HOĆE LI SE ISPLATITI

Paprena cijena projekata trojke: Dug Kantona Sarajevo sve bliži milijardi KM!

Ono što je izvjesno svakako jeste da dug ostaje građanima da ga otplaćuju, a da li će se on isplatiti kroz ekonomski rast i razvoj, treba da vidimo

Pruga Ilidža – Hrasnica: Kredit od 25 miliona eura. Vlada KS

Danijal Hadzovic

14.5.2024

U dokumentu "Strategija upravljanja dugom Kantona Sarajevo 2023. – 2025.“ može se pronaći podatak da, zaključno s 31. decembrom 2022., dug KS iznosi 483 miliona KM.

Enormno zaduživanje

Ipak, valjalo bi da Ministarstvo finansija ažurira ove podatke, s obzirom na to da su u međuvremenu dogovorena te su stupila na snagu nova zaduženja.

Naime, tokom 2023. godine za projekt unapređenja kvaliteta zraka Vlada KS zadužila se 23 miliona eura kod Svjetske banke, 8,5 miliona eura kod EBRD-a za modernizaciju depoa tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja, još 25 miliona eura kod EBRD-a za javni prijevoz „Sarajevo E-mobility“, izgradnja pruge od Ilidže do Hrasnice košta 25 (+5) miliona eura, također kod EBRD-a, 35 miliona eura Vlada se zadužila kod EIB-a za projekt "Gradski prijevoz u Sarajevu - B“, te još 35 miliona eura za projekt „Daljinskog grijanja“ „Toplana“ Sarajevo.

Kada se sve sabere, to znači da je na postojeći dug s kraja 2022. dodano još 156,5 miliona eura, tj. 306 miliona KM, što bi ukupan dug popelo na 789 miliona KM. Kada se, uz međunarodne kreditore, dodaju i zaduženja koja su kod komercijalnih banaka planirana kroz budžet za 2024. godinu u iznosu od 106 miliona KM, dolazimo do zaduženja od oko 840 miliona KM, a treba računati da na sve ove kredite treba platiti i kamate, što brojku dodatno povećava. Poređenja radi, budžet Kantona Sarajevo za 2024. iznosi oko 1,5 milijardi KM, što znači da dug već doseže 56 posto budžeta.

Razvojni krediti

Ipak, ministar finansija KS Afan Kalamujić tvrdi da Kanton nije previše zadužen.

- Dug, odnosno krediti, mogu biti razvojni ili za potrošnju. Ako su za potrošnju ili ih koristimo za finansiranje plaća, kao Republika Srpska, onda bi svaki iznos zaduženja bio zabrinjavajući. Krediti koje Kanton Sarajevo uzima su većinom namijenjeni za kapitalne projekte u cilju daljnjeg razvoja KS - kaže Kalamujić.

Ipak, s ovim stavom se ne slažu iz opozicije. Iz SDA su optužili KS da građane vodi u dužničko ropstvo.

- Građani od tih kredita nisu dobili ništa, osim tajnih višemilionskih ugovora za projekte čija realizacija kasni mjesecima, zimske ekskurzije u Dubai i masovnog zapošljavanja stranačkih kadrova u institucije vlasti i javna preduzeća - poručuju iz ove stranke.

Ono što je izvjesno svakako jeste da dug ostaje građanima, a da li će se on isplatiti kroz ekonomski rast i razvoj, tek treba da vidimo.

Tematska sjednica

Iz Stranke za BiH Vladu KS optužuju da nastoji prikriti stvarno stanje te da ne želi izaći s cjelovitim dokumentom o stanju zaduženosti Kantona. Zbog svega su nedavno zatražili da se organizira i tematska sjednica Skupštine KS o zaduženosti.

- Kanton galopira prema kreditnim zaduženjima od milijardu KM i zakonskom maksimumu, gdje više neće biti moguće kreditno se zaduživati, a dugove će otplaćivati djeca sadašnjih članova Vlade Kantona Sarajevo - optužuju iz ove stranke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.