PDA

Pogledaj Full Version : Sanski Most

jerlagicv
22.03.2008., 17:26
http://www.dnevniavaz.ba/img/content/slike/03-2008/prvonagradjeni-projekat.jpg

Muštuluk Aldi Alagić uzeo amidža Faruk

Drugu nagradu dobio je projekt Milana Jankovića iz Beograda, a treća je otišla u Tuzlu Sejfudinu Haliloviću...
19.03.2008. 06:15

Općinska Komisija za izbor najkvalitetnijeg idejnog projekta za izgradnju novog gradskog mosta u Sanskom Mostu dodijelila je prvu nagradu u iznosu od 5.000 KM Aldi Alagić iz holandskog grada Ajndhovena (Eindhoven) za projekt pod šifrom "IIII X SO IIII". Drugu nagradu dobio je projekt Milana Jankovića iz Beograda pod šifrom "011", a treća je otišla u Tuzlu Sejfudinu Haliloviću, koji je svoj rad poslalo pod šifrom "Sanfet".

Jankovićev rad nagrađen je sa 3.000 KM, a Halilovićev sa 2.000 KM.

- Da sam pobijedila saznala sam od amidže Faruka. Ova pobjeda je za mene nešto posebno, jer je moj trud dobio priznanje u gradu u kome sam rođena - kaže Alda Alagić.

Alda je sada vlasnik arhitektonskog biroa "archAL" u Ajndhovenu i priprema doktorsku disertaciju.

Općina Sanski Most postala je vlasnik sva tri rada, a na jednoj od sjednica Općinskog vijeća bit će donesena odluka da li će sa jednim od troje nagrađenih biti potpisan ugovor o izradi glavnog projekta. Tome će prethoditi svojevrsna javna rasprava o tri nagrađena projekta.

Ličnost godine

Alda Alagić je rođena Sanjanka. Prošle godine na Tehničkom univerzitetu u Ajndhovenu odbranila je diplomski rad čistom desetkom. U organizaciji Uprave Platforme BiH, krovne organizacije bh. udruženja u Holandiji, zajedno sa Nihadom Hrustanovićem, maestrom na harmonici, i Brunom Čulo (16) džudistom iz Brede koji brani boje BiH, proglašena je za ličnost godine u kategoriji angažman i rezultati u struci.

Autor: M. D.

sanjanka
24.03.2008., 15:29
Samo se nadam da ce taj most bolje izgledati ''uzivo'' nego na slici :?

jerlagicv
24.03.2008., 15:34
Samo se nadam da ce taj most bolje izgledati ''uzivo'' nego na slici :?

Pa priča li se štagod o tome u Sanskom Mostu? ;)

sanjanka
24.03.2008., 16:52
Ma nista, upravo sam dosla iz Sane i nisam cula niti rijeci o tome. Cak ni uposlenici u opcini nista ne spominju :(

jerlagicv
24.03.2008., 16:56
Ma nista, upravo sam dosla iz Sane i nisam cula niti rijeci o tome. Cak ni uposlenici u opcini nista ne spominju :(

Pa priča li se išta u čaršiji? ;)

Čujem Bliha nadošla... Kakva je situacija, pada li vam kiša?

sanjanka
24.03.2008., 17:05
Ma kisa i snijeg padaju vec nekoliko dana nadosle su sve rijeke (mislim...onih 9 sto imamo :D ) a ostalo
jedina novost je da je Sanski Most prihvatio izgradnju doma za maloljetnike mislim neggdje u periferiji grada
zanima li te jos nesto :D

jerlagicv
24.03.2008., 17:30
Ma kisa i snijeg padaju vec nekoliko dana nadosle su sve rijeke (mislim...onih 9 sto imamo :D ) a ostalo
jedina novost je da je Sanski Most prihvatio izgradnju doma za maloljetnike mislim neggdje u periferiji grada
zanima li te jos nesto :D

Da, de nam nabroji tih devet... Ja znam za Sanu i Blihu... Dabar je malo južnije od grada... koje su ostale?

sanjanka
24.03.2008., 17:53
aha ok...
Sana, Zdena,Bliha, Dabar, Majdanusa, Sanica,Sasinka, Krnjeusa i Gliboja :mrgreen:
bravo ja :mrgreen:

jerlagicv
24.03.2008., 18:28
aha ok...
Sana, Zdena,Bliha, Dabar, Majdanusa, Sanica,Sasinka, Krnjeusa i Gliboja :mrgreen:
bravo ja :mrgreen:

Sanica se ulijeva u Sanu kod Vrhpolja a to je dosta daleko od Sanskog Mosta... ?! Isto vrijedi i za Dabar.

Eh sad, Majdanuša dolazi od Starog Majdana, Sasinska rijeka od Sasine, a koja onda rijeka dolazi od Kamengrada, je li to Bliha ili Zdena?

Za Krnjeušu i Gliboju fakat nisam čuo. :oops:

Kad sam bio mali, meni su pričali da Sanski Most leži na sedam rijeka ;)

sanjanka
24.03.2008., 19:52
hehe ma dobar si ti Bliha dolazi od Kamengrada a Zdena protice kroz ''mahalu'' zvanu Zdena :mrgreen:

Ima i onih koji me pitaju jel Sanski Most preko puta Neuma... :x

jerlagicv
24.03.2008., 21:31
http://i257.photobucket.com/albums/hh217/jerlagic/SanskiMost100000.jpg

A zaboravila si Kruharicu ;)

sanjanka
24.03.2008., 21:35
eeeeeeeeta ne postoji koliko ja znam :mrgreen:

jerlagicv
24.03.2008., 21:38
eeeeeeeeta ne postoji koliko ja znam :mrgreen:

Ispravljam se: Kruharuša se kaže, ne?

http://i257.photobucket.com/albums/hh217/jerlagic/kruharusa.jpg

Evo i malo Sanskog Mosta izbliza (1:50.000) 8-)

http://i257.photobucket.com/albums/hh217/jerlagic/sanski-most.jpg

sanjanka
24.03.2008., 21:45
Iskreno...ta Kruharusa mi nije poznata, mozda je potok...

a dusa si...ove karte su zakon :mrgreen:

jerlagicv
18.04.2008., 18:52
http://www.dnevniavaz.ba/img/content/slike/04-2008/potpisivanje-ugovora-sanski-most.JPG

Za izgradnju zgrade ZAVNOBiH-a 88.000 KM

Potpisivanju ugovora prisustvovao je pomoćnik federalnog ministra prostornog uređenja Danijel Čapelj...
18.04.2008. 00:55

U kabinetu sanskog načelnika Sanjina Halimovića potpisani su ugovori o sufinanisiranju izgradnje u ratu porušenih zgrade Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a i Crkve rođenja Blažene Djevice Marije u Sasini. Potpisivanju ugovora prisustvovao je pomoćnik federalnog ministra prostornog uređenja Danijel Čapelj, a ispred Župnog ureda Sasina don Ilija Piličić.

Za objekat Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a iz budžeta je po projektu Zaštite kulturnog i graditeljskog naslijeđa obezbijeđeno 88.000 KM, dok je za sasinsku crkvu izdvojeno 176.000 KM.

Predstavnici općine Bužim takođe su potpisali ugovor o korištenju 176.000 KM iz federalnog budžeta za izgradnju graditeljske cjeline Stari grad na Bužimu.

sanjanka
25.04.2008., 10:47
Radi se u Sani hehehehe :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
I drago mi jeeeeeee

jerlagicv
25.04.2008., 13:49
Jednom mi je neko rekao da je Sanski Most bio jedan od nauređenijih gradova Jugoslavije, i da je bio poznat po svojim parkovima, alejama i gradskom zelenilu...

Pitam se kako sve to izgleda danas?

sanjanka
25.04.2008., 14:48
istina, Sanski Most je prije rata bio Grad cvijeća.r A i sada polako vraca svoj stari naziv...
Kad dodjem od kuće postacu slike pa da vidis :mrgreen:

jerlagicv
29.04.2008., 16:27
SUAD KAPIĆ OSLOBOĐEN OPTUŽBI ZA RATNI ZLOČIN PROTIV RATNIH ZAROBLJENIKA

SARAJEVO, 29. aprila (FENA) - Sudsko vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao sudija Davorin Jukić izreklo je danas oslobađajuću presudu u predmetu protiv Suada Kapića Hodže koga je optužnica Tužilaštva BiH teretila za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Kapić je bio optužen da je kao pripadnik 517. brigade 5. korpusa Armije BiH, tokom operacije "Sana", učestvovao 18. septembra 1995. godine u zarobljavanju šest pripadnika Vojske RS-a u rejonu sela Dabar, općina Sanski Most, te da je hicima iz vatrenog oružja ubio tri zarobljenika i naredio da se ubije još jedan teško ranjeni zarobljenik.

U obrazloženju koje je pročitao sudija Jukić navodi se da sudu nije predočen nijedan dokaz da je Kapić učestvovao u zarobljavanju šest pripadnika Vojske RS-a. Zatim, svjedoci su događaje opisivali na različite načine, a dvojica preživjelih zarobljenika Milovan Mastikosa i Dragan Strupar dali su iskaze koji nisu potkrijepljeni materijalnim dokazima i koji su bili u suprotnosti s dokazima koje su davali pripadnici Armije BiH.

Svjedok dr. Mile Šolaja, koji je vršio obdukciju ubijenih neposredno nakon ubistva, svjedočio je da su oni imali višestruke rane od uboda, uključujući ubode u predjelu srca i rez oko vrata, dok je u optužnici navedeno da su ubijeni iz vatrenog oružja.

Sud nije mogao van svake razumne sumnje ustanoviti da su se događaji odvijali kao što su navedeni u optužnici, dok se u iskazima koje su preživjeli davali u CJB Banja Luka oni nisu sjećali izgleda optuženog. Iako su oni na sudu pokazali na Kapića, sud to nije mogao prihvatiti kao prepoznavanje, a Tužilaštvo je propustilo izvršiti prepoznavanje u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku.

jerlagicv
12.05.2008., 18:11
http://www.dnevniavaz.ba/img/content/slike/05-2008/sanski-most-spomen-ploca.JPG
Spomen-ploča u ulazu u Policijsku upravu

Spomen-ploča ubijenim policajcima

Namjeravali i u zgradi Općinskog suda postaviti spomen-ploču Enveru Ceriću i Nedžadu Muhiću...
08.05.2008. 07:20

Udruženje logoraša Sanski Most postavilo je na zidu u ulazu u Policijsku upravu Sanski Most spomen-ploču ubijenim sanskim policajcima tokom rata 1992-1995. Enver Burnić, Emir Mulalić, Josip Mlinar, Husein Bektašević, Izet Mehić, Abdulah Behremović, Ruhdija Bajrić i Ventislav Mauzner brutalno su ubijeni u Sanskom Mostu, u transportu i u koncentracionom logoru Manjača.

- Namjera nam je bila da u zgradi Općinskog suda u Sanskom Mostu postavimo spomen-ploču rahmetli Enveru Ceriću, zamjeniku tužioca i Nedžadu Muhiću, predsjedniku Suda za prekršaje. Cerića je kod mosta na rijeci Sanici ubio Jadranko Palija, Nedžad Muhić se ugušio u kamionu u transportu do logora Manjača - kaže Nihad Ključanin, predsjednik sanskog Udruženja logoraša.

Rajko Inđić, predsjednik sanskog Općinskog suda, pismeno je obavijestio logoraše da po zvaničnom stavu Visokog sudijskog i tužilačkog vijeća u BiH, u i na zgradi Suda ne mogu postavljati nikakva spomen-obilježja, te da će biti uklonjena, Ključanin kaže da će spomen-ploču ubijenim radnicima Suda postaviti u parku ispred ove zgrade.

jerlagicv
12.05.2008., 18:20
http://www.dnevniavaz.ba/img/content/slike/05-2008/zajtinger%20mesner%20hofrajter%20halimovic.jpg
Zajtinger, Mesner, Hofrajter i Halimović na česmi

Austrijska česma u centru Sanskog Mosta

Kvalitetno snabdijevanje vodom 350 domaćinstava za narednih 50 godina...
12.05.2008. 13:40

Postavljanjem javne česme u parku na Trgu oslobodilaca u Sanskom Mostu simbolično je ozvaničen početak realizacije projekta lokalnog vodovoda u selu Modra koji finansijski i stručno potpomaže austrijska pokrajina Štajerska (Steiermark) i grad Grac (Gratz).

Johan Zajtinger (Johann Seitinger), ministar za poljoprivredu i vodoprivredu Štajerske bio je na čelu austrijske delegacije koja je jučer posjetila Sanski Most i selo Modru, gdje treba da počne izgradnja vodovodne mreže sa pratećom infrastrukturom.

Austrijski pokrajinski ministar je zajedno sa načelnikom općine Sanski Most Sanjinom Halimovićem, dr. Volfgangom Mesnerom ( Wolfgang Messner), direktorom gradskog vodovodnog preduzeća u Gracu (Grazer Stadtwerke AG), ministricom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo USK Rasimom Bobić i počasnim konzulom BiH u Austriji dr. Jorgom Hofrajterom (Joerg Hofreiter) pustio u upotrebu javnu česmu na Trgu oslobodilaca.

Za složeni sistem vodosnabdijevanja Modre sa izvorišta Slatina, dužine 3.200 metara izgradit će se kaptaža, pumpna stanica, potisni i gravitacioni cjevovod i rezervoar, te sanirati postojeća mreža. Druga faza ovog vodovodnog sistema u budućnosti pripojila bi i selo Lukavice čime bi 350 domaćinstava dobilo kvalitetno snabdijevanje vodom za narednih 50 godina.

Stručna pomoć

Za ovaj zamašni finansijski poduhvat od oko 700.000 KM austrijski partner pružio je veliku stručnu pomoć izradom glavnog projekta i finansijskom podrškom od oko 100.000 KM, a ostatak sredstava finansirat će se iz općinskih, kantonalnih i federalnih budžeta.

Autor: M. DEDIĆ

jerlagicv
12.05.2008., 19:30
U SRIJEDU JAVNA SJEDNICA PRED APELACIONIM VIJEĆEM U KRIVIČNOM PREDMETU PROTIV LAZARA STUPARA

SARAJEVO, 12. maja (FENA) - Pred Apelacionim vijećem Vrhovnog suda Federacije BiH u srijedu će biti održana javna sjednica u krivičnom predmetu protiv Lazara Stupara, koji je presudom Kantonalnog suda u Bihaću osuđen na 20 godina zatvora zbog krivičnog djela ratni zločin protiv stanovništva.

U obrazloženju presude Kantonalnog suda u Bihaću navodi se da je tridesetosmogodišnji Lazar Stupar kao pripadnik 6. brigade Vojske Republike Srpske 10. oktobra 1995. učestvovao u odvođenju 27 Bošnjaka Sanskog Mosta na prisilni rad, a zatim, bez povoda, hicima iz automatske puške ubio Vejsila Mahića, saopćeno je iz Vrhovnog suda FBiH.

Nadalje, Stupar je među preostale zarobljene civile, smještene u jednoj garaži, ubacio više ručnih bombi i pucao po njima iz automatske puške. Od posljedica ranjavanja smrtno je stradao Ale Osmančević, a teško je povrijeđeno dvanaest osoba. Sve zarobljene civile je, s nepoznatim pripadnicima ove brigade, maltretirao i zlostavljao.

jerlagicv
14.05.2008., 16:55
APELACIONO VIJEĆE RAZMATRALO PRESUDU PROTIV LAZARA STUPARA

SARAJEVO, 14. maja (FENA) – Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine razmatralo je danas nepravomoćnu presudu u predmetu protiv Lazara Stupara, kojeg je Kantonalni sud u Bihaću, u prvostepenom krivičnom postupku, 13. februara ove godine oglasio krivim za ratni zločin protiv stanovništva i osudio na 20 godina zatvora.

Lazar Stupar (1969.), rođen u Sanskom Mostu, prvostepenom presudom je oglašen krivim što je kao pripadnik 6. brigade Vojske Republike Srpske 10. oktobra 1995. učestvovao u odvođenju 27 Bošnjaka Sanskog Mosta na prisilni rad, a zatim, bez povoda, hicima iz automatske puške ubio Vejsila Mahića.U izreci presude se navodi da je Lazar Stupar među preostale zarobljene civile, koji su bili smješteni u jednoj garaži, ubacio tri-četiri ručne bombe i ispucao metke po zarobljenicima iz automatske puške. Od posljedica ranjavanja smrtno je stradao Ale Osmančević, a teško je povrijeđeno 11 civila. Sve zarobljene civile je, s nepoznatim pripadnicima ove brigade, maltretirao i zlostavljao.

Branitelj okrivljenog Nazif Cerić izjavio je da u cijelosti ostaje kod navoda osnova sadržanih u žalbi na prvostepenu presudu, predloživši da se ta presuda preinači i okrivljeni oslobodi optužbe ili prvostepena presuda ukine i odredi održavanje pretresa pred vijećem Vrhovnog suda FBiH.

Obrazlažući žalbu, Cerić je istaknuo da je prvostepeni sud propustio dati veći značaj objektivnim dokazima koji su izvedeni na glavnom pretresu u toku prvostepenog postupka. Odbrana je danas navela da je, prema liječničkoj dokumentaciji, Lazar Stupar 8. oktobra 1995. zadobio ozljede u vidu loma lijeve potkoljenice, te da o tome svjedoči spisak u kome su, pored Stupara, imena drugih boraca. Spisak je, kazao je Cerić, dostavljen nadležnoj komandi.

Odbrana je izjavila i to kako je u prvostepenoj presudi utvrđeno da je kritičnog dana stradalo više boraca, i to na položajima udaljenim oko 20 kilometara od Sanskog Mosta te da je prvostepeni sud odbio kao svjedoka saslušati dr. Šolaju, koji je 9. oktobra 1995. prvi primio i zbrinuo ozlijeđenog Stupara te njegove povrede identično opisao kako su ih na saslušanju opisali i liječnici Begić i Kulenović. Konačno, izjavio je Cerić, general Hasanagić je načelno opovrgnuo iskaze svjedoka u pogledu količine bačenih bombi. Prema generalovom iskazu proizilazi da su morale nastupiti daleko teže posljedice u pogledu ranjavanja i smrti civila koji su bili u garaži.

Federalni tužitelj Vlado Mišković je ostao kod navoda i prijedloga da se žalba odbije kao neutemeljena i da se potvrdi prvostepena presuda.

„U prvostepenoj presudi je činjenično stanje utvrđeno potpuno i pravilno i na takvo stanje je pravilno primijenjen krivični zakon. Izrečena kazna je adekvatna težini krivičnog djela i stupnju krivične odgovornosti optuženog“, kazao je federalni tužitelj, dodajući da se svrha kažnjavanja može postići jedino izrečenom kaznom, dok blažom kaznom ne bi bila postignuta.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Vrhovnog suda FBiH Ignjacije Dodik je saopćio da će odluka u vezi s ispitivanjem spomenute prvostepene presude biti donesena u zakonskom roku.

sanjanka
24.05.2008., 22:25
Prethistorija i Rimski period

S obzirom na povoljan geografski položaj i klimu, područje sanske općine bilo je naseljeno i u predhistoriji. Na to upućuju brojna nalazišta - gradine kako ih narod naziva. Predhistorija za ovo područje je vrijeme prije dolaska Rimljana u ove krajeve i ovladavanje njima. Do sada otkriveni spomenici i drugi nalazi u ovom području nisu dali podatke o toponomiji i stanovništvu ovoga kraja. Međutim, antički izvori ukazuju na to da su u dolini rijeke Sane i Vrbasa živjeli Mazeji, Ilirsko pleme. Oko 820 godine spominje se malo naselje po imenu mren tj luka mren.iz toga naselja se razvio grad po imenu sanski most ali taj razvoj je sporo tekao.

Srednji Vijek

O ranom srednjem vijeku pa sve do 13-tog vijeka, o ovom kao i o ostalim okolnim područjima, nema nikakvih tragova, što ne znači da ona nisu bila naseljena.
Najstariji do sada pronađeni dokument koji govori o ovim krajevima je Listina Bele IV od 20. jula 1244. godine. U tom dokumentu, uz Usoru i Soli, spominju se za vladavine Matije Ninoslava i ovi krajevi.

Dosadašnji radovi historičara, putopisaca i drugih, a na osnovu pronađenih i djelomično publiciranih dokumenata, ukazuju na to da je ovo područje, najprije kratko vrijeme, pripadalo Hrvatskoj, a potom srednjovjekovnoj bosanskoj državi.
Prema jednom dokumentu od 30. marta 1304. godine stanovništvo u " Donjim krajima " je bilo patarenske vjeroispovijesti, zbog čega je došlo do sukoba između bosanskog Bana Mladena ( katolika ) i Knezova Hrvatinića (patarena).
U Listini Bele IV od 20. jula 1244. godine prvi put se spominju i župe:
sanska, dubička, mrenska i vrbaška, koje čine Donje krajeve. U jednom dokumentu iz 1258. godine spominje se sanski župan ( knez ) Mihailo, a prema drugom dokumentu od 15.03.1264. godine taj sanski župan prodaje zemlju " krala " opatiji topuskoj.

Polovinom 13-tog vijeka u naslovu bosanskog bana spominju se i Donji kraji. Oni su najprije zahvatali krajeve južnije od područja današnjeg Sanskog Mosta, ali su se potom proširili i na područje srednjeg toka rijeke Sane.
Prema jednom dokumentu iz 1334. godine Sana je imala crkveni distinkt vezan uz zagrebačku biskupiju.
U borbama ugarsko-hrvatskog kralja Sigismunda protiv bosanske i hrvatske vlastele župa Sana je došla u ruke Kralja Sigismunda. On ju je 1413. godine oduzeo od vojvode Hrvoja i poklonio knezovima Blagajskim. Zato je vojvoda Hrvoje 1415. godine nastavio borbu protiv Sigismunda zajedno sa Turcima.
Sva do sad navedena dokumenta nedvosmisleno potvrđuju da je postojao grad Zana ( Sana ), da je postojala župa Zana ( Sana ), a pošto su srednjovjekovne župe nosile ime prema glavnom gradu župe to znači da je glavni grad župe Sana bio grad Sana.

Osmanlijsko Carstvo

Nakon mnogih bitaka i promjene vladara sanska oblast od 1499. godine pripada pod upravu Osmanlija, a Kamengrad je jedno od njihovih glavnih uporišta.
Historija sanskog područja u prva tri vijeka turske vladavine je veoma malo istražena. Ono što je poznato, vezano je isključivo za tvrđavu i naselje Kamengrad, a nešto kasnije i tvrđavu i naselje Stari Majdan. Kad su Turci zauzeli Kamengrad, on je postao i sjedište istoimene nahije, koja je obuhvatala i dio nekadašnje sanske župe.
Kad su Turci 1565. godine zauzeli Krupu, u nju je prešla većina kamengradske posade, a Kamengrad gubi onu ulogu i moć kakvu je imao do tada.
U dubičkom ratu 1788.-1791. godine koji je započela Austrija protiv Turske napadima na granicu oko Une i u Lici, vjerovatno su učestvovali i muslimani sa sanskog područja koji su dali veoma jak otpor austrijskim četama. Kako je tada Turska izgubila neke gradove došlo je do brojnog povlačenja muslimanskih porodica sa tog područja u područje sanske doline.

Nakon ukidanja bihaćkog sandžaka 1711. godine reorganizacijom bosanskog pašaluka, Kamengrad je postao središte novog kadiluka, kakav su status imali i Banja Luka, Bihać, Jajce i dr.. Njegovo sjedište je tada bilo u Starom Majdanu ( Madeni Atik ). Tada je kadiluk Kamengrad obuhvatio ove župe i gradove:
Kamengrad, Pećigrad ( Tur Mihalpekler ), Šturlić, Mala Kladuša, Velika Kladuša, Podvizd, Vranograd ( Vranograč ), Todornovi, Bužim, Stijena, Stari Majdan ( Madeni Atik ), Sana ( Ključ ), Bilaj, Blagaj, Jezerski, Krupa, Otoka ( Adai Kebir ), Most na Sani ( Džisri Sana ), Cazin i Ostrožac.

Da su uporedo postojale nahije Sana i nahija Kamengrad, potvrđuju dva turska deftera. Prema ovim propisima izlazi da nahija Kamengrad zahvata područje zapadno, sjeverno i južno od Kamengrada, i nešto teritorije istočno od njega; Pobrežje i neka sela na desnoj obali rijeke Sane, a južno od današnjeg Sanskog Mosta: Tominu, Kijevo i Čaplje.
Nahija Sana zahvata sela sa obadvije strane rijeke Sane a sjeverno od današnjeg Sanskog Mosta: Oštru Luku, Sasinu, Stratinsku i Čarakovo.
Kapetanije u pograničnim krajevima Bosne i Hercegovine, među kojima je i Kamengradska, imale su imena prema gradovima.
Jedna takva je i Džisri Sana kapetanija (džisum, arapski - most).

U 1796.g. i 1812. godini spominje se kapetan Mustafa-beg, koji je umro 1813. godine. Njega je naslijedio Murat-beg, koji je 27. septembra 1822. godine fermanom izgubio titulu kapetana, a za nasljednika je imenovan Husein-beg, sin Hasana-bega Čekića, koji je najvjerovatnije bio posljednji kapetan u ovoj kapetaniji, jer su kapetanije ukinute 1835. godine.
Međutim, istina je drugaćija, jer postoje kako predanja, tako i činjenični dokazi. Naime, kapetani Kamengrada bili su do iza 1700. godine iz nepoznate ili nepoznatih porodica, a onda je kapetanija došla u ruke jedne grane novskih Cerića. Prvi po imenu poznati kapetan bio je Omer - aga. Spomen mu se sačuvao u jednom jajačkom sidžilu. On je 11. Redžepa 1105 (5 III 1694) prisustvovao kao svjedok na jednom vjenčanju. Nešto prije toga, tj. 24. Zilkade 1104 (27 VII 1693) izdao je bosanski vezir bujruldiju jajačkom kadiji, da se pobrine za konje koji će prenijeti četiri tovara baruta u Kamengrad i palanke njegova područja. Baš toga vremena harale su hrvatske čete Vakuf, Majdan i druga mjesta oko Kamengrada pa će s ovim u vezi biti slanje municije i boravak kapetana Omer-age i novskog dizdara Arslan-age u Jajcu. Godine 1629 hrvatske su čete popalile Majdan, a sljedeće su ga godine i zauzele na kraće vrijeme. Godine 1699 bio je zapovjednik kamengradske krajine od Sane do Krke Ibrahim - aga. Poslije ove dvojice u poznatim izvorima nema spomena kamengradskim (majdanakim) kapetanima sve do druge polovice XVIII vijeka, ali se je iz više isprava vidjelo da je kapetanija postojala.

Što se zna iz porodice Cerića bila su četiri kamengradska (majdanska) kapetana: Mehmed, sin mu Alija, unuk Salih i praunuk Derviš.
Mehmed - kapetan. O njemu se zna samo iz predanja. Kako mu nema mezara ni u Starom Majdanu ni na Brdarima, moglo bi biti da je poginuo u Dubičkom ratu, kako i predanje kaže. Svakako je bio kamengradski kapetan u drugoj polovini XVII vijeka kao i sin mu i nasljednik Ali-kapetan. Njegovo je ime zapisano na nišanu njegova sina Salih-kapetana. Završio je kapetanovanje oko 1800. godine. Predanje kaže da je sahranjen na Brdarima ali njegovog nadgrobnog spomenika nije bilo. Ali-kapetanov sin i nasljednik je Salih-kapetan. Sigurno se zna da je bio kapetan do svoje smrti 1827. godine. Umro je na svom imanju u Lušci Palanki i odande je prevučen na kolima u Stari Majdan i pokopan desno od ulaza u džamiju. To je put preko 30 km. Svijet s ovog kraja rado je davao volove da vuku kola s mrtvim tijelom, jer se svak bez razlike na vjeru, veselio što je nestalo jednog teškog zulumćara. (U ovome se kraju pripovijeda, kako se za uprave Salih-kapetana desio Ramazan i katolički Božić u isto vrijeme i kako je neki Katolik uoči Božića ubio ****, kad su Muslimani klanjali teraviju. Cika krmeta čula se u džamiju. Sutradan je imam tužio tog kršćanina kapetanu i on ga je odmah pozvao da ga sudi. U prisustvu imama i drugih ljudi pitao je kapetan toga kršćanina šta je on prošle noći uradio, i kad je on odgovorio da ne zna da je išta krivo učinio, kaže mu kapetan zašto ga imam tuži. "Jesam kapetane - odgovori kršćanin - nama je Isus zapovjedio da o Božiću nešto zakoljemo, pa ja eto učinio kako je zapovjeđeno". kapetan je pogledao imama i odgovorio "Ovdje nema suđenja, jer se krst krije za jaka leđa. Idi, krstu, i slušaj Isusa!". Ovo priču su pričala trojica Muslimana. Vidljivo je njegovo ponašanje kao akt tolerancije jer je došao od čovjeka čijoj se smrti radovala čitava kapetanija.) Salih-kapetan je imao tri sina: Derviša, Ahmeda i Aliju od kojih su posljednja dvojica pokopani na Brdarima. Ali-beg je umro 1880. godine a kapetaniju je naslijedio Derviš-beg. U narodu je zvan i Dedo-kapetan, nije bio ništa bolji čovjek od oca. Pošto je bio pristaša reformama Zmaj od Bosne je naredio da mu se spali odžak. On je ostao vjeran sultanu i pokoravao se bosanskom veziru. Nakon ukinuća kapetanija postao je muselim i u svojoj nahiji i dalje provodio zulume. Tek kad je bosanski vezir Čerkez Hadži Ćamil-paša 1846. godine izdao naredbu o nizamskoj nošnji i zabranio upotrebu naziva kapetana, koji se i nakon ukinuća upotrebljavao u privatnom razgovoru, diže se Krajina zbog toga na ustanak. Kažu da je bio tada prognan kao jedan od vođa i Derviš-beg u Janjinu, dok Jukić zna da ga je prognao Omer-paša Latas 1851. godine. Tako je i posljednji kamengradski kapetan ostavio kosti izvan Bosne. Derviš-beg je imao tri sina, od kojih je Ibrahim-beg umro 1846, a Tosun-beg i Hrustem-beg doživješe okupaciju Bosne 1878. Sva trojica su umrli na Brdarima i ondje su pokopana na porodičnim mezarlucima. U istim je mezarlucima pokopana i Fatima (zvali su je Naja), kći Mustafe, bihaćkog kapetana. Umrla je 1242 (1826). Ona je bila žena Salih-kapetana Cerića. Tradicija zna da je Derviš-kapetan imao ogroman posjed, koji se sterao od Sane do Iline vode i da ga je uglavnom pribavio svojoj kući kupnjom, tako da bi prodavcu pošteno isplatio ugovorenu sumu, a kad bi ovaj otišao, on bi za njim ponekad opremio svoje ljude koji bi mu novac oteli i predali kapetanu. Kao kadiluk Kamengrad je osnovan između 1562 i 1574, kad je bio u sastavu Bosanskog sandžaka. Što se tiče teritorijalnog opsega Kamengrada kao kadiluka u najranije doba zna se da su mu, pored Kamengradske, pripadale još i nahije Sana ili Ključ, Sanica i Bilaj-Blagaj. Na teritoriji ovog kadiluka spominju se u izvorima gradovi: Kamengrad, Pećigrad (turski Mihapekler), Mala i Velika Kladuša, Šturlić, Podzvizd, Vranograč, Todornovi, Bužim, Stijena, Stari Majdan (Madeni Atik), Jezerski, Krupa, Otoka (Ada-i Kebir), Sanski Most (Džisri Sana) i Cazin.

Turci su u pograničnim područjima gradili utvrđenja od drveta, koja su zvali palanke. Na ovom području postoje dva naselja koja su se razvila iz palanke: Lušci Palanka i Tominska Palanka.
Turska feudalna gospoda je po svojim spahilucima (imanjima) gradila kamene dvorce (kule), na više spratova i u njima stanovala, a kad je bilo potrebno iz njih se i branila, te su takve kule bile osnova za osnivanje gradova-naselja.
Takvih gradova i kula bilo je i na sanskom području. Poznatiji gradovi su: Kamengrad, Mren, Kamičak, Vakup (Sanski Most), Stari Majdan i Japra, a kule: Miralimova kula (Tomina), Cerića kula (Brdari), Kula u Lipniku, Kula u Kamengradu, Kula u Starom Majdanu.

Prodor Turaka u ove krajeve izazvao je velike promjene u sastavu stanovništva, te intenzivnije naseljavanje muslimanskog stanovništva u ove krajeve, uslijedilo je u 18-tom vijeku povlačenjem Turaka iz Like i još nekih područja Hrvatske.Tursko carstvo je izmjenilo demografsku kartu sanske opstine tako sto je dio stanovnistva poturcila tj prevela na islamsku vjeru.Dokaz tog obrta su i mnoge porodice koje nose srpska prezimena a i hrvatska. Naseljavanje hrišćanskog stanovništva je naročito intenzivno polovinom 19-tog vijeka, a još više nakon austro-ugarske okupacije Bosne i Hercegovine poslije 1878. godine. Tada dolazi do većeg pomjeranja Srba i Hrvata iz sela u veća naselja (palanke, varošice ), koja su do polovine 19-tog vijeka bila isključivo muslimanska.Tokom zadnjeg rata od 92 do 95god izmjenjivana je demografska karta nekoliko puta.Sadasnje stanje je u velikoj suprotnosti s popisom iz 91 godine,ali u korist muslimanskog zivlja.

Austro-Ugarska Monarhija

O događajima i razvoju sanskog kraja u 19-tom i 20-tom vijeku, ima dosta podataka u dokumentima, pa ipak ni za jedan period u tim vijekovima, zaključno sa okupacijom zemlje 1941. godine, nema dovoljno ni dokumenata ni podataka za potpunije praćenje razvoja događaja u sanskom kraju. Najveći broj dokumenata omogućuje tek da se u sklopu općih zbivanja na širim područjima (Bosanska krajina, Bosna i Hercegovina i Jugoslavija), tek malo spomenu neke pojedinosti vezane za sansko područje.

Od Austro-Ugarske je zavisilo kada će i kako izvesti okupaciju Bosne i Hercegovine. Da bi za tu odluku dobila podršku i Hrvata i Muslimana, pa i Srba, ona je preko svojih diplomata i agenata razvila propagandu u Bosni i Hercegovini. Zbog znatne propagande jednog dijela klera, Hrvati su u većini prihvatili okupaciju, dok su jedino muslimani organizovali brojne jedinice za borbu protiv okupacijskih trupa.
Austro-Ugarska je započela okupaciju Bosne i Hercegovine 29.jula 1878. godine. U Bosanskoj krajini su vođene najžešće i završne borbe. Nakon zauzeća Ključa 8. septembra uslijedilo je zauzimanje Sanskog Mosta, Starog Majdana i Kamengrada.
Dolaskom na ove prostore Austro-Ugarska je provela i novu administrativnu podjelu na kotare ( srezove ) i okruge.
Prema jednom popisu stanovništva iz 1910. godine kotar Sanski Most je imo površinu od 1017 km 2 , dvije gradske općine ( Sanski Most i Stari Majdan ) te 38.422 stanovnika, a prema nacionalnoj strukturi na ovom području su živjeli: Muslimani, Srbi, Hrvati, španski Jevreji te jedan evangelista.

Samo Sanski Most je prema popisu stanovništva imao 1914. godine 2.234 stanovnika, od toga 1.249 Muslimana, 679 Srba, 249 Hrvata, 41 španjolski Jevreja, 1 evangelistu i 14 Jevreja. U gradu je bilo preko 50 trgovina i zanatskih radnji, jedan hotel, zatim Agencija Zemaljske banke .
U toku prvog svjetskog rata 1914-1918. godine Austro-Ugarska je mobilisala veliki broj ljudi iz Bosne i Hercegovine, i poslala ih na bojište prma Italiji, Srbiji i Rusiji.
Kako je rat odmicao Austro-Ugarska je sa svojim saveznicima trpjela sve veće gubitke, te je na sanskom području 1917/18. godine bilo jako puno dezertera. Nakon poraza na balkanskom a potom i italijanskom frontu, došlo je do pada Austro-Ugarske, te stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, 1. decembra 1918. godine u Beogradu. Agitacija za pripajanje Bosne i Hercegovine Srbiji je bila veoma jaka te je ona na kraju i pripojena 1918. godine.

Za vrijeme postojanja Kraljevine SHS od 1. decembra 1918. godine, odnosno Kraljevine Jugoslavije od 6. januara 1929. godine Sanski Most je bio središte sreza. Od 1929. do 1941. godine srez Sanski Most je u sastavu vrbaske banovine.

Sanski srez je 1930. godine imao 87 naselja raspoređenih u 8 općina:
Budimlić Japra, Dabar, Gornji Kamengrad, Lušci Palanka, Sanski Most, Sasina, Stari Majdan i Tomina.
Prema tome teritorija današnje sanske općine ( ranije sreza ) 1931. godine je imala 50.671 stanovnika, a početkom 1941. godine 65.880 stanovnika.

II Svjetski Rat

U toku II svjetskog rata na ovim područjima došlo je do masovnijeg odziva stanovništva koje je stalo u odbranu zemlje. Od značajnijih događaja izdvajamo Drugo zasjedanje ZAVNOBIH- a u Sanskom Mostu ( 30.6.-2.7.1944. godine ).
Prema statističkim podatcima na području općine Sanski Most u toku II Svjetskog rata bilo je 3605 žrtava.
Po završetku II svjetskog rata krenulo se u obnovu porušenog grada, te prema jednom članku Enciklopedije Jugoslavije iz 1968. godine je zapisano:
" Sanski Most, varoš i središte općine u srezu Banja Luka. Leži na 158 m nadmorske visine. Ima pilanu, građevinsko i električno preduzeće, tvornicu panel ploča, ciglanu, rudnik uglja u Kamengradu, te stovarište duhana. Kroz Sanski Most prolazi uskotračna pruga Prijedor-Drvar-Lička Kaldrma ".

26.05.2008., 00:58
Nisam bio tamo,ali nakon ovog mogu reći da ponešto znam,osim gdje je najjača klopa i slično :mrgreen: ..znam i da ima neko ko voli svoj S.Most,što je hvale vrijedno..

hvala na tekstu.

jerlagicv
26.05.2008., 12:05
Podebljaćemo mi ovo, čim se nađe vremena 8-)

sanjanka
26.05.2008., 13:35
Sto vas zanima pitajte :mrgreen: ja odgovaram

joj...zvucim si k'o oni s TV reklama hehe

jerlagicv
28.05.2008., 18:59
http://www.dnevniavaz.ba/img/content/slike/05-2008/pred-kucom-hilmije.JPG
Učenici i logoraši pored kuće Hilmije Hegića

U kući Hilmije Hegića likvidirano devet civila

Sanski logoraši podsjetili su javnost na događaje prije 16 godina...
27.05.2008. 20:20

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe kod kuće Hilmije Hegića u naselju Muhići, učenici sanske Osnovne škole "Mahala" i sanski logoraši podsjetili su javnost na događaje prije 16 godina, kada je počelo granatiranje naselja Mahale, Muhića i Otoka sa okolnih brda, ubistva, rušenja kuća i protjerivanje muslimanskog i hrvatskog stanovništva.

U kući Hilmije Hegića brutalno je likvidirano devet civila među kojima je bila i trudna Tatjana Unić. Prije toga SDS i bataljoni Šeste krajiške brigade na čelu sa pukovnikom Brankom Basarom okupirali su sva sanska sela. U sveobuhvatnoj vojnoj akciji čišćenja terena i likvidiranja navodnih "zelenih beretki" srpske jedinice su uz veliki teror 4. juna potpuno okupirale teritoriju općine Sanski Most.

jerlagicv
29.05.2008., 20:27
SUTRA OTVARANJE OPĆE BOLNICE

SANSKI MOST, 29. MAJA (ONASA) - U Sanskom Mostu će sutra početi s radom novoizgrađena Opća bolnica, čija izgradnja je koštala 3,7 miliona KM, javio je dopsinik Agencije ONASA.

Gradnja Opće bolnice počela je 2001. godine, a Vlada Federacije BiH je za ovaj projekat izdvojila 2,3 miliona KM, Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) obezbijedila je 449.000 KM, Općina Sanski Most 883.000 KM, a građani Sanskog Mosta 123.000 KM.

Opća bolnica će pružati zdravstvene usluge građanima Sanskog Mosta i Ključa, i to iz domena stacionarno-polikliničke zdravstvene zaštite iz internih bolesti, dječijih bolesti, opće hirurgije, ginekologije i akušerstva, kao i sve vrste dijagnostičkih usluga.

Predviđeno je da uskoro s radom počne i Centar za hemodijalizu, a u početnoj fazi rada ova bolnica će zapošljavati 80 radnika.

Najavljeno je da bi bolnicu na upotrebu trebao predati premijer Federacije BiH Nedžad Branković.

sanjanka
29.05.2008., 21:22
Da da, otvorenje bolnice...mada, moram dodati da je sutra i otvorenje kina i još neke robne kuće :mrgreen:

jerlagicv
02.06.2008., 14:08
OBNOVLJENA CRKVA U TOMINI

SANSKI MOST, 2. JUNA (ONASA) -U povodu obilježavanja 100.godišnjice pravoslavne crkvene opštine Tomina, kod Sanskog Mosta, u tom povratničkom naselju obnovljena je crkva, javi je dopisnik Agencije ONASA.

Crkva je devastirana u proteklom ratu, a sredstva za rekonstrukciju najvećim su dijelom prikupili mještani, te prijeratni stanovnici tog područja koji sada žive u Srbiji i u drugim zemljama.

sanjanka
02.06.2008., 19:06
Evo malo Sanskih prirodnih ljepota

http://img296.imageshack.us/img296/2780/iage024xh2.jpg

http://img261.imageshack.us/img261/1162/image000lg6.jpg

jerlagicv
02.06.2008., 19:45
Jel' ovo Dabar sanjanko?

sanjanka
03.06.2008., 13:19
Nije, to je vodopad Blihe

jerlagicv
03.06.2008., 13:58
A na prvoj slici? Meni liči na neku baru, bez uvrede... ;)

sanjanka
03.06.2008., 14:49
Nije bara :twisted: ehehehee
to je dio toka al sam ja spetljana za slikanje pa ispade bara, evo da ispravim (valjda sad nece liciti na baru) :mrgreen:

http://img212.imageshack.us/img212/82/imag002pr3.jpg

http://img402.imageshack.us/img402/4566/image003bl9.jpg

jel' bolje? :mrgreen:

jerlagicv
03.06.2008., 14:58
Mnoooogo bolje!

De nam bona reci šta ima još oko vodopada... :mrgreen:

Klupe, WC, restoran, kafana, trgovina... :?: :?:

sanjanka
03.06.2008., 15:04
Ufff sad ti referat mogu napisati...

Mjesto je udaljeno od grada tako da trgovina i kafića nema...silaziš do vodopada niz stepenice isklesane u kamenu i kod samog vodopada imaju klupe i kao neko odmorište...mjesto za roštilj itd.
Međutim priroda tu je prelijepa i nema smeća (nadam se da će tako i ostati) a voda je hladna i dobra za piće (što se zaključuje po prisustvu riječnih rakova). Ispod vodopada ima spilja koja mislim, nije istražena ali kažu da je valjda, najveće leglo šišmiša u BiH.

Naravno postoji još odmorišta a najpoznatije trenutno je Dabar. Tamo je super za ribolovce ali i za one sportskog duha jer se do izvorišta rijeke treba malo potruditi. :mrgreen:

jerlagicv
05.06.2008., 11:25
http://www.dnevniavaz.ba/img/content/slike/06-2008/zeljko-kecman-sudjenje.jpg
Kecman: Optužnica ga za napad na bošnjačko stanovništvo u Sanskom Mostu

Nastavljen pretres protiv Željka Kecmana

Nepravomoćnom presudom Kantonalnog suda Bihać oglašen krivim za ratni zločin i osuđen na 15 godina zatvora...
04.06.2008. 15:54

Predočavanjem nalaza i mišljenja sudskomedicinskog vještaka prof. dr. Zdenka Cirhlaža danas je pred Apelacionim vijećem Vrhovnog suda Federacije BiH nastavljen pretres protiv Željka Kecmana (1962.), koji je nepravomoćnom presudom Kantonalnog suda Bihać oglašen krivim za ratni zločin protiv civila na području Sanskog Mosta i osuđen na 15 godina zatvora.
Ranije je Vrhovni sud FBiH, uvažavajući žalbe strana u postupku, ukinuo prvostepenu presudu u ovom predmetu i odredio održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem.

Optužnica Kecmana tereti za sudjelovanje u širokom i sistematičnom napadu VRS-a (u svojstvu pripadnika 6. sanske brigade VRS-a) na bošnjačko stanovništvo Sanskog Mosta tokom juna 1992. godine, konkreno za fizičko zlostavljanje i ubistvo civila Hasana Merdanovića, Ekrema Merdanovića i Hilme Keranovića, mještana sela Hrustova.

Nalaz koji se odnosi na mehanizam povreda i uzrok smrti trojice civila sačinjen je na temelju medicinske i fotodokumentacije iz sudskog spisa o ekshumaciji i primarnom pregledu posmrtnih (skeletnih) ostataka spomenutih žrtava.

Forenzički patolog dr. Cirhlaž je mišljenja da na temelju postojeće dokumentacije, a zbog nestručnog postupka tokom primarnog pregleda nije moguće decidirano se izjasniti o prirodi i načinu nastanka povreda, odnosno uzroku smrti žrtava.

Stoga je federalni tužitelj Sead Temin zatražio da se izvrši reekshumacija i reobdukcija posmrtnih ostataka spomenutih žrtava.

U vezi s ovim prijedlogom braniteljica optuženog, advokatica Vesna Rujević nije se izjasnila, uz opasku kako odluku o tome prepušta Sudu.

Kako je saopćio predsjedavajući Apelacionog vijeća sudija Malik Hadžiomeragić, odluka u vezi s prijedlogom optužbe bit će donesena naknadno, a strane u postupku će o tome biti obaviještene na narednom ročištu zakazanom za 16. juni.

Autor: FENA

sanjanka
12.06.2008., 13:31
Musalla u Kamengradu...
http://img171.imageshack.us/img171/7360/image038fn7.jpg
http://img355.imageshack.us/img355/8049/image039ql3.jpg
http://img151.imageshack.us/img151/8671/image041nm2.jpg
http://img169.imageshack.us/img169/1732/image042gz8.jpg

jerlagicv
16.06.2008., 15:26
USVOJENI PRIJEDLOZI FEDERALNOG TUŽITELJA ZA REEKSHUMACIJU I REOBDUKCIJU POSMRTNIH OSTATAKA

SARAJEVO, 16. juna (FENA) - Pred Apelacionim vijećem Vrhovnog suda Federacije BiH danas je nastavljen pretres u krivičnom predmetu protiv optuženog Željka Kecmana koji se tereti za ratni zločin protiv civila (član 142. preuzetog KZ bivše SFRJ) na području Sanskog Mosta.

Apelaciono vijeće Vrhovnog suda FBiH usvojilo je prijedloge federalnog tužitelja prema kojima će se izvršiti reekshumacija i reobdukcija skeletnih ostataka Ekrema Merdanovića, Hasana Merdanovića i Hilme Keranovića, za čije se ubistvo tereti optuženi.

Optuženi Željko Kecman je presudom Katonalnog suda Bihać oglašen krivim za ratni zločin protiv civila i osuđen na 15 godina zatvora, što je u periodu 1992. godine tokom rata u Bosni i Hercegovini u općini Sanski Most, kao pripadnik 6. sanske brigade maltretirao i tukao zarobljene civile mještane sela Hrustova, općina Sanski Most, Ekrema Merdanovića, Hasana Merdanovića i Hilme Keranovića, a potom ih ubio. Rješenjem Vrhovnog suda FBiH od 11. oktobra 2007. godine uvažena je žalba optuženog protiv presude Kantonalnog suda Bihać, te je ukinuta prvostepena presuda i određeno održavanje pretresa pred Vrhovnim sudom.

Žalbu na prvostepenu presudu podnio je i tužitelj iz Bihaća zbog odluke o kazni, s prijedlogom da se optuženom izrekne kazna zatvora u dužem trajanju.

jerlagicv
19.06.2008., 14:34
http://www.dnevniavaz.ba/img/content/slike/06-2008/kljucanin%20nihad.jpg
Ključanin: Brojni logori

Sanski logoraši svjedočit će protiv Župljanina

Srpska policija, koju je tada vodio Župljanin, provodila je etničko čišćenje...
16.06.2008. 12:53

U Sanskom Mostu od 1992. do 1995. godine počinjeni su zločini pod kontrolom Centra službi bezbjednosti Banja Luka, čiji je tadašnji načelnik bio Stojan Župljanin. Advokat Adil Draganović bio je nakon rata istražni sudija i prikupio je brojne dokumente o počinjenim zločinima. U većini njih potvrđena je naredbodavna funkcija Župljanina, čija je policija činila zločine i zataškavala ih.

- Postoje pismene naredbe tadašnje policijske stanice u Sanskom Mostu, s Mirkom Vručinićem na čelu, koje potvrđuju etničko čišćenje, progonstvo, zatvaranje i ubistva nesrba. Svi ti dokumenti u posjedu su Haškog tribunala - kaže Draganović.

Nihad Ključanin, predsjednik Udruženja logoraša Sanski Most, kaže da je oko 5.000 Bošnjaka i Hrvata bilo zatočeno u brojnim logorima.

- Srpska policija, koju je tada vodio Stojan Župljanin, provodila je etničko čišćenje, što je dokazano u presudi Radoslavu Brđaninu - navodi Ključanin i dodaje da će sanski logoraši svjedočiti pred Haškim tribunalom tokom dokaznog postupka protiv Župljanina.

Kao član regionalnog kriznog štaba autonomne regije Krajina, Župljanin je učestvovao u realizaciji plana etničkog čišćenja ovog prostora od nesrba.

jerlagicv
19.06.2008., 15:37
http://www.dnevniavaz.ba/img/content/slike/06-2008/ismet-besic-sa-nezirom-besicem.jpg
Ismet, Nezir, Refika i Enver sa poklonom

Dijaspora dobila sepetiće sa hašlamama

Organizatori se trudilli da sačuvaju 200- godišnju tradiciju "Hašlamske"...
17.06.2008. 07:10

Tradicionalna manifestacija "Hašlamska nedjelja" održana je u Starom Majdanu kod Sanskog Mosta proteklog vikenda. Organizator, MZ Stari Majdan pripremila je niz kulturnih i sportskih događaja u želji da sačuvaju 200- godišnju tradiciju "Hašlamske".

U subotu uveče kulturno-umjetnički program izveli su članovi obnovljenog KUD "Bratstvo" iz ovog mjesta, a u kući starosjedioca Gospove Bjelac otvorena je izložba slika staromajdanskog umjetnika Edina Hasanića. Na obnovljenom nogometnom igralištu održan je tunir u malom nogometu.

Ključeve grada i ove godine zadržao je počasni gradonačelnik Starog Majdana Asim Kamber, lokalni političar koji je mještanima obećao obnoviti vatrogasni dom i asfaltirati jedan dio ulica.

Ismet Bešić, jedan od organizatora manifestacije podijelio je za uspomenu reklamne sepetiće sa hašlamama, djelo umjetnika Edina Hasanića, Refiki Islamović koja je prvi put nakon 16 godina došla u rodno mjesto iz Sent Luisa (SAD), Beziru Bešiću nastanjenom u Leksandu (Švedska) i profesoru Enveru Alagiću koji živi u Denveru (SAD).

Izostala parada fijakera

Iako su prije godinu posađena stabla hašlama, što je bilo obećanje prethodnog gradonačelnika Sadika Bahtića, hašlame još ne donose plodove, pa je organizator obezbijedio one sa tržišta. Ove godine izostala je najavljena parada fijakera na istinsku žalost organizatora i posjetilaca. Niko nije mogao dati objašnjenje zašto.

Autor: M.D.

sanjanka
02.09.2008., 19:57
Ekipa preduzeća «Srednjobosanske šume» sa sjedištem u Donjem Vakufu, ukupni je pobjednik prve federalne šumarijade koja je u danima proteklog vikenda održana u Sanskom Mostu. Drugo mjesto pripalo je firmi «Unsko sanske šume», dok je trećeplasirana bila ekipa preduzeća «Herceg bosanske šume» iz Livna.

http://www.sanskimost.gov.ba/images/stories/slikevijesti/SEPTEMBAR/Sumarijada/IMG_1676%5B1%5D.jpg

Pobjednička ekipa je ostvarila najbolje rezultate u dva dana takmičenja koje se odvijalo u profesionalnim i sportskim disciplinama. Prvoplasiranim ekipama te pobjednicima u pojedinačnim disciplinama uručene su vrijedne nagrade. U natjecanjima je nastupilo sedam ekipa iz isto toliko šumskih preduzeća s područja Federacije BiH koje su brojale po 25 članova.
Ekipe su se takmičile u šumarskim disciplinama kao što su usmjereno obaranje stabla, precizno prerezivanje drveta, utovar i istovar drveta i slično. Kada je riječ o sportskim disciplinama, takmičenje se odvijalo u malom nogometu, atletici i povlačenju konpca. U takmičarskom djelu programa nastupilo je oko dvije stotine takmičara. Prema riječima organizatora, prvo takmičenje šumarskih radnika iz ovog entiteta pokazalo je punu opravdanost.
Domaćin narednog takmičenja, koje će biti održano iduće godine, biće pobjednička ekipa. Organizator prve federalne šumarijade u Sanskom Mostu bilo je preduzeće «Unsko sanske šume». Prema riječima predstavnika ovog preduzeća, Enesa Karića, druženje i takmičenje šumarskih radnika s područja Unsko sanskog kantona odvija se u poslednjih šest godina.
„Došli smo na ideju da ovo takmičenje organizujemo na nivou Federacije BiH. Stupili smo u kontakt sa našim kolegama iz drugih entiteta i uspjeli.“, rekao je Karić. Prva federalna šumarijada bila je prilika i za druženje šumarskih radnika iz ovog entiteta te međusobnu razmjenu iskustava.

http://www.sanskimost.gov.ba/images/stories/slikevijesti/SEPTEMBAR/Sumarijada/IMG_1686%5B2%5D.jpg :clap:

egi
02.09.2008., 21:33
Evo i prigodne sale:

Uzeli Suljo i Mujo motorku i odose u sumu da sijeku drva.
Kad nakon izvjesnog vremena dodje Mujo kod Sulje i zali se.
"Slusaj Suljo!
Ja se cijeli dan mucim oko jednog stabla,
a ti vec oborio deset balvana.
Kako ti to uspijeva?"
Mujo ce:
"Ne radim nista posebno.
Prvo upalim motorku pa onda... ".
Kad ce ti Mujo iznenadjeno:
"A TI JE UPALIS !!!!"

21.09.2008., 11:25
Evo i prigodne sale:

Uzeli Suljo i Mujo motorku i odose u sumu da sijeku drva.
Kad nakon izvjesnog vremena dodje Mujo kod Sulje i zali se.
"Slusaj Suljo!
Ja se cijeli dan mucim oko jednog stabla,
a ti vec oborio deset balvana.
Kako ti to uspijeva?"
Mujo ce:
"Ne radim nista posebno.
Prvo upalim motorku pa onda... ".
Kad ce ti Mujo iznenadjeno:
"A TI JE UPALIS !!!!"
:rofl: :rofl: usput pozdrav za moje sanjane iz maglovitog i kisnog sarajeva :hai:

21.09.2008., 20:33
Općina Sanski Most smještena je u srednjem toku rijeke Sane sa osloncem na planinu Grmeč.
Ovo područje graniči sa općinama Ključ ,Bosanska Krupa i Prijedor.
Površina Sanskog Mosta je 781 km² .
Područje općine Sanski Most ima rijeku Sanu i sedam rječica: Sanicu, Dabar, Zdenu, Blihu, Majdansku rijeku, Japru, Sasinku i Kozicu, a i više potoka i potočića, te nekoliko kraćih ponornica.
Cijelo područje općine s obzirom na ispresijecanost riječnim tokovima i malim nadmorskim visinama veoma je prohodno, pa čak i sama planina Grmeč. Na sanskom području ima nekoliko jakih kraških vrela koja su istovremeno i izvori rječica: Saničko vrelo, Dabarsko vrelo i vrelo Zdene.
Na ovom području ima i nekoliko mineralnih izvora, ali ni jedno nije urađeno kao banjsko lječilište, niti se voda eksploatiše. Ima i nekoliko pećina, a najpoznatije su Hrustovača i Dabarska pećina.
Zbog otvorenosti doline Sane prema sjeveru ovo područje je pod uticajem srednjoevropske klime.
Broj stanovnika na području općine Sanski Most je cca 58 000.

sanjanka
03.10.2008., 17:55
eeyy gerber jesi i ti iz Sane? cool :D

03.10.2008., 20:31
eeyy gerber jesi i ti iz Sane? cool :D
pa,naravno .zar se ne primjeti hehehhe sanjanka sam ja ;)

sanjanka
03.10.2008., 22:11
heheh neka neka, treba nam sanjana i sanjanki :D
da pričamo malo o prirodnim ljepotama, sta ih ima a niko ništa ne piše :D

mirso
13.10.2008., 14:35
ah mili boze sve sanjani ovdje :*

14.10.2008., 08:31
http://img78.imageshack.us/img78/6324/pict0706jh7.jpg
Blihin vodopad

16.10.2008., 22:14
http://static.flickr.com/107/303821695_67950494fc.jpg
kako mi fali da idem na kaficu u vf ;(
http://farm4.static.flickr.com/3287/2738008056_e46a513282.jpg?v=0
sanska ljepotica

mirso
19.10.2008., 11:15
ljepsi grad u Bosni ne postoji :clap:

11juli95
28.11.2008., 07:03
Divan grad, bio sam tamo "95.

ljepoje
16.12.2008., 13:07
Izgled ce biti predivan ako arkitektur pokrene u realizaciju, A Trg "Ljiljan" je dokaz ko je Sanski Most odbrani i ko Sanskom Mostu vlada ! :rock:

sanjanka
16.12.2008., 20:44
ne znam, meni je trg sa fontanom prelijep a ljiljan...vidi se samo s poste i iz ptičije perspektive, ja nisam doskoro ni skontala da je ljiljan :$

sanjanka
08.01.2009., 22:25
evo malo Sanskog Mosta poi niskim temperaturama:

http://img237.imageshack.us/img237/9092/image00ij5.jpg
http://img99.imageshack.us/img99/2578/image088je8.jpg
http://img338.imageshack.us/img338/6495/image097fr6.jpg
http://img246.imageshack.us/img246/8003/image098nw9.jpg
http://img132.imageshack.us/img132/8064/image054lc3.jpg

cici27
09.01.2009., 21:49
Sanski Most mali grad ali prelijep!Bila i vidjela!

19.01.2009., 01:18
Još samo da je bar jedan megapiksel na kameri mobitela :emo: ..jesam li u pravu? :)

19.01.2009., 01:56
http://poljoinfo.com/index.php?topic=315.0

19.01.2009., 02:02
http://poljoinfo.com/index.php?topic=315.0

Mogao si lagano prekopirati ovo..ovdje..ali hajd..

sanjanka
20.01.2009., 17:21
Još samo da je bar jedan megapiksel na kameri mobitela :emo: ..jesam li u pravu? :)
jesi, al uvijek kad izlazim zaboravim ponijeti kameru :sweat: a bude tako dobrih prizora :D

mirso
22.03.2009., 17:14
sanjanka odakle je ovo slikano

http://img12.imageshack.us/my.php?image=eminin1rodjendan004.jpg
http://img12.imageshack.us/img12/6869/eminin1rodjendan004.th.jpg

22.03.2009., 17:53

Mogu li ja? :D

mirso
22.03.2009., 17:59
haha ne ti ne :p :p

22.03.2009., 18:00
Zasto ja ne mogu? :(

mirso
22.03.2009., 18:01
ti znas garant a pusti malo nju =)) =))

22.03.2009., 18:08
Pa i nije nesto tesko,zna i ona to :p

22.03.2009., 21:34
Sana za Sanjanke.....iz sna Mehmedova....

http://www.youtube.com/watch?v=9pD1IduE ... re=related (http://www.youtube.com/watch?v=9pD1IduEU5g&feature=related)

22.03.2009., 21:51
Hvala ibrahimbeze

jerlagicv
22.03.2009., 21:54
Samo offtopičite, sve ću vam pometlat' :ymdevil:

mirso
22.03.2009., 22:04
Haha sad ispade da nesmijemo ni rodjeni grad voljeti :( :(

22.03.2009., 22:05
Mi se ovako druzimo i volimo se, bez metlanja.....i kroz Sanu i kroz Mehmeda....
Prelijepa je pjesma i prelijepa je Sana gerber cvijete.......grad cvijeca.

23.03.2009., 11:21
Mi se ovako druzimo i volimo se, bez metlanja.....i kroz Sanu i kroz Mehmeda....
Prelijepa je pjesma i prelijepa je Sana gerber cvijete.......grad cvijeca.
Koje metlanje,nema toga kada je nasa Sana u pitanju.Ja sanjam o njoj,nemojte mi sjedati na muku :(

mirso
23.03.2009., 17:36
Samo offtopičite, sve ću vam pometlat' :ymdevil:ako dodje do metlanja imamo i mi konja za trku prijateljski savjet

sanjanka
23.03.2009., 19:25

ili s Sanusove terase ili s mosta :D :D

Hvala @ibrahimbeže za klip prisjetih se kakav je on čovjek bio
nemojte off topičit :D :D :D :D

jerlagicv
23.03.2009., 19:43
ako dodje do metlanja imamo i mi konja za trku prijateljski savjet

Hajd' dobro. Zasjeli sanjani na sanskoj temi. :ymalien:

sanjanka
23.03.2009., 19:44
ako dodje do metlanja imamo i mi konja za trku prijateljski savjet

Hajd' dobro. Zasjeli sanjani na sanskoj temi. :ymalien:

Hoćeš i ti da budeš naš :D :D :D

jerlagicv
23.03.2009., 19:55
http://www.aneks8komisija.com.ba/html/slike/1118062677.jpg

mirso
23.03.2009., 20:33

ili s Sanusove terase ili s mosta :D :D

Hvala @ibrahimbeže za klip prisjetih se kakav je on čovjek bio
nemojte off topičit :D :D :D :D
Nisi pogodila pogledaj bolje ugao pod kojim je slikano %-(

sanjanka
05.04.2009., 18:21
eweeeeeehehehe vidite šta sam ja slučajno našla :D

Sanjanka - Mahir Burekovic
Ljubio sam mnogo lijepih cura
i prosao na sve cet'ri strane
mnoge su mi nanosile rane
ponajvise djevojka iz Sane

Refren 2x
Sanjanko, djevojko, ljepa si ko vila
u srcu Krajine, majka te rodila

Kad proseta pokraj rijeke Sane
okrece se i staro i mlado
svud se cuju uzdasi momaka
prepuknuce srce od meraka

Refren 2x

Zlatnu burmu, stavljam ti na ruku
i dukate oko bijelog vrata
u subotu po tebe cu doci
izdrzati vise necu moci

;;) ;;) ;;) ;;)

A nešto slično sam i ja napisala nekad u prvom srednje...uz pomoć jedne starije gospođe.
Naletih sad na to u jednom od dnevnika x_x x_x x_x

Sanski Moste pun si ti ljepota
U tebi je živjeti divota
Ti uzgajaš ruže i djevojke
A ostavljaš neženjene momke
Iz Sane se strani momci žene
A momačka mladost sada vene
Svaka ruža širi svoje grane
Momci žale protekle dane
Što na vrijeme nisu ruže brali
I sa njima vječno uzdisali

mirso
05.04.2009., 20:24
Bravo komsinice postala si pravi stihoklepac ,ja sviram bas gitaru ako znas dobro pjevati da nadjemo jos klavijaturistu i bubnjara pa da osnujemo bend .Naziv nesto kao AVAFORSAN ovo su pocetna slova neceg sto ti je lako otkriti a ako imas ideja bujrum. :))

sanjanka
05.04.2009., 20:41
hehe nemojte da vam ja pjevam, biće skuplji izlaz nego ulaz :D
ja ću se ponuditi da budem klavijaturistkinja :D : D
moze ime, dobro je :D al fali pjevač ili pjevačica:D

mirso
05.04.2009., 21:18
Opa koleginica znaci pola Bosne pjevacice i pjevaci znaci bubnjar fali sredit cemo i to :)) :))

sanjanka
08.04.2009., 11:24
Sanska džamija
http://img15.imageshack.us/img15/6574/image140w.jpg

08.04.2009., 11:31
Uh, učinilo mi se da je Istanbul :D

08.04.2009., 11:49
koja ljepota vitkih minareta, kao bosanski ponos...fakat je lijepo se osjecati muslimanom...ako nista, bar se osjecati.....
kakva ugoda samo sliku promatrati....a kamoli biti u dzamiji, moliti se Bogu.....

sanjanka
08.06.2009., 16:26
Centralnom manifestacijom koja je protekle subote održana u šumi Galaja, nadomak Vrhpolja, obilježeni su dani herojskog otpora koji je pružen agresoru na području općine Sanski Most 1992. godine. Šuma Galaja je mjesto gdje je oko dvije stotine pripadnika patriotske lige s područja općina Sanski Most i Ključ pružilo otpor višestruko nadmoćnijem agresoru u danima maja i juna 1992. godine. Ovi dani se u poslijeratnom periodu tradicionalno obilježavaju kao dani otpora i centralnoj manifestaciji koja se održava u šumi Galaja prisustvuje veliki broj visokih zvanica, gostiju te građana općine Sanski Most.
http://www.sanskimost.gov.ba/images/stories/2009/6.%20Juni/Galaja/Galaja%20(1).JPG
Tako je bilo i protekle subote kada je na ovom mjestu održan svojevrsni čas istorije na kojem su evocirane uspomene na događaje od prije sedamnaest godina. Tom prilikom priređen je i bogat kulturno zabavni program, a prisutnima su se obratili neposredni sudionici herojskih dana Galaje, predstavnici općinske i kantonalna vlasti, zvanice i gosti. Ispred domaćina prisutne je pozdravio predsjednik mjesne zajednice Vrhpolje, Ismet Salešević. O značaju Galaje i dana herojskog otpora agresiji, govorio je i glavni sanski imam Husein efendija Kovačević, istakavši kako svijetli primjeri iz istorije trebaju biti putokaz za buduće generacije. Skup je pozdravio i načelnik općine Sanski Most, dr. Sanjin Halimović, istakavši kako se na ovom mjestu pisala istorija ovih prostora.
Neposredni sudionici istorijskih događaja govorili su o formiranju jedinica patriotske lige i o tome kako je organizovan i pružen otpor agresoru. Jedan od učesnika istorijskih dana Galaje, bio je Ifet Hukanović, nosilac najvišeg armijskog priznanja „Zlatni ljiljan“ i prvi komandant patriotske lige na području Vrhpolja.Komandant ključko sanske jedinice, a kasnije i 510. Brigade Armije RBiH, bio je Amir Avdić, koji je evocirao uspomene na dane otpora i prve borbe s višestruko nadmoćnijim neprijateljem.
Skup na Galaji uveličao je svojim prisustvom i Fikret Ćuskić, legendarni komandant 17. Krajiške viteške brigade i zamjenik komandanta Sedmog korpusa Armije RBiH. Manifestacija je uveličana kulturno zabavnim programom kojeg su piredili učenici osnovne škole Vrhpolje, zatim orkestar bosanski bedem, a na istroijskomčasu pročitani su i najuspješniji literarni radovi učenika na temu „Sjećanje na maj 1992. godine“.

jerlagicv
30.06.2009., 14:43
SANSKI MOST: OBILJEŽENA 65. GODIŠNJICA DRUGOG ZASJEDANJA ZAVNOBIH-A

SARAJEVO, 30. JUNA - U Sanskom Mostu danas je obilježena 65. godišnjica Drugog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH), u organizaciji Saveza društava "Josip Broz Tito" u BiH.

U okviru obilježavanja ove godišnjice, delegacije Saveza u 9.00 sati su položile vijence na partizanskom spomeniku na Korčanici, u 11.00 sati na spomeniku na Šušnjaru i šehidskom groblju "Greda", te u 11.15 sati na Spomen-ploči Doma Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a.

U Vijećnici u Sanskom Mostu je održana svečana akademija na kojoj je o značaju Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a govorio počasni predsjednik Saveza društava "Josip Broz Tito" Raif Dizdarević.

R. Dizdarević je, između ostalog, kazao da su se u ovom gradu djelima ispisivala istorija građenja državnosti BiH.

"Ovdje je prije 65 godina, od 30. juna do 2. jula 1944. godine održano Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a, posvećeno u cjelini izgradnji bh. državnosti u okviru demokratske Federativne Jugoslavije. Nije slučajno da se taj istorijski čin odigrao upravo ovdje. Sanski Most je bio prvi konačno oslobođeni grad u BiH - bio je neprekidno slobodan od septembra 1943. godine do oslobođenja zemlje", kazao je Dizdarević.

Prema njegovim riječima, takav Sanski Most je bio mjesto, svjedok i učesnik tog istorijskog događaja, čija se 65-godišnjica danas obilježava.

"Podsjećanje na konkretne ZAVNOBiH-ovske principe i odluke neizbježno nameću mnoga pitanja i upoređivanja sa stanjem u kojem smo danas. Da pomenem jedan primjer: među prvima principima u Deklaraciji je 'ravnopravnost Srba, Muslimana i Hrvata BiH, koja je njihova zajednička i nedjeljiva domovina'. Nameće se pitanje kakva je sudbina principa ravnopravnosti danas u BiH. Taj princip je samo djelomično, često formalno, deformisano i jednostrano ostvarivan", kazao je Dizdarević.

"Mi imamo, ustvari, sakatu ravnopravnost. Imamo stanje da su na pojedinim teritorijama pripadnici jednog naroda ravnopravniji ili neravnopravniji od drugih. Ne može se princip ravnopravnosti primjenjivati malo ili više u ovom ili onom dijelu ove zemlje", dodao je Dizdarević.

Počasni predsjednik Saveza društava "Josip Broz Tito" je kazao i da suština istinske ravnopravnosti i punog poštovanja nacionalnih osjećanja nije nacionalno dijeljenje, već temelj zajedničkog života, onih zajedničkih interesa koji su uslov progresa za sve.

"Nažalost, danas se na najgori način zloupotrebljavaju nacionalna osjećanja, ona su uzurpirana od naciokratija i zamijenjena ugrožavanjem, elementarnih prava i sloboda, produbljavanjem podjela, sijanjem nacionalističkog otrova i mržnje. Zar je moguća nacionalna ravnopravnost zatvaranjem u nacionalna geta što čine nacionalističke oligarhije radi svog vladanja?", dodao je Dizdarević.

R. Dizdarević je kazao i da se mora, nažalost, ponavljati notorna istina da BiH nisu stvorili ni Srbi, ni Hrvati, ni Bošnjaci, već da je ona postojala stoljećima prije njih, što je i odgovor na nesuvisle tvrdnje da je BiH dejtonska tvorevina.

"Put izlaska iz tako pogubnog stanja je prije svega u ustavu: ili su svi građani u svemu i svugdje ravnopravni, ili se poštuje princip da svaki dio BiH pripada građanima i narodima, ili u suprotnom neće biti budućnosti mirne, demokratske i cjelovite BiH", dodao je Dizdarević.

Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a održano je u Sanskom Mostu od 30. juna do 2. jula 1944., a kao osnovni dokument usvojen tih dana smatra se Deklaracija o pravima građana u BiH.

sanjanka
26.08.2009., 23:02
evo nekoliko slika iz Sane
malo slabija rezolucija pa su neke mutne:

jedna s mosta
http://img190.imageshack.us/img190/5913/image302b.jpg
Fontana kod biblioteke
http://img204.imageshack.us/img204/8332/image306a.jpg
tu je i spomenik ubijenim u ratu
http://img34.imageshack.us/img34/7089/image303v.jpg
http://img98.imageshack.us/img98/7196/image304.jpg
http://img36.imageshack.us/img36/6315/image305.jpg
stari ćiro u parku na Autobuskoj stanici
http://img36.imageshack.us/img36/6123/image308l.jpg
stari nišani na mezarju u Starom Majdanu
http://img19.imageshack.us/img19/1050/image271m.jpg
kupalište na Blihi
http://img268.imageshack.us/img268/9990/image248y.jpg
Ljeto na Sani
http://img198.imageshack.us/img198/9291/image206h.jpg
i Sana
http://img175.imageshack.us/img175/2344/image203.jpg
izvor pitke vode Zmajevac
http://img198.imageshack.us/img198/2078/image071b.jpg

egi
26.08.2009., 23:09
Pa vi imate podvodni grad!!? :-o :))

sanjanka
26.08.2009., 23:17
sto to ? :(

egi
26.08.2009., 23:22
sto to ? :(
Pa slike iz "Sane". To je rijeka. Znam, rekli ste mi, ali šta ću kad si ne mogu pomoći. :ymsmug:

jerlagicv
26.08.2009., 23:29
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/bs/9/9e/Vodopad.JPG

sanjanka
26.08.2009., 23:35
ssss jesi neki, ja kontam sta je sad skontao cccc

bigboss537
20.11.2009., 21:28
САНСКИ МОСТ: КЉУЧ СПАСИО СВЕШТЕНИКА

Експлозивна направа постављена испод улазних врата Парохијског дома у Санском Мосту активирана је отварањем врата са унутрашње стране, утврђено је увиђајем који су обавили истражни органи Унско-санског кантона.
Инфо | 17:09 20/11/2009 | Извор: РТРС

Кантонални тужилац Пане Гаврић рекао је новинарима да су на лицу мјеста пронађени осигурач и жица, те да је, навјероватније, ријеч о бомби.

Гаврић није изнио друге информације о експлозивној направи чије је смртоносно дејство јутрос око 7.00 часова пуком срећом избјегао протонамјесник Слободан Вишекруна, старјешина храма Светих апостола Петра и Павла у Санском Мосту, поред којег се налази Парохијски дом.

''Сјетио сам се да ми је остао кључ ове наше цркве у граду. Направио сам два корака од врата ништа не сумњајући. Одједном се зачуо огроман прасак који ме је шокирао и требало ми је времена да дођем себи'', рекао је Вишекруна.

У тренутку експлозије у кући су се налазили и његова супруга и троје малољетне дјеце. На срећу нико није повријеђен.

Портпарол Управе полиције Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона Але Шиљдедић потврдио је Срни да је око 7.00 часова Полицијска станица у Санском Мосту запримила пријаву и након изласка на лице мјесте, у Кључку улицу, потврдила наводе да је испред улазних врата куће у којој је настањен тридесетогодишњи вјерски службеник православне цркве у Санском Мосту експлодирала непозната направа.

''Након овог догађаја свештеник се обратио за помоћ у Дом здравља у Санском Мосту и према нашим сазнањима није задобио тјелесне повреде, а није било ни других повријеђених лица'', нагласио је Шиљдедић.

Бомбашки напад на свештеника Српске православне цркве у Санском Мосту осудили су локални функционери, као и епископ бихаћко-петровачки Хризостом који су јутрос обишли свештеника.

Драго Праштало, предсједавајући Општинског вијећа Санског Моста, рекао је да ће тражити од надлежних институција темељну истрага, те да приведу и казне починиоци овог недјела.

Начелник општине Сански Мост Сањин Халимовић изјавио је да осуђује било какву врсту насиља, истичући да оно нема никакво оправдање.

Халимовић је изразио и жаљење што се ово десила у вријеме када православни вјерници тугују због смрти патријарха Павла, те очекивања да ће органи безбједности открити и казнити починиоце.

Општина Сански Мост покриће материјалне трошкове санирања штете на парохијском дому.

Удружење расељених Сањана ''Санска огњишта'' оштро је осудило овај чин који сматрају атаком на Србе повратнике и српску православну цркву и од надлежних траже да хитно открију и казне починиоце.

З.Ш.

mirso
08.12.2009., 17:57
Egi jesi ti cuo da Sanu zovu i grad sa devet rijeka ja ih znam 11 al eto potoke ne racunamo.Ljepsi grad u Bosni nepostoji ;) ;)

egi
10.12.2009., 22:27
Egi jesi ti cuo da Sanu zovu i grad sa devet rijeka ja ih znam 11 al eto potoke ne racunamo.Ljepsi grad u Bosni nepostoji ;) ;)
Možeš li ih nabrojati? (zar Sana nije rijeka? :D )

mirso
11.12.2009., 21:50
Jeste rijeka po kojoj su nekad galije plovile a sad kese vesmasine sporeti i jos puno stosta =))

optimus
13.12.2009., 22:38
Sanica, Dabar, Bliha, Japra, Zdena, Majdanska Rijeka, Sasinka i Kozica, (grad na devet rijeka)

Obiluje kvalitetnom ribom.Pa ko voli nek izvoli.
Za Lipena treba ici u gornji tok Sanice,za Stuku,Mladicu i bjelu ribu moze doljni tok Sanice i samo usce Dabara. Za musicarenje,je neprikosnoven hladni Dabar,a Plotica je najbolja na terasi Palazza u samom gradu.Gdje se i odrzava tradicionalni turnir u spomen Kuzelju.
Grad je zaista ljep(mislim prevenstveno na prirodu)al je vakat ruzan....

egi
14.12.2009., 04:42
Zašto brkate gradove sa gradićima i rijeke sa rječicama ili potocima? :D

mirso
14.12.2009., 09:43
Jok bolan mi samo Doboj zovemo kasabom a u svakoj od ovih rjecica bi se ti mogao ugusiti haha =))

optimus
14.12.2009., 21:38

Egi,druze.Zaista si neprikosnoven u disciplini "cjepanje dlaka" :D
Al,kad si u pravu,upravu si i tacka!
Medjutim ovdje samo djelimicno.Naime,kad bih imao nesto vise vremena i zivaca potrazio bih tacnu definiciju grada,opstine,mz,itd,al zasigurno definiciju "gradica"nevjerujem da bih igdje pronasao. ;)
A,u ostalom i imamo slicnu temu od kolege Jerlagiceva,u kojoj broji gradove i sela u BiH,i zamisli te euforije,da imamo cak 4 grada i preko stotinu "sela".Divota zar ne.
Rahmetli Alagic je govorio,kako ce napraviti El Dorado od Sanskog Mosta =))
Znaci grad nije,al nije ni gradic,vec opstina sa svojim mjesnim zajednicama...
A,kad su u pitanju rjeke i potoci,i tu bi morao ceprkati,al veceras sam umoran,pa drugi put.Al ako nazivamo jedan Dunav rijekom,onda je zaista u poredjenju sa Sanom isti termin pomalo smijesno.A,ako izvor Zdene napaja citavu opstinu i mz pitkom vodom,nemozemo govoriti o potoku!A,ako je Dabar rjecica onda neznam kako bi Miljacku nazvao?
Hebes definicije,ja svaki oblik vode i prirode obozavam,pa mi se ljepota nemjeri po velicini i kapacitetu,vec intezitetu mojih trenutnih osjecaja....A izvor Sane je gromada od bozje ljepote!

egi
14.12.2009., 23:23
Potraži, pa nam javi. :D Status rijeke Sane ne sporim, ali mi ovo "grad i devet rijeka" bode oči. Da nisam prije dvije godine bio u SM, šutio bih, ali ovako - ne mogu. :-B

mirso
15.12.2009., 17:32
Egi pogledaj malo na ovoj stranici da se prisjetis dali je to to selo kroz koje si prosao .http://www.tripwolf.com/en/galleries/lo ... anski-Most (http://www.tripwolf.com/en/galleries/location/8371/Bosnia-and-Herzegovina/Sanski-Most)

egi
15.12.2009., 23:18
Slika jedne zgrade iz više uglova razbija sve nedoumice. :D Ama, niko ti nije rekao da je tvoj "podvodni grad" selo ili kasaba nego "gradić". Šta je tu sporno? OK, nije gradić nego mali grad. Je li sad u redu? ;)

sanjanka
16.12.2009., 01:55

Egi ti bu u rat samnom? Ha? :)

egi
16.12.2009., 08:20

Egi ti bu u rat samnom? Ha? :)
Sve što je ispod koljena, za mene je potok. :D :ymbringiton:

sanjanka
16.12.2009., 14:33
E moj poštovani kolega, sad mi se tako ne da objašnjavati šta znači kad rijeka nanosi mulj i ostalo......kasnije ćemo o tome.

mirso
16.12.2009., 19:13
Ma pusti ga komsinice on je samo ljubomoran sto mi u Sani lovimo pastrmke i lipene a on u Usori punoglavce :)) :)) :))

sanjanka
20.01.2010., 13:34
Evo malo sličica iz Saaaaane :D
http://img32.imageshack.us/img32/3156/image056kp.jpg
http://img704.imageshack.us/img704/1401/image024je.jpg
http://img192.imageshack.us/img192/7947/image028b.jpg

mirso
29.01.2010., 22:46
Pa mogla si se malo i odmaci od kuce nego slikas ispred i iza =)) =))

egi
30.01.2010., 00:33
Meni ova zadnja slika liči na London. I u njemu ima brdo rijeka a i vazda je magla. Da ovo nije most na Temzi? :D

mirso
02.02.2010., 17:36
ma jok bolan mi ovo zovemo aleja =))

sanjanka
04.02.2010., 09:36
Heheh Mirso nije oko kuće :D
Ova zadnja slika je onaj put od socijalnog prema autobuskoj. :D
Egi, nije most na Temzi al imamo drugih mostova, koji ti treba....žuti, željeznički, glavni, onaj na Zdeni, na Blihi, na Sanici...samo reci :D

mirso
04.02.2010., 12:19
ma znam komsinice zadnja je ispred partizana tu sam isao na treninge nisi mu rekla za stari rimski most u starom majdenu e taj je najstariji al je bas preko potoka haha

sanjanka
04.02.2010., 14:16
Eeee da, taj sam zaboravila
a i nisam bila odavno u Majdanu, a imam korjene tamo :D
moraću sljedeći put da odem :D

sanjanka
08.02.2010., 00:42
evo još malo sličica iz sane
http://i492.photobucket.com/albums/rr284/leeann_blue/Image037.jpg
http://i492.photobucket.com/albums/rr284/leeann_blue/Image047.jpg