Page 5 of 5 FirstFirst 12345
Results 41 to 49 of 49

Thread: Pasmine-rase pasa, likovi uzgajivaca i komentari

 1. #41
  Sarajka100%
  Guest
  Htijedoh te Hile pitat sta je ovo,ja prvi put vidim?

 2. #42
  stariji član foruma Ahbab's Avatar
  Join Date
  Jan 2011
  Location
  USA
  Posts
  719
  U poslednje vije godine imao sam priliku citati puno tekstiova o cudnim zivotinjama. Neke su nadjene mrve u sumi, druge su izbacivale vode jezera i rijeka.Uglavnom nisu bile velike, imale su glavu koja podsjeca na psa, macku, rakuna ali uvijek duge kandze.Uglavnmo tako nesto nije bilo uobicajeno za vidjeti.

  Najvise interesovanja pobudjivala je nepoznata zivotinja na Floridi koja ubija krave i ovce na farmama ali i kokoske u dvoristima. Medjutim, tu zivotinju niko jos nije uhvatio niti snimio. Na snimku koji sam pogledao, prikazuju jednu zivotunju u trku ali to nije ona prezentirana na filmu.

  Bilo kako bilo radi se o mjesancima zivotinja. Da li to nastaje prirodnim putem-spontano u vrijeme parenja ili se to radi u laboratorijama tesko je sad znati. Poznato je da se neke zivotinje medjusobno podnose u vrijeme parenja iako su van tog peroda obicno smrtni neprijatelji, kao npr.pas i macka, pas i tigar, pas i ris, rakun itd.Nijesu rijetka parenja imedju jelena i krave ako je ispasa krava u blizini sume.


  Cesta medjusobna paranja imamo izmedju:kunica i stakora.Mladi koji se dobiju izgledaju kao kunici ali imaju rep stakora.Gledao sam fotografiju cudne zivotinje nastale najvjerovatnije parenjem psa i rakuna.Zivotinja svojim izgledom podsjeca na psa ali ima one pruge kao rakun i nesto spicastiju njusku a tjelesna konstitucija je slabija nego kod prosjecnog psa.

  Opsirnije:
  http://webcache.googleusercontent.co...www.google.com

 3. #43
  stalni član foruma adi@'s Avatar
  Join Date
  Dec 2008
  Location
  Otac na sluzbenom putu
  Posts
  439
  Zna li neko kakva je procedura odnosno sta sve treba kad se povede cuko u Bosnu.
  Unaprijed Hvala.
  Trazio si rat i dobio si rat,sta ti tu nije jasno! Mjaki iz Rrrrrrepublike Sumske.

 4. #44
  Sarajka100%
  Guest
  Quote Originally Posted by adi@ View Post
  Zna li neko kakva je procedura odnosno sta sve treba kad se povede cuko u Bosnu.
  Unaprijed Hvala.
  Ja nisam imala nikakvih prohblema ako si ga na vrijeme vakcinisao i ima svoj EU pasos koji se dobije kod veterinara.Najbolje odes s psom kod veterinara i dobijes tacne informacije.Meni nisu trazili nista posebno osim info pas od cuke.

 5. #45
  stalni član foruma adi@'s Avatar
  Join Date
  Dec 2008
  Location
  Otac na sluzbenom putu
  Posts
  439
  Quote Originally Posted by sehicsafija View Post
  Ja nisam imala nikakvih prohblema ako si ga na vrijeme vakcinisao i ima svoj EU pasos koji se dobije kod veterinara.Najbolje odes s psom kod veterinara i dobijes tacne informacije.Meni nisu trazili nista posebno osim info pas od cuke.
  Hvala Safo!
  Trazio si rat i dobio si rat,sta ti tu nije jasno! Mjaki iz Rrrrrrepublike Sumske.

 6. #46
  stalni član foruma adi@'s Avatar
  Join Date
  Dec 2008
  Location
  Otac na sluzbenom putu
  Posts
  439
  Trazio si rat i dobio si rat,sta ti tu nije jasno! Mjaki iz Rrrrrrepublike Sumske.

 7. #47
  stariji član foruma Ahbab's Avatar
  Join Date
  Jan 2011
  Location
  USA
  Posts
  719
  Kako da hranite svog psa  Pas ima potrebu da se hrani na odgovarajući način, i taj svakodnevni zadatak pada u deo gospodaru. lako se psu pripisuje mana da je gurman, iako izgleda da raspolaže neuobičajenim digestivnim sposobnosdma dovoljno je samo videti ga kako glodje staru sumnjivu kost zatrpanu ko zna orkad za njega ipak nije dobro da jede kao njegove gazde, a još manje da se zadovoljava time šro će na kraju pojesti ostatke sa njihovog stola. Proteini (meso riba), balastne materije (zeleno povrće, mekinje), masti (biljne, nekuvane i dopuna u vidu vitamina i minerala čine idealnu porciju za svog psa, vodeći naravno računa o njegovoj starosti, o njegovoj situaciji i zdravsrvenom stanju: kuja koja doji štene od tri meseca, hrt za treniranje, ili vučni pas nemaju iste potrebe za hranom. Valjana ishrana, izbalansirana i racionalna, delovaće preventivno ili će pak doprineti izlečenju mnogih bolesti. Bilo da kupujete gotovu hranu (kroketi, konzerve...), bilo da vi lično spravljate hranu za svog psa, budite rigorozni kada su u pitanju proporcije; podelite hranu na dva obroka koji se daju u tačno određeno vreme i ne zaboravite da ishrana svog psa, koja ne mora biti raznovrsna, mora ipak pokrivati sve njegove potrebe, ni siromašna, ni preobilna, kako bi bio u formi i ostao vitalan... tokom čitavog svog života.

  IZBOR NAMIRNICA

  Pas se može hraniti na različite načine, kašom ili domaćom hranom - koju gazda spravlja kod kuće -do hrane pripremljene industrijskim putem. Potpuna, jednostavna za upotrebu, ta hrana se često približava savršenoj nutricionoj ravnoteži. Najzad, postoje i druge vrste hrane, sa domaćom osnovom i industrijskom dopunom. Iscrpnija analiza tih različitih načina ishrane psa u kući omogućiće vam da odaberete najprilagođeniji tip ishrane. Ono najbitnije u ishrani psa vezano je za neophodnost da se zadovolje njegove potrebe u pogledu velikih grupa hranljivih sastojaka, čija srazmera varira zavisno od starosti, situacije i zdravstvenog stanja. Svaka grupa namirnica treba da pokrije te potrebe.

  DOMAĆI OBROCI

  Ako sami pravite kašu za svog psa - što se naziva domaćom porcijom, treba da pazite da ona uvek sadrži :
  - proteine (meso, riba) ;
  - skrob (žitarice) ;
  - balastne materije (zeleno povrće, mekinje) ;
  - masti (biljno ulje);
  - dopunu minerala i vitamina.
  Izvori tih hranljivih sastojaka su različiti. Da biste ispravno hranili svog psa :
  - dajte mu sirovo meso ili dinstano, nemojte ga nikad pržiti ;
  - pirinač ili testeninu treba dugo kuvati ;
  - nemojte nikad kuvati ulje koje dodajete kaši;
  - nemojte nikada zaboraviti da dodate minerale i vitamine.  GOTOVA HRANA

  Industrijska hrana za pse danas je u većini slučajeva prilagođena potrebama životinje, mada je ponekad još više prilagođena potrebama gospodara ... Po mišljenju veterinara i nutricionista specjalista, ta hrana je potpuno uravnotežena. Time se objašnjava snažan razvoj njene prodaje tokom već 30 godina, budući da 62 % vlasnika pasa koristi sada gotovu hranu. Ipak, da bismo mogli pravilno odabrati, treba da budemo dobro obavešteni. Industrijska hrana za pse svrstava se u tri kategonje :
  - suva hrana (kroket, supe u vidu kockica kojima se dodaje voda), koja sadrži od 5-10 % vode;
  - poluvlažna hrana (kobasice, meki kroketi), sa 20-25 % vode;
  - vlažna hrana (konzerve), sa 65-80 % vode.
  Ta hrana, za koju treba pažljivo pročitati etikete, ima brojne prednosti.
  - lakoća upotrebe i konzerviranja ;
  - manja cena koštanja, posebno za krokete - jer ako se izuzme suva materija, jedino korisna, voda iz konzervi plaća se veoma skupo;
  - distribucija uravnotežene hrane, bar za psa koji živi u normalnim uslovima.
  Treba paziti da se ne pomešaju termini "kompletan" i "komplementaran", jer se prvi koristi sam, a drugi kao dodatak osnovnoj namirnici. Vlasnik takođe treba kritički da se odnosi prema nekim komercijalnim izrazima koji su od malog praktičnog značaja: "vidljivo uravnotežen", zahvaljujući sredstvima za bojenje, u stvari, ponovo sačinjeni, sa ovom ili onom aromom ... U slučaju nejasnoće, može se pisati ili telefonirati proizvođaču da bi se dobila tehnička dokumentacija koja će omogućiti da se objektivnije proceni proizvod.  PRAVLJENJE PORCIJE

  Poznavanje energije neophodne psu u zavisnosti od njegove težine s jedne strane, i energetske vrednosti namirnica računate u kcal E.M. s druge strane, omogućuje da utvrdimo koju količinu savršeno uravnotežene hrane treba dati psu.
  Za one koji koriste domaće porcije tj. one koji kupuju sveže proizvode, sami pripremaju i kuvaju kašu, možemo predložiti jednostavno pravilo za postizanje tražene ravnoteže :
  - meso 4 dela
  - pirinač (pre kuvanja) 3 dela
  - zeleno povrće 2,4 dela
  - ulje od kukuruza 0,2 dela
  - suvi kvasac 0,2 dela
  - minerali kao dopuna 0,2 dela Tako, kilogram domaće porcije sa 2000 kcal E.M. sadiži:
  - 400 g mesa ;
  - 300 g pirinča ;
  - 240 g boranije ,
  - 20 g ulja od kukuruza (1 supena kašika);
  - 20 gr kvasca (ista mera);
  - 20 g minerala (ista mera);. Da biste utvrdili koju količinu domaćeg obroka treba dati vašem psu, neophodno je da znate broj kilokalorija koji mu je potreban u zavisnosti od njegove težine. Ako upotrebljavate gotovu hranu iz trgovine, možete lako proveriti da li izabrani proizvod zaista odgovara datim vredaostima (tu opet, ne treba mešati suvu i vlažnu materiju). Primera radi, evo kako izračunati energetsku koncentcaciju hrane čija etiketa daje sledeće analitičke karateristike :
  - M.P.b. (bruto proteinske materije) = 6,5 %
  - M.G. (masne materije) = 4 %
  - M.M. (mineralne materije ili pepeo) = 2 %
  - Cell. (celuloza) = 1 %
  - vlaga = 75 % To znači da je na 100 g gotovog proizvoda 25 g sastavljeno od :
  - 6,5 g proteinske materije ;
  - 4 g masnih materija ;
  - 2 g minerala ;
  - 1 g celuloze ;
  - 11,5 g glicida.
  Valja imati na umu da se glicidi nikada ne pominju na etiketama. Do nijihove količine dolazimo oduzimanjem ostalih komponenata od ukupne količine. Ako znamo energetske vrednosti svakog hranljivog sastojka , energetska vrednost 100 g hrane jednaka je (3,5 kcal x 6,5) + (3,5 kcal x 11,5) + (8,6 kcal x 4), tj. ukupno 97,4 kcal E.M. , tj. 9~4 kilokalorija E.M. po kilogramu hrane. Kad saznamo kalorijsku vrednost hrane ostaje nam da izračunamo količnu koju treba dati u zavisnosti od broja kcal potrebih psu. Na primer, pas od 20 kg troši svakoga dana :
  - 365 g kroketa,
  - ili 425 g poluvlažne hrane ;
  - ili 1020 g hrane iz konzerve. Najsigurniji način da se količina koju treba dati odraslom psu prilagodi, jeste kontrolisanje njegove težine svake sedmice.  OBROK VARIRA SA UZRASTOM

  Kao ključ dobrog zdravlja i zaloga dugovečnosti, ishrana treba da pruži psu materije uravnotežene kvantitativno i kvalitativno, da bi se pokrile njegove potrebe u pogledu nekih pedesetak neophodnih hranljivih sastojaka.
  Međutim, potrebe u hrani kod psa osetno variraju sa uzrastom. Ako želimo optimalnu dugovečnost i optimalno zdravlje, mladi, odrasli i ostareli psi treba da se hrane različito i posebno prilagođeno. Dobro organizovana ishrana omogućuje da se psu obezbedi hrana:
  - prilagođena njegovom uobičajenom ponašanju prilikom ishrane, specifičnostima njegovog varenja i metabolizma ;
  - dovoljna i uravnotežena u zavisnosti od njegovog okruženja ;
  - privlačna, ali i ekonomična po mogućstvu.
  Iako je tržište industrijske hrane za domaće životinje danas u punom zamahu, ipak ostaje činjenica da se znatan deo populacije pasa u Francuskoj još hrani tradicionalnom hranom. Kaše spravljene kod kuće, u vidu domaćih porcija, još predstavljaju suštinski deo u obrocima pasa. Prodor industrijske hrane sigurno je sve snažniji svake godine ali, iako je 62 % vlasnika redovno kupuju, 23 % i dalje hrani svog psa isključivo ostacima hrane sa trpeze.

  ŠTENE

  Među uslovima neophodnim za normalno odvijanje rasta, veoma je važna kvantitativna procena potreba u hrani, pri čemu valja poštovati ravnotežu obroka. Otuda neophodnost da se dobro shvati to odvijanje rasta kada štene prestane da sisa. Težina koja se kod šteneta meri svakoga dana (prosečno dnevno dobijanje na težini ili G.M.Q.) povećava se posle rođenja da bi dosegla jedan period mirovanja različite dužine, potom se malo-po malo smanjuje ukoliko se životinja približava zrelosti.  ŠTENAD SITNE RASE

  Kod njih se povezuju usporeni rast i rana zrelost; oni su pri rođenju dosta teški i približavaju se težni koja odgovara nagibu njihove krive rasta ; njihovo dobijanje na težini, već svedeno na apsolutnu vrednost, opada dakle veoma brzo. Ova štenad ne pravi mnogo problema, jer je njihove potrebe u hrani lako zadovoljiti, utoliko pre što dojenje uveliko poklapa period maksimalnih zahteva (budući da su kočenja sem toga ne tako brojna).

  ŠTENAD KRUPNE RASE

  Nasuprot tome, krupne rase stvaraju više problema, zajedno sa svim predispozocijama u pogledu pothranjenosti u mlađem uzrastu: prilično mala težina pri rođenju, intenzivni i dugi rast, jer oni teže sazrevaju, dojenje je srazmemo redukovano i kraće, a završava se pre faze maksimalnog razvoja. Sledstveno tome, za štenad krupne rase neophodno je posebno dobro izvršlti deljenje hrane na obroke.

  KAKO HRANITI ŠTENE ?  Pri hranjenju treba voditi računa
  - o raznolikosti rasa i krivuljama rasta
  - o sposobnosti šteneta da vari namirnice ; najozbiljnija pravila ponekad će biti demantovana nepodnošenjem čak i uravnoteženih porcija hrane kad je reč o varenju. Treba nastojati da štene unese visok procenat proteina (30% suve materije za sitne rase, od 37-38 % za krupne), pazeći na kvalitet tih proteina. Doista, mladi pas je mnogo osetljiviji na svaki nedostatak proteina koji može da izazove usporeni rast, nepovratan poremećaj u telesnom sklopu, anemiju, pad krvnih proteina, nedovoljan broj antitela što dovodi do veće osetljivosti na bolest. Treba paziti na unošenje kalcijuma i fosfora kako bi se sprečila ozbiljna bolest kostiju (osteofibroza) koja odgovara nedovoljnoj mineralizaciji skeleta, što je klasično oboljenje kod štenadi koja se hrane isključivo mesom ili domaćom hranom bez dodatnih minerala. Osnovni procenat fosfora i kalcijuma u namirnicama mora se kretati između 1,5 i 2% kalcijuma, a 1-1,5 % fosfora u odnosu na suvu materiju. Štene ne treba da jede ni suviše mnogo ni suviše malo . Naročito ne treba kljukati psa pod izgovorom da mu time činite zadovolistvo jer ga to čini suviše krupnim za njegov uzrast, a ubrzo i gojaznim kad odraste. Otuda, ne računajući njihovu manje određenu "nutricionu ravnotežu ne savetuje se vlažna ili domaća hrana koja je suviše ukusna. Najbolje rezultate daje kompletna hrana, suva ili u supi, pri čemu štene najbolje reguliše svoju dnevnu potrošnju. Pojedini proizvođači čak predlažu specijalnu hranu za pse krupne pasmine. Rastenje ostaje najvažnija faza i utiče na život psa. Ishrana, dakle, mora biti savršena u tom dobu, naročito kod krupne štenadi.

  ODRASTAO PAS

  Uzrelom dobu, pas može da odahne, ili da se nadje u situaciji koja iziskuje prilagodjavanje ishrane. Ishrana za održavanje namenjena je sledećim psima:
  - odraslim sa normalnom aktivnošću;
  - psima u kućici prilikom odmaranja;
  - sportskim i lovačkim psima prilikom odmaranja;
  - kujama koje nisu u periodu reprodukcije.
  Aktivnost psa retko je svedena na minimum. Otuda ne treba psa samo održavati, već postići stanje optimalnog zdravlja, izbegavajući sklonost ka debljini, tako čestoj kod psa. Glavne karakteristike pravilne ishrane za održavanje su:
  - održavati težinu dobrom svarljivošću namirnica, bez prereranog unošenia masnih materija;
  - čuvati lepotu kože i dlake zahvaliujući velikom bogatstvu u esencijalnim masnim kiselinama, neophodmm aminokiselinama, kao i u vitaminima grupe B. Svaku porciju treba, dakle, tako sastaviti da se ispoštuje sledeća nutriciona ravnoteža, koja izgleda optimalna za odraslog psa:
  - 25% proteina;
  - 10% masnih materija;
  - 3% biljnih vlakana;
  - 1,2%kalcijuma;
  - 1%fosfora.
  Za domaće porcije, može se zapamtiti sledeće pravilo:
  -1/3 mesa;
  - 1/3 pirinča;
  - 1/3 povrća;
  - dodati neprženo biljno ulje i mineralno-vitamnisku dopunu u prahu. Prosečno, treba dati 60 grama ove mešavine dnevno po kilogramu telesne težine.

  OSTARELI PAS  Starenje je uzrok ćelijskih, metaboličkih i organskih promena čija važnost kod psa još nije dovoljno sagledana. Govoriti o ostarelom psu svodi se na razmatranje perioda koji počinje od 8. do 9. godine, tokom kojih se smanjuje sposobnost životinje da odgovori na povećani stres (psihološki napor, bolest). Dokazano je da svaka greška u ishrani, bez obzira na starost životinje, može ubrzati proces starenja. Obrok ostarelog psa mora biti u skladu sa sledećim pravilima:
  - globalno kvantitativno smanjenje za oko 20%, zbog smanjene fizičke aktivnosti;
  - malo povećanje procenta proteina (27-28 %) da bi se zadržala optimalna nutriciona ravnoteža. Pojedini preporučuju veće smanjenje proteina kod starog psa, ali to je škodljivo i neophodno je samo u slučaju bubrežne insuficijencije;- povećanje količine vitamina, kao i biljnih vlakana za dobar rad creva. Naravno, porciju je moguće prilagoditi prema vrsti ishrane koju budete odabrali:
  Kilogram domace porcije obuhvataće sledeće sastojke:
  - posnu govedinu 270 g
  - jetru 80 g
  - kuvani pirinač 400 g
  - pšenične mekinje 160 g
  - tvrdo kuvano celo jaje 80 g
  - 1 kafenu kašićicu suncokretovog ulja;
  - 1 kafenu kašičicu kokosove biljne masti;
  - 2 kapsule masne kiseline.
  Mešavina gotove hrane u istom opsegu biće sastavljena na sledeći način:
  - 50 % hipokalorične hrane;
  - 25 % hrane "fizio-rast";
  - 25 % hrane "fizio-dopuna". Možete se isto tako odlučiti da psu dajete kompletnu dijetetsku hranu. Sasvim je mogućno poboljšati izglede na duži život ostarelog psa sprečavanjem procesa starenja.

  SPECIJALNI JELOVNICI
  Ako je uzrast psa bitan faktor variranja nutricionih potreba, njegovo fiziološko stanje je to još u većoj meri. Svrha savremenog hranjenja je da obezbedi optimalnu ishranu prilagodjenu i izdiferenciranu u zavisnosti od toga da li se ona odnosi na kuju u periodu laktacije, na štene od tri meseca, hrta pri treniranju ili vučnog psa prilikom takmi-čenja. U svim tim slučajevima, nije potrebno povećavati uobičajene porcije, već varirati njihov sastav u skladu sa zahtevanim naporima.  KUJA U PERIODU REPRODUKCIJE
  Dok period reprodukcije ne utiče na nutricione zahteve kod mužjaka, on naprotiv izrazito menja takve zahteve kod ženke. Ciklus reprodukcije praćen je cikličnim razvojem potreba sa smenjivainjem perioda manjih zahteva (održavanje) i drugih sa većim inutricionim zahtevima.


  PERIOD ESTRUSA
  Ovaj perod ne nameće posebne zahteve, ženka treba da bude samo u dobroj kondiciji. Tako na primer, omršaveloj kuji treba tokom tih trideset dana davati nešto više hrane( do 10% iznad režima za održavanje). I obrnuto, suviše debela ženka treba da se vrati na svoju idealnu težinu, a da se pri tom ipak ne podvrgne strogoj restrikciji hrane, koja ne pogoduje plodnosti. Ishrana u periodu estrusa treba da pospeši ovularno sazrevanje i dakle, poboljša plodnost, bez rizika da se kuja suviše ugoji, što bi izazvalo probleme pri štenjenju.


  SKOTNOST
  Ona ne izaziva osetno povećanje nutricionih zahteva tokom prvih šest sedmica. Zauzvrat, ubrzanje razvoja fetusa (95 % težine fetusa postiže se izmediu 4. i 62. dana skotnosti) iziskuje povećano unošenje hranljivih sastojaka za 20 do 25% U poslednjoj sedmici povećanje zahteva postaje oprečno smanjenju apetita (prvenstveno uzrokovano značajnim povećanjem zapremine i težine abdomena), namećući izmenu energetske gustine, kvaliteta porcije u pogledu ukusa i hranljivosti, kao i novu raspodelu obroka. Treba, dakle, garantovati:
  - optimalnu vitalnost nošenja;
  - stabilnost težine ženke, pri čemu uvećanje ukupne težine ne treba da premaši 10% (znatan razvoj grudnih žlezda).

  Napomena:Savjetujem svakome ko ima psa, da u biblioteci potrazi knjigu "Cetiri stotine savjeta vlasnicima pasa". To je najbolja knjiga o pisma koju sam procitao. U knjizarama je necete naci sigurno.

  Iz moje arhive

 8. #48
  stariji član foruma Ahbab's Avatar
  Join Date
  Jan 2011
  Location
  USA
  Posts
  719
  Za šarplanince koje gledamo danas na izlozbama sirom sivjeta, ne mozemo sa sigurnoscu reci da su pravi predstavnici svoje pasmine. Naime u cilju poboljsanja izgleda, šarplaninci su ukrštani sa drugim dugodlakim psima, pa su danasnji šarplaninci dobili nešto duzu i bujniju dlaku ali su sigurno poprimili i neke karakterne osobine koje ih ranije nisu krasile, mozda u pozitivnom ali i negativnom smislu. Bilo kako bilo, šarplaninac je danas jako cijenjen pas širom svijeta a posebno medju ovcarima sa prostora bivse YU.

  Sarplaninac  Šarplaninski ovčarski pas je Jugoslavenski pas koji se gaji od davnina u svim jugoistočnim planinskim podrčcjima bivšeJugoslavije. Najbrojniji bio je na području Šarplanine, po kojoj i nosi ime. Ova pasmina je registrirana kod FCI 1939. godine pod brojem 41 i imenom Ilirski ovcar. Godine 1957. na prijedlog JKS, FCI je usvojio izmjenu imena Ilirski ovčar u Jugoslavenski ovčarski pas - Šarplaninac. Porijeklo Šarplaninca može se samo nagađati. Vjerojatno je u jednom ili više navrata u migracijama naroda iz Azije došao u Evropu i na Balkanski poluotok, zajedno sa stokom koju su ti narodi gonili. Zadržao se u osnovnom tipu samo u onim područjima, gdje je ovčarstvo ekstenzivnog tipa još uvijek zastupljeno u velikoj mjeri i gdje ovaj pas još i danas služi kao ovčar i branitelj stada od divljih zvijeri.

  Šarplaninac pripada grupi pastirskih pasa koji potiču od molosa. Današnji Šarplaninac je posljedica prirodne selekcije u zatvorenoj sredini,stoljećima bez dodira sa psima drugačijeg tipa. Surova priroda ga je napravila čvrstim, grubim, borbenim, odličnim čuvarom koji ne bježi ni pred čoporom vukova, ni pred medvjedom. Šarplaninac je pas koji bez greške obavlja svoj dio posla u čuvanju stada i imovine svog gospodara. Visok stupanj inteligencije mu omogućava da bude samostalan. Početkom uzgoja ovih pasa u urbanoj sredini, stvoren je pas koji se u odreĐenoj mjeri razlikuje od izvornih pasa po građi i boji. Izvorni pas je viši od urbanog, najčešće je nadgrađen, nešto kraće, ali i gušće i grublje dlake, otvorenijih kutova zadnjih nogu. Dosta je pokretljiviji od svog urbanog brata. Na Šarplanini se mogu susresti psi svih boja sa maskom ili bez, od gotovo bijele, preko boje meda, pšenice, svih nijansi žute ili sive do tamne, gotovo crne boje. Odgajivači u gradovima forsiraju pse sive boje, svjetlije ili tamnije. Za boju Šarplaninca je jako važno naglasiti da su sve boje ravnopravne.  KARAKTER: Šarplaninac je izuzetno uravnotežen i miran pas. Istovremeno je i vrlo dobroćudan i vrlo oštar, ali samo kada se za to ukaže potreba. Vrlo je hrabar, spreman da se suprotstavi i mnogo jačem protivniku da bi obranio svoga gospodara ili ono sto mu je povjereno na čuvanje čak i po cijenu života. Šarplaninac je čuvar po instinktu, nije mu potrebna nikakva dresura. Jedna od njegovih odlika je i da nikada ne laje bez razloga. Odan je svom gospodaru, a nepovjerljiv prema strancima. I kada, teška srca, prihvati gosta koji je pristigao, budno ce pratiti svaki njegov pokret. Odlikuje se visokim stupnjem inteligencije. Dosta je tvrdoglav i dominantan pas i od njega ne treba očekivati izvođenje cirkuskih vještina ili neprikosnovenu poslušnost u okviru dresure. Pogrešno je mišljenje da je Šarplaninac glup pas jer se jako teško dresira. On je samo pas koji misli svojom glavom i većinu stvari radi po instinktu. On će savršeno dobro shvatiti što se od njega traži, ali to neće uraditi ako ne smatra da je potrebno. Ono sto jednom nauči pamti cijelog života. Štene je potrebno početi odgajati u startu, zato sto se tada napravljene greške jako teško ispravljaju a loše navike teško iskorjenjuju.

  Šarplaninac je skroman pas u pogledu ishrane - jede malo usporedbi sa svojom veličinom. Nije probirljiv što ne znači da ga ne treba hraniti kvalitetno, pogotovo u vrijeme razvoja. Jednom propušteno u periodu razvoja nikada se više ne može nadoknaditi. U ishranu psa je potrebno uključiti i vitamine. Štene, a kasnije i odraslog psa, je potrebno redovno (na svakih par mjeseci) tretirati preparatima protiv crijevnih parazita (bez obzira što u njegovoj stolici parazite ne zapažate), i redovno cijepljeni protiv zaraznih bolesti i bjesnila. Što se smještaja tiče idealno bi bilo držati ga u većem ograđenom prostoru, ili mu bar pružiti dovoljno kretanja. Za njega je život na lancu pravo mučenje, pa je potrebno osigurati mu prostran boks sa kučicom (krov treba da bude ravan ili sa blagim padom), koju ce koristiti kao osmatračnicu. Visina ograde boksa ne bi smela biti ispod 2 metra, osim ako boks nije pokriven. Kučicu možete napraviti od drveta, pri tom vodeći računa da pod bude odignut od zemlje. Ako je u pitanju ženka koja ce se šteniti kučica bi trebalo biti nešto prostranija u zavisnosti od veličine kuje. Prevelika kučica, bez obzira da li je u pitanju pas ili kuja, je velika greška jer pas nije u stanju da toplotom svog tijela zagrije prostor oko sebe. Iako Šarplanincu krzno sa jakom poddlakom omogućava da mu ni velika hladnoća ne smeta, poželjno je zimi, pogotovo ako su jaci mrazevi, na vrata kučice staviti neki zastor, a unutra se može ubaciti slama. Ako imate kuju koja treba da se šteni onda su slama i zastor obavezni. Pri određivanju mjesta za boks, odnosno, kučicu, imajte na umu da, ako bi mogao da bira, Šarplaninac bi izabrao prostor sa koga može da ima uvid na cijelo dvorište, imanje u kom živi. Nemojte ga nikad staviti daleko od kuće, i izvan zbivanja. Iako je veliki pas, može se držati i u stanu, mada mu to može predstavljati mučenje ako mu se ne osigura dovoljno kretanja i mjesto gdje će moći da se skloni kad on to želi. U ovom slučaju mali problem može predstavljati netrpeljivost i nepovjerljivost prema stranim licima.  Šarplaninac je pas koji jako drži do osobne higijene. Štene se lako nauci čistoći, a odrastao pas obavlja potrebe prilikom šetnje ili sto dalje od mjesta gdje boravi i spava.
  Njegovo krzno ne zahtjeva često četkanje, osim u vrijeme linjanja kada je potrebno odstraniti poddlaku da se ne bi zamrsila. Trebalo bi izbjegavati kupanje češće od jednom godišnje, a i tada to uraditi samo ako je bas potrebno. Gusta dlaka i poddlaka ga izvanredno štite od hladnoće tako da ne bi trebalo da vas iznenadi kada vam u zimsko jutro u dvorištu osvane krzneno klupko sa nekoliko centimetara snijega na njemu. Snijeg je nešto sto Šarplaninac najviše voli, i ono zbog čega ce vam biti zahvalan je da mu pružite priliku da se istrći u dubokom snijegu.
  Ono na što bi trebalo paziti pri smještaju i držanju Šarplaninca je da je osjetljiv na vlagu. Smetaju mu vrućine, pa će spas potražiti u rijeci (ako ste u šetnji) ili u iskopavanju rupe u zemlji.

  Pas je jednobojan. Dozvoljene su sve nijanse boja od bijelog do tamnomrkog, skoro crnog. Najpoželjnija je sivozelena i tamnosiva boja. Šarenilo nije dozvoljeno. Kod pigmentiranih pasa dozvoljene su ali nepoželjne male bijele oznake na prsima i prstima. Kod svih pigmentisanih pasa osnovna boja najviše je izražena na gornjim dijelovima glave, vrata i trupa. U donjim dijelovima boja (pigment) postepeno slabi i prelazi u donjim dijelovima nogu u svjetliji (prljavo sivi, odnosno žućkasti) pigment. Ovi prelazi u svjetlije boje ne smiju da budu okvireni i da daju utisak šarenila .  Visina grebena mužjaka iznosi prosječno 62 cm, a ženke prosječno 58 cm. Poželjni su viši psi. Psi ispod 56 cm i kuje ispod 54 cm isključuju se od pozitivne ocjene. Prosječna težina odraslog psa u radnoj kondiciji iznosi 35-45 kg, a kuje 30-40 kg.

  Postojbina šarplaninaca, video
  http://www.youtube.com/watch?v=SR_B2...eature=related

  Sarplaninac i vuk I dio, video
  http://www.youtube.com/watch?v=SN8HIe837CA

  Sarplaninac i vuk II dio, video
  http://www.youtube.com/watch?v=1TfobW6X0pg

 9. #49
  stariji član foruma Ahbab's Avatar
  Join Date
  Jan 2011
  Location
  USA
  Posts
  719
  Cobani na Sarplanini ne prodaju svko stene sarplaninca.Najbolje primjerke ostavljaju sebi a ono sto nije za njih prodaju ili poklanjaju prijateljima koji zele da ih imaju. Medjutim interesantan je nacin kako to oni rade.  Prije puno godina gledao sam jedan kraci fim na ovu temu.Stenad rastu zajedno, svi su iz majku koja ih hrani i brine o njima. Jednog dana kad vec malo porasu, mozda oko 3 mjeseca, vlasnik jedno po jedno donosi u posebnu kucicu smjestenu iza nekog kosa, stale ali tako da ne vidi gdje su ostala stenad i gdje mu je majka.Dakle, samo u kucici, vezano tankom ali dugim kanapom.Ono iz znatizelje obilazi oko kucice, ulazi u nju itd. U jednom trenutku vlasnik iza kosa ili stale isturi vuciju glavi sa kozom napunjenu slamom, nataknutu na neki duzu drsku-stap.

  Neko stene cim primijeti glavu vuka nataknutu na taj duzi stap sa kozom ispunjenom slamom pocne da cvili, bjezi u kucicu ili iza kucice, neka pokusaju pobjeci ali kanap za koji su vezani to im ne dozvoljava.Takovo stene vlasnik prodaje, jer ono nije za njega.  Stene koje pocinje da laje na vuka, koje optrcava oko njega lajuci, izmicuci isped njega dok domacin priblizava glavu i kozu vuka napunjenu slamom, domacin ostvalja za sebe, jer su to stend koja ce bitio dobri cuvari njegova stada.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •