Page 6 of 32 FirstFirst ... 234567891016 ... LastLast
Results 51 to 60 of 318

Thread: Ishrana, zdravlje i dobar zivot

 1. #51
  veteran foruma Producent's Avatar
  Join Date
  Aug 2010
  Posts
  444
  Ako nenadje nesto adekvatno,javi se

 2. #52
  stariji član foruma Ahbab's Avatar
  Join Date
  Jan 2011
  Location
  USA
  Posts
  719
  Za sve one koji imaju problem sa prosirenim venama.Kroz razmjenu misljnjenja, mozda spoznamo i vise.

  Bolest prosirenih vena

  Bolest proširenih vena je jedna od najčešćih u civiliziranom svijetu, Zahvaća gotovo 50% žena, ali i samo nešto manji postotak muškarca, jer su oni do sada te probleme skrivali ili nisu obazirali na njih pažnju. U današnje vrijeme, kada i muškarci posvećuju svom zdravlju, tijelu i izgledu puno pozornosti, sve više muškaraca s venskim problemima vidim u svojoj praksi.
  Svi Vi koji imate problem s venama pitate se zašto ih imam, od čega, je li to genetski, vezano za posao itd....?


  Proširene (varikozne) vene su široke, vijugave, okom vidljive površne vene na nogama. Gotovo su uvijek izazvane oštećenjem zalistaka vena koji kontroliraju tijek krvi od periferije ka srcu i plućima gdje krv dobije kisik i preko arterija se vraća u tkiva. Ako ovi zalisci (ventili) ne funkcioniraju dobro onda krv ne ide samo prema srcu već se dio vraća u niži dio vene izazivajući, logično, njezino proširenje, nepravilnosti u zidu vene itd.
  Uzroci proširenih vena su: prvenstveno genetski, pojavljuju se i pogoršavaju u trudnoći, tijekom uzimanja kontracepcijskih tableta, trauma, udarac, debljina, visoke potpetice i uska obuća jer smanjuju rad „mišićne pumpe“ ozljede kralješnice, spuštena stopala duže sjedenje i stajanje.

  Prikaz normalne venske anatomije noge. Sve prikazane vene su površinske (osim femoralne vene), i često mogu biti zahvaćene varikoznim promjenama i zahtjevati liječenje.  Obično imate neke od simptoma: bolove u nogama, nelagodu, svrbež, oticanje gležnjeva, osjećaj težine u nogama, noćne grčeve, umor. Usto se vide proširene vene.

  Tijek bolesti proširenih vena ide kroz 6 faza i ne može se zaustaviti ako se ne liječi. Te faze mi ocjenjujemo prema CEAP skali (od C0-C6). Ukratko, ako imate C0 imate gore navedene simptome ali vene još nisu proširene, ako ste ocijenjeni sa C1 imate venektazije, proširene, paučinaste vene vidljive ispod kože, ono što se popularno zove „ kapilare“. C2 znači da imate vidljive proširene vene koje Vas smetaju estetski, ponekad bole, posebno kad je toplo, C3 znači da su noge već otečene povremeno ili stalno, C4 da postoje promjene boje kože obično smeđe na potkoljenicama ili bjeličaste uz ostale simptome oticanja nogu, bolova, težine u nogama. C5 znači da ste već imali ranu na nozi, obično s unutrašnje strane gležnja, a C6 znači da imate otvorenu ranu na nozi koja ne cijeli. Nemojte se zapustiti i doći do ovih zadnjih faza koje se također mogu liječiti, ali je uspjeh veći u ranijim fazama.


  Često me pitate kako možete spriječiti razvoj proširenja vena. Iskreni odgovor je teško. Vježbe koje postoje su slabog učinka, elastične čarape smanjuju simptome ali samo odgađaju rješenje problema, lijekovi su najčešće neučinkoviti. Svakako pomaže smanjenje tjelesne težine što je vrijedan uspjeh Vaše snažne volje, ali ga je teško postići, zbog načina života, stresa, i najčešće se nažalost izgubljeni kilogrami vrate, uostalom debljina samo pogoršava stanje vena, ali ih sama ne uzrokuje. Osobe s prekomjernom težinom mogu metodom UGFS jednako dobro izliječiti vene kao i oni sa umjerenom težinom. Promjena radnog mjesta u ono koje neće zahtjevati duže stajanje ili sjedenje je u stvarnom svijetu gotovo „nemoguća misija“. Prekid hormonalne terapije je učinkovit, ali kako ih ne uzimate bez razloga, onda imate drugi problem, čime ih zamijeniti  ŠTO RADITI AKO IMATE OVE SIMPTOME?
  Ako imate neki od ovih simptoma vrijeme je da se temeljito pregledate.

  Neophodan je pregled specijaliste za vene koji radi i klinički pregled i doplersko snimanje vena. Color doplerom se uočavaju promjene na venama, njihova funkcija i protok krvi te se tako otkriva uzrok problema i na temelju njega se odredjuje liječenje. Pažljivo izvođenje doplera je od iznimne važnosti jer brzim i površnim pregledom se mogu napraviti grube pogreške (kao što znate u bolnicama je zbog velikog broja pacijenata vrlo teško obaviti temeljit pregled). Liječnik mora pregledati sve vene (venska mapa), naći mjesta na kojima su ventili popustili da bi upravo ta mjesta bile liječena. Optimalno je da pregled radi stručnjak koji se bavi i dijagnostikom i liječenjem vena jer on najbolje zna uočiti bitne elemente Vaše bolesti.
  Nakon temeljitog pregleda, potrebno je ocijenti kako Vam se najbolje može pomoći. Doplerski kriteriji za izvođenje zahvata su vrlo precizni i treba ih poštivati.

  Ukoliko imate proširene vene morate ih liječiti jer ste izloženi većem riziku duboke venske tromboze, te plućne embolije, krvarenju iz varikoziteta, i u nezbježnoj konačnici rani na nozi!

  Danas je najprihvaćenija metoda liječenja injiciranje specijalne pjene pod ultrazvukom u točno određeno mjesto koja dovede do sljubljivanja zidova te vene i njenog postupnog nestajanja kroz 2-3 mjeseca (UGFS). Pritom je iznimno važno odrediti točno mjesto injiciranja, koncentraciju, količinu i niz drugih elemenata zbog čega svaki liječnik koji radi ovaj zahvat bi trebao imati diplomu o osposobljenosti za njega (pitajte ga!). Kod nas u Poliklinici Arithera zahvat izvodi autor ovog teksta sa svojim timom. Ako se liječnik koji radi zahvat ne pridržava svih pravila propisanih od strane EU eksperata rezultat neće biti dobar i mogu se javiti komplikacije.

  Bit ove metode je u tome što treba liječiti uzrok nastanka lošeg rada ventila a ne, kako što se nažalost kod nas radi, početi liječenje vene na mjestu na kojem se vide. Takav postupak, injicanje vene koja se vidi može izvesti svatko i on rezultira često ožiljcima i još gorim stanjem nego što je bilo.

  Dobro izveden zahvat je gotovo bezbolan i traje 20-30 minuta. Vi ležite na krevetu, nakon zahvata postave se elastični zavoji na nozi koje nosite nekoliko dana. Već nakon 24 sata možete raditi svakodnevne poslove. Doći ćete na kontrolu u određeno vrijeme. gdje će se provjeriti kako proces cijeljenja vene napreduje.

  Metoda je uspješna u 90-95% slučajeva, kada je radi iskusan i educiran liječnik i gotovo da nema komplikacija. U malom broju slučajeva neuspjeha, ili djelomičnog uspjeha, što znači da vena nije sasvim ili djelomično nestala, zahvat se bez problema ponovi nakon nekog vremena (za 2 tjedna npr.)

  Vrlo mali broj ljudi nije prikladan za ovaj zahvat što se utvrdi tijekom pregleda i savjestan liječnik u tim slučajevima nikad neće raditi zahvat nego će uputiti pacijenta na neko drugo riješenje (npr. kod alergije na sredstvo, simptomatskog otvorenog foramen ovale itd.)
  Mi u Aritheri smatramo da smo u stanju riješiti svaki Vaš problem s venama:
  • Ako vam noga spontano ili nakon nekog udarca otiče, boli, postaje zagasito crvena, moguće je da imate duboku vensku trombozu koja je sama po sebi opasna, ali ne koliko plućna embolija koja može nastati samo tako da se komad ugruška iz tromba u veni odvoji i ide u pluća. Plućna embolija je najčešći uzrok smrti u civiliziranom svijetu, a ne infarkt kao što se obično misli. Ako imate simptome oticanja i boli noge, obratite se našoj poliklinici gdje ćete u najkraćem vremenu biti pregledani od strane kompetentnog stručnjaka i ako imate duboku vensku trombozu bit ćete upućeni u bolnicu bez čekanja i onih poznatih administrativnih problema, te ćete biti odgovarajuće liječeni od stručnjaka za liječenje tromboza.
  • Ako Vam se pojavi plavičasta tvrda traka na ruci ili nozi ili napipati kvrgu u tijeku vene, uz crvenilo i bol najvjerojatnije imate površinsku vensku trombozu. Povremeno nastaju na ruci kao posljedica intravenskih injekcija. Nazovite telefon Poliklinike Arithera gdje će ljubazna sestra odmah pozvati eksperta koji se bavi bolestima vena koji će dijagnosticirati i liječiti Vaše stanje. Napominjem da se tromboza površnih vena ranije olako tretirala, međutim prema Smjernicama svjetskog udruženja eksperata za vene od 2008. godine terapija je sasvim drukčija tako da pojavu ovih simptoma ne smijete zanemariti.

  • Ako imate probleme arterijske cirkulacije, dijabetes, aterosklerotske promjene na ekstremiteta, bolove u nogama u hodu bit ćete pregledani od strane našeg stručnjaka za bolesti krvnih žila te će Vam biti određen najbolji mogući tretman.

  • Upute za riješenje problema proširenih vena sam već iznio u gornjem tekstu.

  • Pacijenti koji idu na neki od ortopedskih zahvata ili fizijatrijskih terapija trebaju prekontrolirati stanje vena jer ih zahvat može pogoršati, ili samo postojanje bolesnih vena može smanjiti uspjeh terapije.
  Posebno želim naglasiti 2 stvari:

  Metoda UGFS (ultrazvučno uklanjanje vena pjenom) je od strane najvećeg stručnjaka za vene u svijetu Johna Bergana proglašena 2008. godine za metodu izbora liječenja vena, jer je efikasna i ima vrlo malo nuspojava. Kirurški zahvati na venama koji su se radili destljećima u 70% slučajeva dovede do ponovne pojave vena, pa se danas napuštaju. Da ne spominjemo rezove, boravak u bolnici, višetjedna previjanja. Vaskularni kirurzi koji su ih radili desetljećima priznaju da je vrijeme tih operacija prošlo.

  S obzirom da već „guglate“ ovu metodu moram Vas upozoriti da Vas lako mogu zbuniti različite metode, kratice, LVET, radiofrekventna ablacija, laser i slične. Sklerozacija vena tekućinom je danas uglavnom napuštena

  Ova metoda UGFS se primjenjuje već desetak godina, ali stalno se rafinira i poboljšava tehnika primjene, način aplikacije pjene, sastav i priprema pjene. I konačno je 2008. godine od strane najeminentnijih stručnjaka proglašena najboljom.

  Nadalje, posebno je važno da Vi nakon zahvata dobijete broj mobilnog telefona liječnika koji je radio zahvat i uvijek ga možete nazvati ako imate bilo kakvih problema ili Vam je potrebno dodatno objašnjene. Bez oklijevanja nazovite i dobit ćete adekvatan odgovor. Znači, nakon zahvata niste sami, prepušteni sebi i povremenim unaprijed zakazanim kontrolama već uvijek imate mogućnost nazvati svog liječnika. To vrijedi i za druge pacijente Poliklinike Arithera sa venskim ili arterijskim bolestima koji imaju pravo dobiti u najkraćem mogućem vremenu savjet svog liječnika.
  Autor: Prim. dr.sc. Nikša Vučić, Interna klinika Sveti Duh, Znanstveni suradnik Medicinskog Fakulteta, Konzultant Poliklinike Arithera 3. #53
  stalni član foruma
  Join Date
  Mar 2011
  Location
  Nemacka
  Posts
  251
  HRANOM SE MOZE ZAUSTAVITI IZBIJANJE RAKA

  Tomas Selers, direktor centra za prevenciju raka na Floridi, izjavio je da 70% svih tumora prouzrokuje stil zivota. On daje sest saveta kako se moze spreciti izbijanje bolesti raka, kada je covek genski predestiniran za tu bolest. Po njemu, tajna je u koristenju pravilne ishrane:


  1. IZBACITI ŠEĆER
  Secer i gustin ubrzavaju procese vrenja i time aktiviraju celije raka. Ovim celijama treba 20-30 puta vise secera, nego jednoj zdravoj celiji. Zato se savetuje ogranicenje konzumiranja hleba (pre svega belog hleba i zemicki), rezanaca, princa, krompira i samog secera.


  2. SMANJITI KISELINU
  Savetuje se uzimanje jogurta i magnezijum citrata u cilju smanjenja kiselina u zeludcu.


  3. VITAMIN D
  Studije raka grudi, creva i prostate pokazuju, da dovoljan nivo vitamina D u krvi, poseduje zastitnu ulogu od raka. Posebno bogate vitaminom D su masne ribe, puter i zumance.


  4. UZIMATI CINK
  Cink igra vaznu ulogu kod jacanja imunog sistema. Govedje meso, bademi, zeleno povrce i posebno brokoli i kelj, imaju dovoljno cinka u sebi da pruze ovu zastitu.


  5. PITI VODU
  Ona omogucava biohemijske procese u telu i podupire ciscenje organizma. Ko se ne bavi sportom i ne znoji se puno, treba da uzima vodu sa niskom kolicinom minerala u sebi, jer ona lakse ispira nepozeljne soli iz tela.


  6. KAFA STITI
  Mnoge studije potvrdjuju da kofein poseduje dejstvo sprecavanja izbijanja celija raka. Pet soljica kafe dnevno snizavaju rizik od pojavljivanja tumora i efektivnije su od caja koji sadrzi daleko manju kolicinu kofeina.

 4. #54
  Administrator almond eyes's Avatar
  Join Date
  Oct 2009
  Posts
  6,648
  6. KAFA STITI
  Mnoge studije potvrdjuju da kofein poseduje dejstvo sprecavanja izbijanja celija raka. Pet soljica kafe dnevno snizavaju rizik od pojavljivanja tumora i efektivnije su od caja koji sadrzi daleko manju kolicinu kofeina
  Ne zna covjek vise sta bi vjerovao,prije par godina caj su dizali u neslucene visine,a danas sasvim obrnuta situacija.
  Neko te voli,a neko ti pokaže koliko ti možeš voljeti.

 5. #55
  Jest da ej najljepse se zdravo hraniti ali imamo li mogucnosti za to???

 6. #56
  Administrator almond eyes's Avatar
  Join Date
  Oct 2009
  Posts
  6,648
  Quote Originally Posted by talha View Post
  Jest da ej najljepse se zdravo hraniti ali imamo li mogucnosti za to???
  Naravno da nemamo bas onoliko koliko bi trebalo,ali da se ponesto uciniti.Evo pocinju se saditi bastice,ko ima nesto zemlje neka sve iskoristi,sta god nikne zdravo je i dobro za organizam
  Samo se cuvajte onoga uvoznog zelja,k'o da gledam da je direkt iz Japana.
  Neko te voli,a neko ti pokaže koliko ti možeš voljeti.

 7. #57
  Erik
  Guest

  Vitamin B17

  Svježe ubran limun ubija ćelije raka

  Smatra se da je limun antimikrobski agens širokog spektra protiv bakterijskih infekcija i gljivica, da je efikasan protiv internih parazita i crva, da reguliše veoma visoki krvni pritisak i nervne poremećaje i djeluje antidepresivno
  Cijel članak može se pročitati ovdje :http://www.revijad.co.me/index.php?n...49&clanak=1716

  U zadnje vrijeme dosta se govori o vitaminu B17 kao o pouzdanom lijeku za rak.
  Ko ima vremena neka pogleda, neće se pokajati.


 8. #58
  stariji član foruma Ahbab's Avatar
  Join Date
  Jan 2011
  Location
  USA
  Posts
  719
  Ne pijem ovu kafu jer mi ne godi.

  Instant kava - što se sve skriva iza ovog proizvoda?
  Prema statistikama 2,5 milijardi šalica kave popije se dnevno u svijetu
  Uglavnom se radi o instant kavi. Popularno piće osmislio je švedski kemičar Max Morgentaller, a kao temelj su mu poslužili eksperimenti japanskog kolege Satorija Kate, koji je izumio tehnologiju za proizvodnju čaja u prahu. Datum rođenja instant kave je 24. srpanj 1938. Ipak, u to vrijeme ni stručnjaci ni potrošači nisu cijenili okus, aromu i uvjerljivost instant kave.
  Trenutno u svijetu postoji mnogo kompanija koje proizvode različite varijante instant kave. Kavu možete nabaviti u prahu, granulama, osušenu ili kupiti vrećice "3 u 1". Glavna razlika među njima jest tehnologija proizvodnje. Imajte na umu da niti jedna tehnologija obrade kave u željenu supstancu nije potpuna bez procesa grijanja koji ubija sva korisna svojstva kave. Postoji nekoliko različitih načina pakiranja kave. Limenka obično sadrži jeftiniju kavu, a okus čak može biti i metalan. Kvalitetna instant kava, koja je obično osušena i u granulama, pakira se u staklenke, jer se na taj način bolje čuva aroma i okus.
  Sadržaj zrna kave u instant kavi je minimalan. Kao pravilo, radi se o udjelu od 15%. Osim toga, kvaliteta tih zrnaca može biti prilično upitna. Mnoge tvornice kave koje su se specijalizirale za proizvodnju kave od punih zrnaca, loša zrna jeftino prodaju proizvođačima instant kave. Iako mnogi proizvođači tvrde kako za instant kavu koriste sortu Arabica, zapravo koriste [COLOR=#018d25! important]jeftiniju[/COLOR] varijantu Robustu, s obzirom da Arabica nije ekonomična. Uz to, ova varijanta sadrži mnogo više kofeina.
  Kofein napušta tijelo nakon nekoliko sati. Ista doza kofeina koja se nalazi u instant kavi bit će oslobođena nakon otprilike 10 sati, dok željeni efekt traje samo 2-3 sata. Regularna konzumacija instant kave može lako dovesti do predoziranja kofeinom, što šteti zdravlju. Mnogi vjeruju kako je bezkofeinska instant kava manje štetna, no ovo nije točno. Ovaj proizvod doprinosi taloženju bubrežnih kamenaca.
  Sama kava je jak stimulator želučanih sokova, a instant kava sadrži kiseline. Zbog toga ljudi koji pate od probavnih smetnji nebi trebali piti kavu na prazan želudac. Također se ne preporučuje ljudima s kardiovaskularnim problemima pretjerana konzumacija instant kave. Liječnici preporučuju ženama da se suzdržavaju od instant kave jer konzervansi u njoj negativno utječu na metabolizam, uslijed čega dolazi do pojave celulita.
  Znanstvenici su složni oko jednoga: ukoliko na poslu postoji izbor između instant kave i čaja, izaberite čaj.


 9. #59
  Erik
  Guest
  Quote Originally Posted by Hile View Post
  treba dobro paziti sta jedemo i sta pijemo, da bi sacuvali svoje zdravlje i produzili ovaj zivot ma kakav on bio.
  Život je suviše kratak da vrijeme trošimo na to kako ga produžiti.

 10. #60
  Administrator almond eyes's Avatar
  Join Date
  Oct 2009
  Posts
  6,648
  Quote Originally Posted by Erik View Post
  Život je suviše kratak da vrijeme trošimo na to kako ga produžiti.
  Zivotni vijek ljudi je i produzen zadnjih desetljeca jer se ljudi vise i bolje brinu o svo zdravlju i vode kvalitetniji zivot
  Neko te voli,a neko ti pokaže koliko ti možeš voljeti.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Tags for this Thread

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •