View Poll Results: Koristite li freeware?

Voters
41. You may not vote on this poll
 • Da

  37 90.24%
 • Ne

  3 7.32%
 • Šta je to freeware?

  1 2.44%
Page 2 of 5 FirstFirst 12345 LastLast
Results 11 to 20 of 46

Thread: Freeware - Besplatni download

 1. #11
  skenan
  Guest

  Re: Freeware - Besplatni download

  Najbolji besplatni registry čistači:

  1. Moj prvi izbor je EasyCleaner. Vremenom se pokazao da ne stvara probleme, periodično se ažurira, i bilježi "registry values" tj. fajlovi u registryju koji se ne smiju brisati, kako vaš računar ne bi usporio ili još gore totalno pokvario. Takođe prepoznaje duplicirane fajlove, privremene fajlove, ali ovo možete smatrati nekom bonus a ne primarnom funkcijom programa.

  Slika:

  Download: http://personal.inet.fi/business/toniarts/ecleane.htm

  Veličina Datoteke: 2.81 MB

  2. Eusing Free Registry Cleaner je još jedna dobra opcija. Problem je što zaostaje u sadržajima u odnosu na EasyCleaner. Bez obzira na ovo, ovaj program svakako će dobro odraditi svoje obaveze, sigurno i pouzdano.

  Slika:

  Download: http://www.eusing.com/free_registry_cle ... leaner.htm

  Veličina datoteke: 922 KB

 2. #12
  skenan
  Guest

  Re: Freeware - Besplatni download

  Najbolji besplatni čistači fajlova:

  1. CCleaner je proizvod koji počeo sa najosnovnijim sadržajima, no vremenom se toliko popravio i došao do tačke gdje više ni jedan proizvod ove vrste mu ne može parirati a uz to je i besplatan! Vrlo je efektivan u čišćenju računara od privremenih fajlova, cookija, čišćenja Recycle bina, historije, generalno svakakvog smeća koje vaš računar u toku jednog procesa izbaci.

  Naravno pored svojih prednosti ima i svoje mane. Prvo ima prilično agresivno instaliranje sa mnoštvom pitanja da li želite ovo ili ono instalirati, pa morate biti pažljivi sa sadržajima koje želite instalirati. Npr. uz instalaciju dođe nepotrebni Yahoo toolbar, i naravno to se treba odoznačiti. Naravno ono čemu ne treba vjerovati ovom programu je registry čistač. Za to postoje drugi programi, iako ima registry čistač, ja radije koristim posebno specijalizirane programe za to.

  Slika:

  Download: http://www.ccleaner.com/download

  Veličina datoteke: 2.88 MB

  2. Dobra alternativa CCleaneru je Empty Temp Folders. Nije kompletan proizvod kao CCleaner, i već dugo nema updatea, ali zato može očistiti više privremenih fajlova nego CCleaner! Zato preporučujem da se koriste oba ova programa.

  Slika:

  Download: http://www.majorgeeks.com/download1575.html

  Veličina datoteke: 651KB

  3. Još jedan solidan čistač je Steven Gould's CleanUP!. Kompaktan je, dobro dizajniran, dobro ažuriran i odlična je alternativa CCleaneru. Ima nekoliko instanci koje su uzrokovale probleme na mom računaru, moguće je da sam pogriješio oko instalacije ili slično, međutim na mnogim sajtovima korisnici su prezadovoljni ovim programom.

  Slika:

  Download: http://www.stevengould.org/software/cle ... nload.html

  Veličina datoteke: 332KB

  Hajmo ostali forumaši uključite se sa prijedlozima za dobar besplatni software...

 3. #13

  Re: Freeware - Besplatni download

  Revo Uninstaller
  Okvirno gledajući, opisani program u svega 1 MB instalacijske procedure zaista nudi mnogo...


  Revo Uninstaller je izvrsna i besplatna zamjena za klasični Add/Remove „aplet“ Windowsa koji će Vam olakšati posao kod deinstalacija programa, igrica i time uštedjeti nikad dovoljan diskovni prostor.

  Sa tzv.“hunter“ modom Revo Uninstaller će u pozadini paziti dok vršite deinstalaciju, instalaciju te će strelovitom brzinom prikazati stanje instaliranog softwarea. Uz ovaj odličan alat dolaze integrirani i razni potprogrami, poput Auto Start Manager – za manipulaciju start-up aplikacija, Windows history cleaner – brisanje historije rada na sistemu, Office history cleaner, Browser history cleaner – koji će očistiti disk od nagomilanog smeća tokom pretraživanja Interneta.

  Okvirno gledajući, opisani program u svega 1 MB instalacijske procedure zaista nudi mnogo. Revo Uninstaller je u potpunosti besplatan, na brz način omogućava brisanje bilo koje aplikacije, igrice...

  Na jednostavan način možete imati uvid u vrste datoteka koje programi instaliraju na računar, dozvoljeno je korištenje „drag and drop“ moda za brzu deinstalaciju i brisanje aplikacija, na jednostavan način manipulirajte start-up grupom programa.

  Na brz način obrišite historiju „surfanja“. Podržano je brisanje sa Internet Explorera, Firefoxa i Opere.Naravno,za one koji se ne snalaze na engleskom jeziku tu je i hrvatski jezik.

  Na brz način obrišite historiju rada tokom korištenja računara itd. Izvršnu datoteku težine 1.2 MB možete preuzeti sa web lokacije http://www.revouninstaller.com/

 4. #14

  Re: Freeware - Besplatni download

  posto sam ja amater i surfam gdje me "odnese",koristim:Windows Live OneCare sigurnosni skener na hrvatskom da bolje razumijem.Prezadovoljan.

  http://onecare.live.com/site/hr-hr/scan ... redir=true

 5. #15
  skenan
  Guest

  Re: Freeware - Besplatni download

  Multimedija

  CD/DVD besplatni pržači:


  1. Od svih besplatnih pržača, najimpresivniji je CD Burner XP. Lagan je za korištenje, ima sve sadržaje koji imaju i komercijalni pržači. Posjeduje odličan interfejs, može pržiti diskove, CD MP3, sistemske diskove tipa Windows XP bootable disc, itd... Nezamjenjiv je za prosječnog korisnika koji želi sposoban i lak za korištenje pržač.

  Slika:

  Download: http://www.cdburnerxp.se/en/download

  Veličina datoteke: 3.04 MB

  2. Ukoliko želite pržiti dvostrane diskove ili Blue-ray diskove, ili trebate fleksibilnije opcije kod prženja video sadržaja, odličan program za to je ImgBurn. To je sposoban program sa svim sadržajima koje posjeduje i CD Burner XP. Glavni problem ovog programa je komplikovano šučenje i treba dosta vremena da se na njega naviknete. To ga odaljava od prvog mjesta, no svakako odličan je alat za prosječnog korisnika.

  Slika:

  Download: http://www.imgburn.com/index.php?act=download

  Veličina datoteke: 1.88 MB

  3. DeepBurner Free je još jedan solidan pržač. Međutim besplatna verzija zaostaje u sadržajima, poput prženja video diskova, bootable diskova itd. Lagan je za korištenje, postoji i portable verzija.

  Slika:

  Download: http://www.deepburner.com/?r=download

  Veličina datoteke: 2.67 MB

 6. #16

  Re: Freeware - Besplatni download

  MediaCoder 0.6.2
  MediaCoder je besplatan, unuverzalan softver tipa "sve u jednom" za konverziju zvuka i videa u razlicite formate.
  On objedinjuje odlicne audio i videokodeke sa alatkama otvorenog koda,a nudi i razne dodatne mogucnosti. Mozete ga upotrijebiti za poboljsavanje kompresije i smanjivanje velicine komprimovane datoteke, za konverziju zvuka s visokom bitskom brzinom u zvuk s niskom bitskom brzinom za prenosive plejere, za prenosenje muzike na prenosive uredjaje,za izdvajanje muzike iz video odlomaka, snimanje CD/VCD/DVD diskova itd.
  Kada su audioformati u pitanju,program podrzava MP3, OGG/Vorbis, AAC, MusePack, VMA, RealAudio, FLAC, WavPack, APE/APL I WAV, kao i AVI (Xvid/DivX/H.264), MPEG1/2/4, QuickTime (mov), WMV/ASF, RealMedia(rmvb), MP4, Matroska (mkv), CUE Sheets, CD, VCD, i DVD od Video formata.

  Konvertovani audio sadrzaj se moze snimiti bez gubitka kvaliteta u formate: MP3, OGG/Voebis, AAC, AAC+/Parametric Stereo,MusePack,WMA, FLAC, WavPack, Monkey" s Audio(APE), WMA Lossless, i WAV.

  Konvertovani video moze se snimiti u formatima H.264, Xvid, DivX 4/5,MPEG1/2/4, H.263, a kao kontejnerski formati podrzani su AVI, MPEG, Matroska, MP4 i PMP(format za PSP medijske plejere). Datoteku tezine 17.6 MB mozete preuzet sa http://mediacoder.sourceforge.net/download.htm

 7. #17

  Re: Freeware - Besplatni download

  HD Tune

  HD Tune je izvrstan besplatni program koji ce izvuci sto vise informacija iz tvrdih diskova i na vrijeme vas upozoriti na mogucu havariju sa tvrdim diskovima.
  Osim velicine samog tvrdog diska, program nudi detaljnije informacije o brzini prijenosa, brzinu protoka, pristupa podacima, koristenost CPU-a, te temperaturu tvrdog diska kao i napredne SMART informacije.
  SMART (Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology) je tehnologija koju podrzava vecina danasnjih tvrdih diskova. Uz pomoc SMART tehnologije moguce je predvidjeti kada ce se neki tvrdi disk pokvariti tako da na rijeme mozemo napraviti sigurnosnu kopiju podataka da u slucaju havarije diska ne bi ostali bez istih. SMART opcija mora biti ukljucena u BIOS-u. Trebam spomenuti da uz ovu besplatnu verziju postoji i ona komercijalna za koju cete morati izdvojiti 34.95 $. Ono po cemu se razlikuje PRO verzija od one obicne besplatne je da posjeduje neke naprednije tehnike pracenja rada diska u realnom vremenu, zatim benchmark alat i pokoju mogucnost za koju bivate uskraceni kod besplatne verzije.  HD Tune mogucnosti: - benchmark tvrdog diska-napredne i detaljne informacije koje ukljucuju informacije o particijima, verziji firmwarea, serijski broj samog diska, velicinu, velicinu buffera, brzinu prijenosa – zdravstveno stanje tvrdog diska – ispis mogucih gresaka u samom radu – informacije o temperaturi diska.
  Datoteku tezine 628 kB mozete preuzeti s Web lokacije http://www.hdtune.com/

 8. #18

  Re: Freeware - Besplatni download

  Bee Wallpaper

  Ukoliko spadate u fanatike koji svaki dan zele svjezu desktop pozadinu, a da pri tome ne morate rucno traziti u bespucima Internetarazne slicice koje bi iskoristili kao desktop pozadine,tada Bee Wallpaper mozete svrstati u Vasu stalnu kolekciju korisnih programa.
  Ovaj program ce vam olaksati manipulaciju desktop pozadinama,drugim rijecima potpuno je mozete automatizirati.Programu mozete unutar postavki narediti u koje doba dana novu sliku na Vasoj radnoj povrsini, mozete dodati listu svojih fotografija direktno as diska, no da bude jos sladje, program dozvoljava da nove desktop pozadine preuzimate direktno as online galerije gdje su doticne razvrstane po kategorijama, pa je vrlo lako snaci se u hrpetini slika koje su jednostavno jedna ljepsa od druge.
  Jedina mana je da sve slike koje preuzimate sa online galerije imaju mali zastitni znak, no u ovom slucaju nisu tako izrazene pa neki veci problema sa iritiranjem slika ne bi smjelo biti. Program je u potpunosti besplatan, sucelje mu je ugodno dizajnirano, zapravo se ne trebate ni privikavati. Dovoljno je dodati listu slika, podesiti u kojem vremenskom intervalu zelite da se slike izmjenjuju i stvar je rijesena.
  Listu omiljenih fotografija mozete urediti I as slikama koje se nalaze na diskovima. Sve u svemu koristan program koji ce kompjuterskim fanaticima koji cesto mijenjaju desktop pozadine biti od velike pomoci.
  Izvrsnu datoteku velicine 3,94 MB mozete preuzeti sa Web lokacije http://www.beewallpapers.com/

 9. #19
  skenan
  Guest

  Re: Freeware - Besplatni download

  Media playeri

  1. U kategoriji besplatnih media playera nabolji je definitivno Media Player Classic. Dostupan je za sve vrste Windowsa od 95 do Viste. MPC izgleda kao stari Windows Media Player v6.4. Ovaj program sadrži mnoge opcije poput codeca za DVD diskove, MPEG1, MPEG2, i MPEG 4 video fajlove, MP3 and Ogg fajlove. MPC takođe može koristiti QuickTime i RealPlayer arhitekture. Joše jedna prednost ovog programa je da on uopšte ne mora biti instaliran na vašem računaru. Dovoljno ga je pokrenuti npr. sa USB uređaja ili CD-a i uredno će obaviti svoj zadatak.

  Slika:

  Download: http://sourceforge.net/project/showfile ... _id=205650

  Veličina datoteke: 2.12 MB

  2. Odlična alternativa MPC je VLC Media Player. VLC je dostupan za sve platforme i sve vrste Windowsa od 98 do Viste. Može se kao i MPC pokrenuti i sa USB uređaja. Podržava sve vrste video fajlova i DVD diskova, bez potrebe da se downloaduje dodatni codeci. VLC može i konvertirati video formate, može uzeti i isječke iz vašeg videa. U svakom slučaju odličan besplatni video player.

  Slika:

  Download: http://www.videolan.org/vlc

  Veličina datoteke: 15.6 MB

  3. Još jedna dobra alternativa je GOM player. Moguće ga je koristiti na svim vrstama Windowsa od 98 do Viste. Može čitati većinu fajlova, uključujući FLV fajlove od You Tube klipova. Još jedna zanimljivost vezana za ovaj player je da može čitati i pokvarene video klipove, bar do određene mjere. Lično koristim GOM player i zadovoljan sam s njim, i jednostavan je za upotrebu, lako čita kako video tako i prevode.

  Slika:

  Download: http://www.gomplayer.com/download.html

  Veličina datoteke: 4.66 MB

 10. #20

  Re: Freeware - Besplatni download

  Virtual Desktop Manager
  Radne povrsine u danasnje vrijeme na meti su prenatrpanosti , a samim time posljedica ovakvih radnih povrsina je nepreglednost te je snalazenje po takvim povrsinama iritantno i otezano.Srecom postoje specijalizirani alati poput ovog danasnjeg , Virtual Desktop Managera , koji ima zadacu da omoguci kreiranje do cak 4 virtualna desktop radna okruzenja , a samim time i ustedi dragocjen prostor.Program je iznimno jednostavan za koristenje , dok mu je velicina samo 0.5 MB.U desnom trayu ce se nakon instalacije pojaviti cetiri male ikone sa ispisanim brojevima od 1 do 4 koji ujedno sluze za mijenjanje izmedju radnih okruzenja , uz upozorenje kako je svako desktop okruzenje najbolje odabrati poseban wallpaper kako vas ne bi zbunjivalo na kojem ste okruzenju.Program nudi “Prewiew” funkciju koja dozvoljava mali pogled na radno okruzenje na koje se zelite prebaciti.Iza ovog rjesenja za virtualizaciju desktop okruzenja stoji Microsoft.Na trzistu svakako postoje puno bolje besplatne i komercijalne alternative , no ova testirana je sasvim dovoljna za dio posla koji je pred njom , vrlo je stabilna i u potpunosti besplatna.Na brojnim internacionalnim testovima ovaj program je dobio visoke ocjene.Izvrsna datoteka je tezine 549 Kb.Besplatnu berziju softvera mozete preuzeti sa lokacije http://www.makeuseof.com/tag/power-t...sktop-manager/Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •