Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 11 to 20 of 20

Thread: Privatni staracki dom / dom za stare?

 1. #11
  veteran foruma Titan's Avatar
  Join Date
  Feb 2009
  Location
  Na padinama Konjuha
  Posts
  20,640
  Quote Originally Posted by pepeljuga View Post
  Ja licno ne bih mogla predati cuku u 'dom', a kamoli svoje roditelje. Misljenja sam da ako neko moze odvojiti mjesecno 500 do 1000 maraka za sobu u jednom takvom domu, isto tako moze opremiti sobu u vlastitom stanu/kuci s potrebnim namjestajem i aparatima i po potrebi zaposliti osoblje. I sto je najvaznije, roditelj bi se osjecao sigurno i imao bi ljubav koju mu nijedan dom ovoga svijeta pruziti ne moze.
  A sta je sa svekrvom pepeljuga, dali bi nju strpala u dom ?
  Sala na stranu, moralno ili ne moralno, haman da je u danasnje vrijeme utopija misliti da je humano (mozda cak i jeste) zadrzati seniore u koucnoj njegi.

  Podjimo samo od nase strucnosti, samo jedan mali dio im mozemo pomoci.
  Dom je u obliznjem gradu jedno idelno rjesenje, gdje najblizi clanovi porodice mogu svakodnevno vrsiti posjete i po mogucnosti biti pri pomoci, mislim iskljucivo na moralnu podrsku.

  U danasnja vremena obadva bracna partnera su u radnom odnosu a jos uz to dolaze obaveze sa sopstvenom djecom, tako da je haman nemoguce posvetiti se svakodnevnoj njezi roditelja.
  A na drugu stranu koliko si to penzionera moze domsku njegu priustiti, jer koliko ih ima sa penzijom od 1000 KM, vrlo malo

  Taj problem cak i sa kucnom njegom Nijemci su rijesili cak na jedan uljudan nacin i na teret svakog pojedinca, i dobro da je tako (pflegeversicherung), a gdje je nama u Bosni jedan takav sistem, nemamo haman naj obicnijeg socijalnog sistema a da bi si mogli cak i ovaj drugi priustiti.

 2. #12
  upravo tako kassel, u potpunosti se slazem!
  naravno da je najbolje kod kuce ... ali u pitanju su prioriteti, vlastiti zivot, djeca ... i cinjenica da mi strucno nikada ne mozemo pruziti njegu koliko to mogu ustanove i strucne osobe!
  ... i sta raditi kada zivimo vani, kao ja, roditelj u bosni, sam kod kuce, starost, bolest ... sta ciniti, nego mu obezbjediti njegu u domu! ... eto onda sam nemoralan!

 3. #13
  Bosanka na forumu Evita's Avatar
  Join Date
  Aug 2008
  Location
  Sarajevo
  Posts
  9,921

  Starima se mora pomoći

  Roditeljima pomoći i omogućiti im da svoju starost provode dostojanstveno je naša obaveza naša savjest.Ne treba se zalijetati a da se ne ispita kako koji dom radi jer u svakom postoji nešto čime nećete biti zadovoljni.Kod sklapanja ugovora morate biti obazrivi i dati im do znanja da ako niste zadovoljni njihovim uslugama imate pravo iste zamjeniti.Stari ljudi su nemoćni o sebi brinuti jer tu je kupovina namirnica,održavanje higijene ,posjeta Dr. te jedan život koji bi trebao biti ispunjen i nekom toplinom a kad su sami -tužni su.
  Život u domu može za njih biti veoma zanimljiv jer imaju to sve na jednom mjestu.Naravno da od svoje penzije pokriju jedan dio troškova a ostalo im omoguće djeca.Pri tom trebate obratiti pažnju koliko košta boravak i da li se posebno plaća posjeta ljekaru ili je to uračunato u cijenu.U Vitalisu rade profesionalne njegovateljice ,nisu jeftini ali mislim da su u granicama pristojnosti.
  u Vogošći se pravi ogroman komplex za starije osobe gdje će biti i mala klinika.Radovi su u toku,osoblje će na obuku u Švicarsku -tako da uskoro postoji mogućnost da stari dobiju jednu ustanovu u kojoj će moći imati jednu kvalitetnu njegu po sigurno pristojnoj cijeni.Ja znam da mnogima nije žao platiti za svoje roditelje jer i to je humanije uz malu ličnu kontrolu njihovih osjećanja nego da su žrtve komšija i pogrešnih prijatelja.Biti u domu ne znači biti odbačen od porodice .To je samo način da im se olakša i da imaju uredan život.
  Sretan čovjek je onaj koji traži vrijednosti -jer to su biseri-koji se ne rasipaju...

 4. #14
  Administrator almond eyes's Avatar
  Join Date
  Oct 2009
  Posts
  6,951
  Quote Originally Posted by Dijametar View Post
  upravo tako kassel, u potpunosti se slazem!
  naravno da je najbolje kod kuce ... ali u pitanju su prioriteti, vlastiti zivot, djeca ... i cinjenica da mi strucno nikada ne mozemo pruziti njegu koliko to mogu ustanove i strucne osobe!
  ... i sta raditi kada zivimo vani, kao ja, roditelj u bosni, sam kod kuce, starost, bolest ... sta ciniti, nego mu obezbjediti njegu u domu! ... eto onda sam nemoralan!
  U stvari,starima bi trebalo biti najbolje kod kuce,mada se u nekim slucajevima siti isplacu svakoga dana u toj "svojoj kuci".Pitanje je kakav je odnos prema starijima u vecini porodica koje imaju roditelje sa sobom u domacinstvu?
  Skoro nikakav,cast izuzecima.
  Koliko se porodica moze organizovati na danasnje vrijeme i posvetiti ocu/majci/svekrvi/svekru potrebnu paznju i vrijeme im uciniti kvalitetno ispunjenim?
  Rijetko koja.
  Vecinom se briga u kuci svodi na obroke,da se odrzava higijena i sl.,o nekim aktivnostima nema govora,da li zbog nemara ili nedostatka vremena i sredstava,ko zna?
  Zato mislim da bi mnogi stariji rado otisli u dom,gdje bi imali drustvo i adekvatnu njegu,samo ih sprecava nedostatak novca.
  Mislim,zaista,da bi tamo dostojanstveno proveli ostatak svog zivota i bili mnogo sretniji nego sada.
  Izvinjavam se na offtopicu,a domovi koje poznajem su vec navedeni
  Give me something to believe,in cause I don't believe in you anymore...

 5. #15
  forumski avijatičar grunf's Avatar
  Join Date
  Dec 2007
  Posts
  1,406

  Mjesto gdje se stari i nemocni pokusavaju sakriti od neizbjeznog.

  Dom u Nahorevu je ogradjen zicom i ne moze se ni uci, ni izaci osim kroz glavnu kapiju pored kucice sa cuvarom. Kad padne snijeg izgleda kao logor u Sibiru, a ne kao ustanova gdje se prozivljava treca i posljednja mladost.

  Nahorevo=Jagomir=ludnica. Osim cistog zraka, prirode i mentalnih pacijenata koji su dobili prekomandu iz obliznjeg objekta malo nize, i koji tumaraju okolo trazeci od svakog posjetioca cigaru, nema nista drugo vrijedno spomena. Dom je prenatrpan, neki pacijenti na spratu spavaju po hodnicima, direktorica, osoblje, i hrana srednja zalost. Od sadrzaja za zabavu spomenimo TV salu sa bibliotekom... i to je sve. Tamo ne bi ni kera poslao, a kamoli ljudsko bice.

  Nedzarici su za Nahorevo hotel sa tri zvijezdice, primjeti se razlika. Tamo je cisto, restoran je prostran, frizeraj skoro k’o u Sadete, a glavno mjesto je cadjava mehana gdje se kafenise, traca i prognozira ko ce sljedece hefte da mandrkne. Glavni doktor je Sandzaklija, direktor i osoblje su u redu osim one djece koja tamo staziraju preko neke stvari a boga mole da ne nadju posao. Cijena je povoljna, mnogo manja nego na Ilidzi u Vitalisu.

  Vitalisov objekat je kopija domova na Zapadu. Oni su najbolji, najprofesionalniji, ali i najskuplji. Otvoren je poslije desetogodisnjeg oglasavanja po novinama gdje se doticna namlatila toliko para da na kraju nije znala sta ce sa njima. To je najbolji primjer kako se moze zaraditi na tudjoj muci jer Sarajevo je izmedju ostalog grad staraca na koje nema ko da pazi. Zena koja je osnovala Vitalis je medicinska sestra, Srpkinja s Pala koja se nikad ne smije, osim kad broji pare. Gospodja s Pala je jos prije pet, sest godina uzimala 100 maraka po danu za cuvanje starih i nemocnih osoba.

  Nazalost, zbog prenatrpanosti i besparice Nahorevo i Nedzarici nemaju zasebne odjele za pacijente sa dusevnim oboljenjima. Urlikanja, krikovi i zapomaganja su svakodnevnica zakljucanih soba u prizemlju u Nedzaricima koji funkcionisu na nivou psihijatrijskih bolnica iz 19 vijeka u Engleskoj, kad su pacijente vezali lancima za zidove, pa bi onda naplacivali ulaz radoznalim posjetiocima zeljnim uzbudjenja i perverzija.

  Iz ovog ili onog razloga najljepsa i najbrza smrt u Bosni je kad te udari autobus sa neispravnim kocnicama, bilo to u Brckom ili u nekom drugom gradu, ili davljenje u kadi prilikom tradicionalnog subotnjeg kupanja kad vecina izigrava Zak Kustoa u kadi pa poplave tri sprata ispod.

  Sve ostalo, od doktora opste prakse, ne/strucnih savjeta, preko vadjenja nalaza, do nemotivisanih hirurga i bolnica iz srednjeg vijeka je samo muka na muku koja nazalost u vecini slucajeva samo produzava agoniju i ne rjesava nista.

  Najbolje je riknuti k’o John Wayne u stilu, sa cigarom, whiskyjem i u cizmama. Ali takvi sretnici su rijetki.

  Vecina su nesretnici koji zavrse na seansama u Zetri kod vracha Torabija, a poslije toga na gradskom groblju u Vlakovu.
 6. #16
  المحرّر -мастер игры strelok's Avatar
  Join Date
  Oct 2009
  Location
  Sarajevo
  Posts
  10,038
  Grunfe, shvatam ja odlično šta si napisao, a vjeruj starom radiologu da imam dobar uvid u dešavanja na pomenutim lokacijama, pa nisi puno pogriješio.

  Samo, nadam se da nisi bio nimalo ciničan und zlonamjeran ...
  Nacionalizam je maligna bolest društva koja uzrokuje moralno-duhovni i materijalni slom zajednice.
  https://www.youtube.com/watch?v=wNkxFZmcA2g

 7. #17
  Grunf sve si ovo dobro opisao, mozda malo i uljepsao.

  Ja moram samo da dodam: Vitalisova suvlasnica ili jedna od povjerljivih osoba pomenute vlasnice cesto je znala doci u kucni obilazak ili kontrolu i onih koje su cuvale neke bolesnike a ujedno i obilazak i ocjena stanja i stana a pri tome nije znala ni cigaretu ugasiti ili mozda cipele izuti kada udje u bolesnicku sobu-toliko o profesionalnosti. Opisah slucaj od prije dvije godine.

  nahorevo je bilo dio nekog projekta casnih sestara iz Engleske???lijepo na papiru.

 8. #18
  Bosanka na forumu
  Join Date
  Mar 2010
  Location
  Kod bresamira...
  Posts
  3,567
  Quote Originally Posted by almica View Post
  U stvari,starima bi trebalo biti najbolje kod kuce,mada se u nekim slucajevima siti isplacu svakoga dana u toj "svojoj kuci".Pitanje je kakav je odnos prema starijima u vecini porodica koje imaju roditelje sa sobom u domacinstvu?
  Skoro nikakav,cast izuzecima.
  Koliko se porodica moze organizovati na danasnje vrijeme i posvetiti ocu/majci/svekrvi/svekru potrebnu paznju i vrijeme im uciniti kvalitetno ispunjenim?
  Rijetko koja.

  Vecinom se briga u kuci svodi na obroke,da se odrzava higijena i sl.,o nekim aktivnostima nema govora,da li zbog nemara ili nedostatka vremena i sredstava,ko zna?
  Zato mislim da bi mnogi stariji rado otisli u dom,gdje bi imali drustvo i adekvatnu njegu,samo ih sprecava nedostatak novca.
  Mislim,zaista,da bi tamo dostojanstveno proveli ostatak svog zivota i bili mnogo sretniji nego sada.
  Izvinjavam se na offtopicu,a domovi koje poznajem su vec navedeni
  A i one koje mogu to očito ne žele.Ja u komsiluku imam svjež primjer gdje su stanovali djed i nana(koji u sujednom gradu imaju troje djece za pojam Bosne jako imućne).
  Našli su im neku tetu da ih sprema,kuha,....helem kućnu pomoćnicu a njih(djecu) u posjeti sam viđala od bajrama do bajrama,vazda bio neki izgovor osao,obaveze....proljetos umrije nana pa i djed i gle najednom ja dobi nove komsije svaki vikend i svaki radni dan poslije podne,haman kuća prazna pa im rahatluk pobjeći iz betona grada ......
  Djed i nana ostadoše željni djece,muhabeta,unučadi jer zaboga sta to ugledi ljudi imaju pričati sa svojim roditeljima grrrrrrrrrrr....grozim se od pojedinih odnosa djeca-roditelji..... 9. #19
  Udaljili smo se od naslova teme, ali pokusajmo da ne namecemo svoje misljenje kao ispravno, jer iako gledamo u komsijske avlije ne znaci da znamo sta je bolje za nase komsije, a i ne mozemo mi vise voljeti njih od njihove djece.itd.itd.itd

 10. #20
  da tema ne ostane nedovrsena, oca sam smjestio u Dom Vitalis
  i prezadovoljan sam uslugom za njega, u ovom momentu to je najbolje sto sam mogao uciniti!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •