PDA

View Full Version : sanjanka - pisacsanjanka
19.01.2010., 22:28
postalo mi je ozbiljno dosadno :D
prenosim pricu koju danas napisah...kritike dobrodošle :D

U tami sobe osjetim dodir mekog platna. Pokušavam da se dozovem i okrećem se prema satu. Vrijeme je za ustajanje. Hladna voda i svjetlost dana me opet vraćaju u svakodnevnicu. Kroz žaluzine nazirem jesenji dan. Lišće igra svoju igru na vjetru. Zlatno žuto i uvehnulo, pada po pločniku, zabavlja prolaznike i koju mačku koja nađe vremena da se s njim poigra.
Izlazim na hladan zrak. Miris jeseni me vraća u neko drugo doba, neki drugi svjet. Gazim kroz hrpe lišća, jače se umatam u šal. Pokušavam da se sjetim pjesme koju smo davno kao djeca pjevali skupljajući razno lišće za herbare. Bila su to vremena kad niko od nas nije imao briga, sve je bilo lako i smješno. Svjet je bio naš. Imali smo svoje mjesto pod suncem. Stari hrast, pored oronule kuće u kojoj još samo psi lutalice nalaze svoje utočište, izgleda kao raskošno obučena dama. Lišće je zlatno, poneki zatreperi na vjetru i otkine se od matice odnoseći sa sobom dio čarolije. Da, magija. To je ono što mi u ovom trenutku nedostaje, čarolija mjesta i vremena.
Prvi put nakon svih nedaća koje su snašle ovo mjesto, vraćam se korjenima moje inspiracije-stablu starog hrasta. Nisu mu mogli oduzeti život, nisu ga uništili. Zatvaram oči i prislanjam ruku na koru starca. U mislima osjetim kako mu sok struji kroz stablo i insekte koje čuva u sebi. Naviru mi sjećanja. Rekoše mi da su ga posadili one godine kad sam rođena da bi mi donijelo sreću u životu. Šta je u stvari sreća i ko je sretnik? Neko je davno rekao da je sreća uravnoteženje želja s realnim mogućnostima. No, da li je stvarno svako ko je svoje želje sveo na mogućnosti sretan? Da li je samo materijalno sreća? Meni su davno rekli da je sreća u malim stvarima i ja se, iako više nemam osamnaest godina, još uvijek držim toga. Da li je čovjek sretan kad čuje glas slavuja ili kada ga zagrli draga osoba? Neko da,neko ne. Zavisi kakvim stvarima se zadovoljavaš.
Pod prstima napipah rane u kori drveta. Jadan, svašta je prošao ovih goodina, svašta je prošlo pored njega; ljubav, sreća, prijateljstvo ali i sivilo, nesreća. Mnoga uplakana lica su tražila utjehu u sjeni njegove krošnje, mnogi mladi parovi su se nadali da će ih ono sakriti od radoznalih pogleda. Vidim da su mu silne kiše i snjegovi isprali zemlju sa starih žila. Nekoliko njih, velikih i već pomalo suhih ponosno izviruje iz zemlje kao da žele da nekome prenesu poruku. Udobno se smjestih na hrpu lišća između dvije velike žile I naslonih glavu na stablo. Gledam u grane koje se ljuljaju na vjetru pokrećući tako i listove. Podsjećeju na majke koje uspavljuju djecu, pjevajući im najljepšu uspavanku. Zatvorim oči i slušam pjesmu starog prijatelja. Da li se žali ili je nakon ovolikih godina ipak sretan. Na lice mi pade list, otrgnut od majke. Uzimam ga i gledam tanane žilice kojima je još uvijek prošaran. Izgleda mi kao mreža ukrštenih puteva , samo… čijih puteva.
Odlažem ga u hrpu davno palog lišća, možda će napokon naći svoj mir. Ustajem i još malo posmatram stablo. Dugo je ono bilo moj najbolji prijatelj. Dugo je samo ono znalo moje tajne i želje, samo ono je djelilo sreću i tugu samnom. Još jednom se približavam starom prijatelju i ljubim mu hladnu koru i uzimam jedan suhi list za uspomenu. Ko zna kada ćemo se sljedeći put sresti…

egi
19.01.2010., 22:34
Želiš kritiku radi O:-) reda ili bez milosti? :ymdevil:

sanjanka
19.01.2010., 22:39
Nikad radi reda...
samo udri...bez milosti :D

egi
19.01.2010., 23:53
Dobar izbor. :D

Misli su ti kratke i nepovezane. Rečenice bi trebale biti kao rijeka. Da plove bez prekida i bez naglog skretanja, pada, prepreka... Čitalac se treba unijeti u scenu ili misli lika o kojem se pripovijeda i jedno naglo skretanje će ga vratiti u realnost.

Ne mijenjaj stil u kojem pišeš tako naglo ili bez potrebe.

Rekoše mi da su ga posadili one godine kad sam rođena da bi mi donijelo sreću u životu. Šta je u stvari sreća i ko je sretnik? Neko je davno rekao da je sreća uravnoteženje želja s realnim mogućnostima. No, da li je stvarno svako ko je svoje želje sveo na mogućnosti sretan? Da li je samo materijalno sreća?Ovdje imaš nagli preskok sa, čini mi se, romantičnih misli na filozofske.

Moraš se odlučiti da li ćeš koristiti slova "h" po uzoru na novobosanski jezik (sad će biti komentara) ili ne. Ne možeš reći meko ili mekano ili lako pa onda "uvehnulo." Uostalom, mislim da je pravilnije "uvehlo" jer isto tako ne možeš reći "mehkano".

Savjetujem malo manje povezivanja sa istočnjačkom rječicom "da".

Pokušavam da se dozovem "Pokušavam se dozvati" (kako ćeš se dozvati?) zvuči bolje.

U riječi: Svijet, korijen, smiješno, itd., ide slovo "i" kao i upitnik na kraju upitnih rečenica.

A priča? Priča je zanimljiva. :D

sanjanka
20.01.2010., 00:05
hvala Egi :D
za typo-se se izvinjavam. Nisam prečitala ponovo tako da je moguće da fali -i- ili ga ima gdje ne treba.
Što se tiče tog -h- nesvjesno to radim, ali pokusaću ispraviti :D

almond eyes
20.01.2010., 00:08
Lijepo si zamislila kako da tece prica,nije nezanimljiva i dosadna(vjeruj,procitala sam opisa koji dave :D mali milion).Misli su ti jasne,samo jos malo prakse i pisanja da ih tako formiras da tacno slijede ono sto zelis reci.Koristi rijeci,ne boj se.Sta ti u tom trenu padne na pamet.Nemoj stati i reci "ma,ova je rijec modernija".
Male zamjerke na mnogo upitnika,djeluje u cjelini kao da se mnogo toga pitas,a pisac treba da djeluje samouvjerenije.Zato,slobodno tvrdi neke stvari.
Inace,bolje nego prosle godine kad smo pisali onu pricu na temi(sjecas se).Vidi se da si sada zrelija.
Mnogo citanja ce ti samo pomoci da izgradis vlastiti stil.

viper77
20.01.2010., 13:41
Nije lako biti originalan, mashtovit, izrechi neshto shto je vech toliko puta recheno i opisano, a ne upasti u zamku patetike i/ili klishejiziranosti.

"Stil je chovjek", rekao je davno francuski nauchnik Leklerk Bifon. Mnogi primjeri iz knjizhevnosti najbolje govore o tome, jer knjizhevnost najbolje uochava obezbjedjenost i bezsadrzhajnost chovjekovu. Velsovog Nevidljivog chovjeka; Cehovljevog Chovjeka u futroli; Muzilovog Chovjeka bez svojstva; Beketovih utvara iz kanti za smeche; Andrichevog Djordja Djordjevicha; ili od svih najdrastichnijeg Kafkinog Gregora Samsu koji se pretvara ni manje ni vishe nego u insekta.

Prichu koju si ponudila podsjecha na Normana Mailera i njegovu nagradu za najgore opisanu scenu seksa: "Usta su mu se nasapunala njenom zhivotnom snagom, okrenuo se i prigrlio njeno lice straschu svojih usana i lica, spreman barem prodrijeti u nju s pohotnom snagom, uchi u njenu pobozhnost."

Za pisanje, vrlo vjerovatno da ce ti trebati godine chitanja dok dostignesh ciljani nivo (ozbirom na prirodu tvojih ambicija nesumnjivo je ljestvica visoko). Uz duzhno poshtovanje, isuvishe si mlada i josh treba protechi vode da bi nashla, kako sebe, tako i auditorijum.

Savjet je samo jedan (vech izrechen) - chitaj, chitaj i chitaj (sve shto ti dodje pod ruku).

p.s. Pisati iz dosade je grijeh.

sanjanka
20.01.2010., 14:00
Hvala Almice i Viper :D
Sjećam se teme od prošle godine i kad je ponovo pročitam...jao katastrofa šta sam bubala :D
Elem, tema je ovdje jer želim čuti mišljenje osoba koje me ne znaju u RL, jer tako bar po meni, objektivnije sudite. :D
Moja bivša profesorica jezika i književnosti mi je davno dala hintove za jednu priču, kasnije postam ako vam nije mrsko čitati :D

almond eyes
20.01.2010., 14:43
Ja sam imala obicaj kad sam bila mlada djevojka da ostavljam sve radove,pricice,pjesme i slicno,cak i dnevnike.Nista nisam bacala godinama.Onda nakon nekog vremena sve procitas,uvidis jesi li napredovala ili ne.Jednostavno,lijepo je vidjeti kako si prije razmisljala ,a kako sad.
Kad su mi djeca ucila prva slova,i ono,ja im zadam po citav list malog slova A,pa onda list velikog slova A i tako redom.One ispocetka krenu pisati,pa im neka crtica kriva,pa brisu,ali ja kazem ne.Ne brisi nista kad vjezbas,nastavi dalje.Kad nakon pola godine,godinu ,uzmu te stare teke,pa vide kako su pisale,kakva radost od njih kad uporede kako sad pisu,a kako su onda u pocetku.
Znaci,nije katastrofa kako si tada pisala,ili ja,vazno je da uvidis da si od tada napredovala,pisanje je kao plesanje,uvijek moze bolje :) ;)

gary
20.01.2010., 16:47
Star hrast ima malo vise godina a ti si mlada i lijepa i ne prepisuj pogresno. Ako su ga posadili kada si ti rodjena ???

sanjanka
20.01.2010., 16:51
@gary
otkud ti da je prepisano?
dvadeset i nesto godina je starost za biljku.

egi
20.01.2010., 19:56
Samo piši... I ja otkad želim započeti pisati priču u kojoj će se radnja dešavati za vrijeme turskog vakta. Mislim da bi to bilo pametnije nego vazda eglenisati na politici.

sanjanka
20.01.2010., 20:07
egi nekakvu takvu sam i ja napisala :D
baš s onim "starim rječima" kako ih moja cimerica zove :D

egi
20.01.2010., 20:12
egi nekakvu takvu sam i ja napisala :D
baš s onim "starim rječima" kako ih moja cimerica zove :D
Cool. Ali ja sam je htio napraviti malo dužom. Nešto u stilu mini knjige.

sanjanka
20.01.2010., 20:29
cccooooool :D
ja trenutno imam samo početak hhh, negdje pola stranice, a jednu sam polako počela pretvarati u nešto duže, ima oko 10 stranica al mi se nešto ne da nastaviti :D

bubuleja
20.01.2010., 20:45
Ništa ono ne valja :-B Ja mogu bolje, ali neću :-B

sanjanka
20.01.2010., 20:45
Ništa ono ne valja :-B Ja mogu bolje, ali neću :-B

Hvala bubu :D

gary
21.01.2010., 12:58
@gary
otkud ti da je prepisano?
dvadeset i nesto godina je starost za biljku.
Izvini ljepotice necu vise nikakve kritike ali samo jos jednom procitaj svoju pricu. Stari hrast pored oronule kuce od dvadeset i nesto godina.

almond eyes
21.01.2010., 13:06
@gary
otkud ti da je prepisano?
dvadeset i nesto godina je starost za biljku.
Izvini ljepotice necu vise nikakve kritike ali samo jos jednom procitaj svoju pricu. Stari hrast pored oronule kuce od dvadeset i nesto godina.
Jesi ti neki detektiv ili slicno :D
Otvori um i pusti masti na volju,tako se cita,a ne sa sumnjom u svaku rijec ;)

gary
21.01.2010., 13:20
@gary
otkud ti da je prepisano?
dvadeset i nesto godina je starost za biljku.
Izvini ljepotice necu vise nikakve kritike ali samo jos jednom procitaj svoju pricu. Stari hrast pored oronule kuce od dvadeset i nesto godina.
Jesi ti neki detektiv ili slicno :D
Otvori um i pusti masti na volju,tako se cita,a ne sa sumnjom u svaku rijec ;)
Bravo Almice bas sam bez maste a i um mi se iskljucio sto bi nasi u Bosni rekli spao mu sistem. Necu vise nista da pisem samo cu da mastam i klepecem vratima od uma.

almond eyes
21.01.2010., 17:18
Eliminisi svaki propuh u glavi i bice OK ;) ;;)

Sorry,spamam ^#(^

gary
21.01.2010., 21:22
Eliminisi svaki propuh u glavi i bice OK ;) ;;)

Sorry,spamam ^#(^
Eto zatvorio sam sve nema vise propuha. %-(

bh ultimativ
21.01.2010., 21:36
gari,nama je izgleda bolje u GAGOS-u. :D
Spamam,necu vise nikad.

makijaveli
22.01.2010., 02:55
Ne bavim se pisanjem ali zato manijacki volim da citam. Ko zna mozda mogu na osnovu iskustva da nabacim nasoj pisici sto joj moze biti korisno. Naime, da ja pocinjem sa pisanjem knjige ili price prvo bih smislio koji efekat kod citaoca zelim da izazovem, zatim bi konstruisao u grubo radnju pa zatim stil i na kraju bi napisao pricu. Kad napisem pricu, jedno tri-cetiri puta bi je provukao kroz filtere, prepravio, dopisao i uglancao. Sve zavisi sta zelis da opises. Moj omiljeni pisac je F.M.Dostojevski. On se bavi psihologijom likova. Radnja i nije toliko bitna niti njen opis nego unutrasnja prozivljavanja i tok misli njegovih likova. Stalno razlaze uzroke i posledice, milon zamisljenih a ne ostavrenih akcija. Svaku misao opise. Time te jednostavno parkira u tudji um da posmatras kako covjek misli. Za razliku od njega Tolstoj zna da opisuje cvijetno polje na pet listova. Smisli sta zelis da pises i kao slikar, napravi konture pa razradjuj, glancaj... Niko nije napisao pricu iz jednog daha.

Ako hoces da ljudi pomisle kako si pametna pogledaj kako Egi pise na politici, ako hoces da se posvadjas sa cjelim svijetom pogledaj kako Makijaveli pise na politici. Imas more uzora samo smisli sta zapravo hoces.

plivadon
22.01.2010., 09:48
Nekad davno uvalio sam se u literarnu sekciju ne zato sto sam poetska dusa nego zbog prelijepih smedjih ociju sto mi je omogucilo da ih gledam par casova duze . Htjeo ne htjeo tu se moralo ponesto i raditi tako da sam stekao neka iskustva ali samo teoretski jer svaki moj rad je vise licio na izvjestaj plenarne sjednice saveza komunista nego na nesto cime bih trebao otvoriti dusu i podijeliti osjecanja sa papirom ispred mene . Neko jednostavno ima dara da dio zivota prenese na papir i natjera citaoca da se nadje u njegovom filmu pri tom zaboravljajuci na vrijeme i prostor . Volio sam puno citati i dobre i lose pisce jer imam maniju da kroz likove i rijeci autora u stvari upoznam karakter samog autora .
Uh , javio sam se samo da kazem svoj stav na literarni rad sanjanke a ispade da zloupotrebljavam temu za licnu promociju .
Sanjanka imas dara ali ako zelis nastaviti poslusaj ove gore jer telent je bozije davanje a uspjeh cini nadogradnja koja se stice samo radom .

sanjanka
22.01.2010., 13:17
hvala momci poslušala sam vas :D
po mom mišljenju, mislim da sam malo popravila drugu priču...vidjećemo :D

gary
23.01.2010., 12:33
hvala momci poslušala sam vas :D
po mom mišljenju, mislim da sam malo popravila drugu priču...vidjećemo :D
Eh eto vidis da se moze kad se hoce. Bravo, Plajvaz u sake i opleti.

sanjanka
02.02.2010., 18:53
evo oplela sam plajvaziom ( a šta je plajvaz :D)

bubuleja
02.02.2010., 19:07
To ti je ono za ono :D

sanjanka
02.02.2010., 19:10
Aaaaa misliš ono što ide u ono, pa za ono
sad sam skontala

bubuleja
02.02.2010., 19:12
Eh upravo, ali nemoj stavljati ono za ono u to tu. Ono za ono ide u tamo ono, a drugo ono za ono i u ovo :D Kontaš?

sanjanka
02.02.2010., 19:16
učiš li ti kad ? ;;)

bubuleja
02.02.2010., 23:34
Nikad, a i tad nikad :D ;;)

shine
23.03.2010., 14:40
Jako dobar izbor teme za Kratku pricu; a da ne ponavljam, egi rece to sto i sama zapazih. Brzas, a to citaoca nervira, zamara, pa mnoge, vjerujem, ohladi od nastavka citanja.
Dara imas, naravno ... citaj, pisi ... probaj svoje price citati kao tudje; uspijes li u tome, i sama ces uvidjeti gdje se to pokleklo, omanulo, sfuserilo. Za tvoje godine, uopce nisi los pisac, a ko tvrdi da jesi, taj ne zna sta je nadahnuce.(sad jedna dobronamjerna kritika
Glede zadnjih postova, stice se dojam da su moderatori zatajili, da su skroz neazurni, te su zasluzni prozivke, administracija uopce; ovolika zastupljenost spama nema opravdanje, to vodi nekvalitetu, a koga to nekvalitetno mami?! )

mary-ann
23.03.2010., 14:42
Sinoc dosla, a vec kritike dijeli :D , de pristavi kafu..mani se pametovanja :D

egi
23.03.2010., 17:02
Sanjanka, stvarno si zaista. ;;)

sanjanka
23.03.2010., 17:27
jel ti to meni nešt indirektno Egi...
pokazah ti ja onu pušku za lov... B-) :D :D

egi
23.03.2010., 18:47
Pisac - lovac. :-o

makijaveli
23.03.2010., 19:19
Ma neeeee Sanjanka nisi u pravu, mislim uopste nisi u pravu, to Egi veli po onoj staroj narodnoj "ja tamo kad ono medjutim", napricah ti i nista ti ne rekoh ;)

plivadon
23.03.2010., 19:31
Samo ti nastavi Sanjanka . Poznato je da samo neafirmisan ( netalentovan ) pisac postaje dobar kriticar .

sanjanka
23.03.2010., 19:41
evo ...nastala danas na pauzi između predavanja

Snijeg. Krupne pahulje polako prekrivaju šljivik.Njihova bjelina osvjetljava sobu kroz prozorska okna. Na šarenom ćilimu u dva odvojena polukruga poredane šiljte. U sredini svakoga je mangala sa žeravicom. U prvom polukrugu su sjedili muškarci, svi do jednoga u tamnim čakširama i s fesovima na glavama. Gusti oblak dima im je zaklanjao zabrinuta lica. Domaćin kuće je motao duhan i pričao o vremenu. Sagnuo se nad mangalu da pripali cigaru. Udahnu naglo i zakašlja se. Namršti se i ponovo povuče dim, zadrža ga u plućima, a onda zadovoljno ispusti dim prema svjetlosti fenjera.
Kad se starac zakašljao, iz grupe žena se izdiglo lijepo lice djevojke. Pogledala je u starca krupnim očima i preplašeno ga upitala da li je dobro. Znala je odavno da je bolestan.I doktori su rekli da neće dugo. Pokušala je da ne misli o tome ali nije mogla. Oči joj zasuziše i ona ustade. Tiho, pognute glave je hodala prema vratima. Samo svila njene oprave je suštila i stapala se s žamorom u sobi. Izašla je na tren pred kuću. Bilo joj je hladno. Nanule su bile mokre a svila dimija joj se zalijepila za tjelo. Na košulju su padale krupne pahulje i ostavljale mokre tragove.
Sagela se da pomiluje smrznuto mače pored dovratka. Gledala ga je očima punim suza i pokušavala da mu se osmjehne. Nije mogla. Suze su same kapale niz lice, jecaji su se trgali iz grudi. Mislila je na oca, na majku, na život bez njih. Nije mogla da zamisli da ih izgubi. Ispružila je ruku i hvatala pahuljice. Nježno su slijetale na Fatimin dlan i topile se. Prenosile su svoju svjetlost na nju. Svaka je imala svoju priču, svoj kraj. Gledala ih je i zamišljala. Život je prolazan, znala je. Opet joj se pred očima pojavila slika roditelja za jutarnjom kahvom. Otac kako mota duhan i majka kako mu sipa fildžan mirisne kahve i smije se Fatimi. Voljela je da ih gleda tako sretne, kao da nisu imali briga.
Pahulje na njenom dlanu su isčezavale, pretvarale se u male kapljice hladne tečnosti. Snjeg je vijao. Zameo je suze na Fatiminom licu. Odnio je njene misli. Znala je da će jednog dana odnijeti i njene voljene.

makijaveli
23.03.2010., 20:02
Nesto razmisljam, ako ti to nastiklas tek tako u pauzi izmedju predavanja, onda imas po pricicu u svakom rukavu. Da se ja raspitam malo u skoli koje teme profesorice daju srednjosokolcima za pismene vjezbe pa da ti proslijedim, a ti onako u seriji nabacaj 20,30,40... pricica a ja ih plasiram 50KM/kom, zaradu podjelimo 10% meni a sve ostalo tebi kao autoru. U reklami bi napisao "petica zagarantovana, ko hoce manju ocjenu mora da doplati da se text osakati srazmjerno zeljama". Al' bi nabucali kesa majko moja. Trziste je ogromno, mogla bi se ista prica prodavati po tri puta u tri razlicite opstine, pa dok nagovorim Atana da bude distributer za Zenicu, pa Profesora da potegne veze u Tuzli... Lova do krova... Sta velis?

egi
23.03.2010., 20:37
Šiljte? :-\

izdanak
23.03.2010., 23:15
Letimicno sam presao tekst.E...ukoliko je ovo sav tvoj potencijal onda...da me mili Bog sacuva tvog potencijala.
Dobro...svakako se vidi sarkazam i dosta primjenjljiv i tvom vilajetu.Ono..."ekipa je u paklu".Ma...nacionalni duh trazi originalnost koju ti dovodis ,sa sarkazmom,do nistavila.
Neka ti je arhandzel na pomoci.
Ne hateri!!! Jednom ispisa jedna inteligentna blogerica;ukoliko se ne zelis susresti sa istinom a ti ne idi na javnu tribinu gdje ces i mene susresti.
Et' sa tog aspekta i moj osvrt na tvoj pokusaj sarkazma...provincijalnog sarkazma i bjede po istom.

makijaveli
23.03.2010., 23:49
Nisi u pravu Dizdare. Ovaj text bi mogao biti dio mnogo sireg djela. Ritam izlaganja je dobar, lako se prati tok dogadjaja i tok misli uporedo. Mesa Selimovic i Ivo Andric su pisali na slican nacin. Odlika dobrog djela jeste da citalac citajuci bez teskoca nenamjerno moze da zamislja sliku dogadjaja koji se izlazu a da se unutrasnja prezivljavanja likova kao i neke zivotne istine utkaju u cjelu pricu da ne strce niti da ti opisi cine zasebnu cjelinu nego da budu stopljeni u harmonicnu cjelinu. Ovdje se to postize. Izuzetak su recimo Tolstoj cija djela su bazirana na slikovitimopisima i opisi cine vecinu izlaganja. Citas dva sata o cvjetnoj livadi i dok nju opise izdeklamuje more zivotnih istina. Isto radi i Dostojevski ali on opisuje unutrasnja prezivljavanja covjeka, prati svaku misao od pocetka do kraja. Nasi pisci su imali obicaj da opisu recimo neku jednostavnu situaciju iz svakodnevice i da kroz opis malih ljudi, njihovih zivotnih zgoda koje nece promjeniti svijet niti uticati ni na sta zivo opisu zivotne istine i prikazu svoju sliku svijeta onako kako to oni vide. Tako je radio Laza Kostic, Mesa Selimovic, Ivo Andric, Mehmedalija Mak Dizdar, Sanjanka i ostali znameniti pisci naseg podneblja.

izdanak
24.03.2010., 00:11
"Nanule su bile mokre a svila dimija joj se zalijepila za tijelo"
Pa jes "Maki"...bice da ti vidis ono sto ja nisam vidio.Dakle,nesto @sanjankino koje je vec ukoriceno kao sto i sama jednom rece.
Neka joj je sa srecom...et od srca joj zelim ...bukvarski posao.
Ali,ovo gore sto citirah je svakako prica sa sijela u domenu opanjakavanja-ogovaranja onog sto ne podnosi...pa bila to osoba doli nosnja osobe.Dalje,slican pokusaj provincijalnog sarkazma nisam citao i zao mi je sto poredzenje ne mogu navesti.
A to...da Dostojevskog guras na provincijsko sijelo je nepristojno "Maki".
Dze ba gurnu i Meska u istu vrecu??
Zar se pomenuti bave slijepljenim caksirama i glavom u turbanima a ne duhom tijela sa 'slijepljenim" caksirama i misaonim u onome sto turban oliti fes pokriva???
Zar se pomenuti ispisuju po japiji-gradzi vratnica i skripi istih??
Maki...jel' to ti zanovjetas...onako ...besposlen???

P.S.Ispricavam se "Maki" .Naime,cijeli opus iz tvog zadnjeg posta sam podredio pocetku posta;"nisi u pravu Dizdare"
Iz tog razloga je i moj odgovor ne sagledavajuci cjelinu.
Et' po tvom precitanom,u posljednjem ti postu, ulijecem sa pohvalom na pasuse po misaonom ti.Haj' nek sam i to odrijesio.Iskreno govorim

makijaveli
24.03.2010., 10:37
Rekoh Dizdare, napisani text je dio sireg opisa dogadjaja. Tu je ocigledno da je ovaj text postavljen samo na uvid da se vidi stil pisanja. Ne zna se sta se zbivalo prije ovog opisa i sta poslije, ne zna se ni u kom je kontextu sve receno i to na kraju nije bitno, znaci ovdje samo gledamo stil Sanjanke kao pisca i to je to. Kako sad da ja procjenjujem dali su fes, dimije ili nanule pomenuti sarkasticno ili se jednostavno opisuje situacija od prije 80-ak godina u nekom Bosanksom seocetu za koju je sve receno bilo sasvim normalna svakodnevica.

Zasto ne trpati Dostojevskog u isti kos? Pa on je opisao recimo kako je student ubio babu u jednoj sobici i sta je nakon toga prozivio. Vecina radnje se ne zbiva cak ni u nekoj prostoriji nego u ljudskoj glavi, u umu covjeka koji je pocinio ubistvo, nije bitno ni vrijeme ni mjesto, ni politicko uredjenje u drzavi, nista zivo, sve je stalo na prozivljavanje covjeka koji ima krv na rukama. Iz ovoga se izrodilo remek djelo svjetske knjizevnosti. U spisateljstvu je sve ovo normalno i mislim da se koncentrises na pogresnu stvar.

almond eyes
24.03.2010., 18:58
@sanjanka je dovoljno hrabra da nam napise koji red iz svojih pripovjetki i ja to cijenim.Nije losa,zaista,samo ,naravno,jako je mlada,a pisac sazrijeva s godinama i pisanjem.Dakle,za koju godinu,deceniju,ona ce biti jako dobra.Do tada,samo pisi,citaj i razmisljaj ;)

ne klikaj me
27.03.2010., 21:02
@sanjanka je dovoljno hrabra da nam napise koji red iz svojih pripovjetki i ja to cijenim.Nije losa,zaista,samo ,naravno,jako je mlada,a pisac sazrijeva s godinama i pisanjem.Dakle,za koju godinu,deceniju,ona ce biti jako dobra.Do tada,samo pisi,citaj i razmisljaj ;)
Baš ovo boldirano je najbitnije......... :)

Sanjanko nedaj se pokleknuti.......vjeruj svaki put je trnovit,težak....i ne uspijevaju nadaren i pametni nego uporni ;) ...nadasenost i pamet je samo olakšica da manje bode po trnovitom putu :)

ps.Ako uspijem pronaći svoje stare zapise rado budem ih postavila ovdje......ma makar me nikad ne dobila titulu "pisac"....ali nekad je potrebno pisati i samo radi sebe..... ;)

sanjanka
28.03.2010., 00:30
Hvala vam svima na komentarima i kritikama
izvinjavam se što tek sad odgovaram ali nisam imala vremena prije :D

Pročitala sam sve postove i pribilježila savjete, hvala puno
Ne klikaj me-slobodno prikači tekstove ako nađeš :D

ne klikaj me
28.03.2010., 19:37
Hvala vam svima na komentarima i kritikama
izvinjavam se što tek sad odgovaram ali nisam imala vremena prije :D

Pročitala sam sve postove i pribilježila savjete, hvala puno
Ne klikaj me-slobodno prikači tekstove ako nađeš :D
Našla sam....ali nažalost nemam ih u kucanom forumatu pa se malo napatih dok razabra slova :)) ne vidim čak ni datum pisanja.......ali znam da je bilo nekad prije 2000. :D

Sinoć sam po prvi puta u životu napisala pismo.......ljubavno pismo,za Tebe..........dugo sam se u sebi lomila da li da krenem,jer kad na pisanje i pomislim,nekako mi uvijek samo dvije riječi ga čine...samo ono VOLIM TE.
Šta drugo da Ti kažem......A onda moj prijatelj po duši mi šapnu "ma kreni........zar se ne sjećaš senzibila koji nije Bogom dat tek tako"......i ja krenuh....a duša i srce nastaviše,oteše mi pero iz ruke,prosuše mastilo po stolu......i pismo poče da se stvara.
Nisu se nizale riječi,niti nizala slova,...nizala su se osjećanja duboka,satkana od prelijepih pogleda kojim si me gledao u ono malo vremena koje provodismo skupa.Nizala su se osjećanja ispletena u mrežu divnih dodira ,toplih zagrljaja....i da sam htjela stati s pisanjem ne bih mogla,jer ja pismu više nisam bila niko sem roba,ja sam slijedila njega,svoju dušu i srce.
Pisala sam Ti o nama,.....o našim noćima koje nisu imale kraja,o našim danima koje nisu zaobilazile tople sunčeve zrake......pisala sam ....
Možda nisi sve to pročitao,...jer pismo nije samo ono što u njemu piše.....pismo se ne čita...ono se živi,jer i između redova suhoparnih slova postoji ih mnogo više.Postoji i poneka suza koju sam uhvatila u letu...ko što djeca u ljetnoj noći hvataju svice.....nadajući se da ćem oni osvjetliti trenutke igre.I ja sam hvatajući svoje suze se nadala,nadala da će mi one biti putokaz u mojoj ljubavi,da će one biti te koje će moju ljubav ili visine ponijeti..ili pod crnu zemlju zatrpati,...ili pod okeane,plave vode potopiti.....I sad kad je pismo već u Tvojim rukama,ja se samo pitam zašto sam Ti ga i poslala.......Ne želim da ga natapaš suzama,niti da ga čitaš nebrojeno puta.....jer znam kako je njegovo pisanje meni pokrenulo vodopad suza,i Tebi će....isto,možda čak i više jer muškarci ne plaču lako i često....
.....i sad opet dolazim u kušnju da pišem novo.....sinoć mi se tako osladilo,....pisajući ga bila sam s Tobom...a želim i večeras da si tu....uz mene,da Ti se privijem u zagrljaj,.....i snivam o predjelima sunčanim,o zelenoj travi....livadi......o nama koji upijaju svaki dio jedno drugog....ne stideći se pogleda zalutale srne.....niti se trzaju na cvrkut ptice na obližnoj grani koja cvrkuće samo za nas......želim Te priviti uz sebe i tako čvrsto stisnuti da izgubiš dah radi mene ,bar na tren.....kao što ja gubim kad god čujem Tvoj glas,osjetim Tvoj dodir.......kao što ja..........koja sam se već izgubila u svim tim davanjima i uzimanjima.....a dajem.....i uzimam......i davaću....i uzimaću.....sad i da hoćeš zbraniti mi ne možeš,jer kasno je.....dok si mogao ćutao si,ćuti i dalje .............samo eto mogao bi kao i dosad da me iz tužnih misli vraćaš riječima VOLIM TE....ma koliko one providne i oprane u hiljadu bile......

sanjanka
23.09.2011., 17:30
Dizem staru temu ponovo. Tek sad sam vidjela zadnji post i mogu reći da je meni nekako odmah leglo. Valjda sto sam davno i ja nesto slicno napisala :D

Evo jedne "lafo pjesmice", ispala mi iz ruku u sat vremena, nije dorađivana stoga please be nice to me :D

Gowned with night
I wait for you
Sky is my reason
Stars my thoughts

Clothed with dawn
I wait for you
Dew drops as my tears
Wind my resurection

I wait for you
Together with birds
That sing to welcome you
To show you the way

I wait for you
With oceans of memories
With rivers of lust
With love

I wait for you.....

bh ultimativ
23.09.2011., 20:55
Našla sam....ali nažalost nemam ih u kucanom forumatu pa se malo napatih dok razabra slova :)) ne vidim čak ni datum pisanja.......ali znam da je bilo nekad prije 2000. :D

Sinoć sam po prvi puta u životu napisala pismo.......ljubavno pismo,za Tebe..........dugo sam se u sebi lomila da li da krenem,jer kad na pisanje i pomislim,nekako mi uvijek samo dvije riječi ga čine...samo ono VOLIM TE.
Šta drugo da Ti kažem......A onda moj prijatelj po duši mi šapnu "ma kreni........zar se ne sjećaš senzibila koji nije Bogom dat tek tako"......i ja krenuh....a duša i srce nastaviše,oteše mi pero iz ruke,prosuše mastilo po stolu......i pismo poče da se stvara.
Nisu se nizale riječi,niti nizala slova,...nizala su se osjećanja duboka,satkana od prelijepih pogleda kojim si me gledao u ono malo vremena koje provodismo skupa.Nizala su se osjećanja ispletena u mrežu divnih dodira ,toplih zagrljaja....i da sam htjela stati s pisanjem ne bih mogla,jer ja pismu više nisam bila niko sem roba,ja sam slijedila njega,svoju dušu i srce.
Pisala sam Ti o nama,.....o našim noćima koje nisu imale kraja,o našim danima koje nisu zaobilazile tople sunčeve zrake......pisala sam ....
Možda nisi sve to pročitao,...jer pismo nije samo ono što u njemu piše.....pismo se ne čita...ono se živi,jer i između redova suhoparnih slova postoji ih mnogo više.Postoji i poneka suza koju sam uhvatila u letu...ko što djeca u ljetnoj noći hvataju svice.....nadajući se da ćem oni osvjetliti trenutke igre.I ja sam hvatajući svoje suze se nadala,nadala da će mi one biti putokaz u mojoj ljubavi,da će one biti te koje će moju ljubav ili visine ponijeti..ili pod crnu zemlju zatrpati,...ili pod okeane,plave vode potopiti.....I sad kad je pismo već u Tvojim rukama,ja se samo pitam zašto sam Ti ga i poslala.......Ne želim da ga natapaš suzama,niti da ga čitaš nebrojeno puta.....jer znam kako je njegovo pisanje meni pokrenulo vodopad suza,i Tebi će....isto,možda čak i više jer muškarci ne plaču lako i često....
.....i sad opet dolazim u kušnju da pišem novo.....sinoć mi se tako osladilo,....pisajući ga bila sam s Tobom...a želim i večeras da si tu....uz mene,da Ti se privijem u zagrljaj,.....i snivam o predjelima sunčanim,o zelenoj travi....livadi......o nama koji upijaju svaki dio jedno drugog....ne stideći se pogleda zalutale srne.....niti se trzaju na cvrkut ptice na obližnoj grani koja cvrkuće samo za nas......želim Te priviti uz sebe i tako čvrsto stisnuti da izgubiš dah radi mene ,bar na tren.....kao što ja gubim kad god čujem Tvoj glas,osjetim Tvoj dodir.......kao što ja..........koja sam se već izgubila u svim tim davanjima i uzimanjima.....a dajem.....i uzimam......i davaću....i uzimaću.....sad i da hoćeš zbraniti mi ne možeš,jer kasno je.....dok si mogao ćutao si,ćuti i dalje .............samo eto mogao bi kao i dosad da me iz tužnih misli vraćaš riječima VOLIM TE....ma koliko one providne i oprane u hiljadu bile......


ooo vidi vidi teme;)...,nikad ja ovo nisam do sad vidio...,hmmm,koga li si ti to toliko volila u martu prosle godine?!;)umirem od radoznalosti:cool:

ulti ti daje brdo karamela ako odgovoris;)........:cool:

nadam se da nisam temu skroz zagrdio:)