Mišić je u općini Dicmo, pored Splita, organizirao domjenak povodom pravoslavnog Badnjaka i Božića. Na tom domjenku bili su delegacija predsjednika Zorana Milanovića, predstavnik ministra branitelja, ali i Ivan Penava, HDZ-ov Ante Sanader i šef splitskih crnokošuljaša Marko Skejo, piše Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.