PDA

View Full Version : Entitetske javnosti i price o RS-u kao boljem BH-entitetuPages : 1 2 [3]

fazlic
04.11.2010., 21:22
Pozar je podmetnuo pljackas iz Laktasa Njegovo Velicanstvo Svevisnji Milorad Dodik.

revizor
04.11.2010., 23:50
Blistavo pravosudje RS-aZakonski se nikome ne smije oduzeti zivot osim opozicionarima.

I jos kazu da taj neuracunljivi Savic ima na konto desetak miliona,onda je sve jasno u cemu je svar:-o

Ragib Cena
05.11.2010., 08:22
http://www.zurnal.info/home/images/slike3/licnosti/dodik_autoput.jpgViše je nego izvjesno da slovenački CPM neće uspjeti da obezbjedi da dostavi finansijsku garanciju od 300 miliona evra kako bi stekli uslove da izgrade 72 kilometra autoputa od Banjaluke do Doboja, baš kao što je jasno ida Vlada RS nikada ozbiljno nije računala kako će mariborska firma graditi ovu dionicu puta
Mariborska firma CPM trebala je do 29. oktobra Vladi Republike Srpske (RS) da dostavi finansijsku garanciju od 300 miliona evra ako još namjerava da gradi 72 kilometra autoputa od Banjaluke do Doboja. Više je nego izvjesno da CPM neće uspjeti da obezbjedi kredite kod slovenačkih banaka, baš kao što je jasno da Vlada RS nikada ozbiljno nije računala da će mariborska firma graditi ovu dionicu puta.
PLATILI PARCELE KUPILI MIR
Potpisivanje koncesionog ugovora sa CPM i oživljavanje priče o izgradnji puta Banja Luka - Doboj bila je najobičnija predziborna prevara premijera RS Milorada Dodika, nakon što se više nije moglo sakriti da je posao sa “Štrabagom” propao i da od pompezno najavljivanje izgradnje mreže autoputeva nije ostalo ništa. Zaparavo, ostale su milionske štete po budžet RS, pride 200 hiljada evra duga koji Vlada RS austrijskoj kompaniji mora isplatiti na ime štete zbog raskidanja koncesionog ugovora. Sapunica o navodnoj izgradnji savremenog autoputa Banjaluka-Doboj bila je potrebna vlastodršcima kako bi pred izbore isplatili dodatnih 35 miliona za eksproprijaciju zemljišta i tako primirili vlasnike parcela na pomenutoj trasi. Vlada RS je za eksproprijaciju zemljišta ukupno platila 65 miliona maraka, a nevidljivi put budžetske obveznike koštao je i dodatnih deset milliona KM, isplaćenih “Deloitte” za konsultantske usluge. Uz to, ni Dodik niti njegov ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović više ne pominju izgradnju mreže autoputeva u RS, koju su predstvaljali kao kapitalni projekat Vlade u prethodnom četvorogodišnjem mandatu. Ne samo da ne pominju izgradnju autoputeva Banja Luka – Novi Grad, Banja Luka-Kupres, Jakeš-Modriča, Modriča-Bijeljina, već mudro ćute na svaki pomen završetka radova autoputu Banjaluka-Gradiška, najskupljeg puta na svijetu. Na izgradnju ove dionce do sada je potrošeno oko 300 miliona maraka, a završeno je prekratkih šest kilometara. Cijena po kilometru iznosi 22,5 miliona maraka, što je skuplje nego put u svemir. Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović tvrdi da će put biti završen “do zime”, ali nije precizirao koje godine. Autoput Banjaluka-Gradiška trebalo je da bude završen davno, a poslednji rok iscurio je 1. oktobra.
http://www.zurnal.info/home/images/slike3/dogadjaji/dodik_cpm.jpgSTEČAJNI PARTNER
Ministar Čubrilović sada intezivno razmišlja o drugom poslu i rješava probleme sa CPM-om, zbog čega je nedavno boravio u Ljubljani. Po povratku je saopštio kako će Vlada RS “najverovatnije odbiti ponudu” mariborske firme o formiranju zajedničke kompanije za upravljanje i koordiniranje prihodima za autoput Banjaluka-Doboj. Vlada RS i slovenački CPM potpisali su 29. avgusta ugovor o dodjeli podkoncesije za Lot jedan, za izgradnju dionice autoputa Banjaluka-Doboj, vrijedan 300 miliona evra. Tada niko nije pominjao mogućnost formiranja zajedničke kompanije CPM i RS. Sam Dodik, par dana posle potpisivanja ugovora, izjavio je kako mariborskoj firmi nije ni dat posao na izgradnji autoputa Banjaluka – Doboj, već samo mogućnost da u roku od 60 dana dokaže da ima novac, poručujući da će u suprotnom ta šansa biti ponuđena novom partneru. Još je naglasio kako se Vlada RS za partnerstvo sa CPM-om odlučila jer su projekat podržali slovenački premijer Borut Pahor i banke iz Slovenije. Dodik je na ovaj način nastojao da amortizuje medijske navode o upitnom rejtingu CPM-a i činjenici da je ta firma u ogromnim finansijskim dubiozama. Cijelu stvar CPM-u dodatno je otežalo to što je navećoj slovenačkoj banci, Novoj ljubljanskoj banci (NLB), propao plan o 400 miliona evra dokapitalizacije, zbog čega je uprava banke odlučila da smanji kreditni portfelj za čak milijardu evra. CPM, umjesto kredita slovenačkih banaka, po svemu sudeći čeka stečaj zbog neizmirenih dugova od oko 2,3 miliona evra.
Riječju, cijeli posao sa mariborskom firmom bio je još jedan predizborni trik Milorada Dodika, majstora prodavanja magle. Svako ko ozbiljno radi svoj posao, što narečeni svakako nije, ne bi sebi dozvolio da nekome dodijeli posao bez prethodno raspisanog javnog tendera, a posebno ne firmi lošeg rejtinga, uz to odranije kompromitovanoj u BiH. CPM Maribor u BiH ima registrovanu kćerku-firmu CPM d.o.o. Lukavac, koja je takođe pred stečajem jer državi i dobavljačima nije izmirila obaveze u iznosu od 27 miliona KM.
(žurnal.info)

fazlic
05.11.2010., 09:08
Cuo sam sada hoce da prave aerodrom ispod zemlje .Najsavremeniji u svijetu .Dolaze strucnjaci iz Tunguzije da ga grade .Aerodrom ce osvestiti Njegova svetost pljackas iz Laktasa Svemocni Knez Milorad Dodik.

Hehehe dok Dodik puni dzepove parama njegov narod jos prima po 160 maraka penzije .Dovoljno da kupi 2 litra ulja dvije kutije niske drine da zapali , za sarajevsku drinu nemoze ni sanjati .

Dr Lecter
05.11.2010., 09:38
Sarajevsku Drinu??

To u nas još samo ''brato, imaš jednu kerma'' puše.
Zar se ta furuna još proizvodi :-j

cenzura
05.11.2010., 21:07
Nakon silnih dokaza protiv RS,imamo sliku pravog stanja:

Evropska komisija objavila strateški dokument: Katastrofalno stanje u našoj zemlji!

Situacija posebno teška u Federaciji BiH

idu dani
05.11.2010., 22:25
Nakon silnih dokaza protiv RS,imamo sliku pravog stanja:

sad ce ragib da sjece vene..ili ce da pise protest u evropu...ta nije valjda da oni znaju bolje od njega :)

revizor
06.11.2010., 00:01
Istina ni kod nas nije puno bolje,ali se bar nehvalimo ,iako jos uvjek imamo Telekom i Elektro Privredu koji su u ENTITETU rs,u vec rasprodani,imamo dzokera u rukavu:drool:

idu dani
06.11.2010., 00:10
a sto se ne bi malo okrenulo ragibe pa da se radujemo kad ide na bolje...cemu se ti radujes ako propada pola zemlje koju ti citavu smatras svojom...evo da ja pocnem :-)

http://www.nezavisne.com/posao/privreda/RS-od-slovenackog-vazala-do-partnera-71428.html

fazlic
06.11.2010., 08:12
Republika Srpska ima manji drzavi aparat i to je sve .U drzavnom aparatu imaju Mileta Dodika i to je sve .
Ma hajde bogati idite i prosetajte se kojim bilo drugim gradom osim Banja Luke pacete vidjetu da su ko sirotinja Odes na pijacu i zastavu sa ljiljanima prodaju samo nebili sta zaradili .Samo govore ajme kume evo vasih ljiljana kupi ***emu svetu nedelju .Nesto malo u Banja Luci i to je sve .Sarajevo , Livno ili Bihac su za njih New York.

Ragib Cena
06.11.2010., 08:16
sad ce ragib da sjece vene..ili ce da pise protest u evropu...ta nije valjda da oni znaju bolje od njega :)
Dream oni-)

Ragib Cena
06.11.2010., 08:29
a sto se ne bi malo okrenulo ragibe pa da se radujemo kad ide na bolje...cemu se ti radujes ako propada pola zemlje koju ti citavu smatras svojom...evo da ja pocnem :-)
http://www.nezavisne.com/posao/privreda/RS-od-slovenackog-vazala-do-partnera-71428.html
Jedino ćumur ide na bolje u Rs=)).

idu dani
06.11.2010., 12:38
Jedino ćumur ide na bolje u Rs=)).

i to je nesto...barem priznas :p
eto docekali i mi da ti prevalis preko jezika da je nesto bolje "tamo" i to velikim slovom R...napredak mali ali obzirom na kontaminaciju znacajan :p

deflorator
06.11.2010., 14:08
06-11-2010 02:00
Česi traže 59 miliona eura odštete od RS


Međunarodni arbitražni sud u Beču zakazao je za 11. novembar početak suđenja u sporu koji je kompanija Češka elektroprivreda(ČEZ) iz Praga pokrenula protiv Republike Srpske jer je propao projekat izgradnje termoelektrane u Gacku. Česi su podnijeli i odštetni zahtjev u iznosu od 59 miliona eura. Moćna i uticajna kompanija

Osim Vlade RS, češka kompanija tužila je preduzeća Elektroprivreda RS i Rudnik i termoelektrana Gacko (RiTE). Vlada RS angažovala je advokatsku kancelariju „Senher" iz Beča da je zastupa i prema informacijama iz Banjaluke dala joj nalog da dokaže da s tim sporom premijer Milorad Dodik i njegovi ministri nemaju ništa jer nisu potpisali ugovor o izgradnji termoelektrane snage 600 megavata.

U Vladi RS su, inače, potpuno svjesni da će biti jako teško oboriti tužbu moćne, bogate i uticajne kompanije iz Češke.

Ugovor je potpisan u decembru 2006. i odmah javnosti predstavljen kao „postao stoljeća" jer se radi o investiciji od 1,4 milijarde eura! Ubrzo je osnovano i preduzeće „Nove elektrane" sa zadatkom da vodi cijeli projekt.

Obaveze nisu ispunjene

Nije dugo prošlo i pokazalo se da od posla nema ništa jer RS nije ispunila svoje obaveze. U januaru prošle godine Česi su saopštili da se definitivno povlače i da će podnijeti tužbu sudu, a u maju su zatražili da im bude isplaćeno 59 miliona eura na ime odštete. S obzirom da su se vlasti RS na to oglušile, češka kompanija je pokrenula postupak pred Međunarodnim arbitražnim sudom čije je sjedište u Beču.

- Mi ne znamo kako je češka kompanija došla do cifre od 59 miliona eura - izjavio je za medije Nenad Radović, direktor za pravne poslove Elektroprivrede Republike Srpske.

Treba dodati da su i mali dioničari preduzeća Rudnik i termoelektrana Gacko, još 2007. godine predali tužbu sudu, a predmet je trenutno u Vrhovnom sudu RS. Oni traže da im bude isplaćena odšteta u iznosu od ukupno 113 miliona maraka.

D.D.

idu dani
06.11.2010., 17:36
06-11-2010 02:00
Česi traže 59 miliona eura odštete od RS


Međunarodni arbitražni sud u Beču zakazao je za 11. novembar početak suđenja u sporu koji je kompanija Češka elektroprivreda(ČEZ) iz Praga pokrenula protiv Republike Srpske jer je propao projekat izgradnje termoelektrane u Gacku. Česi su podnijeli i odštetni zahtjev u iznosu od 59 miliona eura. Moćna i uticajna kompanija

Osim Vlade RS, češka kompanija tužila je preduzeća Elektroprivreda RS i Rudnik i termoelektrana Gacko (RiTE). Vlada RS angažovala je advokatsku kancelariju „Senher" iz Beča da je zastupa i prema informacijama iz Banjaluke dala joj nalog da dokaže da s tim sporom premijer Milorad Dodik i njegovi ministri nemaju ništa jer nisu potpisali ugovor o izgradnji termoelektrane snage 600 megavata.

U Vladi RS su, inače, potpuno svjesni da će biti jako teško oboriti tužbu moćne, bogate i uticajne kompanije iz Češke.

Ugovor je potpisan u decembru 2006. i odmah javnosti predstavljen kao „postao stoljeća" jer se radi o investiciji od 1,4 milijarde eura! Ubrzo je osnovano i preduzeće „Nove elektrane" sa zadatkom da vodi cijeli projekt.

Obaveze nisu ispunjene

Nije dugo prošlo i pokazalo se da od posla nema ništa jer RS nije ispunila svoje obaveze. U januaru prošle godine Česi su saopštili da se definitivno povlače i da će podnijeti tužbu sudu, a u maju su zatražili da im bude isplaćeno 59 miliona eura na ime odštete. S obzirom da su se vlasti RS na to oglušile, češka kompanija je pokrenula postupak pred Međunarodnim arbitražnim sudom čije je sjedište u Beču.

- Mi ne znamo kako je češka kompanija došla do cifre od 59 miliona eura - izjavio je za medije Nenad Radović, direktor za pravne poslove Elektroprivrede Republike Srpske.

Treba dodati da su i mali dioničari preduzeća Rudnik i termoelektrana Gacko, još 2007. godine predali tužbu sudu, a predmet je trenutno u Vrhovnom sudu RS. Oni traže da im bude isplaćena odšteta u iznosu od ukupno 113 miliona maraka.

D.D.

Da li mi se to cini ili ti je drago sto neko tuzi jedan dio tvoje zemlje..ili to nedaj boze smatras drugom drzavom?? ;-)

deflorator
06.11.2010., 20:07
Da li mi se to cini ili ti je drago sto neko tuzi jedan dio tvoje zemlje..ili to nedaj boze smatras drugom drzavom?? ;-)

Drago mi je samo da ovom temom razbijamo zabludu da je RS bolji dio BiH, kako su to medijski napumpali RS-politicari predvodjeni Miletom.

idu dani
06.11.2010., 20:51
Drago mi je samo da ovom temom razbijamo zabludu da je RS bolji dio BiH, kako su to medijski napumpali RS-politicari predvodjeni Miletom.


Mora da dobro pumpaju kad su i evropsku komisiju ubijedili u to.
Kako god ne odgovori ti meni na pitanje.

cenzura
06.11.2010., 22:50
Ovo je katastrofa u RS.Pa to samo sto nije propalo!Evropska komisija objavila strateški dokument: Katastrofalno stanje u našoj zemlji!

Situacija posebno teška u Federaciji BiH

vjekoslava
07.11.2010., 06:08
Ovo je katastrofa u RS.Pa to samo sto nije propalo!

Nemoj zaboraviti da je katastrofalna u cijeloj zemlji.
Da ne bi od sreće poletio.

Ragib Cena
07.11.2010., 08:07
i to je nesto...barem priznas :p
eto docekali i mi da ti prevalis preko jezika da je nesto bolje "tamo" i to velikim slovom R...napredak mali ali obzirom na kontaminaciju znacajan :p
Ako baš želiš osjetiti (ekonomski) napredak u Šumskoj,preporučio bih ti da posjetiš npr. Čajniče ili Bileću.Što se tiče ljudskih prava i napretka po tom pitanju ,jedino je Zimbabve u ''boljem'' položaju.Neprestalna šikaniranja Bošnjaka i dalje traju,a i Hrvati nimalo ne zaostaju... NAPADNUTE ČASNE SESTRE U BL!
Dvojica mladića u noći s ponedjeljka na utorak oko 1 sat pokušala su provaliti u Samostan sestara milosrdnica u Banjoj Luci, a kada u tome nisu uspjeli, zgradu samostana zasuli su krupnim kamenjem. Kako su nam rekli iz samostana, ovo je prvi ovakav napad na njih.
Pretrpljeni strah
- Dvojica mladića najprije su pokušala razvaliti ogradu i ulazna vrata, a kada u tome nisu uspjeli, počeli su bacati kamenje. Tada su razbili prozore, oštetili vrata i fasadu zgrade samostana. Razlozi napada još uvijek su nam nepoznati, prepričava nam sestra iz samostana. Isto tako, i prema policijskom izvješću navodi se kako je nanijeta manja materijalna šteta. Kako nam govori naša sugovornica, sestre su preživjele veliki strah tijekom i poslije ovog napada.
- Ovakvo što nije nam se nikada događalo. Do sada smo imali slučajeva da u naše prostorije ulijeću lopovi s namjerom da nešto ukradu, ali nikada nismo imali ovakav napad na samostan, naglasila je jedna od sestara iz samostana. Saznavši za incident, u samostan je odmah došao pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren u pratnji vlč. Ante Marića, sastao se sa sestrama i ohrabrio ih riječima: ”Proroci su najsigurniji pod kamenjem, nemate se čega bojati, na pravom ste putu.”

(dnevni-list.ba)

idu dani
07.11.2010., 08:14
Ako baš želiš osjetiti (ekonomski) napredak u Šumskoj,preporučio bih ti da posjetiš npr. Čajniče ili Bileću.Što se tiče ljudskih prava i napretka po tom pitanju ,jedino je Zimbabve u ''boljem'' položaju.Neprestalna šikaniranja Bošnjaka i dalje traju,a i Hrvati nimalo ne zaostaju... NAPADNUTE ČASNE SESTRE U BL!
Dvojica mladića u noći s ponedjeljka na utorak oko 1 sat pokušala su provaliti u Samostan sestara milosrdnica u Banjoj Luci, a kada u tome nisu uspjeli, zgradu samostana zasuli su krupnim kamenjem. Kako su nam rekli iz samostana, ovo je prvi ovakav napad na njih.
Pretrpljeni strah
- Dvojica mladića najprije su pokušala razvaliti ogradu i ulazna vrata, a kada u tome nisu uspjeli, počeli su bacati kamenje. Tada su razbili prozore, oštetili vrata i fasadu zgrade samostana. Razlozi napada još uvijek su nam nepoznati, prepričava nam sestra iz samostana. Isto tako, i prema policijskom izvješću navodi se kako je nanijeta manja materijalna šteta. Kako nam govori naša sugovornica, sestre su preživjele veliki strah tijekom i poslije ovog napada.
- Ovakvo što nije nam se nikada događalo. Do sada smo imali slučajeva da u naše prostorije ulijeću lopovi s namjerom da nešto ukradu, ali nikada nismo imali ovakav napad na samostan, naglasila je jedna od sestara iz samostana. Saznavši za incident, u samostan je odmah došao pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren u pratnji vlč. Ante Marića, sastao se sa sestrama i ohrabrio ih riječima: ”Proroci su najsigurniji pod kamenjem, nemate se čega bojati, na pravom ste putu.”

(dnevni-list.ba)
Ipak cu ja radije vjerovati Evropskoj Komisiji.
Ti mi se bas nesto nisi pokazao kao vjerodostojan izvor.Kao da naginjes malo na jednu stranu...sekundicu. :-)

pepeljuga
07.11.2010., 11:38
Nakon silnih dokaza protiv RS,imamo sliku pravog stanja:


Evropska komisija objavila strateški dokument: Katastrofalno stanje u našoj zemlji!

Situacija posebno teška u Federaciji BiH
Pročitah članak na Dnevnom Avazu, mada ne bi bilo loše pročitati još i taj objavljeni izvještaj Evropske komisije o napretku države BiH, a ne entiteta (!), koji će tek biti objavljen 9. novembra 2010.

Cenzura, daj, molim te, postavi taj objavljeni strateški dokument da ne čekamo bezveze još dva dana na Evropsku komisiju i podvuci opet samo posebno tešku situaciju u Federaciji BiH. Danke.

bh ultimativ
07.11.2010., 12:20
Jes' jes',entitet rs je dostigao vrhunac svoje ekonomske moci a dokaz su mnoge zapadnoeuropske agencije koje javljaju da su se pred uredom entiteta rs okupile ogromne mase mladih ljudi koji danima cekaju na ulaznu vizu u entiet rs u potrazi za boljim zivotom.
Medju traziteljima vize pa cak i azila najveci broj ih dolazi iz Skandinavskih zemalja,zatim Njemacke,Belgije pa cak i iz Svicarske.
Policija ima ogromne muke da da bi situaciju drzala pod kontrolom.


:D:D;)

deflorator
07.11.2010., 12:45
Mora da dobro pumpaju kad su i evropsku komisiju ubijedili u to.
Kako god ne odgovori ti meni na pitanje.

Evropska komisija kritikuje komplikovanu administraciju koju je tesko finansirati i koja jede mnogo novca: "Na polju finansija situacija se pogoršala, jer su javne finansije na udaru kako zbog pada prihoda, tako i visoke javne potrošnje."

Cilj Evropske i Venecijanske komisije je ukidanje kantona:


ZASTUPNICA Europskog parlamenta Doris Pack je izjavila kako će Bosna i Hercegovina pred ulazak u Europsku uniju morati ukinuti kantone u Federaciji BiH ili smanjiti njihov broj.

Svoj je stav je obrazložila u izjavi za Dnevni avaz. Prema njenom mišljenju, ako BiH nastoji ući u Uniju, njene institucije moraju biti učinkovite, jer u EU "neće ući entiteti, već država".

Međutim, problem je u tome što ne funkcionira samo država, nego i entiteti, pri čemu je posebno istakla Federaciju BiH. Pack smatra da se ustrojstvo Federacije BiH mora izmijeniti i dodala da je spremna i praktično pomoći u tom procesu.

Prema njenom mišljenju, ustrojstvo Federacije BiH se mora pojednostaviti i učiniti funkcionalnijim. Istakla je da, više od 150 ministara, koliko ih ima u Federaciji BiH, "proždire ogromne količine novca iz proračuna, koje je bolje utrošiti u obrazovanje, infrastrukturu, nova ulaganja".

Pack, stoga, predlaže da se u Federaciji smanji broj kantona ili, čak, da se ukinu.

Trenutno u Federaciji BiH postoji deset kantona.

Pack je, s druge strane, rekla da je u Republici Srpskoj "stanje manje komplicirano", iako su i "tamo potrebne promjene ustrojstva". Oba entiteta moraju izmijeniti ustrojstvo kako bi privukli strane investitore i "učinili poslovnu klimu pristupačnijom.

Prema mišljenju Doris Pack, osnivanje trećeg entiteta u BiH – na kojemu inzistira dio hrvatskih političara – bi "samo otežao situaciju".
... sto se tice toga, da li mi je drago ili ne. Vec sam ti dao odgovor, jedino mi je drago da razbijamo supljikate o RS-u kao boljem BH-dijelu.

fazlic
07.11.2010., 13:48
Sarajevsko oslobopdenje je objavilo sljedece a prenijele isto neke ne-Dodikove novine
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Direktor Zoran Mastilo nije nezadovoljan punjenjem budžeta, ali problem predstavljaju proširena prava • Opozicija tvrdi: Kolaps se desio jučer • Penzioneri za sve teži život optužuju Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštiteKako bi osigurao sredstva za isplatu septembarskih penzija, Fond PIO Republike Srpske početkom oktobra posegnuo je za pozajmicom od 5 miliona KM od Vlade RS-a.Ovo je tek jedna od niza novčanih pozajmica, što od Vlade, što komercijalnih banaka kojima entitetski Fond PIO osigurava redovnost isplata penzija. Stoga i ne čudi podatak da su kamate za posuđeni novac za prvih šest mjeseci ove godine dosegle milion KM.
Unatoč tome, direktor Fonda PIO RS-a Zoran Mastilo tvrdi da isplate penzija ni u ovoj ni narednoj godini neće biti dovedene u pitanje.
"Fond PIO vodi ozbiljnu i odgovornu politiku i zajedno sa Vladom RS-a čini sve da penzije budu redovne", poručio je Mastilo. Dodao je da je punjenje Fonda za devet mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine bilo veće za oko milion KM, te da ne mogu biti nezadovoljni punjenjem budžeta, ali da imaju problem proširenih prava koja čine dodatno opterećenje za ovu instituciju.

Evropski standardi


Republika Srpska, prema podacima iz oktobra ove godine, ima blizu 225 hiljada penzionera, za koje novac treba obezbijediti 260 hiljada zaposlenih. Ima li se u vidu činjenica da se prema evropskim standardima smatra da je funkcionisanje penzionog sistema ugroženo kada broj zaposlenih i broj penzionera dostigne omjer 3:1, onda ne treba da čudi pesimizam ekonomskih analitičara koji upozoravaju da je pitanje mjeseci kada će doći do potpunog kolapsa penzionog sistema u RS-u.
- Fond PIO RS-a nema nikakvu perspektivu i prema najoptimističnijim predviđanjima, redovnost penzija se može osigurati najdalje do marta ili aprila naredne godine, izjavio je ekonomista Damir Miljević, Prema njegovim riječima, reforma penzionog sistema RS-a trebala je biti okončana u protekle tri godine, ali kako stvari stoje, dodao je, to neće biti urađeno ni u narednom periodu.
- Broj penzionera izjednačio se s brojem radnika i u situaciji kada privreda iz dana u dan slabi i smanjuje broj zaposlenih doći ćemo do toga da će broj penzionera premašiti broj zaposlenih. U ovom trenutku isplate penzija Fond PIO osigurava zaduživanjem kod komercijalnih banaka, ali ne za dugo. I pored političkih pritisaka, banke jednostavno neće moći i htjeti davati pozajmice na svoju štetu, istakao je Miljević.
Branislav Borenović, potpredsjednik PDP-a, naglasio je da je Fond PIO RS-a kolaps doživio jučer.
- Prema podacima koji su bili dostupni Narodnoj skupštini RS-a, iz rezervnog fonda PIO prije nego je i formiran i počeo s radom za isplate penzija uzeto je 50 miliona KM. Podsjetimo, parlamentarna većina naknadno je donijela zakon kojim je ozakonila ove nezakonite aktivnosti, jer se glavnica sredstava iz tog portfolija nije smjela koristiti. Imovina koja je Fondu PIO pripala po osnovu privatizacije nije mala, ali umjesto da njome upravlja na način da donosi dobit, ona se troši, što samo dugoročno ugrožava funkcionisanje penzijskog sistema u RS-u", upozorio je Borenović.

fazlic
09.11.2010., 04:43
Konacno i Dodikova stampa priznala lose stanje u PIO RS
Napomena text je u cjelosti kopiran sa www.glassrpske.com vise informacija mozete naci na pomenutoj stranici
--------------------------------------------------------
BANjALUKA - U Srpskoj na oko 130 radnika dolazi 100 penzionera, dok je za ekonomski održiv penzijski sistem potrebno da odnos radnika i penzionera bude minimalno tri prema jedan.

Odnos zaposlenih i penzionera u RS iz godine u godinu se smanjuje, pa je tako 2004. godine bilo 1,5 radnika na jednog penzionera, dok je ove godine taj odnos 1,2 zaposlena prema jednom penzioneru.

Ekonomisti upozoravaju da bi taj odnos bio i manji kada bi se uzeli u obzir i radnici preduzeća koja su pred stečajem i koja platu radnicima ne isplaćuju već duži niz godina.

Predsjednik Skupštine Udruženja ekonomista SWOT Goran Račić kaže da je sve ispod odnosa tri radnika na jednog penzionera ekonomski neodrživo.

- Kod nas je penzijski sistem dugoročno gledano apsolutno neodrživ. Ako pogledamo strukturu zaposlenih u industriji koji direktno utiču na stvaranje društvenog proizvoda, ovi podaci su još poražavajući - kazao je Račić.

On je rekao da je neophodna reforma penzijskog sistema, kao i nove investicije.

- Penzije u RS su najniže u okruženju. Takođe, zemlje u okruženju imaju i bolji odnos između zaposlenih i penzionera. Kod nas je neophodna revizija penzija jer se smatra da samo deset odsto od ukupnog broja penzionera čine radnici koji su na osnovu punog radnog staža otišli u penziju - kazao je Račić.

Prema podacima Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS, na kraju septembra ove godine u Srpskoj je bilo 224.152 penzionera, dok je u prvoj polovini godine broj osiguranika iznosio 293.747.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, u Srpskoj je trenutno nezaposleno 149.687 osoba.

- Izmjene u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja će uslijediti iduće godine, a prema Strategiji reforme penzijskog sistema u RS, koju je usvojila Narodna skupština u maju ove godine - kazali su u Ministarstvu.

Dodali su da su penzioneri upoznati sa stavom Vlade RS da ove godine neće biti smanjenja penzija i da ne smije biti dovedena u pitanje redovnost isplate penzija.

- Penzije su uz velike napore isplaćivane na vrijeme i u dostignutom iznosu. O eventualnom povećanju penzija u idućem periodu odlučivaće se u zavisnosti od ekonomskih mogućnosti - istakli su u Ministarstvu rada.

Prosječna samostalna penzija u RS u septembru je iznosila 320 KM, što je 41 odsto od prosječne plate za osam mjeseci 2010. godine. Prosječna penzija za 40 godina penzijskog staža iznosi 434,55 KM, što je 55,71 odsto prosječne plate.

Prema podacima Fonda PIO RS, učešće penzije u bruto društvenom proizvodu RS iznosi oko deset odsto, dok je u zemljama Zapada sa većim BDP učešće penzije oko 11,5 odsto.

- Stanje u penzijskom sistemu RS je održivo, što potvrđuje redovnost isplate penzije i zadržavanje iznosa penzije na dostignutom nivou iako su prilike u posljednje dvije godine zbog ekonomske krize znatno teže nego ranije. U postojećim ekonomskim prilikama nije realno povećanje penzije - kazali su u Fondu PIO.
Penzije

U Fondu PIO RS kažu da najniža penzija u RS, kao zakonska kategorija ili 50 odsto prosječne penzije iz decembra prethodne godine, iznosi 160 KM, a najveća penzija po opštim propisima je 1.564 KM.

Ragib Cena
10.11.2010., 09:49
Kud baš u Laktašima,a jojx_x...
Maskirani razbojnici opljačkali su u utorak ujutro Poslovnicu Hypo Alpe Adria banke u Ulici cara Dušana u Trnu, kod Laktaša, i ukrali više od 70.000 maraka pazara. Oružana pljačka policiji je prijavljena juče u 8.30. Izvor blizak istrazi ispričao je da se nekoliko ...
... trenutaka prije pljačke ispred banke zaustavio sivi audi 80 u kojem su bile četiri osobe.
"Iz audija su izašla dvojica razbojnika s fantomkama na glavi, koji su s pištoljima u rukama uletjeli u Poslovnicu banke, razoružali čuvara i povikali: 'Ovo je pljačka, da se niko nije pomjerio'", naveo je izvor blizak istrazi.
Dodao je kako su dvojica saučesnika ostali u autu i čuvali stražu.
Nakon pljačke, razbojnici su se vratili u audi i pobjegli u nepoznatom pravcu.
Saznaje se kako policija sumnja da su pljačku banke vrlo lako mogla izvršiti dvojica bjegunaca, Siniša Šakić i Aleksandar Babić, a koji se u bjekstvu nalaze još od marta ove godine i revolveraškog obračuna sa grupom Slaviše Ćuluma u banjalučkom naselju Lauš.
"Te informacije su za sada pretpostavke, ali će sve okolnosti biti poznate nakon detaljne istrage", dodao je izvor. Nakon uviđaja policija je utvrdila da je iz Poslovnice banke nestalo najmanje 70.000 maraka pazara.
"Novac je još na brojanju, ali ono što je poznato jeste da je iz opljačkane Poslovnice u ponedjeljak, odnosno dan prije pljačke, otpremljena veća suma novca, koja je položena u glavni trezor Hypo banke, tako da je u Poslovnici ostalo oko 70.000 maraka", pojasnio je izvor, pišu Nezavisne novine.
Policija je utvrdila i da su razbojnici u pljački banke koristili audi koji je ukraden u ponedjeljak oko 22 časa sa parkinga preduzeća "Standard", a vlasništvo je I.T. iz Ilove.
Nesretni vlasnik je, naime, u ponedjeljak oko 22.15 izašao iz preduzeća i na parkingu umjesto svog audija zatekao prazno mjesto, nakon čega je obavijestio policiju.

Biznis.ba

Ragib Cena
13.11.2010., 09:49
Vedad Porobić iz Dervente
http://gdb.rferl.org/4EBE2846-0F9A-44FF-8AB7-5B9E1DF1D599_w527_s.jpg (http://gdb.rferl.org/4EBE2846-0F9A-44FF-8AB7-5B9E1DF1D599_mw800_mh600_s.jpg) Vedad Porobić na školskoj fotografiji, označen crvenim kvadratom, fotografija iz porodičnog albuma

Polovinom maja 1992. godine paravojne postrojbe i pripadnici tadašnje JNA u jednom dijelu Dervente uhapsili su više od stotinu civila, među njima i dvadesetdvogodišnjeg Vedada Porobića. Njega i ostale zarobljene najprije su tukli i prijetili strijeljanjem.
U nadi da će uspjeti, Vedad je pokušao da pobjegne, prisjeća se njegov otac Senahid, koji je bio očevidac ubistva. Uprkos dosadašnjoj neuspješnoj potrazi da sazna gdje se nalazi Vedadovo tijelo, Senahid i 18 godina od ubistva pokušava da pronađe kosti sina kako bi ga dostojno sahranio.
„12. 5.1992. godine sam se nalazio u Derventi. Bio je rat. I jedno jutro upala nam je vojska i zarobili su nas u donjem dijelu grada iza autobuske stanice. Oni su upali možda negdje oko 11 sati. Nas 172 je zarobljeno i dovedeno je. Tu je odmah ubijeno par ljudi - jer su oni tražili ko je bio u vojsci, ko nije, znali su i tražili su imena. Bilo je 30-oro djece i bilo je možda pravoslavaca možda 30-ak. Uglavnom, kasnije se to odvojilo i tu su ih šamarali. Onda su nas sedmoricu, devetoricu, ne znam koliko, ne mogu se sjetiti, poredali su nas iza stmabene zgarde tamo i pucali su nam iznad glave. Odozgo su naši pucali na njih, i tako, hoće da nas strijeljaju. Odvezeni smo dole kod autobuske stanice. Nas su onda pod pucnjavom i pod tim svim prevezli preko mosta. Tamo smo u to dvorište uvedeni. Tu je bilo puno vojske i uniformisanih, bilo je i naših Dervenčana policajaca. Najviše je bilo iz Prnjavora. Počeli su udarati jednog, drugog, Nakića, pa mene, pa onda izvedu mog Vedu. Ja sam rekao: ’Nemojte njega udarati, ubijte mene.’ Onda su njega počeli drugi put tući. Neko je rekao da je on bio hosovac, i onda je on eskivirao", sjeća se Vedadov otac.
Senahid u sjećanju kaže i kako su prvo ubili "od Salke Halilovića malog, 17 godina, kad su vidjeli da je dodao sestri jabuku".
"Njega je ubio, ja mislim da je to bio Milanković. Neko od njegovih oficira čitav šaržer iz pištolja je ispucao djetetu u u prsa. Tu su bili njegov otac mati, brat i sestra". sjeća se Senahid i ubistva sedamnaestogodišnjeg sina Salke Halilovića.
To je bilo sve pred očima nas sviju. I onda su ponovo počeli Vedu tući i Vedo se valjda otimao, eskivirao i onda je počeo između te dvije zgrade trčati. I onda je jedan zavikao: ’Bježi, skinite ga!’ I njih dvojica s automatima njih su isjekli. I onda sam ja pošao prema njemu da ga bacima i onda me je jedan udario automatom dole - i ja sam se izgubio. Franjo Crkvenac mislim da je on bacio mog Vedu - da ga bace s mosta, njega i ovog malog. Ja sam pošao da bacim Vedu, mislio sam i skočiti s njim u Ukrinu. Međutim, to se desilo što se desilo. I oni su odnijeli. Mislim da je Franjo Crkvenac jer mi kad god se sretnemo ne možemo ni pričati. On kada je bačen tad, to je bilo možda negdje naveče, jer dovedeni smo u vojarnu, u kasarnu u Derventi oko možda pola devet, devet. Neko su izdvojeni, neki su odvedeni u kućni pritvor, neki u logor, neki su odvedeni za banja Luku, neki za Prnjavor. 139 dana su me držali tamo, 90 dana sam bio u Gradišci. Na Gradišci sam razmijenjen", navodi Senahid.
Nakon ubistva sina, Senahid je četiri mjeseca proveo u zarobljeništvu u Bosanskoj Gradišci. U septembru 1992., nakon što je razmijenjen, vratio se u Derventu, kako bi saznao gdje se nalazi Vedadovo tijelo. Prva adresa je bila osoba, koja je tokom rata radila uvidjaje o mjestima gdje su lica ubijena i zakopavana.
"Onda sam zovnuo Jovu Jevtića. On je inače bio na tim slučajevima. On je i prije radio na uviđajima i vjerojatno je on i za vrijeme rata bio određen da snima te mrtve. Pitao sam njega, jer on je vodio evidanciju, da li zna o mom Vedi. Bio je dobar prijatlelj s njim prije. Molio sam ga da vidi zna li išta za Vedu. On kaže:’Vidjeću, potražiću.’ Međutim, ona kaže da je njemu rokovnik oduzet u kojem je vodio evidenciju, da se ne može sjetiti šta je bilo. Kaže: ’Zaista ne znam, nastojaću da doznam.’ Pitao sam i kasnije kad god sam išao u Derventu ove koje sam poznavao, mnoge sam molio da mi pomognu. Međutim, sve je to ostalo samo na mojoj molbi. Nikakvog odgovora nikad – i nikad ga dosad nisam našao", kaže Vedadov otac.Senahid se, pored derventske, obraćao i na adresu tadašnje Federalne komisija za nestale osobe sa sjedištem u Orašju. Prisustvovao je i iskopavanju tijela koja su iz Dervente prebačena u Bosanski Brod.
"Jedne godine je bilo iskopavanje. Federalna komisija za nestale osobe iz Orašja - oprostite, malo mi je teško govoriti ....i ja sam bio sa ženom u Bosanskom Brodu kad su oni vadili njih. Izvađeno je 51 tijelo, jer ja sam stajao tu sve dok su oni njih vadili, i sastavljali, znate, da vidim slučajno da nije on među njima. Međutim, kad god sam nazavo nikad se više, oni su kaže prestali to raditi", kaže Vedadov otac.
Uprkos dosadašnjoj neuspješnoj potrazi da sazna gdje se nalazi Vedadovo tijelo, Senahid i 18 godina od ubistva, pokušava da pronadje kosti sina, kako bi ga, dostojno sahranio. (Slobodnaevropa.org @ Dženana Karabegović (http://www.slobodnaevropa.org/author/17258.html) )

ummagumma
13.11.2010., 11:02
Danas će se zastava Republike Jednog Naroda spustiti na pola koplja...
(citat)
Bivši logoraši obilježavaju 18. godišnjicu zatvaranja logora "Manjača"

Organizatori obilježavanja su Savez logoraša u Bosni i Hercegovini i Savez logoraša Unsko-sanskog kantona "Dr. Irfan Ljubijankić" te udruženja logoraša Ključ, Sanski Most, Kozarac i Prijedor '92.

Oni će na mjestu bivšeg logora podsjetiti na prvo masovno otpuštanje zatočenika iz "Manjače" uz posredovanje Međunarodnog Crvenog križa.

Logor "Manjača" prvi put je otvoren 1991. godine, kada su tu dovedeni Hrvati s okupiranog dijela Hrvatske, s prostora općina Slunj, Cetingrad, Korenica i dr.

Početkom agresije na BiH 1992. godine, na "Manjaču" su dovedeni Bošnjaci i Hrvati, uglavnom s prostora Bosanske krajine, a postojale su i grupe iz drugih dijelova BiH, kao što su Grapska - općina Doboj, Bugojno i Travnik.

Prema podacima Saveza logoraša u BiH, zadnja grupa logoraša iz "Manjače" je puštena ili deportovana u druge logore u decembru 1992.

Na osnovu dosadašnjih presuda ICTY-a i sudova u regionu, kroz ovaj logor prošlo je oko 5.000 zarobljenih.

Prema nezvaničnim podacima, 1995. na "Manjaču" su dovedeni Srbi koji su odbili lojalnost Karadžićevim sljedbenicima, navedeno je u saopćenju iz Saveza logoraša u BiH.
(kraj citata)

bh ultimativ
14.11.2010., 11:15
http://www.youtube.com/watch?v=7an_YAj6tXM&feature=related

cenzura
14.11.2010., 20:22
Ma nije moguce:

Odgovor na pitanje može li Bosna i Hercegovina riješiti krizu svoje vlasti nakon izbora 3. listopada će u velikoj mjeri ovisiti o tomu može li preživjeti Federacija BiH, zaključak je izvješća Međunarodne krizne skupine, u kojem se sugerira da bi propast većeg bh. entiteta, i eventualna podjela na dva dijela – mogao voditi raspadu čitave države.
Najnoviji izvještaj Međunarodne krizne skupine (ICG), istražuje kako je disfunkcionalna administracija većeg od dva BiH entiteta, Federacije BiH, paralizirala proces donošenja odluka, dovela Federaciju na ivicu bankrota i prouzrokovala socijalne nemire. Ako novoizabrane vlasti nastave odgađati reforme, nadajući se da će se ustavne reforme skoro dogoditi na državnoj razini i riješiti većinu problema u Federaciji, onda one riskiraju kompletan slom ovog entiteta.

idu dani
14.11.2010., 20:56
Ma nije moguce:

"Iznenadjen" si cenzura :-)

Ja mislio ovo ce samo Ragiba da iznenadi.On ima neka druge podatke.
Sad ce on da nadje kako je negdje zatvoreno kino u Laktasima,
a negdje u okolini Doboja zastopana kanalizacija.

ummagumma
14.11.2010., 21:05
"Iznenadjen" si cenzura :-)

Ja mislio ovo ce samo Ragiba da iznenadi.On ima neka druge podatke.
Sad ce on da nadje kako je negdje zatvoreno kino u Laktasima,
a negdje u okolini Doboja zastopana kanalizacija.

Ma jok, kakav Doboj....

http://www.youtube.com/watch?v=4j84JNDqtt8&feature=player_embedded

Ovako je nastala RJN....

idu dani
14.11.2010., 21:17
Ma jok, kakav Doboj....

http://www.youtube.com/watch?v=4j84JNDqtt8&feature=player_embedded

Ovako je nastala RJN....

Kad ovo cujes na omiljenom jeziku, vraca te u slavne dane SS-Handzar turisticke agencije.
Samo na tvoju zalost u ovom filmu drugi glumci.
Od Doboja ides malo uzvodno,pa na Krivaju, i eto Vozuce.Tu si vec na svome.
Tvoje se pjesme pjevaju.
Necu ti pustat filmove.Kud nisu za gledanje kud si ti njih odgledao toliko puta sa sjetom na licu.

ummagumma
14.11.2010., 21:59
Razlika je u tome što se Vozuća ne zove RJN....

idu dani
14.11.2010., 22:05
Razlika je u tome što se Vozuća ne zove RJN....

Pa ne zove.Nema ko da se zove.Usreceni su po tebi omiljenom receptu.
Ovi u RJN su uskraceni toga.Na tvoju veliku zalost.

ummagumma
14.11.2010., 22:11
Da bi se stvorila RJN, desetine hiljada Ne-Srba je uskraćeno daljeg života, a stotine hiljada rasjerano po svijetu u progonstvo.....
To nije bio jedan incident, dva, regionalni problem, progon iz jednog kraja, jedne planine, jednog zavičaja... To je bio sistemski projekat koji se potpuno uklapao u ostale planove "Vilovitica-Kavlovac-Kavlobag"... Perfektno se ukpapao... Tako perfektno da se po forumima i sada prodaje magla da je to bilo zbog referenduma, te zbog izdaje, te zbog Alije koji je odbio mirnu okupaciju....

Koja je tvoja šuplja ili su te naučili samo da ponavljaš?

idu dani
14.11.2010., 22:28
Da bi se stvorila RJN, desetine hiljada Ne-Srba je uskraćeno daljeg života, a stotine hiljada rasjerano po svijetu u progonstvo.....
To nije bio jedan incident, dva, regionalni problem, progon iz jednog kraja, jedne planine, jednog zavičaja... To je bio sistemski projekat koji se potpuno uklapao u ostale planove "Vilovitica-Kavlovac-Kavlobag"... Perfektno se ukpapao... Tako perfektno da se po forumima i sada prodaje magla da je to bilo zbog referenduma, te zbog izdaje, te zbog Alije koji je odbio mirnu okupaciju....

Koja je tvoja šuplja ili su te naučili samo da ponavljaš?

Naucili me takvi poput tebe.Evo stavio sam avatar da vidis kako izgleda neko nakon tvoje lekcije.Sad sto su to za tebe izolovani incidenti meni malo pomaze.
A grijeh mi je bio sto sam imao kesu ulja i 2 kile rize u zlo vrijeme i na pogresnom mjestu.Krenuo tetki da odnesem ne znajuci da su tvoji omiljeni covjekoljubci vec poceli obucavanje u toleranciji i suzivotu.
Koliko to veze ima sa tvojim tupljenjem o Vivovitici, skontaj sam.

ummagumma
14.11.2010., 22:43
Ne vidim avatar, možda se i poznamo?

idu dani
14.11.2010., 22:55
Ne vidim avatar, možda se i poznamo?
Sve je moguce.jedino sto bi ja tebe bez uniforme tesko prepoznao a i nisam bas nesto mogao gledat u sta sam htjeo.Djelimicno oci zatvorene,djelimicno od straha.
A zasto ne vidis avatar ne znam ni ja.Ja sam ga zakacio.Mozda treba neko da ga aminuje.Al znas ti dobro ako si hodo po Zavidovicima sa onom svojom voljenom uniformom.

idu dani
14.11.2010., 23:00
Evo sad se vidi.Ali tesko da ces me prepoznat jer me ni stara nije prepoznala na razmjeni.Mada mozda neko i prepozna svojih ruku djelo.Ipak ovdje je nakon lijecenja posljedica.Tu gdje sam bio na "uljudjivanju" nisu bas bili siroke ruke sto se tice pomoci.

idu dani
14.11.2010., 23:09
Al cu ja to sklonit.Bilo je samo zbog tvoje suplje.
Slika je ruzna, ne volim je ni ja vidit.
Nisam ja to da nekome kvarim sliku koju ima o sebi.
Niti da bi mogao svakome da kenjam po glavi zato sto sam licno nahebao.
Nisam ja ko neki.Da ih ne pominjem.

ummagumma
15.11.2010., 00:26
Al cu ja to sklonit.Bilo je samo zbog tvoje suplje.
Slika je ruzna, ne volim je ni ja vidit.
Nisam ja to da nekome kvarim sliku koju ima o sebi.
Niti da bi mogao svakome da kenjam po glavi zato sto sam licno nahebao.
Nisam ja ko neki.Da ih ne pominjem.

Odrasli smo... nema više umotavanja.. Između nas su srušeni svi mostovi. Nazad nećemo i ne želimo. Naprijed? Sumnjam da ćemo ikada više vjerovati jedni drugima... Vjerovatno nema razloga... Treba samo vidjeti kako organizovati život da jedni drugima ne smetamo.
Vrati slobodno avatar, i nabaci facu drsku... Znam ja da smo dobrodošli u Republiku Šumsku....

idu dani
15.11.2010., 00:34
Odrasli smo... nema više umotavanja.. Između nas su srušeni svi mostovi. Nazad nećemo i ne želimo. Naprijed? Sumnjam da ćemo ikada više vjerovati jedni drugima... Vjerovatno nema razloga... Treba samo vidjeti kako organizovati život da jedni drugima ne smetamo.
Vrati slobodno avatar, i nabaci facu drsku... Znam ja da smo dobrodošli u Republiku Šumsku....

Tebe hebe vise to sto mozda i nisu a ti se toliko trudis.
E pa ne bi ti ja bas pruzao to zadovoljstvo da pjevam tvoju pjesmu.

ummagumma
15.11.2010., 00:38
Tebe hebe vise to sto mozda i nisu a ti se toliko trudis.
E pa ne bi ti ja bas pruzao to zadovoljstvo da pjevam tvoju pjesmu.

Pa ima još nešto... Neka se drži svako svoje kućne čestice.. pa ćemo dalje....

idu dani
15.11.2010., 00:39
Pa ima još nešto... Neka se drži svako svoje kućne čestice.. pa ćemo dalje....

Kako ako si ti eto srusio mostove a moja kuca na tvojoj strani?
A i hebes cesticu ako nema kuce.
A i kucu ako nema niko u njoj.

Ragib Cena
15.11.2010., 08:41
'Nož, žica, Srebrenica', 'Bit će opet krvi, kolji...'
Nakon nedaća koje su ih zadesile na putu do Gacka, poplava i nevremena, odbojkašice Kule iz Gradačca nisu imale mira, jer su u povratku morale spašavati živu glavu.

Ovog puta ne zbog loših vremenskih prilika nego zbog ljudi s lošim namjerama. Gostovanje u Gacku dugo će im ostati u sjećanju kao strašan horor koji se nikada ne zaboravlja.
Tokom i nakon zaostale utakmice trećeg kola Premijer lige BiH gradačačke odbojkašice, treneri i članovi uprave kluba doživjeli su nevjerovatan izliv mržnje, pogrdnog i neprimjerenog skandiranja skoro 200, prema svemu sudeći dobro orkestriranih, nazovimo ih navijača. Utakmica nije ni počela, a s tribina su se čule uvredljive nacionalističke parole, kao što su „Nož, žica, Srebrenica“, „Bit će opet krvi, kolji, kolji...“ te secesionističkih parola „... može Srpska i bez tebe, Federacijo“.
Zbog toga, ali i zbog ubacivanja čvrstih predmeta u teren, od kojih je jedan pogodio odbojkašicu Amilu Gopo, sudija Darko Savić je tri puta prekidao utakmicu.
Molbe trenera i odbojkašica Gacka da se navijači smire nisu urodile plodom pa je u trećem setu kod rezultata od 7:5 za Kulu ispražnjena dvorana i utakmica je privedena kraju.
No, ni tu nije bio kraj nedaćama odbojkašica iz Gradačca, koje su iz dvorane morale izaći na sporedni ulaz. Kod autobusa su ih ponovo dočekali bijesni navijači, ali je, srećom, intervencijom trenera i službenog predstavnika Gacka izbjegnuto kamenovanje.
- Ovo što nam se desilo je za ne povjerovati. Nemam prave riječi kako bih to opisao. Ničim nismo zaslužili onakav tretman - kazao nam je član uprave i službeni predstavnik Kule Ismet Hasanbašić pohvalivši prvog sudiju Darka Savića iz Lukavice.
Kula je, inače, dobila s 3:0.
Kažnjen domaći klub
Zbog, kako je navedeno u odluci, nesportskog ponašanja publike u većem obimu, direktor takmičenja Rado Kuzmanović izrekao je tri disciplinske mjere Gacku. Ovaj klub će naredne dvije domaće utakmice, protiv Jedinstva i Hercegovca, morati odigrati u mjestu koje je od Gacka udaljeno najmanje 100 kilometara, a onda će Jahorinu dočekati pred praznim tribinama. Također, Gacku je izrečena i novčana kazna u iznosu od 1.000 KM. ( Avaz/DEPO.ba)

fjall_raven
15.11.2010., 09:09
'Nož, žica, Srebrenica', 'Bit će opet krvi, kolji...'
Nakon nedaća koje su ih zadesile na putu do Gacka, poplava i nevremena, odbojkašice Kule iz Gradačca nisu imale mira, jer su u povratku morale spašavati živu glavu.

Ovog puta ne zbog loših vremenskih prilika nego zbog ljudi s lošim namjerama. Gostovanje u Gacku dugo će im ostati u sjećanju kao strašan horor koji se nikada ne zaboravlja.
Tokom i nakon zaostale utakmice trećeg kola Premijer lige BiH gradačačke odbojkašice, treneri i članovi uprave kluba doživjeli su nevjerovatan izliv mržnje, pogrdnog i neprimjerenog skandiranja skoro 200, prema svemu sudeći dobro orkestriranih, nazovimo ih navijača. Utakmica nije ni počela, a s tribina su se čule uvredljive nacionalističke parole, kao što su „Nož, žica, Srebrenica“, „Bit će opet krvi, kolji, kolji...“ te secesionističkih parola „... može Srpska i bez tebe, Federacijo“.
Zbog toga, ali i zbog ubacivanja čvrstih predmeta u teren, od kojih je jedan pogodio odbojkašicu Amilu Gopo, sudija Darko Savić je tri puta prekidao utakmicu.
Molbe trenera i odbojkašica Gacka da se navijači smire nisu urodile plodom pa je u trećem setu kod rezultata od 7:5 za Kulu ispražnjena dvorana i utakmica je privedena kraju.
No, ni tu nije bio kraj nedaćama odbojkašica iz Gradačca, koje su iz dvorane morale izaći na sporedni ulaz. Kod autobusa su ih ponovo dočekali bijesni navijači, ali je, srećom, intervencijom trenera i službenog predstavnika Gacka izbjegnuto kamenovanje.
- Ovo što nam se desilo je za ne povjerovati. Nemam prave riječi kako bih to opisao. Ničim nismo zaslužili onakav tretman - kazao nam je član uprave i službeni predstavnik Kule Ismet Hasanbašić pohvalivši prvog sudiju Darka Savića iz Lukavice.
Kula je, inače, dobila s 3:0.
Kažnjen domaći klub
Zbog, kako je navedeno u odluci, nesportskog ponašanja publike u većem obimu, direktor takmičenja Rado Kuzmanović izrekao je tri disciplinske mjere Gacku. Ovaj klub će naredne dvije domaće utakmice, protiv Jedinstva i Hercegovca, morati odigrati u mjestu koje je od Gacka udaljeno najmanje 100 kilometara, a onda će Jahorinu dočekati pred praznim tribinama. Također, Gacku je izrečena i novčana kazna u iznosu od 1.000 KM. ( Avaz/DEPO.ba)

Gacko je posebna priča. Igraju fudbal u Prvoj ligi RS i ko god da ode tamo gore - dobije batine. Svim igračima, sudijama i navijačima - Gacko je najrizičnije moguće gostovanje. Nimalo me ne čudi ova priča sa ženske odbojke. Hercegovci, bilo istočni, bilo zapadni - posebna priča.

Ljepoje
15.11.2010., 14:12
Gacko je posebna priča. Igraju fudbal u Prvoj ligi RS i ko god da ode tamo gore - dobije batine. Svim igračima, sudijama i navijačima - Gacko je najrizičnije moguće gostovanje. Nimalo me ne čudi ova priča sa ženske odbojke. Hercegovci, bilo istočni, bilo zapadni - posebna priča.

Cijela RS-a je posebna priča.... sama po sebi...

idu dani
15.11.2010., 16:01
Cijela RS-a je posebna priča.... sama po sebi...

Eto konacno i ti skonto da je RS sama za sebe.
Ebem ti komunikacije.Dok to dodje do Slovenije.

fjall_raven
15.11.2010., 16:36
Danas održana konstitutivna sjednica NSRS. Nije bilo najavljenih iznenađenja, u rukovodećim skupštinskim organima sjediće, kao i uvijek do sada, autentični predstavnici Bošnjaka. Najavljeno je da će se promjenom zakona, naći mjesto i za još jedno potpredsjedničko mjesto.

Dosta toga se zna, zna se ko je vlast, zna se ko je opozicija, ostaje još samo da se vidi da li će onaj Slavko Mitrović prihvatiti premijersku fotelju.

Dodik položio novu zakletvu, to je i Vlajki i onaj stari SDPovac iz Doboja koji mrtavladan govori da će se borit da Republika Srpska bude bolji dio BiH.

Ni SDPovci nisu što su nekad bili. :bih:

Ljepoje
15.11.2010., 21:36
Danas održana konstitutivna sjednica NSRS. Nije bilo najavljenih iznenađenja, u rukovodećim skupštinskim organima sjediće, kao i uvijek do sada, autentični predstavnici Bošnjaka. Najavljeno je da će se promjenom zakona, naći mjesto i za još jedno potpredsjedničko mjesto.

Dosta toga se zna, zna se ko je vlast, zna se ko je opozicija, ostaje još samo da se vidi da li će onaj Slavko Mitrović prihvatiti premijersku fotelju.

Dodik položio novu zakletvu, to je i Vlajki i onaj stari SDPovac iz Doboja koji mrtavladan govori da će se borit da Republika Srpska bude bolji dio BiH.

Ni SDPovci nisu što su nekad bili. :bih:


Današnje "predlaganje" i "polaganja" svečane zakletve, M.Dodik je zasigurno "povukao" rućnu ... Od "samostalnosti" , do "autonomnosti"... Beži bre ! :p

fjall_raven
15.11.2010., 22:21
Današnje "predlaganje" i "polaganja" svečane zakletve, M.Dodik je zasigurno "povukao" rućnu ... Od "samostalnosti" , do "autonomnosti"... Beži bre ! :p

Ručnu su prije Dodika povukli mnogi drugi... ukidanje RSa se sve manje i manje pominje. Svaka akcija ima svoju reakciju, pa tako i akcija uvažavanja institucija RSa. Jedno uvažavanje vodi drugom uvažavanju.

ummagumma
15.11.2010., 22:29
Ručnu su prije Dodika povukli mnogi drugi... ukidanje RSa se sve manje i manje pominje. Svaka akcija ima svoju reakciju, pa tako i akcija uvažavanja institucija RSa. Jedno uvažavanje vodi drugom uvažavanju.

Harisu je odgovarala reakcija... Zato ju je i izazivao najavama o ukidanju... Nije on dijete, trebalo mi je da se Dodik povampiri, a da se u sjeni toga izvrši privatizacija energetskog sektora FBiH...

On je uradio sve osim prodaje dobara "strateškom partneru". Ne radi se o Titovom pioniru, on je svejsno išao na izazivanje povampirenja. Možda je imao i nekih drugih planova koji su meni nedokučivi.... Ali ako ponavljaš 1000 puta da ćeš ugasiti RJN, jasno je da ćeš time izazvati "mobilizaciju" svega što diše u RJN...

Šta su mu bili ciljevi? Mogu samo nagađati... moramo sačekati memoare.

Ljepoje
15.11.2010., 23:06
Ručnu su prije Dodika povukli mnogi drugi... ukidanje RSa se sve manje i manje pominje. Svaka akcija ima svoju reakciju, pa tako i akcija uvažavanja institucija RSa. Jedno uvažavanje vodi drugom uvažavanju.

Dodik je mali mrav , "mali mrav, skrenuo sa puta, lepo mu kod Ajse, pa sve dublje luta...."

....... A obojica mi znamo, šta čeka u nerednih 4 godina... "Bosno moja iz dva dijela, biti češ ti opet cijela"... :fesovi:

fjall_raven
15.11.2010., 23:12
Dodik je mali mrav , "mali mrav, skrenuo sa puta, lepo mu kod Ajse, pa sve dublje luta...."

....... A obojica mi znamo, šta čeka u nerednih 4 godina... "Bosno moja iz dva dijela, biti češ ti opet cijela"... :fesovi:

Svaka akcija ima svoju reakciju. Kada ove tvoje ideje dobiju zvaničan oblik i kada se sa tih tvojih praznih riječi pokuša preći na djela - RS zna svoj put. Ne sumnjaj ništa.

Ragib Cena
15.11.2010., 23:22
Gacko je posebna priča. Igraju fudbal u Prvoj ligi RS i ko god da ode tamo gore - dobije batine. Svim igračima, sudijama i navijačima - Gacko je najrizičnije moguće gostovanje. Nimalo me ne čudi ova priča sa ženske odbojke. Hercegovci, bilo istočni, bilo zapadni - posebna priča.
Izrevoltirani zbog Mugabea i ČEZ-a,pa udri opet po Bošnjacima.Ma jad i bijeda je u tom Gacku ,isto k'o i u Nevesinju. Nemereš nikome prići ,a da ne primjetiš krezubu osobu sa zadahom lučine.

idu dani
15.11.2010., 23:42
Izrevoltirani zbog Mugabea i ČEZ-a,pa udri opet po Bošnjacima.Ma jad i bijeda je u tom Gacku ,isto k'o i u Nevesinju. Nemereš nikome prići ,a da ne primjetiš krezubu osobu sa zadahom lučine.

Kako znas Ragibe?Nije valjda da si isao dole,njusio okolo,brojao zube i ostao ziv?
Ili si bio maskiran u odbojkasicu?
Luk je protiv vampira.zato to tebe toliko iritira.

Ragib Cena
17.11.2010., 09:35
Kako znas Ragibe?Nije valjda da si isao dole,njusio okolo,brojao zube i ostao ziv?
Ili si bio maskiran u odbojkasicu?
Luk je protiv vampira.zato to tebe toliko iritira.

Nemam razloga da se maskiram u odbojkašicu,pripadnik sam OS BiH i usput vidim svega i svačega i to otvoreno :D.Btw,kad si već spomenuo vampire, primjetio sam da je vampirizam i to četnički, uzeo veliki zamah u Istočnoj Hercegovini .Posebice otkako se iz vučje jazbine (opet) pojavila ona ravnogorska nakaza, komandant jednog od mnogobrojnih četničkih odreda koji su ubijali Sarajevo-vojvoda Slavko Aleksić.Nesmetano se šepuri na relaciji Trebinje-Gacko-Draževina.Al' neka ,dolijat će!!
http://www.youtube.com/watch?v=Pczs2AE3ymI

Ljepoje
17.11.2010., 23:40
Svaka akcija ima svoju reakciju. Kada ove tvoje ideje dobiju zvaničan oblik i kada se sa tih tvojih praznih riječi pokuša preći na djela - RS zna svoj put. Ne sumnjaj ništa.


Put ka EU i NATO - savezu .. :p

fjall_raven
18.11.2010., 07:42
Put ka EU i NATO - savezu .. :p

Zašto da ne?

Ljepoje
21.11.2010., 01:05
Zašto da ne?

Zašto se onda protivite ? Nije EU => ulazak u Tursku Uniji ,a NATO => pod "mač" Turaka...


Imam osječaj da se Srbi više boje "Rimo-katoličanstva", nego Islama ...

fjall_raven
22.11.2010., 08:02
Zašto se onda protivite ? Nije EU => ulazak u Tursku Uniji ,a NATO => pod "mač" Turaka...


Imam osječaj da se Srbi više boje "Rimo-katoličanstva", nego Islama ...

Vara te osjeČaj! De ubodi jednom?!

Ragib Cena
22.11.2010., 09:22
Sela u Šumskoj se gase,u gradovima se rađa sve manje djece,a stalno raste broj neoženjenih i neudatih.Zbog svega toga,Skupština opštine Kotor Varoš uputila je Narodnoj skupštini Šumske prijedlog da se u cijelom entitetu uvede poseban porez koji će plaćati neoženjeni muškarci,neudate žene i bračni parovi bez djece, a koji nemaju nikakvih zdrastvenih prepreka da dobiju potomstvo.:ymdaydream:

plivadon
22.11.2010., 12:15
Stignes li ti Ragibe uraditi sta na pitanju nataliteta od silnog istrazivanja po internetu ?
Ti si mi se nekako ubio za ziranta kad vidim sta je smisao tvog postojanja .

Ragib Cena
23.11.2010., 10:17
Stignes li ti Ragibe uraditi sta na pitanju nataliteta od silnog istrazivanja po internetu ?
Ti si mi se nekako ubio za ziranta kad vidim sta je smisao tvog postojanja .
Ma ne beri brigu kolega,kod Ragiba i njegove hanume (inš'Allah) već je peto djete na putu.Sve jedno drugom do uha:D.Bez pozitivnog nataliteta i jakog ekonomskog učešća nema opstanka na ovim prostorima.Da su Srbi sa Kosova imali rastući natalitet u proteklih nekoliko decenija,ne bi im se desilo ovo što se danas dešava.
Uostalom ,nije ti potreban internet da bi skonto stvarnu sliku na terenu.Evo npr. kreneš od Trebinja prema Višegradu-sela u ''boljem'' entitetu skroz pusta.Možeš vidjeti pokoju babu i to je to.3:-O

Ragib Cena
23.11.2010., 10:32
Veliki gubici velikih kompanija u Republici Srpskoj

Iako statistika u srpskom entitetu bilježi rast industrijske proizvodnje, rezultati poslovanja najavljuju da će ova godina biti jedna od najtežih. Gospodarska kriza očito nije prošlost u Bosni i Hercegovini, njene posljedice i sada su, potkraj godine, aktualne. Samo u trgovini od početka godine do jeseni zatvoreno je 3340 malih i srednjih poduzeća.
Prema ocjenama ekonomskih analitičara, osnovni razlozi tako velikog broja zatvorenih i blokiranih tvrtki su nemogućnost naplate potraživanja dugo nakon zakonskog roka plaćanja i pad potražnje zbog smanjenja kupovne moći građana te zbog skupih kredita. Ukupno je u privredi RS-a do 30. rujna pokrenuto više od 30.000 postupaka prisilne naplate duga većeg od 252 milijuna KM.
Ako se tome zbroje i podaci iz prošle godine, ukupno je više od 7200 njih zatvorilo prodavaonice i bez posla ostavilo oko 15.000 radnika. Poseban problem trgovine je nelikvidnost.
Porezna uprava Republike Srpske u 10 mjeseci pokrenula je oko 13.000 postupaka prisilne naplate i blokade računa u trgovinskom sektoru zbog dugovanja od 94,7 milijuna konvertibilnih maraka (KM). Najviše blokiranih poduzeća registrirano je u najvećim privrednim središtima Banjoj Luci, Bijeljini i Prijedoru.
Prema ocjenama ekonomskih analitičara, osnovni razlozi tako velikog broja zatvorenih i blokiranih tvrtki su nemogućnost naplate potraživanja dugo nakon zakonskog roka plaćanja i pad potražnje zbog smanjenja kupovne moći građana te zbog skupih . Ukupno je u privredi RS-a do 30. rujna pokrenuto više od 30.000 postupaka prisilne naplate duga većeg od 252 milijuna KM.
-I veliki posustaju- Analitičare posebno zabrinjava stanje u velikim kompanijama na kojima se zasniva ekonomski razvoj entiteta i zemlje, i koje u velikim proizvodnim ciklusima utječu na statistički rast industrijske proizvodnje, što opet vlast koristi kao argument da je srpski entitet prebrodio krizu i da se nalazi u razvojnom trendu.
Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu, koja je u većinskom vlasništvu ruske kompanije Njeftegazinkor, završila je treći kvartal s neto gubitkom od 44,9 milijuna KM i obvezama od oko 600 milijuna KM. Ukupne obveze Rafinerije, prema objavljenom kvartalnom financijskom izvješću, veće su za 70 milijuna KM u usporedbi s prošlom godinom, objavio je banjolučki portal Capital.
Uz to je ruski vlasnik probio preuzete rokove kada će početi s proizvodnjom goriva koje odgovara europskim standardima, pa sad radnici na crpkama u Federaciji BiH upozoravaju vozače na postojanje dviju vrsta goriva - jeftinijeg iz Bosanskog Broda i skupljeg, uvoznog, proizvedenog prema EU standardima. Dodatni problem za Rafineriju je to što od ukupno 601,7 milijuna KM obveza na kratkoročne otpada 320 milijuna KM, te to što su one znatno veće od osnovnog kapitala koji iznosi 262,9 milijuna KM.
I Rafinerija motornih ulja Modriča, koja je do ove godine uspješno poslovala, krajem rujna bilježi gubitak nešto veći od tri milijuna KM i ima obveze od 12,3 milijuna KM od kojih na kratkoročne otpada 10 milijuna KM.
-Zakon spojenih posuda- Iako to njen menadžment poriče, jedina tvornica glinice u zemlji, Birač iz Zvornika, nalazi se pred bankrotom. Kako stoji u izvješću revizorske kuće Deloitte, gubici te tvrtke u vlasništvu litvanskih banaka premašuju vrijednost imovine za oko 110 milijuna KM te iznose 730 milijuna KM. Kratkoročne obveze te tvrtke sa 887 radnika lani su bile veće od njene imovine za 109,3 milijuna KM. Uz sve to, protiv Birača vodi se više sudskih sporova.
Mali dioničari sumnjaju da je kombinat svjesno doveden u bezizlazno stanje. Problemi tvornice u Zvorniku nisu samo prijetnja za egzistenciju zaposlenih, nego i za rad i egzistenciju rudnika boksita u Milićima. Ugrožena je egzistencija oko 6000 radnika koji direktno ili indirektno ovise o Biraču. Uz to je riječ o jednom od najvećih bosanskohercegovačkih izvoznika. U devet ovogodišnjih mjeseci izvezeno je glinice i drugih proizvoda u vrijednosti 140 milijuna KM. Direktor Virginius Vajega ustvrdio je da proizvodni rezultati glinice ove godine pokazuju tendenciju ohrabrujućih parametara, u 10 mjeseci ostvarena je proizvodnja od 264.500 tona glinice, što je 35 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Autor/izvor: Zdravko Latal, [email protected], Privredni vjesnik @seebiz.eu.

fazlic
24.11.2010., 05:15
Inace statisticki podatci pokazuju da se narod u RS najvise bavi poljoprivredom
RS poljoprivreda 31.5
Federacija poljoprivreda 12.2
1292
Za vise mozete naci ovdje http://www.bhas.ba/Arhiva/2010/BIH_brojke10-bh.pdf

idu dani
24.11.2010., 05:56
Inace statisticki podatci pokazuju da se narod u RS najvise bavi poljoprivredom
RS poljoprivreda 31.5
Federacija poljoprivreda 12.2
1292
Za vise mozete naci ovdje http://www.bhas.ba/Arhiva/2010/BIH_brojke10-bh.pdf

Jel to tebi kao negativan primjer :-),
to sto ovih prvih vise radi nesto od ovih drugih?
Naprimjer i Danci se uglavnom bave poljoprivredom.
Cime se bave ovi u federaciji sto se ne bave poljoprivredom??Vjerovatno auto-industrija, jer jaka je u reonu Visokog i Nemile.
Ljudskoj gluposti nikad kraja.

fazlic
24.11.2010., 06:58
Jel to tebi kao negativan primjer :-),
to sto ovih prvih vise radi nesto od ovih drugih?
Naprimjer i Danci se uglavnom bave poljoprivredom.
Cime se bave ovi u federaciji sto se ne bave poljoprivredom??Vjerovatno auto-industrija, jer jaka je u reonu Visokog i Nemile.
Ljudskoj gluposti nikad kraja.
Danci se bave poljoprivredom i hrane pola Europe sa time .U Danaca je poljoprriverda razvijena a RS radi na imanju da se prehrani porodica i da se proda koji paradajz ili paprika na pijaci .
A sto se Viskog tice to je za Prijedor ili Doboj mali Frankfurt.

plivadon
24.11.2010., 09:15
Danci se bave poljoprivredom i hrane pola Europe sa time .U Danaca je poljoprriverda razvijena a RS radi na imanju da se prehrani porodica i da se proda koji paradajz ili paprika na pijaci .
A sto se Viskog tice to je za Prijedor ili Doboj mali Frankfurt.
Jasta radi , sve faraon do faraona .

Ragib Cena
24.11.2010., 11:21
Zdravo ćirilico, adio pameti!
Piše: Nenad Veličković (http://www.e-novine.com/stav/author/nenad-velickovic)
http://www.e-novine.com/thumbnail.php?file=photo/entertainment/saobracajni_znakovi/Sign_03_u_465704646.jpg&size=article_large&scale_by=width Photo:Stock
Ispisivanje riječi “škola” na asfaltu upozorava vozače da bi svakog trenutka neko od djece iz obližnjih školskih klupa moglo istrčati na ulicu. Ako je ta riječ ispisana samo ćirilicom, djecu se dodatno dovodi u opasnost. Razlog da se na asfaltu magistralnog puta napiše bijelom bojom "škola" vrlo je jasan i logičan. Ako vozači nisu vidjeli znak, vidjeće ta slova, i usporiti. Neće ih iznenaditi djeca koja veselo istrčavaju iz školskog dvorišta
http://www.e-novine.com/files.php?file=photo/entertainment/saobracajni_znakovi/Sign_03_a_320_819023951.jpg Prevod na engleski: Beware, children escaping from the triangle Photo:Stock
Način na koji je potreba da se djeca zaštite dovedena do realizacije u jednom republičkosrpskom školskom ataru, manje je jasan i manje logičan. Zašto škola oba puta piše - ćirilicom? Da li seosko vijeće staraca i mudraca, ministar saobraćaja ili ministar prosvjete, roditelji, na kraju krajeva, misle da će Italijan za volanom, ili Šveđanin, ili Francuz, ili bilo ko nepismen za ćirilicu, razumjeti upozorenje? Ili to nema veze s njima, nego proizvođač asfalta zabranjuje pisanje latinicom po svom originalno srpskom proizvodu? Možda služba za puteve nema latinične šablone? Obrni-okreni, na kraju se sve svodi na isto: neki ćiropraktičar objavio je rat vaskolikom latinluku.
Bilo bi zabavno tog polupismenjakala teleportirati na gostojući teren, u sredinu gdje je sve na arapskom, ili kineskom, i pustiti ga da se snalazi; pa kad ga prostata natjera na trk, da vidi kako je ući spuštenih hlača u lift umjesto u wc, šta znači biti slijep i gluh kod zdravih očiju i bistre pameti. Ili ga posjesti gladnog za stol, i dati jelovnik napisan brajevim pismom, a pored stola postaviti konobara gluhog kao top.
Ili ga ukrcati na trajekt, a onda na pola mora uključiti alarme, i na japanskom ili eskimskom davati mu uputstva za spašavanje. Možda bi shvatio koliko je nepravedno prema djeci, osim što je glupo i nekorisno, koristiti isključivo ćirilicu u komunikaciji sa svijetom.
Branioci ćirilice
Međutim, ti potomci Milošobilića, Hajdukveljkovića, Carlazarevića i Šaracmarkovića više vole ćirilicu, pa makar je vlastitom djecom branili na svakoj stopi svoga asfalta. Jer, djeca su sva ista, srpska ko i hrvatska, po djeci se ne znaju junaci. Pregaženo dijete na ulici je svako isto, ne zna se da je tvoje, ako ne leži na ćirilici. Nekako je tuga manja, ako nije kolektivna. Nije isto pregaziti malo dijete i malog Srbina.
http://www.e-novine.com/files.php?file=photo/drustvo/skola/skola_sa_greskom_t_913535272.jpg Photo: Stock
Mi znamo vozače
Mi znamo vozače i sve što nas čeka,
No strah nam neće zalediti grudi!
Volovi diktat trpe, ne ljudi -
Bog je ćirilicu dao za čovjeka.
Azbuka je naša ko planinska rijeka,
Nju neće nigdje ustaviti niko!
Narod je ovi umirati svik'o
U svome pismu da bi naš'o lijeka.
Nas do boga vode ćirilične staze!
Nek nam slova spaze, đake neka gaze!
Asfalt je bukvar preko makadama!
Škola je odskok nama do Golgote.
I kad nam dječije uzmete živote,
Azbuka naša boriće se s vama!
Šta je svrha upozorenja? Da ga razumiju samo Srbi, i Hrvati, školovani prije rata? Ili to nije upozorenje da djeca mogu u sekundi istrčati pred karambolku, nego da se prolazi preko srpske teritorije. Pa vozač, bojeći se zasjede hajduka, još malo pritisne na gas. Bolje da mu uzmu dozvolu zbog brze vožnje nego gaće zbog neznanja ćirilice.
http://www.e-novine.com/files.php?file=photo/entertainment/saobracajni_znakovi/Sign_01_u_104554916.jpg Photo:Stock
Kao strancu u divljoj zemlji čije zakone ne poznaje i znakove ne razumije, vozač međutim lakše nego roditelji kolateralnih đaka vidi da slova ne služe znanju nego prepoznavanju. Da su pismena hladno oružje. Da ne služi ćirilica ljudima, nego ljudi ćirilici.
U školstvu koje se ponosi stihom "bacajte sami u oganj decu" to valjda nikome nije ni čudno, ni nenormalno.
* Tekst preuzet s portala Deutsche Welle /e-Novine.

orbit
24.11.2010., 11:57
Aleksandar Dzombic novi premijer manjeg bh entiteta.Valjda ga Dodik nagradio za rezultate njegovog (ne)rada:
losa fiskalna politika,penzijski fond pred kolapsom...Ko zna da li ce penzioneri primiti u manjem bh entitetu narednu penziju?

fazlic
04.12.2010., 19:05
Kad citas novine koje izlaze u RS pomoslio bih to je Svicarska.Jos nisam nasao nista lose da su reklu u vezi ekonomije u RS.Cak pricaju RS ima veci GDP nego Federacija kad ono obrnuto Federacija ima veci GDP po stanovniku preko 1000 maraka.RS je mracni(nije tamni) vilajet sve se govori i pise kako tata Dodik kaze.Pokazite i jedne ako imate novine koje nisu Dodikove.

Ragib Cena
05.12.2010., 00:32
-U PET GODINA BDP BIH UVEĆAN 30 POSTO- U proteklih pet godina bruto domaći proizvod BiH povećan je za oko 30 posto, što je najveća stopa rasta BDP-a u cijeloj regiji. BDP Republike Srpske 2005. godine iznosio je 5,76 milijardi KM, a 2009. godine 8,24 milijarde KM, što znači da je BDP RS-a u ...
... pet godina uvećan za 2,48 milijardi KM.
BDP Federacije BiH prije pet godina iznosio je 10,91 milijardu KM, a 2009. godine 15,18 milijardi KM, što znači da je uvećan za 4,27 milijardi KM.
Biznis.ba / Asim Metiljević (Slobodna Bosna)

fazlic
05.12.2010., 01:11
evo podatci govore sve

1343

fazlic
05.12.2010., 01:13
Zdravo ćirilico, adio pameti!
Piše: Nenad Veličković (http://www.e-novine.com/stav/author/nenad-velickovic)
http://www.e-novine.com/thumbnail.php?file=photo/entertainment/saobracajni_znakovi/Sign_03_u_465704646.jpg&size=article_large&scale_by=width Photo:Stock
Ispisivanje riječi “škola” na asfaltu upozorava vozače da bi svakog trenutka neko od djece iz obližnjih školskih klupa moglo istrčati na ulicu. Ako je ta riječ ispisana samo ćirilicom, djecu se dodatno dovodi u opasnost. Razlog da se na asfaltu magistralnog puta napiše bijelom bojom "škola" vrlo je jasan i logičan. Ako vozači nisu vidjeli znak, vidjeće ta slova, i usporiti. Neće ih iznenaditi djeca koja veselo istrčavaju iz školskog dvorišta
http://www.e-novine.com/files.php?file=photo/entertainment/saobracajni_znakovi/Sign_03_a_320_819023951.jpg Prevod na engleski: Beware, children escaping from the triangle Photo:Stock
Način na koji je potreba da se djeca zaštite dovedena do realizacije u jednom republičkosrpskom školskom ataru, manje je jasan i manje logičan. Zašto škola oba puta piše - ćirilicom? Da li seosko vijeće staraca i mudraca, ministar saobraćaja ili ministar prosvjete, roditelji, na kraju krajeva, misle da će Italijan za volanom, ili Šveđanin, ili Francuz, ili bilo ko nepismen za ćirilicu, razumjeti upozorenje? Ili to nema veze s njima, nego proizvođač asfalta zabranjuje pisanje latinicom po svom originalno srpskom proizvodu? Možda služba za puteve nema latinične šablone? Obrni-okreni, na kraju se sve svodi na isto: neki ćiropraktičar objavio je rat vaskolikom latinluku.
Bilo bi zabavno tog polupismenjakala teleportirati na gostojući teren, u sredinu gdje je sve na arapskom, ili kineskom, i pustiti ga da se snalazi; pa kad ga prostata natjera na trk, da vidi kako je ući spuštenih hlača u lift umjesto u wc, šta znači biti slijep i gluh kod zdravih očiju i bistre pameti. Ili ga posjesti gladnog za stol, i dati jelovnik napisan brajevim pismom, a pored stola postaviti konobara gluhog kao top.
Ili ga ukrcati na trajekt, a onda na pola mora uključiti alarme, i na japanskom ili eskimskom davati mu uputstva za spašavanje. Možda bi shvatio koliko je nepravedno prema djeci, osim što je glupo i nekorisno, koristiti isključivo ćirilicu u komunikaciji sa svijetom.
Branioci ćirilice
Međutim, ti potomci Milošobilića, Hajdukveljkovića, Carlazarevića i Šaracmarkovića više vole ćirilicu, pa makar je vlastitom djecom branili na svakoj stopi svoga asfalta. Jer, djeca su sva ista, srpska ko i hrvatska, po djeci se ne znaju junaci. Pregaženo dijete na ulici je svako isto, ne zna se da je tvoje, ako ne leži na ćirilici. Nekako je tuga manja, ako nije kolektivna. Nije isto pregaziti malo dijete i malog Srbina.
http://www.e-novine.com/files.php?file=photo/drustvo/skola/skola_sa_greskom_t_913535272.jpg Photo: Stock
Mi znamo vozače
Mi znamo vozače i sve što nas čeka,
No strah nam neće zalediti grudi!
Volovi diktat trpe, ne ljudi -
Bog je ćirilicu dao za čovjeka.
Azbuka je naša ko planinska rijeka,
Nju neće nigdje ustaviti niko!
Narod je ovi umirati svik'o
U svome pismu da bi naš'o lijeka.
Nas do boga vode ćirilične staze!
Nek nam slova spaze, đake neka gaze!
Asfalt je bukvar preko makadama!
Škola je odskok nama do Golgote.
I kad nam dječije uzmete živote,
Azbuka naša boriće se s vama!
Šta je svrha upozorenja? Da ga razumiju samo Srbi, i Hrvati, školovani prije rata? Ili to nije upozorenje da djeca mogu u sekundi istrčati pred karambolku, nego da se prolazi preko srpske teritorije. Pa vozač, bojeći se zasjede hajduka, još malo pritisne na gas. Bolje da mu uzmu dozvolu zbog brze vožnje nego gaće zbog neznanja ćirilice.
http://www.e-novine.com/files.php?file=photo/entertainment/saobracajni_znakovi/Sign_01_u_104554916.jpg Photo:Stock
Kao strancu u divljoj zemlji čije zakone ne poznaje i znakove ne razumije, vozač međutim lakše nego roditelji kolateralnih đaka vidi da slova ne služe znanju nego prepoznavanju. Da su pismena hladno oružje. Da ne služi ćirilica ljudima, nego ljudi ćirilici.
U školstvu koje se ponosi stihom "bacajte sami u oganj decu" to valjda nikome nije ni čudno, ni nenormalno.
* Tekst preuzet s portala Deutsche Welle /e-Novine.
Sve je to super ove oznake a sta kad snjeg padne kako ces onda da vidis sta pise na putu

fazlic
05.12.2010., 14:01
Čak je i ova fora "da te cijeli svijet razumije" - srpska
Ja sam roden za vrijeme druga Tita i ucio sam cirilicu u skoli .Nesto jos malo razumijem ali kako ce onaj koji je roden posle druga Tita to da procita .Ta cirilica se jos moze naci po nekim selima i brdima Grmeca i Romanije.Narode se modernizuje zemljace moj .Tu cirilicu okaci macku o rep pa nek se djeca igraju sa njom kao nekim kineskim znakovima.

plivadon
05.12.2010., 16:16
Ja sam roden za vrijeme druga Tita i ucio sam cirilicu u skoli .Nesto jos malo razumijem ali kako ce onaj koji je roden posle druga Tita to da procita .Ta cirilica se jos moze naci po nekim selima i brdima Grmeca i Romanije.Narode se modernizuje zemljace moj .Tu cirilicu okaci macku o rep pa nek se djeca igraju sa njom kao nekim kineskim znakovima.
Ko ne pozna cirilicu njemu je i latinica problem .

pepeljuga
05.12.2010., 18:21
Ko ne pozna cirilicu njemu je i latinica problem .

Što bi rekao Dalibor: "Mi Bosanci smo šampioni Svijeta u pričanju protiv države.
Pričamo protiv one države u kojoj smo a pričamo i protiv one u kojoj nismo.
Mi smo uvijek protiv."

Titan
05.12.2010., 18:43
Ja sam roden za vrijeme druga Tita i ucio sam cirilicu u skoli .Nesto jos malo razumijem ali kako ce onaj koji je roden posle druga Tita to da procita .Ta cirilica se jos moze naci po nekim selima i brdima Grmeca i Romanije.Narode se modernizuje zemljace moj .Tu cirilicu okaci macku o rep pa nek se djeca igraju sa njom kao nekim kineskim znakovima.

Mozes je momce fazlicu ( cirilicu ) okaciti macku o rep, pak tako pojedini misle, no budemo li u granicama bosne napustili dolinu rijeke Bosne, moracemo sa sobom voditi tumaca.
Nije li jednostavnije paralelno uciti i cirilicu, sto naravno i zakonodavac nalaze.;)

fjall_raven
05.12.2010., 18:59
-U PET GODINA BDP BIH UVEĆAN 30 POSTO- U proteklih pet godina bruto domaći proizvod BiH povećan je za oko 30 posto, što je najveća stopa rasta BDP-a u cijeloj regiji. BDP Republike Srpske 2005. godine iznosio je 5,76 milijardi KM, a 2009. godine 8,24 milijarde KM, što znači da je BDP RS-a u ...
... pet godina uvećan za 2,48 milijardi KM.
BDP Federacije BiH prije pet godina iznosio je 10,91 milijardu KM, a 2009. godine 15,18 milijardi KM, što znači da je uvećan za 4,27 milijardi KM.
Biznis.ba / Asim Metiljević (Slobodna Bosna)

Zvaničnih podataka za 2009. godinu još uvijek nema. Federalni zavod obično kasni. Ako je ovaj podatak gore tačan, onda je došlo do smanjenja GDPa, jer je zvaničan podatak za 2008. godinu - 15 milijardi 632 miliona KM. S obzirom sa u Federaciji živi 2 miliona 849 hiljada ljudi - GDP per kapita iznosi manje od 5500 KM. Dakle, manji je nego u Republici Srpskoj.

fjall_raven
05.12.2010., 19:00
evo podatci govore sve

1343

Izvor ovih podataka?

Nešto ovde ne štima. Odnosno razlikuje se od informacija sa stranice federalnog zavoda za statistiku.

fjall_raven
05.12.2010., 20:42
Kad citas novine koje izlaze u RS pomoslio bih to je Svicarska.Jos nisam nasao nista lose da su reklu u vezi ekonomije u RS.Cak pricaju RS ima veci GDP nego Federacija kad ono obrnuto Federacija ima veci GDP po stanovniku preko 1000 maraka.RS je mracni(nije tamni) vilajet sve se govori i pise kako tata Dodik kaze.Pokazite i jedne ako imate novine koje nisu Dodikove.

Priča o tome kako Dodik kontroliše medijski prostor Srpske je ipak laž. Najtiražnije novine u Srpskoj su beogradske: Blic, Press i Novosti... i Dodik je tamo redovno kritikovan. Nezavisne i Glas imaju male tiraže - tek po koju hiljadu primjeraka. Slično je i sa TV kućama. Najgledanije su Pink, BN, ATV, RTRS... samo je ova poslednja idolopoklonička prema Dodiku.

fazlic
06.12.2010., 01:22
Izvor ovih podataka?

Nešto ovde ne štima. Odnosno razlikuje se od informacija sa stranice federalnog zavoda za statistiku.
Evo sad kao po obicaju reci da nije tako
Investiciono razvojna banka iz RS nije bogami iz federacije
http://www.irbrs.net/statistika.aspx?tab=2&god=2009&lang=eng

fjall_raven
06.12.2010., 08:04
Informacija koja ja navodim dolaze iz Zavoda za statistiku FBiH. Tamo lijepo piše da GDP/C u FBiH 5330 KM. U značajnom je padu u odnosu na prošlu godinu.

Možda je razlika metodološke prirode? Jel ima neko pametan da razriješi ovu malu dilemu?

Ragib Cena
06.12.2010., 09:00
Možda je razlika metodološke prirode? Jel ima neko pametan da razriješi ovu malu dilemu?
Ti izgleda ne spavaš od brige čiji će GDP biti bolji.Trebaš se obratiti Slavuju ili pak Rajku Vasiću-dilema riješena.=))=))

Ragib Cena
06.12.2010., 09:04
Priča o tome kako Dodik kontroliše medijski prostor Srpske je ipak laž. Najtiražnije novine u Srpskoj su beogradske: Blic, Press i Novosti... i Dodik je tamo redovno kritikovan. Nezavisne i Glas imaju male tiraže - tek po koju hiljadu primjeraka. Slično je i sa TV kućama. Najgledanije su Pink, BN, ATV, RTRS... samo je ova poslednja idolopoklonička prema Dodiku.
Ma bravo!:ymapplause: Zna se dobro ko sve konce vuče po manjem oboru.

pepeljuga
06.12.2010., 15:35
Informacija koja ja navodim dolaze iz Zavoda za statistiku FBiH. Tamo lijepo piše da GDP/C u FBiH 5330 KM. U značajnom je padu u odnosu na prošlu godinu.

Možda je razlika metodološke prirode? Jel ima neko pametan da razriješi ovu malu dilemu?
Ne postoje pametni kada su u pitanju bosanskohercegovačke dileme, 'ferdamt nohmal',
ali u ovome slučaju dovoljno je samo biti lijep.

Rast proizvodnje proteklih godina bio je u prosjeku negdje oko 6%, mada to i nije sad neki značajan rast poredeći sa zemljama u regionu i tek krajem 2008. godine dolazi do negativnih posljedica globalne ekonomske krize zbog koje se realni GDP u 2009. godini smanjuje za 3% u odnosu na prošlu godinu gdje je, naravno, Federacija jače pogođena zbog težih uslova finansiranja za razliku od RS-a.
Dakle, entitet RS nalazi se u nešto malo boljoj ekonomskoj poziciji u odnosu na FBiH - ne ulazeći sada u političku dimenziju glede razlika u strukturama vlasti u oba entiteta - RS ima osigurana sredstva, kao na primjer primanja od privatiziranog Telekoma i rafinerije nafte u Bosanskom Brodu koja pozitivno stimulišu i doprinose finansiranju dopunske potrošnje RS-a, dok Federaciji nedostaje napredak privatizacije i vlastito finansiranje kako bi mogli popuniti rupe u vanjskom i budžetskom finansiranju, pogotovo kada su u pitanju socijalna davanja za demobilisane borce i ratne veterane koji oko jednu trećinu budžeta gutaju.

Što se tiče hvalisanja oko zapošlenosti u RS-u, opće je poznato da je naša administracija bolji poslodavac od tržišne privrede i ono jeste došlo do velikog broja zaposlenih i povećanja plata za oko 40%, ali samo u javnom sektoru i organima vlasti RS-a, dok je moj komšija xy iz Doboja i dalje prinuđen da traži novac u zajam od svog komšije u dijaspori, nažalost.

fazlic
08.12.2010., 04:14
Text je pruzet sa dnevnik.ba


Od pompozno najavljivanih «zrakoplovnih» projekata Vlade Republike Srpske (RS) po svemu sudeći zasad neće biti ništa. Projekti kupovine dva putnička zrakoplova od američkog General Electrica i izgradnje aerodroma u Zupcima kod Trebinja i dalje vise – u zraku, premda ih je do prije nekoliko mjeseci tadašnji premijer RS Milorard Dodik prikazivao kao velike uspjehe njegove Vlade i politike po kojoj se krupni projekti trebaju realizirati na entitetskoj razini, uz manje-više otvoreno ignoriranje države Bosne i Hercegovine.
No, slično kao što je to bilo s famoznim projektom izgradnje autocesta u Republici Srpskoj ili poznatim propalim projektom s ČEZ-om u Gacku, od spektakularno najavljivanih projekata rijetko se što doista i ostvari.
Potvrdio je to ministar prometa i veza Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović, koji je u utorak na aktualnom satu u Narodnoj skupštini RS kazao da je stopirana ranija odluka Vlade RS o kupovini dva putnička zrakoplova:
- Trenutno se ništa ne radi na realizaciji ove odluke, jer je vjerojatno kriza utjecala da se odustane od ranijih povoljnih aranžmana i sada se čekaju neki drugi i povoljniji uvjeti i ova odluka trenutno miruje, rekao je Čubrilović odgovarajući na pitanje zastupnika oporbenog PDP-a Zorana Đerića - u kojoj fazi se nalazi realizacija odluke Vlade RS iz ožujka 2009. godine o kupovini dva putnička aviona u vrijednosti 57 milijuna američkih dolara.
Na pitanje zastupnika PDP-a Slavka Vučurevića u kojoj se fazi nalazi realizacija projekta izgradnje aerodroma Trebinje, Čubrilović je odgovorio da Vlada RS ostaje pri uvjetima pod kojima traži partnera za ovaj projekat.
"Traži se koncesioni partner, koji će prihvatiti uvjete Vlade RS, odnosno osigurati infrastrukturu, prostor te pronađe ekonomsku opravdanost i isplativost za izgradnju aerodroma", zaključio je Čubrilović.

Ragib Cena
08.12.2010., 09:10
http://www.capital.ba/wp-content/uploads/2010/12/dokumentacija-120x80.jpgVlada Republike Srpske je u prva tri kvartala ove godine sa posebnog escrow računa uzela ukupno 92,5 miliona KM za finansiranje redovnih budžetskih troškova, saznaje Capital.ba.
U Izvještaju o izvršenju budžeta RS od 01. januara do 30. septembra ove godine, koji je u posjedu Capitala, vidljivo je da bi bez priliva 90,2 miliona KM kredita MMF i posezanjem za novcem sa računa od privatizacije i sukcesije, izvršenje budžeta došlo u pitanje. Budžetski prihodi i prilivi iznosili 1,08 milijardi KM ili je 90 odsto u odnosu na devetomjesečni plan.
Budžetski rashodi i odlivi u prvih devet mjeseci 2010. godine su iskazani u iznosu od 1,11 milijardi KM, što predstavlja 93% devetomjesečnog budžeta.
http://www.capital.ba/wp-content/uploads/2010/12/dokumenta.jpg - Za potrebe finansiranje redovnih budžetskih troškova po odluci Vlade od 10. jula sa escrow računa uzeto je 30 miliona KM. Drugom odlukom Vlade sa istog računa pozajmljeno je još 37,5 miliona KM, navodi se u Izvještaju koji je Vlada Srpske usvojila na sjednici 25. novembra. U fabruaru ove godine Vlada je sa escrow računa uzela još 25 miliona ali je taj novac vraćen poslije dva mjeseca.
.Potrošeno 328 mil, ostalo 297 mil. KM
Za devet mjeseci ove godine više je novca isplaćeno sa računa od privatizacije nego što je na računu ostalo. Od ukupno povučenih 328 miliona maraka, za razvojni program je utrošeno 171 mil., a ostatak u druge namjene. Kupovane su firme u stečaju, otplaćivan unutrašnji dug, izgrađivana bijeljinska bolnica i rekonstruisan banjalučki stadion. Na računu krajem septembra je, prema Izvještaju, ostalo još 297 miliona maraka.
.Podbačaj direktnih poreza
http://www.capital.ba/wp-content/uploads/2010/12/pare.jpgDomaći budžetski prihodi za devet mjesesi su u okviru plana. Prikupljeno je blizu milijardu maraka. Prosjek su ponovo spasili indirektni porezi. Ono što je vidljivo je podbačaj diretnih poreza od 11 odsto. Prihod od porez na dobit su manji za 14 odsto od plana.
Prihodi od indirektnih poreza iznosili su 685,7 miliona. Od direktnih poreza je prikupljeno 182, ili 22,6 miliona manje od plana, navodi se u Izvještaju o izvršenju budžeta.
Fijasko prinudne naplate
Za devet mjeseci Poreska uprava je pokrenula 13 hiljada postupaka prinudne naplata zbog duga od 94 miliona marka. Naplatila je manje od 10 odsto, odnosno samo 6,6 miliona KM. Za devet mjeseci odlukama Vlade, ministra finansija i premijera sa budžetske rezerve potrošeno je 4,2 miliona.
Ukupno zaduženje Srpske premašuju tri milijarde KM. Najveći dio od 1,8 milijardi je ino-dug. Za devet mjeseci vratili smo 50 miliona glavnice, a 20 miliona KM dali za kamatu i provizije ino-banci. Unutrašnji dug RS vraća novcem od privatizacije i za tri kvartala isplaćeno je 47 miliona maraka.(capital.ba)

fjall_raven
08.12.2010., 12:40
Ova tema se prosto savršeno uklapa u priču o mrvi i slonu u oku. Znate ono, vidi mrvu u tuđem oku a ne vidi slona u svom.

Federacija suočena sa stotinama hiljada tužbi nezadovoljnih budžetskih korisnika, protestima rudara, hrvatskim inicijativama, tužbama Fonda PIO RSa, presudama suda u Strazburu, diplomatskoj izolaciji Sarajeva, vlasti ni na vidiku. ... Očigledno se svi ti problemi najbolje rješavaju tako što se svemu tome okrenu leđa, sjedne se, čeka i gleda u komšijsko dvorište uz obavezne zajedljive komentare. Jel to onaj sabur? Onaj neki fatalizam?

Ne riješismo dilemu oko visine GDP/c u Federaciji?

revizor
09.12.2010., 21:01
Text je pruzet sa dnevnik.ba

To je zato što su odlučili da grade podzemnu željeznicu Banjaluka-Laktaši:))

fazlic
10.12.2010., 07:32
Ova tema se prosto savršeno uklapa u priču o mrvi i slonu u oku. Znate ono, vidi mrvu u tuđem oku a ne vidi slona u svom.

Federacija suočena sa stotinama hiljada tužbi nezadovoljnih budžetskih korisnika, protestima rudara, hrvatskim inicijativama, tužbama Fonda PIO RSa, presudama suda u Strazburu, diplomatskoj izolaciji Sarajeva, vlasti ni na vidiku. ... Očigledno se svi ti problemi najbolje rješavaju tako što se svemu tome okrenu leđa, sjedne se, čeka i gleda u komšijsko dvorište uz obavezne zajedljive komentare. Jel to onaj sabur? Onaj neki fatalizam?

Ne riješismo dilemu oko visine GDP/c u Federaciji?
Pa zar nismo rjesili
Pokazao sam ti stranicu od vase investiciono razvojne banke .Eto nek bude kako vasa banka kaze .Ja se slazem .

fjall_raven
10.12.2010., 07:46
Pa zar nismo rjesili
Pokazao sam ti stranicu od vase investiciono razvojne banke .Eto nek bude kako vasa banka kaze .Ja se slazem .

Ja sam tebi pokazao stranicu Federalog zavoda za statistiku i Agencije za statistiku BiH. To su nadležne institucije.

Ljepoje
10.12.2010., 21:18
http://www.capital.ba/wp-content/uploads/2010/12/dokumentacija-120x80.jpgVlada Republike Srpske je u prva tri kvartala ove godine sa posebnog escrow računa uzela ukupno 92,5 miliona KM za finansiranje redovnih budžetskih troškova, saznaje Capital.ba.
U Izvještaju o izvršenju budžeta RS od 01. januara do 30. septembra ove godine, koji je u posjedu Capitala, vidljivo je da bi bez priliva 90,2 miliona KM kredita MMF i posezanjem za novcem sa računa od privatizacije i sukcesije, izvršenje budžeta došlo u pitanje. Budžetski prihodi i prilivi iznosili 1,08 milijardi KM ili je 90 odsto u odnosu na devetomjesečni plan.
Budžetski rashodi i odlivi u prvih devet mjeseci 2010. godine su iskazani u iznosu od 1,11 milijardi KM, što predstavlja 93% devetomjesečnog budžeta.
http://www.capital.ba/wp-content/uploads/2010/12/dokumenta.jpg - Za potrebe finansiranje redovnih budžetskih troškova po odluci Vlade od 10. jula sa escrow računa uzeto je 30 miliona KM. Drugom odlukom Vlade sa istog računa pozajmljeno je još 37,5 miliona KM, navodi se u Izvještaju koji je Vlada Srpske usvojila na sjednici 25. novembra. U fabruaru ove godine Vlada je sa escrow računa uzela još 25 miliona ali je taj novac vraćen poslije dva mjeseca.
.Potrošeno 328 mil, ostalo 297 mil. KM
Za devet mjeseci ove godine više je novca isplaćeno sa računa od privatizacije nego što je na računu ostalo. Od ukupno povučenih 328 miliona maraka, za razvojni program je utrošeno 171 mil., a ostatak u druge namjene. Kupovane su firme u stečaju, otplaćivan unutrašnji dug, izgrađivana bijeljinska bolnica i rekonstruisan banjalučki stadion. Na računu krajem septembra je, prema Izvještaju, ostalo još 297 miliona maraka.
.Podbačaj direktnih poreza
http://www.capital.ba/wp-content/uploads/2010/12/pare.jpgDomaći budžetski prihodi za devet mjesesi su u okviru plana. Prikupljeno je blizu milijardu maraka. Prosjek su ponovo spasili indirektni porezi. Ono što je vidljivo je podbačaj diretnih poreza od 11 odsto. Prihod od porez na dobit su manji za 14 odsto od plana.
Prihodi od indirektnih poreza iznosili su 685,7 miliona. Od direktnih poreza je prikupljeno 182, ili 22,6 miliona manje od plana, navodi se u Izvještaju o izvršenju budžeta.
Fijasko prinudne naplate
Za devet mjeseci Poreska uprava je pokrenula 13 hiljada postupaka prinudne naplata zbog duga od 94 miliona marka. Naplatila je manje od 10 odsto, odnosno samo 6,6 miliona KM. Za devet mjeseci odlukama Vlade, ministra finansija i premijera sa budžetske rezerve potrošeno je 4,2 miliona.
Ukupno zaduženje Srpske premašuju tri milijarde KM. Najveći dio od 1,8 milijardi je ino-dug. Za devet mjeseci vratili smo 50 miliona glavnice, a 20 miliona KM dali za kamatu i provizije ino-banci. Unutrašnji dug RS vraća novcem od privatizacije i za tri kvartala isplaćeno je 47 miliona maraka.(capital.ba)


Ovo je neistina !!!!! Nije "Vlada RS-a" uzela 92 M.Km-ova, nego njen šef,knež i predsjednik Milorudin Dodikstan .... Otkad je postao "Vlad", krenuo je u lov za lovu ! Kredit je podignut, jer treba ćiko izgraditi sobicu za smještaj novca ....

Tako da će novi slogan SNSD-a biti "Moja Kuća u Laktašima" , umjesto "Moja Kuća ,Srpska" ...