PDA

View Full Version : Triebljenje Bosnjakamujo mali
18.12.2010., 12:35
TRIEBLJENJE BOŠNJAKA: SRPSKA AGRARNA REFORMA I KOLONIZACIJA 1918.

Rijetko je u svijetu jedan narod uspio da u posljednjih 150 godina prosiri svoj drzavni teritorij i protjera nesrpske narode, kao sto su to postigli Srbi. Interesantno je naglasiti da se taj njihov uspjeh ne temelji napobjedama u ratu, nego za pregovarackim stolovima, uz podrsku njihovih ratnih saveznika. Uza Srbija, koja je obuhvacala Beogradski pasaluk, poslije Balkanskih ratova 1912. i 1913. godine prosirila se teritorijalno na Kosovo,dio Sandzaka i tzv. jugoslavensku Makedoniju. U tijeku prvog Balkanskog ratasrpske postrojbe su u tim podrucjima pocinile zlocin genocida nad Albancima,Bosnjacima i Makedoncima. Palili su citava naselja ubijajuci civilnostanovnistvo na najprimitivniji nacin, nozevima, sjekirama i tupim drvenimmaljevima. Takav zlocin nije bio zabiljezen u Europi od Selidbe naroda.Progon nesrpskog stanovnistva nastavio se poslije uspostave srpske vlasti,pa je doslo do masovnog iseljavanja, sto je uvjetovalo izmjenu demografskestrukture i provodjenje srpske kolonizacije na oteta imanja prognanika.Prvo navedeno prosirenje srpskog teritorija, na kojem je provedena kolonizacija predstavlja pocetak realizacije politickog programa, koji je definiran u "Nacertaniju" iz 1844. godine, Ilije Garasanina.

Srpska ideologija osvajanja teritorija................ http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=39829


Sažetak

Nakon Balkanskih ratova 1912. i 1913. poceo se primjenjivati nacertanijevski nacionalni program velikosrpskog hegemonizma, kolonizacijom srpskog stanovnistva na osvojenim teritorijama Kosova, dijela Sandzaka i tzv. jugoslavenske Makedonije. Taj proces kolonizacije srpskog stanovnistva preko Drine intenziviran je poslije Prvog svjetskog rata, kada je stvorena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, 1918. godine. Medju prvim zakonskim aktima nove drzave bila je Agrarna reforma 1918. godine, radi kolonizacije i promjene demografske i vlasnicke strukture stanovnistva. Ona je najdrasticnije provedena u Bosni i Hercegovini, nad zemljoposjednicima Bosnjacima muslimanima, od kojih je oduzeto 1.286.227 hektara poljoprivrednog i sumskog zemljista kasnije podijeljenog na 249.518 srpskih obitelji. Na isti nacin postupljeno je prema muslimanima zemljoposjednicima u ostalim dijelovima Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca pa i onima koji suzivjeli u Makedoniji, Kosovu i Metohiji, te Sandzaku i Crnoj Gori. Na pripadnike islamske vjeroispovijedi otpada 3/4 od ukupnog zemljista, koje je oduzeto agrarnom reformom od 1918. i 1919. godine, sto ih je dovelo u tezak ekonomski polozaj i prisililo na iseljavanje u Tursku. Iz prezentiranog razmatranja se vidi da je u Hrvatskoj (Dalmacija, Slavonija), Vojvodini i Sloveniji agrarna reforma primijenjena na krupne zemljoposjednike, pa im je oduzeto 406.981 hektar zemljista, sto je ispod 1/4 ukupnog zemljista, te je podijeljeno na 316.762 srpske obitelji. Ukupno je agrarnom reformom oduzeto 1.924.307 hektara zemljista i podijeljeno na 614.603, pretezito srpske, obitelji. Na taj nacin, prema primijenjenoj metodologiji u analizi proizlazi da je blizu 2.450.000 clanova obitelji dobilo u vlasnistvo i posjed obradivo i sumsko zemljiste, pa je time izvrsena prva kolonizacija srpskog stanovnistva, s cime je izmijenjena demografska i vlasnicka struktura nad zemljistem u prvoj Jugoslaviji.


http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=39829


mujo mali napisao:.... svi, i ovi i oni nam rade, radili su i radit ce o glavi.

Evita
18.12.2010., 13:03
Zaista istinito napisano i uvjek sam mislila da mi opasnost prijeti samo od strane onih koji su godinama bili optuživani za tri***ljenje Bošnjaka.
Zato se često upitam šta je sa onim Bošnjacima koje su uklanjali oni po vjeri isti samo zato što nisu isto mislili ili su kojim slučajem svoju vjeru izdali.
Historija bi trebala da se mijenja i da počne upirati prstom u one koji su svoju braću po vjeri uklanjali jer su za to bili plaćeni.
Ako se bojiš osvete onog drugačijeg i čuvaš se.Ali kad se ne čuvaš jer u svoga ne sumnjaš tada platiš životom svojim .I zato koliko god Historija nudila istinu o prošlosti u njoj nikad neće biti toliko iskrenosti jer se uvjek trudi prikriti stvarnu istinu kako su se braća po vjeri ubijala da bi vlast profitirala.
Sve što sam doživjela negativno u ovom ratu doživjela sam od Bošnjaka i dan danas sam njihova žrtva samo zato što nemislim kao oni.
Svu moju imovinu su opljačkali Bošnjaci.
Da su to uradili Srbi-imala bih koga tužiti a ovako nemam koga jer iako su grad opljačkali opet bogati nisu postali.
Najbolnija istina bi bila ona koja bi priznala tri***ljenje Bošnjaka od strane Bošnjaka počevši od Nedžada Ugljena pa nadalje.

mujo mali
18.12.2010., 13:52
U pravu si evita 100%, zato nam svi pucaju od smijeha na sve strane.........

Evita
18.12.2010., 14:32
U pravu si evita 100%, zato nam svi pucaju od smijeha na sve strane.........Žao mi je što sam u pravu ovaj put moj poštovani kolega.Puno bih sretnija bila da se mogu pridružiti ovoj Historijskoj optužbi i reći -da oni si ti koji nas tri***e i oni su ti koji nas mrze pa nas zato nestaje.Ali ja to neću reći jer sam osjetila šta znači sve ove godine kada Bošnjak želi da uništi Bošnjaka,da ga ponizi,da mu dijete uništi i to je ono što me boli.
Ljubav i pažnja drugačijeg od mene mi je nebitna ali i nju ću pokušati zaslužiti svojim djelima.Kada će Bošnjaci priznati sebi da su bili žrtve svojih Bošnjaka i to za pare su ih jeftino prodavali.Priznajem samo Historiju koja će uprijeti prstom u one koji su na slabosti Bošnjaka profitirali,koji su ih izdali zarad svojih ciljeva ,koji su ih doveli dotle da obore glavu i nevide kako im djecu uništavaju.
Nema te nacije koja može uništiti nekoga ako taj neko zna da poštuje sebe i svoje korjene.Mi korjene tražimo tamo gdje se nismo rodili ,mi ubijamo sve što vrijedi da bi oni bezvrijedni našli svoje mjesto.Mi smo gledali dok su Bošnjake tri***ili i tome se radovali.Tako je radio i Milošević uništavajući one što nemisle kao on.Tako je radio Tuđman i tako rade svi da bi ostvarili svoje bolesne ciljeve.Uništavaju se ljudi i dobra mukom stvorena da bi neki profitirali i svoje fašističke ciljeve ostvarili.
Samo se bolestan um može ponositi uništavanjem onog drugog ali pošteno je priznati sebi ako to nemožemo drugima da su nas jedni načeli a naši dokrajčili.
Mi imamo samo podobne Bošnjake koji tri***e nepodobne i to im neću oprostiti.Ako neko ima potrebu da se nasmije neka se okrene oko sebe i u svojoj sredini prepozna isto.Mi smo kolektivne žrtve nesposobne vlasti .Dobro je samo onima koji uživaju na našim leđima .
Ako Bošnjak želi da opstane neka se bori svojim znanjem ,neka poštuje one koji vrijede i neka bude ono što jeste a ne ono što drugi žele da on bude.
Ja sam hodala dignute glave dok mi Bošnjaci nisu natovarili tovar od koga su mi leđa polomili da bi podobni imali .
Da su znali svoju pamet poštovati a ne po svijetu rastjerati -mogli su danas uživati a ne vječno druge kriviti i na njihovoj nevolji profitirati.
Nikada se nisam stidila biti Bošnjakinja jer sam se radom dokazivala ali kad me još malo naljute javno ću se prekrstiti pa neka nas je još manje.

mujo mali
18.12.2010., 17:56
I tu si u pravu 100% evita, samo sto se tice tvog krstenja iz inata, e, tu ti ne mogu pomoci, u glavnom si u pravu, treba otvoreno pricati o "Bosnjackim izdajama" ovo se ne moze drugcije nazvati od izdaja, sto si i sama primjetila, sad ne mozemo vise reci da su nam Srbi i Hrvati krivci, e sad smo sami sebi naj veci krivci za sve sto nam se dogadja, mada se meni cini da smo vazda sami sebi i bili krivci za sve sto nam se deavalo i sto nam se desava a i sto ce nam se desavati..... nema vise vadione ovaj ili onaj.

Evita
18.12.2010., 19:55
Ja se opet pitam ko se to boji pametnih Bošnjaka.Zašto se ne pozovu da se vrate u Domovinu,zašto se ne cijene naši stručnjaci,zašto se ne plate za svoj rad.Zar ne spada i to u uništavanje Bošnjačkog čovjeka.Ko se to boji pameti i onih koji mogu više.Zna se.Oni koji su zauzeli pozicije ,kojima je dobro ,čija se djeca ne tuku svaki dan ispred škole.Zašto se ljudima neda nada nego im se samo nudi očaj i propast.Poštujem i to da oni koji znaju i uspiju ali nemogu da shvatim da ništa ne učimo djecu u školama i da im nedamo mogućnost nego ih nudimo propast.
Svjedok sam x slučajeva gdje se ne cjeni pamet i gdje je Bošnjak -Bošnjaku najveći dušmanin.Kada naučimo poštovati i cjeniti svoje vrijednosti tada ćemo znati i u drugima prepoznati opasnosti.Nemogu se zadovoljiti time da me zastupa Ekrem Jevrić ili bilo ko ko nije živio život Bošnjačkog čovjeka i odrastao na ovim prostorima.
Od tolikih stručnjaka mi nevidimo dalje od nosa jer dajemo šansu onima sa kupljenim diplomama a uništavamo one sa znanjem.
Zato problem jeste u nama i teško ćemo ga izliječiti jer vjekovima živimo u lažima i podvalama i ličnim profitima.
Evropi trebaju Bošnjaci koji imaju svoj stav a ne oni koji misle da ih svi mrze.Treba zaslužiti poštovanje i natjerati ih na uvažavanje naše ličnosti a kako kad nismo jedinstveni i kad necjenimo sebe ni svoje.Zašto bi nas cjenili drugi-nemamo to pravo tražiti od njih.Umjesto da se izdignemo i dokažemo koliko vrijedimo -dozvolili smo drugima da nas predstavljaju,i naravno lagano šutaju sa svih važnijih pozicija.
Svi mogu da nam sude i žele naš nestanak ali sami smo sebi najveći dželati.

mujo mali
19.12.2010., 08:01
Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu. IFIMES je pripremio analizu aktualnih događanja u Bosni i Hercegovini povodom početka zvanične izborne kampanje za opšte/opće izbore, koji će se održati 3.oktobra/listopada 2010.godine. Iz opširne analize sa naslovom „ZAČARANI KRUG POLITIKE, MAFIJE I KRIMINALA“ izdvajamo najvažnije i najzanimljivije dijelove.


ZAČARANI KRUG POLITIKE, MAFIJE I KRIMINALA

U Bosni i Hercegovine će se 3.oktobra/listopada 2010.godine održati sedmi opšti/opći izbori poslije uvođenja višestranačkog sistema 1990. godine. Na nivou države Bosne i Hercegovine, građani će imati mogućnost da izaberu tri člana Predsjedništva BiH, 42 poslanika/zastupnika za Predstavnički/Zastupnički dom Parlamentarne Skupštine BiH. U Federaciji BiH (FBiH), birat će se 98 poslanika/zastupnika za Predstavnički/Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH i poslanici/zastupnici u svih 10 kantonalnih skupština. U Republici Srpskoj (RS), birat će se predsjednik i dva potpredsjednika Republike Srpske i 83 poslanika/zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Za izbore je registrirano 3.126.599 birača. Na izborima učestvuje 8.730 kandidata, od toga 11 nezavisnih, koji se nalaze na 778 kandidacionih lista i predstavljaju 39 političkih stranaka i 11 koalicija. Kampanja za izbore je počela prije njenog zvaničnog početka.

POTREBNA KORJENITA PROMJENA VLASTI

Analitičari upozoravaju na teško stanje u svim segmentima života u Bosni i Hercegovini bez obzira na entitet i/ili nacionalnu pripadnost građana BiH. Od početka demokratskih promjena na vlasti se nalaze nacionalne/nacionalističke stranke izuzev perioda 2000-2002. godine kada je na vlasti bila Alijansa za budućnost BiH, koju je predvodila Socijaldemokratska partija BiH (SDP).

Činjenica je, da i one političke stranke, koje od svog osnivanja nisu bile nacionalističke vremenom su postale izuzetno nacionalistički orijentirane kao što je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kojeg vodi Milorad Dodik i Stranka za Bosnu za Hercegovinu (SBiH), koju vodi Haris Silajdžić. Te dvije političke stranke od posljednjih opštih izbora 2006.godine su svojim ekstremnim djelovanjem i doziranim nacionalizmom doveli BiH u izuzetnu tešku poziciju, koja se ogleda u stalnom nazadovanju te države u protekle četiri godine.

U posljednje vrijeme ne pojavljuju se kao osvježenje nove značajnije političke stranke izuzev na posljednjim lokalnim izborima (2008) kada se na političkoj sceni pojavila Naša stranka (NS) i na predstojećim opštim izborima Savez za bolju budućnost BiH (SBBBiH), od kojih birači očekuje novi pristup politici i odgovore za aktualnu situaciju u BiH.
BiH još uvijek funkcionira po principu nacionalnog eksluziviteta i tzv. etničke demokracije. To se ogleda, da u okviru pojedinog naroda u BiH postoji više političkih stranaka, koje se natječu za naklonjenost biračkog tijela. Rijetke su političke partije poput SDP i NS, koje su u svom osnovu i djelovanju multietničke, s tim da SDP u posljednjem periodu postepeno gubi svoj multietnički karakter.

DAYTONSKI SPORAZUM IZMEĐU MITA I STVARNOSTI

Zašto Daytonski sporazum nije efikasan? Daytonski sporazum se ne smije gledati i razumjeti izvan konteksta diplomatskih napora, koji su u to vrijeme bili učinjeni u regiji. Plan „Z-4“ označava sudjelovanje četiri ambasadora - američkog, ruskog, britanskog i ambasadora EU - i predviđao je podjelu Hrvatske u više enklava, približno 1/4 teritorije pripala bi tzv. srpskim enklavama. Taj plan je propao, jer su hrvatske vlasti strahovale, da bi se faktički implementirao i njegovu implementaciju su onemogućile pomoću vojnih akcija“Bljesak“ i „Oluja“. To je bilo izvodljivo, jer je Hrvatska tada bila u znatno boljem položaju nego BiH. Ako bi Daytonski sporazum važio u BiH, a istovremeno u Hrvatskoj plan „Z-4“ došlo bi do svojevrsnog balkanskog dogovora. Pošto je plan „Z-4“ propao, a sa njim i Daytonski sporazum osuđen je na propast, jer je njegova suština bila upravo u tome, da se morao implementirati zajedno sa planom „Z-4“ u Hrvatskoj. Daytonski sporazum je zaustavio rat ali nije doprinio i ne doprinosi modernizaciji i napretku Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu entitete u BiH, Republiku Srpsku i Federaciju BiH, treba gledati kao privremene kategorije odnosno kao privremene administrativne aranžmane. S obzirom, da Daytonski sporazum nikada nije važio u svom punom kapacitetu i posljedično ne može biti nikakva trajna kategorija.

POLITIKA, MAFIJA I KRIMINAL

Većina vodećih političara u BiH najneposrednije je povezana ili uključena u kriminal i kriminalne aktivnosti. Politika u BiH odvija se u začaranom krugu politike, mafije i kriminala. Imovinski kartoni političara, koji su prijavljeni Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) ne oslikavaju realnog stanja, jer su podaci u njima frizirani i u mnogim slučajevima netačni. Vodeći političari kao što su Milorad Dodik, Haris Silajdžić, Dragan Čović neprimjereno su bogatiji nego što se to prikazuju u njihovim imovinskim kartonima, jer njihova imovina se vodi na drugim licima, rođacima, prijateljima i na računima u inostranstvu.

Regrutiranje novih političara u BiH je skoro onemogućeno, jer se politički i društveni život odvija u začaranom krugu politike, mafije i kriminala. Regrutacija novih političara moguća je samo uz saglasnost odnosno odobravanje navedenih političkih elita.

Veze između kriminala i politike nastale su još iz perioda osamostaljivanja kada su političkim elitama bile potrebne usluge kriminalnih struktura i od tada je ta veza postala neraskidiva i može se definirati kao „kriminalizacija politike i politizacija kriminala“.

Analitičari upozoravaju na teško stanje ali istovremeno smatraju, da u BiH neće doći do masovnih protesta i demonstracija, jer upravo navedene strukture imaju pod svojom kontrolom sindikate, boračke organizacije, medije, nevladine organizacije i dr.

MOŽE LI OPSTATI DRŽAVA BOSNA I HERCEGOVINA?

Često se u BiH ali i na međunarodnoj razini postavlja pitanje može li Bosna i Hercegovina opstati kao država? Na tome posebno insistira Milorad Dodik i političari iz njegovog političkog kruga, koji plasira teze, da BiH ne može opstati kao država.

Analitičari upozoravaju na providnost retorike Milorada Dodika, jer postavlja se pitanje ako ljudi iz Bosne i Hercegovine različite etničke pripadnosti mogu živjeti u drugim državama zajedno i bez problema, ako su stoljećima zajedno živjeli u BiH zašto sada ne mogu zajedno živjeti u BiH. Savremeni svijet temelji na multietničnosti i multikulturalnosti, koja je jedna od najznačajnijih karakteristika i vrijednosti unutar EU i SAD. Očito prema Dodikovim kriterijumima, ne bi mogle opstati odnosno postojati ni EU ni SAD.

ODGOVORNOST MEĐUNARODNE ZAJEDNICE

U događanjima u BiH i u vezi nje neizbježna je uloga i odgovornost međunarodne zajednice, koja prema pojedinim najznačajnijim pitanjima nije uvijek imala zajedničkog nastupa ili je često (trajno) odlagala rješenja za pojedine evidentne probleme.

Međunarodna zajednica uspjela je uspješno provesti reformu oružanih snaga BiH. Zašto nije mogla odnosno željela uspješno provesti i druge reforme u BiH kao što je reforma policije ili ustavne promjene? U sadašnjoj kompliciranoj unutrašnjoj strukturi BiH nije moguće voditi uspješnu borbu protiv organiziranog kriminala, terorizma i sl. odnosno onemogućeno je djelovanje funkcionalne države što predstavlja pogodan teren za djelovanje kriminalnih struktura.
Visoki predstavnik u BiH (OHR) je svojim djelovanjem, između ostaloga, mogao doprinijeti, da se na nivou BiH osnuje ministarstvo poljoprivrede i tako poboljša pozicija tog sektora, koji je posebno značajan u pregovorima za pristupanje EU.

Međunarodna zajednica je svojim djelovanjem mogla disciplinirati političare u BiH uvođenjem viza za najviše funkcionere odnosno uvođenjem zabrane ulaska u države EU i SAD i blokiranjem njihovih računa i imovine.
Analitičari upozoravaju, da su predstavnici međunarodne zajednice morali spriječiti održavanje izbora za Predsjedništvo BiH, dok se ne implementira presuda Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu „Sejdić-Finci“, kojom se mora omogućiti pravo svim građanima BiH da mogu biti birani, a ne samo predstavnicima konstitutivnih naroda (Bošnjaci, Srbi, Hrvati).

Prisutan je dugogodišnji problem sa restitucijom odnosno povratom imovine vjerskim zajednicama, čije se vraćanje vrši selektivno u zavisnosti od etničke dominacije pojedine etničke zajednice na određenoj teritoriji.
Bez obzira na evidentne nedostatke i probleme međunarodne zajednice u BiH i u vezi BiH potrebna je njena dalja prisutnost u BiH posebno zbog onih političara i političkih struktura, koji svojim javnim djelovanjem zagovaraju ukidanje međunarodnog prisustva (OHR), a istovremeno svojom retrogradnim politikom omogućavaju produženje prisutnosti međunarodne zajednice u obliku OHR-a, koji bi trebao da funkcionira i djeluje sve do potpune implementacije Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ljubljana, 7.septembar/rujan 2010 (IFIMES)mujo mali napisao:.... ovako nam je kad nam drugi govori sta treba da radimo i kakvi treba da budemo..... sve je ovo tudji interes......

mujo mali
19.12.2010., 18:08
Strateško uništavanje suživota: Medijski egzekutori u RS plaćeni su da dijele BiH.

Strateški cilj vladajućeg režima je, svakog dana i bez pardona, ukazivati na nemogućnost opstanka BiH, a posao odrađuju plaćeni egzekutori.

Novinarstvo, nažalost, iz perspektive Bosne i Hercegovine, sve manje ima veze sa "sedmom silom", profesionalnom čašću i etikom, a sve više sa silom nacionalističkih, često izmišljenih argumenata, koji, izgovoreni iz usta medijskih egzekutora, secesionista i režimskih plaćenika, izgledaju zastrašujuće i čine jednaku štetu suživotu u BiH kakvu čine i produciraju neodgovorni politički prvaci.

Niz je čudnih likova, predratnih anonimusa, neostvarenih ljudi, koji su došli do svojih trenutaka "slave" liječeći kroz medijske istupe komplekse iz djetinjstva. Umjesto uvođenja demokratskih vrijednosti i u medije, mnogi od njih u manjem bh. entitetu kontinuirano dobivaju nestvaran medijski prostor da ispucaju sve što im padne na pamet, pri tome uopće ne mareći za posljedice, koje u državi poput BiH mogu biti pogubne.

Stoga jednaku odgovornost za ovakvo stanje snose i medijske kuće koje ljudima poput Dževada Galijaševića, Daneta Čankovića ili, pak, Lea Pločkinića daju ogroman prostor za iživljavanje nad neistomišljenicima. Ili još gore - za iživljavanje nad svima onima koji preferiraju jedinstvenu i nedjeljivu BiH, državu u kojoj će se sistem vrijednosti mjeriti obrazovanjem, rastom ekonomije i životnog standarda, a ne rastom nacionalističkih tenzija i mržnje.

Pet istina

Možda i možemo donekle shvatiti zašto režimski mediji i agencije iz Republike Srpske (kojima BiH i nije previše draga) iz dana u dan prozivaju Dževada Galijaševića, predratnog seoskog "intelektualca", a danas plaćenika vladajućeg režima, da kao "antiteroristički ekspert" pojasni veliku opasnost od visinskih terorističkih napada, "jer je munara na džamiji metar veća od uobičajene".

No, problem je to što njegove silne bedastoće, laži i gluposti (kao i mnogih drugih galijaševića) produciraju i tvore poremećeni sistem vrijednosti u društvu i u potpunosti indoktriniraju konzumente informacija, a pogotovo generacije koje dolaze. Indoktrinacija ovakve vrste je naročito opasna, jer ona i po svojoj definiciji (posebna vrsta manipulacije ljudi uz kontroliran odabir informacija radi provođenja ideoloških namjera) pokazuje šta je, zapravo, strateški politički cilj vladajućeg establišmenta, koji je poklopio i kontrolira skoro sve medije u RS.

Treba, dakle, svakog dana i bez pardona, ukazivati na nemogućnost suživota i opstanka BiH, a s obzirom na to da bi takva vrsta institucionalne društveno-političke avanture bila najdrastičnije antidejtonsko djelovanje, posao odrađuju plaćeni egzekutori.

Miodrag Živanović, ugledni profesor na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci, smatra, pak, da je problem globalan te da su u današnjem bh. društvu i novinari, ali i ljudi s druge strane mikrofona, "taoci matrice koja funkcionira po sistemu tri jednopartijska sistema".

- Uvjeren sam, nažalost, da mediji u BiH funkcioniraju na etničkoj matrici, kao i cijelo društvo i to je, zapravo, strukturalni poremećaj. Mi ovdje imamo srpske, bošnjačke i hrvatske medije i tako su struktuirani i konzumenti informacija. To nisu ljudi, to su, dakle, Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali. U BiH uvijek imamo najmanje pet istina: bošnjačku, srpsku i hrvatsku, četvrta je istina izbjeglica i raseljenih lica, a peta međunarodne zajednice. Pitanje za cijelo društvo je šta sada raditi i kako to promijeniti - ističe Živanović.

Aleksandar Trifunović, urednik nezavisnog medijskog projekta "Buka", sa žaljenjem konstatira da je BiH podijeljena država i da većina medijskih kuća radi na tome da ostane podijeljena.

- Mislim da je neophodno stalno razbijati lobotomiju i stereotipe, a ne samo komunicirati preko "glasnika", ljudi koji promoviraju strah, razdvojenost društva i nemogućnost suživota - naglašava Trifunović poručujući da on i njegovi saradnici kontinuirano rade na "dekontaminaciji društva".

Bosna i Hercegovina je po mnogo čemu specifična zemlja, koja zbog svog kompliciranog ustavnog uređenja nosi teško breme "države-frankenštajna". No, najčudnije od svega je to što smo se s vremenom svi skupa, i mi koji smo ovdje rođeni, kao i stranci kojima je u početku trebalo skidati upitnike iznad glava, navikli da o Bosni i Hercegovini najružnije pričaju oni koji od nje imaju najveće benefite (političari iz RS, kao i dio federalnih), odnosno njihove vaninstitucionalne produžene ruke. Mahom ljudi koji bi u bilo kojoj drugoj državi svijeta zbog svoje retorike, rigidnosti i neobrazovanja bili na dnu društvene margine.

Opasna granica

Upravo su zbog poremećenog sistema vrijednosti godinama na vlasti oni koji su kroz politiku i identificiranje s određenom ideologijom uvidjeli najlakši i najbrži put do pozicija moći, dobrih plaća, novih auta, stanova i skupih odijela. A uživanje u luksuzu u državi kakva je, nažalost, BiH, najlakše se brani nacionalizmom i ideologijom, konstantnim bavljenjem "ugroženošću vlastitog naroda" kako se svi skupa ne bismo bavili njima i pitanjima kako i od čega (pre)živjeti. Onda, kada se dođe do opasne granice i kada postoji mogućnost da (čak) reagira i usporeni aparat međunarodne zajednice, režimski mediji pale svoju mašineriju, u kojoj važne kotačiće zauzimaju gostujući egzekutori i plaćenici.

Tako su snagu argumenata i demokratsku kritiku, s čime se slažu i naši sagovornici, posljednjih nekoliko godina zamijenile frapantne izjave, laži, bljuvotine i elementarne uvrede upućene na adrese onih koji se usuđuju igrati za jedinstvenu i normalnu državu BiH.

Tačno je da, ispravljajući društvene devijacije, uvijek moramo najprije počistiti ispred svog praga. Ali je još tačnije da ova država nikada neće postati civilizirana i demokratska dok svi skupa ne počistimo javnu scenu, najprije od rigidnih medijskih egzekutora i produktora nacionalizma, koji će prije ili kasnije pronaći svoje mjesto na smetljištu prošlosti.

Personalne traume i nedostatke ispoljavaju na mržnji prema državi

Dževad Galijašević, Emil Vlajki, Leo Pločkinić, Nenad Kecmanović, Dane Čanković, Branislav Dukić, Darko Trifunović, samo su neki od sveprisutnih verbalnih egzekutora koji u medijima iz RS nekoliko posljednjih godina predano rade protiv države BiH i svega onoga što ona personificira.

Svako od njih vuče teško breme iz prošlosti zbog vlastite nedokazanosti u društvu ili problema sa zakonom. Dževad Galijašević, koji na najrigidnije načine ocrnjuje vlastiti narod na svakom koraku, upućenijima je poznat kao nekadašnji "intelektualac" iz sela Moševac pored Maglaja, koje je zbog njegovih predratnih "aktivnosti" prozvano - Miloševac! Galijašević je danas jedna od glavnih zvijezda režimskih medija u RS, a njegovo se ime u javnosti počelo konkretnije spominjati nakon što je nekoliko puta viđen u beogradskim restoranima na ručkovima s ideologom velike Srbije Dobricom Ćosićem.

Poznat je i po tome što je svojevremeno falsificirao diplomu Fakulteta političkih nauka iz Beograda. Danas je najvećeg saveznika pronašao u još jednom fanu nekadašnjeg beogradskog režima - Darku Trifunoviću, koji, praveći česte (anti)terorističke komparacije i ekspertize, ne vidi preveliku razliku između Sarajeva i Kabula.

Emil Vlajki priča je za sebe. Ovaj nasilu inaugurirani potpredsjednik RS, koji je preko noći postao Hrvat, poznat je i po izjavi da "u Srebenici nije bilo genocida", koja je samo učvrstila njegovu poziciju nacionaliste i retoričara na baterije, čovjeka koji je spreman trgovati i vlastitim porijeklom.

Leo Pločkinić, predsjednik Nevladine organizacije "Croatia libertas", naglo je isplivao u javnost nakon što je shvatio da će skandaloznim izjavama protiv države BiH učvrstiti svoju medijsku poziciju u RS. Pločkinić je ništa drugo do marginalni i nikada dokazani aparatčik tvrde hrvatske struje u BiH, koji izjavama "da je na meti islamskih terorista" (!?) ili da je lider hrvatskog civilnog sektora diže sebi cijenu na pijaci koja vrvi od fuš i jeftinih proizvoda.

Dane Čanković, prevarant i pilićar, u slobodno vrijeme predsjednik Nevladine organizacije "Srpski narodni pokret - Izbor je naš", iako marginalni lik, ipak je toliko otrovan i u službi jedne ideologije da mu režimski mediji daju poseban prostor čak i kada na svojim skupovima okupi cijelih 20 ljudi.

Šta misliti o nekome ko je za Čedu Jovanovića, predsjednika srbijanskih liberala, izjavio da ne zna je li muško ili žensko samo zato što se on usudio reći da je BiH vječna?! Ovaj rigidni i prosti čovjek zove se Branislav Dukić i predsjednik je Saveza logoraša RS iako je, kojeg li apsurda, u ratu na strani ARBiH (kao komandir Radnog voda Civilne zaštite na Ilidži) itekako profitirao, a tek kada je pokušao dezertirati preko Igmana - završio nekoliko dana u zatvoru! Za Dukića i režim koji mu je to omogućio - sasvim dovoljno za logorašku krunu. Dukić je poznat i po tome što je prije nekoliko godina htio postaviti veliki krst na Zlatištu iznad Sarajeva, odakle su ubijani građani glavnog grada, a ništa manje po svojim skandaloznim izjava protiv BiH, lažima i izmišljenim brojkama.

Nenad Kecmanović, predratni sarajevski profesor, ima najveću odgovornost javne riječi upravo zbog svog obrazovanja i svega što mu je dao grad, koji je nakon bježanije od 1992. do danas ispljuvao uzduž i poprijeko kroz svoje kolumne i medijske istupe. Kecmanović je jedan od najpoznatijih živih velikosrpskih ideologa, koji danas, između ostalog i kroz svoje kolumne u jednim banjalučkim novinama, kontinuirano ukazuje na nemogućnost suživota i nužnost nestanka BiH.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/22335-Strateko-unitavanje-suivota-Medijski-egzekutori-plaeni-dijele-BiH.html


mujo mali napisao:.... ovo je sve organizovano da se napravi slika nemoguceg zivljenja u BiH

mujo mali
19.12.2010., 18:12
Ostajemo li definitivno bez imovine: BiH digla ruke od bogatstva teškog nekoliko milijardi KM!?

Srbija i Hrvatska uživaju u imovini od koje bi BiH, kao vlasnik, debelo profitirala • Samo u Srbiji bh. firme imale 1.000 objekata.

Nakon što je Komisija za državnu imovinu BiH na dnevni red predstojeće sjednice stavila zahtjev nekadašnjeg direktora "Agrokomerca" Muje Milaka za izuzimanje imovine ovog preduzeća od OHR-ove zabrane raspolaganja, ponovo je aktuelizirano pitanje sudbine brojnih nekretnina naše zemlje iz pasivnog podbilansa.

Nadležni šute

Radi se o imovini koju su firme iz BiH imale u zemljama bivše Jugoslavije, od kojih je većina u Srbiji i Hrvatskoj. Vrijednost ove imovine procijenjena je na čak nekoliko milijardi KM. Iako bi njenim povratom naša zemlja ekonomski pomogla, niko od nadležnih već godinama ne pokušava do nje doći.

Tako Srbija i Hrvatska, ali i ostale zemlje bivše Jugoslavije, danas uživaju u imovini od koje bi BiH, kao vlasnik, debelo profitirala.

Ministarstvo finansija BiH uputilo je prije nekoliko dana Vijeću ministara BiH informaciju u kojoj se, između ostalog, spominje i imovina iz pasivnog podbilansa, odnosno aneksa G Sporazuma o sukcesiji zemalja bivše Jugoslavije. Upravo iz te informacije vidi se da najviše odgovornosti za otuđenje ove imovine od pravog vlasnika snose entiteti, koji su, kao današnji većinski vlasnici nekadašnjih privrednih giganata u BiH, dozvolili da u ovoj imovini, umjesto nas, uživaju naši susjedi.

No, Agencija za pasivnu podbilancu FBiH, koja je konstituirana prije pet godina, još nije započela s radom. Upravo ta institucija trebala bi preduzeti ključne mjere za zaštitu državne imovine (makar kada je riječ o onoj koja se nalazi na teritoriji FBiH). U zaštitu imovine trebali su biti uključeni i Pravobranilaštvo BiH, nadležne agencije za privatizaciju, nadležna ministarstva u entitetima, Brčko Distrikt i Vanjskotrgovinska komora BiH.

Kako niko od nadležnih institucija svoj posao nije radio onako kako je trebao, vlasti Srbije došle su u priliku da bh. kompanijama otmu čak hiljadu objekata koji se nalaze na području ove zemlje i da tako opljačkaju približno četiri milijarde maraka!

Ekonomski analitičar Duljko Hasić, kako je naš list još ranije pisao, dobio je od svojih izvora iz Srbije spiskove s tačnim imenima firmi iz BiH koje su vlasnici velikog broja objekata u Srbiji. Riječ je o bh. imovini koju su popisale direktno vlasti bivše državne zajednice Srbije i Crne Gore, a spiskovi su držani daleko od očiju javnosti.

Na spiskovima je 641 objekt koji je u vlasništvu firmi iz BiH. Tome treba dodati i spisak 52 objekta iz pasivnog podbilansa "Šipad komerca", što daje ukupan broj od 693 objekta naših firmi u Srbiji. Ipak, pretpostavlja se da jedna trećina objekata u vlasništvu firmi iz BiH nije uopće evidentirana. Prema tome, u Srbiji postoji skoro 1.000 objekata naših firmi.

Prodavnice i saloni

Riječ je o velikim salonima, prodavnicama, skladištima, kancelarijama... Ova imovina preliminarno je prošle godine procijenjena na dvije milijarde eura (skoro četiri milijarde maraka).

Prema dokumentaciji, 52 objekta koje "Šipad komerc" posjeduje u Srbiji, imaju ukupnu površinu od nevjerovatnih 46.000 kvadratnih metara! Naime, 28 "Šipadovih" salona za namještaj nalazi se od Novog Beograda, Novog Sada, Vranja i Valjeva do Niša, Kraljeva, Novog Pazara i Kragujevca. Također, ova kompanija ima i 11 stovarišta građevinskog materijala, pet skladišta namještaja te čak 2.336 kvadratnih metara poslovnokancelarijskih prostora, uključujući i poslovnu zgradu u Lenjinovoj ulici u Beogradu.

Ukupna vrijednost "Šipadovih" objekata u Srbiji iznosi više od nevjerovatnih 90 miliona maraka!

Prema dostupnoj dokumentaciji, KTK iz Visokog ima ukupno 28, a velikokladuški div "Agrokomerc" 21 objekt u Srbiji, od kojih je čak 14 u Beogradu, i to mahom na atraktivnim lokacijama.

Većina firmi sa spiskova privatizirana

Preduzeće "Ključ-Šik" vlasnik je ukupno 27 maloprodajnih objekata na srbijanskom području, a banjalučki "Rudi Čajevec" i "Jugoduvan" imaju ukupno pet objekata. Četiri objekta posjeduje "Kula" Gradačac, pet "Mladost" iz Mrkonjić-Grada, četiri bivši NIŠRO "Oslobođenje", kao i sarajevski "Zadrugar". Osam objekata je u vlasništvu Fabrike duhana Sarajevo, odnosno njenog nekadašnjeg OOUR-a "Promet". Kompanija PTK Pivara Tuzla imala je četiri objekta, a "Vitex" iz Visokog tri.

Sarajevski "Alhos" vlasnik je devet objekata, osam UNIPROMET iz Sarajeva, deset "Svjetlost" Sarajevo, a četiri "Magros". Firma "Kozara" iz Zvornika ima 11 objekata, četiri objekta se vode na ime "Energoinvesta", šest "Agroproma" iz Zvornika, a deset "Bosne" iz Sarajeva, kao i brojne druge kompanije iz BiH.

Radi se o državnim objektima, koji se nalaze u pasivnom podbilansu naših firmi. Bez obzira na to što je većina firmi sa spiskova privatizirana, objekti su ostali u vlasništvu naše države. Štaviše, ima i objekata preduzeća koja nisu privatizirana, poput "Energoinvesta" i "Agrokomerca".

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/22337-Ostajemo-definitivno-bez-imovine-BiH-digla-ruke-bogatstva-tekog-nekoliko-milijardi.html


mujo mali napisao:... ovo je sve jedna te ista ekipa uhodanih bandita, i "nasih" i ovih i onih ( smijesno mi ono "nasih) sve bandit do bandita.

mujo mali
20.12.2010., 07:53
SILAJDŽIĆ NA TV1 O DRŽAVNOJ IMOVINI
Objavljeno: 19. December 2010. 16:12:23

Osim formiranja vlasti u posljednje vrijeme top tema u BiH je i pitanje državne imovine. Drugim riječima pokušaj Milorada Dodika da prisvoji državnu imovini i uknjiži je kao imovinu Republike Srpske. Mnogi su očekivali oštru reakciju OHR-a budući je riječ o grubom kršenju Dejtonskog sporazuma, međuti do sada to se nije dogodilo.

Ni ambasadori zemalja članica Vijeća za implementaciju mira u BiH, kao što je poznato, nisu postigli suglasnost o mjerama koje bi visoki predstavnik trebao poduzeti nakon što je Ustavni sud RS ustavnim proglasio zakon kojim državna imovina na teritoriji Republike Srpske pripada tom entitetu. Prema saznanjima TV1, umjesto da reagiraodnosno sankcionira , međunarodna zajednica doslovce moli. Moli predsjednika RS Milorada Dodika da ne potpiše ukaz o objavljivanju ovog zakona u službenim novinama RS-a kako zakon ne može stupiti na snagu. Informaciju je potvrdio i sam Dodik.

A evo šta je o postupcima međunarodne zajednice u našem Dnevniku u 19.30 rakao predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić.


video na ovoj stranici:

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?rid=1&pid=39949

mujo mali
20.12.2010., 08:54
Enver Imamović: Naša djeca i unuci trpjet će posljedice loše politike naših nesposobnih političara.

Činjenica je da će djeca i unuci generacije koja je izašla iz minulog rata trpjeti posljedice loše politike naših nesposobnih političara.

Jedan od najznačajnijih bh. historičara i intelektualaca, prof. dr. Enver Imamović s Filozofskog fakulteta u Sarajevu u intervjuu za „Dnevni avaz“ upozorava da su Bošnjaci u „užasnoj stagnaciji koja će nas ekonomski i politički puno stajati“.

Sijanje mržnje

- Ovakva stagnacija u svim segmentima imat će dugotrajne posljedice, iako mislim da je sama Bosna neuništiva. Ali, činjenica je da će djeca i unuci generacije koja je izašla iz minulog rata trpjeti posljedice loše politike naših nesposobnih političara - kaže Imamović.

Kako gledate na aktuelnu poziciju Bošnjaka? Brine li Vas činjenica da je među njima zavladala apatija?

- Zavladao je defetizam. Samo nije kod onih koji iz ovakve situacije u zemlji izvlače najviše koristi. Što je u jednoj zemlji teža ekonomska situacija, to je bolje za sloj mešetara i kriminalaca. U tu kategoriju spada najveći dio naših političara u vlasti. Oni primjenjuju isprobani metod da bi svoje korupcionaške ciljeve ostvarivali, a to je da siju stalnu mržnju među narodima na vjerskim i nacionalnim osnovama. Tako nastoje ostvariti svoje naume, a najteža situacija je upravo kod Bošnjaka.

Zašto je to tako? Gdje trebamo tražiti izvore odgovornosti?

- To je, prije svega, teška politička situacija u zemlji. Bošnjaci, dakle taj muslimanski korpus, očito su trn u oku Evrope i Amerike. Bosanski muslimani su na meti svih i svakoga. Mi smo danas u jednom procesu gdje nas svi tretiraju i posmatraju. Ekstremi iz druga dva naroda upravo na to igraju, uz jasno sufliranje svojih menadžera iz inostranstva. Oni ne gledaju dobronamjerno na BiH. Pa, vidite ko najviše zaostaje. To su Bošnjaci.

Dobro, ali nije li za to odgovorna bošnjačka politika?

- Sve je to povezano. Nažalost, u korpusu bosanskih muslimana, Bošnjaka, od Austro-Ugarske pa naovamo, imamo svega nekoliko prvaka koje je vrijedno spomenuti. To je sve, kako narod kaže, bilo luk i voda. A zašto? Opet zbog austrijske politike, pa politike Kraljevine Jugoslavije i Titove države, kada su svi bili preferirani, a muslimani stigmatizirani. U takvoj situaciji, a da bi opstali, bošnjački prvaci i intelektualci morali su se povinovati aktuelnim političkim režimima i šutjeti. Zato mi danas nemamo prvaka koji su na visini svog zadatka, a ne vidim rješenje na vidiku. Potreba Bošnjaka nalaže jednog snažnog čovjeka, lidera visokog kalibra, koji bez ustezanja mora znati reći i provesti ono što je interes Bošnjaka. Taj čovjek mora biti bez oraha u džepu.

Opstruirana ideja

Nažalost, stiče se utisak da bošnjačka bezidejnost samo generira probleme u državi i još više osnažuje srpski i hrvatski separatizam.

- Pred nama je pitanje kuda dalje i šta je Bošnjacima činiti. Često se može čuti da bošnjački intelektualci spavaju. Ja smatram da ne spavaju, već ne mogu doći do riječi. Odgovorni u politici ignoriraju bošnjačke intelektualce i ne traže savjete od njih. Intelektualci ne mogu iskazati ono što žele. Nije slučajno tako snažno opstruirana ideja o održavanju bošnjačkog sabora. Zato danas bošnjačka politika ne zna odgovoriti na vrlo odlučnu i često nemilosrdnu politiku, recimo, Milorada Dodika i Dragana Čovića. Oni njihove istupe i stavove samo prešućuju i povlače i to uglavnom zbog neznanja

Državnost i fotelje


- Sjetimo se jednog Spahe i ljudi koji su se znali snaći i u daleko težim vremenima, gdje su Bošnjaci imali puno težu poziciju. Veličine smo imali, a danas ih nemamo. Ovi današnji ne znaju šta da rade. Slažem se da se Bošnjaci ponašaju apsolutno nedržavotvorno. Ne znaju u kojem pravcu upraviti. Naša bošnjačka elita, recimo, prešućuje i prisvajanje kraljice Katarine. Ona je bila kraljica Bosne i nema veze s katoličanstvom, a s Hrvatima još manje. No, o tome niko ne vodi računa. Državnost nije samo u tome ko će dobiti kakve fotelje, ona je sadržana u platformi, u temeljima odlučnosti da se brani ta naša državnost.

Sve najgore u depešama


Vaš intervju za „Avaz“ iz decembra 2008. našao je mjesto i u jednoj depeši Ambasade SAD u Sarajevu koju je objavio Wikileaks. Kako to komentirate?

- Kad je BiH u pitanju, ne možemo očekivati ništa dobro u tim depešama, već sve najgore. A opet, ispostavilo se da ništa nije tako problematično u ovoj zemlji koliko su to islam i Bošnjaci. Mi smo Evropi i Americi, očito, problem samo zato što smo muslimani. Bez obzira jesmo li mi pošteni ili nepošteni. To mi otvoreno moramo kazati. Moramo pitati SAD i Evropu šta je to u nama pogrešno i šta se to događa s tim svijetom kada su im u 21. stoljeću toliki problem muslimani Bosne. Ove depeše me podsjećaju na izvještaje iz tajne arhive inkvizicije o bogumilima koje sam prije nekoliko godina proučavao u Vatikanu. One su, također, najgore govorile o ljudima s ovoga područja.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/intervju/22409-Enver-Imamovi-Naa-djeca-unuci-trpjet-posljedice-loe-politike-naih-nesposobnih-politiara.html

mujo mali
20.12.2010., 20:57
Koga pitati za crkavicu

Lagumdžija i Tihić obećavali su narodu da će im penzije i invalidnine, ako dođu na vlast, stizati na vrijeme i narod im je u to povjerovao

Zbog sporosti u formiranju vlasti u FBiH, u januaru bi mogle biti obustavljene sve isplate iz federalnog budžeta. Kako sada stvari stoje, odluku o privremenom tromjesečnom finansiranju FBiH, koja bi trebala stupiti na snagu 1. januara, a koju je donijela Federalna vlada, trebao bi usvojiti novi saziv Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koji još nema ni predsjednika ni zamjenika predsjednika, a potom je potvrditi stari saziv Doma naroda FBiH, jer novi nije izabran. Kako, to samo dragi Bog zna.

Običan bosanski smrtnik - RVI, penzioner, šehidska majka... - koji živi od nekoliko stotina maraka federalne milostinje mjesečno, naravno da ne zna šta to ne štima u formiranju federalne vlasti. Ali, sigurno zna adresu na koju će, ako 1. februara ne primi penziju, a u kući mu nestane lijekova i brašna, pokucati i pitati gdje su njegove pare.

Pitat će prvo Mustafu Mujezinovića, koji će, naravno, s pravom odgovoriti da je on, iako u tehničkom mandatu, svoj dio posla odradio na vrijeme. Sva gladna usta koja mu se za pare obrate, logično, uputit će dalje - u Parlament. Koji? Pa, onaj u kojem jedan dom nema predsjednika i potpredsjednika, a drugog doma uopće i nema.

Kome onda RVI, šehidske majke, penzioneri... da se obrate i pitaju za svoju mjesečnu crkavicu? Pa, Zlatku Lagumdžiji i Sulejmanu Tihiću, naravno. Oni su ti koji su obećavali narodu da će im penzije i invalidnine i svaka druga državna davanja, ako dođu na vlast, stizati na vrijeme i narod im je u to povjerovao. I šta sad?

Formiranje vlasti u FBiH, kako koji dan odmiče, sve je više u rukama ove dvojice ljudi koji su, izgleda, odavno pobrkali Božije i ljudske nadležnosti. Njihovu ideologiju i principe o kojima već mjesecima trune narodu, požderala je upravo njihova glad za vlašću i vrijeme koje im je povjereno da državu povedu naprijed, nazire se, vrijeme je teške neizvjesnosti.

Možda nekako i budu izabrani predsjednik i potpredsjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, ali i politički najnepismenija osoba u državi zna da je izabrati Dom naroda bez hrvatskih delegata iz kantona u kojem HDZ ima većinu jednostavno nemoguća misija. I šta onda? Ko će zaista odgovarati ako na vrijeme ne bude formirana federalna vlast, odnosno ne bude omogućeno funkcioniranje institucija FBiH?

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/komentar-dana/22341-Koga-pitati-crkavicu.htmlmujo mali napisao:....prije ovih zadnjih izbora svi, ama bas svi, svi do jednog, svi, svi i svi su znali ko su ti ljudi za koje glasaju, i opet su glasali za iste, i sad ono "oni su krivi" a jok, jok i jok, sve i jedan, to jeste samo mi, niko drugi, ni Srbin ni cetnik ni Hrvat ni ustasa, niti bilo ko drugi osim nas, kakva ba Amerika i Evropa i ta santaraba, mi koji smo glasali za iste smo pravi pravcati krivci, mi smo sami sebi pauci, oni zadnji ruzni i ljigavi pauci.

mujo mali
21.12.2010., 07:54
»…Manipulacija se može odrediti kao smišljen, sistematski i kontrolirani postupak ili skup postupaka pomoču kojih manipulator, koristeći simbolička sredstva u za njega pogodnim psihosocijalnim uslovima odašilje u masu preko sredstava komunikacije, određene poruke, s namjerom da utiču na uvjerenja, stavove i ponašanja velikog broja ljudi, tako da bi se oni, u stvarima u kojima ne postoji opća suglasnost, a za koje su životno zainteresirani, usmjerili prema ubjeđenju, stavovima i vrijednostima manipulatora, a da toga nisu ni svjesni…« (Đ.Šunjić: RIBARI LJUDSKIH DUŠA)

U onoj staroj, takozvanoj »zajedničkoj državi« vicevi o Muji, Sulji i Fati bili su svakodnevnica, kao da netko ništa drugo radio nije nego viceve o njima izmišljao. Mujo, Suljo i Fata su nekoj zajednici pripadali, jer toj zajednici nije bio priznat nikakav status; niti status naroda niti status nacionalne manjine. Oni su smjeli biti Srbi, Hrvati, neoprijedeljeni pa čak i Jugosloveni. Radi te »činjenice« svi yugomeni su imali prirodno pravo, da sve slabosti, gluposti, kvazimudrosti i ostale ljudske mahne pripišu tim osobama jer je jako teško te »osobine« pripisati dobrim, pametnim, bogatijim i obrazovanijim Baricama i Ivicama, Francki i Franceku, Jovanki i Jovanu. Polako, ali sigurno, ti vicevi postaše osnova današnjih »evropskih predrasuda«. Pa kad se ta takozvana zajednička država raspade i na njenim teritorijama nastaše nove države i kvazi državice, vicemanija o Muji, Sulji i Fati se nastavi iako se ta zajednica za ime (Bošnjaci) naroda svoga izbori i račun krvavim žrtvama plati - što na stratištima, što u konclogorima što Srebrenicom, što iseljavanjem širom svijeta, što totalnim siromaštvom. U 21. Stoljeću još uvijek im nijeću njihovo postojanje, negira im se domovina i njen jezik i tek kad odkrivaju najminimalniji minimum svoje historije, proglašavaju ih najvećim mitomanima (a gdje je Stari Jug Bogdane i devet Jugovića, a gdje je Kosovka djevojka, koju su i Mujo i Suljo i Fata morali znati napamet.). Skratka, za susjede ne postoje jer su merakli teritorije na kojim Suljo, Mujo i Fata prebivaju. Zar nisu lipripadnici naroda nebeskog bosanskoj Fati u dvorištu sagradili crkvu, pa se Evropa pravi Engleza i pravnimi poslovima odgađaju premještanje (rušenje) bogomolje do Fatine smrti a onda … opet vic.

Nije mi znano kada je prvi vic o Muji, Sulji i Fati svjetlo dana ugledao ali znam kad su oni počeli plaćati svoju tursku svojeglavost.

Vjerovatno je to bilo one junske večeri 1826. u Carigradu, kad je sultan Mahmud II odlučio, da se jednom zauvijek obračuna s janičarima, (gomilom vječno nezadovoljnih i korumpiranih bundžijalji, koji su se namjesto ratovanja počeli baviti dvorskim spletkama i svim nečasnim poslovima, punim pohlepe za ugodnim životom i svim onim što proizlazi iz toga) ukine ih i zamijeni regularnom vojskom (nizamom).

»…Te noći je što pobijeno i u more pobacano, a što u kasarnama topovskom vatrom sažeženo više od 6.000 janičara. Od te noči janičarsko ime nije se više smjelo ni spominjati.«

U to vrijeme i u Bosni je bilo puno janičara koji se digoše protiv ukidanja janičarske vojske i sviju novotarija. Njihovom nezadovoljstvu se pridružiše i skoro svi bosanski feudalni prvaci. Po tadašnjem običaju sastaviše (arzuhal) molbu upućenu sultanu, koju su trebali svojim pečatima potvrditi ugledni ljudi. Sarajevski uglednik Nuruddin-efendija Šerifović odbi staviti svoj muhur na arzuhal i u znak svog protivljenja svoj muhur u havanu stuče. Pošto je bio pristalica sultanovih reformi (tanzimata), obuće »tijesno« evropsko odijelo (koje se je u Carigradu uveliko več nosilo) i na glavu stavi fes, uzjaha konja i pođe prema Žutoj tabiji gdje se je mislio skloniti. Konzervativna sarajevska razjarena masa ga sustiže, svuče sa konja i kamenova tako, da je ispod kamene gomile virio samo fes, koji će postati simbolom islama. Gomila kamenja pred avlijskim vratima ili pred dućanom postade prijetnja.

Reakcija Carigrada na ta zbivanja u Sarajevu poče na ramazan, kad po sultanovim ovlaštenjima okrutni Abdurrahman-paša poče nemilice sjeći po dvadeset i više bosanskih glava dnevno. Odsjećene glave su sarajevski ćurčijski majstori punili slamom i pamukom a paša ih je slao u Carigrad kao dokaz svoje odanosti sultanu i Carevini. Kad bi tih dana počeli pucati topovi, po 20-30 na dan, značilo je, da je na tvrđavi udavljeno toliko ljudi. Možda je tog ramazana i počelo (zulum) uništavanje prvaka jedne skupine kojoj pripadaju Mujo, Suljo i Fata.

Pokoljima Abdurrahman-paše nad bosanskim prvacima slijedila su zlodjela Omer-paše Latasa (Mihajla-Miće Latasa), koji sa vojskom sačinjenom od pribjeglih vojnika i oficira iz Poljske, Madžarske i Hrvatske bosanskim mesom hrani vode Save i Bosne. Latas je, po pisanju Jukića, prebio kičmu feudalne aristokracije Bosne i Hercegovine. … Obavio je to temeljito, sa strašću i do kraja. Ono što Carigradu nikad do tada nije pošlo za rukom, uspjelo je Latasu. I to za manje od godinu dana. Štaviše, uspjelo mu je da je ne samo pokori, već ju je bacio na koljena, slomio joj kičmu i unizio je kao niko prije njega…

Slijedi Berlinski kongres i okupacija Bosne i Hercegovine. O odnosu susjeda i okupatora evropskog duha do Muje, Sulje i Fate i vicemanije može se saznati iz djela slovenskog pisca (Podlimbarski: Gospodin Franjo). Lik Turčina (kojim su i u to vrijeme pripadali i Suljo i Mujo i Fata) je slikan najcrnijim bojama koje je mogao pisac naći u opisu negativaca tog doba.

Stvara se Jugoslavija 1918. i prije njenog ustanavljanje, jedan od uglednika ustanovitelja, na pitanje šta će biti sa Suljom, Mujom i Fatom odgovara: Daćemo im vremena, da u roku od 24 sata pređu na … a ostatak ćemo uništiti ili iseliti u Tursku. Po mom skromnom mišljenju, i to je jedan od »viceva«, i to krvavi, o Muji, Sulji i Fati.

Kako je bilo u onoj »zajedničkoj« više-manje je znano većini čitalaca a kako je danas najbolje se vidi na TV kanalima, dnevnicima i revijama. Vicemanija se nastavlja, možda samo u nešto drugom obliku. Postala je poštapalica za sve kvazi humoriste, kvazi pisce i sve one, koji misle, da su nešto i neko u svojoj okolini.

Sulji, Muji i Fati neki savremeni slovenački menadžeri predpisuju, pored ostalog i visinu decibela, s kojima smiju iz svojih skromnih ležaja, zbijenih u sobice ili druge nestanovanjske prostore, poslušati svoju (bosansku???) muziku.

Za mene je vicemanija o Muji, Sulji i Fati i upoređivanje TV snimaka sa inaguracije nadškofa ljubljanskega g. Stresa i »raskošne sportske dvorane Kodeljevo« prilikom klanjanja islamskih vjernika.

Vicemanija je kad ljubljanskim borcima za čistu vodu smeta visina nepostojeće ili planirane munare islamskog kulturnog centra u Ljubljani. Vicemanija je i buduće financijske teškoće slovenskih građevinskih firmi, jer će, po mom skromnom mišljenju i za njih biti krivi Suljo, Mujo i Fata, pa će njihove zarada biti radi toga umanjene, ako ih uopće budu dobili.

Literatura: Rešad Kadić: Paša Latas, Đuro Šušnjić: Ribari ljudskih duša, Jovo Hadžibesarović: Zapamćenja

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=39006

mujo mali
24.12.2010., 14:18
Prevareni penzioneri.

Kako to da za izbore penzioner treba da je puna trbuha, a za Novu godinu, Bajram ili Božić sugerira mu se sloboda pretraživanja gradskih kontejnera.

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje odlučio je da isplata decembarskih penzija počne 4. januara naredne godine, odnosno nakon što se vlast otrijezni od proslave Nove godine i pripadajućeg joj derneka. Tako će većina penzionera Novu godinu dočekati praznih stomaka i stolova, odnosno onako kako redovno dočekuju i božićne i bajramske i sve druge blagdane, pod uvjetom da ovi ne padaju u vrijeme izbora.
Kompetentnost svake vlasti, njeno poštenje i ozbiljnost, ali i pokvarenost, mjere se upravo odnosom prema najugroženijoj populaciji društva - penzionerima.
Tačno je da ne postoji nepravda za koju penzioner Bosanac neće naći opravdanje, a ni vlast čiju oholosti nije u stanju oprostiti i zaboraviti. Jednostavno, riječ je o ljudima koji su naučili trpjeti i saburiti i koji su cijeli život radili vjerujući da će njihov minuli rad, u ostatku života, biti vrijedan poštovanja, pa makar i s minimumom od 296 maraka penzije.
Način na koji se aktuelna vlast FBiH odnosi prema svojim penzionerima zaslužio je svaki prezir. Ista ova vlast koja je za januar naredne godine odgodila decembarske penzije, samo prije dva mjeseca, odnosno uoči oktobarskih općih izbora, penzije je podijelila prvog u mjesecu. Ne što se sažalila nad praznom penzionerskom torbom, već da bi joj dva dana kasnije penzioneri poklonili povjerenje za još četiri godine vladanja.
Ima li jačeg argumenta koji dokazuje bezobrazluk i moralnu trulež vlasti jedne zemlje od ovog koji smo naveli? Kako to da je „nakapalo“ u septembru, a u decembru nije? Kako to da za izbore penzioner treba da je puna trbuha, a za Novu godinu, Bajram ili Božić sugerira mu se sloboda pretraživanja gradskih kontejnera?
Vođe što se ovih dana znoje nad punim trpezama raznih prijema i partija priređenih u čast dolazećih blagdana očito ne brine datum isplate decembarskih penzija. Kako one koji su 1. oktobra dali lažnu nadu penzionerima tako i one koji su im se pridružili za kasnije izborne podvale. I jedni i drugi, sudeći prema odluci da i ovu Novu godinu penzioneri dočekaju na suhom hl***u, ubijeđeni su da su brige te vrste odgodili na četiri godine. A do tada, ko živ, ko mrtav.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/komentar-dana/22690-Prevareni-penzioneri.html
Utabana staza korupcije.

Vlasti znaju da bi prihvatanjem evropskih standarda u kontroli davanja podsticaja bio zabijen glogovov kolac u njihove vampirske rabote.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH dodijelilo je oko dva miliona maraka firmama čiji su vlasnici osuđivani za utaju poreza. To je već utabana kriminalna staza kojom vlasti godinama krčme narodni novac. Naš list i ranije je pisao o novčanim podsticajima koje je, primjerice, federalni ministar energije, industrije i rudarstva Vahid Hećo davao svom bratu i drugim ličnim ili stranačkim favoritima.

Svake godine desetine miliona maraka u budžetima budu izdvojene za pomoć ekonomiji i privrednicima. Ali, novac samo u malom broju slučajeva dođe tamo gdje treba. Upravo zato Evropska unija dugo insistira da BiH usvoji zakon i uspostavi agenciju za državnu pomoć. EU, također, iz budžeta daje novac i pomaže pojedinim sektorima privrede, posebno poljoprivredi. No, tamo su na snazi jasni propisi i rigorozne kontrole. Nijedan euro iz budžeta bilo koje članice ne može otići u privatni džep, bez znanja Brisela.

Unija i sve države posebno su osjetljive na ovom pitanju, jer ono, ako se ne regulira i ne kontrolira, otvara mogućnost teških manipulacija, zloupotreba, nelojalne konkurencije i korupcije. Stoga, prvi uvjet iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH bio je usvajanje zakonskog okvira i osnivanje agencije čiji bi posao bio da spriječi zloupotrebu državnih podsticaja. No, bh. vlasti to su izbjegle, kršeći već na prvom koraku Sporazum i blokirajući put BiH ka Evropskoj uniji.

Pri tome su, a to navedeni primjeri najbolje pokazuju, postupile svjesno i kalkulantski, apsolutno razumijevajući da bi zakon i agencija koje traži EU značili zabijanje glogovog koca u njihove vampirske rabote. Bježeći od regulative i transparentnosti kao od crnog vraga, vladajuće političke stranke i njihovi pijuni u vladama udaljavaju nas od Evrope, zadržavajući sa sobom i državu u ponoru korupcije i zlovlasti.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/komentar-dana/22783-Utabana-staza-korupcije.html
mujo mali napisao:..... nemam nista napisati........

Titan
24.12.2010., 15:35
[QUOTE=mujo mali;144022]Prevareni penzioneri.

Kako to da za izbore penzioner treba da je puna trbuha, a za Novu godinu, Bajram ili Božić sugerira mu se sloboda pretraživanja gradskih kontejnera.

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje odlučio je da isplata decembarskih penzija počne 4. januara naredne godine, odnosno nakon što se vlast otrijezni od proslave Nove godine i pripadajućeg joj derneka. Tako će većina penzionera Novu godinu dočekati praznih stomaka i stolova, odnosno onako kako redovno dočekuju i božićne i bajramske i sve druge blagdane, pod uvjetom da ovi ne padaju u vrijeme izbora.
Kompetentnost svake vlasti, njeno poštenje i ozbiljnost, ali i pokvarenost, mjere se upravo odnosom prema najugroženijoj populaciji društva - penzionerima.
Tačno je da ne postoji nepravda za koju penzioner Bosanac neće naći opravdanje, a ni vlast čiju oholosti nije u stanju oprostiti i zaboraviti. Jednostavno, riječ je o ljudima koji su naučili trpjeti i saburiti i koji su cijeli život radili vjerujući da će njihov minuli rad, u ostatku života, biti vrijedan poštovanja, pa makar i s minimumom od 296 maraka penzije.
Način na koji se aktuelna vlast FBiH odnosi prema svojim penzionerima zaslužio je svaki prezir. Ista ova vlast koja je za januar naredne godine odgodila decembarske penzije, samo prije dva mjeseca, odnosno uoči oktobarskih općih izbora, penzije je podijelila prvog u mjesecu. Ne što se sažalila nad praznom penzionerskom torbom, već da bi joj dva dana kasnije penzioneri poklonili povjerenje za još četiri godine vladanja.
Ima li jačeg argumenta koji dokazuje bezobrazluk i moralnu trulež vlasti jedne zemlje od ovog koji smo naveli? Kako to da je „nakapalo“ u septembru, a u decembru nije? Kako to da za izbore penzioner treba da je puna trbuha, a za Novu godinu, Bajram ili Božić sugerira mu se sloboda pretraživanja gradskih kontejnera?
Vođe što se ovih dana znoje nad punim trpezama raznih prijema i partija priređenih u čast dolazećih blagdana očito ne brine datum isplate decembarskih penzija. Kako one koji su 1. oktobra dali lažnu nadu penzionerima tako i one koji su im se pridružili za kasnije izborne podvale. I jedni i drugi, sudeći prema odluci da i ovu Novu godinu penzioneri dočekaju na suhom hl***u, ubijeđeni su da su brige te vrste odgodili na četiri godine. A do tada, ko živ, ko mrtav.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/komentar-dana/22690-Prevareni-penzioneri.html
__________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________________________________ __________________________Aferim mujo mali za napisani post, sa Bozijom ili bez Bozije pomoci, imajuci u vidu situaciju najnemocnijih u BiH niusto vise nemogu vjerovati sem u ono sto licno svakodnevno dozivljavamo.
Istinski mi je zao tih hudih penzionera sa njihovim jos huddjim penzijama od ca. 300 KM, nezaboravimo i stotinama penzionera Krivajskog kombinata iz Zavidovica koji su stekli pravo na penziju ali je nemogu koristiti stime sto za njih jedan duzi period nije uplacivano u fond penzionera PIA.

Kada ovo sve citamo, a istodobno znamo da je istinito i da se nikome nemozemo cak ni pozaliti...Bogu je to za plakati...ali haman svi su digli ruke od najlsabijih insana u nasem drustvu, a to su penzioneri.

mujo mali
25.12.2010., 08:14
Sumnje u malverzacije i primanje mita: Tužilaštvo BiH vodi istragu o Komisiji za državnu imovinu.

Presretnuti telefonski razgovori o sumnjivim transakcijama.


Zbog sumnje u razne malverzacije i primanje mita pojedinih članova Komisije za državnu imovine BiH, Državno tužilaštvo pokrenulo je istragu u vezi s dešavanjima u ovom tijelu, saznaje „Avaz“.

Novac u igri

Izvor blizak Komisiji jučer nam je rekao da su, prema njegovim saznanjima, povod za istragu bili telefonski razgovori o sumnjivim transakcijama pojedinih članova.

- Zbog svega što se posljednjih godina dešavalo u Komisiji za državnu imovinu i ogromnim novcem koji je bio u igri Tužilaštvo BiH počelo se baviti ovim tijelom. Pojedini članovi, prema informacijama koje imam, uzimali su mito za rješavanje zahtjeva o izuzimanju od zabrane raspolaganja državnom imovinom. Tačnije, izuzimana je imovina koja je trebala bila predmet zabrane raspolaganja, a zauzvrat su pojedini članovi bivali debelo nagrađeni - tvrdi naš izvor dobro upućen u dešavanja u Komisiji.

Nezvanično saznajemo i da posljednjih sedmica u Komisiji vlada strašna panika, te da su pojedini članovi već počeli podnositi ostavke na tu poziciju.

Prva je to učinila direktorica Službe za zajedničke poslove BiH Meliha Jahjaefendić, kojoj je nedavno produžen mandat na ovoj poziciji. U narednom periodu, prema našim saznanjima, može se očekivati da to učine i još neki članovi Komisije.

Dobili obećanje

Od portparola Tužilaštva BiH Borisa Grubešića jučer smo dobili obećanje da će u ponedjeljak provjeriti vodi li se istraga protiv Komisije za državnu imovinu, jer jučer zbog praznika nije bio na radnom mjestu.

Kutleša: Ne mogu garantirati za 14 ljudi

Predsjednik Komisije za državnu imovinu Zvonimir Kutleša jučer je za naš list rekao da mu nije poznato da je Tužilaštvo pokrenulo provjeru ili istragu protiv bilo kojeg člana Komisije, ali da „ne može garantirati za 14 ljudi“, koliko ih ima u ovom tijelu.

- Prvi put to čujem od vas i čisto sumnjam da bi moglo biti istina. Mislim da niti jedan zahtjev nije riješen a da nema zakonsko uporište za to - kaže Kutleša.http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/22865-Sumnje-malverzacije-primanje-mita-Tuilatvo-BiH-vodi-istragu-Komisiji-dravnu-imovinu.html

mujo mali
25.12.2010., 16:17
Tužna stvarnost u BiH: "Nisi Srbin ili Hrvat ako nisi član SNSD-a ili HDZ-a"

24SI - Uspaničeni zbog koalicionog sporazuma koga su potpisali SDP, SDA, HSP i Narodna stranka Radom za boljitak, Milorad Dodik i Dragan Čović prekjučer su u Mostaru sjeli sa Božom Ljubićem i Mladenom Bosićem kako bi...

...učvrstili hrvatsko-srpski blok i zapucali iz svih oružja na Dejtonski sporazum, Zlatka Lagumdžiju, Sulejmana Tihića, Zvonka Jurišića i Mladena Ivakovića Lijanovića. Programsku platformu koju su njih četvorica potpisali u ime svojih stranaka, odbacili su kao "papir pun suhih želja".

Jučer je na adrese SDP-a, SDA, Stranke za BiH i SBB-a stigao poziv da 29. decembra dođu na sastanak u zgradu Parlamenta BiH, a potpisali su ga Dodik i Čović. Njima dvojici i njihovim ortacima Bosiću i Ljubiću treba makar jedna bošnjačka stranka kako bi zaokružili svoj plan rasturanja BiH. SDP je odmah reagovao i odbacio poziv. Kako list "San" saznaje, na sastanak neće doći ni Tihić niti bilo ko iz SDA.

"SDP je bosanskohercegovačka partija, a to znači i bošnjačka i srpska i hrvatska. Predstavnici SDP-a nisu niti će učestvovati i razgovarati o bilo čemu što se odnosi isključivo na raspodjelu funkcija i fotelja niti će učestvovati u bilo kojem ekskluzivno nacionalnom bloku", poručio je jučer Zlatko Lagumdžija.

"SDP, SDA, HSP i Narodna stranka Radom za boljitak potpisali su Programsku platformu koja je osnov budućeg djelovanja ovih stranaka, ona je otvorena i za druge političke subjekte i mi smo spremni na produktivnu diskusiju o njenom sadržaju. Sa druge strane, ako neka druga politička partija ili politički blok ponudi bilo kakav programski dokument, stranke potpisnice Platforme su spremne izjasniti se i razgovarati o njemu kao osnovi za pokretanje zemklje na ubrzanom euroatlantskom putu. SDP prije svega želi vidjeti bilo koji dokument o kojem su se drugi blokovi usaglasili. Međutim, SDP nije spreman na bilo kakve sastanke čija tema nije konkretan programski sadržaj i mjere za rješavanje problema običnog čovjeka", stav je SDP-a uz naglasak:

"Koliko se istinski zalaže za legitimitet bilo kojeg naroda u BiH, SNSD je najbolje pokazao probiranjem Bošnjaka u Vladi RS isključivo po vlastitoj mjeri te jučerašnjim odbianjem usaglašenog prijedloga Kluba Bošnjaka za predsjedavajućeg Vijeća naroda RS. Za 11. januar u parlamentu BiH je zakazan sastanak predstavnika svih parlamentarnih političkih stranaka i to je za sada jedini sastanak na koji će se SDP sigurno odazvati".

Preksinoć je Milorad Dodik dao intervju za Televiziju Srbije i naglasio da će Republika Srpska svakako imati referndum o svom statusu čim se steknu minimalni uvjeti za njegovo održavanje.

"Svjestan sam da taj referendum ne može biti održan stotinu puta nego samo jednom", kazao je Dodik i podvukao:

"Srbija bi time bila dovedena u situaciju da se odrekne svog suvereniteta,a Republici Srpskoj je potrebna podrška koju Srbija u ovom trenutku ne može pružiti jer se bori za svoj teritorijalni integritet".

Dodik se baš kao i Čović stalno javno zalaže za dosljedno poštivanje Dejtonskog sporazuma, ali zajedno sve rade da ga potkopaju. Šef SNSD-a iz Beograda najavljuje referendum u RS, a šef HDZ-a insistira na formiranju hrvatskog entiteta na teritoriji Federacije BiH. Pri tome i jedan i drugi tvrde da su zaštitnici naroda kojima pripadaju, proglašavajući članove njihovih stranaka jedinim autentičnim predstavnicima srpskog, odnosno hrvatskog naroda. Drugim riječima, Srbe i Hrvate koji su članovi drugih stranaka ili uopšte nisu vezani za bilo koju političku stranku, Dodik i Čović ne priznaju i oni su, po njima, višak u ovoj zemlji.

Visoki predstavnik Valentin Inzko i dalje prešućuje očigledno rasturanje države u režiji Dodika i Čovića, blokiranje bilo kakvih pomaka ove zemlje njihov udar na Dejtonski sporazum i najave referenduma, odnosno uspostave hrvatskog entiteta.

Sa druge strane, kako "San" saznaje iz svojih izvora, jedan dio međunarodne zajednice sprema udar na Dodika i Čovića - u pitanju su konkretni potezi kojima će njih dvojica biti sankcionisani u punom smislu te riječi.

(24sata.info)


http://www.24sata.info/vijesti/bosna-i-hercegovina/51587-Tuzna-stvarnost-BiH-Nisi-Srbin-ili-Hrvat-ako-nisi-clan-SNSD--ili-HDZ-.html

mujo mali
25.12.2010., 16:20
Nastavak agresivne politike: Silovanje Bošnjakinja za sudove u RS nije ratni zločin?!

Dilberović nije osuđen za ratni zločin, već za "obično silovanje"


Sudovi i tužilaštva u RS silovanja Bošnjakinja tokom agresije na našu zemlju ne tretiraju kao ratni zločin! Na ovu užasnu činjenicu upozorila je predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić, tvrdeći da se na taj način želi prekrojiti historija, a "agresija, genocid, masovno i sistematsko silovanje pretvoriti u najobičnija krivična djela".

Centri moći

Uvjerena je da se sve radi iz političkih razloga, po direktivi centara moći. Ona navodi slučaj Jadranka Dilberovića zvanog Jadran, koji je u julu ove godine pravosnažno osuđen na pet godina zatvora, ali za "obično silovanje", koje je počinio tokom opsade sarajevskog naselja Grbavica 1993. godine.

Za činjenicu da Dilberović nije osuđen za ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja, kao jedan od najtežih oblika zločina protiv čovječnosti, što bi uzrokovalo i daleko težu kaznu za njega, Hasečić odgovornom smatra zamjenicu glavnog tužioca Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu Ranku Mršić. Ona je 17. aprila 2007. godine, samo devet dana prije nego što će biti saslušana Dilberovićeva žrtva, predmet prekvalificirala u "obično silovanje".

Upućen zahtjev

- Mršić je, svjesno kršeći zakon i sve moralne postulate, amnestirala Dilberovića od počinjenog krivičnog djela ratni zločin protiv čovječnosti. To je užasno. Pitamo se koliko je bilo još ovakvih slučajeva amnestiranja zločinaca u manjem bh. entitetu? Stoga smo uputili zahtjev predsjedniku VSTV-a Miloradu Novkoviću, glavnom tužiocu Tužilaštva BiH Miloradu Barašinu i zamjeniku glavnog tužioca Vesni Budimir, kao i predsjednici Suda BiH Meddžidi Kreso, za hitno preispitivanje prvostepene i drugostepene presude u slučaju "Dilberović", te zatražili odgovornost sudija i tužioca - kaže Hasečić.

Sudski epilog u 12 slučajeva

Slučaj "Dilberović" nije usamljen. Primjerice, Okružni sud u Banjoj Luci svojevremeno silovanje i ubistvo 19-godišnje Bošnjakinje koje se desilo 1993. nije procesuirao kao ratni zločin. Nedavno je u Sarajevu specijalna predstavnica generalnog sekretara UN-a za pitanja seksualnog nasilja tokom rata Margot Valstrom (Wallstrom) kazala da je od 50.000 silovanja koja su se desila u BiH sudski epilog dobilo tek 12 slučajeva!


http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/22899-Nastavak-agresivne-politike-Silovanje-Bonjakinja-sudove-nije-ratni-zloin.html

idu dani
25.12.2010., 17:03
Nastavak agresivne politike: Silovanje Bošnjakinja za sudove u RS nije ratni zločin?!

Dilberović nije osuđen za ratni zločin, već za "obično silovanje"


Sudovi i tužilaštva u RS silovanja Bošnjakinja tokom agresije na našu zemlju ne tretiraju kao ratni zločin! Na ovu užasnu činjenicu upozorila je predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić, tvrdeći da se na taj način želi prekrojiti historija, a "agresija, genocid, masovno i sistematsko silovanje pretvoriti u najobičnija krivična djela".

Centri moći

Uvjerena je da se sve radi iz političkih razloga, po direktivi centara moći. Ona navodi slučaj Jadranka Dilberovića zvanog Jadran, koji je u julu ove godine pravosnažno osuđen na pet godina zatvora, ali za "obično silovanje", koje je počinio tokom opsade sarajevskog naselja Grbavica 1993. godine.

Za činjenicu da Dilberović nije osuđen za ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja, kao jedan od najtežih oblika zločina protiv čovječnosti, što bi uzrokovalo i daleko težu kaznu za njega, Hasečić odgovornom smatra zamjenicu glavnog tužioca Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu Ranku Mršić. Ona je 17. aprila 2007. godine, samo devet dana prije nego što će biti saslušana Dilberovićeva žrtva, predmet prekvalificirala u "obično silovanje".

Upućen zahtjev

- Mršić je, svjesno kršeći zakon i sve moralne postulate, amnestirala Dilberovića od počinjenog krivičnog djela ratni zločin protiv čovječnosti. To je užasno. Pitamo se koliko je bilo još ovakvih slučajeva amnestiranja zločinaca u manjem bh. entitetu? Stoga smo uputili zahtjev predsjedniku VSTV-a Miloradu Novkoviću, glavnom tužiocu Tužilaštva BiH Miloradu Barašinu i zamjeniku glavnog tužioca Vesni Budimir, kao i predsjednici Suda BiH Meddžidi Kreso, za hitno preispitivanje prvostepene i drugostepene presude u slučaju "Dilberović", te zatražili odgovornost sudija i tužioca - kaže Hasečić.

Sudski epilog u 12 slučajeva

Slučaj "Dilberović" nije usamljen. Primjerice, Okružni sud u Banjoj Luci svojevremeno silovanje i ubistvo 19-godišnje Bošnjakinje koje se desilo 1993. nije procesuirao kao ratni zločin. Nedavno je u Sarajevu specijalna predstavnica generalnog sekretara UN-a za pitanja seksualnog nasilja tokom rata Margot Valstrom (Wallstrom) kazala da je od 50.000 silovanja koja su se desila u BiH sudski epilog dobilo tek 12 slučajeva!


http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/22899-Nastavak-agresivne-politike-Silovanje-Bonjakinja-sudove-nije-ratni-zloin.html

Pokazite na licnom primjeru.
Ima li neko da je osudjen za silovanje Srpkinja,pa barem i kao obicno krivicno djelo.
Ima li barem jedan jedini, tek onako radi reda??
Ili mislite da toga nije uopste bilo?
Ovo zadnje me ne bi iznenadilo uopste.
Manipulacije i manipulacije.To je silovanje zrtava po drugi put kada se koriste u politicke svrhe.

garak
25.12.2010., 17:09
Pokazite na licnom primjeru.
Ima li neko da je osudjen za silovanje Srpkinja,pa barem i kao obicno krivicno djelo.
Ima li barem jedan jedini, tek onako radi reda??
Ili mislite da toga nije uopste bilo?
Ovo zadnje me ne bi iznenadilo uopste.
Manipulacije i manipulacije.To je silovanje zrtava po drugi put kada se koriste u politicke svrhe.

Nije normalno bas da dobije kaznu za silovanje jer nije to pravda ! A silovane Srpkinje prvo moraju imati ime i prezime pa da bi se moglo suditi pociniteljima? Ja sam da se sudi svako ko je ucionio zlocin i da se kaznjava srazmjerno a ne simbolicno ko sada...

idu dani
25.12.2010., 17:30
Nije normalno bas da dobije kaznu za silovanje jer nije to pravda ! A silovane Srpkinje prvo moraju imati ime i prezime pa da bi se moglo suditi pociniteljima? Ja sam da se sudi svako ko je ucionio zlocin i da se kaznjava srazmjerno a ne simbolicno ko sada...

A zasto da dobije kaznu ako je silovao, ako ne za silovanje?
Toliko godina nakon rata,pisati o silovanju na forumu "politika" je politicka manipulacija zrtvama silovanja.
Niko normalan nije protiv toga da se pocinitelji gone i kaznjavaju,ali je stvarno vise degutantno to koristiti da bi se neko ocrnjivao.Pa pogledaj komentare na taj tekst.Mislis li stvarno da ti komentari vode ka necemu boljem?
I koje je silovanje obicno silovanje, a koje je ratni zlocin??
Ko postavlja ta pravila?Nema tu ni pravde ni pravednosti,samo manipulacije.
Mislis li da je taj tekst napisan da bi pomogao nekoj zrtvi silovanja??
Nismo ipak toliko naivni.

kljucanin
25.12.2010., 17:57
Pokazite na licnom primjeru.
Ima li neko da je osudjen za silovanje Srpkinja,pa barem i kao obicno krivicno djelo.
Ima li barem jedan jedini, tek onako radi reda??
Ili mislite da toga nije uopste bilo?
Ovo zadnje me ne bi iznenadilo uopste.
Manipulacije i manipulacije.To je silovanje zrtava po drugi put kada se koriste u politicke svrhe.
Prije par mjeseci avaz je bas pricao o tome. Mislim da se je desilo negdje oko Konjica .Dobio je nesto oko 12 godina.

Zlocin je zlocin nije vazno ko ga je uradio.
Silovanje je silovanje nije vazno ko ga je uradio i na kome je uradeno.
Sve to treba kazniti najstrozijom kaznom.Cak bih za utvrdeno silovanje i tako nesto tesko predlozio i smrtne kazne pa nikada nikome nebi palo na pamet da uradi tako nesto.
Sudski sistem u BiH je totalno impotentan i ne ucinkovit.

idu dani
25.12.2010., 18:31
Prije par mjeseci avaz je bas pricao o tome. Mislim da se je desilo negdje oko Konjica .Dobio je nesto oko 12 godina.

Zlocin je zlocin nije vazno ko ga je uradio.
Silovanje je silovanje nije vazno ko ga je uradio i na kome je uradeno.
Sve to treba kazniti najstrozijom kaznom.Cak bih za utvrdeno silovanje i tako nesto tesko predlozio i smrtne kazne pa nikada nikome nebi palo na pamet da uradi tako nesto.
Sudski sistem u BiH je totalno impotetntat i ne ucinkovit.

Slazem se.
Sudski sistem je korumpiran i potpuno potcinjen politickim uticajima.
Ali kakvi smo takav nam je i sudski sistem.Kod nas i grom kad udari negdje gleda se da se utvrdi je li kako moguce da se udar iskoristi u politicke svrhe.
Ono sto hocu da kazem :
-kada bi neko moj,ne dao bog,bio zrtva silovanja,i da neki novinar svrlja o tome bez posebne potrebe i bez da od toga i zrtva ima koristi, ja bi mu se natovario na ledja.
Ne gledaj uopste ko sam i sta sam kad ovo pisem.To je univerzalno.Pa nije slucajno sto zrtve silovanja ne izlaze bas tako rado u javnost.Cak ni na sudjenju nekad nece da se pojave,pa cak i po cijenu toga da se pocinilac ne moze osuditi.
I onda se neke alapace tamo sluze njihovom nevoljom kako bi uzimale novcice od "nevladinih organizacija" i raznoraznih lobija.
Pogledaj samo slucajeve silovanja poslije rata.
Svaki slucaj silovanja se toliko politicki i svakako izmanipulise,tako da ni zrtva vise nije zrtva niti je pocinilac pocinilac.Sve se to nekako izmijesa,a ona jadnica sto je silovana bude nazivana i kurvom i svakako,sve u zavisnosti koje snage stoje iza pocinioca.I koja sad zrtva silovanja da izadje sa svojom pricom i podnese tuzbu protiv nekoga ako zna da ce to da pokrene medijski rat za i protiv.
Eno ti primjer Gluhe Bukovice.Ako su tolike manipulacije kada se radi i o zrtvi i pociniocu iz istog naroda, pa kolike mislis da su manipulacije kada se radi o "njima tamo"??
Mislim, za mene je i pocinilac silovanja manje kriv od onog sto time manipulise.
Silovatelj to cini iz razlicitih pobuda,najcesce i bolesnih.
Dok manipulator to uvijek i iskljucivo radi samo zbog novca i polozaja.
Po meni je ovaj drugi mnogo vece djubre.

mujo mali
25.12.2010., 19:15
Svi ste vi u pravu a i niste nista u pravu..... da skratim, svi do jednog ce doci na red, samo je pitanje vremena..... eto ih samo sto nisu, ili drugim rijecima "vec jesu samo ih treba izvuci i postaviti...." insAllah.

idu dani
25.12.2010., 19:20
Svi ste vi u pravu a i niste nista u pravu..... da skratim, svi do jednog ce doci na red, samo je pitanje vremena..... eto ih samo sto nisu, ili drugim rijecima "vec jesu samo ih treba izvuci i postaviti...."
Niko nema nista protiv toga ako je normalan i ako sam nije jedan o tih.
Ali reci ti meni koliko ti pomazes da se pocinioci kazne tako sto ces tu temu politizovati??
Da toga nema onda za pocinioce ne bi bilo nikakve odbrane.
Onda bi silovatelj bio samo silovatelj i nista vise.
Ovako kad je ispolitizovano,svaki se od pocinilaca moze da brani da je optuzen samo zato sto je ove ili one vjere?I upravo je to ono sto se desava.
Da nema politizacije,davno bi oni svi bili pohapseni, a ni zrtve se ne bi plasile da ce ih svako u javnosti vjesati na reklame kako kome i kako cijoj politici odgovara.
Eto ako ne vjerujes meni,pitaj ako znas neku zrtvu silovanja,da li bi htjela da ti pises o njoj na politickom forumu.
Ja znam odmah sta bi ti rekla,al eto mozda ti mislis da ti znas bolje od silovanih sta je za njih dobro.

mujo mali
26.12.2010., 00:56
Niko nema nista protiv toga ako je normalan i ako sam nije jedan o tih.
Ali reci ti meni koliko ti pomazes da se pocinioci kazne tako sto ces tu temu politizovati??
Da toga nema onda za pocinioce ne bi bilo nikakve odbrane.
Onda bi silovatelj bio samo silovatelj i nista vise.
Ovako kad je ispolitizovano,svaki se od pocinilaca moze da brani da je optuzen samo zato sto je ove ili one vjere?I upravo je to ono sto se desava.
Da nema politizacije,davno bi oni svi bili pohapseni, a ni zrtve se ne bi plasile da ce ih svako u javnosti vjesati na reklame kako kome i kako cijoj politici odgovara.
Eto ako ne vjerujes meni,pitaj ako znas neku zrtvu silovanja,da li bi htjela da ti pises o njoj na politickom forumu.
Ja znam odmah sta bi ti rekla,al eto mozda ti mislis da ti znas bolje od silovanih sta je za njih dobro.


Pogrijesila si totalno....... kako vrijeme tece bit ce te sve zesci da promijenite tok teme, ne cudi me, vec vidjeno......

idu dani
26.12.2010., 02:07
Pogrijesila si totalno....... kako vrijeme tece bit ce te sve zesci da promijenite tok teme, ne cudi me, vec vidjeno......
Ama nista..evo ja necu vise o ovoj temi,a ti nastavi.
Ako hoces pocni i imena tih zrtava da pises.Onda ces tek da vidis ko ce da reaguje na to,i kakve ce reakcije da budu.Od 10 zrtava silovanja,najmanje 9 bi zeljele da budu anonimne.Zasto ti mislis da im pomazes tako sto ih koristis za politizaciju samom je tebi jasno.
Nisam pogrijesila nego pogrijesio,ako jesam,a to ce pokazati korist koju ovakvi tekstovi kao tvoj imaju za pravednu satisfakciju zrtvama,i za kaznjavanje pocinilaca zlocina.
Okreni se malo unazad pa vidi koliko je hiljada pamfleta i skrabotina poput ovih napisano o silovanju i silovateljima,a onda pogledaj koliko je sudskih presuda doneseno.Upitaj se onda zasto je to tako i mozda ti neke stvari budu jasnije.
Samo lud se ne uci na greskama,i samo lud ne mijenja nesto za sto vidi da ne donosi nikakvu korist.
Samo jedno pitanje na kraju :
Znas li zasto u Haskom sudu postoji institut "zasticenog svjedoka"?

mujo mali
26.12.2010., 07:17
Ama nista..evo ja necu vise o ovoj temi,a ti nastavi.
Ako hoces pocni i imena tih zrtava da pises.Onda ces tek da vidis ko ce da reaguje na to,i kakve ce reakcije da budu.Od 10 zrtava silovanja,najmanje 9 bi zeljele da budu anonimne.Zasto ti mislis da im pomazes tako sto ih koristis za politizaciju samom je tebi jasno.
Nisam pogrijesila nego pogrijesio,ako jesam,a to ce pokazati korist koju ovakvi tekstovi kao tvoj imaju za pravednu satisfakciju zrtvama,i za kaznjavanje pocinilaca zlocina.
Okreni se malo unazad pa vidi koliko je hiljada pamfleta i skrabotina poput ovih napisano o silovanju i silovateljima,a onda pogledaj koliko je sudskih presuda doneseno.Upitaj se onda zasto je to tako i mozda ti neke stvari budu jasnije.
Samo lud se ne uci na greskama,i samo lud ne mijenja nesto za sto vidi da ne donosi nikakvu korist.
Samo jedno pitanje na kraju :
Znas li zasto u Haskom sudu postoji institut "zasticenog svjedoka"?

Nemas ti veze sta ja hoce ili necu, vec se ti pravis kao da ti je nesto stalo a u stvari spamas temu, sad mi jos uvaljujes nesto sto uopste nisam uradio i izvrces stvari onako "kao ti odgovora", niste uopste u temi jer ti tema ne odgovora, a zna se kome ova tema ne odgovara....

mujo mali
26.12.2010., 07:23
Ni stećci više nisu bosanski: "Oni ispod zemlje se ibrete šta rade ovi koji su još na zemlji"

24SI - Ko ne zna, neće vjerovati - stećci, simbol države, kraljevine, banovine BiH, dakle isključivo bosanski, biće nominovani za listu UNESCO-a kao zajednička kulturno-historijska specifičnost Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH.

"Politika je jasna - sve što je isključivo bosansko, ima da postane zajedničko, srpsko-hrvatsko-bosansko, a evo sada čak i crnogorsko", bila je tema subotnjeg izdanja "Centralnog dnevnika" sa Senadom Hadžifejzovićem.

Bosanski ćevap je slovenački brend. Bosanski tornjak je i hrvatski. Bosanski burek je regionalni. Ni Meša Selimović, Ivo Andrić, Mehmedalija Mak Dizdar, Musa Ćazim Ćatić, nisu više naši.

Zašto nas, na primjer, Srbija nije zvala da zajedno čačansku šljivovicu prijavimo kao bosansko-srpsku drogu jer je i mi ločemo kao i komšije? Zašto nas Hrvatska nije zvala da kravatu prijavimo kao hrvatsko-bosansku mahramu jer je i mi mnogo lijepo nosimo, kao susjedi? Oni ispod zemlje se ibrete šta rade ovi koji su još na zemlji.

http://www.24sata.info/vijesti/bosna-i-hercegovina/51721-VIDEO-stecci-vise-nisu-bosanski-Oni-ispod-zemlje-ibrete-sta-rade-ovi-koji-jos-zemlji.html

mujo mali napisao:... sad ce opet doci neki pametnjakovic koji ce napisati da stecci nisu samo Bosanski, e pa unaprijed da tom pametnjakovicu napisem da su stecci samo Bosanski i niciji vise.

garak
26.12.2010., 10:49
A zasto da dobije kaznu ako je silovao, ako ne za silovanje?
Toliko godina nakon rata,pisati o silovanju na forumu "politika" je politicka manipulacija zrtvama silovanja.
Niko normalan nije protiv toga da se pocinitelji gone i kaznjavaju,ali je stvarno vise degutantno to koristiti da bi se neko ocrnjivao.Pa pogledaj komentare na taj tekst.Mislis li stvarno da ti komentari vode ka necemu boljem?
I koje je silovanje obicno silovanje, a koje je ratni zlocin??
Ko postavlja ta pravila?Nema tu ni pravde ni pravednosti,samo manipulacije.
Mislis li da je taj tekst napisan da bi pomogao nekoj zrtvi silovanja??
Nismo ipak toliko naivni.

Krivicni zakon cl.203 st.1(obicno silovanje) st.4 (silovanje zbog nacionalne mrznje)

Kazna za silovanje koje se moze nazvati obicnim(jer ne postoji obicno i neobicno) je 1-10 godina a kazna za silovanje zbog nacionalne,vjerske mrznje je 3-15 godina pa samom osudom ocijenom kao obicno silovanje dobija automatski manju kaznu u pocetku i zato je osdujen na 5 godina ! Mogo je biti osudjen i na 10 pa sto nije?
Manipulacija nije sto je zena silovana,manipulacja je sto je osudjen tako malo za krivicno djelo i sto je to uradio sud RS a da je drugi pitanje da li bi bio osdujen?

Valjda se ratni zlocin gdje spada silovanje desava u ratu i zato se tretira ko ratni zlocin...
Nakon WWII velik broj zlocinaca je bio uhvacen u 1960tim i kod ratnog zlocina nema zastare ! Cak je nedavno neki uhvacen zlocinac od 85 godina iz onog rata i bice osdujen! Tu nema milosti kada je to u pitanju...

Jesi ti svjestan da ovaj sto je osudjen na 5 godina moze biti pusten nakon 1.5 godine zbog dobrog ponasanja pa je kazna u biti za silovanje 1.5 god ... to je strasno

Ja ne politiziram zrtve niti pisem imena,ja kritikujem samo sud,koji iz ovoga ugla jeste politiziran i rezultat toga je bila ovako mala kazna !

idu dani
26.12.2010., 12:01
.. sad ce opet doci neki pametnjakovic koji ce napisati da stecci nisu samo Bosanski, e pa unaprijed da tom pametnjakovicu napisem da su stecci samo Bosanski i niciji vise.

Pa sta da ti se napise na ove nebuloze nego da pricas gluposti.Eno ti tema o steccima,procitaj pa ces biti pametniji.
Stecci su stariji stotinama pa i hiljadama godina i od Bosne i svih ostalih drzava regiona.Po tebi i onaj sto je vlasnik njive gdje se stecci nalaze moze reci da su stecci njegova iznmisljotina,i da ih patentira.
To sto se nalaze i po drugim drzavama tebi ne znaci nista??
Znaci i oni sto su u Srbiji su bosanski,i oni u Hrvatskoj su bosanski??
Ista glupost kao da Amerikanci kazu da je mjesec njihov,jer eto oni prvi bili na njemu.
I treba sad neko da te uzima za ozbiljno.
A kada ti se odgovori na ove nebuloze onda je spamanje teme.
Napisi sta nisam u pravu,pusti demagogiju.
Ne ocekuj valjda da na forumu pricas gluposti a da drugi sute i slusaju.
Budi spreman kad nesto tvrdis da to potkrijepis argumentima a ne tamo nekim zavjerama
"onih tamo" koji bi eto sve dali da tebe "glasnika istine" usutkaju.
To ti vazi i za temu,a i za ove viceve o steccima.

revizor
26.12.2010., 16:20
Žao mi je što sam u pravu ovaj put moj poštovani kolega.Puno bih sretnija bila da se mogu pridružiti ovoj Historijskoj optužbi i reći -da oni si ti koji nas tri***e i oni su ti koji nas mrze pa nas zato nestaje.Ali ja to neću reći jer sam osjetila šta znači sve ove godine kada Bošnjak želi da uništi Bošnjaka,da ga ponizi,da mu dijete uništi i to je ono što me boli.
Ljubav i pažnja drugačijeg od mene mi je nebitna ali i nju ću pokušati zaslužiti svojim djelima.Kada će Bošnjaci priznati sebi da su bili žrtve svojih Bošnjaka i to za pare su ih jeftino prodavali.Priznajem samo Historiju koja će uprijeti prstom u one koji su na slabosti Bošnjaka profitirali,koji su ih izdali zarad svojih ciljeva ,koji su ih doveli dotle da obore glavu i nevide kako im djecu uništavaju.
Nema te nacije koja može uništiti nekoga ako taj neko zna da poštuje sebe i svoje korjene.Mi korjene tražimo tamo gdje se nismo rodili ,mi ubijamo sve što vrijedi da bi oni bezvrijedni našli svoje mjesto.Mi smo gledali dok su Bošnjake tri***ili i tome se radovali.Tako je radio i Milošević uništavajući one što nemisle kao on.Tako je radio Tuđman i tako rade svi da bi ostvarili svoje bolesne ciljeve.Uništavaju se ljudi i dobra mukom stvorena da bi neki profitirali i svoje fašističke ciljeve ostvarili.
Samo se bolestan um može ponositi uništavanjem onog drugog ali pošteno je priznati sebi ako to nemožemo drugima da su nas jedni načeli a naši dokrajčili.
Mi imamo samo podobne Bošnjake koji tri***e nepodobne i to im neću oprostiti.Ako neko ima potrebu da se nasmije neka se okrene oko sebe i u svojoj sredini prepozna isto.Mi smo kolektivne žrtve nesposobne vlasti .Dobro je samo onima koji uživaju na našim leđima .
Ako Bošnjak želi da opstane neka se bori svojim znanjem ,neka poštuje one koji vrijede i neka bude ono što jeste a ne ono što drugi žele da on bude.
Ja sam hodala dignute glave dok mi Bošnjaci nisu natovarili tovar od koga su mi leđa polomili da bi podobni imali .
Da su znali svoju pamet poštovati a ne po svijetu rastjerati -mogli su danas uživati a ne vječno druge kriviti i na njihovoj nevolji profitirati.
Nikada se nisam stidila biti Bošnjakinja jer sam se radom dokazivala ali kad me još malo naljute javno ću se prekrstiti pa neka nas je još manje.

Mogu da ti povjerujem,što si toliko ogorčena,zato što ti je neko od Moćnika stao na put,da u nečemu uspiješ,da nedobiješ posao koji si smatrala da tebi pripada,ili nešto sasvim treće,a što se dešava ne samo među nama nego svugde u svijetu.Niukom slučaju takve nebranim,treba to javno isticat da se suzi na najmanju moguću mjeru,ali nevidim kakva je to i kome usluga ako se Bošnjak(Musliman)prekrsti ili ako Kršćeni pređe na Islam samo iz razloga sto je nezadovoljan ponašenjem pojedinca iz svog nacionalnog korpusa.Ti prije svega budi Bošnjakinja(Muslimanka )ne radi nekog iz mase,ne radi mene,nego prije svega radi sebe.

Svako ima pravo da vjeruje u ono što hoće,da se prikloni bilo kojoj od vjerskih zajednica ali to bi trebalo bit iz svog ubjeđenja a ne iz ljutnje ili zato sto vas je razočarala neka sredina ili neki pojedinac.Dali si ti ubjeđena da među Krišćanima nema tih i takvih zbog kojih bi ti to učinila:ymbringiton:

mujo mali
26.12.2010., 16:38
Pa sta da ti se napise na ove nebuloze nego da pricas gluposti.Eno ti tema o steccima,procitaj pa ces biti pametniji.
Stecci su stariji stotinama pa i hiljadama godina i od Bosne i svih ostalih drzava regiona.Po tebi i onaj sto je vlasnik njive gdje se stecci nalaze moze reci da su stecci njegova iznmisljotina,i da ih patentira.
To sto se nalaze i po drugim drzavama tebi ne znaci nista??
Znaci i oni sto su u Srbiji su bosanski,i oni u Hrvatskoj su bosanski??
Ista glupost kao da Amerikanci kazu da je mjesec njihov,jer eto oni prvi bili na njemu.
I treba sad neko da te uzima za ozbiljno.
A kada ti se odgovori na ove nebuloze onda je spamanje teme.
Napisi sta nisam u pravu,pusti demagogiju.
Ne ocekuj valjda da na forumu pricas gluposti a da drugi sute i slusaju.
Budi spreman kad nesto tvrdis da to potkrijepis argumentima a ne tamo nekim zavjerama
"onih tamo" koji bi eto sve dali da tebe "glasnika istine" usutkaju.
To ti vazi i za temu,a i za ove viceve o steccima.


Aha, nije tebe bez veze sve ovo "trehnulo", ima vas jos kolko hoces sto ovo "treha" na pogresan nacin, bas mi je drago jer je to i jedan od mnogih ciljeva ove teme...... kao recimo ovaj od masu slucajeva:.......


Optužnica protiv Veselka Đukića neće biti podignuta jer je ratne zločine počinio kao maloljetnik!

Đukić je počinio zločin kao maloljetnik pa mu, prema odredbama KZBiH, ne može biti suđeno.

Sanjanin Velid Kamenčić pročitao je sa zaprepaštenjem i nevjericom akt koji mu je uputio Drago Čorlija, tužilac iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH. U tom dopisu Čorlija obavještava Kamenčića da je Tužilaštvo BiH naredbom od 18. novembra 2010. godine obustavilo istragu protiv osumnjičenog Veselka Đukića zbog krivičnih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika te ranjenika i bolesnika.

Plač od muke

Đukić je, naime, osumnjičen da je brutalno ubio Velidovu 18-godišnju kćerku Karmen Kamenčić.

- Istraga je obustavljena, jer postoje smetnje koje isključuju krivično gonjenje osumnjičenog Veselka Đukića - piše u aktu.

Prema podacima iz istražnog spisa, Đukić je zarobljenu Karmen Kamenčić, nakon teškog mučenja, fizičkog zlostavljanja i ponižavanja, usmrtio 10. jula 1992. godine.

- Kada sam pročitao ovaj dokument, od muke sam zaplakao - kaže nam Velid Kamenčić, koji se još nije oporavio od šoka.

Veselko Đukić je u vrijeme činjenja zločina imao nepunih 16 godina. Rođen je 14. avgusta 1976. godine. Prema odredbama KZBiH koje reguliraju krivično-pravne sankcije punoljetnim osobama za krivična djela koja su izvršile kao maloljetnici, član 100. stav 1. KZBiH je izričit - punoljetnoj osobi koja je navršila 21 godinu života, ne može se suditi za krivično djelo koje je izvršila kao mlađi maloljetnik.

To znači da je Veselko Đukić, koji danas ima 34 godine, 18 godina nakon što je ponizio i potom ustrijelio Karmen Kamenčić, slobodan čovjek.

- Teško mi je živjeti s tim da negdje u ovoj našoj državi živi čovjek-nečovjek, koji je moju Karmen na tako morbidan način, nakon mučenja i ponižavanja, još ranjenu, ubio, a da mu se neće barem suditi - ogorčen je otac Velid.

Velika akcija

Karmen je te 1992. ostala u Sanskom Mostu kod nane Paše u selu Trnovi. Pridružila se najhrabrijim patriotama ovoga grada, mještanima Vrhpolja i Hrustova, koji su pružali otpor nadmoćnoj četničkoj soldateski u šumi Galaja prvih dana jula 1992. Tada se velika jedinica bošnjačkih patriota iz Galaje razdvojila u dvije grupe. Jedna je, od oko 150 ljudi, nakon spektakularne akcije i zarobljavanja 40 srpskih oficira-vojnika, razmjenom stigla do slobodnog Bihaća. U toj je grupi bila i Karmen.

- Ranjena je na Grmuško-srbljanskom platou kao borac Sedmog korpusa Armije BiH, bila je u sanitetu, ali je zbog velikih borbi nismo uspjeli izvući. Zarobljena je i, kako smo saznali, mučena u selu Radič u općini Bosanska Krupa, a živa se nije vratila - govori Ifet Hukanović, jedan od boraca iz
Vrhpolja.

Izmasakrirano tijelo Karmen Kamenčić razmijenjeno je 1992. godine i ukopano na bihaćkom mezarju Humci. Nakon rata je izvršena reekshumacija više tijela s bihaćkih Humaca pa su i njeni posmrtni ostaci, najvjerovatnije, premješteni u identifikacioni centar Šejkovača u Sanskom Mostu, gdje su i sada. Još čekaju posljednji smiraj.


Tukli su je, silovali i bacali po trnju

Aziz Gromilić bio je učesnik akcije u kojoj je Karmen ranjena.

- Nakon ranjavanja, ponijela su je naša dva borca, ali kako nije davala znake života, oni su je ostavili i ubrzano se povlačili. No, ona je poslije došla svijesti nakon čega ju je srpska vojska zarobila - prisjeća se Gromilić.

Zna i da su teško ranjenu Karmen skidali golu, tukli, silovali i bacali po trnju. Torturu je dovršio Veselko Đukić, potvrdilo je i Tužilaštvo BiH, ali zbog zakonskih ograničenja "neće ni prstom više mrdnuti".

Traži pravdu

Velid Kamenčić od saznanja kako je završila njegova Karmen ne živi mirno.

- Ima li pravde u Bosni? Ako nema, spreman sam je tražiti dalje - kaže otac, koji ne prihvata zakonske odredbe prema kojima neko može nekažnjeno ubiti njegovo dijete i biti potpuno slobodan.


http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/22900-Optunica-protiv-Veselka-ukia-nee-biti-podignuta-jer-ratne-zloine-poinio-kao-maloljetnik.html

mujo mali
26.12.2010., 17:22
TV novinarstvo u BiH nikad nije bilo na nižim granama: Novinari ili pesničari?

Vrhunac nekulture prenijele su 21. decembra kamere FTV i Hayata

Nikada TV novinarstvo nije bilo na nižim granama nego sada. Zanemarimo li sve ono o čemu piše Abdulah Sidran na 16. stranici priloga Dnevnog avaza, bh. TV novinare, one koji sebe smatraju "opasnima", odlikuje i enormna nepristojnost i nepoštovanje svojih sagovornika.

Drskost nije vrlina

Trend koji su uveli neki "hrabri" urednici sa svojim novinarskim svitama, širi se kao kuga. Novinari salijeću sagovornike, iskaču ispred njih i guraju mikrofon ispred nosa, a kamermane tjeraju da drže uključene kamere i onda kada bi one trebale biti isključene. Sve je to dobro da se gledaocima prikaže malo drame i pokaže kako su naši novinari hrabri.

Vrhunac nekulture prenijele su 21. decembra kamere Federalne televizije i Hayata, a sudionici "prave drame" bili su novinar Hayata Kenan Ćerimagić i njegova kolegica s Federalne TV Elma Kazagić.

Čekali su na izjavu predsjednika Upravnog odbora BHT-a Ahmeda Žilića, koji im je na to pristojno rekao: "Nemojte, molim vas." No, izrevoltirani Ćerimagić stao je ispred Žilića sa mikrofonom onemogućivši mu da prođe i opominjući ga da je obećao dati izjavu: "Govorite nam da lažemo, hoćete nam reći u lice da lažemo!" Iako to Žilić, barem pred kamerama, nije izjavio, Hayatov novinar potrudio se da javnost uvjeri u suprotno.

Javno sramoćenje

No, da drama ne prestane, potrudila se Ćerimagićeva kolegica, koja je napadala Žilića s konstatacijom da on "gura Kenana, gura novinara". Na snimku se to nije vidjelo, Žilić je bio pribran i miran, za razliku od uzrujanih novinara. Jedino što su gledaoci mogli vidjeti jeste nasrtanje Kenana Ćerimagića na Ahmeda Žilića i drsko verbalno napadanje Elme Kazagić.

Novinari Federalne TV nebrojeno su puta demonstrirali "silu" pred svojim sagovornicima, pa čak i u studiju, kako to nerijetko rade Kazagić i njen nezreli i do bezobrazluka drski i nekulturni kolega Vlado Marić u emisiji "Odgovorite ljudima". Stoga ne čudi što sagovornici bježe ispred kamera, jer je očito da komunikacija s novinarima poput navedenih predstavlja rizik da će biti izvrgnuti javnom sramoćenju. A televizija je toliko moćan medij, u rukama "novinara pesničara" očigledno još moćniji.


http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/22905-novinarstvo-BiH-nikad-nije-bilo-niim-granama-Novinari-ili-pesniari.html
mujo mali napisao:.... a ima podosta i ovoga kad se bijelo boji u crno i kad se crno boji u bijelo na svim stranama i povrsinama

idu dani
26.12.2010., 18:03
Za silovanje srpkinje sedam godina zatvora

Prvostepenom presudom Suda BiH Ćerim Novalić osuđen je na sedam godina zatvora jer je u septembru 1992. godine, kao pripadnik Armije BiH silovao jednu žensku osobu srpske nacionalnosti u selu Džepa u opštini Konjic.http://www.rtvbn.com/wp-content/uploads/2010/05/sudnica.jpgIzričući presudu sudija Staniša Gluhajić rekao je da je Sudsko vijeće utvrdilo da je Novalić u septembru 1992. godine sa još jednim neidentifikovanim vojnikom došao u selo Džepa i u kući porodice Šaran, gdje je domaćina Stanka Šarana ostavio u podrumu sa vojnikom, a on je odveo suprugu na sprat i silovao je. Novalić je, prema presudi, upotrebom sile prisilio na seksualni odnos Borku Šaran. Kada je odbila njegovu naredbu da se skine, on joj je strgao odjeću i silovao, navodi „Džastis riport“.Obrazlažući presudu, Gluhajić je rekao da je Borka Šaran odranije poznavala optuženog, jer je živio u susjednom selu. Ona je u svom iskazu potvrdila da ga je prepoznala kada je došao da je siluje, što su potvrdili i drugi saslušani svjedoci.Prilikom odmjeravanja kazne za optuženog Gluhajić je rekao da se Sudsko vijeće vodilo i otežavajućim i olakšavajućim okolnostima, istakavši da je Novalić u vrijeme činjenja djela imao 20 godina, da nije osuđivan i da je slabog imovinskog stanja.“Cijeneći olakšavajuće okolnosti, Sud je ublažio propisanu kaznu od deset i izrekao sedam godina zatvora. Smatramo da je kazna srazmjerna učinjenju djela, nastalim posljedicama, te da se njom postiže svrha“, rekao je Gluhajić.Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

idu dani
26.12.2010., 18:09
Bosanski Hrvat osuđen zbog silovanja Srpkinje tokom rata

30/11/2008
SARAJEVO, Bosna i Hercegovina (BiH) -- Sud za ratne zločine osudio je u petak (28. novembar) bosanskog Hrvata Zrinka Pinčića na devet godina zatvora zbog višestrukog silovanja jedne Srpkinje koja je držana u zarobljeništvu između novembra 1992. i marta 1993. godine. Prema optužnici, kao vojnik u opštini Konjic u centralnoj Bosni Pinčić je više puta silovao tu ženu koja je bila držana u Donjem Selu, zajedno sa drugim civilima srpske nacionalnosti. (Mediainfo.ba, MIA, Fena, Hajat, BHRT, Onasa, Dnevni avaz - 28/11/08)

idu dani
26.12.2010., 18:14
Evo i link ako nema dovoljno materijala :
http://www.pecat.co.rs/2010/11/a-sta-nam-se-dogodilo-uguseni-krik/

Da ne trazimo dalje.Ima toga koliko hoces.
Ali evo sad i ja poceo da manipulisem,kao ti,pa necu vise.
Tek tako da ne ostanes usamljen u svojim naporima za "ispunjenje pravde".

idu dani
26.12.2010., 21:04
FoNet | 26. 12. 2010. - 18:12h | Foto: AFP

NOVI PAZAR - Poglavar Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić ocenio je da Islamska zajednica kao institucija, a samim tim i njeni pripadnici - muslimanski vernici u Srbiji, uživaju apsolutno sva prava, koja uživaju drugi narodi, pripadnici drugih verskih zajednica i crkava.
http://www.blic.rs/data/images/2010-02-13/12670_zilkic-beta_f.jpg?ver=1293381297

"To mogu da potkrepim sa više činjenica. Danas Islamska zajednica ima 14 predškolskih ustanova, četiri verske škole i Fakultet Islamskih nauka, a sve to govori o stepenu prava koja mi imamo i koja ostvarujemo", izjavio je Zilkić novinarima u Novom Pazaru.


Prema njegovim rečima, samo u toku prošle godine Ministarstvo vera je obezbedilo 30 stipendija studentima islamskih nauka, a takođe i u ovoj godini odobreno je 30 stipendija za studente, koji studiraju u Srbiji i inostranstvu.

"To najbolje govori o kolikom stepenu prava se radi", istakao je Zilkić.

On je napomenuo da Srbija ima Zakon o crkvama i verskim zajednicama, koji su na svim međunarodnim forumima i konferencijama ocenjeni kao najbolji u regionu. Prema rečima Zilkića, to sve demantuje pojedine ljude koji zagovaraju tezu da su im verska prava uskraćena, jer podaci govore da u Srbiji nema diskriminacije.

Zilkić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je došlo do približavanja političkih stavova opcija sandžačkih lidera Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića.

"To je važna pretpostavka za celokupno pomirenje unutar bošnjačkog korpusa koje nije podeljeno samo sa verskog aspekta, ono je mnogo pre politički podeljeno. Čvrsto verujem da Srbija mora imati jednu jedinstvenu islamsku zajednicu, jer je to istorijski utemeljeno. Rešenja mora biti, ali rešenje treba tražiti na onim tačkama gde je došlo do razilaženja, treba neke uzroke otkloniti i onda ući u jednu zdravu komunikaciju, odnosno postići dogovor, kako islamska zajednica treba da izgleda na ovim prostorima", ocenio je Zilkić.

"Nikom nećemo dozvoliti da izvan verskih okvira i verskih standarda vrši bilo kakva potkusurivanja odnosno dogovaranja. To je isključivo versko pitanje, mešanje političkih aktera je vreme koje je iza nas", istakao je Zilkić. Svaki mir podržavamo i učinićemo sve da do njega što pre dođe, poručio je on.


Prema njegovim rečima, da bi se do toga došlo trebalo bi isključiti sve "strane faktore kojih se ne tiče ovaj prostor, život na ovim prostorima, ovi ljudi i ova država". U tim procesima, rekao je Zilkić, treba da učestvuju oni koji žive na ovim prostorima, koji su životno zainteresovani za događanja na ovim prostorima. Personalna rešenja, prema mišljenju Zilkića, ne bi smela biti prepreka, jer do jedinstva mora doći i Islamska zajednica mora biti jedinstvena u okvirima ove države.
Zilkić je zaključio da bez političkog jedinstva ne može biti jedinstva islamske zajednice i dodao da su na tom polju već vidljivi rezultati i postavljena dobra osnova. Pozdravljamo svako pomirenje, bilo ono političko ili unutarversko, rekao je Zilkić i poručio da će IZS učiniti sve da osnaži taj proces i da u njemu maksimalno
učestvuje.

mujo mali
26.12.2010., 21:41
Evo i link ako nema dovoljno materijala :
http://www.pecat.co.rs/2010/11/a-sta-nam-se-dogodilo-uguseni-krik/

Da ne trazimo dalje.Ima toga koliko hoces.
Ali evo sad i ja poceo da manipulisem,kao ti,pa necu vise.
Tek tako da ne ostanes usamljen u svojim naporima za "ispunjenje pravde".

Manipulator uvijek misli da su i svi drugi manipulatori, toliko o tome, a drugo je sto ti uopste nisi skontao temu, i to je tvoj problem, da ti ponovim, tebi smeta naziv teme i tebi tu dosta cinjenicnog stanja ne stima, i to je tvoj problem, i da nadodam, samo su nad muslimankama vrsena planska silovanja isplanirana kao ratni cilj.... itd i nicije pobijanje ne pije vode.......

garak
26.12.2010., 21:46
Za silovanje srpkinje sedam godina zatvora

Prvostepenom presudom Suda BiH Ćerim Novalić osuđen je na sedam godina zatvora jer je u septembru 1992. godine, kao pripadnik Armije BiH silovao jednu žensku osobu srpske nacionalnosti u selu Džepa u opštini Konjic.http://www.rtvbn.com/wp-content/uploads/2010/05/sudnica.jpgIzričući presudu sudija Staniša Gluhajić rekao je da je Sudsko vijeće utvrdilo da je Novalić u septembru 1992. godine sa još jednim neidentifikovanim vojnikom došao u selo Džepa i u kući porodice Šaran, gdje je domaćina Stanka Šarana ostavio u podrumu sa vojnikom, a on je odveo suprugu na sprat i silovao je. Novalić je, prema presudi, upotrebom sile prisilio na seksualni odnos Borku Šaran. Kada je odbila njegovu naredbu da se skine, on joj je strgao odjeću i silovao, navodi „Džastis riport“.Obrazlažući presudu, Gluhajić je rekao da je Borka Šaran odranije poznavala optuženog, jer je živio u susjednom selu. Ona je u svom iskazu potvrdila da ga je prepoznala kada je došao da je siluje, što su potvrdili i drugi saslušani svjedoci.Prilikom odmjeravanja kazne za optuženog Gluhajić je rekao da se Sudsko vijeće vodilo i otežavajućim i olakšavajućim okolnostima, istakavši da je Novalić u vrijeme činjenja djela imao 20 godina, da nije osuđivan i da je slabog imovinskog stanja.“Cijeneći olakšavajuće okolnosti, Sud je ublažio propisanu kaznu od deset i izrekao sedam godina zatvora. Smatramo da je kazna srazmjerna učinjenju djela, nastalim posljedicama, te da se njom postiže svrha“, rekao je Gluhajić.Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.
Ja sam ti prije napisao o Krivicnom zakonu i kolike su kazne ! Ovo je sramota,trebao je dobiti 15 god koliko se i propisuje kao i onaj Hrvat u postu poslije toga ! Ovo je strasno... :( mamu im

mujo mali
27.12.2010., 07:53
Ja sam ti prije napisao o Krivicnom zakonu i kolike su kazne ! Ovo je sramota,trebao je dobiti 15 god koliko se i propisuje kao i onaj Hrvat u postu poslije toga ! Ovo je strasno... :( mamu im

Sve zlocince i Bosanske i Srpske i Hrvatske treba max provaljivat i nedati im nikad mira, i ove ko fora kazne koje dobijaju su u stvari zrtvena ponizavanja svakakvih vrsta, ovi sudovi i kazne su cista suplja, cisto zamagljivanje ociju i razvaljivanje pameti na svim stranama.......

Ragib Cena
27.12.2010., 08:04
Rade Tanacković-silovanje djevojčice u Capardama,pljačka Bošnjaka i njihove imovine u Zvorniku> http://www.plbih.info/cms/uploads/media/Rade-Tanackovic-Silovanje-djevojcice-u-Capardama-pljacka-Bosnjaka-i-njihove-imovine-u-Zvorniku.pdf

mujo mali
27.12.2010., 08:52
Posao i nepravda

Mladi i obrazovani kadrovi više i ne pomišljaju konkurirati u institucijama države, uvjereni da su skoro sve pozicije unaprijed rezervirane za političke veze


Aktuelna vlast u tehničkom mandatu namjerava zaposliti više od 250 ljudi u zajedničkim institucijama BiH, što je brojka do koje se dođe zbirom "traženih" radnih mjesta na raspisanim konkursima.

Istovremeno je, prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH, u cijeloj zemlji evidentirano oko 517.000 nezaposlenih.

Na prvi pogled, oni neupućeniji mogli bi pozdraviti ovakvu vrstu "urgentne aktivnosti" i pomisliti da vlast do kraja tehničkog mandata želi uraditi i nešto dobro ne bi li barem ublažila pogled na ovu poraznu brojku. No, prava istina je da će sve i jedno od ovih 517.000 nezaposlenih zajedničke institucije moći vidjeti samo dok kraj njih prolaze tramvajem!

U ovom trenutku i nije toliko važno da li je među ovih 250 Špirićeva savjetnica Sanja Jokić, kojoj je naš premijer u svega dvadesetak dana sredio dvije direktorske pozicije, ili bilo koja od desetina veza korumpiranog šefa bh. diplomatije Svena Alkalaja.

No, iznimno je bitno stvoriti uvjete za obračun s ovom društvenom devijacijom zbog koje skoro svaki mladi i obrazovani kadar više i ne pomišlja konkurirati u institucijama države i entiteta, uvjeren da su skoro sve pozicije unaprijed rezervirane za političke veze. Kao što i jesu!

Kraljica nepotizma i korupcije, kako BiH katkad pogrdno zovu oni koji je ne vole, svoj atribut, nažalost, opravdava godinama, kontinurano i kroz sistemsku zloupotrebu javnih funkcija. Isti političari koje gledamo već 15 godina dodatno su okuraženi nakon ovih izbora. Većina ih nije kažnjena za potpuno potonuće društva u živo blato iz kojeg se teško izvući.

Posebno one na vrhu piramide političke moći više nije briga za bilo šta. Sve su prilike da ćemo za novi pokušaj uvođenja istinskih demokratskih vrijednosti u društvu opet morati čekati četiri duge godine i za to vrijeme kusati ono što smo 3. oktobra ponovo sami udrobili.


http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/komentar-dana/22929-Posao-nepravda.html

idu dani
27.12.2010., 12:31
Manipulator uvijek misli da su i svi drugi manipulatori, toliko o tome, a drugo je sto ti uopste nisi skontao temu, i to je tvoj problem, da ti ponovim, tebi smeta naziv teme i tebi tu dosta cinjenicnog stanja ne stima, i to je tvoj problem, i da nadodam, samo su nad muslimankama vrsena planska silovanja isplanirana kao ratni cilj.... itd i nicije pobijanje ne pije vode.......
Imas li bilo kakvu potvrdu za to ,ili kao i obicno sipas otrov??
Sta se ceka sa dokazima za taj plan ako ga je bilo pa da vjesamo te koji su planirali,ili da vjesamo one koji lazu?Jer je njihov cilj isto tako paklen.

jesen
27.12.2010., 14:21
idu dani - Imas li bilo kakvu potvrdu za to ,ili kao i obicno sipas otrov??
Sta se ceka sa dokazima za taj plan ako ga je bilo pa da vjesamo te koji su planirali,ili da vjesamo one koji lazu?Jer je njihov cilj isto tako paklen.

The International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) declared that "systematic rape", and "sexual enslavement" in time of war was a crime against humanity, second only to the war crime of genocide. The Kunarac (Dragoljub Kunarac) case was the first time in judicial history anyone had been found guilty of these crimes.

idu dani
27.12.2010., 14:57
The International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) declared that "systematic rape", and "sexual enslavement" in time of war was a crime against humanity, second only to the war crime of genocide. The Kunarac (Dragoljub Kunarac) case was the first time in judicial history anyone had been found guilty of these crimes.

Je li to neko osudjen za "sistematsko silovanje"??
Bas bi volio da procitam obrazlozenje presude.

jesen
27.12.2010., 15:01
idu dai - Je li to neko osudjen za "sistematsko silovanje"??
Bas bi volio da procitam obrazlozenje presude.

Mislio sam da ti engleski ide bolje obzirom da si u nekim svojim postovima pokusavao svoje stavove objasniti i na engleskom jeziku.

idu dani
27.12.2010., 15:24
Mislio sam da ti engleski ide bolje obzirom da si u nekim svojim postovima pokusavao svoje stavove objasniti i na engleskom jeziku.

Sta nije jasno?
Tvrdi se da je negdje bilo "sistematskog silovanja",ti navodis i sudske presude koje bi tako nesto trebale da potvrde.Ja bi rado da ih vidim.
Da vidim kako to jedan covjek "sistematski siluje"
Za razliku od tebe,ne koristim nigdje engleski jezik,nesto osjecam da je to sto bi kod nas narod rekao proseravanje,obzirom da ga kod nas govore vec u djecijem vrticu,pa ne znam sta hoces time da pokazes?Inteligenciju??
To jos uvijek samo znaci da si izbjeglica i nista vise.

viper77
27.12.2010., 15:49
Sta nije jasno?

http://news.bbc.co.uk/2/hi/4078677.stm

http://books.google.com/books?hl=en&lr=&id=5tJflDgysEIC&oi=fnd&pg=PR8&dq=systematic+rape+bosnia&ots=E1njF0HIua&sig=DDi3zpYeS-taqI-J1wd8SRdCCWI#v=onepage&q=systematic%20rape%20bosnia&f=false

http://heinonline.org/HOL/LandingPage?collection=journals&handle=hein.journals/colhr25&div=6&id=&page=

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1037/h0079656/abstract

http://www.washington-report.org/backissues/0194/9401008.htm

http://www.scribd.com/doc/45072736/Serbian-Crimes-Against-Bosniak-Women-and-Girls-in-Visegrad

Doduse, na engleskom je...

mujo mali
27.12.2010., 16:41
Imas li bilo kakvu potvrdu za to ,ili kao i obicno sipas otrov??
Sta se ceka sa dokazima za taj plan ako ga je bilo pa da vjesamo te koji su planirali,ili da vjesamo one koji lazu?Jer je njihov cilj isto tako paklen.

Ako si trzno, onda si u pravu sto si trzno, jer ne pise svako bez veze, kao sto si primjetio..... bas fino, jos samo da cekas svoje vrijeme da dodjes na red, jer preko reda se ne moze, nikom.

mujo mali
27.12.2010., 19:35
I ova, 2010./1431. godina za nas Bošnjake muslimane ostat će upamćena po intenzivnim medijskim, političkim, policijskim i drugim vrstama napada na islam i ostale muslimanske vrijednosti. Sada kada na kraju godine sumiramo rezultate tih napada, možemo slobodno konstatirati da će 2010./1431. godina ostati upamćena kao godina u kojoj se dogodio veliki broj izuzetno opasnih slučajeva napada i uvreda na islam i muslimane u Bosni i Hercegovini. Kao i ranijih godina i u 2010./1431. je napadana Islamska zajednica Bosne i Hercegovine te reis dr. Mustafa ef. Cerić. Nažalost, najdrastičniji primjer kršenja prava muslimana u BiH u ovoj godini dogodio se u Livnu u selu Sturba gdje su Hrvati srušili mesdžid. U ovom tekstu donosimo izbor najočitijih primjera napada na islam i muslimane, kao i druge primjere koji su imali negativnu intenciju prema islamu i muslimanima u Bosni i Hercegovini.Dževad ef. Hadžić: Teško je bilo gledati kako nam komšije ruše mesdžid..........


Napad na Bošnjake..............


Tekfirsko-obavještajna agresija na Bošnjake i islam.........


Slučaj Rustempašić i ostali..........


Patrijarh Irinej je pokazao da mrzi islam iz dna duše...............


RTV FBiH: Dženaza krmetu................


Akcija razotkrila kako je vlast u BiH „ lahka na obaraču" kada treba napasti islam i muslimane.............


Damir Kaletović zvani oružje za masovno uništavanje.............


Obavještajno - medijski smutljivci i njihov doprinos širenju islamofobije.............


Lažni spisak otkrio ko, kako i šta radi protiv islama i muslimana u institucijama vlasti BiH...............


Medijske refleksije: Kiseljački prasci...............


Željko Ivanković: Neumorni mrzitelj islama............


Parlamentarna islamofobija..........................


Zašto međunarodna zajednica insistira na širenju islamofobije u BiH?..............


Džuvo i 3000 terorista..............


Zakrvavljeni islamomrzac..............


Islamofobični prostak..................


Islamska zajednica o islamofobiji........................


Gregorian: Otišao je ostavivši iza sebe smrdljivi trag islamofobije..............


Bošnjak za koga je islamska vjeronauka fašizam..................Pripremio: Ezher Beganović (Saff br. 283)
O svemu ovome mozete procitati na stranici:


http://rijaset.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=10036&Itemid=1

jesen
27.12.2010., 20:49
Sta nije jasno?
Tvrdi se da je negdje bilo "sistematskog silovanja",ti navodis i sudske presude koje bi tako nesto trebale da potvrde.Ja bi rado da ih vidim.
Da vidim kako to jedan covjek "sistematski siluje"
Za razliku od tebe,ne koristim nigdje engleski jezik,nesto osjecam da je to sto bi kod nas narod rekao proseravanje,obzirom da ga kod nas govore vec u djecijem vrticu,pa ne znam sta hoces time da pokazes?Inteligenciju??
To jos uvijek samo znaci da si izbjeglica i nista vise.

Cetvrta faza genocida je negiranje istog od strane onih koji su ga pocinili.

idu dani
27.12.2010., 22:21
Cetvrta faza genocida je negiranje istog od strane onih koji su ga pocinili.

Tako progovori malo na nasem da te i Viper razumije.On je nekad bio "umjerena struja" sad je prateci SDP i on evoluirao.
A u cemu to kod mene vidis negiranje genocida Allah ce dragi znat.
Zaboravljas da jos uvijek nije uvedeno serijatsko pravo,i da za to to tvrdis treba nekad i neki dokaz.
Ja jos nisam cuo za "genocidno silovanje",i kakva je bogati razlika izmedju silovanja Bosnjakinje,i silovanja Srpkinje,pa je ono prvo po tvome genocid,a ovo drugo nije?
Genocid negira onaj ko ga razvodnjava i ublazuje,pa ce takvi kao ti i Mujo ubrzo ako Srbin pogresno parkira i to da naziva genocidom.
Koliko znam donesena je presuda o pocinjenom genocidu na podrucju Srebrenice,sve ostalo je demagogija.

mujo mali
27.12.2010., 23:50
Genocid negira onaj ko ga razvodnjava i ublazuje,pa ce takvi kao ti i Mujo ubrzo ako Srbin pogresno parkira i to da naziva genocidom.

Stara fora mjenjanja teza, "ono sto govori za mene to prebaci na njega", doslo je vrijeme kad su sve fore istrosene, nema ih vise i ne mogu se nove pronaci.......

idu dani
28.12.2010., 00:19
Stara fora mjenjanja teza, "ono sto govori za mene to prebaci na njega", doslo je vrijeme kad su sve fore istrosene, nema ih vise i ne mogu se nove pronaci.......

Potkrijepi to nekim cinjenicama.
Eto za pocetak dokazi 2 stvari koje tvrdis :
1. da ja negiram genocid.
2. da je silovanje genocid,i to iskljucivo silovanje muslimanki.

Inace si samo demagog i sijac mrznje,a njih ne fali ni bez tebe.

mujo mali
28.12.2010., 08:14
Potkrijepi to nekim cinjenicama.
Eto za pocetak dokazi 2 stvari koje tvrdis :
1. da ja negiram genocid.
2. da je silovanje genocid,i to iskljucivo silovanje muslimanki.

Inace si samo demagog i sijac mrznje,a njih ne fali ni bez tebe.

Evo me sve trcim, tebi i takvima kao ti to ne treba dokazivati, vi to sve okrecete i prevrcete, drugim rijecima stobom ne trebe imati nikakva posla..... a da znas da mi je drago sto si se javio, samo sto ti nemozes skontati zasto, a ni ja ti necu napisati.

mujo mali
28.12.2010., 14:17
Na povratničkoj kući u Grabovici na vratima “zabijen” nož.

Kako je policija konstatirala osim uništavanja unutrašnjosti porodične kuće, počinitelj ili više njih prekinuo je i dovod električne energije prerezavši žice.


Kuća Tomislava Raiča, povratnika u selo Grabovica, koje se nalazi između Jablanice i Mostara, tokom Božića je obijena, stvari su ispreturane, a nepoznati počinilac ili više njih na ulaznim vratima je “zabio” nož.

“Ostavljeni nož u vratima jasna je poruka povratnicima na ovom području. Svi znamo što se dogodilo na Badnjak u mjestu Kostajnica kod Konjica, a ne mogu zamisliti što bi se dogodilo da je cijela obitelj bila ovdje za Badnjak, odnosno Božić", rekao je Tomislav Raič, koji se za vrijeme provale nalazio kod prijatelja u Mostaru.

Kako je policija konstatirala osim uništavanja unutrašnjosti porodične kuće, počinitelj ili više njih prekinuo je i dovod električne energije prerezavši žice.

Istraga je u toku.


http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/crna-hronika/23126-povratnikoj-kui-Grabovici-vratima-zabijen.html


mujo mali napisao:.... sad ce policija opet suplju da baci i nikom nista..... ovo po meni treba svo tamosnje stanovnistvo, bez policije rijesiti, na primjer, te kretenske frajere pohvatati, totalno ih slomiti da nikom vise ne padne na pamet da nesto takvo nekom uradi.... pa ih onda takve lijepo predati policiji da se oni snjima dalje backaju. Mozda policija i dobro i posteno odradjiva svoj posao, ali ovakvi slucajevi izlaze iz okvira normalnog rada bilo koga.... (malo sam puko, ali sto ne ide onda to i ne ide)

mujo mali
29.12.2010., 01:05
Reakcije na izbor u Vijeću naroda RS: Pravno nasilje nad ustavnim poretkom, Bošnjacima uskraćena prava.

Na šest čelnih funkcija u sudskoj, izvršnoj i zakonodavnoj vlasti sada nema niti jednog Bošnjaka.


Bošnjaci u Republici Srpskoj, institucionalno gledajući, više nisu konstitutivan narod. Nisu ni manjina. Loše predstavljanje i nezainteresiranosti lidera, koji se na razne načine decenijama drže na vlasti, ovaj narod su doveli, ponovo u poziciju žrtve.

Žrtve stranačkih lidera

„Mi smo žrtve nemogućnosti dogovora oko vlasti na državnom nivou“, otvoreno kaže potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Ramiz Salkić.

Na čelo Vijeća naroda RS-a u ponedjeljak je izabran Srbin Momir Malić, dok su Zoran Lipovca i Miroslav Mikeš , Hrvat i predstavnik ostalih izabrani za potpredsjedavajuće ovog tijela. Bošnjački delegati nisu ni glasali, jer je SNSD odbio dati podršku njihovom kandidatu Mirsadu Đapi, uprkos tome što je ova pozicija morala pripasti Bošnjaku. Naime, na šest čelnih funkcija u sudskoj, izvršnoj i zakonodavnoj vlasti sada nema niti jednog Bošnjaka.

Predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda su Hrvati, predsjedavajući Vijeće naroda i uskoro i zvanično premijer RS-a su Srbi, dok su predsjedavajući narodne skupštine i glavni tužilac RS-a iz reda ostalih. Bošnjaka nema nigdje.

“Ismijavanje institucije”

“Cijela institucija Vijeća naroda je ismijana ovakvim načinom izbora rukovodstva. Ova institucija je zamišljena tako da štiti interese konstitutivnih naroda i ostalih. Međutim, političko nasilje je dovelo do toga da su pripadnici jedne stranke (SNSD op. a.) odlučujući u tri kluba Srba, Hrvata i ostalih, promijenili logiku instituta Vijeća naroda. Samim tim je prekršen Ustav RS-a”, kaže ekspert za ustavno pravo Kasim Trnka.

On dodaje da je posljedica toga to da Bošnjaka nema na čelnim funkcijama što je ponovo kršenje Ustava. “Radi se o klasičnom pravnom nasilju nasilju nad ustavnim poretkom, jer su jednom narodu potpuno uskraćena prava”, ističe Trnka.

Predstavnici Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a najavili su žalbu Ustavnom sudu tog entiteta, a moguće je da se u cijelu priču uključi i Predsjedništvo BiH, pa da sve završi pred državnim Ustavnim sudom. O tome, kako saznajemo, razmišljaju obezglavljeni kadrovi SDA.

Međutim, to će teško promijeniti činjenicu da su Bošnjaci žrtve svojeg lošeg vodstva, ali i pravnog nasilja koje provodi stranka Milorada Dodika.

Neustavni ustavni sud

„Ustavni sud RS-a ima neustavan poslovnik i njegov rad je dobro poznat. Žalbe Bošnjaka tamo do sada nisu prolazile, a ni u ovom slučaju nisam optimista“, kaže Ramiz Salkić.

Situacija se teško može promijeniti, jer je gotovo nemoguće da SNSD odjednom promijeni svoj stav i razriješi dužnosti svog čovjeka i ustupi ga Bošnjaku kojeg nudi klub toga naroda.

Na kraju zadovoljni mogu biti zamo vlašću zaslijepljeni lideri. Dodik apsolutizmom u RS-u, a Lagumdžija i Tihić, svojom podjelom kolača. Narod koji zna izabrao je da bude čovjek u samo jednom dijelu BiH. Entiteska linija postaje sve tvrđa.


http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/iz-minute-u-minutu/23145-Reakcije-izbor-Vijeu-naroda-Pravno-nasilje-nad-ustavnim-poretkom-Bonjacima-uskraena-prava.html

jesen
29.12.2010., 03:27
Idu dani - Tako progovori malo na nasem da te i Viper razumije.On je nekad bio "umjerena struja" sad je prateci SDP i on evoluirao.
A u cemu to kod mene vidis negiranje genocida Allah ce dragi znat.
Zaboravljas da jos uvijek nije uvedeno serijatsko pravo,i da za to to tvrdis treba nekad i neki dokaz.
Genocid negira onaj ko ga razvodnjava i ublazuje,pa ce takvi kao ti i Mujo ubrzo ako Srbin pogresno parkira i to da naziva genocidom.

Postoji mogucnost da i Neretva prestane teci prije nego sto uspijes precizno prebrojati moja politicko-nacionalno-vjerska krvna zrnca.

idu dani
29.12.2010., 04:13
Postoji mogucnost da i Neretva prestane teci prije nego sto uspijes precizno prebrojati moja politicko-nacionalno-vjerska krvna zrnca.

Nigdje nisam ni pomenuo,niti me apsolutno zanima sta si i ko si.
Komentarisem samo ono sto kazes.To po pravilu samo po sebi dovoljno govori.
Mozda bi bilo dobro da prije komentara procitas ono sto komentarises.
Ili je problem sto ne pise na Engleskom?

mujo mali
30.12.2010., 14:59
24SI-Kantonalno tužilaštvo u Travniku obustavilo je istragu protiv mutevelije Sulejmana Hasičića jer nema dovoljno dokaza da je op silovao Džemilu Jusić (25), a protiv nje je podiglo optužnicu zbog čedomorstva, potvrdila je SRNI portparol Tužilaštva Milica Đotlo.

Istraga protiv mutevelije, kojom je rukovodio kantonalni tužioc Nedžad Islamović, pokrenuta je na osnovu prijave Jusićeve, nakon što je počinila čedomorstvo, i njenih roditelja, koji su tvrdili da je Džemilu silovao Hasičić u u džamiji travničkom selu Pode.

U optužnici protiv Jusićeve navodi se da je ona krila trudnoću od ukućana i da je, nakon što se sama porodila, ugušila zdravo žensko dijete 28. januara u porodičnoj kući svoga oca u selu Pode.

"Nakon što je samostalno rodila živo, zdravo i za vanmaterični život sposobno žensko dijete, sama je presjekla pupčanu vrpcu, a nakon toga, u namjeri da ga usmrti, na lice novorođenčeta, u predjelu usta i nosa, stavila kratke gaće bijele boje, a zatim i ženske helanke crne boje, te ih svezala oko vrata praveći na zatiljku čvor, čime je onemogućila disanje novorođenčetu i izazvala ugušenje, odnosno nasilnu smrt", navodi se u opštužnici.

Kako bi prikrila čedomorstvo, Jusićeva je tijelo novorođenčeta, zajedno sa odjećom koju je skinula sa sebe, a na kojoj su se vidjeli tragovi krvi, stavila na metalnu konstrukciju kreveta ispod madraca.

Istoga dana oko 22 00 časa zbog stalnog krvarenja dovezena je u bolnicu u Travnik, gdje je i pored nespornih dokaza, dežurnom ljekaru negirala da se porodila.

Kantonalno tužilaštvo Travnik 5. aprila ove godine je podiglo optužnicu protiv Džemile Jusić zbog krivičnog djela čedomorstva, koju je potvrdio Opštinski sud.

MUP USK 8. septembra podnio je Kantonalnom tužilaštvu izvještaj protiv Sulejmana Hasičića (43), inače mutevelije u mjesnoj džamiji, zbog postojanja osnova sumnje da je silovao Džemilu Jusić.

http://www.microsofttranslator.com/BV.aspx?ref=IE8Activity&a=http%3A%2F%2Fwww.24sata.info%2Fvijesti%2Fcrna-hronika%2F52099-Travnik-Obustavljena-istraga-protiv-mutevelije-zbog-silovanja.html


mujo mali napisao:... Iz ovih razloga ne treba nikoga odmah osudjivati dok se sve ne ispita 100% i ne sazna prava istina, bas mi je drago sto su covjeka oslobodili.

garak
30.12.2010., 15:10
24SI-Kantonalno tužilaštvo u Travniku obustavilo je istragu protiv mutevelije Jer. nema Sulejmana Hasičića dovoljno dokaza da je op silovao Džemilu Jusić (25), (a) de protiv nje je podiglo optužnicu zbog čedomorstva, potvrdila je SRNI portparol Tužilaštva Milica Đotlo.

Mutevelije, de protiv Istraga kojom je rukovodio kantonalni tužioc Nedžad Islamović, pokrenuta je nb osnovu prijave Jusićeve, nakon što je počinila čedomorstvo, ik njenih roditelja, koji su tvrdili da je Džemilu silovao Hasičić u u džamiji travničkom selu Pode.

U optužnici protiv Jusićeve navodi se da je ona krila trudnoću od ukućana i da je, nakon što se sama porodila, ugušila zdravo žensko dijete 28. januara u porodičnoj kući svoga oca u selu Pode.

"Nakon što je samostalno rodila živo, zdravo i za vanmaterični život sposobno žensko dijete, sama je presjekla pupčanu vrpcu, a nakon toga, u namjeri da ga usmrti, na lice novorođenčeta, u predjelu usta i nosa, stavila kratke gaće bijele boje, a zatim i ženske helanke crne boje, te ih svezala oko vrata praveći na zatiljku čvor, čime je onemogućila disanje novorođenčetu i izazvala ugušenje, odnosno nasilnu smrt", navodi se u opštužnici.

Kako bi prikrila čedomorstvo, Jusićeva je tijelo novorođenčeta, zajedno sa odjećom koju je skinula sa sebe, a na kojoj su se vidjeli tragovi krvi, stavila na metalnu konstrukciju kreveta ispod madraca.

Istoga dana oko 22 00 časa zbog stalnog krvarenja dovezena je u bolnicu u Travnik, gdje je i pored nespornih dokaza, dežurnom ljekaru negirala da se porodila.

Kantonalno tužilaštvo Travnik 5. aprila ove godine je podiglo optužnicu protiv Džemile Jusić zbog krivičnog djela čedomorstva, koju je potvrdio Opštinski sud.

MUP USK 8. septembra podnio je Kantonalnom tužilaštvu izvještaj protiv Sulejmana Hasičića (43), inače mutevelije u mjesnoj džamiji, zbog postojanja osnova sumnje da je silovao Džemilu Jusić.

http://www.microsofttranslator.com/BV.aspx?ref=IE8Activity&a=http%3A%2F%2Fwww.24sata.info%2Fvijesti%2Fcrna-hronika%2F52099-Travnik-Obustavljena-istraga-protiv-mutevelije-zbog-silovanja.html


mujo mali napisao:... Iz ovih razloga ne treba nikoga odmah osudjivati dok se sve ne ispita 100% i ne sazna prava istina, bas mi je drago sto su covjeka oslobodili.

Jel posljedica silovanja djete koje je ubila ili sta ? Ili je zbog ubistva vlastitog djeteta obustavljena istraga zbog silovanja protiv mutevelije? Ne kontam? jesi upucen da objasnis?

Ako je ubila djete to ne znaci da nije silovana ili bi trebalo da tako znaci?

mujo mali
30.12.2010., 15:28
Jel posljedica silovanja djete koje je ubila ili sta ? Ili je zbog ubistva vlastitog djeteta obustavljena istraga zbog silovanja protiv mutevelije? Ne kontam? jesi upucen da objasnis?

Ako je ubila djete to ne znaci da nije silovana ili bi trebalo da tako znaci?

Prepravio sam, izostavilo se i pobrkalo nekoliko slova prilikom postavljanja... procitaj ponovo a imas i link stranice... pa provjeri.

garak
30.12.2010., 15:41
Prepravio sam, izostavilo se i pobrkalo nekoliko slova prilikom postavljanja... procitaj ponovo a imas i link stranice... pa provjeri.

Zbog manjka dokaza,to se desava svaki dan :) ! Nego mi kako je ubila djete,pomislih mozda je djeta povezano s mutevelijom pa me to onako zanimalo,a to bi se inace moglo lako doakzat ! Ali ocigledno neam veze ...

mujo mali
30.12.2010., 16:16
Zbog manjka dokaza,to se desava svaki dan :) ! Nego mi kako je ubila djete,pomislih mozda je djeta povezano s mutevelijom pa me to onako zanimalo,a to bi se inace moglo lako doakzat ! Ali ocigledno neam veze ...


ha ha ha, imas ti itekako veze garak, nedaj se izradit, fora je ostat normala, ima DNK-a analiza za sve ovakve slucajeve, samo sto izgleda neke zene to ne znaju... a sta ako je ovaj nije ni dotakao....., a ono sto je ona uradila.... nisu tu cista posla....... fuj situacija.

mujo mali
31.12.2010., 14:47
DNK nalaz otkrio da muteverlija Sulejman Hasičić nije otac ubijene bebe u Podama kod Travnika!

Na osnovu nalaza nesporno se zaključuje da nema dokaza za silovanje


Kantonalno tužilaštvo Travnik donijelo je odluku o obustavi istrage protiv Sulejmana Hasičića, bivšeg mutevelije u selu Pode kod Travnika, koji je sumnjičen da je 18. aprila 2009. godine u mjesnoj džamiji silovao svoju 25-godišnju komšinicu Džemilu Jusić, potvrđeno je "Dnevnom avazu" u tom tužilaštvu.

Djevojka je 28. januara 2010. rodila bebu koju je potom ubila. Uradila je to tako da je novorođenčetu preko usta i nosa stavila gaćice i helanke, a onda ih na zatiljku svezala u čvor!

- Nesporno je da je i pored proteka vremena, od momenta kada je po navodima oštećene izvršeno krivično djelo, pa do vremena prijavljivanja, Tužilaštvo poduzelo sve mjere u cilju pribavljanja drugih dokaza na osnovu kojih bi se nesporno moglo zaključiti i dokazati pred sudom da je osumnjičeni izvršilac opisanog ili bilo kojeg drugog krivičnog djela, ali takvi dokazi nisu pronađeni - naveo je u obrazloženju odluke kantonalni tužilac Nedžad Islamović.

U odluci o obustavi istrage, koja je u posjedu "Avaza", navodi se da je u ovom postupku radi upoređivanja uzet i uzorak krvi osumnjičenog Hasičića. Provedeno je i biološko vještačenje u kojem su upoređeni DNK profili oštećene, osumnjičenoga i ubijenog novorođenčeta.

- Nalaz vještačenja u Federalnom MUP-u Sarajevo od 20. decembra 2010. pokazao je da osumnjičeni nije otac ubijenog djeteta, slijedom čega se nesporno zaključuje da nema dokaza da je usljed silovanja, eventualno počinjenog od strane osumnjičenog, oštećena ostala trudna. Samim tim osumnjičeni nije počinilac krivičnog djela - konstatira se u dokumentu suda.

Sulejman Hasičić kazao je za "Avaz" da se dokazalo da je cijeli slučaj izmišljen i iskonstruiran. Tvrdi da je Tužilaštvo SBK krajnje profesionalno obavilo istragu i da nisu pomogli ni brojni pritisci na tužioca Islamovića da bude podignuta optužnica.

- Na kraju se došlo do istine. Potvrdilo se ono što sam kazao u razgovoru za "Avaz" početkom novembra, a to je da ja tu nesretnu curu nisam ni prstom dotakao. Pokazalo se da su u laži kratke noge. Pravda je slijepa, ali vidi u mraku. Znao sam da sam čist i očekivao sam ovakav rezultat, mada je i meni i mojoj porodici ovo nanijelo ogromnu štetu - rekao je Hasičić, dodajući da iza svega stoje konstrukcije Duška Tomića, advokata Džemile Jusić.

Hasičićev advokat Adil Lozo ističe da je sasvim logično da je Tužilaštvo SBK obustavilo istragu, jer su imali informacije da ne postoje dokazi za djelo za koje je Hasičić sumnjičen.

- Očekivali smo ovo. Mislimo da je Tužilaštvo donijelo zakonitu i ispravnu odluku. Uvjeren sam da je cilj cijelog ovog postupka bio da se atakuje na muslimane i Islamsku zajednicu u BiH. Sama konstrukcija bila je usmjerena na to da se javnost uvjeri da se u našim džamijama dešavaju odurne stvari - rekao je Lozo.

Lozo smatra da je, nakon obustave istrage protiv njegovog branjenika, ostala samo osuda Islamske zajednice Travnik, s muftijom Nusret-efendijom Abdibegovićem na čelu.

- On je insistirao da se moj branjenik smijeni s dužnosti člana Izvršnog odbora Medžlisa IZ Travnik. Nakon toga zabranio mu je da se kandidira na volonterske poslove na izborima koji su završeni prošle sedmice. Osim ovoga, muftija Abdibegović posredno je dao saopćenje za javnost u kojem je neosnovano navodio da je moj branjenik vršio bludne radnje i da je počinjen zločin. Očekujemo njegovo izvinjenje - istakao je Lozo.

Duško Tomić smatra da iza obustave istrage "stoji politička odluka".

- To je čisto kao suza. Šta drugo očekivati kada taj čovjek ima kuću s premijerom SBK Salkom Selmanom? Ovo je pristrasna odluka Tužilaštva SBK, koje je pod šapom političara. Vidjet ćemo da li je rađen novi DNK nalaz. Uputit ćemo prigovor na odluku. Insistirat ću na ovom slučaju. Ovo je neshvatljivo. Treba vidjeti šta je vještak uradio. Na osnovu čega je uopće donesena odluka o obustavi slučaja? Kada počne suđenje Džemili Jusić, ja ću izvesti dokaze i pokazati zašto je ona ubila svoje dijete - zaključio je Tomić.


http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme/23355-DNK-nalaz-otkrio-muteverlija-Sulejman-Hasii-nije-otac-ubijene-bebe-Podama-kod-Travnika.html

hase1
31.12.2010., 17:02
Bosnjaci su prije svega krivi za sva trebljenja koja su im se desila i koja ce se ( a to je neminovno ) opet desiti . Bosnjaci niti su se nacionalno a jos dalje je vjerski se nisu osvjestili od svih ovih genocida . Gledamo samo kako se uzurbano " muslimani " pripremaju za dan tkz sv silvestra , bez nesvetog Nikole ne mogu zivjeti . U jednom razredu u sarajevskoj skoli ima samo jedan katolik a ostali su muslimani a i nastavnica muslimanka ali bez sv nikole ne smije proci kraj plugodista . Trubi se djeci o krscanskim praznicima danima a niko im ne spomene hidzretsku novu godinu a kamoli da je neko spomene na nekoj TV u BiH ,posebno na tv republike srpske poznata pod nazivom FTV . nezaboravimo da je Bakir H dobio nagradu za najboljeg novinara u BiH bas od Dodikovih medija . Ali nema veze . veceras ce se mnogi " muslimani " nalokati , ispovracati , bice i puicnjave i obracuna i sto je najgore to se smatra normalnim u drzavi u kojoj su muslimani vecina . Taj kompleks manje vrijednosti ce nas kostati jos ko zna koliko genocida . Zalosno je to da ima na stotine muslimana koji ce se nalokati i cestitati ove praznike izmedju sebe a jucer su klanjali i proucili Fatihu dnevno najmanje 17 puta u namazima . Kakva korist kad ni ne znaju znacenje te iste sure . Nazalost to neznanje i kompleks manje vrijednosti kad saberemo sa poznatim ajetima o narodu koji sma sebi nepravdu cini onda ne mozemo ocekivati bolju buducnost sa ovolikim licemjestvom

shine
31.12.2010., 20:54
Zalosno je to da ima na stotine muslimana koji ce se NALOKATI

i cestitati ove praznike izmedju sebe a jucer su klanjali i proucili Fatihu dnevno najmanje 17 puta u namazima .


Zalosno je sto bracu i sestre poistovjecujes sa psima. Cuj nalokati?!
Medju tim istim, kako kazes lokatorima, vise je cojstva od vecine hodza koji se oblizuju je li gdje ko umro da idu na dzenazu samo da bi pokupiti koverat, uzajamno se obavjestavajuci i sazivajuci, sram ih bilo.
Vidis, meni je gori taj lopovluk, od s tvoje strane pomenutog lokanja.
I inace, od prve recenice tvog posta, imam emetik za povracanje .. bljuuc

mujo mali
31.12.2010., 21:50
Bosnjaci su prije svega krivi za sva trebljenja koja su im se desila i koja ce se ( a to je neminovno ) opet desiti . Bosnjaci niti su se nacionalno a jos dalje je vjerski se nisu osvjestili od svih ovih genocida . Gledamo samo kako se uzurbano " muslimani " pripremaju za dan tkz sv silvestra , bez nesvetog Nikole ne mogu zivjeti . U jednom razredu u sarajevskoj skoli ima samo jedan katolik a ostali su muslimani a i nastavnica muslimanka ali bez sv nikole ne smije proci kraj plugodista . Trubi se djeci o krscanskim praznicima danima a niko im ne spomene hidzretsku novu godinu a kamoli da je neko spomene na nekoj TV u BiH ,posebno na tv republike srpske poznata pod nazivom FTV . nezaboravimo da je Bakir H dobio nagradu za najboljeg novinara u BiH bas od Dodikovih medija . Ali nema veze . veceras ce se mnogi " muslimani " nalokati , ispovracati , bice i puicnjave i obracuna i sto je najgore to se smatra normalnim u drzavi u kojoj su muslimani vecina . Taj kompleks manje vrijednosti ce nas kostati jos ko zna koliko genocida . Zalosno je to da ima na stotine muslimana koji ce se nalokati i cestitati ove praznike izmedju sebe a jucer su klanjali i proucili Fatihu dnevno najmanje 17 puta u namazima . Kakva korist kad ni ne znaju znacenje te iste sure . Nazalost to neznanje i kompleks manje vrijednosti kad saberemo sa poznatim ajetima o narodu koji sma sebi nepravdu cini onda ne mozemo ocekivati bolju buducnost sa ovolikim licemjestvom


Zalosno je sto bracu i sestre poistovjecujes sa psima. Cuj nalokati?!
Medju tim istim, kako kazes lokatorima, vise je cojstva od vecine hodza koji se oblizuju je li gdje ko umro da idu na dzenazu samo da bi pokupiti koverat, uzajamno se obavjestavajuci i sazivajuci, sram ih bilo.
Vidis, meni je gori taj lopovluk, od s tvoje strane pomenutog lokanja.
I inace, od prve recenice tvog posta, imam emetik za povracanje .. bljuuc


Nemojte se samo svadjati i vrijedjati jer od toga nema nista sem jos veceg belaja, radi se o tome da se svako za sebe skonta sto najbolje zna a da ostane normala na svim stranama i sirinama...... nista nije od bezveznog razloga kako se god neko sebi prerazmisli.......

hase1
31.12.2010., 22:08
Zalosno je sto bracu i sestre poistovjecujes sa psima. Cuj nalokati?!
Medju tim istim, kako kazes lokatorima, vise je cojstva od vecine hodza koji se oblizuju je li gdje ko umro da idu na dzenazu samo da bi pokupiti koverat, uzajamno se obavjestavajuci i sazivajuci, sram ih bilo.
Vidis, meni je gori taj lopovluk, od s tvoje strane pomenutog lokanja.
I inace, od prve recenice tvog posta, imam emetik za povracanje .. bljuucBraca i sestre su mi muslimani koji klanjaju , poste , daju zekat i koji ne slave krscanske praznike . Toliko o braci i sestrama . A da znam , istina boli :D. Zna zna istina boljeti :-O
A da ponovim da pomoc od Allaha ne dolazi onom narodu koji sam sebi nepravdu cini , onom narodu koji ne vjeruje i da ne nabrajam dalje . A sto se tice hodza , pa mi nemamo , hvala Allahu , svestenstva jer svak moze predvoditi namaz pa tako ni o hodzama , doduse ponekim bosanskim nemam neko posebno misljenje . Meni ne treba hodza da mi kaze sta je ispravno a sta nije . Imamo Kuran Casni , imamo tefsir Kurana i imamo Sunnet Poslanika s.a.w.s. Sasvim dovoljno uz jos neke knjige da covjek nauci o Islamu pa i to da skonta da slavljenje kafirskih praznika vodi u kufr a kufr vodi u dzehenem . To bi svaki iole musliman trebalo da zna :(( . Medjutim licmejerstvo je danas veoma popularno medju muslimanima Bosne i ne samo Bosne . Aki hvala Allahu svak ce biti pitan za ono sto je radio u svom zivotu a sudice se pravedno pa ce nekom mnogi ibadeti otic zabadava

revizor
01.01.2011., 00:08
Smatram se vijernikom,ali samo Bog zna ko je to a ko nije,ima nas svakakvih u Božijoj bašči,na kraju svako će za svoja djela odgovarati,ima ko će za to suditi..

Mišljenja sam da sloboda mora biti i u vjerovanju i u nevjerovanju pa bujrum:bih:

garak
02.01.2011., 16:42
Braca i sestre su mi muslimani koji klanjaju , poste , daju zekat i koji ne slave krscanske praznike . Toliko o braci i sestrama . A da znam , istina boli :D. Zna zna istina boljeti :-O
A da ponovim da pomoc od Allaha ne dolazi onom narodu koji sam sebi nepravdu cini , onom narodu koji ne vjeruje i da ne nabrajam dalje . A sto se tice hodza , pa mi nemamo , hvala Allahu , svestenstva jer svak moze predvoditi namaz pa tako ni o hodzama , doduse ponekim bosanskim nemam neko posebno misljenje . Meni ne treba hodza da mi kaze sta je ispravno a sta nije . Imamo Kuran Casni , imamo tefsir Kurana i imamo Sunnet Poslanika s.a.w.s. Sasvim dovoljno uz jos neke knjige da covjek nauci o Islamu pa i to da skonta da slavljenje kafirskih praznika vodi u kufr a kufr vodi u dzehenem . To bi svaki iole musliman trebalo da zna :(( . Medjutim licmejerstvo je danas veoma popularno medju muslimanima Bosne i ne samo Bosne . Aki hvala Allahu svak ce biti pitan za ono sto je radio u svom zivotu a sudice se pravedno pa ce nekom mnogi ibadeti otic zabadava

Ne treba ti ni hodza a bogami ni knjiga da ti pokaze sta je casno a sta ne,sta je dobro a sta ne ! Ako ti ne osjetis sta je dobro a sta lose,nisi ti dostojan biti COVJEK a kamoli neki vjernik bilo koje vjere !

hase1
02.01.2011., 17:01
Ne treba ti ni hodza a bogami ni knjiga da ti pokaze sta je casno a sta ne,sta je dobro a sta ne ! Ako ti ne osjetis sta je dobro a sta lose,nisi ti dostojan biti COVJEK a kamoli neki vjernik bilo koje vjere !Oprosti ali ! Kakve to veze ima sa ovim sto sam ja rekao

garak
02.01.2011., 17:16
Oprosti ali ! Kakve to veze ima sa ovim sto sam ja rekao

Citiram tvoj post:
Meni ne treba hodza da mi kaze sta je ispravno a sta nije . Imamo Kuran Casni

Meni to zvuci da ono sto Kuran kaze da je to samo ispravno,a ja se po tome ne ravnam!

Titan
02.01.2011., 17:23
Citiram tvoj post:
Meni ne treba hodza da mi kaze sta je ispravno a sta nije . Imamo Kuran Casni

Meni to zvuci da ono sto Kuran kaze da je to samo ispravno,a ja se po tome ne ravnam!


Meni ne treba hodza da mi kaze sta je ispravno a sta nije

Upravo to uocavam, sam navodi neko znacenje a u sledecem postu negira navedeno znacenje.

"Meni su braca samo klanjajuci Muslimani"(hase1)
Bilo bi mi malo umjerenije ako ne i normalnije da su nam svi braca i sestre "Boziji robovi" koji slijede Njegov put, pa bilo kako da se oni zvali, ali kao sto vidimo, mnogima nisu, na svu zalost.

Sarajka100%
02.01.2011., 18:30
Citiram tvoj post:
Meni ne treba hodza da mi kaze sta je ispravno a sta nije . Imamo Kuran Casni

Meni to zvuci da ono sto Kuran kaze da je to samo ispravno,a ja se po tome ne ravnam!
Nije mi bila namjera da se petljam al ne mogu moj hase,procitah toliko gluposti koje pises pa ne mogu da vjerujem da jos ima toliko primitivizma da ljudi vjeruju u sve te gluposti koje ti spominjes.Budi ti dobar i posten vjernik niko ti ne spori al ne petljaj KURAN Casni koji nisi najvjerovatnijenisi ni u rukama imao.Budi ti dobar covjek i postuj i sve ostale ljude bilo koje vjere to je nebitno.Covjek je covjek a neljudi ostaju neljudi.Nego ti moj hase prouci sebe da znas ko si i sta jer u Kuranu pise nesto drugo ,ne ove gluposti koje ti navodis.Svasta s tobom :cool::cool:

garak
02.01.2011., 18:45
Nije mi bila namjera da se petljam al ne mogu moj hase,procitah toliko gluposti koje pises pa ne mogu da vjerujem da jos ima toliko primitivizma da ljudi vjeruju u sve te gluposti koje ti spominjes.Budi ti dobar i posten vjernik niko ti ne spori al ne petljaj KURAN Casni koji nisi najvjerovatnijenisi ni u rukama imao.Budi ti dobar covjek i postuj i sve ostale ljude bilo koje vjere to je nebitno.Covjek je covjek a neljudi ostaju neljudi.Nego ti moj hase prouci sebe da znas ko si i sta jer u Kuranu pise nesto drugo ,ne ove gluposti koje ti navodis.Svasta s tobom :cool::cool:
Nisam ja hase,ali nema veze :P prema njemu je upuceno :D

Sarajka100%
02.01.2011., 18:49
Nisam ja hase,ali nema veze :P prema njemu je upuceno :DNema veze ti si ga citirao,al svakako je njemu upuceno.:p:p:p

mujo mali
02.01.2011., 22:48
Jel vas to has1 nesto uznemirio......???? vidim da ste poskocili ko da su vam zeravice na stolicama postavljene......

mujo mali
02.01.2011., 22:56
http://i823.photobucket.com/albums/zz155/brdzan/25112010300bosona.jpg

http://i823.photobucket.com/albums/zz155/brdzan/armija4oj5xz_big.jpg

Sarajka100%
02.01.2011., 23:30
Jel vas to has1 nesto uznemirio......???? vidim da ste poskocili ko da su vam zeravice na stolicama postavljene......
Nemamo mi sta da skacemo jer ovaj hase1 nezna jel poso il doso,spominje kuran i vjeru gdje treba i ne treba.Nego mujo mali to bi ti ko biva njega u zastitu??????????????:p:p

Sarajka100%
02.01.2011., 23:31
http://i823.photobucket.com/albums/zz155/brdzan/25112010300bosona.jpg

http://i823.photobucket.com/albums/zz155/brdzan/armija4oj5xz_big.jpgZa ove lijepe slike svaka cast .Mozemo se mi razumijeti i bez i jedne napisane rijeci.:bih::bih::D

mujo mali
03.01.2011., 00:14
Nemamo mi sta da skacemo jer ovaj hase1 nezna jel poso il doso,spominje kuran i vjeru gdje treba i ne treba.Nego mujo mali to bi ti ko biva njega u zastitu??????????????:p:p

Hase1 je u pravu, nije on prvi koga ste izvozali kako je vama pasalo, a za tebe sehicsafija, sve ono sto je hase1 napisao stoji napisano u Kur'anu, samo sto ti to nisi pronasla pa uvaljivas ljudima da tako nesto u Kur'anu ne stoji. Zato si i poskocila kao da ti je zeravica na stolici jer te je uhvatio tame gdje nisi. Ovi drugi sto su se javili na hasea1, oni bar ne kazu "da to ne stoji u Kur'anu" sto monogo govori o njima, a ovo mnogo govori i o tebi. Dobro si se navukla.

idu dani
03.01.2011., 00:56
Samo nek nema nekog od dezurnih krivaca vi zaratite izmedju sebe.:)
A ja samo sto nesto napisem vi se svi ujedinite protiv "neprijatelja".:)
Eto sad bi komentarisao ovu sliku od "multietnicke Armije BiH",al eto necu.:)
Moracu ozbiljno da razmislim da samo iz prikrajka citam i cejfim :D

strelok
03.01.2011., 01:03
Što si lež'o,lež'o si:loler:. Tema vozdra:o