NIJE GLEDANJE U EKRAN

Dijete ima tamne podočnjake: Evo šta je uzrok te pojave

Mnogi roditelji odmah zakazuju pregled kod ljekara, ali najčešće nemaju razloga za brigu

Podočnjaci se obično povezuju s nedovoljno sna. Facebook

E. Ag.

26.4.2024


Ako ste zabrinuti da vaše dijete izgleda umorno, velike su šanse da to nema nikakve veze s nedostatkom sna, obavezama u školi ili gledanjem u ekran. Postoji toliko mnogo razloga zašto vaše dijete može imati podočnjake - a ljekar je uvjerio roditelje da većina njih uopće nije "razlog za zabrinutost".

Utjecaj genetike

Međutim, u rijetkim slučajevima to može ukazivati da postoji osnovni problem sa zdravljem vašeg djeteta, tako da je uvijek važno da budete svjesni svih potencijalnih uzroka pojave ovih krugova u okoloočnoj regiji ili bilo kakvih promjena u njihovom izgledu, piše Ona.rs.

Podočnjaci se obično povezuju s nedovoljno sna, međutim, stručnjak je objasnio da to zapravo uopće nije slučaj, i da su mnogo češći pod utjecajem genetike.

Obično su povezani s malo većim protokom krvi u venama ispod kože ispod očiju. Oni su uočljiviji kod djece jer se tamnija krv u venama ističe ispod njihove mekane prozirne kože. Boja krugova ne znači ništa posebno - braon, ljubičasta ili plava - to je više odraz boje kože i dubine krvnih sudova.

Ponekad se tamnija boja može odnositi na pigmentaciju kože ili pjege.

Stručnjak doktor Sem Hej, koji je pisao za "Kidspot", objasnio je da mnogi roditelji odmah zakazuju pregled kod ljekara kada se pojave podočnjaci, ali da najčešće nemaju razloga za brigu.

Tamni krugovi ispod oka mogu biti uzrokovani alergijskim reakcijama kao što su peludna groznica, dehidracija, izlaganje suncu, pa čak i uske naočale za plivanje, ali dr. Hej objašnjava da je genetika glavni faktor u igri.

Detaljan pregled

Rijetko, neka vrsta nutritivnog nedostatka može da igra ulogu u pojavi podočnjaka, ali stručnjak objašnjava da se testovi krvi obično ne rade u ovom slučaju, dok sumnja na nedostatak B12 ili željeza zahtijeva detaljan pregled s pedijatrom.

- Suština je da su tamni podočnjaci veoma česti kod djece i rijetko su uzrok zabrinutosti. Postarajte se da djeca jedu uravnoteženu ishranu i svaki dan nose flašu a vodom u školu kako bi ostala dobro hidrirana - zaključuje stručnjak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.