NAUČNICI ZAKLJUČILI

Šire se bolesti koje prenose komarci: Malarija i denga groznica posebno prijete u Evropi

Azijski tigrasti komarac prenosi denga groznicu i od 2023. godine je zabilježen u 13 evropskih zemalja

Epidemije bolesti koje prenose komarci proširit će se na trenutno nezahvaćene dijelove sjeverne Evrope, Azije, Sjeverne Amerike i Australije. Facebook

E. Ag.

26.4.2024

Bolesti koje prenose komarci šire se po svijetu, a posebno u Evropi usljed klimatskih promjena, tvrdi profesorica Rejčel Lou, istraživačica pri Katalonskom institutu za istraživanje i napredne studije (ICREA).

Prevalenca se značajno povećala

Ona je upozorila da će se epidemije bolesti koje prenose komarci proširiti na trenutno nezahvaćene dijelove sjeverne Evrope, Azije, Sjeverne Amerike i Australije u narednih nekoliko decenija, piše Gardijan.

Komarci šire bolesti kao što su malarija i denga groznica, čija se prevalenca značajno povećala u posljednjih 80 godina pošto im je globalno zagrijavanje omogućilo toplije i vlažnije uvjete.

- Globalno zagrijavanje zbog klimatskih promjena znači da vektori bolesti koji prenose i šire malariju i dengu mogu da nađu dom u više regiona, s izbijanjem epidemije u oblastima gdje je vjerovatno da će ljudi biti imunološki naivni, a sistemi javnog zdravlja nepripremljeni - rekla je Lou.

Naučnica je istakla da će duža ljeta povećati sezonski okvir za širenje bolesti koje prenose komarci kao i da će biti sve teže boriti se s epidemijama ovih bolesti, piše Tanjug.rs.

Denga se prvenstveno pojavljivala u tropskim i suptropskim regionima, a duže vruće sezone i rjeđi mrazevi doveli su do toga da je postala najbrže širena virusna bolest koju prenose komarci na svijetu, a sve više raste u Evropi.

Klimatske promjene

Azijski tigrasti komarac prenosi groznicu denga i od 2023. godine je zabilježen u 13 evropskih zemalja, uključujući Italiju, Francusku, Španiju, Maltu, Monako, San Marino, Gibraltar, Lihtenštajn, Švicarsku, Njemačku, Austriju, Grčku i Portugal.

- S obzirom na to da se klimatske promjene čine tako teškim za rješavanje, možemo očekivati da ćemo vidjeti više slučajeva i vjerovatno smrtnih slučajeva od bolesti kao što su denga i malarija širom kontinentalne Evrope. Moramo da predvidimo izbijanje i prijeđemo na ranu intervenciju kako bismo spriječili pojavu bolesti - ocijenila je Lou.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.