ŽIVOT

Nepoznato kada će početi primjena ograničenih marži na hranu i lijekove u RS

U Ministarstvu trgovine RS za Fenu kažu da Uredbu donosi Vlada, a da Generalni sekretarijat šalje na objavu

Primjena ograničenih marži u RS. Fena

FENA

26.4.2024

Građani u Republici Srpskoj nadali su se da će, u skladu s najavama iz Vlade RS, za predstojeće prvomajske i vjerske praznike pripremiti trpezu s jefitinijim namirinicima, ali od toga trenutno nema ništa.

Vlada RS je na sjednici 4. aprila usvojila Uredbu o određivanju marži u prometu na maksimalno 10 odsto u veleprodaji, odnosno 12 odsto u maloprodaji za 16 proizvoda.

Ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić tada je rekao kako građani mogu da očekuju niže cijene za čak oko 500 artikala, ako se uzme u obzir broj proizvođača i gramaža proizvoda na čiju cijenu je ograničena marža.

Predviđeno je da ta uredba stupi na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku RS” i da traje do kraja juna. Međutim, Uredba nije još ugledala svjetlo dana u “Službenom glasniku” zbog čega cijene ne mogu biti niže.

U Ministarstvu trgovine RS za Fenu kažu da Uredbu donosi Vlada, a da Generalni sekretarijat šalje na objavu.

- Mi smo materijal pripremali kao predlagači, on je usvojen na Vladi, kao predlagači smo ga parafirali i uputili na dalju proceduru. Po našim informacijama, materijal je upućen na objavu - kažu u Ministarstvu.

Podsjećaju da je ministar rekao da će u periodu važenja Uredbe pratiti stanje i da će se nakon tog perioda korigovati li će biti produžen rok.

Niže cijene zbog ograničene marže trebalo bi da budu na sljedeće proizvode: konzumna jaja, pavlaka, cijelo pile, pileća viršla, pileći parizer, kokošja pašteta, riža bijela u kesi, tjestenina od bijelog brašna fidilini, zamrznuti grašak, zamrznute mahune, pasterizovana mješana salata, pasterizovani krastavci, tečni deterdžent za suđe, prašak za pranje veša u prahu, tečni sapun za ruke i dvoslojni toalet papir.

Uredbom su precizirana pakovanja, odnosno težina ovih proizvoda na koje su ograničene marže.

Osim ovoga, Vlada RS je na istoj sjednici ograničila maržu u prometu lijekova i to na 6 odsto u veleprodaji i na 18 odsto u maloprodaji. Ni ova uredba nije objavljena u “Službenom glasniku”, kao ni Uredba kojom su dodatno smanjene marže na osnovne životne namirnice, odnosno na 10 proizvoda na koje su od ranije ograničene marže. Marža je smanjena sa 8 na 6 odsto u veleprodaji, odnosno sa 10 na 8 odsto u maloprodaji.

Takođe, smanjena je marža na hranu na dojenčad-zamjenu za majčino mlijeko i na pelene za djecu i za odrasle na 4 odsto u veleprodaji, odnosno na 6 odsto u maloprodaji.

Izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” Murisa Marić za Fenu kaže da je zatečena što gotovo mjesec dana od kada je Vlada donijela uredbe o ograničenim maržama nismo ušli u proceduru snižavanja cijena hrane.

- Dijeli nas samo nekoliko sati od vikenda koji nas uvodi u malo duži period praznika. Znamo koliko je sve skupo i svakim danom sve poskupljuje, a za mnoge građane bi značilo kada bi koliko-toliko mogli da uštede – ocjenjuje Marić.

Pretpostavlja da se zbog “političkih dešavanja” zapostavila primjena uredbi.

Po posljednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, godišnja martovska inflacija u RS je iznosila 2,7 odsto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.