PDA

View Full Version : Abdul Vehabov pristup Islamu i njegovi sljedbeniciNihad
24.07.2009., 21:43
Molim da se na ovoj temi postavljaju tekstovi i komentari o načinu rada, uvjerenjima i tumačenju vjere ovog pokreta. Hvala.
-Egi


Zeleni okvir za Magdyjevu osmrtnicu
Emir Imamović


Udarac u glavu bio je takav da Magdy Dizdarević nije imao nikakvih šansi. Dva dana je tridesetpetogodišnji mostarski pravnik ležao u bolnici Južni logor priključen na svakojake medicinske aparate, da bi, kako to muslimani kažu - preselio na Ahiret. Magdy Dizdarević umro je od posljedica udarca zadobijenog u masovnoj tuči ispred Šarića džamije, samo što, kažu svjedoci, u toj tuči nije učestvovao. Postoji nekoliko verzija događaja što su prethodili ubistvu u najvećem gradu Hercegovine, no niti jedna ne mijenja suštinu stvari: smrt Magdyja Dizdarevića je zločin za koji je i u zemlji u kojoj osuđeni nasilnici ne sjede iza rešetaka, nego u, recimo, Izvršnom odboru Fudbalskog saveza, dok se za dokazanim ubicama jakog političkog zaleđa žali kao za posljednjim herojima ulice - a baš takva Bosna i Hercegovina jeste! - dobija višegodišnja kazna zatvora. Magdy Dizdarević ubijen je, dakle, zato što se našao na mjestu sukoba nekolicine pripadnika selefijskog, odnosno takozvanog vehabijskog pokreta iz Mostara i, kako je to Federalna televizija javila, "grupe mladića". Istog, gadno vrelog dana, Magdyjevom je bratu slomljena ruka.

Nema na ovom svijetu žrtve koja je zaslužila svoju sudbinu, niti može postojati razlog dovoljno valjan da bi se zaslužio udarac od kojeg puca lubanja. I šta god policija utvrdila o povodu tuče - a verzija je, rekosmo, nekoliko - nepromjenjiva je i neporeciva činjenica da je Magdy Dizdarević krvnički udaren i brutalno ubijen. Nema, dakle, te istrage koja će promijeniti činjenicu da je njegovo tijelo zauvijek zakopano u džamijskom haremu, baš preko puta prozora iza kojih je živio.

Tamo gdje postoje i mjesto i vrijeme za izgubiti glavu, tamo nikada i nikome zapravo ne može biti dobro. A Magdy Dizdarević je bio baš na takvom mjestu i u takvo vrijeme. Da je na molitvu otišao negdje drugo ili da se Bogu klanjao kod kuće, danas bi bio živ. I opet bi sasvim nevažno bilo da li je street fight ispred džamije posljedica rasprava koje je on vodio s nekadašnjim saborcima na proslavi godišnjice Mostarskog bataljona Armije BiH, hirovitog napada nekolicine pijanih muškaraca na one što se od njih razlikuju izgledom i ponašanjem ili njihovog odgovora na verbalne provokacije selefija upućene onima koji se od njih razlikuju izgledom i ponašanjem. Samo što bi Mostar imao jedan mezar manje, puno manje policije na ulicama spremne na intervenciju ukoliko se muškarci s dužim bradama odluče osvetiti, a internet forumi još manje postova onih što bez zadrške tvrde kako je svaki vehabija od Mašrika do Magreba zaslužio smrt ili onih što kažu kako je Magdy Dizdarević ubijen jer je bio musliman, da bi svi zajedno svjedočili koliko je veliko, nemjerljivo veliko nerazumijevanje između tradicionalista i selefija među Bošnjacima, naglašavajući međusobnom mržnjom odnose zbog kojih bi moglo pući još lubanja.

Smrt je po svojoj prirodi besmislena i od nje nema koristi niko, osim onih koje mučki ubija bolest i vlasnika pogrebnih preduzeća. Neke bi smrti, recimo ona Magdyja Dizdarevića, mogle međutim biti povod da se na probleme ne reagira tvrdnjom kako problema nema, nego barem pokušajima da se svi naredni preduprijede. Samo što onima koji su prvo ignorirali, pa onda podržavali, da bi konačno počeli i zagovarati sektaške promjene bića bosanskih muslimana, baš to neće pasti na pamet.

Možda nešto o Magdyju Dizdareviću govori, ali ništa o brutalnosti njegova ubistva ne govori činjenica da je pripadao onima što se i izgledom i prakticiranjem, i posebno retrogradnim tumačenjem islama, razlikuju od većine muslimana u BiH. Magdy je imao i iskoristio elementarno pravo da vjeruje kako misli da treba i izgleda kako hoće. Kao uostalom i hiljade drugih koje vrijeđa ako ih se imenuje vehabijama. I to što ga je, kako i rekosmo, hiljade drugih gledalo ispod oka ili s podsmijehom, što ga se na osnovu brade i dužine hlača smatralo jednim od spremnih da, poput fizički sličnih, avion parkira u neboder ili barem tuče ljude po ulicama jer se ponašaju i izgledaju drugačije, nije, na kraju krajeva, bio njegov problem. Predrasude su, naime, uvijek veći problem onih koji ih imaju, a ne onih na koje se odnose. Njegov izbor, jednostavno rečeno, ako je i bio nečiji problem, onda je bio samo Magdyjev. No ono što je do takve mogućnosti izbora uopće dovelo, e to je već problem, prvenstveno Bošnjaka kao naroda, odnosno muslimana kao najbrojnijih među Bošnjacima.

Odluka nekih bošnjačkih muškaraca da se prestanu brijati i počnu oblačiti kao talibanski borci na odsustvu, da prestanu klanjati kao njihovi očevi, djedovi ili prijatelji s kojima osim vjere dijele naciju, zemlju i jezik, odnosno odluka nekih bošnjačkih žena da se u javnosti počnu pojavljivati pokrivene od tjemena do malog prsta, nije pala s neba, osim ako se pod tim ne misli na avione kojima je iz "bratskih i prijateljskih zemalja" stizala logistička podrška za prevaspitavanje bosanskih muslimana. Ogromne, arhitektonski nakaradne džamije mahom nazvane po saudijskim suverenima, finansijska pomoć "pravovjernim", omogućavanje ratnim misionarima da kao bosanski državljani formiraju izolirane komune u kojima se živjelo po pravilima kakva valjda i u Kandaharu smatraju krutim... uz licemjerje Islamske zajednice i, prvenstveno, Mustafe efendije Cerića kao njenog poglavara, temelj su onoga što je naknadno postalo i mogućnost izbora.

Godinama se Islamska zajednica oglušivala na upozorenja da se po džamijama niklim u oronulim naseljima solidarnosti, u zabitima srednje Bosne, na improviziranim mjestima za molitvu napravljenim u nekadašnjim super marketima, stvaraju "novi muslimani", da bi na kraju baš ti "novi muslimani" bili proglašeni boljim od "starih" kojima se, kako je to Cerić i definirao - desio genocid zato što su živjeli u skladu s vlastitom tradicijom. Godinama je, također, ista ta Islamska zajednica ignorirala činjenicu da većina bosanskih muslimana ne prihvata nova tumačenja i svjetonazore, te da su podjele među njima i novovremenim čuvarima "pravog islama" tolike da je bilo pitanje mjesta i vremena na kojem će nečija lubanja pući od udarca. Samo se nije znalo ko će prvi udariti, a ko prvi pasti, kao što se danas ne zna ko će, koga i gdje udariti sljedeći. Simuliranim nedjelovanjem, dakle prikrivenim, te kasnije jasnim izborom između onih čije bi probleme trebala rješavati i onih što su - kao u Sarajevu prošle godine - spremni silom čuvati svoju mjeru morala, Cerić i njegovi pobočnici bojili su u zeleno, milimetar po milimetar, okvir za osmrtnicu koja nije bila namijenjena Magdyju, ali je ipak njemu poslužila.

Brutalno ulično ubistvo u Mostaru, začinjeno psovkama upućenim onim muslimanima koji izgledaju i ponašaju se drugačije od većine, lako može prestati biti posljedicom nečega što policija još uvijek istražuje, te postati uzrokom onoga što bi moglo dokazati kako bosanski muslimani nemaju ni snage ni načina da se, izuzmemo li nasilje kao najpogubniji vid rješenja, izbore s vlastitim, unutarnjim razlikama. Jednostavno rečeno: danas su pripadnici selefijskog pokreta u BiH prosto tu i čine zajednicu koja se ne može ignorirati ili pokušavati promijeniti, jer, rekosmo li već, neotuđivo je pravo svakoga da vjeruje kako misli da treba i izgleda kako hoće. Samo što proces poštivanja izbora, koji još uvijek nije ni jednosmjeran - znatan broj Bošnjaka, naime, takozvane vehabije, doživljava kao strano tijelo u vlastitom nacionalnom biću - nema šanse da ikada postane dvosmjeran. U prirodi pokreta onih što vjeruju kako se bogoštovlje mjeri dužinom muške brade i ženske haljine, kao i u svakom sličnom bez obzira na religiju ili ideologiju koju zagovara, nema mjesta za poštivanje drugačijeg, nego je jedan od stubova zajednice i nametanje vlastitog načina života kao jedinog ispravnog. Većina bosanskih "starih muslimana" će, dakle, jednoga dana možda i naučiti bez prikrivenog zazora gledati u muškarce skraćenih hlača i žene koje se ne vide iza nikaba, ali teško da će većina onih što su odabrali da skrate hlače ili su odlučile da ih se ne vidi, specifičnosti u bošnjačkom načinu življenja prestati smatrati prolaznom nepogodom. Samo što niti jednima, za godinu, dvije, pet, ma za mjesec dana, ništa neće značiti ime Magdyja Dizdarevića, ubijenog udarcem od kojeg pucaju kosti: još jedne žrtve koja, kao i sve žrtve ovoga svijeta, ničim nije mogla zaslužiti sudbinu kakvu je doživjela.
(BH Dani)

spinoza
25.07.2009., 17:30
Čitao sam tekst vec na portalu. Moraću da se slozim sa vecim djelom teksta. Međutim postoje greske koje stvaraju zabunu kod čitatelja. "TRADICIONALNI MUSLIMANI" po Imamoviću su svodnik i ubica Salčin i skupina bijesnih alkosa i narkića. To je laz koja sugerira da se sukob desio među vjernicima"tradicionalnim i novim" što je laz. Sarajevo x moze poblize pojasniti kao teolog o kakvoj se laži radi.
Drugo,Imamović potpuno ignoriše činjenicu da su mediji u kojima pise doprinejele strahu kod običnog građanina.Priznajem i mene je strah jer prepoznajem ulazak ideologije u poimanjanje vjere kod pojedinih pripadnika nečega što mozemo nazvati manom grupacijom vjernika.
Molio bi Sarajevo x da kao teolog napise esej za potrebe foruma,a kakvoj se tačno grupaciji radi,da li su heterogena grupa i najvaznije da li sam u pravu kada tvrdim da se radi o grupi koja nema postotke u Bošnjačkom narodu.

dobrobosanac
25.07.2009., 17:46
Da u prvim izveštajima medij se stvorio utisak da je momak Vehabija i da je time izazvao srdjbu "normalnih" Bošnjaka.
Zaista je u prošlosti puno pisano o tkz. Vehabijama u BiH. Poznajen nekoliko veoma finih momaka koje se na taj način mole Bogu.
No bez obzira da li je rahm Magdibio Vehabija ili ne - ubijen je nevin čovjek i siledjije moraju biti kažnjene.

Medijaska hajka na Vehabije je u BiH medima zaista pretjerana i nema nikakve osnove ove ljude nazivati exstemistima samo zato što oni prakticiraju religiju onako kako to radi 90 gradzana saudijske Arabije - Naime - Vehabizam je državna religija u toj državi.
U Zapadnim zemljama postoje vehabije i samo se čovjek ponekad okrene za njima jer su neuobičajno obučeni .. Oni su exstremni samo za sebe - jer nije lako živjeti na taj načina ...
Nisam neki simpatizer tog načina života ali pustimo ljude da žive kako hoće - sve dok se ne dokaže da su oni prijetnja društvu. A ja lično ne vjerujem u to !
To nam pokušave neko fino poturiti i zakuhati.

Za razliku od ovih vjernika, bradati četnici - dokazana zločinačka organizacija slobodno se okupljaju i to nikoga ne uzbudjuje.
Čudna je ta naša lijepa Bosna zar ne ???

Nihad
25.07.2009., 22:26
Čitao sam tekst vec na portalu. Moraću da se slozim sa vecim djelom teksta. Međutim postoje greske koje stvaraju zabunu kod čitatelja. "TRADICIONALNI MUSLIMANI" po Imamoviću su svodnik i ubica Salčin i skupina bijesnih alkosa i narkića. To je laz koja sugerira da se sukob desio među vjernicima"tradicionalnim i novim" što je laz. Sarajevo x moze poblize pojasniti kao teolog o kakvoj se laži radi.
Drugo,Imamović potpuno ignoriše činjenicu da su mediji u kojima pise doprinejele strahu kod običnog građanina.Priznajem i mene je strah jer prepoznajem ulazak ideologije u poimanjanje vjere kod pojedinih pripadnika nečega što mozemo nazvati manom grupacijom vjernika.
Molio bi Sarajevo x da kao teolog napise esej za potrebe foruma,a kakvoj se tačno grupaciji radi,da li su heterogena grupa i najvaznije da li sam u pravu kada tvrdim da se radi o grupi koja nema postotke u Bošnjačkom narodu.

Imamovićev tekst je ok. Meni je više zasmetao opis džamije u rečenici: Ogromne, arhitektonski nakaradne džamije, džamija je božija kuća, i to je za mene kao vjernika, muslimana, Bošnjaka, dovoljno da, valjda, svaka džamija u BiH je najljepša građevina. U najmanju ruku malo malo pregrub opis za džamiju, pa makar izgledala nešto drugačije od uobičajenih za ove naše prostore.


Molio bi Sarajevo x da kao teolog napise esej za potrebe foruma,a kakvoj se tačno grupaciji radi,

Evo odlomak iz knjige ''Islam'' jednog od najpoznatijih islamskih učenjaka Fazlur Rahmana http://bhmuslimmonitor.info/ba/aktuelnosti/vehabije-14.html

Evo nekoliko citata:


Ibn Abdu-l-Vehab se stoga nužno suprostavio autoritetu srednjoviekovnih škola ,priznajući samo dva autoriteta: Kur'an i Poslanikov sunnet, zajedno sa ućenjima ashaba. No ,budući da je Hadis ,koji predstavlja poslanički sunnet, bio u stvari autoritativno sakupljanje u 3. / 9. stoljeću, sljedbenici Ibn Abdu-I-Vehaba su kasnije morali izmijeniti taj stav i prihvatiti idžmu, odnosno konsenzus, prva tri stoljeća islama kao obavezan. Posljedice takvog stava , posebno ako je bio organiziran ,kao vehabizam ,u obliku pokreta ,bile su dalekosežne za duhovnu i intelektualnu atmosferu u islamu.Pokazalo se da su one mnogo važnije ,u daljnoj perspektivi ,nego bilo šta su vehabije imale reći o ma kojem pojedinačnom Vjerovanju lli doktrini koju su napadali.Njihovo insistiranje na pravu idžtihada (nezavisnog mlšljenja ) i njihovo osuđivanje taklida djelovalo je kao velika oslobadajuća snaga i usprkos snažnom suprostavljanju koje je protiv njih postojalo u ranim fazama i na političkom i na religioznom planu taj je njihov stav uticao na tok daljeg razvoja islama više negoli ijedan drugi faktor. Vehabizam je u stvari postao genetički termin koji se može primjeniti ne samo na onaj pokret što ga je utemeljio Ibn Abdu-I-Vehab, nego i na sve tipove analognog fenomena širom muslimanskoga svijeta, koji su se zalagali za >>pročiščenje << Vjere od degradirajućih primjesa i insistirali na donošenju manje-više nezavisnih ili čak originalnih sudova iz oblasti religije.

I ovo također:


To je zbilja donekle neobičan fenomen. Same vehabije, mada su odbacili srednjovjekovne autoritete, ipak su bili zauzeli strog fundamentalan stav,u tom smislu što su prihvatill samo Kur'an i Sunnet kao materijalne izvore religije. 0ni su čak odbacili i kijas.analognu metodu rasuđivanja u tumačenju Kur'ana i Sunneta,sljedeći Ibn Hanbela. Pa ipak je ovo očigledno odbacivanje jedinog formalnog načina interpretacije koje je muslimanska pravna nauka pružala djelovalo ambivalentno, u dva dijametralno suprotna pravca. S jedne strane , naglašavanje teksta Kur'ana i Hadisa neizbježno je rezultiralo ulturakonzetrvativnošću i gotovo apsolutnim literalizrnorn. S druge strane, međutim, podstičući nezavisno rasuđivanje (idžtihad) u odnosu na probleme koji nisu izravno obuhvaćeni tekstom ,oni su otvorili vrata liberalnijim snagama kako bi one tumačile tekst slobodnije nego što bi to dopustilo načelo analognog rasuđivanja , kako su ga razvlli srednjovjekovni poznavaoci pravnih nauka. Jer , u rukama tih pravnih stručnjaka načelo analognog rasuđivanja bilo je formulirano veoma suženo i mada je služilo svrsi ogranlčenja interpretacije više je djelovalo kao restriktivna snaga negoli kao sredstvo slobodne espanzije.

Nadam se da moderatori neće obrisati post, skrenulo se sa teme... Spinoza me natjerao :)

Evo još ovaj citat:


Služeći se načelom analogije ulema je obično ostajala suviše vezana za doslovni tekst i nije omogućavala da se aktuelni duh tog teksta izrazi svojom pravom težinom. Premda je samo načelo kijasa imalo mogućnosti za širu i dublju primj'enu i mada je moglo postati istinski instrument liberalizma , način na koji se primjenjivalo bio je izvan svake mjere restriktivan. Stoga, mada su vehabije mnogo više bili fundamentalisti i literalisti kada je posrijedi sadržaj teksta, pokazalo se na dužu stazu da je njihov idžtihad daleko manji doslovno i restirkivan negoli kijas uleme.


"TRADICIONALNI MUSLIMANI" po Imamoviću su svodnik i ubica Salčin i skupina bijesnih alkosa i narkića. To je laz koja sugerira da se sukob desio među vjernicima"tradicionalnim i novim" što je laz. Sarajevo x moze poblize pojasniti kao teolog o kakvoj se laži radi.

Da i na ovo odgovorim. Nisam tako razumio Emirov tekst. I ja kada nekad govorim o ovoj temi kažem tradicionalni muslimani za sve one koji prakticiraju vjeru po hanefijskom mezhebu, ali i za one kojima je samo ime muslimansko ili pak jednom ili dvaput u godini odlaze u džamniju.

Spinoza hajdemo na kahvu, u Sarajevu sam, pa da se lijepo ispričamo i da te više upoznam. Najtajanstvenija si osoba na ovome forumu, i najcitiranija :) evo čitam ovaj mail od kongresa, Borogovcu se svidjelo kako pišeš :) citirao jedan tvoj post sa ove teme.

egi
25.07.2009., 22:59
Sarajevoxxxx, nisam veliki poznavaoc ovog pokreta, ali znam da se njihovo interpretiranje vjere svodi na neprihvatanje nikakvih novotarija, kako oni vole da kažu, i njihov, ponekad grub način odnošenja prema muslimanima koji ne upražnjavaju Islam striktno po pravilima. Ovo što ću te sada pitati nije nikakva provokacija nego čista volja da me obrazuješ i da saznam više o njima.

Moja pitanja glase:

-Da li je istina da neke knjige napisane od strane vehabija tvrde da su Šije nevjernici i zašto?
-Da li su saudijske vehabije 1801 i 1802 napali i razrušili dva grada u SA, masakrirali Šije i srušili nišan od unuka od Muhameda s.a.v.s.?
-Da su dvije godine poslije u Meki i Medini srušili razna svetišta pa čak i ono napravljeno na mjestu gdje se vjeruje da je ukopana Fatima, ćerka Muhameda s.a.v.s?
-Čak su htjeli da unište mezar od samog Muhameda s.a.v.s zato što sa smatrali da se idealizira?

spinoza
26.07.2009., 01:10
Sarajevo x hvala ti,uživao sam čitajući tvoj post.
Krenimo redom -Vehabije su u biti tipičan ortodoksni pokret koji se javio u Islamu,slični pokreta koji pozivaju na vraćanje izvornom učenju ima bezbroj u svim religijama?
"Vehabije" odbacuju Hermeneutiku,dopustajući da Kuranski tekst i govor poslanika Islama tumači sam Kuranski tekst,govor poslanika i preve generacije njegovih pristalica. Odbacivanjem Hermeneutike kao znanosti faktički proglasavaju kraj mišljenja i objavljuju da sa nestankom prvih generacija Muslimana i prvih generacija mislioca iz te generacije zavrseno sa mišljenjem Islama. Zadaća danasnjih mislilaca Islama je faktički puko podsjecanje na mišljenja pobrojanih.
Mada odbacuju bilo kakav mesheb,većinom pripadaju Hanbeliskom meshebu-radi činjenice da je Ahmed ibn Hanbel bio najortodoksni u svojim stajalištima.
Odbacuju i preziru sufijsku misao iz razloga jer sa područja ontičkog prelazi na domen ontološkom što smatraju gotovo pa izlaskom iz vjere.
Najveće autorite Ibn Arebija ,Rumija,Haladza smatraju zabludjelim filozofima. Najveceg Islamskog filozofa ibn Ruzda bas i ne spominju,razlog je taj što ovaj ostaje u domenu filozofije, koju ovi bas ne razamiju.
Šije,a naručito šitske autoritete smatraju nevjernicima ili u najbolju ruku dubuko zabludjeli. Razlog je sto Šitsko mišnjenje zagovara nastavak kontinutita svete objave koja dolazi kroz dvanest imama-koji idu iz loze poslanikove kćerke Fatime. Imami su nepogrješivi kao i poslanici ,a dvenesti imam Mehdi je sakriven i na neki način ima kontakt sa vrhuvnim Šitskim autoritetima. Mahdi je bio vrlo vazan činbenik Iranske revolucije.
"Vehabije" sve Muslimane koji koriste hermeneutiku u tumačenju svetog teksta smatraju novotarima ,tj ljudima koji su otišli sa puta poslanika Islama.
Ogroman dio Islamskog svijeta je na ti sa duhovnošću Sufija,a dva velika Sufijska mislioca-koji su značjna za svijetsko mišljenje općenito-Muhamed Gazali i Dzemaludin Rumi.jedan od najvec mistika i pjesnika u istoriji civilizacije,su najvećih autoriteti u duhovnosti.
"Selefizam ili vehabizam" je zvanično Islamsko mišljenje u Saudiskoj Arabiji -glavnom bliskoistočnom savezniku SAD I IZRAELA. Što znači da mišljenje ostaje zatvoreno u borbi i misiji upućivanja Muslimanskog svijeta"na pravi put" i nema veze sa revulucionarnim mišljenjem.
Arapski misionari u BiH su pravile profil Muslimana koji je protutip Saudijskog Muslimana,a on je odan rezimu i OBJASNJAVA"PRAVI PUT"
Zato će većina ozbiljnih analitičara reći da Bosanske"vehabije" mogu biti samo poslušni glasači SDA ili neke desne stranke u Bošnjaka a ne nikakvi teroristi.
Kakav uticaj na Bosansko drustvo dugoročnu mogu imati "vehabije" ? Mislim nikakav ozbiljan uticaj. Rigidnim tumačenjem vjere-prije svega odnosom prema ženi i seksualnosti,ne postoji mogućnost da zadobiju povjerenje većeg broja Bošnjačke omladine.Pokret će ostati marginalan i sadrzavace dio ruralnog stanovnista i dio omladine koji u tome vidi energiju koju trazi,recimo poput energije koju neki nalaze u Tomsonovim pjesmama.
Sa sigurnošću mogu tvrditi da taj pokret nikada neće narasti na više od 5 posto Bošnjačkog stanovništva,a suvremeni politolozi smatraju da drustvo dok nema 15 posto radikalne desnice nema ozbiljan problem.
To je moje poimanje,Sarajevo x kao teolog me moze ispraviti

ummagumma
26.07.2009., 02:16
Kod katolika se desila reforma u ključnom momentu - Martin Luter je okrenuo stvari naglavačke i spasio odumiranje katoličke vjere zo naroda (insistiranjem na upotrebi latinskog jezika, Vatikan je sužavao i mistificirao upotrebu Biblije....)

Vehabije rade isto ili naopako? Da li njihov pristup pomaže "širenju Islama" i da li je Islam i Kuran Časni prijemčiviji nakon "saudisjke doktrinarne expanzije"?

Koliko je Vehabizam promovirao Islam među "nevjernicima"...?

Koliko je u našoj zemlji potpomognuta polarizacija na "tamnozelene" i "svjetlozenene" (pravovjerne i krivovjerne).... Čemu to sve vodi?

Znam da je bilo diskusija da li treba imati namještaj u kući, da li treba jesti kašikom, smije li se držati pas u rukama, .... Ne mogu da zamislim kuda bi krenule ostale monoteističke religije ako bi počele prakticirati predanja o tome kako je i šta je rekao neki od svetaca prije 2000. godina, uzmajući to kao normativni pristup u vjerskom prakticizmu...

Do prije nekoliko stoljeća, krišćani Europe su sudili kravama, pijetlovima, magarcima... osuđujući ih (na vjeskom sudu) da su vidjeli šejtana (đavla) ili da se đavo pretvorio u tu jadnu životinju... Vještice su se spaljivale, Kopernika se proganjali kroz iglene uši...

Šta to nama sprema Saudijska Aeabija? Možemo li mi u Europi živjeti kao što žive Saudi? Možemo li sa Saudijskim opredjeljenjem nastaviti sa EU integracijama?

Kako ćemo sankcionisati poligamiju, seksualne odnose sa maloljetnicama, dogovorene udaje maloljetnica..? Koja su prava tih žena? Imaju li one zaštitu?

Da li je nekome Saudijska Arabija stvarno uzor? Može li žena voziti automobil? Može li biti ministrica? Kakva su prava ateista, homoseksualaca? Imaju li šansu da učestvuju u javnom životu ili obavljaju javne funkcije ako se ne uklapaju u Saudijske norme?

Šta se to dešava u Alžiru? Zašto muslimani kolju muslimane? Šta se događa u svim tim procesima koji su zahvatili Afriku i najsiromašnije najneobrazovanije dijelove muslimanskog korpusa u Europi?

Moj lični utisak iz nekoliko kontakata sa vehabijama - potpuno odsustvo klasičnog obrazovanja; poptuno odsustvo orjentacije ka EU; veoma oskudno obrazovanje - generalno; beskonačna repeticija hadisa-do nesvjestice; život u getu i zatvorenim krugovima; lova dolazi, a lafo niko ništa ne zna; BRAT se ne kaže za nekoga ko nije vehabija i BRAT nije onaj ko pripada drugim vjeroispovjestima...

Uveden je neki novogovor (vidim po pojedinim blogovima i stranicama)... neka mješavina domaćeg i arapsko-turskog jezika... koristi se kao oznaka, kao lozinka za prepoznavanje...tekstovi su često svedeni na najbizarniju dogmu, sa bezbroj tih ukrašavajućih atributa u jezičkoj mješavini...

Pošteno, ja ih ne kontam...

spinoza
26.07.2009., 10:28
Neću se osvrtati na nebuloze zadnjeg forumaša. Šta da mu kazem?
No idemo pokusati nabrojati sve pozitivne i negativne strane vehabizma u BIH
Post možemo nazvati o koristi i šteti"vehabija" po život u BiH,kasnije mozemo misliti globalno.
Idemo prvo na korisne stvari
Jedinica koju su tokom rata činili Arapski dobrovljci uz domaće snage bila je elitna i učestvovala je u nekim ključnim akcijama po odbranu i oslobađanje BiH.
Da odmah odgovorim na opće mjesto kako nam nije trebalo ljudi,u ratu nam je svaki dobro obučeni vojnik trebao i bio od koristi.Nikakve koristi nismo imali od brigada logističara koji su tu bili po porodičnim vezama sa političkim i vojnih vrhom drzave.
Smatram i pozitivnom stranom i njihov orjentalni izgled koji često liči i na pankere iz ranih osamdesetih. Ta raznolikost izgleda ljudi na ulicama je uvijek dobra.

Neka me netko nadopuni ako ih ima jos

Da,ima ih-kasnije ih nabrojih u obrozloženju nekih drustveni fenomena

Štete
1. Glavni su argument Srpskih i Hrvatskim lobističkim centrima da u BiH postoji ideja Islamske republike,da je BiH centar za obuku terorista,da je Bošnjačka vlast povezana sa teroristima.
2.Njihovo postojanje u ratu je argument istima da pokusaju relitivizirati rat -teza o gradjskom ratu,i ne samo to. Franjo Tuđman je imao argument o Hrvatskoj kao brani kršćanstva,a Dodik i Srpski političari nakon svake bombe u nekoj od svijetski prestolnica uzvikne" VIDITE SA KIM SMO SE MI BORILI"
3.Stvorena je nepotrebna pomutnja naručito među vjerničkim pukom,bez obzira sto učenje i zvanične Iz je zastarjelo,dosadno i bez imalo energije

No priča o "vehabijama" je priča i licemjernom i snobovskom Bosanskom društvu
Zasto? Preuveličavanjem prijetnje "vehabizmom" koje je bez potrebe odmah indetifikovan sa terorizmom godinama su zarađivali "gradjanski mediji".
Poznato je da Esad Hećimović iz Dana o tome napisao desetak hiljada tekstova u kojima se samo ponavlja.Vildana Smailbegović je govorila i govori o "vehabijama" kao da se radi o vojsci Aleksandra.M . koja samo sto nije ujahala u BiH I proglasila Islamsku drzavu. Bakir H u svojoj emisiji kao dobro vecer Američkom ambasadoru pravi priloge koji nedoljivo podsjecaju na priloge koje pravi RTRS ILI RTS o istom fenomenu.
A sada glavna zabluda u kojoj uživa cijelo nase društvo
"oni su neobrazovani,primitivni,seljaci,netolerantni...... ."
MA DA,STVARNO?
A OSTATAK DRUSTVA UZIVA SLUŠAJUĆI EDINA KARAMAZOVA,ČITAJUĆI ORVELA,KIŠA I KRLEŽU,VEČERI PROVODI U POZORISTIMA ..A NASILJE IM JE POTPUNO STRANO...

Kako da ne. Tv PINK JE NAJGLEDANIJA TV U BIH,SARTR IMA PET LJUDI NA PREDSTAVI,BIH MEDIJIMA OBJAVI MALI PASUS O KONCERT KARAMAZOVA,NAJVEĆI SVIJETSKI MISLIOCI U BIH PRODAJU DVIJE KNJIGE,CECA,SEKA,BRENA,DINO,HARI SU NACINALNE IKONE. A O NASILJU? PA SVAKI VIKEND VRIJEDAN PAZNJE ZAVRSI ZA DESTINAMA NOŽEVA U STOMAKU MLADIH I MALO STARIJIH BOSNJAKA.
Vehabije drustvo "voli" jer im omogućava da zivi o zabludi;kako smo pametni,lijepi,zgodni, Međutim pogled u ogledalo govori nesto drugo-DRUSTVO JE RUŽNO,PRIMITIVNO,OHOLO,NEPISMENO I NASILNO.

edom2606
26.07.2009., 10:38
@nametak Sta ce bolan krenuti i koga to imate na nisanu? Sto ne kazes ko tebe placa, koliko dobivas za kratke pantole i bradu, koliko za zeninu tamnu "sofesajbu"??? Jadan ne bio, sto se ne zapitas na koji nacin cete vi vratiti te pare, jer niko ne daje toliku lovu dzaba. Mozda ces morati odnijeti neki paketic (explozivni) u neki kafic, dvoranu i sl. Zasto se se ne suprostavis argumentima i moderatoru i korisnicima koji misle drugacije od tebe? Naravno, prijetnja je puno laksa, ali ne zaboravi da smo naucili da siledzija razumije samo jezik sile. Pretpostavljam da dolazis iz, na neki nacin, rasturene porodice, bio si mali u periodu 92-95.g., procitao si 2-3 lektire kroz citavo skolovanje, asocijalan i kao takav idealna meta za vrbovanje. Drugim rijecima, ti si zombi i molim te skloni se sa ovog foruma jer si mi dan pokvario.

sajra
26.07.2009., 11:04
pozz raja

evo ovo mi je prvi put da se javljam na forum pa nadam se da vam necu smetati ali želio bih se uključiti u raspravu o ovoj temi.

vehabije prijetnja ili ne?

pa pogledajmo malo godine iza nas.
vehabije su ljudi koji prakticiraju Islam malo drugačije nego mi ali nikoga ne diraju ako drugi njih ne diraju, kada su to oni pravili belaj većih razmjera kao ubistvo ili masovnije tuče, nego se samo protiv njih vodi medijska hajka. oni ljudima smetaju što klanjaju i što cijene jedni druge, evo npr. i ovo u mostaru više ljudi osuđuje vehabije nego ubicu Magdya Dizdarevića.

ali hajde da njih isključimo iz bosanske stvarnosti.
Šta je sa belajima i ubistvima po Sarajevu, Tuzli i ostalim gradovima naše BiH to su uradili ljudi koji nemaju veze sa vehabijama i djeca naših domaćih muslimana jer im roditelji dozvoljavaju sve i svašta. A toga kod vehabija nema oni iskreno rečeno vode brigu o svojoj djeci više nego mi.

Nisam pristalica vehabizma nego me samo nekad impresioniraju svojim ponašanjem, ali iskreno nekad mi se i zgade njihovi postupci ali ipak smatram da imaju više pozitivnih nego negativnih osobina.

pozz iz Jajca

fuad
26.07.2009., 11:53
@nametak Sta ce bolan krenuti i koga to imate na nisanu? Sto ne kazes ko tebe placa, koliko dobivas za kratke pantole i bradu, koliko za zeninu tamnu "sofesajbu"??? Jadan ne bio, sto se ne zapitas na koji nacin cete vi vratiti te pare, jer niko ne daje toliku lovu dzaba. Mozda ces morati odnijeti neki paketic (explozivni) u neki kafic, dvoranu i sl. Zasto se se ne suprostavis argumentima i moderatoru i korisnicima koji misle drugacije od tebe? Naravno, prijetnja je puno laksa, ali ne zaboravi da smo naucili da siledzija razumije samo jezik sile. Pretpostavljam da dolazis iz, na neki nacin, rasturene porodice, bio si mali u periodu 92-95.g., procitao si 2-3 lektire kroz citavo skolovanje, asocijalan i kao takav idealna meta za vrbovanje. Drugim rijecima, ti si zombi i molim te skloni se sa ovog foruma jer si mi dan pokvario.
Nemoj ba osudivati covjeka otkud znas da on nije skolovan i da je vehabija, i jeli iko od nas cuo da je neki vehabija kod nas raznio kafic eksplozivom, i ako mislite da su oni ti bombasi samoubice pa mozda i jesu ali nisu zato sto nekome zele zlo nego jednostavno ljudima je dotuzilo da ih neko (zapad) stalno maltretira, a sto oni imaju obracune izmedu sebe to je njihova stvar. Ne treba gledati druge treba gledati sebe, i mislim da je suvislo omalovazavat tude stavove i misljenja.
P.S. Ono sto izlazi iz mene sam JA, ono sto izlazi iz tebe si TI.(Sulejman Bulgari)
Molim vas neosudujte druge, ipak smo mi svi gresnici.

ummagumma
26.07.2009., 12:45
# Spinoza

U pravu si... Ne mogu ja sve napisati... Nema GARANCIJE da su ONI takvi, a MI bolji i drugačiji....

a) svako posvećenje vjeri jako cijenim, jer nijedna vjera (jednobožačka ili mnogobožačka) ne savjetuje nasilje i fašizam;
b) zazirem od dogmatizma i vjerskog fanatizma,ali kada se pročita tvoj post, onda nema razlike u tim strahovima u odnosu na opasnost od pijanog ili nadrogiranog NE-vehabije;
c) zazirem od bradatih ljudi; četnici su haračili cijelu centralnu i istočnu BiH najmanje dvije generacije mojih prezimenjaka; uvijek kad vidim bradatog muškarca sa gustom crnom bradom počnem se pipati oko pojasa ili po džepovima da vidim šta sam ponio sa sobom...
d) zazirem od nepoznatog razvoja događaja - kada onaj što finansira pokrivanje žena i skraćivanje pantolona nešto dojavi, zvizne u pištaljku, vikne, naredi... Međutim, može biti i to glupo (svaki dan narkomani terorišu po gradu, njihov nagon da dođu do novca i kupe drogu je puno opasniji na dnevnoj razini). Nisam siguran da će se svi narkomani i alkoholičari, kao i muslimani koji "tradicionalno shvataju vreru svojih pradjedova" jednog dana udružiti.... ili da se udružuju na znak opasnosti kao što su vještački izazvali situaciju koja je dovela do gubitka života nevinog mladića u Mostaru... Ali, prečesto čujem da se u revoltu skupe vehabije u džamiji ili pred džamijom Kralj Fahd, te ih neko "sabura", pa ih neko smiruje itd.

Vrijeme će pokazati... Za sada njihova pojava najviše odgovara za prozivku nekih eksteremista iz druga dva naroda, mada vehabije ne možemo porediti ni sa četnicima ni sa ustašama (nu u snu, ni u najmaštovitijim bajkama).

Za koga glasaju vehabije? Možemo li ih posmatrati kao glasačku skupinu?
Kako privređuju vehabije, možemo li ih posmatrati kao ekonomski vibrantan dio društva?
Kakvi su kao potrošači, možemo li ih uključiti u marketinšku segmentaciju tržišta?

Ja ih i dalje jako slabo kontam....

samaro
26.07.2009., 12:55
morala sam se prijavit jer mi malo dižu tlak ove rasprave, ljudi zar je bitno jel netko crni *****in, vehabija il obični prolaznik, pala je glava, ostavite se rasprava, a kazna će stići svakoga ako ne na ovom onda na drugom svijetu.

tulipann
26.07.2009., 13:16
@nametak Sta ce bolan krenuti i koga to imate na nisanu? Sto ne kazes ko tebe placa, koliko dobivas za kratke pantole i bradu, koliko za zeninu tamnu "sofesajbu"??? Jadan ne bio, sto se ne zapitas na koji nacin cete vi vratiti te pare, jer niko ne daje toliku lovu dzaba. Mozda ces morati odnijeti neki paketic (explozivni) u neki kafic, dvoranu i sl. Zasto se se ne suprostavis argumentima i moderatoru i korisnicima koji misle drugacije od tebe? Naravno, prijetnja je puno laksa, ali ne zaboravi da smo naucili da siledzija razumije samo jezik sile. Pretpostavljam da dolazis iz, na neki nacin, rasturene porodice, bio si mali u periodu 92-95.g., procitao si 2-3 lektire kroz citavo skolovanje, asocijalan i kao takav idealna meta za vrbovanje. Drugim rijecima, ti si zombi i molim te skloni se sa ovog foruma jer si mi dan pokvario.

Nisam pristalica ovog pokreta, nek se zna.

Mladi gospodine, nimalo mi se ne sviđa Vaš ton.
Odkuda informacija da ih plaćaju, jel' se netko od ovih povjerio, tebi velikom teologu ???
Koliko je za bradu da je pustim majka mu stara???

Pozdrav,

Tulip

samchi
26.07.2009., 15:36
ne dijelim misljenje nekih supotpisnika foruma ili ga afirmisem sa stanovitim rezervama.
za pocetak, vrijedjelo bi iznac neko elegantnije ime nadahnuto osjecajem za priznavanje razlicitosti izbora,jer
duh pluraliteta nas obavezuje na uvidjavnost.kratkim osvrtom na terminolosku vrijednost izraza vehabija da se zakljucit kako takva nominalna inacica zadire u vjersku osjecajnost i obicnih bosnjaka, a svakako i u dignitet inkriminisane grupe bosnjaka.prema tome, ovakva terminoloska pozajmica Bozijeg imena za jedan religijski relikt je aplosutno neprikladna, ako nista sa stanovista gramaticke cistote.naravno,ne poricemo pravo na izdijevanje skarednih populacijskih tvorbi, no to je vec kontekst kulture i estetike dijaloga.

spinoza
26.07.2009., 15:42
Dogmatizam je preovladavajući u nasoj zemlji-kao i na ostatku planete,ali ostanimo na BiH. Svako mišljenje zazire od dogmatizma,lično bi se diže kosa na glavi na svaki dogmatizam ali prihvaćam ga kao realnost. Sve dok ne ugrožava slobodu drugih ljudi mogu da rade što hoće
No vratimo se "vehabizmu". Već smo konstatovali da je to raširena pojava u Islamskom svijetu i da ima podrsku vlada nekih zemalja.
Volio bi da mi Sarajevo x kaze radi li se o heterogenom pokretu? Prija njegovog odgovora,ja ću ustvrditi da se ne radi. Razlog ovoj smijeloj tvrdnji je taj da nigdje u svijetu ne postoji heterogen desni pokret. Tako postoji IRA i prava IRA,HSP I ČISTI HSP. Trazenje autentičnosti i čistine u desnim pokretima se nastavlja u nedogled. Većina pripadnika tog pokreta u BiH su po mom mišljenju povezani sa misliocima u Islamskim zemljama koji su bliski sa vlasti.
Tako da opsnost od terorizma u BiH o članova tog pokreta ne postoji,oni će nastavljati da upućuju na "pravi put" da govore o zabludama Šija,Sufija...
Ali sta je sa onim "pravim i čistim"? Od tih dakako postoji stvarna opasnost i ona je potvrđena u Konjicu na primjeru pokolju u selu KOSTAJNICI I srednjoj Bosni na više miniranih kuća povratnika Hrvatskh povratnika.
Problem tih "pravih i čistih" nije problem građana BIH već nase vlasti ,a prije svega obavještajnog mehanizma ove zemlje.
Ako "pravi i čisti" naprave neku akciju to će biti prije svega odgovornost obavjestajnih sluzbi ,OSE.SIPE,SVIH POLICIJSKIH SLUŽI .
Prdepostavljam, da se radi o malobrojnoj skupini koju je moguće kontrolirati.
Tako da priča o "vehabijama" je mnogo manje ekspluzivna nego sto se čini. Hoćemo li "vehabije" prihvatiti kao nase sugradjane sa kojima se ne slazemo u poimanju vjere? Na zalost većina neće-razlog je taj sto su neophdni nasem egu da nas laze da smo lijepi,pametni ,zgodni.....
Hoće li teme vehabija prestati biti top tema u BiH medijima? Neće. Urednica Oslobođenja će radije pisati o "vehabijama" umjesto o otimičini tridesetak Sarajevskih firmi od vlasnika te novine. Urednik Dana će otvarati teme "vehabija" da se baci u drugi plan poslovi vlasnika lista jednog od najkotroverznih Evopskih"biznismena" Safeta Oručevića. Bakir Hadziomerović će praviti priloge o "vehabijama" kako bi podrska od Američke ambasade bila NASTAVLJENA,a i kako bi nakon Dodika išao problem "vehabija" -uklapa se.
I na kraju o placanju" vehabija"
Većinu vehabija mozemo vidjeti kada prolazimo na nekoj skeli ili gradilištu,pijaci što svjedoči da su priče o novcu koji dobijaju ipak samop jeftina podvala.
Dakako da nema sumlje da misionari ili predavači koji govore i po BKC imaju redovna primanja od humanitarnih organizacija sa istoka.Iskreno nemam nista protiv toga,prvo zato što su mnogo bolje plaćeni "misionari građanskog drustva" i drugo što oni imaju kontrolu nad pokretom

ummagumma
26.07.2009., 15:56
ne dijelim misljenje nekih supotpisnika foruma ili ga afirmisem sa stanovitim rezervama.
za pocetak, vrijedjelo bi iznac neko elegantnije ime nadahnuto osjecajem za priznavanje razlicitosti izbora,jer
duh pluraliteta nas obavezuje na uvidjavnost.kratkim osvrtom na terminolosku vrijednost izraza vehabija da se zakljucit kako takva nominalna inacica zadire u vjersku osjecajnost i obicnih bosnjaka, a svakako i u dignitet inkriminisane grupe bosnjaka.prema tome, ovakva terminoloska pozajmica Bozijeg imena za jedan religijski relikt je aplosutno neprikladna, ako nista sa stanovista gramaticke cistote.naravno,ne poricemo pravo na izdijevanje skarednih populacijskih tvorbi, no to je vec kontekst kulture i estetike dijaloga.

Forum je više puta otvarao dijalog na temu sa ovim naslovom... Nije do Foruma, ali su rasprave završavale u brojnim slijepim ulicama (nekima sam i ja kumovao - pa se jedna od mojih tema završila na akcentiranju razlikovanja po odjeći, ...).

Uzeo sam ovaj citat kao želju da barem nečemu dobrom doprinesemo...

Ja se izvinjavam svima na svom nepoznavanju savremenih trendova kod drugih i drugačijih, dakle onih koji na toj svojoj razlici dobrano insitiraju i posebice insistiraju da kao različiti bivaju prepoznati na razdaljini i po 200 metara, kako muško, a još dalje žansko.... (zavisi od oštrine vida)... no vidi se to što se vidi (hlače, brada, zar i feredža...); a kako se zove to što mi ne vidimo? Kako se zovi njihovi vjerski nazori, red ili barem mesheb kojem pripadaju?

Shvatio sam nakon nekoliko intervencija da pripadnike tog mesheba vrijeđa naziv "vehabija"... Možemo li barem unaprijediti dijalog, pa doći do naziva koji ne vrijeđa pripadnike tog mesheba?

Ili oni ne žele imati nikakvu bližu odrednicu? Tu sam ostao zbunjen, jer se vidi da insistiraju biti uočeni po svojim razlikama u odjevanju? Kako ih ne nazivati drugačijim, kada oni sami insistiraju na drugačijem izgledu?

Kad je sve tako, onda koji je to naziv koji ih ne vrijeđa i da li ga imaju?

tulipann
26.07.2009., 16:10
Spinoza : " Hoće li teme vehabija prestati biti top tema u BiH medijima? Neće. Urednica Oslobođenja će radije pisati o "vehabijama" umjesto o otimičini tridesetak Sarajevskih firmi od vlasnika te novine. Urednik Dana će otvarati teme "vehabija" da se baci u drugi plan poslovi vlasnika lista jednog od najkotroverznih Evopskih"biznismena" Safeta Oručevića. Bakir Hadziomerović će praviti priloge o "vehabijama" kako bi podrska od Američke ambasade bila NASTAVLJENA,a i kako bi nakon Dodika išao problem "vehabija" -uklapa se."

Koliko tema lezi u ovom dijelu teksta, npr ( Da li su mediji krivi za ovo sto se dogodilo u Mo? ) .
Vidim da je spinoza upoznat sa ovim odlično, možda on može započeti.
Naročito mi se sviđa ovo sa 60 minuta.

Ne gledam tipa, ( huškač ) ali me čisto interesuje sta je spremio za nas kada počne nova sezona.

Pozdrav,

Tulip

egi
26.07.2009., 16:28
Vidiš, ummagumma, i ja sam razmišljao o pravom nazivu, ali pretpostavljam da ne postoji iz čistog razloga što oni tvrde da je njihov pristup Islamu najispravniji, s čime se u većini stvari slažem. Islam je religija u kojoj se najmanje stvari promjenilo tj. modernizovalo od njegovog raširivanja po zemlji, pa bi tako i one izvorne stvari za koje se Vehabije tako žustro zalažu trebale biti nepromjenjene.
Jedini razlog odbojnosti bosanskih muslimana prema ovakvom načinu života je što smi mi navikli na stvari koje su u zapadnom ili kršćanskom svijetu normalne. Počevši od načina oblačenja muškaraca i žena pa do korištenja alkohola itd. Dakle ove stvari JESU zabranjene u Islamu ali ih mi ipak i dalje svjesno radimo. Ko je sada u pravu sa religijskog stanovništa?

Znači, za njih naziv praktično ne postoji niti mora da postoji određeni naziv jer su oni muslimani kao i mi sami. Sa njima se ne slažem u dvije stvari a to su

- Neprihvatanje "ovozemaljskih" zakona. Svaka država je uređena na svoj način i zakoni se moraju poštovati zbog općeg blagostanja i reda. Državni zakoni pa i u ovom slučaju bosanski zakon, nije toliko različit od šerijatskog, što se tiče kriminala ali jeste po pitanju izvršenja i načina kazne te privatnih stvari za koje, ja lično mislim, bi trebali da budu stvar i izbor svakog individualca. Znači, država ne bi trebala da meni određuje kako ću se obući. Dobra strana šerijatskog zakona je to što je jednostavan i ne ostavlja mjesto za razne manipilacije u korist biznismena, političara i moćnih ljudi uopšte.

-Nošenje hlača iznad članaka na nogama. Ako je Muhamed s.a.v.s rekao ljudima da zasuču svoje haljine ili hlače i da se ne vuku po zemlji bio je u pravu. Ali ako su se u to vrijeme nosila takva nošnja, sa širim nogavicama normalno je da su ih ljudi morali podrezivati do iznad članaka kako bi izbjegli da se odjeća prlja i dere. Sadašnje vehabije se tu doslovno shvatile i iako su hlače koje se sada prave i koje muškarci nose uže i kao takve ne postoji mogućnost da se vuku i deru po zemlji, oni još uvijek upražnjavaju taj način nošenja istih, ne uzimajući u obzir ZAŠTO je u stvari to uvedeno.

Donekle vidim zašto se "vehabije" ljute zbog ovog naziva. Sve što oni rade je praćenje Islama u njegovom izvornom stilu a ne praćenje Abudul Vehaba kao nekog idola. Sjetite se samo kako su muslimane zvali "muhamedanci" i našu odbojnost prema tom nazivu. Muhamed s.a.v.s. je bio poslanik koji je ljudima objašnjavao vjeru a mi možemo pratiti samo Allahovu riječ i odredbe nama prenesene preko Božjih poslanika.

Što se tiče teme, trudiću se da se svodi na konstruktivne i neuvredljive komentare kako bismo raspravili ovaj vid interpretiranja Islama i volio bih da nam se pridruže ljudi koji su pripadnici ovog pokreta, ali BEZ tekfirenja molim.

Temu ću prebaciti na "Religiju" i dati joj prikladnji naziv.

samchi
26.07.2009., 18:09
pridruzujem se naporima na ustanovljenju institucije uzajamnog priznavanja supkulturalnih etniciteta u bosnjaka,danas je ona dakako prevashodan imperativ na kojem moraju pocivat tokovi nacionalne opstojnosti.imajuci u vidu svu usloznjenost vjernicke javnosti u bosnjackom ambijentalu upusticemo se u izazove analitickog predvidjanja skorije buducnosti, slijedeci logiku prirodnih razvojnih trendova .potpisivacu uz dozu autobigrafske osvjedocenosti u poznavanje postratnog bosnajckog bica.
na zalost, umjesto konstruktivnog dijaloga i osvijestene misli nasoj javnosti cesto moramo nudit replicirano misljenje i argumente sa dugorocnijom izrabljenoscu, no objektivne okolnosti nas opredjeljuju u prihvatanju oponentskog stava.
stura opaska na gorku klevetu da bosnjaci novije vjernicke provenijencije implementiraju sponzorisani islam iliti islam zive rad novca.hrdjava je tendenca da se takva fabricirana konstrucija moze uplest i u rezon urbanih zajednica za koje se po prirodi stvari ocekuje da zive i egzistiraju na nesto odmjerenijem kodexu koji ne poznaje i ne priznaje malogradjansku opterecenost niskim pobudama,al trac i nadobudna zelja da se pakosti nije strana ni nepoznata ni ugladjanijim tokovima zivota,
vracam se odmah...

spinoza
26.07.2009., 18:18
Ovo nije najvaznija stvar ali mislim da na primjeru kratkih pantalona se najbolje vidi koliko je besmisleno iskuljčivati herneutiku.
Poslanik Islama Muhamed.a.s je rekao jednom prilikom" Neća ući u dzenet onaj kome ogrtač bude prelazio članak" u tom trenutku njigov najbolji prijatelj Ebu Bekr kaze"mene Boziji poslaniče ogrtač prelazi preko članaka" na sto mu poslanik Islama kaze "ti to ne radis iz oholosti" Samm poslanik objasnjava vlastiti govor ,međutim taj dio se odbacuje.Zasto? Nemam pojma . Inače u doma poslanika dugi ogrtači koji su se vukli po zemlji su bili klasni simbol i nosila ga je Mekanska aristokracija. Cilj je bio ukinu klasnu razliku,sto se jasno vidi iz odgovora samog poslanika svom prijatelju.

A sada da se vratimo na suštinsko pitanje koje je Egi postavio.
Da li je strah od toga da će nam promjeniti način života razlog zasto sa strahom ,a neki i sa prezirom i mrznjom gladaju na tu skupinu?
Budimo precizni sa pitanjem,bojimo li se mogućnosti uspostave šerijata u BiH ?

Odgovor je vrlo jasan da,bojimo se!
A sada najvaznije pitanje kako je došlo do toga straha?
Najzasluzni su dakako mediji i neki intelktualci.
Dolaskom na vlast SDA 1990 neki intelktualci su panično su zavapili da to znači dolazak šerijata u BIH,tu priču privremeno je prekinuo rat.
Nakon rata priča je nastavljena ,da bi sada priča bila prebačena na"vehabije" koji su kao trebali uspostaviti Islamsku BiH
Priču su gurali mediji koji su to naplaćivali bogatim donacijama iz čitavog"civilizovanog" svijeta.
Oni koji su tu priču "popušili" bi se osjećali ponosnim i revulucionarnim sa pivom u Ferhadiji kao Česlav Miloš u Poljskoj u doba Staljinizma.
Pomoć medijima dali su i sami pripadnici pokreta koji su "upućivali na dobro" po plazama,kao i nekim manjim sredinama u BiH. U Sarajevu je to pozivanje bilo egzotično a ne nasilno.
A sada da damo jasan odgovor na pitanje MOGU LI "VEHABIJE" ILI BILIO KO DRUGI UVESTI ŠERIJAT U BIH,I BIH PROGLASITI ISLAMSKOM DRZAVOM?
DAKAKO DA MOGU! ZA TO IM JE POTREBNA PODRSKA 75 posto stanovništva u BIH. Toliko je potrebno da se u parlamentu promjeni ustav. NARAVNO ON TREBA DOBITI ENTITESKU VEĆINU U ZASTUPNIČKOM DOMU,A ZATIM PODRSKU SRPSKOG I HRVATSKOG KLUBA U DOMU NARODA.
Znači šanse su otprilike malo manje,od preseljenja BiH sa Zemlje na Mars.
Tu zavrsava priča o opravdanosti straha da će nam netko promjeniti navike i život. Te navike jedino mi možemo promjeniti u vlastitom životu
Bez obzira na svu jednostavnost i očitost ove istine medijima-naravno pojedini će nastaviti lagati i stvarati paranoju. Međutim nemaju izbora i treba ih razumjeti. NEMA STRAHA OD ISLAMSKE DRZAVE -NEMA NOVINA KOJE VODE,TJ NEMA STRANI DONACIJA,NEMA UGODNOG ŽIVOTA,NEMA COLOSEUMA

ummagumma
26.07.2009., 18:39
1. Što se tiče naziva i analize predmetnih sljedbenika, ja ću lijepo odustati, jer ne dobijam smislene odgovore na brojna pitanja. U znak dobre volje, od sada ću naziv "vehabije" potpuno izbaciti iz upotrebe, te koristit ću termin "najispravniji".

1. Mediji. Naravno, mediji su za sve kriiv... Samo koliko pišu o kriminalu, ne mogu nikako da ptvrdim tezu Reisa Cerića i ovdje potpisanog Spinoze... Niko ne zadavi direktora, tajkuna, partijskog funkcionera, niko ne namlati lopove bilo koje vrste.... Pa eto, ako se dokaže utjecaj medija, ja sam tu.. Teško je na jednom slučaju dokazati cijelu pojavu, ali nikada ne reci nikad.

Mediji nisu krivi za Denisovu smrt, a ona se ipak desila? Mediji su samo ptvrdili da je u našoj državi mnogo šta bolesno, pa je smrt na cesti i u tramvaju itekako moguća. Potvrđujem svoju tezu: M. Dizadarevića je ubila država koja ne proganja i ne kažnjava kriminal, niti gradi zatvore da pokaže da je odlučna u provedbi zakona.

spinoza
26.07.2009., 18:51
ummagumma da bi mediji otvarali ozbiljne teme o kriminalu trebaju biti neovisni-što je skoro pa nemoguće. Jedini neovisne novine u bišoj Jugi Feral je ugašen tj uništen. Oslobođenja drzi čovjek kojeg zovu" čudo privatizacije" vratio se iz Češke i kupio tridestak firmi. Šta novine mogu? Otvarati i potecirati na temama kao što su "vehabije" i slične teme

egi
26.07.2009., 19:09
1. Što se tiče naziva i analize predmetnih sljedbenika, ja ću lijepo odustati, jer ne dobijam smislene odgovore na brojna pitanja. U znak dobre volje, od sada ću naziv "vehabije" potpuno izbaciti iz upotrebe, te koristit ću termin "najispravniji".

Niko nije rekao da se oni trebaju zvati "najispravniji" nego da se ne trebamo razdvajati na kojekakve skupine i davati jedni drugima oznake po kojima ćemo se djeliti. Ljudi nastoje da pronađu kojekakve nazive za ljude koji su drugačiji od njih te iz te potrebe i dolazi naziv "vehabija". Ako oni sebe ne smatraju vehabijama niti vole da ih se tako zove čemu onda insistiranje na tome od naše strane? Ako su Srbi mogli prihvatiti naziv "Bošnjak" i ako većina muslimana želi da se tako zovu, zašto i mi ne bi mogli izbaciti sporni naziv prema braći po vjeri?
Za stručne odgovore se malo strpi i sačekaj sarajevoxxxx ili kojeg drugog teologa ili nekoga ko shvata Islam na ovaj način. ;)

samchi
26.07.2009., 19:15
Zar neko ko ima pristojna primanja od silnih sponzorskih beneficija mora podlijegat iskusenju borbe za golu egzistenciju. Uostalom, stajling je donekle statusni simbol I vjerno reprodukuje statusne prilike.prvi dojam koji sticemo u doticaju s tim ljudima uvjerava da se ne zivi bas lagodno.nadalje, zar neko sa izdasno sponzorisanom pomocu mora svakodnevno pretresat po pijacnim standovima I goletima gradjevinske indsustrije.
Svjetina je lakovjerna I svoju podlost slasno hrani neprovjerenoscu, a ni sirova pamet ne ostavlje bas mjesta zdravu rezonu.
ugusicemo se u neiscrpnom tavorenju po tematici koja je davno trebala dobit svoje epiloge.

samchi
26.07.2009., 19:37
izinjavam se na fragmentarnim pokusajima da jedan kulturalni fenomen osvijetlimo zdruzenim naporima.
ovaj put sa nesto vise ujednacene povezanosti.
u nacelu, doktrina islama u prizmi abdulvehabovih interpretacija je produktivna idejna osnova na koju se moze nanijet zdravo duhovno naslijedje nasih starijih narastaja sve dok ne zadire u konflikt sa modernijim zaostavstinama, posebice one tekovine koje bosnjaci gaje kao dio interkulturalnih veza sa svijetom.Primjerice, muzicka bastina je zasijala gorku netrpeljivost izmedju pristasa tradicijskog islama i muslimana novijeg renomea.rijetko koja linija nerazumijevanja i udaljavanja proizvodi ovako produbljen jaz koliki se obrazuje kad se na raspravnom repertoaru nadje pitanje muzike i njenog saobraznog prava na opstajanje u zivotu bosanskih muslimana.s vremena na vrijeme,cini se da ovakva opskurna teza iskrsava u prvi plan svih vaznijih dijaloga medju pobornicima i ignorantima njene sazivljenosti sa bosnjackim duhom.naravno, necemo pravit suvisle presjeke jalovih osvrta na indisponiranu ulogu muzikalnosti u definiranju kretanja medju nama.no, svakako moze posluzit ko zoran primjer izjalovljene energije, stracene u dololicarskoj maniji kakve ne manjka ni onima u dzamiji a ni izvan nje.

samchi
26.07.2009., 20:02
jos jedna crta za danasnji bilans,
svi koji misle da su bosanski muslimani sa harizmom ortododoxnih vjernika manje kompatibilni sa kvazievropskim integracijama nek i dalje gaje tmurne iluzije,
evropske perspektive i najbezbojznijeg bosnjaka boje istim tonalitetom ko i najpoklonjenijeg bozijeg roba.

ummagumma
26.07.2009., 21:16
"Najispravniji", ja samo ističem činjenicu da sam provjerio da li se iza folklorne ornamentike nalazi znanje koje bih mogao respektovati ili uvažiti kao vertikalu jednog trenda.
Na žalost, osim fascinantne sposbnosti korištenja bezbroj hadisa za sve moguće i nemoguće situacije, ja se nisam osvjedočio u bilo šta drugo. Vidio sam i u drugim religijama neke specifičnosti koje ne želim porediti, samo napominjem da postoje različidti redovi kod katolika i pravoslavaca, jevreja (ortodoksni pravac) itd.
Moram priznati da me je prepao dogmatizam pripadnika "Najispravnijih" (onih sa kojima sam imao prilike razgovarati), jer mi nisu ništa drugo znali pojasniti osim napamet naučenih hadisa.
Napravio sam mali eksperiment... Pitao sam za suživot čovjeka i psa. Odmah krenu rijeka hadisa. Dobro, a kako ide suživot mačke i obitelji; odmah krenu rijeka hadisa.
U čemu je razlika? U hadisima... Jer u sadržaju pljuvačke i nosne tečnosti kod psa nema nikakve hemijske razike u odnosu na isto kod mačke, i tako duž zoološke linije sve do mravojeda koji je bitno drugačiji.
Ne zamjerite na malom eksperimentu, ne prepitujem hadise, nego njihovu bezrezervnu primjenu u svakoj prilici i neprilici.
Nije do hadisa, nego do pripovjedača - koji je, po meni, često i manipulator (kao što Spinoza kaže za novinare).
Cijenim posvećenost vjeri (to sam već napisao), ali ne znati ništa o drugima, drugačijima od "najispravnijih", ne znati ništa o drugim religijama, ne znati nikakve usporedbe među meshebima, ne poznavati osnovne značajke mnogobožačkih religija, uvije svodit raspravu na crno-bijelo... Možda nisam imao dovoljno kontakata...
Ustalom, možemo li malo čuti koliko "najispraviji" cijene ateiste, da li cijene druge pripadnike drugih vjera, da li cijene muslimane koji se nisu podredili tako oštrom "katehizmu"?
Možemo li čuti stavove druge strane (stavove o pederima već znamo), ali o ostalim pojavama u savremenom društvu BiH i kontinenta Europe?
Zašto je Begova džamija mola biti prekrečena u bijelo da bi se implementirala donacija Saudijske Arabije? Prekrasni zidni crteži stari nekoliko stotina goina su uništeni?
Mogu li Bošnjaci njegovati umjetnost - bilo koju primijenjenu umjetnost? Od slikarstva do kiparstva? Gluma, balet, drama, komedija, pozorište?

samchi
26.07.2009., 22:54
ummagumma, zao mi je da ovako kasno otvaras citavu paletu sirokih interesovanja, no replicirat se moze i sa stanovitim zakasnjenjem, buduci je noc odmakla, asutra predstoji radni dan.
nadam se da da vam debatni duh nece splasnut.

ummagumma
26.07.2009., 23:03
Unaprijed se zahvaljujem...
Nema žurbe, dugo sam držao upitnike iznad glave, pa je sada sekundarno hoće li se sve dileme riješiti za 15 minuta ili za par dana...
U svakom slučaju, hvala!
Pozdrav sa jednog od najinteresantnijih albuma Pink Floyda...

spinoza
26.07.2009., 23:25
Problem s osobama koje vole izigravati moralni korektiv je što se njihove pouke redovito odnose na vas, ali nikad i na njih

Laku noć

kontraspijunaza
26.07.2009., 23:49
Kao i svaki ''ortodoksni'' ili ''fundamentalisticki'' pokret, ima i svojih dobrih i losih strana. U bosanskom kontekstu ''vehabije'' su u neku ruku protivteza radikalnim pokretima katolika i pravoslavaca (ustase/cetnici). Ne ustezu se od upotrebe noza i drugog oruzja (kao ni cetnici i ustase), i skloni su koketiranju sa stranim obavjestajnim sluzbama. Veliki broj njih su placenici stranih obavjestajnih sluzbi (zapadnoeuropskih, americkih, istocnih i inih) i spremni su na mnogo sta. Njihov utjecaj je opasan samo ukoliko govorimo o njihovom utjecaju na losije obrazovanog bosanca. Sve se svodi na dogmu i primanje novca za pripadnost pokretu. Nikada nece biti u stanju da mobiliziraju veci dio muslimanskog stanovnistva u Bosni (za razliku od cetnika i ustasa). Razlog ovome lezi u cinjenici da su muslimani vecinsko stanovnistvo u Bosni, pa se strah od dvije ostale religije nikada ne ispoljava u tolikom obimu da bi se veci dio stanovnistva identificirao sa jednim ovako radikalnim pokretom. Pokusaj rasturanja Bosne (vehabizam i strani placenici s bradam i kratkim pantalonama su jedan bitan dio toga) nije uspio u onom obimu u kom su se hrvatski i srpski nacionalizmi nadali, tako da je i ovaj pokusaj sa vehabijama poslije rata pucanj u prazno.

egi
27.07.2009., 00:02
Eno sad "ne ustežu se od upotrebe noža"... Gdje su vehabije upotrij.ebile nož? Opet poređenje četnika i vehabija. [-x [-x [-x

shef
27.07.2009., 00:17
ima jedna sjajna misao jednog velikana"kadabi ćutali oni koi neznaju nestalobi rasprava" i zaista je tako,interesantna stvar je to da od početka teme pa kako teče dalje ljudi počinju da se međusobno uvažavaju,primijetio sam prvi put da postoi želja za istinskom informacijom a ne međusobno ubjeđivanje ,vrijeđanje,natezanje zaista za svaku pohvalu . iz dosadašnjeg iskustva sa dotičnom grupacijom muslimana sam vidio da imaju onu istu paletu ljudi kao i svi ostali ma kako se oni zvali .obrazovani,neuki,fini blagi,žestoki i sve ostale prednosti i mane .jedino je uočljivo to da je to mlađa populacija ,srednja dob inebi se moglo reć da su slabo obrazovani .Mene podsjećaju na sve one svjetske kritične mase koje su pravile revolucije, od starog se to nenadaj .izgled često vara pa tako mogu da vam kažem ono ljudi što ja poznajem iz te grupe meni mogu biti uzor u mnogo čemu -moral ,ponašanje i tako to ,a nogavice ma puste to.Naj bitnija stvar je ko posjeduje pravu informaciju odnosno ko je u pravu,neko od nas će sutra čupat kosu kad skonta da nije bio u pravu,samo da nebude kasno!!!

ummagumma
27.07.2009., 01:08
Kao i svaki ''ortodoksni'' ili ''fundamentalisticki'' pokret, ima i svojih dobrih i losih strana. U bosanskom kontekstu ''vehabije'' su u neku ruku protivteza radikalnim pokretima katolika i pravoslavaca (ustase/cetnici). Ne ustezu se od upotrebe noza i drugog oruzja (kao ni cetnici i ustase), i skloni su koketiranju sa stranim obavjestajnim sluzbama. Veliki broj njih su placenici stranih obavjestajnih sluzbi (zapadnoeuropskih, americkih, istocnih i inih) i spremni su na mnogo sta. Njihov utjecaj je opasan samo ukoliko govorimo o njihovom utjecaju na losije obrazovanog bosanca. Sve se svodi na dogmu i primanje novca za pripadnost pokretu. Nikada nece biti u stanju da mobiliziraju veci dio muslimanskog stanovnistva u Bosni (za razliku od cetnika i ustasa). Razlog ovome lezi u cinjenici da su muslimani vecinsko stanovnistvo u Bosni, pa se strah od dvije ostale religije nikada ne ispoljava u tolikom obimu da bi se veci dio stanovnistva identificirao sa jednim ovako radikalnim pokretom. Pokusaj rasturanja Bosne (vehabizam i strani placenici s bradam i kratkim pantalonama su jedan bitan dio toga) nije uspio u onom obimu u kom su se hrvatski i srpski nacionalizmi nadali, tako da je i ovaj pokusaj sa vehabijama poslije rata pucanj u prazno.


Jabih volio da izbjegnemo opet isti hrkljuš.
Naime, ne smatram ova (citirana) poređenja korektnim...
Da pomognem.... mislim da je u redu praviti uporednu analizu između kvislinških jedinica četničkog vojvode Đurića sa Handžar divizijom, te ove dvije sa nekom ustaškom bojnom iz Drugog svjetskog rata.
Poređenje jednog mesheba (pristupa) vjeri sa četnicima i ustašama ili sa Handžar divizijom je potpuno neprimjereno.
Ja očekujem da ćemo predmetnu raspravu nastaviti u nekim drugim poređenjima... npr. kod katolika postoje samostanski redovi osoba potpuno predatih vjeri (kartuzijanci, trapisti, franciskanci, sestre karmelićanke, itd.). Upoznao sam i ortodoksne jevreje, budiste, zen-budiste, Maharishi Veda sljedbenike, benediktince.....
Dakle, niko od njih nije a priori zločinac samo zato što se predao vjeri (koja god da je vjera u pitanju).
S toga, mislim da je neumjesno Srbe koji su u vjerskoj službi na Hilandaru uporediti sa četnicima, ili bilo koju vjersku službu porediti sa fašističkim falangama (za svakoga ko zna barem 15 stranica o jednobožačkim i višebožačkim religijama).

Dakle, predlažem da rasvijetlimo temu, a četnike, ustaše, domobrane i Handžar diviziju ostavimo za političke rasprave.

ahmet.sabo
27.07.2009., 02:18
Rečeno bez previše filozofije, ovi koje nazivamo vehabijama Bosni i Bosnjacima mogu donijeti (i donose) puno loseg, a nista dobro. Jedan od problema ovog naroda je taj sto nisu sazreli da vode drzavu, navikli su da neko drugi upravlja njima (npr. Turska, Austro-Ugarska, razne varijante bivse drzave itd.). Sada se pojavilo to da se neki okrecu saudiji, a ovi jedva docekali i finansiraju takve pokrete. Ne treba nama biti uzor saudija, od njih smo, vjeruj te mi, bolji. Cak bi manja steta bila da su se okrenuli Iranu i siitskim obicajima nego vehabizmu (mada ne propagiram ni to, naravno). Nije tacno da su vehabije miroljubive i bezopasne, postoje mnogi primjeri iz Sandzaka, Bos. Krajine i drugih krajeva. Ja sam licno poznavao jednog od njih, godinama jeo sendvice u njegovom grilu u Sarajevu i godinama klanjao dzumu u istoj dzamiji, cesto i istom safu sa njim. Covjek je sprijecen u pokusaju teroristickog napada, nadjeno mu svasta u stanu i sada truhne u zatvoru suda BiH. Razmislite malo, i ja sam nekada mislio da su mirni, fini, bezopasni, ali to je zabluda. Bosnjaci, okrenite se civilizaciji, a vehabije u saudiju i nek im je sretno tamo.

27.07.2009., 06:54
Z
Svjetina je lakovjerna I svoju podlost slasno hrani neprovjerenoscu, a ni sirova pamet ne ostavlje bas mjesta zdravu rezonu.
ugusicemo se u neiscrpnom tavorenju po tematici koja je davno trebala dobit svoje epiloge.

Vrlo sažeto i pametno rečeno..

tulipann
27.07.2009., 07:10
Rečeno bez previše filozofije, ovi koje nazivamo vehabijama Bosni i Bosnjacima mogu donijeti (i donose) puno loseg, a nista dobro. Jedan od problema ovog naroda je taj sto nisu sazreli da vode drzavu, navikli su da neko drugi upravlja njima (npr. Turska, Austro-Ugarska, razne varijante bivse drzave itd.). Sada se pojavilo to da se neki okrecu saudiji, a ovi jedva docekali i finansiraju takve pokrete. Ne treba nama biti uzor saudija, od njih smo, vjeruj te mi, bolji. Cak bi manja steta bila da su se okrenuli Iranu i siitskim obicajima nego vehabizmu (mada ne propagiram ni to, naravno). Nije tacno da su vehabije miroljubive i bezopasne, postoje mnogi primjeri iz Sandzaka, Bos. Krajine i drugih krajeva. Ja sam licno poznavao jednog od njih, godinama jeo sendvice u njegovom grilu u Sarajevu i godinama klanjao dzumu u istoj dzamiji, cesto i istom safu sa njim. Covjek je sprijecen u pokusaju teroristickog napada, nadjeno mu svasta u stanu i sada truhne u zatvoru suda BiH. Razmislite malo, i ja sam nekada mislio da su mirni, fini, bezopasni, ali to je zabluda. Bosnjaci, okrenite se civilizaciji, a vehabije u saudiju i nek im je sretno tamo.

Ahmete, veoma ruzno, na osnovu jednog primjera donosis zakljucke, ( generalizujes ) oni su teroristi. Oni nikada ne mogu biti to. Ne poredite ih sa ustasama i cetnicima, jer oni su nesto drugo.

Koji pokret finansira saudija, naziv pls. ? Hvala !

Pozdrav,

Tulip

spinoza
27.07.2009., 08:43
Za kvalitet ove rasprave bi bilo dobro da izbjegnemo opća mjesta kojim nas je počastio kontraspijunaza kao i ahmet.sabo .

www.bh-dawa.com
27.07.2009., 08:47
Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuh (ovaj pozdrav se odnosi samo na muslimane).Zašto?Zato što je jedini kod Allaha s.v.t.a. priznati pozdrav,pozdrav kojim će se pozdravljati stanovnici Dženneta (Raj).Za pripadnike ostalih konfesija:Neka je mir na vas ili šta kome odgovara od pozdrava.Na javljanje na ovaj forum me je ponukala svekolika neobrazovanost i neupućenost u temu u koju se upustila većina od vas.Niko od vas nije koliko vidim izvršio nikakvu niti površinsku a niti dubinsku analizu skupine ljudi (a po nekima od vas se pitam da li su uopšte i ljudi) o kojima ovdje raspravljate nadugo i naširoko.Za svaku svoju tvrdnju navodite nekakve neprovjerene izvore koji se ne bi mogli za ozbiljno shvatiti ni u Španskim sapunicama iz kojih izgleda većina od vas i vaših porodica izgleda stiče obrazovanje.Da li ste se ikada zapitali (pogotovo ove prodane Bošnjačke duše kojih ovdje vidim napretek),koliko u toj skupini ima ljudi sa višom naobrazbom kao što su doktori,profesori,magistri (ovog ili onog) i da je to procentualno gledano najobrazovanija skupina u ovoj državi (biće da se vjerovatno školuju zbog toga da bi na kraju to znanje eksponirali kroz dizanje u zrak sebe i još nekolicine Bošnjačke djece iz svih nacionalnih skupina u nekom od obdaništa gdje im ne dozvoljavaju uvođenje vjeronauke,kako biše na taj način izrazili svoj protest).E aferim,Bosanska inteligencijo,jadna li si ako od tebe kao takve zavisi moja ili bilo čija budućnost.Plaćenici?Volio bih znati gdje se podiže sav taj novac o kojem trabunjate vi pojedini pošto se i ja već godinama ne brijem pa nešto razmišljam možda mi isplate i retroaktivno jer sam poslednju gotovo deceniju proveo u minskim poljima ove jadne i napaćene države (valjda od želje za avanturom ili je to samo maska za neki od terorističkih kampova za obuku kako bi neki od vas prokomentarisali) a ne iz čiste potrebe da bih prehranio sebe i svoju porodicu.I na kraju,da, jesam jedan od te skupine koju vi tako nakaradno karakterišete na ovaj ili onaj način i ponosan sam što sam MUSLIMAN,što me je Allah s.v.t.a. uputio kako bih jasno mogao vidjeti istinu istinom a zabludu zabludom za razliku od većine vas "braćo forumaši"!!!

edom2606
27.07.2009., 08:47
# fuad
# tulipann

Izvinjavam se zbog mog "tona" koji stvarno nije bio primjeren ovoj raspravi. Pitate kad sam cuo kad je neki vehabija raznio kafic, nisam jos, ali sjetite se slucaja iz Konjica kad je BEZ RAZLOGA pobijena porodica za katolicki Bozic (ubica je pripadnik vehabijskog pokreta), sudskog procesa momcima iz Hadžica kod kojih je pronadjeno eksploziva dovoljno da raznesu pola Hadzica (takodje vehabije) itd. Moj opis prosjecnog pripadnika vehabijskog pokreta vrijedi za njih 90%, jer ih dosta poznajem, i kakvi su bili prije i kakvi su sad. Bolje je reci da sam ih poznavao jer ja nisam vise dovoljno mummin da bi mi nazvali selam. Imam i slucaj u bliskoj porodici, tako da dosta stvari vidim iz prve ruke. U svakom slucaju, ako su nasli svoj smisao postojanja kroz vehabizam/selefizam, neka im je sa srecom, ali mene interesuje ona recenica zbog koje sam i reagovao juce: "... kad krene, bicete prvi sa kojima cemo se obracunati..."

www.bh-dawa.com
27.07.2009., 09:24
za #edom2606
to što ti navodiš su koliko vidim insinuacije bez ikakvog osnova.Slučaj Nedžada Topalovića je itekako poznat i nemože se ni u kojem slučaju pripisati skupini ljudi kojoj to ti pokušavač prikačiti.Slučaj Hadžići nikad čuo mada poznajem većinu tih ljudi jer sam radio dvije godine u Hadžićima na prikupljanju municije sa osiromašenim uranijumom i da se desilo nešto slično tome javnost bi vjerovatno bila pobliže upoznata sa tim činjenicama koje ti iznosiš.Biće prije da si se zamjerio nekom od "selefija" pa si možda upozoren da to ne radiš,jer koliko je poznato to je skupina u kojoj ljudi i te kako pritječu u pomoć jedni drugima pa si se možda pobojao za sebe te stoga sada na njih (nas) osipaš drvljem i kamenjem.Trebaš da se stidiš svojih stavova,jer si pretpostavljam jedan od onih klasičnih Bošnja koji jedva čekaju da poslije Ramazana dođe Bajram kako bi se u nekom od bircuza "ukok'o k'o majka" tvrdeći kako si ti u srcu bolji musliman od drugih...

tulipann
27.07.2009., 09:56
za #edom2606
to što ti navodiš su koliko vidim insinuacije bez ikakvog osnova.Slučaj Nedžada Topalovića je itekako poznat i nemože se ni u kojem slučaju pripisati skupini ljudi kojoj to ti pokušavač prikačiti.Slučaj Hadžići nikad čuo mada poznajem većinu tih ljudi jer sam radio dvije godine u Hadžićima na prikupljanju municije sa osiromašenim uranijumom i da se desilo nešto slično tome javnost bi vjerovatno bila pobliže upoznata sa tim činjenicama koje ti iznosiš.Biće prije da si se zamjerio nekom od "selefija" pa si možda upozoren da to ne radiš,jer koliko je poznato to je skupina u kojoj ljudi i te kako pritječu u pomoć jedni drugima pa si se možda pobojao za sebe te stoga sada na njih (nas) osipaš drvljem i kamenjem.Trebaš da se stidiš svojih stavova,jer si pretpostavljam jedan od onih klasičnih Bošnja koji jedva čekaju da poslije Ramazana dođe Bajram kako bi se u nekom od bircuza "ukok'o k'o majka" tvrdeći kako si ti u srcu bolji musliman od drugih...

Cudne si mi naobrazbe, ima ovdje teksta za milion odgovora. Odabrah samo jedan koji bode oci. Ako ste vjernik gospodine, kako to da na kraju koristite ovaj izraz koji je jako vulgaran??? Ja ne mogu ni da izgovorim !!! Ovo mi lici na neki street slang. Molim da obratis paznju na svoje izrazavanje.

Svima nam je jasno da mi nismo ovdje da odredjujemo ko je bolji musliman, a ko nije. Nismo ni oni koji upucujemo na pravi put.

@edom2606 je skontao da je pogrijesio, izvinuo se. Ja prihvacam izvinjenje, hvala !!!

kontraspijunaza
27.07.2009., 10:17
S opceg ka konkretnom: moj prvi odgovor se odnosio na pojavu ''vehabizma'' u bosanskom kontekstu, kao sto sam i napisao. O teoloskom kontekstu niti pokretu kao takvom nemam namjeru pisati, jer su odgovori vec dati. Poredjenje sa ustasama i cetnicima stoji u onoj mjeri u kojoj stoji masakriranje zarobljenika na Vozuci u maniru najcrnjih cetnicko-ustaskih zlocinaca od pripadnika jedinice mudzahedina. U tom smislu su protivteza cetnicko-ustaskim pokretima.

Vecina tih momaka (jer je starosna dob ove skupine uglavnom izmedju 16 i 35) su naivni (bar sto se tice njihovog nesnalazenja u okvirima manipulacije i klasicnog obavjestajnog rada) i lose obrazovani (misli se na opce obrazovanje, ne vjersko obrazovanje!). Manjina koja je odlicno obrazovana (magistri i doktori nauka) nisu nikakav sigurnosni problem, mada u nekim slucajevima lahko potpadaju pod utjecaj razlicitih obavjestajnih skupina. Najveci problem vehabijskog pokreta u Bosni je neprihvatanje i nerazumijevanje politicke realnosti: Bosna je sekularna, multikulturalna, multiregijska drzava sa ugradjenim mehanizmima za borbu protiv zala kao sto su seksualno iskoristavanje maloljetnika, incest, ugovoreni brakovi, osporavanje prava zena, itd. Vehabijski pokret tezi (kao sto i ostali fundamentalizmi teze, npr. cetnicki ili ustaski u uspostavljanju velike srbije i hrvatske) uspostavljanju sistema koji odgovara iskljucivo njima, tj. serijatske drzave bez obzira na katastrofalne politicke posljedice te ideje u bosanskoj realnosti. S bosanskom serijatskom drzavom, nestalo bi Bosne kao sekularne drzave u medjunarodno priznatim granicama, a ideje velikosrpstva i velikohrvatstva bi konacno dosle na svoje i finalizirale ideju koja je nastala prije par stoljeca. Dakle, gubitnici bi bili iskljucivo muslimani, koji bi bili svedeni na vecinu unutar te serijatske drzave, ali na manjinu unutar prostora Bosne kao drzave. Genocid nad muslimanima Podrinja i drugih dijelova Bosne bi bio zaboravljen, a Bosna bi bila izbrisana s mape kao drzava.

Ovaj pokret (u politickom i drustvenom smislu) je previse iskljuciv, toliko da se ne moze primijeniti u bosanskim okvirima multikulturalnosti i multirelgijskog dijaloga. Vehabije ne zagovaraju dijalog: oni napustaju dijalog kad dogma izgubi pred realnoscu. Iz ovih razloga je ovaj pokret u politickom smislu pokret gubitnika.

U vjerskom smislu: svi imaju pravo na prakticiranje religije. Sve dok ne nanose nikakvu stetu drugima, i ne ogranicavaju druge u ispoljavanju njihovih vjerskih prava i sloboda.

www.bh-dawa.com
27.07.2009., 11:00
za #edom2606
to što ti navodiš su koliko vidim insinuacije bez ikakvog osnova.Slučaj Nedžada Topalovića je itekako poznat i nemože se ni u kojem slučaju pripisati skupini ljudi kojoj to ti pokušavač prikačiti.Slučaj Hadžići nikad čuo mada poznajem većinu tih ljudi jer sam radio dvije godine u Hadžićima na prikupljanju municije sa osiromašenim uranijumom i da se desilo nešto slično tome javnost bi vjerovatno bila pobliže upoznata sa tim činjenicama koje ti iznosiš.Biće prije da si se zamjerio nekom od "selefija" pa si možda upozoren da to ne radiš,jer koliko je poznato to je skupina u kojoj ljudi i te kako pritječu u pomoć jedni drugima pa si se možda pobojao za sebe te stoga sada na njih (nas) osipaš drvljem i kamenjem.Trebaš da se stidiš svojih stavova,jer si pretpostavljam jedan od onih klasičnih Bošnja koji jedva čekaju da poslije Ramazana dođe Bajram kako bi se u nekom od bircuza "ukok'o k'o majka" tvrdeći kako si ti u srcu bolji musliman od drugih...

Cudne si mi naobrazbe, ima ovdje teksta za milion odgovora. Odabrah samo jedan koji bode oci. Ako ste vjernik gospodine, kako to da na kraju koristite ovaj izraz koji je jako vulgaran??? Ja ne mogu ni da izgovorim !!! Ovo mi lici na neki street slang. Molim da obratis paznju na svoje izrazavanje.

Svima nam je jasno da mi nismo ovdje da odredjujemo ko je bolji musliman, a ko nije. Nismo ni oni koji upucujemo na pravi put.

@edom2606 je skontao da je pogrijesio, izvinuo se. Ja prihvacam izvinjenje, hvala !!!
Po čemu je to moja naobrazba čudna i šta je to u mome tekstu što bode oči?Vjernik jesam,hvala Allahu i molim ga za uputu za sve ljude dobre volje.Ne znam koji je to izraz u mom tekstu "vulgaran" i s obzirom da ti koliko vidim sebe smatraš obrazovanim,zamolio bih te da mi pojasniš definiciju riječi "vulgaran" i kako da ja ubuduće izgovaram to što ti i takvi kao ti (vjerovatno pobornici Sarajevske gay parade koja se zahvaljujući ovakvima kao "mi" nije održala,niti će,inšAllah),dakle zamolio bih te da mi pojasniš kako da ubuduće izgovaram ono što ti nemožeš ni da izgovoriš od tog tvog famoznog uličnog govora koji mi pripisuješ.Istina je da je Allah s.v.t.a. taj koji upućuje i samo On zna šta je u čijem srcu.Ovo je samo poziv ka uputi tebi i svima onima koji na bilo koji način pokušavaju da šire islamofobiju na ovim prostorima na ovaj ili onaj način.
Bojte se Allaha s.v.t.a. jer kao što kaže Poslanik Muhammed s.a.v.s.:"Zar će čovjek i zbog čega drugog biti bačen u vatru osim što će biti bačen zbog svog jezika (u nekim predajama stoji i zbog polnog organa).Nemoj samo reći i da je prenošenje hadisa "vulgarno".

ummagumma
27.07.2009., 11:31
za #edom2606
to što ti navodiš su koliko vidim insinuacije bez ikakvog osnova.Slučaj Nedžada Topalovića je itekako poznat i nemože se ni u kojem slučaju pripisati skupini ljudi kojoj to ti pokušavač prikačiti.Slučaj Hadžići nikad čuo mada poznajem većinu tih ljudi jer sam radio dvije godine u Hadžićima na prikupljanju municije sa osiromašenim uranijumom i da se desilo nešto slično tome javnost bi vjerovatno bila pobliže upoznata sa tim činjenicama koje ti iznosiš.Biće prije da si se zamjerio nekom od "selefija" pa si možda upozoren da to ne radiš,jer koliko je poznato to je skupina u kojoj ljudi i te kako pritječu u pomoć jedni drugima pa si se možda pobojao za sebe te stoga sada na njih (nas) osipaš drvljem i kamenjem.Trebaš da se stidiš svojih stavova,jer si pretpostavljam jedan od onih klasičnih Bošnja koji jedva čekaju da poslije Ramazana dođe Bajram kako bi se u nekom od bircuza "ukok'o k'o majka" tvrdeći kako si ti u srcu bolji musliman od drugih...


Ovo je stav na kojeg uvijek naiđem kod "pravovjernih"....

a) ako nisi kao mi, onda si ... (napiši bilo šta)
b) od vas narod zazire, ali vas ne boji; ako vi, "pravovjerni" imate namjeru da distriburate strah onda ste sebi učinili najveću nevolju i ostaćete trajno neshvaćeni (u bilo kojoj sredini, pa i ovoj u BiH)
c) Niko se ne "osipa drvljem i kamenjem"... ovde učesnici Foruma nagađaju u najvećoj mjeri (poput mene što nagađam), jer se o "vama" ništa ne zna ili skoro ništa ne zna (opet je do "vas", a od "nas" se vidi interes da saznamo)
d) Koliko žeite tolerisati alkohol za Bajram, toliko će tolerisati sredina i vašu "pavovjernost"; to sa pederima ste sebi načinili veliku štetu, i koliko vidim iz tvojih riječi, ako Bog da, opet ćete sebe nahakaretiti plitkom pameću.

Dečko, zagazio si u duboku vodu, a ovdje je klizavije nego što se može učiniti u prvi mah (drugim riječima, samo ti nastavi sa veleumnim razdvajanjem na crno-bijelo, pa ćemo opet doći na to da nam se tema zaključa).

tulipann
27.07.2009., 11:35
www.bh-dawa.com napisao "Po čemu je to moja naobrazba čudna i šta je to u mome tekstu što bode oči?Vjernik jesam,hvala Allahu i molim ga za uputu za sve ljude dobre volje.Ne znam koji je to izraz u mom tekstu "vulgaran" i s obzirom da ti koliko vidim sebe smatraš obrazovanim,zamolio bih te da mi pojasniš definiciju riječi "vulgaran" i kako da ja ubuduće izgovaram to što ti i takvi kao ti (vjerovatno pobornici Sarajevske gay parade koja se zahvaljujući ovakvima kao "mi" nije održala,niti će,inšAllah),dakle zamolio bih te da mi pojasniš kako da ubuduće izgovaram ono što ti nemožeš ni da izgovoriš od tog tvog famoznog uličnog govora koji mi pripisuješ.Istina je da je Allah s.v.t.a. taj koji upućuje i samo On zna šta je u čijem srcu.Ovo je samo poziv ka uputi tebi i svima onima koji na bilo koji način pokušavaju da šire islamofobiju na ovim prostorima na ovaj ili onaj način.
Bojte se Allaha s.v.t.a. jer kao što kaže Poslanik Muhammed s.a.v.s.:"Zar će čovjek i zbog čega drugog biti bačen u vatru osim što će biti bačen zbog svog jezika (u nekim predajama stoji i zbog polnog organa).Nemoj samo reći i da je prenošenje hadisa "vulgarno".
---------------------

Mladi gospodine, molim da se vratite jedan post unazad. Obratite paznju na zadnju liniju .... majka.
Ispocetka, fin, ono na kraju ova rijec.

Da sada malo, kako se ono kaze vazim i ja.
Ako tako poznajes islam, kako to da ti je promaklo ono, da ce na sudnjem danu progovoriti svaki dio tijela, i svjedociti svom gospodaru.

Cuvaj se da te ne izda jezik, jer ces biti pitan budi siguran.
Tako sa bozijom pomoci, ruke ce tvoje da zbore, za sve one dove koje si proucio, i sva dobra dijela koja si pocinio.

Na kraju, ne uvlaci sada gay parade, to je za jedne druge teme.
Ja nikada ne mogu recu da sam bolji musliman od tebe, boze sacuvaj. Rekoh gore da nismo tu da odredjujemo ko je bolji, ko nije.

Zelim da ovo izmedju mene i tebe, stane ovdje, ne zelim daljne rasprave.Vrati se na temu, i napisi nesto za sve.

Pozdrav,

Tulip

www.bh-dawa.com
27.07.2009., 12:37
za #edom2606
to što ti navodiš su koliko vidim insinuacije bez ikakvog osnova.Slučaj Nedžada Topalovića je itekako poznat i nemože se ni u kojem slučaju pripisati skupini ljudi kojoj to ti pokušavač prikačiti.Slučaj Hadžići nikad čuo mada poznajem većinu tih ljudi jer sam radio dvije godine u Hadžićima na prikupljanju municije sa osiromašenim uranijumom i da se desilo nešto slično tome javnost bi vjerovatno bila pobliže upoznata sa tim činjenicama koje ti iznosiš.Biće prije da si se zamjerio nekom od "selefija" pa si možda upozoren da to ne radiš,jer koliko je poznato to je skupina u kojoj ljudi i te kako pritječu u pomoć jedni drugima pa si se možda pobojao za sebe te stoga sada na njih (nas) osipaš drvljem i kamenjem.Trebaš da se stidiš svojih stavova,jer si pretpostavljam jedan od onih klasičnih Bošnja koji jedva čekaju da poslije Ramazana dođe Bajram kako bi se u nekom od bircuza "ukok'o k'o majka" tvrdeći kako si ti u srcu bolji musliman od drugih...


Ovo je stav na kojeg uvijek naiđem kod "pravovjernih"....

a) ako nisi kao mi, onda si ... (napiši bilo šta)
b) od vas narod zazire, ali vas ne boji; ako vi, "pravovjerni" imate namjeru da distriburate strah onda ste sebi učinili najveću nevolju i ostaćete trajno neshvaćeni (u bilo kojoj sredini, pa i ovoj u BiH)
c) Niko se ne "osipa drvljem i kamenjem"... ovdje učesnici Foruma nagađaju u najvećoj mjeri (poput mene što nagađam), jer se o "vama" ništa ne zna ili skoro ništa ne zna (opet je do "vas", a od "nas" se vidi interes da saznamo)
d) Koliko žeite tolerisati alkohol za Bajram, toliko će tolerisati sredina i vašu "pavovjernost"; to sa pederima ste sebi načinili veliku štetu, i koliko vidim iz tvojih riječi, ako Bog da, opet ćete sebe nahakaretiti plitkom pameću.

Dečko, zagazio si u duboku vodu, a ovdje je klizavije nego što se može učiniti u prvi mah (drugim riječima, samo ti nastavi sa veleumnim razdvajanjem na crno-bijelo, pa ćemo opet doći na to da nam se tema zaključa).
Ko je pravovjeran a ko nije,taj sud pripada Allahu:
a)ako nisi kao mi,onda si...(čista laž i potvora koju sam spreman uvijek dokazati),
b)šta ti je dokaz da narod od nas zazire,zar mi i sami nismo dio ovog naroda i čime mi to namjeravamo da distribuiramo strah ovdje (da možda nećeš da nas pripišeš četničkom ravnogorskom pokretu pošto imamo brade kao i oni) i za ovo bih molio dokaz,
c)možda ti nagađaš ili tebi slični na ovom forumu,ono što ja iznosim mogu u svakom momentu da potkrijepim činjenicama,i vjerujem da nikada nisi smogao hrabrosti čak ni da priđeš na lijep način,kako je dostojno jednog čovjeka ,nekome od tih ljudi koje ti nazivaš "pravovjernima" i da se bliže upoznaš sa njim,porazgovaraš ne bi li jednom tvoj "prosvijetljeni um" nešto saznao o toj skupini ljudi već zaključke donosiš i vadiš profil na osnovu rijetkih pojedinaca kojih se i mi sami odričemo,
d)Alkohol za Bajram i mimo Bajrama je Allah s.v.t.a. zabranio ne samo muslimanima već svim ljudima samo je pitanje koliko će se ko toga pridržavati a o štetnostima koje donosi alkohol ne moramo ni govoriti a takođe je zabranio i homoseksualizam,čak je i jedan kompletan narod uništio zbog toga što se bio odao razvratu (homoseksualizmu),što su naše "plitke pameti" davno dokučile,

i na kraju ti želim reći da mi je samo bitno da Allahova riječ (istina) bude gornja pa taman se pozatvarale sve teme na svim forumima ovoga svijeta...

spinoza
27.07.2009., 14:21
Već sam naveo jednom ali ponavljam,problem svih desnčarskih skupina je beskrajno traganje za "čistoćom". Tako da ti "čisti" jesu problem ali problem sigornosno obavještajnih službi.
Ono što me stvarno nervira a neki forumaši na tome inisistiraju je obrazovanost vehabija.Da ,o obrazovanosti"općoj" se govori u državi u kojoj je ponavljam najgledanija tel Pink,Obn,,,u kojoj su ikone Ceca,Brena,Seka.............u kojoj je turbo folk nacionalna odrednici. Prosječan "vehabija" je obrazovan kao i drustvo u kojem živi.Da,glup je i primitivan kao i ostatak naroda kojem pripada.

Za "davu" mogu reći da samo prebroji koliko mu je floskula i općih mjesta u postu.
Posto ima link"dava" što bi valjda u prevodu značilo misionarstvo mogu mu savjetovati da se kloni floskula i velikih riječi koje inače koristi misionari ideologija.
Na tvoju žalost umjesto razbijanja predrasuda tvoji postovi i postovi nekolicine forumasa samo potvrđuju predrasude.
Većina forumaša na ovom forumu pokusava razbiti predrasude o toj grupaciji,na to nas je ponukalo ubistvo mlodog i divnog dječaka Magdija Dizdarevića.


I jos jednom da se osvrnem na teze,koje zaista jesu nebuloze,ispričavan se forumašima na teškim riječima.
"Vehabije" predstavljaju problem i prijetnju za sekularnu drzavu. Slažem se ,isto koliko i Marsovci,mozda malo manje.
Govorimo o marginalnoj vjerskoj grupi,a vec napomenuh da za promjenu ustava treba podrska 75 posto građana BiH I SVIH NJENI NARODA.
Tako da se nadam da smo sa ovakvim izjavama i strahovima završili na ovoj temi.

ummagumma
27.07.2009., 14:40
d)Alkohol za Bajram i mimo Bajrama je Allah s.v.t.a. zabranio ne samo muslimanima već svim ljudima samo je pitanje koliko će se ko toga pridržavati a o štetnostima koje donosi alkohol ne moramo ni govoriti a takođe je zabranio i homoseksualizam,čak je i jedan kompletan narod uništio zbog toga što se bio odao razvratu (homoseksualizmu),što su naše "plitke pameti" davno dokučile,

i na kraju ti želim reći da mi je samo bitno da Allahova riječ (istina) bude gornja pa taman se pozatvarale sve teme na svim forumima ovoga svijeta...


ZA alkohol se posve slažemo. Nikome nije donio dobro osim za ispiranje rana i dezinfekciju.
No, ja sam naučio da je Bog velik!
Naučio sam da je širok prema svojim robovima ako mu iskazuju zahvalnost i iskrenu privrženost.
Naučio sam da je velik i prema onima koji učine pokoji grijeh..
Jesam li pogriješio ili sam krivo naučio.
Naučio sam da Bog prašta grijehe i nagrađuje dobro dobrim.
Da li negdje griješim?

Pitanje: Da li misliš da će Svevišnji poslati u Džehenem jednog pravoslavnog ili katoličkog svećenika ili jednoj jevreja-Rabina koji su cijeli život posvetili božijoj službi, činili dobro i umrli sa Božijim imenom na usnama?

Da li misliš da će drastično biti kažnjana svaka pogrešna misao, odstupanje od hadisa ili Ajeta?

Dali će baš svaki narkoman završiti u Džehenemu ili će mu nešto biti oprošteno? Prostitka, lezbijka...sitni kradljivac, naši političari - lažovi.. hoće li svi gorjeti paklenom vatrom....

I još se u nečemu slažemo - samo neka ostane Allahova zadnja! Samo se uzdržite od svojih prosudbi o drugima, pogotovo onih kojima nazivate druge muslimane manje vrijednim ili manje ispravnim (ovo je također neka vrsta generalizacije koja je "razvikana" i vezana za učenje i doktrinu "najispravnijih").

Dakle, ako ostane Allahova ZADNJA, mi možemo živjeti u savršenom suživotu. Onda kada se počnemo petljati jedni drugima u život i jedni druge ocjenjivati i procjenjivati.. tada nasteje problem. I to veliki.

Samo neka ostane Allahova zadnja... to je najbolje što si rekao.

Hvala na javljanju...
Ummagumma

www.bh-dawa.com
27.07.2009., 14:48
[quote="spinoza"]Već sam naveo jednom ali ponavljam,problem svih desnčarskih skupina je beskrajno traganje za "čistoćom". Tako da ti "čisti" jesu problem ali problem sigornosno obavještajnih službi.
Ono što me stvarno nervira a neki forumaši na tome inisistiraju je obrazovanost vehabija.Da ,o obrazovanosti"općoj" se govori u državi u kojoj je ponavljam najgledanija tel Pink,Obn,,,u kojoj su ikone Ceca,Brena,Seka.............u kojoj je turbo folk nacionalna odrednici. Prosječan "vehabija" je obrazovan kao i drustvo u kojem živi.Da,glup je i primitivan kao i ostatak naroda kojem pripada.

Za "davu" mogu reći da samo prebroji koliko mu je floskula i općih mjesta u postu.
Posto ima link"dava" što bi valjda u prevodu značilo misionarstvo mogu mu savjetovati da se kloni floskula i velikih riječi koje inače koristi misionari ideologija.
Na tvoju žalost umjesto razbijanja predrasuda tvoji postovi i postovi nekolicine forumasa samo potvrđuju predrasude.
Većina forumaša na ovom forumu pokusava razbiti predrasude o toj grupaciji,na to nas je ponukalo ubistvo mlodog i divnog dječaka Magdija Dizdarevića.

za spinozu:Nebuloze su tvoji komentari i komentari tebi sličnih.Ponavljam da trebate da upoznate nekoga od tih ljudi koje nazivate "vehabijama" a kojima je pripadao i naš brat Magdy,bar tako pokazuje snimak sa njegove dženaze.Tek kada dobro upoznate bar jednu omanju skupinu tih ljudi steći ćete pravo da govorite o njima a ne ovako "z'brda-z'dola" da kritizirate ljude samo zato što se ne slažete sa njihovim izgledom ili šta znam već,ideologijom,načinom razmišljanja i sl.Svakako vam takvima kakvi jeste (bar sudeći po ovome što pišete) i trebaju raznorazni četnički i slični pokreti jer će izgleda tek vađenje njihovih kama iza pojasa i novo klanje koje se sprema Bošnjačkom korpusu da vas malo dozove pameti kako biste shvatili da su vam trenutno jedino "vehabije" garancija da četnička razjarena banda neće više moći tek tako da kolje i pali kao što je to radila do prije par godina.

www.bh-dawa.com
27.07.2009., 15:17
odgovor za Ummagumma:

Pitanje: Da li misliš da će Svevišnji poslati u Džehenem jednog pravoslavnog ili katoličkog svećenika ili jednoj jevreja-Rabina koji su cijeli život posvetili božijoj službi, činili dobro i umrli sa Božijim imenom na usnama?-Nije dovoljno samo vjerovati,puno je bitnije od toga ispravno vjerovati.Dolaskom Božijeg Poslanika Muhammeda s.a.v.s.,dokinuto je sve ono što je objavljeno prije toga a mi smo dužni u to vjerovati onako kako to Kur'an tumači.Kada su jedne prilike postavili slično pitanje Poslaniku s.a.v.s. on je odgovorio:"Kada bi se Musa a.s.(Mojsije) sada pojavio među nama ne bi imao ništa drugo osim da slijedi ovo sa čim sam ja došao",

Da li misliš da će drastično biti kažnjana svaka pogrešna misao, odstupanje od hadisa ili Ajeta?-Što se tiče misli za nju čovjek neće biti pitan niti kažnjavan,to su samo šejtanske vesvese (došaptavanja) a na drugi dio ti ne bih sa sigurnošću znao dati odgovor osim da je u Islamu dovoljno da se čovjek iskreno pokaje za učinjeni grijeh i da se više ne vrati na njega pa će mu;inšAllah,biti oprošteno osim da Allahu učini širk (pripiše druga),što nažalost ovi svećenici koje si pobrojao u prvoj skupini uveliko čine.Naime oni tvrde da je Allah sebi rodio dijete isl. što je svakako netačno i što Allah s.v.t.a. negira u suri Ihlas (Kulhuvallahu ehad)...

Dali će baš svaki narkoman završiti u Džehenemu ili će mu nešto biti oprošteno? Prostitka, lezbijka...sitni kradljivac, naši političari - lažovi.. hoće li svi gorjeti paklenom vatrom....-Na ovo sam pitanje već gore dao odgovor a Allah opet najbolje zna.

spinoza
27.07.2009., 15:23
Tvoje poimanje Islama mi je impresivno i zanimljivo poput gledanje predstave Sulajmana Kupusovića i slušanje Dine Merlina u istom trenutku.
Takvo loše mišljenje o religiji i Bogu nije imao ni Lenjin.
Ali bez obzira na to,zalazem se za da imas ista prava kao i svaki drugi građanin BiH. Meni ne smeta tvoja brada,tvoj način oblačenja-dapače to mi je simpatično.
Jezim se na tvoje poimanje Islama,kome pripadam i koga volim.Ali jezim se i ja na poimanje teatra Sarajevskih dramskih radnika,pa se zalazem i za njihova gradjanska prava.

www.bh-dawa.com
27.07.2009., 15:38
Tvoje poimanje Islama mi je impresivno i zanimljivo poput gledanje predstave Sulajmana Kupusovića i slušanje Dine Merlina u istom trenutku.
Takvo loše mišljenje o religiji i Bogu nije imao ni Lenjin.
Ali bez obzira na to,zalazem se za da imas ista prava kao i svaki drugi građanin BiH. Meni ne smeta tvoja brada,tvoj način oblačenja-dapače to mi je simpatično.
Jezim se na tvoje poimanje Islama,kome pripadam i koga volim.Ali jezim se i ja na poimanje teatra Sarajevskih dramskih radnika,pa se zalazem i za njihova gradjanska prava.
Neznam po čemu je to moje poimanje Islama tako katastrofalno pa bih te zamolio da mi to podrobno pojasniš inače ću tvoj komentar smatrati uvredom.Na osnovu čega si ti dragi brate došao do zaključka da ja imam loše mišljenje o Bogu (Estagfirullah),jer ako išta znaš o Islamu trebalo bi da ti bude jasno da je "loše mišljenje o Bogu" čin koji čovjeka sistemom automatizma izvodi iz vjere.http://www.**********.ba/forum/Smileys/classic/mashaAllah.gif

edom2606
27.07.2009., 16:28
Nisam htjeo, ali ne mogu da izdrzim, a da se ne ukljucim u duel "spinoza vs. www.bh-dawa.com (http://www.bh-dawa.com)". Obadvojica ste u pravu, prvi zbog zalaganja za toleranciju i jednakopravnost svih vjera, sekti i dr.koja nam je zakonom garantovana, ali u praksi imamo jednu vjeru koja je "ravnopravnija" od drugih, zavisno u kojem djelu zemlje zivite, a drugi po pravilnoj detekciji moralnog sunovrata naseg drustva gdje je okretanje vjeri i pravilno tumacenje vjerskih postulata takodje jedna od prihvatljivijih opcija. Sta je pravilno tumacenje i cije je tumacenje pravilnije, to ne znamo mi, to ce cemo saznati na onom svijetu. I sam sam protiv laznih vrijednosti koje nam se serviraju putem raznih medija (Pink, OBN, BN, Alfa itd), ali mislim da tumacenje Islama na nacin kako ga vehabije tumace je kontraproduktivan u ovom momentu u BiH ali i sire. Takodje, tvrdnja da su vehabije jedina brana ponovnom cetnickom divljanju ne stoji, jer ponovo bi se u prvim redovima nasla obicna raja, naravno rame uz rame sa idealistima iz redova vehabija. Oni drugi, da ih nazovem materijalisti iz oba djela populacije bi, naravno ponovo bili logisticari, operativci u komandama, a poslije bi postali ugledni biznismeni, vakifi i druga drustvena "krema".

ummagumma
27.07.2009., 17:39
odgovor za Ummagumma:

Pitanje: Da li misliš da će Svevišnji poslati u Džehenem jednog pravoslavnog ili katoličkog svećenika ili jednoj jevreja-Rabina koji su cijeli život posvetili božijoj službi, činili dobro i umrli sa Božijim imenom na usnama?-Nije dovoljno samo vjerovati,puno je bitnije od toga ispravno vjerovati.Dolaskom Božijeg Poslanika Muhammeda s.a.v.s.,dokinuto je sve ono što je objavljeno prije toga a mi smo dužni u to vjerovati onako kako to Kur'an tumači.Kada su jedne prilike postavili slično pitanje Poslaniku s.a.v.s. on je odgovorio:"Kada bi se Musa a.s.(Mojsije) sada pojavio među nama ne bi imao ništa drugo osim da slijedi ovo sa čim sam ja došao"


Prije svega Bog je jedan!
Jasno je da slijedom pojavljivanja i objava, Vjerovjesnik Muhamed došao nakon Mojsija, pa bi inkluzijom lako došli do zaključka da bi se Mojsije (vjerujući u istog Boga) podredio objavi koja je došla u vrijeme Vjerovjesnika Muhameda.
Ali, u realnom životu, milijarede ljdi nisu prihvatile ovu logiku. Nastavili su vjerovati u Mojsija, poruke koje je on donio, nastavili su vjerovati u Isusa, njegovu žrtvu i uskrsnuće.

Kako vi posmatrate pripadnike drugih vjera? Da li smatrate da su oni u zabludi?
Kako milijarde ljudi mogu "NEISPRAVNO VJEROVATI"? Ako je očigledno da vjeruju u jednog Boga u kojeg i ja vjerujem, samo se njemu obraćaju drugim imenom, drugim jezikom, pohode hramove koji nisu džamije i drugčije su odjeveni? Kako ih možemo nazvati da su NEISPRAVNI VJERNICI?

Iako su mnogi među njima zaista iskreni, da li stvarno vjerujete da će IPAK biti kažnjeni džehenemskom vatrom?

ahmet.sabo
27.07.2009., 17:57
bh-dawa, nemam namjeru sa tobom raspravljati, to sto ti pricas nema veze sa islamom. Tvrdis za sebe da si 100% vjernik, a ne bi smio (jer samo Bog zna jesi li ili nisi), za druge govoris da su u zabludi, a nisi ti taj koji sudi o tome, vrijedjas forumase, njihove familije i obrazovanje, a sam si gotovo nepismen, sto se jasno vidi iz tvog pisanja (ako se to tako moze nazvati). Tvrdis da su vehabije najobrazovaniji ljudi u ovom drustvu - smijesno.
A za spinozu, sa nekim stavovima bih se i mogao sloziti, ali u sustini previse filozofiras i grijesis u nekim premisama. Posebno je pogresno tvoje shvatanje da su vehabije bezopasne u politickom smislu (pa spominjes ustavni poredak). Ako se sjetis jednog od njih, zvao se Jusuf Barcic, navodim ga samo kao primjer, to ti je slika i prilika koliko oni postuju ustav i zakone ove zemlje. Taj covjek je svjesno prekrsio desetine zakona ove drzave i skoro do sukoba doveo gdje god se pojavio. Ne kazem da su svi teroristi, ali i u tom smisli najveca opasnost dolazi upravo iz njihovih redova. Jer oni smatraju, poput ovog dawe, da su samo oni na Allahovom dz.s. putu i da smo svi mi ostali u zabludi, da se njih ne ticu ovozemaljski zakoni, jer imaju oni sveti itd. Ako ti ne vidis da je takav pokret prijetnja i opasnost za Bosnjake, onda ti ja ne mogu pomoci.

spinoza
27.07.2009., 18:03
Dava da odmah kazem da nemam nista protiv načina na koji ti upražnjavas vjeru. To je tvoja privatna stvar,kako vjerujes,ili da li uopće vjerujes.
Neću se ponavljati ali da jos jednom kaze da me uopće ne interesuje tvoj fizčki izgled kao ni način odjevanja tebe i tvoje porodice.

Tvoje poimanje Islama mogu sa sigurnošću reći ima vrlo malo veze sa Abdul Vehabom.Zasto i kako mogu to tvrditi sa sigurnošću?
Vrlo jednostavno,samo pogled na godinu rođenja dotičnog svjedoči o tome.U tom momentu nije bilo diktature moderne
Način promišljanja tvoj i tvojih istomišljenika je klasičan modernistčki.Ta bezobrazluk čovjeka postmoderne da tumači povjest iz danasnje perspektive je strasna.
Pogledaj Troju,i vidjećes da oni poimaju Staru Grčku na isti način kao što ti poimas poslanika.a.s.
Kao da si živio sa poslanikom i kao da svjedok te epohe.

Druga stvar je susret Islama,tj bolje reći Muslimana sa ideologijom kao takvom. Ti dragi prijatelju govoris kao misionar bilo koje ideologije.
Ali problem je sto Islam nije ideologija,i povratak "izvornom" Islamu je bijeg od ideologije

egi
27.07.2009., 18:04
Ummagumma, brate dragi ti kao da si (bez uvrede), juče počeo čitati knjige o Islamu. Ako si musliman i vjeruješ u Božije objave, ne možeš ti po svome krojiti mjeru koja ti odgovara i da izbacuješ i uvodiš stvari koje tebi odgovaraju ili ne. Što bi jedan moj prijatelj rekao "ja ću sebi napraviti bajram kada ja budem mogao". Ako bajram pada u određeni datum, ne možeš ga ti po svojoj volji pomjerati.

Ako ti u islamskim knjigama piše da Bog NEMA sina i da njemu niko nije ravan, zar ti iskreno misliš da neko ne čini grijeh ako Mu pripisuje sina i stavlja ga maltene na istu vrijednost. Ako se neko moli raznim svecima, a u Islamu se izričito kaže da se Bogu ne pripisuje niko ravan i da se samo Njemu smije klanjati, šta misliš je li ispravan način na koji ostale religije svijeta upražnjavaju vjeru?
Ako se u Islamu kaže da se ne pije alkohol, ne jede svinjetina, šta misliš je li u redu to što bosanski muslimani i ostatak svijeta radi?
Ako je zabranjeno obožavanje kipova, ikona slika, misliš li da su nemuslimani možda ipak u pravu jer to njima njihova vjera dozvoljava? Ako je Bog jedan, i ako ti vjeruješ da je On poslao Muhameda s.a.v.s na zemlju da objavi Kur'an i da uči ljude da je Islam JEDINA vjera koja će biti priznata na Sudnjem danu i da su sljedebenici knjige kjafiri, čemu onda dvojba?

Ako u Kur'anu piše da se ljudima pričinilo da je Isa a.s. uzdignut sa krsta i da su ljudi pogrešno interpretirai njegovo tumačenje kao i tumačenje Muse a.s., šta ti nije jasno? Naše je da vjerujemo u ono što nam je objavljeno a Allah najbolje zna.

ummagumma
27.07.2009., 18:25
Ummagumma, brate dragi ti kao da si (bez uvrede), juče počeo čitati knjige o Islamu. Ako si musliman i vjeruješ u Božije objave, ne možeš ti po svome krojiti mjeru koja ti odgovara i da izbacuješ i uvodiš stvari koje tebi odgovaraju ili ne. Što bi jedan moj prijatelj rekao "ja ću sebi napraviti bajram kada ja budem mogao". Ako bajram pada u određeni datum, ne možeš ga ti po svojoj volji pomjerati.

Ako ti u islamskim knjigama piše da Bog NEMA sina i da njemu niko nije ravan, zar ti iskreno misliš da neko ne čini grijeh ako Mu pripisuje sina i stavlja ga maltene na istu vrijednost. Ako se neko moli raznim svecima, a u Islamu se izričito kaže da se Bogu ne pripisuje niko ravan i da se samo Njemu smije klanjati, šta misliš je li ispravan način na koji ostale religije svijeta upražnjavaju vjeru?
Ako se u Islamu kaže da se ne pije alkohol, ne jede svinjetina, šta misliš je li u redu to što bosanski muslimani i ostatak svijeta radi?
Ako je zabranjeno obožavanje kipova, ikona slika, misliš li da su nemuslimani možda ipak u pravu jer to njima njihova vjera dozvoljava? Ako je Bog jedan, i ako ti vjeruješ da je On poslao Muhameda s.a.v.s na zemlju da objavi Kur'an i da uči ljude da je Islam JEDINA vjera koja će biti priznata na Sudnjem danu i da su sljedebenici knjige kjafiri, čemu onda dvojba?

Ako u Kur'anu piše da se ljudima pričinilo da je Isa a.s. uzdignut sa krsta i da su ljudi pogrešno interpretirai njegovo tumačenje kao i tumačenje Muse a.s., šta ti nije jasno? Naše je da vjerujemo u ono što nam je objavljeno a Allah najbolje zna.

Baš si mi ovdje naletio, sad mi je pravo merak....

Dakle(n), to u šta Ti vjeruješ i u šta ja vjerujem, to je naša privatna stvar (svakog ponaosob)...

Ono što predstavlja fenomen današnje rasprave je tačka na kojoj ljudi (uključujući i Tebe) daju sebi za pravo da da drugima kažu DA SU U ZABLUDI, DA NE VJERUJU ISPRAVNO itd.

Hej, šta to daje Tebi ili meni pravo da se obratim nekom fratru i kažem mu da on ne veruje ISPRAVNO?

Halo ba, šta je s vama?

Za mene je to važno šta piše u Kuranu, ali SAMO ZA MENE!!!
To meni ne daje pravo (pa makar bio Šejh šejhova, da drugima solim pamet kako su u zabludi i kako ne VJERUJU ISPRAVNO....

Znači, ja ću staviti Kuran Časni sebi na glavu umjesto šešira, te sakupiti nekih 5.000 predanja-hadisa, pa okolo hodati i druge kinjti kako su "zastranili"?

Ma gdje ste vi to sve pokupili, života vam?

egi
27.07.2009., 18:35
Izvini ummagumma, nisam znao da si fratar. :D

Ovako... Ja ne idem okolo i ne solim pamet ni kršćanima, ni jevrejima, budistima, jehovinim svjedocima, marsovcima nego tebi kao muslimanu koji je SAM postavio izvjesno pitanje, a kada mu neko odgovori, izvršava protiv napad sa zamjenom teza "što mi bolan soliš pamet". Pitao si, odgovoreno ti je. Niko te ne PRISILJAVA ne nešto što nećeš, samo ti se OBJAŠNJAVA šta piše u Kur'anu i kako bi SVAKI musliman trebao da se odnosi prema vjeri.
Ako ti to ne smatraš dovoljnim objašnjenjem i ako nećeš da tumačiš vjeru na ovaj način, koji je poslao sam Allah dž.š., to je tvoja privatna stvar. :-*

ummagumma
27.07.2009., 18:36
Nema potrebe osporavati ili potvrđivati svete knjige i svete tekstove.

Pitanje je OTKUDA VAM PRAVO, ODAKLE GA CRPITE da prosuđujete o drugima kako su "neispravni"??

egi
27.07.2009., 18:37
Nema potrebe osporavati ili potvrđivati svete knjige i svete tekstove.

Pitanje je OTKUDA VAM PRAVO, ODAKLE GA CRPITE da prosuđujete o drugima kako su "neispravni"??
Kur'an u ruke pa čitaj. ;)

spinoza
27.07.2009., 18:42
Egi je u pravu kada se obraća ummagumma kao vjerniku. Ali ummagumma postavlja zatim ključno pitanje danasnjeg svijeta otkud nekome pravo da svoju istinu postavi kao jedinu istinu. Sigurana sam da ummagumma ovo ne postavlja kao postmodernistčki problem,već ide-nadam se,kao nečemu što bi bio gradjanski moral. To znači da me bas briga sta netko vjeruje ili da li uopće vjeruje dok ne ugrožava moju slobodu.
Sva različitost vjerovanja,oblačenja i tradicije je dobrodošla. Drago mi je viditi ženu sa zarom,ženu u egzotičnoj kratjoj suknjici.momka sa dugačkom bradom.dečka sa izbušenim nosom i usnama. To bi bilo pravilno razumjevanje grada ili urbane sredine

egi
27.07.2009., 18:56
Egi je u pravu kada se obraća ummagumma kao vjerniku. Ali ummagumma postavlja zatim ključno pitanje danasnjeg svijeta otkud nekome pravo da svoju istinu postavi kao jedinu istinu. Sigurana sam da ummagumma ovo ne postavlja kao postmodernistčki problem,već ide-nadam se,kao nečemu što bi bio gradjanski moral. To znači da me bas briga sta netko vjeruje ili da li uopće vjeruje dok ne ugrožava moju slobodu.
Sva različitost vjerovanja,oblačenja i tradicije je dobrodošla. Drago mi je viditi ženu sa zarom,ženu u egzotičnoj kratjoj suknjici.momka sa dugačkom bradom.dečka sa izbušenim nosom i usnama. To bi bilo pravilno razumjevanje grada ili urbane sredine
Eh sada ću da zvučim kao pokvarena ploča... Ako je naše da vjerujemo u ono šta je napisano, a mi vjerujemo u ono što mi hoćemo da vjerujemo, da li mi onda vjerujemo na način na koji nam je zapovjeđeno ili mi odstupamo od vjere tj. ne vjerujemo?

Ja se slažem da nije poželjno prisiljavati nekoga da pređe na našu vjeru, ali "vehabije" pokušavaju da nauče MUSLIMANE da tumače Islam onako kako je rečeno, i koliko ja znam, ne hodaju okolo po crkvama napadajući popove i parohe niti im "sole pamet" o pravoj vjeri. Slažem se da su u stanju da to urade na grub način i ne mislim da je to ispravno. To je ono na čemu im i ja zamjerim. Zato sam na početku i pitao da li je istina da su porušili one nišane i oskrnavili mezarove u S.Arabiji, što mi niko do sada nije odgovorio.

Vi se pitate, je li ispravno njihovo misionarenje a ne pitate se zašto se u Africi hiljade ljudi godišnje konvertira u kršćane zahvaljujući kršćanskim misionarima koji idu u Afriku iz čitavog svijeta iz ovog, kao jedinog razloga.

Znači "vehabije" ne idu okolo okretajući kršćane na Islam, nego svoju braću muslimane upozoravaju da je ono što oni rade, po Kur'anu neispravno. Dužnost je svakog muslimana upozoriti drugog muslmana na nešto što se kosi sa Islamom, a ako ovaj drugi to neće da prihvati, to je njegova volja. Prvi je svoju obavezu učinio i on je čist.

ummagumma
27.07.2009., 19:10
Egi, ne mogu se složiti sa tvojim odgovorom (ali, šat je tu je).

Evo ja ću uzeti Kuran Časni u ruke, ali tamo piše da su drugi i drugačiji moja zadaća da ih prihvatim i uvažim.

Opet ponavljam - svi vjerujemo u JEDNOG BOGA... da li ti to išta govori?

Ako sebi dopustim da promišljam kako se moj komšija "zahebao" što je Katolik (i što još uvijek nije prešao na Islam), onda ću time dozvoliti i selefijama da me proganjaju po cesti što ženu nisam pokrio (karikiram, ali to je ta jednačina).

Klizav ti je ovo teren, klizav ...... zipa da se ne provališ...

www.bh-dawa.com
27.07.2009., 19:17
Ummagumma, brate dragi ti kao da si (bez uvrede), juče počeo čitati knjige o Islamu. Ako si musliman i vjeruješ u Božije objave, ne možeš ti po svome krojiti mjeru koja ti odgovara i da izbacuješ i uvodiš stvari koje tebi odgovaraju ili ne. Što bi jedan moj prijatelj rekao "ja ću sebi napraviti bajram kada ja budem mogao". Ako bajram pada u određeni datum, ne možeš ga ti po svojoj volji pomjerati.

Ako ti u islamskim knjigama piše da Bog NEMA sina i da njemu niko nije ravan, zar ti iskreno misliš da neko ne čini grijeh ako Mu pripisuje sina i stavlja ga maltene na istu vrijednost. Ako se neko moli raznim svecima, a u Islamu se izričito kaže da se Bogu ne pripisuje niko ravan i da se samo Njemu smije klanjati, šta misliš je li ispravan način na koji ostale religije svijeta upražnjavaju vjeru?
Ako se u Islamu kaže da se ne pije alkohol, ne jede svinjetina, šta misliš je li u redu to što bosanski muslimani i ostatak svijeta radi?
Ako je zabranjeno obožavanje kipova, ikona slika, misliš li da su nemuslimani možda ipak u pravu jer to njima njihova vjera dozvoljava? Ako je Bog jedan, i ako ti vjeruješ da je On poslao Muhameda s.a.v.s na zemlju da objavi Kur'an i da uči ljude da je Islam JEDINA vjera koja će biti priznata na Sudnjem danu i da su sljedebenici knjige kjafiri, čemu onda dvojba?

Ako u Kur'anu piše da se ljudima pričinilo da je Isa a.s. uzdignut sa krsta i da su ljudi pogrešno interpretirai njegovo tumačenje kao i tumačenje Muse a.s., šta ti nije jasno? Naše je da vjerujemo u ono što nam je objavljeno a Allah najbolje zna.
Pitanje je da li je ovaj ummagumma uopšte ikada išta i pročitao o Islamu a da je to vrijedno pažnje.Pitanje je da li je ikada čuo za Buhariju i Muslima,najpoznatije i najvjerodostojnije prenosioce hadisa,bez kojih bi se do danas izvorno tumačenje Islama već odavno zatrlo.Da li on zna da je voda najčišća na izvoru i da mi populacija koju on cijele vrijeme pljuje i blati po ovom forumu raspravljamo na najljepši način sa pouzdanim dokazima.E pa da i ja tebi nešto kažem ummagumma:de baaa,i ja sam dijete ove ili neke druge čaršije,sa jasnim razumijevanjem ko me je i zašto stvorio za razliku od tebe i tebi sličnih koji izgleda nisu uopšte svjesni toga.Kada me već optužuješ bar iznesi dokaze za optužbe a ne onako rukovoditi se svojim prljavim strastima!?Za koga sam ja to rekao da sam bolji od njega ili nešto slično?Lupaš k'o Maksim po diviziji!Ti si izgleda taj koji bi trebao početi od šehadeta pa nadalje...

egi
27.07.2009., 19:21
Izvinjavam se ako sam te gdje uvrijedio. :D
Naravno da treba imati poštovanje prema drugim vjerama ili bogomoljama, ali neispravno je u Islamu tvrditi kako su ove vjere, pored Islama ispravne i uvažene. Čak i druge značajnije vjere, negiraju ostale. Jedna od rijetkih vjera koja priznaje sve ostale vjere i sva učenja je Bahai...

Nema veze drug, ja ti ništa ne namećem, samo sam ušao u raspravu s tobom. Ti opet znaš kako ti misliš da je najbolje a ja kako ja mislim. ;) No hard feelings.

ummagumma
27.07.2009., 19:32
--
Komentar sam stavio uz odgovarajući citat...
Ummagumma

ummagumma
27.07.2009., 19:37
Izvinjavam se ako sam te gdje uvrijedio. :D
Naravno da treba imati poštovanje prema drugim vjerama ili bogomoljama, ali neispravno je u Islamu tvrditi kako su ove vjere, pored Islama ispravne i uvažene. Čak i druge značajnije vjere, negiraju ostale. Jedna od rijetkih vjera koja priznaje sve ostale vjere i sva učenja je Bahai...

Nema veze drug, ja ti ništa ne namećem, samo sam ušao u raspravu s tobom. Ti opet znaš kako ti misliš da je najbolje a ja kako ja mislim. ;) No hard feelings.

Bio sam u Bahai hramu u gradi Haifi... Nisam mogao vjerovati svjim očima.
Nema zamjerke...

Nastojim spoznati tajne koegzistencije nekoliko monoteističkih religija u savremenoj BiH. Mislim da ćemo "daleko dugurati" čak i na tom vjerskom planu....
Ne ljutim se ja, samo ja u Islamu ili iz Islama ne posmatram svog komšiju. Ako ga gledam tim naočalama, pitam se kako onda on mene gleda?

spinoza
27.07.2009., 20:05
ummagumma

Egi ti pokusava reći da ti kao Musliman vjerovatno smatras dvojbenim neke Kršćanske dogme. Recimo vjerovatno ne mislis da je Isa nije samo poslanik već i Bog.To što smatramo recimo da Isus nije Bog ne znači da imamo problem sa svojim komšijama

spinoza
27.07.2009., 20:35
ahmet.sabo
za ljude poput Barčića postoje drzavni organi koji se brinu,i tu priča zavrsava. Molim te objasni mi kako ljudi poput Barčića mogu srušiti politički sistem zemlje?Radi se se o marginalnoj skupini marginalne skupine

shef
27.07.2009., 21:52
onima koima neštimaju odgovori sagovornika netrebaju se upuštat u rasprave tipa interesujeme.umaguma izvini ali tvoj revolt je sličan čovjeku koi dođe na fudbalski teren i kaže štoće ovolike linije,ma dugo vam je ovo ,nesviđami se ono,ružni dresovi. Čovječe kad uđeš na teren nema tu dugo kratko teška lopta,igraj ako si za loptu i prihvati pravila onakva kakva jesu,ako neznaš nauči,ako ito neštima idi igraj tenis-razumiješ

27.07.2009., 21:55
odgovor za Ummagumma:

Pitanje: Da li misliš da će Svevišnji poslati u Džehenem jednog pravoslavnog ili katoličkog svećenika ili jednoj jevreja-Rabina koji su cijeli život posvetili božijoj službi, činili dobro i umrli sa Božijim imenom na usnama?-Nije dovoljno samo vjerovati,puno je bitnije od toga ispravno vjerovati.Dolaskom Božijeg Poslanika Muhammeda s.a.v.s.,dokinuto je sve ono što je objavljeno prije toga a mi smo dužni u to vjerovati onako kako to Kur'an tumači.Kada su jedne prilike postavili slično pitanje Poslaniku s.a.v.s. on je odgovorio:"Kada bi se Musa a.s.(Mojsije) sada pojavio među nama ne bi imao ništa drugo osim da slijedi ovo sa čim sam ja došao"

I opet nisi čovjeku odgovorio. Dakle, da čujemo, ehli-kitab, da li svi idu u džehennem?

Dobre stranice: advokatski ured Sarajevo (https://advokat-prnjavorac.com)
Sudska praksa BiH (https://advokat-prnjavorac.com/sudska-praksa-BiH.html) --- Zakoni (https://advokat-prnjavorac.com/zakoni_bih.html) --- advokatska kancelarija sarajevo (https://advokat-prnjavorac.com/advokatska_kancelarija.html) --- Razvod (https://advokat-prnjavorac.com/razvod-braka-BiH-sudska-praksa.html) --- Bankarsko pravo (https://advokat-prnjavorac.com/bankarsko-pravo-finansije.html) --- Nasljedno pravo (https://advokat-prnjavorac.com/nasljedno-pravo-sudska-praksa-BiH.html) --- advokat (http://www.drzavljanstva-advokat.com) --- Medijator (http://www.medijator-prnjavorac.com) --- Međunarodno pravo (https://advokat-prnjavorac.com/medunarodno_privatno_pravo.html) --- Parnicni postupak (https://advokat-prnjavorac.com/parnicni-postupak.html) --- Porodicno pravo u praksi (https://advokat-prnjavorac.com/porodicno-pravo-sudska-praksa-BiH.html) --- Privredni sporovi (https://advokat-prnjavorac.com/privredni_sporovi.html) --- Državljanstvo (https://advokat-prnjavorac.com/drzavljanstvo.html) --- odricanje (https://advokat-prnjavorac.com/odricanje_drzavljanstva.html) --- Privredno pravo (https://advokat-prnjavorac.com/privredno-pravo-sudska-praksa-BiH.html) --- Državljanstvo Bosne (https://advokat-prnjavorac.com/ispis-iz-drzavljanstva-BiH.html) --- link (http://www.drzavljanstva-bih.de) --- advokatska Tarifa (https://advokat-prnjavorac.com/advokatska_tarifa.html) ---Naknada štete (https://advokat-prnjavorac.com/naknada-stete-u-sudskoj-praksi.html) --- Law office Sarajevo (https://advokat-prnjavorac.com/lawoffice/) --- Anwalt Bosnien (https://advokat-prnjavorac.com/rechtsanwalt/) - advokatska komora (https://advokat-prnjavorac.com/advokatska.html)

27.07.2009., 21:58
Ummagumma, brate dragi ti kao da si (bez uvrede), juče počeo čitati knjige o Islamu. Ako si musliman i vjeruješ u Božije objave, ne možeš ti po svome krojiti mjeru koja ti odgovara i da izbacuješ i uvodiš stvari koje tebi odgovaraju ili ne. Što bi jedan moj prijatelj rekao "ja ću sebi napraviti bajram kada ja budem mogao". Ako bajram pada u određeni datum, ne možeš ga ti po svojoj volji pomjerati.

Može sve, naročito u Kotorskom :D

www.bh-dawa.com
27.07.2009., 22:00
ahmet.sabo
za ljude poput Barčića postoje drzavni organi koji se brinu,i tu priča zavrsava. Molim te objasni mi kako ljudi poput Barčića mogu srušiti politički sistem zemlje?Radi se se o marginalnoj skupini marginalne skupine
Ma daj spinoza odakle samo izvlačiš te uvredljive izraze tipa "radi se o marginalnoj skupini marginalne skupine"?
Ponekad mi stvarno djeluješ kao prikriveni islamofob.Za tvoju informaciju Jusufa Barčića r.a. sam jako dobro poznavao (čak smo nekih mjesec-dva stanovali zajedno) i o tom čovjeku zaista ni ti ni tebi slični nemate pravo na takav način da komentarišete.Čovjek je otišao svome a i našem Gospodaru pa ako je šta i pogriješio treba moliti Uzvišenog Allaha s.v.t.a. da mu se smiluje i da mu oprosti.I pored toga što je pred kraj njegova života svako njegovo predavanje zabilježeno video kamerom i veoma jednostavno je do svakog tog predavanja doći,ti i tebi slični niste u stanju naći mu niti jednu jedinu mahanu osim tih kuloarskih naglabanja tipa rekla-kazala.A opet ako biste se i uspjeli otrgnuti šejtanu,sotoni,belzebubu,iblisu n.a. i ko zna kakvim ga sve imenima ne nazivaju, i pogledati sve te video materijale podrobno i bez predrasuda imali biste čuti i vidjeti dosta lijepih stvari od jednog visokoobrazovanog insana koji je za vašu informaciju kao student u Medini još prije 15-godina bio šerijatski recenzent Kur'ana časnog sa značenjem prijevoda od Besima Korkuta r.a. koji je štampan u milionskom tiražu.Rekao je Allahov Poslanik s.a.v.s.:"Ko hoće da govori neka govori o dobru ili neka šuti",pa bih to i nekima od vas srdačno preporučio.

www.bh-dawa.com
27.07.2009., 22:09
odgovor za Ummagumma:

Pitanje: Da li misliš da će Svevišnji poslati u Džehenem jednog pravoslavnog ili katoličkog svećenika ili jednoj jevreja-Rabina koji su cijeli život posvetili božijoj službi, činili dobro i umrli sa Božijim imenom na usnama?-Nije dovoljno samo vjerovati,puno je bitnije od toga ispravno vjerovati.Dolaskom Božijeg Poslanika Muhammeda s.a.v.s.,dokinuto je sve ono što je objavljeno prije toga a mi smo dužni u to vjerovati onako kako to Kur'an tumači.Kada su jedne prilike postavili slično pitanje Poslaniku s.a.v.s. on je odgovorio:"Kada bi se Musa a.s.(Mojsije) sada pojavio među nama ne bi imao ništa drugo osim da slijedi ovo sa čim sam ja došao"

I opet nisi čovjeku odgovorio. Dakle, da čujemo, ehli-kitab, da li svi idu u džehennem?
Pa zar misliš da pored roditelja Poslanika s.a.v.s. koji su od stanovnika vatre o čemu govore vjerodostojni hadisi,neko drugi koji je dočekao njegovo prenošenje objave a nije u to povjerovao i umro je na vjeri svojih predaka,zar zaista misliš da takvi neće ući u Džehennem!?Svako onaj ko je doživio Poslanstvo Muhammeda s.a.v.s. a nije povjerovao u njega onako kako nam je to naređeno i preselio na tome biće stanovnik džehennema,da nas Allah sačuva toga.

27.07.2009., 22:09
Ako ti u islamskim knjigama piše da Bog NEMA sina i da njemu niko nije ravan, zar ti iskreno misliš da neko ne čini grijeh ako Mu pripisuje sina i stavlja ga maltene na istu vrijednost. Ako se neko moli raznim svecima, a u Islamu se izričito kaže da se Bogu ne pripisuje niko ravan i da se samo Njemu smije klanjati, šta misliš je li ispravan način na koji ostale religije svijeta upražnjavaju vjeru?
Pa, problem je u tome što je ogromna razlika između riječi Isa a.s. i onoga što su Isaovi sljedbenici u knjigama zapisali.


Ako se u Islamu kaže da se ne pije alkohol, ne jede svinjetina, šta misliš je li u redu to što bosanski muslimani i ostatak svijeta radi?
Ja mislim da je pronalaženje sredine i umjerenosti u svemu - dobro i Bogu drago, ali imajući na umu nivo duhovnosti u Bošnjaka, mislim da nije u pitanju umjerenost, nego klasično licemjerje.


Ako je zabranjeno obožavanje kipova, ikona slika, misliš li da su nemuslimani možda ipak u pravu jer to njima njihova vjera dozvoljava?
Ja znam da su upravo narodima knjiige (ehli-kitab) - muslimanima, kršćanima i jevrejima - stizale objave preko poslanika Allahovih. ZAto te religije imaju posebno mjesto kod Svevišnjeg, dok mnogobošci nemaju, šta više propisane su i neke vrlo oštre mjere za obožavanje kipova i sl. Jedna forma obožavanja kipova i danas je prisutna u katolicizmu, dok u protestantizmu i pravoslavlju nije zastupljena.
Nije to tako jednostavno. I neki su bizantski carevi zabranjivali ikone, između ostalog to je razlog što ih je Poslanik s.a.v.s. pozivao u vjeru.


Ako je Bog jedan, i ako ti vjeruješ da je On poslao Muhameda s.a.v.s na zemlju da objavi Kur'an i da uči ljude da je Islam JEDINA vjera koja će biti priznata na Sudnjem danu i da su sljedebenici knjige kjafiri, čemu onda dvojba?
Bog jasno propisuje sve . Nema tu dvojbe ima samo tumačenja i tumačenja, a često i stavljanja u kontekst.

27.07.2009., 22:14
otkud nekome pravo da svoju istinu postavi kao jedinu istinu.
Teološku istinu , da budemo jasni, jer u ovo ne treba miješati"historijske istine".


Sigurana sam da ummagumma ovo ne postavlja kao postmodernistčki problem,već ide-nadam se,kao nečemu što bi bio gradjanski moral.
Ummagumma vaga između evropskog građanstva i islama, nije mu lahko.


To znači da me bas briga sta netko vjeruje ili da li uopće vjeruje dok ne ugrožava moju slobodu. Sva različitost vjerovanja,oblačenja i tradicije je dobrodošla. Drago mi je viditi ženu sa zarom,ženu u egzotičnoj kratjoj suknjici.momka sa dugačkom bradom.dečka sa izbušenim nosom i usnama. To bi bilo pravilno razumjevanje grada ili urbane sredine
A đe je ta urbana sredina, da je konačno vidim , nakon 20 godina?

tulipann
27.07.2009., 22:15
ahmet.sabo
za ljude poput Barčića postoje drzavni organi koji se brinu,i tu priča zavrsava. Molim te objasni mi kako ljudi poput Barčića mogu srušiti politički sistem zemlje?Radi se se o marginalnoj skupini marginalne skupine
Ma daj spinoza odakle samo izvlačiš te uvredljive izraze tipa "radi se o marginalnoj skupini marginalne skupine"?
Ponekad mi stvarno djeluješ kao prikriveni islamofob.Za tvoju informaciju Jusufa Barčića r.a. sam jako dobro poznavao (čak smo nekih mjesec-dva stanovali zajedno) i o tom čovjeku zaista ni ti ni tebi slični nemate pravo na takav način da komentarišete.Čovjek je otišao svome a i našem Gospodaru pa ako je šta i pogriješio treba moliti Uzvišenog Allaha s.v.t.a. da mu se smiluje i da mu oprosti.I pored toga što je pred kraj njegova života svako njegovo predavanje zabilježeno video kamerom i veoma jednostavno je do svakog tog predavanja doći,ti i tebi slični niste u stanju naći mu niti jednu jedinu mahanu osim tih kuloarskih naglabanja tipa rekla-kazala.A opet ako biste se i uspjeli otrgnuti šejtanu,sotoni,belzebubu,iblisu n.a. i ko zna kakvim ga sve imenima ne nazivaju, i pogledati sve te video materijale podrobno i bez predrasuda imali biste čuti i vidjeti dosta lijepih stvari od jednog visokoobrazovanog insana koji je za vašu informaciju kao student u Medini još prije 15-godina bio šerijatski recenzent Kur'ana časnog sa značenjem prijevoda od Besima Korkuta r.a. koji je štampan u milionskom tiražu.Rekao je Allahov Poslanik s.a.v.s.:"Ko hoće da govori neka govori o dobru ili neka šuti",pa bih to i nekima od vas srdačno preporučio.

Nije me tvoj post naveo da pogledam par videa o Jusufu, slucajno sam naisao.
Vidim ti ga poznajes. Molim tvoj komentar na jedan > " Jusuf Barcic cita policiji lekciju " .
Trazi youtube,naci ces. Necu da dodajem link, i reklamiram.

Dio gdje on poziva svoju bracu u vjeri da izacu i istjeraju policiju.
Mislis li da je ovo ok, i zasto je ok ?

Neka mu Allah oprosti grijehe i podari dzenet.

Hvala za odogovor,

Pozdrav,

Tulip

shef
27.07.2009., 22:19
čemu dokazivanje da je mlijeko bijelo

27.07.2009., 22:20
Pa zar misliš da pored roditelja Poslanika s.a.v.s. koji su od stanovnika vatre o čemu govore vjerodostojni hadisi,neko drugi koji je dočekao njegovo prenošenje objave a nije u to povjerovao i umro je na vjeri svojih predaka,zar zaista misliš da takvi neće ući u Džehennem!?Svako onaj ko je doživio Poslanstvo Muhammeda s.a.v.s. a nije povjerovao u njega onako kako nam je to naređeno i preselio na tome biće stanovnik džehennema,da nas Allah sačuva toga.
Ama čekaj. Čuli su i kršćanski Arapi iz Palestine, Jordana i Sirije, za objavu, još za Poslanikova života, ali su ostali u kršćanstvu do dana današnjeg. I nikad niko nije pravio problem, tako blizu Kible, tako blizu Qudsa. Kako to? Hoće li i oni u džehennem? Ili su trebale halife da ih na silu prevedu na Islam? Ili ih je trebalo istrijebiti?

spinoza
27.07.2009., 22:35
Da ja sam Islamofob-dobro si me provalio.Pratiš li ti sebe sta govoriš druze dava?
Jusuf Barčić je recezent Kurana ,učenik šejha Hadzimulića,
Ako si ga znao znas i da je godinama imao ozbiljnih psihičkih problema,to je znala cijela nacija.

egi
27.07.2009., 22:39
ahmet.sabo
za ljude poput Barčića postoje drzavni organi koji se brinu,i tu priča zavrsava. Molim te objasni mi kako ljudi poput Barčića mogu srušiti politički sistem zemlje?Radi se se o marginalnoj skupini marginalne skupine
Ma daj spinoza odakle samo izvlačiš te uvredljive izraze tipa "radi se o marginalnoj skupini marginalne skupine"?
Ponekad mi stvarno djeluješ kao prikriveni islamofob.Za tvoju informaciju Jusufa Barčića r.a. sam jako dobro poznavao (čak smo nekih mjesec-dva stanovali zajedno) i o tom čovjeku zaista ni ti ni tebi slični nemate pravo na takav način da komentarišete.Čovjek je otišao svome a i našem Gospodaru pa ako je šta i pogriješio treba moliti Uzvišenog Allaha s.v.t.a. da mu se smiluje i da mu oprosti.I pored toga što je pred kraj njegova života svako njegovo predavanje zabilježeno video kamerom i veoma jednostavno je do svakog tog predavanja doći,ti i tebi slični niste u stanju naći mu niti jednu jedinu mahanu osim tih kuloarskih naglabanja tipa rekla-kazala.A opet ako biste se i uspjeli otrgnuti šejtanu,sotoni,belzebubu,iblisu n.a. i ko zna kakvim ga sve imenima ne nazivaju, i pogledati sve te video materijale podrobno i bez predrasuda imali biste čuti i vidjeti dosta lijepih stvari od jednog visokoobrazovanog insana koji je za vašu informaciju kao student u Medini još prije 15-godina bio šerijatski recenzent Kur'ana časnog sa značenjem prijevoda od Besima Korkuta r.a. koji je štampan u milionskom tiražu.Rekao je Allahov Poslanik s.a.v.s.:"Ko hoće da govori neka govori o dobru ili neka šuti",pa bih to i nekima od vas srdačno preporučio.
A ovo je u redu?
http://www.youtube.com/watch?v=iZLiZdqIpsY

tulipann
27.07.2009., 22:43
Da ja sam Islamofob-dobro si me provalio.Pratiš li ti sebe sta govoriš druze dava?
Jusuf Barčić je recezent Kurana ,učenik šejha Hadzimulića,
Ako si ga znao znas i da je godinama imao ozbiljnih psihičkih problema,to je znala cijela nacija.

@spinoza ovo ti nije dobro ovako. Ovdje si jako pogrijesio i misljenja sam ba trebas traziti oprosto zbog ovog izrecenog.Siguran si da je imao problema ??? Eto sve i da jeste, covjek je preselio, i veoma ruzno za nekoga ko je preselio da se ovako pise.

dawa je rekao da ga odlicno poznaje, neka on malo kaze o covjeku, pa da vidimo.

Molim obrati paznju u buduce kada govoris o nekome, a znas da je preselio.
Lijepo je sakriti neciju sramotu. ima hadis za ovo, ali sam misljenje da ga znas pa necu pisati.
Ako ne znas rado cu, sa bozijom pomoci da ti to otipkam,

Pozdrav,

Tulip

spinoza
27.07.2009., 22:48
Sledio sam kada kaze "neka izađe 10 momaka" i kada ovi poslušno ustaju.

tulipann
27.07.2009., 22:51
Postovani,

Stranica 8 , postavio sam to pitanje vec.
Dajmo covjeku malo prostora, da razmisli i nek odgovori.
Sada nas trojica postavismo isto pitanje.

Pozdrav,

Tulip

damir-chocka
27.07.2009., 22:52
Da ja sam Islamofob-dobro si me provalio.Pratiš li ti sebe sta govoriš druze dava?
Jusuf Barčić je recezent Kurana ,učenik šejha Hadzimulića,
Ako si ga znao znas i da je godinama imao ozbiljnih psihičkih problema,to je znala cijela nacija.

@spinoza ovo ti nije dobro ovako. Ovdje si jako pogrijesio i misljenja sam ba trebas traziti oprosto zbog ovog izrecenog.Siguran si da je imao problema ??? Eto sve i da jeste, covjek je preselio, i veoma ruzno za nekoga ko je preselio da se ovako pise.

dawa je rekao da ga odlicno poznaje, neka on malo kaze o covjeku, pa da vidimo.

Molim obrati paznju u buduce kada govoris o nekome, a znas da je preselio.
Lijepo je sakriti neciju sramotu. ima hadis za ovo, ali sam misljenje da ga znas pa necu pisati.
Ako ne znas rado cu, sa bozijom pomoci da ti to otipkam,

Pozdrav,


Tulip

u redu, covjek jeste preselio i nije red da se o njemu prica ruzno. ali sta reci za covjeka koji je s jedne strane trazio da se postuju neki "njegovi" propisi a on sam nije postovao nijedan zakon zemlje u kojoj je zivjeo. pa vozio je auto godinama bez vozacke, imao kamaru prijava u policiji sto za auto sto za zlostavljanje u porodici. ako jusuf barcic moze biti uzor ikome u bilo cemu e onda stvarno ne znam kud smo krenuli, dokle smo dosli i gdje cemo stici.

27.07.2009., 23:00
Eto sve i da jeste, covjek je preselio, i veoma ruzno za nekoga ko je preselio da se ovako pise.
Pa preselio je i Ante PAvelić pa ne pišemo lijepo o njemu (možda neki, čega se sablažnjavam).


Lijepo je sakriti neciju sramotu.
Zavisi kakva je sramota i šta se s neizircanjem njome još sakriva

tulipann
27.07.2009., 23:01
Da ja sam Islamofob-dobro si me provalio.Pratiš li ti sebe sta govoriš druze dava?
Jusuf Barčić je recezent Kurana ,učenik šejha Hadzimulića,
Ako si ga znao znas i da je godinama imao ozbiljnih psihičkih problema,to je znala cijela nacija.

@spinoza ovo ti nije dobro ovako. Ovdje si jako pogrijesio i misljenja sam ba trebas traziti oprosto zbog ovog izrecenog.Siguran si da je imao problema ??? Eto sve i da jeste, covjek je preselio, i veoma ruzno za nekoga ko je preselio da se ovako pise.

dawa je rekao da ga odlicno poznaje, neka on malo kaze o covjeku, pa da vidimo.

Molim obrati paznju u buduce kada govoris o nekome, a znas da je preselio.
Lijepo je sakriti neciju sramotu. ima hadis za ovo, ali sam misljenje da ga znas pa necu pisati.
Ako ne znas rado cu, sa bozijom pomoci da ti to otipkam,

Pozdrav,


Tulip

u redu, covjek jeste preselio i nije red da se o njemu prica ruzno. ali sta reci za covjeka koji je s jedne strane trazio da se postuju neki "njegovi" propisi a on sam nije postovao nijedan zakon zemlje u kojoj je zivjeo. pa vozio je auto godinama bez vozacke, imao kamaru prijava u policiji sto za auto sto za zlostavljanje u porodici. ako jusuf barcic moze biti uzor ikome u bilo cemu e onda stvarno ne znam kud smo krenuli, dokle smo dosli i gdje cemo stici.

Ma ima gori stvari od ovih, ovo je jedan minoran slucaj, i nebih mu ja ovoliko paznje poklanjao.
Mozda je to bio dio njegovog iskusenja ??? Ti sam znas da Allah nas, na svakom koraku iskusava.
Nismi svi pod istim iskusenjima, i ne bolujemo svi od istih bolesti.

Ako je istina !
Ja ne znam zasto je to radio, ne poznajem covjeka. Dawa osobu poznaje, pa nek zbori o tome.
Ja cu samo reci, neka mu Allah oprosti grijehe i podari dzenet.

Al' jednu stvar sa sigurnoscu mogu da kazem, da je ovakva osoba predmet istraznih organa.

Pozdrav,

Tulip

tulipann
27.07.2009., 23:10
Eto sve i da jeste, covjek je preselio, i veoma ruzno za nekoga ko je preselio da se ovako pise.
Pa preselio je i Ante PAvelić pa ne pišemo lijepo o njemu (možda neki, čega se sablažnjavam).


Lijepo je sakriti neciju sramotu.
Zavisi kakva je sramota i šta se s neizircanjem njome još sakriva

Prolazis kroz redove i hvatas se dijaloga. Kakav ti je ovo nacin ????
Pa ne mogu da vjerujem da normalan covjek moze staviti u liniju ovako nesto.
Mladi gospdine, vi imate ozbiljan problem !!!

Znate li vi ko je Ante Pavelic ???
Sto ga stavljate u liniju sa Jusuf-om rahmetlijom ???

Razmisli sta je uradio Ante, a sta Jusuf rahmetlija.

Pozdrav,

Tulip

----------------------------------------------------------
Samo da napomenem da nisam pristalica "Selefija"

spinoza
27.07.2009., 23:16
O njegovim postpcima se da raspravljati i zaslužuju osudu.Nije tajna da je to bila posljedica teskog psihičkog stanja,ali zbog toga čitavo drustvo zaslužuje prezir jer je bolesnog čovjeka uzimala kao predmet šprdnje ili jos gore analize

egi
28.07.2009., 00:51
I ako jeste imao psihičkih problema, ne vidim šta je loše u pričanju o tome. Nisam znao da je to nešto loše i da se ne smije spominjati bolest koju je rahmetlija imao.

On i njegovi postupci su uveliko pomogli u kreiranju javnog mišljenja o ovim ljudima pa i samim predrasudama koje postoje danas više no ikad. Moramo se isto zapitati oko samog ponašanja prisutnih na dženazi.Nije li ovo mal ekstremno??
http://www.youtube.com/watch?v=u6Lt33WtMuw

ummagumma
28.07.2009., 04:57
Pitanje je da li je ovaj ummagumma uopšte ikada išta i pročitao o Islamu a da je to vrijedno pažnje.Pitanje je da li je ikada čuo za Buhariju i Muslima,najpoznatije i najvjerodostojnije prenosioce hadisa,bez kojih bi se do danas izvorno tumačenje Islama već odavno zatrlo.Da li on zna da je voda najčišća na izvoru i da mi populacija koju on cijele vrijeme pljuje i blati po ovom forumu raspravljamo na najljepši način sa pouzdanim dokazima.E pa da i ja tebi nešto kažem ummagumma:de baaa,i ja sam dijete ove ili neke druge čaršije,sa jasnim razumijevanjem ko me je i zašto stvorio za razliku od tebe i tebi sličnih koji izgleda nisu uopšte svjesni toga.Kada me već optužuješ bar iznesi dokaze za optužbe a ne onako rukovoditi se svojim prljavim strastima!?Za koga sam ja to rekao da sam bolji od njega ili nešto slično?Lupaš k'o Maksim po diviziji!Ti si izgleda taj koji bi trebao početi od šehadeta pa nadalje...

Ako ćemo razgovarati tim jezikom, onda bih spomenuo Baptiste.
Naime oni u tu vjeru ulaze tek u punoljetstvu.


Ako hoćeš da se baš zakačimo, onda ću ti reći sljedeće:
- tvoja svijest o Islamu je od zadesnog djetinjstava evoluirala u jednu ortodoksnu dogmu (samo mi nemoj tvrditi da si prije rođenja znao da ćeš biti Musliman ili imao priliku izabrati u čijoj kući ćeš se roditi, pa da ti čestitam);
- zazivanje jedine istine je propoast tog koncepta isti čas, istog momenta kada se ta rečenica izgovori (bilo o kojoj je istini riječ.. a načitali smo se brojnih primjera iz istorije);
- samo Svevišnji zna zašto selefije ne promoviraju ljepote Islama, ne promoviraju poeziju, matematiku, astrologiju, ne unose mir u neše duše stihovima Rumija, ne podstiči likovni i umjetnički izraz...
. samo Svevišnji zna zašto investirate svoje vrijeme u sraz sa drugima, napadate svoje roditelje da nisu "pravi muslimani", i onako, brate, naporni ste.. pošteno govoreći...

Zamisli da se sad izdvojimo iz ove teme i susretnemo sa nekim društvom arhitekata koje njeguje tradiciju gradnje kuća koje su građene prije 1600 godina? Šta god da im kažeš, oni obaraju svaku tezu o neboderima, mostvima, samo svoju tamburu udaraju... Šta bi ti rekao? Da li bi otišao svojoj kući i rekao ženi: "Ova naša kuća baš pogrešna, idemo je srušiti i napraviti onakvom kakve su ljudi gradili prije 1600 godina"??

ummagumma
28.07.2009., 05:28
ummagumma
Egi ti pokusava reći da ti kao Musliman vjerovatno smatras dvojbenim neke Kršćanske dogme. Recimo vjerovatno ne mislis da je Isa nije samo poslanik već i Bog.To što smatramo recimo da Isus nije Bog ne znači da imamo problem sa svojim komšijama


Spinoza, ne da smatram, nego potpuno drogiran ne mogu ni "P" od pomisliti ili ne daj Bože povjerovati da je Isus Nazarećanin Božiji Sin, da je nastao bezgrešnim začećem, da ga je kao osunećenog jevreja pokrstio Ivan Krstitelj, te da je usksnuo tri dana nakon smrti... Ni u su se o tome ne može diskutovati samnom, niti onim šta ja znam.

Ali to što ja pripadam Islamu, to je jedna stvar i to poprilično privatna. Tačka koja izlazi iz moje privatnosti je ta "šta ja mislim o mom komšiji i njegovim opredjeljenjima".

Na Forumu imamo selefiju koji je izjavio da je moj komšija Katolik u zabludi i da ne vjeruje u Boga ispravno????? A šta će moj komšija reći za selefiju? Šta katolici kažu za nas Muslimane, hoće li i oni reći da mi ne vjerujemo ispravno?

Pokušavamo pronikunti u pravovjernost selefija, ništa drugo. Oni u svom insistiranju na pravovjernom i oriĐinale pristupu sebi daju za pravo da kažu ili da napišu kako su drugi u krivu?

Da pojednostavim: "ja volim dizelaše", "ti voziš benzinca", "ti si u krivu"!

Moja intervencija se svodi na to da smo dužni poštovati opredjeljenja drugih ljudi, ali nismo dužni vjerovati u to u šta oni vjeruju. Samo tako ćemo zadržati svoju intimnu slobodu da vjerujemo onako kako mislimo da je najispravnije (u mom slučaju, kako je zapisano u Kuranu Časnom), a da mi niko ne dođe na vrata da me ubjeđuje kako nisam pravovjeran.

Ja ovim udaram u temelje nastupa selefizma na Balkanu. Udaram u dan, sat i čas kada su ovdje nastupili - jer su pogrešno nastupili PREMA DRUGIMA (ne prema sebi). Vidim da unutar sebe doživljavaju potpuno zadovoljstvo i treba tako. Ali vidim da se ne libe napisati i soliti pamet drugima.

Koliko vremena nas dijeli od dana kada će balkanske selefije sve svoje sunarodnjake nazvati otpadnicima iz Islama? Godina, dvije, 10, 15? Koliko su to toleratni ljudi? Da li mogu izdržati i tolerisati drugačiji pristup Islamu od svog?
Da li mogu izdržati i čak šta više, poštovati opredjeljenja naših komšija koji su katolici, pravoslavci, jevreji?

Dakle, još jednom, ja ne mogu vjerovati u to što moj komšija katolik vjeruje; hvala dragom Bogu, ja ne mora biti pijan za Bajram i oponašati drugog komšiju.... Ali obzirom da je tema o selefijama - da li su oni spremni da ostanu pri svojim ubjeđenjima (u šta ne sumnjam), a da istovremeno poštuju ubjeđenja svih drugih ljudi sa kojima žive ovdje na Balkanu?

Temu je Egi izvukao iz konteksta ubistva M. Dizdarevića upravo na ovoj liniji - grupa idiota nije mogla da respektuje opredjeljenje grupe selefija (da su se ljudi svojom voljom opredjelili), te su ih napali zbog opredjeljenja!!!! Smrtni ishod je samo jedna od posljedica...

Cerić sve češće štiti selefije, iako je plakao kao curica nad njihovom pojavom u ranim danima. OK, sve se mijenja pa i to... Sada ih je obgrlio i primio pod svoje skute. Međutim, da li nas Islamska Vjerska Zajednica uči međusobnoj toleranciji? Da li smo sigurni da je na tom planu baš sve u redu?

Kako stojimo sa tolerancijom kod selefija??

tulipann
28.07.2009., 08:32
I ako jeste imao psihičkih problema, ne vidim šta je loše u pričanju o tome. Nisam znao da je to nešto loše i da se ne smije spominjati bolest koju je rahmetlija imao.

On i njegovi postupci su uveliko pomogli u kreiranju javnog mišljenja o ovim ljudima pa i samim predrasudama koje postoje danas više no ikad. Moramo se isto zapitati oko samog ponašanja prisutnih na dženazi.Nije li ovo mal ekstremno??
http://www.youtube.com/watch?v=u6Lt33WtMuw

Egi, neka nam Allah oprosti, ali ja stvarno nebih vise o ovom rahmetliji.
Allah neka mu oprosti grijehe i podari dzenet.

Ode tema u pogresnom smjeru, evo vidim post od @ummagumma, ima materijala, 'ajde da se vratimo na temu.

28.07.2009., 09:30
Ma ima gori stvari od ovih, ovo je jedan minoran slucaj, i nebih mu ja ovoliko paznje poklanjao.
Ovo me podsjeća na onu priču: "Ma ima i gorih stvari od Dodika, pustite čovjeka da radi (krade), ili : "Ma četnički pokret, to je jedan minoran slučaj, ne treba obraćati pažnju na to, na šačicu divljaka" etc...

Ovo je svjesno dezavuisanje forumske publike!


Mozda je to bio dio njegovog iskusenja ??? Ti sam znas da Allah nas, na svakom koraku iskusava.
Nismi svi pod istim iskusenjima, i ne bolujemo svi od istih bolesti.
Iskušenja?!?!?!?! Otkad je nepoštivanje najbenignijih i najelementarnijih zakona i propisa, poput onih prometnih, poštovanje znakova, registracija vozila i slično, otkad je to iskušenje????


Ako je istina !
Ja ne znam zasto je to radio, ne poznajem covjeka. Dawa osobu poznaje, pa nek zbori o tome.
Ne poznaješ ni brojne sunarodnjake muslimane , pa se ipak usuđuješ reći da su krivovjerni, da su zastranili, da su na krivom putu, izdajice islama i slično.


Al' jednu stvar sa sigurnoscu mogu da kazem, da je ovakva osoba predmet istraznih organa.
Kakva osoba? Koja ne poštuje zakone? Pa komplet politička bulumenta je pod istragom!!! Samo što u ovoj zemlji osim novinara niko nema dovoljno velike testise, i naravno, satsavljene od prave legure željeza i titanijuma, da im se suprotstavi!!!

28.07.2009., 09:34
Prolazis kroz redove i hvatas se dijaloga. Kakav ti je ovo nacin ????
Nisam ni pretpostavljao da ćeš odgovoriti na pitanje. Kao i obično, naučeni refleks je odbrana kontrapitanjima i umanjivanjem važnosti postavljenog pitanja od strane sugovornika.

To je forumski način, koji bi i ti trebao naučiti jer ovo nije LOYA YIRGA .


Znate li vi ko je Ante Pavelic ??? Sto ga stavljate u liniju sa Jusuf-om rahmetlijom ??? Razmisli sta je uradio Ante, a sta Jusuf rahmetlija.
Da ovdje neko kojim slučajem, nije malo BUKVALAN (bez uvrede za rod bukvi Fagus Sylvaticus). Čovječe, ako je neko mrtav ne znači da ga treba hvaliti , da treba zatvarati oči pred nedjelima (ili nepoštivanjem zakona) istih, ne znači da, ako je neko mrtav, da njegove pogrešnep oteze i aktivnoasti treba sakrivati, sklanjati od očiju!!!!

Ne treba sakrivati tuđu sramotu, ako je ona onakva kao rah. Barčićeva!


Samo da napomenem da nisam pristalica "Selefija"
I ja da napomenem da nisam pristalica Nezavisne države Hrvatske.

28.07.2009., 09:34
O njegovim postpcima se da raspravljati i zaslužuju osudu.Nije tajna da je to bila posljedica teskog psihičkog stanja,ali zbog toga čitavo drustvo zaslužuje prezir jer je bolesnog čovjeka uzimala kao predmet šprdnje ili jos gore analize
Eh vidiš spinoza, ako je taj čovjek stvarno bio malo "prehlađen" onda to mijenja čitav diskurs.I to mijenja tumbe zbrda-zdola.

www.bh-dawa.com
28.07.2009., 09:46
I ako jeste imao psihičkih problema, ne vidim šta je loše u pričanju o tome. Nisam znao da je to nešto loše i da se ne smije spominjati bolest koju je rahmetlija imao.

On i njegovi postupci su uveliko pomogli u kreiranju javnog mišljenja o ovim ljudima pa i samim predrasudama koje postoje danas više no ikad. Moramo se isto zapitati oko samog ponašanja prisutnih na dženazi.Nije li ovo mal ekstremno??
http://www.youtube.com/watch?v=u6Lt33WtMuw
Egi brate pa neće ti valjda kao dokaz služiti materijal koji plasira (P)federalna televizija koja već godinama pokušava na raznorazne načine da zaturi kavgu među muslimanima svojim insinuacijama o islamskom terorizmu i sl.Pa nije valjda da nisi do sada shvatio da se kao dokaz ne može uzeti svjedočanstvo onih koji ne vjeruju u Allaha s.v.t.a. i koji su sluge zaostalih komunističkih repova.Stvarno me iznenađuješ.http://www.**********.ba/forum/Smileys/classic/seleme2.gif

www.bh-dawa.com
28.07.2009., 10:08
ummagumma
Egi ti pokusava reći da ti kao Musliman vjerovatno smatras dvojbenim neke Kršćanske dogme. Recimo vjerovatno ne mislis da je Isa nije samo poslanik već i Bog.To što smatramo recimo da Isus nije Bog ne znači da imamo problem sa svojim komšijama


Spinoza, ne da smatram, nego potpuno drogiran ne mogu ni "P" od pomisliti ili ne daj Bože povjerovati da je Isus Nazarećanin Božiji Sin, da je nastao bezgrešnim začećem, da ga je kao osunećenog jevreja pokrstio Ivan Krstitelj, te da je usksnuo tri dana nakon smrti... Ni u su se o tome ne može diskutovati samnom, niti onim šta ja znam.

Ali to što ja pripadam Islamu, to je jedna stvar i to poprilično privatna. Tačka koja izlazi iz moje privatnosti je ta "šta ja mislim o mom komšiji i njegovim opredjeljenjima".

Na Forumu imamo selefiju koji je izjavio da je moj komšija Katolik u zabludi i da ne vjeruje u Boga ispravno????? A šta će moj komšija reći za selefiju? Šta katolici kažu za nas Muslimane, hoće li i oni reći da mi ne vjerujemo ispravno?

Pokušavamo pronikunti u pravovjernost selefija, ništa drugo. Oni u svom insistiranju na pravovjernom i oriĐinale pristupu sebi daju za pravo da kažu ili da napišu kako su drugi u krivu?

Da pojednostavim: "ja volim dizelaše", "ti voziš benzinca", "ti si u krivu"!

Moja intervencija se svodi na to da smo dužni poštovati opredjeljenja drugih ljudi, ali nismo dužni vjerovati u to u šta oni vjeruju. Samo tako ćemo zadržati svoju intimnu slobodu da vjerujemo onako kako mislimo da je najispravnije (u mom slučaju, kako je zapisano u Kuranu Časnom), a da mi niko ne dođe na vrata da me ubjeđuje kako nisam pravovjeran.

Ja ovim udaram u temelje nastupa selefizma na Balkanu. Udaram u dan, sat i čas kada su ovdje nastupili - jer su pogrešno nastupili PREMA DRUGIMA (ne prema sebi). Vidim da unutar sebe doživljavaju potpuno zadovoljstvo i treba tako. Ali vidim da se ne libe napisati i soliti pamet drugima.

Koliko vremena nas dijeli od dana kada će balkanske selefije sve svoje sunarodnjake nazvati otpadnicima iz Islama? Godina, dvije, 10, 15? Koliko su to toleratni ljudi? Da li mogu izdržati i tolerisati drugačiji pristup Islamu od svog?
Da li mogu izdržati i čak šta više, poštovati opredjeljenja naših komšija koji su katolici, pravoslavci, jevreji?

Dakle, još jednom, ja ne mogu vjerovati u to što moj komšija katolik vjeruje; hvala dragom Bogu, ja ne mora biti pijan za Bajram i oponašati drugog komšiju.... Ali obzirom da je tema o selefijama - da li su oni spremni da ostanu pri svojim ubjeđenjima (u šta ne sumnjam), a da istovremeno poštuju ubjeđenja svih drugih ljudi sa kojima žive ovdje na Balkanu?

Temu je Egi izvukao iz konteksta ubistva M. Dizdarevića upravo na ovoj liniji - grupa idiota nije mogla da respektuje opredjeljenje grupe selefija (da su se ljudi svojom voljom opredjelili), te su ih napali zbog opredjeljenja!!!! Smrtni ishod je samo jedna od posljedica...

Cerić sve češće štiti selefije, iako je plakao kao curica nad njihovom pojavom u ranim danima. OK, sve se mijenja pa i to... Sada ih je obgrlio i primio pod svoje skute. Međutim, da li nas Islamska Vjerska Zajednica uči međusobnoj toleranciji? Da li smo sigurni da je na tom planu baš sve u redu?

Kako stojimo sa tolerancijom kod selefija??
Ma ti čovječe izgleda ne poznaješ ni osnove islama.Čisto sumnjam i da obavljaš namaz,ono zbog čega smo stvoreni a vidim da tvrdiš da svoje znanje o Islamu uzimaš iz Kur'ana a.š.Pa zar ima veći grijeh od ostavljanja namaza.Jasno je kao dan da je nevjernik svako onaj ko je zanijekao ono sa čim je došao poslednji Božiji Poslanik.Ispade da ti je taj komšija katolik preči od brata musliman koji se po svome ubjeđenju (za koje imam neoborive dokaze) razlikuje od tebe.E jadan li si ti musliman i molim Allaha s.v.t.a. da me udalji od takvih.Sjedi čovječe pred nekog od učenih ljudi pa se malo pouči svojoj vjeri i onda mi dođi sa valjanim dokazima pa da razgovaramo kao braća muslimani.Navodite more nekakvih dokaza od tamo nekakvih novinara lažova koji bi prodali i oca i majku da steknu popularnost.Uzmi Buhariju i Muslima (ako uopšte i znaš šta je to) pa nauči nešto o Islamu,o selefu,šiizmu,sufizmu,murdžizmu,haridžizmu i da ne nabrajam dalje pa dođi da razgovaramo.Naravno prije toga stupi na namaz (5 puta dnevno) pa ćeš biti dostojan toga da razgovaramo o Islamu.http://www.**********.ba/forum/Smileys/classic/dokaz.gif

tulipann
28.07.2009., 10:13
@alfred
Ne mogu da raspravljam o covjeku kojeg ne poznajem.
Postujem misljenje izreceno, molim i Vi postujte moje misljenje kada sam rekao da ne zelim daljnu raspravu o tome.

Ovog puta nema pitanja.

Pozdrav,

Tulip

jerlagicv
28.07.2009., 10:20
Ma ti čovječe izgleda ne poznaješ ni osnove islama.Čisto sumnjam i da obavljaš namaz,ono zbog čega smo stvoreni a vidim da tvrdiš da svoje znanje o Islamu uzimaš iz Kur'ana a.š.Pa zar ima veći grijeh od ostavljanja namaza.Jasno je kao dan da je nevjernik svako onaj ko je zanijekao ono sa čim je došao poslednji Božiji Poslanik.Ispade da ti je taj komšija katolik preči od brata musliman koji se po svome ubjeđenju (za koje imam neoborive dokaze) razlikuje od tebe.E jadan li si ti musliman i molim Allaha s.v.t.a. da me udalji od takvih.Sjedi čovječe pred nekog od učenih ljudi pa se malo pouči svojoj vjeri i onda mi dođi sa valjanim dokazima pa da razgovaramo kao braća muslimani.Navodite more nekakvih dokaza od tamo nekakvih novinara lažova koji bi prodali i oca i majku da steknu popularnost.Uzmi Buhariju i Muslima (ako uopšte i znaš šta je to) pa nauči nešto o Islamu,o selefu,šiizmu,sufizmu,murdžizmu,haridžizmu i da ne nabrajam dalje pa dođi da razgovaramo.Naravno prije toga stupi na namaz (5 puta dnevno) pa ćeš biti dostojan toga da razgovaramo o Islamu.http://www.**********.ba/forum/Smileys/classic/dokaz.gif

bh dawa,

uzdrži se od ovakvih postova na ovome forumu. Nisi ovdje da bi diskreditirao sugovornike, niti da bi određivao tko je za što dostojan.

Ovaj forum je otvoren za sve diskutante koji se drže pravila foruma, a pravila se nalaze ovdje: http://www.dnevniavaz.ba/forum/viewtopic.php?f=90&t=2387, a šta donosi rječnik mržnje, pogledaj ovdje: http://www.dnevniavaz.ba/forum/viewtopic.php?f=90&t=1048!

ummagumma
28.07.2009., 11:20
Ma ti čovječe izgleda ne poznaješ ni osnove islama.
Čisto sumnjam i da obavljaš namaz,ono zbog čega smo stvoreni a vidim da tvrdiš da svoje znanje o Islamu uzimaš iz Kur'ana a.š.
Pa zar ima veći grijeh od ostavljanja namaza.
Jasno je kao dan da je nevjernik svako onaj ko je zanijekao ono sa čim je došao poslednji Božiji Poslanik.
Ispade da ti je taj komšija katolik preči od brata musliman koji se po svome ubjeđenju (za koje imam neoborive dokaze) razlikuje od tebe.
E jadan li si ti musliman i molim Allaha s.v.t.a. da me udalji od takvih."


Evo, Allah dž.š. je uslišio Tvoju molbu i udaljio te što je više mogao. Lijepa je ta doktrina kojom se ti baviš... Ta jedina ispravna ideja koji ti misliš da imaš, daje ti za pravo da dijeliš lekcije... Evo udaljismo se... Da li je to bio cilj Svevišnjeg?
Vjeruj mi na riječ, kada bi mi Tvoj Šejh davao kilogram zlata svaki dan, ne bih želio živjeti takvim životom kojim ti živiš i imati tvoje ukalupljene svjetonazore.


Idemo dalje...

a) Može li selefija mirno živjeti pored muslimana koji nisu selefije? Kako vrijeme odmiče na ovoj temi, po svemu sudeći, ne može.
Biće ovdje velikih problema i to u skorijoj budućnosti. Ovaj "misionarski i zapovjedni način obraćanja" krije u sebi nešto što ćemo tek narednih godina spoznati. Čim sam čuo da su u Zenici pucali iznad glava obnaženih kupača i kupačica pored rijeke Bosne (događaj iz rata), znao sam da će biti problema sa takvim načinom razmišljanja.

b) Može li selefija mirno živjeti okružen pripadnicima drugih konfesija? Još nemamo odgovore da bismo puzdano potvrdili tezu.
Napadi na Hrvate u Srednjoj Bosni i prezir koji se može vidjeti u običnim riječima o druguj vjeri je samo znak, ali još ne znači pravilo. Izjava da su druge religije pogrešne i neispravne, ne ostavlja me ravnodušnim. Nikada se na ovim prostorima nije tako razmišlalo. Sultanska Ahdnama kojom je omogućena sloboda vjere frnaciskancima (Franjevcima u ondašnjoj, Otomanskoj Bosni je stvar našeg kulturnog i historijskog naslijeđa. Vidim i osjećam da naš forumaš Dawa takav dokument nebi nikada potpisao, ni u ludiu....

c) Znanje čovjeka oplemenjuje. Čini ga bogatim, prosvijetljenim. Ja ovdje vidim da znanje nabija adrenalin, agresivni riječnik, vidim tjeskobu.
Zbunjen sam dosadašnjim istupima selefija... Ako je to znanje "vas" dovelo do ovakve tjeskobe, pa ne možete trpiti da drugi ne znaju to što vi znate, ako smatrate da su svi drugi pogrešni osim vas.... Onda, hvala vam lijepa i to unaprijed na takvom "znanju". Ne razumijem, zašto su ljudi koji tvrde da su otišli najdublje u svijet, u kosmos Islama tako agresivni?
Islam je najplemenitija religija, takvim sam ga ja upoznao, tako sam u njemu oči otvorio, u toj plemenitosti i blagosti bez prisile i ružne riječi. Jako sam zbunjen da su ljudi koji sada znaju po nekoliko hiljada hadisa napamet i koji tvrde da su najbolji poznavaoci Islama, zašto oni nemaju tu blagost, tu toplinu, otvorenost.. zašto su agresivni prema drugima i drugačijima koji manje znaju od njih??

Ako studenti polažu neki ispit kod univerzitetskog profesora koji zna više od njih, zna svoju specijalističku oblast vjerovatno više od cijele generacije studenata, da li će taj profesor vikati, vrijeđati i tući studente? Da li biste posumnjali u širinu intelekta i u njegovu profesorsku mudrost, ako bite vidjeli da tuče studenta koji ne zna predmetnu materiju, da profesor vrijeđa neznalice? Viđali ste to sigurno u životu i dobro znate šta ste mislili o takvim "učiteljima"...

spinoza
28.07.2009., 13:02
O njegovim postpcima se da raspravljati i zaslužuju osudu.Nije tajna da je to bila posljedica teskog psihičkog stanja,ali zbog toga čitavo drustvo zaslužuje prezir jer je bolesnog čovjeka uzimala kao predmet šprdnje ili jos gore analize
Eh vidiš spinoza, ako je taj čovjek stvarno bio malo "prehlađen" onda to mijenja čitav diskurs.I to mijenja tumbe zbrda-zdola.

Da bio je pssihički bolesnik,navodno dugo godina se liječio. Prije bolesti kazu da je Hafiz Hadzimulić mislio da će biti njegov nasljednik.


U normalnoj drzavi se iskoristavanje bolesnika strogo kaznjava. Umjesto da su smijestili bolesnika u bolnicu,oni su dopustili da dotični drzi govore ,da provodi nasilje u porodici,da pravi brojne prekršaje. Postavlja se pitanje zasto nije smjesten u bolnicu? Dva su odgovora:prvi je neozbiljnost drazave,a drugi je želja pojedinaca u sistemu da KROZ PRIMJER BARČIĆA preuveličaju problem i utvrde sterotipe i predrasude.
Cijenu te neozbiljnosti i lose namjere su platile porodice dječaka koje je ja taj Barčić instrumentalizirao,porodica koju je zlostavljao, i svi koji su se nasli na putu u njegovoj vožnji.
Potrudih se jutros da saznam Islamski stav o tome i on glasi ;"iznad takvih Bog dize pero" poslanik Islama.a.s. Tj Bog i oprasta zbog bolesti i to im se ne pise u losa djela. Zato Jusufa Barčića nemojmo posmatrati kao opasnog teologa,već kao bolesnog čovjeka ,čiji ju bolest drzava ignorisala ili iskorištavala

ummagumma
28.07.2009., 13:48
Dobro Spinoza, vjerujem da je Barčić bio psihički poremećena ličnost i da se našao neko dovoljno lukav da ubaci njegov lik u scenarij kreiranja stereotipa kojeg opisuješ.
Dodajem da je to bilo vrijeme u kojem se Reis još uvijek opirao pojavi Selefija, sve dok nije nešto kanulo...... pa se pjesma promijenila.

Ali, evo imamo ubistvo M. Dizdarevića koje je učinjeno na tim predrasudama prema selefijama.

Imamo selefiju na Forumu koji kaže decidno po čemu su i kako su drugi "neispravni".

Imali smo selefije koji su bili u stanju likvidirati homoseksualce, jer oni misle da je to tako potrebno i da je to što oni imaju u svojim glavama jedino ispravno...

Kako ćemo, Spinoza, izaći iz ovoga? #:-s

Hoćemo li kao društvo dozvoliti da Selefije mlate homoseksualce, pa ako pokoji peder pogine, ko mu je kriv što je bio "neispravan"?

Hoćemo li zabraniti da ljudi imaju predrasude prema selefijama?
Kako ćemo riješiti predrasude o selefijama, kad nas same selefije demantuju i obeshrabruju u toj namjeri?

spinoza
28.07.2009., 13:59
ummagumma

Drzava to podrzava.Kako? Kolike se kazne majmunima koji su udarali žene i patrolirali Sarajevom za vrijeme festivala? Male ili nikakve,mozda uslovne.
Poruka? Uradite opet to isto.
Ubice Magdija su na slobodi ,mada cijala drzava zna ko su. PORUKA? Nastavite sa nasiljem i ubijanjem i signal "selefijama" da stvar uzmu u svoje ruke i da spirala nasilja nastavi.

Rjesenje? Pravna drzava koje ne samo da će sakcionisati nasilje već će sakcionasati i svaki govor mrznje.

Trajno rijesnje? Uspostava gradjskog morala i gradjanskog drustva.Šanse za to? NIKAKVE

Nihad
28.07.2009., 16:02
Sarajevoxxxx, nisam veliki poznavaoc ovog pokreta, ali znam da se njihovo interpretiranje vjere svodi na neprihvatanje nikakvih novotarija, kako oni vole da kažu, i njihov, ponekad grub način odnošenja prema muslimanima koji ne upražnjavaju Islam striktno po pravilima. Ovo što ću te sada pitati nije nikakva provokacija nego čista volja da me obrazuješ i da saznam više o njima.

Moja pitanja glase:

-Da li je istina da neke knjige napisane od strane vehabija tvrde da su Šije nevjernici i zašto?
-Da li su saudijske vehabije 1801 i 1802 napali i razrušili dva grada u SA, masakrirali Šije i srušili nišan od unuka od Muhameda s.a.v.s.?
-Da su dvije godine poslije u Meki i Medini srušili razna svetišta pa čak i ono napravljeno na mjestu gdje se vjeruje da je ukopana Fatima, ćerka Muhameda s.a.v.s?
-Čak su htjeli da unište mezar od samog Muhameda s.a.v.s zato što sa smatrali da se idealizira?


-Da li je istina da neke knjige napisane od strane vehabija tvrde da su Šije nevjernici i zašto?

- Koliko mi je poznato tekfire se samo Šije Rafidije ili oni koji psuju i vrijeđaju Ebu Bekra, Omera, Osmana, radijallahu anhuma edžmein. Šije ismailije i vjerovatno još neke druge grupacije se ne tekfire, imaju jako mnogo sličnosti sa sunijama. Na žalost postoji mnogo nepovjerenja danas između sunija i šija. To nepovjerenje najviše izražavaju selefije, ponekad prelazi u paranoju i mržnju prema svemu što je šitsko. Imao sam priliku na fakultetu razgovarati sa nekim svojim kolegama selefijama iz Jordana, ponekad je zapanjujuće sa koliko nepovjerenja se gleda na Šije. Svaki njihov gest pa makar naočigled izgledao kao dobar, dešavalo se da se i to protumači kao ''to oni nešto mute, to je neka njihova zavjera''


-Da li su saudijske vehabije 1801 i 1802 napali i razrušili dva grada u SA, masakrirali Šije i srušili nišan od unuka od Muhameda s.a.v.s.?

- Ne znam detalje, samo znam da je mnogo turbeta, mauzoleja, raznih tih nekih ''vjerskih'' objekata na području današnje Saudijske Arabije pod naletom Abdul Vehabovih pristalica srušeno. Znam da se jedva sprečilo rušenje Poslanikovog s.a.v.s. Kabura, navodno su Osmanlije zaprijetile i u posljednji momenat se odustalo od toga.

Međutim, treba kazati da se zaista oko tih objekata radilo dosta stvari koje su suprotne islamskom učenju, poput činjenja širka (mnogoboštva) i dr. Mislim Da Fazlu Rahman ako ne u ovom tekstu kojeg sam postao, na nekom drugom m jestu u knjizi Islam govori o ovim dešavanjima. Po njemu krivac za takav razvoj događaja nisu samo vehabije, već i tadašnja islamska ulema, pa i sami sunijski islam, tj sunijska interpretacija islama koja nije, parafraziram, ostavljala mnogo prostora za propitivanje, istraživanje, što je dovelo do toga da se neke stvari silom riješavaju ili kako već on to navodi.

spinoza
28.07.2009., 16:19
Sarajevo x

sjećam se nedavno dok sam se vozio vozom iz Zagreba prema Sarejevu u voz je u Maglaju ušao momak sa velikom bradom. Izgledao je uljuđeno i pristojno.
Negdje oko visokog naš treći saputnik je komentirao članak iz novina koje je upravo čitao. Radilo se o tekstu Dizdarevića za Riječki Novi list o stanju u Iranu.
U nau raspravu o Iranu uključio se i nas suputnik od Maglaja sa samo jednom rečenicom" Iranci su dobri,šteta što su šije i nisu nam braća"
Po mojim informacija koje ti mozes opvrgnuti selefije smatraju šitske mislioce nevjernicima,a puk koji ih slijedi zabludjelim ali ne još nevjernicima.
Tako je opće mjesto da se IMAM HOMEINI vođa Iranske revolucije naziva nevjernikom uz sve pogrede i izmišljenje njegovih izjava.
Pitam se koliko je kampanja protiv šija koje traje u Islamskome svijetu dirigirana od strane vlasti kako bi sprječio pokusaj prenošenja revolucije u njihove zemlje?

ummagumma
28.07.2009., 16:49
- Ne znam detalje, samo znam da je mnogo turbeta, mauzoleja, raznih tih nekih ''vjerskih'' objekata na području današnje Saudijske Arabije pod naletom Abdul Vehabovih pristalica srušeno. Znam da se jedva sprečilo rušenje Poslanikovog s.a.v.s. Kabura, navodno su Osmanlije zaprijetile i u posljednji momenat se odustalo od toga.

Međutim, treba kazati da se zaista oko tih objekata radilo dosta stvari koje su suprotne islamskom učenju, poput činjenja širka (mnogoboštva) i dr. Mislim Da Fazlu Rahman ako ne u ovom tekstu kojeg sam postao, na nekom drugom m jestu u knjizi Islam govori o ovim dešavanjima. Po njemu krivac za takav razvoj događaja nisu samo vehabije, već i tadašnja islamska ulema, pa i sami sunijski islam, tj sunijska interpretacija islama koja nije, parafraziram, ostavljala mnogo prostora za propitivanje, istraživanje, što je dovelo do toga da se neke stvari silom riješavaju ili kako već on to navodi.


Molim za odgovor:

- koliko je kod selefija ili vehabija ostalo tih navika (sruši, zapali, likvidiraj) prema "nevjernicima" (nevjernicima u svakom smislu te riječi)?

- kakvi su kod nas ti nazori, ima li tendencija sličnog sadržaja i kod nas?
(znam samo za neke detalje - kao što sam naveo da je Begova džamija prekrečena, da je traženo da se nišani uklone, itd.. - onda kada je rađeno pod donacijom S- Arabije)

Hvala

Nihad
28.07.2009., 16:52
Sarajevo x hvala ti,uživao sam čitajući tvoj post.
Krenimo redom -Vehabije su u biti tipičan ortodoksni pokret koji se javio u Islamu,slični pokreta koji pozivaju na vraćanje izvornom učenju ima bezbroj u svim religijama?
"Vehabije" odbacuju Hermeneutiku,dopustajući da Kuranski tekst i govor poslanika Islama tumači sam Kuranski tekst,govor poslanika i preve generacije njegovih pristalica. Odbacivanjem Hermeneutike kao znanosti faktički proglasavaju kraj mišljenja i objavljuju da sa nestankom prvih generacija Muslimana i prvih generacija mislioca iz te generacije zavrseno sa mišljenjem Islama. Zadaća danasnjih mislilaca Islama je faktički puko podsjecanje na mišljenja pobrojanih.
Mada odbacuju bilo kakav mesheb,većinom pripadaju Hanbeliskom meshebu-radi činjenice da je Ahmed ibn Hanbel bio najortodoksni u svojim stajalištima.
Odbacuju i preziru sufijsku misao iz razloga jer sa područja ontičkog prelazi na domen ontološkom što smatraju gotovo pa izlaskom iz vjere.
Najveće autorite Ibn Arebija ,Rumija,Haladza smatraju zabludjelim filozofima. Najveceg Islamskog filozofa ibn Ruzda bas i ne spominju,razlog je taj što ovaj ostaje u domenu filozofije, koju ovi bas ne razamiju.
Šije,a naručito šitske autoritete smatraju nevjernicima ili u najbolju ruku dubuko zabludjeli. Razlog je sto Šitsko mišnjenje zagovara nastavak kontinutita svete objave koja dolazi kroz dvanest imama-koji idu iz loze poslanikove kćerke Fatime. Imami su nepogrješivi kao i poslanici ,a dvenesti imam Mehdi je sakriven i na neki način ima kontakt sa vrhuvnim Šitskim autoritetima. Mahdi je bio vrlo vazan činbenik Iranske revolucije.
"Vehabije" sve Muslimane koji koriste hermeneutiku u tumačenju svetog teksta smatraju novotarima ,tj ljudima koji su otišli sa puta poslanika Islama.
Ogroman dio Islamskog svijeta je na ti sa duhovnošću Sufija,a dva velika Sufijska mislioca-koji su značjna za svijetsko mišljenje općenito-Muhamed Gazali i Dzemaludin Rumi.jedan od najvec mistika i pjesnika u istoriji civilizacije,su najvećih autoriteti u duhovnosti.
"Selefizam ili vehabizam" je zvanično Islamsko mišljenje u Saudiskoj Arabiji -glavnom bliskoistočnom savezniku SAD I IZRAELA. Što znači da mišljenje ostaje zatvoreno u borbi i misiji upućivanja Muslimanskog svijeta"na pravi put" i nema veze sa revulucionarnim mišljenjem.
Arapski misionari u BiH su pravile profil Muslimana koji je protutip Saudijskog Muslimana,a on je odan rezimu i OBJASNJAVA"PRAVI PUT"
Zato će većina ozbiljnih analitičara reći da Bosanske"vehabije" mogu biti samo poslušni glasači SDA ili neke desne stranke u Bošnjaka a ne nikakvi teroristi.
Kakav uticaj na Bosansko drustvo dugoročnu mogu imati "vehabije" ? Mislim nikakav ozbiljan uticaj. Rigidnim tumačenjem vjere-prije svega odnosom prema ženi i seksualnosti,ne postoji mogućnost da zadobiju povjerenje većeg broja Bošnjačke omladine.Pokret će ostati marginalan i sadrzavace dio ruralnog stanovnista i dio omladine koji u tome vidi energiju koju trazi,recimo poput energije koju neki nalaze u Tomsonovim pjesmama.
Sa sigurnošću mogu tvrditi da taj pokret nikada neće narasti na više od 5 posto Bošnjačkog stanovništva,a suvremeni politolozi smatraju da drustvo dok nema 15 posto radikalne desnice nema ozbiljan problem.
To je moje poimanje,Sarajevo x kao teolog me moze ispraviti

Manje-više sve što je napisano ima smisla i ok je. Oko nekih stvari se da da raspravljati i polemisati...

- Vehebizam ili selefizam kao i svaki ,ja ću kazati reformistički, nije bio imun od stvari koje koncu od njega naprave sektu ili pravac u islamu. Smatram da neke stvari kod vehabija ili selefija treba kritikovati ali isto tako da ima nekih stvari koje nemaju veze sa ortodoksijom već sa pukom čovjekovom željom da živi po islamskim načelima...Ako želim da obavljam svaki namaz ili većinu njih u džematu, pa to je islamski običaj od Poslanika s.a.v.s. pa do naših dana. Ako neko želi da mu žena nosi nikab (poput recimo dr. Šukrije Ramića) mislim da to nije ortodoksija već razumjevanje i praktikovanje islamskih običaja.

Moji neki prvi koracui u islamu i vrijeme kada sam počeo obavljati svaki namaz, sjećam se da me je na to najviše natjeralo i podstaklo riječi moje nene ''sine namaz je grijeh ostaviti, mora se klanjati''...ali isto tako, od mnogobrojnih ''suneta'' običaja koje je preporučivao Poslanik s.a.v.s. da se čine sam naučio od ''vehabija''. To nije ortodoksija, bar ja ne mislim tako...

spinoza
28.07.2009., 17:58
Sarajevo x,brojni Istoričari i Sociiolozi su složni da ja Abdul Vehab jedan o refrmatora Arapskog drustva. Međutim on je reformator u određenom momentu i na određenom teritoriju. Kao što će neki reći da je Omer Pasa Latas bio reformator.
Ali selefijski pokret nije danas reformatorski,on je dapače nazadan kao što je bilo drustvo protiv koga se borio i sam Muhamed Abdul Vehab.
Neki komentari forumasa koji sebe smatraju selefijama govori da se radi o veoma povrsnom i banalnom svatanju vjere.
E sada sta je "radikalno" to je tema o kojoj pricamo u nastavku. Neki smatraju Muhameda Gazalija i Jusufa Kardavija radikalnim-čitaj "filozof iz Dana"
No kao sto rekoh o tome ćemo detaljinije u nastavku
I samo jos da napomenem o tome kako nesto sto je reforma postoja često u određenom trenutku suprotnost samoj sebi i postaje ono protiv čega se borila,kao što sam već naveo.
Najbolje o tome govori Adorno u"Dijalektici Prosvjetiteljstva"

egi
28.07.2009., 18:06
Sarajevoxxxx, hvala na odgovoru. Nisam ni mislio da ćeš me iznevjeriti. ;)

Ummagumma, pitanje za tebe: Ako nas islam uči da Mejrema jeste zatrudnila bezgrešno, na osnovu čega tvrdiš da to nije istina?
http://www.fis.edu.rs/index.php?view=ar ... &Itemid=34 (http://www.fis.edu.rs/index.php?view=article&catid=21%3Aakaid&id=195%3Aroenje-isa-as-&tmpl=component&print=1&page=&option=com_content&Itemid=34)

ummagumma
28.07.2009., 19:34
Sarajevoxxxx, hvala na odgovoru. Nisam ni mislio da ćeš me iznevjeriti. ;)

Ummagumma, pitanje za tebe: Ako nas islam uči da Mejrema jeste zatrudnila bezgrešno, na osnovu čega tvrdiš da to nije istina?
http://www.fis.edu.rs/index.php?view=ar ... &Itemid=34 (http://www.fis.edu.rs/index.php?view=article&catid=21%3Aakaid&id=195%3Aroenje-isa-as-&tmpl=component&print=1&page=&option=com_content&Itemid=34)


Malo pojašnjenje, pa poslije toga možemo nastaviti sa razgovorom....

Da li smo nas dvojica mislili na istu osobu?
Ja sam spomenuo Isusa iz Nazareta, rođenom u Betlehemu za vrijeme popisa stanovništva u godini u kojoj je orbitu Zemlje prošla Halleyeva kometa.
Živio je kao Jevrej, bio osunećen kao Jevrej (ne radi se o sunećenju, samo koristim taj izraz radi snalaženja) i u Nazaretu završio stolarski zanat...
U tridesetoj godini biva kršten (po baptističkom načinu krštenja, najvjerovatnije u Galilejskom jezeru)
Krstio ga je Ivan Krstitelj
Uhvaćen je otprilike tri godine kasnije u vrijeme kada je propovjedao Evanđelje u Jerusalemu, učenici su pozaspali i rimski vojnici su ih potpuno iznenadili.
Razapet je na krst/križ na brdu zvanom Golgota?

Ne znam, da li mislimo na istu osobu?

egi
28.07.2009., 19:51
Očito nisi upoznat sa činjenicom da su Isus i Isa a.s. jedna te ista osoba i da je Marija tj. Merjema, njegova majka, začela plod bez da ju je muška ruka ikada dotakla.
Bojim se da si ti taj koji je na "klizavom terenu." ;) :D

ummagumma
28.07.2009., 19:54
Očito nisi upoznat sa činjenicom da su Isus i Isa a.s. jedna te ista osoba i da je Marija tj. Merjema, njegova majka, začela plod bez da ju je muška ruka ikada dotakla.
Bojim se da si ti taj koji je na "klizavom terenu." ;) :D

Ja ću ponoviti pitanje:
Da li smo nas dvojica mislili na istu osobu?

Ja sam spomenuo Isusa iz Nazareta, rođenom u Betlehemu za vrijeme popisa stanovništva u godini u kojoj je orbitu Zemlje prošla Halleyeva kometa.
Živio je kao Jevrej, bio osunećen kao Jevrej (ne radi se o sunećenju, samo koristim taj izraz radi snalaženja) i u Nazaretu završio stolarski zanat...
U tridesetoj godini biva kršten (po baptističkom načinu krštenja, najvjerovatnije u Galilejskom jezeru)
Krstio ga je Ivan Krstitelj
Uhvaćen je otprilike tri godine kasnije u vrijeme kada je propovjedao Evanđelje u Jerusalemu, učenici su pozaspali i rimski vojnici su ih potpuno iznenadili.
Razapet je na krst/križ na brdu zvanom Golgota?Mislim da si ti prvi koji tvrdi da je Isa Pejgamber kršten, i da je propovjedao Evanđelje.. Možeš li mi to malo pojasniti?

P.S. Taj znak jednakosti sam čuo jako puno puta (od djetinjstva do foruma). Nedavno sam boravio u Izraelu. Kada sam obišao Nazaret, Kanu, Betlehem, Jeruzalem...čak ni u razgovrima sa puno učenijim ljudima nisam našao nikakav dokaz da se radi o istim osobama. Obzirom da sam ranije bio na jugu Turske u mjestu Effes, pitao sam dsa se smatra dokumentovanom i ta činjenica da je Merjema (po njihovom Marija) rođena na jednom brdu pokraj Effesa (iskopine i dokazi su izvedeni krajem devetnaestog vijeka), u Nazaretu nisam dobio potvrdu ni za to....

egi
28.07.2009., 20:04
Postoje razna učenja o njegovom životu. Jedna propagiraju islamsku verziju a druga kršćansku. No jedno je sigurno, radi se o istoj osobi i jedna od rijetkih stvari sa kojom se obe verzije slažu je da je Isus odn. Isa a.s itekako začet bezgrešno. Znači ne možeš govoriti "ovaj ili onaj" Isus kada je on ustvari jedan.

Nihad
28.07.2009., 20:05
Sarajevo x,brojni Istoričari i Sociiolozi su složni da ja Abdul Vehab jedan o refrmatora Arapskog drustva. Međutim on je reformator u određenom momentu i na određenom teritoriju. Kao što će neki reći da je Omer Pasa Latas bio reformator.
Ali selefijski pokret nije danas reformatorski,on je dapače nazadan kao što je bilo drustvo protiv koga se borio i sam Muhamed Abdul Vehab.
Neki komentari forumasa koji sebe smatraju selefijama govori da se radi o veoma povrsnom i banalnom svatanju vjere.
E sada sta je "radikalno" to je tema o kojoj pricamo u nastavku. Neki smatraju Muhameda Gazalija i Jusufa Kardavija radikalnim-čitaj "filozof iz Dana"
No kao sto rekoh o tome ćemo detaljinije u nastavku
I samo jos da napomenem o tome kako nesto sto je reforma postoja često u određenom trenutku suprotnost samoj sebi i postaje ono protiv čega se borila,kao što sam već naveo.
Najbolje o tome govori Adorno u"Dijalektici Prosvjetiteljstva"

- Ja ne mislim tako. I Sufije, i Ihvanije, i Selefije, i Džematu Teblig te Nur u Turskoj žele reformu. Žele ili pokušavaju svoje ideje i razmišljanja podijeliti sa drugima. Svaki od navedenih pokreta se dijeli na na desetine drugih ili ima svoje ogranke koje između sebe imaju često vrlo malo sličnosti a nazivaju se recimo selefije ili ihvanije. Mislim koliko uopšte ima smisla ocjenjivati neki islamski pokret, kada ga svi svojataju, a ni oni sami ne znaju šta je to i gdje su granice i razlike između jednog i drugog pokreta.

Selman Auda se recimo smatra selefijom. Redovno se pojavljuje na svim poznatijim arapskim TV kanalima, ima nekoliko njegovih knjiga prevedenih na bosanski. Danas recimo nećeš ili teško ćeš naći nekoga ko ga neće smarati reformatorom.

ummagumma
28.07.2009., 20:10
Postoje razna učenja o njegovom životu. Jedna propagiraju islamsku verziju a druga kršćansku. No jedno je sigurno, radi se o istoj osobi i jedna od rijetkih stvari sa kojom se obe verzije slažu je da je Isus odn. Isa a.s itekako začet bezgrešno. Znači ne možeš govoriti "ovaj ili onaj" Isus kada je on ustvari jedan.


Biće mi drago ako me upoznaš sa kakvim pisanim dokazima. Ja ih tamo, na licu mjesta nisam našao (da se radi o jednoj te istoj osobi). Hvala...

spinoza
28.07.2009., 20:11
Sarejevo x
vec sam napomenuo a ti si sada potvrdio da nije moguće govoriti o heterogenosti tog ali i drugih Islamskih potreba.
Da im je svima potrebna hitna reforma najbolje govori polozaj Muslimana u svijetu

spinoza
28.07.2009., 20:14
ummagumma
kao da čitam Bulgakova i Majstora i Margaritu.

ummagumma
28.07.2009., 20:46
ummagumma
kao da čitam Bulgakova i Majstora i Margaritu.

Mogu ti reći da sam i ja puno više očekivao. Maslinova gora je nešto kao pola Višnjika iznad (bočno) od bolnice Koševo, sa druge strane (upravo, nasuprot) je ta Golgota .... Niti je gora niti je planina... jedna mala uzvisina (opasana prastarim zidinama), kao Dalmatinska ulica i Mejtaš ... i to je to. No, postoje pisani tragovi šta se tu dogodilo, vodili su ih sami Rimljani.

28.07.2009., 21:13
O kakvoj se ovdje "reformi" islama govori? Može li se uopće islam "reformirati" , pogotovo na način na koji je reformirana katolička crkva?

Važno je postaviti pitanje šta je uopće zemlji donijelo postojanje selefizma, vahabizma , a šta postojanje drugih mesheba ili šiizma . Mnogi zaboravljaju da nam je Iran pomagao kad nam je bilo najteže, u svakom mogućem pogledu, a i poslije rata su bili široke ruke i o svom trošku obnavljali kuće povratnika, kulturne spomenike, biblioteke , bolnice i slično. Zašto ih sada posmatrati kao nevjernike ili nevaljaste ljude? Koliko je u BiH uradio JApan, Saudija, ili Malezija, uradio je i Iran, kao i Pakistan koji nam je prijateljska zemlja, a pomogle su nam i Ismailije jer je ovdje radila i Aga Khan fondacija.

egi
28.07.2009., 21:30
Islam je unikatna religija po tome što je sve ostalo u izvornom smislu. Islam se ne može i neće "modernizovati" kao što je Alfred spomenuo kat. crkvu. U Islamu ne postoji Stari i Novi zavjet. Islam nema svoga papu koji će uvoditi nova ili brisati stara pravila. To bi valjda svakom vjerniku trebalo biti jasno.
Ako je Božija riječ nešto nadnaravno i savršeno, onda se ona ne može mijenjati i prilagođavati potrebama određenog doba. Da je Bog htio odrediti drugačija pravila, On bi tako i uradio.

Ne mora nužno značiti da je savremeno i dobro po ljude i njihov moral. Koliko je to savremenih stvari koje su bolje od konzervativnih? Može li mi iko navesti ijednu stvar iz Islama koja bi se mogla "reformirati" kako bi bila bolja po muslimane i njihov moral?

samchi
28.07.2009., 21:50
mahsuz selam sudionicima debate,osnovano vjerujuci da smo na istovjetnim idejnim relacijama.
stihijski se udaljavamo od osnovne intencije da sa manje ili vise kompetenci rasclanimo aktuelnost jednog fenomena ciji smo savremenici.istina, tematski sklop interesne raspre je razudjen i sirok da dopusta il mozda iziskuje ceste digresije i zastranjelost.
iz osobnog iskustva , koje nije nimalo zanemarivo,znam da nasa sabraca novije vjrnicke provenijencije, s vremena na vrijeme izgube osjecaj za parlamentarnost i priznavanje suprotstavljenog misljenja.inetrpretaciji islama se moze pristupat iz posve razlicitih polaznih osnova, koje se katkad grubo suceljavaju i stoje u posvemasnjoj opreci sa usvojenim vrijednostima i modelima misljenja.no, i pored takvih privida animoziteta cvrsto vjerujem da je islam jedna prirodna teznja naklonjena covjekovom blagostanju i osnutku zdrave upucenosti covjeka na Boga.ne osporavam neke bazicne postulate islama, pogotovu ne one koji nemuslimanima odricu bilo kakve izgleda na pravo raja,pa i simbolicne.na tom fonu stvari su odavno formulirane u konacan zakljucak.nemusliman ne polaze pravo na Dzennnet, kao sto povrsan musliman polaze pravo na nadu u svoje onostrano izbavljenje.jednako tako, i najcvrsci musliman svoje izglede na raj moze mjerit samo pravom na nadu u konacno spasenje.onaj ko ne vjeruje u ovako postuliranu doktrinu islama morao bi pretrest po cvrstini sopstvenih uvjerenja.primijetio sam da se kroz tonalitet nekih pasusa provlaci i neka sramezljiva naklonost panteistickom vrednovanju religijske misli,takva postuliranost je u drskoj koliziji sa elementarnim nacelima islama buduci je nacelan stav islama saopsten kategoricnom negacijom autenticnosti drugih religija.

shef
29.07.2009., 00:41
Može li mi iko navesti ijednu stvar iz Islama koja bi se mogla "reformirati" kako bi bila bolja po muslimane i njihov moral?-kako insan pametno zbori,takođe i ovay post ispred,kao što rekoh ako nekog interesuje neka stvar o njoj treba da se informiše maksimalno iz najpouzdanijih izvora ,ništa "čula kazala"pa bujrum na forum.i nemojte molim vas teških riječi kako kaže ona narodna"ćorav je naj volio viđet" tako i mi neznalice volimo da znamo a ne da nas neko udara knjigom "znanja" i govori jo kako si glup nemaš pojma-lagano bez adrenalina

www.bh-dawa.com
29.07.2009., 09:45
Evo ću ti pokušati dati odgovor mada mislim da bi ti samchi možda mogao dati bolji odgovor jer koliko vidim da je realan i što je još bitnije dobro poznaje materiju o kojoj se ovdje govori.Naime,posljednje što je objavljeno od ajeta (znakova) poslanstva Božijem Poslaniku Muhammedu s.a.v.s. su riječi koje su mu objavljene na oprosnom hadždžu i one glase:"Danas sam vam vjeru vašu upotpunio i zadovoljan sam da vam Islam bude vjera.",pa ko god na ovo nešto doda ili od ovoga nešto oduzme mišljenja je da Božiji Poslanik Muhammed s.a.v.s. nije u potpunosti izvršio svoju misiju i da je Islam manjkav što naravno nije tačno i za što postoje neoborivi dokazi tako da to znači da u Islamu nema "stvari" (duhovnih),koje bi se mogle reformirati jer je Islam savršena vjera.Što se tiče svjetovnih stvari to je već nešto drugo.

spinoza
29.07.2009., 13:04
Islamu nije potrebna reforma i o tome nije bilo govora.Potrebna je reforma Islamskim pokretima.Zasto? Pa pogledajte rezultate tih pokreta

www.bh-dawa.com
29.07.2009., 17:14
Islamu nije potrebna reforma i o tome nije bilo govora.Potrebna je reforma Islamskim pokretima.Zasto? Pa pogledajte rezultate tih pokreta
Dobro spinoza kad si već tako upućen de nam ti objasni šta je po tebi ustvari Islam i šta su to pokreti u Islamu?

spinoza
29.07.2009., 18:08
bh-dawa.com

Islam se ne moze objasniti u dvije rečenice,Ali pokušaću objasniti u nekoliko ajeta i hadisa" da je Allah htio svi ljudi bi bili vjernici" ajet-ostaje upitno zasto neki osjecaju ovo kao Allahovu grešku pa je pokusavaju ispraviti ? "jedan od znakova ispravnosti čovjekove vjere je da se kloni onoga sto ga se tiče" hadis.
Ostaje pitanje zasto oni koji sebe nazivaju sljedbenicima suneta toliko vole ulaziti u ocjenu drugih ljudi i određivanju da li su vjernici-nevjernici,novotari,,,?

O Islamskim pokretima govore njihovi rezultati.A oni su? Izrael 50 god teroriše Palestince,Jevreja je nekoliko miliona ,a Muslimana blizu milijardu.
Nedavne slike iz Gaze najbolje govori o Muslimanima danas.

ummagumma
29.07.2009., 22:17
Reforme?

Za početak, mislim da Kuran Časni ne treba posmatrati kao "priritet".. Kako Spinoza reče - prije bi se trebali posvetiti raznim pravcima njegovog tumačenja.

Ja se nadam da imam podršku od većine učesnika - hitno je potrebno usvojiti Globalnu KONVENCIJU svih redova i pravaca da se zabranjuje poduzimanje terorističkih činova "u ime Islama".

Da se zaista usvoji sveopšta orjentacija da je grijeh izvesti terosistički akt sa vjerskom podlogom..

Ima li suprotnih mišljenja? Da li neko od vas smatra da je teroristički čin opravdan "u ime Islama" (opet ponavljam, nema veze sa Kuranom, samo sa tumačenjima i nametanja prioriteta...). Neko ko pogine od tuđe bombe njemu je trajno nametnuto (bez šansi za korekciju) za koje i za čije ciljeve umire (naprasno), a da nije pitan, niti kao ljusko biće respektiran ("gospodine, da li ćete dati život za moje ciljeve"? Ne? Varate se, evo sada ćete izgubiti život jer ću ja aktivirati bombu, buuuuum");

Drugi prijedlog se odnosi na pokrivanje žene u potpuno crnu odjeću sa potpuno pokrivenim licem. Ljudi moji, u današnja vremena, to izgleda tako šokantno i ponižavajuće... Znam sve šta je iza toga, nema ni najmanje naznake da se žensko biće želi poniziti, ali GROOOZNO izgleda i ničim se ne može pojasniti.
Ja ovdje ne zagovaram da žene hodaju polugole, da budu kurve, da ih svako gleda, da ovo, da ono.. Ali ono sa crnim .. je tako anahrono i šokantno da prestane govor i svaka aktivnot u brojnim savremenim sredinama dog gospođa ne prođe.

Treće, šta je sa tom poligamijom (višeženstvom)? Brak sa više žena odjednom nije dovoljno regulisan Europskim zakonima (u smislu prava tih žena, u smislu prava djece, ... Šerijat na jednu stranu, ali ne mogu se uvijek primijeniti šerijatske norme.... Stupanje u brak sa maloljetnicama, rano ugovaranje braka sa maloljetnisom (preko roditelja)...

(citat novih uputa, taze pristiglih iz Afganistana)

Upute: Kako biti 'dobar' Taliban
AFP
Knjižica s novima talibanskim pravilma vojnog ponašanja tiskana je u svibnju. Borcima se poručuje ograničavanje samoubilačkih misija, a izbjegavanje civilnih žrtava je preporučljivo.
Nove upute za Talibane zapljene su tijekom akcija u Afganistanu, a vjeruje se kako su tiskane u svibnju ove godine.
Samoubilački napadi:
''Ciljevi su samo važne mete. Hrabri sinovi islama ne bi trebali biti korišteni za male i nebitne mete. Guverneri, šefovi općina, zapovjednici, kao i svi pripadnici Mudžahedina moraju se truditi da izbjegavaju civilne žrtve, civilne ozlijede i uništavanje civilnog vlasništva'', stoji u uputama.
Zarobljenici:
Prilikom zarobljavanje službenika, vojnika, izvođača radova i radnika, zarobljenicima se ne smije nauditi niti ih se smije napadati. Ukoliko je zarobljenik direktor, zapovjednik ili osoba višeg čina, odluku o ozlijeđivanju, ubijanju ili puštanju donosi Imam.
NATO vojnici:
Ako je vojnik 'nevjernik' zarobljen, odluku o ozlijeđivanju, ubijanju ili puštanju donosi Imam ili njegov zamjenik.
Otkupnine:
''Odluku o razmjeni zarobljenika, ili o puštanju istih, donosi provincijalni vođa. Oslobađanje zarobljenika u zamjenu za novac strogo je zabranjena.
Prava jednakosti:
Mudžahedin mora izbjegavati diskriminaciju baziranu na plemenskom podrijetlu, govornom području ili geografskom podrijetlu.
Službenici iz NATO-a i Afganistana upozotravaju kako su ovakve upute bitno drugačije od stanja ''na terenu''.
''Ovakve upute su samo pokušaj da se prikaže kako postoji svojevrsna centralna kontrola nad borcima, što nikako ne prikazuje istinu i stvarnost'', rekao je jedan službenik NATO-a.
(kraj citata)

P.S. Ovaj mi tekst pomalo liči na crni humor. Očigledno da se obavještajne službe velikih sila već šprdaju na temu terorizma i poturaju sklepane priručnike. Zaista treba jako malo napora da se sa ovim stane, sa terorizmom "u ime Islama".

spinoza
29.07.2009., 22:50
"Ima li suprotnih mišljenja? Da li neko od vas smatra da je teroristički čin opravdan "u ime Islama" Mislim da nema ozbiljnog Islamskog mislioca koji nije osudio terorizam. Međutim postoji skoro jednoglasno mišljenje Islamskih mislilaca da akcije koje provodi Hamas nisu terorističke.
Teror koji provodi Izrael desetljećima nad Palestincima je strašan i reakcije ti ljudi nema veze sa ideologijom već sa bijesom i bezizlaznom sitoacijom u kojoj se nalaze Palestinci. Lično sam i protiv tih akcija ako u njima stradaju civili. Treba li uopće napominjati da je glavni saveznik Izraela Saudijska Arabija.

Smatram ,a ustalom to nije moje mišljenje već opće mjesto intelktualne debate u svijetu,da bi prestankom Izraelske agresije ekstremističke grupacije u Islamskom svijetu izgubilo svaku potporu stanovništva i bile osuđene na marginalizaciju.

"Drugi prijedlog se odnosi na pokrivanje žene u potpuno crnu odjeću sa potpuno pokrivenim licem. Ljudi moji, u današnja vremena, to izgleda tako šokantno i ponižavajuće... Znam sve šta je iza toga, nema ni najmanje naznake da se žensko biće želi poniziti, ali GROOOZNO izgleda i ničim se ne može pojasniti."

ummagumma sada si stvar uopćio
Zar nije izvorni Islamski,a bome ni Arapski običaj. Radi se o Perzijskoj tradiciji koja je bila klasni znak,zar su nosile zene aristokrata ,tj zene iz aristokratskih porodica.Ta tradicija je prenesena na Arape, opet samo na aristokrate.
Zar je i tradiciji Bošnjaka,ali samo Bošnjakinja u gradskih sredinama.Tako da tvrdnje Selefija iz Maoče kako je su to nase nane nosile nije istina-moja pra nana jeste,njegova sigurno nije,jer to nije bio običaj u ruralnim sredinama.
On je za Bošnjakinje značio ono što je značio i za Perzijanke-statusni simbol
Kada vidim zar iskreno mene podsjeti na doba kada smo imali elitu i drago mi ga je vidjeti.
Žene u gradovima su doslovno plakale kada su bile primorane ga skinuti,to je za njih značilo i kraj njihove klase-
Znam da zar danas znači nesto drugo i da u nekim mjestima uistinu predstavlja ponizenost žena. Ali to nema veze sa Islamom,vec sa mjesavinom patrijahalnog društva i ideologije.
Treba tačno vidjeti ko hoće da ga nosi a ko je prisiljen. Žene koje žele da ga nose,treba im dopustiti,naravno uči i dio lica koji potvrđuje identitet osobe mora se vidjeti.

"Treće, šta je sa tom poligamijom (višeženstvom)? Brak sa više žena odjednom nije dovoljno regulisan Europskim zakonima (u smislu prava tih žena, u smislu prava djece, ... Šerijat na jednu stranu, ali ne mogu se uvijek primijeniti šerijatske norme.... Stupanje u brak sa maloljetnicama, rano ugovaranje braka sa maloljetnisom (preko roditelja)..."
Dobro pitanje,ali da ga ostavimo za nastavak rasprave

ummagumma
29.07.2009., 23:21
Negdje u srednjoj školi krenuli su predmeti sociologija, psihologija, filozofija...
Sjećam se da je najinteresantniji čas bio o moralu... Otvorila se živa rasprava. Profesorica se smješka...

Nekada je moralno bilo imati roba... imati slugu, imati kmeta... uzimati mladu na prvu noć, bilo je svega, ali u ta vremena... takvi odnosi su bili moralni, dopušteni, opšterašireni...

Pokriti božije stvorenje crnim platnom u današnjem vaktu djeluje u najmanju ruku anahrono, izgleda jako ekscentrično, izgleda posve drugačije nego što znamo da jeste...

Kako koja gospođa naiće, svaki razgovor stane. Više je sažalijevaju nego što se može naići na znak odobravanja i podrške.. Buket djece, svi onako istrgnuti iz nekog ruralnog konteksta... Ne znam, .. teška situacija.

Nekidan sam sreo dvije... po žustrini pokreta, rekao bih da su jako mlade. Popuno pokrivene, u rukavcama.. zbijene jedna uz drugu (kao da su se držale pod ruku). Jedna od njih nosi otvoren malo skuplji mobitel i na opciju zvučnika, slušaju ilahije ulicom...

Kontam, da im je do muzike, imaju slušalice koje su danas bagatelno jeftine... Danas se svaki mobitel može pretvoriti u muzički uređaj... mogle su slušati muziku ispod zara, niko nebi ni primijetio... Aha, pa nije to ni bio cilj.. nešto je drugo bilo cilj... Bezveze.

Svaki čas prođe automobil iz kojeg izlazi muzika od koje ispadaju zubne plombe. Nije više ni zanimljivo.. sad svi znamo da je papak u pitanju.

www.bh-dawa.com
29.07.2009., 23:29
"Drugi prijedlog se odnosi na pokrivanje žene u potpuno crnu odjeću sa potpuno pokrivenim licem. Ljudi moji, u današnja vremena, to izgleda tako šokantno i ponižavajuće... Znam sve šta je iza toga, nema ni najmanje naznake da se žensko biće želi poniziti, ali GROOOZNO izgleda i ničim se ne može pojasniti."

Ono što tebi možda izgleda grozno za sestre muslimanke je čuvanje časti i čisto sumnjam da možeš pribaviti ijedno svjedočanstvo koje bi potvrdilo tvoju tezu.Prosipaš se vjeruj mi mogao bih ti pokazati snimak moje tetke od 80 godina koja govori o tome kako joj je bila čast dok je nosila nikab (zar) i da joj je najteže palo kada ga je morala skinuti (natjerana od strane komunističke bande).Samo da bude jasno,živjela je u seoskoj sredini u Istočnoj Bosni.


Treba tačno vidjeti ko hoće da ga nosi a ko je prisiljen. Žene koje žele da ga nose,treba im dopustiti,naravno uči i dio lica koji potvrđuje identitet osobe mora se vidjeti.

Ti navodi da je neko prisiljen da nosi nikab (ovdje kod nas) su očita laž koja služi da bi se raspirivala mržnja običnog puka prema sljedbenicima ehlus-sunneta (selefijama).Sve sestre muslimanke koje poznaje moja supruga su ga stavile dragovoljno i niko ih nije na to primorao,dakle to je kao što kažem očita laž.Oči i dio lica koji potvrđuje identitet se ne mora vidjeti,već ako niste znali u svim modernim zemljama je to zakonom regulisano tako što treba takvu ženu da legitimiše druga ženska osoba (naravno u svojstvu službenog lica).

"Treće, šta je sa tom poligamijom (višeženstvom)? Brak sa više žena odjednom nije dovoljno regulisan Europskim zakonima (u smislu prava tih žena, u smislu prava djece, ... Šerijat na jednu stranu, ali ne mogu se uvijek primijeniti šerijatske norme.... Stupanje u brak sa maloljetnicama, rano ugovaranje braka sa maloljetnisom (preko roditelja)..."
Dobro pitanje,ali da ga ostavimo za nastavak rasprave[/quote]

Što se tiče poligamije,možda je po vama bolje da ljudi umjesto više žena imaju tu i tamo pokoju ljubavnicu pa će tako na kraju svi onako sretno i veselo da uživaju do kraja života a o djeci koja proizađu iz takvih veza će se brinuti naše vajne socijalne ustanove iako znamo da se koliko puta desi da majka na taj način rođeno dijete ostavi pred nečijim vratima ili ga jednostavno ubije i baci na smetljište!?O granicam punoljetstva ne bih raspravljao...

www.bh-dawa.com
29.07.2009., 23:38
Negdje u srednjoj školi krenuli su predmeti sociologija, psihologija, filozofija...
Sjećam se da je najinteresantniji čas bio o moralu... Otvorila se živa rasprava. Profesorica se smješka...

Nekada je moralno bilo imati roba... imati slugu, imati kmeta... uzimati mladu na prvu noć, bilo je svega, ali u ta vremena... takvi odnosi su bili moralni, dopušteni, opšterašireni...

Pokriti božije stvorenje crnim platnom u današnjem vaktu djeluje u najmanju ruku anahrono, izgleda jako ekscentrično, izgleda posve drugačije nego što znamo da jeste...

Kako koja gospođa naiće, svaki razgovor stane. Više je sažalijevaju nego što se može naići na znak odobravanja i podrške.. Buket djece, svi onako istrgnuti iz nekog ruralnog konteksta... Ne znam, .. teška situacija.

Nekidan sam sreo dvije... po žustrini pokreta, rekao bih da su jako mlade. Popuno pokrivene, u rukavcama.. zbijene jedna uz drugu (kao da su se držale pod ruku). Jedna od njih nosi otvoren malo skuplji mobitel i na opciju zvučnika, slušaju ilahije ulicom...

Kontam, da im je do muzike, imaju slušalice koje su danas bagatelno jeftine... Danas se svaki mobitel može pretvoriti u muzički uređaj... mogle su slušati muziku ispod zara, niko nebi ni primijetio... Aha, pa nije to ni bio cilj.. nešto je drugo bilo cilj... Bezveze.

Svaki čas prođe automobil iz kojeg izlazi muzika od koje ispadaju zubne plombe. Nije više ni zanimljivo.. sad svi znamo da je papak u pitanju.

Što se tebe tiče i tvog neshvatanja nekih šerijatskih propisa to je do tebe.Postoji jedno zlatno pravilo u Islamu a to je da je Islam tako jednostavan da ga i čoban može razumjeti (inače kako bi toliki beduini pozitivno odgovorili na poziv Muhammeda s.a.v.s.)Međutim ukoliko naiđe neki razum koji to nemože svariti onda je očigledno da sa tim razumom nešto nije u redu.I da,nauči bar razliku između ilahija i učenja Kur'ana jer te sestre su vjerovatno idući ulicom uživale u slušanju Kur'ana nadajući se ako još neko čuje da će ga to podstaknuti na razmišljanje.

spinoza
29.07.2009., 23:51
www.bh-dawa.com (http://www.bh-dawa.com)

Pomozi nam u ključnom pitanju. Tebi kao selefije ali gradjaninu BiH koliko znači nas ustav i zakoni ove zemlje. Šta da radimo kada se oni kose sa šeriatom,tj tvojim poimanjem šerijata.
Zamislimo sitoaciju-tvoja kćerka se zaljubi u Kršćanina,po šerijetskim propisima je to zabranjeno po zakonima ove drzave je dozvoljeno. Šta ćeš ti da uradis?Koji zakon ćes da postujes?

spinoza
29.07.2009., 23:56
"Pokriti božije stvorenje crnim platnom u današnjem vaktu djeluje u najmanju ruku anahrono, izgleda jako ekscentrično, izgleda posve drugačije"
Tu se ne mogu pomoći ,voli različitost i stvarno uzivam kada u šetnji Miskinovom sretnem sretnem različite žene,od onih u kratkim suknjicama do žena u zaru.
Zaista guštam u tome.

A ako neko bilo sta kome nameće.treba to istražitii dakako zakonski žestoko kazniti

sebil
30.07.2009., 03:06
Selam alejkum!

Interesantan video na ovu temu: http://www.youtube.com/watch?v=LT92mEsKW_A

ummagumma
30.07.2009., 08:28
Selam alejkum!

Interesantan video na ovu temu: http://www.youtube.com/watch?v=LT92mEsKW_A


Hvala, bilo je korisno!

Ne shvatam da li je nekome potrebno pojašnjenje za Coca Colu? I hoće li sada svi poslati upite za majonezu, čokoladu, umak od paradajza, ... nekako mi to infantilno djeluje. Zapravo, prije mi djeluje da je na ove prostore došla NOVOTARIJA, pa je sada ta NOVOTARIJA toliko moderna, a hoće svi da su moderni, međutim, kvaka u tome da moraš izbjeći da se ne provališ... Zapustiš bradu i naručiš CocaColu? Ne ide... ili Kupiš Nestle čokoladu, opet provala....

Napravljen je "totalni reset", pa sada pitaju za CocaColu nakon 100 godina njenog postojanja (uzgred, toliko je jak rastvarač da moja supruga posipa wc šolju čime spriječava stvaranje kamenca).

Šta se desilo da se cijela Islamska Zajednica protresla i kao da nikada Islama nije bilo na ovim prostorima, sada se tumači odlazak ginekologu, tumači se hrana, tumače se osnosi između muškarca i žene.... Jesu i svi pomatufili ili samo neki?

ummagumma
30.07.2009., 08:48
Što se tebe tiče i tvog neshvatanja nekih šerijatskih propisa to je do tebe.Postoji jedno zlatno pravilo u Islamu a to je da je Islam tako jednostavan da ga i čoban može razumjeti (inače kako bi toliki beduini pozitivno odgovorili na poziv Muhammeda s.a.v.s.)Međutim ukoliko naiđe neki razum koji to nemože svariti onda je očigledno da sa tim razumom nešto nije u redu.I da,nauči bar razliku između ilahija i učenja Kur'ana jer te sestre su vjerovatno idući ulicom uživale u slušanju Kur'ana nadajući se ako još neko čuje da će ga to podstaknuti na razmišljanje.


Ja ne živim u šerijatskoj državi niti će BiH biti šerijatska! Tačka!

Da se vratimo na temu..... evo kako su me sestre podstakle na razmišljanje:

U pravu si, nisu slušale ilahiju, već molitvu.
Obzirom da si znao iz prve (da je u pitanju molitva, a ne ilahija), i ja sam iz prve shvatio da se radi o organizovanoj i dogovorenoj aktivnosti (tačnije, o provokaciji sredine).
Kako vas nije sramota, tjerate djevojke da nosaju otvoren mobitel sa glasnom molitvom i hodaju ulicom tako? Šta je sljedeće? Hoćete li staviti zvučnike na automobile i voziti po gradu za razglasom i molitvama koje se nikako ne uklapaju u javnost i javni život ULICE? Hoćete li kao Jehovini Svjedoci grebati po vratima i dosađivati ljudima.

Ima li još nešto čime planirate devalvirati Vjeru na javnom mjestu?
Čemu služi pokazivanje vjere i odanosti vjeri na ULICI?
Čemu služi to razmetanje? Da ponizite druge koji se tako ne ponašaju? Da druge privučete vjeri? (samo ih tako možete odbiti)

Čovječe, Islam je takva religija koja je stotinama godina u velikom broju slučajeva bez ikakve prisile privlačila hiljade i stotine hiljada prelazaka na Islam (bez prisile i potkupljivanja). Kakva je sad panika, pa se proces hoće ubrzati! Vaše djelovanje mi dođe kao "pressing" u košarci...


******

Postajem sve više ubijeđen da širenje ovakvog prakticizma koje izaziva zazor u sredinama, koje izaziva čuđenje i odbojnost, potajice (preko nekih proradatih arapa, arapskih posrednika) plaćaju militantne skupine iz SAD-a i Izraela.

Zato i nema zdravorazumskog ozbjašnjenja za "teroristički čin u ime Islama". Ko ima pravo oduzeti živote desetine nevinih ljudi radi nekh svojih ideja? Ako želi sebe ubiti i to je dikutabilno, ali povući u smrt još nevine žrtve? Na čemu se bazira takvo pravo? To je puno važnije pitanje od Coca Cole, zar ne?

www.bh-dawa.com
30.07.2009., 09:01
Što se tebe tiče i tvog neshvatanja nekih šerijatskih propisa to je do tebe.Postoji jedno zlatno pravilo u Islamu a to je da je Islam tako jednostavan da ga i čoban može razumjeti (inače kako bi toliki beduini pozitivno odgovorili na poziv Muhammeda s.a.v.s.)Međutim ukoliko naiđe neki razum koji to nemože svariti onda je očigledno da sa tim razumom nešto nije u redu.I da,nauči bar razliku između ilahija i učenja Kur'ana jer te sestre su vjerovatno idući ulicom uživale u slušanju Kur'ana nadajući se ako još neko čuje da će ga to podstaknuti na razmišljanje.


Ja ne živim u šerijatskoj državi niti će BiH biti šerijatska! Tačka!

Da se vratimo na temu..... evo kako su me sestre podstakle na razmišljanje:

U pravu si, nisu slušale ilahiju, već molitvu.
Obzirom da si znao iz prve (da je u pitanju molitva, a ne ilahija), i ja sam iz prve shvatio da se radi o organizovanoj i dogovorenoj aktivnosti (tačnije, o provokaciji sredine).
Kako vas nije sramota, tjerate djevojke da nosaju otvoren mobitel sa glasnom molitvom i hodaju ulicom tako? Šta je sljedeće? Hoćete li staviti zvučnike na automobile i voziti po gradu za razglasom i molitvama koje se nikako ne uklapaju u javnost i javni život ULICE? Hoćete li kao Jehovini Svjedoci grebati po vratima i dosađivati ljudima.

Ima li još nešto čime planirate devalvirati Vjeru na javnom mjestu?
Čemu služi pokazivanje vjere i odanosti vjeri na ULICI?
Čemu služi to razmetanje? Da ponizite druge koji se tako ne ponašaju? Da druge privučete vjeri? (samo ih tako možete odbiti)

Čovječe, Islam je takva religija koja je stotinama godina u velikom broju slučajeva bez ikakve prisile privlačila hiljade i stotine hiljada prelazaka na Islam (bez prisile i potkupljivanja). Kakva je sad panika, pa se proces hoće ubrzati! Vaše djelovanje mi dođe kao "pressing" u košarci...


******

Postajem sve više ubijeđen da širenje ovakvog prakticizma koje izaziva zazor u sredinama, koje izaziva čuđenje i odbojnost, potajice (preko nekih proradatih arapa, arapskih posrednika) plaćaju militantne skupine iz SAD-a i Izraela.

Zato i nema zdravorazumskog ozbjašnjenja za "teroristički čin u ime Islama". Ko ima pravo oduzeti živote desetine nevinih ljudi radi nekh svojih ideja? Ako želi sebe ubiti i to je dikutabilno, ali povući u smrt još nevine žrtve? Na čemu se bazira takvo pravo? To je puno važnije pitanje od Coca Cole, zar ne?

http://www.youtube.com/watch?v=v6qXESzVnQo

Evi i ovdje se možeš malo informisati a sa svojim vrijeđanjem nećeš ništa postići osim što možeš da izazoveš Allahovu srdžbu na sebe jer onaj ko dirne u Allahovog evliju objavio je Allahu rat,a među ljudima i ženama koje ti ovdje blatiš ima dosta takvih,pa bujrum samo nastavi.

spinoza
30.07.2009., 09:20
bh-dawa

za nastavak nase rasprave bi bilo veoma vazno da das odgovor na moje pitanje

www.bh-dawa.com
30.07.2009., 10:11
bh-dawa

za nastavak nase rasprave bi bilo veoma vazno da das odgovor na moje pitanje

Zamolio bih te da pitanje definišeš kako bih ti mogao dati što precizniji odgovor jer koliko vidim dosta toga ne poznaješ o Islamu (bar u onom kontekstu kako to tumači Kur'an i hadis).

spinoza
30.07.2009., 10:36
Ponavljam pitanje
www.bh-dawa.com (http://www.bh-dawa.com)

Pomozi nam u ključnom pitanju. Tebi kao selefije ali gradjaninu BiH koliko znači nas ustav i zakoni ove zemlje. Šta da radimo kada se oni kose sa šeriatom,tj tvojim poimanjem šerijata.
Zamislimo sitoaciju-tvoja kćerka se zaljubi u Kršćanina,po šerijetskim propisima je to zabranjeno po zakonima ove drzave je dozvoljeno. Šta ćeš ti da uradis?Koji zakon ćes da postujes?

spinoza
30.07.2009., 17:56
dava za tebe i tvoje drustvo u iskčekivanju odgovora
Hasan el Basri: Čovječe! Koliko si samo slab i nemaran! Drugima pronalazis grijehe, a svoje grijehe zanemaruješ i zaboravljaš. U oku svoga brata vidis trunku, a u svome oku ne vidiš gredu. Koliko je malena tvoja pravednost, a velika tvoja nepravednost

ummagumma
30.07.2009., 22:57
[quote="www.bh-dawa.com":3rm5eoe4]
Što se tebe tiče i tvog neshvatanja nekih šerijatskih propisa to je do tebe.Postoji jedno zlatno pravilo u Islamu a to je da je Islam tako jednostavan da ga i čoban može razumjeti (inače kako bi toliki beduini pozitivno odgovorili na poziv Muhammeda s.a.v.s.)Međutim ukoliko naiđe neki razum koji to nemože svariti onda je očigledno da sa tim razumom nešto nije u redu.I da,nauči bar razliku između ilahija i učenja Kur'ana jer te sestre su vjerovatno idući ulicom uživale u slušanju Kur'ana nadajući se ako još neko čuje da će ga to podstaknuti na razmišljanje.


Ja ne živim u šerijatskoj državi niti će BiH biti šerijatska! Tačka!

Da se vratimo na temu..... evo kako su me sestre podstakle na razmišljanje:

U pravu si, nisu slušale ilahiju, već molitvu.
Obzirom da si znao iz prve (da je u pitanju molitva, a ne ilahija), i ja sam iz prve shvatio da se radi o organizovanoj i dogovorenoj aktivnosti (tačnije, o provokaciji sredine).
Kako vas nije sramota, tjerate djevojke da nosaju otvoren mobitel sa glasnom molitvom i hodaju ulicom tako? Šta je sljedeće? Hoćete li staviti zvučnike na automobile i voziti po gradu za razglasom i molitvama koje se nikako ne uklapaju u javnost i javni život ULICE? Hoćete li kao Jehovini Svjedoci grebati po vratima i dosađivati ljudima.

Ima li još nešto čime planirate devalvirati Vjeru na javnom mjestu?
Čemu služi pokazivanje vjere i odanosti vjeri na ULICI?
Čemu služi to razmetanje? Da ponizite druge koji se tako ne ponašaju? Da druge privučete vjeri? (samo ih tako možete odbiti)

Čovječe, Islam je takva religija koja je stotinama godina u velikom broju slučajeva bez ikakve prisile privlačila hiljade i stotine hiljada prelazaka na Islam (bez prisile i potkupljivanja). Kakva je sad panika, pa se proces hoće ubrzati! Vaše djelovanje mi dođe kao "pressing" u košarci...


******

Postajem sve više ubijeđen da širenje ovakvog prakticizma koje izaziva zazor u sredinama, koje izaziva čuđenje i odbojnost, potajice (preko nekih prodatih arapa, arapskih posrednika) plaćaju militantne skupine iz SAD-a i Izraela.

Zato i nema zdravorazumskog ozbjašnjenja za "teroristički čin u ime Islama". Ko ima pravo oduzeti živote desetine nevinih ljudi radi nekh svojih ideja? Ako želi sebe ubiti i to je dikutabilno, ali povući u smrt još nevine žrtve? Na čemu se bazira takvo pravo? To je puno važnije pitanje od Coca Cole, zar ne?

http://www.youtube.com/watch?v=v6qXESzVnQo

Evi i ovdje se možeš malo informisati a sa svojim vrijeđanjem nećeš ništa postići osim što možeš da izazoveš Allahovu srdžbu na sebe jer onaj ko dirne u Allahovog evliju objavio je Allahu rat,a među ljudima i ženama koje ti ovdje blatiš ima dosta takvih,pa bujrum samo nastavi.[/quote:3rm5eoe4]Ja ne mislim kao TI, a to što ne govorim kako Ti želiš, to nema veze sa vrijeđanjem. Napominjem da ništa, baš ništa e uzimam zdravo za gotovo, čak ni ono što vidim svojim očima... Nego imam opet pitanje-dva....

- možeš li malo preciznije: o kojem je vrijeđanju ovdje riječ??
- koju ba srdžbu, zanio si se?
- RAT, koji rat sa Allahom? Opet si se zanio..
- hvala ti što si me nazvao Allahovim evlijom, ili si sam sebe time krunisao?


Šta trošiš? Na čemu si? Možda mogu pomoći?

ummagumma
30.07.2009., 23:13
P.S. Linkovi nisu loši. ... kazuju dosta...

Koliko među vama ima profesionalnih selefija? Ne mislim na ulemu, nego da se samo time bavite? Broj uradaka i blogova, i web stranica upućuje na zaključak da se određeni krug ljudi ovim profesionalno bavi....profesionalne selefije u prodoru selefizma...

prostor
31.07.2009., 22:00
Kolko je meni poznato Abdul Vehab se uglavnom oslanjao na period dok je Poslanik bio ziv,kako bi iskorenio tradiciju i neka pragmaticna resenja jer je sve to bilo preraslo u praznoverje-hamajlije, turbe,nadrilekarstvo,...zatim bezvlasce poroci i sl....i trudio se da cijeli paket islama reprodukuje......imajuci u vidu da je djelovao na prostoru svijetih gradova i pre vise od stoleca to je i jedini ispravan nacin koji je dao plod......ljudi koji to pokusavaju isto uraditi danas zaboravljaju da je prvu generaciju muslimana pre svega krasila jedna stvar ....ne bogatsvo i sjaj...vec nesvatljiva Hrabrost.

Ragib Cena
01.08.2009., 09:01
Selefizam je sušta suprotnost terorizmu (Mr. Semir Imamović)

Terorizam je zlo protiv kojeg se svi u Bosni i Hercegovini moraju boriti. Islamofobijom, lažima i polovičnim interpretacijama, koje čine ljudi kao što je Zlatko Miletić, ne bori se protiv terorizma, protiv terorizma se bori samo istinom i pravdom. Zbog interesa istine i prosperiteta i sigurnosti svih građana Bosne i Hercegovine, na ovom mjestu objasnit ćemo šta je selefizam i ko su selefije. Mora se znati da nepismene konstrukcije kao nadogradnja na optužbe Zlatka Miletića na račun selefizma, koje su objavljene ovih dana u nekim domaćim medijima, tipa da su selefije radikalizirane vehabije, da je sljedbenicima selefizma dozvoljen i džihad, da se selefije razlikuju od vehabija po tome što su za “uzvišeni cilj” spremni opasati se eksplozivom i umrijeti sa svojim žrtvama, nemaju ni sa čim veze osim sa zlonamjernim izmišljanjem neprijatelja Bosne i Hercegovine.
Koji su to primjeri da u BiH ima islamskog terorizma, pita novinarka Dnevnog avaza direktora Federalne uprave policije Zlatka Miletića, koji odgovara: ''Trenutno radimo na istraživanju i dokumentovanju jedne grupe koja ima za cilj da napravi terorističko djelo s političkom pozadinom. Vrlo je zabrinjavajuće kada neko lice nabavi samoubilački pojas. Postavlja se pitanje kakvu on namjeru ima, koga hoće da ubije. Kad-tad u BiH ćemo se morati pozabaviti tim pitanjem na jedan potpuno kvalitetan i nov način. Ne u smislu da dajemo prostor islamofobistima da predstavljaju BiH onakvom kakva ona nije, ali imamo osoba koje ne misle dobro ni BiH, ni muslimanima, Bošnjacima, a ni drugim narodima.'' Nakon ovog odgovora, novinarka je upitala misli li na vehabije kada govori o islamskom terorizmu.
''Ne. Vehabije su u biti postale sinonim za tu vrstu terorizma. Tu se radi o selefijama. Imamo četiri grupacije tih lica, od kojih su nam dvije jako interesantne, s obzirom na način njihovog razmišljanja i viđenja, kakve oni ideje imaju da riješe probleme u BiH i svijetu, te da u tom smislu planiraju neke agresivne ili militarističke mjere.'' Kao što vidimo u ovom odgovoru, Zlatko Miletić se zalaže da se BiH sa terorizmom pozabavi na kvalitetan način ''ne u smislu da dajemo prostor islamofobistima da predstavljaju BiH onakvom kakva ona nije''. Upravo u ovom odgovoru sadržano je sve licemjerstvo i zlonamjera, i to ona islamofobična, direktora Federalne uprave policije Zlatka Miletića. Da budemo načisto, Miletić je stručnjak za sigurnosnu problematiku i on zna kad, kako i o čemu govoriti u javnosti. Znao je Miletić da će ubacivanje termina selefizam u teroristički bubanj biti posebno atraktivno za našu islamofobičnu javnost. Svjedoci smo koliko se ovaj termin proteklih dana rabio i pomoću kojeg se bosanskim muslimanima ponovo zario islamofobični nož u leđa. Više je i pticama na grani dodijalo slušati da u Bosni i Hercegovini ima more vehabija koji su u osnovi islamski teroristi. Zna to i ''stručnjak'' Zlatko Miletić, zna da bi njegovo papagajsko ponavljanje da su vehabije teroristi bilo uzaludno gubljenje i vremena i prostora. Da bi osvježio a time iznova učinio atraktivnim pokretanje medijske antiislamske kampanje, Zlatko Miletić je u bubanj ubacio selefije kao opasne teroriste. Iako sâm na istom mjestu i u istom intervjuu kaže da se nada da će njegova policija uspjeti sakupiti dokaze za optužbe koje je izrekao. Da bi se Bosna i Hercegovina kvalitetno borila protiv terorizma i terorista, ljudi koji predvode tu borbu prije svega moraju izbjeći izmišljanje bilo kakve kolektivne krivice. Terorizam je zlo protiv kojeg se svi u Bosni i Hercegovini moraju boriti. Islamofobijom, lažima i polovičnim interpretacijama, koje čine ljudi kao što je Zlatko Miletić, ne bori se protiv terorizma, protiv terorizma se bori samo istinom i pravdom. Zbog interesa istine i prosperiteta i sigurnosti svih građana Bosne i Hercegovine, na ovom mjestu objasnit ćemo šta je selefizam i ko su selefije. Mora se znati da nepismene konstrukcije kao nadogradnja na optužbe Zlatka Miletića na račun selefizma, koje su objavljene ovih dana u nekim domaćim medijima, tipa da su selefije radikalizirane vehabije, da je sljedbenicima selefizma dozvoljen i džihad, da se selefije razlikuju od vehabija po tome što su za “uzvišeni cilj” spremni opasati se eksplozivom i umrijeti sa svojim žrtvama, nemaju ni sa čim veze osim sa zlonamjernim izmišljanjem neprijatelja Bosne i Hercegovine.
Selefu-s-salih
Stoga se osjećamo pozvanim da, oslanjajući se na činjenično stanje i autentične islamske izvore, ponudimo javnosti Bosne i Hercegovine prave informacije o selefizmu i selefijama. Selefizam (ar. selefijje) je izvedenica arapske riječi selef što znači prethodnici, ili riječi selefu-s-salih, dobri prethodnici, a aludira na slijeđenje interpretacije i razumijevanja islama prvih triju generacija muslimana, ashaba (Poslanikovih drugova), tabiî'na (ovoj generaciji pripada i Ebu Hanife en-Nu'man ibn Sabit, Allah mu se smilovao, na čije se šerijatskopravno mišljenje i praksu oslanjaju zvanične institucije IZ u vršenju vjerskih obreda) i tabitabiî'na.
Selefizam u ovom značenju, koje i jeste njegovo jedino pravo značenje, ima jasnu potporu u Poslanikovim, sallallahu alejhi ve sellem, riječima: ''Najbolja generacija muslimana je moja generacija, zatim generacija poslije njih, zatim generacija poslije njih.'' Iz ovoga razumijemo da je temeljna odlika selefizma i selefija slijeđenje selefu-s-saliha (dobrih prethodnika), u koje spadaju tri prve generacije muslimana, i na to direktno i indirektno upućuju svi relevantni selefijski izvori, kao što su Kitabu-šeria' od Adžurrija, Sunne od Abdullaha ibn Ahmeda ibn Hanbela, El-I'tikad od Lalikâija i drugi. Bit ću slobodan pa kazati da niko od muslimana nema razloga da se ograđuje od ove vrste pripadnosti selefizmu. Druga bitna karakteristika selefizma je poštivanje institucije islamskih učenjaka koji, kao Poslanikovi nasljednici u dostavljanju kur'anske poruke ljudima, jedini zadržavaju pravo tumačenja i interpretacije zakonskih (kur'ansko-sunnetskih) tekstova, izdavanja šerijatskopravnih rješenja (decizija), davanja odgovora na sve novonastale probleme i situacije, uspostavljanje konsenzusa (jednoglasnog mišljenja) po određenom pitanju, te u saradnji sa zvaničnim institucijama trasiraju put i smjer u kojem bi se trabalo kretati društvo.
Kur'anske riječi: ''Pitajte učene ako ne znate'' (El-Enbija, 7.) i riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: ''Učenjaci su nasljednici Allahovih poslanika'', samo su neki od vjerskih argumenata koji ovom temelju daju legitimitet. Njegov značaj je neprocjenjiv, jer se upravo njime raskrinkavaju pojedinci, koji, pod izgovorom upoznavanja javnosti sa ''izvornim'' islamom i praksom prvih generacija muslimana, a bez ikakve prethodne konsultacije sa učenjacima i šerijatskim stručnjacima, rukovođeni polovnim i površnim informacijama o vjeri, često bivaju uzrokom nesuglasica i nerazumijevanja među pobornicima različitih interpretacija islama, kao i stvaranja pogrešne predstave o islamu kod onih za koje je on još uvijek velika nepoznanica.
Vodeći selefijski autoriteti osudili su terorizam
U ovom kontekstu bitno je istaći da se Miletićev opis selefija (koji su spremni izvršiti terorističko djelo sa političkom pozadinom) uopće ne može prenijeti na apsolutnu većinu onih koji se u Bosni i Hercegovini pripisuju selefizmu, i koji svoje znanje o vjeri i vjersku praksu crpe iz selefijskih izvora i od selefijskih učenjaka, naprotiv oni, pozivajući se na prethodno spomenuti temelj poštivanja islamskih učenjaka i autoriteta, i motivirani njihovom praksom, rade na širenju pozitivnih ideja i vrijednosti u društvu, i nosioci su velikog dijela aktivnosti od općekorisnog društvenog značaja, kao što su borba protiv droge, organizovano prikupljanje pomoći za socijalno ugrožene kategorije društva, akcije dobrovoljnog darivanja krvi, akcije čišćenja gradova, edukacija, kursevi informatike i engleskog jezika, i mnoge druge aktivnosti koje su dobro poznate bosanskohercegovačkoj javnosti. Veliko je pitanje da li uopće u našoj državi postoje selefije na koje bi se i približno mogao odnositi Miletićev govor.
To je jednostavno pokušaj da se dugogodišnji neuspjeh otkrivanja i dokazivanja terorizma među pripadnicima tzv. vehabijskog pokreta pokuša nadomjestiti kakvim-takvim rezultatima u okviru novopokrenute kampanje protiv selefija. A Kako tek pomiriti Miletićevo tumačenje selefizma sa mnogobrojnim kur'anskim i hadiskim citatima, u kojima se poziva na dobročinstvo prema ljudima, pravednost, blagost, poštivanje starijih ljudi i uglednika, lijepo ponašanje, raspravljanje sa pripadnicima drugih vjera na najljepši način, pozivanje u vjeru sa mudrošću i lijepim savjetom, potpomaganje u dobru, poštivanje osjećanja drugog i drugačijeg, i druge principe na kojima se temelji misionarski rad vodećih selefijskih autoriteta, kao što su dr. Selman ibn Fehd el-'Avde, dr. Jahja el-Jahja, dr. Nasir el-Omer, Muhammed ibn Salih el-Munedžid i mnogi drugi. I ne samo to, svi oni su potpisnici nekoliko značajnih dokumenata i akata u kojima se jasno osuđuje terorizam u svim njegovim oblicima. Neke od tih dokumenata objavili smo u ranijim izdanjima našeg lista. Također, u 204. broju Saffa prenijeli smo u cijelosti Otvoreno pismo koje je dr. Selman ibn Fehd el-'Avde uputio na adresu Usame bin Ladena, u kojem se ovaj uvaženi autoritet, nakon što je iznio neosporive argumente o fatalnim posljedicama ideje i prakse koju baštine on i njegovi sljedbenici, jasno ograđuje i odriče od svega toga. Šejhovo obraćanje je, da podsjetimo, drugog dana ramazana prošle godine (14. septembra) direktno prenosio saudijski kanal NBC.
Demoniziranje Bosne i Hercegovine
Nezamislivo je da čovjek koji se odgaja u svjetlu kur'anskih ajeta: ''Allah voli dobročinitelje'', ''Allah je na strani onih koji Ga se boje i dobro čine'', ''U Allahovu vjeru pozivaj mudro i lijepim savjetom'', ''Ti si (Poslaniče) zaista na najvećem stepenu morala'', ''A tebe smo samo kao milost svjetovima poslali'', i hadisa: ''Gospodin u jednom narodu je onaj koji najviše služi tom narodu'', ''Najbliži će mi na Sudnjem danu biti oni koji su imali najljepše ponašanje'', ''Da ispunim nečiju potrebu draže mi je nego da boravim mjesec dana u itikafu u svom mesdžidu'', ''Čovjek će biti siguran u svojoj vjeri sve dok ne prolije nedužnu krv (oduzme nevini život)'', ''Ko ubije onoga s kim su muslimani sklopili ugovor, neće osjetiti miris Dženneta'', i pomisli na teroristički akt, a kamoli ga izvrši.
Zato odgovorno tvrdim da dovođenje selefizma ili bilo koje druge ideje, koja počiva na kur'ansko-sunnetskim principima, u bilo kakvu vezu sa terorizmom, predstavlja samo još jedan u nizu grubih nasrtaja na islam i muslimane, i ima za cilj odaslati u svijet (islamofobičnu) poruku o BiH kao zemlji straha i terorizma, i predstaviti je onakvom kakva ona nije, makar Zlatko Miletić tvrdio da je cilj upravo spriječiti islamofobe od takvog nauma.
Da smo bogdo na putu prvih generacija muslimana
Dobri prethodnici (selefu-s-salih), na čiju se tradiciju pozivaju selefije, bili su sušti primjer nesebičnosti, požrtvovanosti i altruizma. Teško da će ijedna generacija moći ponoviti ono što su oni, na putu stjecanja Božijeg zadovoljstva, bili spremni uraditi. O tome su napisani tomovi knjiga, a mi ovom prilikom donosimo nekoliko zanimljivih i poučnih fragmenata iz njihovih bogatih biografija. Zejd el-Jami je u kišnim noćima, sa bakljom u ruci, obilazio starice iz svoje četvrti i potpaljivao im vatru ukoliko one to same nisu bile u stanju učiniti ili su bile slabog imovinskog stanja. Po danu ih je obilazio i ispunjavao njihove potrebe, odlazio na pijacu i kupovao im ono što su tražile. Nadr ibn Šumejl priča za Šu'beta ibnul-Hadždžadža, poznatog hadiskog učenjaka, da je pokazivao visok, gotovo nedostižan, stepen samilosti i saosjećanja prema siromašnim ljudima.
Hasan ibn Sinan je, za sebe, rekao: ''Da nije siromašnih ljudi, ne bih se uopće bavio trgovinom.'' Amidžić Allahovog Poslanika, Abdullah ibn Abbas, radijallahu anhuma, rekao je: ''Draže mi je da se mjesec ili sedam dana stavim na raspolaganje jednom siromašnom domaćinstvu nego da svake godine obavim hadž.'' Alija ibnul-Husejn, unuk četvrtog pravovjernog halife Alije, radijallahu anhu, pretvarao se da je škrt, da bi ljudi, tek pošto je preselio na bolji svijet, saznali da je on ustvari materijalno izdržavao stotinu porodica u Medini. Abdullah ibn Ferradž el-Vasiti stavio je vlastite usluge, baš kao što se imetak uvakufljuje, na raspolaganje svim muslimanima. Mogli su mu narediti da za njih obavi bilo koji posao, i on se ne bi protivio.
Prenosi se da je Ibn Šubrume ispunio neku potrebu svom prijatelju, zbog čega mu je on kupio poseban poklon, ne bi li mu se djelimično odužio za njegovo dobročinstvo. Kada je došlo vrijeme da mu uruči poklon, Ibn Šubrume ga u čuđenju upita: ''Šta je ovo?'' ''Ma to je skromna naknada za dobro koje si mi učinio'', odgovorio je on. ''Uzmi nazad svoj imetak, Allah ti se smilovao i oprostio ti grijehe, i znaj da nema svrhe živjeti onaj koji nije u stanju ispuniti potrebu svoga prijatelja, neka se odmah abdesti i neka klanja sebi dženazu!'', poduči ga Ibn Šubrume. Abdullah ibnul-Hasan ibnul-Husejn, radijallahu anhuma, priča: ''Došao sam kod Omera ibn Abdul-Aziza da ga zamolim za pomoć. Kada je saznao razlog moga dolaska, obratio mi se riječima: ''Slušaj me dobro! Drugi put pošalji svog izaslanika ili mi se obrati pismom, jer me stid i strah Allaha, dželle šanuhu, da se ponižavaš pred mojim vratima.'' (www.islamway.com (http://www.islamway.com))
http://www.saff.ba/

www.bh-dawa.com
03.08.2009., 16:36
Ponavljam pitanje
http://www.bh-dawa.com

Pomozi nam u ključnom pitanju. Tebi kao selefije ali gradjaninu BiH koliko znači nas ustav i zakoni ove zemlje. Šta da radimo kada se oni kose sa šeriatom,tj tvojim poimanjem šerijata.
Zamislimo sitoaciju-tvoja kćerka se zaljubi u Kršćanina,po šerijetskim propisima je to zabranjeno po zakonima ove drzave je dozvoljeno. Šta ćeš ti da uradis?Koji zakon ćes da postujes?

Prenosi se od Alije r.a. da je čuo Allahovog Poslanika s.a.v.s. kada je rekao:"Ne nazivajte selam židovima i kršćanima prvi,a kada ih sretnete na putu,pritjesnite ih na tješnji(dio puta)." Bilježi Muslim 1794

www.bh-dawa.com
03.08.2009., 16:41
P.S. Linkovi nisu loši. ... kazuju dosta...

Koliko među vama ima profesionalnih selefija? Ne mislim na ulemu, nego da se samo time bavite? Broj uradaka i blogova, i web stranica upućuje na zaključak da se određeni krug ljudi ovim profesionalno bavi....profesionalne selefije u prodoru selefizma...

Prenosi se od ibn Mes'uda da je čuo Allahovog Poslanika s.a.v.s. da je rekao:"Psovanje muslimana je grijeh ,a borba protiv njega je nevjerstvo." Muttefekun alejhi 1838

www.bh-dawa.com
03.08.2009., 19:46
odgovor ummagummi:

Ja ne živim u šerijatskoj državi niti će BiH biti šerijatska! Tačka!

Ona će sigurno biti šerijatska jer je Poslanik s.a.v.s. to najavio u vjerodostojnim hadisima,pa odgovaralo to tebi ili ne odgovaralo.

Ja ne mislim kao TI, a to što ne govorim kako Ti želiš, to nema veze sa vrijeđanjem. Napominjem da ništa, baš ništa e uzimam zdravo za gotovo, čak ni ono što vidim svojim očima... Nego imam opet pitanje-dva....
- možeš li malo preciznije: o kojem je vrijeđanju ovdje riječ??
- koju ba srdžbu, zanio si se?
- RAT, koji rat sa Allahom? Opet si se zanio..
- hvala ti što si me nazvao Allahovim evlijom, ili si sam sebe time krunisao?
Šta trošiš? Na čemu si? Možda mogu pomoći?[/quote][/quote]

A ako ovo nije beduinski način ophođenja prema ljudima (vrijeđanje) onda ne znam šta je.?

egi
03.08.2009., 19:50
Ja ne živim u šerijatskoj državi niti će BiH biti šerijatska! Tačka!

Ona će sigurno biti šerijatska jer je Poslanik s.a.v.s. to najavio u vjerodostojnim hadisima,pa odgovaralo to tebi ili ne odgovaralo.

Ja ne mislim kao TI, a to što ne govorim kako Ti želiš, to nema veze sa vrijeđanjem. Napominjem da ništa, baš ništa e uzimam zdravo za gotovo, čak ni ono što vidim svojim očima... Nego imam opet pitanje-dva....
- možeš li malo preciznije: o kojem je vrijeđanju ovdje riječ??
- koju ba srdžbu, zanio si se?
- RAT, koji rat sa Allahom? Opet si se zanio..
- hvala ti što si me nazvao Allahovim evlijom, ili si sam sebe time krunisao?
Šta trošiš? Na čemu si? Možda mogu pomoći?

A ako ovo nije beduinski način ophođenja prema ljudima (vrijeđanje) onda ne znam šta je.?

Poželjno bi bilo znati kome se obraćaš.

saraybosna
13.08.2009., 17:55
imam pitanje za bh dawu

nedavno je preveden ibn kesirov tefsir >skraceno izdanje< i selefije su besplatno djelili >skraceno izdanje<. medjutim mislis li da je to jedan nacin mijenjanja autorovog djela? ko ima pravo da kaze ovo treba ovo ne treba, zar nije ispravno kao sto su prije ucenjaci radili ako se ne slazu s nekim od ucenjaka napisu vlastito djelo a ne da se na jedan nacin ono sto mi odgovara ostavim a sto ne odgovara izostavlja? zamisli sebe kao autora nekog djela pogotovo tefsira i poslije 100 200 nebitno godina dodju gneracije kazu ovo je nebitno itd.....
a primjetio sam da vecina takvih prevedenih djela s arapskog su dijeljenja upravo od selefija

ummagumma
13.08.2009., 18:14
imam pitanje za bh dawu

nedavno je preveden ibn kesirov tefsir >skraceno izdanje< i selefije su besplatno djelili >skraceno izdanje<. medjutim mislis li da je to jedan nacin mijenjanja autorovog djela? ko ima pravo da kaze ovo treba ovo ne treba, zar nije ispravno kao sto su prije ucenjaci radili ako se ne slazu s nekim od ucenjaka napisu vlastito djelo a ne da se na jedan nacin ono sto mi odgovara ostavim a sto ne odgovara izostavlja? zamisli sebe kao autora nekog djela pogotovo tefsira i poslije 100 200 nebitno godina dodju gneracije kazu ovo je nebitno itd.....
a primjetio sam da vecina takvih prevedenih djela s arapskog su dijeljenja upravo od selefija


Ako se ne ljutite, prepričao bih jedan vic sa Teravije...

Vidjevši da Selefije klanjaju teraviju puno kraće od ostalih (po čemu je teravija inače sinonim u čaršiji za neko jako sporo odvijanje radnje), upita oca:
"Babo, babo, zašto oni sa bradama i poplava hlačicama tako brzo klanjaju Teraviju, a mi ostanemo dokasno"?
Otac se brzo snađe, pa odgovori: "Sine, oni klanjaju po Bolonji"!

P.S.
Nadam se da nećete biti uvrijeđeni, to je samo šala...

saraybosna
13.08.2009., 18:23
drugo pitanje za bh dawu jeste kako gleda na to da su taj pokret pomagali britanci kolonijalisti muslimanskih zemalja protiv drugih muslimana? kako to da je saudijska ulema dozvolila dolazak stranih trupa u arabiju iako je to izricito zabranjeno?
zasto su sljedbenici tog pokreta napravili pakt s porodicom saud u podjeli vlasti te skrnavili ime arabije nazvavsi je saudijska? jeli i Islam koji saudijci sire finansirajuci misionare sirom svijeta saudijski jer ocito postoji jos jedna kategorija svetosti a to je saud porodica zbog toga sto godinama uzurpiraju vlast uz pomoc abdul vehabovih istomisljenika? zasto su pobijeni hodocasnici iz irana za vrijeme hadzdza iako vecina nas zna da tamo u svrim gradovima Mekki i Medini ne smijes ni grancicu s drveta polomiti?

ps ispricacu vam jednu pricu jedan moj prijatelj je radio za firmu kojoj je dodijeljen posao oko dovrsetka jednog Islamskog centra (necu reci kojeg da ne unosim na jedan nacin smutnju a i nebitno).
i desilo se to da je radeci tamo u jednom momentu zapjevao sevdalinku kad u jednom momentu istomisljenik Abdulvehabov koji je tu radio za saudijce zagalami na njega i zestoko ga prekoravajuci kako je to bid at itd a fahdova slika s umjetnickom bradicom mu kaze visi iznad glave. pa ja nesto kontam kad si takav frajer otidji kod saudijskih poslodavaca i reci im ovaj vas kralj ima bid at bradu :))

www.bh-dawa.com
13.08.2009., 18:25
imam pitanje za bh dawu

nedavno je preveden ibn kesirov tefsir >skraceno izdanje< i selefije su besplatno djelili >skraceno izdanje<. medjutim mislis li da je to jedan nacin mijenjanja autorovog djela? ko ima pravo da kaze ovo treba ovo ne treba, zar nije ispravno kao sto su prije ucenjaci radili ako se ne slazu s nekim od ucenjaka napisu vlastito djelo a ne da se na jedan nacin ono sto mi odgovara ostavim a sto ne odgovara izostavlja? zamisli sebe kao autora nekog djela pogotovo tefsira i poslije 100 200 nebitno godina dodju gneracije kazu ovo je nebitno itd.....
a primjetio sam da vecina takvih prevedenih djela s arapskog su dijeljenja upravo od selefija
Kao prvo to je skraćeno izdanje čije je najispravnije verzije odabrao Muhammed Nesib er-Rifa'i i smatram da je on bolje znao i od mene i od tebe i od mnogih učenjaka današnjice šta se može izostaviti a šta ne.Koliko je meni poznato on se držao toga da djelo približi masama tako što će iz njega izbaciti israilijate i slabe predaje.Inače samo djelo je pisano za uži krug čitalačke publike tj. namijenjeno je ulemi potonjih generacija, međutim, autor ga je na ovaj način pokušao kao što rekoh približiti širim masama.Što se tiče samog prevođenja ovog ili onog djela sa Arapskog ili nekog drugog jezika to je opet stvar samog prevodioca (njegove stručnosti,ljudi sa kojima radi,ove ili one recenzije,lekture,literature kojom se služi itd.) i meni nije poznato da su takva djela dijeljena od strane "selefija" kako ti navodiš već su to bile brošure štampane na ovu ili onu temu pod pokroviteljstvom raznih udruženja građana,humanitarnih organizacija,pojedinaca itd.

www.bh-dawa.com
13.08.2009., 19:06
drugo pitanje za bh dawu jeste kako gleda na to da su taj pokret pomagali britanci kolonijalisti muslimanskih zemalja protiv drugih muslimana? kako to da je saudijska ulema dozvolila dolazak stranih trupa u arabiju iako je to izricito zabranjeno?
zasto su sljedbenici tog pokreta napravili pakt s porodicom saud u podjeli vlasti te skrnavili ime arabije nazvavsi je saudijska? jeli i Islam koji saudijci sire finansirajuci misionare sirom svijeta saudijski jer ocito postoji jos jedna kategorija svetosti a to je saud porodica zbog toga sto godinama uzurpiraju vlast uz pomoc abdul vehabovih istomisljenika? zasto su pobijeni hodocasnici iz irana za vrijeme hadzdza iako vecina nas zna da tamo u svrim gradovima Mekki i Medini ne smijes ni grancicu s drveta polomiti?

ps ispricacu vam jednu pricu jedan moj prijatelj je radio za firmu kojoj je dodijeljen posao oko dovrsetka jednog Islamskog centra (necu reci kojeg da ne unosim na jedan nacin smutnju a i nebitno).
i desilo se to da je radeci tamo u jednom momentu zapjevao sevdalinku kad u jednom momentu istomisljenik Abdulvehabov koji je tu radio za saudijce zagalami na njega i zestoko ga prekoravajuci kako je to bid at itd a fahdova slika s umjetnickom bradicom mu kaze visi iznad glave. pa ja nesto kontam kad si takav frajer otidji kod saudijskih poslodavaca i reci im ovaj vas kralj ima bid at bradu :))
Očito je da brkaš pojmove jer ja sam Musliman,Bošnjak i nemam nikakve veze sa porodicom Fahd osim što su i oni muslimani kao i ja a što se tiče djela pa svako će doći pred svoga Gospodara sa djelima koja je počinio na dunjaluku.

saraybosna
13.08.2009., 19:12
drugo pitanje za bh dawu jeste kako gleda na to da su taj pokret pomagali britanci kolonijalisti muslimanskih zemalja protiv drugih muslimana? kako to da je saudijska ulema dozvolila dolazak stranih trupa u arabiju iako je to izricito zabranjeno?
zasto su sljedbenici tog pokreta napravili pakt s porodicom saud u podjeli vlasti te skrnavili ime arabije nazvavsi je saudijska? jeli i Islam koji saudijci sire finansirajuci misionare sirom svijeta saudijski jer ocito postoji jos jedna kategorija svetosti a to je saud porodica zbog toga sto godinama uzurpiraju vlast uz pomoc abdul vehabovih istomisljenika? zasto su pobijeni hodocasnici iz irana za vrijeme hadzdza iako vecina nas zna da tamo u svrim gradovima Mekki i Medini ne smijes ni grancicu s drveta polomiti?

ps ispricacu vam jednu pricu jedan moj prijatelj je radio za firmu kojoj je dodijeljen posao oko dovrsetka jednog Islamskog centra (necu reci kojeg da ne unosim na jedan nacin smutnju a i nebitno).
i desilo se to da je radeci tamo u jednom momentu zapjevao sevdalinku kad u jednom momentu istomisljenik Abdulvehabov koji je tu radio za saudijce zagalami na njega i zestoko ga prekoravajuci kako je to bid at itd a fahdova slika s umjetnickom bradicom mu kaze visi iznad glave. pa ja nesto kontam kad si takav frajer otidji kod saudijskih poslodavaca i reci im ovaj vas kralj ima bid at bradu :))
Očito je da brkaš pojmove jer ja sam Musliman,Bošnjak i nemam nikakve veze sa porodicom Fahd osim što su i oni muslimani kao i ja a što se tiče djela pa svako će doći pred svoga Gospodara sa djelima koja je počinio na dunjaluku.
izvini ali postavio sam ti puno sire pitanje u odnosu da se sve svede na fahda. ako nemas odgovore ok ne moras odgovoriti.

www.bh-dawa.com
13.08.2009., 19:25
Kao što rekoh,ja sam Musliman,Bošnjak i nemam apsolutno nikakve veze sa Saudijskom Arabijom,niti sam Abdul Vehabov sljedbenik.Ja se trudim da budem sljedbenik Posljednjek Božijeg Poslanika Muhammeda s.a.v.s.Za pitanja političke prirode moraš otići na temu politika i tamo se obratiti nekome ko je stručan po tom pitanju koje postavljaš.Allah te uputio i dao ti svako dobro.

saraybosna
13.08.2009., 19:30
P.S. Linkovi nisu loši. ... kazuju dosta...

Koliko među vama ima profesionalnih selefija? Ne mislim na ulemu, nego da se samo time bavite? Broj uradaka i blogova, i web stranica upućuje na zaključak da se određeni krug ljudi ovim profesionalno bavi....profesionalne selefije u prodoru selefizma...

Prenosi se od ibn Mes'uda da je čuo Allahovog Poslanika s.a.v.s. da je rekao:"Psovanje muslimana je grijeh ,a borba protiv njega je nevjerstvo." Muttefekun alejhi 1838

zasto je onda abdulvehab pokrenuo rat protiv drugih muslimana?

saraybosna
13.08.2009., 19:36
Kao što rekoh,ja sam Musliman,Bošnjak i nemam apsolutno nikakve veze sa Saudijskom Arabijom,niti sam Abdul Vehabov sljedbenik.Ja se trudim da budem sljedbenik Posljednjek Božijeg Poslanika Muhammeda s.a.v.s.Za pitanja političke prirode moraš otići na temu politika i tamo se obratiti nekome ko je stručan po tom pitanju koje postavljaš.Allah te uputio i dao ti svako dobro.
amin i tebi i svima nama amin.

nije politicko pitanje vec je to stvar historije tog pokreta "abdulvehabovog" znaci nije stvar politike vec geneza nastanka, razvoj i osobine istog a stvar je ta da je to kazu a ja nisam siguran nastalo od strane londona da na jedan nacin lakse upravljaju i muslimane dezorjentisu.
a fahda sam spomenuo zato sto finansira licno vakuf za ulemu koja propagira "selefizam" stavljam pod navode zato sto je to ipak nesto veliko selef.
i samo pogledaj da upravo ovi "selefije" na jedan nacin siju smutnju vise vole izdati knjigu i po predavanjima omladini pricati protiv iranaca, imama homeinija, dervisa, osmanlija, nego o nekim dusmanima ljudskih prava i nacela koji djecu i nevine ubijaju i ljude pod opsadom drze bez osnovnih uvjeta za zivot.
ali da ne bi ispalo ja imam nesto protiv abdulvehabovih istomisljenika evo u egiptu nema fahda ni abdulvehabovih sljedbenika pa imamo tiranina faraona hosni mubareka jos gore, itd.
i naravno smeta mi posto treba postovati nacin zivota pojedinca a da ne cini stetu drugima medjutim u nekim islamofobicnim novinama citamo vehabija kad pogrijesi kao svako ljudsko bice onda je to "vehabija" a "vehabija" kad spasi dijete onda je to hrabri gradjanin licemjerno nema sta

www.bh-dawa.com
14.08.2009., 01:30
P.S. Linkovi nisu loši. ... kazuju dosta...

Koliko među vama ima profesionalnih selefija? Ne mislim na ulemu, nego da se samo time bavite? Broj uradaka i blogova, i web stranica upućuje na zaključak da se određeni krug ljudi ovim profesionalno bavi....profesionalne selefije u prodoru selefizma...

Prenosi se od ibn Mes'uda da je čuo Allahovog Poslanika s.a.v.s. da je rekao:"Psovanje muslimana je grijeh ,a borba protiv njega je nevjerstvo." Muttefekun alejhi 1838

zasto je onda abdulvehab pokrenuo rat protiv drugih muslimana?
Moraš prvo da se dobro upoznaš sa Abdul Vehabovim pristupom Islamu da bi mogao govoriti na zadatu temu.Pošto je voda najčišća na izvoru,šta ti fali brate da nađeš nekog svršenika jednog od univerziteta koji se nalaze u Mekki i Medini,da lijepo sjedeš sa čovjekom uz našu dobru Bosansku kahvu i porazgovaraš o svemu tome što te zanima.Ovako smori i mene i sebe a nikakve koristi.

siromah
13.10.2009., 00:04
Molim da se na ovoj temi postavljaju tekstovi i komentari o načinu rada, uvjerenjima i tumačenju vjere ovog pokreta. Hvala.
-Egi


Zeleni okvir za Magdyjevu osmrtnicu
Emir Imamović


Udarac u glavu bio je takav da Magdy Dizdarević nije imao nikakvih šansi. Dva dana je tridesetpetogodišnji mostarski pravnik ležao u bolnici Južni logor priključen na svakojake medicinske aparate, da bi, kako to muslimani kažu - preselio na Ahiret. Magdy Dizdarević umro je od posljedica udarca zadobijenog u masovnoj tuči ispred Šarića džamije, samo što, kažu svjedoci, u toj tuči nije učestvovao. Postoji nekoliko verzija događaja što su prethodili ubistvu u najvećem gradu Hercegovine, no niti jedna ne mijenja suštinu stvari: smrt Magdyja Dizdarevića je zločin za koji je i u zemlji u kojoj osuđeni nasilnici ne sjede iza rešetaka, nego u, recimo, Izvršnom odboru Fudbalskog saveza, dok se za dokazanim ubicama jakog političkog zaleđa žali kao za posljednjim herojima ulice - a baš takva Bosna i Hercegovina jeste! - dobija višegodišnja kazna zatvora. Magdy Dizdarević ubijen je, dakle, zato što se našao na mjestu sukoba nekolicine pripadnika selefijskog, odnosno takozvanog vehabijskog pokreta iz Mostara i, kako je to Federalna televizija javila, "grupe mladića". Istog, gadno vrelog dana, Magdyjevom je bratu slomljena ruka.

Nema na ovom svijetu žrtve koja je zaslužila svoju sudbinu, niti može postojati razlog dovoljno valjan da bi se zaslužio udarac od kojeg puca lubanja. I šta god policija utvrdila o povodu tuče - a verzija je, rekosmo, nekoliko - nepromjenjiva je i neporeciva činjenica da je Magdy Dizdarević krvnički udaren i brutalno ubijen. Nema, dakle, te istrage koja će promijeniti činjenicu da je njegovo tijelo zauvijek zakopano u džamijskom haremu, baš preko puta prozora iza kojih je živio.

Tamo gdje postoje i mjesto i vrijeme za izgubiti glavu, tamo nikada i nikome zapravo ne može biti dobro. A Magdy Dizdarević je bio baš na takvom mjestu i u takvo vrijeme. Da je na molitvu otišao negdje drugo ili da se Bogu klanjao kod kuće, danas bi bio živ. I opet bi sasvim nevažno bilo da li je street fight ispred džamije posljedica rasprava koje je on vodio s nekadašnjim saborcima na proslavi godišnjice Mostarskog bataljona Armije BiH, hirovitog napada nekolicine pijanih muškaraca na one što se od njih razlikuju izgledom i ponašanjem ili njihovog odgovora na verbalne provokacije selefija upućene onima koji se od njih razlikuju izgledom i ponašanjem. Samo što bi Mostar imao jedan mezar manje, puno manje policije na ulicama spremne na intervenciju ukoliko se muškarci s dužim bradama odluče osvetiti, a internet forumi još manje postova onih što bez zadrške tvrde kako je svaki vehabija od Mašrika do Magreba zaslužio smrt ili onih što kažu kako je Magdy Dizdarević ubijen jer je bio musliman, da bi svi zajedno svjedočili koliko je veliko, nemjerljivo veliko nerazumijevanje između tradicionalista i selefija među Bošnjacima, naglašavajući međusobnom mržnjom odnose zbog kojih bi moglo pući još lubanja.

Smrt je po svojoj prirodi besmislena i od nje nema koristi niko, osim onih koje mučki ubija bolest i vlasnika pogrebnih preduzeća. Neke bi smrti, recimo ona Magdyja Dizdarevića, mogle međutim biti povod da se na probleme ne reagira tvrdnjom kako problema nema, nego barem pokušajima da se svi naredni preduprijede. Samo što onima koji su prvo ignorirali, pa onda podržavali, da bi konačno počeli i zagovarati sektaške promjene bića bosanskih muslimana, baš to neće pasti na pamet.

Možda nešto o Magdyju Dizdareviću govori, ali ništa o brutalnosti njegova ubistva ne govori činjenica da je pripadao onima što se i izgledom i prakticiranjem, i posebno retrogradnim tumačenjem islama, razlikuju od većine muslimana u BiH. Magdy je imao i iskoristio elementarno pravo da vjeruje kako misli da treba i izgleda kako hoće. Kao uostalom i hiljade drugih koje vrijeđa ako ih se imenuje vehabijama. I to što ga je, kako i rekosmo, hiljade drugih gledalo ispod oka ili s podsmijehom, što ga se na osnovu brade i dužine hlača smatralo jednim od spremnih da, poput fizički sličnih, avion parkira u neboder ili barem tuče ljude po ulicama jer se ponašaju i izgledaju drugačije, nije, na kraju krajeva, bio njegov problem. Predrasude su, naime, uvijek veći problem onih koji ih imaju, a ne onih na koje se odnose. Njegov izbor, jednostavno rečeno, ako je i bio nečiji problem, onda je bio samo Magdyjev. No ono što je do takve mogućnosti izbora uopće dovelo, e to je već problem, prvenstveno Bošnjaka kao naroda, odnosno muslimana kao najbrojnijih među Bošnjacima.

Odluka nekih bošnjačkih muškaraca da se prestanu brijati i počnu oblačiti kao talibanski borci na odsustvu, da prestanu klanjati kao njihovi očevi, djedovi ili prijatelji s kojima osim vjere dijele naciju, zemlju i jezik, odnosno odluka nekih bošnjačkih žena da se u javnosti počnu pojavljivati pokrivene od tjemena do malog prsta, nije pala s neba, osim ako se pod tim ne misli na avione kojima je iz "bratskih i prijateljskih zemalja" stizala logistička podrška za prevaspitavanje bosanskih muslimana. Ogromne, arhitektonski nakaradne džamije mahom nazvane po saudijskim suverenima, finansijska pomoć "pravovjernim", omogućavanje ratnim misionarima da kao bosanski državljani formiraju izolirane komune u kojima se živjelo po pravilima kakva valjda i u Kandaharu smatraju krutim... uz licemjerje Islamske zajednice i, prvenstveno, Mustafe efendije Cerića kao njenog poglavara, temelj su onoga što je naknadno postalo i mogućnost izbora.

Godinama se Islamska zajednica oglušivala na upozorenja da se po džamijama niklim u oronulim naseljima solidarnosti, u zabitima srednje Bosne, na improviziranim mjestima za molitvu napravljenim u nekadašnjim super marketima, stvaraju "novi muslimani", da bi na kraju baš ti "novi muslimani" bili proglašeni boljim od "starih" kojima se, kako je to Cerić i definirao - desio genocid zato što su živjeli u skladu s vlastitom tradicijom. Godinama je, također, ista ta Islamska zajednica ignorirala činjenicu da većina bosanskih muslimana ne prihvata nova tumačenja i svjetonazore, te da su podjele među njima i novovremenim čuvarima "pravog islama" tolike da je bilo pitanje mjesta i vremena na kojem će nečija lubanja pući od udarca. Samo se nije znalo ko će prvi udariti, a ko prvi pasti, kao što se danas ne zna ko će, koga i gdje udariti sljedeći. Simuliranim nedjelovanjem, dakle prikrivenim, te kasnije jasnim izborom između onih čije bi probleme trebala rješavati i onih što su - kao u Sarajevu prošle godine - spremni silom čuvati svoju mjeru morala, Cerić i njegovi pobočnici bojili su u zeleno, milimetar po milimetar, okvir za osmrtnicu koja nije bila namijenjena Magdyju, ali je ipak njemu poslužila.

Brutalno ulično ubistvo u Mostaru, začinjeno psovkama upućenim onim muslimanima koji izgledaju i ponašaju se drugačije od većine, lako može prestati biti posljedicom nečega što policija još uvijek istražuje, te postati uzrokom onoga što bi moglo dokazati kako bosanski muslimani nemaju ni snage ni načina da se, izuzmemo li nasilje kao najpogubniji vid rješenja, izbore s vlastitim, unutarnjim razlikama. Jednostavno rečeno: danas su pripadnici selefijskog pokreta u BiH prosto tu i čine zajednicu koja se ne može ignorirati ili pokušavati promijeniti, jer, rekosmo li već, neotuđivo je pravo svakoga da vjeruje kako misli da treba i izgleda kako hoće. Samo što proces poštivanja izbora, koji još uvijek nije ni jednosmjeran - znatan broj Bošnjaka, naime, takozvane vehabije, doživljava kao strano tijelo u vlastitom nacionalnom biću - nema šanse da ikada postane dvosmjeran. U prirodi pokreta onih što vjeruju kako se bogoštovlje mjeri dužinom muške brade i ženske haljine, kao i u svakom sličnom bez obzira na religiju ili ideologiju koju zagovara, nema mjesta za poštivanje drugačijeg, nego je jedan od stubova zajednice i nametanje vlastitog načina života kao jedinog ispravnog. Većina bosanskih "starih muslimana" će, dakle, jednoga dana možda i naučiti bez prikrivenog zazora gledati u muškarce skraćenih hlača i žene koje se ne vide iza nikaba, ali teško da će većina onih što su odabrali da skrate hlače ili su odlučile da ih se ne vidi, specifičnosti u bošnjačkom načinu življenja prestati smatrati prolaznom nepogodom. Samo što niti jednima, za godinu, dvije, pet, ma za mjesec dana, ništa neće značiti ime Magdyja Dizdarevića, ubijenog udarcem od kojeg pucaju kosti: još jedne žrtve koja, kao i sve žrtve ovoga svijeta, ničim nije mogla zaslužiti sudbinu kakvu je doživjela.
(BH Dani)


Sta reci za covjeka koji sebe naziva muslimanom-ateistom... Mislim na doticnog gosp. Imamovica...

www.bh-dawa.com
15.10.2009., 21:34
Dovoljno je reći da nikada ne bi bio popularan koliko želi biti da nije počeo sa ostalim svojim "pajtosima" izmišljati priče o "islamskom terorizmu",vehabijama,selefijama itd. na ovim prostorima.

pavilion
27.04.2010., 15:45
.

Zanimljiv i produhovljen tekst o srcu iz pera saudijskog vjerskog znanstvenika, doktora apologetike i propovjednika u mekanskoj bogomolji:

http://minber.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=3407:srce&catid=36:rekaik&Itemid=66


Pitanje: Da li je to došao kraj epohi u kojoj je se duhovnost i ruhanijjet u islamu pripisivao samo sufizmu i dervišima?

Ovaj tekst nam kaže da ne idemo daleko tražeći SRCE. Ima ga definitivno i u autentičnom i izvornom islamu ili kako ga još zovu SELEFIZMU, a zlobnici bi rekli VEHABIZMU.

Prijatno čitanje.

.

strelok
27.04.2010., 17:41
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “Kršenje pravila foruma.”
» pavilion

registrovanje već baniranih korisnika nije dopušteno :)

broj 1
27.04.2010., 21:37
Je li ovo nova dzamija u gorazdu?
Ko je projektovao ovaj kiceraj?


Dovoljno je reći da nikada ne bi bio popularan koliko želi biti da nije počeo sa ostalim svojim "pajtosima" izmišljati priče o "islamskom terorizmu",vehabijama,selefijama itd. na ovim prostorima.

broj 1
27.04.2010., 21:39
Sto se tice vjerovanja po meni su tkz Vehabije u pravu, nema idolopoklonstva koje se preuzelo od krscana kao sto je moljenje pred turbetima i razna gatanja.
Jedino sto im zamjeram je umotavanje zena i nekoristenje moderne tehnike.

ottoman_empire
03.05.2010., 02:15
Selam alejkum i samo jedna stvar da je razjasnimo , vratimo se u period objave Kur'ana . Muhammeda asvs ugledni stanovnici Mekke i glavesine velikih plemena nazivaju raznim pogrdnim imenima npr. ON JE SIHIRBAZ, OPSIHIREN JE ili PJESNIK, PJESNISTVU GA PODUCAVA JEDAN GRK ili LUD JE ,POLUDIO JE PA BUNCA, i jos mnoga ali nisam zelio da navodim jer je Muhammed savs cist od toga . Pogledajte samo kako su Allahovog poslanika savs ismijavali i nastojali da ga povrijede , a da nisu ni poslusali u sta ih on savs poziva ; da budu dobri ljudi svojim porodicama , da vjeruju u samo jednog istinskog Boga koji je sve stvorio i sve ce se njemu vratiti, da budemo posteni i da ne krademo da ne lazemo itd...Poslje njega muslimane su razlicite nacije nazivale isto tako pogrdnim imenima pa sve do dana danasnjeg u kojem mi zivimo. Muslimani su sve osim muslimani , nazivaju ih raznim pogrdnim imenima i lazu na muslimane puno bez osvrta na to dal ce te lazi u buducnosti izazvati mrznju koja moze izazvati naj veci zlocin a to je bezpravno ubistvo neduznog covjeka . Molim sve muslimane da ne nasjedaju na neprijateljske zamke ismijavanja muslimana i onih koji vole muslimane . Prije rata muslimani su provocirani nazivima poturceni srbi ili turci , danas smo teroristi i vehabije . Kad bi samo znali koliko je to ruzno ili kad bi samo zapitali svoja srca zasto mrzimo muslimane toliko ? Muslimani su osobe koje daju prednost drugom nad sobom , siromasnim i iznemoglim , starim se pruza pomoc i moral se cuva , majka i babo se postuju , zar da ne slusamo osobe koje su me godinama pazile. Zar smo zaboravili sta je to ljubav i osmjeh bez primjesa opijata , zar zar zar.... Preko milion muhadzira , preko nekoliko stotina hiljada ranjenih , isto toliko ubijenih , zasto musliman napada muslimana? , zasto se stidite svoje vjere?, pa ona vas nicemu ruznom ne uci , islam vas uci da budete prvaci u svemu zar je to pogresno , zar je to nazadno zar to nije odlicna stvar koja se moze desiti jednom covjeku da bude najbolji u svemu ..... ali izor je na vama , na nama je samo da vam dostavimo vjeru onako kako to Uzviseni Zakonodavac Mudri i Milostivi zeli preko svoga Poslanika Muhammeda Mustafe savs a to je da posvjedocite da nema nista sto bi se moglo obozavati mimo Allaha i da posvjedocite da je Muhammed Allahov rob i njegov poslanik , da obavljate namaz , da dajete visak imetka - zekat , da postite mjesec ramazan i da obavite hadzdz ko je u mogucnosti , a ko ne moze njega niko ni ne prisiljava . Budite posteni i radite dobra djela , budite od onih koji rade a ne sjede , jer sutra na sudnjem danu ce se za svaki poso ispitivati . Volite svome prijatelju ko sto volite sebi , sirite pravdu i ljubav i sigurnost i budite ustrajni i nadajte se Allahovoj pomoci , On je uistinu na strani onih koji ga vjeruju . Allah vas blagoslovio. Eselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuh.

broj 1
12.05.2010., 12:04
Fino ti vazis, ali ja bi za sve ove probleme uveo reformu u Islamu.
Kao prvo da se dogovorimo kada se tacno slavi bajram, jer imas nekih sekti koji uvijek dan kasnije ili ranije klanjaju bajram namaz. Pored atomskih casovnika oni jos gledaju okom kakv je mjesec itd. Nastavicu!

ottoman_empire
13.05.2010., 01:06
Prvo bajram nema veze sa ovom temom , ali koliko ja mogu vidjeti po forumu sta ti pises , to ukazuje samo na rasprave , rasprava je belaj pogotova kada se raspravljaju ljudi koji nisu u stanju da dokazom podkrjepe svoju pricu , onda iznose neke slabe cinjenice koje su daleko od istine i govore po svom nahodzenju. A sto se tice gledanja mladzaka golim okom to je tradicija u islamu jos od vremena Allahovog poslanika savs i tu nema nikakve smetnje da se gleda , ko hoce da se sluzi astroloskim aparatima bujrum nema nikakve smetnje, Drugo jos bitnije za tebe da znas da nije na svim krajevima svijeta isto vrijeme ko kod nas , npr. u Turskoj i Maleziji se kasni sa bajramom kao i u mnogim muslimanskim zemljama , a da ti jos bude jasnije jedne godine je nas riaset pogrijesio u proracunu pa se bajram klanjo ranije dan tako da je doslo do bunila u narodu , nakon kojeg je zvanicno reis se oglasio i izvinio za pogresku i objavio da je sljedeci dan bio bajram itd... ali pouku uzimaju samo razumom obdareni a ne oni koji govore da minberasi su mudonje i da oni onanisu po seriatu , to je jako pogan govor od strane tebe i molio bi te da ne vrijedzas muslimane izrugivajuci se sa vjerom na taj podli i nekulturni nacin.