PDA

View Full Version : Kakvi ste u kuhinji



Pages : [1] 2

sanjanka
21.03.2009., 22:02
Evo jedna teme da se malo dokažemo hihiih
Ja večeras pokušala napraviti puslice, i umutila ih sve super i onda su mi hm...malo previše "posmeđile" dok su se pekle. Izgorile mi ... =)) =)) =))
Jaoooooooooo :D Priznam, nisam neki kuhar (ne mogu se udati :D) al znam napraviti neke lakše odokativne recepte a ove složenije samo uz pomoć mame ili recepata :D
Kakvi ste vi kuhari...kako se snalazite u kuhinji :D

jerlagicv
21.03.2009., 22:04
Kakvi smo u kuhinji?

Dobri smo :D

sanjanka
21.03.2009., 22:05
Kolega, samo da se zna, nisam te persirala :))
A jesi puno rekao :D

jerlagicv
21.03.2009., 22:05
Ah, kad zagusti, znamo svašta pripraviti B-)

21.03.2009., 22:06
Ja se mogu pohvaliti da sam super kuharica,sto se na meni i vidi hahha
Oni koji su jeli ono sto skuham su rekli da je odlicno,pa se nadam da je bar upola tacno :D

tragac
21.03.2009., 22:09
Evo jedna teme da se malo dokažemo hihiih,kako se snalazite u kuhinji :D

Odlicno se snalazim u kuhinji. Nadjem sve sto sakriju od mene i pojedem =))

sanjanka
21.03.2009., 22:10
@Gerber ja ću kod tebe na časove
evo od mojih puslica sprdnja nastala
Smije mi se čitavo društvo hihihi
Staviću vam sliku sutra da vidite :))

@tragač
onda ti nik paše :D
a i ja se tako jako dobro snađem,kad je čokolada u pitanju :D

21.03.2009., 22:12
Kuham svakodnevno jer moram,pa se onda natjeram da dam maksimum od sebe i tako sve bude njam njam ;)

tragac
21.03.2009., 22:15
Ma salim se ja, znam ja sto sta spremiti pa cak i sudje oprati, i onako a i ovako.

Veceras sam pravio veceru.
lagana piroska sa lososom (lax rolat), ako volis riblje specijalitete dobit ces recept.
Tu sam ...... (%) mrak.

21.03.2009., 22:25
Super,kao i vecina Hercegovki,ha,ha...salim se,ali mogu se pohvaliti,sve mi ide od ruke,a sto neide ide nogom =)) =))

adi@
21.03.2009., 22:29
Ja sam u kuhinji super.Fino sutim i slusam.Sto se petljati u poslove u koje se nerazumijem. :-s

21.03.2009., 22:31
Ja sam u kuhinji super.Fino sutim i slusam.Sto se petljati u poslove u koje se nerazumijem. :-s
Jel pojedes sve sa tanjira? =))

mirso
21.03.2009., 22:38
Kuham samo kad moram al sam i tad pobrao komplimente valjda mi je to u krvi.Ipak vise volim da tanjire praznim nego serviram ;) ;)

21.03.2009., 22:41
Kuham samo kad moram al sam i tad pobrao komplimente valjda mi je to u krvi.Ipak vise volim da tanjire praznim nego serviram ;) ;)
Jako pametno =p~

adi@
21.03.2009., 22:41
Ja sam u kuhinji super.Fino sutim i slusam.Sto se petljati u poslove u koje se nerazumijem. :-s
Jel pojedes sve sa tanjira? =))

Pa pojedem!Moram.Ako ne pojedem mozda nece mi vise skuhati pa valja mi sam ulaziti u kuhinjske avanture. :-o

bosniandizdar
21.03.2009., 22:43
@sanjanka!
Zaista si,sto ba 'nasi"rekli, INSPIRACIJA!
Eto,tvoje teme i upiti su puni zivota i htijenjem za zivotom.
U svojoj jednostavnosti teze carobnosti!
Lijepo je to!
Neka ti je HAIRLI u otvaranju tema i opcenito!

bosniandizdar
21.03.2009., 23:13
Ostah duzan na upit o i u KUHINJI!
Dakle,"natocider nam kahvu HANUMA"
Zaista konzervativno!
Sta mogu jel'!

21.03.2009., 23:14
Ostah duzan na upit o i u KUHINJI!
Dakle,"natocider nam kahvu HANUMA"
Zaista konzervativno!
Sta mogu jel'!
Sve se moze preko noci promjeniti,pa da se i ti aktiviras malo ;;)

josip_mo
21.03.2009., 23:19
za muško mislim da pečem, poham, kuham ... više nego dobro.

zadnje što sam sebi pravio jeste pohovani sir.
a inače volim sebi često napraviti bilo što što mi padne na pamet.

mirso
21.03.2009., 23:21
haha za pocetnika dosta i to ovom gore savjetujem da uzme kakvu literaturu pa da krene u nove pobjede :x :x

tugasjuga
21.03.2009., 23:30
uvijek gladan
a u spavacoj uvjek u pidjami

bosniandizdar
21.03.2009., 23:44
Ostah duzan na upit o i u KUHINJI!
Dakle,"natocider nam kahvu HANUMA"
Zaista konzervativno!
Sta mogu jel'!
Sve se moze preko noci promjeniti,pa da se i ti aktiviras malo ;;)
Jasno ko'dan!
Ma,ne trazi to u kuhinji i kuhanju vec pored(RADI) KUHINJE i njene KRALJICE!

hamzibeg
22.03.2009., 01:53
Evo jedna teme da se malo dokažemo hihiih
Ja večeras pokušala napraviti puslice, i umutila ih sve super i onda su mi hm...malo previše "posmeđile" dok su se pekle. Izgorile mi ... =)) =)) =))
Jaoooooooooo :D Priznam, nisam neki kuhar (ne mogu se udati :D) al znam napraviti neke lakše odokativne recepte a ove složenije samo uz pomoć mame ili recepata :D
Kakvi ste vi kuhari...kako se snalazite u kuhinji :D
_____e sanjanko kakvi smo kuhari :( sve zavisi od situacije.. a kako se snalazimo u kuhinji pa nademo najcesce sve ne treba nam GPS. ;) ~o)

sanjanka
22.03.2009., 20:55
@sanjanka!
Zaista si,sto ba 'nasi"rekli, INSPIRACIJA!
Eto,tvoje teme i upiti su puni zivota i htijenjem za zivotom.
U svojoj jednostavnosti teze carobnosti!
Lijepo je to!
Neka ti je HAIRLI u otvaranju tema i opcenito!


Hvala ti @bosniandizdar :D :D

A evo obećanih puslica x_x x_x x_x x_x
http://img262.imageshack.us/img262/5091/image020f.jpg
:D :D x_x =)) =))

mirso
22.03.2009., 22:25
i ti ovo sama gazala a gdje ti je dokaz haha

sanjanka
22.03.2009., 22:31
Vidi se da jesam...:))
dokaz: puslice su obično bjele...moje su smeđe :D :D

mirso
22.03.2009., 22:33
haha pola ti je vec oprosteno posto priznajes :)) =))

bosniandizdar
22.03.2009., 22:44
Sjajno!Doista si mi "razvedrila"DAN!
Formom i simetrijom si opravdala naziv "puslice".Sadrzaj je zapanjujuci i vidi se autorov ,zadani,cilj.
Dobro,nebih rekao da su za degustaciju !
Prije ce biti OPIT u umjetnickom radu koji nasta slucajno jal' htijenjem.

22.03.2009., 22:55
@Sanjanka draga,sta je ono???????
Sto prije dolazi na obuku jer je ono katastrofa x_x =))

sanjanka
22.03.2009., 23:00
Drago mi je da ste se nasmijali
tako ispadne sve što ja kuham prvi put :D :D
@gerber -oćemol' na roundeka :D da idemo dancat :D

22.03.2009., 23:01
Drago mi je da ste se nasmijali
tako ispadne sve što ja kuham prvi put :D :D
@gerber -oćemol' na roundeka :D da idemo dancat :D
Ja imala 2 karte,pa ih samo proslijedila,kud nisam znala ranije :(

sanjanka
22.03.2009., 23:04
ma karte ćemo da zbavimo :D
bitna je volja :D

22.03.2009., 23:05
ma karte ćemo da zbavimo :D
bitna je volja :D
Drugi put jer ja tada idem u moj rodni kraj ;)

sanjanka
22.03.2009., 23:08
Ideš? :D :D :D :D
Sretno, donesi nam koju dobru fotku :D

P.S: spamam...
a da bude na temu: danas sam pravila gljive i bile su odlične :D niko se nije otrovao a šerpa prazna :D

22.03.2009., 23:10
Da se i ja onda pohvalim,ja sam danas radila oklagijom.Pravila maslenicu i vec je nema. ;)

mirso
22.03.2009., 23:12
neki otrovi djeluju tek nakon 12 sati ipak ti obavjesti te sto su jeli da nose knjizice sa sobom :))

22.03.2009., 23:12
Samo nemoj vise slikati sadrzaje tepsija i serpi.
Nesto vise ne volim pusice....hm :-o :-o ;)

sanjanka
22.03.2009., 23:14
Hahahahahah
ma nemoj tako :D
necu više....časna pionirska :D :D

bosniandizdar
25.03.2009., 02:26
Sta je sa Kuhinjom @sanjanka?
Nestalo ideja ili htijenja?
Steta!
Krofne(krafne) jal' palacinici bi odgovarali!
Mora da je esej o "muriji"zapo'
O cijoj ono "muriji"bi esej?

sanjanka
25.03.2009., 12:35
O muriji u Federaciji i Republici

Ma ide sve u kuhinji, danas pravim uštipke...al njih neću slikat
:D :D
NJih znam da napravim :D

25.03.2009., 14:39
O muriji u Federaciji i Republici

Ma ide sve u kuhinji, danas pravim uštipke...al njih neću slikat
:D :D
NJih znam da napravim :D
Nisam ni sumnjala da znas,draga,znam ja da je ono nedavno samo bio usamljen slucaj.
I nejbolji ponekad podbace.

mirso
26.03.2009., 22:12
A gdje zavrsise ti ustipci ja ih nevidim ili su presitni a mozda si i previse smanjila sliku :))

sanjanka
26.03.2009., 22:45
Hiiiiiiiiiiiiiiiiiiiihihih
nema uštipaka, neću da me kritikujete više:D
A uštipci su bili dobri, smazali su sve...pravila sam repete :D

bosniandizdar
26.03.2009., 23:19
Hiiiiiiiiiiiiiiiiiiiihihih
nema uštipaka, neću da me kritikujete više:D
A uštipci su bili dobri, smazali su sve...pravila sam repete :D

Nema ushtipaka!!??
Nije fer@sanjanka!
Obmanjujes ili "smazali su sve"!
Tuzan sam!Iskreno ti velim!
U ocekivanju tvog majstorstva sa ushtipcima ostade nam shipak!
Bio sam ubjedjenja da ces dodavanjem preliva,namaza jal'Jagode izaci na portal sa ushtipkpm.
Dobro,sta je tu je!
Nego reci mi,bijahu tvrdi,tahta,slani ,neslani,zagoreli,ne dopeceni,masni,posni,s opnom iz vana a unutra jadac.....
Nesto od ovog ili nerecenog je bilo !Sta to??
Jesam li zanovijetalo?
Konacno:Na nesrecu ushtipku zadovoljstvo nekom.Hairli sa narodnom hranom Queen!

sanjanka
26.03.2009., 23:40
ja šta ti napisa al da se ne objasnjavam :
http://i44.tinypic.com/2czzkvq.jpg
malo su zagorili ovi zadnji :ymdaydream: ali bilo ukusno ...al se ja sramotim ovdje...sad se necu udati :ymalien: :ymalien:
Jest me teško nagovoriti ccc

bosniandizdar
27.03.2009., 00:15
A jes' bilo nabrzaka :)
Ljepota u jednostavnosti!
Eto,to je nesebicnost!
Taj sam!
Cek,cek,ne marmeladu od Jagoda vec prirodnu Jagodu!
Oh,zaboravih,jos Zima nije rekla good bye

sanjanka
27.03.2009., 00:25
Ajte...stavljajte vi svoje slike...ja se osramoti s ove dvije slike...ccc dosta od mene :D :D :D

bosniandizdar
27.03.2009., 00:34
Znas @sanjanka sta cinim??kuzim i gledam tvoj rad!Istovremeno bubam po Hut Pizzi?
Nostalgija te pokusah naci onu:bila mi jedna topla(hladna)zima.....
Sta kazu forumasi na "uradak" sanjanke?

bosniandizdar
27.03.2009., 00:36
Pa ,da uslikam ovo sto njupam!
Nema cara!Nije domaci 'uradak"

sanjanka
27.03.2009., 00:39
Ccccc eto malo sam vas sviju nasmijala...dobro je da kuhinju nisam zapalila ccc
al zato povrće odlično pravim...al šipak...te slike nema :D :D

bosniandizdar
27.03.2009., 00:55
Pa,neznam!@almica se usutila!
Bice da je oklagija pukla jal'napukla i nista od maslenice!

27.03.2009., 00:56
Sve je to super,trudis se sto je najvaznije.A,o iskrenosti da ne govorim.Samo tako nastavi,a sto se tice udaje,sve ce doci na svoje.

27.03.2009., 00:59
Pa,neznam!@almica se usutila!
Bice da je oklagija pukla jal'napukla i nista od maslenice!
A,tu sam ja.
Oklagijom se bas i ne sluzim jer razvijam rukama,a ona mi sluzi za druge stvari.Naprimjer,gonjam dragog po kuci da ga pomilujem po glavi ako ne slusa ;) :-t

bosniandizdar
27.03.2009., 01:04
Pa,neznam!@almica se usutila!
Bice da je oklagija pukla jal'napukla i nista od maslenice!
A,tu sam ja.
Oklagijom se bas i ne sluzim jer razvijam rukama,a ona mi sluzi za druge stvari.Naprimjer,gonjam dragog po kuci da ga pomilujem po glavi ako ne slusa ;) :-t

Zar se jos nije ohavizo ko je kraljica!!??

bosniandizdar
27.03.2009., 01:07
Znas @lmica po onom:Dragi,tisi glava a ja sm tvoj vrat!

27.03.2009., 01:07
Ma kakva kraljica,kad nemam ni osobnog masera.Bole me ledja,vrat i td.Gdje si vidio da tako zivi neka kraljica,pa makar to bila samo svom dragom?

bosniandizdar
27.03.2009., 01:12
Neka bona!
Proci ce!
Zar i Kraljice to iso nemaju?

bosniandizdar
27.03.2009., 01:16
Mudro li suti @jerlagicv!!
Ko biva crveno je jarani jos u potpisu! #-o

27.03.2009., 01:25
A,kakvi su nam ostali u kuhinji.Nesto su stidljivi,samo se nas dvije brukamo.Doduse,meni je svejedno za bruku.

bosniandizdar
27.03.2009., 02:01
A,kakvi su nam ostali u kuhinji.Nesto su stidljivi,samo se nas dvije brukamo.Doduse,meni je svejedno za bruku.
Pa dobro @almice,dje vidis bruku??

Evo@@sanjanka dade sebe kroz sljedece:



ja šta ti napisa al da se ne objasnjavam :
http://i44.tinypic.com/2czzkvq.jpg
malo su zagorili ovi zadnji :ymdaydream: ali bilo ukusno ...al se ja sramotim ovdje...sad se necu udati :ymalien: :ymalien:
Jest me teško nagovoriti ccc

Velim ,hvala na trudu!Klopa je Boem-ska!Nedostaje casa crnjaka da okvir bude upotpunjen.To je to.
Pisite!

27.03.2009., 02:06
Ili bolje receno,kuhajte,pa kako bude :D \:D/

gerber
27.03.2009., 09:32
http://img515.imageshack.us/img515/3227/spa1953.jpg


Evo jos ustipcica ;)

sanjanka
27.03.2009., 10:23
tvoji su bolji :D
Al neka...slikaću i ja sad kad mama bude pravila šta ukusno pa staviti hihi
da mislite da sam ja pravila :D :D

gerber
27.03.2009., 10:27
Nisu ovo mamini,mada se nadam da ce me sta bolje veceras docekati ;) jer se evo pakujem polako. #:-s

sanjanka
27.03.2009., 10:33
Sretan ti put :D bar ti je lijepo vrijeme, nema snijega....oću i ja kuuuuciii :D :D
I meni mama dolazi danas :D :D

hades
30.03.2009., 19:34
kada smo kod kuhinje, ja bi Vam predlozio divan studentski rucak koji kosta cca7 km (sa strujom i vodom) :D

Potrebno je slijedece:

1/2 kese rize
1 kesa smrznute ledo kineske mjesavine
malo ulja
malo soli
1/2 solje vode

Priprema je jako laka tako da nema puno smaranja za one ko ne voli da kuha. U manji lonac se stavi malo ulja, da prekrije dno, izvadi se povrce iz kese onako zaledjeno i stavi se u lonac a onda na vatru. Kada se led otopi, lagano mijesati da se povrce ispirja. Dok se to pirja vi vec pripremate rizu na nacin sto cete je staviti u teflonsku tavu, nasuti vode da je prekrije i na laganoj vatri krckati samo da smeksa.kada voda ispari iz tave u kojoj se nalazi riza, istu je potrebno prebaciti u lonac sa povrcem i dobro promijesati, i dodati malo vode ako je potrebno.Kada se to sve zgotovi, mozete a ne morate da malo zapecete u rerni, cisto da riza dobije onu hrskavu koricu. Mozete koristiti i suho meso ili neku kobasicu kao aditiv da zamirise. ja kada sam prvi put probao, nisam mogao da vjerujem kako je dobro.

Prijatno !!!
:ymparty: :ymparty:

bosniandizdar
31.03.2009., 00:24
Hvala@hades!
Nego,kobasicku priloziti kao aditiv da lijepo izgleda i fino mirise!
A da i nju "klopnem" jal' je pricuvati za sljedece kuhanje po istom receptu?

31.03.2009., 01:41
Hvala@hades!
Nego,kobasicku priloziti kao aditiv da lijepo izgleda i fino mirise!
A da i nju "klopnem" jal' je pricuvati za sljedece kuhanje po istom receptu?
Zavisi koliko ti je ostalo kobasica.Ako nemas vise mozes je iskoristiti vise puta.Ovo meni lici na pravi ratni recept,ali vjerujem da je ukusno kada se lijepo napravi.Ja inace volim rizu.

bosniandizdar
31.03.2009., 02:10
Hvala @almice!
Dakle,kobasicku [-x ...daje posebnu aromu i ugodjaj...raritet

labosanka
31.03.2009., 23:49
Ovdje netreba dolaziti poslije 18h. Sad se kajem sto pogleda one ustipke :ympray: .:-)
U kuhinji se osjecam najugodnije, to je moj svijet. Sto se kuhanja tice mislim da na (*) (*) (*) (*) mogu racunati. Volim svasta isprobati,bog dao internet pun recepata jel bosanske il neke druge kuhinje. Moram reci da je jako vazno da porodica voli svasta probati, dali to bili puzevi,morski plodovi il nesto drugo, pa boze moj nekad i nije kao prema ocekivanjima ali uvijek ima kriska hljeba i nesto u frizideru. Jedno je sigurno jako rado ispecem i koku sa krompiricima u rerni,pa friska pogaca i kupus salata.Aman
Prijatno vam

sanjanka
01.04.2009., 00:24
Ja volim da pravim bilo šta u čemu ima puno povrća:D
Sinoć sam pravila sataraš s chillijem i bilo je dobro :D

odoh sad da jedem salatu :D

01.04.2009., 00:47
Vidis,vazno je da volis kuhati,a vjestina ce doci sama po sebi.Iskustvo i volja su najvazniji.
A,sto se tice salate,ne hvala.... :ymsick: [-(

bosniandizdar
01.04.2009., 00:57
Pa dobro!O ukusima je pespredmetno razgovarati!Ovo rece,koliko se sjecam,starina Demokrit.
Lijepo je sve sto prezentirate sa mastom a ne u masti prezentiranje.
Evo,@sanjanka voli papreno i zapapriti!
Mnogi nisu skloni toj kuhinji.
Medjutim,navika je vrlo realna i diskutabilna.
Obecavam da cu priloziti nesto iz domena"domaci kolaci....."Purgerski"
Pozdrav Kuhinji!

sanjanka
01.04.2009., 01:02
Pa ok...ne volim meso baš pretjerano (samo ako i kad moram) pa su mi salate većina obroka :D
Najviše volim jednu koju mama spravlja ali ne znam kako se zove. Uglavnom idu u nju zelena salata, kuhana tjestenina, kuhana jaja, luk(ko voli),i majoneza.
Sve se isjecka i smješa i naravno ko voli doda chillija :D
Toga bi mogla svaki dan :D

01.04.2009., 14:11
Ima li ko nekakav jednostavan i provjeren kolac sa jabukama? A da nije "jak"...
Inace, i ja volim da kuham, a bogme nekad i ne volim...

gerber
01.04.2009., 14:49
Evo kolac koji ja cesto pravim sa jabukama.

Izrendas jabuke,dodas na 1 kg jabuka oko 10 kasika secera i malu kasiku cimeta,pa to malo preprzis,samo koji minut.Onda ohladis,a dok hladis umutis posebno (za manji pleh)5 jaja,10 kasika secera,10 kasika brasna,velika solja mlijeka,velika solja ulja i prasak za pecivo.
Pola ove smjese izliti u pleh ,pa malo samo ispeci,a onda izvaditi i staviti ohladjene jabuke preko.Na jabuke preliti ostatak smjese i nastaviti peci.
Kolac peci jos nekih 20 min na umjerenoj temp,a onda izvaditi ohladiti i posuti secerom u prahu.
Jako jednostavno,brzo,a i jako ukusno.
Moji ga jako vole,pa pokusaj i ti.
Prijatno ;)

hades
01.04.2009., 17:26
Evo kolac koji ja cesto pravim sa jabukama.

Izrendas jabuke,dodas na 1 kg jabuka oko 10 kasika secera i malu kasiku cimeta,pa to malo preprzis,samo koji minut.Onda ohladis,a dok hladis umutis posebno (za manji pleh)5 jaja,10 kasika secera,10 kasika brasna,velika solja mlijeka,velika solja ulja i prasak za pecivo.
Pola ove smjese izliti u pleh ,pa malo samo ispeci,a onda izvaditi i staviti ohladjene jabuke preko.Na jabuke preliti ostatak smjese i nastaviti peci.
Kolac peci jos nekih 20 min na umjerenoj temp,a onda izvaditi ohladiti i posuti secerom u prahu.
Jako jednostavno,brzo,a i jako ukusno.
Moji ga jako vole,pa pokusaj i ti.
Prijatno ;)


mogu ti reci da je extra, samo cu nadodati da se stavi veeeelika kasika cimeta, mada moze i malo extrakta vanilije u tijesto :)

01.04.2009., 18:38
Ovaj kolac inace cesto pravim i ja,pravi domaci kolac od jabuka,nista nije tako ukusno i mirisno.Ali ne treba nista puno nadodavati na njegov jednostavni recept jer bilo kakav dodatak moze pokvariti ukus i aromu.

gerber
01.04.2009., 19:10
Ovaj kolac inace cesto pravim i ja,pravi domaci kolac od jabuka,nista nije tako ukusno i mirisno.Ali ne treba nista puno nadodavati na njegov jednostavni recept jer bilo kakav dodatak moze pokvariti ukus i aromu.
Vidis kako ti i ja isto volimo heheh
Ovaj kolac daje kuhinji najljepsi miris i nema osobe koja to ne bi jela :D :-bd

mirso
01.04.2009., 22:52
Ima li ko nekakav jednostavan i provjeren kolac sa jabukama? A da nije "jak"...
Inace, i ja volim da kuham, a bogme nekad i ne volim...Evo i od mene jedan kad ti se bas ne kuha.Sjednes u auto i odvezes se na parking najblizeg aldija .Udjes unutra i pravo do frizidera izaberes jedan od mogucih sedam ili osam na kasi platis i vratis se kuci.Ne zaboravi da ukucanima kazes onu poznatu SAMA SAM KUPILA p r i j a t n o :-o :-o

01.04.2009., 23:33
Evo kolac koji ja cesto pravim sa jabukama.

Izrendas jabuke,dodas na 1 kg jabuka oko 10 kasika secera i malu kasiku cimeta,pa to malo preprzis,samo koji minut.Onda ohladis,a dok hladis umutis posebno (za manji pleh)5 jaja,10 kasika secera,10 kasika brasna,velika solja mlijeka,velika solja ulja i prasak za pecivo.
Pola ove smjese izliti u pleh ,pa malo samo ispeci,a onda izvaditi i staviti ohladjene jabuke preko.Na jabuke preliti ostatak smjese i nastaviti peci.
Kolac peci jos nekih 20 min na umjerenoj temp,a onda izvaditi ohladiti i posuti secerom u prahu.
Jako jednostavno,brzo,a i jako ukusno.
Moji ga jako vole,pa pokusaj i ti.
Prijatno ;)

Gerber, bas ti hvala! Ovaj kolac nisam odavno pravila, a ti si me samo podsjetila!
Nego, ljetos sam jela kod nekog kolac sa kuhanim jabukama, napravi se nekakva kora, pa se jabuke isjeku na kriske, pa se te jabuke poredaju na tu koru, ne znam da li se kuhaju ili dinstaju, i znam da, na kraju, kao da se nekim zelatinom ili pudingom zalije... Uglavnom, bas osvjezavajuci i lagan kolacic, al' nigdje nisam mogla naci recept...

01.04.2009., 23:39
Ispeces koru srednje debljine,ovamo izrezes jabuke na ploske i obaris minut-dva,poredas ih po kori.Zatim skuhas dvije vrecice pudinga na pola litra mlijeka i prelijes preko jabuka i kad se ohladi prelijes sa dvije slag kreme.To ti je taj kolac,i njega cesto pravim.Ali zaista je divan i bogat.

mirso
02.04.2009., 00:04
Ispeces koru srednje debljine,ovamo izrezes jabuke na ploske i obaris minut-dva,poredas ih po kori.Zatim skuhas dvije vrecice pudinga na pola litra mlijeka i prelijes preko jabuka i kad se ohladi prelijes sa dvije slag kreme.To ti je taj kolac,i njega cesto pravim.Ali zaista je divan i bogat.bogat kolac a kosta ukupno tri marke halo potrudi se malo bolje =))

02.04.2009., 00:21
Ispeces koru srednje debljine,ovamo izrezes jabuke na ploske i obaris minut-dva,poredas ih po kori.Zatim skuhas dvije vrecice pudinga na pola litra mlijeka i prelijes preko jabuka i kad se ohladi prelijes sa dvije slag kreme.To ti je taj kolac,i njega cesto pravim.Ali zaista je divan i bogat.bogat kolac a kosta ukupno tri marke halo potrudi se malo bolje =))
Bas si smijesan.Nisam rekla da je bogat zbog skupoce sastojaka vec zbog konacnog izgleda.
A kosta ipak vise od tri marke :-@ L-)

dragana radulovic
02.04.2009., 14:55
Ja obožavam da kuvam i pravim kolače. A Boga mi, volim i da jedem. Kad preteram, preskočim večeru, desetak dana, pa se dovedem u pređašnje stanje. Šta ću grešna kad sam ješna, kaže moja najbolja prijateljica. Imam jednu molbu za domaćice. Obožavamo svi u kući urmašice. Imala sam recept za urmašice sa kokosovim brašnom i one su bile sjajne, mekane, saftne, ma divne. Ali, recept sam izgubila. Da li neko ima taj recept? Unapred hvala.

02.04.2009., 16:30
Ja obožavam da kuvam i pravim kolače. A Boga mi, volim i da jedem. Kad preteram, preskočim večeru, desetak dana, pa se dovedem u pređašnje stanje. Šta ću grešna kad sam ješna, kaže moja najbolja prijateljica. Imam jednu molbu za domaćice. Obožavamo svi u kući urmašice. Imala sam recept za urmašice sa kokosovim brašnom i one su bile sjajne, mekane, saftne, ma divne. Ali, recept sam izgubila. Da li neko ima taj recept? Unapred hvala.
Hurmasice ne pravim bas cesto,ali moja svekrva pravi ove s kokosom.Ja mislim da je recept identican klasicnim hurmasicama samo sto se u tijesto doda kokosa.Ipak cu se raspitati cim stignem. :-B :)]

03.04.2009., 15:22
Almice, bas ti hvala... To je taj kolac!

labosanka
05.04.2009., 02:46
Eh sta mi se veceras dogodilo. Htjela sam praviti sirnice uopste nemisleci da moj dragi muz nevoli sir.U zadnjem momentu mi naumpade pa kontam sta cu,nemam mljevenog mesa pri rucia ali imam pileca prsa.Fino ih sameljem,takodje glavicu luka sa jednom mrkvom na mulineks sameljem,dodam vegete,bibera,malo chilija i zacina za kinesku kuhinju,isjecem pola sveznja mladog maslacka (rucola),sve to dobro izmjesam i napravim pitu od toga. Ispecem je res bez zalijeva i uz to sam posluzila sweet-curry sos. Ova "kineska" pita bi dobra.Sve su pojeli. :))

sanjanka
05.04.2009., 13:40
Meni se jedu oblatine al nemam pojma kako idu one s čokoladom...to su neki narodni recepti...idu u njih suhe smokve i čini mi se, dvije čokolade?
Zna li ko ? :ymhug:

05.04.2009., 16:35
Meni se jedu oblatine al nemam pojma kako idu one s čokoladom...to su neki narodni recepti...idu u njih suhe smokve i čini mi se, dvije čokolade?
Zna li ko ? :ymhug:
Izmutis 4 jaja,dodas 250g secera,dobro umutis i mijesas na pari(ne smije biti direktno na kolu),tome dodas margarin(izmiksan u pjenu) i jednu-dvije cokolade za kuhanje.Ubrzo skloni na hladjenje,i tek kad bude potpuno hladno dodaj smokve,orahe ili grozdjice i premazi po oblatnama.

tragac
05.04.2009., 22:59
L-) " Proljetna torta" :-?
Vidim da su ovdje muski "dominantni" pa da im malo popravim prosjek. Prilazem jedan interesantan recept za tortu.
Neki je zovu "proljetna torta", valjda zbog proljetnih nabujalih sokova; neki je zovu "muska" a poneko joj da naziv "bezobrazna torta" #-o
Vi je nemorate nikako zvati, dovoljno je da recept pamtite:
Sastojci:
2 vesela oka :)
2 njezne ruke ;)
2 cvrste mlijecnice :p
2 fino oblikovane noge :D
1 forma za izljevane, malo krznom oblozena :D

****************** PRIPREMA*************************'
1. Divi se veselim ocima :ymblushing:
2. Pazljivo rasiri fino oblikovane noge :-o
3. Njezno milovati mlijecnice dok se forma ne podmaze ;;)
4. Dodajte bananu 8-}
5. Premazite bjelacetom $-)
6. Kolac je gotov kad banana omeksa ~x(
Ne zaboravite oprati sve poslije upotrebe :ympeace:
7. Ako kolac pocne narastati, promjeni mjesto boravka ^#(^

sanjanka
05.04.2009., 23:11
ja sve kontam on stvarno dade recept za neki kolac hahhaa
odlicno :D :D

@almice hvala za pomoć
oblatine su ekstra ispale :D

05.04.2009., 23:14
Evo imamo novog recept-majstora,samo mu recepti mogu ispasti i slatki i gorki,zavisi ko pravi. =(( :-o

sanjanka
05.04.2009., 23:17
necemo mu dati da pravi šta zahtjevno...da ne izgori kuhinja :D

tragac
05.04.2009., 23:22
necemo mu dati da pravi šta zahtjevno...da ne izgori kuhinja :D
Gdje pise da se "to" pravi u kuhinji? \m/ ,mada moze, nije iskljuceno :o3

sanjanka
05.04.2009., 23:25
paaa...naslov teme je Kakvi ste u KUHINJI pa ja zaključi da se tamo pravi
a super ako se može gdje drugo :D :D
ne volim dugo stajat kod štednjaka ilitiga špareta...brzo mi postane vruće :ymdaydream: :ymdaydream:

05.04.2009., 23:25
necemo mu dati da pravi šta zahtjevno...da ne izgori kuhinja :D
Gdje pise da se "to" pravi u kuhinji? \m/ ,mada moze, nije iskljuceno :o3
Ova torta se pravi gdje stignes :)) =))

tragac
05.04.2009., 23:27
necemo mu dati da pravi šta zahtjevno...da ne izgori kuhinja :D
Gdje pise da se "to" pravi u kuhinji? \m/ ,mada moze, nije iskljuceno :o3
Ova torta se pravi gdje stignes :)) =))
A, gdje i kako se servira? :ympray:

05.04.2009., 23:29
I to zavisi,od kuhara i kusaca,mada ne bih bila na mjestu kusaca :-ss

gerber
06.04.2009., 09:11
Moja djeca najvise vole ovaj jednostavan kolac.

Skuhati puding malo cvrsci(na litar mlijeka staviti 3 kesice pudinga).
Moze i 2 razlicita pudinga posebno.Ja pravim cokolada i vanilija.
U cetvrtasti pleh poredati petit keks,pa preliti pudingom.
Tako redati u slojevima(3 do 4 puta),na kraju puding,pa slag pjena.
To je to
Jako brzo,jeftino i najvaznije ukusno,a lijepo i izgleda.Ne moze da ne uspije ;) i necete se postiditi da pocastite bilo koga :D

dragana radulovic
06.04.2009., 14:50
Almice, hvala ti. Pravim urmašice koliko danas. Čini mi se da idu dve šoljice za crnu kafu kokosa.Pozdrav.

06.04.2009., 16:00
Eh,sad i meni treba koji recept za tortu.Curica mi ima rodjendan u cetvrtak,a nemam bas neke lijepe recepte za tortu.Ako imate sta,da nije puno komplikovano,jer nemam bas vremena.

sanjanka
06.04.2009., 16:49
ima torta...zove se "reforma " čini mi se
ev sad ću guglat recept, mislim da nije teška za napraviti

egi
06.04.2009., 16:55
ima torta...zove se "reforma " čini mi se
ev sad ću guglat recept, mislim da nije teška za napraviti
Je li to recept od Ante Markovića? =)) =))

gerber
06.04.2009., 17:01
Almice, hvala ti. Pravim urmašice koliko danas. Čini mi se da idu dve šoljice za crnu kafu kokosa.Pozdrav.

Oduvijek su bile Hurmasice,a ne urmasice.Nekako mi ne ide da ih se tako naziva,nadam se da se i ostali slazu ;)

sanjanka
06.04.2009., 17:32
hhhhh @egi jeste recept je samo takav :))
evo ga
Sastojci
Za tijesto:
10 bjelanjaka
300 g sitnog šećera
300 g mljevenih oraha
2 žlice Pšeničnog oštrog brašna tip 400 Podravka
Za kremu:
10 žumanaca
200 g šećera
3 rebra čokolade
250 g maslaca
3 žlice jake crne kave



Priprema

1. Bjelanjke i šećer istucite u čvrst snijeg, a zatim postupno dodajte orahe i brašno. Od dobivene smjese ispecite 4-5 okruglih listova (na 180°C oko 20 minuta) i ostavite ih hladiti.
2. Za kremu žumanca izmiješajte sa šećerom, dodajte čokoladu, stavite na paru i kuhajte miješajući dok se smjesa ne počne zgušnjavati.
3. Skinite je sa štednjaka, dodajte kavu i stavite hladiti. Pjenasto izmiješan maslac umiješajte u ohlađenu kremu.
4. Ispečene listove premažite kremom, složite jedan na drugi, pa tortu i izvana premažite kremom.

Posluživanje

Kada je torta gotova, ohladite je i ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.
Savjet

Umjesto čokolade za kuhanje možete upotrijebiti kakao u prahu.

bosniandizdar
06.04.2009., 19:41
@sanjanka!
Umjesto tipa 400 Podravka da ubacim drugi tip!!Vrijedi li????

mirso
06.04.2009., 20:32
jel zna ko kako se pravi halva ne alva a urmasice nebi probao nema tih para =)) =)) =)) =)) =)) ni uz kavu neide mozda hurmasice uz kahvu =)) =)) =)) =))

sanjanka
06.04.2009., 21:57
@sanjanka!
Umjesto tipa 400 Podravka da ubacim drugi tip!!Vrijedi li????

vrijedi :D
ti ubaci oštru nulu :D

06.04.2009., 22:18
Almice, hvala ti. Pravim urmašice koliko danas. Čini mi se da idu dve šoljice za crnu kafu kokosa.Pozdrav.

Oduvijek su bile Hurmasice,a ne urmasice.Nekako mi ne ide da ih se tako naziva,nadam se da se i ostali slazu ;)
Glavno je da smo se razumjeli,je li tako??
A ne kazem ni ja kahva nego kafa,pa me opet svugdje razumiju.Mislim,to su banalne stvari,ali mi moramo malcice zakomplikovati,pa makar i recept.

06.04.2009., 22:25
Sanjanka,draga hvala za recept,pravicu je prekosutra pa javim vam kako je uspjela. :ymhug: :ymhug: :ymhug:

sanjanka
06.04.2009., 22:29
nema na čemu :D
nadam se da će se djevojčici svidjeti :D

06.04.2009., 22:31
Hoce,ona je skromna,ali ja zelim da joj priredim lijep rodjendan.Zato necu da kupujem tortu nego hocu bas domacu da napravim.Thank you.

bosniandizdar
06.04.2009., 22:58
@sanjanka!
Umjesto tipa 400 Podravka da ubacim drugi tip!!Vrijedi li????

vrijedi :D
ti ubaci oštru nulu :D
Bast hvala!Logicno!Kako se ne sjetih..CCC :D

labosanka
06.04.2009., 23:01
Dobar ovaj recept za tortu samo ja nebi za dijecu kafu ubacivala, mozda zamjenuti sa malo gusce u mlijeku skuhani kakao. :ymhug:

sanjanka
06.04.2009., 23:08
@sanjanka!
Umjesto tipa 400 Podravka da ubacim drugi tip!!Vrijedi li????

vrijedi :D
ti ubaci oštru nulu :D
Bast hvala!Logicno!Kako se ne sjetih..CCC :D


ma ništa :D tu smo da pomognemo
sve dok se ne počnu raditi one @tragačeve torte :D :D
onda svako svoju nek pravi :D :D

bosniandizdar
06.04.2009., 23:22
#-o ..tjesis???Ipak cu nastojati na isprobanom receptu.Sto je sigurno sigurno :D

tragac
06.04.2009., 23:39
[quote="mirso"]jel zna ko kako se pravi halva ne alva ?.................

naravno da znamo, trebate li recept ili samo pitate [-(

06.04.2009., 23:45
jel zna ko kako se pravi halva ne alva ?.................

naravno da znamo, trebate li recept ili samo pitate [-(
Nemoj samo ti s tvojim "proljetnim" receptom za halvu =)) =))

tragac
06.04.2009., 23:48
Ma ne Proljetna halva, to je orginale recept. :ympeace:
Halva ili havla............pitanje je sad :-??

07.04.2009., 00:18
Ma ne Proljetna halva, to je orginale recept. :ympeace:
Halva ili havla............pitanje je sad :-??
Pa,valjda halva.
Smijesno je reci havla,isto malo dijete koje nezna izgovoriti rijec,pa zamjeni slogove.Umjesto traktor kaze krator.E tako ti je i to.

dragana radulovic
07.04.2009., 09:40
Evo recepta za čokoladnu tortu koju moji klinci obožavaju. Napraviti fil od 250g margarina, 200g šećera u prahu, 200g crne čokolade, istopljene, i 15 žumanaca. A, zatim ispeći 3 kore, U jednu koru se stavlja 5 belanaca ( dobro umutiti), dodati 5 kašika šećera, 100g mlevenih oraha, 2 kašike brašna i 2 kašike fila. Po dodavanju brašna smesu lagano mešati. Peći na laganoj vatri. Recept je star preko 50 godina ( koliko je meni poznato), a možda i stariji. Torta se zove Gabon, izuzetno je ukusna. Kore se prefiluju filom i torta se premaže filom sa spoljne strane. Ukrasiti mlevenim orasima ili po ukusu. Moja curica je obožava, a Bogami i sinovi i muž.

flash
07.04.2009., 11:22
Cuj, 15 JaJa ... :-o

aristotel
07.04.2009., 11:39
A shta se uradi sa bjelancima?

flash
07.04.2009., 12:01
Zamisli si jednu troSpratnu cokoladnu tortu i pro kori 5 bjelanaca - dobro umucenih, tj. snijegovitih...

dragana radulovic
07.04.2009., 13:08
Ovaj recept je vrlo jednostavan, ali ne uspeva torta, ukoliko se recept ne pročita. Trospratna torta ne može biti od tri kore koje se prave od 5 belanaca. Kore su fine i tanje. Ukoliko ste domaćice sa kratkim stažom, nije za vas.

mirso
07.04.2009., 13:23
Ovaj recept je vrlo jednostavan, ali ne uspeva torta, ukoliko se recept ne pročita. Trospratna torta ne može biti od tri kore koje se prave od 5 belanaca. Kore su fine i tanje. Ukoliko ste domaćice sa kratkim stažom, nije za vas. I ovo neka torta na citanje samo za iskusne kuharice.Boze dragi neke se rodile sa iskustvom a ja bas vise volim one sa par spratova .Morat cu ovo procitati mojoj zeni inace je jako iskusna mozda mene zapadnu bjelancad =)) =))

aristotel
07.04.2009., 14:23
Zamisljam al nish... Liftovi, spratovi, stepenice, pozharne, ofo - ono...

Za bjelance ti ne treba stazh valjda...

08.04.2009., 00:05
Hvala za recepte,ja sam razumjela.A ovi koji kvare temu nece dobiti torte kad je ja napravim [-( [-( [-(

flash
08.04.2009., 15:17
Hvala za recepte,ja sam razumjela.
Bravo, Almice!

Ipak njemackim kokosima, za razliku od bosanskih, produktivnost u proizvodnji JaJa kontinuirano pada i mislim da je vama sa "duzim stazom" lakse ravnotezu izmedju korisnosti i troskova uspostaviti.

08.04.2009., 17:08
Mislis na to da su jaja skupa i da je ludost staviti 15 kom u tortu?
Potpuno se slazem s tobom,ali kada u pojedinim kolacima stavljamo neke sastojke,mnogo skuplje od jaja,onda se ne bunimo.Svako ,kad gleda recept prvo zapaza koliko ide jaja.Vjerovatno je ostala navika od prijasnjeg vremena kad su jaja zaista bila skupa.Nije mi zao staviti bilo koliko ako ce kolac biti lijep,a inace kad nesto pravim zelim da uspije i tada ne gledam na sastojke.Ustedicu na nekim drugim stvarima,za koje neki drugi ljudi misle da su im neophodne.

dragana radulovic
09.04.2009., 13:41
Slažem se Almice. To je torta za rođendan, neki praznik ili svečanost. Ćaskam sa dobronamernim domaćicama. Uvek je dobro naučiti nešto novo.Kome nije po volji, Bože moj. Evo jednog jeftinog kolača sa jabukama. Zove se prevrnuta pita. Oljuštiti 1 kg nakiselih jabuka i iseći na kriške. U podmazanu tepsiju staviti jabuke, a preko jabuka kristal šećera, toliko da se jabuke prekriju. Staviti da se peče. Kada jabuke krenu da puštaju sok i pomalo pene preliti ih sa testom. Testo se pravi od 4 jaja, 4 kašike šećera, 4 brašna. Ponovo vratiti da se testo ispeče. Kada je pečeno, izvaditi iz pećnice, ostaviti da se ohladi. Ohlađeno izručiti na zgodnu tacnu. Odozgo staviti dva umućena šlaga. Znači, kolač izgleda ovako: testo, jabuke i šlag. U jabuke možete dodati i cimet, ako volite. P.S. Pravila sam urmašice, bila mi u gostima koleginica iz Doboja. Bile su predivne, oduševila se . Molila bih originalan recept za tufahije. Ja imam recept sa slatkom pavlakom, ali su mi malo jake. Možda neko ima neki drugi.

09.04.2009., 21:13
Imam dobar recept za ustipke:

Brasna 1/2 kg otprilike, malo soli, jedan prasak za pecivo, po zelji 1-2 jajeta i zamijesiti kiselom (mineralnom gaziranom)vodom. Ni tvrdo ni premekano. Onda prekriti salvetom i ostaviti da odstoji oko 20-ak min, da tijesto malo kao nadodje...
Razvuci smjesu na radnoj ploci debljine oko 0,5 - 1 cm, isjeci na kvadratice i peci u tavi na dobro zagrijanom ulju.
Posto se ne prave sa kvascem ne budu premasni... Mojim ukucanima nesto najdraze za dorucak, a ko god ih je probao nije otisao bez recepta. Pa eto rekoh da podijelim ovo sa vama... :ymhug: ;)

sanjanka
09.04.2009., 22:07
Rafaelo kuglice :
Ušpinovati 400gr šećera sa 1 šoljom vode (oko 5 min) dodati 1 margarin, 500gr mlijeka u prahu, 2 vanilin šećera i 50gr kokosa (tj kokosovog brašna) Sve to izmješati i praviti kuglice. Potom ih uvaljati u kokosovo brašno! Po želji se u sredinu može staviti lješnik, badem ili orah.

ili ko voli jagode :D

Double pleasure
Vrjeme pripreme: 5 minuta
Težina pripreme: jednostavno
Sastojci za 2 porcije
300 grama jagoda
20 grama šećera u prahu
30 grama kristal šećera
kašičica limunovog soka
20 grama rendanog kokosa ili kokosovog brašna
2 dl vode
Priprema
Jagode oprati (odnosno odmrznuti) i preliti sa: čašom vode, kašičicom limunovog soka i 30 grama šećera.
Ostaviti tako da stoji par minuta.
Zatim ocediti, servirati u činijice, poprašiti prah šećerom i kokosom.
a po želji dodati čokoladni preliv :D :D
hhh ne može lakše biti

09.04.2009., 22:55
Mnogo recepata,bas lijepo,reformsku tortu sam pravila.Fil je preukusan,mmmmm,ali kore mi nisu bas uspjele,pa sam u zadnji cas isla kupiti gotove.Na kraju je dobro ispalo,sve se pojelo,nisam uspjela sacuvati ni komadic za svoju dusu. :((
Drugi put pravim onu gabon.
A,dragana,pogledacu u recepte mislim da imam tufahije,napisacu kad imadnem vremena.

11.04.2009., 02:21
Nemam recept za tufahije(valjda ih zato i ne pravim),ali cu vam napisati recept za sampitu.Nemoze da ne uspije.Ali za koji dan,kad se vratim.

13.04.2009., 00:40
Prije koju godinu mi se redovno desavalo da mi sampita ne uspije.Imala sam gomilu recepata za nju ali nista.Sve dok mi muzeva tetka nije otkrila kako ona pravi.Cak i nakon dva dana njena sampita ima isti obujam slaga kao i tek kad je napravi.Sa ovim receptom meni je uspjela od prve i rado ga dijelim sa svima:
Znaci,mozete je praviti od koliko hocete jaja,ali proporcionalno tome mijenjajte broj kasika.Ja cu napisati ovdje za 10 jaja.
Znaci,za koru:
10 zumanjaca,
10 kas secera,
10 kas ulja,
10 kas mlijeka,
10 kas brasna,prasak za pecivo.
za slag:
10 bjelanjaka,
300g secera,sto sitnijeg,ako je krupan istopiti ga s malo vode dok ne dobije lijepu zutu boju.
Sve sastojke za koru umutite i ispecete u plehu.
Bjelanca i secer umutite dok ne dobijete cvrst snijeg i premazete po kori.Na kraju mozete ukrasiti istopljenom cokoladom.
Zaboravila sam napisati da nakon sto premazete slag potrebno je nekoliko minuta zapeci sampitu u mlakoj rerni,dok se ne uhvati tanka korica po njoj,ne previse.

dragana radulovic
15.04.2009., 11:34
Puno hvala za recept za tufahije. Ja bih ponudila mamama recept za domaći keks, ili kako se to moderno kaže galete. Deca ih vole, a brzo se spremaju. Uz čašu mleka, to je ukusna i zdrava večera za decu. Umutiti 4 jaja sa 12 kašika šećera( ili 14 kašika smeđeg). Dodati šolju mleka, kafenu šoljicu ulja, umućen margarin (250g), vanil šećer, cimet po ukusu i brašna po potrebi, prašak za pecivo. Zamesiti da se dobije srednje tvrdo testo. Peći u aparatu za galete.

tragac
15.04.2009., 14:03
Htjedoh da napisem recept za "proljetni sladoled" ali odustah. :((
Treba malo vise tucati (secer) i zavlaciti ga (u kornete), ............. \:D/ zurim, jedan drugi dan :-h

15.04.2009., 21:46
Htjedoh da napisem recept za "proljetni sladoled" ali odustah. :((
Treba malo vise tucati (secer) i zavlaciti ga (u kornete), ............. \:D/ zurim, jedan drugi dan :-h
Nemoj nam ti pisati puno recepata,znamo kako su "ubojiti" :ymhug: :D

tragac
15.04.2009., 22:50
Htjedoh da napisem recept za "proljetni sladoled" ali odustah. :((
Treba malo vise tucati (secer) i zavlaciti ga (u kornete), ............. \:D/ zurim, jedan drugi dan :-h
Nemoj nam ti pisati puno recepata,znamo kako su "ubojiti" :ymhug: :D

Necu puno, samo jedan \:D/ ! Dolaze vreline, pa ko rekoh jedan o saldoledu tek tako za lizanje u basci dok se ceka tram ~o) vajn :-bd .

tragac
18.04.2009., 12:02
Vikend, sprema li se sta ili u carsiju na rucak? \m/

sanjanka
18.04.2009., 17:26
Sprema....kuhano povrće...lijena da izlazim po kiši :D

tragac
18.04.2009., 18:07
Sprema....kuhano povrće...lijena da izlazim po kiši :D

Kakva kisa? Vrijeme je prelijepo danas :-bd ali kuhamo povrce zbog linije \m/

sanjanka
18.04.2009., 18:13
Kod mene kiša :D
Pa...ne volim meso :D
zato povrće :D

18.04.2009., 19:53
Kod mene kiša :D
Pa...ne volim meso :D
zato povrće :D
I ja volim povrce,ali lijepo spremljeno.Ne podnosim neke kase,vec volim da se vidi sta je na tanjiru.
Nisam nikad razumjela ljude koji samo vjeruju u meso.

egi
18.04.2009., 20:12
mmmm.....Meso...

http://www.chemistryland.com/CHM107/Introduction/BehindScene/steak.jpg

sanjanka
18.04.2009., 20:22
mmmmmmmm povrće :D
http://www.lifedynamix.com/articles/files/VegetablesL.jpg

tragac
18.04.2009., 22:30
Palacinke? ;;) ja volim jos uvijek da ih prevrnem \:D/

sanjanka
18.04.2009., 22:39
Palacinke? ;;) ja volim jos uvijek da ih prevrnem \:D/

Samo s čokoladnim preljevom :D

tragac
18.04.2009., 22:42
Palacinke? ;;) ja volim jos uvijek da ih prevrnem \:D/

Samo s čokoladnim preljevom :D
Aja, baja! Ovamo povrce i setnje u prirodi a hoce cokoladni preljev ^#(^ ! Ne, ne, da ne bude proljev #:-s

sanjanka
18.04.2009., 23:00
Neće...:D
Pa znaš...prelljev,čokolada, topi se...uhmm toplo :D

20.04.2009., 21:20
Evo jedna teme da se malo dokažemo hihiih
Ja večeras pokušala napraviti puslice, i umutila ih sve super i onda su mi hm...malo previše "posmeđile" dok su se pekle. Izgorile mi ... =)) =)) =))
Jaoooooooooo :D Priznam, nisam neki kuhar (ne mogu se udati :D) al znam napraviti neke lakše odokativne recepte a ove složenije samo uz pomoć mame ili recepata :D
Kakvi ste vi kuhari...kako se snalazite u kuhinji :D

http://www.youtube.com/watch?v=B2DFYXbEY_g

egi
21.04.2009., 05:42
Evo jedna teme da se malo dokažemo hihiih
Ja večeras pokušala napraviti puslice, i umutila ih sve super i onda su mi hm...malo previše "posmeđile" dok su se pekle. Izgorile mi ... =)) =)) =))
Jaoooooooooo :D Priznam, nisam neki kuhar (ne mogu se udati :D) al znam napraviti neke lakše odokativne recepte a ove složenije samo uz pomoć mame ili recepata :D
Kakvi ste vi kuhari...kako se snalazite u kuhinji :D

http://www.youtube.com/watch?v=B2DFYXbEY_g
Još kada bi mi obični smrtnici mogli dokučiti značenje silnih jutub odgovora koji nemaju veze sa komentarom... :-?

egi
24.04.2009., 05:04
Imam dobar recept za ustipke:

Brasna 1/2 kg otprilike, malo soli, jedan prasak za pecivo, po zelji 1-2 jajeta i zamijesiti kiselom (mineralnom gaziranom)vodom. Ni tvrdo ni premekano. Onda prekriti salvetom i ostaviti da odstoji oko 20-ak min, da tijesto malo kao nadodje...
Razvuci smjesu na radnoj ploci debljine oko 0,5 - 1 cm, isjeci na kvadratice i peci u tavi na dobro zagrijanom ulju.
Posto se ne prave sa kvascem ne budu premasni... Mojim ukucanima nesto najdraze za dorucak, a ko god ih je probao nije otisao bez recepta. Pa eto rekoh da podijelim ovo sa vama... :ymhug: ;)
Hvala za recept. Odlični su. :D :ymapplause:

26.04.2009., 21:10
Odnedavno hocu da vam napisem recept za sladoled kad se vec tragac razlijenio :p ,jednostavan je,nije skup a predivan.
Potrebno:
2 kesice slag pjene,
2 jaja,
2 kasike secera,
cokolada po zelji
Pripremite slag prema uputstvu na kesici i stavite u frizider.
Mikserom umutite snijeg od bjelanjaka,dodajte secer,pa mutite dalje dok masa ne postane cvrsta.Smanjite brzinu miksera i stavite zumanca.Mutite jos pola minute.Kasikom umijesajte i cokoladu (rastopljenu).Ostavite sladoled u zamrzivacu nekoliko sati.Samo da dodam da sam prvi put ovaj sladoled pravila s dodatkom cokolade ali mi se nije dopao pa sam od tada pravila bez ikakvog dodatka,znaci cokoladu mozete ali i nemorate staviti.

tragac
26.04.2009., 21:17
Odnedavno hocu da vam napisem recept za sladoled kad se vec tragac razlijenio :p ,.

Cuj, ja se razlijenio :(( , nemam kad, pravim "lijenu pitu" :))

sanjanka
26.04.2009., 21:20
haha ...što volim što ova tema posta tema za razmjenu recepata :D
Tako bar nešto "primjenim" :D
Nešto me ovih dana privlači hrana s puno čilija...čim nađem kakav dobar recept stavljam :D

tragac
26.04.2009., 21:37
haha ...što volim što ova tema posta tema za razmjenu recepata :D
Tako bar nešto "primjenim" :D
Nešto me ovih dana privlači hrana s puno čilija...čim nađem kakav dobar recept stavljam :D

Trebas nesta ljuto X( ili hoces nekome da zapapris :ymdevil: ?

26.04.2009., 22:15
haha ...što volim što ova tema posta tema za razmjenu recepata :D
Tako bar nešto "primjenim" :D
Nešto me ovih dana privlači hrana s puno čilija...čim nađem kakav dobar recept stavljam :D

Trebas nesta ljuto X( ili hoces nekome da zapapris :ymdevil: ?
Mozda i jedno i drugo ;)
A ja licno ne volim jake zacine,ne podnosim ni obicnu crvenu papricicu 8-| :-s

sanjanka
26.04.2009., 23:50
Trebas nesta ljuto X( ili hoces nekome da zapapris :ymdevil: ?
Hm...neću da paprim nikome...čim mene upoznaju sve im je zapapreno :D
volim inače začine pogotovo čili i tabasko:D
Riža čilijem i povrćem je ekstra mmmmmmmmm njami :D

tragac
29.04.2009., 22:29
Prvomajski rostilj :-bd ili :-q ?

29.04.2009., 23:26
Prvomajski rostilj :-bd ili :-q ?
Neznam,radujem se tomu vise radi druzenja,a sto se tice konzumacije znam da ce biti previse svega,pa cu se po obicaju prejesti,pa cu onda danima izbjegavati i pogled na meso.Ali,valja mi i to pregurati x_x ^#(^

fare
30.04.2009., 18:38
steta sto se ovdje ne slavi prvi maj (-| X( X(

30.04.2009., 22:34
steta sto se ovdje ne slavi prvi maj (-| X( X(
Pa ti slavi 2.maj,u subotu ;) :ymhug:

fare
30.04.2009., 22:53
steta sto se ovdje ne slavi prvi maj (-| X( X(
Pa ti slavi 2.maj,u subotu ;) :ymhug:
nema ni vrelo Bosne ovdje =))

30.04.2009., 22:59
Ah,kao da mora biti Vrelo Bosne,necu ni ja tamo ici.Ima i drugih livada :D :D :D

tragac
30.04.2009., 23:10
Znaci ipak se rostilja!?
Kako, gdje , sta, nije ni vazno, vazno je s kim ste u drustvu \:D/ .
Ne pocinjite bas prerano, dan je duuuuuuuuugacak ali i ne kasnite veceri su kratke ^:)^

30.04.2009., 23:12
Hvala na savjetima,ja cu samo jednom sutra jesti,a nece biti ni tolikog slavlja,samo malo ,skromno druzenje.Nesto zalogaji zastaju kad pomislim koliko ih ima bez posla,plate,bilo cega,njima nije do slavlja.

tragac
30.04.2009., 23:17
Bas si raja, hvala ti sto mislis na (nas) one kojima je dogorelo do nogu.
I to ti je za pohvalu, jednom jesti. Aferim, sto bi rekao Ibrahimbeg, no gledaj da to jednom ne bude produzeni obrok od 10 ujutro do 18 navece [-x
Pa onda trckaranje, tamo-amo, teretana, masaza, dijeta A, dijeta B, extra sex za skidanje viska grama, cccc.... cccc... :ympray:

30.04.2009., 23:22
Bas si raja, hvala ti sto mislis na (nas) one kojima je dogorelo do nogu.
I to ti je za pohvalu, jednom jesti. Aferim, sto bi rekao Ibrahimbeg, no gledaj da to jednom ne bude produzeni obrok od 10 ujutro do 18 navece [-x
Pa onda trckaranje, tamo-amo, teretana, masaza, dijeta A, dijeta B, extra sex za skidanje viska grama, cccc.... cccc... :ympray:
Sve si pogresno napisao,nista od toga ne koristim,prirodno sam vitka,a i ne prejedam se,nije ni lijepo.

fare
01.05.2009., 21:31
u kuhinji hmmm mislim da sam dobar mada nisam lud za stojecom pozom ili na stolu ali kako god dami dobro dobro i meni hahahahahh =))

Titan
01.05.2009., 23:20
fare,fare.., i u tebi se krije makijaveli. Zasto ne..,tako i treba.

03.05.2009., 22:24
Jeli ovo vi o kuhanju ili....?

Titan
04.05.2009., 02:43
almice.., nije li za pozdraviti kuhanje u dvoje ???

04.05.2009., 17:02
almice.., nije li za pozdraviti kuhanje u dvoje ???
Nije,meni smeta druga osoba pored mene u kuhinji.Jos ako je smotana. ^#(^

Titan
04.05.2009., 18:04
Smotanim osobama u kuhinju ulaz zabranjen.

egi
17.05.2009., 05:05
Imate dobar recept? Želite da podjelite svoje umijeće sa ostalima? Pravo mjesto za takvo što!
Još bolje ukoliko ovjekovječite svoje djelo kakvom fotkom.

Roštilj i moj način upražanjavanja ove majstorije.

-Odrezak od junetine. Najbolji je gornji dio mesa (ukoliko znate odakle potiče komad). Ako je meso starije, dobro ga je staviti u "pajc" ili marinirati. Postoje razni recepti za pajc. Moja metoda je...Sol, biber, limun i senf.(luk bijeli i crveni po želji). Staviti komade mesa jedan na drugi, pokriti folijom i ostaviti da miruje u frižideru nekoliko sati. Što duže to bolje. Meso izvaditi tek prije samog pečenja. Odrezak ili ti ga steak peći na jednoj strani i okrenuti na drugu tek kada je prva strana pečena. Znači okrenuti samo jednom.
Ukoliko želite dobro pečeni odrezak, umotajte ga u foliju nakon što se obe strane ispeku i držati na strani. Tako se peče i unutrašnji dio. Napravite mali prorez nožem u sredini da provjerite koliko je pečen. Ukoliko nije crven, pečen je zasigurno. Ja inače volim da je tek malo crven zbog sočnosti.
Servirati i jesti odmah!

-Piletina. Dodati začine po želji. Ja stavljam sol, biber, crvenu papriku i malo vegete. Okrećite do milje volje.

-Ćevapi. Ja ih poredam u istom pravcu i ostavim par cm mjesta na kraju. Tako ih mogu kolutati naprijed nazad da se ispeku ravnomjerno sa svih strana. Nemojete ih previše peći da se ne bi osušili.

-Povrće. Ništa posebno, samo ne prepeći.

-Lepine. Dodajte vegete i bibera u pola litra do jedan litar vode. Prokuhati vodu u šerpi. Lepine prepolovite, okrenite unutrašnju stranu na dole na roštilju. Kada se zagriju okrenite na drugu stranu, polijte vodom koristeći kutljaču. Nakon par minuta skinite ih i stavite jednu na drugu te pokrijte.

-Prigodna salata od krastavica. Krastavice ne gulite. Izrežite na što tanje komade, dodajte majoneze, soli, sirćeta i malo šećera.

Prijatno.

Ko je sljedeći?

plivadon
17.05.2009., 10:58
Da bi vasi kolaci lijepo izgledali i bili ukusni najbolje je da ih kupite u slasticarni .
(Poslije mog pokusaja da napravim tulumbe kojima se jedino obradovao moj ker )

tragac
17.05.2009., 15:58
Vrijeme Velike ekonomske krize.
Danas sam jeo zaru!
Doduse pohovanu i kao prilog lososu (lax) :-bd .
Ako ima jos (ne)sretnika kao ja koji su spali na niske (zarine) grane rado cu podijeliti iskustvo (i cesanje) s njima L-) .

egi
17.05.2009., 16:45
Žara ili kopriva uspješno zamjenjuje špinat. ;)
U ratu je bila veoma ukusna. Još ako imaš koje jaje...Imaš gozbu. :-B

sanjanka
17.05.2009., 17:32
Evo majstorije danas :D
Salata koju jako volim a nije komplikovana (znate kako komplikovane stvari izgledaju kad ih ja pravim :D )

Ovako:
Skhate pastu i isperete je u hladno vodi,
operete zelenu salatu i po potrebi prepolovite velike listove
skuhate jaja i izrežete na kockice ili šnite
možete dodati i mladog luka sitno isjeckanog
i pileće filete (ili salamu neku) prepržene i izrezane na kockice

Sve to smješate i dodate majonezu i naravno, začinite kako želite
ja obavezno dodam čilija ili ako nema njega, manju količinu tabasca :D

labosanka
18.05.2009., 00:33
Pastrmka u soli

Potrebano je :
1 pastrmka tezike 1,5kg
2 kg soli (nije sala)
2 bjelanca
200ml vode
sok od jednog limuna
biber
2 cehna bjelog luka.

2kg soli,2 bjelanca i 200ml vode dobro pomjesati. Na jedan pleh staviti aluminijsku foliju na koju stavimo polovinu mase od soli, na sol stavimo ribu koju smo namazali limunovim sokom i bijelim lukom pa na ribu opet so.Ribu treba dobro obloziti sa soli da se nevidi riba. To sve peci na 250° 40 minuta. Kada je riba pecena koru od soli treba sa kuhinjskim cekicem razbiti,koza ribe ce ostati na solnoj krusti a meso se sasvim lagano odvaja od koscica i kicme. Riba NECE biti preslana imat ce taman ukus,jako socno i mekano meso. Uz ribu mozete sluziti krompir spremljen na bilo koji nacin, parizer hljeb,rizu sa pikantnim mango-curry sosom,itd
Probajte ovo napraviti necete se sigurno pokajati. Prijatno

sanjanka
20.05.2009., 13:56
Sastojci za 4 osobe
1 sitno nasjeckani mladi luk
2 žličice margarina
2 jaja
chili u prahu
sol i papar
100 g naribane goude
2 tortille
2 žlice salse
2 žlice kiselog vrhnja

Priprema jela
1. Rastopite margarin u tavi te kratko prepržite mladi luk. Nalijte zamućeno jaje. Posipajte chilijem, solju i paprom. Držite na vatri dok se jaja ne ispeku.
2. Rasporedite sir po zagrijanim tortillama. Po sredini tortilla ravnomjerno rasporedite jaja. Prelijte salsom i vrhnjem.
3. Zarolajte tortille i prerežite na pola.
NJAMM

tragac
20.05.2009., 13:58
Sastojci za 4 osobe
1 sitno nasjeckani mladi luk
2 žličice margarina
2 jaja
chili u prahu
sol i papar
100 g naribane goude
2 tortille
2 žlice salse
2 žlice kiselog vrhnja

Priprema jela
1. Rastopite margarin u tavi te kratko prepržite mladi luk. Nalijte zamućeno jaje. Posipajte chilijem, solju i paprom. Držite na vatri dok se jaja ne ispeku.
2. Rasporedite sir po zagrijanim tortillama. Po sredini tortilla ravnomjerno rasporedite jaja. Prelijte salsom i vrhnjem.
3. Zarolajte tortille i prerežite na pola.
NJAMM

Opsjednuta jajima i cilijem? %-(

sanjanka
20.05.2009., 14:00
Zavisi kako to protumačiš :D

P.S: a znala sam da ćeš imati primjedbu na jaja :D

sanjanka
25.05.2009., 16:38
Ja sam danas vrijedna bila
Al nema slika :D
Pola sata sam se kuhala za štednjakom praveći gljive s pilećim prsma izrezanim u kockice
i na to dodala malo vrhnje za kuhanje, čilija i kukuruze iz konzerve
Cimi prste polizala :D
A sad mezimo s jagodama :D

bosniandizdar
25.05.2009., 17:34
Ja sam danas vrijedna bila
Al nema slika :D
Pola sata sam se kuhala za štednjakom praveći gljive s pilećim prsma izrezanim u kockice
i na to dodala malo vrhnje za kuhanje, čilija i kukuruze iz konzerve
Cimi prste polizala :D
A sad mezimo s jagodama :D

Hajd' daj sliku molim te ;;) ;;) Ti si se kuhala ili ono na nalozenom????
Hajd' ..da slikom budem prije no sto odem u 'kuhinju" sanjana.novljana,sarajlija,biscana i muzike po njima. Hoces mi to uraditi raspjevana duso...ono "da jos koju popricam s' rajom"

sanjanka
25.05.2009., 17:37
Ahhh nisam slikala...nisam stigla, smazalo se sve prije nego dohvatih mobitel. :D
Al ev stavim sliku jagoda ...njih još malo ostalo :D

http://img30.imageshack.us/img30/7362/image06q.jpg

tragac
27.05.2009., 13:57
Ahhh nisam slikala...nisam stigla, smazalo se sve prije nego dohvatih mobitel. :D
Al ev stavim sliku jagoda ...njih još malo ostalo :D

http://img30.imageshack.us/img30/7362/image06q.jpg

Sto su ovo flekave, tonja ih ubila? :))

Cimi prste polizala :D

Nestasica pribora za jelo u Sarajevu =)) ? Da ponesemo mi iz dijaspore :)) :ympeace: ?

sanjanka
27.05.2009., 16:59
Bleeeee nisu flekave samo mutna slika :d

Pihh, čuj nestašica...mi smo prave Bosanke poravni za sofru i jedi prstima :D

Sarajka100%
09.06.2009., 19:31
Nista bez Bosanskog Lonca,Cevapa,Pite,hahaha =)) =)) =))

10.06.2009., 12:44
Salata: rucola + dimljeni losos + Bijeli luk isjeckan + sok od limuna ili malo sirceta... Extra! Za dame koje zele malo smrsati glavni obrok hahaha :D

tragac
29.06.2009., 22:38
Danas bas prigrijalo. A, i neka je. Ljeto je.
Pa ako je i svedsko , nek pece, onako ljudski. :ympeace:
Helem, sklonim se ja malo u hladovinu debelih zavjesa i pregledam Forum.
Dvadeset clanova "online", nema novih postova, svi stoje na "pocetna". I ja, bezbeli na "pocetna" i vratim se u kuhinju.
Napravim "puslice", ohladim lubenicu i isjecem je pa serviram mojim ukucanima. :ymapplause:
Bujrum:
Puslice alá tragac:
7 bjelanaca;
5 1/4 dl sitnog secera;
sok od pola limuna;
100 gr crne cokolade 70%-tne
(istopljene)

Ukljucite rernu na 130 C.
Izmjesajte: bjelanca, secer i sok od limuna u jednoj dubokoj posudi ;

Stavite posudu u drugu vecu serpu u koju ste nasuli vrucu vodu (60-65C);Mjesajte rukom dok se secer ne istopi. masa treba da dobije temperaturu oko 60C;
sada mozete izvaditi posudu iz tople vode i miksati sa mikserom na najvecoj brzini. Masa treba da se ohladi i postane gusca. ~x(
Istopite cokoladu i pazljivo je istresite oblikujuci spiralu.
Masu vadite sa dvije kasike u papirne formate koje ste poredali na pleh za pecenje.
Pecite oko 1 sat na temp.130 C.
Na lubenici pazljivo napravite mali otvor (cep). Uspite par dl. ruma* ili 1 dl vodke**. Ostavite da se ohladi.
Kada su puslice pecene (narastu koooooooo) isjecite lubenicu na kocke i posluzite pord puslice.
*,**: Ko ne koristi ove deserte nek ih jednostavno preskoci ili zamjeni necim cim voliiiiiiii
Prijatnoooooooo ^#(^ :-bd

sanjanka
29.06.2009., 23:10
U @Tragač to dobro zvuči, a gdje su slike hmmmm :D

Ja sam danas malo usporena pa je moja ukućanka dobila samo ručak. Riža s piletinom:
Skuhate rižu kao i uvjek :D
Piletinu izrežete na kockice i prepržite dok ne porumeni. Onda dodate začine (ja stavljala vegetu i chilli).
Kad se riža ohladi do te mjere da se može konzumirati uspete malo tabasca i promješate. Oblikujete male kupolice od riže i dodate pitelinu na to.
Ne služiti votku s tim, jer i ovako usta gore :D

sanjanka
05.10.2009., 21:12
Ja opet kuhala :D
danas je bila juha
piletina s začinima plus krompir kuhan pa kratko prepržen na maslacu s začinima naravno


sutra mi naumpalo da hurmašice pravim :D

cheguevara
06.10.2009., 20:40
Onako muški:
-goveđa supa sa povrćem i tjesteninom
-spaghetti bolognese ("sedmica" al dente, sve kao obično uz dodatak 1dl bijelog vina pred kraj kuhanja)
-sezonska salata: paradajz/krastavac/luk/zelena paprika sa maslinovim uljem i malo peršuna i bijelog luka, par kapi balsamica.
-makedonska "kratošija"
-desert: crno grožđe...
... još varim...

sanjanka
06.10.2009., 20:48
@che
a šta je makedonska kratošija?
nikad čula x_x

bh ultimativ
06.10.2009., 21:15
@che
a šta je makedonska kratošija?
nikad čula x_x

Takodje,nikad cuo ni vidio,ali che ce to nama objasnit.
:-\

egi
06.10.2009., 21:27
Eh danas egi u tagarici (tagari neko kaže) sprema povrće sa mesom. Ubaciti što više povrća, paprika, luka, paradajza, mrkve i šta još imate pri ruci te tek pokoji komadić junetine. Ja krompir ne volim stavljati jer se sav raskuha a i sve ostalo poprimi njegov miris. Pred kraj ulijem malo više vode kako bi bilo saFtali, nakon serviranja obilato pokriti kajmakom i onda se naumačemo. :D Možda i uslikam. Ipak je događaj kad egi kuha.

bh ultimativ
06.10.2009., 21:47
Eh danas egi u tagarici (tagari neko kaže) sprema povrće sa mesom. Ubaciti što više povrća, paprika, luka, paradajza, mrkve i šta još imate pri ruci te tek pokoji komadić junetine. Ja krompir ne volim stavljati jer se sav raskuha a i sve ostalo poprimi njegov miris. Pred kraj ulijem malo više vode kako bi bilo saFtali, nakon serviranja obilato pokriti kajmakom i onda se naumačemo. :D Možda i uslikam. Ipak je događaj kad egi kuha.

egi,kad te ne bude mrzilo opisi ti to malo bolje kako se to radi jer ja i kuhanje nemamo nista zajednicko,ali cini mi se da je jednostavno pa bi to mogo i ja naucit kuhat. :-\

sanjanka
06.10.2009., 21:53
@bh
bosanski lonac uopšte nije težak....još ako imaš pravi zemljeni lonac
kako samo ukusno bude njammm :D

ja danas jela palentu / puru zašačenu u rerni...bilo začuđujuće ukusno :D

bh ultimativ
06.10.2009., 22:00
@bh
bosanski lonac uopšte nije težak....još ako imaš pravi zemljeni lonac
kako samo ukusno bude njammm :D

ja danas jela palentu / puru zašačenu u rerni...bilo začuđujuće ukusno :D

sanjanka,nemam zemljani lonac a nisam nikad ni imao,ali ono sto je egi na brzaka opisao mogo bi cini mi se i ja napravit. #:-s

labosanka
06.10.2009., 22:20
@bh kupu Römertopf, to ti je otprilike to sto egi ima.Zemljena zdjela/serpa/lonac.Ja imam jednu,iz Bosne sam je donijela.
@egi ako je dovoljno velika, probaj jedanputa pile ispeci.mmmmmmmmmmm kakav sac.
Kod mene je veceras riza sa piletinom u tepsiji i Chinakohl ( kineski kupus?) salata.

bh ultimativ
06.10.2009., 22:25
@bh kupu Römertopf, to ti je otprilike to sto egi ima.Zemljena zdjela/serpa/lonac.Ja imam jednu,iz Bosne sam je donijela.
@egi ako je dovoljno velika, probaj jedanputa pile ispeci.mmmmmmmmmmm kakav sac.
Kod mene je veceras riza sa piletinom u tepsiji i Chinakohl ( kineski kupus?) salata.

To mora da smeka,steta sto ne kuhas za mene :-?

labosanka
06.10.2009., 22:36
Ooo ja smekalo je. Evo bas kontam jednu avernu drmnut.

Moje prvo jelo koje sam sama pravila je : paprike punjene krompirom, zapecene u rerni i pogaca. :)) :))

bh ultimativ
06.10.2009., 22:42
Ooo ja smekalo je. Evo bas kontam jednu avernu drmnut.

Moje prvo jelo koje sam sama pravila je : paprike punjene krompirom, zapecene u rerni i pogaca. :)) :))

Lijepo za cut a da ne govorim kako tek u stvarnosti smeka.
Hajd' zivjela labosanka!!! ;)

sanjanka
06.10.2009., 22:46
Dajte mi kakav recept za hurmašice
ja zaboravila omjere :D

labosanka
06.10.2009., 22:54
www.coolinarika.com/recepti (http://www.coolinarika.com/recepti) :D

bh ultimativ
06.10.2009., 23:06
http://www.coolinarika.com/recepti :D

Ovo sam stavio u (lesezeichen).Mozda mi zatreba.

labosanka
06.10.2009., 23:20
Ja sam svasta vec pravila sa ove stranice, A najsmjesniji recept je -----crnac bez jaja---- =)) =)) =)) =)) =)) =))

bh ultimativ
06.10.2009., 23:35
Ja sam svasta vec pravila sa ove stranice, A najsmjesniji recept je -----crnac bez jaja---- =)) =)) =)) =)) =)) =))

Jesi zeznuta, :)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) ,pa gdje to ima crnac bez jaja. :)) :)) :))

egi
06.10.2009., 23:35
Hmmm pile, to se nisam nikada sjetio. Hvala na savjetu.

Sanjanka i bh ultimativ, ovo nije bosanski lonac nego zemljana posuda tj. tagarica. U bosanski lonac idu i krompir i kupus a u ovaj moj recept ne.

Sve je onako kako sam opisao s tim što dodaš soli i bibera i prvo staviš komadiće junetine da se peku na ulju u zemljanom loncu u rerni. Naravno na srednjoj temperaturi da ne bi pukla. Kada meso bude upola gotovo dodaš povrće po volji, vode i ostaviš da se krčka. Gotovo je kada bude u fazi raspada. Ne zaboravi dodavati vode i miješati povremeno. Ako voliš umočiti (ko ne voli ;) ) pred kraj uspi vode do otprilike pola posude, ostavi još par minuta da krčka i izvadi iz rerne.

labosanka
06.10.2009., 23:39
Hmmm pile, to se nisam nikada sjetio. Hvala na savjetu.

Sanjanka i bh ultimativ, ovo nije bosanski lonac nego zemljana posuda tj. tagarica. U bosanski lonac idu i krompir i kupus a u ovaj moj recept ne.

Sve je onako kako sam opisao s tim što dodaš soli i bibera i prvo staviš komadiće junetine da se peku na ulju u zemljanom loncu u rerni. Naravno na srednjoj temperaturi da ne bi pukla. Kada meso bude upola gotovo dodaš povrće po volji, vode i ostaviš da se krčka. Gotovo je kada bude u fazi raspada. Ne zaboravi dodavati vode i miješati povremeno. Ako voliš umočiti (ko ne voli ;) ) pred kraj uspi vode do otprilike pola posude, ostavi još par minuta da krčka i izvadi iz rerne.

@egi evo ti tipp. Stavi tagaricu u tepsiju u koju si do pola nalio vode, i nece puknuti..

labosanka
06.10.2009., 23:40
Ja sam svasta vec pravila sa ove stranice, A najsmjesniji recept je -----crnac bez jaja---- =)) =)) =)) =)) =)) =))

Jesi zeznuta, :)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) ,pa gdje to ima crnac bez jaja. :)) :)) :))

Slucajno ga ja nasla svrljajuci po receptima.

sanjanka
06.10.2009., 23:46
Ja sam pravila onaj parfe od čokolade
ukusan je, a ako dodaš malo ruma ili nečeg sličnog bude još bolji :D

bh ultimativ
06.10.2009., 23:46
Ja sam svasta vec pravila sa ove stranice, A najsmjesniji recept je -----crnac bez jaja---- =)) =)) =)) =)) =)) =))

Jesi zeznuta, :)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) ,pa gdje to ima crnac bez jaja. :)) :)) :))

Slucajno ga ja nasla svrljajuci po receptima.

labosanka,vidi egi-ja,i on voli umocit a ja mislio on ozbiljan momak i to jos kaze da smeka. :D :)) .
Svi smo isti. #:-s

egi
06.10.2009., 23:57
Evo još jedan lakši sa tikvicama. Na tavi u zagrijanom ulju prvo ubaciš luk i mrkvu.
Crveni luk, tj. izreži na malo veće duže komade i mrkvu na malo veće nego inače peci dok malo ne omekša i onda dodati na kružiće izrezane tikvice. Peći sve dok ne omekšaju ali ne do te faze do koje ga naše Bosanke peku da se raspadnu i tako poprime okus ostalog povrća. Ja obično probodem viljuškom i kada lako ide odmah skinuti s vatre. Ovako ćeš osjetiti luk kakav ga dosad nisi jeo. Naravno posoliti i biberiti te non stop mješati a ako dođe do otpuštanja tečnosti istu povremeno ocijediti iz tave.

labosanka
07.10.2009., 00:04
Ja sam pravila onaj parfe od čokolade
ukusan je, a ako dodaš malo ruma ili nečeg sličnog bude još bolji :D
A ako nenadjes ruma evo zamjena. Ako poznajes one male bocice sa rum,badem,limun,vanilija arome-Nije extrakt nego u paklu budu 4-5 malih bocica, eh od tih uzmi rum i samo 2-3 kapi uspes u kolac/desert aman.
Ja sam prosle godine imala problem naci amaretto u Bosni i sva sreca pa se snadjem sa BitterMandel aromom.Tiramisu bez amaretto nix gut.

bh ultimativ
07.10.2009., 00:08
Ja sam pravila onaj parfe od čokolade
ukusan je, a ako dodaš malo ruma ili nečeg sličnog bude još bolji :D
A ako nenadjes ruma evo zamjena. Ako poznajes one male bocice sa rum,badem,limun,vanilija arome-Nije extrakt nego u paklu budu 4-5 malih bocica, eh od tih uzmi rum i samo 2-3 kapi uspes u kolac/desert aman.
Ja sam prosle godine imala problem naci amaretto u Bosni i sva sreca pa se snadjem sa BitterMandel aromom.Tiramisu bez amaretto nix gut.

labosanka,hajde ti meni ovo gore prvo prevedi nekako na nas pa cu ja to speicherovat da imam ako zatreba. ;)

sanjanka
07.10.2009., 00:12
Ja sam pravila onaj parfe od čokolade
ukusan je, a ako dodaš malo ruma ili nečeg sličnog bude još bolji :D
A ako nenadjes ruma evo zamjena. Ako poznajes one male bocice sa rum,badem,limun,vanilija arome-Nije extrakt nego u paklu budu 4-5 malih bocica, eh od tih uzmi rum i samo 2-3 kapi uspes u kolac/desert aman.
Ja sam prosle godine imala problem naci amaretto u Bosni i sva sreca pa se snadjem sa BitterMandel aromom.Tiramisu bez amaretto nix gut.

Ja se snađem uvjek za rum. Kod kuće se uvijek nađe. A ovdje koristim obično te zamjene jer mi je lakše i jeftinije.
A i za one korice od limuna....sad ih sama napravim :D ogulim malo deblje limun isječem koru na kockice i pomješam sa sitnim šećerom. Pustim da se suši na suncu dan-dva i voila :D

labosanka
07.10.2009., 00:19
Limunove mrvice samo svjeze koristim, imaju intezivniji ukus.

bare
07.10.2009., 00:36
Ko usisivac ni nejedem nego onako u prolasku kraj sporeta usiseme hranu ;) :D .

Zezam se ja najvise volim praviti Tiramisu tortu .
Janenetina sa raznja se neracuna jer se nepravi u kuhinji .

egi
30.01.2010., 23:49
Evo jedan za piletinu.

U manju nauljenu tepsiju stavite 4 do 6 većih komada posoljene piletine. Sa ili bez kostiju, kako ko voli.

U tavu istresete manju konzervu paradajz sosa od otprilike 200 grama, dva decilitra vode (ako ne volite puno kiselo, preporučujem više vode a manje paradajz sosa) soli, bibera, oregana, peršuna po želji i zagrijete miješajući dok ne prokuha. Potom tu smjesu prelijete preko piletine i stavite u zagrijanu pećnicu. Ispečete fino, u slast pojedete sa nekim prilogom, i sutradan napišete neki jednostavan recept da egi opet može iznenaditi svoju hanumu. :D

labosanka
01.02.2010., 19:47
De mi prvo reci sta hanuma voli jesti, da se mogu orijentisat, jer mi multi kulti kuhamo. :-h

egi
01.02.2010., 19:57
De mi prvo reci sta hanuma voli jesti, da se mogu orijentisat, jer mi multi kulti kuhamo. :-h
Ne voli samo kinesko. :)

labosanka
01.02.2010., 21:54
Pileca prsa sa rizom i Curry sos

Pileca prsa isprziti na ulju, 4 min sa obadvije strane.
Zaviti ih u aluminijsku foliju i staviti u rernu na 180°C.


Skuhati Wildreis( divlja riza) za dvije osobe 1,5 solje za bjelu kafu i duplo vode,posoliti.

Curry sos:Serpa od jedan litar. jednu kasiku putera istopiti dodati kesiku ulja, jedno cehne bjelog luka istisnuti kroz presu i malo proprziti, isjecenu na duze kumadice crvenu papriku i glavicu luka takodje dodati i proprziti,Izvaditi na tanjur, u zagrijano ulje/buter od povrca dodati pola kasike brasna, mjesati kuhacom oko jedne minute, polako usuti pola litra vode i dobro izmjesati da ne budu grudice od brasna, dodati kasiku curry praska, vegete,ko voli ljuto chilija staviti, i u vrh kasiku marmelade od kajsija/breskve.Prokuhati 2-3 min, pa dodati isprzenu papriku i luk, skloniti sa vatre.

Rizu staviti u neku finu zdjelicu i na tanjur je istresti, pileca prsa izvaditi iz rerne i staviti pored rize, lagano kasikom sos posuti preko rize i mesa.

Otprilike ovako izgleda (ukradena slika ;) )

[attachment=0:184994od]33657-bigfix-haehnchenbrust-mit-currysauce.jpg[/attachment:184994od]

egi
02.02.2010., 02:17
Pa fino izgleda. Moraću probati. :D Danke!

Evita
02.02.2010., 12:23
La bosanka ..baš ti hvala -obožavam sose-
Evo jedan recept za šnicle sa faširanim mesom:
1/2 kg faširanog mesa
prašak za pecivo
3 jaja
čaša brašna
čaša kisele
po želji peršuna,sitno sjeckani bijeli ili crveni luk
umutiti i peći na vrelom ulju kao uštipke.Može i neka labosankina sosa.Prijatno.

egi
02.02.2010., 19:17
La bosanka ..baš ti hvala -obožavam sose-
Evo jedan recept za šnicle sa faširanim mesom:
1/2 kg faširanog mesa
prašak za pecivo
3 jaja
čaša brašna
čaša kisele
po želji peršuna,sitno sjeckani bijeli ili crveni luk
umutiti i peći na vrelom ulju kao uštipke.Može i neka labosankina sosa.Prijatno.
To su pljeskavice. Šnicla od njem. schnitzel tj. wiener schnitzel u Austriji je pohovani tanko sječeni komad teletine. Nešto slično odresku :D

Evita
02.02.2010., 19:28
Pa pljeskavice se pljeskaju a ovo se peče kao uštipci i nisam znala kako da ih nazovem a ako ti kažeš da su pljeskavice..tako će se zvati. ;)

egi
02.02.2010., 20:29
Pa pljeskavice se pljeskaju a ovo se peče kao uštipci i nisam znala kako da ih nazovem a ako ti kažeš da su pljeskavice..tako će se zvati. ;)Ma znaš mene. :-B

dragana radulovic
03.02.2010., 10:40
Pa pljeskavice se pljeskaju a ovo se peče kao uštipci i nisam znala kako da ih nazovem a ako ti kažeš da su pljeskavice..tako će se zvati. ;)
Ja ovaj recept imam pod nazivom = Argentinski cevap = , przi se , zaista, kao ustipci, i sluzi se sa umakom koji se pravi sa jednim barenim krompirom, majonezom, malo pavlake, senfa i zacinima po volji. Savrseno je.

Evita
03.02.2010., 14:47
Pa pljeskavice se pljeskaju a ovo se peče kao uštipci i nisam znala kako da ih nazovem a ako ti kažeš da su pljeskavice..tako će se zvati. ;)Ma znaš mene. :-B

znam ja tebe ali si me oduševio sa ovim kulinarskim vještinama,bolji si od mene :(

Evita
03.02.2010., 14:49
Pa pljeskavice se pljeskaju a ovo se peče kao uštipci i nisam znala kako da ih nazovem a ako ti kažeš da su pljeskavice..tako će se zvati. ;)
Ja ovaj recept imam pod nazivom = Argentinski cevap = , przi se , zaista, kao ustipci, i sluzi se sa umakom koji se pravi sa jednim barenim krompirom, majonezom, malo pavlake, senfa i zacinima po volji. Savrseno je.

hvala Dragana..baš mi falila neka pikantna sosa..- :-bd

labosanka
03.02.2010., 15:37
La bosanka ..baš ti hvala -obožavam sose-
Evo jedan recept za šnicle sa faširanim mesom:
1/2 kg faširanog mesa
prašak za pecivo
3 jaja
čaša brašna
čaša kisele
po želji peršuna,sitno sjeckani bijeli ili crveni luk
umutiti i peći na vrelom ulju kao uštipke.Može i neka labosankina sosa.Prijatno.

Joj to sdzs. Ove snicle smo mi jos prije rata pravili, i vjeruj od cijelog drustva se niko ne sjeca recepta. Najradije sam krompir piru sa bijelim luk sosom uz njih jela..mnjam mnjam mnjam. sad cu odmah mamu da nazovem da joj proturim recept. :-*

sanjanka
03.02.2010., 20:43
Eeee, meni danas dragi pravi palačinke i špagete
sve začinjeno s flasom dobrog vina :D
Al me mazi kad me dugo ne vidi :D

inače....dobar je u kuhinji :D

labosanka
03.02.2010., 21:03
A kakva si ti u kuhinji? :D

ovo snicle pljeskavice, kod nas u Posavini se za ove "pljeskavice" kazalo da su snicle. U Tuzli kazu fasirke. Mi i dalje kazemo snicle od mljevenog mesa. Kada je neko rekao : pravila sam snicle! podrazumjevalo se na fasirke, a ako je neko rekao: Pohovala sam snicle! onda se odnosilo na telece snicle. :-??

sanjanka
03.02.2010., 21:17
Dobra sam i ja :D

ja sam juče pravila bečke šnicle i pire :D

labosanka
03.02.2010., 21:23
njam njam.

Trebam onaj nas pravi stari recept za Cufte, ako neko ima neka napishe.

dragana radulovic
04.02.2010., 10:53
njam njam.

Trebam onaj nas pravi stari recept za Cufte, ako neko ima neka napishe.
Iseckati glavicu crnog luka, cen ili dva belog luka, dodati 1/2 kg mlevene junetine, 1 jaje. Dobro izmesiti rukom. Sredinu starog hleba namociti u mleku, dobro iscediti pa dodati u meso. Dodati vegetu, so, biber i ostale zacine po ukusu. Ako je smesa retka dodati malo brasna. Praviti kuglice i prziti na ulju. Przene stavljati na kuhinjski papir da se ocede od suvisnog ulja! Mesne kuglice naliti sokom od paradajza, malo vode, ako je sok koncentrovan, dodati lovorov list, zrna bibera i so po ukusu. Kuvati 10 do 15 minuta.Tako je cufte spremala moja baka, moja majka, pa evo i ja. Mi smo cufte jeli bas takve, bez dodataka, a moja deca vole sa pireom od krompira ili testeninom. Svejedno je dobro.

labosanka
04.02.2010., 20:25
E bas ti hvala Dragana.
Jos jedno pitanje dali uvaljas kuglice u brasno prije nego ih spustis na ulje??

dragana radulovic
06.02.2010., 16:49
Da, kad skidam sa kasike smesu za kuglice, ja je uvaljam u brasno i onda formiram kuglice, inace bi se lepile za ruke. Prijatno ti bilo.

Evita
07.02.2010., 17:19
Dragana hvala za ove divne ćuftice...uvjek sam ih voljela :ymhug: @};-

labosanka
08.02.2010., 01:22
Sutra ih pravim, pa cu vam opsirno ispricati dali su kao oni od moje rahmetli nene.

labosanka
21.02.2010., 15:17
La bosanka ..baš ti hvala -obožavam sose-
Evo jedan recept za šnicle sa faširanim mesom:
1/2 kg faširanog mesa
prašak za pecivo
3 jaja
čaša brašna
čaša kisele
po želji peršuna,sitno sjeckani bijeli ili crveni luk
umutiti i peći na vrelom ulju kao uštipke.Može i neka labosankina sosa.Prijatno.


Sdzs sinoc sam ih pravila,,,,,,suuuuuuuuuuuuper su bile,,,,gosti su jako bili iznenadjeni receptom.I naravno sve zene su recept ponijele. Imala sam Krompir piru i Nudelsalat kao prilog, sa laganim bijeliluk-mirodjije sos....Moram priznati da sam jednu mrkvu dodala,,nju sam skupa sa bjelim lukom i lukom u mulinexu samljela.Super je smekalo :-*

labosanka
25.02.2010., 00:13
MOUSSE AU CHOCOLAT

Evo jedan suuuuuper desert za vise osoba. Poslednji put sam ga pravila za nas 16 i ostalo je oko dvije porcije

500 Cokolade za kuhanje
200ml vrelog Mlijeka
3 Jaja
500ml tecnog slaga
50 gr secera
par kapljica arome ruma

Tecni slag umutimo u slag kremu i stavimo na hladno.

Bjelanjke odvojimo od zumanjaka i takodje od njih sa 25gr secera napravimo cvrsti slag koji takodje ide na hladjenje.

Cokoladu isjecemo na sitnije komade i topimo je u posudi na vodenoj pari (serpa vode treba lagano da kuha, na serpu se stavi zdjela sa cokoladom), ponekad promjesati

Zumanjke sa 25gr secera mijesamo na najvisem stupnju nad vrelom vodom, tek kada se stvori u cvrstu smjesu onda je gotovo.Ostavimo po strani i povremeno mijesamo

U istopljenu cokoladu se polako usipa 200ml vrelog mlijeka i mijesa mikserom, zdjela sa cokoladom se stavlja u zdjelu sa ledenom vodom, jos bolje ako ima leda. i dalje mijesa mikserom dodaje se aroma ruma, kada se cokolada ohladi u nju se dodaje zumanjak.i polako izjednaci. Izvadi se zdjela sa hladjenja i dalje se dodaje slag krema ali nesmije se vise sa mikserom mijesati vec sa zicom za mucenje, polako izjednaciti smjesu, zatim idodajemo snijeg od bjelanjaca. Cijelu masu istresi u zdjelu u kojoj zelite servirati desert. Mozete ukrasiti secernim cvjeticima.

Ja uz ovo serviram jos vocnu salatu. Desert pravim oko podne, tako da se do navece fino ohladi.
Dame ne plasite se recepta, zvuci komplikovano a tako je jednostavno. malo vremena i dobra volja ce vam doprinjeti toliko pohvale od gosti.

Prijatno vam bilo

Evita
25.02.2010., 13:47
Već si me prepala ali jedva čekam da probam a baš sam sada u fazi voćnih salata ;;)

labosanka
25.02.2010., 17:30
Sasvim jednostavno, i ja sam ovo dugo gurala ispred mene, hocu necu praviti, i odlucim se da probam, toliko sam se pokajala da nisam i ranije pravila. Mozete i pola smjese praviti, upolovite potrebne namjernice i stavite 2 jaja umjesto 1,5 ;)

Umjesto vocne salate moze jos sa visnjama(kompot). Odvojimo visnje od soka, sok skuhamo kao puding sa gustinom, kada se malo ohladi dodamo visnje u koje smo malo ruma usuli.

Jos jedan tip:

kugla Sladoleda od Vanilije, Cokoladni mous, i vruce visnje preko sladoleda. @-) @-) curi voda iz usta

ne klikaj me
07.03.2010., 23:28
njam njam.

Trebam onaj nas pravi stari recept za Cufte, ako neko ima neka napishe.
Ne znam sad' da li je moj način pravljenja ćufteta dovoljno star ali ga pravim ovako:mljeveno mese,dodam začineso,biber,vegetu,sitno sjeckani luk i bijeli i crveni,zatim malo sjeckanog sitno peršuna.....malo stavim mrvica starog hljeba i 2 cijela jajeta......(ono mjera za 2 cijela jajeta mi je odokativna....oko 500gr mesa....)oblikujem ih i pržim na vrelom ulju.....ponekad ih znam i uvaljati u jaja i brašno....ono čisto promjene radi,a i ukusnije je.....ili napraviti neki umak za preliti...... :)

jesu li to ta ćufta?