EVROPSKA KOMISIJA

Otvoren formalni postupak protiv Instagrama i Facebooka

Sumnja se da su prekršili evropski Akt o digitalnim uslugama (DSA) tako što nisu valjano kontrolirali dezinformacije

Odbrana evropskih građana. Facebook

Dž. R.

30.4.2024

Danas je saopćeno iz evropske komisije da je otvoren formalni postupak povodom sumnje da je kompanija Meta, vlasnica društvenih mreža Instagram i Facebook, prekršila evropski Akt o digitalnim uslugama (DSA) tako što nije valjano kontrolirala dezinformacije i umanjila rizike vezane za utjecaj tih mreža na "građanski diskurs i izborne procese".

Ne poštuju obaveze

- EK je stvorila sredstva za odbranu evropskih građana od dezinformacija i manipulacija od strane trećih zemalja. Ako sumnjamo na kršenje pravila, mi reagiramo rekla je predsjednica EK Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) i dodala da su ta pravila naročito važna za vrijeme demokratskih izbora.

Ona je istaknula da je odbrana demokratije zajednička borba zemalja članica EU.

U saopćenju su naveli da postoji sumnja da Meta ne poštuje svoje obaveze prema obmanjujućim reklamama, kampanjama dezinformacija i "koordiniranom neautentičnom ponašanju", kao i da bi širenje takvog sadržaja moglo da predstavlja rizik po građanski diskurs, izborne procese, osnovna prava i zaštitu potrošača.

Sprovođenje procjene

Predmet istrage će biti i algoritam Mete kojim preporučuje svojim korisnicima politički sadržaj, kao i nedostupne alatke kojom bi Meta, uz pomoć treće stranke, vršila efikasni monitoring građanskog diskursa i izbora.

Meta već ima takvu alatku "CrowdTangle", koja omogućava istraživačima, novinarima i civilnom društvu praćenje izbora, ali je počela da je gasi postepeno, što je protivno smjernicama EK za velike internet platforme, odnosno one koje imaju više od 45 miliona mjesečnih korisnika, a u saopćenju se napominje da bi uoči izbora takve alatke trebalo da budu ojačane.

Dodaje se da postoji sumnja da Metin mehanizam koji omogućava korisnicima Facebooka i Instagrama i da prijave nezakonit sadržaj nije u skladu sa DSA, kao i da ta kompanija nema efikasan sistem za provjeravanje žalbi korisnika povodom odluka platformi o uređivanju sadržaja.

EK je navela da traži od Mete da joj u roku od pet radnih dana odgovori šta će učiniti povodom zahtjeva za punu saradnju i pružanje "svih neophodnih informacija" potrebnih za sprovođenje procjene, poslije koje će slijediti istraga, koja može uključivati traženje dodatnih informacija, sprovođenje intervjua i inspekcija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.