EVROPSKA LIGA

Stručnjaci nove generacije: Može li De Rosi konačno zaustaviti Alonsa

Ekipa Leverkuzena nije izgubila u zadnjih 46 utakmica što je zaista nestvaran rekord

De Rosi i Alonso. AP

Di. R.

2.5.2024

Roma i Bajer Levekruzen će večeras igrati prvu polufinalnu utakmicu Evropske lige. Ovi klubovi su se prošle sezone sastali u istoj fazi takmičenja, a tada je bio uspješniji tim iz Italije. 

Novi njemački prvaci traže osvetu za prošlogodišnji poraz u polufinalu Evropske lige, i traže susret sa Marsejom ili Atalantom u ovogodišnjem finalu u Dablinu.

Mladi stručnjaci u polufinalu

Ekipa Leverkuzena nije izgubila u zadnjih 46 utakmica što je zaista nestvaran rekord. Ćabi Alonso (Xabi) je preuzeo ekipu u oktobru 2022. godine i za kratko vrijeme je napravio nevjerovatne rezultate.

"Apotekari" su uspjeli osvojiti Bundesligu bez ijednog poraza u sezoni, a bit će zanimljivo vidjeti da li De Rosi (De Rossi) može nanijeti poraz prvi poraz u sezoni za Ćabija Alonsa.

Roma je prošle godine došla do kraja ovog takmičenja ali ga nisu uspjeli osvojiti. Ako opet dođu do finala, "Giallorossi" će biti predvođeni klupskom legendom i trenutnim trenerom Danijeleom De Rosijem, koji je upisao 13 pobjeda i samo tri poraza u 20 utakmica od preuzimanja kluba u januaru.

De Rosi je nedavno obnovio svoj ugovor u Romi i sada pokušava završiti sezonu osvajanjem nekog trofeja i osiguravanjem mjesta među pet najboljih u Italiji, čime bi osigurao igranje u Ligi prvaka za sljedeću sezonu.

Kao i De Rosi, Ćabi Alonso je potvrdio da će ostati u svom trenutnom klubu barem još jednu godinu.

Rimljani priželjkuju reprizu 

Nepobjedivi Leverkuzen je u četvrtfinalu Evropske Lige prošao ekipu Vest Hama ukupnim rezultatom (1:3)

S druge strane Rimljani su izašli kao pobjednici iz italijanskog dvoboja u četvrtfinalu Evropske lige. Roma je završila posao protiv Milana ukupnim rezultatom (3:1).

Oni su tako nastavili svoj put prema trećem uzastopnom evropskom finalu - ali prvi put bez bivšeg trenera Žozea Murinja (Jose Mourinho).

Podsjetimo, Murinjova ekipa je izborila pobjedu od (1:0) u ukupnom rezultatu protiv Leverkuzena u prošlogodišnjem polufinalu prije nego što su izgubili od specijalista za ovo takmičenje, Sevilje, samo 12 mjeseci nakon osvajanja Konferencijske lige.

Sigurno je da će u Rimu svi priželjkivati rezultatsku reprizu od prošle godine. 

Hvale jedni druge

Očekuje nas fascinantan dvoboj između dva mlada trenera, s prvim činom koji će se odigrati u "Vječnom gradu" Italije.

Ćabi Alonso i De Rosi su do sada imali sedam međusobnih duela kao igrači. Španac je uspješniji sa 5 pobjeda, dok De Rosi ima samo jednu. Također jednom prilikom su igrali neriješeno. 

Oba mlada stručnjaka su imali samo riječi hvale za svoje rivale.

- Što se tiče Bajera moramo poštovati njihov nivo igre, igraju sjajno i ostvaruju nevjerojatne rezultate. Imaju sjajne igrače i trenera kojeg iznimno cijenim, on je duže s ekipom nego ja i uspješno je implementirao gotovo sve svoje ideje. Moramo biti svjesni da su neporaženi, da su okrenuli velik broj utakmica koje su gubili u svoju korist i zato je potreban dodatan oprez - rekao je Daniele De Rosi.

- Svjesni smo protiv koga igramo. Roma je odlična pod novim trenerom, promijenila je stil igre i očekuje nas vrlo intenzivno polufinale. Imali su teške protivnike u prijašnjim fazama i dokazali su da na visokom nivou. Za nas je dobro što smo opet ovdje, puno smo naučili iz prošlosezonskog poraza i sada to želimo dokazati. - rekao je Ćabi Alonso.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.