Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: Facebook- novosti, pitanja i odgovori

 1. #1
  Bogumioanivragunijemrzsak viper77's Avatar
  Join Date
  Sep 2009
  Posts
  5,586

  Exclamation Facebook- novosti, pitanja i odgovori

  Ozbirom da se mnogo korisnika uslijed neznanja/neinformiranosti o postavkama privatnosti na Fejsbuku zali na povredu privatnosti slijedi par savjeta kako stititi i sacuvati privatnost.

  Vecina starijih korisnika (i onih koji se slabije sluze engleskim ili bilo kojim drugim stranim jezikom) koristi bosansku verziju Facebooka, pa shodno tome:

  1. U gornjem desnom uglu izaberete "podesavanja privatnosti".

  2. Dobit cete tekst slijedece sadrzine: (Kontrolirajte zadanu privatnost - Ovo podešavanje će se primjenjivati na statuse i fotografije koje objavljujete na svoj profil putem Facebook aplikacije koja nema ugrađeno odabiranje publike poput aplikacije Facebook za Blackberry.) Ispod tok teksta imate tri opcije koje vam se nude: Public/Javno (vas profil kao i svaki klik na fejsbuku je vidljiv svima) ; Prijatelji (jedino prijatelji koje imate u vasoj listi mogu vidjeti vas profil, te ono sto radite) ; Korisnicki definisano (po vlastitom izboru birate sta, ko i kako ce vidjeti).

  3. Ispod navedenih ikona, slijedi ikona
  "Nacin povezivanja" - Kontrolirajte kako se povezujete sa osobama koje poznajete. Klikom na "uredite podesavanja" dobijate izbor opcija :

  - Ko može pronaći Vaš profil pretražujući po imenu ili kontakt-podacima? (mozete izabrati "prijatelji". Tako ce vas profil biti izbrisan iz pretrage, i necete biti vidljivi nikome, sem prijateljima koji su u vasoj listi)

  - Ko Vam može slati zahtjeve za prijateljstvo? (izaberete "prijatelji vasih prijatelja" cime ce te svesti na minimum zahtjeve za prijateljstvo nepoznatih osoba)

  - Ko Vam može slati Facebook poruke? (birate ko vam moze slati privatne poruke, svi ili samo vasi prijatelji)

  - Who can post on your Wall? (Ko vam moze postirati na zidu ? Mozete pored prijatelja odabrati i opciju da jedino vi mozete postirati stvari na vas zid)

  - Ko može vidjeti objave drugih osoba na zidu Vašeg profila? (Ukoliko neko od vasih prijatelja postira nesto na vas zid, birate da li ce ta poruka biti vidljiva samo vama i tom prijatelju, ili ce biti vidljiva svima)

  4. Slijedeca ikona je
  "Kako funkcioniraju oznake" i na njoj mozete da birate razlicite opcije oznacavanja fotografija na kojima ste vi. Prepoprucljivo je da bi maksimalno zastitili vas profil, zabranite tagovanje drugim osobama. Time vas niko nece moci tagovati, cime se bitno smanjuje dostupnost vasim privatnim fotografijama ljudima koji nisu u vasoj listi prijatelja.

  5. Ikona
  "Aplikacije i internetske stranice" kontrolira ono sto dijelite kada "igrate" ili koristite druge veb stranice koje su povezane sa Fejsbukom.

  Zanimljiva opcija koja se nudi je pod "Kako osobe donose Vaše informacije u aplikacije koje oni koriste" cime birate koje ce ustvari informacije biti dostupne vasim prijateljima o vama, kada oni koriste razne aplikacije.

  Tu je i opcija za "Javnu pretragu" gdje birate kako i da li ce vas profil biti vidljiv u pretrazi. Ukoliko vam kvadratic "Omogući javnu pretragu" vas profil ce jednostavno biti nevidljiv u javnoj pretrazi korisnicima.

  6. Rubrika
  "Ograničite publiku za prijašnje objave" vam nudi opciju da vase ranije postove (koji su bili pod drugim postavkama) ne vidi niko sem vasih prijatelja.

  7. Ikonica
  "Blokirane osobe i aplikacije" vam omogucava da blokirate osobe koje zloupotrebljajau vas profil ili bilo sta slicno. Kada unesete ime te osobe, vas profil vise nece biti vidljiv toj osobi, pa time nece moci ni da vas pronadje, niti salje poruke, ili uopste vidi vas profil.

  Dodatak toj opciji je blokiranje osoba koje vam salju aplikacije ili pozivnice za dogadjaje. Time je ta osoba i dalje vas prijatelj, ali joj je onemoguceno da vam salje bilo kakve aplikacije (za igre ili slicno) te pozivnice sa dogadjaje.

  8.
  Zadnja ikona ne postoji na Facebooku, nego u vama samima. Oprez sa nepoznatim osobama nikada nije na odmet. Pazite kome otkrivate svoje privatne podatke. Socijalni mediji jesu tu da nas povezu, ali uz lakomislenost su tu i da nam zadaju probleme. Ne zaboravite da ste Vi, jedini koji imate moc da zastitite svoju privatnost.

  9. Ukoliko slijedite gore navedene savjete, vas profil ce biti zatvoren za siru javnost, a time i manje podlozan zloupotrebama.


  To bi ukratko bilo objasnjenje kako da zastitite vasu privatnost na Facebooku. Ukoliko neko ne razumije moze da postavlja pitanja ovdje.

  Svaki dodatni savjeti su dobrodosli.

 2. #2
  veteran foruma Titan's Avatar
  Join Date
  Feb 2009
  Location
  Na padinama Konjuha
  Posts
  20,640
  Hvala drug viper na obilnim obrazlozenjima i objasnjenjima.
  Ja licno se koristim n jemackom verzijom fejsa, po tom pitanju imam utisak da sam mocniji i da mi je puno razumnije.

  Fejs u sutini nama pak zrelijim i u godinama osobama je idealna prilika uspostaviti kontakt sa raseljenim prijateljima sirom zemaljske kugle.
  Polazim od toga da je kod osoba u poodmakloj dobi prioritetan seriozitet.

  Na mojoj fesj sranici i listi prijatelja u 95% slucajeva su casni i vjerni prijatelji, na fejsu si nemozem lapsus bilo kakve prirode dozvoliti.

  Dva tri kriticna naime prijatelja su bila, i upravo ti kriticni prijatelji pokupili su puno ranije podatke i mislili da ih mogu zloupotrebljavati.

  Naravno da su vrlo brzo nestali sa moje liste, jedan obicni klik je uslijedio i vise ih nisam zelio imati na mojoj listi.
  Da privedemo kraju, na fejsu se nema niti moze bilo sta krivotvoriti, to smo mi u originalu sa nasim najblizim i nasim prijateljima,
  da u drustvu ima bolesnih insana to je fakt i apsolutne sigurnosti nema.

  Nerazumni su mi pokusaji zrelih insana insana u poodmakloj starosnoj dobi koji se sluze izvrtanjem istine i sirenjem mrznje, pod devizom,

  napravi zbrku i posmatraj sta ce se dogoditi.
  Sve u svemu, u dobronamjernost fejsa sam uvjeren ali zlouporebu svake vrste striktno osudjujem

 3. #3
  Bogumioanivragunijemrzsak viper77's Avatar
  Join Date
  Sep 2009
  Posts
  5,586
  Ne smijes zaboraviti cinjenicu, da si prije svega sam najvise odgovoran. Ako sam dobro shvatio, tvoj problem je lista tvojih prijatelja koja je vidljiva drugima.

  Pored ikone "prijatelji" na tvom profilu klikom na ikonu olovke dobijas siri spektar opcija o tvojoj listi prijatelja. Na toj listi pod zadnjom rubrikom imas opciju vidljivosti tvojih prijatelja.

  Time biras ko moze vidjeti tvoju listu prijatelja. Odabirom opcije "samo ja", tvoja lista prijatelja time biva vidljiva samo tebi. Ne mogu je vidjeti cak ni tvoji prijatelji.

 4. #4
  Bogumioanivragunijemrzsak viper77's Avatar
  Join Date
  Sep 2009
  Posts
  5,586
  Tema nije otvorena da bi neko prozivao nekoga, pa shodno tome, ne zanima - ni mene, a ni bilo koga drugog vase prozivke.

 5. #5
  Bosanka na forumu Evita's Avatar
  Join Date
  Aug 2008
  Location
  Sarajevo
  Posts
  9,921
  Quote Originally Posted by viper77 View Post
  Tema nije otvorena da bi neko prozivao nekoga, pa shodno tome, ne zanima - ni mene, a ni bilo koga drugog vase prozivke.  Meni je fb super a tebi
  Sretan čovjek je onaj koji traži vrijednosti -jer to su biseri-koji se ne rasipaju...

 6. #6
  Veteran albertf's Avatar
  Join Date
  Jun 2010
  Location
  Na ivici!!!
  Posts
  905
  Ja pravo volim fejsbuk. Prvo, na njemu ispecem cevape mnogo bolje nego na plinskom rostilju. Drugo, ves sto opere, to ni jedna masina ne moze!! I trece, ona kutija u kojoj ga kupujem je odlicna za drzati u njoj krompir i luk, nikad ne proklije!!!
  Do godine cu naruciti i rejsbuk, cujem da je to tek prava stvar!
  Sve čemer, sirotinja, glad, nesreće... A zašto je tako? Ne znam. Možda zato što smo po prirodi zli, što nas je bog obilježio. Ili što nas nesreće neprestano prate, pa se bojimo glasnog smijeha, bojimo se da ćemo naljutiti zle sile koje stalno obilaze oko nas. Zar je onda čuda što se uvijamo, krijemo, lažemo, mislimo samo na današnji dan i samo na sebe, svoju sreću vidimo u tuđoj nesreći. Nemamo ponosa, nemamo hrabrosti. Biju nas, a mi smo i na tome zahvalni.
  Meša Selimović

 7. #7
  المحرّر -мастер игры strelok's Avatar
  Join Date
  Oct 2009
  Location
  Sarajevo
  Posts
  10,038

  Facebok uskoro u Mercedesu

  Autor Tanjug | Objavljeno 10.01.2012. u 04:11  U restoranima, na filmovima i u kancelarijama provjeravanje profila na Facebook postala je uobičajena navika za preko 800 miliona korisnika internet socijalnih mreža. Sada ta navika se proširila i na druga mesta - na automobile.

  Proizvođač automobila ''Mercedes benz'' društvenu mrežu Facebook uveo je i u automobile sa specijalnom verzijom servisa koji je ugrađen u novi automobilski telematički sistem koji će biti predstavljen na ''Električnoj potrošačkoj'' zabavi u Las Vegasu ove nedjelje, prenjele su danas agencije.

  Pristup Facebooku u automobili neće biti potpuno isti kao kada se ova mreža koristi putem personalnih kompijutera ili preko smart-telefona. Verzija će biti ponuđena u vrsti automobila Mercedes ''Daimler AG'', a imaće limitirani broj karakteristika, specijalno će biti prilagođen vozačima i fokusiran na lokacije, prijatelje i posao.

  Vozač će brzo moći na Facebooku da objavi post brzim kucanjem i okretanjem dugmeta. Ako je destinacija već ubačena u automobilski navigacioni sistem, vozač će automatski moći da objavi na Facebooku gdje se nalazi na putu i koliko mu treba do destinacije.

  Facebook je jedna od nekoliko specijalno dizajniranih aplikacija uključujući i ''Google'' i ''Jelp'', koje vozači Mercedesa mogu brzo koristiti tokom vožnje.


  Podijeli na: Facebook del.icio.us Digg StumbleUpon Twitter
  Nacionalizam je maligna bolest društva koja uzrokuje moralno-duhovni i materijalni slom zajednice.
  https://www.youtube.com/watch?v=wNkxFZmcA2g

 8. #8
  المحرّر -мастер игры strelok's Avatar
  Join Date
  Oct 2009
  Location
  Sarajevo
  Posts
  10,038

  Exclamation Eksperiment: Život bez Facebooka

  Izvor: Mashable, Autor: Sam Laird

  U julu sam deaktivirala svoj Facebook nalog kao neku vrstu društvenog eksprimenta. Kako je između mog života i Facebooka postajala sve veća simbioza, pitala sam se šta bi mi neodstajalo? A šta ne bi?


  Photo: Denis Dervisevic/Flickr

  To nije bila neka impulsivna odluka sa neočekivanim posledicama niti sam ja kritičar Facebooka. Volim i koristim društvene medije i fasicinirana sam njihovim dometima na najrazličitijim poljima. Facebook je očigledno ogroman - i verovatno najsveobuhvatniji - deo toga.

  Moj eksperimnt je potrajao duže nego što sam očekivala. Nisam sasvim ugasila svoj profil, samo sam ga deaktivirala. Naučila sam razne stvari: da mi nedostaje česta konverzacija, da sam sad, ironično, više nego pre fokusirana na svoj život i potrebe i da nisam jedina koja se pita biti ili ne biti na Facebooku.

  Nedavni članak u New York Timesu naslovljen „Oni koji se odupiru Facebooku”, bavio se mladima koji apstiniraju od Facebooka zabrinuti zbog ugrožavanja privatnosti, otuđivanja i prevelike količine informacija. Ali, mene je zanimala šira slika: U svetu gde je prihvaćenije da ste na Facebooku nego da niste, kako izgleda kada odlučite da se povučete iz igre?

  Od jula nisam osećala da mi, u društvenom smislu, nedostaje Facebook, ali činjenica je da mnogo toga propuštam. Kada neko postavi zabavne fotke sa žurki ili iz noćnog života, osećam se kao jedino dete u odeljenju koje nema TV, izgubljena dok ostali citiraju dijaloge iz „Simpsonovih”. Takođe, često moram da se pomučim ne bih li se uključila u priču kada neko spomene nešto što je neko treći podelio na Facebooku. A tu je i čitav svet flertovanja i upoznavanja koji za mene više ne postoji.

  Nedostaje mi ta lakoća komunikacije sa prijateljima i poznanicima. Ranije sam Facebook koristila i da pronađem izvore za razne članke, ali ni to više ne mogu.Tako da su sada moji tokovi komunikacije monogo segmentiraniji: Twitter da ostanem u kontaktu sa nekim prijateljima, uglavnom onima koje sam upoznala preko posla i da pronađem zabavne članke koje drugi prepročuju; LinekdIn da organizujem svoje profesionale kontakte; i dobri stari telefon i email da budem u kontaktu sa bliskim prijateljima

  A najviše me je iznenadilo ono u čemu sada uživam, od kad nisam na Facebooku. Provodim manje vremena za kompjuterom, bez FB-a kao izvora beskonačnog sadržaja. Tokom stvarnog života više mi ne prolazi kroz glavu šta je vredno ili ne da se podeli na Facebooku, tako da vreme provodim zapravo uživajući u trenutku. A nema ni onih lažnih poređenja sa tuđim izveštačenim digitalnim samopromocijama.

  U konačnoj analizi, ono što mi je moj mali eksperiment pokazao jeste da je Facebook postao toliko ugrađen u ljudski život da je kao neka vrsta religije. Možete da učestvujete ili ne koliko god hoćete, ali ta stvar neće nestati. Vaš izbor neće izmeniti ništa, gledano na širu sliku, međutim, meni je fascinantno da istražujem razlike u sopstvenom životu.

  Posle pet meseci i dalje nastavljam sa eksprimentom. Neću još obrisati svoj profil. Vratiću se jednoga dana. Za sada, uživam u svom offline životu.

  Šta vi mislite? Da li ste ikada deaktivirali ili obrisali svoj Facebook profil? Iz kojih razloga? Kako ste se osećali? Koliko je Facebook (bio) ukorenjen u vaš život?
  Nacionalizam je maligna bolest društva koja uzrokuje moralno-duhovni i materijalni slom zajednice.
  https://www.youtube.com/watch?v=wNkxFZmcA2g

 9. #9
  okana
  Guest

  Kako se izbrisati sa FB

  Zelim da se odjavim sa FB i ponovo prijavim medzutim ne ide,moze li ko pomoci.Ovaj FB isto kao da te prisiljava da budes na njemu nemoguce obrisati.

 10. #10
  Franjo
  Guest
  Quote Originally Posted by okana View Post
  Zelim da se odjavim sa FB i ponovo prijavim medzutim ne ide,moze li ko pomoci.Ovaj FB isto kao da te prisiljava da budes na njemu nemoguce obrisati.
  https://www.facebook.com/help/delete_account

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •