Pogledaj Full Version : "Hrvatima treći": Nacionalni interesi Hrvata u BiH (2.)
Stranice :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
9
10
Ova dva ljigavca Čović-Ljubić nikada nisu bila u komotnijoj poziciji, otkako se bave politikom. Posebno Čović. Onaj bolesni narcis iz Sarajeva ga je pogurao za idućih 10 godina i osigurao mu 100% potporu. Čovića nitko ovdje posebno ne voli, ali morate shvatiti da ovdje postoji (opravdano) jak osjećaj bošnjačkog pokušaja dominacije nad čitavim narodom, što u ljudi stvara zebnju. Budući da nemamo drugih lidera na raspolaganju, Ćović će kapitalizirati svu tu energiju, koja, moram opet ponoviti: NIJE USMJERENA PROTIV OVE DRŽAVE.
Inače, oni nemaju što izgubiti u ovoj utakmici. Nemaju nikakav ulog u partiji i čekaju samo dividendu. Ako im se ne dopadne dobitak, u poziciji su da ga odbiju i traže više. Zlatko je međutim ipak na laganoj vatri i nema toliki manevarski prostor.
To je jedna moralna propalica koju čak više nismo u stanju ni mrziti. Jednostavno ti dođe kao nešto što moraš otrpiti još dvije godine. Nadam se da će lik, to jest njegovo prezime ući u političku nomenklaturu kao sinonim za nešto uvrijedljivo, podlo, mizerno.
Onako zelim iskren odgovor od tebe.
Cesto putujem po Hrvatskoj i nisam primjetio da hrvatski narod mrzi ili barem pokazuje osjecaje netrpljivosti prema Bosnjacima.
Sta je sa hrvatskim narodom u BiH?
Doktore, mene interesuje kako poboljsati odnose dva bratska naroda...
To je jedna moralna propalica koju čak više nismo u stanju ni mrziti. Jednostavno ti dođe kao nešto što moraš otrpiti još dvije godine. Nadam se da će lik, to jest njegovo prezime ući u političku nomenklaturu kao sinonim za nešto uvrijedljivo, podlo, mizerno.
Nemoj tako Dr Lecter,Željko Komšić je Bosanac, a ti tu naciju ne prizaješ.
Dr Lecter
22.06.2012., 18:42
Onako zelim iskren odgovor od tebe.
Cesto putujem po Hrvatskoj i nisam primjetio da hrvatski narod mrzi ili barem pokazuje osjecaje netrpljivosti prema Bosnjacima.
Sta je sa hrvatskim narodom u BiH?
Što hoćeš da kažeš s tim?
Što hoćeš da kažeš s tim?
Da li BiH Hrvati smatraju Bosnjake kao prijatelje ili ne? Mislim sam na obicni narod ne politicare.
Da li BiH Hrvati smatraju Bosnjake kao prijatelje ili ne? Mislim sam na obicni narod ne politicare.
Cudno da je pitanje usmjereno za Dr Lectera.
Pa valjda si u mogucnosti da procijenis kod ponude prijateljstva koliko dobijes od ponudjenog za uzvrat.
Dali je to znak da im ti ne vjerujes u njihovo prijateljstvo ?
Dr Lecter
22.06.2012., 21:00
Pa nisam ja baš mjerodavan za jedno takvo pitanje.
''Smatrati za prijatelje''. Generalno ne postoje takvi osjećaji niti u jednom narodu prema nekom drugom narodu. Ali da dnevna politika ponekad može krojiti javno mnijenje - može. U jednom povijesnom trenutku su Amerikanci i Britanci bili smrtni neprijatelji, Njemci i Francuzi, Rusi i Poljaci...povijest je puna neprijateljstava i prijateljstava.
Ali možemo govoriti o današnjim politikama.
Trenutno ono što okupira hrvatsko političko biće je bošnjačka težnja za dominacijom, i tu nema mjesta za osjećaje.
Ti kažeš gore da Hrvati u Hrvatskoj ''ne pokazuju osjecaje netrpljivosti prema Bosnjacima''...ne znam što bi ih pokazivali.
Međutim ne znam da li bi se stanje promijenilo kada bi i oni došli u poziciju da im budu nametnuti njihovi predstavnici...ne znam da li bi ostao taj osjećaj ravnodušnosti. R Hrvatska je drugo i to se ne može porediti s našom situacijom.
Tako da odgovorim - u ovom trenutku politička promišljanja Hrvata i Bošnjaka u BiH su veoma udaljena, gotovo kao prije dvadesetak godina. Ne radi se o ''prijateljstvu'' ili ''neprijateljstvu'', ali da postoji nezdrav rivalitet - postoji.
Hrvati u BiH nemaju gdje dalje, niti mogu više niti jednog koraka unazad napraviti. Nogometnim rječnikom - lopta je stalno na njihovoj polovici, i teško je tu govoriti o ljubavi - ako me shvaćaš.
Međutim, kocka je bačena i ne vidim u skoroj budućnosti veliku izmjenu sarajevskog političkog kursa. Mada mi donekle nadu ulijeva Radončić, mada ga previše malo poznajem da bi mogli donositi sud. Svako popuštanje ove omče oko vrata hrvatskom narodu u BiH moglo bi ga koštati popularnosti i ne bi mu bilo oprošteno od biračkog tijela. Nažalost, dotle je došlo.
Hajd' života ti, jedno po jedno. Nadrobi ovdje svačega pomalo....
U stvari, sada kada malo bolje pogledam, pričaš o Mostaru? E, brale, ima mene i na toj temi. Nego, otiđi ti do teme Izbori u Mostaru, koliko sam tamo ispisao teksta, čudi me da me ne zovu da mi kakvu nagradu dodijele...Šestotravanjsku, Igmanski marš, Sajam šljiva u Gradačcu, prva jufka Vratnika, Zlatni ćimbur Zenice...bilo što.
Velis da si ispisao dosta teksta o Mostaru,onda imas materiju u malom prstu,ali mi ne odgovori.Da pojednostavim.Napisao sam da je Odluka Suda politicke prirode,naveo sam ti agrumentne,ali ti mi pises o nekim sljivama,jufkama....
Dr Lecter
22.06.2012., 23:59
Velis da si ispisao dosta teksta o Mostaru,onda imas materiju u malom prstu,ali mi ne odgovori.Da pojednostavim.Napisao sam da je Odluka Suda politicke prirode,naveo sam ti agrumentne,ali ti mi pises o nekim sljivama,jufkama....
Ne vidim ti ja tu rođak nikakvog pitanja.
ček' da vidim:
Problemi koji imaju Hrvati,kao izbor clana Predsjednistva moze se rijesiti u institucijama BiH.Ovo sto je Lagmdzija uradio,nevjerujem da ce iko ikada vise uraditi.Odluka Ustavnog suda o gradu Mostaru je politicke prirode:
1)zanemarene odredbe ustava Federacije,(amandmana 86., član 1. gdje pise da konstitutivni narodi i pripadnici ostalih biti proporcionalno zastupljeni i odrazavati popis stanovništva iz 1991. do konačne provedbe aneksa 7
2)Ustavni sud je ponistio odluku Visokog predstavnika,sto je presedan,a da je on nije branio
3)Odluka Ustavnog suda je suprotna milsljenju Venecijanske komisije koja je u svojstvu amicus curiae(prijatelj Suda)
Onda imamo izborni sistem unutar FBiH i RS,gdje broj zatupnika za Predstavnicki dom Parlamentarne skupstine BiH nije srazmjeran broju glasaca.
Dom naroda Parlamentarne skupstine BiH se bira iz naroda kao izborne jedinice,s tim da broj delegata ne zavisi od broja glasaca.
Zatim imamo Odluku Ustavnog suda U:4/5 koji se tice izbornog sistema grada Sarajeva,u kojoj je Ustavni sud naveo "da je neophodno da sva tri konstitutivna naroda dobiju garanciju za ucesce u Gradskom vijecu bez obzira na izborne rezultate,...
Sve u svemu,Hrvati se zalazu za jedan covjek jedan glas samo gdje njima odgovara.Sta mislis da se primjeni na citavoj teritoriji BiH?Ili npr. Bosnjaci(dodju iz Ze i Sa) naprave izborni inzinjering u Mostaru.Kako bi Hrvati reagovali?
I? Šta ti nije jasno ovdje?
Porediš izbore za Dom naroda i lokalne izbore u jednom gradu?
Sta mislis da se primjeni na citavoj teritoriji BiH?Ili npr. Bosnjaci(dodju iz Ze i Sa) naprave izborni inzinjering u Mostaru.Kako bi Hrvati reagovali?
Ovo zadnje ti baš i ne kontam. Uostalom, kada bi to moglo biti i teoretski moguće, kao da to oni ne bi već uradili, ili barem pokušali. Znači, bujrum.
Ne vidim ti ja tu rođak nikakvog pitanja.
ček' da vidim:
Odluka Suda je politicke prirode.Naveo sam ti stavke pod brojevima 1,2,3
I? Šta ti nije jasno ovdje?
Porediš izbore za Dom naroda i lokalne izbore u jednom gradu?
Bitan je izborni sistem u BiH.Zbog toga sam ti naveo primjere.Mostar bi imao izbore po principu jedan covjek jedan glas,dok bi Sarajevo i nivoi vlasti u BiH bili po principu zastupljenosti konstitutivnosti naroda.
Dugoročno gledano, ovo je dobro za hrvatski nacionalni interes u BiH i još jedan korak ka teritorijalnoj jedinici, koja je ipak neminovnost.
http://www.starmo.ba/bosnaihercegovina/item/7816-moore-nema-tre%C4%87eg-entiteta-nema-promjene-daytona.html
Moore: Nema trećeg entiteta, nema promjene Daytona
Za utjehu , nema unitarne Bosne i nema nezavisnosti manjeg entiteta.
Najbolje bi bilo za sve građane da se vrati normalni građanski Ustav Republike BiH, jer se Dejtonski sporazum ne može implementirati.
http://www.starmo.ba/media/k2/items/cache/7392291c4bfdf7ce8e8548613d7a203e_L.jpg
Dr Lecter
24.06.2012., 11:35
orbit
Bitan je izborni sistem u BiH.Zbog toga sam ti naveo primjere.Mostar bi imao izbore po principu jedan covjek jedan glas,dok bi Sarajevo i nivoi vlasti u BiH bili po principu zastupljenosti konstitutivnosti naroda.
Upravo tako.
Inače, kako se u drugim gradovima bira?
idu dani
24.06.2012., 17:10
http://www.starmo.ba/bosnaihercegovina/item/7816-moore-nema-tre%C4%87eg-entiteta-nema-promjene-daytona.html
Moore: Nema trećeg entiteta, nema promjene Daytona
http://www.starmo.ba/media/k2/items/cache/7392291c4bfdf7ce8e8548613d7a203e_L.jpg
I ti opet pola procitas a pola ne vidis.Rece covjek fino i "nema promjene Daytona" a u to spada koliko ja znam i nema vise snova o ukidanju RS-a.Samo da te podsjetim.
I ti opet pola procitas a pola ne vidis.Rece covjek fino i "nema promjene Daytona" a u to spada koliko ja znam i nema vise snova o ukidanju RS-a.Samo da te podsjetim.
Jonathan Moore "Nije Daytonski sporazum možda savršen, ali jeste ipak sporazum i osnova za BiH. Ustav jeste fleksibilan, Ustav se može promijeniti amandmanima, kao što je bilo sa Brčkom prije nekoliko godina."http://www.starmo.ba/bosnaihercegovina/item/7816-moore-nema-tre%C4%87eg-entiteta-nema-promjene-daytona.html
Amandman franc.nadopuna, dodatak za izmjenu ili dopunu već gotovog pravnog akta: (ustava, zakona,ugovora,pa i statuta kao i propisa nižeg reda).
Pošto srpski političari vrše opstrukciju na sve što se tiče integracije države Bosne i Hercegovine u EU, normalno je da se Dejtonski sporazum ne može sprovesti do kraja. U tom slučaju validan je prijašnji Ustav Republike BiH, a pošto je Amerika takva kakva jest za Bosance i Hercegovce dovoljni će biti i amandmani na sadašnji
"Ustav"
idu dani
24.06.2012., 18:40
hahahah..jel to sad ti odlucujes o tome??E svasta u bozijoj basti.Pa ako se ne mogu slozit sto ne bi vazio ustav SFRJ, ako cemo vec samoposlugu.
Sto se jadan ne pomiris s tim da nema od tih snova nista, bice ti lakse.Da ste kopali rupu za sve ove godine od kad ukidate RS ti i ragib i ostali ummici, do sad bi naftu barem pronasli.
Upravo tako.
Inače, kako se u drugim gradovima bira?
Znas i sam da Mostar ima poseban status,pa ga ne mozes porediti sa drugim gradovima.Je li smatras da je Presuda Suda u slucaju Mostara pravedna?
Crni Gruja
25.06.2012., 10:36
Znas i sam da Mostar ima poseban status,pa ga ne mozes porediti sa drugim gradovima.Je li smatras da je Presuda Suda u slucaju Mostara pravedna?
eto pravedna je za sve ali za mostar nije
kad se vec kunete u toliki multikultishit , onda ga propagirajte i dole ... ali ne , tamo gdje su muslimani vecina to je ok , ali gdje nisu , treba poseban status , aj ne rise vise svega ti
ummagumma
25.06.2012., 10:40
eto pravedna je za sve ali za mostar nije
kad se vec kunete u toliki multikultishit , onda ga propagirajte i dole ... ali ne , tamo gdje su muslimani vecina to je ok , ali gdje nisu , treba poseban status , aj ne rise vise svega ti
A u šta se VI kunete? U klanjem otetu teritoriju, Šumsku?
optimus
25.06.2012., 10:47
:loler: gdje ste konstitutivne ublehe, samo da vas brzinski pozdravim-poselamim.
Još uvijek ista dilema ,ha? Ajde,ajde.... ne posustajte, na istu foru smo već prebacili iljadu ( izvorno: "tisuću") stranica.....
Crni Gruja
25.06.2012., 11:13
A u šta se VI kunete? U klanjem otetu teritoriju, Šumsku?
Drug nemoj da si nervozan .
Srbi nisu nista oteli , cak imaju manje nego sto im pripada , Srbi polazu pravo na cjelokupan teritorij BIH , pa cak i Hrvatske .
Ko god ima i malo zdrave pameti moze skontati da ono sto se desilo u CRo je za svaku osudu tj da jedan konstutivni narod svedes na nacionalnu manjinu , za sta su i odgovarali , ali to vise i onako nepije vode .
Slicno se pokusalo u BIH ali na srecu nije uspjelo .
Kad kazem da Srbi polazu pravo na teritorijiu , to nije iskljucivo za druge narode , niti sporim drugima pravo ne iste . Ali ogromna podrucija koja su vjekovima pripadala Srbima , na kojima nije bilo drugih naroda , sada su pusta .
Dr Lecter
25.06.2012., 11:31
''Poseban status'' ? A znaš li zašto ima ''poseban status''?? I do kada treba trajati taj ''poseban'' status, budući se u velikoj mjeri kosi s postojećim zakonima.
Upravo taj ''poseban status'' i jeste problem, valjda si skontao napokon. Da u gradu postoji bošnjačka većina, onda bi se multietnnićari prvi zalagali da se ukine taj ''poseban status'', da se ukine ''diskriminirajući'' Statut, da se ukinu nacionalne kvote, općine, da se ukinu podjele i da ''ne treba brojati krvna zrnca'', bitno je da je Čovjek Ćovjek i ostale foluške.
Presuda Suda je samo djelomično pravedna, jer je trebala ispuniti i ostale zahtjeve koji se odnose na nakaradni Statut. Ovako je još uvijek previše nepotrebnih, maltene etatističkih odredbi u Statutu, koje ne postoje niti u jednome gradu u Europi (vitalni interesi, minimalne kvote i sl.), a da ne govorimo o BiH.
I ne znam uopće što hoćeš da dokažeš s tom presudom Ustavnog suda
optimus
25.06.2012., 12:56
Da se ponovim :D
Ja sam apsolutno za ujedinjeni i proEvropski Mostar na principu jedan čovjek jedan glas. Jebo više te vaše šupljake oko konstitutivnosti, dominantnosti, nacionalnim interisima, statutima, posebnosti prilika, ugroženosti ovog-onog i ..........kako vam ne dosadi ?
Čim se uvidi sva prednost i efikasnost takve administracije, šaltamo se na državni nivo i povratak Republike :bih:, dragovoljno naraFski. Bez medjunarodnog čimbenika.
Valjal ova ?
Ja sam apsolutno za ujedinjeni i proEvropski Mostar na principu jedan čovjek jedan glas. Jebo više te vaše šupljake oko konstitutivnosti, dominantnosti, nacionalnim interisima, statutima, posebnosti prilika, ugroženosti ovog-onog i ..........kako vam ne dosadi ?
Čim se uvidi sva prednost i efikasnost takve administracije, šaltamo se na državni nivo i povratak Republike :bih:, dragovoljno naraFski. Bez medjunarodnog čimbenika.
Valjal ova ?
Bravo Optimus, velika podrška od mene.
http://img80.imageshack.us/img80/2176/potocarimalo.jpg
Dr Lecter
25.06.2012., 13:27
Valjal ova ?
I ja sam za ujedinjeni i proeuropski Mostar, i za načelo jedan čovjek jedan glas, kao što je i u svakom gradu u cijeloj ovoj državi.
Što se tiče republike, ne ispunjavamo uvjete da budemo republika. Zato ćemo se ipak na državnoj razini zadržati na konstitutivnosti, ravnopravnosti i paritetu.
Konfederacija - majka.
Dr Lecter
25.06.2012., 13:29
Divi im glava :D
Sve ti je jasno s prve.
Divi im glava :D
Sve ti je jasno s prve.
Mojne gledati u vegla, gledaj obilježja.
Dr Lecter, pripremi lopatu,eto vam snijega u pohode.
http://doznajemo.com/2012/06/25/httpdoznajemo-comp18236/
Zasto nema one trece i cetvrte zastave...njih bojkotuju il nisu stigli se fotografisati zajedno?
Dr Lecter
25.06.2012., 13:55
Dr Lecter, pripremi lopatu,eto vam snijega u pohode.
http://doznajemo.com/2012/06/25/httpdoznajemo-comp18236/
Ne čudi me ova glupost. Imam ja velikog iskustva s federalnim institucijama.
Inače, kakva država takav joj i hidrometeorološki zavod.
Dr Lecter
25.06.2012., 13:58
Zasto nema one trece i cetvrte zastave...njih bojkotuju il nisu stigli se fotografisati zajedno?
Ovo ti je nekoliko poluretardiranih Hrvatića koji još žive u vremenu ''Hrvatske do Drine'' i Muslimana kao ''hrvatskog cvijeća''.
Ali djeca k'o djeca, kada malo odrastu shvatiće oni pravu istinu, što ono kaže narod u okolici Varaždina: ''nije svako maslo za Bajrama''.
panchovilla
25.06.2012., 18:55
Ja ipak mislim da se Optimus zalaze za malo drugaciju Republiku od one koju ti prizeljkujes...barem sudeci po postavljenoj slici.
Nego pretpostavljam da je je ova desna hrvatska zastava sa prvim bijelim poljem ustvari originalna zastava od prije tisucu godina i da nema nikakve veze sa HSP i WWII?
Sve cvjecari i bastovani na slici, a vidi travnjaka ispred njih na sta lici?
producent
25.06.2012., 18:58
travnjaka[/B] ispred njih na sta lici?
Jel to mjesec April???
Ja ipak mislim da se Optimus zalaze za malo drugaciju Republiku od one koju ti prizeljkujes...barem sudeci po postavljenoj slici.
Nego pretpostavljam da je je ova desna hrvatska zastava sa prvim bijelim poljem ustvari originalna zastava od prije tisucu godina i da nema nikakve veze sa HSP i WWII?
Sve cvjecari i bastovani na slici, a vidi travnjaka ispred njih na sta lici?
Ova fotografija je nastala u Srebrenici, a moje je pravo da priželjkujem Republiku BiH nevezano za ovu fotografiju.
Nadam se da sa tim ne ugrožavam nikoga normalnog.
đizlija
26.06.2012., 07:20
još niko ne odgovori smisleno,zašto mogu 2 entiteta,a ne mogu 3?Zašto se veći dijeli na 10 kantona,a ne na 2 regije,kantona,entiteta?
''Poseban status'' ? A znaš li zašto ima ''poseban status''?? I do kada treba trajati taj ''poseban'' status, budući se u velikoj mjeri kosi s postojećim zakonima.
Upravo taj ''poseban status'' i jeste problem, valjda si skontao napokon. Da u gradu postoji bošnjačka većina, onda bi se multietnnićari prvi zalagali da se ukine taj ''poseban status'', da se ukine ''diskriminirajući'' Statut, da se ukinu nacionalne kvote, općine, da se ukinu podjele i da ''ne treba brojati krvna zrnca'', bitno je da je Čovjek Ćovjek i ostale foluške.
Hrvati su ga i napravili posebnim.Etnicki ocisti,opljackaj,naseli Hrvatima iz srednje Bosne,oteto legalizuj popisom iduce godine,i to je to.Prosipate foluske,kao sto se Bosnjaci bune?!Sta im je?
Presuda Suda je samo djelomično pravedna, jer je trebala ispuniti i ostale zahtjeve koji se odnose na nakaradni Statut. Ovako je još uvijek previše nepotrebnih, maltene etatističkih odredbi u Statutu, koje ne postoje niti u jednome gradu u Europi (vitalni interesi, minimalne kvote i sl.), a da ne govorimo o BiH.
I ne znam uopće što hoćeš da dokažeš s tom presudom Ustavnog suda
Hocu da kazem da je presuda politicke prirode.I to je suprotno milsljenju Venecijanske komisije gdje pise:..u Bosni i Hercegovini i specifičnim okolnostima u Mostaru, garantiranje zastupljenosti u izabranim tijelima svih konstitutivnih naroda i Ostalih, kao i sprečavanje bilo koje grupe da dominira u takvim tijelima, ostaje zakonit cilj,...
U HDZ-u ima jedan fenomen.Poznata izjava Mije Brajkovica gradonacelnika Mostara u kojoj kaze da s muslimanima nece nikada biti moguc zajednicki zivot,pa do aplikacije Ustavnom sudu,gdje HDZ zeli sa muslimanima zajednicki zivot.Mozes li nam pojasniti ukratko proces humanizma i renesanse u HDZ-u?I je li ovo vrhunac?
optimus
26.06.2012., 10:27
još niko ne odgovori smisleno,zašto mogu 2 entiteta,a ne mogu 3?Zašto se veći dijeli na 10 kantona,a ne na 2 regije,kantona,entiteta?
Smisleno ?
Zajebavaš :sakomuglavu:
Proizvod logike rata i mirovnog sporazuma (danas ga nazivaju ustavom :))), i ne spominji regije ako Boga znaš, Zidrum je tu posve osjetljiv.
Doktoru zahvaljujem na iskrenom odgovoru, nemam više dileme o konstitutivnosti i dominantnosti. Mnogo sreće sa Bošnjacima u Mostaru lipi moj magistre.....
fjall_raven
26.06.2012., 11:17
Ovaj posvemašnji politička haos u većem bh entitetu polako ali sigurno dovodi javnost u stanje u kome će lako prihvatiti konstituisanje Trećeg. Biće to izlaz iz ove papazjanije u kojoj se ne zna ni ko pije ni ko plaća.
ummagumma
26.06.2012., 11:31
Ovaj posvemašnji politička haos u većem bh entitetu polako ali sigurno dovodi javnost u stanje u kome će lako prihvatiti konstituisanje Trećeg. Biće to izlaz iz ove papazjanije u kojoj se ne zna ni ko pije ni ko plaća.
Konačno da neko otvoreno napiše suštinu sporazuma Lagumdžija-Čović.... (skraćeno: "svako svoju elektroprivredu")
Dr Lecter
26.06.2012., 11:40
Tri naroda - tri elektroprivrede. Svakom po jedna. Kud ćeš poštenije.
Problem je u tome što bi netko htio dvije, ili čak i tri, kada bi mogućnosti dopuštale.
http://www.starmo.ba/media/k2/items/cache/df4cd97cf0cf2297fa1c088ce3591f98_L.jpg
Zamjenik američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore izjavio je u subotu uveče kako "ne dolazi u obzir" treći entitet u Bosni i Hercegovini, odnosno da reforma Federacije BiH rezultira osnivanjem još jednog entiteta.
"Prvo da vam kažem jasno i glasno - ne dolazi u obzir pitanje trećeg entiteta... To bi značilo promjenu na višem, političkom nivou i to ne dolazi u obzir", rekao je Moore, gostujući u emisiji "Centralni dnevnik" sa Senadom Hadžifejzovićem sarajevske "FACE TV".
Bit će kako Amerika kaže i nikako drugačije.
Dr Lecter
26.06.2012., 11:42
Mi još nismo ni na teren istrčali, a već vodimo 1:0. :kokice:
fjall_raven
26.06.2012., 11:43
Nije valjda da su Fanatikosi već bili dobacili do EPHZHBa? :confused:
fjall_raven
26.06.2012., 11:44
http://www.starmo.ba/media/k2/items/cache/df4cd97cf0cf2297fa1c088ce3591f98_L.jpg
Zamjenik američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore izjavio je u subotu uveče kako "ne dolazi u obzir" treći entitet u Bosni i Hercegovini, odnosno da reforma Federacije BiH rezultira osnivanjem još jednog entiteta.
"Prvo da vam kažem jasno i glasno - ne dolazi u obzir pitanje trećeg entiteta... To bi značilo promjenu na višem, političkom nivou i to ne dolazi u obzir", rekao je Moore, gostujući u emisiji "Centralni dnevnik" sa Senadom Hadžifejzovićem sarajevske "FACE TV".
Naravno da Treći ne znači entitet. To je nešto sasma drugačije.
Dr Lecter
26.06.2012., 11:46
Nije valjda da su Fanatikosi već bili dobacili do EPHZHBa? :confused:
Nisu fanatikosi, ali jesu HSP janičari.
Samo, iz pouzdanih izvora saznajem da pristaju na lojalnost, bilo što, samo da ostanu na položajima. Samo teško. u HDZ-a je prepuna klupa kvalitetnih rezervnih igrača, koji jedva čekaju priliku da zaigraju i pokažu selektoru svoje mogućnosti.
Nisu fanatikosi, ali jesu HSP janičari.
Samo, iz pouzdanih izvora saznajem da pristaju na lojalnost, bilo što, samo da ostanu na položajima. Samo teško. u HDZ-a je prepuna klupa kvalitetnih rezervnih igrača, koji jedva čekaju priliku da zaigraju i pokažu selektoru svoje mogućnosti.
Samo se vi igrajte , ali glavni sudija meča je Amerikanac.Može doći do žutih kartona, ako bude potrebno i crveni nije isključen.
Dr Lecter
26.06.2012., 11:50
Samo se vi igrajte , ali glavni sudija meča je Amerikanac.Može doći do žutih kartona, ako bude potrebno i crveni nije isključen.
Jel'de?
Crveni karton i onda pravac u Quantanamo :)
Jel'de?
Crveni karton i onda pravac u Quantanamo :)
Treći ako baš insistirate, može ali sa Posavinom.
fjall_raven
26.06.2012., 12:15
Ova servilnost fanatikosa je baš ono nedržavostvarajuća.
Dr Lecter
26.06.2012., 12:29
Navalili da nas daruju Posavinom, i ne možeš se više braniti od ponuda.
Evo i ja želim da se budućoj teritorijalnoj jedinici u BiH s bošnjačkom većinom kao diskontinuitetni prostor pridruži Sutorina i ono malo plaže u Boki. To je Đuro Pucar dao Crnoj Gori za kilo belog i kilo sode i po kila sira iz mjeha. Čit'o ja na forumu.
A Crnogorci merhametli ljudi i neće se ziher buniti... 'ta šta će im more, kada nisu Dalmatinci.
Navalili da nas daruju Posavinom, i ne možeš se više braniti od ponuda.
Evo i ja želim da se budućoj teritorijalnoj jedinici u BiH s bošnjačkom većinom kao diskontinuitetni prostor pridruži Sutorina i ono malo plaže u Boki. To je Đuro Pucar dao Crnoj Gori za kilo belog i kilo sode i po kila sira iz mjeha. Čit'o ja na forumu.
A Crnogorci merhametli ljudi i neće se ziher buniti... 'ta šta će im more, kada nisu Dalmatinci.
Ako ne uzmete Posavinu onda ništa,status kvo.
fjall_raven
26.06.2012., 12:58
A čime da je uzmu, matereti?
Dr Lecter
26.06.2012., 13:02
Hoćete li vi prvi, a mi ćemo malo okasniti :)
Hoćete li vi prvi, a mi ćemo malo okasniti :)
Kukate da vas nema u Sarajevu, a Posavina prazna, niste valjda svi u Mostaru.
Dr Lecter
26.06.2012., 13:46
Kukate da vas nema u Sarajevu, a Posavina prazna, niste valjda svi u Mostaru.
Nema nas ni u Goraždu, Kalesiji, ni u Kladuši...i ne bunimo se zbog toga. Takav nam grah zapao.
Ne znam, vidim da ti je Posavina veoma draga...hoćeš da te povežem s par posavljaka, ozbiljno.
Pa da investiraš nešto kapitala u nekretnine, da širiš tamo probosanske ideje, mulltietnićarenje i slične špice.
optimus
26.06.2012., 14:05
Ovo kao pred kišu kad me geleri zasrbe, osjećam da će Vjekosava odnekle banut :D
Čuj majstora i pitanja mu; kako/ čime ?
Pa to se podrazumjeva, konstitutivnom ublehom valjda, neće puškom.
fjall_raven
26.06.2012., 14:12
Ovo kao pred kišu kad me geleri zasrbe, osjećam da će Vjekosava odnekle banut :D
Ti još uvijek nisi skonto, biće da je do gelera. Nisu narodi pravili brda i dolove, rijeke i potoke... pravili su državu.
optimus
26.06.2012., 14:23
Ti još uvijek nisi skonto, biće da je do gelera. Nisu narodi pravili brda i dolove, rijeke i potoke... pravili su državu.
I ko je konstitutivan u toj "državi" ? :kokice:
Malo "vas" jebe to preskakanje varnice.Nedaj se zbuniti, jebo principe drž se pljena.
fjall_raven
26.06.2012., 14:25
I ko je konstitutivan u toj "državi" ? :kokice:
Malo "vas" jebe to preskakanje varnice.Nedaj se zbuniti, jebo principe drž se pljena.
Opet prelaziš u pjesnike? Slabo ja kontam ove tvoje pjesničke pokušaje, biće da je jopet zbog gelera.
optimus
26.06.2012., 14:31
Opet prelaziš u pjesnike? Slabo ja kontam ove tvoje pjesničke pokušaje, biće da je jopet zbog gelera.
Problem nije u gelerima, vjeruj mi.
Već u oskudnom broju sinapsi kod tebe, moj majstore.
fjall_raven
26.06.2012., 14:37
Problem nije u gelerima, vjeruj mi.
Već u oskudnom broju sinapsi kod tebe, moj majstore.
Što se odma' ljutiš? Zašto vrijeđaš? :))
Gelere si sam, baš onako nevješto pomenuo.
optimus
26.06.2012., 14:39
Ko se ljuti nek mu ostane, nego čekam odgovor :kokice:
Dr Lecter
26.06.2012., 14:40
Naš plan je dosta skroman, nešto kao u prostitutke - početnice. Znači mi bi se u početku zadovoljili samo prostorom u kojem trenutno živimo i u kojem se borimo protiv majorizacije.
E kad bi se završila ta prva faza, u drugoj fazi možete što hoćete. Svaki vid borbe (političke) za Posavinu, protiv šumske, mrske, drske, za Podrinje, Gacko, BiH 100%, platforma s mulltietnićarima, sekularistima, probosancima, socijaldemokratima, vehabijama, patriJotama...s crnim vragom...što god poželiš. Ali, prvo faza jedan.
optimus
26.06.2012., 14:43
Naš plan je dosta skroman, nešto kao u prostitutke - početnice. Znači mi bi se u početku zadovoljili samo prostorom u kojem trenutno živimo i u kojem se borimo protiv majorizacije.
E kad bi se završila ta prva faza, u drugoj fazi možete što hoćete. Svaki vid borbe (političke) za Posavinu, protiv šumske, mrske, drske, za Podrinje, Gacko, BiH 100%, platforma s mulltietnićarima, sekularistima, probosancima, socijaldemokratima, vehabijama, patriJotama...s crnim vragom...što god poželiš. Ali, prvo faza jedan.
Možda sam neke nade i polagao u tebe moj ti magistre, ali sad nema više one dileme, pa mi lakše razlučiti :kissy2:
Veslaj uzvodno, i uživaj u vječitoj borbi.
Ja rahat %%-
fjall_raven
26.06.2012., 14:46
Ko se ljuti nek mu ostane, nego čekam odgovor :kokice:
Kake ba odgovore? Jeltito profesionalna deformacija?
Nema nas ni u Goraždu, Kalesiji, ni u Kladuši...i ne bunimo se zbog toga. Takav nam grah zapao.
Ne znam, vidim da ti je Posavina veoma draga...hoćeš da te povežem s par posavljaka, ozbiljno.
Pa da investiraš nešto kapitala u nekretnine, da širiš tamo probosanske ideje, mulltietnićarenje i slične špice.
Ne treba ,hvala.Bolje bi bilo da te tvoje posavljake preporučiš za Bobanovo, Šuškovo selo i slične trice i kučine, jer ljudi nemaju šta raditi.
Valjda se tu nalaze samo kao glasačka mašinerija.
Dr Lecter
26.06.2012., 14:51
Možda sam neke nade i polagao u tebe moj ti magistre, ali sad nema više one dileme, pa mi lakše razlučiti :kissy2:
Veslaj uzvodno, i uživaj u vječitoj borbi.
Ja rahat %%-
Vidiš. U životu se ne može biti uvijek idealista. Nekada je pragmatizam jedini izlaz, mada se nikada ne uklapa u viziju herojstva iz stripova.
Ono za što se ti zalažeš je faktički neostvarivo. Utopija. Isto kao da bi se sad nas nekoliko odlučili osvojiti Mt. Everest. I pričamo kako će nam biti cool kada budemo uživali u pogledu s krova svijeta. A svjesni smo da niti imamo opreme i sredstava, niti znanja, niti volje, niti smo iskreni jedni prema drugim...već samo pričamo o tom izuzetnom poduhvatu koji nećemo nikada ostvariti.
Znaš Optimus, nekada se čovjek mora i spuštati. postoje i takvi sportovi.
optimus
26.06.2012., 14:55
Razumijem, nije frka.
Ali ipak ostavi meni moju utopiju, a tebi džaba tvoj pragmatizam, jel pošteno ?
Dr Lecter
26.06.2012., 15:05
Razumijem, nije frka.
Ali ipak ostavi meni moju utopiju, a tebi džaba tvoj pragmatizam, jel pošteno ?
Pa svakako.
I utopizam i pragmatizam su samo dva različita viđenja iste stvarnosti. A što je najbitnije, ona je i dalje u suštini ostaje nepromjenjiva, neovisno o vrsti viđenja.
optimus
26.06.2012., 15:19
Pa svakako.
I utopizam i pragmatizam su samo dva različita viđenja iste stvarnosti. A što je najbitnije, ona je i dalje u suštini ostaje nepromjenjiva, neovisno o vrsti viđenja.
A šta je stvarnost, ako nisam previše drzak ?
Jad, bjeda,bol,tuga,frustracija.....,?
Čini mi se da ćemo na posljetku doći do definicije realnosti koja za mene nema neku težinu, jer je ista ovisna uvijek o našem vjerovanju i ubjedjenju. I projekcije realnosti samim tim postaju individualne. Tako da ni stvarnost nije TO što "mi" vidimo, već što osjećamo. Ako je to dovoljno za pragmatičnost, ok., meni ta praznina ništa ne znači :)
Ne osjećamo isto, i ja to ne vidim uvijek kao neki hendikep, ali, ni kao polaznu tačku za trule kompromise.
Cilj Bosnjaka je sto veca centralizacija FBiH i BiH ukupno.
Cilj Hrvata je veca decentralizacija FBiH i BiH nego sto je sada.
Bosnjaci uvijek imaju teznju za vecom centralizacijom,a Hrvati za vecom decentralizacijom.
Stanje na terenu je tako da do promjena u jednu stranu ili drugu ne moze doci bez volje obje strane.
Rezultat je da Hrvati nece dobiti ono sto danas traze...
optimus
26.06.2012., 16:37
Cilj Bosnjaka je sto veca centralizacija FBiH i BiH ukupno.
Cilj Hrvata je veca decentralizacija FBiH i BiH nego sto je sada.
Bosnjaci uvijek imaju teznju za vecom centralizacijom,a Hrvati za vecom decentralizacijom.
Stanje na terenu je tako da do promjena u jednu stranu ili drugu ne moze doci bez volje obje strane.
Rezultat je da Hrvati nece dobiti ono sto danas traze...
Da poštedimo one u zadnjim safovima, pa da kažem ovako:
Bošnjačka politika se baš tako ponaša kao i oficijelni Beograd u onaj vakat, sve u bobu. Srpska politika je temelj Bošnjačkoj, i jedna i druga se zasnivaju na poginulim (ubijenim dušama) komercijalizacija kostiju sa parolom ; "gdje je srpski grob, tu je srpska zemlja" postaje blijeda kopija nade zalutale "nacije". Ovdje će FaHro pogurat, dodatni impuls samopouzdanja.
Centralizacija nije više prioritet, ubrzo , će biti jasnije svima. Čim se uspostavi nova parlamentarna većina. Davno je to bilo kad je prvi rahmetlija gradio paralelno i gradjansku državu i islamsku armiju i kupio petro dolare za te manevre. Sad, je prioritet uživati u stećevini, i još koji sprat nadzidat. Veća nadmorska visina = bolja hava.
Rezultat je da se konstitutivne ublehe općenito ne snalaze dobro, gube orijentaciju sa promjenom situVacije, tako da ih samo treba pustiti da se koprcaju u vlastitom izmetu zadnjih 20 god. sa lažnom nadom u konačni uspjeh.....kokice i kokakola.
Dr Lecter
26.06.2012., 16:56
Nešto baš ne vidim u perspektivi da će se baš uživati u toj, kako ti kažeš steĆevini (morao sam :), šta ću vam ja).
Ali si i sasvim dobro rekao maloprije: ''Ali ipak ostavi meni moju utopiju''
Nešto baš ne vidim u perspektivi da će se baš uživati u toj, kako ti kažeš steĆevini (morao sam :), šta ću vam ja).
Ali si i sasvim dobro rekao maloprije: ''Ali ipak ostavi meni moju utopiju''
http://www.youtube.com/watch?v=ds2ZrUeVVfU
Evo ti jedna da ti popravi dan,ako nista vesela je :D
Dr Lecter
26.06.2012., 17:22
Malo nas je, ali smo dobro raspoređeni.
4466
Ragib Cena
26.06.2012., 23:49
http://e-posavina.com/portal/plugins/content/mavikthumbnails/thumbnails/150x101-images-stories-slike-2011-2-dossier-herceg_bosna_slika_320.jpg (http://e-posavina.com/portal/images/stories/slike/2011-2/dossier/herceg_bosna_slika_320.jpg)
Najkatastrofalniji potez hrvatske ratne politike u BiH i posljednji klin koji je razderao suradnju Hrvata i Muslimana u BIH je Sporazum Boban-Karadžić u Grazu. Tim Sporazumom napravljene su pretpostavke (iako Sporazum nije isključivi i jedini krivac za pad Bosanske Posavine) za gubitak Koridora, gubitak cjelovite HZ Bosanske Posavine, ali i mnogo više.
Da bismo bolje razumjeli značenje tog Sporazuma za ukupnost rata u BiH, trebamo dobro razumjeti ulogu tzv. Koridora u ratu u BiH. Tzv. Koridor, cestovni pravac: Banja Luka, Derventa, Modriča, Brčko, Bijeljina, bio je ključan za pobjedu srpskih snaga u ratu u Bosanskoj Posavini, a u velikoj mjeri i u cijeloj BiH. Zašto? Pa zbog cjelovitosti teritorija Republike Srpske i njezine povezanosti sa Srbijom, bio je to put života, žila kucavica, put opstanka, kako su ga nazivali zapadni bh. Srbi i hrvatski Srbi iz SAO Krajine. Bez cestovne povezanosti Knina, Banjaluke, Beograda i Pala, srpske snage u BiH bi teže, ili nikako, dobile rat.
Važnosti koridora bili su svjesni i ponajbolji hrvatski generali. Martin Špegelj u svom Izvješću o stanju u Bosanskoj Posavini predlagao je formiranje diverzantskih grupa koje treba postaviti na prometnice koje vode iz Banjaluke prema Bijeljini i Loznici. Zaključio je kako četnici napadaju sa jakim snagama u sjevernoj Bosni upravo zbog tih prometnica kuda se jedino obavlja opskrba iz Srbije u bosansku krajinu i Knin. (...) ako se ove prometnice koliko-toliko onesposobe, a promet na njima bude nesiguran, tada će i pritisak u sjevernoj Bosni biti manji, agresor će tražiti prometnice južnije.
Znajući kolika je važnost koridora za rat u BiH, i Armija BiH je pokrenula ofanzivu na brčanskom ratištu i probila koridor koji je na najužem mjestu iznosio svega 4 km. Planirano je da se u borbu za koridor uključi i Hrvatska vojska s lijeve obale Save. Trebalo je da HV s 37 tenkova podrži operaciju ARBiH, no to se nije dogodilo. Borci ARBiH koji su probili koridor kod sela Gorice i izbili na desnu obalu rijeke Save, nakon 48 sati čekanja morali su se povući.
Glavni problem obrane Bosanske Posavine bio je postojanje dviju linija zapovijedanja – političke i vojne. Dok je vojna logika nalagala potiskivanje agresora na jug – van puškometa, kako ne bi granatirali teritorij Hrvatske, odsudnu obranu i presijecanje koridora prema Krajini, čime bi se ubrzao i pad SAO Krajine u Hrvatskoj, hrvatsko vrhovništvo je, čini se, zapovjedilo obrnuto – puštanje Koridora Srbima i u skladu s tom odlukom, povlačenje HV iz tog dijela Bosanske Posavine.
Kako su se Srbi već uspaničili zbog mogućeg gubitka rata zbog nemanja koridora, u Grazu je sklopljen povijesni Sporazum Boban-Karadžić, veličanstven podvig hrvatske politike u BiH, koji i dan-danas fascinira hrvatske političare, ali i neke svjetske veličine kao što je Anders Behring Breivik.
U onoj mjeri u kojoj stoji tvrdnja kako je za dobivanje rata u BiH Srbima bio neophodan koridor, u toj mjeri stoji i tvrdnja kako je za gubitak Bosanske Posavine i pobjedu srpskih snaga u ratu u BiH, kriv Sporazum Boban-Karadžić. Tim je Sporazumom u Grazu 6.5.1992., kojim je utvrđeno kako su „obje strane suglasne da se u razgraničenju dvije konstitutivne jedinice na području Kupresa, kao i u BP (Derventa, Bos. Brod, Bos. Šamac, Odžak, Orašje, Modriča i Brčko) vodi računa o kompaktnosti prostora i komunikacijama“, Mate Boban praktično potpisao kapitulaciju hrvatsko-muslimanskih snaga u prostoru Koridora (Modriča-Odžak) bez pitanja 20.000 branitelja Hrvata i Muslimana.
Umjesto blagovremenog upozorenja i u skladu sa Sporazumom, organiziranog izvlačenja civila i postrojbi na dogovorenu crtu „kompaktnosti prostora i komunikacija“, vrhovništvo Republike Hrvatske, povlači 123. brigadu HV iz prostora sukoba, a nejakom HVO-u ostavlja zadaću obrane koridora, prepuštajući ih na milost i nemilost daleko nadmoćnijeg neprijatelja. Nakon kakvog-takvog otpora hrvatsko-muslimanskih branitelja (105. brigada HVO), 26.6.1992. je izgubljen koridor, dva dana kasnije i Modriča, 16 dana kasnije i Odžak. Uslijedilo je povlačenje i s onih prostora koji u Grazu nisu niti obećani Srbima.
Tijekom akcije „Koridor“, započete 24.6.1992., snage VRS (54.660 boraca) osvojile su 760 km2 teritorija s 4 grada (Modriča, Derventa, Odžak i Bosanski Brod) te 16 velikih i 8 manjih sela. Operacija je u potpunosti ostvarila ciljeve osim što je treća etapa (osvajanje Bosanskog Broda) završena sa 47 dana zakašnjenja.
Štetnost Sporazuma u Grazu uočio je čak i kameleonski gad dr. Zdravko Tomac, tadašnji potpredsjednik Vlade nacionalnog jedinstva Republike Hrvatske. On tvrdi kako je tekst Sporazuma dosta loš za hrvatske interese i za poziciju Hrvatske u svijetu. Zašto? Već se na prvi pogled vidi da je sporazum Radovan Karadžić potpisao kao 'predstavnik Srpske državne zajednice', čime indirektno Hrvati priznaju postojanje srpske države u BiH. Stvaranje srpske države na tom teritoriju omogućilo bi da srpska država po prvi puta u povijesti prijeđe rijeku Drinu. Nadalje, Sporazum je potpisan kada je to odgovaralo srpskoj strani, upravo kada su se Muslimani nakon dugog kolebanja počeli boriti, pa je normalno da su Muslimani taj sporazum shvatili kao 'nož u leđa'. Priznavanje podjele Bosne i potpis na podjelu Bosne s Karadžićem kao predstavnikom srpske države, doveo je u pitanje hrvatsku strategiju koja se temeljila na nepovredivosti i nepromjenjivosti granica bivših republika Jugoslavije. Ako bi se bilo gdje mijenjale granice, odnosno prekrajale prema etničkom sastavu pučanstva, onda bi došle u pitanje i postojeće granice Republike Hrvatske, jer bi se teško bilo obraniti od pritiska da onaj dio njenog teritorija gdje su Srbi u većini ne prepusti Srbiji, odnosno novoj srpskoj državi u Bosni. Na taj način prijetila je opasnost da se realiziraju bitni ciljevi zbog kojih je Milošević i išao u rat, stvorila bi se srpska država ne samo u Bosni nego i na dijelovima teritorija Hrvatske.
Osim toga, podjela na osnovi sporazuma Boban-Karadžić je i protiv interesa Hrvata u Bosni, Vojvodini i Boki kotorskoj. Izvan hrvatskog kantona, prema toj podjeli, ostalo bi 59% Hrvata koji bi, kao i Hrvati iz Vojvodine, morali napustiti svoja ognjišta, čime bi se bitno smanjio povijesni prostor na kojem su Hrvati živjeli stoljećima.
Tomac upozorava kako je, budući da je u to vrijeme HVO, zajedno s Muslimanima, držalo teritorij sjeverne Bosne, vrlo opasna 3. točka Sporazuma: 'Obje strane su suglasne da se u razgraničenju dvije konstitutivne jedinice na području Kupresa, kao i u Bosanskoj Posavini (Derventa, Bos. Brod, Bos. Šamac, Odžak, Orašje, Modriča i Brčko) vodi računa o kompaktnosti prostora i komunikacijama'. Ta je točka dovela u sumnju motive povlačenja jedinica HV-a i napuštanje toga teritorija.
Posebno je opasna i 6. točka: 'Slijedom naprijed dogovorenog prestaju razlozi za oružane sukobe između Hrvata i Srba na cijeloj teritoriji BiH', čime gospodin Boban, a preko njega i Hrvati, priznaju srbijanske neistine kao realnost, pristaju na njihovu strategiju koja se temelji na tome da nije riječ o agresivnom ratu Srbije protiv Republike Hrvatske i BiH, već da su to oružani sukobi između Hrvata i Srba na cijelom teritoriju BiH, zbog sporova oko razgraničenja koji teritorij kome pripada. (...) Taj je sporazum (...) potpisan u trenutku kada je konačno svjetska zajednica krenula s oštrijim mjerama prema Srbiji i Srbima, pa je on bio pojas za spašavanje Miloševiću i Karadžiću, koji im nije bačen prvi put.
Tomac kaže kako je Tuđman, iznenađen oštrinom reakcije u svijetu, u pismu Međunarodnoj zajednici još jedanput potvrdio da Hrvatska podržava jedinstvenost BiH kao države. Uskoro zatim uslijedio je i sporazum HDZ-a i SDA u Splitu o zajedničkoj borbi Hrvata i Muslimana protiv srpskog agresora i o mogućoj konfederaciji poslije rata. Međutim, kasnije je u jednom intervjuu Tuđman priznao da stoji iza Bobanova dogovora i sporazuma s Karadžićem u Grazu, kao i iza dogovora u Splitu, polazeći od prava i potrebe da se pregovara i sa Srbima i s Muslimanima.
Dakle, Sporazum u Grazu bio je vrlo nepovoljan za Republiku Hrvatsku, za Hrvate u Vojvodini i Crnoj Gori, a kakve je sve posljedice izazvao u BiH? Gubitak Bosanske Posavine, ali i kumovanje izbijanju hrvatsko-muslimanskih sukoba u ostatku BiH. (Zahvaljujući elementarnom političkom razumu hrvatskih i muslimanskih čelnika s prostora Bosanske Posavine, tijekom cijelog rata u BiH, između ove dvije etničke zajednice, na prostoru Bosanske Posavine, nije došlo do oružanog sukoba.)
Na koji je način Sporazum kumovao izbijanju sukoba Hrvata i Muslimana u BiH? Samo dva dana nakon Sporazuma u Grazu, general HVO HZ Herceg-Bosne Ante Roso ne priznaje odluke predsjedništva BiH o objedinjavanju svih naoružanih snaga na teritoriji BiH, te izdaje - po osnovi do sad postignutih sporazuma (tj. po osnovi Sporazuma u Grazu, op.a.) - protuzakonitu zapovijed da su na prostoru HZ HB legalne samo postrojbe HVO, da ostale postrojbe na tom teritoriju moraju priznati Stožer HVO kao glavno zapovjedništvo, te se ovom zapovijedi stavljaju van snage sve zapovijedi zapovjedništva TO i ista se na ovim prostorima smatra nelegalnom.
Netko će već utvrditi, jesu li temeljem četvrte točke te „Zapovijedi“ pripadnici HVO-a počeli razoružavati, hapsiti i u logore zatvarati muslimane, pripadnike Teritorijalne Obrane BiH, jer su ih „na tim prostorima smatrali nelegalnim“.
Naravno, plitko bi bilo govoriti kako je projekt Herceg-Bosne bio jedini i isključivi krivac za izbijanje sukoba između Hrvata i Muslimana u BiH. Među razloge tog sukoba mogli bi se ubrojiti sveopći strah u zemlji, stoljećima nataloženo nepovjerenje između Hrvata i Muslimana, sumnjiva ponašanja vojnih i političkih lidera i jednih i drugih, pritisak Srba na istočnu Bosnu zbog čega je mnoštvo muslimanskih izbjeglica preselilo u srednju Bosnu. Pogrešno bi bilo i pojednostavljivati kako je Sporazum bio isključivi krivac za pad Bosanske Posavine, pogrešno je i raspirivati mržnju između bosanskih i hercegovačkih Hrvata, govoreći kako su svi Hercegovci isti, kako su svi krivi za sudbinu bh. Hrvata, i tako teret odgovornosti koji bi trebao pasti na vojnu vrhušku Herceg-Bosne, kolektivno prebacivati na sve hercegovačke Hrvate.
Upravo je jedan hercegovački Hrvat prvi odlučno ustao protiv Sporazuma u Grazu. To je Vitomir Milas Raguž, tada Savjetnik veleposlanika u Misiji BiH pri UN, rođen u Stocu, a živi u Americi od 1974. On piše Bobanu da treba sklopiti dogovor s Muslimanima i u Londonu zajedno nastupiti s predstavnicima legitimne vlade BiH, jer: 1) Samostalno istupanje hrvatske delegacije direktno legitimira i djelovanje srpske delegacije koju predvodi ubojica, lažljivac i psihopat. Zajedničkim istupom Bobana s vladom BiH, Karadžićeva pozicija bi bila znatno oslabljena ili čak eliminirana. 2) Sudjelovanje samostalne delegacije hrvatskog naroda BiH daje legitimnost tvrdnji beogradskog režima da je rat u BiH etnički rat, a ne brutalna beogradska krađa bh. i hrvatskih zemalja. 3) Samostalnim nastupanjem, izjednačava se hrvatska i srpska politika, a to će biti štetno za Hrvate u slučaju strane vojne intervencije u BiH.
Ali Boban nije poslušao Raguža. Radije je slušao volju „vrhovnika“. Posljedice osjećamo i danas na svojoj koži. Zbog političke volje „vrhovnika“, pored individualnih i obiteljskih žrtava, u BiH je hrvatska politika doživjela katastrofu u cjelini. Izgubili su i oni za koje se obično misli kako su nešto dobili, Herceg-Bosanci. Ne samo da se nisu priključili Hrvatskoj, nego se nisu izborili ni za kulturnu (TV kanal, npr.), a kamoli za političku i teritorijalnu autonomiju. Dapače, kod većinskog muslimanskog naroda u BiH, izgubili su izuzetno važan „komšijski“ kredibilitet. A ona imovina koja je zarađena na švercu i ratnom profiterstvu, nije im blagoslovljena.
Bigbanitu | e-Posavina.com
idu dani
27.06.2012., 00:13
Pa zbog cjelovitosti teritorija Republike Srpske i njezine povezanosti sa Srbijom, bio je to put života, žila kucavica, put opstanka, kako su ga nazivali zapadni bh. Srbi i hrvatski Srbi iz SAO Krajine. Bez cestovne povezanosti Knina, Banjaluke, Beograda i Pala, srpske snage u BiH bi teže, ili nikako, dobile rat.
par interesantnih zapazanja.Dakle odbrana "zile kucavice" je agresija??
Znajući kolika je važnost koridora za rat u BiH, i Armija BiH je pokrenula ofanzivu na brčanskom ratištu i probila koridor koji je na najužem mjestu iznosio svega 4 km. Planirano je da se u borbu za koridor uključi i Hrvatska vojska s lijeve obale Save. Trebalo je da HV s 37 tenkova podrži operaciju ARBiH, no to se nije dogodilo. Borci ARBiH koji su probili koridor kod sela Gorice i izbili na desnu obalu rijeke Save, nakon 48 sati čekanja morali su se povući.
...A napad iz Hrvatske na Srbe u BiH je nesto sto je "trebalo da se desi po dogovoru".
U onoj mjeri u kojoj stoji tvrdnja kako je za dobivanje rata u BiH Srbima bio neophodan koridor, u toj mjeri stoji i tvrdnja kako je za gubitak Bosanske Posavine i pobjedu srpskih snaga u ratu u BiH, kriv Sporazum Boban-Karadžić.
Znaci neko je ipak pobijedio u ratu u BiH.
Sporazum je potpisan kada je to odgovaralo srpskoj strani, upravo kada su se Muslimani nakon dugog kolebanja počeli boriti, pa je normalno da su Muslimani taj sporazum shvatili kao 'nož u leđa'.
Hm.Cudno da Srbi potpisuju sporazum kad to odgovara srpskoj strani??
Posebno je opasna i 6. točka: 'Slijedom naprijed dogovorenog prestaju razlozi za oružane sukobe između Hrvata i Srba na cijeloj teritoriji BiH', čime gospodin Boban, a preko njega i Hrvati, priznaju srbijanske neistine kao realnost, pristaju na njihovu strategiju koja se temelji na tome da nije riječ o agresivnom ratu Srbije protiv Republike Hrvatske i BiH, već da su to oružani sukobi između Hrvata i Srba na cijelom teritoriju BiH, zbog sporova oko razgraničenja koji teritorij kome pripada.
A ovo je valjda najvece zlo "prestaju razlozi za oružane sukobe između Hrvata i Srba na cijeloj teritoriji BiH".
Za nekoga ko je "zelio mir" u najmanju ruku je cudno da najvecim zlom naziva prestanak sukoba.
A tek ova tvrdnja :"priznaju srbijanske neistine kao realnost, pristaju na njihovu strategiju koja se temelji na tome da nije riječ o agresivnom ratu Srbije protiv Republike Hrvatske i BiH"..dakle priznaju srbijanske neistine : "...Trebalo je da HV s 37 tenkova podrži operaciju ARBiH, no to se nije dogodilo."
..Ovo je naravno jedan dio "srbijanske agresije".
A ovo je valjda najvece zlo "[COLOR=#3c3c3c]prestaju razlozi za oružane sukobe između Hrvata i Srba na cijeloj teritoriji BiH".
Za nekoga ko je "zelio mir" u najmanju ruku je cudno da najvecim zlom naziva prestanak sukoba.
A tek ova tvrdnja :"priznaju srbijanske neistine kao realnost, pristaju na njihovu strategiju koja se temelji na tome da nije riječ o agresivnom ratu Srbije protiv Republike Hrvatske i BiH"..dakle priznaju srbijanske neistine : "...[COLOR=#3c3c3c]Trebalo je da HV s 37 tenkova podrži operaciju ARBiH, no to se nije dogodilo."
Mora ti se pojasniti.Posto je Armija BiH jedina legitimna vojna sila,HV je u sadejstvu sa Armijom BiH borio protiv agresora.Iz toga slijedi da HV nije agresor.Shvatas li sad?
fjall_raven
27.06.2012., 08:30
Mora ti se pojasniti.Posto je Armija BiH jedina legitimna vojna sila,HV je u sadejstvu sa Armijom BiH borio protiv agresora.Iz toga slijedi da HV nije agresor.Shvatas li sad?
Kako misliš jedina legitimna vojna sila? Poznaješ li pojam legitimnosti? Armija BiH je s obzirom na javno proklamovane ciljeve - vjerovatno najmanje legitimna od svih naših vojski.
Ragib Cena
27.06.2012., 08:38
...A napad iz Hrvatske na Srbe u BiH je nesto sto je "trebalo da se desi po dogovoru".
Znaci neko je ipak pobijedio u ratu u BiH.
Hm.Cudno da Srbi potpisuju sporazum kad to odgovara srpskoj strani??
A ovo je valjda najvece zlo "prestaju razlozi za oružane sukobe između Hrvata i Srba na cijeloj teritoriji BiH".
A tek ova tvrdnja :"priznaju srbijanske neistine kao realnost, pristaju na njihovu strategiju koja se temelji na tome da nije riječ o agresivnom ratu Srbije protiv Republike Hrvatske i BiH"..dakle priznaju srbijanske neistine : "...Trebalo je da HV s 37 tenkova podrži operaciju ARBiH, no to se nije dogodilo."
Rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija-broj 752 i 757 protiv Srbije i Crne Gore za agresiju na Republiku BiH.
Tuđman je neskriveno podržavao neustavno „samoorganiziranje“ Hrvata u BiH. Nije mu palo na pamet povući paralelu između „samoorganiziranja“ kninskih Srba i „samoorganiziranja“ bh. Hrvata.
Pa ipak, iako postoje sličnosti „samoorganiziranja“ Hrvata u BiH sa stvaranjem srpskih autonomnih oblasti u zemljama bivše Jugoslavije, više je razlika. Hrvatska, za razliku od Srbije, nije izvršila agresiju na BiH. Dogovor Izetbegovića i Tuđmana da će Hrvatska podržati samostalnu BiH, da će podržati i objedinjavanje svih vidova oružanog otpora, predstavlja pokriće da prisutnost vojske Republike Hrvatske u BiH nije ilegalna. Izetbegović je izjavljivao kako čak može donekle tolerirati i Matu Bobana jer ovaj govori o kantonu, a ne o Republici kako govori SDS, koji ne priznaje BiH. Pa čak i kad je Mate Boban izdao priopćenje za javnost 3.7.1992., u kojem praktički formira „državu u državi“, uspostavljajući privremenu izvršnu vlast u HZ Herceg-Bosni, Izetbegović je istakao kako to ipak ne dovodi u pitanje suverenitet i cjelovitost BiH, a HVO se smatra sastavnim dijelom jedinstvenih obrambenih snaga pod Predsjedništvom BiH. Kako god, nakon proglašenja HZ Herceg-Bosne sve se više razilaze Izetbegović i Tuđman, a unutar BiH naglo raste nepovjerenje između Hrvata i Bošnjaka sve do Vašingtonskog sporazuma.
idu dani
27.06.2012., 08:56
Rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija-broj 752 i 757 protiv Srbije i Crne Gore za agresiju na Republiku BiH.
Sta ti ona dokazuje??rezolucije su politicki dokumenti doneseni na osnovu ternutne snage clanica vijeca sigurnosti.Mogu donijeti i rezoluciju da sunce vise ne izlazi ako hoce, a sta mislis hoce li sunce da ih poslusa??
Nemoj da te sada podsjecam na sve rezolucije u vezi Kosova koje niko ne postuje.
A pogotovo da te podsjecam na presudu medjunarodnog suda koji je oslobodio srbiju optuzbe za agresiju.
Ali sta su sudovi za Ragiba.On je ipak u Gorazdu glavni autoritet :-)
Tuđman je neskriveno podržavao neustavno „samoorganiziranje“ Hrvata u BiH. Nije mu palo na pamet povući paralelu između „samoorganiziranja“ kninskih Srba i „samoorganiziranja“ bh. Hrvata.
Pa ipak, iako postoje sličnosti „samoorganiziranja“ Hrvata u BiH sa stvaranjem srpskih autonomnih oblasti u zemljama bivše Jugoslavije, više je razlika. Hrvatska, za razliku od Srbije, nije izvršila agresiju na BiH. Dogovor Izetbegovića i Tuđmana da će Hrvatska podržati samostalnu BiH, da će podržati i objedinjavanje svih vidova oružanog otpora, predstavlja pokriće da prisutnost vojske Republike Hrvatske u BiH nije ilegalna. Izetbegović je izjavljivao kako čak može donekle tolerirati i Matu Bobana jer ovaj govori o kantonu, a ne o Republici kako govori SDS, koji ne priznaje BiH. Pa čak i kad je Mate Boban izdao priopćenje za javnost 3.7.1992., u kojem praktički formira „državu u državi“, uspostavljajući privremenu izvršnu vlast u HZ Herceg-Bosni, Izetbegović je istakao kako to ipak ne dovodi u pitanje suverenitet i cjelovitost BiH, a HVO se smatra sastavnim dijelom jedinstvenih obrambenih snaga pod Predsjedništvom BiH. Kako god, nakon proglašenja HZ Herceg-Bosne sve se više razilaze Izetbegović i Tuđman, a unutar BiH naglo raste nepovjerenje između Hrvata i Bošnjaka sve do Vašingtonskog sporazuma.
Ovo ti je tek biser...recimo da se Dodik dogovori sa Rusima da ga pomognu vojno u BiH.U tom slucaju po tvojoj "logici" ulazak Ruske vojske u BiH ne bi bio agresija.
Imas ti mnogo tih svojih "logicnih" zakljucaka.
(znam da nisu tvoji zakljucci, salim se).
ummagumma
27.06.2012., 09:02
Kako misliš jedina legitimna vojna sila? Poznaješ li pojam legitimnosti? Armija BiH je s obzirom na javno proklamovane ciljeve - vjerovatno najmanje legitimna od svih naših vojski.
Pa ovako.. mora ti neko odgovoriti i zato dobro slušaj:
a) jedna nevina žrtva je dosta...
b) ako svi idemo u pakao/džehenem, onda po broju žrtava koje su likvidiralele jedinice VRS i falange sa kojima je VRS sinhronizirano djelovala, dakle, onda kada se zbroje svi civili koji su likvidirani samo zato što nisu Srbi, po monstruoznosti, po broju zatočenih Ne-Srba po pritvorima, zatvorima, logorima, po stratištima, po kidalju leševa i raznošenju u druge, treće, pete grobnice, po likvidacijama civila iz mržnje ili materijalne koristi, po svemu, zaista po svemu se VRS može porediti jedino sa Ustaškim pokretom i bestijalnošču kojom su likvidirali Srbe i Jevreje za vrijeme WWII.. Jednostavno nema te statistike o kojoj se VRS može porediti sa bilo kakavim organizovanim genocidnim rezultatima nakon WWII u Europi. Znači, prvo mjesto po zločinu, bestijalnosti, krvoločnosti i genozidnosti, pa nekig 40 mjesta prazno.. pa možda da se nko nađe u komparaziji 40 puta manjoj.
b) Ako pogledam šta si izvalio, onda ispada da je VRS bila legitimna, de facto, legitimnija od ARBiH, te sve gore pobrojano je legitimno počinila...
Zločin, odmazda, genocid, likvidacije, spaljivanje živih ljudi - VRS i njene filijale drže mjesto broj jedan, i to bez premca. Sljedeći bi mogao biti zločinački učinak Ustaškog pokreta za vrijeme WWII.. pa možda nađemo treće mjesto... mrsko mi sada tražiti po internetu...
Ragib Cena
27.06.2012., 09:10
Sta ti ona dokazuje??rezolucije su politicki dokumenti doneseni na osnovu ternutne snage clanica vijeca sigurnosti.Mogu donijeti i rezoluciju da sunce vise ne izlazi ako hoce, a sta mislis hoce li sunce da ih poslusa??
Nemoj da te sada podsjecam na sve rezolucije u vezi Kosova koje niko ne postuje.
A pogotovo da te podsjecam na presudu medjunarodnog suda koji je oslobodio srbiju optuzbe za agresiju.
Ali sta su sudovi za Ragiba.On je ipak u Gorazdu glavni autoritet :-)
Ovo ti je tek biser...recimo da se Dodik dogovori sa Rusima da ga pomognu vojno u BiH.U tom slucaju po tvojoj "logici" ulazak Ruske vojske u BiH ne bi bio agresija.
Imas ti mnogo tih svojih "logicnih" zakljucaka.
(znam da nisu tvoji zakljucci, salim se). Dokazuje mi da su Srbija i Crna Gora bile pod sankcijama u to vrijeme upravo zbog agresije,a Hrvatska nije . Rezolucija o Srebrenici će se morati poštovati ma koliko to bolno bilo;).El Gringo,pardon, Dodik nema nikakve veze sa Rusijom što se tiče vojne saradnje,o tome isključivo odlučuje Predsjedništvo BiH.
fjall_raven
27.06.2012., 09:15
Pa ovako.. mora ti neko odgovoriti i zato dobro slušaj:
a) jedna nevina žrtva je dosta...
b) ako svi idemo u pakao/džehenem, onda po broju žrtava koje su likvidiralele jedinice VRS i falange sa kojima je VRS sinhronizirano djelovala, dakle, onda kada se zbroje svi civili koji su likvidirani samo zato što nisu Srbi, po monstruoznosti, po broju zatočenih Ne-Srba po pritvorima, zatvorima, logorima, po stratištima, po kidalju leševa i raznošenju u druge, treće, pete grobnice, po likvidacijama civila iz mržnje ili materijalne koristi, po svemu, zaista po svemu se VRS može porediti jedino sa Ustaškim pokretom i bestijalnošču kojom su likvidirali Srbe i Jevreje za vrijeme WWII.. Jednostavno nema te statistike o kojoj se VRS može porediti sa bilo kakavim organizovanim genocidnim rezultatima nakon WWII u Europi. Znači, prvo mjesto po zločinu, bestijalnosti, krvoločnosti i genozidnosti, pa nekig 40 mjesta prazno.. pa možda da se nko nađe u komparaziji 40 puta manjoj.
b) Ako pogledam šta si izvalio, onda ispada da je VRS bila legitimna, de facto, legitimnija od ARBiH, te sve gore pobrojano je legitimno počinila...
Zločin, odmazda, genocid, likvidacije, spaljivanje živih ljudi - VRS i njene filijale drže mjesto broj jedan, i to bez premca. Sljedeći bi mogao biti zločinački učinak Ustaškog pokreta za vrijeme WWII.. pa možda nađemo treće mjesto... mrsko mi sada tražiti po internetu...
Ako sam te dobro shvatio, po tvom shvatanju istorije - VRS je počinila veće i strašnije zločine od NDHazije?
Ako sam te dobro shvatio, po tvom shvatanju istorije - VRS je počinila veće i strašnije zločine od NDHazije?
Odgovor je tOcan.
Odlicno si skonto, samo je pitanje da li si spreman prihvatiti tOcnost i realnost.?
Il ajmo ovako.Cetnici u 2ww su manje ucinili zlocina nego vojska i policija RS-a od 92 do 95 godine na podruciju BiH.
fjall_raven
27.06.2012., 10:16
Il ajmo ovako.Cetnici u 2ww su manje ucinili zlocina nego vojska i policija RS-a od 92 do 95 godine na podruciju BiH.
A ustaše još manje?
optimus
27.06.2012., 12:19
http://img.tacno.net/thumb.ashx?i=velezmostar.jpg&w=200&h=180
Devedeseti rođendan mitskog kluba: Velež je klub raje, ljubavi, ponosa i prkosa
By: Dragan Markovina
Bio jednom jedan klub. Veliki klub, samo pola stepenice iza klubova velike četvorke. Rajinski klub, klub nogometnih znalaca, crveni klub, klub s tradicijom, klub rođenih, simbol Mostara. Klub slične povijesti kao i Hajduk, s tom razlikom što je Velež uvijek bio radnički klub, za razliku od građanskog Hajduka. Skoro 90 godina kontinuiranog djelovanja, 77 poginulih igrača u narodnooslobodilačkoj borbi, nebrojeno nogometnih majstora.
A onda je došao HVO i ustvrdio da je taj remetilački faktor samo višak, da se nikako ne uklapa u čistoću nacionalnog bića i da ga od sutra nema biti. Osnovat ćemo Zrinjski umjesto njega. I bi tako.
Neki su pljunuli na svoje uspomene, neki su sve zaboravili, neki plaču u sebi, a neki sve lijepo ignoriraju, ali Zrinjski je sada činjenica koja je tu i u jednoj lijepoj, nadam se ne i dalekoj budućnosti, bit će samo sportski gradski rival i ništa više od toga.
Uostalom, pravedno je bilo obnoviti klub, koji je nekoć političkom odlukom ugašen. Ali, nije bilo pravedno oteti stadion, pljunuti na simbol grada i zaželjeti mu smrt. Nije bilo pravedno, ako imalo voliš vlastiti grad i ako si, makar i jednom otišao na neku od Veležovih utakmica. Ako imaš imalo ljudskosti u sebi.
Taj poniženi klub spasio je istočni Mostar, pa su ga onda spasili navijači vrativši mu petokraku na dres, a na kraju ga je spasio ponos i prkos ljudi koji ga vole. I do zla boga je ljigavo i gadljivo optuživati Velež da igra na livadi i da je bošnjački klub. Jer, nisu taj klub Bošnjaci nekome oteli, nego su neki ljudi na njega pljunuli, a neki su ga spasili. Radničko športsko društvo Velež 1922. Obratite pažnju na ovo š kad sljedeći put optužite klub da je bošnjački.
Bio sam na velikoj Hajdukovoj proslavi protiv Slavije i bio sam na derbiju u Vrapčićima. Oba ta događaja obilježio je nesrazmjer neviđene ljubavi s tribina i loše igre momaka na terenu.
Jer, mogu proći još mnoge godine prije nego Velež opet kao domaćin istrči na svoj stadion pod Bijelim brijegom. Nije čak isključeno ni da se to možda više nikad ne dogodi.
Mogu zauvijek taj klub voditi i u njemu igrati samo Bošnjaci i opet će to biti klub rođenih u ovom gradu.
Klub ljudi čiji obraz ne možeš kupiti, čije uspomene ne možeš izbrisati.
Ljudi kojima ne možeš lagati.
Velež Mostar, klub raje, ljubavi, ponosa i prkosa.
Klub svih nas.
http://img.tacno.net/thumb.ashx?i=velezmostar.jpg&w=200&h=180
Devedeseti rođendan mitskog kluba: Velež je klub raje, ljubavi, ponosa i prkosa
By: Dragan Markovina
Bio jednom jedan klub. Veliki klub, samo pola stepenice iza klubova velike četvorke. Rajinski klub, klub nogometnih znalaca, crveni klub, klub s tradicijom, klub rođenih, simbol Mostara. Klub slične povijesti kao i Hajduk, s tom razlikom što je Velež uvijek bio radnički klub, za razliku od građanskog Hajduka. Skoro 90 godina kontinuiranog djelovanja, 77 poginulih igrača u narodnooslobodilačkoj borbi, nebrojeno nogometnih majstora.
A onda je došao HVO i ustvrdio da je taj remetilački faktor samo višak, da se nikako ne uklapa u čistoću nacionalnog bića i da ga od sutra nema biti. Osnovat ćemo Zrinjski umjesto njega. I bi tako.
Neki su pljunuli na svoje uspomene, neki su sve zaboravili, neki plaču u sebi, a neki sve lijepo ignoriraju, ali Zrinjski je sada činjenica koja je tu i u jednoj lijepoj, nadam se ne i dalekoj budućnosti, bit će samo sportski gradski rival i ništa više od toga.
Uostalom, pravedno je bilo obnoviti klub, koji je nekoć političkom odlukom ugašen. Ali, nije bilo pravedno oteti stadion, pljunuti na simbol grada i zaželjeti mu smrt. Nije bilo pravedno, ako imalo voliš vlastiti grad i ako si, makar i jednom otišao na neku od Veležovih utakmica. Ako imaš imalo ljudskosti u sebi.
Taj poniženi klub spasio je istočni Mostar, pa su ga onda spasili navijači vrativši mu petokraku na dres, a na kraju ga je spasio ponos i prkos ljudi koji ga vole. I do zla boga je ljigavo i gadljivo optuživati Velež da igra na livadi i da je bošnjački klub. Jer, nisu taj klub Bošnjaci nekome oteli, nego su neki ljudi na njega pljunuli, a neki su ga spasili. Radničko športsko društvo Velež 1922. Obratite pažnju na ovo š kad sljedeći put optužite klub da je bošnjački.
Bio sam na velikoj Hajdukovoj proslavi protiv Slavije i bio sam na derbiju u Vrapčićima. Oba ta događaja obilježio je nesrazmjer neviđene ljubavi s tribina i loše igre momaka na terenu.
Jer, mogu proći još mnoge godine prije nego Velež opet kao domaćin istrči na svoj stadion pod Bijelim brijegom. Nije čak isključeno ni da se to možda više nikad ne dogodi.
Mogu zauvijek taj klub voditi i u njemu igrati samo Bošnjaci i opet će to biti klub rođenih u ovom gradu.
Klub ljudi čiji obraz ne možeš kupiti, čije uspomene ne možeš izbrisati.
Ljudi kojima ne možeš lagati.
Velež Mostar, klub raje, ljubavi, ponosa i prkosa.
Klub svih nas.
http://www.weltfussballarchiv.com/images/logos/velezmostar_old.gif
Možda nekima treba dioptrija, da im olakšam.
fjall_raven
27.06.2012., 13:31
http://www.weltfussballarchiv.com/images/logos/velezmostar_old.gif
Možda nekima treba dioptrija, da im olakšam.
Sve je crno-bijelo!
P.S. Moj je veći!
http://www.partizan.rs/wp-content/uploads/2011/04/new_crnigrb_1280.png
optimus
27.06.2012., 13:36
Off koji ste započeli sa Armijom BiH, ustašama i četnicima, srpskom pitanju na ovoj temi....., je završen kao OFFtopičarenje.
Svaki nastavak tog šupljaka, bit će smatran kao kršenje pravila Foruma !
Dr Lecter
27.06.2012., 13:53
Stvarno. Ova im tema dođe baš kao neka šupa.
I što je interesantno, duša im ovdje doći przniti.
Kad se ukinu kantoni,onda vise nece biti potreba za ovom temom. :D
Dr Lecter
27.06.2012., 20:32
Kad se ukinu kantoni,onda vise nece biti potreba za ovom temom. :D
Da. Biti će suvišna.
Preimenovaćemo je u ''Dnevna kronika HZ Herceg-Bosna''
Da. Biti će suvišna.
Preimenovaćemo je u ''Dnevna kronika HZ Herceg-Bosna''
Nek je preimenuju u Stolna Hrvatska Zemlja,sasvim je svejedno :D
Dr Lecter
28.06.2012., 08:07
Da svi bogdo misle k'o i ti.
Ragib Cena
28.06.2012., 08:44
Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini je žrtvovan ideji hrvatske nacije,danas raseljen,izdan i prevaren,i na žalost nalazi se na rubu opstanka.Što je najtragičnije,bh. Hrvati nisu naučili historijsku lekciju,nego i dan- danas vode istu politiku koja ih je upropastila.Primjera radi-tokom 90-tih,Boban po Šuškovim i Tuđmanovim instrukcijama dobro surađivao s Karadžićem u izdaji i iseljenju bosanskih Hrvata,tako danas predsjednik HDZ-a Dragan Čović odlično surađuje s Dodikom,hvališe njegovu,od Hrvata i Bošnjaka,očišćenu Republiku Srpsku i govori da sa Srbima nema nikakvih otvorenih pitanja.
fjall_raven
28.06.2012., 08:58
Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini je žrtvovan ideji hrvatske nacije,danas raseljen,izdan i prevaren,i na žalost nalazi se na rubu opstanka.Što je najtragičnije,bh. Hrvati nisu naučili historijsku lekciju,nego i dan- danas vode istu politiku koja ih je upropastila.Primjera radi-tokom 90-tih,Boban po Šuškovim i Tuđmanovim instrukcijama dobro surađivao s Karadžićem u izdaji i iseljenju bosanskih Hrvata,tako danas predsjednik HDZ-a Dragan Čović odlično surađuje s Dodikom,hvališe njegovu,od Hrvata i Bošnjaka,očišćenu Republiku Srpsku i govori da sa Srbima nema nikakvih otvorenih pitanja.
A Bošnjaci u cijeloj toj priči nevini i naivni? :bih:
Dr Lecter
28.06.2012., 09:04
I ti navro odmah s pitanjem.
Pusti čovjeka dok nađe odgovarajući link.
Da svi bogdo misle k'o i ti.
Svi jedva cekaju preglasavanje. Po mogucnosti vec za dvije godine :bih::bih:
Dr Lecter
28.06.2012., 16:39
Na žalost, nema više preglasavanja. Neće biti izvodivo, nikad više.
Iz najmanje dva razloga, a intimno se nadam i iz tri.
Ragib Cena
29.06.2012., 01:06
I ti navro odmah s pitanjem.
Pusti čovjeka dok nađe odgovarajući link.
Nije potrebno
Ragib Cena
29.06.2012., 01:07
A Bošnjaci u cijeloj toj priči nevini i naivni? :bih:Bošnjačka nevinost se trebala svesti na 9%.Naivni nisu da ne skontaju da velikosrpskim i velikohrvatskim nacrtima zajednička su dva najvažnija sadržaja> uspostavljanje etnonacionalne vlasti na teritorijama i potpuno uništenje bošnjačke prisutnosti na njima,te razaranje bosanske države kao mogućeg predstavnika potreba i ciljeva svih sudionika bosanskog jedinstva.
Ragib Cena
29.06.2012., 01:15
Iz najmanje dva razloga, a intimno se nadam i iz tri.A ni Herceg Bosne.Dok to ne shvate neće biti ni preglasavanja.Bh.Hrvati su (većina na žalost),od konstitutivnog naroda i žrtve,putem dvosmislene HZ Herceg-Bosne pretvoreni u kolaboracioniste,''jednog od agresora na BiH'' i nacionalnu manjinu.
fjall_raven
29.06.2012., 06:48
Bošnjačka nevinost se trebala svesti na 9%.Naivni nisu da ne skontaju da velikosrpskim i velikohrvatskim nacrtima zajednička su dva najvažnija sadržaja> uspostavljanje etnonacionalne vlasti na teritorijama i potpuno uništenje bošnjačke prisutnosti na njima,te razaranje bosanske države kao mogućeg predstavnika potreba i ciljeva svih sudionika bosanskog jedinstva.
Ne vidim tu ništa sporno. Tako nastaju države.
Ne misliš valjda da je ova tvoja priča nekome nova i nepoznata. Ne misliš valjda da nekome još uvijek nije došlo iz guzice u glavu?
Nego, recimimatereti - šta ti znači ovo "sudionik bosanskog jedinstva"? :)
Ragib Cena
29.06.2012., 08:43
Ne vidim tu ništa sporno. Tako nastaju države.
Ne misliš valjda da je ova tvoja priča nekome nova i nepoznata. Ne misliš valjda da nekome još uvijek nije došlo iz guzice u glavu?
Nego, recimimatereti - šta ti znači ovo "sudionik bosanskog jedinstva"? :)Države u većini slučajeva (posebice na Balkanu) nastaju ratovima.Na žalost,Hrvatima u ovoj zemlji još nije,jer im to odredjuju velikosrpski krugovi.Oni su odredjivali mjeru hrvatskim pretenzijama,ali i dosezima,vršeći tako posredno i na paradoksalan način odredjenje hrvatske politike prema Bosni.Dodik ljubomorno ''čuva'' svoje prostore,nužno producirajući novi hrvatsko-bošnjački sukob oko raspodjele teritorija unutar Federacije BiH.Sporazumno srpsko- hrvatsko poricateljsko antibošnjačko i antibosansko djelovanje .Referirao sam na povijesno iskustvo Cvetković-Mačekovog sporazuma o podjeli Bosne iz 1939.godine.
ummagumma
29.06.2012., 09:07
Države u većini slučajeva (posebice na Balkanu) nastaju ratovima.Na žalost,Hrvatima u ovoj zemlji još nije,jer im to odredjuju velikosrpski krugovi.Oni su odredjivali mjeru hrvatskim pretenzijama,ali i dosezima,vršeći tako posredno i na paradoksalan način odredjenje hrvatske politike prema Bosni.Dodik ljubomorno ''čuva'' svoje prostore,nužno producirajući novi hrvatsko-bošnjački sukob oko raspodjele teritorija unutar Federacije BiH.Sporazumno srpsko- hrvatsko poricateljsko antibošnjačko i antibosansko djelovanje .Referirao sam na povijesno iskustvo Cvetković-Mačekovog sporazuma o podjeli Bosne iz 1939.godine.
Ragibe, nemoj sada da moramo sve ispočetka.. "Joker" je pobrisao vazelinski ulet Lectera kod The Krkana .. tu legendarnu ispovijest u obliku "zakletve mi" kako je Krkan pomogao SOKO grupu da osane na vlasti (pod zastavom Muhameda, pardon, pod zastavom brbe za treći).
Šteta.. ali Joker voli Lectera i shvatio je na vrijeme bi da ta iskrena i nadasve vazelinska izvala primarne emocije prema Krkanu koji plaća nekoliko pljuvačkih portala u Herceg-Srpskoj, mogla ugroziti organizovano pljuvanje po svemu što dolazi iz Sarajeva, a kosi se sa konceptom "Herceg-Srpska-Agrokomerc".
Iz najmanje dva razloga, a intimno se nadam i iz tri.
ZAŠTO SE NE OTVARA JAVNI WC U Mostaru nitko neće da radi za 1000 maraka
http://www.sutra.ba/novost/65096/U-Mostaru-nitko-nece-da-radi-za-1000-maraka
'To je zoran primjer kako ova vlast nije u stanju otvoriti ni običan WC i da nam je ekonomija na takvom nivou da i kad se nešto poput WC-a otvori, mora se tražiti stranačka veza za zapošljavanje.'' – poručuje revoltirani građanin, upoznat s tematikom, uporan da ga se ne imenuje.
''Mostar mora imati javni WC. Činjenica je da je javni WC napravljen, da je završen, ali da nije u funkciji. Očigledno je da je problem ili tehničke naravi ili nemogućnost postizanja dogovora HDZ-a i SDA, tko će raditi u njemu, Hrvat, Bošnjak ili Srbin. Očigledno je pitanje vitalnog nacionalnog interesa ko će raditi u javnom WC-u.'', poručuje Zoran Perić, predsjednik Gradskog odbora SDP Mostar.
Dr Lecter, u čemu je fazon.
Ne mogu se dogovoriti, ko hoće da radi ili ko neće da radi.
http://www.sutra.ba/slike/drustvo/Mostar-spanjolski-trg-javni-wc.jpg
Dr Lecter
29.06.2012., 13:53
Mogao bi se upravo Zoran Perić i zaposliti tu. Čtav život ni dana radnog staža - stranački kadrovik od kratkih pantala.
Za drugi posao i nema kvalifikacija.
Dr Lecter
29.06.2012., 13:57
Bošnjačka nevinost se trebala svesti na 9%.Naivni nisu da ne skontaju da velikosrpskim i velikohrvatskim nacrtima zajednička su dva najvažnija sadržaja> uspostavljanje etnonacionalne vlasti na teritorijama i potpuno uništenje bošnjačke prisutnosti na njima,te razaranje bosanske države kao mogućeg predstavnika potreba i ciljeva svih sudionika bosanskog jedinstva.
Šta si još čuo na hutbi?
Pa otkuda više vadite te mitove.
Moj Ragibe, nikad se ti s tom pameću nećeš ni provozati u Audiju, a ne još i kupiti ga.
cheguevara
29.06.2012., 14:31
Države u većini slučajeva (posebice na Balkanu) nastaju ratovima.Na žalost,Hrvatima u ovoj zemlji još nije,jer im to odredjuju velikosrpski krugovi.Oni su odredjivali mjeru hrvatskim pretenzijama,ali i dosezima,vršeći tako posredno i na paradoksalan način odredjenje hrvatske politike prema Bosni.Dodik ljubomorno ''čuva'' svoje prostore,nužno producirajući novi hrvatsko-bošnjački sukob oko raspodjele teritorija unutar Federacije BiH.Sporazumno srpsko- hrvatsko poricateljsko antibošnjačko i antibosansko djelovanje .Referirao sam na povijesno iskustvo Cvetković-Mačekovog sporazuma o podjeli Bosne iz 1939.godine.
Bilo bi pošteno ovo staviti pod navodnike. U protivnom bi te autor mogao tužiti za krađu intelektualne svojine.
Drugim riječima, ne kiti se tuđim perjem.
Ragib Cena
29.06.2012., 15:20
Bilo bi pošteno ovo staviti pod navodnike. U protivnom bi te autor mogao tužiti za krađu intelektualne svojine.
Drugim riječima, ne kiti se tuđim perjem.
A sporno je?
Dr Lecter
29.06.2012., 15:30
To Ragibe :kokice:
Nitko se ne može linkati i rječkati s tobom :)
Ragib Cena
29.06.2012., 15:47
Šta si još čuo na hutbi?
Pa otkuda više vadite te mitove.
Moj Ragibe, nikad se ti s tom pameću nećeš ni provozati u Audiju, a ne još i kupiti ga.Nabavio sam još prošle godine BMW iz Buhova:D.Nego,duguješ mnogim forumašima odgovor...Na kojim dijelovima Bosne i Hercegovine bi se zasnivao taj tvoj treći?Je li to eksplicitno interesno ograničenje na samo jedan dio države-zapadnu Hercegovinu ili???
Dr Lecter
29.06.2012., 16:27
Bježi Ragibe, ja mislio ti ozbiljan čovjek. Gdje ćeš crn ne bio BMW, pa još u Goraždu. Ne valja te vidjeti. A i troši to Ragibe. Treba ti do bosanskog mora 50 litara, a i to ako je prazna cesta. A ne dao bog do rvackog mora. Dobro, ako nećeš na more, pošto si patriJota, opet ti do onog tuzlanskom mora dođe isto.
Inače, treba biti realan. Ja nisam niti demograf, niti političar. Po meni, prostori u kojima je distributer el. energije EP HZ HRB, trebali bi tvoriti taj famozni treći.
A je li ono samo Z.Mostar je el. HZHB ?
Dr Lecter
29.06.2012., 17:19
Da, samo zapadni Mostar. On je na snadbijevanju od EP HZ HB.
A za istočni Mostar trenutno nema šaMsi. Pred njima je dug put na ispunjavanju uvjeta i približavanju hercegbosanskim integracijama, ....nešto poput puta BiH u EU.
Vidjet ćemo. Nisu dovoljne samo riječi, trebaju i konkretna djela i reforme.
ummagumma
29.06.2012., 17:59
A za istočni Mostar trenutno nema šaMsi. Pred njima je dug put na ispunjavanju uvjeta i približavanju hercegbosanskim integracijama, ....nešto poput puta BiH u EU.
Valja znati ukrasti već ukradeno.. To se kaže: "Ukralo ga po nabavnoj". Dug je to put, a nema Hercegovačke banke...
producent
29.06.2012., 18:02
. Dug je to put, a nema Hercegovačke banke...
.a nema ni Bicakcica ni Brankovica...
pihh....bruka...
Dr Lecter
29.06.2012., 19:00
Pa dobro. Banku zna i diler ili bivši čobanin otvoriti. Barem to nije sporno.
Uspostavom odgovarajuće zakonske legislative, biti će i banaka. Valjda ćemo imati zaseban račun. Ne mislim čitav život od plaće i ostalih poreza financirati 1 256 568 demobilisanih boraca i sanirati one propale gigante i rudnike iz doba realsocijalizma. Nas je malo, i možemo samo od poljoprivrede i šverca živjeti k'o bubreg u loju. Topla zima, pa se ne daje mnogo u grijanje i garderobu :)
revizor
29.06.2012., 23:50
Bježi Ragibe, ja mislio ti ozbiljan čovjek. Gdje ćeš crn ne bio BMW, pa još u Goraždu. Ne valja te vidjeti. A i troši to Ragibe. Treba ti do bosanskog mora 50 litara, a i to ako je prazna cesta. A ne dao bog do rvackog mora. Dobro, ako nećeš na more, pošto si patriJota, opet ti do onog tuzlanskom mora dođe isto.
Inače, treba biti realan. Ja nisam niti demograf, niti političar. Po meni, prostori u kojima je distributer el. energije EP HZ HRB, trebali bi tvoriti taj famozni treći.
A sto znaci, odrices se Vjekoslave,ostavljas je nama u amanet:confused::bih:
producent
29.06.2012., 23:56
Vjeka nebi sa njima ni u dzenet...;)
Dr Lecter
30.06.2012., 07:02
Da sam bogdo vama :)
e cuj hero pa inteligetan,gdje ba to ima, svasta..
vec selam svima
Ragib Cena
30.06.2012., 08:40
Inače, treba biti realan. Ja nisam niti demograf, niti političar. Po meni, prostori u kojima je distributer el. energije EP HZ HRB, trebali bi tvoriti taj famozni treći.Obezbjedio se Ragib za krizna vremnena ;).Sezonski to podmiruju Švabice,posjedujem nekretnine u Neumu (kuća u Surdupu) i dva stana u Mlinima kod Dubrovnika:D.Mislim se nešto da bi lijepo bilo na bosanskom moru otvoriti takmičenje u tresenju guzama iz svih kantona dok se naši političari ne dogovore o trećem i rekonstrukciji Vlade FBiH:loler:.
http://www.youtube.com/watch?v=IAuVfEQmfVo&feature=player_embedded
Ragib Cena
30.06.2012., 08:43
http://www.javno.ba/images/stories/SAMO_NA_JAVNO/miro_kraljevic_thumb_medium250_175.jpg (http://www.javno.ba/images/stories/SAMO_NA_JAVNO/miro_kraljevic.jpg)
Mi, Kraljević..
ŠIROKI BRIJEG – Počeo je pravi mali rat priopćenjima na relaciji Narodne stranke Radom za boljitak s jedne, te HDZ-a BiH s druge strane, a u prilog tome najbolje govori najnovije priopćenje iz Boljitkove „kuhinje“ koje uistinu zaslužuje posebnu pozornost, jer ako se ispostavi kako je istina to što se spočitava širokobriješkom načelniku - izgradnja puta kroz Dječji vrtić, narod bi na predstojećim izborima mogao kazniti i Kraljevića i njegovu stranku bez obzira koliko i njihova konkurencija bila (ne)popularna!
Pročitajte u cijelosti priopćenje:
„Šokirani smo činjenicom da bi sljedeći tjedan, navodno, trebali krenuti radovi na izgradnji ulice koja ima za cilj spojiti Dom zdravlja s ulicom Bana Jelačića, a koja bi trebala ići kroz dvorište Dječjeg vrtića Pčelica u samom središtu Širokog Brijega“.
„Ovu informaciju smo doznali iz medija, jer je očito načelniku Miri Kraljeviću stalo da stanovnici Širokog Brijega ne saznaju ništa do samog početka radova, kad će i tako biti kasno jer ''šutljiva većina'' neće ni ovaj put učiniti ništa kako bi spriječila devastaciju ono malo zelenila koje se nalazi u dvorištu vrtića“.
„Podsjećamo javnost da općinski vijećnici nisu izglasali ovakvu odluku jer je protivno zdravom razumu uništiti zelenilo koje predstavlja pluća grada, a samim time Dječji vrtić Pčelica i oduzeti širokobriješkoj djeci pravo na sigurno djetinjstvo“.
„Mi iz Općinskog povjerenstva Narodne stranke Radom za boljitak nismo protiv rasterećenja prometa oko Doma zdravlja, ali ne na ovaj način. Postoje i drugi načini, kao na primjer saniranje ulice dr. Jure Grubišića“.
„Pozivamo načelnika Miru Kraljevića da još jedanput preispita svoju odluku, odnosno da upita Širokobriježane što oni misle o njegovom potezu uništavanja zelenih površina u samom središtu grada. Također ga pozivamo ovim putem da javno predoči svu postojeću dokumentaciju za ove planirane radove kao što je natječaj za izvođača radova ili projektnu dokumentaciju planiranih radova. Ukoliko toga nema predlažemo da svu krivnju svali na Lijanoviće, kao što to inače čini kad nema argumenata“.
JAVNO.ba
Dr Lecter
30.06.2012., 08:47
Džaba Ragibe.
Zadnji trzaji Dnevnog lista.
strelok
30.06.2012., 13:30
Džaba Ragibe.
Zadnji trzaji Dnevnog lista.
Jezikpolomio. Opet tvoja notorna socijalna neosjetljivost na rođene sunarodnike, ovaj put kolege novinare.
Nego, koji se vrag zapravo dešava? Otkud "cestom na vrtić"? Opet lokalni tajkuni zakuhali?
Da sam bogdo vama http://forum.dnevniavaz.ba/images/smilies/1.gif
Šta je bilo, oteli je sjevernjaci?http://forum.dnevniavaz.ba/images/smilies/220810/loler.gif
strelok
30.06.2012., 13:43
Први у Хрвата БиХ, Жељко Комшић, изразио је своју подршку првом министру БиХ, премијеру Беванди, такођер хрватском представнику, како и доликује.
Од непријепорне је важности ова формална подршка, ако се зна како злобни језици покушавају унијети неслогу међу гранитно јединство хрватских политичара у питањима од националног интереса. Како сазнаје Форум Аваза, на ову вијест је г-дин др. Човић кратко подигао обрву, напућио доњу усну, и сркнуо свјеже исцјеђен сок од наранџи уз уздах олакшања :" Ахххх!".
http://www.dnevniavaz.ba/thumb.php?src=files/februar2012/zeljko_komsic_podnio_ostavku_sve_duznosti_sdp_u_bi h_slika_163801_788376297.jpg&w=255&h=166&zc=1
Комшић: "Беванда је јаран и по"
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da će podržati sve odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande u vezi sa promjenama u Vijeću ministara.
„Ako bi došlo i do toga da neko pokrene pitanje povjerenja predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, ponovo bih podržao Vjekoslava Bevandu i glasao za njega“, istakao je Komšić za „Večernji list“, izdanje za BiH.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda dostavio je 25. juna Parlamentarnoj skupštini BiH Odluku o smjeni ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića, ministra odbrane Muhameda Ibrahimovića i zamjenika ministra finansija i trezora BiH Fuada Kasumovića, koji su kadrovi SDA.
Dr Lecter
30.06.2012., 14:58
Da je ovoga Željka lijepo krstiti, pričestiti, krizmati. Pa onda mu naći kakvu Anu-Mariju ili Dominiku od nekih naših boljih kuća, možda bi i čovjek od njega postao.
Dodatno još malo doškolovati, odviknuti od nerada i javašluka, pojasniti mu još neke elementarne stvari vezane za ponašanje, riječnik, moral, ponos i stav.... i mogao bi u mene, u službu za nadzor objekata i imovine, kao neposredni izvršitelj istog :kokice:
Da je ovoga Željka lijepo krstiti, pričestiti, krizmati. Pa onda mu naći kakvu Anu-Mariju ili Dominiku od nekih naših boljih kuća, možda bi i čovjek od njega postao.
Dodatno još malo doškolovati, odviknuti od nerada i javašluka, pojasniti mu još neke elementarne stvari vezane za ponašanje, riječnik, moral, ponos i stav.... i mogao bi u mene, u službu za nadzor objekata i imovine, kao neposredni izvršitelj istog :kokice:
Zeljko je jedan od najpismenijih Hrvata u BiH.
Nauka je davno dokazala zasto neki ljudi uvijek imaju potrebu ponizavati ili omalovazavati druge.
Naravno nije rijec o 'nauci' kupovanja diploma u Grudama ili Kiseljaku.
Dr Lecter
30.06.2012., 19:27
Zeljko je jedan od najpismenijih Hrvata u BiH.
Ovo je za trajnog bana.
Ovako uvrijediti čitav jedan narod :sakomuglavu:
Inače, sagledavajući činjenično stanje, mogu ti reći da si i ti po meni jedan od najpismenijih Bošnjaka u Bosni :cool:
Dr Lecter
30.06.2012., 19:35
Nauka je davno dokazala zasto neki ljudi uvijek imaju potrebu ponizavati ili omalovazavati druge.
Naravno nije rijec o 'nauci' kupovanja diploma u Grudama ili Kiseljaku.
Oooo. Siđe Hegel :) Oprosti što te nisam odmah prepoznao.
De nam ukratko elaboriraj taj davni naučni dokaz ''zašto neki ljudi uvijek imaju potrebu ponizavati ili omalovažavati druge''.
Samo se nemoj zapetljati...vas sam se u hou pretvorio :cool:
Ovo je za trajnog bana.
Ovako uvrijediti čitav jedan narod :sakomuglavu:
Inače, sagledavajući činjenično stanje, mogu ti reći da si i ti po meni jedan od najpismenijih Bošnjaka u Bosni :cool:
Hrvati se trebaju ponosti sto je Zeljko K. bas pripadnik Hrvata iz BiH.Druga stvar sto ga ti ne simpatises...
De nam ukratko elaboriraj taj davni naučni dokaz ''zašto neki ljudi uvijek imaju potrebu ponizavati ili omalovažavati druge''.
Objasnjavati Hagelove teorije ili Kantove kritike nekome ko ne vlada ni elementarnim stvarima nauke
kojom se navodno bavi bi bilo gubljenje vremena.
Ostaje 'nepoznanica' zasto si se nasao prozvanim i kako si uspio razumjeti post napisan na
satrovacko-jalijaskom jeziku.
Dr Lecter
01.07.2012., 08:14
Ma bježi Odani. Eto mi pameti, uhvatio se tobom heklati :(
Gori ja od tebe.
ummagumma
01.07.2012., 10:25
Objasnjavati Hagelove teorije ili Kantove kritike nekome ko ne vlada ni elementarnim stvarima nauke
kojom se navodno bavi bi bilo gubljenje vremena.
Ostaje 'nepoznanica' zasto si se nasao prozvanim i kako si uspio razumjeti post napisan na
satrovacko-jalijaskom jeziku.
Hapi - Drpi - Zemi
Trojedina formula celofaniranih interesa "najugroženijeg naroda".
fear grills
01.07.2012., 10:49
http://www.dnevniavaz.ba/thumb.php?src=files/jun2012/dragan___ovi___234545870.jpg&w=255&h=166&zc=1
Dragan Čović, HDZ BiH
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je za "Dnevni avaz" da su HDZ BiH i HDZ 1990 odavno ujedinili razmišljanje kada je u pitanju BiH, pozicija hrvatskog naroda i evropski put naše zemlje. Komentirajući navodne zahtjeve Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a Hrvatske, za ujedinjenjem dva HDZ-a u BiH, Čović kaže da rukovodstva dvije stranke to nikada neće raditi zbog nekog drugog, osim svojih glasača i članova.
Više kalkulacija
- To je razina koju smo dostigli i više od toga bi bila špekulacija, osobito da neko izvana, bez obzira ko je to, traži i osjeća potrebu za nečim takvim. Ako se stvori nekada jedan ambijent i procijeni od oba vodstva da je i to racionalno, možemo o tome razmišljati, ali to isključivo kao potrebu naših glasača i članova. U ovome trenutku u tom smislu se ne vode baš nikakvi razgovori - kaže Čović.
Kada je u pitanju proces rekonstrukcije vlasti na državnom i federalnom nivou, Čović kaže da očekuje da će sve biti gotovo do 15. jula.
- Ima tu više kalkulacija. Ako želimo presjeći, ima mehanizama da to provedemo, na državnoj razini i bez Doma naroda, ako treba. Procjenjivat ćemo da li koristiti neke druge mehanizme - kaže Čović.
Kada su u pitanju dešavanja na federalnom nivou te nezakonita smjena ministra Desnice Radivojevića, Čović kaže da ne zna zašto se to čini.
- Mislim da SDA time neće ništa dobiti, osim što se otvara puno priča i naznaka o načinu rada u nekim strankama. Radivojević je izrazio volju da ostane u Federalnoj vladi i on će u njoj ostati. Niko ne može utjecati. Ono što sam ja čuo i što mi nije jasno i što nije dobro, da je napravljen falsifikat u potpisima, te da je jedna izjava vezana za stranku pretočena u izjavu vezanu za vlast. Nema potrebe oko toga dalje raspravljati. Ako su SDP i SBB spremni da prihvate Radivojevića, on će biti tamo - kaže Čović.
On dodaje da Živko Budimir upada iz zamke u zamku. Ističe da Budimira ne doživljava kao predsjednika FBiH, jer je napravio već dovoljno štete te bi mu "bilo mudrije da se izvuče iz svega i sačuva malo dostojanstva".
Više nego pozitivan sastanak u Briselu
Dragan Čović kaže da je sastanak predsjednika bh. stranaka sa zvaničnicima Evropske unije u Briselu bio više nego pozitivan, što govori i Mapa puta koju je dobila BiH.
- Vjerujem da je ono što smo dobili moguće realizirati. Naš šestorica smo se vrlo jasno izjasnili o tome i kazali da nema nijednog razloga da sve zahtjeve ne provedemo i do kraja godine predamo aplikaciju za članstvo u EU - kaže Čović.
Podijeli na: http://www.dnevniavaz.ba/themes/default/img/facebook.gif Facebook (http://www.facebook.com/sharer.php?u=http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/103540-dragan-covic-za-dnevni-avaz-do-15-jula-zavrsit-cemo-rekonstrukciju-vlasti.html) http://www.dnevniavaz.ba/themes/default/img/delicious.gif del.icio.us (http://del.icio.us/post?url=http://www.dnevniavaz.ba/index.php?news=103540&title=Dragan%20%C4%8Covi%C4%87%20za%20%22Dnevni%20 avaz%22:%20Do%2015.%20jula%20zavr%C5%A1it%20%C4%87 emo%20rekonstrukciju%20vlasti) http://www.dnevniavaz.ba/themes/default/img/digg_16x16.gif Digg (http://www.digg.com/submit?phase=2&url=http://www.dnevniavaz.ba/index.php?news=103540) http://www.dnevniavaz.ba/themes/default/img/stumbleit.gif StumbleUpon (http://www.stumbleupon.com/submit?url=http://www.dnevniavaz.ba/index.php?news=103540&title=Dragan%20%C4%8Covi%C4%87%20za%20%22Dnevni%20 avaz%22:%20Do%2015.%20jula%20zavr%C5%A1it%20%C4%87 emo%20rekonstrukciju%20vlasti) http://www.dnevniavaz.ba/themes/default/img/icon_twitter.png Twitter (http://twitter.com/home?status=http://www.dnevniavaz.ba/index.php?news=103540&title=Dragan%20%C4%8Covi%C4%87%20za%20%22Dnevni%20 avaz%22:%20Do%2015.%20jula%20zavr%C5%A1it%20%C4%87 emo%20rekonstrukciju%20vlasti)
strelok
01.07.2012., 10:59
Nemoj da ti ja objašnjavam na šta je mislio sa diplomama:loler: kupljenim diljem HB, posebice u Lašvi...dobio bi upalu srednjeg uha, osim ako već ne znaš tu priču(kao što je znaš:sakomuglavu:).
''zašto neki ljudi uvijek imaju potrebu ponizavati ili omalovažavati druge''. Ako je insinuirao na tebe, nije u pravu glede motiva. Ti zajebavaš ljude zbog drugih stvari, što opet i jeste arogantno ,ali bezopasno. Oni na koje ukazuje drug Jesen su i meni i tebi dobro poznati.
Znaš kad ti na put stane pojava iz Konjica ili Prozora , čija je visoka dužnost kupljena mračnim zaslugama njegove obitelji, oca mu ili strica. I ono uprlo u kontru,a ti se živ polomi da mu kažeš kolika budala ispada i pored svoje diplome. Sjeti se knjige "Filozofija palanke"..
Šatrovački SA jezik ne paše nikome ko živi dalje od Stupa:p
Hapi - Drpi - Zemi
Trojedina formula celofaniranih interesa "najugroženijeg naroda".
Poznati Kv.profesor Sutalo ce od sljedeceg semestra na medicinskom fakuletu IZAresetaka poceti predavati predmete sociologija, psihologija i psihijatrija.
Ovaj specijalni program je napravljen po HDZ edukativnim standardima i ima za cilj prakticno obuciti studente kako da prepoznaju nekrstene LJUDOVE, osunecene, nesposobne za dilanje droge i kradju.
Studenti koji dolaze izvan podrucja zapadna Hercegovina ce vjerovatno imati problema pri aplikaciji svjetsko priznate formule po kojoj je:
HDZ = katolicanstvo = 100% certifikovani Hrvat!
Dr Lecter
01.07.2012., 20:03
Šatrovački SA jezik ne paše nikome ko živi dalje od Stupa:p
Auuu, divi mu ćapri.
Hoš da žeška da mi vdeo ne čajpri šatru. Mojne te.
Ragib Cena
03.07.2012., 09:06
http://www.javno.ba/images/stories/SAMO_NA_JAVNO/cavara_u_pijesku_thumb_medium250_175.jpg (http://www.javno.ba/images/stories/SAMO_NA_JAVNO/cavara_u_pijesku.jpg)MOSTAR - Ovih dana oglasi se opet poznati momak iz Busovače=)), inače predsjednik kluba zastupnika u Federalnom parlamentu „Wanna be Predsjednik Federacije“ Marinko Čavara sa svojim komentarima o radu javnih poduzeća koja su u vlasništvu Federacije, s posebnim osvrtom na Javno poduzeće Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar.
Navodi drug Marinko kako se u EP HZ HB d.d. Mostar svaki dan dovodi po nekoliko novih radnika mimo natječaja. Podsjećamo gospodina Čavaru kako po Zakonu o radu za zapošljavanje djelatnika nije potreban natječaj, jer svjedoci smo kako su za vrijeme vladavine Čavarinog stranačkog kolege Matana Žarića novine bile prepune objavljenih natječaja za upražnjenja radna mjesta u Elektroprivredi.
Već smo na ovom portalu pisali (http://www.javno.ba/javno-teme/ekskluzivno-tko-se-sve-i-kako-godinama-preko-rodijakih-i-ljubavnih-veza-primao-u-elektroprivredu-hzhb.html) kako se vodila kadrovska politika u ovom poduzeću za vrijeme Matana i njegovih suradnika, odnosno suradnica, da ne kažemo nešto drugo. Ne spominje Čavara kako je javna tajna da je Matan Žarić za zapošljavanje u ovom poduzeću naplaćivao po 5 tisuća EUR-a.
Čavara je zabrinut i kako se državni resursi i imovina svih građana, po njemu, zloupotrebljavaju u stranačke svrhe. Pitamo ga gdje je bio kada je Matan Žarić kupovao zgradu od 2 i pol mijuna KM, pa je potom srušio i tako oštetio poduzeće i građane za taj iznos. Pitamo ga gdje je bio kada je njegov stranački kolega Matan Žarić prodao tercijarnu rezervu ovog poduzeća ispod svih tržišnih vrijednosti i time oštetio ovo poduzeće za nekoliko milijuna EUR-a.
Ukoliko zabrinuti Čavara nije upoznat s ovim podacima voljni smo mu ustupiti svu dokumentaciju pa da poduzme potrebne mjere prema onima koji su oštetili ovo poduzeće, a samim tim i građane, pa makar oni bili i njegove stranački kolege.
Također mu predlažemo da o istom može porazgovarati i sa svojim „novim“ kolegom federalnim premijerom Nerminom Nikšićem, koji je o svemu ovome upoznat i koji je od nove Uprave zahtijevao podizanje kaznenih prijava protiv Matana Žarića.
Istraživački tim portala JAVNO.ba
Dr Lecter
03.07.2012., 09:58
Reče nakon opsežne istrage '' istraživački tim'' JAVNO. ba
ummagumma
03.07.2012., 12:12
Reče nakon opsežne istrage '' istraživački tim'' JAVNO. ba
Opet meni nije jasno kako se (barem) tvoj intelekt ne pobuni protiv vazalnog položaja prema Čoviću i ostatku SOKO grupe? Kako ti ne smeta biti politički promotor i hizmećar takve kriminalne skupine?
Da se razumijemo, ja tebi ne pišem iz neke sterilne zone, nekih sarajevskih mahala u kojima nema kriminala.. ali ti i još par forumaša za čudo Božije nemate nikakvu kritičku distancu prema političkom i privrednom kriminalu osoba u čije ime (ili politički koncept) dnevno istresete od 10-15 komentara?
Da li si shvatio da nemaš sagovornika (osim kod Dodikovih supozitorija) koji je tako vazelinom namazan i viri iz anusa bilo kojeg sarajevskog lidera?
S toga, nema kritike u Mostaru i Banjaluci.. "Herceg-Srpska-Agrokomerc" svoju inspiraciju nalazi u Sarajevu.. Hrvatski i srpski despoti ne kradu, ne lažu, ne manipulišu...
Zar ne?
Dr Lecter
03.07.2012., 13:25
Znam. Prije sam imao veoma izražen kritički stav prema kriminalu iz ''mojih'', domaćih ''sokolaških'' redova i uopće se nisam interesirao za druge sredine.
Međutim, tada je na mala vrata zakucao majorizacijski gost. Prvo u obliku malog, nervoznog, i smušenog i pomalo tupavog patrioJete sa zlatnim ljiljanom u reveru. Nakon njega nahrupili su ostali gosti, arogantni, nadobudni, čak pomalo i prijetećeg izgleda......Ali hvala bogu ne s namjerom da pomognu, da raščiste to stanje i učine ga boljim...već samo da zamijene ove dosadašnje jahače svojima, da preuzmu korito iz kojeg se ovi tove...normalno s istim postotcima i s istim metodama. Veoma nadmeni i bezobzirni. A još od tuđih, nepoznatih kuća...nit' rod, nit' pomozi bog.
E nećemo Dino tako. Ako me već netko handri, neka me onda handri moj, a ne tuđi. Manje boli, a i lakše mi se s njim nagoditi, nego s nekim potpuno stranim.
Da prevedem - netko je odozgor dobro pripomogao da se HDZ i ti kako ih zoveš ''Sokolići'' definitivno učvrste idućih 30 godina.
Pitanje ne moraš meni upućivati, pogrešna adresa. Zato pitaj gore te mulltietnićare, što su s ovim dobili?
ummagumma
03.07.2012., 16:03
Znam. Prije sam imao veoma izražen kritički stav prema kriminalu iz ''mojih'', domaćih ''sokolaških'' redova i uopće se nisam interesirao za druge sredine.
Međutim, tada je na mala vrata zakucao majorizacijski gost. Prvo u obliku malog, nervoznog, i smušenog i pomalo tupavog patrioJete sa zlatnim ljiljanom u reveru. Nakon njega nahrupili su ostali gosti, arogantni, nadobudni, čak pomalo i prijetećeg izgleda......Ali hvala bogu ne s namjerom da pomognu, da raščiste to stanje i učine ga boljim...već samo da zamijene ove dosadašnje jahače svojima, da preuzmu korito iz kojeg se ovi tove...normalno s istim postotcima i s istim metodama. Veoma nadmeni i bezobzirni. A još od tuđih, nepoznatih kuća...nit' rod, nit' pomozi bog.
E nećemo Dino tako. Ako me već netko handri, neka me onda handri moj, a ne tuđi. Manje boli, a i lakše mi se s njim nagoditi, nego s nekim potpuno stranim.
Da prevedem - netko je odozgor dobro pripomogao da se HDZ i ti kako ih zoveš ''Sokolići'' definitivno učvrste idućih 30 godina.
Pitanje ne moraš meni upućivati, pogrešna adresa. Zato pitaj gore te mulltietnićare, što su s ovim dobili?
Ma šta ti imaš sa Komšićem?
Pa nisi se ovdje prijavio kao "profesionalni Hrvat"...
Uostalom, šta bilo koji od ova tri yebena naroda ima od člana Predsjedništva?
Na šta se to ložiš, matereti?
Jeste,bilo je preglasavanje... so what? Evo nakon 10 godina (od ondašnje koalicije i prvog "zaobilaženja" HDZ-a, prvi put imamo najave izmjena izbornog zakona... I što je najgore, HDZ nikada nije predložio izmjene izbornog zakona (valjda ima Kalimero bolje stoji)...
I šta ti imaš od toga što ona hajta nije sjela u fotelju ili što onomad fotelja izmače onom debilu I.M. Joviću (retardu koji, jednako kao i ostali, ne može skupiti više od 20 rečenica... i da vlada njihovom upotrebom).
I šta ti imaš od toga? Jesi li to osiromašio?Da li bi se obogatio u suprotnom slučaju?
Kao, ti si bio pravdoljubiv sve dok te nisu majorizirali, i sada si se priklonio Soko grupi?
Jak ti razlog..
Hajde probaj još jednom pojasniti tu metamorfozu, matereti....
Konačno: za sve imaš, ali za sokoliće nemaš kritičku distancu.. nemaš etički otklon jednak i sa jednakim napbojem .. kako kada pljuješ druge... I još nešto što je vrlo ljigavo - Dodika ne spominješ.. polako s počeo sisati tu ideologiju.. Nema te na zdravorazumskoj ravni, obojen si, naklonjen. Imaš li kredibilitet?
Dr Lecter
03.07.2012., 16:33
ummagumma
Ma šta ti imaš sa Komšićem?
Nemam ništa s Komšićem, ali me boli kao kao građnina ove države da u jednoj stolici, koja eto predstavlja nekavu simboliku tri naroda, sjedi polupismena maskota, koju je netko drugi tu izabrao i još mi kaže da sam nacionalist ako sam to primijetio, i ako smatram da to nije u redu.
Uostalom, šta bilo koji od ova tri yebena naroda ima od člana Predsjedništva?
Ima, kako nema. Zašto bi onolika gomila glasala za onog fikusa?
Nije isto, kada jedan narod ima dva člana predsjedništva a drugi nema niti jednog. Kakva je to poruka?
Jeste,bilo je preglasavanje... so what? Evo nakon 10 godina (od ondašnje koalicije i prvog "zaobilaženja" HDZ-a, prvi put imamo najave izmjena izbornog zakona... I što je najgore, HDZ nikada nije predložio izmjene izbornog zakona (valjda ima Kalimero bolje stoji)...
Pa ništa. Preglasavanje k'o preglasavanje. Logika - ''ako nećeš tražiti izmjenu zakona, ja ću te preglasavati do mile volje''. - sam si kriv.
I šta ti imaš od toga što ona hajta nije sjela u fotelju ili što onomad fotelja izmače onom debilu I.M. Joviću (retardu koji, jednako kao i ostali, ne može skupiti više od 20 rečenica... i da vlada njihovom upotrebom).
Nema veze. Ima veći legitimitet za tu stolicu od Komšića. A to kakva...pa i meni se mnogo čija žena ne sviđa, ali što bih sad trebao..... ali to je njegov izbor, ne mogu svi hvatati rasne trebe kao ja.
I šta ti imaš od toga? Jesi li to osiromašio?Da li bi se obogatio u suprotnom slučaju?
Pričamo o nacionalnom ponosu. Ako mi ga netko sustavno gazi, što će mi onda i bogatstvo?
Kao, ti si bio pravdoljubiv sve dok te nisu majorizirali, i sada si se priklonio Soko grupi?
Jak ti razlog.. Hajde probaj još jednom pojasniti tu metamorfozu, matereti....
Konačno: za sve imaš, ali za sokoliće nemaš kritičku distancu.. nemaš etički otklon jednak i sa jednakim napbojem .. kako kada pljuješ druge... I još nešto što je vrlo ljigavo -
To sam ti već pojasnio. Draža mi je i soko grupa nego neki levat, kojeg su mi usput i nametnuli kao mog, jerbo navodno ''ne znam sam odabrati'' i jer nisam tražio promjenu izbornog zakona.
Dodika ne spominješ.. polako s počeo sisati tu ideologiju.. Nema te na zdravorazumskoj ravni, obojen si, naklonjen. Imaš li kredibilitet?
Dodik je, mada je ljakse s dna kace, ipak pravi dingospo za sve ostale političare u BiH. U ovom trenutku, politika koju zastupa i vodi u BiH, općenito je više naklonjena Hrvatima, za razliku od bošnjačke politike. I sad bih ja trebao ostati zakovan u prošlosti i do kraja života živjeti u 92.-95.
Znači, čovjek je cool, i ako ništa barem je transparentan i doslijedan, za razliku od mulltietnićara, koji nemaju konzistentnost i mijenjaju politiku od prilike do prilike...od suflera do suflera.
Dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Emil Vlajki: Dodik će izvući BiH iz dužničkog ropstva
BANJALUKA - Ekonomski aranžmani koje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pravi sa Ruskom federacijom doprinijeće, privremeno ali i streteški, rješavanju mnogih problema u Srpskoj, ocijenio je potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki.
http://www.nezavisne.com/slika/slikac.php?slika=20120625135925_146896.jpg
"Za nadati se da će ovakvo Dodikovo umijeće osvijestiti odgovorne faktore u evroatlantskom dijelu međunarodne zajednice, koji će preispitati svoju politiku prema BiH, posebno prema Republici Srpskoj", navodi Vlajki.
Ovaj ugledni politički filozof očekuje da će i oni napokon stvarno pomoći napaćenu zemlju, umjesto da BiH, kako kaže, uvaljuju u neokolonijalno ropstvo, u međusobnu mržnju triju naroda, te u latentne i stvarne političke i vojne sukobe.
Vlajki smatra da je neokolonijalna politika kroz zapadne financijske institucije dovela BiH na prag dužničkog ropstva i da je predsjednik Srpske Milorad Dodik shvatio ove procese.
"Na ekonomskom planu, pomoć koja je stizala iz ovog dijela međunarodne zajdnice dobrim je dijelom služila za pranje novca što potvrđuje i nestanak oko deset milijardi evra. Sramotno je i to što su milioni evra koji su navodno trebali poslužiti za razvoj Srebrenice otišli u privatne džepove", podsjeća potpredsjednik Srpske.
Vlajki smatra da zapadna političko-vojna zajednica,osim retorike o ljudskim pravima, nije učinila ništa konkretno za poboljšanje života u BiH.
"Umjesto građanskog ustava, oktroisala nam je kroz Dejton krajnje nacionalistički ustav, a nakon toga je sve uradila da samo jedan narod od toga ima neke stvarne koristi. Uvela je i Bonska ovlaštenja, jednu od najsramnijih stranica nove evropske istorije", upozorava on.
Vlajki kaže da je rezultat takvog djelovanja međunarodne zajednice pojačana netrpeljivost tri konstitutivna naroda, porast fundamentalizama, stanje latentnih sukoba i terorističke aktivnosti.
"Srbi i Hrvati, posebno preko sudskih i nelegalnih političkih odluka, postali su žrtve ovakve politike. Izuzetno je sramotno presijecanje Republike Srpske na dva dijela preko takozvanog distrikta Brčko sa nejasnim namjerama novih gospodara svijeta u pogledu sudbine kako BiH, tako i Srpske", zaključio je potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki.
http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Vlajki-Dodik-ce-izvuci-BiH-iz-duznickog-ropstva-146896.html
Nemam ništa s Komšićem, ali me boli kao kao građnina ove države da u jednoj stolici, koja eto predstavlja nekavu simboliku tri naroda, sjedi polupismena maskota, koju je netko drugi tu izabrao i još mi kaže da sam nacionalist ako sam to primijetio, i ako smatram da to nije u redu.
Zar te ne boli kao gradnina ove drzave da u jednoj stolici, koja treba da predstavlja nekavu simboliku hrvatskog naroda u RS sjedi covjek koji ama bas nema nikakve veze sa Hrvatima?
Covjek jedan dan Zidov drugi dan Rus a treci dan Rumun. Nikada nisam cuo da se izjasnio kao Hrvat.
fjall_raven
04.07.2012., 06:49
Zar te ne boli kao gradnina ove drzave da u jednoj stolici, koja treba da predstavlja nekavu simboliku hrvatskog naroda u RS sjedi covjek koji ama bas nema nikakve veze sa Hrvatima?
Covjek jedan dan Zidov drugi dan Rus a treci dan Rumun. Nikada nisam cuo da se izjasnio kao Hrvat.
I takav je bolji Hrvat od Komšića. Veći je i intelektualac. Da danas budu izbori i da se na njima Hrvati odlučuju između Vlajkija i Želje - Vlajki bi ga potuko do nogu. Garant! Ošsekladit?
Dr Lecter
04.07.2012., 07:43
Eh, muke potući Komšića. Pa na takvim fer izborima za hrvatskog člana predsjedništva, potukao bi ga svaki protukandidat, počevši od Mirnesa Ajanovića do Ljubiše Samardžića.
Fazlić hoće reći da smo od dva nametnuta lika dobili boljeg u federaciji, nego u RS-u.
Smiješno je porediti funkciju podpredsjednika RS i člana predsjednišva BH. A tek omjer hrvatskih glasača u RS i FBiH.
I takav je bolji Hrvat od Komšića. Veći je i intelektualac. Da danas budu izbori i da se na njima Hrvati odlučuju između Vlajkija i Želje - Vlajki bi ga potuko do nogu. Garant! Ošsekladit?
Normalno da je popularan medju Srbima,0,7 posto Hrvata u RS,a on nimukajat.Pitanja je samo kad ce dobiti Orden RS.Misao intelektualca Vlajkija je dobro je da
ih ima ikako.
Za Doktora,Dodik je dingospo,naklonjen je Hrvatima.Je li identicno misljenje imaju Hrvati protjerani iz RS?
Dr Lecter
04.07.2012., 08:01
Današnji dan na bojišnici je započeo neprijateljskim topničkim napadima po crtama obrane HVO-a.
Neprijatelj je u više navrata gađao položaje HVO-a u ........ i ............., na što su naši branitelji učinkovito odgovorili.
Prema posljednjem izvješću, među hrvatskim braniteljima nije bilo poginulih, niti povrijeđernih.
Pozdrav hrvatskm braniteljima, gdje god bili :)
Hoćemo li malo o deblokadi Sarajeva, operaciji Južni potez, oslobađanju Kulen Vakufa, ili bi se vratili na događaje nakon referenduma 1992, ili da se vratimo na sami početak - Jasenovac, Gradiška Stara?
Pa kako ovi likovi još žive u prošlosti. Je li vi tako pričate i s društvom o slavnim ratnim danima?
Dr Lecter
04.07.2012., 08:05
Za Doktora,Dodik je dingospo,naklonjen je Hrvatima.Je li identicno misljenje imaju Hrvati protjerani iz RS?
Mislim da se slažu sa mnom.
Jer da im je smetao Vlajki, predložili bi svog kandidata i on bi pobijedio Vlajkija s desetostrukim omjerom glasova. Ionako je dobio samo par tisuća glasova.
Vjerojatno je do mene. Trebao sam ja otići do Dervente i glasati za nekog lika kojeg, eto igrom slučaja nisu predložili.
Mislim da se slažu sa mnom.
Jer da im je smetao Vlajki, predložili bi svog kandidata i on bi pobijedio Vlajkija s desetostrukim omjerom glasova. Ionako je dobio samo par tisuća glasova.
Vjerojatno je do mene. Trebao sam ja otići do Dervente i glasati za nekog lika kojeg, eto igrom slučaja nisu predložili.
Zar mislis da ima 1000 Hrvata u RS-u? :D
Dr Lecter
04.07.2012., 12:56
Pojma nemam.
Uostalom, ovdje su gotovo svi osim mene eksperti za RS, pa valjda znaju taj podatak.
Pojma nemam.
Uostalom, ovdje su gotovo svi osim mene eksperti za RS, pa valjda znaju taj podatak.
Vidim pises da su Hrvati htjeli predloziti svog kandidata u RS-u da bi ga predlozili i da bi desostruko vise osvojio glasova. Pa rece da je to neki broj od par hiljada koji dodje sa pomnozenih 10 jedno 40 000 - 50 000. Pa reko odakle ti taj broj? :D
Dr Lecter
04.07.2012., 14:05
Očito si davno završio tu srednju školu ili zanat, pa se pomalo mozak ulijenio.
Jesi li ikada pomislio da prognani Hrvati, koji danas ne žive u RS-u imaju pravo glasovati na općim izborima. I nisu svi valjda u Novom Zelandu ili u Nepalu.
Pa valjda nije problem bio barem onima iz Slavonskog Broda preći Savu i glasovati. Samo da su oni izašli na izbore sa svojim kandidatom potukli bi Vlajkija, što si rek'o ''tamo se''.
Pitaš li našu posavljanku Vjekoslavu zašto nije ona glasovala?
A da, znam. Ja sam je zeznuo. Valjda je mislila da ću ja doći u Bosanski Brod i zaokružiti kakvog domaćeg hrvatskog kandidata.
ummagumma
04.07.2012., 15:14
Današnji dan na bojišnici je započeo neprijateljskim topničkim napadima po crtama obrane HVO-a.
Neprijatelj je u više navrata gađao položaje HVO-a u ........ i ............., na što su naši branitelji učinkovito odgovorili.
Prema posljednjem izvješću, među hrvatskim braniteljima nije bilo poginulih, niti povrijeđernih.
Pozdrav hrvatskm braniteljima, gdje god bili :)
Hoćemo li malo o deblokadi Sarajeva, operaciji Južni potez, oslobađanju Kulen Vakufa, ili bi se vratili na događaje nakon referenduma 1992, ili da se vratimo na sami početak - Jasenovac, Gradiška Stara?
Pa kako ovi likovi još žive u prošlosti. Je li vi tako pričate i s društvom o slavnim ratnim danima?
A prije "topničkog napada" na HVO, Izetbegović je otišao loma do Gratza da zaključi sporazum sa Karadžićem.
Hinjaluku nikad kraja...
Šampione, kako si mi danas?
Nemoj ti meni zamjeriti za ona moja ispitivanja od neki dan... Ja to svako 15 dana malo testiram dokle(n) si stigao.. da li još najradije propagiraš striktnu razdiobu po krvnim zrncima, rodnim listovima, da li si još uvijek odan Soko grupi, da li voliš Dodika ko' Tita.
Onda se dopisujemo idući mjesec, ... važi?
Očito si davno završio tu srednju školu ili zanat, pa se pomalo mozak ulijenio.
Jesi li ikada pomislio da prognani Hrvati, koji danas ne žive u RS-u imaju pravo glasovati na općim izborima. I nisu svi valjda u Novom Zelandu ili u Nepalu.
Pa valjda nije problem bio barem onima iz Slavonskog Broda preći Savu i glasovati. Samo da su oni izašli na izbore sa svojim kandidatom potukli bi Vlajkija, što si rek'o ''tamo se''.
Pitaš li našu posavljanku Vjekoslavu zašto nije ona glasovala?
A da, znam. Ja sam je zeznuo. Valjda je mislila da ću ja doći u Bosanski Brod i zaokružiti kakvog domaćeg hrvatskog kandidata.
Cisto sumnjam da ti iz Hrvatske imaju drzavljanstva BiH pored domaceg Hrvatskog. :D
Dr Lecter
04.07.2012., 17:00
garak
Cisto sumnjam da ti iz Hrvatske imaju drzavljanstva BiH pored domaceg Hrvatskog. http://forum.dnevniavaz.ba/images/smilies/4.gif
Pa tu se i očituje temeljna greška nas hercegovaca.
Lijeno nam bilo gonjati papirologiju i povaditi ljudima papire da mogu glasati.
I onda se ovdje na forumu pametni ljudi pitaju otkud Vlajkija kao podpredsjednika RS.
Eh, muke potući Komšića. Pa na takvim fer izborima za hrvatskog člana predsjedništva, potukao bi ga svaki protukandidat, počevši od Mirnesa Ajanovića do Ljubiše Samardžića.
Fazlić hoće reći da smo od dva nametnuta lika dobili boljeg u federaciji, nego u RS-u.
Smiješno je porediti funkciju podpredsjednika RS i člana predsjednišva BH. A tek omjer hrvatskih glasača u RS i FBiH.
Znano je da Komsica i onog Bugarina nisu izabrali Hrvati. Ja mogu razumjeti tvoju bol. Isto bih se i ja osjecao da Srbi i Hrvati izaberu onog krmka iz Kladuse.
Mogu te razumjeti zasto ti smeta Komsic ali ne shvacam zasto ti ne smeta Vlajki Emilije grof iz Bugarske. On bi trebao da prestavlja preko 30% Hrvata u BiH.
Sta je taj grof iz Bugarske uradio za dobro Hrvata u RS?
Dr Lecter
04.07.2012., 23:52
Znano je da Komsica i onog Bugarina nisu izabrali Hrvati. Ja mogu razumjeti tvoju bol. Isto bih se i ja osjecao da Srbi i Hrvati izaberu onog krmka iz Kladuse.
Mogu te razumjeti zasto ti smeta Komsic ali ne shvacam zasto ti ne smeta Vlajki Emilije grof iz Bugarske. On bi trebao da prestavlja preko 30% Hrvata u BiH.
On bi trebao da prestavlja preko 30% Hrvata u BiH.
Moraš mi objasniti tu metematiku. To je valjda neka nova metoda...Dontova ili slično?
Ništa manje ni više od onog tupsona u predsjedništvu.
A razlika između njih dvojice je prije svega u razini funkcije (smiješno mi je porediti podpredsjednika RS i njegove ukupne ovlasti s članom predsjedništva BiH i njegovim ovlastima).
A drugo, u RS-u se radilo o preglasavanju par tisuća Hrvata koji žive tamo (što doista nije teško izvesti ni nekoj tamošnjoj malo većoj mjesnoj zajednici), dok se ovdje, u federaciji radilo o preglasavanju čitavog jednog naroda u BiH, to jest 99% njegove matice.
Pa dokle to više moramo utvrđivati?
Moraš mi objasniti tu metematiku. To je valjda neka nova metoda...Dontova ili slično?
Ništa manje ni više od onog tupsona u predsjedništvu.
A razlika između njih dvojice je prije svega u razini funkcije (smiješno mi je porediti podpredsjednika RS i njegove ukupne ovlasti s članom predsjedništva BiH i njegovim ovlastima).
A drugo, u RS-u se radilo o preglasavanju par tisuća Hrvata koji žive tamo (što doista nije teško izvesti ni nekoj tamošnjoj malo većoj mjesnoj zajednici), dok se ovdje, u federaciji radilo o preglasavanju čitavog jednog naroda u BiH, to jest 99% njegove matice.
Pa dokle to više moramo utvrđivati?
Koliko je prije rata Hrvata zivjela na prostoru sadasnje RS? Onako otprilike...
Dr Lecter
05.07.2012., 08:09
Eh... vica versa.
Doći ćemo izgleda polako do Eugena Savojskog. Ovdje svaka rasprava završi na povijesti.
Lijepo kažem da ove dvije vrste preglašavanja Hrvata nemaju jednaku težinu, niti imaju jednak psihološki učinak na njih.... a ti sad ode na predratnu demografiju.
Zemljače, koga više interesira gdje je i koga bilo, i u kojim postotcima. Treba riješiti ovo današnje stanje promjenama u izbornom zakonu, i to isključivo polazeći od sadašnjeg stanja na terenu...Pa čovječe, zašto se i radi popis, nego upravo zbog toga da konačno spustimo lopte na zemlju i da vidimo gdje smo nakon 20 godina.
Imamo demografske posljedice koje se nisu otklonile ni nakon 20 godina... i neće se zasigurno u 90% slučajeva nikada otkloniti.
Ragib Cena
06.07.2012., 07:59
http://www.javno.ba/images/stories/SAMO_NA_JAVNO/stari_audi_s100_thumb_medium250_175.jpg (http://www.javno.ba/images/stories/SAMO_NA_JAVNO/stari_audi_s100.jpg)MOSTAR - Ovih dana bili smo svjedoci grčevitog pokušaja da se HDZ BIH ponovno „dočepa“ JP ELEKTROPRIVREDE HZ HB d.d. Mostar.
Navedeno ne čudi jer znamo da je to poduzeće godinama, odnosno desetljećima „stožernoj“ stranci služilo kao automat.
Da je tako, potvrđuje i podatak da predsjednik HDZ-a Dragan Čović svoj automobil parkira u krugu zgrade Elektroprivrede, odnosno Distribucije na Rudniku u Mostaru!
Bivši izvršni direktor za distribuciju Ilija Bakalar potpisao je odobrenje za parkiranje osobnog automobila Dragana Čovića u krugu ovog Javnog poduzeća.
Također, kako doznajemo od bliskog izvora, Dragan Čović je preko jedne druge političke stranke s hrvatskim predznakom ovih dana pokušao jednog njihovog, nekoć istaknutog člana te stranke, postaviti za šefa parkinga, no to im nije prošlo iz razloga što se s istim nije složio generalni direktor JP ELEKTROPRIVREDE HZ HB d.d. Mostar Nikola Krešić poručivši kako je dosta bilo „guranja“ kojekakvih fikusa iz reda hrvatskog naroda na bilo koju značajniju poziciju.
Biti šef parkinga u Elektroprivredi (posebice ako tu svoja kola parkira i „stožernik“), priznat ćete, uopće nije mala stvar!
Gdje će sada drug Čović parkirati svog a(v)udija ostaje zagonetka i svakako jedno od krucijalnih pitanja po opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini, a posebice Mostaru gdje je evo ovog utorka izmjereno 80 celzijusevih stupnjeva!
Da, dragi naši – 80 stupnjeva. Po 40 i na lijevoj i na desnoj obali. Sreća u nesreći pa je zatvoren onaj klub „Daleka obala“, jer da su još tamo mjerili otišlo bi garant preko „stojadinke“ bez obzira što je daleka smještena u hladovini.
Istraživački tim portala JAVNO.ba
http://www.youtube.com/watch?v=wOMEacdfCMY
Dr Lecter
06.07.2012., 11:03
Dubokouman članak.
Javno.ba - ponestaje municije a i dani se odbrojavaju.
ummagumma
06.07.2012., 11:45
Istovremeno, inspiracije za šverc su još uvijek u naprednoj fazi nadahnuća...
Švercati mater rođenu.. ma šta mater, ćaću rođenog prošvercati....
Dakle, u imućnijem dijelu BiH.. puno je dati za mrtvoga ćaću da bude dostojno provezen do vječnog počivališta. Bolje je te pare sačuvati i uložiti u novu isporuku robe. Novac je najbolji kad se obrće bez suvišnih troškova...
http://www.depo.ba/mediji/mrtvacu-stavili-naocale-i-sesir-smjestili-ga-u-golf-2-i-iz-makarske-prosvercali-u-bih
Istovremeno, inspiracije za šverc su još uvijek u naprednoj fazi nadahnuća...
Švercati mater rođenu.. ma šta mater, ćaću rođenog prošvercati....
Dakle, u imućnijem dijelu BiH.. puno je dati za mrtvoga ćaću da bude dostojno provezen do vječnog počivališta. Bolje je te pare sačuvati i uložiti u novu isporuku robe. Novac je najbolji kad se obrće bez suvišnih troškova...
http://www.depo.ba/mediji/mrtvacu-stavili-naocale-i-sesir-smjestili-ga-u-golf-2-i-iz-makarske-prosvercali-u-bih
Nadam se da ce se izmedju ostalog i ovome stati u kraj,cim se uspostavi ''Treci''.
Nadam se da ce se izmedju ostalog i ovome stati u kraj,cim se uspostavi ''Treci''.
To ti isto koda ti narkoman obeca da nakon pustanja iz bolnice nece vise nikada koristiti heroin. Nema tu stajanja osim ako nedodje do predoziranja.
To je sad postalo sasavni dio funkcionisanja ljudi i ne moze se iskorijeniti bez obzira na metode.
Dr Lecter
06.07.2012., 15:04
Netko prevozi mrtvace a netko dođe pa siluje Norvežanke po Makarskoj.
Nego, za Orbita ne'am pojma otkud se javlja, mada znam od kojih je kuća (oĆigledno je :fesovi:) ali ti si Gumma izgleda preživio prošlu noć u Sarajevu.
Kažu da je nije bila nešto posebno ''živahna'', ono standard - dva propucana, šet probodenih, desetak premlaćivanja, nešto provala i džeparenja...sve u svemu nije loše.
Pripazi se večeras. Petak je petak, opuste se ljudi. Pa da ti ne tražimo sliku na banderi
Je si li razmišljao da nabaviš kakve ratkape, cinčane od FAP-a, ili ako hoćeš mogu ti ja poslati jednu staru pancirku XL, meni je davno okraćala, a i ne treba mi odavno.
Nego, za Orbita ne'am pojma otkud se javlja, mada znam od kojih je kuća (oĆigledno je :fesovi:) ali ti si Gumma izgleda preživio prošlu noć u Sarajevu.
Kažu da je nije bila nešto posebno ''živahna'', ono standard - dva propucana, šet probodenih, desetak premlaćivanja, nešto provala i džeparenja...sve u svemu nije loše.
Pripazi se večeras. Petak je petak, opuste se ljudi. Pa da ti ne tražimo sliku na banderi
Je si li razmišljao da nabaviš kakve ratkape, cinčane od FAP-a, ili ako hoćeš mogu ti ja poslati jednu staru pancirku XL, meni je davno okraćala, a i ne treba mi odavno.
Takav je život u metropoli;), moramo se ugledati na Europu.:D
Dr Lecter
06.07.2012., 16:23
Što se tiče tog segmenta integracija, pravo su se ugledali na EU :sakomuglavu:
Štoviše, postavili su i nove standarde, koji su i za EU teško dohvatljivi.
ummagumma
06.07.2012., 16:41
Netko prevozi mrtvace a netko dođe pa siluje Norvežanke po Makarskoj.
Pucanje je pucanje.. pa ko preživi... Puca li se u vas?
Ali švercati mrtvog ćaću je top level šverca...
Pored one svinjske glave koju si najavio, pa i M. Perkovića, pjevača laneno-baršunastog glasa s desnom rukom u smjeru kukuruznog polja...treba i švercovanog ćaću staviti na grb Trećeg.. materemi.
Što se tiče tog segmenta integracija, pravo su se ugledali na EU :sakomuglavu:
Štoviše, postavili su i nove standarde, koji su i za EU teško dohvatljivi.
Daleko ej to od standarda. Eno gledaj EP u Poljskoj. Dosli Rusi u dresovima i majicama i Poljski huligani ih pretukli,zboli koliko hoces,propucali,cak i jednog poslali u Elysium. Trebat ce nam barem godina da taj broj sustignemo.
Nekako ljudi na to normalno gledaju,ali vozit se pored lesa da bi prevario drzavu je nenadjebivo za naredna dva stoljeca.
Za treci ce pocekati jos jedno 20 i vise godina.
Posle dva mandata gospodina Komsica trazi se gospodin ili gospoda koja ce zamjeniti njegovu fotelju.
Za tako nesto predlazem bivsu Lecterovu a sadasnju moju komsinicu gospodu Ljubijankic (Mira).
Ona moze biti Srpkinja ili Hrvatica. Zavisi po potrebi.
Dr Lecter
06.07.2012., 17:15
Gđa Mira bi nam bila pravo osvježenje nakon gospodina Komšića.
Koliko raspolažem našim domaćim - veoma provjerenim nformacijama, navedena gospođa je Srpkinja po nacionalnosti i (otprilike znam i od kojih je kuća), što je čini još izglednijim kandidatom za hrvatskog člana predsjedništva nakon uvaženog gospodina Komšića.
Mogla bi usput i obnašati dužnost našeg oficira za svezu s Bošnjačkim institutom u Sarajevu. Jednim udarcem dvije muhe :)
Gđa Mira bi nam bila pravo osvježenje nakon gospodina Komšića.
Koliko raspolažem našim domaćim - veoma provjerenim nformacijama, navedena gospođa je Srpkinja po nacionalnosti i otprilike i znam od kojih kuća , što je čini još izglednijim kandidatom za hrvatskog člana predsjedništva nakon uvaženog gospodina komšića.
Mogla bi usput i obnašati dužnost našeg oficira za svezu s Bošnjačkim institutom u Sarajevu. Jednim udarcem dvije muhe :)
Po potrebi se moze izjasniti kao Hrvatica. Nesto slicno kao Hrvati u Bosanskom Grahovu i Drvaru.
Dr Lecter
06.07.2012., 17:20
U potpunosti se slažem.
Fazliću, zakaži joj randes u moje ime.
http://youtu.be/GT0vIckeploSve za narod -
Dom naroda - Izaslanici
Izaslanik - Mira Ljubijankić
http://forum.dnevniavaz.ba/Slike_dom_naroda/ljubijankic_mira.png
Ime i prezime: Mira Ljubijankić
Datum rođenja: 01.06.1947.
Mjesto rođenja: Mostar
Prebivalište: Bihać, Ozimice I L 3/5
Nacionalnost: Srpkinja
Stranačka pripadnost: SDP BiH
Zanimanje: profesionalna delegatkinja (profesorica)
Završena škola/stručno zvanje: Filološki fakultet
Djelatno iskustvo:
U obrazovanju trideset godina i osam u politici,
odnosno dvije godine zamjenica načelnika Općine Bihać (1998.-2000.)
Dom naroda (2000.-2002. i 2006.-2010.)Stranačke aktivnosti i dosadašnji politički angažman:
Podpredsjednica SDP BiH,
članica Predsjedništva SDP BiH,
članica Glavnog odbora SDP BiH
Obiteljsko stanje:
Udata, majka dvoje mladih ljudi
Dr Lecter
06.07.2012., 18:45
Kad bih ja sad isukao svoje generalije, server bi se urušio :kokice:
Nego, Fazliću, imaš li ti išta mlađe za hrvatskog kandidata u predsjedništvo BiH od ove tetke.
Men' se čini da će to u peMziju za par godina. A znaš i sam da je do listopada 2014. više od dvije godine, pa onda još mandata 4.
Hoće li ovo izdržati u voznom stanju do 2018.?
Uvijek mi kurate sreće s predsjedništvom :(
Kad bih ja sad isukao svoje generalije, server bi se urušio :kokice:
Nego, Fazliću, imaš li ti išta mlađe za hrvatskog kandidata u predsjedništvo BiH od ove tetke.
Men' se čini da će to u peMziju za par godina. A znaš i sam da je do listopada 2014. više od dvije godine, pa onda još mandata 4.
Hoće li ovo izdržati u voznom stanju do 2018.?
Uvijek mi kurate sreće s predsjedništvom :(
Cjenjena gospoda Ljubijankic je sada 65. godine stara. Izbori su za nekih dvije godine. Kad postane clanom predsjednistva iz reda hrvatskog naroda imace 67. godina.
Pretpostavljam da ce sluziti dva mandata po cetiri godine. U mirovinu bi cjenjena gospoda trebala otici sa nekih 75. godine.
Cjenjena gospoda je samo sedam godina starija od njemacke kancelarke Angele Merker. A vidis li je kako izgleda...kao tigrica....Borjanka pardon Borjana ne moze joj ni kucna pomocnica biti...
revizor
06.07.2012., 23:01
Cjenjena gospoda Ljubijankic je sada 65. godine stara. Izbori su za nekih dvije godine. Kad postane clanom predsjednistva iz reda hrvatskog naroda imace 67. godina.
Pretpostavljam da ce sluziti dva mandata po cetiri godine. U mirovinu bi cjenjena gospoda trebala otici sa nekih 75. godine.
Cjenjena gospoda je samo sedam godina starija od njemacke kancelarke Angele Merker. A vidis li je kako izgleda...kao tigrica....Borjanka pardon Borjana ne moze joj ni kucna pomocnica biti...
Fazla de se javi na pp;):bih:
Covjece,gospodja je zasticena ko nacionalni spomenik,sto ti je imati dvojno opredjeljenje.
Ovi iz SDP svugdje stignu samo su im slabe sanse u Hercegovini :kokice:
revizor
06.07.2012., 23:42
Reva saljem ti pp ali ne mozes primiti.
Pun ti je mailbox. Moras isprazniti.
P.S Posto ovo nije vezano za temu zamolio bih moderatora da nakon nekog vremena izbrise ovaj komentar. Hvala
ok hvala;)
Dr Lecter
07.07.2012., 08:06
Fazliću, očito se i u žene ne razumiješ najbolje , kao i u politiku. A s tim darom se na žalost čovjek rađa, to se ne može naučiti.
Ova tetka i izgleda pored Borjane kao tigar, ako si pod tim mislio na onog Hamdiju Abdića, vašeg lokalnog gaziju.
Ragib Cena
07.07.2012., 09:09
http://www.youtube.com/watch?v=qWocdGdJcYg&feature=related
Pucanje je pucanje.. pa ko preživi... Puca li se u vas?
Ali švercati mrtvog ćaću je top level šverca...
Pored one svinjske glave koju si najavio, pa i M. Perkovića, pjevača laneno-baršunastog glasa s desnom rukom u smjeru kukuruznog polja...treba i švercovanog ćaću staviti na grb Trećeg.. materemi.
Problem je cijeg cacu staviti na grb Treceg.Koliko se caca prosvercovalo,tesko je ustanoviti.Jedno je sigurno,sam cin svercovanja se smatra drustvenom vrlinom,a ne moralnom devijacijom.
Dr Lecter
07.07.2012., 10:55
Svatko se bavi onim poslom prema kojem ima afiniteta, i koji mu ''leži''.
Nego kad smo već kod stigmatizacije stanovitih područja ove zemlje i ljudi koji žive u njima, imamo i mi konja za trku :-?
Da se poslužim umnom rečenicom mog uvaženog i cijenjenog kolege Orbita: Jedno je sigurno, sam čin prošenja i džeparenja se smatra društvenom vrlinom, a ne moralnom devijacijom.
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/sarajevo/104554-pojacano-prisustvo-policije-u-uniformama-i-civilu-prosjaci-i-dzeparosi-okupirali-bascarsiju.html
Na žalost, još se nismo toliko približili EU integracijama. U nas su turisti - još uvijek turisti a ne plijen.
Nego kad smo već kod stigmatizacije stanovitih područja ove zemlje i ljudi koji žive u njima, imamo i mi konja za trku :-?
Da se poslužim umnom rečenicom mog uvaženog i cijenjenog kolege Orbita: Jedno je sigurno, sam čin prošenja i džeparenja se smatra društvenom vrlinom, a ne moralnom devijacijom.
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/sarajevo/104554-pojacano-prisustvo-policije-u-uniformama-i-civilu-prosjaci-i-dzeparosi-okupirali-bascarsiju.html
Na žalost, još se nismo toliko približili EU integracijama. U nas su turisti - još uvijek turisti a ne plijen.
Džeparoši i prosjaci dolaze iz tvog kantona, nadam se da su protjerani bar dok traje SFF. :D
Dr Lecter
07.07.2012., 11:21
Da. to je već i poznato policiji.
Većinom su to demobilisani i socijalni slučajevi iz Širokog Brijega, Čitluka, Neuma i zapadnog Mostara, koji poznaju veoma dobro Sarajevo, takoreći kao svoj džep, i imaju naravno tamo i brojne jatake.
Što se tiče prosjaka koji operiraju tom gore sredinom, najčešća su prezimena Zovko, Primorac, Soldo, Mišetić i Kunštek.
Fazliću, očito se i u žene ne razumiješ najbolje , kao i u politiku. A s tim darom se na žalost čovjek rađa, to se ne može naučiti.
Ova tetka i izgleda pored Borjane kao tigar, ako si pod tim mislio na onog Hamdiju Abdića, vašeg lokalnog gaziju.
Izgleda da ti Mira ne sjeda na srce...ne brini nacicemo nekog drugog...pa vi izaberite ko vam srcu lezi...
Sto si navalio na Hamdiju kao zedan na vodu... prica se da otvara pogrebno preduzece...
Džeparoši i prosjaci dolaze iz tvog kantona, nadam se da su protjerani bar dok traje SFF. :D
Ma nece ni dzeparosi tamo gdje nema love.
Odluka kojom se Nenadu Komšiću iz Kiseljaka nalaže da vrati 800 KM lažnih poticaja koje je dobio za pčelarstvo
http://www.vecernji.ba/slika-640x348/vijesti/lazni-poticaji-kiseljacanin-dobio-odluku-mora-800-km-odmah-vratiti-slika-558349
Afera oko isplate poticaja Ministarstva poljoprivrede FBiH nedavno je uzdrmala BiH. Dodjela 800 KM u Zakonu o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju FBiH nepostojeće jednokratne potpore za poljoprivrednu proizvodnju počela se izgleda raspetljavati.
Obračun s pojedincima
Ne čekajući da pravosuđe završi svoj dio posla Jerko Ivanković Lijanović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, krenuo je s navodnom istragom o poticajima za koje se tvrdi da su njima kupovani glasovi na prošlim izborima. Na meti ministra Lijanovića prvi se našao Nenad Komšić iz Kiseljaka. Komšiću je, iako nema pčela, isplaćena jednokratna potpora za pčelarstvo u iznosu od 800 KM. Za razliku od većine drugih dobitnika u zakonu nepostojeće jednokratne potpore, Komšić je javno progovorio o načinu na koji je dobio poticaj.
U izjavi za Al Jazeeru detaljno je pojasnio kako ga je kontaktirao Anto Nuić, povjerenik Narodne stranke Radom za boljitak u Kiseljaku koji ga je stavio na popis lažnih pčelara, te mu potom kazao kako će nakon što mu poticaji legnu na račun, polovinu novca, dakle 400 KM, dati njemu, a ostatak podijeliti članovima svoje obitelji. Iz Komšićeve, ali i izjave još nekoliko lažnih korisnika poticaja iz Kiseljaka, a utvrđeno je da ih na području ove općine ima 151, potvrđene su malverzacije s isplatom poticaja o čemu su u policijska tijela pokrenula istragu. Na Komšićeva vrata poslan je Tim za kontrolu koji je utvrdio kako posjeduje jednu svinju i jednu kozu. Koristi ih za vlastite potrebe, a poljoprivredom se ne bavi, utvrdili su članovi Tima za kontrolu s čim se složio i Nenad Komšić. Odmah sutradan je potpisana odluka kojom se Komšiću nalaže da u roku od 15 dana vrati 800 KM isplaćenih na ime poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji. Budu li svi korisnici jednokratne potpore u FBiH morali vraćati isplaćene poticaje Ministarstvu će se vratiti 120. 800 KM samo iz Kiseljaka jer na popisu korisnika je 151 osoba kojoj je isplaćena sporna jednokratna potpora od 800 KM.
Policijska istraga
Takvih je korisnika u SBŽ-u 619, a isplaćeno im je blizu pola milijuna KM. Ako se tomu dodaju nezakonite isplate poticaja u ostalih devet županija jasno je da su milijuni maraka namijenjeni za poljoprivrednu proizvodnju u FBiH potrošeni za neke druge stvari. No, ako to će pokazati istraga koja bi uskoro trebala biti završena kako doznajemo. Ali ako istragu bude vodilo Ministarstvo poljoprivrede novac će, sudeći po primjeru Nenada Komšića, morati vratiti samo oni koji su odlučili javno progovoriti o kupovini glasova iz proračunskih sredstava namijenjenih razvoju poljoprivrede u Federaciji BiH.
http://www.vecernji.ba/vijesti/lazni-poticaji-kiseljacanin-dobio-odluku-mora-800-km-odmah-vratiti-clanak-428369
Dr Lecter
07.07.2012., 17:08
Pa i ne čudi me. Tko će drugi nego neki od Komšića. Šta se tu još ima komentirati. Ta neće neki pošteni Hrvat.
I samo ne znam otkud onog Lijanovića u ministrima.
I koji li se to hajvan njega onako obrazovanog i poštenog sjetio pa ga postavio za ministra??
Jel' ono bi onaj lik u trenerci...onaj elokventni... aha Nikšić. Onaj što vodi uvjerljivo najbolju federalnu vladu do sada, što sve odluke donosi jednoglasno i koriste autobus kada idu u radne posjete kantonima.
I samo ne znam otkud onog Lijanovića u ministrima.
I koji li se to hajvan njega onako obrazovanog i poštenog sjetio pa ga postavio za ministra??
Buduci Covicev koalicioni partner u vlasti. Ako formiraju vlast???
Kako je krenulo...pocekace Covic dugo dok zasjedne u fotelju...ne samo Covic i ostali koji su iskoristili prijelazni rok za nogometase pa presli u druge klubove.
Dr Lecter
08.07.2012., 09:38
Buduci Covicev koalicioni partner u vlasti. Ako formiraju vlast???
Kako je krenulo...pocekace Covic dugo dok zasjedne u fotelju...ne samo Covic i ostali koji su iskoristili prijelazni rok za nogometase pa presli u druge klubove.
Samo da dodam, zbog zapisnika: Koliko ja vidim Čoviću se uopće ne žuri.
Pametan čoek. Čeka da se bivši jarani rastale. I da pometu ono smeća što su nanjeli u ove dvije godine.
Ragib Cena
08.07.2012., 09:46
http://www.youtube.com/watch?v=MxYcJgNq__8
http://www.youtube.com/watch?v=zWEbhXJq2H0&feature=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=EgEdyBLJa6g&feature=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=trPUNiCZ1Ag&feature=relmfu
Ragib Cena
08.07.2012., 09:48
http://www.youtube.com/watch?v=C5LlE7SotUg&feature=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=ymrinvwujE4&feature=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=7O-ucI2tyuY&feature=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=--tCl5-1wHg&feature=relmfu
Dr Lecter
08.07.2012., 10:14
Daj bola Ragibe. Pa treba mi godišnji odmor da ovo pregledam. A i jesu mi neki fotogenični likovi.
Možeš li ti ikako ovo nama ukratko objasniti. Onako, u 5-6 rečenica?
fjall_raven
08.07.2012., 10:47
Daj bola Ragibe. Pa treba mi godišnji odmor da ovo pregledam. A i jesu mi neki fotogenični likovi.
Možeš li ti ikako ovo nama ukratko objasniti. Onako, u 5-6 rečenica?
I tebi je sunce u glavu udarilo. Ne misliš valjda da je Ragib pregledo sve ove snimke?!
Dr Lecter
08.07.2012., 10:54
Ma znam da nije.
Ali velim, možda se upeca na foru, pa se tako zabavi gledanjem i pisanjem, pa neće Tušiti narod na forumu, barem par mjeseci :)
Stani,cekaj malo.Djeparenje je kriminalni akt koji rasprostanjen u citavom svijetu.Reci mi,gdje se desilo svercovanje mrtvog cace,da bi se ustedilo pisljivih 100KM ili mozda 200KM.Kakva moras biti moralna spodoba da bi to uradila?Najzalosnije je sto lokalna zajednica taj gnusni cin smatra podvigom.Vase podneblje je jednistven socioloski fenomen u JI Evropi.
Poslije ove epizode moralnog sunovrata(svercovanje mrtvog cace),nekad se (s pravom)pitam,da li bosasnki katolici zasluzuju Treci?!
ummagumma
08.07.2012., 16:41
E ne bi ga Herkan trčO, nema tog Bobana...
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-minute-u-minutu/104882-ucesnici-domovinskog-rata-iz-hrvatske-trce-prema-srebrenici-foto.html
Dr Lecter
08.07.2012., 18:43
E ne bi ga Herkan trčO, nema tog Bobana...
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-minute-u-minutu/104882-ucesnici-domovinskog-rata-iz-hrvatske-trce-prema-srebrenici-foto.html
Isto što bi ga mulltietniĆar trĆo za Vukovar, nema tog Alije.
Dr Lecter
08.07.2012., 18:46
Poslije ove epizode moralnog sunovrata(svercovanje mrtvog cace),nekad se (s pravom)pitam,da li bosasnki katolici zasluzuju Treci?!
Da, to dvoje je mlogo povezano.
InaĆe, i ja se slažem s tobom. Ne bih ni ja dao bosanskim katolicima treći. Šta će vjerskim skupinama administrativna jedinica.
A Hrvatima svakako treba dati. Zaslužili su. A i bit će za koju godinu. Još ćete i nas moliti :sakomuglavu:
Dr Lecter
08.07.2012., 19:07
Stani,cekaj malo.Djeparenje je kriminalni akt koji rasprostanjen u citavom svijetu.Reci mi,gdje se desilo svercovanje mrtvog cace,da bi se ustedilo pisljivih 100KM ili mozda 200KM.
Koji si ti stručnjak. 100 - 200 KM za prijevoz mrvaca iz jedne države u drugu. Pa toliko košta limuzina od mrtvačnice do groblja koje je udaljeno 500 metara. Bogati, gdje se vi kopate? Na što to liči? Hoćeš reći da je tu mrvački sanduk k'o holandez - 5-10 KM?
Oči moje, kada čovjek umre u drugoj državi, dok ga dotjeraš doma, treba ti kilo i pol papira, pristojbi, uvjerenja, potvrda, konstatacija, smrtovnica, carinskih isprava, i dok ga dotjeraš kući iz RH ovamo, na glavi si jedno 5-6 000 KM.
Znači ovo je bio poslovni pokušaj, a ne džeparenje i prošnja.
E sad...za prositi se stvarno treba roditi, ali i za džeparenje. svaka čast onim gore struĆnjacima. To uspjeva veoma dobro gore, što je nadaleko poznat sociološki fenomen (da se poslužim tvojim rječnikom), pa se ja ne izrugujem nekakvim ''bosanskim muslimanima'' niti pravo ne nekakvu teritorijalnu organizaciju. Nije fer Orbit.
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/sarajevo/104823-losa-slika-iz-nase-metropole-odlazi-u-svijet-lopovi-ukrali-novcanik-gosci-iz-turske-dok-je-razgledala-grad.html
Eto ga opet. Ne rekoh li ja jučer da je to uzelo maha. U nas se zadnje džeparenje desilo 1968. ili 1969. jednostavno nema talenata. Ljudi se ovdje bave varanjem države, a ne krađom od sirotinje ili drugih ljudi. To je nisko i nemoralno. Heh, k'o da duvaru govorim.
Ali gdje će baš na Turkinju? :( Kud će suza, nego baš na oko. Pa baš im ništa nije sveto.
josip_mo
08.07.2012., 19:14
InaĆe, i ja se slažem s tobom. Ne bih ni ja dao bosanskim katolicima treći. Šta će vjerskim skupinama administrativna jedinica.
A Hrvatima svakako treba dati. Zaslužili su. A i bit će za koju godinu. Još ćete i nas moliti :sakomuglavu:
Doktore, ako Oni hoće Dati BK Treći, onda hoću i ja kao Hercegovački Katolik (HK) Četvrti!!
Ljudi daju od sebe i ti se ne mješaj u to!!!
Dr Lecter
08.07.2012., 19:22
Doktore, ako Oni hoće Dati BK Treći, onda hoću i ja kao Hercegovački Katolik (HK) Četvrti!!
Ljudi daju od sebe i ti se ne mješaj u to!!!
Nije stvar u tomu. Ja ovdje pristupam isključivo kao humanist i intelektualac, prvenstveno s ciljem da pomognem članu ovog foruma, kolegi Orbitu, u njegovom pokušaju da razjasni sve svoje dvojbe koje ima u shvaćanju pojma naroda i religije.
Inače, to je jedan veoma jako izražen fenomen u crnomorskom riječnom slivu naše jedne jedine, gdje ogroman broj populacije ne zna jasnu razliku između ta dva pojma i često ih pogriješno tumači, ili čak i poistovjećuje.
A nekad će mi, normalno kada konačno nauči razlikovati ova dva zamršena pojma, biti zahvalan :)
josip_mo
08.07.2012., 19:33
Nije stvar u tomu. Ja ovdje pristupam isključivo kao humanist i intelektualac, prvenstveno s ciljem da pomognem članu ovog foruma, kolegi Orbitu, u njegovom pokušaju da razjasni sve svoje dvojbe koje ima u shvaćanju pojma naroda i religije.
Inače, to je jedan veoma jako izražen fenomen u crnomorskom riječnom slivu naše jedne jedine, gdje ogroman broj populacije ne zna jasnu razliku između ta dva pojma i često ih pogriješno tumači, ili čak i poistovjećuje.
A nekad će mi, normalno kada konačno nauči razlikovati ova dva zamršena pojma, biti zahvalan :)
Čovjek uči dok je živ! Naučit će to i ti s crnomorskog slija nadam se. Jer će nam onda svima biti lakše.
ummagumma
08.07.2012., 20:01
Nuto Leo danas napisO isto što i ja prije mjesec dana...
http://www.dnevnik.ba/novosti/bih/pločkinić-pisao-čoviću-i-ljubiću-povucite-se-iz-neprirodne-koalicije-i-ostanite-u-patnji
SkontO Ćojek šta je navlakuša...
Sve neštA "nova veČina, nova veČina", a nijedan potez.. baš ništa ne mogu dovesti do kraja.
A znali su da ne mogu dovesti do kraja.. to je Ćista matematika, jal' znaš koliko imaš glasova, jal' ne znaš...
Samo me Ćudi kako je ĆoviČ tako omatufio za 20 dana? Nešto mu pamet pomutilo, isto kO sinkopa kod FahrA kad je Ćuo da Če biti ministar.
Dr Lecter
08.07.2012., 20:28
Nuto Leo danas napisO isto što i ja prije mjesec dana...
http://www.dnevnik.ba/novosti/bih/pločkinić-pisao-čoviću-i-ljubiću-povucite-se-iz-neprirodne-koalicije-i-ostanite-u-patnji (http://www.dnevnik.ba/novosti/bih/plo%C4%8Dkini%C4%87-pisao-%C4%8Dovi%C4%87u-i-ljubi%C4%87u-povucite-se-iz-neprirodne-koalicije-i-ostanite-u-patnji)
SkontO Ćojek šta je navlakuša...
Sve neštA "nova veČina, nova veČina", a nijedan potez.. baš ništa ne mogu dovesti do kraja.
A znali su da ne mogu dovesti do kraja.. to je Ćista matematika, jal' znaš koliko imaš glasova, jal' ne znaš...
Samo me Ćudi kako je ĆoviČ tako omatufio za 20 dana? Nešto mu pamet pomutilo, isto kO sinkopa kod FahrA kad je Ćuo da Če biti ministar.
Iskreno, i ja sam protiv nove većine i načina na koji se formira. I ne bih volio da uspiju. To ne bi bilo dobro i to treba zaustaviti.
I treba samo ih pustiti da sami počiste nered koji su napravili.
Čudi me HDZ. Ovo mu uopće nije potrebno.
Imamo i Večernji list ;)
Da se vratim na ovo. Ovo su novinarski članci i kao takvi ne mogu nikada biti izvor validnih podataka, budući da se i ne pozivaju na neki važniji izvor.
S brojkama poginulih se neprestalno manipulira.
U R Hrvatskoj je u cijelom onom razdoblju poginulo oko 12 000 - 12 500 osoba (mislim na ''hrvatsku stranu).
U taj broj spadaju i nestali, ali i oni čija je smtr izravna posljedica rata.
Broj poginulih vojnika se nikada neće ustanoviti jer je definicija ''vojnika'' veoma široka.
E sad govoriti da je među poginulim vojnicima bilo 1156 Bošnjaka je stvarno pretjerano. Da li se radi o poginulim vojnicima ili općenito o demografskim gubitcima?
U Hrvatskoj možda nije poginulo toliko ni vojnika. Sve što je izginulo, najviše se odnosi na razdoblje 2001. - Slavoniju, Baranju i Vukovar. Ljudi se vole razmetati brojevima, i to je svačija karakteristika na ovim prostorima.
A i nekako mi glupa ova tema. U čijeg je babe duži.
zato, nek je pokoj vječni svim onim koji su stradali u onom ludom vremenu. I ne treba se okrećati stalno nazad.
Bosnjaci su srcem branili Hrvatsku. Iz mog mjesta nekoliko ih je bilo u redarstvu pa posle presli u ZNG. Iz Coralica kod Cazina petorica su poginula u borbama kod Vukovara. Jedan je bio samo 19. godina. Posle potpisivanja primirja u Hrvatskoj, Hrvati su im ponudili ako zele mogu ici za Bosnu.
Lecteru, ako lazi HVIDRA onda nemamo sta vise o tome pricati.
http://www.hvidra-zagreb.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=273:u-zagrebu-otkriven-spomenik-bonjacima&catid=37:braniteljske-udruge&Itemid=70
revizor
08.07.2012., 23:44
Men se cini ko da si malo mako:D:bih:
Dr.Vukadin
08.07.2012., 23:54
Драге колеге узмите тумача за овај језик. Писмо вам је страно.
Нисам вам ја крив ако ме не разумијете. Крива је судбина.
Но, ви сте моји а ја сам ваш, колико се бранили и отимали!!!
Ваш Вукадин
Dr Lecter
09.07.2012., 00:02
Lecteru, ako lazi HVIDRA onda nemamo sta vise o tome pricati.
http://www.hvidra-zagreb.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=273:u-zagrebu-otkriven-spomenik-bonjacima&catid=37:braniteljske-udruge&Itemid=70
HVIDRA?
E moj Fazliću, ništa ti još ne znaš.
Rekoh gore, ne volim prebrojavati mrtve, ni u stvarnom životu, pa tako i ni na jednoj temi ovdje.
Gdje god se na ovom forumu raspravlja koliko je tko koga, gdje i kako, tu ti mene nema.
ummagumma
09.07.2012., 06:06
HVIDRA?
E moj Fazliću, ništa ti još ne znaš.
Rekoh gore, ne volim prebrojavati mrtve, ni u stvarnom životu, pa tako i ni na jednoj temi ovdje.
Gdje god se na ovom forumu raspravlja koliko je tko koga, gdje i kako, tu ti mene nema.
Prvo si pitO, pa nisi bio zadovoljan, pa kao nisi pitO, pa ti se ne sviDŽaju odgovori, novinari, novine, portali, HVIDRE-a...
Bogme tebi i dlaka smeta... svemiseĆini...
ummagumma
09.07.2012., 06:15
E nuTo papanluka - kradom do fotelje...
Nova veČinska demokraCija skontala da him Fali glasova.. yebomesvak ako su ovi doktori nauka normalni. Valjda su mogli raĆunati do 100 i skontati kako gdje i koliko him glasova Fali.
Sad, po novom, čajni kolutići će preraspodjeliti dio svoje kvote fotelja da zalevate "Kradom za boljitak" (misli se na cijelu stranku, i to za razinu u FBiH i BiH) zbog-radi jeNe fotelje (bezbeli onom mazlumu da moRe ostati ministar poljoprivrede).
Eto moš misliti doktorske pameti? (i još gore - hoČe li Mazlum skoĆiti od sreČe što Če ostati ministar - the question is now...)
Nadalje i naširoko čitaj voĐe:
Smjena Budimira i Kebe sljedećeg tjedna u oba doma ParlamentaNova parlamentarna većina koju okupljaju dva HDZ-a, SDP BiH i Savez za bolju budućnost (SBB), a koju će najvjerojatnije poduprijeti i Narodna stranka Radom za boljitak (NSRzB) pokrenut će sljedećeg tjedna i formalno proceduru za smjenu predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i potpredsjednika Mirsada Kebe koji se opiru rekonstrukciji izvršne vlasti.Demokratska proceduraKako se doznaje, organizirat će se izvanredne sjednice Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije gdje će dvotrećinska većina zastupnika i izaslanika izglasovati nepovjerenje te zatražiti od Ustavnoga suda Federacije BiH razrješenje ove dvojice dužnosnika. Po riječima predsjednika kluba HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Marinka Čavare očekuje se da već sljedećeg tjedna postoji jasna situacija u izvršnoj vlasti koja zrcali odraz oba doma federalnog Parlamenta. “Očekujem da se u demokratskoj proceduri dogodi promjena vlasti, a za nas je najvažnije da legitimni politički predstavnici budu u vlasti”, rekao je Čavara za Večernjak. Dodao je da neće uspjeti opstrukcije koje promoviraju dužnosnici iz redova SDA i HSP-a dodajući da postoje jasni mehanizmi kako bi se spriječile sve moguće opstrukcije u normalnom funkcioniranju vlasti u Federaciji BiH. Očekuje se da će novu četveročlanu parlamentarnu većinu poduprijeti i Narodna stranka Radom za boljitak koja do nedjelje ima rok za prihvaćanje ponude koju joj je dao SDP BiH. Po toj ponudi, doznaje se, Boljitak bi zadržao jedno ministarsko mjesto u Vladi Federacije BiH te određeni broj pozicija koje su preuzeli u drugim institucijama, upravama, agencijama, javnim poduzećima.Bošnjačka kvotaDva HDZ-a su pri tome odbacila mogućnost da se Boljitku dodijele hrvatske pozicije u vlasti. Valja reći kako je predsjednik kluba Boljitka u Zastupničkom domu Vlado Ivanković na jučerašnjoj sjednici kolegija ovoga doma ‘pozdravio’ imenovanje novoga rukovodstva, što je dalo naslutiti da će ova stranka dati potporu rekonstrukciji vlasti. Nakon smjene, nova većina sačekat će odluke Ustavnoga suda oko Budimira i Kebe, te nastaviti s najavljenom promjenom.
(Spam, ništa drugo)
Ragib Cena
09.07.2012., 09:41
Možeš li ti ikako ovo nama ukratko objasniti. Onako, u 5-6 rečenica?Vjeko Mindjušar i Draža Čović ih pokrali,mislim radnike EP HZHB ,skupa s radnicima mostarskog Aluminija,zbog neisplaćenih premija životnog osiguranja.Nego,šta ono bi sa Hercegovačkom televizijom? Čak i do Čajniča se mog'o uFatit signal. Nije valjda da su HDZ-eovci i njoj dohakali. x_x
Ragib Cena
09.07.2012., 09:45
http://www.javno.ba/images/stories/Ekonomija/bosna-i-hercegovina/elektro_hzhb.jpgMOSTAR - Bivši direktor ELEKTROPRIVREDE HZHB Matan Žarić i predsjednik Nadzornog odbora JERKO PAVLIČEVIĆ samo su kupovinom jednog poslovnog objekta u Mostaru ovo javno poduzeće oštetili za 1,7 milijuna KM.
Bivši direktor Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Matan Žarić, predsjednik Nadzornog odbora Jerko Pavličević i njihovi najbliži suradnici samo su kupovinom jednog poslovnog objekta u Mostaru ovo javno poduzeće oštetili za 1,7 milijuna KM!
Premda su nakon imenovanja novog menadžmenta otkriveni brojni dokazi nedomaćinskog poslovanja nekadašnje Uprave Elektroprivrede HZHB, dokumentacija do koje je došla Slobodna Bosna zorno potvrđuje kako je raniji direktor Žarić, bez ikakve kontrole, milijunska sredstva kompanije „investirao“ u fantomske projekte od kojih je svojim nasljednicima ostavio samo puste livade. Upravo je, naime, takav slučaj s kupovinom ruševnih garaža u ulici Blajburških žrtava, u mostarskom naselju Rudnik, za koji je s računa Elektroprivrede HZHB isplaćeno više od 2,5 milijuna KM.
NADZORNI ODBOR I SKUPŠTINA ELEKTROPRIVREDE U SLUŽBI DIREKTORA
Generalni direktor Elektroprivrede HZHB Matan Žarić i pet izvršnih direktora: Ivica Čule, Ilija Bakalar, Stipe Bagarić, Mila Bule i Branka Dadić odluku o kupovini poslovnog objekta u ulici Blajburških žrtava, u naselju Rudnik, donijeli su 15. decembra 2009. godine. U obrazloženju tog poslovnog poteza bilo je navedeno kako se objekat nalazi na izuzetno povoljnoj lokaciji, u neposrednoj blizini zgrade u kojoj se odranije nalazilo sjedište organizacijskih jedinica Distribucija električne energije, Opskrba električnom energijom i Elektroprijenos a.d. Banja Luka. Namjera je kupca bila da se na susjednoj lokaciji izgradi moderna poslovna zgrada u kojoj bi građanima Mostara bila pružena kompletna usluga. „Ističemo potrebu za većim brojem naplatnih mjesta i prijemnih šaltera za kupce, obzirom da trenutno na 30.000 kupaca Opskrba električnom energijom ima samo jedno naplatno mjesto i jedan prijemni šalter, koji ne ispunjava osnovne uvjete za rad“, napisao je, između ostalog, raniji direktor Elektroprivrede HZHB Matan Žarić, napominjući kako bi se ista poslovna zgrada koristila i za potrebe Prijenosa električne energije, te rezervnog dispečerskog centra. Istodobno je Žarić istakao kako je kupovina poslovnog objekta, vrijednog 2,5 milijuna KM, izuzeta od primjene odredbi Zakona o javnim nabavkama?!
Ugovor o kupoprodaji između predstavnika Javnog poduzeća Elektroprivreda HZHB i privatne tvrtke ZOOM sa Širokog Brijega (koja se, inače, bavi prodajom rabljenih automobila), kao vlasnika poslovnog objekta, potpisan je 9. veljače 2010. Tako je širokobriješka firma zemljište površine nešto veće od tri dunuma na kojem se nalazio poslovni objekat (a zapravo ruševne garaže) od 1.200 kvadratnih metara prodala za 2.550 000 KM, odnosno, po cijeni znatno većoj od realne tržišne vrijednosti. Dodajmo tome da je kupovina poslovnog objekta obavljena početkom februara i da je ukalkulirana u Plan poslovanja za 2010. godinu, koji su članovi Nadzornog odbora usvojili tek koncem marta, s tim da se na odluku Skupštine poduzeća čekalo još nekoliko mjeseci. Što, opet, znači da je Matan Žarić odluku o isplati više od 2,5 milijuna maraka donio samostalno, bez suglasnosti Nadzornog odbora i Skupštine Elektroprivrede HZHB, koji su je naknadno samo formalno aminovali.
I mada se očekivalo da će, nakon što je „kapitalna investicija“ realizirana, ubrzo započeti i građevinski radovi na izgradnji nove poslovne zgrade u Mostaru, garaže su na istom mjestu ostale još gotovo godinu i pol dana. U ljeto prošle godine, prije dolaska nove Uprave, direktor Matan Žarić donio je novu odluku o rušenju poslovnog objekta?! Taj je posao Elektroprivreda HZHB dodijelila mostarskom poduzeću Građevinar kojem je plaćeno više od 26 tisuća maraka kako bi uklonili poslovni objekat za koji je dvije godine ranije, u naručenom elaboratu, navedeno da je u fazi opremljenosti od 90 posto i da je njegova tržišna vrijednost 2,3 milijuna KM. Kako je prema istom elaboratu građevinsko zemljište procijenjeno na 814.000 KM, računica pokazuje da je ta „promašena investicija“ nekadašnjeg menadžmenta Elektroprivredu HZHB oštetila za 1,7 milijuna maraka.
ISTRAGA FINANCIJSKE POLICIJE
Budući da nema dvojbe kako je posrijedi ozbiljan kriminal, dokumentaciju o kupovini poslovne zgrade u Mostaru preuzela je Financijska policija, čiji inspektori već mjesecima pregledaju poslovne knjige Elektroprivrede HZHB. Sudeći, međutim, prema zatečenom stanju, čini se kako je osim prazne livade plaćene 2,5 milijuna KM, ranija uprava mostarske Elektroprivrede svojim nasljednicima ostavila i više štetnih ugovora, koji su također za posljedicu imali milijunske gubitke. I mada se očekivalo da će poslije imenovanja novog menadžmenta (početkom studenog prošle godine) ranije sklopljeni nepovoljni poslovni aranžmani biti raskinuti, a sumnjiva dokumentacija predata MUP-u i Županijskom tužiteljstvu u Mostaru, izostanak reakcije upućuje da je i aktualni direktor Elektroprivrede HZ HB Nikola Krešić nastavio „kontinuitet poslovanja“ svog prethodnika Matana Žarića!
JAVNO.ba / Slobodna Bosna (Suzana Mijatović)
strelok
10.07.2012., 15:11
Prije nesuvislih pljuski između tebe i Ragiba, Lecteru, de mi reci što kažu za Matana u rodnome mu kraju? Vrijedi li mu djelo toliko da mu "halalimo" dvore?
Dr Lecter
10.07.2012., 16:17
Nema govora o nekakvim pljuskama između mene i Ragiba. Iskreno, meni je Ragib cool lik, i nikada nisam niti jednog trenutka osjetio bilo kakvu antipatiju prema njemu. Čovjek ima svoj stil na ovom forumu, dosta neobičan, ali ipak nije bezobrazan, ili hinjav da bih ikada ulazio u nekakve teže rasprave s njim.
Evo ovaj članak gore.
Iskreno da ti kažem, nisam ga ni pogledao, a ne pada mi na pamet ni čitati ga. Kao što ne čitam 99% linkova što ih ovdje postavljaju. Pogotovo ovakav. Jednostavno nema veze s ovom temom. Šta mene briga što se radi u EP HZHB i kakve to sve veze ima s nacionalnim pitanjem??
Ovdje se ljudi takmiče dokazujući nekave krađe u javnim poduzećima...hajde to...ali i šverc mrtvaca preko granice je po onom liku jesen...ili baton..ne sjećam se, (svi su mi na isti kalup, sa istom stereotipnom pričom pa se ne trudim da im pamtim nickove, niti da ih slažem negdje u memoriji) dovoljan kontraargumen protiv nekih mojih teza, čak ide dotle da to naziva nekakvom kulturološkom ili civilizacijskom anomalijom (jadne riječi, koje ih sve hajvani ne zlouporabljuju) u ljudi iz ovog podneblja... i kakve to sve veze ima s ovom temom... nigdje veze.... a nikada se nitko od ovih stručnjaka ne sjeti neke dobre vijesti, nekog uspjeha ovdašnjih ljudi..
đizlija
11.07.2012., 07:22
nama su sada Šošoni,zamjenili Škutore,ostalo je samo Š.Dragi,lijepi Škutori,pačići mali za Šošone,sve na olovku,šverc,ništa droga oružje.:bih:
strelok
11.07.2012., 08:35
Nema govora o nekakvim pljuskama između mene i Ragiba. Iskreno, meni je Ragib cool lik, i nikada nisam niti jednog trenutka osjetio bilo kakvu antipatiju prema njemu. Čovjek ima svoj stil na ovom forumu, dosta neobičan, ali ipak nije bezobrazan, ili hinjav da bih ikada ulazio u nekakve teže rasprave s njim.
Evo ovaj članak gore.
Iskreno da ti kažem, nisam ga ni pogledao, a ne pada mi na pamet ni čitati ga. Kao što ne čitam 99% linkova što ih ovdje postavljaju. Pogotovo ovakav. Jednostavno nema veze s ovom temom. Šta mene briga što se radi u EP HZHB i kakve to sve veze ima s nacionalnim pitanjem??
Ovdje se ljudi takmiče dokazujući nekave krađe u javnim poduzećima...hajde to...ali i šverc mrtvaca preko granice je po onom liku jesen...ili baton..ne sjećam se, (svi su mi na isti kalup, sa istom stereotipnom pričom pa se ne trudim da im pamtim nickove, niti da ih slažem negdje u memoriji) dovoljan kontraargumen protiv nekih mojih teza, čak ide dotle da to naziva nekakvom kulturološkom ili civilizacijskom anomalijom (jadne riječi, koje ih sve hajvani ne zlouporabljuju) u ljudi iz ovog podneblja... i kakve to sve veze ima s ovom temom... nigdje veze.... a nikada se nitko od ovih stručnjaka ne sjeti neke dobre vijesti, nekog uspjeha ovdašnjih ljudi..
E je.. ga kolega, vidi se da si navikao na usko stručno gledanje... Pa ima važnosti po "nacionalno"!. Pa i jesam postavio temu kao mix "bitnih stvari". Kako nije bitno za Hrvate pričati o novcima i privredi, nacionalno bitno? Heeej..... I nije to moja novinarska strana ličnosti, već činjenica poBogu...
Ja se trudim postaviti intervjue i slično, ragib pronalazi koješta bitno i nebitno, ali sve je to u sklopu teme...A tačno je, ko što veliš, da kolega forumaš nije negativac. Ljudi koji prođu tu vrstu golgote mogu biti samo poučni likovi, čak i kad im ide loše sa pisanjem..
Prihvatam kritiku o objavljivanju pozitivnih vijesti kao ličnu grešku, ipak ja trebam da vodim računa o tome.
Nadam se da će mi i ostali pomoći. Neki dan djeca iz Mostara odigraše strašne mečeve stonog tenisa, jedva ova moja mala uze srebro (bio je fight između Bihaća, Sarajeva i Mostara). Da sam slikao tu dječicu u onim crveno bijelo kockica dresovima, bilo bi to lijepo ukrašavanje ove teme jer su djeca nacionalni interes prvog reda, zar ne? Ali pomozi mi i ti, ne budi lijen..
fjall_raven
11.07.2012., 08:50
Ekonomija jeste nacionalni interes. Baš kao što je to obrazovanje, ekologija, održiv lokalni razvoj ili bilo šta drugo. Nije u tome stvar. Kada su politički odnosi i politički izazovi u pitanju potpuno je deplasirano u tu polemiku ubacivati ekonomske teme. Ekonomija u domenu politike nije argument. Samo puko razvodnjavanje priče.
strelok
11.07.2012., 13:38
Ekonomija jeste nacionalni interes. Baš kao što je to obrazovanje, ekologija, održiv lokalni razvoj ili bilo šta drugo. Nije u tome stvar. Kada su politički odnosi i politički izazovi u pitanju potpuno je deplasirano u tu polemiku ubacivati ekonomske teme. Ekonomija u domenu politike nije argument. Samo puko razvodnjavanje priče.
Znam ja vas dvojicu i vaše stavove, zato sam vol.2 ove teme i otvorio kao mix stvari važnih iz ugla nac.interesa. A to da ekonomski argumenti ne spadaju u političku priču...vratio bih te na predavanja...
đizlija
11.07.2012., 13:43
Da sam slikao tu dječicu u onim crveno bijelo kockica dresovima, bilo bi to lijepo ukrašavanje ove teme jer su djeca nacionalni interes prvog reda, zar ne? Ali pomozi mi i ti, ne budi lijen..
kako su djeca nacionalni interes prvog reda????
sanjanka
11.07.2012., 13:44
kako su djeca nacionalni interes prvog reda????
Na mladima svijet ostaje.
đizlija
11.07.2012., 13:48
Na mladima svijet ostaje.
ali kakav je to nacionalni interes,sem ideoloških manipulacija i poziva na extra natalite,ili Hitlerovih pogona za rađanje arijevaca-bolesno i jedno i drugo.
Ragib Cena
12.07.2012., 07:39
VIDEO / Sramotno: Plesali za Božu Ljubića u Brčkom na godišnjicu genocida
http://www.24sata.info/thumbnail.php?file=news/2012/July/ljubic_brcko_ples_975036254.jpg&size=article_mediumBožo Ljubić / 24sata.info
(24SI) - U posjeti OOHDZ 1990 Brčko Distritka juče i danas boravi predsjednik HDZ 1990 BiH Božo Ljubić, sa svojim najbližim saradnicima.
[24 sata info] Svrha posjete je obilazak hrvatskog življa u Posavini te upoznavanje o stanju neposredno pred predizbornu kampanju.
Nakon jučer održanog sastanka s rukovodstvom stranke upriličenim u hotelu Evropa, delegacija je danas predvođena predsjednikom OOHDZ 1990 Brčko Nikom Babićem obišla i Župu Rođenja Blažene Djevice Marije u Ulicama, gdje su obišli radove na obnovi Crkve, ali i posjetili učesnike ekumenskog kampa "Friedensgrund BiH".
Zanimljivo je da su mladi učesnici u kampu danas uz popularne pjesme Shakire plesali za delegaciju, te time pokazali nepoštovanje prema žrtvama Srebrenice, ali i odluci Vlade Brčko Distrikta, da se današnji dan u Brčkom obilježava kao Dan žalosti, javila je BDC Televizija.
Na pitanje zašto ne poštuju dan žalosti Ljubić je odgovorio: "Ovo nije muzika, ovo je ples u svrhu slavljenja života". B.A 24sata.info
http://www.youtube.com/watch?v=6I3n_AaiAs8&feature=player_embedded
đizlija
12.07.2012., 07:42
VIDEO / Sramotno: Plesali za Božu Ljubića u Brčkom na godišnjicu genocida
http://www.24sata.info/thumbnail.php?file=news/2012/July/ljubic_brcko_ples_975036254.jpg&size=article_mediumBožo Ljubić / 24sata.info
(24SI) - U posjeti OOHDZ 1990 Brčko Distritka juče i danas boravi predsjednik HDZ 1990 BiH Božo Ljubić, sa svojim najbližim saradnicima.
[24 sata info] Svrha posjete je obilazak hrvatskog življa u Posavini te upoznavanje o stanju neposredno pred predizbornu kampanju.
Nakon jučer održanog sastanka s rukovodstvom stranke upriličenim u hotelu Evropa, delegacija je danas predvođena predsjednikom OOHDZ 1990 Brčko Nikom Babićem obišla i Župu Rođenja Blažene Djevice Marije u Ulicama, gdje su obišli radove na obnovi Crkve, ali i posjetili učesnike ekumenskog kampa "Friedensgrund BiH".
Zanimljivo je da su mladi učesnici u kampu danas uz popularne pjesme Shakire plesali za delegaciju, te time pokazali nepoštovanje prema žrtvama Srebrenice, ali i odluci Vlade Brčko Distrikta, da se današnji dan u Brčkom obilježava kao Dan žalosti, javila je BDC Televizija.
Na pitanje zašto ne poštuju dan žalosti Ljubić je odgovorio: "Ovo nije muzika, ovo je ples u svrhu slavljenja života". B.A 24sata.info
http://www.youtube.com/watch?v=6I3n_AaiAs8&feature=player_embedded
ako je ono ples...:D kretenluk
Dr Lecter
12.07.2012., 07:48
To se ne bi ni u snu moglo desiti u Hercegovini. Barem mi znamo što je red i poštivanje. Uostalom, to smo i izmislili za ovu državu.
A Bosna i tamošnji ljudi. To je već sasvim druga priča.
Dr Lecter
12.07.2012., 07:54
A sad malo zbilje.
Budući da Ragib raspolaže s jednim obojenim i croatofobnim člankom, pisanim od nedobronamjernih i neupućenih ljudi, a koji služi za dnevnopolitičke namjene, prije svega za poticanje animoziteta prema jednom narodu u BiH, i njegovom političkom vođstvu, da malo prosvijetlim cijenjeno forumsko pučanstvo:
Ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II i voditelj Škole animatora Vrhbosanske Nadbiskupije dr. Šimo Maršić demantirao je vijest koju je 11. srpnja objavila BDC Televizija, a preuzele neke agencije i portali, pod naslovom: “Na dan žalosti u Brčkom uz Shakiru plesali za Božu Ljubića”.
U spomenutoj vijesti stoji da je u posjeti OOHDZ 1990 Brčko Distritka, 10. i 11. srpnja boravio predsjednik HDZ 1990 BiH Božo Ljubić sa suradnicima te da je, između ostalog, 11. srpnja obišao i Župu Rođenja Blažene Djevice Marije u Ulicama kod Brčkog, gdje su obišli radove na obnovi u ratu spaljene župne crkve, ali i posjetili učesnike ekumenskog kampa „Friedensgrund BiH“.
U vijesti se također navodi da su mladi učesnici u kampu, uz popularne pjesme Shakire, plesali za delegaciju te time pokazali nepoštovanje prema žrtvama Srebrenice, ali i odluci Vlade Brčko Distrikta da se današnji dan u Brčkom obilježava kao Dan žalosti.
Također se navodi da je, na pitanje, zašto ne poštuju dan žalosti, Ljubić odgovorio kako to nije glazba nego ples u svrhu slavljena života.
U demantiju dr. Maršić je kazao da nije riječ o kampu mladih Friedensgrund BiH 2012. nego o kampu specijalizacije animatora Vrhbosanske nadbiskupije koji je započeo 10. srpnja.
"U programu kampa postoji i uvježbavanje vještina rada sudionika kampa s djecom i mladima u župnim zajednicama. Sastavni dio toga programa je izvođenje tzv. Banseva (koreografsko animiranje mladih) uz popularne pjesme koje onda animatori prenose u svoje župne zajednice na susretima djece i mladih“, pojasnio je dr. Maršić demantirajući da su plesali za dr. Ljubića i ističući da se radi o sastavnom dijelu cjelokupnog programa Škole animatora koji je prezentiran delegaciji na čelu s dr. Božom Ljubićem bez ikakve namjere umanjivanja žaljenje za nevinim žrtvama Srebrenice.
Dr. Maršić je naglasio da je 11. srpnja kao voditelj kampa dan započeo zajedničkom molitvom za žrtve Srebrenice kao i za sve nevine žrtve na ovim prostorima.
Ragib Cena
12.07.2012., 08:25
Mene ne interesuju dnevnopolitičke namjene,nego isključivo ljudska djela.A to što rade tvoje glavešine iz HDZ -a ,Bošnjacima govori i dokazuje veoma bitnu činjenicu -Da se bh .Hrvati od konstitutivnog naroda i žrtve,putem dvolične politike njihovih čelnika iz HDZ-a pretvaraju u u kolaboracioniste ''jednog od agresora na ovu zemlju'' i nacionalnu manjinu . (paranoja)
fjall_raven
12.07.2012., 08:35
Mene ne interesuju dnevnopolitičke namjene,nego isključivo ljudska djela.A to što rade tvoje glavešine iz HDZ -a ,Bošnjacima govori i dokazuje veoma bitnu činjenicu -Da se bh .Hrvati od konstitutivnog naroda i žrtve,putem dvolične politike njihovih čelnika iz HDZ-a pretvaraju u u kolaboracioniste ''jednog od agresora na ovu zemlju'' i nacionalnu manjinu .
To ti okači mačku o rep. Možeš nam samo pljunut pod konstitutivnoentitetskorepublikosrpščanski prozor. Obećavam da ću paziti da nikoga ne vrijeđam !!!
đizlija
12.07.2012., 09:16
A sad malo zbilje.
Budući da Ragib raspolaže s jednim obojenim i croatofobnim člankom, pisanim od nedobronamjernih i neupućenih ljudi, a koji služi za dnevnopolitičke namjene, prije svega za poticanje animoziteta prema jednom narodu u BiH, i njegovom političkom vođstvu, da malo prosvijetlim cijenjeno forumsko pučanstvo:
Ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II i voditelj Škole animatora Vrhbosanske Nadbiskupije dr. Šimo Maršić demantirao je vijest koju je 11. srpnja objavila BDC Televizija, a preuzele neke agencije i portali, pod naslovom: “Na dan žalosti u Brčkom uz Shakiru plesali za Božu Ljubića”.
U spomenutoj vijesti stoji da je u posjeti OOHDZ 1990 Brčko Distritka, 10. i 11. srpnja boravio predsjednik HDZ 1990 BiH Božo Ljubić sa suradnicima te da je, između ostalog, 11. srpnja obišao i Župu Rođenja Blažene Djevice Marije u Ulicama kod Brčkog, gdje su obišli radove na obnovi u ratu spaljene župne crkve, ali i posjetili učesnike ekumenskog kampa „Friedensgrund BiH“.
U vijesti se također navodi da su mladi učesnici u kampu, uz popularne pjesme Shakire, plesali za delegaciju te time pokazali nepoštovanje prema žrtvama Srebrenice, ali i odluci Vlade Brčko Distrikta da se današnji dan u Brčkom obilježava kao Dan žalosti.
Također se navodi da je, na pitanje, zašto ne poštuju dan žalosti, Ljubić odgovorio kako to nije glazba nego ples u svrhu slavljena života.
U demantiju dr. Maršić je kazao da nije riječ o kampu mladih Friedensgrund BiH 2012. nego o kampu specijalizacije animatora Vrhbosanske nadbiskupije koji je započeo 10. srpnja.
"U programu kampa postoji i uvježbavanje vještina rada sudionika kampa s djecom i mladima u župnim zajednicama. Sastavni dio toga programa je izvođenje tzv. Banseva (koreografsko animiranje mladih) uz popularne pjesme koje onda animatori prenose u svoje župne zajednice na susretima djece i mladih“, pojasnio je dr. Maršić demantirajući da su plesali za dr. Ljubića i ističući da se radi o sastavnom dijelu cjelokupnog programa Škole animatora koji je prezentiran delegaciji na čelu s dr. Božom Ljubićem bez ikakve namjere umanjivanja žaljenje za nevinim žrtvama Srebrenice.
Dr. Maršić je naglasio da je 11. srpnja kao voditelj kampa dan započeo zajedničkom molitvom za žrtve Srebrenice kao i za sve nevine žrtve na ovim prostorima.
ti gori od dr.Mršića,usaglasi postove,usostalom video kazuje da su kretenizirali se uz zvuke glazbe,vjerojatno im nije bila namjera zla,ali su kiksali i ljudski je priznati,nego dati suludo objašnjenje.Sve sami doktori,tugo moja.
Dr Lecter
12.07.2012., 09:51
Mene ne interesuju dnevnopolitičke namjene,nego isključivo ljudska djela.A to što rade tvoje glavešine iz HDZ -a ,Bošnjacima govori i dokazuje veoma bitnu činjenicu -Da se bh .Hrvati od konstitutivnog naroda i žrtve,putem dvolične politike njihovih čelnika iz HDZ-a pretvaraju u u kolaboracioniste ''jednog od agresora na ovu zemlju'' i nacionalnu manjinu .
Golemo kume.
Djeca malo zaplesala i drž'ga ne daj = nacionalna manjina.
A s druge strane ti k'o neka većina, valjda.
Samo nas ljutite, pa nećete nikada rekonstruktirati federalnu vladu :)
Dr Lecter
12.07.2012., 12:12
Dosta je bilo crnjaka i zluradih linkova.
Da se počnemo pomalo i mi hvaliti:
Rukometašice HRK Kosača osvojile Interamnia World Cupu; večeras stigle u Mostar
Na talijanskom Campo Uno sinoć je održano finale seniorki u rukometu, gdje je mostarska ekipa HRK Kosača postala pobjednik Interamnia world Cupa.
Rukometašice Kosače večeras su došle u Mostar. Pobjednice su kod stadiona HŠK Zrinjski, dočekali roditelji i prijatelji te im priredili doček dostojan pobjednika Interamnia world Cupa.
Naime, rukometašice HRK Kosača odigrale su ''dramatičnu'' utakmicu sa poljskim rukometnim klubom Glivice, gdje su dobile Poljakinje s jednim golom razlike (20:19)
Pod vodstvom trenerica Ivane Džidić, Radmile Koprena i pom. trenerice igrača Tine Biokšić, ekipa HRK Kosače u kadetskoj kategoriji U16 odigrale su jednu od najboljih utakmica i postale su pobjednice svjetskog kupa u seniorskoj konkurenciji.
Članice ekipe Marija Vučić, Dea Vuković, Nina Čutura, Ivana Drežnjak, Mara Gudelj, Marija Gudelj, Klara Barbarić, Anita Azinovic, Tina Biokšić, Maja Raič, Jelena Vrančić, umijećem rukometne vještine, motivirane visokim plasmanom dale su maksimum kako bi porazile mnogo starije i iskusnije Poljakinje.
Pet kontinenata, 100 zemalja i 450 ekipa okupilo se na ovom turniru. Ekipa HRK Katarine zauzela je 4. mjesto, te je tako nastavila predstavljati ovu mladu ekipu, klub ali i bh. rukomet u najboljem svjetlu.
Vidljivo je da je ekipa HRV Kosače po svom sastavu veoma multietnična, što je jedan pozitivan trend u cijeloj zemlji :)
Dr Lecter
12.07.2012., 12:20
Blanka Vlašić u Mostaru tražila rješenje za gležanj: "Još nisam rekla konačno ne Londonu" (http://www.index.hr/sport/clanak/blanka-vlasic-u-mostaru-trazila-rjesenje-za-glezanj-quotjos-nisam-rekla-konacno-ne-londonuquot/625022.aspx)
10. 07. 2012.
Moram malo pohvaliti i uvjerljivo najmoderniju i najbolju bolnicu u BiH:
BLANKA VLAŠIĆ pojavila se jučer u Mostaru prilikom svečanosti predstavljanja novog uređaja za magnetsku rezonancu na Kliničkom odjelu za radiologiju KB Mostar.
Najbolja hrvatska atletičarka bila je na radiološkom snimanju gležnja, a nakon obavljenih pregleda i snimanja pojavila se pred iznenađenim novinarima, ali je uz pratnju liječnika brzo prošla pored njih.
Podsjetimo, nakon operacije u Göteborgu početkom godine došlo je do komplikacija i infekcije Blankinog gležnja zbog čega je njen nastup na Olimpijskim igrama u Londonu i dalje upitan.
U Mostaru je snimala gležanj na novom uređaju za magnetsku rezonacu koji je najveći takav u regiji. Šanse za nastup na Olimpijadi i dalje su male.
Otkrila je to tijekom današnjeg primanja u Gradskoj upravi koje je organizirano za 11 splitskih olimpijaca koji će ove godine snage odmjeriti s najboljim svijetskim sportašima u Londonu.
P.S.
Čudi me da nije odletila do Goražda da joj to tamo naš Ragib sredi u lokalnoj bolnici :) Ta isto je...
http://youtu.be/W_rJABABV6k
http://doznajemo.com/2012/07/12/ovo-je-video-snimka-dogadaja-prosudite-sami-tko-govori-istinu-evo-sto-kaze-ljubic-a-evo-sto-je-zabiljezila-kamera/
24sata.info - VIDEO / Sramotno: Plesali za Božu Ljubića u Brčkom ... (http://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CEgQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.24sata.info%2Fvijesti%2Fbosna-i-hercegovina%2F103903-VIDEO-Sramotno-Plesali-Bozu-Ljubica-Brckom-godisnjicu-genocida.html&ei=juT-T97FMISk4ASRxenjBg&usg=AFQjCNHr7rhuyc2Kh4a7eifJrHMSIIQAxg&sig2=xJra8ROkuXtA2X7qW3f3Qg)Vijesti.ba - Ples za Božu Ljubića u Brčkom (http://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CEkQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.vijesti.ba%2Fvijesti%2Fbih%2F 95917-Ples-Bozu-Ljubica-Brckom.html&ei=juT-T97FMISk4ASRxenjBg&usg=AFQjCNF2O_ed7Sr0T3SVuEpGxAVN7VzLjQ&sig2=ezGIUpFQXtAUlIKE7gVi4w)Vijesti.ba (http://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CEoQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.vijesti.ba%2F&ei=juT-T97FMISk4ASRxenjBg&usg=AFQjCNGr6IHIcYM6WM5Z0NDez5nC3F5OXA&sig2=TrhvYcxQWWlRzV5cR_bgVA)Depo Portal - U Brčkom PLESALI za Božu Ljubića na godišnjicu ... (http://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=0CE0QFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.depo.ba%2Fmediji%2Fu-brckom-plesali-za-bozu-ljubica-na-godisnjicu-genocida-u-srebrenici&ei=juT-T97FMISk4ASRxenjBg&usg=AFQjCNE2OKptlnoMpD8seZM5CIGwJGoPrw&sig2=cTbWN8supTb1xn2BI8vzeg)Video/Brčko: Na dan žalosti u Brčkom uz Šakiru plesali za Božu ... (http://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=9&ved=0CFYQFjAI&url=http%3A%2F%2Fwww.tip.ba%2F2012%2F07%2F11%2Fvid eobrcko-na-dan-zalosti-u-brckom-uz-sakiru-plesali-za-bozu-ljubica%2F&ei=juT-T97FMISk4ASRxenjBg&usg=AFQjCNHkIC8Nq9EgQhWgwB5PsokuPS4RKg&sig2=qEqO1bbYQUhwELqw_3i-TQ)Na Dan žalosti u Brčkom uz Shakiru plesali za Božu Ljubića (http://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&ved=0CFcQFjAJ&url=http%3A%2F%2Fwww.bh-news.com%2Fba%2Fvijest%2F21730%2Fna_dan_zalosti_u_ brchkom_uz_shakiru_plesali_za_bozu_ljubica.html&ei=juT-T97FMISk4ASRxenjBg&usg=AFQjCNGPCDlL68l4NFI1khzOs0crnBVhVA&sig2=dAgM2_be8cKmvlSsyCVjCw)...................... .................................
Svaki komentar je suvišan:mad::mad:
Dr Lecter
12.07.2012., 16:56
Pa dobro, tko je kriv? Kum Božo ili ona drčiina što je plesala?
Daj se malo usuglasite. Inače, ništa od kritike.
Pa dobro, tko je kriv? Kum Božo ili ona drčiina što je plesala?
Daj se malo usuglasite. Inače, ništa od kritike.
Da je pravna država kao što nije,već bi krivac za ovaj sramotni čin bio u zatvoru.
Dr Lecter
12.07.2012., 19:54
Ona djeca?
Inače da je ovo pravna država 90% naših političara bi bilo u zatvoru.
Ovi članci o tom plesu su čisto preseravanje i preuveličavanje.
Ragib Cena
14.07.2012., 08:26
http://www.javno.ba/images/stories/SAMO_NA_JAVNO/dom_zdravlja_rekonstrukcija_thumb_medium250_175.jp g (http://www.javno.ba/images/stories/SAMO_NA_JAVNO/dom_zdravlja_rekonstrukcija.jpg)ŠIROKI BRIJEG - Nakon tjedana i mjeseci najavljivanja HDZ BiH je napokon okončao rekonstrukciju!
Ne, nije šala, jer gotova je rekonstrukcija Dječjeg vrtića u središtu Širokog Brijega. Ali i to je nešto. To što su sada i mališani majorizirani šta ima veze. Nek se čeliče od malih nogu i znaju što ih čeka u budućnosti ove države s ovakvim političkim kadrom iz reda njihovog naroda.
Prometni čepovi i gužve na prometnicima Širokog Brijega, pogotovo u užem gradskom sjedištu, već su odavno problem ove općine i za njene stanovnike, pa se mjerodavni stoga pravdaju najnovijim zahvatom, odnosno izgradnjom prometnice u dužini od 80 metara koja će prolaziti "kroz" Dječji vrtić i ići do Doma zdravlja!
Odavno svi u Širokom Brijegu znaju kako treba rasteretiti prometnice kod Doma zdravlja kako bi Hitna služba mogla neometano raditi. Ali da će se stručnjaci sjetiti baš takvog rješenja koje je upravo u fazi realizacije (a kad će ako pred izbore neće?) teško je itko mogao slutiti, no od naših političkih "krvopija" ništa nas ne može, pa i ne smije iznenaditi!
Boro Zovko, ugledni pomoćnik općinskog načelnika pri Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša lijepo je objasnio za Večernji list kako se jednostavno radi o rješavanju nepravilnog tehničkog spoja iz smjera Ulice dr. Jure Grubišića (Dom zdravlja), Ulice bana Jelačića (ispred Dječjeg vrtića Pčelica prema središnjem trgu) sa spojem dijela Ulice kraljice Jelene (tzv. Krunina strana).
"Dom zdravlja je u suradnji s Općinom i po mišljenju Općinske službe za prostorno uređenje i zaštitu okoliša iznašlo najoptimalnije rješenje u datim okolnostima" - kazao je Zovko dodavši kako je projekt uradio “Urbis 86” u suradnji s navedenom općinskom službom te uz konzultacije s Građevinskim fakultetom u Mostaru.
Šta bi tek Kinezi dali da su imali Boru Zovku kad su gradili Kineski zid???
"Tako će sada dvosmjerna biti u dijelu od mosta na Zorićevini do ulaza prema vrtiću, te će biti dvosmjerna u Ulici dr. Jure Grubišića do ulaza na novu prometnicu (iz smjera stadiona). Automobili neće više moći izlaziti iz smjera Doma zdravlja na “Kruninu stranu” već će tu biti samo ulaz. I nova prometnica će biti u jednom smjeru, i to prema vrtiću. Što se tiče vrtića, s južne strane (gdje je kiosk) osigurat će pješački pristup za dovođenje djece, a sadašnji kolni prilaz zadržat će se na sličnoj poziciji" - također je rekao Zovko.
I zamislite sad vi to rasterećenje prometa gdje od jednosmjernih prave dvosmjerne ulice?
Pismo građana
Oko projekta se nisu složili svi građani, pa je tako nedavno i osvanulo pismo grupe građana koji su apelirali da se cijeli projekt zaustavi jer narušava zelenilo u sklopu vrtića, onemogućava rad vrtića koji će biti omeđen trima prometnicama, da je stupanj kosine prevelik za bilo što, te da se neće dobiti rasterećenje prometa jer će nova prometnica silaziti izravno u prometni čep na most na Zorićevini i ispod hotela Park.
Ali šta znaju građani? I šta njih to ima brigati? O tim stvarima računa treba voditi Zovko, a vidi se da čovjek zna, što proizlazi i kroz njegovu sljedeću izjavu:
"Oko prijedloga rješenja vodilo se računa oko maksimalnog zadržavanja zelenila. I upravo je izabrana ova varijanta iz razloga što bi se više zelenila sačuvalo" - kazao je Zovko dodavši kako je jedan od prijedloga bio da prometnica ide između vrtića i zgrada na Zorićevini, ali je taj prijedlog odbačen.
Što se tiče kosine ceste, Zovko je kazao kako će ona u jednom dijelu biti 12 posto.
"Radit će se i potporni zid (najveći dio osam metara) koji će biti arhitektonski oblikovan. Što se tiče samog profila ceste, on je napravljen tako da, ako nekada bude potrebe, se može pretvoriti u dvosmjernu prometnicu. Za rješenje prometnog čepa jedino bi moglo pomoći izgradnjom mosta od naselja Zorićevina prema zaobilaznici, koji bi donio rasterećenje u užem dijelu grada. Pa iako je taj most planiran, njegova izgradnja po svemu sudeći neće biti još skoro" - ističe Zovko.
Dakle u budućnosti će biti i novih mostova i zidova (zbilja Kinezi imaju za čim žaliti!), a uz prometnicu kod Doma zdravlja, koja će se morati rekonstruirati, tu je i pitanje Krunine strane.
Kako je Zovko kazao, Služba za zaštitu okoliša i prostorno uređenje radi rješenje da se uspon navedene Krunine strane smanji na najveću moguću mjeru, jer treba zadržati postojeće ulaze u stambene prostore stanovnika koji žive u ovoj ulici.
Kazao je i kako će se asfaltiranjem nove prometnice, raditi i na presvlačenju Krunine strane asfaltom.
Ako ništa prvi korak ove rekonstrukcije ipak je dobro vidljiv, jer nakon mjeseci i mjeseci čekanja općinska vlast je napokon okrpila jednu veću rupu uz Kruninu stranu. Mali je to korak za čovječanstvo, ali prevelik za one koji vedre i oblače na ovdašnjoj političkoj sceni.
Sreća njihova pa imaju političku konkurenciju kakvu imaju, jer da nije takve konkurencije odavno bi sišli s vlasti, a ovako možda dobiju i sljedeće izbore. Narod ništa drugo vjerojatno nije ni zaslužio, jer uvijek u Širokom Brijegu postoje kojekakva prigovaranja zbog ovoga i zbog onoga, ali kad dođu izbori - ZNA SE, premda za ove danas zasigurno ne bi glasali ni Franjo Tuđman pa čak ni Gojko Šušak.
JAVNO.ba
Pred očima žene i djece: Zbog parkiranja nožem uboden poznati mostarski skakač Samir Zukanović (http://www.bportal.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=9110:pred-oima-ene-i-djece-zbog-parkiranja-noem-uboden-poznati-mostarski-skaka-samir-zukanovi&catid=43:vijesti-crna&Itemid=61)
Kod vas su turisti još uvijek turisti , a poznati sportisti, gle čuda još i Bošnjaci plijen i to kakav:mad:
http://www.vijesti.ba/files.php?file=news/2012/July/samir_zukanovic_420039704.jpg
revizor
15.07.2012., 01:10
http://youtu.be/W_rJABABV6k
http://doznajemo.com/2012/07/12/ovo-je-video-snimka-dogadaja-prosudite-sami-tko-govori-istinu-evo-sto-kaze-ljubic-a-evo-sto-je-zabiljezila-kamera/
24sata.info - VIDEO / Sramotno: Plesali za Božu Ljubića u Brčkom ... (http://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CEgQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.24sata.info%2Fvijesti%2Fbosna-i-hercegovina%2F103903-VIDEO-Sramotno-Plesali-Bozu-Ljubica-Brckom-godisnjicu-genocida.html&ei=juT-T97FMISk4ASRxenjBg&usg=AFQjCNHr7rhuyc2Kh4a7eifJrHMSIIQAxg&sig2=xJra8ROkuXtA2X7qW3f3Qg)Vijesti.ba - Ples za Božu Ljubića u Brčkom (http://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CEkQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.vijesti.ba%2Fvijesti%2Fbih%2F 95917-Ples-Bozu-Ljubica-Brckom.html&ei=juT-T97FMISk4ASRxenjBg&usg=AFQjCNF2O_ed7Sr0T3SVuEpGxAVN7VzLjQ&sig2=ezGIUpFQXtAUlIKE7gVi4w)Vijesti.ba (http://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CEoQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.vijesti.ba%2F&ei=juT-T97FMISk4ASRxenjBg&usg=AFQjCNGr6IHIcYM6WM5Z0NDez5nC3F5OXA&sig2=TrhvYcxQWWlRzV5cR_bgVA)Depo Portal - U Brčkom PLESALI za Božu Ljubića na godišnjicu ... (http://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=0CE0QFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.depo.ba%2Fmediji%2Fu-brckom-plesali-za-bozu-ljubica-na-godisnjicu-genocida-u-srebrenici&ei=juT-T97FMISk4ASRxenjBg&usg=AFQjCNE2OKptlnoMpD8seZM5CIGwJGoPrw&sig2=cTbWN8supTb1xn2BI8vzeg)Video/Brčko: Na dan žalosti u Brčkom uz Šakiru plesali za Božu ... (http://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=9&ved=0CFYQFjAI&url=http%3A%2F%2Fwww.tip.ba%2F2012%2F07%2F11%2Fvid eobrcko-na-dan-zalosti-u-brckom-uz-sakiru-plesali-za-bozu-ljubica%2F&ei=juT-T97FMISk4ASRxenjBg&usg=AFQjCNHkIC8Nq9EgQhWgwB5PsokuPS4RKg&sig2=qEqO1bbYQUhwELqw_3i-TQ)Na Dan žalosti u Brčkom uz Shakiru plesali za Božu Ljubića (http://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&ved=0CFcQFjAJ&url=http%3A%2F%2Fwww.bh-news.com%2Fba%2Fvijest%2F21730%2Fna_dan_zalosti_u_ brchkom_uz_shakiru_plesali_za_bozu_ljubica.html&ei=juT-T97FMISk4ASRxenjBg&usg=AFQjCNGPCDlL68l4NFI1khzOs0crnBVhVA&sig2=dAgM2_be8cKmvlSsyCVjCw)...................... .................................
Svaki komentar je suvišan:mad::mad:
A vidi ih kako posmatraju onu djecurliju sto plesase za njih, ko pravi pedo.ili slina im curi iz usta :sakomuglavu::sakomuglavu::sakomuglavu:
Dr Lecter
15.07.2012., 07:04
Pred očima žene i djece: Zbog parkiranja nožem uboden poznati mostarski skakač Samir Zukanović (http://www.bportal.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=9110:pred-oima-ene-i-djece-zbog-parkiranja-noem-uboden-poznati-mostarski-skaka-samir-zukanovi&catid=43:vijesti-crna&Itemid=61)
Kod vas su turisti još uvijek turisti , a poznati sportisti, gle čuda još i Bošnjaci plijen i to kakav:mad:
http://www.vijesti.ba/files.php?file=news/2012/July/samir_zukanovic_420039704.jpg
Kod ''nas'' ???
Sorry kume, pogrešna adresa.
Kod ''nas'' ???
Sorry kume, pogrešna adresa.
Mislio sam na grad Mostar, izvini ako je pogrešna adresa.
Dr Lecter
15.07.2012., 10:33
Ja opet ponavljam da smo mi dom kulture za druge sredine.
Ti ovdje postavljaš ovu vijest, o napadu nožem zbog parkiranja vozila, a promiču ti pravi spektakli:
Adis Klepo sjekirom napao vlasnika mesnice u centru Jablanice
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/crna-hronika/105742-ispred-mesnice-kavazovic-u-centru-grada-adis-klepo-sjekirom-napao-vlasnika-murata-kavazovica.html
Noga mu je doslovno presječena, a rana na vratu mu je uz glavnu aortu, kaže mesarova supruga Sanda
13.07.2012. u 08:04
Vlasnik mesnice "Kavazović" Murat Kavazović, kojeg je u srijedu u 12.40 sati u blizini njegove radnje u ulici Darivalaca krvi u Jablanici sjekirom napao Adis Klepo (27), nanijevši mu teške tjelesne povrede u predjelu glave, vrata i potkoljenice, za sada je stabilnog zdravstvenog stanja.
Četiri udarca
To nam je rečeno jučer iz RMC-a "Dr. Safet Mujić", gdje je Kavazović nakon napada dovezen u vrlo teškom stanju te je odmah operiran. Trenutno je smješten na Odjelu za intenzivnu njegu ove zdravstvene ustanove.
Njih dvojica su, kako saznajemo, odranije imali nekih nesuglasica, a Klepo je nakon napada pobjegao u nepoznatom pravcu. Sead Hakalović, načelnik Policijske uprave Konjic, potvrdi nam je da se klepo istog dana oko 17 sati predao policiji u Jablanici.
Prema riječima očevidaca, optuženi se pojavio iza Kavazovićevih leđa sa sjekirom u rukama i zadao mu četiri udaraca. Supruga povrijeđenog Sanda Kavazaović Klepu je nazvala monstrumom.
- Takav monstrum hoda između naše djece, a iza ovog događaja stoji više ljudi, tzv. lokalna mafija. Ovaj mali je njihov pijun koji za njih radi, jer koristi drogu da bi radio ovakve stvari za njih - rekla nam je uznemirena Sanda.
Dodala je da je njen muž u teškom zdravstvenom stanju.
Brojni očevici
- Doktori su mi obrazložili težinu povreda, noga je doslovno presječena ispod koljena, jer je sjekira presjekla kost, arteriju i nerve. Ima duboku povredu na vratu, veoma blizu glavne aorte. Vratna povreda i povreda na nozi opasne su po život - kaže Sanda.
Kavazovićeva supruga je ogorčena, jer od 30 svjedoka koji su se zatekli na mjestu događaja, niko neće da ispriča policijskim službenicima šta se tačno desilo. Ona ih ipak moli da smognu hrabrosti i da policiji ispričaju šta su vidjeli.
Klepo je jučer, nakon kriminalističke obrade, predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u područnom uredu Konjic. Dežurna tužiteljica Mediha Balić će, nakon saslušanja, kako nam je kazala, podnijeti zahtjev za određivanje pritvora.
vBulletin® v4.1.12, Copyright ©2000-2013, Jelsoft Enterprises Ltd.