MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Konaković: Zamislite da je Milanović rekao Plenkoviću može mandat, ali mora SDP unutra, kao što je to uradio Lendo

Da se ne vraćamo na onaj dio kako su uopšte došli do većine da biraju Lendu, na Šilje, Muje, Nijaze i lov po šumama

Elmedin Konaković. Fena

S. S.

11.5.2024

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković prokomentarisao je to što je jučer predsjednik Hrvatske Zoran Milanović povjerio Andreju Plenkoviću mandat za formiranje Vlade Hrvatske i uporedio to sa BiH.

- Zoran Milanović je jučer povjerio Andreju Plenkoviću mandat za formiranje Vlade RH. Uradio je to zato što je Plenković dokazao da ima većinu u Parlamentu. Sve to desilo se nakon veoma teške izborne kampanje, mnogo teških riječi i uvreda. Ista stvar se desila u susjednoj Crnoj Gori kad je tadašnji predsjednik Milo Đukanović povjerio mandat Dritanu Abazoviću jer je Abazović imao većinu.

I to se desilo nakon kampanje pune teških riječi i uvreda Isto je i u ostatku svijeta, samo je kod nas drugačije. Kad smo okupili većinu za formiranje Vlade FBiH u oba doma Parlamenta FBiH Refik Lendo je blokirao imenovanje Vlade FBiH sa Nikšićem na čelu jer u njoj nije bilo SDFA.

Kad je Kristijan Šmit odblokirao proces blokade kako bi većina mogla potvrditi imenovanje, spin majstori su Vladu FBiH nazvali nametnutom. Vladu FBiH je imenovala većina u oba doma Parlamenta FBiH, a Šmit je otklonio blokadu. E sad zamislite da je Milanović rekao može mandat, al’ mora SDP unutra ili da je Đukanović insistirao da unutra mora DPS? Nezamislivo jel’ tako?

Da se ne vraćamo na onaj dio kako su uopšte došli do većine da biraju Lendu, na Šilje, Muje, Nijaze i lov po šumama. I na kraju, niste čuli galamdžije koje su govorile da Šmitove izmjene nisu dugoročne, nakon što su zvanično i trajno prije nekoliko sedmica stupile na snagu? Nisam ni ja - naveo je Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.