Page 8 of 16 FirstFirst ... 456789101112 ... LastLast
Results 71 to 80 of 157

Thread: KORIDOR 5C

 1. #71
  jerlagicv
  Guest

  Re: KORIDOR 5C


  Izgradnja obilaznice u Vogošći (Foto: B. Nizić)

  Vlada FBiH finansirati će poslove eksproprijacije

  Kantonalna vlada će finansirati i obavljati poslove eksproprijacije za dio auto-ceste dionica Butila - Vlakovo...
  21.05.2008. 15:46

  Vlada Federacije BiH (FBiH) je danas u Mostaru donijela Odluku kojom je preuzela dio obaveza Kantona Sarajevo u vezi sa Sarajevskom obilaznicom, s obzirom na to da u budžetu KS za 2008. nisu osigurana sredstva za finansiranje i obavljanje poslova eksproprijacije za izgradnju Sarajevske obilaznice u skladu sa obavezama preuzetim Sporazumom.

  Prema ovoj odluci, Vlada FBiH će finasirati i obavljati poslove eksproprijacije za dio auto-ceste dionica Jošanica - Butila, spojnu cestu Butila - Briješće, te dogradnju ceste Briješće - Stupska petlja.

  Sporazum o učešću u finansiranju i obavljanju poslova eksproprijacije za izgradnju Sarajevske obilaznice između Vlade FBiH (FBiH) i Vlade KS potpisan je 16. septembra 2005. godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

  Kantonalna vlada će finansirati i obavljati poslove eksproprijacije za dio auto-ceste dionica Butila - Vlakovo, spojnu cestu Vlakovo - Blažuj - Mostarsko raskršće i dogradnju ceste Briješće - Ulica Safeta Zajke.

  Inače, procijenjena vrijednost eksproprijacije za izgradnju Sarajevske obilaznice prema Studiji izvodljivosti iznosi oko 20 miliona KM.

  Autor: ONASA

 2. #72
  jerlagicv
  Guest

  Re: KORIDOR 5C


  Jošanica: Uvježbavanje posla (Foto: S. Jordamović)

  Od nedjelje plaćanje putarine na autoputu

  Za automobile 1,5, a kamione sedam maraka...
  27.05.2008. 11:50

  Radnici za naplatu putarine jučer su započeli obuku na stazama u Jošanici, na dionici autoputa Sarajevo - Zenica na koridoru 5C.

  Kako je za "Avaz" kazao direktor Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta Erdal Trhulj, obuka će trajati do petka do 22 sata.

  - U subotu će imati slobodan dan, a u nedjelju bi trebala početi naplata putarine - kazao je Trhulj, dodajući da u narednim danima trebaju dobiti i blagajnički minimum za početak naplate.

  Kako smo saznali na terenu, intenzitet saobraćaja je veliki. Radnica na naplati Jasmina Fejzić kaže nam kako ima i onih koji pripreme novac za putarinu, ali da je više onih koji su oduševljeni što se putarina još ne naplaćuje.

  Za jedan prolazak autoputem do Dobrinja, odnosno 28 kilometara, vozači putničkih automobila plaćat će 1,5 KM. Najviše će morati izdvojiti vozači kamiona, koji će korištenje moderne saobraćajnice plaćati sedam maraka. Prolazak druge kategorije vozila naplaćivat će se tri KM, a treće pet.

  Autor: E. B.

 3. #73
  jerlagicv
  Guest

  Re: KORIDOR 5C


  Parlament FBiH: Odluka o pristupanju izradi Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH

  Usvojene odluke za gradnju Koridora 5C

  Položaj trase i obuhvata autoceste defininran je kroz 15 dionica
  27.05.2008. 17:14

  Zastupnički dom Federalnog parlamenta prihvatio je danas dvije odluke od značaja za gradnju autoceste na Koridoru 5c.

  Prvom odlukom područje ove autoceste utvrđeno je kao područje posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH, a položaj trase i obuhvata autoceste defininrani kroz 15 dionica.

  To su Svilaj - Odžak (10,5 kilometara), Karuše - Medakovo (4 km), Medakovo - Ozimice (20,88 km), Ozimice - Poprikuše (12,86 km), Poprikuše - Nemila (8,64 km), Nemila - Donja Gračanica (12,05 km), Donja Gračanica - Drivuša (8,51 km), Drivuša - Kakanj (15,18 km), Kakanj - Jošanica (28,9 km), Jošanica - Vlakovo (9,4 km), Vlakovo - Tarčin (9,3 km), Lepenica - Tarčin (9,58 km), Tarčin - Mostar sjever (59,69 km), Mostar sjever - Mostar jug, te Mostar jug - južna granica.

  Druga je Odluka o pristupanju izradi Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH - autocesta na Koridoru 5c od 2008. do 2028. godine.

  Rok za izradu ovog plana je 12 mjeseci, a nosilac pripreme je Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

  Stručno praćenje, usmjeravanje i utvrđivanje prednacrta, nacrta i prijedloga Prostornog plana biće povjereno savjetu, kojeg će sačinjavati predstavnici relevantnih federalnih ministarstava, stručnih, naučnih i drugih institucija, te predstavnici kantona i kantonalnih zavoda.

  Posebnu saradnju i usaglašavanje stavova u pogledu planskog uređenja područja posebnih obilježja, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, kao nosilac priprema za izradu ovog prostornog plana, osiguraće s odgovarajućim organima i organizacijama kantona na čijoj se teritoriji područje nalazi.

  Za potrebe uključivanja javnosti u proces pripreme izrade Prostornog plana biće sačinjen poseban program i definirano organiziranje javnih tribina, okruglih stolova, javnih uvida i rasprava i drugih oblika uključivanja javnosti u svim fazama pripreme i izrade Prostornog plana "Autocesta 5c".

  Četiri godine nakon što Plan bude definitivno donesen, biće sačinjen izvještaj o stanju u prostoru, koje će sadržavati analizu provedbe Plana, ocjenu provedenih mjera i njihove učinkovitosti na svrsishodno upravljanje prostorom.

  Do usvajanja Prostornog plana za područje autoceste ne mogu se donositi prostorno-planska dokumenta užeg područja, niti detaljni planovi prostornog uređenja.

  Izjašnjavanje o ovim odlukama bilo je odgođeno na prošlom zasjedanju, jer se pojavila sumnja da jedna od odluka koja je stigla u Federalni parlament nije bila vjerodostojna onoj koju je usvojila Vlada Federacije BiH.

  Autor: ONASA

 4. #74
  jerlagicv
  Guest

  Re: KORIDOR 5C


  Dodik je pozvan da naruči studiju opravdanosti izgradnje autoputeva

  Poziv Centra za humanu politiku Dodiku

  U saopćenju upućenom premijeru RS-a izražen je stav da je izgradnja autoputeva u tom entitetu potreban, važan i izuzetno skup projekt...
  28.05.2008. 10:30

  Centar za humanu politiku zabrinut je zbog netransparentnosti, donošenja odluka u uskim krugovima, ignoriranja entitetskog i državnog prioriteta izgradnje autoputa na koridoru V c i mogućih štetnih posljedica u vezi s najavljenim ugovaranjem i izgradnjom mreže autoputeva u Republici Srpskoj.

  U saopćenju upućenom premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku izražen je stav da je izgradnja autoputeva u tom entitetu potreban, važan i izuzetno skup projekt, kod kojeg treba izbjeći improvizacije i sumnje o postojanju privatnih ili kriminalnih interesa.

  Centar je pozvao Dodika da prije ugovaranja ovog posla naruči izradu studije opravdanosti izgradnje autoputeva u Republici Srpskoj i iznese svoj stav o studiji koju je u suradnji s Vladom RS-a prije nekoliko godina finansirala i izradila japanska agencija.

  Premijer RS-a je pozvan i da provede stručnu i javnu raspravu o tom projektu i načinu njegovog finansiranja, zatim da osigura potrebne prostorno-planske uvjete i usklađenost s planovima u drugom entitetu i susjednim državama te da dadne apsolutan prioritet izgradnji dijela autoputa na koridoru Vc koji prolazi kroz Republiku Srpsku

  Autor: Fena

 5. #75
  jerlagicv
  Guest

  Re: KORIDOR 5C

  OD 1. JUNA NAPLATA CESTARINE U JOŠANICI

  SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Naplata cestarine na naplatnom mjestu Jošanica na autocesti A1 počet će 1. juna u 06.00 sati, saopćeno je danas iz Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta.

  Visina naplate cestarine, u otvorenom sistemu naplate, kako se navodi, utvrđena je Odlukom o naplati takse na korištenje autoceste A1, koju je donijela Vlada FBiH 12. marta.

  U skladu s tom odlukom, visina cestarine za kategoriju vozila I će iznositi 1,50 KM, kategoriju vozila II -tri KM, kategoriju vozila III - pet KM, a kategoriju vozila IV - sedam KM.

  Kategorizacija vozila je definirana Pravilnikom o sistemu naplate cestarine na autocestama i objektima s naplatom u FBiH, kaže se u saopćenju Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta.

 6. #76
  jerlagicv
  Guest

  Re: KORIDOR 5C

  VIJEĆE MINISTARA BiH: UTVRĐEN PRIJEDLOG ZAKONA O JAVNIM CESTAMA

  SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je danas Prijedlog zakona o javnim cestama.

  "Zakonom se osniva Agencija za ceste BiH, koja ima regulatorne nadležnosti, a ne funkciju upravljanja cestama", kazao je na pres-konferenciji u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

  Agencija je nadležna, među ostalim, za harmoniziranje i provođenje tehničkih standarda, naknada za korištenje cesta, nadzor nad primjenom standarda i propisa, koordiniranje usklađivanja liste prioriteta projekata obnove, rekonstrukcije i izgradnje puteva utvrđene na nivou entiteta u cilju predstavljanja međunarodnim finansijskim institucijama, praćenje, pripremu i izradu studijske i projektne dokumentacije za autoputeve na međunarodnim i međuentitetskim koridorima.

  Sjedište Agencije će biti određeno naknadno odlukom Vijeća ministara BiH.

  Prijedlog zakona o javnim cestama je Ministarstvo komunikacija i prometa dostavilo Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje.

  "Dugo smo čekali na taj zakon, dugo je trajala procedura usuglašavanja i dobro je zato da to ide u parlamentarnu proceduru i da se Parlament o tome izjasni“, Špirićeve su riječi.

 7. #77
  jerlagicv
  Guest

  Re: KORIDOR 5C

  FBiH: OD NEDJELJE NAPLATA CESTARINE NA AUTOPUTU

  SARAJEVO, 30. maja (FENA) - Temeljem dopisa Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta, Federalna uprava policije saopćila je danas da od nedjelje, 1. juna, u 06.00 sati započinje naplata cestarine na naplatnom mjestu Jošanica na autocesti A1.

  Sukladno Odluci o naplati takse za korištenje ceste A1 Vlade FBiH visina takse iznosi za kategoriju vozila I -1,5 KM (motocikli, putnička vozila i laka dostavna vozila), kategoriju vozila II - 3,00 KM (kombi vozila, putnička vozila sa prikolicom, karavani s visinom od 1,3 m na prednjoj osovini i laka dostavna vozila sa prikolicom karavanom, dvoosovinska vozila kao što su kombi vozila bez prikolice); kategorija III - 5,00 KM - (kamioni sa ili bez prikolice, sa ukupno dvije ili tri osovine, karavani s visinom većom od 1,3 m na prednjoj osovini i kombi vozila sa prikolicom ili karavanom sa ukupno tri osovine), kategorija IV - 7,00 KM - (kamioni sa ili bez prikolice sa četiri ili više osovina, tegljači sa poluprikolicom, autobusi sa ili bez prikolice sa četiri ili više osovina, kombi vozila sa prikolicom ili karavanom sa ukupno četiri ili više osovina), saopćeno je danas iz Federalne uprave policije.

 8. #78
  jerlagicv
  Guest

  Re: KORIDOR 5C


  Jošanica: Radnici na naplati jučer imali slobodan dan (Foto: M. Kadrić)

  Od danas plaćanje putarine

  Za prolazak modernom saobraćajnicom u dužini od 28 kilometara plaćat će se od 1,5 do sedam maraka...
  01.06.2008. 12:27

  Dugo najavljivani početak naplate putarine na naplatnom mjestu Jošanica, na dionici autoputa Sarajevo - Zenica na koridoru 5C, počinje danas od 6 sati. Za jedan prolazak autoputem do Dobrinja kod Kaknja, odnosno, za vožnju putem od 28 kilometara, vozači motocikla, automobila i lakih dostavnih vozila plaćat će 1,5 KM.

  Zatvoreni sistem

  Za prolazak modernom saobraćajnicom vozači kombija, automobila s prikolicom, karavana visine od 1,3 metra i lakih dostavnih vozila s prikolicom karavanom plaćat će tri marke.

  Prolazak treće kategorije vozila naplaćivat će se pet maraka. U tu kategoriju ubrajaju se kamioni sa ili bez prikolice, karavani visine iznad 1,3 metra i kombi vozila s prikolicom ili karavanom s tri osovine.

  Za korištenje autoputa najviše će morati izdvojiti vozači četvrte kategorije vozila, koji će jedan prolazak plaćati sedam maraka. U tu kategoriju spadaju kamioni sa četiri ili više osovina, tegljači s poluprikolicom, autobusi sa ili bez prikolice sa četiri ili više osovina, kombi vozila s prikolicom ili karavanom sa četiri ili više osovina.

  Kako je za "Dnevni avaz" kazao direktor Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta Erdal Trhulj, ovakav cjenovnik ostat će na snazi sve do maja ili juna naredne godine kada se očekuje primjena zatvorenog sistema naplate, tj. kada naplatne kućice budu postavljene još u Podlugovima, Visokom i Kaknju.

  Niža cijena

  - Sada je cijena putarine za 28 kilometara znatno niža od one koja će biti kada počne zatvoreni sistem naplate. Tada će biti cijena koja je utvrđena Studijom izvodljivosti, a to je 11 feninga po kilometru za prvu kategoriju vozila - kazao je Trhulj.

  Radnici za naplatu putarine, koji su proteklih dana imali obuku, jučer su imali slobodan dan.

  Autor: E. BARIMAC

 9. #79
  jerlagicv
  Guest

  Re: KORIDOR 5C


  Mapa Sarajevske obilaznice

  Potpisan ugovor o izgradnji Sarajevske obilaznice

  Ukupna vrijednost Ugovora je 23.033.574 eura...
  02.06.2008. 14:14

  Ugovor o izgradnji “Sarajevske obilaznice” Lot 2, dionice: Butila-Briješće i Briješće-Stup, ukupne dužine 4,1 km, potpisan je danas u sjedištu Vlade FBiH.

  Uime implementatora Ugovor je potpisao direktor JP Direkcije cesta FBiH Ljubo Pravdić, a u ime izvođača konzorcij iz R Hrvatske: predsjednik Uprave Osijek-Koteks d.d. Osijek Drago Tadić, izvršni direktor INGRE d.d. Zagreb Ivan Čop i predsjednik Uprave GP Dubrovnik d.d. Dubrovnik Mato Đurović.

  Ukupna vrijednost Ugovora je 23.033.574,48 eura, a rok za izvođenje radova je 24 mjeseca. Radovi počinju za oko 60 dana.

  Svečanom potpisivanju Ugovora prisustvovao je i premijer FBiH Nedžad Branković, dopremijeri Vjekoslav Bevanda i Gavrilo Grahovac, potpredsjednici FBiH Mirsad Kebo i Spomenka Mićić, te federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović i federalni ministar prostornog uređenja Salko Obhođaš.

  -Danas je posebno važan dan za Vladu FBiH jer je potpisan još jedan ugovor na građenju autoceste na koridoru 5-C. Prvi put od kada se priča o autoputu na koridoru 5-C imamo tri aktivna ugovora i to pokazuje da model kako graditi autoput na koridoru 5-C koji je postavila Vlada FBiH počinje davati svoje rezultate, kazao je na pres-konferenciji nakon potpisivanja Ugovora premijer FBiH Nedžad Branković.

  -Današnjim potpisom ugovora imamo tri aktivna ugovora, a do kraja godine će biti potpisan još jedan, dakle četiri dionice će se paralelno graditi na autoputu, kazao je premijer Branković.

  Naglasio je da će u ovoj godini biti završeni pregovori s Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Evropskom investicijskom bankom za finansiranje dionica od Kaknja do Zenice i od Vlakova do Tarčina.

  -To nam je osnovica. Tih osnovnih 80 kilometara autoceste izgrađene vlastitim sredstvima čije korištenje unosimo u buduće partnerstvo s investitorima čije smo ponude već dobili i od 10 ponuđača do kraja godine ćemo izabrati partnera s kojim ćemo graditi cijelu autocestu od Zenice preko Sarajeva do Mostara, kazao je premijer Branković.

  Federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović izrazio je zadovoljstvo zbog danas potpisanog Ugovora, naglasivši da pored ovih aktivnosti počinju pripreme za početak izgradnje i druge dvije autoceste, odnosno jedne autoceste Tuzla Orašje i brze ceste kroz srednju Bosnu.

  -U Tuzlanskom kantonu ćemo u četvrtak potpisati ugovor o početku izrade idejnog projekta za cijelu dionicu trase od Tuzle do Orašja. I uz aktivnosti koje već idu kada je u pitanju projektovanje brze ceste kroz srednju Bosnu nadamo se da ćemo krajem naredne godine imati spremne prve dionice za ugovaranje, ukoliko nađemo odgovarajući model za finansiranje i ove dvije autoceste, kazao je ministar Šećkanović.

  Direktor JP Direkcije cesta FBiH Lubo Pravdić je naglasio da se već krajem juna očekuje tender za izvođenje radova na Lotu 3, dionice od Butila do Vlakova i vanjska cesta od Vlakova do Mostarskog raskršća.

  Nadzor u izvođenju radova obavljat će IGH d.d. Zagreb i IPSA institut Sarajevo. Vrijednost ovog ugovora je 1.505.556 eura. Projekt je uradio konsultant INOCSA Španija.

  Autor: Fena

 10. #80
  jerlagicv
  Guest

  Re: KORIDOR 5C


  Jošanica jučer: Prvi radni dan prošao bez problema (Foto: M. Kadrić)

  Za osam sati prošlo skoro pet hiljada vozila

  Putnici se ne žale na cijenu karata. Ko je sve oslobođen plaćanja...
  02.06.2008. 11:05

  Naplata putarine u Jošanici, na dionici autoputa Sarajevo - Zenica na koridoru 5C, počela je jučer ujutro, a prvi račun izdat je ekipi hrvatskih dnevnih novina "Vjesnik", kazao je direktor Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta Erdal Trhulj, kojeg smo jučer zatekli na ovom naplatnom mjestu.

  Veliko interesovanje

  Prvi račun izdala je radnica Sabina Zulčić, koja nam je kazala da su vozači dobro prihvatili početak naplate te da nije bilo nikakvih problema. Kako saznajemo, tokom prve smjene od 6 do 14 sati autoput je prošlo 4.992 vozila.

  - Vlada veliko interesovanje za pretplatne kartice, naročito od firmi. Naručili smo 10.000 FEDA kartica iz Njemačke. Prvih 200 komada već smo dobili i upravo ih isprobavamo. Vjerovatno ćemo sutra (danas) početi s prodajom. Cijena kartice je 12 maraka. Kartice i dopune za njih bit će prodavane na blagajnama - rekao je Trhulj.

  Još 300 kartica trebalo bi stići do petka, a iduće sedmice 2.000 te ostatak od 7.500 komada do kraja mjeseca.

  Zeničanin Salih Huzbašić, kojeg smo zatekli u Jošanici, smatra da cijene putarine od 1,5 do sedam maraka nisu previsoke te da su u odnosu na Hrvatsku, gdje često putuje, sasvim solidne.

  Riječ vozača

  - S naplatom je trebalo ranije početi kako bi se cesta mogla dalje raditi. Novca za to uvijek treba, a ovoj zemlji treba napredak u svakom pogledu - mišljenja je Hajrudin Omerbegović iz Visokog.

  Od plaćanja putarine oslobođeni su: vozila Crvenog križa, Hitne pomoći, Oružanih snaga BiH, vatrogasaca i MUP-a. Također, oslobođena su i vozila na osnovu ugovora vlada BiH i FBiH s međunarodnim institucijama, vozila invalida s 80 i više procenata tjelesnog oštećenja, odnosno sa 60 posto oštećenja nogu.

  Asfaltiranje četvrte dionice

  Izgradnja četvrte dionice autoputa od Dobrinja do Kaknja u dužini od 9,4 kilometra uveliko je poodmakla. Na dužini od 3,5 kilometara, od Kaknja prema TE Ćatići, postavljen je prvi sloj asfalta, kao i nešto više od dva kilometra drugog sloja. Prema Trhuljevim riječima, očekuje se da će do 9. juna na ovoj dužini posao biti završen kako bi saobraćaj bio preusmjeren sa stare na novu traku.

  - Tada bi počela rekonstrukcija stare trake. Plan je da tih 3,5 kilometara 1. avgusta bude u prometu. Naredne sedmice od Dobrinja prema TE počinje postavljanje prvog sloja asfalta u dužini od 1,5 kilometara - kazao je Trhulj.

  Ako se nastavi ovakvim tempom, do kraja godine može se očekivati puštanje u promet cijele dionice.

  Autor: E. BARIMAC

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •