PDA

View Full Version : Narodne ljekarije i poneki dobrodusan savjetlabosanka
25.05.2011., 00:43
Pronadjoh ovo u internetu pa da i vas upitam da li imate licna iskustva sa medom. Da li ste nekada med umijesto kemijskih preparata koristili. Ja sam npr dosta puta kada me neki suhi kasalj uhvati med u vrelo mlijeko mijesala pa sto vrelije pokusala popiti, pa nekako je pomoglo. A sjecam se nekada davno da je moj otac imao jake bolove u ledjima, pa je on isao kod svog tetka koje je bio pcelar, te mu je tetak spustio par pcela na ledja da ga ubodu, kaze da mu je tada pomoglo.


Izvinite za ekavski, ovo sam pokupila sa stranice Magicno bilje :-)

Jedna stara uzrečica kod slovenskih naroda glasila je „Neka te pčela ujede!“ Najzanimljivije je to što ovaj pozdrav nema negativnu, nego, naprotiv, vrlo pozitivnu konotaciju. Narodna medicina svih vremena upotrebljavala je pčelinji otrov za lečenje mnogih bolesti, posebno kod prehlade i reumatizma. Bez obzira što dolazi iz dubine vekova, ovaj prirodni lek izdržao je ispit vremena i danas je ponovo u „modi“.
Pčelinji otrov je njihova zaštita, a naš – lek, kažu zastupnici farmakiterapije. Ovo nije štamparska greška; tajnu razrešava grčki koren reči iz koga termin proističe. Naime, farmakos na starogrčkom znači lek, a farmaki – otrov! Sličnost termina upućuje na sličnost u suštastvenom smislu; uostalom, sve može biti otrov, kažu neki, stvar je samo u količinama!
Pčelinji otrov sadrži alamin, melitin, grupe fosfolipaza i hijaluronidaza, a sve one deluju, s jedne strane, kao sredstva za smirenje nervnog sistema, a sa druge, kao stimulatori rada srca i nadbubrežnih žlezda. Pčelinji otrov je neobično složen kompleks biološki aktivnih sredstava koja imaju isto tako složeno delovanje na zdravlje čoveka. Posle propisane doze pčelinjeg otrova-leka, kod bolesnika se pojavljuje bolji apetit, san, popravlja opšti tonus, srčani mišić bolje radi, šire se arterije i kapilari, snižava holesterol u krvi, povećava priliv krvi ka bolnom žarištu, poboljšava stanje sistema za stvaranje krvi. Ova efikasna prirodna terapija primenjuje se kod desetina ozbiljnih bolesti i tegoba.
Pošto se ujedom ili na drugi način unese pčelinji otrov događa se lokalna ili opšta reakcija, čiji stepen zavisi od individualne osetljivosti. Lokalna reakcija je osećaj bola, crvenilo, otok, peckanje, unutrašnja ide od koprivnjače, bola oko srca, drhtavice, povraćanja itd. Zbog moguće alergije treba uvesti minimalne, probne doze pre svake terapije, a u slučajevima trudnoće, menstrualnog krvarenja i dojenja, NE SME SE SPROVODITI TERAPIJA PČELINJIM OTROVOM. Kod dece i starih terapija bilo kojim otrovima, u bilo kojoj količini, takođe se ne preporučuje. Eksperimenti su pokazali da pola sata od uvođenja otrova (5 mg po kg) dolazi do stimulacije hipofizno-nadbubrežnog sistema, kao i do lučenja hormona koji stimulišu glikoneogenezu. Potvrđeno je i zaštitno delovanje pčelinjeg otrova u zaštiti od radioaktivnog zračenja. Izuzetno povoljan efekat terapije pčelinjim otrovom primećen je kod lečenja endoartroza, ateroskleroze, kod oboljenja sedalnog, međurebarnog i trojnog nerva (trigeminusa), kod radikulita, miozita i pleksita.
Pčelinji otrov je izvanredno sredstvo za isceljivanje i zamlađivanje rana koje teško zarastaju, delotvoran je kod hroničnih upalnih infiltrata, tromboflebita, hroničnih otita, parodontoze, upalnih procesa i povreda rožnjače oka. Pčelinji otrov se sve više koristi za spravljanje masti, uljnih ili vodenih nastoja, tableta i drugih terapeutskih sredstava. Api-farmaki-terapija u nekim krajevima sveta podrazumeva kombinaciju sa akupunkturom: pčela stara oko 2 nedelje – jer, tada je njen otrov najjači – navodi se da ubode pacijenta u unapred određeno mesto, posebno kod reume i artritisa, uvek uz aktivno učešće terapeuta. Ne preporučuje se samostalno bavljenje ovom vrstom terapije, jer, ma koliko korisna bila, uvek postoji opasnost od alergijske reakcije organizma, koja ponekad može biti i fatalna.
1.Mjesavinu od 100 gr meda u sacu I rastopljenog loja, iznad govedjeg ili ovcijeg repa, previjati na krsta nekoliko puta. Za nekoliko dana potpuno nestaju bolovi u krstima.
2.Pijenjem rastvorenog meda u vodi ili mlijeku svi vlekovi na crijevima nestanu I potpuno se ociste
3.Koristenje meda u ishrani daje izvanrednu snagu, pamcenje I misaonost
4.Ako se med razmuti u mlakoj vodi, otvara stolicu
5. Ako se med razmuti u hladnoj vodi, zaustavlja stolicu
6. Onaj ko jede med ne moze imati tvrdu stoliocu niti suljeve (hemeroide)
7. Med presijeca bolove u stomaku
8. Upotreba meda prociscava krv I olaksava njeno strujanje kroz tijelo
9.Med je jedini lijek protiv ljupanja srca
10.Med izaziva olaksavanje u stomaku a secer izaziva tegobu
11. Med razmucen u slatkom mlijeku ubija patljincaru u crijevima
12.Med koji se pije vruc, za 7 minuta se mijesa sa krvi, a hladan se mijesa u roku od 20 minuta
13.Kada se med jede, stomak radi punom parom I nije potrebna soda bikarbona da bi se pospjesio rad stomaka I zeludca
14.Med uklanja bolove u ocima. Treba ga nanijeti cistim rukama na ocne kapke
15.Med je skladiste krvi za malokrvne osobe
16.Med je izvanredan lijek za bolesti kostiju
17.Oboljeli od zutice bi trebali uzimati med najm,anje 15 do 20 dana s cime zutica potpuno nestaje
18.Med odstranjuje bolest zivaca
19.Med pomaze pri rastu I tjelesnom razvoju djece
20.Nervozne osobe osobe s ostecenim zivcima bi trebali koristiti med za smirenje
21.Med premazan preko zagrijanog platna I previjen na vrat utjece na to da se bolovi u vratu I u grlu odmah smanjuju I prestaju kao u slucaju angine I upale krajnika
22.Ako se izvjesna kolicina meda izmjesa sa visnjama I tom mjesavinom ispira glrlo nekoliko puta na dan, neprijatan zadah iz usta odmah ce nestati
23.Med se koristi I protiv bolesti ALANI BELGAN, zagnojena rana. Ta mjesta treba premazati medoma a bolesniku dati da jede med 5-10 puta na dan. Odmah se osjeca poboljsanje
24.Med je izvrstan lijek protiv djecijeg mokrenja u postelju
25.Med lijeci rane u crijevim,a trebalo bi konzumirati 3-4 kg meda u toku sedmice. Proces bi se trebao ponoviti svaka 3 mjeseca. Cir u stomaku nece vise biti tua ova procedura je isprobana na 97 pacijenata I na 3 djece, sto je naveo turski doctor Kolasau
26. Protiv bolova u ledjima, premazati bolno mjesto medom I preko toga posuti biber u prahu a bol ce nestati
27.Ubod pcele je lijek protiv reume te treba povremeno dopustiti ubod pcele na reumaticno mjesto.

almond eyes
25.05.2011., 09:46
27.Ubod pcele je lijek protiv reume te treba povremeno dopustiti ubod pcele na reumaticno mjesto
E,ovo je za utjehu:D

Treba steci naviku i uzimati med bar jednom dnevno:)
Samo obratiti paznju da li je pravi med,on se inace jako zgusne.
Sad,ako je neko imao bas prilike da oproba ove neke preporuke neka napise svoja iskustva.
Sjecam se da mi je mama jednom kad sam bila mala stavljala obloge od meda na grlo,ali i nije bas pomoglo.Bili su i neki praznici tako da nisam mogla doktoru,a i te obloge su me bas udesile tako da dobro pamtim tu upalu krajnika:sakomuglavu:

optimus
25.05.2011., 11:07
Med i orasi, za one stdljive sa problemom :D
A, sad malo ozbiljnije.
Kompa mi je jedan od uspjesnijih pcelara, preko 500 kosnica je plasirao po nacionalnom parku, znaci extra "ispasa" i produkt. Bezbroj kombinacija za razlicite zdravstvene tegobe, a poseban preparat je naravno maticna mljec, licno tvrdi da je prirodni doping za organizam.

mermaid
25.05.2011., 11:19
25.Med lijeci rane u crijevim,a trebalo bi konzumirati 3-4 kg meda u toku sedmice. Proces bi se trebao ponoviti svaka 3 mjeseca. Cir u stomaku nece vise biti tua ova procedura je isprobana na 97 pacijenata I na 3 djece, sto je naveo turski doctor Kolasau


Ovo sam ranije negdje pročitala, ali mislim da je ovo prevelika količina meda i da ne bi bilo dobro pojesti 3-4 kg meda u toku jedne sedmice.


26. Protiv bolova u ledjima, premazati bolno mjesto medom I preko toga posuti biber u prahu a bol ce nestati

Za ovo dejstvo meda znam, čula sam da je pomoglo kod išijasa i da se nikada više nije pojavio.

Ovaj način treba da se primjeni ovako:

Bolna mjesto na leđima treba da se premaže sa medom, pospe obilato biberom. Preko toga se stavi PVC (može PVC vrećica) i umota. To je najbolje činiti pred spavanje. Ujutro mjesto očistiti vlažnom gazom namočenu u mlaku vodu. Ako nije djelovalo istu noć, ponoviti...efekat je zagarantovan.

Erik
25.05.2011., 11:22
Veoma važno
Ja ovako radim. Nikako ne jesti med kao ostalu hranu. Ako med uzimamo kašičicom preporučujem da ne bude od metala. Med treba uzimati tako da se nekoliko minuta drži u ustima, rastapa sokovima pljuvačnih žlezda, i tek onda proguta. Ovo je najčešći način kod svakodnevnog konzumiranja meda.

Dr Lecter
25.05.2011., 12:57
Ovo sam ranije negdje pročitala, ali mislim da je ovo prevelika količina meda i da ne bi bilo dobro pojesti 3-4 kg meda u toku jedne sedmice.Za ovo dejstvo meda znam, čula sam da je pomoglo kod išijasa i da se nikada više nije pojavio.
Ovaj način treba da se primjeni ovako:
Bolna mjesto na leđima treba da se premaže sa medom, pospe obilato biberom. Preko toga se stavi PVC (može PVC vrećica) i umota. To je najbolje činiti pred spavanje. Ujutro mjesto očistiti vlažnom gazom namočenu u mlaku vodu. Ako nije djelovalo istu noć, ponoviti...efekat je zagarantovan.

Jeste. Živa istina. To je jedno od najčešćih pitanja kod pologanja specijalizacije iz neurologije.
Kažu ako to ne pomogne, onda umjesto meda može se koristiti i marmelada (ali samo samo od kajsija i bresaka).
Mada sam ja više pristalica upotrebe konjogriza i muške bukvice... biljka je biljka ;)

labosanka
25.05.2011., 13:17
Jeste. Živa istina. To je jedno od najčešćih pitanja kod pologanja specijalizacije iz neurologije.
Kažu ako to ne pomogne, onda umjesto meda može se koristiti i marmelada (ali samo samo od kajsija i bresaka).
Mada sam ja više pristalica upotrebe konjogriza i muške bukvice... biljka je biljka ;)

Za sta i protiv cega? Ja sam velika pristalica inace kojekakvog bilja.


Med i luk

Glavicu luka ocistiti i isjeci na kolutice, med malo zagrijati, te slagati u jednu teglu, prvo med, pa luk, tako dok ne potrosite luk a zadnji sloj treba da bude med. ostaviti 24 sata da odstoji, pa vise puta dnevno uzeti jednu kasiku meda, Ukus je katastrofalan ali pomaze pri bronhijalnim tegobama te izbacivanju slajma.
( isprobano nedavno)

mermaid
25.05.2011., 16:09
Jeste. Živa istina. To je jedno od najčešćih pitanja kod pologanja specijalizacije iz neurologije.
Kažu ako to ne pomogne, onda umjesto meda može se koristiti i marmelada (ali samo samo od kajsija i bresaka).
Mada sam ja više pristalica upotrebe konjogriza i muške bukvice... biljka je biljka ;)

=)) Hahha, doktore, ja sam znala da si protivnik alternativne medicine, pa sam tražila da se iz tvoje čekaonice ovakve priče izdvoje i otvori tema alternativna medicina.

I jeste živa istina, više osoba je našlo lijek u ovom. Koji je efekat ja ne znam, samo znam da su ljudi ozdravili. Po meni je veoma važno ozdraviti, a od kojeg lijeka i nije tako važno, samo neka pomogne.

Pa eto, kada ti dođe neki pacijent koji pati od išijasa ti ga uputi na ovu stranicu...:) .

Konjogriz, a i muška bokvica su isto tako ljekoviti, posebno kada se bokvca samelje i pomješa sa medom, a marmeladu bih radije na hl***, kolače ili palačinke... :)

Evo samo jedan primjer za bokvicu pripravljenu sa medom:


U narodnoj medicini poznat je sirup od bokvice za pročišćavanje krvi i jačanje imuniteta. Možete ga jednostavno napraviti tako što ćete pomješati sok od samljevenih i iscijeđenih listova mlade bokvice sa medom, ili ga prokuhati sa šećerom, a sve u omjeru 1:2. Nekoliko puta dnevno uzimajte po kašiku ovog ljekovitog i zdravog sirupa.

mermaid
25.05.2011., 19:28
Med pomijšan sa cimetom pomaže kod nekih oboljenja.


LIJEČENJE MEDOM I CIMETOM

Uvod


Pronađeno je da mješavina meda i cimeta liječi mnoge bolesti
Med se proizvodi u većini zemalja svijeta
Ayurvedička kao i Yunani medicina su koristile med kao glavni lijek stoljećima
Naučnici danas također prihvataju med kao vrlo efikasan lijek za sve vrste bolesti
Med može biti korišten bez sporednih efekata za sve vrste bolesti
Današnja nauka kaže da med iako je sladak, ako se uzme u pravoj dozi kao lijek ne šteti dijabetičarima
Poznati magazin po imenu Weekly World News koji je objavljen u Kanadi 17. Januara 1995. godine dao je listu bolesti koje se mogu liječiti medom i cimetom u skladu sa istraživanjima zapadnih naučnika
Artritis (upala zglobova)

Uzeti jedan dio meda na dva dijela mlake vode te dodati malu čajnu kašiku cimetovog praha, napraviti masu i polako masirati na bolne dijelove tijela

Primijećeno je da se bol smanjuje u roku od jedne do dvije minute

Ili, osobe koje boluju od artritisa mogu ujutro i naveče uzeti jednu šolju vruće vode sa dvije kašike meda i jednom malom čajnom kašikom cimetovog praha

Ako se pije redovno, čak i hronični artritis može biti izliječen

U nedavnom istraživanju urađenom na Univerzitetu u Kopenhagenu, pronađeno je da su doktori tretirali svoje pacijente sa mješavinom jedne supene kašike meda i pola čajne kašike cimetovog praha prije doručka. Rezultat je bio da je u roku od jedne sedmice od 200 ljudi koji su tretirani njih 73 bilo totalno oslobođeno bola a u roku od jednog mjeseca skoro svi pacijenti koji nisu mogli da hodaju ili se kreću zbog artritisa su počeli da hodaju bez bola

Gubitak kose

Oni koji pate od gubitka kose ili ćelavosti mogu primijeniti masu od vrućeg maslinovog ulja, jedne supene kašike meda i jedne čajne kašike cimetovog praha prije kupanja i držati otprilike 15 minuta a nakon toga oprati kosu

Vrlo je efektivno ako se drži čak i 5 minuta

Infekcije mokraćnog mjehura

Popiti dvije supene kašike cimetovog praha i jednu čajnu kašiku meda u čaši mlake vode

To uništava klice u mokraćnom mjehuru

Zubobolja

Napraviti masu od jedne čajne kašike cimetovog praha i pet čajnih kašika meda te staviti na bolni zub

Ovo može biti učinjeno 3 puta dnevno onoliko dugo dok zub ne prestane da boli

Holesterol

Ako se pacijentu koji ima povišen holesterol daju dvije supene kašike meda i tri čajne kašike cimetovog praha pomiješane sa 4,5 dec čaja, to će smanjiti nivo holesterola u krvi za 10% u roku 2 sata

Kao što je navedeno za pacijente koji boluju od artritisa, ako se uzima 3 puta dnevno, liječi se bilo koje hronično povišenje holesterola

Što se tiče informacije iz pomenutog magazina, uzimanje čistog meda dnevno uz hranu smanjuje žalbe u vezi holesterola

Prehlade

Oni koji pate od uobičajenih ili ozbiljnih prehlada trebaju uzeti 3 dana po jednu supenu kašiku mlakog meda sa Ľ čajne kašike cimetovog praha dnevno

Ovaj proces će izliječiti većinu hroničnih kašljeva, prehlada te isčistiti sinuse

Nervoza i bolovi u stomaku

Med uzet sa cimetovim prahom liječi bolove u stomaku te također otklanja stomačne čireve u korijenu

Gasovi: u skladu sa studijama provedenim u Indiji i Japanu, otkriveno je da se, ukoliko se uzme med sa cimetovim prahom, stomak oslobađa gasova

Bolesti srca

Napraviti masu od meda i cimetovog praha i mazati na hl*** umjesto želea ili džema i jesti redovno za doručak

To smanjuje holesterol u arterijama i spašava pacijenta od srčanog udara

Također, oni koji su već preživjeli srčani udar miljama su daleko od slijedećeg udara, ako primijene ovaj proces dnevno

Redovna upotreba navedenog smanjuje gubitak daha i jača otkucaje srca

U Americi i Kanadi različiti domovi za brigu tretirali su svoje pacijente uspješno i našli da su arterije i vene koje gube svoju elastičnost i postanu začepljene starenjem bile revitalizirane

Imunološki sistem

Dnevna upotreba meda i cimetovog praha jača imunološki sistem i štiti tijelo od bakterija i napada virusa

Naučnici su pronašli da med sadrži različite vitamine i željezo u velikim količinama

Konstantna upotreba meda jača bijela krvna zrnca u borbi sa bakterijama i virusnim bolestima

Probava

Kada se cimetov prah posut u dvije supene kašike meda uzme prije jela, to smanjuje kiselinu i vari čak i “najteža” jela

Gripa

Naučnik iz Španije je dokazao da med sadrži prirodni sastojak koji ubija klice početka gripe i sprječava da pacijent dobije gripu

Dugovječnost

Kada se redovno uzima čaj napravljen sa medom i cimetovim prahom to produžava dugovječnost

Uzeti 4 kašike meda, 1 kašiku cimetovog praha i 3 šolje vode te prokuhati i napraviti u obliku čaja

Popiti 2 šolje, 3 do 4 puta dnevno. To održava kožu svježom i nježnom te sprječava starenje

Životni vijek se također povećava tako da čak i osoba stara 100 godinu počne obavljati rutinske poslove nekoga mlađeg 20 godina

Bubuljice

Od tri supene kašike meda i jedne čajne kašike cimetovog praha napravi se masa

Primijeniti ovu masu na bubuljice prije spavanja i oprati ujutro toplom vodom

Ako se to radi svaki dan, u roku dvije sedmice bubuljice će nestati iz korijena

Infekcije kože

Ekcemi, lišajevi te sve vrste kožnih infekcija se liječe primjenom meda i cimetovog praha u jednakim dijelovima na oboljela mjesta

Mršavljenje

Svako jutro, pola sata prije doručka, na gladan stomak i naveče prije spavanja popiti med i cimetov prah prokuhan u jednoj šolji vode

Ako se uzima redovno, smanjuje težinu čak i najdeblje osobe

Također, uzimanje ove mješavine redovno ne dozvoljava masnoćama da se akumuliraju u tijelu čak i ako je osoba na visokokaloričnoj dijeti

Rak

Nedavno istraživanje u Japanu i Australiji otkrilo je da se uspješno liječi uznapredovani rak stomaka i kostiju

Pacijenti koji boluju od ovih oblika raka trebaju dnevno uzimati jednu supenu kašiku meda sa jednom čajnom kašikom cimetovog praha 3 puta dnevno u toku jednog mjeseca

Umor

Nedavne studije su pokazale da je šećer sadržan u medu više koristan nego štetan za snagu tijela

Ljudi srednje dobi koji uzimaju med i cimetov prah u jednakim dijelovima su pokretljviji i fleksibilniji

Dr. Milton koji je radio istraživanje kaže da uzimanje pola supene kašike meda u jednog čaši vode sa posutim cimetovim prahom, nakon jutarnje toalete te nakon tri sata popodne kada vitalnost tijela počinje da opada, povećava vitalnost tijela u roku jedne sedmice

Loš zadah

Ljudi u Južnoj Americi, ujutro prije svega grgljaju (ispiraju grlo) jednu čajnu kašiku meda i cimetovog praha pomiješane u toploj vodi

Tako njihov dah ostaje svjež tokom cijelog dana

Gubitak sluha

Svakog jutra i večeri uzimanje jednakih dijelova meda i cimeta vraća sluh

(orbus.be)

Dr Lecter
25.05.2011., 22:44
Još kako sutra ću potegnuti ovo pitanje. Ovo je možda riješenje svih nagomilanih problema u zdravstvu, poglavito internističkih disciplina. imamo lijek pred nosom a trujemo jadne ljude sintetičkim lijekovima.
Artritis (upala zglobova) - znači med. I to s vana. Mada su me učili da je artritis prvenstveno imunološka bolest, veoma nejasne etiologije i s ireverzibilnim promjenama.
Vidim li nekoga da je išta drugo dao bolesniku osim meda, osobno ću mu zabosti onu špricu s extracillinom u oko.

Infekcije mokraćnog mjehura - znači cimet i med. Saznam li da je netko slučajno ukjlučio u takvim slučajevima kakav kinolon, ili glikozinamid, ili čak najobičniji bakteriostatic u vidu Bactrima, natjeraću ga da pojede 2 kg raznoraznih tableta te vrste - odjednom.

Zubobolja - i tu med??
Pa barem uzludobar?? A karanfilić ili šećer na žar od cigarete?
koga vidim da je popio kafetin ili analgin, ili ne dao bog otišao u zubara, osobno ću mu umnjak ekstrahirati kombinerkama.

Holesterol - Svaka čast, i ovdje med. Taman kada smo konačno mislili da smo riješili problem pronalaskom statina i izbacivanjem fenofibrata, ljudski um je pronašao prirodni lijek. ima li itko broj onog Torabija, da mu nekako javimo. da malo pojača onu vodu medom.

Ne mogu više dalje.
Da skratim. sutra ću potaknuti inicijativu da raspustimo našu kliniku za unutarnje bolesti, osoblje razlaz, a pacijenti na kućno liječenje medom. ne znam što dangube u bolnici o državnom trošku, kada mogu sve probleme rijješiti mednom dijetom.
Čuj i srce??? A mi tek da valja zaživjeli s kardiokirurgijom i koronarografijom.

mermaid
25.05.2011., 23:11
Još kako sutra ću potegnuti ovo pitanje. Ovo je možda riješenje svih nagomilanih problema u zdravstvu, poglavito internističkih disciplina. imamo lijek pred nosom a trujemo jadne ljude sintetičkim lijekovima.
Artritis (upala zglobova) - znači med. I to s vana. Mada su me učili da je artritis prvenstveno imunološka bolest, veoma nejasne etiologije i s ireverzibilnim promjenama.
Vidim li nekoga da je išta drugo dao bolesniku osim meda, osobno ću mu zabosti onu špricu s extracillinom u oko.


Znači da se ja sada treba da nadam toj šprici u oko :-O!

Imam lično iskustvo, doktore.
Ako smijem da kažem, bojim se šrice...

Ovako. Jedsno jutro sam ustala sa bolom u nozi. Prvi put me zabolio skočni zglob. I razmišljam ja šta bi to moglo da bude? Malo crveno i otečeno. Pa onda razmislim kako se treba da najavim ljekaru opšte prakse, čekanje oko 5 dana. Poslije toga bi uslijedili laboratorijski nalazi, čekanje 2 dana..onda opet ponovo svom ljekaru po uputnicu za specijalistu. Čekanje i na red kod specijaliste. Koliko je to dana? Izračunala i opredijelila se za alternativu.

Jabukovo sirće pomješano sa medom. Napravim oblog koji sam nekoliko puta mjenjala u toku dana. Bol je slijedeći dan bio manji. Ponovih i narednio dan i bol je iščezao. Nikada me više taj zglob nije zabolio.

Ako ima još neka iskustva neka se oglasi, vrijedi znati.

Dr Lecter
25.05.2011., 23:32
Znači da se ja sada treba da nadam toj šprici u oko :-O!

Imam lično iskustvo, doktore.
Ako smijem da kažem, bojim se šrice...

Ovako. Jedsno jutro sam ustala sa bolom u nozi. Prvi put me zabolio skočni zglob. I razmišljam ja šta bi to moglo da bude? Malo crveno i otečeno. Pa onda razmislim kako se treba da najavim ljekaru opšte prakse, čekanje oko 5 dana. Poslije toga bi uslijedili laboratorijski nalazi, čekanje 2 dana..onda opet ponovo svom ljekaru po uputnicu za specijalistu. Čekanje i na red kod specijaliste. Koliko je to dana? Izračunala i opredijelila se za alternativu.

Jabukovo sirće pomješano sa medom. Napravim oblog koji sam nekoliko puta mjenjala u toku dana. Bol je slijedeći dan bio manji. Ponovih i narednio dan i bol je iščezao. Nikada me više taj zglob nije zabolio.

Ako ima još neka iskustva neka se oglasi, vrijedi znati.

Dobro, da pokušam.
Jesi li razmišljala da se to radilo o oticanju nakon nekog nezgodnog koraka, manjeg izvrtanja zgloba, udarca, bilo čega, što ti je promaklo, budući da se radilo o nevažnoj ozljedi. I koja se nakon nekoliko sati-ili par dana manifestirala otokom.
e sad, zamisli dalje. da je taj otok već bio u fazi regresije i da bi vjerojatno i sam slučajno spao. I malo dijete zna da se otok na hladnoću smanjuje, pogotovo na khladnu tekućinu.
Da pokušam zaključiti: oblogom si ubrzala povlačenje tog otoka, koje je usput slučajno koincidiralo s činjenicom da je u tome svemu bilo sirče i med.
Ako nisam u pravu, povezaću te s našim ravnateljem ortopedske klinike profesorom Ostojićem, da mu prodamo patent za liječenje otoka nepoznate etiologije.

Dr Lecter
25.05.2011., 23:36
Usput, kako je ovo krenulo, bojim se doćemo do tvrdnje da med liječi i maligne bolesti.
A ti znaš da je Hercegovina puna tih ''travara'' koji liječe i te bolesti. I još onaj čuveni dupljak iz Crne Gore, s Durmitora, što prodaje ''ljekovitu'' travu za rak po 1,500 - 2000 KM

mermaid
25.05.2011., 23:39
Dobro, da pokušam.
Jesi li razmišljala da se to radilo o oticanju nakon nekog nezgodnog koraka, manjeg izvrtanja zgloba, udarca, bilo čega, što ti je promaklo, budući da se radilo o nevažnoj ozljedi. I koja se nakon nekoliko sati-ili par dana manifestirala otokom.
e sad, zamisli dalje. da je taj otok već bio u fazi regresije i da bi vjerojatno i sam slučajno spao. I malo dijete zna da se otok na hladnoću smanjuje, pogotovo na khladnu tekućinu.
Da pokušam zaključiti: oblogom si ubrzala povlačenje tog otoka, koje je usput slučajno koincidiralo s činjenicom da je u tome svemu bilo sirče i med.
Ako nisam u pravu, povezaću te s našim ravnateljem ortopedske klinike profesorom Ostojićem, da mu prodamo patent za liječenje otoka nepoznate etiologije.


Već sam objasnila da me taj zglob nije nikada bolio, inače nikada me zglobovi i nisu boljeli. Znaš li kako se u narodu kaže da je nešto zaboljelo 'nazdravo'?
Nisam se povrijedila, nije bilo nezgodnog koraka niti udarca..ništa od toga nije bilo. Jednostavno kada sam ujutro ustala i stala na nogu, osjetila sam da me boli.

Poveži se sa profesorom Ostojićem, ali za patent računaj da imam i ja neki procenat i to veći dio. Ovo je moj izum, moj lijek...:)

labosanka
25.05.2011., 23:43
Još kako sutra ću potegnuti ovo pitanje. Ovo je možda riješenje svih nagomilanih problema u zdravstvu, poglavito internističkih disciplina. imamo lijek pred nosom a trujemo jadne ljude sintetičkim lijekovima.
Artritis (upala zglobova) - znači med. I to s vana. Mada su me učili da je artritis prvenstveno imunološka bolest, veoma nejasne etiologije i s ireverzibilnim promjenama.
Vidim li nekoga da je išta drugo dao bolesniku osim meda, osobno ću mu zabosti onu špricu s extracillinom u oko.

Infekcije mokraćnog mjehura - znači cimet i med. Saznam li da je netko slučajno ukjlučio u takvim slučajevima kakav kinolon, ili glikozinamid, ili čak najobičniji bakteriostatic u vidu Bactrima, natjeraću ga da pojede 2 kg raznoraznih tableta te vrste - odjednom.

Zubobolja - i tu med??
Pa barem uzludobar?? A karanfilić ili šećer na žar od cigarete?
koga vidim da je popio kafetin ili analgin, ili ne dao bog otišao u zubara, osobno ću mu umnjak ekstrahirati kombinerkama.

Holesterol - Svaka čast, i ovdje med. Taman kada smo konačno mislili da smo riješili problem pronalaskom statina i izbacivanjem fenofibrata, ljudski um je pronašao prirodni lijek. ima li itko broj onog Torabija, da mu nekako javimo. da malo pojača onu vodu medom.

Ne mogu više dalje.
Da skratim. sutra ću potaknuti inicijativu da raspustimo našu kliniku za unutarnje bolesti, osoblje razlaz, a pacijenti na kućno liječenje medom. ne znam što dangube u bolnici o državnom trošku, kada mogu sve probleme rijješiti mednom dijetom.
Čuj i srce??? A mi tek da valja zaživjeli s kardiokirurgijom i koronarografijom.


Dr nemoj ba da se kofrcis, pa sta mislis koliko se pravog meda i konjogriza moze kupiti za one iste pare sto se daju u mito doktorima. Mozes se kupat svaki dan u medu. (cast ono malo ljekara ako ih ima koji nece mito) :loler:

labosanka
25.05.2011., 23:49
Znači da se ja sada treba da nadam toj šprici u oko :-O!

Imam lično iskustvo, doktore.
Ako smijem da kažem, bojim se šrice...

Ovako. Jedsno jutro sam ustala sa bolom u nozi. Prvi put me zabolio skočni zglob. I razmišljam ja šta bi to moglo da bude? Malo crveno i otečeno. Pa onda razmislim kako se treba da najavim ljekaru opšte prakse, čekanje oko 5 dana. Poslije toga bi uslijedili laboratorijski nalazi, čekanje 2 dana..onda opet ponovo svom ljekaru po uputnicu za specijalistu. Čekanje i na red kod specijaliste. Koliko je to dana? Izračunala i opredijelila se za alternativu.

Jabukovo sirće pomješano sa medom. Napravim oblog koji sam nekoliko puta mjenjala u toku dana. Bol je slijedeći dan bio manji. Ponovih i narednio dan i bol je iščezao. Nikada me više taj zglob nije zabolio.

Ako ima još neka iskustva neka se oglasi, vrijedi znati.

Bravo mermaid, jabukovo sirce. Nesto veoma vazno u mojoj alternativnoj medicini. I to bosansko sirce, od divljih jabuka rukom spremljeno. Lakse opekotine - namazati opekotinu, visoka temperatura obloge od sirceta, Paradontitis- ispriranje usta svaki dan ujutro i navece, kada se ozaris namazati dio tijela gdje su plikovi, itd itd.

pepeljuga
26.05.2011., 08:44
Paradontitis- ispriranje usta...i navece
Zatim u krevet i umjesto 'freshminta' mirišeš na sirće bosansko, kao da si povraćao/la. A partner? :sakomuglavu:

Dr Lecter
26.05.2011., 09:26
Bravo mermaid, jabukovo sirce. Nesto veoma vazno u mojoj alternativnoj medicini. I to bosansko sirce, od divljih jabuka rukom spremljeno. Lakse opekotine - namazati opekotinu, visoka temperatura obloge od sirceta, Paradontitis- ispriranje usta svaki dan ujutro i navece, kada se ozaris namazati dio tijela gdje su plikovi, itd itd.

Roditeljska pažnja!!!
Sada ozbiljno. Evo u redu, med protiv: zubobolje, bolesti srca, čelavosti, artritisa, prijeloma, lupusa, infarkta, hepatitisa, bubrežne insuficijencije, akni, psorijaze, lomova rebara, manipulacije na zborima i nekonkurentnog tržišta.... ali...opekotine. Opekotine.
Prijateljski savjet: ne dirati opekotine! Ni po koju cijenu. Zaštiti da, ali ništa ne stavljati. Ništa. Nikakve narodne ''lijekove''. Druga stvar je ako dođe do naknadne infekcije, onda to spada u jedan od težih vidova rana.

A sirće može i za: čelavost, akne, disleksiju, ljevorukost, miopiju, psorijazu, HPV, Candidu ablicans, kolelitijazu i urasle nokte.
Opekotine ni u kojem slučaju. Sve ima svoje granice.

Nego šta mislite o slučajevima zubobolje i stavljanju uzludobar u uho. Koliko ga puta treba mjenjeti unutar 24h?? I ide li ista strana - zub lijevo - uzludobar u lijevo uho i sl.???

viper77
26.05.2011., 09:31
Prijateljski savjet: ne dirati opekotine! Ni po koju cijenu. Zaštiti da, ali ništa ne stavljati. Ništa. Nikakve narodne ''lijekove''. Druga stvar je ako dođe do naknadne infekcije, onda to spada u jedan od težih vidova rana.

I to ovisi o stepenu opekotina. Opekotine prvog stepena (vrela voda i slicno) je najbolje lijeciti vodom ili mokrim oblozima.

Drugi i treci stepen, i da hoces, ne mozes nista na njih stavljati - jer su vecinom u pitanju rane. Dosta ljudi kod opekotina visokog stepena, ukoliko je rijec o spaljenoj odjeci - pokusava da "guli" odjecu sama, sto je greska nad greskama, i sto jedino moze doktor da uradi.

Sve u svemu, narodni lijekovi vozdra - a led pogotovo. Vec voda, i jedino voda.

mermaid
26.05.2011., 10:52
Opekotine.
Prijateljski savjet: ne dirati opekotine! Ni po koju cijenu. Zaštiti da, ali ništa ne stavljati. Ništa. Nikakve narodne ''lijekove''. Druga stvar je ako dođe do naknadne infekcije, onda to spada u jedan od težih vidova rana.


Doktore, meni ovo za opekotine nije prijateljski savjet.
Kada zadobijem opekotine uvjek sama sebi pružim prvu pomoć i pokazalo se da uvjek sama sebi pomognem.
Nedavno sam bila zadobila veću opekotinu, a bila je tako jaka da sam trebala da završim kod ljekara. Zahvatila je veći dio ruke.
I da li ćeš da mi vjeruješ da sam uspjela da završim bez ijednog plika.
Poslužila sam se eteričnim uljima.
S vremena na vrijeme sam mazala uljima i pomogla sama sebi. Ostala je samo tamnija koža, a i to je za kratko vrijeme iščezlo.

Savjet za one koji kuhaju:

Uvjek pri ruci trebaju da imaju neko eterično ulje npr. lavanda. Pomaže!

Dr Lecter
26.05.2011., 10:55
Doktore, meni ovo za opekotine nije prijateljski savjet.
Kada zadobijem opekotine uvjek sama sebi pružim prvu pomoć i pokazalo se da uvjek sama sebi pomognem.
Nedavno sam bila zadobila veću opekotinu, a bila je tako jaka da sam trebala da završim kod ljekara. Zahvatila je veći dio ruke.
I da li ćeš da mi vjeruješ da sam uspjela da završim bez ijednog plika.
Poslužila sam se eteričnim uljima.
S vremena na vrijeme sam mazala uljima i pomogla sama sebi. Ostala je samo tamnija koža, a i to je za kratko vrijeme iščezlo.

Savjet za one koji kuhaju:

Uvjek pri ruci trebaju da imaju neko eterično ulje npr. lavanda. Pomaže!


Nekako sam stekao dojam o tebi kao o nekom američkom veteranu iz Vijetnama, s prethodnim iskustvom iz Koreje.
Nema organa, ozljede i vrste povrijede koju nisi doživjela.
Svaka čast :cool:

mermaid
26.05.2011., 10:58
Nekako sam stekao dojam o tebi kao o nekom američkom veteranu iz Vijetnama, s prethodnim iskustvom iz Koreje.
Nema organa, ozljede i vrste povrijede koju nisi doživjela.
Svaka čast :cool:

Kao naprimjer...? Pomenula sam samo nogu i ruku...:)

Ostali organi su mi svi zdravi, a više me ni noga ni ruka ne bole. Sve je još na svom mjestu, a nije ni ranjavanja bilo...

almond eyes
26.05.2011., 11:29
Vratite se na med:loler:

mermaid
26.05.2011., 11:34
Vratite se na med:loler:

Oprosti almica, vraćamo se..:)..Doktor klasične medicine nam pobija alternativnu, pa malo skrenusmo sa meda...idem da stavim kašiku meda u čaj od kamilice..pomaže za mnogo šta...:)

theufwik
26.05.2011., 18:21
[QUOTE=labosanka;175112]Pronadjoh ovo u internetu pa da i vas upitam da li imate licna iskustva sa medom. Da li ste nekada med umijesto kemijskih preparata koristili. Ja sam npr dosta puta kada me neki suhi kasalj uhvati med u vrelo mlijeko mijesala pa sto vrelije pokusala popiti, pa nekako je pomoglo. A sjecam se nekada davno da je moj otac imao jake bolove u ledjima, pa je on isao kod svog tetka koje je bio pcelar, te mu je tetak spustio par pcela na ledja da ga ubodu, kaze da mu je tada pomoglo.


Izvinite za ekavski, ovo sam pokupila sa stranice Magicno bilje :-)....................

...da tema nije bila tako zanimljiva razmislio bi o primanju izvinjenja o ekavici

labosanka
27.05.2011., 13:53
[QUOTE=labosanka;175112]Pronadjoh ovo u internetu pa da i vas upitam da li imate licna iskustva sa medom. Da li ste nekada med umijesto kemijskih preparata koristili. Ja sam npr dosta puta kada me neki suhi kasalj uhvati med u vrelo mlijeko mijesala pa sto vrelije pokusala popiti, pa nekako je pomoglo. A sjecam se nekada davno da je moj otac imao jake bolove u ledjima, pa je on isao kod svog tetka koje je bio pcelar, te mu je tetak spustio par pcela na ledja da ga ubodu, kaze da mu je tada pomoglo.


Izvinite za ekavski, ovo sam pokupila sa stranice Magicno bilje :-)....................
...da tema nije bila tako zanimljiva razmislio bi o primanju izvinjenja o ekavici

hehehe ma znam ja da si se ti salio, naravno da je ekavski bio kopirani tekst, ipak se moze vidjeti razlika, ili ne? HoS malo meda i zimeta ;) a mozda i po koji orah

mermaid
27.05.2011., 17:20
Ja sam npr dosta puta kada me neki suhi kasalj uhvati med u vrelo mlijeko mijesala pa sto vrelije pokusala popiti, pa nekako je pomoglo.

Labosanka, tek sam sada obratila pažnju na ovo 'vrelo mlijeko'. Ne stavljati med u vrelo mlijeko ili vreo čaj, jer toplina uništava vrijedne sastojke. :)

Pronašla sam:

Ruski napitak od hrena: u čašu tople vode dodajte žlicu ribanog svježeg hrena, žlicu meda

i žlicu mljevenih karanfilića. Djeluje umirujuće i pomaže kod upale grla.

labosanka
27.05.2011., 21:15
Labosanka, tek sam sada obratila pažnju na ovo 'vrelo mlijeko'. Ne stavljati med u vrelo mlijeko ili vreo čaj, jer toplina uništava vrijedne sastojke. :)


Memo to sam ovdje "naucila" mislim u Njemackoj, kazu kad imas onaj uzasni kasalje, kad skaklji u grlu oonda vruce mlijeko sa medom. Ali eto izgleda da je pogresno.

Pronašla sam:

Ruski napitak od hrena: u čašu tople vode dodajte žlicu ribanog svježeg hrena, žlicu meda

i žlicu mljevenih karanfilića. Djeluje umirujuće i pomaže kod upale grla.To je sigurno ljuto. Hren je djavo.Odmah ovo ne volim, ali cu vjerovatno probati kad guzi dodje zoora.


A niko ne pise o ljekovitoj rakiji. :)

mermaid
27.05.2011., 21:32
To je sigurno ljuto. Hren je djavo.Odmah ovo ne volim, ali cu vjerovatno probati kad guzi dodje zoora.


A niko ne pise o ljekovitoj rakiji. :)

Sigurno da je ljuto, vjerovatno zbog toga i ima pozitivan učinak. Vrijedi probati kada zatreba..

A ovo je tema o medu..za ljekovitu rakiju otvori posebnu temu...znaš' :)

Imam običaj da kažem ovo: 'Da je rakija lijek, prodavala bi se u apoteci.':)

labosanka
27.05.2011., 21:38
Sigurno da je ljuto, vjerovatno zbog toga i ima pozitivan učinak. Vrijedi probati kada zatreba..

A ovo je tema o medu..za ljekovitu rakiju otvori posebnu temu...znaš' :)

Imam običaj da kažem ovo: 'Da je rakija lijek, prodavala bi se u apoteci.':)

A da ja ipek promjenim naslov teme ha, u ljekovite djidjamidje :loler:

almond eyes
27.05.2011., 21:50
A da ja ipek promjenim naslov teme ha, u ljekovite djidjamidje :loler:

Ako cete biti jaaako aktivne i pisati ovdje sve sto znate i ne znate o narodnim ljekarijama,bujrum promijeni naslov:loler:


:)

P.S.Moram staviti dva vesela smajlija da ne mislite da sam stroga.
Evo,jos jedan:biggrin:

labosanka
27.05.2011., 21:56
Ako cete biti jaaako aktivne i pisati ovdje sve sto znate i ne znate o narodnim ljekarijama,bujrum promijeni naslov:loler:


:)

P.S.Moram staviti dva vesela smajlija da ne mislite da sam stroga.
Evo,jos jedan:biggrin:

jesam potrcala, ha a i nemogu je ja promjeniti i da hocu,,almice hajde de promjeni ako ti nije tesko. Stavi kakvo umjetnicko ime,,hehehhe

almond eyes
27.05.2011., 22:03
jesam potrcala, ha a i nemogu je ja promjeniti i da hocu,,almice hajde de promjeni ako ti nije tesko. Stavi kakvo umjetnicko ime,,hehehhe

Ako ti nije po ukusu javi i daj prijedlog.
Ja za danas vise ne mogu smisljati:)

labosanka
28.05.2011., 00:52
Almice super je. samo eto ispadosmo i kroz ovu temu prozvane. Ali nije to razlog da prestanemo pisati ovdje, svako ima svoj ponos, ili ga nema, a ko ga nema njemu ne pomaze ni med ni konjogriz.

almond eyes
28.05.2011., 11:10
Almice super je. samo eto ispadosmo i kroz ovu temu prozvane. Ali nije to razlog da prestanemo pisati ovdje, svako ima svoj ponos, ili ga nema, a ko ga nema njemu ne pomaze ni med ni konjogriz.

Recepte na sunce:)

mermaid
29.05.2011., 15:34
Almice super je. samo eto ispadosmo i kroz ovu temu prozvane. Ali nije to razlog da prestanemo pisati ovdje, svako ima svoj ponos, ili ga nema, a ko ga nema njemu ne pomaze ni med ni konjogriz.

:) pa ako misliš da smo negdje prozvane, nismo..ja ne mislim tako ;).
Mislim ovako, da onaj ko je prozivao, sam je sebe prozvao i u pravu si..za takve nema lijeka :(


Recepte na sunce:)

Almice, biće i recepata. Neka nas još malo na medu...:)

Naše pčelice su raspoređene i tačno znaju gdje u prirodi idu po svoj proizvod da ga opskrbe za nas i naše zdravlje.

Pa prema tome postoje razne vrste meda koje imaju svoje dejsvo i pomažu kod različitih oboljenja:
Bagremov med (bagrem - Robinia psedoacacia) spada u najbolje vrste, ima prijatan i ugodan miris. Njegova kristalizacija je veoma spora te ostaje dugo u tekućem stanju. Pri kristalizaciji postaje bijel, sitnozrnast i podsjeća na snijeg. Bagremov med se naročito preporučuje sa čajem od kamilice, jer se tako pojačava djelovanje tvari iz čaja, a i onih koje sadrži med. Preporuča se djeci i rekonvalescentima. Bagrem potječe iz Sjev. Amerike a njegove se šume prostiru na području panonske regije. U nas su poznatija područja Podravine i Hrv. Zagorja. Voli pjeskovita tla. Šumari ga koriste u zasadima za zaštitu od erozija. Cvjeta u prvoj polovini svibnja. Ovisno o reljefu i klimatskim prilikama može cvjetati i mediti do kraja svibnja.

Med od bagrema preporučuje se kod nesanice, za umirenje prenadraženog živčanog sustava (vrtoglavice, loš san, klimakterične smetnje itd.), uklanja posljedice nagomilanog stresa.

Kaduljin med (kadulja - Salvia officinalis ) je svijetložut do blago zelen, izrazita mirisa po cvijetu. Dobija se od samoniklih grmova kadulje koja cvate od polovine svibnja do polovine lipnja na mediteranskom području. Taj med povoljno djeluje protiv bolesti koje su praćene suhim kašljem, kod prehlada, jer omogućava lakše izbacivanje sluzi iz dušnika i bronhija, pa i iz želuca i jednjaka. Med od kadulje preporučuje se i u čajnim smjesama, djeluje smirujuće.

Najpoznatija su njena područja Cres, Pag, Kornati i poluotok Pelješac a ima je i na gotovo svim otocima i na priobalju. Premda je prva drvenasta biljka na zgarištu šuma, druge je s vremenom prevladaju i oslabe njeno skupljanje u čistom obliku.

Kestenov med (kesten - Castania sativa) je svijetložut, jaka mirisa po biljci, slatka do trpkogorka okusa. Smatra ga se ljekovitim za bolesti jetre i čir na želucu, pa se sve više traži i postiže dobru cijenu. Mjesec dana nakon vrcanja redovito se kristalizira. Najviše kestena ima na području Petrinje i Hrv. Kostajnice. Cvate u drugoj polovici lipnja.

Lipov med (lipa -Tilia sp. L.) je blagožut do zelenkast, jaka mirisa po cvijetu, oštra ali ugodna okusa. Zbog tih osobina spada u finije sorte medova. Mjesec dva nakon vrcanja kristalizira u med fine strukture. Lipa se sadi po parkovima i u drvoredima. Veće površine pod lipom su na području Bilogore. Donosi olakšanje kod prehlada, upala dišnih I probavnih organa te bubrežnih oboljenja. Pospješuje metabolizam pa djeluje na izbacivanje štetnih tvari iz organizma.

Livadni med je bogata i ugodna okusa može biti tamniji ili svjetliji. Posebno se preporuča da ga skloni peludnim alergijama uzimaju svaki dan da organizam pripreme za veliku proljetnu izloženost peludu. Ovaj med se dobija od tisuća raznih cvjetova livadnog i grmolikog bilja. Specifična struktura biljnih vrsta, posebno planinskih gdje klima i paša čine med prepoznatljivim, može obilježiti i ravničarski med (primjer Lonjskog polja).

Med od bjelogorične (hrastove i bukove) medljike. Med od hrastove medljike je tamnocrvenkast, gust i rastezljiv, slabog mirisa po hrastu, opora okusa, pali u grlu. U nas je manje cijenjen, ali je traženi izvozni artikl. Med od bukove medljike ima slične ali blaže izražene karakteristike. Bjelogorični medovi su bogati željezom i drugim mineralima. Potječu najčešće iz šuma blizu Jasenovca i Siska (područja Turopolja i Lekenika) gdje obitavaju lisne (Lach- nideae)i štitaste uši(Coccidae). Uši rilcem sišu sok biljaka i posebnim organima proizvode medljiku koju pčele unose u košnicu gdje se pretvori u vrlo ukusan med. Medljika se javlja u intervalima od sedam godina koliko je potrebno da se namnoži dovoljno uši za veće količine meda.
Med od crnogorične (jelove i smrekove) medljike. Jelov med je više cijenjen, zelenkaste je nijanse, ugodna okusa i mirisa. Spada u najcjenjenije medove Europe. Skuplja se s lisnatih uši (lachnidae)od polovine lipnja do, ovisno o klimi i specifičnom položaju, kasne jeseni. Jelove šume na području Gorskog Kotara i Kapele sve do Plitvičkih jezera su europska jelova oaza.

Vrijeskov med (vrijesak, vrišt - Calluna vulgaris) je žut do tamnožut, slaba mirisa, ugodna specifična okusa. Kristalizira se nakon 2-3 mjeseca. Vrijeska ima na području Gorskog kotara, Like (okolica Gospića), oko Duge Rese. Preporučuje ga se uzimati kod reumatičnih oboljenja, bolesti mokračnih putova i bubrega, posebno u čajnim smjesama npr. kamilica, šipak itd.

Ružmarinov med (ružmarin - Rosmarinus Officinalis L.) je svijetao, proziran i bistar, bez mirisa, ugodna i blaga okusa. Nakon vrcanja se pretvara u fine sitne kristale. Kristalizacijom postaje potpuno bijel. Ružmarin je mediteranska biljka koja cvate velik dio godine. Nalazi se na cijelom priobalnom području. Povoljno djeluje kod bolesti krvnih žila, jer pospješuje optok krvi, za poboljšanje funkcije jetre, bolje izlučivanje žuči, pri slaboj probavi, reumi, gihtu, visokom tlaku.

almond eyes
01.06.2011., 13:18
Niko se kuci ne lijeci,cccc;)

Za snizavanje povisene tjelesne temperature efikasno,ucinkovito i provjereno vise puta, su obicne pamucne carape umocene u domace jabukovo sirce.Dakle,carape pokvasiti u toplo sirce i obuti na noge,preko moze suh peskir ili druge suhe carapice:)

mermaid
01.06.2011., 13:26
Niko se kuci ne lijeci,cccc;)

Za snizavanje povisene tjelesne temperature efikasno,ucinkovito i provjereno vise puta, su obicne pamucne carape umocene u domace jabukovo sirce.Dakle,carape pokvasiti u toplo sirce i obuti na noge,preko moze suh peskir ili druge suhe carapice:)

Almica, ja sam čula i za ovo :

Jabukovo sirće pomiješano sa izerendanim krompirom staviti na tabane. Izvlači temperaturu. Za ovo se ne koristi mladi krompir, ne znam zbog čega.

Ali ja radije uzmem Paracetamol, ne mogu da to nešto trpim na sebi...:)

almond eyes
01.06.2011., 14:43
Almica, ja sam čula i za ovo :

Jabukovo sirće pomiješano sa izerendanim krompirom staviti na tabane. Izvlači temperaturu. Za ovo se ne koristi mladi krompir, ne znam zbog čega.

Ali ja radije uzmem Paracetamol, ne mogu da to nešto trpim na sebi...:)

Ma,kome je drago sjedit' u mokrim carapama,ali korisno je znati kad se desi dati nestane lijekova ili ako jednostavno ne pomazu.

mermaid
15.06.2011., 17:37
Slušala sam ubjedljivu priču o ljekovitosti jaja japanske prepelice koja pomažu u liječenju mnogih bolesti.

Lijepo je znati:Jaja japanske prepelice kao lek (http://www.priroda-leci-sve.com/jaja-japanske-prepelice.htm)

http://www.priroda-leci-sve.com/slike/jaja-japanske-prepelice.jpgJaja japanske prepelice kao lek dobro su prirodno sredstvo za lecenje mnogih bolesti a u upotrebi su vec nekoliko hiljada godina, na prvom mestu u azijskim zemljama. Jaja prepelica su najbogatija vitaminima i mineralima u odnusu na sva ostala pticja jaja i to cak nekoliko puta. Na primer: vitamina B deset puta, fosfora pet puta, gvozđa sedam puta.
Danas se najcesce upotrebljavaju za lecenje bronhitisa, bolesti nervnog sistema, srca, krvotoka, jetre i bubrega. Samo oplođena jaja imaju lekovitu moc pa ih treba kupovati od proverenih prodavaca. Jaja japanskih prepelica se u frizideru mogu odrzati 60 dana ali kada se koriste kao lek potrebno je da nisu starija od 30 dana.

Kako se piju jaja japanskih prepelica?

Jaja treba piti sirova i to svakoga jutra na prazan stomak a narednih pola sata ne treba nista jesti. Kompletna dnevna doza uzima se odjednom i pije se celo jaje. Za vreme ove terapije nije pozeljno konzumiranje alkohola. Oprez se preporucuje osobama koje pate od zuci.
Da bi se lakse konzumirala mogu se umutiti mikserom uz dodatak meda, jogurta, soka od limuna, jabuke, pomorandze i slicno.

Kome se preporucuju jaja od prepelica?

U preventivne svrhe, za opste poboljsanje stanja organizma i fizike kondicije jaja od japanskih prepelica preporucuju se deci u razvoju, sportistima, osobama koje obavljaju teske fizicke poslove i starijim osobama.
Jaja od prepelica kao lek koriste se za lecenje sledecih oboljenja u navedenim kolicinama:

- 120 prepelicjih jaja: poviseni krvni pritisak, cir na zelucu i dvanaestopalacnom crevu,

- 240 prepelicjih jaja: anemija, migrena, dijabetes, gastritis, bronhitis, astma, arterioskleroza, infarkt, visak holesterola u krvi, nervno rastrojstvo, tuberkuloza,

- 1080 prepelicjih jaja: tumor na mozgu, premor usled teskog fizickog rada

Lecenje se sprovodi tako sto bolesnik treba u određenom vremenskom periodu da popije navedenu kolicinu jaja (od 120 do 1080, zavisno od vrste bolesti). Prva tri dana lecenja popiti po 3 jajeta, a nakon toga pa sve do kraja lecenja po 5 jaja. Deca treba (u zavisnosti od uzrasta) da uzimanju manji broj jaja i to: do tri godine - dva jaja dnevno, do pet godina- tri jajeta, do deset godina - cetiri jaja.
Terapija tako treba da traje od 15 do 50 dana (u zavisnosti od kolicine jaja i uzrasta) i ako je potrebno moze se ponoviti, nakon obavezne pauze od 2 meseca. Razmak između dve terapije ipak ne bi trebao biti duzi od 6 meseci.
Ova vrsta lecenja obicno nema stetnih efekata osim sto je ne trebaju sprovoditi bolesnici kojima je zabranjeno uzimanje belancevina (jaja, mesa, mleka) i kao sto je receno osobe koje pate od zuci.

(Priroda liječi sve com.)

optimus
27.06.2011., 22:08
:)

IMUNITETE JAČAJU IGRE ISPOD ČARŠAVA

Seks jača imunitet. Pljuvačka onih koji se seksaju jedanput ili dvaput nedjeljno ima 30 posto više antitela za borbu protiv infekcija, pokazalo je američko istraživanje, jer se tokom seksa pokupe i partnerova antitijela. Umjesto da gutate punu šaku vitamina, jednostavno uskočite u krevet.

SEKS JE PRIRODAN ANALGETIK

Orgazam oslobađa endorfine koji ublažavaju bol kod migrena, artritisa i bolnih leđa. Polovini ispitanih žena s migrenama koje su za vrijeme seksa doživljavale orgazam nestale su glavobolje. To je tako jer orgazam snažno povećava toleranciju na bol, tj. djeluje poput analgetika.

ČESTIM SEKSOM PROTIV RAKA

Redovan seks snižava rizik od pojave nekih vrsta karcinoma kod muškaraca. Oni koji su ejakulirali pet ili više puta nedeljno smanjili su rizik od raka prostate za trećinu. Drugo istraživanje pokazalo je kako muškarac svakom trećom ejakulacijom sedmično smanjuje rizik od raka prostate za 19 posto.

MALA NJEŽNOST DOSLOVNO ČUVA SRCE

Male nježnosti čine srce zdravim. Žene kojima su njihovi muškarci masirali vrat i ramena prije stresne situacije imale su manji broj otkucaja srca i niži nivo hormona stresa kortizola od onih žena s kojima su njihovi partneri samo razgovarali ili nisu imali nikakvoga kontakta, pokazalo je švajcarsko istraživanje

almond eyes
17.07.2011., 17:07
:)

IMUNITETE JAČAJU IGRE ISPOD ČARŠAVA

Seks jača imunitet. Pljuvačka onih koji se seksaju jedanput ili dvaput nedjeljno ima 30 posto više antitela za borbu protiv infekcija, pokazalo je američko istraživanje, jer se tokom seksa pokupe i partnerova antitijela. Umjesto da gutate punu šaku vitamina, jednostavno uskočite u krevet.

SEKS JE PRIRODAN ANALGETIK

Orgazam oslobađa endorfine koji ublažavaju bol kod migrena, artritisa i bolnih leđa. Polovini ispitanih žena s migrenama koje su za vrijeme seksa doživljavale orgazam nestale su glavobolje. To je tako jer orgazam snažno povećava toleranciju na bol, tj. djeluje poput analgetika.

ČESTIM SEKSOM PROTIV RAKA

Redovan seks snižava rizik od pojave nekih vrsta karcinoma kod muškaraca. Oni koji su ejakulirali pet ili više puta nedeljno smanjili su rizik od raka prostate za trećinu. Drugo istraživanje pokazalo je kako muškarac svakom trećom ejakulacijom sedmično smanjuje rizik od raka prostate za 19 posto.

MALA NJEŽNOST DOSLOVNO ČUVA SRCE

Male nježnosti čine srce zdravim. Žene kojima su njihovi muškarci masirali vrat i ramena prije stresne situacije imale su manji broj otkucaja srca i niži nivo hormona stresa kortizola od onih žena s kojima su njihovi partneri samo razgovarali ili nisu imali nikakvoga kontakta, pokazalo je švajcarsko istraživanje


Kao i ostali narodni lijekovi i seks nam samo moze uciniti dobro nasem tijelu i umu.
Pod uslovom da je siguran i bez opterecenja:cool:

mermaid
01.08.2011., 22:04
Ljekoviti začini u ishrani...
Mnogi sastojci zacina osim što hrani daju primamljiv miris i ukus imaju lekovito dejstvo na ljudski organizam. Zbog toga nije loše poznavati njihova lekovita svojstva i po potrebi ih pravilno iskoristiti kao prirodni lek. Evo nekoliko najdelotvornijih i najzdravijih.
Kim

Kim je jedan od najstarijih zacina, a bio je popularan u drevnom Egiptu kao zacin i medicinska biljka. Upotrebljavao se protiv bolesti probavnog trakta, za lecenje kašlja i ublažavanje bolova. Ova biljka je korišcena i protiv alergija, upala, za jacanje metabolizma i boljeg izlucivanja tecnosti iz organizma, kao i protiv depresije. Istocni narodi su za nju govorili da leci sve bolesti, osim smrti!
Cimet

Cimet deluje kao sedativ i analgetik, snižava krvni pritisak i drži ga u ravnoteži. Stimuliše cirkulaciju pa se tradicionalno koristi za "zagrevanje tela", cesto u kombinaciji sa đumbirom. Cimet pomaže pri opuštanju napetih i bolnih mišica i protiv prehlade. Etericna ulja cimeta deluju antivirusno, a upotrebljava se i kod lošeg varenja. Poznato je da mešavina meda i cimeta (http://forum.dnevniavaz.ba/med_i_cimet.htm) moze izleciti mnoge bolesti.
Djumbir

Poreklom iz tropskih predela jugoistocne Azije. Đumbir se koristi u svežem i sušenom stanju ili kao prah, za pripremu corbi, jela od povrca, pirinca, sosova i kolaca. Đumbir umiruje kašalj i prehladu, sprecava pojavu glavobolja i migrene, ima antisepticno dejstvo. Oblog od djumbirove vode povecavaja cirkulaciju i širi krvne sudove, ublažavaja akutne i hronicne bolove kod reumatizma, artritisa, kicme, stomacnih grceva, kamena u bubregu i žucnoj kesi, zubobolje, asmaticnih napada, bronhitisa, zapaljenja jetre, prostate, ubrzava regeneraciju oštecenog tkiva, ublažava napetost mišica.
Susam

Susam je izuzetno bogat kalcijumom i gvoždem. U ishrani se upotrebljava seme, kao dodatak jelima, hlebu, pecivima, poslasticama. Narocito je zastupljen u orijentalnoj kuhinji. Susam i jogurt za nadoknadu kalcijuma u organizmu: potrebno je potopiti jednu veliku kasiku susama u pola litra jogurta i ostaviti tokom cele noci. Ujutru napitak popiti na prazan stomak.
Biber

Potice iz Indije, a smatra se najpopularnijim zacinom, zastupljenim u svim svetskim kuhinjama. Danas biber u ishrani upotrebljavamo gotovo svakodnevno. U obliku je zrna ili praha, a postoji crni biber ili beli (zeleni biber). Najbolje je samleti ga tek pred upotrebu. Biber olaksava varenje hrane, podstice krvotok i ublazava simptome prehlade.
Beli luk

Koristi se uglavnom i najbolje u svežem stanju (iseckan, izgnjecen ili isceden) ili kao prah. Upotreba belog luka je veoma rasprostranjena. Poznato je da ima velike lekovite moci: snižava krvni pritisak, olaksava varenja, deluje kao antiseptik, antibakterik. Posebno se preporucuje kao preventiva protiv gripa.
Paprika

Bogata je vitaminom C i karotinom. Paprika sadrzi vise vitamina C od limuna. Ljuta paprika procišcava creva, pospesuje cirkulaciju i znojenje, cisti znojne zlezde, unistava crevne parazite, rastvara krvne ugruske i olaksava apsorpciju hranljivih materija.
Lovorov list

Lovorov list poreklom je iz mediteranskih zemalja i ima aromatican miris. Zbog toga se rado upotrebljava kao zacin za jela sa mesom, supe i corbe. Lovor umanjuje nadimanje stomaka i otklanja neprijatne mirise tela.
Ren

Lekoviti deo ove biljke jeste koren. Ren se uglavnom upotrebljava kao dodatak salatama, sa majonezom ili pavlakom i varivima. Posebno je delotvoran kod lecenja glavobolje, obolelih disajnih organa, upale sinusa (http://forum.dnevniavaz.ba/protiv_upale_sinusa.htm) i upale grla, zatim jaca krvne sudove, ublažava dijabetes, snižava krvni pritisak, pojacava intelektualne sposobnosti i opštu vitalnost organizma.
Origano

Vrlo aromatican zacin koji ima opor i gorkast ukus. Najviše ga koriste u Italiji, Grckoj i Spaniji kao dodatak jelima od testa, povrca i pirinca. Efikasno je sredstvo za lecenje glavobolje, iznurenost, upale disajnih organa i prehlade, a olaksava varenje i smiruje želudacne tegobe.
Anis

U upotrebi je list i seme ove biljke a ukus joj je slican mentolu. Dodaje se salatama, sosovima, jelima od povrca, corbama, kao i testu i poslasticama. Anis olaksava varenje, smanjuje nadimanje stomaka (http://forum.dnevniavaz.ba/protiv_nadimanja.htm), umiruje kašalj, glavobolju i upalne procese.
Mirođija

Ova aromaticna zacinska biljka koristi se kao dodatak corbama, sosovima, varivima (posebno grašku i tikvicama), turšiji. Mirodjija pojacava rad bubrega, ublažava grceve u stomaku ako se od nje skuva caj, jaca otpornost organizma.
Peršun

Svima dobro poznat dodatak supama, corbama, sosovima, prelivima. Bogat je vitaminima C, A, B1, B2 i E. Persun snizava krvni pritisak, umiruje nerve, izbacuje otrovne materije iz organizma, cisti creva, ublažava bolove, leci bolesti srca. Koristi se i kao caj.
Celer

U upotrebi je i list i koren, kao dodatak supama, corbama varivima, sarmi i salatama. Ublažava reumaticne tegobe i snižava krvni pritisak, pomaže probavu i apsorpciju, podmladuje, ublažava bol u zglobovima.
Bosiljak

Dodaje se jelima pri samom kraju kuvanja i ima veoma jaku aromu. Bosiljak umiruje, opušta, cak i uspavljuje. Olaksava varenje hrane i popravlja apetit. Koristi se kao caj.
Ruzmarin

Najviše ga upotrebljavaju u Italiji, uglavnom za supe, corbe, sosove, marinade. Ruzmarin ublazava umor i malaksalost, stimulise krvotok i varenje.
Majoran

Aromaticna zacinska biljka koja se koristi u corbama, varivu, pecurkama, jelima od sira. Sadrži vitamine A i C, a umiruje kašalj i prehladu.
Melisa

Zovu je i limun trava, jer mirise na limun. Koristi se kao dodatak supama, sosovima, za slatko i marinade. Ima dosta vitamina C, pa podize otpornost organizma, umiruje nerve i popravlja san.
Kurkuma

Kurkuma (http://forum.dnevniavaz.ba/kurkuma-kao-lek.htm), po izgledu slicna đumbiru, danas se uglavnom upotrebljava kao zamena za skupi šafran u jelima sa pirincom. Kurkuma je jak antioksidans pa je ovaj zacin zato vrlo uspešan u borbi protiv raka i visokog nivoa holesterola. Ova biljka se smatra prirodnim antibiotikom, koji poboljšava varenje i reguliše crevnu floru, a preporucuje se i u lecenju psorijaze.
Klincic

Još jedan popularan zimski zacin svakako jeste klincic, koji je u stvari nerascvetani pupoljaki tropskog drveta u Indoneziji. U tradicionalnoj indijskoj medicini klincic se upotrebljava za lecenje respiratornih i probavnih smetnji, a u Kini se upotrebljava i za lecenje atletskog stopala, gljivicnih infekcija, proliva, kile.

mermaid
06.10.2011., 22:03
Upravo pijem čaj od žalfije zaslađen šumskim medom, pa da vidimo koja su joj ljekovita svojstva.Žalfija- ljekovita svojstva


Da je žalfija blagorodna znali su Stari Rimljani i Grci.
U faraonskim grobnicama u Egiptu bila je jedan od glavnih sastojaka smjese za balzamovanje.
U srednjem vijeku spremao se ljubavni napitak od listova žalfije, rute i latica ruže.

Ljekovita svojstva žalfije

Žalfija liječi većinu upala, posebno onih u usnoj šupljini. Pročišćava disajne organe, pomaže pri liječenju upaljenog grla, krajnika i sluznice u ustima.
Čaj od žalfije treba da koriste osobe koje se pretjerano znoje (mladi u pubertetu, žene u menopauzi).

Kako se priprema čaj od žalfije?

Kada na uputstvu na pakovanju nije drugačije naznačeno, čajnu kašiku biljke ili filter vrećicu preliti sa 2 dl vrele vode. Poklopiti i pustiti da odstoji 5 do 10 minuta.
Procijediti i piti svježe pripremljen čaj. Žalfijin čaj se ne pije u velikim količinama, niti se uzima dugo vremena i često, jer jaka eterična ulja, koja sadrži biljka, mogu da izazovu neželjena dejstva.

Čisti krv, jača živce...

- Žalfija kuhana u pola mjere vode i pola sirćeta čisti krv, jača živce i zaustavlja drhtanje ruku.
- Potopljena u jabukovom sirćetu koje nakratko proključa na vatri, služi kao tonik, cijenjen u tradicionalnoj medicini kao sredstvo protiv oboljenja jetre i žuči, bubrežnih tegoba, krvarenja u plućima ili želucu, prehlade, bola u grlu, bolova u zglobovima.
- Čaj bez šećera i limuna se upotrebljava za čireve i abraziju kože. Svježi listovi se koriste za trljanje desni. Često se dodaje kao sastojak zubnim pastama.
- Izvanredan napitak se dobija od supene kašike svježeg lista žalfije, dvije supene kašike šećera i soka cijelog limuna. Sastojci se ubace u čašu ključale vode i procijede nakon pola sata. Ovaj osvježavajući napitak i čaj blagotvoran je kod delirijuma i nervne uznemirenosti, i to u malim, često ponavljanim dozama.
- Upotrebljava se kod slabosti želuca i probave i kao opšti tonik. Priznat je u staroj kineskoj medicini i dodatak je mnogim čajevima.
- U stanjima kada je potrebno zagrijavanje, lišće žalfije se koristi u vrećicama koje se zagrijane priviju na tijelo.

Za bolesti usta i grla

Kada šolji čaja od žalfije dodate 30-50 kapi tinkture moravke (Arnica montana), dobićete odlično sredstvo za grgoljanje i ispiranje u slučaju difterije, zaušnjaka, zapaljenja krajnika i afti (gnojnih ranica u usnoj šupljini).

Grgoljanje i ispiranje usta žalfijom očuvat ćete vaše zube i spriječiti pojavu neprijatnog zadaha.
(MOJEzdravlje)

mermaid
09.11.2011., 14:24
Ljeto je prošlo, dolaze nam hladniji dani, a sa njima prehlade i gripa. Kako se štiti? Šta poduzimati kada se dogodi?
Evo odgovora. Ovdje su korisni savjeti:

PREHLADA


PREHLADA (RINITIS, CORYZA) virusna je bolest gornjih dišnih putova. Prehladu, nos začepljen od sluzi, gripu, anginu ili upalu grla, sinusitis i druge slične bolesti koje nastaju zbog virusnih i bakterijskih infekcija možemo, kao i mnoge druge bolesti, lakše spriječiti (preventiva) nego liječiti.
Preventiva: prehladu i slične bolesti nećemo dobiti, ili ćemo ih preboljeti u laganom obliku u kratkom razdoblju, obično u jednom danu, ako nam dobro funkcioniraju obrambene snage, tj. imunitarni sustav. Odmah nakon prestanka ljeta kada se približava vrijeme prehlada i sličnih bolesti, treba poduzeti ove preventivne mjere:
- ako do tada niste uzimali, odmah počnite uzimati svaki dan 2 puta po 500 mg vitamina C i cinkove tablete 10-15 mg (za djecu 1/4 ili polovicu tih doza), uz obilno pijenje biljnih čajeva, vodom razrijeđenih voćnih sokova (bez šećera). Također, koristite biljku Echinacea za koju je klinički dokazano da djeluje preventivno i terapijski protiv prehlade, gripe, herpesa, grlobolje, kašlja i dr., a ne uzrokuje nepoželjne nuspojave. Doza je 2-3 g na dan ili 15 kapljica ekstrakta 3 puta na dan. Osim toga, svaki dan treba pojesti 2-4 česna sirovog češnjaka, koji nije više samo pučki lijek, nego klinički provjereni lijek protiv mnogih infekcija, raka (jer djeluje kao antioksidans), infarkta (sprječava trombozu), smanjuje štetni LDL, a povećava korisni HDL kolesterol, smanjuje visok krvni tlak, uz druge korisne primjene (kontraindiciran je, tj. ne uzimati ga kod gastritisa i čira želuca ili dvanaesnika). Također, ako do tada niste uzimali, odmah počnite konzumirati prirodni jogurt ili kiselo mlijeko, 200-400 g na dan jer pospješuje stvaranje interferona (antivirusnog djelovanja). Budući da virusi i bakterije (kao i drugi mikroorganizmi) kao uzročnici infekcija ulaze u naše tijelo prije svega i najčešće putem nosa i usta (a i očiju), potrebno ih je na tim mjestima onemogućiti, a to se čini ovako: svako jutro pripremite čašu vode u koju se metne 1 žličica morske nerafinirane soli i 1 žlica jabučnog octa; time treba isprati nos, usta i grlo (grgljati i sl.), osobito nakon kontakta s ljudima. Umjesto soli i octa, možete u čašu vode staviti 10 kapljica tinkture propolisa, ili nekoliko kapljica eteričnog ulja od eukaliptusa, timijana ili lavande. Također, potrebno je često prati ruke jer se mikroorganizmi često prenose rukovanjem i drugim dodirima ruke.
Liječenje prehlade, gripe i sličnih bolesti: trebalo bi nekoliko dana mirovati i boraviti u toplim (ali ne pretoplim) prostorijama, izbjegavati veće promjene temperature, osobito ako ste znojni. Treba biti što više toplih biljnih čajeva i hraniti se uglavnom povrćem, voćem, njihovim sokovima, orašastim voćem, suncokretovim sjemenkama, jogurtom, skutom i svježim sirevima, a dolazi u obzir i pileća juha s češnjakom, crvenim lukom i paprom (u koži pileta nalazi se jedna tvar slična acetilcisteinu, koji zaštićuje sluznice i stišava kašalj).
Američki liječnik Regnier (nakon pet godina pokusa s vitaminom C) daje ove upute: na prve znakove prehlade (grebanja u grlu, curenja iz nosa, kihanja i osjećaja hladnoće) uzeti 600 mg vitamina C, zatim po 200 mg svaki sat (ili 600 mg svaka tri sata), a prije spavanja 750 mg. Vitamin C nije škodljiva tvar, jedino može uzrokovati mekšu stolicu i eventualno bezopasni proljev, uglavnom kada se uzimaju količine iznad 6000 mg (=6 g) na dan.
Liječenje prehlade u tzv. pučkoj medicini (iz knjige dr. L. Kordela "Natural Folk Remedies", 1974.):
- komadić češnjaka držati u ustima, mijenjajući češnjak svaka 4 sata, a vadi ga se za vrijeme jela i spavanja (Danska);
- 1 žlicu isjeckanog i zgnječenog češnjaka + 1/2 šalice meda + 1 žličicu svježe naribanog hrena dobro pomiješati te uzimati po 1 žličicu svaka 3-4 sata (Poljska);
- kuhati u loncu 1 litru vode s 2-3 glavice češnjaka te iznad lonca udisati paru (Rusija);
- piti tople čajeve za znojenje (po 1 žličicu cvijeta od lipe, bazge i kamilice);
- 1 žlica meda + sok od 1 limuna pomiješano u čaši tople vode piti 3-5 čaša na dan;
- čaša vode + 2 žličice papra + 2 žlice isjeckanog crvenog luka kuhati 10 minuta, procijediti i piti toplo tijekom dana (Afrika);
- korjen sljeza (prstohvat) staviti u čašicu vode; nakon 24 sata nastaje sluz kojom se mažu ulazi nosnice (osobito korisno kod djece);
- prema dr. D. C. Jarvisu ("Folk Medicine", 1960.) žvakanje mednog saća sprečava i liječi prehladu, zatvoren nos, gripu, anginu grla, sinusitis i druge slične bolesti dišnih organa;
- ekstrakt bazge (lijek Sambucol) djeluje antivirusno, suzbijajući gripu i slične bolesti, te ublažava kašalj i bolove u mišićima (Holford).

mermaid
09.11.2011., 14:34
Uz prehladu ide kašalj i bronhitis...
Evo nekoliko savjeta šta činiti kada se pojavi:

BRONHITIS


BRONHITIS je upala sluznica bronha. Prehrana nije izravno povezana s bronhitisom, nego samo posredstvom obrambenog sustava. Naime, pravilnom prehranom, uz dodatak vitamina C i ostalih antioksidansa, drugih vitamina, minerala i zaštitnih tvari, kao i ljekovitih biljki, može se postići da obrambeni sustav u većini slučajeva sprječava nastanak ili smanjuje težinu bronhitisa, prehlade, gripe i drugih sličnih infekcijskih bolesti.
Rizični su čimbenici, odnosno uzroci: infekcija virusima i bakterijama povezana s oslabljenim obrambenim snagama, boravak u vlažnim i zadimljenim prostorijama, mokre i od vlage nezaštićene noge, biti oznojen na hladnom ili vjetrovitom mjestu, onečišćeni okoliš, pušenje.
Treba izbjegavati: prekomjernu sol u hrani (iznad 5 g) jer može pospješiti upalu i sužavanje bronha, odnosno njihove sluznice, zatim, mlijeko, stolni šećer.
Preporučuju se: tople juhe s mnogo aromatičnog bilja, osobito kokošja juha s češnjakom. Naime, u koži kokošjeg mesa ima cisteina koji rastvoren u vodi djeluje mukolitično, tj. rastvara sluz i olakšava iskašljavanje. Mukolitično, protuupalno ili na drugi način djeluju protiv bronhitisa češnjak, hren, čili, odnosno ljuta paprika, crveni luk, poriluk, ljutika, papar, crna rotkva, gorušica ili slačica, portulak, đumbir, celer, kupus, kelj, repa i drugo kupusno povrće, riga, maslačak, a od ljekovitih aromatičnih biljki kadulja, majčina dušica, mažurana, čubar, ružmarin, sladić, kurkuma, cimet, bokvica, sljez, borovica, poreč, mirta, crni čaj. Med, ako se uzima na žličice ili inhalacijom, a ne u čaju i mlijeku, djeluje protiv bakterija i virusa, smanjuje upalu i kašalj. Važno je piti što više tekućina (juhe, čajeve, razvodnjene i nezašećerene voćne sokove).
Korisni su vitamini i sl.: vitamini C i E, beta-karoten, (bio) flavonoidi, cink.
Napomene: U fitoterapiji protiv kašlja djeluje i sirup od crvenog luka - stavi se 6 glavica luka u lončić vode (2-3 dcl), uz dodatak 3-4 žlice meda, kuha se na laganoj vatri 2 sata, a zatim procijedi; uzima se toplo, po 1-2 žličice svaka 2-3 sata. Korisni su kao čajevi ili tinkture i sl. ehinacea, sladić i kanadski hidrastis.

mermaid
14.11.2011., 22:18
Moj dobrodušan savjet...Započeti dan sa sokom od mrkve... :)Sok od šargarepe

Jarko narandzasta boja sargarepe potice od karotina, kojeg u sargarepi ima u izobilju, kao ni u jednoj drugoj namirnici. Iz karotina nastaje vitamin A koji nam obezbedjuje bolju pigmentaciju i zdravu kozu, kosu i nokte. Zatim utice na pravilan rast, rad jetre, zeluca, creva, jaca srce, popravlja vid, podize imunitet i jos dosta toga.
Sok od sargarepe odlicno je prirodno sredstvo za ciscenje organizma od stetnih materija (posebno se preporucuje u prolece), protiv poliartritisa, osteohondroze, loseg varenja, problema sa stolicom i hemoroidima. Ublazava psihicki umor nastao prekomernim intelektualnim radom i stresom. Ublazava zamor srcanog misica, regulise razmenu materija u organizmu pa time utice i na regulisanje telesne tezine.
U terapijske svrhe, kao lek, sok od sargarepe potrebno je piti ujutru pre dorucka i to oko 150 ml, obavezno sveze cedjenog soka. Posto sok od sargarepe vrlo efikasno ubija bakterije, pozeljno je i zadrzati ga malo u ustima pre gutanja. Osim toga jedna casa ovog napitka dovoljna je da otkloni gorusicu. Zato je sasvim sigurno da bismo bili mnogo zdraviji ukoliko bi dan, umesto uobicajenom crnom kafom, zapocinjali ovim blagotvornim crvenim napitkom.
Pa, dragi moji, molim vas razmislite o tome...

(priroda leći sve.com)

mermaid
11.02.2012., 14:22
Iz raznih razloga se vrlo lako zadobiju, a veoma teško iščeznu.
Evo savjeta kako se riješiti modrica. Korisno je za pročitati...http://i43.tinypic.com/zlvjtw.jpgSavjeti

Kako liječiti modrice?


Prvo što možete uraditi je staviti hladan oblog na bolno mjesto, ali odmah nakon udarca. Možete staviti i hladan oblog od leda. Led se stavlja oprezno, s prekidima na svakih pet minuta kako biste izbjegli promrzline tkiva. Hladni oblozi se stavljaju u trajanju od pola sata. Led ne smiruje samo bol, već i usporava protok limfe i krvi kroz krvne žile, pa se sprječava stvaranje hematoma.

Nakon 30 minuta hladnih obloga možete namazati bolno mjesto kremom na bazi nevena.

Ako niste bili u mogućnosti stavljati hladne obloge i hematom se već stvorio, vrijeme je za tople obloge i blagu masažu bolnog mjesta pošto toplina doprinosi resorpciji već formiranog krvnog podljeva.

Efikasno djeluje i komadić svježeg ananasa. To voće sadrži ferment koji ubrzava resorpciju hematoma. Ananas nije nešto što ima svako kućanstvo, ali će se zato običan krompir naći u svakoj kuhinji. Skuhajte jedan krompir sa korom, pa ga potom očistite i smiksajte, dodajte mu malo meda i obične vode i tu smjesu stavite na modricu.
Dobar je i ocat kojim se natopi komad vate i premaže bolno mjesto više puta dnevno.
Pratite kako izgleda modrica. U početku je crvena, potom ljubičasta, pa plava, žutozelena i napokon žuta, dok na kraju sasvim nestaje. Ako nakon udarca podljev ne mijenja boju, već tamni, to je znak infekcije te je potrebno što prije otići kod lijekara

đizlija
11.02.2012., 17:16
Iz raznih razloga se vrlo lako zadobiju, a veoma teško iščeznu.
Evo savjeta kako se riješiti modrica. Korisno je za pročitati...http://i43.tinypic.com/zlvjtw.jpgSavjeti

Kako liječiti modrice?


Prvo što možete uraditi je staviti hladan oblog na bolno mjesto, ali odmah nakon udarca. Možete staviti i hladan oblog od leda. Led se stavlja oprezno, s prekidima na svakih pet minuta kako biste izbjegli promrzline tkiva. Hladni oblozi se stavljaju u trajanju od pola sata. Led ne smiruje samo bol, već i usporava protok limfe i krvi kroz krvne žile, pa se sprječava stvaranje hematoma.

Nakon 30 minuta hladnih obloga možete namazati bolno mjesto kremom na bazi nevena.

Ako niste bili u mogućnosti stavljati hladne obloge i hematom se već stvorio, vrijeme je za tople obloge i blagu masažu bolnog mjesta pošto toplina doprinosi resorpciji već formiranog krvnog podljeva.

Efikasno djeluje i komadić svježeg ananasa. To voće sadrži ferment koji ubrzava resorpciju hematoma. Ananas nije nešto što ima svako kućanstvo, ali će se zato običan krompir naći u svakoj kuhinji. Skuhajte jedan krompir sa korom, pa ga potom očistite i smiksajte, dodajte mu malo meda i obične vode i tu smjesu stavite na modricu.
Dobar je i ocat kojim se natopi komad vate i premaže bolno mjesto više puta dnevno.
Pratite kako izgleda modrica. U početku je crvena, potom ljubičasta, pa plava, žutozelena i napokon žuta, dok na kraju sasvim nestaje. Ako nakon udarca podljev ne mijenja boju, već tamni, to je znak infekcije te je potrebno što prije otići kod lijekara
ima bolje dupli dekung,visok gard i uvući glavu ,isturiti rame,kada poleti složiti ga direktom:loler:

mermaid
11.02.2012., 19:15
ima bolje dupli dekung,visok gard i uvući glavu ,isturiti rame,kada poleti složiti ga direktom:loler:

Ovo je lijek za...poslije...kada je sve gotovo... :sakomuglavu:

đizlija
11.02.2012., 20:06
Ovo je lijek za...poslije...kada je sve gotovo... :sakomuglavu:

dobro ja nudim preventivu:loler:

mermaid
14.02.2012., 21:57
Prirodni sokovi od voća i povrća ljekoviti su za detoksikaciju, sprječavanje umora, poboljšanje probave i sl.

Svježe pripremljeni sokovi dobar su izvor vitamina i minerala, koji aktiviraju enzime u tijelu koji su katalizatori stotinama tisuća kemijskih reakcija koje se odvijaju u našem tijelu.
Enzimi produciraju energiju i neophodni su za probavu, apsorpciju i pretvaranju hrane u energiju za organizam. Bez vitamina ne bismo mogli obavljati svoje poslove, ne bismo mogli živjeti u doslovnom smislu.
Prema nekim stručnjacima naše tijelo može apsorbirati više minerala i vitamina ako ćemo piti svježe sokove nego od povrća i voća koje jedemo u komadu, te se smatra kako miješanje određenih vrsta voća i povrća oslobađa određene enzime koje samo jedno voće ili povrće ne bi moglo.
Špinat pomaže hormone, cikla poboljšava probavu, banana je bogata kalijem i elektrolitima, te snižava kolesterol i krvni tlak, jagode daju zaštitu od upala i bolesti srca itd.

Kako pripremati sokove?

- Operite voće i povrće temeljito prije cijeđenja. Uklonite oštećene i eventualno gnjile dijelove.
- Koristite povrće i voće uzgojeno na prirodan način kad god je to moguće.
- Sok pravite ako je moguće i od stabljike i listova, osim onih koji su otrovni za tijelo ili neukusni. Npr. Lišće celera je gorko pa ga možete ukloniti.
- Možete koristiti sjemenke limuna, limete, naranče i sl. Nemojte koristiti za pripremu soka sjeme jabuke jer je toksično.
- Nemojte koristiti koricu naranče i grejpa jer može biti toksična, ali nemojte bacati bijeli dio jer je bogat vitaminom C i bioflavonoidima.
- Sokove možete začiniti po želji medom, soli, limunom, paprom, cimetom korijanderom i sl.Sok za detoksikaciju

Sok kojim ćete očistiti organizam od štetnih tvari napravite od jabuka, mrkve, limuna, đumbira i češnjaka.

Sok za zatvor

Da biste spriječili zatvor napravite sok od celera ili mješavinu sokova od špinata i grejpa.

Sok za nesanicu

Kod nesanice pomoći će vam sok od zelene salate i celera.

Sok za kolitis

Kod kolitisa pijte sok pripremljen od od kokosovog mlijeka i mrkve.

Sok kod mokrenja u krevet

Kod mokrenja u krevet pijte sok pripremljen od mješavine celera i peršina.

Sok za srce

Za jačanje srca i liječenje srčanih oboljenja napravite sok od mrkve, ananasa s medom ili peršina, lucerke i ananasa.

Sok za pročišćavanje krvi

Za pročišćavanje krvi pijte sok od borovnice, višnje, peršina, maslačka i rajčice.

Sok za povećanje težine

Za povećanje tjelesne mase pijte sok od kokosovog mlijeka, smokve, peršina i mrkve.

Sok za visok krvni tlak

Da biste liječili visok krvni tlak pijte sok od mrkve, peršina i celera ili limete i sirutke u prahu ili sok od grožđa i mrkve.

mermaid
11.02.2013., 21:06
Sok od krompira protiv gastritisaJedna od najraširenijih zabluda u vezi s krompirom jeste ona da je u sirovom stanju izuzetno štetan za zdravlje, te da ga je neophodno ljuštiti jer mu je kora otrovna.

http://www.ljepota.ba/img/w/300x300//slike/sok%20od%20krompira%20protivgastritisa.jpg (http://www.ljepota.ba/slike/sok%20od%20krompira%20protivgastritisa.jpg)

Međutim, istina je da ljuska zdravog, organski uzgojenog krompira ne sadrži nezdrave materije, ali ono što je opasno jeste nezreo krompir zelene ili mjestimično zelene kore, kao i onaj koji je proklijao jer sadrži toksični solanin.

Sok od krompira snižava nivo šećera u krvi, a djeluje blagotvorno i u slučaju bolesti organa za disanje, pa čak i kod teških oboljenja poput emfizema. Također, svježe cijeđen sok od krompira odlično je sredstvo za liječenje gastritisa, a u tu svrhu preporučuje se po jednu kašiku napitka razrijeđenog s malo vode, pola sata prije doručka, ručka i večere.

U terapiji čira želuca i dvanaestoplalačnog crijeva savjetuje se svakodnevno uzimanje po ½ dl soka od krompira natašte i pola sata prije ručka i večere. Pored toga, ovo povrće blagotvorno djeluje i na kožu i obezbjeđuje čist i blistav ten.

Zahvaljujući antiseptičkim svojstvima, čisti problematičnu kožu, a budući da sadrži mnogo vitamina C i skroba, hrani kožu i sprečava njeno starenje.

mermaid
22.02.2013., 19:08
Vrijeme je prehlada i gripe...
Ovaj recept protiv kašlja nisam isprobala kako djeluje, nisam bila prehlađena i ne kašljem, ali ako zatreba, neka ga tu među ovim savjetima... :)

Za izliječenje kašlja:

Pola kg šećera lagano ispržiti paziti da ne potamni previše. Kad se šećer otopi zaliti sa pola litre piva. Kuhati na laganoj vatri još 15 minuta i sirup je gotov. Sirup piti 3-4 puta dnevno po jednu kašiku dok ne potroši. Sirup držati u frižideru.

mermaid
20.03.2013., 23:03
Opet za prehlade...


Neobična sredstva protiv prehlada

Kisela jaja, toplo pivo i vino s češnjakom ne zvuče primamljivo, ali navodno pomažu protiv prehlada više od tabletahttp://metro-portal.hr/img/repository/2010/10/medium/jaja_ss.jpg

Stoljećima se s generacije na generaciju prenose kućni savjeti protiv prehlada. Procjenjuje se da se prosječna osoba tijekom života prehladi oko 200 puta. Lijekovi, čaj, med i vitamin C uobičajena su sredstva za izlječenje, ali postoje i vrlo neobične metode koje imaju brojne poklonike:

Magična čarapa

Nosite šest sati bez prestanka debele vunene čarape. Prije odlaska na spavanje skinite lijevu čarapu i zamotajte je uz pomoć šala oko vrata. Bol u grlu bi do jutra trebala prestati.

Toplo pivo

Zagrijte litru pive u loncu dok se ne pojavi prva para. Popijte toplu pivu u nekoliko gutljaja i legnite se u krevet. Kad se probudite trebali bi biti "kao novi".

Kisela jaja

Pomažu kod gripe i prehlade. Izmućkajte 2-4 jaja, dodajte malo soli i sok jednog cijelog limuna te polako popijte napitak. Koristite samo svježa jaja zbog opasnosti od salmonele.

Vino i češnjak

Crveno vino sadrži tvar resveratrol koja je učinkovito prirodno sredstvo protiv gripe. Dva deci crvenog vina natočite u čašu te dodajte jedan prešani češnjak i dobro promiješajte. Polako uživajte u napitku i pričekajte ozdravljenje.

mermaid
29.03.2013., 19:50
Dobrobiti đumbira


http://www.alternativa-za-vas.com/image-files/dumbir.jpg
Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana poznata po svome korenju.
Đumbir se koristi već tisućama godina kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje.
Ova biljka je podrijetlom iz Kine, ali sada se uzgaja u mnogim zemljama, uključujući Aziju, Indiju, Afriku i Karipske otoci.
Đumbir je veoma popularan u kuhinji zbog svog posebnog ljutkastog okusa, što je upravo zasluga eteričnih ulja, koja sadrži korijen đumbira.
Korijen đumbira je dostupan u sirovom obliku, u prahu, ušećeren ili ukiseljen, u obliku sirupa ili tinkture u trgovinama zdrave hrane i supermarketima.

Ovaj nevjerojatan začin ima brojne dobrobiti za zdravlje:Đumbir je karminativ (ublažava želučane tegobe i nadutost) i zbog toga se može koristiti za želučane probleme.

Korištenje đumbira stimulira sekreciju mukusa i na takav način ublažava kašalj i olakšava bol u grlu.

Brojna istraživanja potvrđuju da đumbir olakšava mučninu, posebice morsku bolest, jutarnju mučninu, mučninu izazvanu kretanjem i mučninu uslijed kemoterapije.

Đumbir posjeduje anti-bakterijska, anti-gljivična i anti-toksična svojstva, zbog toga se koristi kao prevencija gripe i prehlade.

Đumbir je također anti-histamin i zbog toga se koristi kod alergija.

Đumbir ima anti-upalna svojstva, zbog kojih se koristi kod liječenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno koštanog i vezivnog tkiva.

Kemijski sastojci, koje sadrži đumbir, su korisni u sprečavanju procesa biosinteza prostaglandina, koji je odgovoran za nastanak upale. Korijen đumbira se pokazao visoko efektivnim lijekom protiv artritisa. Rezultati liječenja sa đumbirom premašuju rezultate liječenja konvencionalnim lijekovima.

Đumbir sadrži posebne enzime koji su odgovorni za katalizu proteina u hrani, i na takav način pomažu probavi i sprečavaju grčeve. Drevni Grci nakon većeg obroka često su jeli đumbir, da bih olakšali proces varenja.

Zahvaljujući tome, da đumbir potiče sekreciju mukusa, on sprečava nastanak čira – oštećenja sluznice želuca.

Potvrđeno je da đumbir smanjuje razinu kolesterola i sprečava nastanak krvnih ugrušaka.

Đumbir se koristi za liječenje želučanih bolesti poput dispepsije i kolika. U zemljama trećeg svijeta đumbir se koristi za liječenje dijareje.

mermaid
29.03.2013., 20:13
Još o đumbiru...


Domaći sirup od đumbira

Zdravi, osvježavajući sirup koji ćete obožavati

http://www.naturala.hr/media/image/spajza/spajza27/sirup-dumbira-naslovnica.jpg


Đumbir je namirnica koja djeluje izrazito povoljno na očuvanje našeg zdravlja, pogotovo na probavni sustav, a u središtu je vrlo ozbiljnih kliničkih istraživanja kao i istraživanja na životinjama jer se njegova upotreba pokazala korisnom kod tromboze, čira na želucu, gastritisa, visokog kolesterola.
Uz to đumbir djeluje i snažno protuupalno, uravnotežuje krvni tlak i smanjuje mučnine i povraćanje nastalo zbog različitih uzroka. Đumbir se u fitoterapiji najviše koristi upravo kod problema sa želucem jer djeluje kao stomahik, umiruje nervozu, ali i mučninu bez obzira koja je pozadina probavnih problema – radi li se o bolesti putovanja ili pak gastritisu (http://www.naturala.hr/indeksi/tegobe-i-lijecenje/gastritis-94/10/), čiru na želucu, stresu ili trudničkim mučninama.

U te se svrhe koristi na ovaj način:

- Pola do jedna čajna žličica (2,5 ml- 5 ml) iscijeđenog soka, koju ćete dobiti tako da naribate podanak i iscijedite ga preko sterilne gaze ili filter-papira, pije se razmućeno u pola čaše mlake vode dva puta dnevno prije obroka.

- Pola čajne žličice (1 g) biljnog praška osušenog podanka đumbira (http://www.naturala.hr/dumbir--ponovno-u-fokusu-istrazivanja/523/) razmuti se s pola čaše mlake vode i pije nezaslađeno, u malim gutljajima, do dva puta dnevno prije obroka.

Međutim, od đumbira se može napraviti i vrlo ukusni napitak – sirup koji se kasnije samo razmuti s vodom i popije, najbolje rashlađen i služi kao osvježavajući napitak i napitak za podizanje energije. Uz to, vrlo će povoljno djelovati kod osoba koje pate od gastritisa, želučane nervoze ili učestalih mučnina.http://www.naturala.hr/media//image/spajza/spajza27/sirup-dumbira-tekst.jpg


SIRUP OD ĐUMBIRA

Sastojci:

1 velika šalica oguljenog podanka đumbira narezanog na kriške
2 šalice šećera (najbolje smeđeg, ali možete ga raditi i s rafiniranim ako vam je tako ukusnije)
2 šalice vode
Sok 1 limete

Priprema:

Đumbir, šećer i vodu stavite kuhati na laganu vatru. Kuhajte 15-20 minuta i potom ostavite da se sirup dobro ohladi. U ohlađeni sirup dodajte sok limete. Procijedite kroz gazu i ulijte u sterilnu bocu. Ako želite malo gušću konzistenciju sirupa – kuhajte ga malo dulje od preporučenog vremena.

Razmutite sirup s vodom, a Naturala.hr vam predlaže da u ovako pripremljen napitak dodate i krišku-dvije limete, malo svježe paprene metvice ili matičnjaka.

Ako želite pak napraviti Ginger Ale – umjesto obične vode samo stavite mineralnu. Malo leda, paprena metvica, limeta i slamčica i osvježenje je tu!UŠEĆERENI ĐUMBIR

Đumbir koji ste iskoristili za izradu sirupa, nipošto ne bacajte već ga možete ušećeriti, baš onako kako se to čini s bademima ili s koricama naranče.

Potrebno je:

Šalica već kuhanog đumbira (ovaj recept se inače radi sa svježim, ali ćemo iskoristiti ovaj kuhan u sirupu)
3 dcl vode
Velika šalica smeđeg ili kristal šećera

Priprema:

Stavite kuhati vodu i šećer. Kada zakuha, ubacite đumbir i miješajte sve dok voda ne ispari nakon čega će se šećer hvatati za komade đumbira. Ovako pripremljeni đumbir, dok je još topli, možete dodatno, prema želji, uvaljati u kristal i smeđi šećer.

mermaid
29.03.2013., 20:23
Priprema čaja od đumbira (za jednu šalicu)

• Uzeti jedan cjeloviti komad đumbira s korom i naribati 1 čajnu žličicu.

• Umiješati naribani đumbir u šalicu vruće vode te pustiti da odstoji dvije minute.

• Nakon toga čaj treba procijediti ili pustiti da se komadići đumbira slegnu na dnu šalice.

Svježe pripremljeni čaj od đumbira možete obogatiti i zasladiti medom. Iako je opće uvriježeno mišljenje da se ljekovita svojstva meda u velikoj mjeri gube njegovim prokuhavanjem te se preporučuje njegovo dodavanje u rashlađeni, mlaki čaj - Naturalina apiterapeutkinja Gordana Hegić smatra kako se kuhanjem meda (http://naturala.hr/prokuhani-med-i-bazga-kad-gripa-napadne/1494/) povećava njegovo djelovanje protiv gripe. Stoga se med može dodati i minutu - dvije prije skidanja čaja s vatre. U takav čaj na kraju dodajte i iscijeđeni limun.

mermaid
29.03.2013., 20:29
Za ovu kombinaciju kažu da "diže iz mrtvih":


Dva veća korijena đumbira se očiste i izribaju na najsitnije (može i električna sjeckalica) i pomiješa se s 1/2 kg domaćeg meda,

Konzumirati ga 3-4 puta na dan.

Koristiti plastičnu ili keramičku žličicu, nikako metalnu. Prvi efekti se osjećaju poslije dva do tri dana .

aloavera
01.04.2013., 20:09
http://lijecenje-biljem.blogspot.com/

Dr.Vukadin
01.04.2013., 20:42
Izvaditi sjeme prije uporabe, obavezno !!!! :sakomuglavu::sakomuglavu::sakomuglavu:

http://www.npin.de/npin/npinaktuell/pspic/bild/70/bild1174910544_cannabis__4112357643002.jpg

mermaid
01.04.2013., 20:59
Ako je ovo na slici konoplja (kanabis) ... zdravo je i sjeme.. :)


Najljekovitije biljke svijeta: konoplja


http://alternativa-za-vas.com/images/uploads/konoplja.jpg

Zamislite biljku koja može zadovoljiti sve ljudske potrebe.
Biljku koja se može koristiti kao hrana, lijek, energent, odjeća, građevinski materijal, čak i stočna hrana.
Sve je to moguće zahvaljujući svima nama poznatoj "tabu" biljci – konoplji, znanoj i kao kanabis, marihuana i trava.
Industrijska konoplja sadrži nizak udio psihoaktivne tvari THC-a i nema omamljujuće djelovanje.
Njeno vlakno, sjeme i ulje su od velike koristi i ljekovitosti.
Indijska konoplja je ona koja se koristi kao droga i ima jak psihoaktivni učinak. No njezina navodna štetnost predmet je mnogih rasprava.

Povijest konoplje


Konoplja se smatra prvom biljkom koju je čovjek ikad zasadio.
Konoplja (Cannabis sativa L.) je korištena u Kini prije najmanje 10 000 godina.
Konopljina ljekovitost poznata je tisućljećima. U drevnom kineskom medicinskom zapisu navedena je kao biljka koja ima vrhunsko ljekovito djelovanje.
No bilo je poznato i djelovanje kolačića s konopljom koji izazivaju "opuštenost i veselje" (grčki liječnik Galen, 200. godina).
Plinije Stariji kao i još neki autori spominju korištenje konoplje za suzbijanje bolova.
Konoplja je bila toliko značajna da je bila uzrok borbe Rima i Kartage koji su se borili za prevlast nad tržištem konoplje.
U povijesti se od nje izrađivao papir, kvalitetna posteljina, odjeća, užad, čak i oružje.
Od iznimne važnosti je bila za brodski promet zbog izrade jedara.
Konoplja je sve do prošlog stoljeća bila vrlo uspješna kultura, dok moćan američki politički lobi 1930-ih godina nije odlučio tome stati na kraj i izboriti se za njezinu zabranu.
I tako je pomoću znanstvenih i medijskih laži zabranjena. Tada je proglašena cigaretom ludosti, uzrokom nemoralnog ponašanja, halucinacija i raznih nesreća.

Konoplja kao hrana i lijek

Konopljino sjeme je izuzetno hranjivo. Može rasti bilo gdje, od sušne Sahare do hladne Skandinavije, te tako predstavlja idealno rješenje za problem gladi u svijetu (da je nije zabranjeno saditi).
Može se koristiti sirovo, prženo, mljeveno i u obliku ulja.
Konopljino sjeme je bogat izvor svih 20 aminokiselina, uključujući i 9 esencijalnih koje tijelo ne može proizvesti. Sadrži vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, D i E.
Ima savršen omjer omega 6 i omega 3 kiselina koje štite od kardiovaskularnih bolesti.
Konopljino sjeme je najbogatiji poznati izvor polinezasićenih esencijalnih masnih kiselina.
Sjemenke konoplje jačaju obrambeni sustav organizma, smanjuju kolesterol i štite krvne žile.
Konopljino sjeme je bogat izvor fitonutrijenata koji štite imunitet, krvne žile, stanice, kožu i mnoge organe. Vrlo lako je probavljivo i ne uzrokuje nadutost i plinove.
Konopljino ulje je orašastog okusa i zelene boje. Nije ga preporučljivo koristiti za prženje jer se uništavaju vrijedni sastojci.
Konzumiranje konopljinog ulja pomaže u sprječavanju visokog kolesterola i tlaka, povećava izdržljivost, vitalizira, ubrzava zacjeljivanje ozljeda, smanjuje upale, zadržavanje vode u organizmu, poboljšava imunološke funkcije, smanjuje bol i oticanje kod artritisa, ublažava PMS, liječi bakterijske infekcije i jača funkcije mozga.
Zbog njegovih nutritivnih svojstava, konopljino ulje je savršeno za njegu kose i kože.

Ima li industrijska konoplja omamljujuće djelovanje?
Sjeme industrijske konoplje sadrži male količine THC-a.
Konopljino se vlakno i zrno, za razliku od hašišne ili indijske konoplje, ne mogu zloupotrebljavati za proizvodnju droge zbog niskog sadržaja psihoaktivne komponente (THC).
Niska koncentracija THC-a (0,3%) u industrijskoj konoplji omogućava sasvim legalnu upotrebu zrna i ulja konoplje.
Sjemenke i ulje konoplje možete pronaći u trgovinama zdrave hrane.
Indijska konoplja (marihuana)


Indijska konoplja sadrži visok udio THC-a. Koliko god da je THC kontroverzan, mnoga istraživanja dokazuju njegov terapeutski značaj.
Istraživanja pokazuju da se THC može koristiti u liječenju:


raka i AIDS-a
glaukoma
multiple skleroze
Parkinsonove ili Alzheimerove bolesti
anoreksije
autoimunih bolesti
epilepsije
astme
psihičkih poremećaja


Važnu ulogu igra oboljelima od raka jer ublažava bolove i sprečava širenje tumora.
Sigurno se pitate: „Postoji li opasnost kod uzimanja indijske konoplje u svrhu liječenja?“
Ne postoji niti jedna dokumentirana smrt povezana s predoziranjem marihuanom ili THC-om.
Nije dokazano da uzrokuje fizičku ovisnost, pa čak ni kod dugogodišnjih konzumenata.
Druga stvar je psihička ovisnost, ali po tom pitanju duhan je opasniji. Čak i lako dostupni alkohol je štetniji od marihuane.

Konoplja – biljka budućnosti?

Konoplja je idealna biljka za onog tko želi živjeti u skladu s prirodom.
Procijenjeno je da postoji više od 20 000 mogućnosti korištenja vlakna i sjemenki konoplje.
Od ove biljke može se praviti bio gorivo, eko plastika, građevinski materijal, boja, papir i tkanina.
Od jednog jutra konoplje može se dobiti toliko papira kao od 4,1 jutra drveća.
Konoplja može dati 250 posto više vlakana nego pamuk, uz manju potrošnju vode, te 600 posto više vlakana nego lan, na istoj površini.
Kad bi se plastika izrađivala od konoplje razgradila bi se odmah za razliku od naftnih derivata.
Konoplja nosi mnogo mogućnosti koje bi puno značile i ljudima i okolišu, no nažalost bila i ostaje zabranjena biljka.

http://www.alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/konoplja/

lavanda
29.04.2013., 08:49
ejj.. jedva je nadjoh.! tu cu se malo odmorim.. :ymhug:

mmm ima li još mjesta :curica:

lavanda
29.04.2013., 09:04
naravno.. :kissy2:
:ymblushing:

okana
10.10.2013., 15:50
08.10.2013.Jednostavan lijek za grlo! - šalji dalje...http://www.blogger.ba/slike/139863.3596716.jpg
Lijek za grlo

Povodite računa o vašem grlu!

Podijelite ovu informaciju sa drugima.

http://1.bp.blogspot.com/-cHCFril8JxM/UlPH9GA--sI/AAAAAAAAAQk/FfYHUqFYP-Q/s320/grlobolja.jpg (http://1.bp.blogspot.com/-cHCFril8JxM/UlPH9GA--sI/AAAAAAAAAQk/FfYHUqFYP-Q/s1600/grlobolja.jpg)


Zimi nas najčešće uhvati grlo. Umjesto uzimanja lijekova, koji smanjuju prirodnu imunitet organizma, uzmite ovo sredstvo, koje je lako pripremiti.

Priprema: U jednu teglu složititi kriške limuna, med i đumbir, koji je takodje narezan u kriške. Zatvoriti teglu i staviti u frižider gdje će se formirati žele.
Korištenje: Uzeti supenu kašiku želea, staviti u šolju i preliti kipućom vodom. Čaj je gotov.
Smješa se može držati u frižideru 2-3 mjeseca. Jednostavan, a djelotvoran lijek protiv grlobolje. Med je nauka priznala kao lijek za mnoge vrste bolesti.
Ah, te pčele!

Želim samo da prenesete ovaj mali podsjetnik svima koji su vam bliski.
Nemojte reći da nemate vremena, jer zdravlje je važnije od vremena!


Sa francuskog Rusmira.

(sa: mostarski behar):loler:

lavanda
11.10.2013., 12:59
08.10.2013.

Jednostavan lijek za grlo! - šalji dalje...

http://www.blogger.ba/slike/139863.3596716.jpg
Lijek za grlo

Povodite računa o vašem grlu!

Podijelite ovu informaciju sa drugima.

http://1.bp.blogspot.com/-cHCFril8JxM/UlPH9GA--sI/AAAAAAAAAQk/FfYHUqFYP-Q/s320/grlobolja.jpg (http://1.bp.blogspot.com/-cHCFril8JxM/UlPH9GA--sI/AAAAAAAAAQk/FfYHUqFYP-Q/s1600/grlobolja.jpg)


Zimi nas najčešće uhvati grlo. Umjesto uzimanja lijekova, koji smanjuju prirodnu imunitet organizma, uzmite ovo sredstvo, koje je lako pripremiti.

Priprema: U jednu teglu složititi kriške limuna, med i đumbir, koji je takodje narezan u kriške. Zatvoriti teglu i staviti u frižider gdje će se formirati žele.
Korištenje: Uzeti supenu kašiku želea, staviti u šolju i preliti kipućom vodom. Čaj je gotov.
Smješa se može držati u frižideru 2-3 mjeseca. Jednostavan, a djelotvoran lijek protiv grlobolje. Med je nauka priznala kao lijek za mnoge vrste bolesti.
Ah, te pčele!

Želim samo da prenesete ovaj mali podsjetnik svima koji su vam bliski.
Nemojte reći da nemate vremena, jer zdravlje je važnije od vremena!


Sa francuskog Rusmira.

(sa: mostarski behar):loler:
Triba ti domaći neprskani limun okanice, ne smiju se koristiti ovi kupovni

okana
11.10.2013., 13:25
Triba ti domaći neprskani limun okanice, ne smiju se koristiti ovi kupovniPa imam ja ovdje sansu za to nego vrijedi probati domace je uvijek bolje od hemije.Juce vakcinu protiv gripe pa se danas stresan od reakcije:p

josip_mo
11.10.2013., 13:31
A i kaduljom mučkati bolno grlo. Meni uvijek pomogne. Odnosno pomogne tako što ublaži bol na neko razdoblje.

A inače, od narodne medicine, odnosno onoga što podiže imunitet najdraži mi je saransek sa kiselim mljekom i malo kruha. A onda poslije toga se ljubit s curom. :loler:

okana
11.10.2013., 13:34
A i kaduljom mučkati bolno grlo. Meni uvijek pomogne. Odnosno pomogne tako što ublaži bol na neko razdoblje.

A inače, od narodne medicine, odnosno onoga što podiže imunitet najdraži mi je saransek sa kiselim mljekom i malo kruha. A onda poslije toga se ljubit s curom. :loler:Ja mislim to ljubljenje pomaze jer misici rade i to punim zanosom:pivo::pivo:

okana
27.10.2013., 19:35
Čudesni limun: Evo kako da izbijelite veš uz pomoć njegovog moćnog sokaPoznato je da limun ima veliku primjenu u kozmetici, da izbjeljuje fleke na koži, a o tome koliko može da vas osvježi ako ga stavite u piće ili njime začinite salatu i da ne govorimo.
http://namirnice.ba/wordpress/wp-content/uploads/2013/09/limun-izbjelivac.jpg (http://namirnice.ba/wordpress/wp-content/uploads/2013/09/limun-izbjelivac.jpg)
Međutim, limunov sok možete da iskoristite i za prirodno izbjeljivanje veša koji ste uflekali ili je vremenom dobio žutu boju. Jednostavno, dodajte četvrt ili pola šolje limunovog soka u mašinu za veš, u dio sa praškom, i bićete zadovoljni rezultatom. Ili potopite bijeli veš u lavor s vrelom vodom u koju ste takođe dodali limun, odnosno nekoliko kriški. Posle dva sata stajanja veš operite uobičajeno i ponovo očekujte da vidite fantastičan rezultat. U slučaju da je veš veoma zamrljan, ostavite ga da celu noć odstoji u vodi sa kriškama limuna.:ymapplause:

đizlija
27.10.2013., 19:37
08.10.2013.

Jednostavan lijek za grlo! - šalji dalje...

http://www.blogger.ba/slike/139863.3596716.jpg
Lijek za grlo

Povodite računa o vašem grlu!

Podijelite ovu informaciju sa drugima.

http://1.bp.blogspot.com/-cHCFril8JxM/UlPH9GA--sI/AAAAAAAAAQk/FfYHUqFYP-Q/s320/grlobolja.jpg (http://1.bp.blogspot.com/-cHCFril8JxM/UlPH9GA--sI/AAAAAAAAAQk/FfYHUqFYP-Q/s1600/grlobolja.jpg)


Zimi nas najčešće uhvati grlo. Umjesto uzimanja lijekova, koji smanjuju prirodnu imunitet organizma, uzmite ovo sredstvo, koje je lako pripremiti.

Priprema: U jednu teglu složititi kriške limuna, med i đumbir, koji je takodje narezan u kriške. Zatvoriti teglu i staviti u frižider gdje će se formirati žele.
Korištenje: Uzeti supenu kašiku želea, staviti u šolju i preliti kipućom vodom. Čaj je gotov.
Smješa se može držati u frižideru 2-3 mjeseca. Jednostavan, a djelotvoran lijek protiv grlobolje. Med je nauka priznala kao lijek za mnoge vrste bolesti.
Ah, te pčele!

Želim samo da prenesete ovaj mali podsjetnik svima koji su vam bliski.
Nemojte reći da nemate vremena, jer zdravlje je važnije od vremena!


Sa francuskog Rusmira.

(sa: mostarski behar):loler:

može i med i orasi protiv migrene ženske populacije :ymdevil:

lavanda
28.10.2013., 11:12
može i med i orasi protiv migrene ženske populacije :ymdevil:

najbolje posredno djelovanje...kad muški koriste med i orahe...:ymdevil:

okana
01.11.2013., 11:35
Istraživanje naučnikaMUŠKARCI, JEDITE MRKVU I BIT ĆETE PLODNI!
http://www.source.ba/slike/s_7641776166569.jpgFoto:Ilustracija

Za mrkve se odavno zna da su saveznici dobrog vida, no nedavna je studija univerziteta Harvard potvrdila da one mogu poboljšati plodnost muškarca, piše 24sata.hr.

Ukupno gledano, voće i povrće narandžaste boje bogato betakarotenom štiti spermije od DNK oštećenja, no mrkva uvjerljivo ima najveći uticaj na zdravlje sperme, rekli su istraživači. Oni su analizirali kvalitetu sperme više od 200 muškaraca s obzirom na njihove prehrambene navike te zaključili da antioksidansi u mrkvi, a osobito vitamin A, mogu značajno poboljšati njihove šanse da postanu očevi.

Najveći uticaj koji mrkva ima na spermu je poboljšanje mobilnosti spermija za osam posto, zbog čega oni lakše oplode jajnu ćeliju. Osim toga, naučnici su analizirali i uticaj drugog voća i povrća na spermu te utvrdili da krompir i lubenica djeluju na kvalitetu i ukupni broj spermija, dok paradajz smanjuje broj abnormalnih spermija.

baton
01.11.2013., 13:40
Sta je najbolje protiv upaljene vilice(desni)?:(

baton
01.11.2013., 14:19
nemoj slucajno da bi zubaru otisao.. :ymdevil:

Kako se narod lijecio bar 1900 godina bez zubara...ebote:-W

đizlija
01.11.2013., 17:36
Sta je najbolje protiv upaljene vilice(desni)?:(http://www.merinews.com/upload/thumbimage/1217915236644_street-dentist_t.JPG (http://www.google.ba/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&docid=mjMYPR5tDxCScM&tbnid=700_NJFJjA7MPM:&ved=0CAUQjRw&url=http%3A%2F%2Fwww.bicycles.net.au%2Fforums%2Fvi ewtopic.php%3Ff%3D13%26t%3D6896%26start%3D5925&ei=4tlzUs-QF8XTtAaKsYGABQ&psig=AFQjCNH37lfXtRlDB_iuyrNsjaoCj8im_g&ust=1383410465451998)

javim ti na PP adresu ovog zubara:ymapplause:

okana
03.11.2013., 19:17
Kako se osloboditi bolova u leđma, zglobovima i nogama za 7 dana!

http://uspesnazena.com/wp-content/themes/NatureBlog/images/date.png 03/11/2013 http://uspesnazena.com/wp-content/themes/NatureBlog/images/user.png natalija laketic
(http://www.pinterest.com/pin/create/button/?url=http%3A%2F%2Fuspesnazena.com%2Flepota-i-zdravlje%2Fkako-se-osloboditi-bolova-u-ledma-zglobovima-nogama-za-7-dana%2F&media=http%3A%2F%2Fuspesnazena.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2013%2F11%2Fwatermarked-03112013745_resize-150x150.jpg&guid=V93Ym71Tybmi-0&description=+Kako+se+osloboditi+bolova+u+le%C4%91m a%2C+zglobovima+i+nogama+za+7+dana%21+)


http://uspesnazena.com/wp-content/uploads/2013/11/watermarked-03112013745_resize-300x225.jpg (http://uspesnazena.com/wp-content/uploads/2013/11/watermarked-03112013745_resize.jpg)Davno sam procitala savet jednog vojnog lekara o tome kako odrzati zglobove u dobrom stanju i istovremeno otkloniti mnoge probleme vezane za njih. Proverila sam na sebi, svojim prijateljima i uverila sam se da je ovaj recept zaista – cudo!
Ovaj recept cu podeliti sa vama, koji imate problema sa bolovima u zglobovima, ledjima, nogama,vratu itd.
Recept glasi ovako:Kupiti u bilo kojoj prodavnici 150 gr bilo kojeg jestivog zelatina, sa vocnim ukusom ili bez, svejedno ( 150gr – za kuru lecenja od mesec dana).
Uvece sipajte 5 gr zelatina (dve ravne kasikice) u cetvrt case sa hladnom (iz frizidera) vodom.
Pomesajte i ostavite da stoji do jutra.
Zelatin ce nabubriti i pretvorice se preko noci u zele.
Ujutru popijte smesu na prazan stomak. Mozete dodati sok, vodu sa medom ili pomesati smesu sa jogurtom ili kiselim mlekom. Ili na bilo koji drugi nacin koji vama odgovara.

Funkcionise tako, da ljudi koji su se zalili na bolove u zglobovima (http://uspesnazena.com/korisni-saveti-zene/bolovi-u-zglobovima-bakin-recet-protiv-bolova-u-zglobovima/), ledjima, nogama, vratu itd., posle nedelju dana prestaju da ih primecuju!
Kurs lecenja je mesec dana. Ponoviti za 6 meseci. Ovo je nacin da se obnovi „podmazivanje“ zglobova. A od zdravih zglobova zavisi i normalan rad mnogih organa, jer sve je u nasem organizmu povezano.
Jedino „NE“ – mnogi ne veruju. Skupi lekovi protiv bolova puni hemije za nekoga su jedino resenje, a tako „primitivno“, nezahtevno lecenje ne uliva poverenje.
Zasto je zelatin toliko koristan za zglobove?
Zelatin – proizvod zivotinjskog porekla, dobijen u rezultatu prerade vezivnog tkiva krupne rogate stoke – tetiva, kostiju, hrskavica, je ustvari kolagen u najcistijem obliku. Pozitivno deluje na stanje unutrasnjih vlakana i sitnih sudova. U sebi poseduje dve aminokiseline: prolin i hidrosiprolin, koji imaju pozitivan uticaj na oporavak vezivnog tkiva. Zelatin je u stanju da poveca rast i obim vezivnog tkiva, sto je veoma vazno kod bolesnih zglobova.

Zelatin je koristan proizvod izuzetnog kvaliteta za poboljsanje zdravlja:


- jaca zglobove i srcani misic
- poboljsava metabolizam
- povecava mentalnu sposobnost
- odrzava zdravo stanje koze
- daje elasticnost i snagu tetivama i ligamentima
- sprecava razvoj osteoporoze i osteoartritisa
- dovodi do poboljsanja rasta i strukture kose i noktiju (pogledajte domace sampone (http://uspesnazena.com/lepota-i-zdravlje/operite-kosu-prirodnim-samponom-domaci-samponi-provereni-recepti/) sa zelatinom)
- nezamenjiv kod displazije

Iz licnog iskustva mogu vam reci da su zaista za samo 7 dana prestali bolovi u ledjima i ukocenost u vratu, koje sam osecala vec mnogo meseci, jer moj posao vezan je za duze sedenje za racunarom. Posle kursa lecenja od mesec dana osecala sam se mnogo bolje, bolovi u ledjima su nestali! I dalje odrzavam ledja uz Japansku metodu (http://uspesnazena.com/lepota-i-zdravlje/lezite-i-izgubite-centimetre-u-struku-ispravite-drzanje-i-narastite-fantasticna-japanska-metoda/), koja je zaista fenomenalna.

Budite zdravi

okana
04.11.2013., 19:32
KORISTAN ZA MNOGE STVARI: Devet problema koje možete riješiti s običnim čajemPonedjeljak | 04.11.2013.
Čaj je dobar za kosu koja je izgubila sjaj. Ispirite kosu zelenim ili crnim čajem i potaknut ćete njezinu živost. Nakon što ste čaj ostavili da odstoji 15 minuta u vrućoj vodi, prije uporabe neka pričeka još nekoliko sati ili čak preko noći
http://depo.ba/media/pictures/2013/08/01/2d9829f69bdf8338c6eb501f3836f1cb.jpg

Čaj se pije u svako doba godine za relaksaciju ili razne tegobe, ali možete ga koristiti i za zgodne kućne beauty tretmane poput bojenja kose ili umirenje kože od uboda, opeklina…

1. Vraćanje sjaja kosi

Čaj je dobar za kosu koja je izgubila sjaj. Ispirite kosu zelenim ili crnim čajem i potaknut ćete njezinu živost. Nakon što ste čaj ostavili da odstoji 15 minuta u vrućoj vodi, prije uporabe neka pričeka još nekoliko sati ili čak preko noći. Prelijte ga preko tek oprane kose i ostavite da djeluje desetak minuta. Nakon toga još jednom operite šamponom.

2. Umiruje opekline od sunca

Ako ste slučajno zaradili opekline od sunca, iskorištene vrećice od čaja mogu ublažiti bol i crvenilo. Nekoliko vrećica čaja stavite u laganu tkaninu i prislonite na oštećenu kožu.

3. Ublažava ubode komaraca

Ubodi komaraca ponekad toliko svrbe da nenamjerno napravimo ranice zbog češkanja. Protiv toga mogu pomoći hladne iskorištene vrećice čaja od kamilice koje jednostavno treba staviti direktno na ubodeno mjesto.

4. Podočnjaci i natečene oči

Brzinsko rješenje za natečene oči i tamne podočnjake krije se također u iskorištenim vrećicama čaja. Uzmite vrstu earl grey i prislonite na oči. Tein iz čaja pomoći će suziti krvne žilice ispod kože i eliminirati natečenost.

5. Pomaže kod neugodnih mirisa na nogama

Ako imate ovaj problem, namačite noge u ohlađenom čaju jer tanini koji se nalaze u njemu djeluju protiv bakterija i gljivica.

6. Hidratizira suhu kožu

Na suhu kožu dobro će djelovati zeleni čaj. Nakon što ga ohladite stavite čaj u bočicu s raspršivačem ili na vatu pa aplicirajte na lice dva puta dnevno. Tako ćete suziti pore, maknuti nečistoće i koža će dobiti sjaj.

7. Umiruje kožu nakon depilacije

Crvenilo, sitne posjekotine i svrab vrlo su česta pojava nakon brijanja nogu ili primjerice pazuha, a i tu vam može pomoći čaj. Na ozlijeđene dijelove kože prislonite iskorištene i ohlađene vrećice crnog čaja koji će djelovati poput obloga.

8. Bojanje kose

Da, i tu čaj može pomoći ako želite prirodan način bojenja kose te imate svijetle vlasi. Čaj će malo potamniti plavu kosu jer u sebi ima prirodne sastojke koji izazivaju tamnjenje. Treba vam tri do pet vrećica čaja koji treba skuhati u manje vode nego što biste da ga pripremate za piće. Kosa treba biti natopljena čajem barem sat vremena da boja djeluje.

9. Tamnjenje kože

Kao što možete obojiti svijetlu kosu, čajem možete i potamniti ten. U kupku ubacite nekoliko vrećica crnog čaja i uživajte dvadesetak minuta, piše Huffington Post. Dodaje da će osjećaj možda biti malo ljepljiv i neobičan, ali ćete dobiti malo boje na bezopasan i prirodan način.

okana
07.11.2013., 21:09
DA VAS NE IZBACE IZ SPAVAĆE SOBE: Supersavjeti protiv hrkanja (http://doznajemo.com/2012/11/02/httpdoznajemo-comp34802/)

ZDRAVLJE (http://doznajemo.com/category/zivot/zdravlje-lifestyle/) | 02.11.2012. -

http://doznajemo.com/wp-content/uploads/2012/11/1spavanje-hrkanje-300x222.jpg (http://doznajemo.com/2012/11/02/httpdoznajemo-comp34802/1spavanje-hrkanje-2/)Hrkanje je neugodna pojava koja osim što uznemirava vašeg partnera šteti i vašem snu. Kako bi spriječili hrkanje potrebno je prije svega pronaći uzrok. Evo nekoliko jednostavnih trikova koji brzo i efikasno mogu riješiti ovaj iritantni problem
Jastuk
Kako bi spriječili hrkanje potrebno je osloboditi dišne kanale. To ćete najjednostavnije učiniti uz pomoć jastuka. Spavajte na vrlo tankom ili pak debelom, duplom jastuku. Obje pozicije omogućiti će da dišete nesmetano, a samim time prestanete hrkati.
Izbjegavajte mlijeko
Mlijeko i mliječne proizvode poput probiotika, jogurta i kiselog mlijeka ne konzumirajte u poslijepodnevnim satima, odnosno prije spavanja jer oni djeluju na sluznicu i potiču stvaranje više sluzi koja može blokirati dišne kanale i izazvati hrkanje.
Smršavite
Činjenica je da deblji ljudi imaju više problema s hrkanjem. Gubitak kilograma dobar je za vaše zdravlje te će osloboditi protok zraka , olakšati vam disanje, a samim time i san.
Med
Žličica meda prije spavanja vrlo je zdrava za vaše grlo i sluznicu te ujedno može pomoći pri problemima s disanjem, kašljem, ali i hrkanjem.
Spavajte na boku
Spavanjem na leđima pritišćete dišne kanale što dovodi do hrkanja, dok položaj na lijevom ili desnom ramenu otvara kanale. Isto tako spavanje na prsima bez jastuka može vam olakšati disanje. Raspitajte se i o anatomskim jastucima koji su posebno dizajnirani protiv hrkanja.
Izbjegavajte alkohol i lijekove
Hrkanje možete spriječiti i izbjegavanjem alkohola i lijekova za smirenje. Iako ćete od oba sastojka vrlo čvrsto spavati, oni opuštaju mišiće grla što također može dovesti do hrkanja.
Stručna pomoć
Ne uspije li niti jedan od spomenutih trikova, pokušajte s flasterima protiv hrkanja koji su jednostavni za uporabu te u većini slučajeva učinkoviti. Ne uspiju li niti ovakve alternative, možda bi se trebali obratiti stručnjaku.

okana
08.11.2013., 19:08
Pet razloga zašto biste kesten trebali uvrstiti u svakodnevni meni i kućnu apotekuJesenji plod čiji mirisi se već uveliko šire ulicama i koji garantuje vrhunsku zabavu uz neizostavne crne prste i zube krije niz tajni. Bogatstvo vitaminom C, mali procenat masti samo su neki od svojstava zbog kojih bi ovaj plod trebao svakodnevno da se nađe na vašem stolu.
http://namirnice.ba/wordpress/wp-content/uploads/2012/10/kesten1.jpg (http://namirnice.ba/wordpress/wp-content/uploads/2012/10/kesten1.jpg)
Vrijdna svojstva pitomog kestena prepoznali su gastro znalci koji ga koriste kao glavni sastojak čorbica, soseva i poslastica, dok onaj divlji i nejestivi veliku primjenu nalazi u ljekovitoj medicini. Donosimo razloge zašto biste ovaj vrijedan plod trebali uvrstiti u svakodnevni meni i kućnu apoteku.
1. Bogatstvo vitaminom CKarakteristika je koja ga izdvaja od ostalih plodova iste porodice kao i mali procenat masti. Kesten naime sadrži manje od 70 kalorija na 30 grama što ga čini i namirnicom idealnom za mršavljenje.
2. Netipičnim ga čine i folati kojima obilujeTačnije vitamin B9 kog inače nalazimo u lisnatom povrću, a ne u orašastim plodovima i koji je zaslužan za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK.
3. Izvor je vlakanaŠto pomaže u smanjenju nivoa holesterola. A kako bi zadovoljili dnevne potrebe za vitaminima i mineralima preporučuje se unos od 85 grama. Jedući kestenje u organizam unosite prijeko potrebne elemente magnezijum i fosfor koji su važni za metabolizam kostiju, kao i kalijum koji uravnotežuje nivo natrijuma, otkucaje srca i krvni pritisak.
4. Kesten ne sadrži glutenZbog čega je upravo stekao popularnost u bezglutenskoj ishrani koja ima sve više sljedbenika. Po svom sastavu ima najveći procenat škroba, što ga čini sličnijim kukuruzu i krompiru nego srodnim orašastim plodovima. A lako varljivo brašno kestena pokazalo se idealnim u pravljenju kolača, sladoleda, supa i soseva.
5. Divlji kesten nije jestivAli ima niz ljekovitih svojstava. Čaj od kestena uspješno ublažava simptome astme i bronhitisa, a kao glavni sastojak krema idealan je u lječenju proširenih vena kao i u borbi protiv celulita. Ekstrakt sjemenki divljeg kestena podstiče bolje opskrbljivanje kože kisikom i hranjivim nutrijentima.

okana
10.11.2013., 22:08
Objava: 10.11.2013 | 13:27
U ZDRAVOM TIJELU...
Lagali su nam. Sve što znamo o higijeni pogrešno je!

Čistoća je pola zdravlja kaže izreka, no čini se kako je to mnogo teže postići nego što smo dosad mislili.


http://www.vecernji.hr/media/cache/32/2f/322fedb566ea8f7058367c165a26fab9.jpg

Foto: DPA/PIXSELL
http://www.vecernji.hr/static/img/avatar/author_unknown.pngAUTOR: (http://www.vecernji.hr/autori/barbara-marinovicvlm-4810/profil)Barbara Marinović/VLM (http://www.vecernji.hr/autori/barbara-marinovicvlm-4810/profil)
Čistoća je pola zdravlja kaže izreka, no čini se kakmnogo teže postići nego što smo dosad mislili. Zapravo, čini se da mnogo toga radimo krivo. Huffington Post (http://www.huffingtonpost.com/2013/11/08/personal-hygiene-facts_n_4217839.html?ir=Healthy+Living)piše o najgorim higijenskim navikama.

1. Ne antibakterijskom sapunu
Antibakterijski sapuni sadrže kemikaliju zvanu triklosan. Dokazano je testovima na životinjama da ta Iznimno opasna kemikalija mijenja razinu hormona u tijelu. Kemikalija se nalazi u 75 posto antibakterijskih sapuna i nekim pastama za zube. U svakom slučaju, antibakterijski nije ništa bolji od običnih sapuna.
2. Pranje rublja povećava mogućnost da se ono "zaprlja" bakterijom E. Coli ili izmetom
Profesor mikrobiologije iz Arizone, dr. Charles Gerba, istraživanjem je zaključio kako hrpa donjeg rublja u perilici može prenijeti oko 100 milijuna bakterija E. Coli i raspršiti je po vodi. - Oko desetina grama izmeta nalazi se na prosječnim boksericama i gaćicama, rekao je Gerba. Kako bi se problem što efikasnije riješio, preporuča se prati donje rublje na što višoj temperaturi te odmah potom staviti u sušilicu, budući da se bakterija razmnožava na vlažnim područjima. Ipak, problem nije do kraja rješiv.
3. Najprljavije mjesto u vašoj kući mjesto je od kojeg ne možete pobjeći
Iako ste mislili da je kupaonica najprljavije mjesto u vašem domu, to je netočno. Najkritičnija je kuhinja, gdje veliki broj bakterija obitava već u odvodu sudopera. Stručnjaci s Harvarda tvrde kako je umivaonik prljaviji od WC školjke.
4. Pazite kako puštate vodu, jer kad potegnete, ne znači da će isprati sve
Urbana legenda dokazana je kao istina. Jamie Hyneman i Adam Savage dokazali su kako puštanje vode dok je školjka otvorena, uzrokuje da bakterije s fekalija odlaze u zrak. Ukoliko je vaša četkica za zube negdje u blizini, vjerojatno je prekrivena bakterijama s fekalija, stoga, stavite je na sigurno mjesto.
5. Sušite ruke? Prebacite se na papir
Doktor Rodney Lee Thompson, epidemiolog u klinici Mayo, zaključio je nakon brojnih studija da su papirnati ručnici bolji od sušilica za ruke. Osim toga, štede energiju. Papirnati ručnici su najčistiji jer šire najmanje bakterija.
6. Aparatić za zube može biti najogavnije mjesto na svijetu
Istraživači sa stomatološkog instituta UCL zaključili su kako 67 posto testiranih aparatića za zube ima na sebi bakterije. Oko 50 posto njih sadrži i MRSA-u, bakteriju koja može dovesti do opasnih infekcija. Aparatići koji se ne održavaju ispravno, mogu dovesti do razvoja jako štetnih bakterija. Ovaj problem lako je rješiv, jednostavno se konzultirajte sa vašim stomatologom o pravilnom održavanju, i sve će biti u redu.
7. Ne postoji pravilo pet sekundi
Zaboravite pravo pet sekundi kad su vaša djeca u pitanju. Ukoliko vašem malcu hrana padne na pod, iste sekunde se na nju zalijepi 99 posto bakterija s poda. Ipak, na neke vrste hrane određene bakterije sporije se lijepe. Hrana koja sadrži veće razine soli i šećera, teže privlači bakterije.
8. Pupak. Čistite li ga? E pa počet ćete
Istraživači su pronašli 2368 vrsta bakterija na pupcima. Od tih, 1458 potpuno ih je novo za znanost.
9. Vjerojatno se protiv akni borite potpuno krivo
Iako se generalno vjeruje da se protiv akni dobro boriti agresivnim sredstvima, to nikako nije točno. Osim nježnih, bezalkoholnih sredstava, ne smijete na kožu nanositi ništa drugo. Sapuni protiv akni većinom su štetni, jer oduzimaju previše prirodnih ulja koje koža mora imati. Zbog toga njihovom uporabom dolazi do još težeg stanja s aknama.
10. Prečesto perete kosu, šamponiranje ubija
Unatoč zabludama, kosu nije dobro prati svakodnevno. Dermatolozi tvrde da često pranje kose otklanja sebum, prirodno ulje. Žlijezde nakon toga luče više ulja i kosa vam je na kraju sve masnija. Dermatologinja Michelle Hanjani sa sveučilišta Columbia preporučuje da kosu perete svega dva do tri puta tjedno. Ukoliko ne možete izdržati, koristite što nježnija sredstva i nemojte šamponirati kosu dvaput.
11. Leće vadite krivo
Istraživanja su pokazala da se skoro nijedan korisnik leća ne brine pravilno o njima. Treba jako paziti na sušenje i mjesto pohranjivanja leća, kao i na korištenje tekućine za čišćenje.

okana
19.11.2013., 19:01
op cajevi za smirenje

TOP Cajevi za smirenje
Moderan zivot nam cesto donosi nervozu,stres.Vecina ljudi poseze za lekovima za nervozu,to uopste nije zdravo.Sada cemo vam predloziti nekoliko cajeva za smirenje,da pobedite nervozu i stres.

http://3.bp.blogspot.com/-4EvD735jh2o/UgS_E2AkfzI/AAAAAAAAAhY/kIrinn_ZnaQ/s400/r.jpg (http://3.bp.blogspot.com/-4EvD735jh2o/UgS_E2AkfzI/AAAAAAAAAhY/kIrinn_ZnaQ/s1600/r.jpg)
1Caj za smirenje:
Ova cajna mesavina se priprema sa sve po 40gr cvet gloga (http://biljnicajevi.blogspot.com/p/blog-page_1787.html),list maticnjaka (http://biljnicajevi.blogspot.com/2013/02/maticnjak-caj.html),koren idjirota,list mazurana,30gr vinove loze,20gr cvet ljubicice sa peteljkom i 10gr list i cvet kunice.U 1l kipuce vode stavite kasiku ovog caja i kuvati poklopljeno 1-2minuta.Ovaj caj za smirenje pijete 3puta dnevno po 50ml pre jela i 100ml posle jela.Izmedju obroka popiti 300ml caja zasladjeno sa medom ili secerom.
2 Cajna mesavina se priprema po 60gr list maticnjaka (http://biljnicajevi.blogspot.com/2013/02/maticnjak-caj.html),idjirota,50gr jagorcevina,30gr cvet gloga (http://biljnicajevi.blogspot.com/p/blog-page_1787.html),20gr persuna i celera (http://biljnicajevi.blogspot.com/2013/06/caj-za-urinarne-infekcije.html)(jednake kolicine),10gr usitnjeni koren srcanik.Ista priprema kao kod prvog caja,isto se pije,samo kada se procedi,dodaje se 6 kasika meda od zalfije,moze od vriska,lavande,ruzmarina i bagrema.
3Cajna mesavina se priprema po istim kolicinama list i cvet ruzmarina,list i cvet vriska.Ista priprema kao kod prvog caja,samo kada se ohladi,caj sipajte u bocu.
4Cajna mesavina se priprema sve od po 30gr latice ruze,list i cvet od ruze penjacice,stabiljka preslica,list i cvet kunica,20gr list maticnjak (http://biljnicajevi.blogspot.com/2013/02/maticnjak-caj.html),10gr stabiljke tamljana.U 1l kipuce vode dodajte kasiku caja i kuvajte minut,kada se ohladi procedite i pijte 3 puta dnevno po 100ml caja pre i posle jela.
5Cajna mesavina se priprema po 30 gr stabiljke tamljana,stabiljke rusomace,cvet gloga (http://biljnicajevi.blogspot.com/p/blog-page_1787.html),list zalfije i koren valerijane.U 1L prokljucale vode staviti kasiku caja i kuvati pola minuta.Ovaj caj pijete 100ml pre i posle jela.
:loler::loler:ovo se mote piti i hladno:ymparty:

okana
01.12.2013., 16:00
KAJSIJA, JAGODA, SMOKVICA ILI VAM JE NAJDRAŽA BANANA: Provjerite u kakve osobe spadate: Voće koje volimo određuje našu ličnost!Nedjelja | 01.12.2013.
Ljudi koji vole voće najčešće su uspješni, a osim toga su i dobri prijatelji i životni saputnici. Omiljeno voće govori o različitim karakteristikama ličnosti...
http://www.depo.ba/media/pictures/2012/05/16/53065ee850cee484194f3fb302bc2eb6.jpgHrana ima na nas veći uticaj nego što mislimo. Hrana ima simbolično značenje koje govori o našoj ličnosti. Ovo se posebno odnosi na voće.
Ljubitelji voća su hedonisti, koji u svakom zalogaju osjećaju ljepotu života i zato su veseli, vitalni i energični...
Sve ove prednosti mogu se dobro iskoristiti, pa su ljudi koji vole voće najčešće uspješni, a osim toga su i dobri prijatelji i životni saputnici. Omiljeno voće govori o različitim karakteristikama ličnosti.
Jagode: Ljubitelji jagoda su iskreni sagovornici i dobri slušaoci, ali im ponekad nedostaje smisla za humor, tako da u nekim situacijama mogu djelovati preozbiljno.
Muškarci se brzo odlučuju za ljubav, ali se isto tako brzo i "hlade", a žene su najčešće neodlučne, zbog čega im se može desiti da dugo čekaju na "onog pravog".
Narandže: Ovo voće vole skromne i izuzetno vrijedne osobe. Ljubitelji narandži u ljubavi su pasivni i racionalni.
Breskve: Ljubitelji bresaka imaju visoke kriterijume pri odabiru prijatelja, ali kada ih jednom izaberu, ostaju im odani za cijeli život.
U ljubavi su zahtjevni, ali i dobri supružnici i odgovorni roditelji.
Ako im poslovni svijet pruži priliku da se iskažu i okolnosti budu na njihovoj strani, u svojoj profesiji postaju vrlo uspješni.
Kajsije: Ako spadate u obožavaoce ovih sočnih plodova, imate jako dobar nos za posao. Ako ste uz to i druželjubivi i spretni u komunikaciji, uvijek ćete biti na čelu neke grupe i stalno okruženi prijateljima.
Partnera postavljate na visoko mjesto među svojim životnim prioritetima, tako da nemate teškoća sa traženjem životnog saputnika.
Višnje: Ako su vaše omiljeno voće višnje, vrlo ste promišljeni i svakidašnjih životnih zadataka se često prihvatate sa zakašnjenjem.
Zbog pomanjkanja smisla za humor i pošto ste pomalo stidljivi u ljubavi ste često isuviše predvidljivi.
Smokve: Njih vole razboriti i taktični ljudi, koje odlikuje i odlično pamćenje. Sve ove osobine ne ometa i ne usporava ni duboka starost.
Jabuke: Oni koji najviše vole jabuke drže do staromodnih životnih principa, a šta god da rade, brzi su, spretni i puni energije.
Ljudi vas iskorištavaju jer ste previše dobri i predusretljivi, ali i puni samopouzdanja. U ljubavi ste realni i "na zemlji" i teško će se desiti da potpuno "izgubite glavu".
Banane: Ljubitelji banana su strpljivi i izdržljivi. Najviše daju od sebe kada su postavljeni pred teške zadatke i zahtjevne projekte. Kada nađu pravog partnera, zaljubljuju se "do ušiju" i vjerovatno će ta ljubav trajati vječno. Pošto su vrlo prijatni i zanimljivi, često su zaslužni za dobru atmosferu u društvu.
:D:D

mermaid
11.12.2013., 23:43
Meditacija – drevni lijek za bolesti modernog doba

http://www.alternativa-za-vas.com/images/uploads/meditacija001.jpg

Meditacija postoji otkad postoji ovaj svijet.
Ona je sastavna komponenta svih religija i kultura na Zemlji.
Njeno blagotvorno djelovanje na um i tijelo nam omogućuje da proširimo svoju percepciju i bolje djelujemo u svakodnevnom životu.
Danas mnogi ljudi svakodnevno prakticiraju barem neki oblik meditacije.
Pojam meditacije je populariziran u današnjem svijetu zahvaljujući mnogim slavnim osobama koje su ju prakticirali - Beatles, Madonna, Tina Turner.
Kroz meditaciju se spontano razvija osjećaj pripadnosti i povezanosti s cijelom kreacijom, pri čemu prirodno rastu svijest, suosjećanje i ljubav.
Meditacijom se možete riješiti stresa i loših obrazaca uma te dobiti viši uvid i oslobađanje od negativnih emocija.
Znanstveno je dokazano da meditacija može ojačati um, poboljšati zdravlje neurona, povećati inteligenciju i sreću.
Svakodnevnom meditacijom možete značajno poboljšati kvalitetu vašeg života.

Univerzalni lijek za sve

Meditacija nije samo vježba ili tehnika disanja. Ona nema veze s hipnozom ili magijom.
Korijen riječi meditacija dolazi od latinske riječi meditare ili grčke riječi medjha što znači „prebivati unutra, misliti ili udubiti se u sebe“.
Na sanskrtu se meditacija naziva dhjana, odnosno, „potpuna svjesnost“.Ovi nazivi ukazuju na to da je meditacija tehnika samospoznaje i proširenja svijesti kojom se postiže harmonija tijela, duha i emocija te se tako razvija osobnost, sreća i zdravlje.
Postoji mnogo vrsta meditacija koje se dijele na tri osnovna oblika: meditacija na zvuk (mantru), formu i simbol.
Svaka meditacija budi unutarnju svijest, tišinu i bezgraničan mir.
Meditaciju trebamo razumjeti kao znanost o duhu i kao univerzalni lijek za svakog čovjeka.
Kada nas boli glava, uzmemo lijek za glavobolju. Isti lijek koristimo svi bez obzira na spol, dob, boju kože, nacionalnost i religijsku pripadnost.
Sve nas muče isti problemi - depresija, ljutnja, ljubomora, mržnja, zavist, nemogućnost da ostvare svoje želje…
Meditacija je univerzalan kozmički lijek koji pomaže riješiti ove probleme i iskusiti bezgraničnu sreću i zadovoljstvo.

Efikasna zaštita od stresa

Danas je svima poznata riječ stres, ali ono što ne znamo je da je stres uzrok čak 75% bolesti i 50% smrtnih slučajeva.
Prekomjernim izlaganjem stresu oštećujemo hipotalamus te opterećujemo živčani, endokrini i krvožilni sustav.
Javlja se poremećaj pokreta, smanjuje se mogućnost regeneracije, povećava se udio masnoća u području abdomena.
Stres remeti funkcioniranje tiroidne žlijezde, dolazi do stvaranja ugrušaka u krvi, povećava se rizik od srčanih udara.
Svaka promjena u našem životu, bilo da je dobra ili loša, može uzrokovati stres u psihosomatskom sustavu.
Kako se danas okolina brzo mijenja, ona zahtijeva da se mi mijenjamo zajedno s njom, pa tako nailazimo na stalne zahtjeve za prilagodbom koje često ne možemo ispuniti.
Meditacija je polagan i postupan proces unutarnjeg rasta koji nam omogućuje da postanemo svjesni svoje beskonačne prirode i mogućnosti koje se nalaze unutar nas.
Meditacija smiruje, daje osjećaj zadovoljstva, potiče osobni rast i kreativnost te poboljšava sposobnost prilagođavanja i prihvaćanja.
Upravo je zbog toga meditacija najbolji način suprotstavljanja svakodnevnom stresu.
Premda se ono najvažnije događa na suptilnim razinama koje ne možemo vidjeti, znanstvenici su zadnjih dvadesetak godina uspjeli dokazati utjecaj meditacije na fiziologiju i psihologiju čovjeka, te njegovu okolinu.

Harmonizacija svih aktivnosti

Meditacija je najmoćniji način harmonizacije te ispravljanja fizioloških nepravilnosti i poremećaja jer kroz nju direktno utječete na sam uzrok bolesti koji se zapravo nalazi u suptilnijim dijelovima našeg bića.
Meditacijom jačate fizičko, mentalno i duhovno zdravlje i time postajete otporniji na bolesti i stresne situacije u kojima se možete naći.
Kada je vaš um miran i odmoran, tada ga fiziologija prati i podržava.
Znanstveno je dokazano da tijekom meditacije dolazi do potpune sinkronizacije moždanih valova, normaliziranja metabolizma, dubokog odmora, snižavanja krvnog tlaka, harmonizacije simpatičkog i parasimpatičkog živčanog sustava.
Meditacija opušta živčani sustav čija je napetost čest uzročnik mnogih bolesti.
Utjecaj meditacije na zdravlje:


smanjuje anksioznost i stres
opušta i harmonizira sustave tijela
smanjuje kronične boli
liječi nesanicu
opušta trbušne mišiće
jača endokrini i živčani sustav
pospješuje razgradnju mokraćne kiseline
poboljšava koncentraciju
potiče mladolikost i zdravlje


Pomladite vaš mozak!

Poznato je da čovjek koristi samo 5 - 10% mozga, dok je ostali dio mozga potpuno neiskorišten i uspavan.
Znanost je dokazala da meditacijom možemo ojačati fizičku strukturu mozga i osvijestiti njegove uspavane dijelove.
Skeniranje mozga pokazalo je da ljudi koji meditiraju povećavaju gustoću dijelova mozga koji su zaduženi za pažnju i analizu podražaja.
Za vrijeme meditacije dolazi do pojačane aktivnosti područja sive tvari poput desnog hipokampusa, desne sive tvari u orbito-frontalnom korteksu, desnog talamusa i lijevog donjeg sljepoočnog režnja.
Meditacijom također usporavate proces starenja mozga, što je vrlo bitno jer se mozak s vremenom stanjuje, a misaoni procesi slabe.
Meditacijom potičete rad neurona pa time i stvaranje impulsa, veza i procesa mišljenja.
Meditacija pročišćava um i potiče bolje organiziranje, brže učenje i pospješuje koncentraciju.
Stoga je ona vrlo praktična tehnika za svakog čovjeka, bez obzira na zanimanje i profesiju.
Utjecaj meditacije na psihologiju čovjeka:


oslobađa depresije i povećava osjećaj zadovoljstva
izgrađuje osobnost i proširuje mentalni potencijal
poboljšava sposobnost učenja, opažanja i pamćenja
povećava inteligenciju, kreativnost i koncentraciju
jača samopouzdanje
razvija ličnost i pomaže se riješiti loših navika


Postanite sretna i ispunjena osoba

Kao kada se dobro naspavate i odmorite, probudite se svježi i poletni - cijeli dan vam je produktivan, sretan i ispunjen.
Kao kada operete ogledalo pa sve izgleda jasnije, tako meditacijom dobivate svježinu percepcije u svakodnevnim aktivnostima.
Redovite meditacije ujutro i navečer omogućuju pozitivan i ispunjen pristup u svakodnevnoj aktivnosti te pozitivno djelovanje na druge ljude.
Veliki osobe poput van Gogha, Bacha, Mozarta imali su kristalno jasnu i čistu percepciju.
Oni su maksimalno koristili svoj potencijal i uvjete u kojima živjeli.
Cilj meditacije i različitih tehnika disanja je upravo to - da osoba postane sretna, ispunjena, kreativna i ostvari svoj mentalni potencijal u potpunosti.

okana
14.12.2013., 20:32
Jogurt (Lactobacillus bulgaricus)


http://www.kuhinjica.rs/showpic.aspx?w=637&h=300&img=/images/article_pic/jogurt.jpgJogurt je mlečni napitak koji se dobija fermentacijom mleka pomoću bakterija. Mleko se zagreva na temperaturi od 42-45 stepeni Celzijusa a zatim se nakon 2-4 sata mleko ukiseli i dobija se jogurt. Jogurt je kao napitak poznat još od pre 4000 godina kada su ga pripremali nomadski narodi na teritoriji Balkanskog poluostrva.
Nutritivne vrednosti (100g)


Energetska vrednost porcije:
58.8 kcal


Sadržaj ukupnih masti:
1.5 g


Sadržaj natrijuma:
67.6 mg


Kalijum
229.4 mg


Sadržaj ugljenih hidrata:
7.1 g
Za razliku od mleka koje zbog sadržaja laktoze ne mogu konzumirati sve osobe jogurt je kao napitak dostupan svim konzumentima. Prilikom procesa fermentacije laktoza iz mleka prelazi u kiselinu. Jogurt ima veću gustinu od mleka. Nastaje procesom fermentacije pomoću bakterija koje se dodaju u mleko. Mleko se zgreva na temperaturi 42-45 stepeni Celzijusa. Tokom kuvanja se u mleko dodaju bakterije i nakon kuvanja mleko se nakon nekoliko sati pretvara u jogurt. Jogurt se može dodavati u mnoga jela. Danas se sve više u jogurt dodaju arome voća kao i samo voće kako bi se dobio izvrstan napitak za osveženje. S obzirom na kiseli ukus jogurt je dobar za pripremu marinada za meso.

Nutritivna vrednost: Jogurt je bogat proteinima (http://www.kuhinjica.rs/nutricionizam/zdravlje/a-koliko-vi-trosite), kalcijumom, vitaminom B2 (http://www.kuhinjica.rs/nutricionizam/zdravlje/vitamin-b2-riboflavin-za-lepu-kozu-i-miran-san) i vitaminom B12. Konzumiranje jogurta preporučuju se pri opštoj iscrpljenosti,anemiji (http://www.kuhinjica.rs/nutricionizam/zdravlje/pravilna-ishrana-i-anemija) (malokrvnosti), u slučaju bolesti jetre, bubrega i srca, a i prilikom čira na želucu. Takođe, jogurt se koristi i u medicini, konkretno za sprečavanje diareje uzrokovane antibioticima i za lečenje problema sistema za varenje.

okana
16.12.2013., 19:28
OVA KINESKA BILJKA UBIJA 98 POSTO ĆELIJA RAKA U SAMO 16 SATI: Ime joj je “slatki pelin” (http://doznajemo.com/2013/12/16/ova-kineska-biljka-ubija-98-posto-celija-raka-u-samo-16-sati-ime-joj-je-slatki-pelin/)http://doznajemo.com/wp-content/uploads/2013/12/kineskabiljka.jpg (http://doznajemo.com/wp-content/uploads/2013/12/kineskabiljka.jpg)Prema istraživanjima koja su objavljena u “Life Science”, artemisinin – derivat biljke Sweet wormwood (Artemisia Annua L., doslovan prijevod sa engleskog – slatki pelin) korišten u kineskoj medicini – može ubiti 98 posto ćelija raka grudi za manje od 16 sati.
Oglasi:

Ako se biljka koristi sama uzrokuje 28-postotno smanjenje ćelija raka grudi, ali u kombinaciji sa željezom, Sweet wormwood je uspio “izbrisati” rak gotovo u potpunosti. Štaviše, na normalne stanice grudi nije gotovo ni bilo uticaja u ovom eksperimentu.Artemisinin je bio korišten u prošlosti kao snažno antimalarijsko sredstvo, ali sada je dokazano da je efikasan i protiv raka. Kada je subjektima u objavljenoj studiji dodano i željezo, koje se često nakuplja u tkivu grudi ali naročito u ćelijama zaraženim rakom, artemisinin je selektivno napadao “loše” ćelija, dok one “dobre” nije dirao.
- Sve zajedno, naši rezultati dokazuju da artemisininovo ometanje E2F1 transkriptivnog faktora posreduje u zaustavljanju ćelijskog kruga ćelija raka grudi i predstavlja kritični transkripcijski put kojim artemisinin kontrolira rast reproduktivnih stanica raka – kažu u zaključku istraživanja laboratorija za rak, Univerziteta u Kaliforniji.
Željezo se skuplja u kancerogenim ćelijama sa posebnim receptorima koje im pomažu u dijeljenju ćelija (zvanim “transferrin” receptori). Normalne ćelija vjerovatno također imaju ove receptore, ali kancerogene ih imaju u većim količinama, i prema tome mogu biti ciljane kombinacijom željeza i artemisinina.
Dosad je bilo puno eksperimenata koji dokazuju da je artemisinin može efikasno ukloniti bolest uz prisutnost željeza. Taj ekstrakt je korišten hiljadama godina u Kini protiv maralije. Parazit malarije ne može živjeti u prisutnosti artemisinina jer je pun željeza. Bioinženjeri Henry Lai i Narendra Singh sa Univerziteta u Washingtonu, Seattle, su istraživači koji su prvi ovo otkrili.
Ovdje (http://ar.iiarjournals.org/content/24/4/2277.abstract) možete vidjeti njihovo istraživanje kojim je dokazano da kancerogene stanice doživljavaju apoptozu ili vlastito uništavanje.
Dosad je ovaj ekstrakt bilo teško nabaviti po povoljnijim cijenama, ali s povećanim interesom za ovu biljku i cijena bi mogla biti prihvatljivija.
Francuski proizvođač lijekova “Sanofi” očekuje proizvodnju 50 do 60 tona artemisinina svake godine, nadajući se da će zadovoljiti potražnju svjetskog tržišta.

okana
19.12.2013., 11:00
http://www.nazdravlje.me/getimage.php?img=1387200573.jpg&w=620&h=350&exact
Alternativna medicina (http://www.nazdravlje.me/ljepota-i-zdravlje/alternativna-medicina)Riješite se bolova u leđima jednostavnim i jeftinim japanskim receptom koji možete napraviti sami
Oni koji su probali ovaj recept kažu da su nakon samo nedelju dana uzimanja ovog pripravka bolovi jednostavno nestali. Oni koji često pate od ukočenog vrata i bolova u leđima dobro znaju koliko to može biti naporno i mučno. Mi vam predstavljamo recept koji će “popraviti” vaše zglobove i održati ih u dobroj kondiciji, a istovremeno vam može pomoći da se riješite bolova u leđima.Jednostavno je i jeftino!U najbližoj prodavaonici kupite 150 grama jestive želatine, one koju inače koristite za kolače. Ova doza će vam biti dovoljna za mjesec dana.Navečer stavite dvije ravne žličice u četvrt čaše hladne vode, promiješajte da se sve grudice razbiju i ostavite da stoji do jutra.Tijekom noći želatina će nabubriti i pretvoriti se u žele i tu masu pojedite na prazan želudac.Nećete pokvariti djelovanje ako je pomiješate sa sokom ili jogurtom ili dodate malo šećera ili meda.Oni koji su probali ovaj recept kažu da su nakon samo tjedan dana uzimanja ovog pripravka bolovi jednostavno nestali. Vi ga konzumirajte mjesec dana, a zatim napravite pauzu od šest mjeseci i nakon toga ponovite cijeli postupak.Na ovaj način ćete doslovno “podmazati” svoje zglobove.Želatina je proizvod životinjskog podrijetla koji se dobiva hidrolizom kolagena ili iz goveđih kostiju. Ovaj pripravak, ne samo da oporavlja zglobove i kosti, već održava i zdravu kožu, povećava mentalnu stabilnost, metabolizam i poboljšava kvalitetu i rast kose i noktiju.

Srodni tek

baton
19.12.2013., 15:15
Zagrljaj je nekad delotvorniji od lijeka Kad smo neraspoloženi ili tužni, čvrst zagrljaj dobro dođe, a stručnjaci kažu da ova pojava ima i naučnu osnovu. Naime, utješni zagrljaji i dodiri zaista pomažu i smanjuju bol.

Švedski naučnici tvrde da bol koja nastane kad se koža zagrije do temperature kad osjetimo neprijatnost može da se umanji ako bolno mesto nježno protrljamo mekanom četkicom. To objašnjava zašto roditelji instinktivno grle i ljube dijete kad padne. Čak i utješna ruka na ramenu u trenucima krize ima dejstva. Naučnici su takođe utvrdili da je naša koža prepuna nervnih vlakana koja se pokreću kad nas neko grli, mazi ili nežno dodiruje. Oni tad odašilju informacije u dio mozga zadužen za osjećanja i stvara se osjećaj zadovoljstva. Upravo aktivacija ovih „vlakana zadovoljstva“ ili C vlakana zaustavlja druga vlakna da raznose poruke o bolu u mozak.

Profesor Francis McGlone iz firme Unilever koji je otkrio C vlakna kaže da zagrljaji i njega tijela i lica poput češljanja kose imaju veoma važnu ulogu u stvaranju osjećaja zadovoljstva. „Ako gledate nekoga ko mazi i grli drugu osobu ili majku koja grli dijete, imajte na umu da su ti pokreti rezultat aktiviranja C vlakana i oni su osnova odgoja i njegovanja. Svima bi nam dobro došlo više zagrljaja i nježnih dodira. Jedno istraživanje je dokazalo da pacijenti bolje podnose loše vijesti ako ih ljekar pritom dodirne“, rekao je profesor McGlone.

đizlija
19.12.2013., 17:16
dvije suhe šljive riješavaju mnoge probleme

mermaid
19.12.2013., 18:39
Jedna jabuka dnevno može da spriječi srčani udar, a novi nalazi naučnika potvrđuju staru poslovicu prema kojoj vam ljekar neće biti potreban ako konzumirate jabuke.

OBOJENA PTICA
23.12.2013., 20:49
dvije suhe šljive riješavaju mnoge probleme

Gdje nađe baš dvije?

okana
23.12.2013., 20:58
Gdje nađe baš dvije?
Mozeli tri i vise?:D:D

baton
23.12.2013., 22:23
Mozeli tri i vise?:D:D

Zakon hosaf :D

Jest da nekad protjera...:sakomuglavu:

okana
23.12.2013., 22:50
Zakon hosaf :D

Jest da nekad protjera...:sakomuglavu:
jest da ima jos onih krusaka divljih u njemu:):)

okana
23.12.2013., 22:51
Imate problema sa koncentracijom? Odmah u kuhinju po ovaj začin!

Ako vam koncentracija pada, a morate biti u top formi i posvetiti se učenju (ili nekoj drugoj aktivnosti koja traži koncentraciju), znajte da vam je prirodno i brzo rješenje najverovatnije nadohvat ruke. Preskočite kopanje po frižideru i okrenite se dijelu kuhinje gde čuvate začine!


http://4.bp.blogspot.com/-Yti1kNkCL1s/UoM75w1G_II/AAAAAAAAAbU/Qw_RgmDSGWw/s400/ruzmarin_1384264862_670x0.jpg (http://4.bp.blogspot.com/-Yti1kNkCL1s/UoM75w1G_II/AAAAAAAAAbU/Qw_RgmDSGWw/s1600/ruzmarin_1384264862_670x0.jpg)


Ruzmarin

Naime, udisanjem mirisa ruzmarina možete poboljšati brzinu i tačnost pri izvođenju određenih mentalnih zadataka. Istraživanje objavljeno u časopisu Therapeutic Advances in Psychopharmacology pokazalo je da oni koji su izloženi mirisu ruzmarina brže i tačnije rješavaju zadatke.


Dakle, zapalite aroma lampicu s uljem ruzmarina ili na radnom stolu držite grančicu ove vrijedne biljke.:ympeace::ympeace:

okana
23.12.2013., 22:54
:loler::loler:;)


Cimet - Začin životahttp://3.bp.blogspot.com/-leH6_gs3qZ4/Ua9NE4O_2jI/AAAAAAAAAL8/rmRJHlioEVc/s400/cimet-300x200.jpg (http://3.bp.blogspot.com/-leH6_gs3qZ4/Ua9NE4O_2jI/AAAAAAAAAL8/rmRJHlioEVc/s1600/cimet-300x200.jpg)


Cimet - Začin života

Kad bi majke u stara vremena stavile komadić kore cimeta u džep svoga djeteta, učinile bi to s posebnom namjerom. Naime, željele su svoga mališana zaštititi od prehlade i zaraza. U narodnoj medicini cimet se još uvijek koristi protiv prehlade i za dezinfekciju, a novija znanstvena istraživanja dodatno su otkrila niz ljekovitih svojstava cimeta. Najvažnije otkriće je da cimet za oko 25% smanjuje razinu šećera u krvi dijabetičara


Cimetovac (Cinnamomum zeylanicum) je 6-12 m vi¬soko tropsko drvo iz porodice lovora (Lauraceae). To je zimzeleno drvo čiji su jajoliki listovi u početku crvene boje, a kasnije postaju kožasti i zeleni, s gornje strane sjajni, a na naličju svjetliji. Cvjetovi cimetovca su žućkastobijele boje, a javljaju se na krajevima grana skupljeni u metličasti cvat. Iz njih se razvijaju plodovi – tamnoplave bobe nalik na masline. Plodovi nisu jestivi, ali iz njih dobiva vosak za mirisne svjetiljke.Cvjetovi neugodna, a kora ugodna mirisa


Cvjetovi cimetovca imaju neugodan miris, ali zato su kora, listovi i plodovi ugodna mirisa. Posebno mirisna je kora koja se još od biblijskih vremena koristi kao aromatičan začin. Za dobivanje cimeta, slatkaste mirodije finog mirisa, koristi se osušena unutarnja kora sa mladih stabala i tankih grančica. Nakon što se kora oguli, vanjska kora se baca, a unutarnja se suši. Tijekom sušenja, unutarnja kora se uvija u štapiće promjera do 2,5 cm. Takav, u štapićima, ili pak u obliku praha, cimet dolazi na tržište.


Cejlonski cimet i kasija


Cimet potječe iz jugoistočne Azije, iz Cejlona i Kine, no uzgaja se i na Javi, u Indiji, Indoneziji, Brazilu i Egiptu te izvozi u gotovo sve zemlje svijeta, lako postoji više od 100 vrsta cimeta, dvije najvažnije vrste su cejlonski cimet (Cinnamomum zeylanicum) i kasija (Cinnamomum cassia). Kasija je vrsta koja se najčešće nalazi u našim trgovinama, a ima oštru i peckavu aromu, snažan miris i nižu cijenu od cejlonskog cimeta. Za dobivanje kasije sijeku se cijele grane i mala stabla što štapićima daje grublju teksturu, dok je cejlonski cimet svjetlije boje, blage i tople arome, intenzivnog mirisa i fine teksture.


Cimet kroz stoljeća


Cimet je jedan od najstarijih začina. Njegova uporaba kao začina, ali i kao lijeka, seže daleko u povijest. Prvi zapisi o njemu datiraju iz razdoblja oko 2700 godina prije Krista, gdje je opisan u jednoj od najstarijih knjiga o upotrebi biljaka u kineskoj medicini. Spominje se i u Bibliji, te u djelima Herodota i ostalih starih klasičnih pisaca.
Još su stari Egipćani obogaćivali cimetom okus brojnih jela i napitaka, liječili razne bolesti te ga koristili kao sredstvo za balzamiranje. Stari Rimljani su ga koristili za izradu ljubavnih napitaka i parfema, a jedno vrijeme je bio toliko cijenjen da ga se čak smatralo dragocjenijim od zlata. Potrebe za cimetom kroz povijest bile su tolike da su pokrenule i brojna istraživačka putovanja. Osim toga, cimet je u srednjem vijeku bio jedna od prvih roba koje su se razmjenjivale između Europe i Bliskog istoka.


Ljekovitost cimeta


Svoja ljekovita svojstva cimet može zahvaliti trima i osnovnim komponentama eteričnog ulja koje se nalazi u njegovoj kori: cimetnom aldehidu, acetatu i alkoholu. Osim eteričnog ulja, kojeg u unutarnjoj kori ima najmanje 1-2%, kora sadrži i tanine i šećer. Od minerala, cimet obiluje manganom, željezom, kalcijem, bakrom i cinkom, a izvrstan je izvor vitamina B2, B6, C i K. Energetska vrijednost 100 g cimeta iznosi čak 261 kcal, s udjelom od oko 4% bjelančevina, 80% ugljikohidrata i samo 3% masti. Vanjska kora drveta nema ljekovita svojstva, već samo njezin unutarnji sloj. Zbog obilja ljekovitih svojstava, cimet se ne preporuča samo kao začinski dodatak slasticama već i namirnicama koje se svakodnevno konzumiraju. Osim što potiče apetit i pospješuje probavu, cimet čisti krv, jača srce, pospješuje bolji rad bubrega i umiruje živce. Cimet povoljno djeluje na kosti i zglobove, zaustavlja unutarnja krvarenja te neutralizira štetno djelovanje slobodnih radikala. Cimet ima i fungicidno djelovanje, što znači da uništava gljivice i sprječava njihov rast. U tradicionalnoj kineskoj medicini cimet slovi kao lijek protiv prehlade i gripe, a što je zasluga djelovanja hlapljivih komponenata i toplinskog učinka na organizam. Naime, u cimetu su sadržani salicilati koji snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu te imaju analgetičko i protuupalno djelovanje.


Nova znanstvena otkrića o cimetu


Drevna primjena cimeta kao lijeka pobudila je zanimanje i suvremene medicine za ovaj začin. U novije vrijeme pokrenuta su mnogobrojna znanstvena istraživanja kojima se došlo do zapanjujućih otkrića. Tako se, primjerice, otkrilo da je cimet vrlo djelotvoran protiv šećerne bolesti jer se svakodnevnim uzimanjem samo pola žličice cimeta za oko 25% smanjuje razina šećera u krvi. Aktivni sastojak cimeta, poznat pod nazivom MHCP, oponaša inzulin, aktivira njegove receptore i djeluje zajednički s njime u stanici, smanjujući tako razinu šećera u krvi. Mnoge pretile osobe pate od povišene razine šećera u krvi, što ima za posljedicu snažne napadaje gladi. Cimet i ovdje pomaže: snižava razinu šećera i lošeg LDL kolesterola u krvi pa tako pomaže i u mršavljenju.


Znanstveno je također utvrđeno da cimet sprječava preveliko grušanje krvi, koje može imati štetno djelovanje. Osim toga, cimet smanjuje razinu masnoća tj. lošeg kolesterola i triglicerida u krvi, a time i rizik od bolesti srca i krvnih žila. Cimet posjeduje svojstvo zaustavljanja rasta bakterija i gljivica, uključujući i za mnoge problematičnu Candidu.


Do neobičnog otkrića znanstvenici su također došli proučavajući djelovanje cimeta na psihu. Istraživanja su pokazala da povremeno udisanje mirisa cimeta i metvice povećava budnost za volanom te smanjuje tjeskobu ili osjećaj frustriranosti kod vozača koji svakodnevno automobilom prelaze iste dionice. Osim toga, pikantan miris cimeta potiče rad mozga, poboljšava koncentraciju, vizualno pamćenje i brzinu reagiranja.Ljekovita sredstva i primjena cimeta

• Glava: Cimet pomaže protiv glavobolje i migrene.
• Usna šupljina: Cimet dezinficira sluznicu usta i desni, otklanja zadah iz usta, a stavljen na bolesni zub, pomaže protiv zubobolje.
• Dišni organi: Cimet smiruje kašalj, olakšava iskašljavanje te pomaže protiv grlobolje, promuklosti, prehlade, gripe, bronhitisa i upale pluća.
• Srce: Cimet jača srce, pospješuje bolji rad srca i štiti od infarkta srca.
• Krvne žile: Cimet jača stijenke krvnih žila i pospješuje cirkulaciju krvi.
• Krv: Cimet čisti krv, sprječava grušanje krvi, smanjuje razinu šećera, kolesterola i triglicerida u krvi te pomaže protiv previsokog krvnog tlaka.
• Probava: Cimet potiče apetit, pospješuje probavu i pomaže protiv probavnih tegoba, posebno mučnine i povraćanja.
• Želudac: Cimet jača želudac, smiruje upalu sluznice želuca te pomaže protiv povišene želučane kiseline, gastritisa i čira na želucu.
• Crijeva: Cimet pospješuje bolji rad crijeva, smiruje upalu sluznice crijeva i zaustavlja proljeve.
• Bubrezi i mokraćni mjehur: Cimet pospješuje bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće, dezinficira mokraćni sustav i štiti od infekcija.
• Ženske bolesti: Cimet pomaže protiv prejakih menstruacija.
• Kosti i zglobovi: Cimet smiruje upale i ublažava bolove u kostima i zglobovima te pomaže protiv reume, artritisa i gihta.
• Mišići: Cimet ublažava bolove i grčeve u mišićima.
• Duševne tegobe: Cimet umiruje i jača živce te poboljšava koncentraciju.
• Koža: Cimet dezinficira kožu, steže tkivo i zaustavlja krvarenja, te pomaže protiv gljivica.
:D

okana
25.12.2013., 19:39
2013
Da li imate problema sa kamenom u bubregu ili sa pjeskom u mokračnim kanalima, možete se rješiti muka uz narodni lijek koji možete pripremiti sami za sebe kod kuće i to za veoma kratko vrijeme.http://www.narodnilijek.com/web/wp-content/uploads/kamen-u-bubregu1.jpg
Čaj koji rastvara pjesak i kamence u bubrezima i mokraćnom mjehuru, Pri mokrenju i krv iz mokraće, priprema se tako da se 1 velika žlica mješavine jednakih dijelova preslice i borovice (Fructus jumperi) s malo pelina (Artemisia absynthium) kuha 5 min s 2,5 dl vode, zatim to ostavi da poklopijeno stoji 15 min i onda procijedi.
Popije se 1 šalicu odmah, a ostata svaki sat po gutljaj. Pri tom je izvanredno korisna parna sjedeća kupka u odvaru od 1,5 kg svježe ili 25 dkg suhe preslice na 10 l vode. Jaki grčeviti bolovi pri izlasku kamenca iz bubrega, žučnog ili mokraćnog mjehura odmah će prestati.
Isti čaj jača želudac, kad se pije topao ujutro natašte, osobito ako mu se doda još i jednaka količina kičice (Erytnraea centaurium).
Protiv kronične upale bubrega i visokog tlaka dobro je 3 velike žlice mješavine od po 40 g preslice i lišća breze te 20 g imele kuhati 10 min. u 1 l vode, ostaviti to da stoji preko noći a ujutro procijediti. Pije se u 5 obroka u toku dana.:ympeace:

okana
25.12.2013., 19:41
Ljekovito djelovanje Anisahttp://www.narodnilijek.com/web/wp-content/uploads/anis1.jpgAnis (latinski naziv pimpinela anisum) je jednogodišnja biljka koja izraste od pola do jednog metra visine. Ima granatu, pahuljastim dlačicama pokrivenu šuplju stabljiku, s okruglasto nazubljenim, uskim lancetastim bijelim cvjetovima. Donji listovi sastoje se od tri okruglasto urezana listića, srednji listovi su prstenasti, a gornji usko krpasto razdijeljeni. Plod je jajastog oblika, prema vrhu sužen, a sa strana malo stisnut, dugačak tri do šest milimetara.

Boja ploda je svijetlo zeleno-siva. Za lijek se upotrebljava plod, odnosno zrelo sjeme što se sabire samo po suhom vremenu. Rasprostranjen je na planinskom području, prenosi sajt „Herbateka”.

Ljekovito djelovanje ove biljke. Sjeme anisa djeluje protiv nadimanja, umiruje grčeve, jača želudac i pospješuje probavu i odvod štetnih sokova iz organizma te čisti krv i jača živce. Čisti pluća od sluzi, želudac, bešiku i bubrege, jača probavne organe, popravlja neurednu menstruaciju te otklanja nesanicu. Također se koristi u industriji kolača i slatkiša, kozmetičkih proizvoda i proizvodnji likera. Po čitavom svijetu postoje likeri i rakije s mirisom anisa, poput francuskog pernoa, turskog specijaliteta raki, grčkog uza i makedonske mastike.

Pravi anis se danas upotrebljava tek u neznatnim količinama jer ga je potisnuo zvjezdoliki anis koji ima miris i ukus anisa, ali botanički nije ni u kakvoj vezi s njim.
Anis djeluje protiv nadimanja, smiruje grčeve i ubrzava probavu. Ako jedete previše masne hrane, jake začine, ili prepržena jela, probava se odvija sporije ili je vrlo otežana, a jetra trpi.

Nemojte se čuditi mučnini nakon preobilnih masnih i začinjenih obroka. Ostali simptomi (treba paziti kada se javljaju, jer i druge teže bolesti imaju iste simptome!) su povraćanje, glavobolja, vrtoglavica.

Valja još znatiPijte tri do četiri puta dnevno čaj od anisa sa pola kašičice meda i svježim listićem mente. Mljeveni anis brzo gubi ukus i miris, pa ga treba mljeti neposredno prije upotrebe. Drugi nazivi za anis su i anason, aniš, slatki janež, slatki komorač, slatki kopar i slatki kumin.