PDA

View Full Version : Medicinske sestre/tehničari - posao u Njemačkojstrelok
10.11.2011., 12:28
http://i262.photobucket.com/albums/ii120/ghozic/d08053fd.jpg


Svi vi koji imate bilo kakvih saznanja o ovom poslu i raznim opcijama za zapošljavanje medicinskih sestara u Njemačkoj, javite se.

Vaše javljanje i iskustva će biti od neprocjenjive pomoći svim našim zdravstvenim radnicima koji zbog lošeg sistema zapošljavanja, strašne korupcije pri zapošljavanju i hiperprodukcije kadra, ne mogu naći posao u BiH.

Otvoreno iznesite sve što znate, kako bi ljudi znali šta ih očekuje i kako bi se, eventualno, lakše odlučili za odlazak u Njemačku i lakše snašli pri dolasku.

Najbitnije je pitanje snalaženja sa njemačkim jezikom, i bilo bi dobro reći kako i koliko to utiče na snalaženje u novoj sredini.

Hvala.

viper77
10.11.2011., 12:44
Mislim da je prije svega najveci problem nostrifikacija. Obzirom da je avazov tekst stur, te informacije bi vjerovatno vise pomogle. Ko nostrificira, sta nostrificira i sta se uopste moze nostrificirati.

viper77
10.11.2011., 12:53
...u kontekstu toga mislim prvenstveno na koje univerzitete i skole se mogu nostrificirati, te kakvo je domicilno zakonodavstvo spram njih. Obzirom da je zdravtsvo prilicno kompleksno podrucje, tu vladaju posebna pravila. Kako sam shvatio, u tekstu se navodi da taj neki nase gore list u kooperaciji sa nekom njemackom agencijom i konzulatom radi na tome da zdravstveni radnici iz BiH mogu raditi u Njemackoj.

Mislim da je tekst povrsan, obzirom da je bi na necemu takvom "radio" to treba da bude na nivou vlada ili ministarstvava. Sumnjam da neka agencija moze da pored drzave i zakona sama odlucuje o takvim stvarima.

strelok
10.11.2011., 13:00
To se odnosi na posjedovanje cerfitikata za rad koji je zvanična dozvola za samostalno obavljanje posla i bez koje ne smiješ dati ni najobičniju injekciju.

Do dozvole za rad tj. certifikata o stručnosti u BIH dolazi se na sljedeći način:

4 godišnje školovanje u medicinskoj školi (opšti, sanitarni, akušerski itd.smjerovi)

Nakon toga, predaje se zahtjev za obavljanje pripravničkog staža/obuke u trajanju od 6 mjeseci u nekoj od zdravstvenih ustanova koje imaju odgovarajuće medicinske sektore(odjeljenja). Neprovjerena informacija kaže da će taj staž uskoro biti skraćen jer nema potrebe za tolikim periodom obuke.

Nakon što je svaki dio staža ovjeren u knjižici, staž se zaključuje u istoj ustanovi u kojoj je i počeo, a stažista dobija potvrdu o tome.

Sa potvrdom se predaje ZAHTJEV ZA POLAGANJE STRUČNOG ISPITA u Kantonalno ministarstvo zdravlja na info-pultu (ili soba 316 u Kanton Sarajevo).
Uz zahtjev treba priložiti ovjerenu kopiju diplome. Ministar odobrava polaganje ispita pred stručnom komisijom, jedanput mjesečno.

Obavještenje o terminu polaganja se šalje na kućnu adresu najmanje 7 dana prije ispita, uz uplatnicu na iznos 150,00 KM koliko košta samo polaganje.

Nakon položenog stručnog ispita, zdravstveni radnik u roku od 15 dana dobija CERTIFIKAT/Dozvolu za samostalni rad koja se obnavlja povremeno.

Ta dozvola je zvanični dokument kojim se potvrđuje status obučenog zdravstvenog radnika.

Diplomu i certifikat može prevesti ovlašteni sudski prevodilac koji svojim pečatom i potpisom garantuje tačnost prevoda.

viper77
10.11.2011., 13:01
Evo neka stranica (nigdje tog "naseg" nema ni za lijeka, pa cak ni kao sekretara):

http://www.bw-i.de/eng/index_904.aspx


Z (http://www.bw-i.de/eng/index_904.aspx)atim, agencija koja se navodi (udruzenje alpinista?):

http://www.proviplan.de/

Titan
10.11.2011., 13:04
I jeste za nase medicinare upravo ta nostrifikacija problem, problem jezik (manje) i da nismo clanica Evropske unije.
Koliko mi je poznato da su pojedine medicinske sestre, sa pravom boravista u Njemackoj morale izvrsiti tu nostrifikaciju
na njihov sopstveni troskovni polugodisnji nazovimo ga tako seminar...dali bi to mogla biti ta nostrificirana diploma ?
Mislim da se mjesto skolovanja nalazi u Offenbach-u ili Darmstadt-u.

viper77
10.11.2011., 13:27
I jeste za nase medicinare upravo ta nostrifikacija problem, problem jezik (manje) i da nismo clanica Evropske unije.
Koliko mi je poznato da su pojedine medicinske sestre, sa pravom boravista u Njemackoj morale izvrsiti tu nostrifikaciju
na njihov sopstveni troskovni polugodisnji nazovimo ga tako seminar...dali bi to mogla biti ta nostrificirana diploma ?
Mislim da se mjesto skolovanja nalazi u Offenbach-u ili Darmstadt-u.

Nostrifikacija bi u bukvalnom prevodu znacila priznavanje (diplome, certifikata ili slicnog).

Nostrifikacija moze biti uradjena tako sto se diploma samo prevesti, ili tako sto ce zahtjevati dodatni kurs, prekvalifikaciju ili slicno. U slucaju zdravstva, nisam siguran da se nasa diploma iz zdravstva moze nostrificirati samo prevodom, jer skolski sistem Jugoslavije/BiH je znatno drugaciji od Njemackog/Engleskog/Skandinavskog (recimo). Vecinom se oni koji apliciraju za takvo sto salju na dodatnu obuku/skolovanje.

Druga stvar price su sama zanimanja. Primjer: kod nas je dovoljno imati srednju skolu da bi se postalo medicinska sestra/tehnicar. U vecini zemalja takvo sto je nemoguce. To iziskuje tri godine univerziteta/vise skole - da bi se dobila jedna takva diploma. Koliko znam, danas je to isti sistem u BiH (Zdravstveni fakultet u Zenici) gdje se medicinske sestre i tehnicari skoluju tri godine univerzitetski da bi dobili to radno mjesto (nesto tamo nije ok koliko znam, pa su te diplome tog fakulteta diskutabilne).

Dakle, imamo dva razlicita skolska sistema i sve dok BiH ne bude imala reformu skolstva (makar u zdravstvu) diplome nece biti dovoljno prevoditi da bi se nostrificirale, vec se morati i skolovati dodatno.

viper77
10.11.2011., 13:34
Jedna zanimljiva njemacka stranica, na kojoj se moze vidjeti/uporediti stupanj bosanskog obrazovanja sa njemackim. Ako ste zavrsili srednju medicinsku skolu, mozete vidjeti sta je ekivalent tome u Njemackoj.

http://www.anabin.de/

Z (http://www.anabin.de/)atim, jedan tekst o nostrifikaciji diploma u Njemackoj, i zakonskim odredbama po pitanju toga (nostrifikacija je moguca za Njemacke drzavljane, ali ne i za strane ako sam dobro shvatio od 1 januara 2011):


Novom odlukom vlade u Berlinu od 1.1.2011. na snagu stupa Zakon kojim će sve diplome u Njemačkoj morati biti priznate. Međutim, ima i onih koji se protive ovakvoj odluci.

Sonja Breljak, diplomirana novinarka i njen suprug Branko Breljak, inženjer kemijske tehnologije, početkom devedesetih godina stari dom u Bugojnu (BiH) morali su zbog ratnog vihora zamijeniti novim u Berlinu. Fakultetske diplome koje su stekli na Univerzitetima u Sarajevu i Banjaluci nisu im priznate ni kada su u Njemačkoj nakon nekoliko godina stekli pravo na stalni boravak.

Sveučilište u Zagrebu (http://www.dw-world.de/popups/popup_lupe/0,,5002482_ind_1,00.html)
Sonja se prisjeća: “Diplomu sam prevela na njemački jezik, ovjerila je i pokušala nostrificirati. Kontaktirala sam Senat za obrazovanje, ali mi je rečeno da oni to više ne rade. Čine to samo za strance s njemačkim podrijetlom. Uputili su me da na internetsku stranici “Anabin” usporedim stupanj mog obrazovanja s odgovarajućim stupnjem u Njemačkoj. Kada sam na Zavodu za zapošljavanje pokušala objasniti da su me uputili i da i oni to mogu usporediti elektronski, oni su samo odmahnuli glavom da to njima ništa ne znači. Na tržištu rada s prevedenom diplom nisam mogla raditi, nostrificirane diplome nemam, praktično kao da sam potpuno neobrazovana.”

Njemačkoj nedostaje kvalificirane radne snage

Sonjinu i Brankovu sudbinu u Njemačkoj dijeli još pola milijuna migranata koji su obrazovanje i diplomu sticali u svojim zemljama podrijetla. Strana diploma u Njemačkoj bila je priznata samo građanima Europske unije i doseljenicima njemačkog podrijetla.

Dosadašnji Zakon mijenja se 1. siječnja 2011. godine novom odlukom vlade, po kojoj će sve diplome morati biti priznate bez obzira u kojoj su zemlji stjecane. Savezna ministrica obrazovanja Anette Schavan:

Annette Schavan
(http://www.dw-world.de/popups/popup_lupe/0,,5002482_ind_2,00.html)
“Morali smo donijeti takvu odluku, jer nam nedostaje kvalificirane radne snage. Odluku smo morali donijeti i zbog demografskog razvoja, jer ćemo prema sadašnjoj statistici za deset godina imati za tri milijuna manje stanovnika mlađih od 25 godina.”

Bilo je i krajnje vrijeme da se ovakva odluka donese, jer se o tome u javnosti često raspravljalo, kaže Maria Böhme, opunomoćenica njemačke vlade za integraciju. Pravda nije bila zadovoljena, a ovim korakom vlada pokazuje da joj je zaista stalo do integracije stranaca u Njemačkoj, kaže ona: “To ne znači samo da pola milijuna stranaca želimo pružiti bolje šanse u našoj zemlji, već je to i signal da zaista priznajemo i njihove potencijale.”

“Bit će neophodne i provjere diploma”

Odluku vlade pozdravljaju i predstavnici njemačkih industrijskih i trgovačkih komora. Strani obrazovni potencijal u Njemačkoj ne smije biti zanemaren, međutim istovremeno i upozoravaju. Hubert Schöffmann, zadužen za stručno obrazovnje pri Industrijskoj komori Bavarske objašnjava:

“Ne smijemo pri tome obezvrijediti naš obrazovni sustav. Kvalifikacije koje su stečene u inozemstvu ne možemo priznavati paušalno i ne bi ih trebali izjednačavati s njemačkim kvalifikacijama, prije nego što ih prethodno ne provjerimo.”

Autorica: Selma Filipović
Odg. ur.: Marijana Ljubičić

sinko
10.11.2011., 14:59
Ne vjerujem da ce se nepopunjena radna mjesta medicinarki i medicinara u Njemackoj puniti bosanskim medicinarkama i medicinarima,berem ne za sada.
A,ne vjerujem i da ima toliko nepopunjenih radnih mjesta po bolnicama.

labosanka
10.11.2011., 22:27
http://i262.photobucket.com/albums/ii120/ghozic/d08053fd.jpg


Svi vi koji imate bilo kakvih saznanja o ovom poslu i raznim opcijama za zapošljavanje medicinskih sestara u Njemačkoj, javite se.

Vaše javljanje i iskustva će biti od neprocjenjive pomoći svim našim zdravstvenim radnicima koji zbog lošeg sistema zapošljavanja, strašne korupcije pri zapošljavanju i hiperprodukcije kadra, ne mogu naći posao u BiH.

Otvoreno iznesite sve što znate, kako bi ljudi znali šta ih očekuje i kako bi se, eventualno, lakše odlučili za odlazak u Njemačku i lakše snašli pri dolasku.

Najbitnije je pitanje snalaženja sa njemačkim jezikom, i bilo bi dobro reći kako i koliko to utiče na snalaženje u novoj sredini.Hvala.


Koliko placas :D:D, Namah ti se sutra raspitam.

Sala na stranu. Ja ne znam kako i zasto traze radnu snagu iz BiH kada u njemackom zdravstvu na svakom koraku ukidaju radna mijesta.

labosanka
15.11.2011., 00:18
Kao sto sam obecala, danas sam nazvala kod Medical Care Group u Sindelfingen da se raspitam o ovoj ponudi u Dnevnom Avazu. Doticni gospodin mi je rekao isto sto i u ovom clanku stoji, malo samo pojasnio.
Dobro dosle su osobe sa nostificiranom diplomom, dobro poznavannje njemackog jezika sto pismo sto usmeno, engleski nema sanse jer pacijenti su njemci. Takodjer je rekao da je ovo misljeno na osobe koje su vec nekada boravile u Njemackoj kao izbjeglice, koji su se morali vratiti nazad za BiH. Kod kojih su dijeca ovdje rodjena itd. Osobe koje su u Njemackoj zavrsile skolu/zanat za medicinara.
Na zalost nisam nista vishe mogla saznati.

viper77
15.11.2011., 07:31
Kao sto sam obecala, danas sam nazvala kod Medical Care Group u Sindelfingen da se raspitam o ovoj ponudi u Dnevnom Avazu. Doticni gospodin mi je rekao isto sto i u ovom clanku stoji, malo samo pojasnio.
Dobro dosle su osobe sa nostificiranom diplomom, dobro poznavannje njemackog jezika sto pismo sto usmeno, engleski nema sanse jer pacijenti su njemci. Takodjer je rekao da je ovo misljeno na osobe koje su vec nekada boravile u Njemackoj kao izbjeglice, koji su se morali vratiti nazad za BiH. Kod kojih su dijeca ovdje rodjena itd. Osobe koje su u Njemackoj zavrsile skolu/zanat za medicinara. Na zalost nisam nista vishe mogla saznati.

Kao sto sam i rekao - nema sanse da Njemacka prizna bosanske diplome ili uopste primi ljude koji nemaju nikakve veze sa Njemackom.

Nazalost.

Titan
16.11.2011., 01:56
Kao sto sam i rekao - nema sanse da Njemacka prizna bosanske diplome ili uopste primi ljude koji nemaju nikakve veze sa Njemackom.

Nazalost.

I ne samo to,
- Arbetsagentur - Ured za rad
- Ausländeramt - ured za strance

bez ova dva ureda kakvu da god diplomu posjedovali je nemoguce dobiti zaposlenje u Njemackoj.
Dozvola boravka je a i o, a kako doci do dozvole boravka ako nismo u Evropskoj uniji ?

optimus
16.11.2011., 02:04
Za sticanje radne dozvole nije isključivi uslov da radna snaga dolazi iz EU. Mada imaju prednost.
Ukoliko se određena branša požali na kadrovski deficit, idu radne dozvole ko halva.

Neće mi biti teško da pronadjem br. tel. od jaranice mi u mene. Lično sam je u Sarajevu našao pred ambasadom kad je podizala ulaznu vizu sa radnom dozvolom kao med. sestrica. A čitavu proceduru je obavila neka agencija u suradnji sa Njemačkom ambasadom.

Tu je, žena radi i živi sasvim normalno.

sinko
18.11.2011., 18:17
Za sticanje radne dozvole nije isključivi uslov da radna snaga dolazi iz EU. Mada imaju prednost.
Ukoliko se određena branša požali na kadrovski deficit, idu radne dozvole ko halva.

Neće mi biti teško da pronadjem br. tel. od jaranice mi u mene. Lično sam je u Sarajevu našao pred ambasadom kad je podizala ulaznu vizu sa radnom dozvolom kao med. sestrica. A čitavu proceduru je obavila neka agencija u suradnji sa Njemačkom ambasadom.

Tu je, žena radi i živi sasvim normalno.

I u mene mi komsinice,medicinske sestre,dosla tetka iz Njemacke i odvela ju na rad u Njemacku,roditelji pricaju kako je tetka tamo neka civija pa sredila sve dok si reko keks.
Malo me samo zacudilo kada sam je nasao na Fejsbuku s prezimenom Schmidt...
Ko je sretan ni u hali nece ostat´ gladan :D.

Titan
18.11.2011., 21:03
I u mene mi komsinice,medicinske sestre,dosla tetka iz Njemacke i odvela ju na rad u Njemacku,roditelji pricaju kako je tetka tamo neka civija pa sredila sve dok si reko keks.
Malo me samo zacudilo kada sam je nasao na Fejsbuku s prezimenom Schmidt...
Ko je sretan ni u hali nece ostat´ gladan :D.


Titan

Dozvola boravka je a i o, a kako doci do dozvole boravka ako nismo u Evropskoj uniji ?
Taj vid civijasluka u mom predhodnom postu bez da ga imenujem, stavio sam pod znak pitanja.


Malo me samo zacudilo kada sam je nasao na Fejsbuku s prezimenom Schmidt...

Schmidt je zagarantovana viza za Njemacku, pa u medjuvremenu pola Sandzaka nosi prezime, Schmidt, Wagner, Fucks, Sonnenschein..itd, itd


Ko je sretan ni u hali nece ostat´ gladan
A hudi nesretnik, kada i u perje padne, glavu ce da razbije....

dedovic
22.01.2013., 11:41
Nakon što se javila na oglas koji je dao Nijemac
Jozef prevario Anelu i izbacio je iz kuće

Taman kada je pomislila da joj se sreća osmjehnula, Anela Dedić iz Bihaća susrela se s novim problemima. Kada smo prije dvadesetak dana pisali o njenom odlasku u Njemačku, ni slutili nismo šta će joj se desiti. Nijemac Jozef Maj (Joseph May) doslovno ju je istjerao iz kuće i uzeo joj plaću koju joj je unaprijed dao. Mlada Bišćanka javila se na oglas koji je Nijemac dao te ju je on među desetinama prijavljenih odabrao da mu pomaže u domaćinstvu i pozvao je kod sebe.

Upala u zamku

Još u šoku, Anela je pristala da ispriča detalje događaja za "Dnevni avaz" kako i druge Bosanke ne bi upale u istu zamku.

- On je dobrodržeći čovjek i ne namjerava umrijeti još barem petnaestak godina. Kada sam tek došla, provjeravao je znam li rukovati kućanskim aparatima i kada se uvjerio da govorim engleski jezik, da imam vozačku i da poznajem određene stvari, pitao me je zbog čega sam došla u Njemačku kada sam tako inteligentna - govori nam Anela te dodaje kako je na neke uvrede šutjela, jer je mislila da će to proći.

Vojni režim

Danima se Anela suočavala s lošim navikama i vojnim režimom u kući Jozefa da bi joj Nijemac nakon nekoliko dana rekao da se kupi.

- Prala sam njegov auto vani i, kada sam ušla u kuću, on je već bio nervozan i proderao se na mene, rekavši mi da odmah napustim kuću - kaže Anela te dodaje kako joj je Nijemac premetao stvari da vidi je li nešto ukrala te joj je uzeo novac, koji joj je unaprijed dao.

U međuvremenu, Anela je saznala da je Jozef već otprije imao problema sa policijom u vezi s nekim ženama te da joj je ovo za ubuduće nauk kako ne treba svakome vjerovati.

avaz.ba

celes
27.01.2013., 21:53
Znam da u USA u ovom trenutku treba oko 200.000 medicinskog osoblja.

strelok
30.01.2013., 01:52
Znam da u USA u ovom trenutku treba oko 200.000 medicinskog osoblja.

Prenesi nam koje su šeme za dobijanje posla, to je veoma važno. Naravno, ako znaš...

ummagumma
30.01.2013., 01:56
Prenesi nam koje su šeme za dobijanje posla, to je veoma važno. Naravno, ako znaš...

Hoće li to biti hairli muštuluka??

đizlija
30.01.2013., 07:50
Prenesi nam koje su šeme za dobijanje posla, to je veoma važno. Naravno, ako znaš...

mislim da se traži

http://wac.450f.edgecastcdn.net/80450F/guyspeed.com/files/2012/06/SexyNurse.jpg (http://forum.dnevniavaz.ba/url?sa=i&rct=j&q=nude+nurse&source=images&cd=&cad=rja&docid=6BvsdZ0aT67X2M&tbnid=rq9VWX8sHSOY-M:&ved=0CAUQjRw&url=http%3A%2F%2Fguyspeed.com%2Fmy-testicles-feel-like-a-bag-of-worms-ask-dr-harry-fisch%2F&ei=NrUIUdafD6SS0QXSu4CABg&bvm=bv.41642243,d.d2k&psig=AFQjCNFYU7RIvtnUJp7806y-mK_4Al7m0w&ust=1359611544255603)

dedovic
01.02.2013., 18:54
U Njemackoj se isto jako traze i njegovateljice/njegovatelji, koji rade po stanovima/kucama, kod osoba sa Demencijom, mozdanim itd... jako su visoka primanja mjeseca....

Tudja njega i pomoc.

bubamara87
03.02.2013., 20:33
Prenesi nam koje su šeme za dobijanje posla, to je veoma važno. Naravno, ako znaš...

Hhhhh , divota , znaci za mene ima mjesta:D

đizlija
03.02.2013., 20:34
Hhhhh , divota , znaci za mene ima mjesta:D

kao pacijenta?

bubamara87
03.02.2013., 20:36
kao pacijenta?
:kokice:
TEBE SAMO HOCE GVANTANAMO !

đizlija
03.02.2013., 20:37
:kokice:
TEBE SAMO HOCE GVANTANAMO !

neće,nemam bradu,hlače normala,imam zube:((:((:((

bubamara87
03.02.2013., 20:37
neće,nemam bradu,hlače normala,imam zube:((:((:((

Zube cu ti ja izbiti , a hlace cu ti isto ja skinuti , bradu ce ti oni staviti ! :kokice:

đizlija
03.02.2013., 20:39
Zube cu ti ja izbiti , a hlace cu ti isto ja skinuti , bradu ce ti oni staviti ! :kokice:


ccc,postaješ nervozna.Zbog tebe sam brijao jaja,sada moram puštati bradu:((

bubamara87
03.02.2013., 20:42
ccc,postaješ nervozna.Zbog tebe sam brijao jaja,sada moram puštati bradu:((


Pazi sto pricas....mogao bi biti protjeran :D

đizlija
03.02.2013., 20:44
Pazi sto pricas....mogao bi biti protjeran :D

i prošli put si pretila i...otišla.Moraš poraditi na sebi,eto sve si poradila,samo još jednu stvar da pukne i da budeš kompletna,ako nije već kasno=))=))=))

cheguevara
03.02.2013., 22:27
Osjećam, počinje jedno divno prijateljstvo...

đizlija
04.02.2013., 07:59
i ja ,treperim kada je vidim na forumu(-|

adnannn
15.02.2013., 13:37
Mislim da je prije svega najveci problem nostrifikacija. Obzirom da je avazov tekst stur, te informacije bi vjerovatno vise pomogle. Ko nostrificira, sta nostrificira i sta se uopste moze nostrificirati.

U pravu si kralju 100%

Citam neki dan u USA treba cak 200.000 medicinskog osoblja, olaksana nostrifikacija.

adnannn
15.02.2013., 13:38
Slobodna dalmacija:

TRAŽENI KADAR Medicinske sestre masovno bježe u EU
− Samo u Švicarskoj sada radi oko 5000 naših medicinskih sestara, a možete zamisliti koliko ih je u Njemačkoj − kažu stručnjaci Iako Hrvatskoj već sada, u usporedbi s europskim standardom, nedostaje 13.000 medicinskih sestara, ulaskom u EU i otvaranjem tržišta rada ta bi se brojka mogla dodatno zacrnjeti.

Već godinama zemlje Europske unije muči ozbiljan deficit zdravstvenih radnika − procjene su da će samo u Njemačkoj 2030. godine nedostajati 56.000 liječnika i čak 200.000 drugog medicinskog osoblja − zbog čega su sestre postale jedno od najtraženijih zanimanja na Zapadu.

Koliko će kvalificiranog zdravstvenog osoblja otići iz Hrvatske kad postanemo punopravna članica, nitko ne želi prognozirati, ali broj sestra koje već sada rade u inozemstvu ne ulijeva optimizam. − Samo u Švicarskoj sada radi oko 5000 naših medicinskih sestara, a možete zamisliti koliko ih je u Njemačkoj ili Italiji. Taj će se trend nastaviti jer je to deficitarna struka u cijeloj Europi, a zbog sve starije populacije i sve više privatnih zdravstvenih ustanova, bit će još traženije.

S druge strane, u Hrvatskoj proizvodimo stručan kadar, ali njihovo zapošljavanje otežava kriza u zdravstvu i lošiji uvjeti rada − kaže ravnatelj zadarske Medicinske škole “Ante Kuzmanić” Davor Vidaković.

Uvjeti rada o kojima govori drastično se razlikuju, počevši od plaće, koja u Hrvatskoj iznosi najviše 5000 kuna s dežurstvima, a u Uniji prosječno 2200 eura, do činjenice da kod nas na jednog liječnika dolaze dvije sestre, a u Uniji njih pet do sedam. Dodatno će konkurentnost hrvatskih medicinskih sestara na europskom tržištu rada povećati novi sustav školovanja, odnosno reforma obrazovanja u 27 medicinskih škola u kojima po novom programu − što je jedinstven primjer u Hrvatskoj − školovanje traje pet godina.

U prve dvije godine uče se opći obrazovni predmeti, a ostale tri samo stručni. Ove je jeseni upisana već druga generacija, a Vidaković kaže da je ovom reformom, provedenoj po direktivi Europske unije, školovanje naših sestra i tehničara usklađeno s europskim standardom.

− Do sada su, ako su željele raditi u inozemstvu, medicinske sestre morale nostrificirati diplomu i polagati dodatne stručne ispite. Ovakvim sustavom obrazovanja naša će diploma jednako vrijediti svuda. To je razlog zbog kojega bi, ako se stanje ovdje ne popravi, mnogi naši učenici svoju šansu mogli potražiti izvan Hrvatske − zaključuje Vidaković.

strelok
12.03.2013., 11:29
Njegovateljima iz BiH plata 2.000 evra u Njemačkoj

http://www.nezavisne.com/slika/slikac.php?slika=20130308175253_183244.jpg

NIHADA HASIĆ - 09.03.2013 08:30

SARAJEVO - Agencija za rad i zapošljavanje BiH krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca raspisaće javni poziv za medicinske tehničare iz naše zemlje zainteresovane da rade u Njemačkoj za platu od 1.500 do 2.000 eura.

Adnan Delić, direktor Agencije, koja će posredovati u ovom procesu, kaže da se na poziv mogu prijaviti svi sa završenom srednjom medicinskom školom, bez obzira na to da li su nezaposleni ili već rade u BiH. Uslov koji zainteresovani moraju ispunjavati je znanje njemačkog jezika.
"Ovo je legalan način zapošljavanja naših građana u inostranstvu na određeno vrijeme. Njemačka služba za rad poslala nam je nacrt dogovora o posredovanju u zapošljavanju kojim traži njegovatelje. Oni će imati sva radna prava kao i zaposleni državljani Njemačke", rekao je Delić.
Njegovateljice i njegovatelji iz BiH, precizirao je, radiće u njemačkim centrima za rehabilitaciju starijih osoba ili u stanovima, gdje će takođe njegovati starije. Poslodavci iz Njemačke sporazumom će biti obavezani da radnicima iz BiH, uz platu, osiguraju smještaj, hranu, osiguranje i plaćene prekovremene sate. Delić kaže da bi sporazum o posredovanju pri zapošljavanju trebalo da bude potpisan najkasnije za 15 dana, nakon čega će u BiH biti raspisan poziv za sve zainteresovane.
Njegovatelji iz BiH moći će u Njemačkoj neprekidno raditi od 12 mjeseci do dvije godine, nakon čega se vraćaju u našu zemlju. Nakon kraće pauze imaće mogućnost da ponovo rade kod njemačkih poslodavaca.

"Njemačkoj stalno treba ovog medicinskog osoblja, a u BiH je, nažalost, na biroima za nezaposlene najviše osoba sa srednjom medicinskom školom. Kolegama iz Njemačke objasnili smo da naš obrazovni sistem ne poznaje zanimanje njegovatelja, što njima nije problem", istakao je Delić, koji očekuje da će u prvom godišnjem ugovoru u Njemačkoj biti zaposleno oko 500 medicinskih tehničara iz BiH.


Poslodavci iz Njemačke biće obavezni da radnicima iz BiH, uz platu, osiguraju smještaj, hranu, osiguranje i plaćeno prekovremeno, rekao Delić

Najbolje kandidate prijavljene na javni poziv biraće njemački poslodavci, koji će o svom trošku u BiH procijeniti znanje zainteresovanih, a onima koje izaberu da rade u Njemačkoj će platiti kurs, koji će trajati do dva mjeseca.
Delić kaže da će, radi usaglašavanja detalja sporazuma, iduće sedmice razgovarati sa čelnicima entitetskih zavoda i Službe za zapošljavanje Brčko distrikta. Nakon toga će, po ovlaštenju Vijeća ministara BiH, s njemačkom stranom potpisati sporazum o posredovanju u zapošljavanju.
Abud Sarić, predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH, očekuje da će se za posao u Njemačkoj prijaviti i znatan broj onih koji već rade u bh. zdravstvenim ustanovama, a ne samo medicinari s biroa. Ističući loš materijalni položaj medicinara u FBiH, koji su se za svoja prava nerijetko borili štrajkovima, Sarić je podsjetio da je prosječna plata medicinskog tehničara u ovom entitetu oko 800 KM.
"Ovo je jasan pokazatelj položaja medicinskih radnika u BiH. Sigurno je da će mnogi već zaposleni izabrati rad u Njemačkoj, posebno mladi kojima je svejedno gdje će živjeti ako će dobiti višetruko veći novac za svoj rad", kazao je Sarić, istakavši da će i nezaposleni u ovom pozivu vidjeti priliku za sebe.
Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, na evidenciji nezaposlenih sa završenom srednjom medicinskom školom u Federaciji BiH je više od 3.200 osoba.
Vedrana Milinković, portparol Zavoda za zapošljavanje RS, potvrdila nam je da je na njihovoj evidenciji nezaposlenih 1.901 osoba sa završenom srednjom medicinskom školom.


Nezaposleni sa srednjom medicinskom školom
5.111 nezaposlenih u cijeloj BiH
3.210 nezaposlenih u cijeloj FBiH
1.901 nezaposlena osoba u RS
836 ...Srednjobosnaki kanton
736 ....Zeničko-dobojski kanton
446 ...Hercegovačko-neretvanski kanton
347...Unsko-sanski kanton
83...Posavski kanton
81 ..Bosnakopodrinjski kanton

viper77
12.03.2013., 13:37
Ja ne bih da kvarim ove medijske bombuške, ali ovo je isječak iz Kristijanovih bajki.

1) Za njegu starijih lica, to jeste mijenjanje pelena, i štimanje jastuka ocvalim bakicama, ne treba nikakva škola, a ponajmanje medicinska, jer sa medicinom, ovo nema nikakve veze. To su klasični starački domovi, u kojem su većina zaposlenih studenti kojima je to ekstra posao. Obzirom da je sve teže i teže naći radnu snagu za takve poslove, jer nisu dovoljno plaćeni, onda se dovodi radna snaga iz zemalja istočne Evrope, a od skorijeg vremena i sa Balkana. Dakle, ovo ne mogu da rade samo nekakve medicinske sestre koje su završile srednju medicinsku u BiH, već može i svaki bravar, električar, pekar, ili neko tko uopšte nema škole.

Jedini uslov za taj posao je jezik, i ništa više. Obzirom da se radi o poslu u rangu sa ćišćenjem ulice, da bi ljudima bilo lakše, oni to nazivaju poslom za medicinske radnike.

2) Plate od 2000 evra na tim poslovima će biti moguće 2056 godine možda. Sa noćnim smjenama, i punim radnim vremenom, ako ovi izađu sa 1-1100 evra na ruke, dajem glavu. Da se 2000 milje tako jednostavno zarađuju, niko u školu ne bi išao.

3) Ovo s hranom je uvala borova. Hrana na poslu plaćena se može dobiti kao ručak, a i to rijetko. Da firma plaća nečiji ručak, doručak i večeru - nema ni u Čemerici.

Kako god, poznajem djevojku koja je na ovakav način sa ovakvim kulama i gradovima završila u toj istoj Njemačkoj. Njen utisak nakon 6 mjeseci, jer ovaj gore opisani. Ja prenosim iz sjećanja što mi je rekla. Ako ona laže, lažem i ja.

sejdo77
22.03.2013., 16:02
Zar neJma niko muda napisati pravu istinu i otvoriti oci, svim onima sto sanjaju o odlasku u obecanu zemlju??
Vidim i citam komentare, cuo! procitao!bla,bla,bla....
Prava slika i prilika je bar hiljadu puta drugacija.:p

cheguevara
23.03.2013., 00:08
Sejdo bona, ti nam kaži! Dugo si gore, otvori nam oči naše krmeljave.:!!

sejdo77
24.03.2013., 03:05
Sejdo bona, ti nam kaži! Dugo si gore, otvori nam oči naše krmeljave.:!!
Sejdo je ssa postom zamislio i pozelio (predlozio) da o ovome pise neko ko je dosao na ovakav nacin.
Jedino ta osoba moze napisati istinu i pravi stanje situacije.

Na koi to nacin tece med i mlijeko.:loler:

hodzic
27.07.2013., 13:44
Njemačka privreda traži strane radnike

Njemačkom tržištu rada potrebni mašinski i elektroinžinjeri, ljekari, medicinari, elektro i vodoinstalateri, željezničari, mehaničari postrojenja… Svakih pola godine će se aktuelizirati lista zanimanja koja nedostaju.

Njemačko tržište rada se dalje otvara za stručnjake, ali i za kvalifikovanu radnu snagu iz zemalja izvan Evropske unije. Sada su u Berlinu predstavnici Saveznog ministarstva za rad i Saveznog ministarstva privrede predstavili listu zanimanja koja će imati pristup njemačkoj berzi rada.

Na spisku potrebnih kadrova, pored ljekara i inžinjera mašinstva i elektrotehnike, našli su se građevinski tehničari, električari, elektro i vodo instalateri, željezničari mehatroničari, mehaničari postrojenja i brojna druga zanimanja. Na berzi rada najjače evropske ekonomije priliku će dobiti i apsolventi, odnosno, studenti koji završavaju ili su tek završili studij.

Potrebna je kvalifikacija

O mogućnostima zapošljavanja i zahtjevima pred kandidatima, Beate Raabe iz Savezne agencije za rad kaže: “Mora se imati određeno obrazovanje. Mora se posjedovati željena kvalifikacija za posao i očekuje se veoma dobro poznavanje njemačkog jezika. Također se moraju ispoštovati i zakonoske regulative za sticanje prava boravka u Njamačkoj. Postoji mogućnost dobijanja posla u slučaju da su ta zanimanja u Njemačkoj veoma tražena, a da nema dovoljno domaćih kandidata.“

Oni koji su u Njemačkoj stekli stručna zvanja lakše će dobijati saglasnost za zaposlenje. Uslov je da je sticanje kvalifikacije trajalo najmanje dvije godine i to na nekoj od priznatih obrazovnih ustanova. Kandidati sa diplomama iz zemalja izvan EU-e će morati, u skladu sa saveznim i pokrajinskim uredbama, izvršiti priznavanje

diploma i stečenih zvanja. To znači da će određena zvanja, kako stoji u paragrafu 6 Pravilnika o zapošljavanju, biti priznata samo u slučaju da zadovoljavaju standarde koje zahtijeva isto zvanje u njemačkom obrazovnom sistemu.

Adekvatno obrazovanje

“To zavisi od zanimanja do zanimanja. Postoje zanimanja, poput medicinskih ili pedagoških, za koja je dovoljna formalno priznavanje, ali se mora podnijeti zvanični zahtjev za njihovu priznavanje. Postoje i neka zanimanja za koja nije potrebno formalno priznavanje, ali se može desiti da poslodavac zahtijeva stručni prevod diplome”, istakla je Beate Raabe.

Savezna agencija za zapošljavanje će svakih pola godine aktualizirati liste potrebnih zanimanja. Naredna analiza će biti objavljena 31. decembra ove godine, odnosno polovinom juna 2014. Međutim, prilagođavanje liste će uslijediti samo u slučaju da dvije uzastopne analize potvrde potrebu za proširivanjem ili skraćivanjem liste zanimanja koja nedostaju. Ponudu radnih mjesta svi zainteresovani mogu pogledati na zvaničnoj internet stranici njemačke Savezne agencije za rad (www. arbeitsagentur.de) .

NEKA OD ZANIMANJA SA POZITIVNE LISTE

-Mehatronika -Automatizirajuća tehnika -Građevinska elektrika -Elektromašinska tehnika -Eelektro i vodoinstalater -Servis i ugradnja grijanja ili klime -Mašinovođa -Njega starih osoba -Klinička gerijatrija, onkologija

-Mehatronika: mehatroničar i teh. asistent (srednja str. sprema).

-Mehatronika: mehanički sistemi (viša str. sp.), mašinski teh./mehatronika (viša st. spr.) i ing. mehatronike (visoka str. spr.).

-Automatizirajuća tehnika: elektroničar aut. teh. (sred. str. spr.), industrijski tehnolog aut. teh. (sred. str. spr.) i elektroničar aut. teh. industrija (sred. str. spr.).

-Automatizirajuća tehnika: robotika- autonomni sistemi (visoka str. spr.), tehnolog automatizirajuće industrije (viša str spr.) i ing. automatizirajuće industrije (visoka str sp.)

-Građevinska elektrika: električar i monter gromobrana (srednja str. spr.).

- Elektromašinska tehnika: tehničar automatizirajuće tehnike. (srednja str. sprema).

-Električna postrojenja: tehničar (srednja str. spr.)

-Instalacije: elektro i vodoinstalater (srednja str. spr.).

-Vodovod: radnici (bez kvalifikacije ).

- Sanitarna zanimanja: servis i ugradnja grijanja i klima uređaja (srednja str. spr.).

-Rashladni sistemi: tehničar (srednja i viša str. spr.).

-Željeznice: mašinovođa i nadzor i održavanje infrastrukture (srednja str. spr.)

-Njega starih osoba i oboljele djece: njegovatelj (srednja str. spr.)

-Medicina: klinička gerijatrija, onkologija, endoskopija, nefrologija, psihijatrija, njega bolesnika (viša str. spr.).


Autor: Faruk Šabanović

sejdo77
21.07.2014., 20:12
Nastup na posao je odmah, prednost imaju odobe sa znanjem Njemackog jezika..
zainteresirane zamoljavam da se jave na PP!!
Hvala

hodzic
02.08.2014., 15:49
Bh. radnike osim Njemačke traže i Slovenija, Austrija, Švicarska, Turska...

Nedavno su pojedini mediji objavili kako posao njegovateljica starijih i nemoćnih osoba u Njemačkoj prolaze pakao, te kako su za 1.000 eura prinuđene raditi kao robovi. Međutim, kako je za novinsku agenciju Patria potvrđeno iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH, njegovateljice iz BiH nemaju takva iskustva, a prošle godine objavljena su dva poziva Savezne agencije za zapošljavanje Njemačke za zapošljavanje njegovatelja u Njemačkoj.

"Prvi poziv za program Triple Win objavljen je u aprilu na koji se, prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje, prijavilo 304 kandidata. U oktobru je objavljen drugi javni poziv još uvijek je otvoren, a do sada se prijavilo 160 osoba od kojih je 137 ušlo u program. Broj ljudi koji je zaključio ugovore i otišao u Njamačku je nešto veći od 50", kaže Boris Pupić iz Agencije za zapošljavanje i rad.

Kada se radi o zapošljavanju kod poznatog poslodavca sa krajem februara 341 kandidat se prijavio na ovaj program. Od ovog broja zaključeno je 247 ugovora, 72 kandidata su u proceduri, a za 22 kandidata su došle odbijenice.

"Mi smo u Agenciji dobili samo jednu informaciju gdje su se naši građani žalili na ponuđeni smještaj. Ništa više od toga nismo zaprimili", dodao je Pupić.

Trenutno sa Njemačkom imamo samo Dogovor o posredovanju srednjeg medicinskog osoblja na poslovima zdravstvene njege. Pored ovoga najviše zapošljavanja ide prema Sloveniji sa kojom imamo međudržavni Sporazum o zapošljavanju od 1. marta i za ovih godinu dana nešto više od 1.000 naših građana je dobilo poslove u Sloveniji.

"Najčešće su to oglasi za vozače, varioce, zidare, bravare, različite montere, električare i sl. Pored Slovenije objavljujemo i druge oglase kada se javi poslodavac sa konkretnom ponudom radnih mjesta, ali taj broj nije neki veliki i radi se o svega desetak oglasa u Hrvatskoj, Austriji, Švicarskoj, Turskoj i slično", dodao je Pupić.

sejdo77
06.08.2014., 07:54
Bh. radnike osim Njemačke traže i Slovenija, Austrija, Švicarska, Turska...

Nedavno su pojedini mediji objavili kako posao njegovateljica starijih i nemoćnih osoba u Njemačkoj prolaze pakao, te kako su za 1.000 eura prinuđene raditi kao robovi. Međutim, kako je za novinsku agenciju Patria potvrđeno iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH, njegovateljice iz BiH nemaju takva iskustva, a prošle godine objavljena su dva poziva Savezne agencije za zapošljavanje Njemačke za zapošljavanje njegovatelja u Njemačkoj.

"Prvi poziv za program Triple Win objavljen je u aprilu na koji se, prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje, prijavilo 304 kandidata. U oktobru je objavljen drugi javni poziv još uvijek je otvoren, a do sada se prijavilo 160 osoba od kojih je 137 ušlo u program. Broj ljudi koji je zaključio ugovore i otišao u Njamačku je nešto veći od 50", kaže Boris Pupić iz Agencije za zapošljavanje i rad.

Kada se radi o zapošljavanju kod poznatog poslodavca sa krajem februara 341 kandidat se prijavio na ovaj program. Od ovog broja zaključeno je 247 ugovora, 72 kandidata su u proceduri, a za 22 kandidata su došle odbijenice.

"Mi smo u Agenciji dobili samo jednu informaciju gdje su se naši građani žalili na ponuđeni smještaj. Ništa više od toga nismo zaprimili", dodao je Pupić.

Trenutno sa Njemačkom imamo samo Dogovor o posredovanju srednjeg medicinskog osoblja na poslovima zdravstvene njege. Pored ovoga najviše zapošljavanja ide prema Sloveniji sa kojom imamo međudržavni Sporazum o zapošljavanju od 1. marta i za ovih godinu dana nešto više od 1.000 naših građana je dobilo poslove u Sloveniji.

"Najčešće su to oglasi za vozače, varioce, zidare, bravare, različite montere, električare i sl. Pored Slovenije objavljujemo i druge oglase kada se javi poslodavac sa konkretnom ponudom radnih mjesta, ali taj broj nije neki veliki i radi se o svega desetak oglasa u Hrvatskoj, Austriji, Švicarskoj, Turskoj i slično", dodao je Pupić.

Potpisujem sve sto navodis!!
Razlog svemu tome su naci MANADZERI) sami se tako nazivaju, imaju i Büroe ovdje, bivsi veseljaci pjevaci, lopovi i bjelosvjetske protuhe, rade u grauzone , dovode jadnice od dolje(koje padaju na baslosnovne sume.
umjesto da prihvate normalnu i realnu ponudu koja je razumljiva, da rade i zive u normalnim uvjtima. padnu lopovima u ruke zbog silnijeh obecanja, tu budu prodane od njrgovateljice do Khurave( zavisno od trenutne potrebe i potraznje, bzw. provizije.
Ja licno strazim samo za tetku i ttka, za to odgovaram imenom i prezimenom, imetkom moim.

adnannn
14.09.2014., 15:09
Nove uposlenice frankfurtskih staračkih domova

Medicinske sestre iz BiH našle posao u Njemačkoj: Emira i Klaudija prezadovoljne uslovima


http://www.avaz.ba/storage/2014/09/14/thumbs/54156bd7-3158-42e2-a08e-6d7bb0765237-klaudija-petrovic-718x446.jpg
Klaudija Petrović iz Banje Luke i Emira Čehedarević iz Doboja uspjele su da s njihovim diplomama o završenoj srednjoj medicinskoj školi dođu u Njemačku te od prije nekoliko mjeseci rade kao medicinske sestre u jednom od frankfurtskih staračkih domova. - U BiH sam uvijek bila ili na zamjeni ili na čekanju, ali godinama nisam uspjela dobiti stalni posao. Ja sam u Banjoj Luci često aplicirala na bilo kakvo radno mjesto, ali nikada nisam uspjela dobiti stalno zaposlenje. Kada je Njemačka olakšala ulazak stranih državljana koji imaju srednju medicinsku struku, to sam iskoristila, došla sam i nisam se pokajala. Imala sam sreću što sam znala koliko-toliko njemački jezik, a sada ga na poslu stalno nadopunjujem, pa slobodno mogu reći da sam prezadovoljna. Radi se u smjenama,ali sve se lakše podnosi kada se zna da svakog mjeseca dobivam novac za moj rad. Kako sada stvari stoje, mislim da je moja budućnost u Njemačkoj i da ću tu dočekati penziju - ispričala nam je Klaudija. Skoro u isto vrijeme u isti starački dom došla je i Emira Čehedarević, medicinska sestra s velikim radnim iskustvom u BiH. - Raditi sa starijim ljudima je naporno, moglo bi se reći teško, ali na sve se to zaboravi kada pomislim kako bi, da sam ostala u Bosni, sjedila u kući i čekala da mi neko da koji dinar. Bilo me više stid same sebe. Kolege ovdje su me veoma lijepo dočekale, a moji šefovi imaju strpljenja sa mnom. Učim, dajem sve od sebe da svi budu zadovoljni mojim radom – kaže nam Emira.

http://www.avaz.ba/storage/2014/09/14/54156b9e-7c2c-4d28-9c90-6d60b0765237-emira-cehdarevic.jpg

Čehedarević: Kolege je lijepo dočekale
Od zarađenog novca jedan dio šalje rodbini u Bosni, a, kako kaže, sreća joj je i što stanujemo s Klaudijom pa su im troškovi života umnogome umanjeni.
Sebe u budućnosti, naravno, vidim u Njemačkoj, jer ovakav posao u Bosni ne bi dobila nikada – zaključila je Čehedarević.

sejdo77
21.09.2014., 16:59
Eh samo da hoce da kazu iskreno sta rade, koliko rade i kakove su im te plate, bilo bi za svaku pohvalu.

celes
27.11.2014., 21:49
Prve njegovateljice stigle u Njemacku

Nakon potpisivanja bilateralnog sporazuma između bh. i njemačkih institucija, u Njemačku su stigle prve njegovateljice iz BiH. Želja za dobijanjem posla im se ostvarila, ali tu je i nostalgija - nedostaju im najbliži.

Mirela Kotorić i Jasmina Borojević od sredine septembra 2013. godine rade u Heilig-Geist bolnici u Kelnu. Još uvijek su pune utisaka stečenih u novoj okolini, kaže Mirela koja je u Köln došla iz Kotorskog kod Doboja: „Prvi utisak je da je sve prelijepo. Noviji su, naprimjer, aparati nego kod nas u BiH".

Gostoprimstvom njemačkih kolega bila je oduševljena i 26-godišnja Jasmina Borojević: „Baš smo dobro prihvaćeni. Ne osjetim ni najmanju razliku u ophođenju prema nama zato što smo došli iz druge zemlje. "

Njihova šefica Susanne Krey, voditeljica Odjela za njegu bolesnika u kelnskoj Heilig-Geist bolnici, lično se založila da zaposli upravo njegovateljice iz BiH. Kako kaže, jedna njena radna kolegica joj je rekla da mnogi kvalifikovani njegovatelji iz BiH žele doći u Njemačku i da većina dobro govori njemački jezik. Suzanne Krey je mjesecima savladavala birokratske prepreke i na kraju zaposlila Mirelu i Jasminu.

U Kölnu ih je lično dočekala: "Ostala sam bez riječi i bila sam dirnuta koliko dobro govore njemački, a tek im je 20 i nešto godina. Čitala sam u aplikaciji da jezik znaju ali kada su progovorile..., za mene je to bio divan doživljaj.“

Poznavanje jezika - glavni preduvjet za posao

Ona navodi da je upravo poznavanje jezika jedan od glavnih preduvjeta za pronalazak posla u Njemačkoj.

Pored toga, kako kaže, svi kandidati u BiH moraju imati završen 4. stepen medicinske škole. Ona ističe da i sa tim zvanjem postoje izvjesne razlike između obrazovanja stečenog u BiH i Njemačkoj. To je uvidjela kada su Mirela i Jasmina počele da rade, jer kako kaže, u Njemačkoj je medicinsko obrazovanje više orijentirano na praksu.

S obzirom da Heilig-Geist bolnica u Kölnu planira dovesti još više njegovatelja iz BiH ali i iz drugih zemalja, uprava bolnice je odlučila da otvori radionicu za njihovo dodatno obrazovanje i prilagođavanje njemačkim standardima njegovanja bolesnika.

Nostalgija...

Mirela i Jasmina su sretne što trenutno dijele stan koji im je ova bolnica privremeno i besplatno stavila na raspolaganje. Sa rodbinom u BiH Jasmina kontakt održava preko interneta. Na taj način je i manja nostalgija za rodbinom u BiH. Jasmina se ipak nada da će uskoro boravišnu vizu u Njemačkoj uspjeti dobiti i njen suprug, jer joj on najviše nedostaje: "Viđamo se otprilike svaka dva mjeseca po sedam, deset dana. Razdvojen život mi pada najteže..."

I Mireli nedostaje porodica koja je ostala u BiH, ali i neke navike i običaji: „Da kod nekog sjediš kod kuće i piješ kafu. Ovdje se nekako usput srećeš sa ljudima ako imaš vremena. Kod kuće sam imala više vremena za takve susrete. Ovdje nemaš vremena, a nemaš ni s kim."

Kolege nostalgiju ne mogu kompenzirati ali je kako navodi, sretna što je tako ljubazno primljena: „Odnos je prijateljski ali se ipak zna hijerarhija".

"Plata nije visoka ali je dovoljna"

Radom bh. njegovateljica su zadovoljni i pacijenti. Ruth Robei je kako kaže, sa stranim njegovateljima ponekad imala i loših iskustava. Sa radom Jasmine Borojević ona je vrlo zadovoljna: „Jasmina svoj posao, koji dobro i vrlo spretno radi, shvata ozbiljno."

Njegovatelji u Njemačkoj ne zarađuju mnogo. Osnovna bruto plata je određena tarifnim ugovorom (https://advokat-prnjavorac.com) i iznosi između 1900 i 2200 eura. Od toga se moraju platiti porez i razni socijalni izdaci i osiguranja. Mirela i Jasmina su kako ističu, za početak vrlo zadovoljne primanjima: "Dovoljno je za normalan život - bez pretjerivanja ali i bez gladovanja", kaže Mirela Kotorić.

"Slatki kutak" u kelnskoj bolnici Heilig-Geist

Susanne Krey napominje da je vrlo bitno prije dolaska u Njemačku (https://advokat-prnjavorac.com/odricanje_drzavljanstva.html) i stupanja u radni odnos njegovatelja, individualno sagledati svoje životne okolnosti. "Život u velikim gradovima (https://advokat-prnjavorac.com/ispis-iz-drzavljanstva-BiH.html) dosta je skup, pogotovo stanarine koje su u posljednjim godinama drastično porasle."

Sretna je kako kaže, da je nakon brojnih birokratskih prepreka uspjela zaposliti dvije njegovateljice iz BiH. I sama je kako navodi, ranije imala predrasude prema stranom medicinskom osoblju, jer nije znala kako će se ophoditi prema pacijentima: „Sada sam sretna jer njih dvije su jako otvorene, i prilagodile su se našem načinu govora, tako da ne postoje nikakvi problemi u međusobnoj komunikaciji".

celes
27.11.2014., 21:54
Nove uposlenice frankfurtskih staračkih domova

Medicinske sestre iz BiH našle posao u Njemačkoj: Emira i Klaudija prezadovoljne uslovima


http://www.avaz.ba/storage/2014/09/14/thumbs/54156bd7-3158-42e2-a08e-6d7bb0765237-klaudija-petrovic-718x446.jpg
Klaudija Petrović iz Banje Luke i Emira Čehedarević iz Doboja uspjele su da s njihovim diplomama o završenoj srednjoj medicinskoj školi dođu u Njemačku te od prije nekoliko mjeseci rade kao medicinske sestre u jednom od frankfurtskih staračkih domova. - U BiH sam uvijek bila ili na zamjeni ili na čekanju, ali godinama nisam uspjela dobiti stalni posao. Ja sam u Banjoj Luci često aplicirala na bilo kakvo radno mjesto, ali nikada nisam uspjela dobiti stalno zaposlenje. Kada je Njemačka olakšala ulazak stranih državljanstva (http://www.drzavljanstva-advokat.com) koji imaju srednju medicinsku struku, to sam iskoristila, došla sam i nisam se pokajala. Imala sam sreću što sam znala koliko-toliko njemački jezik, a sada ga na poslu stalno nadopunjujem, pa slobodno mogu reći da sam prezadovoljna. Radi se u smjenama,ali sve se lakše podnosi kada se zna da svakog mjeseca dobivam novac za moj rad. Kako sada stvari stoje, mislim da je moja budućnost u Njemačkoj i da ću tu dočekati penziju - ispričala nam je Klaudija. Skoro u isto vrijeme u isti starački dom došla je i Emira Čehedarević, medicinska sestra s velikim radnim iskustvom u Bosni i Hercegovini (http://www.forum-bosanskog-naroda.de). - Raditi sa starijim ljudima je naporno, moglo bi se reći teško, ali na sve se to zaboravi kada pomislim kako bi, da sam ostala u Bosni, sjedila u kući i čekala da mi neko da koji dinar. Bilo me više stid same sebe. Kolege ovdje su me veoma lijepo dočekale, a moji šefovi imaju strpljenja sa mnom. Učim, dajem sve od sebe da svi budu zadovoljni mojim radom – kaže nam Emira.

http://www.avaz.ba/storage/2014/09/14/54156b9e-7c2c-4d28-9c90-6d60b0765237-emira-cehdarevic.jpg

Čehedarević: Kolege je lijepo dočekale
Od zarađenog novca jedan dio šalje rodbini u Bosni, a, kako kaže, sreća joj je i što stanujemo s Klaudijom pa su im troškovi života umnogome umanjeni.
Sebe u budućnosti, naravno, vidim u Njemačkoj, jer ovakav posao u Bosni i Hercegovini (http://www.webdesignstudio.ba) ne bi dobila nikada – zaključila je Čehedarević.
@sejdo77Plata je brutto od 1800 - 2200 EUR, znaci na ruke oko 1200 - 1500 EUR

Titan
27.11.2014., 22:05
Prve njegovateljice stigle u Njemacku

Nakon potpisivanja bilateralnog sporazuma između bh. i njemačkih institucija, u Njemačku su stigle prve njegovateljice iz BiH. Želja za dobijanjem posla im se ostvarila, ali tu je i nostalgija - nedostaju im najbliži.

Mirela Kotorić i Jasmina Borojević od sredine septembra 2013. godine rade u Heilig-Geist bolnici u Kelnu. Još uvijek su pune utisaka stečenih u novoj okolini, kaže Mirela koja je u Köln došla iz Kotorskog kod Doboja: „Prvi utisak je da je sve prelijepo. Noviji su, naprimjer, aparati nego kod nas u BiH".

Gostoprimstvom njemačkih kolega bila je oduševljena i 26-godišnja Jasmina Borojević: „Baš smo dobro prihvaćeni. Ne osjetim ni najmanju razliku u ophođenju prema nama zato što smo došli iz druge zemlje. "

Njihova šefica Susanne Krey, voditeljica Odjela za njegu bolesnika u kelnskoj Heilig-Geist bolnici, lično se založila da zaposli upravo njegovateljice iz BiH. Kako kaže, jedna njena radna kolegica joj je rekla da mnogi kvalifikovani njegovatelji iz BiH žele doći u Njemačku i da većina dobro govori njemački jezik. Suzanne Krey je mjesecima savladavala birokratske prepreke i na kraju zaposlila Mirelu i Jasminu.

U Kölnu ih je lično dočekala: "Ostala sam bez riječi i bila sam dirnuta koliko dobro govore njemački, a tek im je 20 i nešto godina. Čitala sam u aplikaciji da jezik znaju ali kada su progovorile..., za mene je to bio divan doživljaj.“

Poznavanje jezika - glavni preduvjet za posao

Ona navodi da je upravo poznavanje jezika jedan od glavnih preduvjeta za pronalazak posla u Njemačkoj.

Pored toga, kako kaže, svi kandidati u BiH moraju imati završen 4. stepen medicinske škole. Ona ističe da i sa tim zvanjem postoje izvjesne razlike između obrazovanja stečenog u BiH i Njemačkoj. To je uvidjela kada su Mirela i Jasmina počele da rade, jer kako kaže, u Njemačkoj je medicinsko obrazovanje više orijentirano na praksu.

S obzirom da Heilig-Geist bolnica u Kölnu planira dovesti još više njegovatelja iz BiH ali i iz drugih zemalja, uprava bolnice je odlučila da otvori radionicu za njihovo dodatno obrazovanje i prilagođavanje njemačkim standardima njegovanja bolesnika.

Nostalgija...

Mirela i Jasmina su sretne što trenutno dijele stan koji im je ova bolnica privremeno i besplatno stavila na raspolaganje. Sa rodbinom u BiH Jasmina kontakt održava preko interneta. Na taj način je i manja nostalgija za rodbinom u BiH. Jasmina se ipak nada da će uskoro boravišnu vizu u Njemačkoj uspjeti dobiti i njen suprug, jer joj on najviše nedostaje: "Viđamo se otprilike svaka dva mjeseca po sedam, deset dana. Razdvojen život mi pada najteže..."

I Mireli nedostaje porodica koja je ostala u BiH, ali i neke navike i običaji: „Da kod nekog sjediš kod kuće i piješ kafu. Ovdje se nekako usput srećeš sa ljudima ako imaš vremena. Kod kuće sam imala više vremena za takve susrete. Ovdje nemaš vremena, a nemaš ni s kim."

Kolege nostalgiju ne mogu kompenzirati ali je kako navodi, sretna što je tako ljubazno primljena: „Odnos je prijateljski ali se ipak zna hijerarhija".

"Plata nije visoka ali je dovoljna"

Radom bh. njegovateljica su zadovoljni i pacijenti. Ruth Robei je kako kaže, sa stranim njegovateljima ponekad imala i loših iskustava. Sa radom Jasmine Borojević ona je vrlo zadovoljna: „Jasmina svoj posao, koji dobro i vrlo spretno radi, shvata ozbiljno."

Njegovatelji u Njemačkoj ne zarađuju mnogo. Osnovna bruto plata je određena tarifnim ugovorom (https://advokat-prnjavorac.com) i iznosi između 1900 i 2200 eura. Od toga se moraju platiti porez i razni socijalni izdaci i osiguranja. Mirela i Jasmina su kako ističu, za početak vrlo zadovoljne primanjima: "Dovoljno je za normalan život - bez pretjerivanja ali i bez gladovanja", kaže Mirela Kotorić.

"Slatki kutak" u kelnskoj bolnici Heilig-Geist

Susanne Krey napominje da je vrlo bitno prije dolaska u Njemačku (https://advokat-prnjavorac.com/odricanje_drzavljanstva.html) i stupanja u radni odnos njegovatelja, individualno sagledati svoje životne okolnosti. "Život u velikim gradovima (https://advokat-prnjavorac.com/ispis-iz-drzavljanstva-BiH.html) dosta je skup, pogotovo stanarine koje su u posljednjim godinama drastično porasle."

Sretna je kako kaže, da je nakon brojnih birokratskih prepreka uspjela zaposliti dvije njegovateljice iz BiH. I sama je kako navodi, ranije imala predrasude prema stranom medicinskom osoblju, jer nije znala kako će se ophoditi prema pacijentima: „Sada sam sretna jer njih dvije su jako otvorene, i prilagodile su se našem načinu govora, tako da ne postoje nikakvi problemi u međusobnoj komunikaciji".

Pa nemoze se bas sve imati, nostalgiju neka malo potisnu, inace Köln je jao velik i lijep grad i prepun je nasih Balkanaca, dobar dio iz Bosne i Hercegovine.
Bruto zarada od ca. 2000 € nije bas ni mala imajuci u vidu da su pocetnice i nakon izvjesnog vremena doci ce do povecanja plate.
Stim da su jos mlade i po svim prilikama su neudate, porezi na platu biti ce ogromni, dakle, spadaju u najlosiju steuerklasse, ipak, u svakom slucaju nesto malo vise od 1000€
biti ce neto primanja...smjestaj u Kölnu je ocajno skup ali stim da su skupa stigle najvjerovatnije da ce za pocetak i skupa stanovati i stime i troskove stanarine skupa dijeliti.

U svakom slucaju misljenja sam da je to izrazito pozitivno i dobro doslo zaposlenje za nase medicinarke.

adnannn
28.11.2014., 14:27
Prve njegovateljice stigle u Njemacku

Nakon potpisivanja bilateralnog sporazuma između bh. i njemačkih institucija, u Njemačku su stigle prve njegovateljice iz BiH. Želja za dobijanjem posla im se ostvarila, ali tu je i nostalgija - nedostaju im najbliži.

Mirela Kotorić i Jasmina Borojević od sredine septembra 2013. godine rade u Heilig-Geist bolnici u Kelnu. Još uvijek su pune utisaka stečenih u novoj okolini, kaže Mirela koja je u Köln došla iz Kotorskog kod Doboja: „Prvi utisak je da je sve prelijepo. Noviji su, naprimjer, aparati nego kod nas u Bosni i Hercegovini (https://advokat-prnjavorac.com/odricanje_drzavljanstva.html)".

Gostoprimstvom njemačkih kolega bila je oduševljena i 26-godišnja Jasmina Borojević: „Baš smo dobro prihvaćeni. Ne osjetim ni najmanju razliku u ophođenju prema nama zato što smo došli iz druge zemlje. "

Njihova šefica Susanne Krey, voditeljica Odjela za njegu bolesnika u kelnskoj Heilig-Geist bolnici, lično se založila da zaposli upravo njegovateljice iz BiH. Kako kaže, jedna njena radna kolegica joj je rekla da mnogi kvalifikovani njegovatelji iz BiH žele doći u Njemačku i da većina dobro govori njemački jezik. Suzanne Krey je mjesecima savladavala birokratske prepreke i na kraju zaposlila Mirelu i Jasminu.

U Kölnu ih je lično dočekala: "Ostala sam bez riječi i bila sam dirnuta koliko dobro govore njemački, a tek im je 20 i nešto godina. Čitala sam u aplikaciji da jezik znaju ali kada su progovorile..., za mene je to bio divan doživljaj.“

Poznavanje jezika - glavni preduvjet za posao

Ona navodi da je upravo poznavanje jezika jedan od glavnih preduvjeta za pronalazak posla u Njemačkoj. (http://www.forum-bosanskog-naroda.de)

Pored toga, kako kaže, svi kandidati u BiH moraju imati završen 4. stepen medicinske škole. Ona ističe da i sa tim zvanjem postoje izvjesne razlike između obrazovanja stečenog u BiH i Njemačkoj. To je uvidjela kada su Mirela i Jasmina počele da rade, jer kako kaže, u Njemačkoj je medicinsko obrazovanje više orijentirano na praksu.

S obzirom da Heilig-Geist bolnica u Kölnu planira dovesti još više njegovatelja iz BiH ali i iz drugih zemalja, uprava bolnice je odlučila da otvori radionicu za njihovo dodatno obrazovanje i prilagođavanje njemačkim standardima njegovanja bolesnika.

Nostalgija...

Mirela i Jasmina su sretne što trenutno dijele stan koji im je ova bolnica privremeno i besplatno stavila na raspolaganje. Sa rodbinom u BiH Jasmina kontakt održava preko interneta. Na taj način je i manja nostalgija za rodbinom u Bosni i Hercegovini (https://advokat-prnjavorac.com/ispis-iz-drzavljanstva-BiH.html) Jasmina se ipak nada da će uskoro boravišnu vizu u Njemačkoj (http://www.drzavljanstva-advokat.com) uspjeti dobiti i njen suprug, jer joj on najviše nedostaje: "Viđamo se otprilike svaka dva mjeseca po sedam, deset dana. Razdvojen život mi pada najteže..."

I Mireli nedostaje porodica koja je ostala u BiH, ali i neke navike i običaji: „Da kod nekog sjediš kod kuće i piješ kafu. Ovdje se nekako usput srećeš sa ljudima ako imaš vremena. Kod kuće sam imala više vremena za takve susrete. Ovdje nemaš vremena, a nemaš ni s kim."

Kolege nostalgiju ne mogu kompenzirati ali je kako navodi, sretna što je tako ljubazno primljena: „Odnos je prijateljski ali se ipak zna hijerarhija".

"Plata nije visoka ali je dovoljna"

Radom bh. njegovateljica su zadovoljni i pacijenti. Ruth Robei je kako kaže, sa stranim njegovateljima ponekad imala i loših iskustava. Sa radom Jasmine Borojević ona je vrlo zadovoljna: „Jasmina svoj posao, koji dobro i vrlo spretno radi, shvata ozbiljno."

Njegovatelji u Njemačkoj ne zarađuju mnogo. Osnovna bruto plata je određena tarifnim ugovorom (https://advokat-prnjavorac.com) i iznosi između 1900 i 2200 eura. Od toga se moraju platiti porez i razni socijalni izdaci i osiguranja. Mirela i Jasmina su kako ističu, za početak vrlo zadovoljne primanjima: "Dovoljno je za normalan život - bez pretjerivanja ali i bez gladovanja", kaže Mirela Kotorić.

"Slatki kutak" u kelnskoj bolnici Heilig-Geist

Susanne Krey napominje da je vrlo bitno prije dolaska u Njemačku (https://advokat-prnjavorac.com/odricanje_drzavljanstva.html) i stupanja u radni odnos njegovatelja, individualno sagledati svoje životne okolnosti. "Život u velikim gradovima (https://advokat-prnjavorac.com/ispis-iz-drzavljanstva-BiH.html) dosta je skup, pogotovo stanarine koje su u posljednjim godinama drastično porasle."

Sretna je kako kaže, da je nakon brojnih birokratskih prepreka uspjela zaposliti dvije njegovateljice iz BiH. I sama je kako navodi, ranije imala predrasude prema stranom medicinskom osoblju, jer nije znala kako će se ophoditi prema pacijentima: „Sada sam sretna jer njih dvije su jako otvorene, i prilagodile su se našem načinu govora, tako da ne postoje nikakvi problemi u međusobnoj komunikaciji".

Ma to je super vijest, samo da ljudi rade i da imaju priliku da rade.

Prica mi prijatelj iz BiH, ljudi masovno polazu Njemacki jezik B1 B2 - A1 A2 - zavisno sta kome treba i odlaze.

A bolesni politicari ne cine nista da zaustave mlade, nit ih briga za bilo kime osim za sobom i svojim porodicama.

adnannn
28.11.2014., 14:27
Pa nemoze se bas sve imati, nostalgiju neka malo potisnu, inace Köln je jao velik i lijep grad i prepun je nasih Balkanaca, dobar dio iz Bosne i Hercegovine.
Bruto zarada od ca. 2000 € nije bas ni mala imajuci u vidu da su pocetnice i nakon izvjesnog vremena doci ce do povecanja plate.
Stim da su jos mlade i po svim prilikama su neudate, porezi na platu biti ce ogromni, dakle, spadaju u najlosiju steuerklasse, ipak, u svakom slucaju nesto malo vise od 1000€
biti ce neto primanja...smjestaj u Kölnu je ocajno skup ali stim da su skupa stigle najvjerovatnije da ce za pocetak i skupa stanovati i stime i troskove stanarine skupa dijeliti.

U svakom slucaju misljenja sam da je to izrazito pozitivno i dobro doslo zaposlenje za nase medicinarke.


Naravno, slazem se u potpunosti, samo neka ljudi rade, plata ce rasti, nije samo plata faktor, u BiH ne bi imali nista... :-(

hodzic
04.12.2014., 16:35
Oprez prilikom izbora posrednika za zapošljavanje u SR Njemačkoj


02.12.2014.g.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH skreće pažnju državljanima BiH (https://advokat-prnjavorac.com/drzavljanstvo.html) da su se u posljednje vrijeme javili posrednici u zapošljavanju koji obećavaju građanima zaposlenje u SR Njemačkoj na poslovima njegovatelja, te da posrednici naplaćuju usluge posredovanja od građana. Također, različite institucije su počele da organizuju kurseve za njegovatelje gdje se građanima obećava da će se sa takvim kursevima moći zaposliti u SR Njemačkoj.

Zbog svega navedenog Agencija za rad i zapošljavanje BiH upozorava građane da imaju u vidu da je zapošljavanje naših građana u SR Njemačkoj na poslovima njegovatelja trenutačno moguće jedino putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH jer je to tako definiramo međudržavnim Dogovorom između Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Savezne agencije za rad SR Njemačke.

Pri tome se moraju poštovati kriteriji koje je odredila njemačka strana, a to su: diploma javne ustanove o završenoj srednjoj medicinskoj školi opšteg smjera ili smjera za pedijatrijskog tehničara, znanje njemačkog jezika na minimum B1 nivou, te šest mjeseci rada u struci nakon diplomiranja. Svako drugo posredovanje na ovim poslovima za SR Njemačku neće moći dovesti do zaposlenja u SR Njemačkoj.

Isto tako pohađanje i završavanje određenih kurseva ili obuka koje organizuju privatne ustanove ili neke druge institucije van redovnog obrazovnog sistema neće moći rezultirati zapošljavanjem građana u SR Njemačkoj na poslovima njegovatelja.

Ovom prilikom još jednom želimo skrenuti pažnju državljanima BiH (https://advokat-prnjavorac.com/odricanje_drzavljanstva.html) da se usluge posredovanja od strane privatnih fizičkih ili pravnih lica koje obavljaju usluge posredovanja mogu naplatiti samo od poslodavca, a nikako od nezaposlenih osoba i da je to tako po zakonima koji tretiraju ovu oblast.

Zbog toga apelujemo na građane da od svakog privatnog posrednika u zapošljavanju traže na uvid dozvolu za posredovanje, te da ako posrednik u zapošljavanju traži bilo kakvu novčanu naknadu od nezaposlenog lica te slučajeve prijave ministarstvu rada ili nadležnim inspekcijskim organima.

celes
09.01.2015., 17:48
Oprez prilikom izbora posrednika za zapošljavanje u SR Njemačkoj


02.12.2014.g.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH skreće pažnju državljanima BiH (https://advokat-prnjavorac.com/drzavljanstvo.html) da su se u posljednje vrijeme javili posrednici u zapošljavanju koji obećavaju građanima zaposlenje u SR Njemačkoj na poslovima njegovatelja, te da posrednici naplaćuju usluge posredovanja od građana. Također, različite institucije su počele da organizuju kurseve za njegovatelje gdje se građanima obećava da će se sa takvim kursevima moći zaposliti u SR Njemačkoj.

Zbog svega navedenog Agencija za rad i zapošljavanje BiH upozorava građane da imaju u vidu da je zapošljavanje naših građana u SR Njemačkoj na poslovima njegovatelja trenutačno moguće jedino putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH jer je to tako definiramo međudržavnim Dogovorom između Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Savezne agencije za rad SR Njemačke.

Pri tome se moraju poštovati kriteriji koje je odredila njemačka strana, a to su: diploma javne ustanove o završenoj srednjoj medicinskoj školi opšteg smjera ili smjera za pedijatrijskog tehničara, znanje njemačkog jezika na minimum B1 nivou, te šest mjeseci rada u struci nakon diplomiranja. Svako drugo posredovanje na ovim poslovima za SR Njemačku neće moći dovesti do zaposlenja u SR Njemačkoj.

Isto tako pohađanje i završavanje određenih kurseva ili obuka koje organizuju privatne ustanove ili neke druge institucije van redovnog obrazovnog sistema neće moći rezultirati zapošljavanjem građana u SR Njemačkoj na poslovima njegovatelja.

Ovom prilikom još jednom želimo skrenuti pažnju državljanima BiH (https://advokat-prnjavorac.com/odricanje_drzavljanstva.html) da se usluge posredovanja od strane privatnih fizičkih ili pravnih lica koje obavljaju usluge posredovanja mogu naplatiti samo od poslodavca, a nikako od nezaposlenih osoba i da je to tako po zakonima koji tretiraju ovu oblast.

Zbog toga apelujemo na građane da od svakog privatnog posrednika u zapošljavanju traže na uvid dozvolu za posredovanje, te da ako posrednik u zapošljavanju traži bilo kakvu novčanu naknadu od nezaposlenog lica te slučajeve prijave ministarstvu rada ili nadležnim inspekcijskim organima.

Da ovdje je zaista potreban oprez, a jos gori su oni koji mogu u bijedi ljude da iskoristavaju...!

okana
09.01.2015., 21:13
Da ovdje je zaista potreban oprez, a jos gori su oni koji mogu u bijedi ljude da iskoristavaju...!

Svugdje varaju ,nije Njemacka vise sto je nekad bilo.Inace u EU sve manje posla a sve vise emigranata ,

Titan
19.01.2015., 22:38
http://tuzlanski.ba/wp/wp-content/uploads/2015/01/doktori-evropa-590x298.jpg


Zdravstvo u raspadu, iz BiH ”pobjeglo” 570 medicinskih sestara

| Preuzeto sa: http://tuzlanski.ba/zdravstvo-u-raspadu-iz-bih-pobjeglo-570-medicinskih-sestara/

U Austriji postoje brojni prigovori ljekara na uslove rada, ali na Balkanu su problemi mnogo ozbiljniji – hiljade ljekara napušta zemlje Balkana i bježe u zapadnu Evropu u potrazi za boljim uvjetima rada, piše austrijski Der Standard. Prema istraživanju koje je provedeno u Bugarskoj, čak 80 posto mladih ljekara i studenata medicine u ovoj najsiromašnijoj članici EU-a želi što prije napustiti zemlju i posao pronaći u inozemstvu.

Slična je situacija i u Srbiji, koja tek treba prostupiti Evropskoj uniji. Prosječna starost ljekara koji bježe u inozemstvo je 40 godina, a ono što najviše zabrinjava je činjenica da se u velikom broju slučajeva radi o vrhunskim stručnjacima. Iz BiH pobjeglo 570 medicinskih sestara, iz Srbije 500 ljekara Samo tokom protekle godine Bosnu i Hercegovinu je napustilo 570 medicinskih sestara, a iz Srbije je u istom razdoblju pobjeglo čak 500 ljekara. Rumunija je rekorder – napustilo ju je čak 2.500 ljekara.

Najpopularnije zemlje u kojima ljekari traže bolji posao su Njemačka i Austrija, a slijede skandinavske zemlje i Velika Britanija. Der Standard navodi da u Srbiji ljekar specijalist može zaraditi do 900 eura na mjesec, a u Hrvatskoj čak 20.000 liječnika ima prosječna primanja od 5.200 kuna (675,98 eura). U Rumuniji plaće iznose između 250 i 1500 eura. S druge strane, njemačke i austrijske bolnice nude početne plaće od 2.200 eura neto.| Preuzeto sa: http://tuzlanski.ba/zdravstvo-u-raspadu-iz-bih-pobjeglo-570-medicinskih-sestara/
......

O svemu se moze diskutovati, ali, da u Njemackoj postoji i jedan jedini poslodavac koji vam nudi neto platu, toga nema.
Nude vam bruto satnicu i 35-40 nedeljno radno vrijeme + individuelno po mogucnosti odredjeni broj prekovremenog radnog vremena, ali nikako preko zakonske granice.

celes
09.03.2015., 16:38
Šansa za medicinare iz BiH Triple Win je projekat za zapošljavanje medicinskog osoblja u Njemačkoj, pri čemu učesnici projekta, medicinari iz BiH, mogu računati na podršku nadležnih agencija iz Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke.
http://www.dw.de/image/0,,18211549_303,00.jpg (http://www.dw.de/%C5%A1ansa-za-medicinare-iz-bih/a-18211890#) Polaznici kursa njemačkoj jezika u Goethe institutu u Sarajevu

Adisa Kamenjaš je od 2012. godine na birou za zapošljavanje. Kaže da ne želi još nekoliko godina čekati „posao koji možda nikada neće dobiti u BiH“. Zato se prijavila za „Triple Win“ projekat. „Ništa me više ne veže za BiH. Želim posao i bolju budućnost. Ne očekujem da će u Njemačkoj za mene poteći 'med i mlijeko', ali očekujem normalne uslove za rad i spremna sam da se za to žrtvujem“, kaže Adisa.
Sabahudin Topuz kaže da su iskustva njegovih prijatelja, koji su preko „Triple Win“ projekta dobili posao u Njemačkoj, veoma pozitivna. Dodaje da je dosta njegovih prijatelja već otišlo iz BiH i da je struktura stanovništva u Sarajevu, gdje živi i radi, značajno promijenjena. Zaposlen je u Kliničkom centru u Sarajevu, tako da njegov motiv za odlazak iz BiH nije isključivo ekonomski. Svojoj porodici želi osigurati „bolju budućnost“ u „tolerantnijem okruženju“. „Psihički sam spreman za odlazak, ali još moram usavršiti njemački jezik. Više od dvadeset godina radim u bh. klinikama i to iskustvo će mi dobro doći“, kaže Topuz.
http://www.dw.de/image/0,,18211530_404,00.jpg (http://www.dw.de/%C5%A1ansa-za-medicinare-iz-bih/a-18211890#) Adisa Kamenjaš ne želi više čekati na posao "koji možda nikada neće dobiti"

Ekonomski faktor nije jedini motiv
Sabahudin je u „mješovitom braku“ i godinama sluša „razne primjedbe“. Smeta mu to što ljudi u njegovom okruženju nemaju dovoljno razumijevanja za njegov izbor. „Sinu sam dao ime Leon i mnogi me pitaju zašto baš Leon, zašto mu nisam dao neko drugo ime, a meni to smeta. Nisam ja u BiH bez plate, ali želim živjeti u normalnom okruženju u kojem se ljudi ne petljaju u tuđe živote. To je, pored teške ekonomske situacije, jedan od razloga zbog kojeg želim otići iz BiH“, kaže Topuz.
Nastavu iz njemačkog jezika za učesnike „Triple Win“ projekta izvodi profesorica u Goethe institutu Sanda Serdarević. „Nastavu sa polaznicima kursa, medicinarima, izvodimo dva puta sedmično. Polaznici našeg kursa su relativno dobro pripremljeni i imaju osnovno predznanje iz njemačkog jezika. Radimo interaktivno, a fokusiramo se na autentične situacije uz intenzivne vježbe komunikacije. Veoma sam zadovoljna jer se svi trude da što bolje savladaju gradivo. Nastojim da nastavu učinim što zanimljivijom, a koristim i metode koje opuštaju polaznike kursa“, kaže Sanda Serdarević.
Triple Win je projekat za kontinuirano zapošljavanje medicinskog osoblja u Njemačkoj. Provodi se na osnovu Dogovora o postupku, izboru i posredovanju pri zapošljavanju medicinskog osoblja zaključenog između Savezne agencije za rad SR Njemačke (BA-Bundesagentur für Arbeit) i Agencije za rad i zapošljavanje BiH, a uz podršku Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ - Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit).
http://www.dw.de/image/0,,18211557_404,00.jpg (http://www.dw.de/%C5%A1ansa-za-medicinare-iz-bih/a-18211890#) Sabahudin Topuz želi napustiti BiH iz više razloga

Šta je cilj „Triple Win“ projekta?
Cilj „Triple Win“ projekat nije samo posredovanje pri zapošljavanju bh. radnika u Njemačkoj, kaže koordinatorica projekta Džejna Hurtić. „Ovaj program je definiran tako da i matična zemlja ima koristi prilikom migracije. Dakle, mi se orijentiramo prema kodeksu ponašanja Svjetske zdravstvene organizacije i ne regrutujemo osoblje iz matičnih zemalja u kojima postoji deficit zdravstvenih radnika. Projekat implementiramo u saradnji sa Agencijom za rad i zapošljavanje BiH. Kolege iz odjela za posredovanje u zapošljavanju stranaca u Njemačkoj razgovaraju sa zainteresiranim kandidatima za učešće u projektu i vrše odabir kandidata. GIZ pruža podršku pri jezičkoj i stručnoj pripremi i integraciji u njemačko društvo“, kaže Džejna Hutić.
Stručna priprema kandidata odvija se u saradnji sa ekspertima iz domena zdravstvene njege, koji kandidate iz BiH upoznaju sa razlikama u njegovanju bolesnika u Njemačkoj u odnosu na njegu u BiH. „Tu naši kandidati dobijaju osnovne informacije. Također, informišemo kandidate o tome šta ih sve u Njemačkoj očekuje s birokratske strane. Upoznajemo ih sa detaljima koji se, između ostalog, odnose na otvaranje bankovnog računa, prijavu mjesta prebivališta u Njemačkoj, poreske olakšice i mogućnosti spajanja porodica nakon nostrifikacije bh. diploma“, kaže Džejna Hurtić.
Balkan je u 2015. godinu ušao sa više od 2.324.000 nezaposlenih. Na biroima za zapošljavanje u BiH je oko 547.300 osoba, a među njima je i znatan broj medicinara. Prema nekim podacima, u BiH je nezaposleno oko 5.000 medicinara, od toga oko 3.000 u Federaciji BiH i oko 2.000 u Republici Srpskoj.

dedovic
16.03.2015., 16:36
Njegovateljica iz BiH u Njemačkoj: “Dobro je, ali nije lako” Njemačkoj nedostaju radnici raznih profila. Zdravstvu su potrebni ljekari, medicinski tehničari, ali i njegovatelji. Oni koji su iz BiH došli u Njemačku, sumiraju rezultate nakon godinu dana boravka i rada. Emina Fajković Emina Fajković Vremena kada se u njemačkoj na oglas za radno mjesto u bolnici javljalo po nekoliko stotina kandidata su prošla. 58 posto bolnica u Njemačkoj je 2013. godine imalo problema sa manjkom stručne radne snage. Traženje odgovarajuće osobe je u prosjeku trajalo 167 dana. Znatno manje je čekala Emina Fajković iz Bosanske Gradiške da joj iz njemačke Ambasade u Sarajevu pošalju pozitivan odgovor za rad u Njemačkoj. Emina je jedna od nekoliko stotina njegovateljica i njegovatelja, koji su nakon potpisivanja dogovora između BiH i Njemačke u aprilu 2013. godine o zapošljavanju njegovatelja, okrenuli leđa BiH i bolje sutra potražili u najrazvijenijoj zemlji Evrope. “Moja sreća je da sam od 2005. do 2009. godine boravila u Njemačkoj gdje sam radila kao dadilja. Za to sam vrijeme naučila jezik što mi je, za razliku od ostalih koji iz BiH žele raditi kao njegovatelji, velika prednost. Kada sam čula da su BiH i Njemačka potpisale dogovor o zapošljavanju njegovatelja, odmah sam se javila u St. Vincenz Haus u Kölnu i pitala da li mogu raditi“, kaže Emina. `Emina, nećeš valjda stati na pola puta` St. Vincenz-Haus u Kölnu St. Vincenz-Haus u Kölnu Emina je za vrijeme boravka u Njemačkoj između 2005. i 2009. godine mjesec dana dobrovoljno radila u jednom domu za stara i iznemogla lica. “To mi je dosta pomoglo”, kaže Emina dok sjedimo u dvorištu Doma za stara i iznemogla lica St. Vincenz Haus u Kölnu. „Trenutno ovdje radim i istovremeno se školujem. Došla sam do pola puta. Još godinu i po i dobiću diplomu da sam i zvanično njegovatelj, a do tada moram stisnuti zube.” Emina mora stisnuti zube i izdržati mnogo toga: naporan i težak rad, odricanje …. “Posao nije lak. Dnevno se brinem o više osoba kojima je potrebna pomoć. Zamislite samo da s njima moram obaviti sve ono što jedna osoba radi sama: umivanje, spremanje, češljanje, objedovanje i tome slično. S obzirom da se ponekad radi o nepokretnim osobama s malo više kilograma, zatražim pomoć muških kolega”, priča Emina. Iako u očima pojedinaca, posebno onih u zemljama odakle njegovatelji dolaze u Njemačku, oni zarađuju mnogo novca, iskustva su sasvim drugačija. “Ne bih govorila o visini ličnog dohotka, ali ću samo reći da ponekad on nije dovoljan za pokrivanje svih troškova. Kada nisam na poslu ili u školi, radim dodatne poslove kako bih zaradila za život. Obično su to poslovi dadilje. Nadam se da ću nakon završene škole moći solidno živjeti od svog posla”, kaže Emina i dodaje: “Teško je. Ponekad sebi kažem `sada je dosta`. Također se zapitam `dokle ovako?` Čovjek zapadne u krizu. Ponestane mu snage. Međutim, uvijek na neki način, bar je do sada bilo tako, ohrabri me cilj koji imam pred sobom. Tada sebi kažem: `Emina, nećeš valjda stati na pola puta`?“ "Budite spremni na velike žrtve" Njemačko udruženje organizacija i preduzeća za pružanje socijalnih usluga procjenjuje da će u Njemačkoj do 2020. godine biti 220.000 osoba kojim će biti potrebna njega. Njemačka vlada je prije nekoliko godina pokrenula inicijativu zapošljavanja njegovatelja iz zemalja poput BiH, Srbije, Filipina, Španije, Italije, Portugala ili Tunisa. Njihov broj se u protekle dvije godine sa 15.000 povećao na 21.000. Veliki broj mladih sa završenom medicinskom školom u BiH je također zainteresovan za rad u Njemačkoj. Njemački poslodavci zadovoljni bh. njegovateljima “Razumijem mlade u BiH. Do skoro sam živjela u toj zemlji. Znam kako je. Ovdje nema svakodnevnih izlazaka na kafu. Svima onima koji planiraju napustiti BiH i naprimjer raditi kao njegovatelj u Njemačkoj, poručujem neka dobro razmisle i neka budu spremni na velika odricanja i žrtvovanja. Ovdje nije sve tako kako drugi govore. Moji prijatelji znaju kroz šta sve prolazim. Ali, drugi misle da sam uspjela jer sam napustila BiH”, kaže Emina Fajković i dodaje: “Činjenica je da sam napustila tu zemlju, ali joj se opet rado vraćam. Redovno održavam kontakt s prijateljima i naravno roditeljima koji mi pružaju veliku podršku koja me, iskrena da budem, dosta ohrabruje.” “Ovdje sam dobro prihvaćena, kako na poslu tako i u školi. Imam prijatelje iz cijelog svijeta i ne mogu reći da me posmatraju kao stranca. Naprimjer imam kolege iz Španije koji su došli preko jedne crkvene organizacije. Ona im čak pomaže i u pronalasku stana ili ako zapadnu u finansijske probleme. Ovdje imam jednog kolegu koji je također iz BiH. Za razliku od kolega iz Španije, i on je kao i ja: o sebi se brinemo - sami”, kaže Emina.

okana
17.03.2015., 19:52
Emina radi kao njegovateljica u Njemačkoj: Dobro je, ali nije lakohttp://0.gravatar.com/avatar/872757e4bc328b47d9b3815fe632f7ac?s=24&d=http%3A%2F%2F0.gravatar.com%2Favatar%2Fad516503a 11cd5ca435acc9bb6523536%3Fs%3D24&r=G DEUTSCHE WELLE (http://www.fokus.ba/author/nermin/)
17.03.2015.Njemačkoj nedostaju radnici raznih profila. Zdravstvu su potrebni ljekari, medicinski tehničari, ali i njegovatelji. Oni koji su iz BiH došli u Njemačku, sumiraju rezultate nakon godinu dana boravka i rada

Twitter (http://twitter.com/home/?status=http%3A%2F%2Fwww.fokus.ba%2F59624%2Fvijest i%2Fbih%2Femina-radi-kao-njegovateljica-u-njemackoj-dobro-je-ali-nije-lako%2F+-+Emina+radi+kao+njegovateljica+u+Njema%C4%8Dkoj%3A +Dobro+je%2C+ali+nije+lako) Facebook (http://www.facebook.com/sharer.php?u=http%3A%2F%2Fwww.fokus.ba%2F59624%2Fv ijesti%2Fbih%2Femina-radi-kao-njegovateljica-u-njemackoj-dobro-je-ali-nije-lako%2F&t=Emina+radi+kao+njegovateljica+u+Njema%C4%8Dkoj%3 A+Dobro+je%2C+ali+nije+lako) Google + (https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=http%3A%2F%2Fwww.fokus.ba%2F59624%2Fvijesti%2F bih%2Femina-radi-kao-njegovateljica-u-njemackoj-dobro-je-ali-nije-lako%2F) Linkedin (http://www.linkedin.com/shareArticle?mini=true&url=http%3A%2F%2Fwww.fokus.ba%2F59624%2Fvijesti%2F bih%2Femina-radi-kao-njegovateljica-u-njemackoj-dobro-je-ali-nije-lako%2F&summary=Emina+radi+kao+njegovateljica+u+Njema%C4%8 Dkoj%3A+Dobro+je%2C+ali+nije+lako&source=http%3A%2F%2Fwww.fokus.ba)232Shares


Vremena kada se u njemačkoj na oglas za radno mjesto u bolnici javljalo po nekoliko stotina kandidata su prošla. 58 posto bolnica u Njemačkoj je 2013. godine imalo problema sa manjkom stručne radne snage. Traženje odgovarajuće osobe je u prosjeku trajalo 167 dana, piše Deutsche Welle (http://www.dw.de/njegovateljica-iz-bih-u-njema%C4%8Dkoj-dobro-je-ali-nije-lako/a-18316778).
Znatno manje je čekala Emina Fajković iz Bosanske Gradiške da joj iz njemačke Ambasade u Sarajevu pošalju pozitivan odgovor za rad u Njemačkoj. Emina je jedna od nekoliko stotina njegovateljica i njegovatelja, koji su nakon potpisivanja dogovora između BiH i Njemačke u aprilu 2013. godine o zapošljavanju njegovatelja, okrenuli leđa BiH i bolje sutra potražili u najrazvijenijoj zemlji Evrope.
http://www.fokus.ba/wp-content/uploads/2015/03/St-Vincenz-Haus-300x196.jpg (http://www.fokus.ba/wp-content/uploads/2015/03/St-Vincenz-Haus.jpg)“Moja sreća je da sam od 2005. do 2009. godine boravila u Njemačkoj gdje sam radila kao dadilja. Za to sam vrijeme naučila jezik što mi je, za razliku od ostalih koji iz BiH žele raditi kao njegovatelji, velika prednost. Kada sam čula da su BiH i Njemačka potpisale dogovor o zapošljavanju njegovatelja, odmah sam se javila u St. Vincenz Haus u Kölnu i pitala da li mogu raditi“, kaže Emina.
“Emina, nećeš valjda stati na pola puta”
Emina je za vrijeme boravka u Njemačkoj između 2005. i 2009. godine mjesec dana dobrovoljno radila u jednom domu za stara i iznemogla lica. “To mi je dosta pomoglo”, kaže Emina dok sjedimo u dvorištu Doma za stara i iznemogla lica St. Vincenz Haus u Kölnu.
“Trenutno ovdje radim i istovremeno se školujem. Došla sam do pola puta. Još godinu i po i dobiću diplomu da sam i zvanično njegovatelj, a do tada moram stisnuti zube.”
Emina mora stisnuti zube i izdržati mnogo toga: naporan i težak rad, odricanje…
“Posao nije lak. Dnevno se brinem o više osoba kojima je potrebna pomoć. Zamislite samo da s njima moram obaviti sve ono što jedna osoba radi sama: umivanje, spremanje, češljanje, objedovanje i tome slično. S obzirom da se ponekad radi o nepokretnim osobama s malo više kilograma, zatražim pomoć muških kolega”, priča Emina.
Iako u očima pojedinaca, posebno onih u zemljama odakle njegovatelji dolaze u Njemačku, oni zarađuju mnogo novca, iskustva su sasvim drugačija. “Ne bih govorila o visini ličnog dohotka, ali ću samo reći da ponekad on nije dovoljan za pokrivanje svih troškova. Kada nisam na poslu ili u školi, radim dodatne poslove kako bih zaradila za život. Obično su to poslovi dadilje. Nadam se da ću nakon završene škole moći solidno živjeti od svog posla”, kaže Emina i dodaje: “Teško je. Ponekad sebi kažem `sada je dosta`. Također se zapitam `dokle ovako?` Čovjek zapadne u krizu. Ponestane mu snage. Međutim, uvijek na neki način, bar je do sada bilo tako, ohrabri me cilj koji imam pred sobom. Tada sebi kažem: `Emina, nećeš valjda stati na pola puta`?“
“Budite spremni na velike žrtve”
Njemačko udruženje organizacija i preduzeća za pružanje socijalnih usluga procjenjuje da će u Njemačkoj do 2020. godine biti 220.000 osoba kojim će biti potrebna njega. Njemačka vlada je prije nekoliko godina pokrenula inicijativu zapošljavanja njegovatelja iz zemalja poput BiH, Srbije, Filipina, Španije, Italije, Portugala ili Tunisa. Njihov broj se u protekle dvije godine sa 15.000 povećao na 21.000. Veliki broj mladih sa završenom medicinskom školom u BiH je također zainteresovan za rad u Njemačkoj.
“Razumijem mlade u BiH. Do skoro sam živjela u toj zemlji. Znam kako je. Ovdje nema svakodnevnih izlazaka na kafu. Svima onima koji planiraju napustiti BiH i naprimjer raditi kao njegovatelj u Njemačkoj, poručujem neka dobro razmisle i neka budu spremni na velika odricanja i žrtvovanja. Ovdje nije sve tako kako drugi govore. Moji prijatelji znaju kroz šta sve prolazim. Ali, drugi misle da sam uspjela jer sam napustila BiH”, kaže Emina Fajković i dodaje: “Činjenica je da sam napustila tu zemlju, ali joj se opet rado vraćam. Redovno održavam kontakt s prijateljima i naravno roditeljima koji mi pružaju veliku podršku koja me, iskrena da budem, dosta ohrabruje.”
“Ovdje sam dobro prihvaćena, kako na poslu tako i u školi. Imam prijatelje iz cijelog svijeta i ne mogu reći da me posmatraju kao stranca. Naprimjer imam kolege iz Španije koji su došli preko jedne crkvene organizacije. Ona im čak pomaže i u pronalasku stana ili ako zapadnu u finansijske probleme. Ovdje imam jednog kolegu koji je također iz BiH. Za razliku od kolega iz Španije, i on je kao i ja: o sebi se brinemo – sami”, kaže Emina.


https://youtu.be/sXV72OeDOsk