GLAVNI TUŽILAC

Kajganić sa španskom ambasadoricom: Podrška Tužilaštvu BiH u postizanju još boljih rezultata

Kajganić je predstavio rad i rezultate Tužilaštva BiH, kao i aktivnosti u oblasti međunarodne saradnje

Ambasadorica je podržala dosadašnje korake. Tužilaštvo BiH

FENA

26.4.2024

Glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić sastao se sa ambasadoricom Kraljevine Španije u BiH Maríom Teresom Lizaranzom Perinat, kao i sa vođom tima projekta EU4JUSTICE i ostalim ekspertima angažiranim u BiH.

Kajganić je predstavio rad i rezultate Tužilaštva BiH, kao i aktivnosti u oblasti međunarodne saradnje, te rad na predmetima usmjerenim protiv međunarodnog i prekograničnog kriminala, uključujući organizirani kriminal i druga povezana krivična djela.

Ambasadorica je podržala dosadašnje korake i ohrabrila glavnog tužioca da nastavi tim putem, istaknuvši da će Kraljevina Španija podržati Tužilaštvo BiH u postizanju još boljih rezultata.

Na sastanku je, osim usklađivanja pravosudnog sistema BiH sa evropskim standardima, razgovarano i o potpisivanju bilateralnog sporazuma sa državnim tužilaštvom u Španiji.

Takav sporazum bi ojačao saradnju u radu na predmetima organiziranog kriminala, korupcije, kao i drugim predmetima prekograničnog i međunarodnog kriminala te osigurao bržu i efikasniju komunikaciju između dva tužilaštva.

Dogovoren je niz aktivnosti koje se mogu realizirati u sklopu projekta EU4JUSTICE, a koje će pomoći jačanju vladavine prava u BiH i međunarodne saradnje pravosudnih institucija u sklopu evropskih integracija, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.