BKC

Dani KS otvoreni projekcijom dokumentarnog filma "Planet Sarajevo"

Manifestacija će trajati od 2. do 9. maja, a publika će biti u prilici da prati mnoštvo zanimljivih sadržaja

2.5.2024

Manifestacija Dani Kantona Sarajevo 2024. otvorena je projekcijom dokumentarnog filma „Planet Sarajevo“, nagrađivanog bh. reditelja Šahina Šišića u Galeriji JU BKC KS.

Šahin Šišić 1993. godine snimio je možda i najupečatljivije djelo svoje karijere – kratki dokumentarac „Planet Sarajevo“, koji na jedinstven način govori o užasima opsade Sarajeva početkom devedesetih. 

Snimljen 16 mm ručnom kamerom u stilu cinema verite, Šišićev dokumentarac – nenadmašnom vizualnom estetikom, bez naracije i intervjua – prikazuje svakodnevnu borbu Sarajlija u katastrofalnom vihoru jugoslavenskih ratova.

„Planet Sarajevo“, koji predstavlja višeslojni i višeznačni prikaz moguće sudbine čovječanstva i ratne sudbine čovjeka u opsjednutom Sarajevu, mnogi smatraju ponajboljim dokumentarcem snimljenim u ratnom periodu u BiH.

Šahin Šišić (rođen 1961. godine) karijeru je započeo osamdesetih godina prošlog vijeka kao fotograf, da bi potom upisao studij filmske kamere na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. U to vrijeme snima svoj diplomski film “Margina” (1989), za koji je u službenom programu kanskog filmskog festivala dobio nagradu “Zlatna palma” za najbolji kratki film, što se smatra jednom od najvećih svjetskih filmskih nagrada koju je dobio jedan bh. autor. Karijeru nastavlja u inostranstvu, gdje je radio na velikom broju filmskih i umjetničkih projekata.

Manifestacija će trajati od 2. do 9. maja, a publika će biti u prilici da prati mnoštvo zanimljivih sadržaja za građane, od rok koncerata, predstava za djecu, promocija knjiga i izložbi posvećenih antifašističkim stripovima itd. na različitim lokacijama širom Kantona Sarajevo. Ulaz na sve programe je besplatan. Manifestacija se dešava pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.