PDA

View Full Version : Trebinjejerlagicv
21.03.2008., 18:53
PREDSTAVLJEN MASTER PLAN NAJZNAČAJNIJEG TURISTIČKOG PROJEKTA

TREBINJE, 21. MARTA (SRNA) - U Trebinju je danas predstavljeno konceptualno rješenje master plana turističkog projekta "Trebinje resort", kao jednog od najznačajnih razvojnih projekata istočne Hercegovine.

Peter Vesenjak, direktor preduzeća "Hosting" iz Ljubljane, nosioca projekta "Trebinje resort", rekao je da je u južnom dijelu opštine Trebinje do 2016. godine planirana izgradnja turističkog naselja sa 5 000 do 8 000 kreveta u najluksuznijim hotelima, te apartmanskim i rezidencijalnim vilama, uz bogat rekreativni sadržaj.

On je naglasio da će realizacijom ovog projekta biti otvoreno 1500 radnih mjesta u turističkom naselju, kao i dodatnih 1500 koja će na neposredan način biti povezana sa radom turističkog kompleksa.

jerlagicv
15.04.2008., 15:16
TREBINJE: OTVORENA IZLOŽBA "STOP NASILJU U PORODICI"

TREBINJE, 15. APRILA (ONASA) - U Dnevnom centru za stare osobe Trebinje sinoć je otvorena izložba "Stop nasilju u porodici", koju su organizovali Centar za socijalni rad Trebinje i Gender centar Republike Srpske (RS), javio je dopisnik Agencije ONASA.

Na izložbi je postavljeno 37 panoa na kojima su prikazani stavovi i principi Vijeća Evrope i brojnih međunarodnih organizacija koje se bave problematikom nasilja nad ženama, zatim stavovi priznatih evropskih stručnjaka o ljudskim pravima i pravima žrtava porodičnog nasilja, te ispovijesti žena koje su bile žrtve.

Direktorica trebinjskog Centra za socijalni rad Mira Ćuk je kazala tokom otvaranja izložbe da je Trebinje sredina u kojoj ima registrovanog i neregistrovanog nasilja u porodici.

“U Trebinju su pored nasilja u porodici prema suprugama, koje je najrasprostranjenije, zabilježeni i slučajevi nasilja nad roditeljima, kao i drugim članovima porodice“, rekla je Ćuk.

Ona je naglasila da ova izložba pokazuje ono što je najčešće skriveno u privatnosti stanova i dodala da je to veliki društevni problem pred kojim javnost ne može zatvoriti oči.

Izložba "Stop nasilju u porodici" će biti otvorena do 23.aprila.

jerlagicv
15.04.2008., 15:49
SARADNJA NA TROMEĐI CRNE GORE, HRVATSKE I BIH

NOVI SAD, 15. APRILA (ONASA-BETA) - Kopredsjednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov najavio je danas da će 5. maja na ministarskom sastanku u Dubrovniku biti potpisan memorandum o saradnji opština sa tromeđe Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Popov je agenciji Beta rekao da su to opštine iz Dubrovačke regije, Trebinja, Ravnog i Neuma iz BiH i opština Kotor, Herceg Novi i Tivat iz Crne Gore.

On je precizirao da će saradnja biti uspostavljena u oblastima zaštite od požara, turizma, ekologije i u drugim važnim oblastima za tu tromeđu.

"Cilj je da se teži prevazilaženju psiholoških i drugih barijera, koje su ostale kao posljedica rata na tim prostorima. I da ovaj
trougao, umjesto dosadašnjeg trougla nesaradnje, postane trougao saradnje", kazao je Popov.

Dodao je da će nakon potpisivanja memoranduma o saradnji biti formirani ekspertski timovi koji će biti zaduženi za
operacionalizaciju projekata.

Prema njegovim riječima, jedan od veoma važnih projekata je zajednička obuka i saradnja vatrogasnih brigada sa tromeđe.

"Neka saradnja je krenula, ali stvar nije dovedena do kraja, što se pokazalo prilikom požara koji je prossle godine krenuo od Trebinja i došao do Dubrovnika. Pošto je duvao jak vjetar, požar je opustošio kompletnu dubrovačku obalu", naveo je Popov.

Dodao je da je veoma zanimljiv turistički pojekat "Zlatni trougao" gradova Žabljak, Mostar i Dubrovnik, u okviru kojeg je planiran obilazak kulturne i prirodne baštine tih mjesta.

Popov je naveo da je dogovoreno da se uspostavi i saradnja okeanografskih instituta iz Kotora i iz Dubrovnika, na prevenciji
zagađivanja mora.

On je izrazio zadovoljstvo što će, nakon više od šest godina rada Igmanske inicijative i Ist vest instituta, projekat saradnje na tromeđi Crne Gore, Hrvatske i BiH konačno i u praksi zaživjeti.

jerlagicv
22.04.2008., 19:23
TREBIŠNJICA OBOGAĆENA PASTRMKOM


TREBINJE, 22. APRILA (SRNA) - Vode Trebišnjice su ove godine u dvije akcije obogaćene sa oko 55 000 komada mlađi kalifornijske pastrmke - saznaje Srna danas u Sportsko-ribolovnom društvu Trebinje.

Prema riječima predsjednika ovog društva Ljube Benderaša, ovih dana mlađ kalifornijske pastrmke, iz mrijestilišta Mirotinj, položena je u rijeku nizvodno od brane Grančarevo do manastira Tvrdoš.

U prvoj akciji početkom godine Trebišnjica je poribljena sa 5 000 komada pastrmke, čija je veličina dostizala do 20 centimetara.

Benderaš ističe da su do kraja godine planirane još dvije akcije poribljavanja, uz pomoć i podršku Hidroelektrana na Trebišnjici.

jerlagicv
07.05.2008., 13:44
http://www.dnevniavaz.ba/img/content/slike/05-2008/trebinje.jpg
Stevo baca kamenu gromadu na tablu Medžlisa u Trebinju

Identificiran napadač na Medžlis IZ Trebinje

Policija i građani prepoznali izvjesnog Stevu Redžu...
02.05.2008. 13:52

Medžlis Islamske zajednice Trebinje dostavio je Centru javne bezbjednosti Trebinje snimak s videonadzora na kojem je zabilježen trenutak kada je 22. aprila izvjesni muškarac većim kamenom razbio ploču na ulazu u zgradu Medžlisa.

Na snimku se jasno vidi kako nepoznat muškarac dolazi pred zgradu i s udaljenosti od nekoliko metara baca kamenu gromadu na ploču.

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolažemo, policija i građani u Trebinju na osnovu snimka su identificirali napadača.

Navodno se radi o izvjesnom Stevi Redži, izbjeglici iz mjesta Ivanjica, koji sada živi u Trebinju. Ova osoba poznata je Trebinjcima jer obilazi sve javne skupove u gradu. Njegov brat navodno je stradao prilikom srpskih napada na Drubrovnik.

Iako je napadač identificiran, za sada nema informacija da je policija išta poduzela protiv njega i sankcije zbog novog napada na vakufsku imovinu tek se iščekuju.

Autor: F. VELE

jerlagicv
12.05.2008., 17:42
http://www.dnevniavaz.ba/img/content/slike/05-2008/trebinje.jpg
Napadač snimljen videonadzorom

Policija još nije uhvatila Redžu

On je 21. aprila oko 13 sati došao pred zgradu i kamenom razbio ploču na ulazu u Medžlis, s natpisom ove institucije...
12.05.2008. 10:56

Glavni imam za istočnu Hercegovinu Husein ef. Hodžić izjavio je jučer za "Dnevni avaz" da policija iz Trebinja još nije uhvatila Stevu Redžu, napadača na zgradu Medžlisa Islamske zajednice u tom gradu, iako ga je kamera videonadzora snimila kako izvodi napad.

On je 21. aprila oko 13 sati došao pred zgradu i kamenom razbio ploču na ulazu u Medžlis, s natpisom ove institucije.

- Iako, obeshrabreni njihovim neradom, u početku nismo htjeli, policiji u Trebinju smo ipak prijavili incident i tada im predali taj videozapis, gdje se jasno vidi izvršilac - rekao je Hodžić.

Autor: F. V.

jerlagicv
13.05.2008., 17:47
http://www.dnevniavaz.ba/img/content/slike/05-2008/trebinje-as.jpg
Trebinje

Oštetio tablu na zgradi IZ u Trebinju

Postoje osnovi sumnje da je osumnjičeni T.K. 21. aprila oštetio tablu na zgradi Islamske zajednice u Starom Gradu...
13.05.2008. 12:56

Policija u Trebinju dostavila je Okružnom tužilaštvu u tom gradu izvještaj protiv T.K. (1966.) iz Trebinja zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Postoje osnovi sumnje da je osumnjičeni T.K. 21.aprila oko 13.00 sati oštetio tablu na zgradi Islamske zajednice u Starom Gradu u Trebinju.

Izvještaj protiv ove osobe dostavljen je Tužilaštvu 12.maja.

Autor: Fena

jerlagicv
19.05.2008., 16:42
OBILJEŽENA NOĆ MUZEJA

TREBINJE, 18. MAJA (ONASA)- U trebinjskom Muzeju Hercegovine, u okviru manifestacje "Noć muzeja", koja se obilježava širom Evrope, sinoć je otvorena izložba pod nazivom "Škrinja, sanduk,baul", javio je dopisnik Agencije ONASA.

"Ova manifestacija počela je prije pet godina na inicijativu Ministarstva kulture Francuske, a ove godine Muzej Hrecegovine se uključuje u ovu međunarodnu manifetsaciju, u večeri u kojoj će preko dvije hiljade muzeja širom svijeta biti otvoreno za sve posjetioce", rekla je otvarajući izložbu Božana Palikuća, kustos-etnolog trebinjskog Muzeja Hercegovine.

Ona je istakla da ovakav način prezentacije škrinje omogućava bliže i detaljnije upoznavanje sa njenom važnošću koju je nekada imala u svakodnevnom životu, a posebno u svadbenim običajima, kao što su prosidba i vjeridba.

Prema njenim riječima, škrinje, sanduci i bauli služili su za prenos i čuvanje djevojačke spreme i zauzimale su posebno mjesto i u pokućstvu, posebno one koje su ukrašavane najraznovrsnijim elementima, jer takav način ukrašavanja ukazuje na ljudsku kreativnost, koja je pokazatelj velike umjetničke vrijednosti tih predmeta.

Brojni posjetioci mogli su sinoćnoj izložbi da pogledaju 11 škrinja, i 2 baula ili sanduka, od kojih najstarija škrinja datira iz XVIII vijeka,dok ostale datiraju iz XIX i XX vijeka.

U kulturno umjetničkom dijelu programa, sinoć su nastupili članovi Kulturno umjetničkog društva ALAT iz Trebinja, koji su izveli prikaz običaja prosidbe i vjeridbe, kao i gradski hor "Tribunija".

jerlagicv
02.06.2008., 15:05
USKORO ZAVRŠETAK PUTA TREBINjE - HERCEG NOVI

TREBINJE, 2. JUNA (SRNA) - Do polovine juna biće završena dionica Petijevići - Meljine, na putnom pravcu Trebinje - Herceg Novi, saopšteno je iz preduzeća "Prijedor-putevi", koje je izvođač radova.

Šef gradilišta ovog preduzeća Radenko Crnogorac potvrdio je Srni da je još potrebno završiti potporni zid i asfaltirati posljednjih 200 metara.

Puštanjem u upotrebu ove dionice biće izbjegnute oštre krivine, dok će kolovozne trake biti znatno šire, što će omogućiti lakše mimoilaženje vozila, a tako će biti izbjegnute gužve i zastoji na putu.

Nakon završetka radova kroz Crnu Goru preostalo je da u trebinjskoj opštini bude asfaltirano tri kilometra od Aleksine Međe do Obodine, čime će u potpunosti biti modernizovan najkraći put između BiH i Crnogorskog primorja.

Do završetka dionice od Petijevića do Meljina, saobraćaj će svakodnevno od 7.00 do 19.00 časova biti obustavljan, uz povremeno propuštanje vozila.

jerlagicv
13.06.2008., 18:11
OTVOREN FAKULTET EKONOMSKO-PRAVNIH NAUKA

TREBINJE, 13. JUNA (SRNA) - U Trebinju od oktobra počinje sa radom Fakultet ekonomsko-pravnih nauka na kojem će godišnja članarina biti 3.000 KM u šta su uračunati i troškovi udžbenika, ekskurzije i studijska putovanja.

Fakultet će biti u okviru Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment iz Banjaluke, koji je i njegov osnivač.

Ovaj fakultet otvoren je u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS i uz podršku zajednica istočne Hercegovine.

Dekan Fakultet ekonomsko-pravnih nauka Kostadin Pušara rekao je Srni da će studenti sa diplomom ove visokoobrazovne ustanove moći da nastave studije ili potraže posao u bilo kojoj zemlji.

On kaže da će se na pravne i ekonomske nauke moći upisati po sto studenata, koji će se nakon prve dvije godine, koje su zajedničke, moći opredijeliti za menadžment, finansijske usluge, marketing i usmjerenje za međunarodno poslovanje, odnosno ekonomsku diplomatiju.

Pušara dodaje da će školovanje biti po najvišim evropskim i svjetskim standardima, odnosno biće organizovana svakodnevna nastava, rad u kompjuterskim učionicama, uz sve sadržaje koje trebaju da imaju studenti na jednoj visokoškolskoj ustanovi.

Ragib Cena
14.04.2009., 07:07
Trebinje i Trebinjci nastavljaju da žive svoj otužni život pod autoritarnom i diktatorskom čizmom mafijaške organizacije, spremne na sva zlodjela, pa i uništavanje života. Ipak, ima tu i pozitivnih stvari, a najvažnija je da su tirani u potpunosti razotkriveni i, što je još bitnije, uplašeni, te vuku poteze u panici, ne bi li nanovo natjerali građane da pognute glave trpe njihov zulum. Ništa od toga, jer Trebinje se probudilo i otpor je krenuo. Slijedi im brzi kraj.
~Braća Grim ponovo u Bambilendu i Diznilendu~
Pošto su Inkvizitor Grigorije i njegov potrčko Dobroslav Ćuk razotkriveni i "patosirani" a preletač Nikola Špirić i Helga (Dušanka) fon Majkić, zajedno sa Ćipcima Davidovićima i Kusmucima Mirjanama, nisu uspjeli ugasiti požar na jugu, u pomoć je stigao i posljednji džoker grobara Trebinja i Republike Srpske, specijalni vatrogasac i spasilac Milorad Laktašenko.

Dolazak laktaškog kabadahije u Trebinje, kome se inače odbrojavaju posljednji dani na slobodi, protekao je uz verbalni incident i hapšenje stopostotnog invalida Mileta Mastilovića, koga je prije mjesec dana pretukao niko drugi nego "načelnik svih građana" Dobroslav Ćuk. Mastilović je uhapšen pa pušten, zbog negodovanja (verbalnog delikta) koje izražava već duže vrijeme – traži da mu policija vrati njegov oduzeti novac! Nekako u isto vrijeme stigao je i "Mesija" i usrećitelj radnika IAT Rodoljub "biskvit" Drašković. Ovu cijelu farsu spašavanja redova Ćuka i Inkvizitora Grigorija najavili smo u prethodnim izdanjima. Prvi od nekoliko sastanaka "spasitelja" održan je u zgradi opštine Trebinje, gdje se razgovaralo o „spašavanju“ već ugašene Industrije alata. "Mesija" Drašković tu ispriča svašta: novi programi, proizvodnja, tržište, Evropa, hrana, prekvalifikacije, niko bez posla, za dvije godine najveći proizvođači hrane na Balkanu...itd. Interesantno je da nije rekao ni riječi o gubitku od 11 miliona u 2008, kada nije bilo svjetske krize, kao ni o čitavom stambenom bloku koji je napravio na zemljištu IAT, koje se po zakonu nije moglo privatizovati. Valjda su ti stanovi autorski honorar za bajke koje smo slušali i sa kojima smo živjeli u protekle dvije godine. Ne spominje ni 150 radnika koje je imao zaposliti po privatizacionom ugovoru u narednom periodu. Ali zato nije propustio da kaže da je on NAJbolji i NAJveći. Svaka sličnost sa NAJ-Grigorijem, NAJ-Ćukom i NAJ-Dodikom je isključena! Onda je Traktorista Laktašenko potvrdio sva obećanja i još dodao nova. Sve će oni spasiti tako što će dati NAJ-kredite NAJ-"Mesiji" i "biskvitu" Draškovića! Kao da mu već nije dao. Laktašenko je malo naružio radnike rekavši da će od sada morati raditi, ali ne kao do sada – samo burgijati. Takođe je spomenuo i neizbježnu svjetsku ekonomsku krizu, koja je kriva za sve. On je još pozvao sindikate da složno zasuču rukave i krenu u njive da proizvode krompir, kukuruz (za Grigorijeve projice) i pomuzu pokoju kravu ili ovcu! A ove (čitaj: iz opozicije) što bi još da "burgijaju" i govore da ne idete u njive, nazvao je lokalnim bitangama i mešetarima. Svoj komentar dao je i "načelnik svih građana", koji je rekao da su sve brige prebrinute, da će doći do izmjene dokumenta (čitaj: otpuštanje radnika) i da nije bitno gdje će ljudi raditi, na njivi ili u halama.

Opet su svi prisutni bili srećni dok su braća Grim (Dodik i Drašković) pričali nove bajke u kojima će radnici, sada već, "Industrije čipsa, kokica i nesvarenog mlijeka", ostati kratki za 500 radnih mjesta. Nastup i ponašanje Laktašenka i drugova podsjetilo nas je na već viđeno ponašanje SNSD-a kada u Narodnoj skupštini RS pričaju o referendumima i srpstvu a onda odu u Sarajevo i glasaju za izmjene Dejtonskog ustava!

Doktori dogovorene ekonomije
Poslije "veselja" u opštini, bratija se sabrala u Diznilendu, kod doktora dogovorene ekonomije Inkvizotora Grigorija, koji je za ovu priliku, na brzinu, okupio šačicu od pet privatnika. Privatnici su poslije sastanka shvatili da su samo bili Grigorijeva ikebana za jedokratnu upotrebu i slikanje. Jer, ama baš nikakve koristi nije bilo od ovog sastanka, kako nam reče jedan od njih. Najsmješeni i najžalosniji je bio "APIS", kome Grigorijevo “Neimarstvo“ (koje je pred stečajem) duguje 1.200.000 KM, a on i dalje vjeruje ovom prevarantu. Prevarant i dr ekonomije Grigorije ovom prilikom je saopštio "da su predsjednik Vlade i Vlada dobri, a da je kriza šansa da uradimo dobro". Laktašenko je kao papagaj opet ponovio da razne "lokalne bitange i mešetari" ne mogu ništa Grigoriju i njemu kao ljudima koji se bore odlučno protiv recesije. Isto to je rekao i Grigorije u pogromaškoj besjedi 1. marta ove godine: "Niko nas neće moći pokoriti ako među nama ne nađu izdajnike!" Poslije posjete Grigoriju, Laktašenko je otišao do aerodroma, pardon, preduzeća "Aerodrom Trebinje". Kako ovo dobro zvuči! Tu je prdoklačio i zarekao se da će on i Grigorije polećeti kad-tad! I hoće ubrzo, ako Bog da! Inače, do sada je za ovu šuplju priču potrošeno preko 500.000 KM, od kojih je pola novca oprano (dato oko 220.000 KM austrijskoj firmi) za studiju koja je proglašena nevalidnom jer je "pista udarala u brdo", dok je ostalo otišlo na opremanje prostora, plate, putovanja, i novu studiju koju je radio Građevinski institut iz Beograda (ko li se ovdje ugradio).

Milorad "nervozni" Laktašenko je uveče u pozorišnoj sali održao tribinu koja bi se mogla nazvati i "predstava" jer su pitanja i odgovori bili unaprijed pripremljeni. Tribinu-predstavu je nazvao "RS odgovor na svjetsku ekonomsku krizu" a da nijedne riječi niti ponuđenog rješenja za krizu nije iznio. Da je predstava bila unaprijed pripremljena, potvrdila je Biljana Bokić, voditelj tribine, koja je specijalno pozdravila samo slušaoce radija "grobara" i Grigorijeve televizije. U stvari, cijela predstava je imala za cilj da se pokuša popraviti skroz oboreni rejting SNSD-a u Trebinju, ali i popljuje opozicija. Prije svega, Nikola Sekulović, Slobodan Šaraba, a onda i Milan Grubač! Laktašenko je za opoziciju rekao da bi ih "zgazio" da on živi u Trebinju! Sekulovića je nazvao "petom kolonom" i konstatova da radi po nalogu stranaca i Sarajeva sa ciljem da destabilizuju Trebinje i RS (živeo Slobo, živela partija)! Osim pokušaja anuliranja opozicije, Dodik je optužio međunarodnu zajednicu za zavjeru, koja želi uništiti Republiku Srpsku (sve je isto, samo njega nema)! Takođe je spominjao i plaćeničke medije poput ATV Banjaluka i BN Bijeljina. I ovdje je svaka sličnost sa Slobodanom Miloševićem „isključena“. Po običaju, Laktašenko je svašta lupetao ponavljajući bajke o aerodromima, turističkim naseljima, keksima, čokoladama i raznim baladama. Hvalio se kako je prevario Amerikance, Silajdžića, Sicilijance, Tihića, Hrvate... Najavio je da će na ljeto, po 17. put, otvoriti dionicu puta Trebinje–Herceg Novi! I hoće, ako bude na slobodi, sigurno! Na kraju napornog dana, Laktašenko je obišao Mesijin Bambilend, gdje se zadržao kratko da bi otišao na konak u hotel "Leotar", koji je nezakonito ukrao Trebinjcima "brat Srbin" Milan Pešut uz blagoslov Grigorija, doktora planirane pljačke iliti tajkunske privatizacije! Sutradan, Laktašenko je obišao "našu fabriku novca", Elektroprivredu RS, a sa njim su bili "mali Grigorije" Jovo i "mali Mile" Grigorije! Sve ih je domaćinski dočelaka laktaška snaša Branislava Milekić, koja je u Trebinju na privremenom radu do prelaska ERS-a u Banjaluku ili Sarajevo! Na kraju ove, 15. po redu posjete od dolaska na vlast 2006. godine posljednjeg balkanskog diktatora, možemo slobodno zaključiti: tresli se miševi Grigorije i Ćuk rodila se revolucija zvana narod! Narod je ovu farsu i lakrdiju (a pogotovu pijanku u hotelu “Leotar“) doživio sa gađenjem i gunđanjem. Proljeće je stiglo, gora zeleni, ustanak samo što nije počeo...

Stav stoj, ostali naprijed
Inkvizitor Grigorije je stvarno u velikim problemima, jer ga još jedino brane "vaskrsli" komunisti i dokazani ateisti. Zanimljivo je da nijedan episkop, nijedna stranka, nevladina ili vladina organizacija, sa srpskim ili nekim drugim prefiksom, nije stala u zaštitu "ugroženog" Grigorija, koji je zbog toga ogorčen! Kakav je licemjer taj Grigorije, da mu je svaka druga riječ licemjerje! On je kao kurva koja se stalno kune u poštenje, a ispod pleskusa udara i kinji. Kakav licemjer je taj ogavni Grigorije, najbolje pokazuje tekst objavljen 12.1.2009. godine u Glasu Srpske (čitaj: Kusmukovih & Davidovića) koji je po Grigorijevom nalogu bjesomučno napao vladiku Jefrema, jer se nije htio pokloniti Zlatnom teletu-Laktašenku!

Poslije pokušaja sahranjivanja živog patrijarha Pavla, te puštanja u javnost pisma (u kome uvrijeđen plače zbog toga što nije izabran za patrijarha ili bar za "beogradskog" vladiku u novom Episkopatu) te iznošenja raznih bljuvotina i optužbi na račun svojih kolega, npr. mitropolita Amfilohija, koga je, kako sam kaže, "htio uvrijediti", što nikada niko do sada nije radio u SPC, te "ulične liturgije" njegovih huligana u Trebinju, uslijedio je novi poziv na "mir i toleranciju" u vidu zabrane prodaje našeg lista u Hercegovini. Posljednji broj Stava se nije pojavio na kioscima u Hercegovini jer su ga otkupili (čitaj: zabranili) Inkvizitor Grigorije i načelnik "svih građana" Dobroslav Ćuk. Tačnije, negdje oko 10 časova, kada je vozač "Golub" krenuo tog 23. marta, da distribuira Stav, dobio je nalog od svojih nadređenih iz "Hercegovina plasmana" da podijeli sve novine osim Stava! Kako saznajemo, naredba je stigla od vrhovne komande zločinačke organizacije u Trebinju (Ćuka i Grigorija) kako se ne bi saznala istina o dešavanjima od 19. marta kada su Grigorije-Alibaba i njegovi razbojnici napali novinara Slobodana Vaskovića, prvo kod Hipo banke, onda ispred kancelarije NVO Liga za zaštitu privatne svojine i ljudskih prava, te na kraju kamenjem kod sela Kotezi!

Prije skoro tri decenije, nešto slično, samo bez baljuna, doživio je i roman Nož koji je napisao Hercegovac, dugogodišnji lider srpske opozicije, i brat tajkuna Grigorijevog "eurokrema", Vuk Drašković! Nož su tada (za)branili drug Vlado Šegrt i partija. Danas to isto radi Centralni komitet na čelu sa SNSD-ovim novotarcem, odmetnutim i privatnim popom Grigorijem Zečevićem! Ali ipak ima razlike. Nož su motali u sakete i čitali ga ne znajući o čemu to Vuk Drašković piše. Stav se danas fotokopira (jer nema više saketa) i naručuje iz drugih gradova RS, skida sa Interneta, i širi kao bauk antifašizma i antitotalitarizma, jer ljudima se otkriva istina i pali svjetlo. Tiraž mu još nije dostigao Draškovićev Nož, ali ako ga režimski mediji i Grigorije Zečević nastave ovako reklamirati, Stav će biti najpopularniji roman o pljačkaško-tajkunskom zločinu u Trebinju i Hercegovini. Još bitnije za nas je da je Stav postao "nož" za južnjačku kriminogenu ispostavu Milorada Laktašenka, koju predvode Grigorije de Torkemada i sanitetski major Ćuk, koji bi, kako sam kaže, da je bilo sreće, bio i pukovnik! Pošto ih je Stav skroz ogolio, "grobari" su pozvali u pomoć svoje nadređene članove kriminalne bratije! Prije Laktašenka, Trebinje su pohodili izviđači: Šešeljev vojvoda Špirić i Dušanka (Helga fon) Majkić. To je ona što kaže da SNSD nije glasao za promjenu Ustava BiH, kako bi Sulji Tihiću pomogao da pobijedi Bakira Izetbegovića na unutarstranačkim izborima! A njen kolega Živković tvrdi suprotno. Ko laže?? Ni Grigorije im ne bi smislio bolji izgovor (čitaj: laž). A navodni povod za njihov boravak je bilo otvaranje sajma "Mediteranski dani" u Trebinju, koji, sama bez skoro ikakve podrške opštine, već treću godinu zaredom, organizuje bivša tapetarka Ljiljana Čičković. Ona je ujedno jedina osoba koja se bar trudi da koliko-toliko promoviše turizam u Trebinju. Inkvizitor Grigorije je, kao i za goreopisanu posjetu Laktašenka, bio glavni vodič ove cirkusijade. On, Ćuk i Jovo "otirač" Marić trčkarali su i služili prevrtača Špirića i Helgu fon Majkić. Vojvoda Špirić je kao i uvijek bio u fazonu, ni za glavu ni za rep. On svaki put kada dođe u Trebinje, ispriča istu priču: granični prelaz, turizam, Dubrovnik! Ovaj put je ubacio i novotariju zvanu granica sa Crnom Gorom ili izlaz na more, koju Grigorije kao prašinu baca narodu u oči već pola godine. Odmetnuti vladika je iskoristio ovu priliku da kaže "da je on personifikacija zajednice i da svi oni koji napadaju njega napadaju zajednicu, te da se zbog dešavanja u Trebinju naši sveštenici ne mogu vratiti u Federaciju". Grigorije je valjda shvatio koju je glupost napravio. Ali, i prvi put "zakukao" (valjda je razumio da je ostao usamljen) i zavapio: niko neće da me brani pa sam ogorčen! A kaže, neće ni Crkvu! Uz to je pomenuo strašnu laž, koja samo pokazuje njegovu narcisoidnost, da je on „personifikacija zajednice“. Ne daj bože! Od koga, crni Grigorije, da te brane? Od tvog licemjerja i laži? Misliš da je ovaj narod glup i da ne vidi da pod firmom "mantije i crkve" zgrćeš i zavrćeš? Samo oni koji razotkrivaju tvoje prljavštine i prevare, brane istinski Crkvu i Boga! Okupio si ološ i pokazao je svijetu. Kamere su sve zabilježile. Još pozivaš da te osude? Ko? A i sam znaš, da osim Boga, nema ko da ti sudi. Jer oni koji bi trebali, pripadaju istoj bandi kojoj pripadaš i ti! Tvoja i Dodikova satanska politika, SAMO NAM SE POKLONITE I PRIKLONITE I DAĆEMO VAM SVA BLAGA OVOG SVIJETA, neće još dugo trajati. Ipak, mi, obični smrtnici, imamo dostojanstva i ponosa. Ti se i dalje klanjaj Zlatnom teletu. U svom licemjerju, ludilu i osvetoljubljivosti, Grigorije je naredio da se glavni ulaz u dvorište crkve zaključava, što nikad nije bilo ni pod Titovom vlašću! Cilj mu je, valjda, da pokaže da je crkva ugrožena od jednog novinara i njegovog kamermana! Mi to isto tvrdimo: Trebinje i Crkva su ugroženi, ali od Grigorija i uljeza koji okupiraše i grad i crkvu. I zbog takvih lopova i kriminalaca kao što su oni, doći će do revolucije i "novog komunizma"! Katanac na kapiji najbolje pokazuje njegovo unutrašnje stanje!

Amerika i Engleska biće zemlja proleterska
U srijedu 25. marta Trebinje je posjetila delegacija Ambasade SAD zadužena za vjerska pitanja. Imali su sastanak sa Inkvizitorom Torkemadom, imamom IVZ, te Ćurologom. Grigoriju su natrljali uši a Ćuka podsjetili na obećanja data prilikom skidanja sankcija Trebinju. Opet je Ćuk ispao "seoska lola" koja je plakala zbog pisanja magazina Stav. On je sve brojeve u kojima se piše o njegovom kriminalu prikupio i dao Amerima na uvid. Kakva budala! Kao da oni ne prate štampu. Kažu da je sastanak sa Grigorijem bio ispod svakog nivoa jer je Grigorije kreštao kao mlad pijevac. Poslije njihovog odlaska, Grigorije, slično Laktašenku, daje "jaku" izjavu za "njihove" medije (RTRS, Glas /Srpske/Koncila, itd.) da nije zadovoljan Amerikom, tj. stavom Ambasade SAD u BiH povodom njegove "ulične liturgije"! Još je ljutito zaprijetio da će "ići u centre moći da im kaže kakvi su". Klasična izjava za unutrašnju upotrebu. Nigdje on neće, niti može više da ide, jer je označen kao član kriminalne organizacije. Možda do Aleksandrovca ili do Kusmuk-Davidovih. Grigorije je skroz prolupao. Poslije ribanja od strane "Amerikanaca", banda je shvatila da je vrag odnio šalu te da su izgubili svaku podršku i da će se "zec uskoro naći na ražnju". To je bio i razlog zašto su se ubrzo okupili "na mjestu zločina", kod Grigorija! Ali to nije spriječilo Grigorija da se šetka po gradu kao razbojnik sa svojim "barabama" želeći da pokaže da nije sam, te da je i dalje "jak"! Jer dok je "letio" sa tajkunima po Beogradu, moru, inostranstvu, lobirajući da dođe na čelo SPC, nisu mu padali na pamet ni građani, ni narod, ni grad. Sada kada je izvisio, počeo je primjećivati sve ljepote Tratinja-Trebinja!

Dokle bolesnici iz odlazećeg režima idu u svojoj izgubljenosti, najbolje pokazuje izjava objavljena u dnevniku RTRS-Laktaša 26. marta ove godine, koju su iznudili od maloljetnog Branka Deretića, koji nam je uputio pismo-mejl, koji smo objavili u prošlom broju našeg magazina. Naime, maloljetni učenik III razreda srednje turističke škole Branko Deretić napisao nam je da se zbog korupcije u Grigorijevoj eparhiji nije mogao upisati na Bogosloviju, iako mu je obećano. Pismo-mejl nam je poslao 19. marta! Međutim, sedam dana kasnije, tj. četiri dana poslije izlaska našeg lista, i poslije ucjene da će mu majka ostati bez posla u Hidroelektranama na Trebišnjici, on se pojavljuje na RTRS-u i izjavljuje da "on nema ništa protiv SPC a da mu je neki nepoznati čovjek nudio novac"! Grigoriju i njegovom kriminalnom klanu nije dovoljno što su djetetu zagorčali život ne upisujući ga na Bogosloviju, već mu zadaju dodatne traume ucjenjujući mu majku, koja je jedini hranilac četvoro djece! Poslije laži da su novinari upali/napali crkvu (kako? čime? je li kamerama?) i da je ona ugrožena, Grigorije i Davidović/Kusmuk/Simić lansiraju novu bljuvotinu. U svemu im pomaže lokalni RTL i njihova novinarka "trljačica" kojoj je Ćuk zaposlio brata u opštinu! Tako su isto upali u sopstvenu zamku i sopstvenu laž prilikom napada na našeg glavnog urednika kada je Inkvizitor i organizator Grigorije tvrdio da je napad izveden i da je Vasković još dobro prošao a Dodik za istu stvar kaže da je to bio "odgovor građana Trebinja" (čitaj: dvadesetak razbojnika vlasti) i da je Vasković sve sam sebi namjestio, slomio šajbu i napisao pisma. Isto tako, Ćuk tvrdi da je stanje bezbjednosti loše i da treba dovesti nekakvu specijalnu jedinicu kojom bi on, valjda prvo, pobio opoziciju, dok vojvoda Špirić i načelnik CJB Trebinje Goran Zubac tvrde da je stanje bezbjednosti zadovoljavajuće i slično kao u drugim gradovima RS. Definitivno, ti monstrumi i lažovi su spremni na sve!

Grigorije kao Poncije Pilat
Grigorije konstantno laže. A ko laže, taj i krade. Ko krade, taj i ubija. Kada je nezakonito privatizovano preuzeće UTP "Leotar", i kada su radnici i raniji vlasnici oduzete imovine (od strane Mrdića i drugih smrdića), tražili od Grigorija da utiče na "dobrog Srbina", kako ga je Grigorije krstio, da ljudima vrati njihovo, Grigorije je pilatovski tvrdio da on nema ništa sa tim. Kako saznajemo, porodica Bokonjić je podigla tužbe protiv ovih kriminalaca i države, koja im je to dala budzašto. Međutim, nekoliko godina kasnije, kada je saznao da ova privatizacija mora pasti, odlučili su prvo da "trse" restoran “Gradinu“ "biskvitu" Draškoviću sa ciljem da se oskrnavi eksterijer Arslanagić mosta, onda vilu “Lastva“ prebacuju, uz pomoć Vlade RS, na SPC kao Grigorijevu rezidenciju za orgije. Ovih dana Grigorije postaje "vlasnik" i najatraktivnije vangradske lokacije, kamp-restorana “Ognjište“, na Aleksinoj Međi, raskršću puteva prema Dubrovniku i Herceg Novom. Zato njegovi podanici ubrzano rade i čiste ovaj ratom ruinirani objekat. Pa pobogu, kako drugačije oprati silne milione koje mu dade Zlatno Laktaško tele! Da ne govorimo o prisvajanju odmarališta koje se nalazi između Kupara i Srebrenog na površini od 63.000 kvadratnih metara, helikopter za brze intervencije... i ne daj bože bježaniju! Ovih dana je Grigorijevo A. D. "Popovo polje" dobilo koncesiju od Vlade RS na 500 dunuma zemlje u Popovu polju. Ovu koncesiju će plaćati 50.000 KM godišnje. Po zakonu, tu zemlju nije moguće davati ili preprodavati drugome. Međutim, to za Grigorija ne važi. On je ovih dana koncesiju ipak preprodao i to samo 100 dunuma za 50.000 KM našem "Argentincu" Miloviću, koji bi na toj površini trebao saditi jabuke i trešnje. Takođe, Grigorijev i Ćukov kriminalac Goran Mišković nije još registrovao svadbeni salon koji već četiri godine radi bez registracije-računa. Takođe, 15 odjavljenih privatnih radnji, uglavnom članova SNSD-a, i dalje rade iako su formalno odjavljenje. Toliko o zakonitosti i poštenju ove vlasti i Grigorija, koji tvrdi da sa SNSD-om i njihovim prljavštinama nema ništa. Poncije, Poncije, gledaj kuda ćeš ti jer su njima posljednji dani!

Tako su govorili monasi
Kontroverzna predviđanja srpskih monaha dospjela su u žižu jednog dijela domaće javnosti. I pored toga što ova predskazanja postoje godinama unazad, mnogi su na njih tek nedavno obratili pažnju kada su zaista i počela da se ostvaruju.

Starac Tadej (1914–2003), monah jednog manastira u istočnoj Srbiji (Vitovnica kod Petrovca na Mlavi), bio je posljednjih decenija života poštovan kao „najprosvjetljeniji monah u Srbiji“. Njegove propovijedi, prije 2000. godine, rasute su po raznim publikacijama, a zabilježene su i na zvučnim i video zapisima. One i danas mogu da se pogledaju na mnogim internet-sajtovima. O ovom mistiku, mudracu i filozofu, koji je likom veoma podsjećao na patrijarha Pavla, napisana je i knjiga Duhovne pouke srpskom narodu.

Otac Tadej je smatrao masone vinovnicima najvećeg zla na svijetu. Masoni su prisutni u svim hrišćanskim crkvama, naročito u katoličkim, ali i u pravoslavnim, većinski u Grčkoj, a u manjoj mjeri i SPC.

Uoči bombardovanja 1999. godine, Tadej je ukazivao na "grijehove tadašnje vlasti“.

Prognozirao je skori pad Miloševića, ali je ukazivao da će oni koji ga na vlasti zamjene biti još gori od njega.

U to vrijeme predvidio je i da će se Crna Gora odvojiti od Srbije. Ljudi iz njegovog okruženja svjedoče i da je ukazao na građanski rat u Crnoj Gori, a zatim i na sukob sa Albancima. U ovom sukobu, kako je tvrdio, Crnogorci će likvidirati rukovodstvo najmlađe evropske države.

Sve više pažnje se posvećuje i besjedama monaha Gavrila, koji se upokojio 1999. godine (rođen 1902. godine). Knjiga Monah Gavrilo, prorok posljednjih vremena donosi čitav niz proročanstva vezanih za današnjicu, od kojih se već jedan dio i ostvario. Dok je otac Tadej umio da procijeni pozadinu svih dešavanja krajem prošlog vijeka i da iz toga zaključi dalji tok događaja, Gavrilo je, prema svjedočenju ljudi iz njegove okoline, imao predskazanja.

Monah Gavrilo, koji je godinama prije NATO-intervencije ukazivao da će Srbiju bombardovati zbog Kosova, predvidio je i otcjepljenje Vojvodine i Sandžaka.

Gavrilo je predvidio i sukobe unutar Srpske pravoslavne crkve, s obzirom na to da su posljednja dešavanja pokazala da su jedan dio vladika i sveštenstva takozvani „novotarci“.

Vidim mnoge vladike, na veselog patrijarha kao čavke gaču, da on sluša njih, a ne oni njega.Tjeraju ga da radi suprotno svojoj volji, a time Gospoda ljute i ne znaju da ih patrijarh gleda kao ljekar snimak.

Mnogo vladika i teologa neće se rukovoditi Božijem rasuđivanju, već će zastraniti i sa političarima prijateljstva graditi. Neće rasuđivati po poukama Svetih otaca, već će koristeći nadmeno povjerenu im vlast, da nametnu neka svoja pravila u Crkvi, bilo o postu ili neke druge novotarije. Narod će to sam uvidjeti, mnogi će se usprotiviti.“

Ono što su oba proroka tvrdila jeste da će se Srbi vratiti Bogu tek poslije velikih stradanja.

Narod je u životnoj opasnosti od ove vlade
Nedavno su skoro svi mediji prenijeli vijest sa sjednice Vlade održane 16.03.2009. godine da opterećenjem društvenog proizvoda javnom potrošnjom od svega 35 % jedini u regionu pratimo prosjek EU.

Upravo je u ovoj vijesti sadržana sva životna opasnost ovog naroda od ove vlade. Dobre vlade zarađuju a loše se zadužuju i rasprodaju. Raste potrošnja a smanjuje se proizvodnja, što krivi sliku uspjeha. Ugodna potrošnja nasuprot mukotrpne proizvodnje je kratkoročno prihvatljiva za narod na šta loše vlade posebno računaju. Na horizontu ubrzanog narastanja dugova sve se jasnije pokazuje konačna slika propadanja privrede i masovne rasprodaje prirodnih dobara, što završava u survavanju u provaliju neprolaznog kolonijalnog ropstva. Da bi se održale u mandate, slabe vlade se ubrzano zadužuju i rasprodaju, što upravo čini naša vlada. Tako će provalija u koju će gurnuti svoj narod biti dublja. Tada u toj provaliji vođenje poslova preuzima inostrani faktor a narod u svojoj nemoći i krajnjem siromaštvu nemilosrdno raubuje vlastite prirodne resurse za tuđi interes. To je ono na čemu ova vlada tako uporno radi.

Veoma uspješan i nepogrešiv metod oduzimanja snage vlastitoj privredi je u narastanju poreskog tereta i tereta inostranih dugova. Ukoliko se to ne zaustavi, domaća privreda ubrzano propada, što je priprema da, u svom konačnom kolonijalnom obliku, to preuzme inostrani faktor.

Mora se priznati da se ova vlada tu pokazala izuzetno uspješnom. Veliki dio puta već je pređen. Narod i privreda su već pod izuzetnim poreskim i kreditnim teretom. A tako se žestoko i uporno najavljuju nova zaduženja.

Od 8,4 milijardi KM društvenog proizvoda (2008) u domaćoj privredi se zaradi 4,4 mrd. KM ili 52 %. Druge 4 mrd. KM (48 %) je društveni proizvod drugih naroda koji se pripisuje našem društvenom proizvodu a odnosi se na: 2,2 mrd. KM potrošenih a neplaćenih roba (platni deficit), jedna milijarda KM radničkih doznaka. Ostalih 800 miliona KM se odnosi na poklone, donacije, subvencije, pomoći, plate diplomata i našeg osoblja koje radi kod stranaca, utrošeni a neotplaćeni krediti i slično.

Ovo su dva skoro podjednaka dijela društvenog proizvoda koji su pod potpuno različitim poreskim teretom. Sav poreski teret pada na dio društvenog proizvoda koji se zarađuje u zemlji, dok drugi dio koji nam stiže iz inostranstva koji smo potrošili a nismo platili skoro i da nije ili je pod beznačajnim poreskim opterećenjem. Kada se ova dva potpuno različita ekonomska i poreska kvaliteta saberu i to posluži kao osnovica za obračun poreskog tereta, slika se u potpunosti mijenja. Kada se iznos javne potrošnje od 3,3 mrd. KM (2008) stavi u odnos sa ukupnim društvenim proizvodom od 8,4 mrd. KM, dobija se beznačajno opterećenje od 39 %, što je osnovna poruka nedavne vijesti.

U stvarnosti, sav teret javne potrošnje pada na domaći dio društvenog proizvoda od 4,4 mrd. KM, što daje iznos opterećenja javnom potrošnjom od 75 %. To je prava slika tereta poreza i doprinosa koji podnosi naša privreda.

U tom iznosu (3,3 mrd. KM) još uvijek se samo manji dio odnosi na otplatu inostranih dugova, ali se ubrzano radi na novim zaduživanjima. Kada se uskoro teret javne potrošnje poveća i za taj dio, svi su izgledi potpunog propadanja domaće privrede.

Najbolji način uništenja privrede i ekonomskog zarobljavanja, bez obzira na to odakle ono potiče, jeste uvlačenje stanovništva i privrede u prekomjernu potrošnju i dugove. Slijedi nepodnošljiv poreski teret i propadanje.

Njemačka je (2006) ostvarila društveni proizvod od 2.307 mrd. eura a za javnu potrošnju je utrošila 1.003 mrd. eura. To daje opterećenje od 43 %, što je približno i prosjek evropskog Zapada. Ovako mjereno opterećenje naše privrede javnom potrošnjom veće je za 74 % od prosjeka zapadnoevropskih zemalja. I sa tim teretima mi hoćemo u otvorenu konkurentsku borbu sa moćnima sa Zapada. To je ekonomska misao i ekonomski pogled naše vlade.

A u kolikom smo siromaštvu, neka pokaže i sljedeći podatak.

Inostrani društveni proizvod od 4 mrd. KM ne predstavlja naše bogatstvo. On nije „naših ruku djelo“. Potrošili smo ga i moraćemo ga platiti, za koji iznos ćemo umanjiti naše buduće bogatstvo. Zbog toga naše bogatstvo je samo u domaćem dijelu društvenog proizvoda od 4,4 mrd. KM (2008). To je nominalan iznos uvećan za inflaciju. Kada se inflacija, kao materijalni gubitak, oduzme, čiji je zbir u vremenu 2000 do 2008. godina 54 %, dobije se realni društveni proizvod, mjeren cijenama u 2000. godini, u iznosu od 2,8 mrd. KM. Po stanovniku to je nešto manje od 1.000 eura. Sa tim iznosom bogatstva nalazimo se na samom dnu evropskog a i svjetskog siromaštva.

I dok se već golim okom vidi kako narod obuzima tuga jer vidi da ubrzano tone u potpuno beznađe i prijeteće siromaštvo, Vlada se služi falsifikatima i obmanama da bi se održala u mandatu, pokazala uspješnom i ostvarila svoje, vjerovatno samo njoj znane, posebne interese. Jedna od tih obmana i beskrupuloznih laži jeste i nedavna vijest o našoj tako niskoj javnoj potrošnji od svega 35 % učešća u BDP.
Prof. dr Aleksa Milojević
(Stav Magazin)

Ragib Cena
04.06.2009., 07:37
Kakve obveznice, RS mi mora isplatiti keš! :ymapplause:

Salih Alijagić iz Trebinja kaže za «San» da pravda pobjeđuje i da će on dobiti naknadu materijalne štete za oduzetu imovinu.
Prazna priča
- Vlasti RS-a mogu pričati šta hoće. Ali nema govora da se to neće isplatiti. Ustavni sud BiH je presudio i to se mora ispoštovati. Oni su misli da ni ovo neće doći, pa eto dođe. Uvijek sam govorio da treba biti strpljiv i čekati pa će pravda pobijedi - prokomentirao je Alijagić izjavu ministra finansija RS-a Aleksandra Džombića da «nema ništa od isplate oko 36 miliona KM u gotovini» radi naknade materijalne štete za oduzetu imovinu.
O izdavanju obveznica na 15 godina na ime odštete Alijagić kaže:
Ma kakve obaveznice. Ko to priznaje? Zato se Ustavni sud bavio sa tim predmetom. To što govore da neće isplatiti su priče za djecu. Odmah to Ustavni sud pobije. Ne može se tako u Evropu!
Naš sagovornik naglašava da on samo traži ono što je njegovo te da još nije dobio rješenje, ali kad ga dobije «imat će mnogo toga reći».
Ustavni sud BiH prihvatio apelaciju braće Alijagić i potvrdio dio presude Okružnog suda Trebinje iz 2004. prema kojoj je trebalo da Vlada RS-a i Opština Trebinje isplate braći Salihu i Muameru Alijagić oko 36 miliona KM na ime odštete za oduzeti repromaterijal iz njihove zanatske radnje u Trebinju 1993. godine.
Džombićev blef
Ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić rekao je jučer novinarima u Banjoj Luci da postoji mogućnost preispitivanja odluke Ustavnog suda BiH.- Još postoji mogućnost da ta odluka bude stavljena van snage - ustvrdio je Džombić, ničim ne potkrijepivši tu tvrdnju.
On je ponovio da “nema ništa” od gotovinske isplate braći Alijagićukoliko bi odluka Ustavnog suda BiH ipak ostala na snazi. S druge strane, iz Ureda načelnika Opštine Trebinje Dobrislava Ćuka prenijeli su nam da on ne želi davati izjave o slučaju Alijagić.
I. Trepalovac
Solidarna isplata
- Ministarstvo finansija RS-a još uvijek nije zaprimilo odluku Ustavnog suda BiH, te nema informaciju ko je obavezan da plati navedeni iznos štete iz razloga što su u dosadašnjem toku postupka Opština Trebinje i RS tuženi kao solidarne stranke, što znači da tužilac može da se opredijeli od koga će tražiti nadoknadu štete – prenio nam je stav Ministarstva njegov sekretar Slavoljub Stojanović.(San.ba)

27.07.2009., 11:55
IGOR GUDELJ NAJBOLJI SKAKAČ U VODU

TREBINJE, 27. JULA (SRNA) - Najbolji skakač sa kamenog mosta u Trebinju ove godine je Igor Gudelj, koji je uz pehar dobio i nagradu od 300 KM.

Na tradicionalnoj manifestaciji skokova u vodu sa trebinjskog kamenog mosta, desetoj po redu, sinoć je drugo mjesto zauzeo Nebojša Kapor, koji je dobio nagradu od 200 KM.

Trećeplasirani je bio Nemanja Mišković, koji je nagrađen sa 100 KM.

Blijeda, nacionalistička kopija Mostarskih skokova :ymsick:

plivadon
28.07.2009., 14:50
IGOR GUDELJ NAJBOLJI SKAKAČ U VODU

TREBINJE, 27. JULA (SRNA) - Najbolji skakač sa kamenog mosta u Trebinju ove godine je Igor Gudelj, koji je uz pehar dobio i nagradu od 300 KM.

Na tradicionalnoj manifestaciji skokova u vodu sa trebinjskog kamenog mosta, desetoj po redu, sinoć je drugo mjesto zauzeo Nebojša Kapor, koji je dobio nagradu od 200 KM.

Trećeplasirani je bio Nemanja Mišković, koji je nagrađen sa 100 KM.

Blijeda, nacionalistička kopija Mostarskih skokova :ymsick:

Jos da Igor nije hrvat neko bi te za ozbiljno shvatio .

28.07.2009., 14:51
Nije riječ o Igoru Gudelju, već o ignorisanju činjenice da se most zove Arslanagaića ćuprija a ne nekakav "kameni most".

plivadon
28.07.2009., 14:55
Vjerovao ili ne starosjedioci ga jos uvjek zovu tako .
Nesto slicno kao i Principov most u Sarajevu za koji te vezu lose uspomene . ;)

28.07.2009., 15:05
Vjerovao ili ne starosjedioci ga jos uvjek zovu tako .
Koji starosjedioci?


Nesto slicno kao i Principov most u Sarajevu za koji te vezu lose uspomene . ;)
Arslanagića se most uvijek zvao tako, a i Latinska ćuprija, kojoj, eto, nasreću samo nakratko, neko dade ime Osame bin Ladena, uh pardon, Principa bin Gavrila.

plivadon
28.07.2009., 15:17
Završen 4. košarkaški kamp "And1 rising stars" Štampaj E-pošta
Autor Saša Slavić
�etvrtak, 23 Juli 2009
Stefan TopalovićDodjelom priznanja najboljim pojedincima sinoć je završen jedan od najboljih košarkaških kampova u Evropi "And1 rising stars Dejan Bodiroga – Trebinje 2009". Jednoglasnom odlukom trenera za najperspektivinijeg igrača proglašen je Stefan Pavlović iz Holandije. Osim pobjedničkog pehara ovom mladom holanđaninu pripada i specijalna nagrada koju domaćin takmičenja Dejan Bodiroga svake godine dodjeljuje najperspektivnijem igraču svake smjene, a to je odlazak na final four Evrolige.

Trebinje,
http://www.trebinje.info/images/stories/treca-smjena-09/treca-smjena-09-14.JPG
Dejan Bodiroga sa Stefanom TopalovićemU igri slobodna bacanja pobjedili su:
Nikla Marić, Božidar Ljubibratić i Mirko Kovačević.
U igri 1 na 1 pobjedili su:
Stefan Pantić, Ognjen Grubišić i Groi Kaid Bey Aref.
U igri šut za dva i šut za tri poena pobjedili su:
Stefan Vuković, Gavrilo Šakotić i Stefan Mijović.
Nakon proglašenja pobjednika i dodjele priznanja zamolili smo domaćina kampa Dejana Bodirogu da za posjetioce portala trebinje.info prenese svoje utiske:
"Kad se saberu svi utisci nakon ovogodišnjeg kampa, pa i ako uzmemo u obzir i tri prethodne godine moram da kažem da sam veoma zadovoljan svim učinjenim. Stvarno je veliko zadovoljstvo kada vam se djeca svake godine vraćaju jer taj podatak dovoljno govori koliko im je lepo u kampu i koliko napreduju i u ljudskom i u košarkaškom smislu. Posebno zadovoljstvo pruža činjenica da su pojedini igrači kao što je Ognjenović nakon odličnog izdanja u kampu prešao u veći klub i napredovao je do mlade reprezentacije. A što se tiče planova za narednu sezonu trudićemo se prvenstveno da zadržimo ovaj trenerski kadar koji je na čelu sa profesorom Karalejićem zaista sve četiri godine radio na visokom nivou. S obzirom da iduće godine slavimo mali jubilej, pokušaćemo da dodamo još neke nove sadržaje. Iduće godine sigurno će o trošku kampa po uzoru na boravak djece sa Kosova biti i jedna grupa iz Italije iz grada Akvila koji je pogodio razoran zemljotres. I naravno da se podrazumijeva nastavak prakse koji ovaj kamp izdvaja od svih kampova, a to je da ćemo i dalje tri najpersektivnija košarkaša voditi na fialni turnir Evro lige".
Stefan Topalović iz Holandije je proglašen za najperspektivnijeg košarkaša treće smjene, a za trebinje.info rekao je slijedeće:
"Ovo mi je treća godina kako dolazim u kamp i stvarno sam mnogo napredovao od kada treniram sa ovim trenerima. Popravio sam šut, počeo sam da igram kao timski igrač... Veoma sam sretan zbog ovog priznanja jer stvarno nisam očekivao da ću dobiti ovu nagradu. Pogotovo što je konkurencija bila veoma jaka, možda je presudilo moje dobro izdanje u večerašnjoj utakmici 5 na 5. U pojedinačnim igrama nisam uspio stići ni do jedne nagrade, tako da mi ovo priznanje zaista puno znači i neizmjerno sam zahvalan i trenerima i svojim saigračima koji su mi omogućili da moj nastup bude zapažen".

egi
28.07.2009., 20:47
Nije riječ o Igoru Gudelju, već o ignorisanju činjenice da se most zove Arslanagaića ćuprija a ne nekakav "kameni most".
Ista priča sa gradinom u Doboju. Sada je zovu dobojska tvrđava. :-o Isto tako se na času historije govori kada je napravljena ali ne i od koga. Hmmm... Predosjećam novu temu. ;)

plivadon
29.07.2009., 08:15
Egi , ne spadam u vjernike niti sam protiv onih koji vjeruju . Kad sam kliknuo na link ocekivao sam fotke Trebinja .

Evo ih nekoliko vlastorucno uradjenih prosle godine .

http://i327.photobucket.com/albums/k443/plivadon/trebinje/IMG_3803.jpg


http://i327.photobucket.com/albums/k443/plivadon/trebinje/IMG_3804.jpg


http://i327.photobucket.com/albums/k443/plivadon/trebinje/IMG_3806.jpg


Po meni jedan od najljepsih gradova u BiH . Mikro klima , cist vazduh za 25 minuta sam u Dubrovniku ili Herceg novom . To je jedini razlog sto planiram jednom prozivjeti u njemu penzionerske dane . Tu je normalno i Sarajevo pa ce da se kombinuje .
To sto je etnicki ocisceno je veliki minus.

Ragib Cena
29.07.2009., 09:17
~Da li drugi hercegovački ustanak kreće iz Trebinja~

Buna na dahije je krenula. Bilećani su na ulicama zbog planirane izgradnje cementare, koja bi ekološki uništila cijelu regiju, koju pokriva 400 kooperanata mljekare u Pađenima a koju guraju načelnik opštine Bekan i braća Vukovići. Načelnik Bileće Slavko Bekan je čak rekao da je bolje da ljudi umiru od raka nego od gladi! Industrija alata radi sa 15% kapaciteta ili bolje reći oko 800 radnika je na čekanju i ne zna se kada će i da li će uopšte početi raditi. Tehnički prijem zgrade IAT-a u Gorici još nije izvršen jer se sada pokazuju tehničke neispravnosti prilikom gradnje. Da li je na pomolu još jedna prevara Grigorijevih neimara?

“Neimarstvo“, tj. Mato Uljarević i dalje laže svoje radnike da će im isplatiti zaostale plate. Radnici “Trebinjeprevoza“ spriječili su, zasada, Dobroslava Ćuka i bratiju da zapečate sudbinu ove firme, tačnije autobuske stanice, bez rješavanja statusa radnika. Da podsjetimo, Ćuk namjerava dati „braći Hrvatima“ lokaciju u Zasada polju za izgradnju nove autobuske stanice a Matu Uljareviću (čitaj: Grigoriju) osloboditi lokaciju za stanogradnju na mjestu nekadašnje. Radnici su bili odlučni. Pale su teške riječi i prijetnje. Ćuk, poznata kukavica, povukao se i nije predložio izmjenu regulacionog plana Zasad polje na 6. sjednici SO Trebinje .

Opšti je utisak malobrojnih homopolitikusa u Trebinju da je ovo bila do sada najgora sjednica novog saziva! Naime, nekoliko aktuelnih tačaka pretvorile su se u cirkus i neviđenu lakrdiju. Nije se znalo ko je vlast a ko opozicija. Svako je svakoga napadao. U jednom momentu najoštriji krtičar načelnikovog izvještaja bio je šef odborničkog kluba dr Dragan Sorajić, koji je rekao da je priča o turizmu najobičnija šarena laža, da nemamo kadrove za bilo kakvu ozbiljniju priču u ovoj oblasti i da 99% građana sanja da radi u HET-u, ERS-u ili nekoj monopolskoj firmi. On je još rekao da smo mi skloni da se bavimo svjetskom politikom a nismo još okopali krtolu u svojoj njivi. Uslijedio je aplauz od svih prisutnih u sali. Dr Sorajić je saopštio golu istinu koju svi znamo. Hercegovca natjerati u njivu i naučiti ga da se klanja svakoj fukari, to će teško kome uspjeti. Živi bili pa vidjeli.

I na ovoj sjednici su se građani mogli opet smijati svojim „ludama“, đeda Filipovoj i seoskoj. Naime, prvo se izlupao Tucmalj Rajković (čitaj: seoska luda) zahvaljivanjem predsjedniku Vlade i svome partijskom šefu na pomoći Trebinju a pogotovu “Novoteksu“. Svaka druga riječ (od njegovog skromnog fonda riječi) bila je: hvala premijeru! Iz zadnjih klupa, gdje sjedi opozicija, mogao se čuti odgovor uz smijeh: nema na čemu! Onda opet Tucmalj ponavlja, još jednom veliko hvala premijeru, a opozicija opet: nema na čemu! Još veća budala od Tucmalja je „Luda đeda Filipa“, poznata po legendarnoj izjavi na Radio Koroni prije nekoliko godina kada je gostovao kao v. d. šefa komunalne policije a tema je bila: lijepljenje smrtovnica po drveću! Na pitanje novinara kako misli riješiti problem lijepljenja smrtovnica po drveću, „đedova luda“ je odgovorio: „smatram da familiije koje tih dana zadesi nesreća smrću jednog od člana porodice nisu imale vremena da upozore ljude da ne žele da njihove smrtovnice budu po stablima platana, šta ja znam... E, ovih dana desio se jedan divan slučaj u familiji kojoj se desio smrtan slučaj! Sasvim slučajno sam, pri izjavi saučešća, prisustvovao jednom činu koji je oduševio mene i nas sugrađane. Komandant parade u jednoj kući, domaćin, kome se prvom izjavljuje saučešće, po svim našim hercegovačkim običajima, je izjavio daaa...(kratka pauza dok smisli laž)... je prije nego što su smrtovnice urađene, obavijestio ljude da te smrtovnice idu samo na panoe“.

Nevjerovatno! Kakav smisao za improvizaciju i laž! Kada se javio za riječ, obratio se Milanu Grubaču, odborniku SDS-a: Milane, školski druže! Ovdje si inspirisan da pričaš, a kada se sretnemo u gradu, to mi ne pričaš (u sali smijeh i čuđenje). Inače, „luda Filipova“ je ovih dana u problemima. Naime, bračni par Kučinar poslao je na više adresa pismo u kome tvrde da im je „luda đedova“ tražila novac kako bi završili nadogradnju na stanu u Bregovima. Zato je na klubu odbornika „đedov genijalac“ bio protiv izdavanja dozvole Kučinarima. Neka ostane zabilježeno. Trebaće poslije pada Laktašenka kao dokazni materijal.

Da se svako češe tamo gdje ga najviše svrbi, pokazao je i „načelnik svih građana“ Ćurolog. (Prema informacijama koje dobijamo iz Poreske uprave RS Trebinje, Ćuk ima primanja koja se oporezuju sa pet mjesta-izvora.) Na pitanje odbornika Pokreta za Trebinje Miljana Vukovića kako može kultura biti prioritet (e i on svašta pita) u ekonomskoj krizi, Ćuk, kivan što Vukovića nije uspio kupiti i zaplašiti, odgovorio je da je Vuković zastranio jer se druži sa ljudima koji samo gledaju šta će neko ukrasti! Valjda je poruka jasna: Vukoviću, budi sa mnom i biće i tebi dobro ali samo ne pitaj nizašta a pogotovu za krađu jer je to normalna stvar.

U januaru 1945. godine, preko Radio Beograda, Josip Broz kaže: „U našoj vladi nema mjesta za političare koji diskusijama otežavaju naš rad.“ U ovoj vlasti, kao i onoj Brozovoj (da nam Broz oprosti), ima mjesta samo za one koji ćute. Na pitanja odbornika SDS-a Milana Grubača dokle će za sve biti kriva prošlost i slučaj “Alijagić“, Ćuk je opet ponovio poznatu priču iz prošlosti. Međutim, on kao da zaboravlja da mu je ovo peta godina kako potkrada ovaj narod i kako priča o slučaju “Alijagić“ više ne pije vode. Pogotovu od kada je Božo Vučurević sa svojim „utemeljivačima“ na jaslama kod Dodika i savjetovanju kod Grigorija. Napokon su svi kumovi 20-godišnjeg kriminala na jednom mjestu. Vučurević kao simbol SDS-ove pljačke, Ćuk SNSD-ove a Grigorije kao potvrda sramne uloge čelnih ljudi u SPC koji su blagosiljali pljačke, zločine, prodaje i izdaje od 1991. godine do danas.

Poslije skoro osam mjeseci od lokalnih izbora izabrani su i novi-stari vršioci dužnosti načelnika odjeljenja. Izbor je obavljen po principu stranačke podobnosti i rođačko-kumovskih veza. Dursunov prvi rođak Rajko Ćapin je novi „ministar odbrane“ porobljenog grada. Stevan Bekan, sin načelnika opštine Bileća, novi je v. d. šefa stambeno-komunalnog odjeljenja, Željka Kraljević iz grupacije pokrajvareškog kluba je novi v. d. šefa za privredu i društvene djelatnosti, arhitekta Vlado Gudelj je v. d. šefa za urbanizam, dok su u ostalim odjeljenjima ostali „stari“ načelnici. Poslije ovog izbora pristupilo se usvajanju programa rada javnih ustanova. Prije toga, konobar Škoro je tražio da se plaća članstvo u upravnim odborima javnih ustanova (što bi iznosilo 400 KM mjesečno ili 4.800 KM godišnje po članu upravnog odbora), što je nebulozno i sramotno u ovakvoj ekonomskoj situaciji. Stamena, šefica finansija sa starom protezom, rekla je: ne može, i nemoj da zovem vladiku da vas povuče za uši, magarci jedni.

Program rada javnih ustanova potvrdio je ono što smo pisali u prethodnim brojevima našeg magazina, a to je da su u lokalnu skupštinu, na prevaru, uglavnom ušle neznalice, patološki bolesnici i jajare koje se ni u svojoj kući ne pitaju. No, kakav narod, takva i skupština. Takvi odbornici donose odluke koje se graniče sa zdravim razumom a o zakonitosti je suvišno i pisati. Tako su prihvatili polovične i nedovršene programe rada javnih ustanova poput Radio Trebinja (dostavljen na jednom listu) i Doma mladih (ovdje se finansijski izvještaj nije slagao sa nadležnim odjeljenjem kako reče na sjednici Ljiljana Robović) a odbili programe koji su ocijenjeni od entitetskih ustanova kao najbolji, što je slučaj sa dječijim vrtićem „Naša radost“. Takođe, odbijeni su programi Gradske biblioteke i Muzeja koji se nisu ni trebali razmatrati jer ove ustanove su pod ingerencijama entiteta. Odbijanje programa „nepodobnih“ ustanova je politička odmazda prema ljudima i partijama čiji su oni direktori. Prvenstveno, mislimo na dječiji vrtić, koji su iz pepela digli kadrovi Pokreta za Trebinje, koji i dalje čine upravu ove ustanove.

Izbor zeta Brana Dursuna, poznatog leziljebovića i spletkaroša, Miodraga Batinića za v. d. starješine Vatrogasne jedinice još je jedan u nizu porodično-kumovskih veza koje su danas glavni kriteriji za izbor na neku poziciju. Ovaj izbor ili bolje reći smjena dosadašnjeg starješine obavljen je bez ikakvog obrazloženja. Doduše, Milojeviću je istekao mandat prije godinu dana ali i ta činjenica zahtijeva proceduru i zakonitost postupka. Postavlja se pitanje zašto onda, po istom principu, nije razriješen kriminalac Đorđe Vučinić (poznat po pranju novca kroz grant kulturne manifestacije), koji već više od godinu dana nezakonito vodi firmu jer je i njemu istekao mandat kao i SDS-ovom direktoru Doma mladih. Ali ovome se ne treba čuditi. Ako je načelnikova supruga Mira Ćuk zvana Jejina mogla 1,5 godinu biti direktor bez postavljenja, što ne bi mogli svi drugi. Njen muž je svakako poručio odbornicima da se ne valja družiti sa zakonom, tj. „sa onima koji samo gledaju šta i kako neko krade“, valjda misleći na sebe. (Stav Magazin)

plivadon
30.07.2009., 04:53
Narode dodjite svi u Sarajevo koje je uzor demokratije i vladavine zakona a rijec korupcija , kriminal i privredni kriminal nalazimo samo u istorijskoj citanci .

GatačkaKrv
30.07.2009., 06:47
Naravno ponovo Trebinje/Istocna Hercegovina.

TREBINJE - Na području Trebinja posljednjih dana sve su učestalije provokacije na račun Bošnjačkih povratnika. U posljednje vrijeme na udaru je mjesto Bihovo.

Nakon što je ukraden automobil i opljačkano nekoliko kuća u nedelju naveče skupina mladića sa maskama na glavama marširala je ovim mjestom i govorila "ovo je Srbija" kao i niz uvrjedljivih poruka, javlja Federalna televizija.

Sve je prijavljeno policiji RS i međunarodnoj zajednici, a mještani Bihova zbog ovog nemilog dogđaja strahuju.

VIDEO U LINKU
http://www.bileca.org/modules.php?name= ... e&sid=1631 (http://www.bileca.org/modules.php?name=News&file=article&sid=1631)

dnkilir
30.07.2009., 07:44
Ovo je samo razlog vise da snage koje opstruiraju i zatvaraju oci nad svim i svacim a odgovorne su jedino one moraju reagirati na ovakva desavanja, jer to nisu tocnije receno samo ispadi nego pravilo koje niko i ne pokusava da sankcionira na adekvatan nacin. Iskreno se nadam ,da ce svi ljudi koji sebe ne svrstavaju u navedene grupe i nisu simpatizeri takvih reagirati i osuditi te elemente koji vec predugo vrsljaju i traze nove sukobe koji bi bili sa nesagledivim posljedicama, ne samo za pojedine nego za sve koji zive na tim podrucjima.
Nesmijem,ni da pomislim sta bi se iz Pandorine kutije sve moglo izroditi. Nadam se, da ce se naci nacina da se ovakvi slucajevi strogo sankcioniraju i osude a da Bosna treba ici naprijed, i da ce ici. To je jedina opcija, za sve a i jedina ispravna, ovo vise nisu pojedinacni slucajevi, ovo postaje nocna mora i svakodnevnica napacenog i obespravljenog naroda i crna mrlja na onima koji ne osudjuju ovakve stvari.

Ragib Cena
30.07.2009., 08:21
Aveti prošlosti ne postoje, postoje aveti sadašnjosti, a jedan od njih je Siniša Vučinić :ymdevil: , predsjednik Inicijativnog odbora nevladine organizacije Srpski četnički pokret iz Trebinja koji je na adrese više beogradskih redakcija, kao i uredništvu banjalučkog Glasa Srpske uputio prijeteća pisma u kojima najavljuje ubistvo novinara Vremena Miloša Vasića i predsjednika Socijaldemokratske unije Žarka Koraća. Vremenu je Vučinić uputio telegram saučešća zbog smrti Miloša Vasića.

"Ubio sam na stotine muslimana i Hrvata, takođe streljao sam na stotine zarobljenika kao komandant“, rekao je svojedobno Špiglu Vučinić. Pamti se još jedan njegov izliv ludila: "U slučaju da budu napadnuti srpski ciljevi u Bosni, jedan deo Srpskog rojalističkog pokreta postaje teroristička organizacija koja će u Beogradu vršiti likvidaciju vojnika UN-a. Spremni smo da za jedan srpski život likvidiramo stotinu unproforaca". Vučinić je živeo slobodno u Srbiji, branio Slobodana Miloševića, reketirao.
U tekstu koji je objavio Glas Srpske Vučinić reaguje na napis tog lista o Vučinićevoj nameri da u Trebinju podučava mlade četnike i navodi svoju umešanost u ubistvo premijera Zorana Đinđića. Do zaključenja ovog napisa očekivali smo reakciju vlasti koje nije bilo.
„Ponosim se svojim seoskim poreklom, kao i činjenicom da sam svojim uznemiravanjem javnosti svojevremeno rasplamsao vatru, a zatim upotrebio i neke svoje kapacitete te da zahvaljujući meni, između ostalih, Vasićev i Koraćev prijatelj, veleizdajnik srpskog naroda Zoran Đinđić više nije živ. Potrudiću se da svojim kapacitetom doprinesem da i Vasić i Korać uskoro prave društvo njihovom miljeniku Zoranu Đinđiću“, navodi se u pismu koje su potpisali Vučinić i tehnički sekretar te organizacije Radovan Vujačić.
U tekstu Glasa Srpske pod naslovom "Seoska luda samo uznemirava javnost" objavljena je izjava Miloša Vasića koji kaže da je Vučinić „kapacitet za uznemiravanje javnosti oduvek imao“.
„Vučinić je sklon nasilju, to je poznato, i uopšte, od sebe je napravio ono što se u Dalmaciji lepo zove 'ridikulo' - seoska luda. I sad to što radi po Trebinju me isto tako ne čudi. A koga će da edukuje i kako, među Hercegovcima - to baš nisam siguran, oni su bistar svet“, rekao je Vasić Glasu Srpske.
U razgovoru za e-novine Vasić kaže da Vučinića „niko ozbiljan ne bi mogao da uzme za ozbiljno“, ali i da su on i redakcija Vremena o ovom slučaju obavestili Bezbednosno informativnu agenciju, MUP i državnog tužioca koji je tražio informaciju o pretnji.
„Reč je o patološkom lažovu, ne samo da je ubio Đinđića, on je, što se njega tiče, ubio i Kenedija. On je neograničeni hvalisavac trebinjskog tipa. Kad se malo bolje pogleda, on je od početka u 'starom i časnom zanimanju' koje se naziva agent-provokator. Bio je u ergeli Jovice Stanišića. Od četničkog vojvode postao je blizak JUL-u, u noći hapšenja policija ga je u vili Mir našla kako se mrtav pijan valja po podu. Zatvorili su ga tada zato što je imao 'parafinsku rukavicu', odnosno dokaz da je pucao te noći i pobegao je u Trebinje“, kaže Vasić.
On podseća da je Vučinić hapšen u vreme „Sablje“ zbog kontakta sa „zemunskim klanom, JSO i svim tim šljamom“.
O „najboljem ministru“ i pretnji
„Zanimljivo je da se nije oglasio ministar unutrašnjih poslova Dačić koji se oglašava o svemu što ga se tiče i ne tiče i koga, iz meni nepoznatih razloga, nazivaju najboljim ministrom. Biće zanimljivo to da li će MUP, a znam da je Miloš Vasić obavestio sve nadležne, da reaguje“, kaže Žarko Korać. (e-Novine)

Ragib Cena
30.07.2009., 08:33
Vjerovatno ih na ustanak ,ili bolje rečeno na belaj diže ona četnička prikaza Siniša Vučinić.

Sarajka100%
01.08.2009., 22:34
Narode dodjite svi u Sarajevo koje je uzor demokratije i vladavine zakona a rijec korupcija , kriminal i privredni kriminal nalazimo samo u istorijskoj citanci .
A sad to smeta sto se vadis moj plivadon toga nema nigdje samo u seheru?Treba bolan sve njih promjeniti pa da ne moras ti od ti stvari bjezat,neces nigdje stic svugdje je isto!!!!!Plivadon ne idi nigdje! :ymbringiton: :ymbringiton: [-x [-x

Ragib Cena
10.08.2009., 08:07
RS puca u prazno, jer će mi morati platiti!


Vlasti Republike Srpske nastavljaju na sve načine pokušavati izbjeći isplatu višemilionsku odšetu porodici Alijagić iz Trebinja. Naime, nakon što je Ustavni sud BiH prije dva mjeseca naložio Opštini Trebinje i Vladi RS da braći Salihu i Muameru Alijagiću hitno isplate još pet miliona maraka kao odštetu za srebrene elektrode koje su opštinske vlasti 1993. godine oduzele iz njihove bravarije, uslijedila je nova farsa...
Lažne optužbe
- Vlasti RS-a sada tvrde da sam falsifikovao dokumente o otetoj imovini, što je žalosno.
Ovo je postalo nenormalno! Ne znam kako bih drugačije opisao ovu situaciju. Nema čime se ovi u RS-u sve ne služe kako bi izbjegli plaćanje. Sad su počeli izmišljati falsifikovanje dokumanata, do toga da ne želim doći u Trebinje jer sam bolestan, da me štite ljekari u Hrvatskoj, da nemam bh. ličnu kartu. Sve su to posljednji pucnji u prazno. No, ja ne odustajem do svojih prava. Želim svaku marku koja mi je u ratu ukradena – poručio je za «San» iz Dubrovnika Salih Alijagić.
Na poziv za saslušanje u trebinjsko tužilaštvo, kako kaže, ne namjerava doći, „jer za to nema razloga“.
- Zbog čega da dođem? Uostalom, nikada mi nije ni uručen poziv! Sve što su slali, navodno je išlo preko Ambasade BiH u Hrvatskoj. Meni nikada nije ništa došlo na ruke, a da jeste, ja bih došao. Nemam šta da krijem.
Sramna kampanja
Međutim, za saslušanje nema nikakvog razloga. Tvrdili su da sam falsifikovao dokumente, pa je dokazano da nisam! Osim toga, nisam ja pravio zapisnik šta je sve odneseno iz moje tvornice! Tu je bila policija RS, a Ustavni sud BiH je donio odluku da je s moje strane sve bilo čisto kao suza. Ne znam šta sada hoće? Hoće da dođem u Trebinje da me privedu, uhapse, jel' to hoće? To je neviđena kampanja! Neka plate ono što je moje i gotova stvar! Badava da se ja oko toga više nerviram. Tražim samo svoje, a Ustavni sud je jasno rekao da mi moraju platiti još pet miliona KM odštete. Ne zanima me imaju li ili ne. To su moje pare, a ja ih čekam svaki dan! Moja bitka još traje – kazao je Alijagić.
M. Aščić
Tražili 35 miliona KM
Braća Salih i Muamer Alijagić tužili su vladu RS i Opštinu Trebinje zbog imovine koja im je u ratu oteta. Prema prvoj presudi Osnovnog suda u Trebinju, RS i ova opština su trebale da im isplate više od 35 miliona KM odštete. Odlukom Vrhovnog suda RS, ta presuda je poništena.Kasnijom presudom određeno je da se Alijagićima isplati ukupno 1.281.223 KM, a Ustavni sud BiH prije dva mjeseca naložio vlastima RS-a da Alijagićima isplate još pet miliona KM. (san.ba)

GatačkaKrv
11.08.2009., 05:47
Trebinje opet poprima oblik tamnog vilajeta
To što sam doživio taj dan gore je bilo nego kada sam protjeran 1993. godine...
09.08.2009. 01:45

Starac Nazif Kapić nije mogao vjerovati svojim očima kada mu je u kuću u naselju Mostaći kod Trebinja usred bijela dana upao mladić koji ga je prvo vrijeđao na nacionalnoj osnovi, a onda mu isprevrtao stvari u dnevnom boravku.

Nakon toga, mladić je bacio nekoliko kamenica na starca, no, srećom, nije ga pogodio.

Prekinut odmor

U istom naselju napadnut je i Nedžad Baraković, a nekoliko osoba pokušalo je otuđiti njegovo vozilo. On je nakon toga prekinuo svoj odmor u Mostaćima.

U samom centru Trebinja, dok se vozila cestom, nepoznati muškarac zaustavio je Pašanu Kurtović. Kroz otvoreni prozor vozila dobacio joj je nekoliko uvredljivih psovki na nacionalnoj osnovi, a onda ju je pljunuo u lice. Izbezumljena i šokirana, žena je nakon toga zatražila pomoć kod ljekara.

Mještanima Bihova kod Trebinja, tačnije porodicama Hadžović, Busuladžić, Alijagić i Bijedić, doslovno se uvukao strah u kosti kada je grupa od šest muškaraca upala u ovo povratničko naselje i kada je pjevajući četničke pjesme pozivala Bošnjake da se isele.

Sve se ovo dešavalo u posljednjih desetak dana u Trebinju, gradu u kojem stalnih povratnika ima svega stotinjak. Upravo u periodu kada, zbog godišnjih odmora, Bošnjaka koji provedu ferije u svojim domovima bude nekoliko stotina, divljanja na nacionalnoj osnovi prerastaju u incidente.

Ovakva slika Trebinja ponavlja se iz godine u godinu, no nikada, kako su za "Avaz" ispričali sagovornici, nije bilo opasnije kao ove godine. Svi su jedinstveni u stavu da je velika količina ulja dolivena u vatru nakon formiranja četničkog pokreta i nakon najava četničkog vojvode i ratnog zločinca Siniše Vučinića da će regrutirati pripadnike ovog pokreta u gradu na Trebišnjici.

Nazif Busuladžić iz Bihova smogao je hrabrosti da nam ispriča šta je doživio 27. jula.

- Pred moju kuću došlo je 15-ak mladića starosne dobi od 16 do 18 godina. Počeli su se derati i uzvikivati "komšija da li bi htio malo svinjetine", "******, napolje da vas koljemo", "ovo je Srbija". Srećom, nisu kanili da nas napadnu.

Pozvao sam trebinjsku policiju i sve im ovo ispričao, ali i EUPM. To što sam doživio taj dan gore je bilo nego kada sam protjeran 1993. godine - kazao je Busuladžić.

Došao je u svoju kuću, kao i svake godine, na odmor sa svojom suprugom i djecom.

Kako još boravi u Danskoj, ovaj ga događaj, kaže, potakao da dobro razmisli o povratku u Bihovo.

Nema reakcija

S obzirom da niko od predstavnika entitetskih i državnih vlasti, ni pojedinačno niti ispred određene institucije, nije reagirao na posljednja dešavanja u Trebinju, mostarski muftija Seid ef. Smajkić odlučio je pozvati predstavnike Američke ambasade i OHR-a da se o svemu ovome uvjere na licu mjesta, u razgovorima s povratnicima. To je i učinjeno.

Predstavnici Američke ambasade ohrabrili su povratnike i uputili snažnu poruku da Bošnjaci u Trebinju imaju pravo živjeti u miru i sigurnosti.

Trebinjski imam Husein ef. Hodžić, koji je u posljednjih osam godina i sam svjedočio brojnim napadima na povratnike, teško će povjerovati da će se nakon posjete delegacije Američke ambasade situacija u Trebinju znatnije promijeniti.

- Ja vidim rješenje u tome da se međunarodna zajednica aktivno uključi u ovaj problem, a da to isto uradi i domaća vlast. Oni kao da su se umorili od sve češćih napada na Bošnjake u Trebinju. Ako je to tako, onda za nas ovdje nema spasa! Vidim rješenje u razgovorima. Nedopustivo je da lokalna vlast u Trebinju već više od dvije godine nema saradnju sa IZ u ovom gradu. Moram, nažalost, konstatirati da je trenutno u Trebinju prisutna diskriminacija kakva nije zapamćena na ovim prostorima - kazao nam je ef. Hodžić.

Tendenciozni novinari

Posjeta mostarskog muftije Seida ef. Smajkića i delegacije američkog ambasadora povratnicima u Bihovu u četvrtak privukla je veliko interesovanje lokalnih novinara. Oni su doslovno verbalno napali mostarskog muftiju, pa i predstavnika Američke ambasade Patrika N. Heniša (Patrick N. Hanish), s konstatacijama da je Trebinje miran i tolerantan grad, te da se u njemu preuveličavaju napadi na Bošnjake.

Novinari su postavljali tendenciozna pitanja do te mjere da su čak od ef. Smajkića i Heniša tražila da im nabroje sve napade na Bošnjake s imenom i prezimenom napadnutih osoba!

Ragib Cena
17.08.2009., 07:37
Hoće li načelnik Ćuk podnijeti ostavku

Nevladine organizacije, građani, ali i neke političke partije, učestale su sa zahtjevima za smjenama i ostavkama čelnika Trebinja zbog užasne sigurnosne i ekonomske situacije u gradu za kojeg kažu da sve više tone u blato.
Od Stanislava Čađe, ministra unutrašnjih poslova RS zatraženo je da pod hitno smijeni Gorana Zupca, načelnika Centra javne bezbjednosti u Trebinju. Međutim, ministar se oglušio. Zahtijeva se i smjena ili ostavka načelnika Trebinja Dobroslava Ćuka kojeg odbornici Skupštine opštine optužuju da je glavni krivac za propast tog grada. Njega, pored ostalog, optužuju i za finansijske malverzacije i ističu da je opština kupila zemljište u naselju Gradina od preduzeća Industrija alata po cijeni od 150 maraka za kvadratni metar, iako je tržišna vrijednost 70 maraka.(San,ba)

Ragib Cena
29.08.2009., 07:06
Znate li šta znači spasiti nečiji život?... E, Srđan je to uradio
Kako su samo bili beščasni ljudi, ako se ljudima mogu nazvati, oni što su šakama, nogama i kundacima ubili Srđana Aleksića, Trebinjca, koji je u ludilu rata, kao vojnik Republike Srpske, od smrti spasio sugrađanina i Bošnjaka Alena Glavovića. Alena je spasio, sebe nije. Glavović je danas u Švedskoj i s bolom se sjeća svakog trenutka i detalja tog kobnog 21. januara 1993. godine

Alen Glavović je rođen u Trebinju, dva puta! Prvi put, biološki, 25. maja 1970. godine, a drugi put, 21. januara 1993. godine kada mu je glavu, od pijanih kabadahija, naoružanih i puškama i noževima, spasio, istinski planetarni heroj Srđan Aleksić!
Danas Glavović, ili Aci, kako su ga zvali u Trebinju, živi u Švedskoj sa suprugom i dvoje djece. Svaki dan pomisli kako ne bi bio živ da nije bilo Aleksića. I, u sebi, zbog svega, Srđanu duboko zahvaljuje i žali što tu zahvalnost ne može podijeliti s njim.
- I to će biti tako dok sam živ. Znate li šta znači spasiti nečiji život?... E, Srđan je to uradio – kaže Glavović.
Bilo je lijepo u Trebinju
Lako je prepričati šta se desilo tog 21.januara sada već daleke 1993.godine. Ali, nije se lako, napominje Glavović, braniti od slika toga dana. I on se od njih brani evo već 16 godina. Svakodnevno.
- Bilo je lijepo živjeti u Trebinju – započinje Alen uvertiru za zlo o kojem će pričati:
- Ali, kada je počeo rat od lijepog nije ostalo ništa. Baš ništa. Nad Trebinje, kao i nad cijelu BiH, nadvilo se crnilo.
Ipak, Alen ostaje u gradu u kojem je rođen, jer nije mogao izaći iz njega. Nisu mu dali, oni koji su određivali cijenu svega, pa i ljudskog života.
- Srđana sam poznavao i od prija rata – veli Glavović.
Objašnjava kako su pred sami rat jedno vrijeme obojica bili spasioci na trebinjskom gradskom bazenu. Taj zajednički rad, dodatno, je učvrstio njihovo dotadašnje poznanstvo. Srđan je tada bio državni juniorski rekorder u plivanju i član plivačkog kluba Leotar.
- Bili smo gradska raja – konstantira Glavović.
Njemu, Alenu, život nije bio naklonjen. Pred sami rat zatekao se u uniformi JNA. Kao mladi nedozreli čovjek, pod presijom propagande, branio je svoje od svojih. Pod tim bremenom teško je ranjen na početku 1992.godine.
- Ranjen sam u nogu, u pluća, u lijevu ruku i nemam pola jednog prsta. Danas pokušavam da ostvarim pravo na penziju, invalidninu, bilo šta. Još nisam izašao pred tu vojnu komisiju. Čekam poziv. Rekli su da će me zvati. Ali mislim da neću ništa dobiti, jer me previše muštraju, mada imam papire i o ranjavanu i o ležanju u bolnici – priča Glavović.
Čini se kao da odgađa trenutak početka priče o svom najtežem, najsretnijem i najtužnijem danu. I počinje.
Tačno se sjeća da je, tog januara, bilo dva sata i trideset minuta poslije podne. Bio je u butiku u kojem je radio da bi preživio. Baš u to vrijeme stigla mu je iznenadna narudžba.
- Moj prijatelj Nenad Bokić, tada konobar u jednom kafiću, naručio je patike, čarape i Levis 501. S polica sam uzeo naručene stvari i krenuo ka kafiću s namjerom da mu ih prodam – sjeća se Glavović.
Gdje ti je Alija?
Alen je ušao u kafić. Sjeo je za šank. Za šankom su bila dvojica vojnih policajaca, već vidno pripiti. Glavović kaže da su se prezivali Supić i Milošević. Njihovih imena se ne sjeća.
Za šankom mu je zbog njih bilo neugodno, pa se prebacio do stola, gdje mu se pridružila konobarica, njegova prijateljica, Ana Kurtović. Ali,...
- Oni su prišli stolu i osorno mi se obratili uz riječi: Pokaži ličnu kartu! – kaže Glavović.
Alen se usprotivio toj drskosti i nije im je odmah dao. Nešto u njemu nije mu dalo da se odmah preda hirovima pijanih policajaca.
- Spucali su mi dvije šamarčine. Teške. I, morao sam dati ličnu kartu – govori Glavović.
Kada su vidjeli njegovo ime i prezime, onako pijani i zapjenjeni, glasno su počeli da provociraju upirući prstom u njega.
- Gdje ti je Alija Izetbegović, jebo te on?, pitali su me urlajući. Rekao sam da je on u Sarajevu, a ja sam u Trebinju i da nemam nikave veze s njim. A onda su pitali, opet pokazujući prstom: Gdje si na ratištu, gdje si bio...? – prisjeća se Glavović mučne scene.
Kaže da im je mirno, koliko se moglo u tom trenutku, rekao kako je teško ranjen. To je bio znak Supiću da zagrne košulju i da kao u psihodeličnom filmu vrteći se u krug započne pokazivati svoje ožiljke urlajući: Ovo su rane, ovo su rane... Onda se, nenadano, smirio. Spustio je košulju. Laganim koracima prišao je stolu. Unio se Alenu u lice i hladnokrvno rekao: Ideš u Bileću u zatvor!
- Kažem, obojici: Ne bojim se ja zatvora. Radio sam u sudu kao kurir i znam šta je zatvor!I to je za ljude. To ih je izbilo iz cipela. Uperili su puške u mene i pred njihovim cijevima sam morao napustio kafanu – priča Glavović.
Pred kafanom, u bašči, sjedila je grupa vojnika. Među njima je bio i Srđan Aleksić.
- Kada me je vidio zaprepastio se. Pitao me je što me vode. Rekao sam: Ne znam. Ili zbog imena, ili zbog robe koju sam donio u kafić. On me je otrgnuo od njih i rekao mi: Aci, sjedi na moju stolicu – kaže Glavović.
Kako je to čuo, vojni policajac Supić je digao pušku prema Srđanu i zaprijetio mu da će ga ubiti k'o pseto. Glavović se prepao i za sebe i za druga, pa je ustao sa Srđanove stolice i krenuo prema stanici milicije u društvu Supića i Miloševića. Put do tamo je vodio preko gradske pijace. Tu su Glavoviću naredili da stane.
- Njih dvojica su krenula prema jednom rezervisti. Ime mu je bilo Dragan Kovač. Nešto su pričali, ja nisam čuo o čemu – sjeća se Glavović.
U jednom trenutku Kovač se obratio Glavoviću riječima: Momak, dođi 'vamo. Alen je prišao. Kovač ga je uhvatio za majicu.
- Ja sam od straha pao na zemlju. U tom trenutku, u blizini se parkirao žuti yugo. Iz njega su iskočila četvorica naoružanih rezervista, koje nisam poznavao. Trčeći su mi prišli s očitom namjerom da me tuku, da me ubiju... i počeli su, šakama, pa nogama...- tu Glavović malo zastaje.
Iščupao me je iz zvjerinjaka
Neki to zovu sudbinom, ali u trenutku kada su rezervisti tukli Glavovića, ponovo se pojavljuje Aleksić. Niko ne zna da li je pratio Glavovićeve tamničare ili je krenuo kući. Ali, nedvojbena činjenica je da se ponovo umiješao.
- Skočio je među njih. Hrabro, baš kakav je uvijek bio. Opet me iščupao iz tog zvjerinjaka. Ja sam počeo luđački da bježim. Od straha. Bez duše sam trčao prema starom gradu. Nisam se smio ni osvrnuti. Rezervisti su pobjesnili, pucali su za mnom i psovali. Srđan je ostao sam da se tuče i bori s njima – kaže Glavović.
Uplašen, izgubljen i zadihan Alen Glavović je banuo Srđanovom ocu Radetu na vrata i teško prozborio: Ubiše Srđana! Odmah su sjeli u Radetovo auto i došli na mjesto zločina.
- Srđan je ležao, već klinički mrtav i krvav. O, Bože. Prebacili smo ga u trebinjsku bolnicu – uzdiše Glavović.
Srđan je bio jak i hrabar, i nema sumnje da bi u poštenoj i fer borbi svladao protivnike bez obzira što ih je bilo više. Ali, jedan od njih bio je karatista, koji ga je, kako to i priliči kukavicama, mučki, s leđa, pokosio teškim udarcem. Tako je oboren na pločnik, na kojem su ga bjesomučno tukli: nogama, šakama, kundacima,...sve dok nije klonuo. Pao je u komu i više se nikad nije probudio. Nakon šest dana (27.januara), prema propisima koji tako nalažu, ljekar Opšte bolnice u Trebinju doktor Stanko Buha morao je isključiti aparate na kojima je bio priključen Srđan Aleksić. Imao je tada 26.godina.
- Ja svake godine odem u Trebinje. Moja dužnost je posjetiti Srđanov grob. I svaki put odem do njegovog oca Radeta – kaže Glavović.
On se nikada neće zauvijek vratiti u Trebinje. Nema gdje, jer su mu oteli i stan. Četiri godine pokušava da ga vrati, ali mu lokalna administracija na razne načine to ne dozvoljava. Zato moli da to, kako kaže, stavimo u novine, neka bar svijet zna za nepravdu koja mu se, nakon svega, i dalje čini.
Priznaje da je zadovoljan životom u Švdeskoj. Zaposlen je tako što pet sati dnevno, kako reče, čisti konturete, tako se kažu kancelarije na švedskom.
- I nije mi ni teško. Zaradi se i može se živjeti. Ali teško je sjećanje. Na Srđana i na 21. januar 1993. godine – kaže Glavović.
Ubice i kazna
Krivci za smrt Srđana Aleksića dobili su mizerne kazne i danas slobodno šetaju Trebinjem. Jedan od četiri napadača poginuo je nekoliko mjeseci poslije ubistva Srđana Aleksića, na ratištu, a ostala trojica osuđena su na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora.
Komentar advokata, kažu upućeni u sudski proces, koji je branio ubice Srđana Aleksića je bio: ko mu je kriv, kad je branio *****u. Dalibor Mergel, novinar srbijanskih Starčevačkih novina napisao je sljedeće u svom tesktu o Srđanu Aleksiću: Što više zaboravljamo Srđanovo junaštvo, sve se više pretvaramo u tog advokata. Pravi rodoljub je onaj čije srce je otvoreno za sve ljude. Pravi rodoljub bi uvek postupio kao Srđo, branio bi svog komšiju ne gledajući na to da li se on krsti ili se klanja...
Ulice Srđana Aleksića
Da se pita Alen Glavović, svaki grad na svijetu bi nosio ime Srđana Aleksića. Za sada ulice s njegovim imenom ima Sarajevo (nekadašnja ulica Velikih drveta u Općini Novi Grad) i jedan pasaž u Novom Sadu, iznad kojeg, na tabli, piše Prolaz Srđana Aleksića. Želju da ima ulicu s tim imenom izrazio je i grad Bihać, a u Trebinju je načelnik Dobroslav Ćuk obećao da će napraviti spomen- obilježje i fontanu u čast Srđana Aleksića. Do sada se to nije desilo. Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.(startbih.info)

jerlagicv
21.09.2009., 11:08
NIŠTA OD AERODROMA

Bečka konsalting firma "Erport konsalting Viena" izradila je studiju izvodljivosti za izgradnju aerodroma u Trebinju, piše austrijski dnevnik "Virtšaftsblat".

U tekstu se navodi da Trebinje treba da privuče niskotarifne aviokompanije i bude konkurentan aerodromima u Dubrovniku i Tivtu.

List podsjeća da je premijer Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio da Vlada stoji iza projekta i najavio da bi 2,6 kilometara duga pista trebalo da bude završena do kraja 2010. godine.

"Virtšaftsblat" ukazuje da se troškovi ovog projekta procjenjuju na do 200 miliona evra.

Šef Bečke konsalting firme "Erport konsalting Viena" Volfgang Edelman izjavio je da projekat Trebinje neće uslijediti brzo zbog opštih okolonosti finansiranja.

"Kao i svi aerodromi, to je jedan projekat infrastrukture sa dugoročnim finansiranjem. Trenutno je teško da se za to obezbijede finansije", istakao je Edelman.

Edelman smatra da aerodrom ima potpunu ekonomsku isplativost, i ako bude kasnila negova gradnja.

Bečki stručnjak očekuje pozitivne impulse u aviosaobraćaju u prvom dijelu 2010. godine, "kada će projekti aerodroma, koji su u posljednjih godinu i po dana čekali, ponovo postati aktuelni".

Ragib Cena
11.10.2009., 09:16
ZA OBNOVU DŽAMIJE U SKOČIGRMU KOD TREBINJA SAKUPLJENO 6,340 KM
Ramazanska akcija Bošnjaci.Net za prikupljanje sredstava za obnovu džamije u Skočigrmu kod Trebinja, je zaključena.

Akcija je trajala od 20. augusta do 20. septembra 2009. godine preko web magazina Bošnjaci.Net. Kao svake godine do sada, i ove je godine pokrenuta akcija za obnovu džamija u istočnoj Hercegovini, jer smatramo da je u tom dijelu naše domovine BiH najteža situacija za naše povratnike i obnovu porušenih islamskih sakralnih objekata. Naša je namjera da akcije traju dok se ne obnove sve porušene džamije, mesdžidi, mezarja kao i svi drugi bošnjački kulturno-historijski hajrati u Nevesinju, Gacku, Bileći i Trebinju. Pod vodstvom agilnog glavnog imama za istočnu Hercegovinu, ove je godine na području Trebinja, Gacka i Bileće osam aktuelnih gradilišta. Očekivati je da će biti u 2010. godini, ako Bog da, nekoliko svečanih otvorenja tih objekata. O tome će nas detaljnije obavijestiti Medžlis IZ Trebinje.(Bošnjaci.Net)

Ragib Cena
14.10.2009., 07:25
Alijagićima još šest miliona! \:D/

Odlukom Okružnog suda u Trebinju braća Salih i Muamer Alijagić dobiće još šest miliona KM na ime zateznih kamata na odštetu za mašine koju su trebinjske vlasti konfiskovale iz njihove radnje tokom rata
Predratni trebinjski bravari Salih i Muamer Alijagić dobili su odlukom trebinjskog okružnog suda još šest miliona maraka na ime zateznih kamata na odštetu za robu i mašine koju su trebinjske vlasti konfiskovale iz njihove radnje tokom rata!
Podsećamo, Veće trebinjskog okružnog suda i sudija Ekrem Insanić su 2004. godine doneli odluku da se Alijagićima isplati astronomska odšteta od 34 miliona KM. Ipak, ovih dana je Okružni trebinjski sud doneo novu presudu po kojoj vlasti RS Alijagićima sada moraju isplatiti i zatezne kamate na odštetu za robu i mašine koju su im uzele trebinjske vlasti.
Pravna zavrzlama
Sagovornik Pressa RS iz Okružnog suda u Trebinju kaže da su Sudsko veće i sudija Insanić ponovo stali na stranu Alijagića, ali da je još zanimljivije to što je presuda doneta ekspresno.
Radulj: RS će se opet žaliti
Šef Pravobranilaštva RS Slobodan Radulj, koji zastupa Vladu u slučaju „Alijagić" tvrdi da je način na koji je obračunata kamata u ovom slučaju potpuno mimo zakona.
- Žalićemo se Vrhovnom sudu na ovu presudu jer je trebinjski sud doneo odluku suprotnu važećim zakonima, te aktuelnoj sudskoj praksi, uključujući i sam Ustavni sud - kaže Radulj i dodaje da je „veoma zanimljiva i brzina s kojom se sud u Trebinju ponovo dohvatio slučaja Alijagić".
- U presudi se navodi da Vlada, opština Trebinje i propalo državno preduzeće „Metalac" iz Trebinja, u kojem su bile smeštene mašine, braći Alijagić moraju platiti zateznu kamatu i to od jula 1993. godine, kad su im lokalne vlasti oduzele tehniku. Reč je o cifri od šest miliona maraka, a bila bi i veća da u međuvremenu nije stupio zakon koji sprečava da kamata premašuje iznos glavnog duga - otkriva naš izvor.
Upućeni pravosudni izvori tvrde da je sudija Insanić novo suđenje i proces doživeo kao ličnu pobedu nad Vrhovnim sudom RS, koji je svojevremeno oborio njegovu presudu. U obrazloženju presude, koje je u posedu Pressa RS, sudija Insanić je čak optužio Vrhovni sud da unosi pravnu nesigurnost među građane zbog toga što je oborio njegovu presudu u slučaju „Alijagić" u kojem su upravo zatezne kamate dovele do astronomske cifre od 36 miliona!
- Vrhovni sud RS se i dalje u svojim odlukama drži svog shvatanja otkad i na koji način se računa zatezna kamata, ali i njena visina, čime se stvara očigledna pravna nesigurnost. I prva presuda suda u Trebinju bila je u skladu sa dugotrajnom sudskom praksom i stavom Ustavnog suda BiH - naveo je sudija Insanić u obrazloženju presude.
Nova odluka suda doneta je na osnovu naloga Ustavnog suda BiH, koji je krajem maja ove godine sudu u Trebinju naložio da ponovi suđenje u delu koji se odnosi na kamate, te vlastima RS naložio da Alijagićima isplati još šest miliona KM odštete.
Falsifikovali dokaze /:)
Ta presuda, međutim, još nije sprovedena u delo pošto su pravni zastupnici Vlade u međuvremenu podneli žalbu Ustavnom sudu, u pokušaju da novim činjenicama dokažu da su Alijagići zapravo falsifikovali dokaze kako bi uvećali visinu odštete.
Alijagići su već nekoliko godina pod istragom trebinjskog tužilaštva upravo zbog sumnje da su lažno prikazali da im je oduzeto četiri tone srebrnih elektroda, koje su navodno posedovali u svojoj radnji. Tužilaštvo raspolaže čvrstim dokazima da Alijagići nikada nisu imali te elektrode, ključne za „pumpanje" odštete. Ipak, slučaj je već godinama u fazi istrage, jer prvoosumnjičeni Salih Alijagić, koji živi u Dubrovniku, uporno izbegava saslušanje, čime je, praktično, blokirao podizanje optužnice protiv njega.
Podsetimo, Okružni sud u Trebinju još 2004. godine doneo je presudu kojom su vlasti RS i opštinske vlasti Alijagićima morali isplatiti odštetu od čak 34 miliona KM, uprkos brojnim dokazima koji su išli u prilog odbrane da bivši lokalni bravari ni u teoriji nikada nisu mogli ni posedovati toliku količinu robe. Ipak, tu odluku je kasnije poništio Vrhovni sud, koji je naložio da se Alijagićima isplati odšteta od 1,66 miliona KM, računajući i zatezne kamate. Međutim, Alijagići su otišli korak dalje i podneli apelaciju Ustavnom sudu BiH, koji je prihvatio njihovu žalbu i naložio obnovu postupka. (pressonline.rs)

jerlagicv
16.11.2009., 19:35
IZVJESNA GRADNJA AERODROMA?

Ukoliko sve bude teklo planiranom dinamikom prva faza izgradnje aerodroma u Zupcima kod Trebinja trebalo bi da počne na proljeće sljedeće godine, za šta će, prema prvim procjenama, biti potrebno uložiti oko 60 miliona KM, rekao je danas direktor trebinjskog Javnog preduzeća "Aerodrom" Zoran Okilj.

On je prilikom prezentacije Master-plana aerodroma pojasnio da prva faza podrazumijeva izgradnju aerodromske staze, dijela platforme i objekata sa pristupnom saobraćajnicom i dijela parkinga.

Okilj kaže da bi aerodrom nakon završetka prve faze na godišnjem nivou mogao da opsluži 250 000 putnika. Nakon druge i treće faze, dodao je Okilj, moglo bi se opslužiti 500 000, odnosno milion putnika.

Prema Okiljevim riječima, od 137 hektara zemljišta, koliko je potrebno za cijeli aerodromski kompleks, privatnog zemljišta će biti maksimalno 5000 metara kvadratnih.

Govoreći o investitorima zainteresovanjim za ulaganja u ovaj projekat, Okilj je istakao da se za sada ne mogu otkriti imena, ali da ih ima iz inostranstva, kao i iz entiteta, te da će sa njima o zahtjevima i uslovima razgovarati radna grupa koju je formirala Vlada Republike Srpske.

Okilj je podsjetio da Master plan, koji je predstavljen rukovodstvu opštine i privrednim subjektima, definiše tehničke karakteristike, rješavanje infrastukturnih objekata i faznost gradnje.

Izgradnja aerodroma u Zupcima planirana je na bazi koncesije, pri čemu je obaveza RS da obezbijedi prostor, infrastrukturu i odgovarajuću projektnu dokumentaciju za šta je izdvojeno milion KM, dok bi posao budućeg koncesionara bio izgradnja piste i objekata.

Premijer RS Milorad Dodik je početkom mjeseca najavio da bi uslovi za početak gradnje aerodroma trebalo da budu ispunjeni do aprila naredne godine, do kada se očekuje da će biti riješeno pitanje imovinsko-pravnih odnosa i završena preostala projektna dokumentacija za šta je Vlada izdvojila dodatnih 1,6 miliona KM.

jerlagicv
21.06.2010., 14:36
MESDŽID U LASTVI BIT ĆE PREDAT NA UPOTREBU 18. JULA


SARAJEVO, 21. juna - Mesdžid u Lastvi bit će predat na upotrebu 18. jula, kazali su danas reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH Mustafi Ceriću vakif Mesdžida u Lastvi Adamir Jerković i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Trebinje s Bilećom Husein Hodžić.

Cerić je primio Jerkovića i Hodžića, koji su ga upoznali o predstojećim aktivnostima za prijem ovog vjerskog objekta, saopćila je Mina.

Mesdžid u Lastvi su u posljednjem ratu razorile srpske snage, a obnovljen je sredstvima vakifa Jerkovića.

- Ovo je veoma uspješna godina za Medžlis Islamske zajednice Trebinje i odmah za ovim mesdžidom bit će otvoreni džamija u Župi te mesdžidi u Grančarevu, Skočigrmu i Zasadu, a očekuje se predaja na upotrebu i Upravne zgrade Medžlisa Islamske zajednice Trebinje - kazao je imam Hodžić.

Mesdžid u Lastvi otvorit će reisu-l-ulema Mustafa Cerić.

Queen
10.01.2012., 22:14
Trebinjci o Trebinju

Trebinje lijepo, čisto kao malo koji grad u BiH. Nažalost, i ovdje je proces povratka neznatan. Nekih stotinjak starijih, i tu ga veži.
Tačno je da se ovog ljeta u Trebinju nije dogodio nijedan ispad na nacionalnoj osnovi. Izgleda da se klima mijenja.

Ipak, u Trebinju je sve manje Srba starosjedilaca. Mnogi su se iselili, mnogi pomrli. Glavnu riječ vode domoroci iz Mostara i Čapljine, koji ne znaju šta je suživot. Uvijek se grupišu i protiv su starosjedilaca, bilo da su oni pravoslavci ili muslimani.

U Trebinju nećete naći ni trebinjsko sjemene paradajza. Sve je nekako podređeno brzom sazrijevanju. Pored svih imidža koji su nekada krasili ovaj grad uništen je i ovaj, samo da ne bi podsjećao na prošlost, na prepoznatljivost. Ovi novi Trebinjci kažu da uberu paradajz, polože ga u holandeze, pa takav stave da visi u septičkim jamama kako bi brže dobio boju i bio spreman za pijacu.

Karakteristično je da se cijelo Trebinje sprema za dolazak dijaspore.Sve je u tom znaku. Prodavnice su snabdjevene, pijaca bogata, razni majstori trljaju ruke, bit će posla. Jedna je cijena za starosjedioce, druga za nas došljake. Grad u kome nema autobuske stanice, ali zato je otvorena kancelarija budućeg aerodroma, gdje vjerojatno možete bukirati kartu za Nemilu. Grad u kome nijedna fabrika ne funkcioniše, sve je prodano i svedeno na vrijednost jedne marke. Ne zaposlenima se ne zna broj. Ali zato vladaju klero-ratni profiteri, novi, dosad neviđeni kapitalisti.

Postavlja se pitanje od čega ovaj grad živi.?

Bivši general s kojim sam razgovarao kazao mi je: “U ovom gradu imaš onih koji jedu četiri kile mesa, a ima onih koji nemaju za hljeba! To je grad u kome se svako želi baviti politikom, što je slika i cijele BiH. To ti je siguran i prosperitetan posao. Političari su i doktori specijalisti, stomatolozi, ali i vjetropiri koji otvoreno plaćaju po 100 KM svakom onom koji će za njih glasati. Važno je da si neko u ovoj glembajevskoj malograđanštini, gdje su plaće itekako dobre, a što je najglavnije - obezbijeđena ti je penzija.”

Ove godine održane su mnoge kulturne manifestacije. Uz sva uvažavanja ostalih manifestacija spomenut ću otvaranje obnovljenih džamija u okolini Trebinja, koje je uvijek praćeno određenim kulturnim događajima.

Šta je tu interesantno?

Prvo, prilikom otvaranja primijećena je znatna promjena. Nije se govorilo o tome ko je rušio džamije, nego ko ih je obnovio i izgradio. Čak i vokabular trebinjskog imama se promijenio. Dok je ranijih godina bio možda i agresivniji (s pravom), ovaj put je on govorio o suživotu i izgradnji džamija.

Svako otvaranje su pratili predstavnici zvanične gradske politike, i sam načelnik. Do jučer je to bilo nezamislivo.

Što se tiče popratnih kulturnih manifestacija, može se reći da su bile organizirane na visokom nivou, uz učešća eminentnih ljudi. Međutim, moja opaska, kao i svih prethodnih godina, jeste ta da se u tim kulturnim manifestacijama nije osjećala prisutnost trebinjske dijaspore. Nije mi jasno zbog čega je to tako kada se zna da trebinjska dijaspora ima umjetnika svih profila. Mislim da se to ne smije dešavati, jer ovako izgleda da dijaspora finansira izgradnju, ali ne pokazuje i svoje druge kvalitete. Pa nisu svi protiv tih manifestacija, ipak je veliki broj onih koji bi željeli pokazati kvalitete koji su uvijek krasili ovu populaciju. Mislim da s tim treba prestati te ubuduće takvima dati šansu da pokažu svoje mogućnosti. Isto tako, zamišljam, jer sam prisustvovao tim otvaranjima, da se sve te džamije nalaze u divnim predjelima, ali nažalost kuće su još porušene. Kroz glavu mi prolijeće pitanje da li će ovo biti spomenici kulture ili će poslužiti svojoj svrsi.

Moram reći nešto i o projektima za povratak koji dolaze iz Republike Srpske i Federacije.

Kao kod svih projekata realizacija se oduži i, što je najgore, tu donaciju ne dobiju oni kojima je potrebna, nego oni koji su podobni političkoj vlasti, ili se ona dobije na nečije preporuke ili po onom ključu: jednu donaciju muslimanu, jednu katoliku, jednu pravoslavcu.

Svašta!

Očevidac sam da je u propagiranju projekta povratka u istočnu Hercegovinu, koji je pokrenulo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice FBiH, učestvovala i uključila se Matica iseljenika BiH, koja je taj projekat čak objavila na stranici SSDBiH-a napominjući kako joj se slobodno može obratiti ko želi objašnjenje i pomoć.

A kada to uradiš, onda te oni ljubazno upute na Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u FBiH. I to oni smatraju pomoći!

Predaš zahtjev sa svim traženim dokumentima u isto ministarstvo i poslije izvjesnog vremena treba da ih nazoveš i upitaš da li su ga dobili… Oni ti potvrde da je sve uredu i daju ti protokolarni broj da kasnije provjeriš dokle se stiglo u rješavanju tvog slučaja. Poslije izvjesnog vremena pitaš da li se išta rješavalo, ali dobiješ odgovor da će to biti uskoro… I tako prođe godina. Opet ih nazoveš, upitaju te kako se zoveš, daš im protokolarni broj, a oni ti poslije godinu dana kažu da si zakasnio s predajom zahtjeva.

Svašta!

Ljudima koji su dobili donaciju daju materijal, ali da se oni sami snalaze za majstore. Pa da ljudi imaju novac, sami bi kupili materijal i platili majstore. Ovako su opet na istom, na čekanju, i opet nema povratka. Zbog nemogućnosti da nađu novac za majstore, mnogi prodaju materijal da ne bi propadao ili naprosto da prežive. To je tako jadno, da se ne može ni opisati.

Kad slušaš zvaničnike šta govore o procesu povratka, samo se pitaš kako i gdje oni sakupe sve te podatke.

U istočnoj Hercegovini s procesom povratka je definitivno završeno. Tu je on propao!

cheguevara
10.01.2012., 22:56
Bio i ja nedavno. Trebinje je prelijep grad, lijepa klima i sve to. A ljudi pozajebani, Hercegovci. Nagledali se svakih jada vijekovima.
Pazi sad:
Nedavno bio u Visokom. Prelijep grad, dvije rijeke, "piramida". I sve to. Ljudi malo na svoju ruku, k'o čaršija, Bosanci. Svačega se nagledali.

A danas? Bijeda i tamo i ovamo. Jedino u Trebinju kafane malo punije. O'kle i kako, niko ne zna. Privreda mrtva, ratno-ekonomska emigracija se snašla u bijelom svijetu i znajući za ljute jade na svakom božijem dijelu ove kakve-takve države, nekako im se i ne dolazi dva-tri puta godišnje. Za sada se to redukovalo na jedan godišnji dolazak. Nešto kontam, biće toga i manje.
A narod k'o narod, sanja nekog novog Titu i nikako da pronađe vlastita muda i dovoljno usranu motku da razjuri bandu.

Dokle li, kako li?! Još se ima za graha, krompira, po kile faširanog i podrigušu. Svaka nada spala na kladionice, a radost na tuđu muku.
I druženje na facebook, putovanja na krilima mašte uz nesebičnu pomoć Interneta. Crijeva malo krče, al' još nije tako strašno. MoRe se durat'.

Što vam sve ovo pričam? Pa eto, ako bi neko htio da se zamijeni za gradove, Visoko za Trebinje ili obrnuto, mogao bi slobodno da to podvede pod onu univerzalnu šifru: ghovno za ghovno. Ima ovakvih parova koliko vam duša hoće. Izaberite sami svoje favorite.

Koliko god se Bog potrudio da nam da, mi uvijek nađemo snage u sebi da mu se useeremo na posao. Neka mi oproste pravi vjernici.

I zato, manite se odijuma prema Trebinju ili bilo kom drugo gradu, varoši, kasabi, selu. Gledajmo sve to šire i gledajmo to kroz sebe. Kad shvatimo koliko ne valjamo, možda nam svane neko novo, bolje jutro.

Queen
10.01.2012., 23:15
A ljudi pozajebani, Hercegovci. Nagledali se svakih jada vijekovima.:sakomuglavu:
To ti onda nisu pravi trebinjci.:)

Queen
11.01.2012., 08:50
http://aurora.ekof.bg.ac.rs/~chedomil/1977629-Trebisnjica_river-Trebinje.jpg

Jednom je neko za Trebinje rekao: "Sve je naslikano, samo treba da se uokviri", što dovoljno govori koliko je Trebinje lijep grad. Mnogi ga smatraju najljepšim gradom u BiH, a ko jednom u njega dođe poželi da se u njega opet vrati.

Queen
11.01.2012., 21:29
http://i1.trekearth.com/photos/60264/005_-_nocni_grad.jpg

Queen
16.01.2012., 22:37
http://www.youtube.com/watch?v=SGz8GtaveTc

Queen
16.01.2012., 23:43
http://img480.imageshack.us/img480/4065/trebinjenocu0in.jpg

josip_mo
17.01.2012., 13:36
Kopija kosovskog manastira Gračanica iznad Trebinja. Ovaj se zove Hercegovačka Gračanica. Njegovu izgradnju je financirao ovaj čovjek u bijelom što je zaokružen na fresci. Srbin iz SAD-a. Treća slika je moja malenkost u Trebinju! :p


http://img718.imageshack.us/img718/6528/dsc04017b.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/718/dsc04017b.jpg/)
http://img249.imageshack.us/img249/6306/dsc04029y.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/249/dsc04029y.jpg/)http://img140.imageshack.us/img140/9805/dsc04011at.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/140/dsc04011at.jpg/)

Queen
22.01.2012., 11:05
Heroj iz Trebinja: Devetnaest godina od ubistva 27- godišnjeg Srđana Aleksića, pripadnika vojske RS

http://www.24sata.info/thumbnail.php?file=news/2011/january/srdjan_aleksic_144627617.jpg&size=article_medium

Srđan Aleksić / 24sata.info
Na današnji dan 1993. godine ubijen je Srđan Aleksić, pripadnik vojske Republike Srpske. Ubili su ga pripadnici iste vojske kundacima pušaka jer im se suprotstavio su htjeli su da ubiju njegovog sugrađanina, Bošnjaka iz Trebinja Alena Glavovića.


Na današnji dan prije devetnaest godina, grupa pripadnika Vojske Republike Srpske legitimisala je ljude na trebinjskoj pijaci. Nakon što su ustanovili da je jedna od legitimisanih osoba Alen Glavović – bošnjak, počeli su ga maltretirati i tući. Tada je Srđan Aleksić priskočio u pomoć sugrađaninu, a četvorica vojnika su ga, umjesto Glavovića pretukla kundacima pušaka. Šest dana nakon toga Srđan je preminuo, ali njegov herojski čin je ostao da živi, prenosi FTV.

Srđan Aleksić je imao 26 godina kada je ubijen. Bio je juniorski rekorder u plivanju i bavio se amaterskim pozorištem. Po Srđanu Aleksiću zovu se ulice u nekoliko gradova, uključujući Novi Sad i Sarajevo. U rodnom Trebinju ime Srđana Aleksića nose Sportski centar i međunarodni plivački turnir.

josip_mo
22.01.2012., 14:12
Nema čovjeka bez grijeha. Da bi čovjek dospijeo u raj treba mu Božija Milost, da se pomiri sa Bogom i da mu Bog oprosti. A ovome momku su ovim činom oprošteni svi grijesi, ma kakvi god bili. Siguran sam da je sada u raju jer nema većega dara nego darovati svoj život za život drugog čovjeka. To je velika žrtva ali žrtva koja donosi vječni život i Božiju Milost.

Queen
26.01.2012., 08:07
Miško Đukić: Sjećanjem na Srđana sagradimo most

http://rtcg.files.wordpress.com/2012/01/srdjan-aleksic.jpg?w=238&h=154
(http://rtcg.files.wordpress.com/2012/01/srdjan-aleksic.jpg)
piše: Miško Đukić
Vreme broj 496 – 8. jul 2000 objavljuje u kolumni
Nuspojave tekst LJUDETINE .
Autor – Teofil Pančić .
Sa snagom njegovih riječi vezaću svoje misli .Takvo razmišljanje vidim kao mjesto za novi početak.
Preko borbe sa nuspojavama nalazi se lijek …
… „U kanibalskim vremenima ljudožderstvo je standard“ … a „odbijanje ljudetine je nepatriotska devijacija“ .. . Ali kada se suočiš „ sa masovnim psiho terorom organizovane , ubilačke gluposti “… shvatiš da su ONI uvijek pobjednici … osim – izgradnjom mosta preko rijeke zamućenih sjećanja … Ubistva, silovanja, pljačke i normalno deportacije – “sve je lako kad si mlad…” – ali – “ kad ostariš… “ Pokušaš da …Kupiš za saradnike žrtve i ubijediš njihovu djecu – da bi i oni silovali svoje majke , jer – takva su vremena bila .
“ Medijski jataci “ su krenuli iz rata za mir u novu masovnu podršku – do nove “ Pobjede ” – makar bila i Radončićeva …
Novac je opran a zločin je legalizovan …. Vidimo i znamo … ali sjetićemo se ( kazniti ) novim zakonima.
ONI će – i kroz nove zakone tražiti – način da politički prežive .
Mostovi – mostovi će ih vratiti u mišije rupe . Mostove grade oni koji su protiv deratizacije – genocida.
Grade ih svojim životima – grade ih milenijumima … Ti psiho prelazi traže prostor u našem sjećanju …
Samo našim sjećanjem oni postaju MOSTOVI .
Srdjan Aleksić !
Početkom 1993 – o egzodusu trebinjskih muslimana u podgoričkoj staroj varoši , ispred džamije , svjedočili su mi muslimani očevici . Govorili su, vidno uznemireni , kako je Srdjan Aleksić poginuo . Snimao sam i kasetu dao Šemsudinu – Šekiju – Radončiću ali …
Živa istina ne saopštava se javnosti …
Kako je poginuo Srdjan Aleksić ?
Dana 21. januara 1993 četvorica vojnika Republike Srpske legitimišući na trebinjskoj pijaci , nailaze na Alena Glavovića … Počinju ga nemilosrdno tući a zatim pokušavaju nožem presuditi …
Presuda : Musliman !
U obližnjem kafiću sjedio je Srdjan – takodje pripadnik vojske Republike Srpske . Glumac i plivačka nada tadašnje Jugoslavije , istrčao je i sukobio se sa “ ubilačkom glupošću “ braneći sugradjanina … Četvorica vojnika kundacima , počinju obračun sa Srdjanom . Psiho teror u njihovim glavama pretvorio se u nemilosrdni obračun . Tukli su Srdjana do kome …
Presuda : Srbin .
Srdjan Radov Aleksić umire .
Na umrlici , njegov otac piše – „Умро је вршећи своју људску дужност.“
Sjećajući se sina rekao je : „ Dođu vremena kad je i umrijeti lijepo i potrebno, kad je i smrt vrijednija od života …”
Jedan od napadača na Srdjana gine u ratu a trojica ubica Srdjana Radova Aleksića osudjeni su na 28 mjeseci zatvora … Sada su slobodni … Šetaju trebinjnskom pijacom i srijeću Rada Aleksića … … ONI će – i kroz nove zakone tražiti – način da politički prežive . Kriće se iza drugih – iza raznih afera … ali moraće na pijacu … moraće pogledati skupocjeni a krvavi sat i vidjeti da je njihovo vrijeme prošlo … vrijeme „sa masovnim psiho terorom organizovane , ubilačke gluposti “…a bez tog vremena nema ni njih !
Mostovi – mostovi će ih vratiti u mišije rupe . Mostove grade oni koji su protiv deratizacije – genocida.
Ulica u Sarajevu je petnaest godina nakon Srdjanove smrti nazvana po njegovom imenu . U obrazloženju je rečeno : “ Bez ljudi kao što je Srdjan Aleksić i njihovih herojskih djela, čovjek bi izgubio nadu u ljudskost a bez nje naš život ne bi imao smisla .“
Psiho prelaz je sagradjen …Treba nam prvi gradonačelnik Podgorice !
Marko Miljanov !
Da sakupi “ rasutu istinu . “ Da nazove prelaz po Srdjanu.
21.januar 1993 – 21.januar 2012 .

Ispunimo ljudsku dužnost!
Sjećanjem na Srdjana sagradimo most !

http://rtcg.files.wordpress.com/2011/02/most-na-tari.jpg?w=610&h=192 (http://rtcg.files.wordpress.com/2011/02/most-na-tari.jpg)

Queen
27.01.2012., 08:27
http://www.mojevijesti.ba/slike/srdjan aleksic posmrtnica.jpg


Danas se navršava 19 godina od ubistva Trebinjca Srđana Aleksića koga su na smrt pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske dok je od batinjanja branio svog sugrađanina Bošnjaka Alena Glavovića

Umro je vrseci svoju ljudsku duznost
(Srdjov otac)

Srdjo pocivaj u miru.

Ragib Cena
13.02.2012., 07:46
http://www.youtube.com/watch?v=wgiDrQF4DR0

okana
28.08.2014., 09:38
Trebinje: Odata počast Srđanu Aleksiću
Tweet (https://twitter.com/share)
Pomoćnik ministra za omladinu Republike Srpske Branka Malešević i predstavnici omladinskih organizacija iz Srpske položili su danas u Trebinju cvijeće na grob Srđana Aleksića, koji je stradao u posljednjem ratu, braneći prijatelja Bošnjaka.
http://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_140827041.jpgFoto: Srna


Maleševićeva je istakla da su na ovaj način željeli da odaju počast Srđanu i da podsjete na njegovo herojsko djelo, kao i nesebičnost mladog čovjeka koji se žrtvovao za prijatelja.

"Ponosni smo na Srđana, ali i na njegove roditelje koji su ga vaspitali da, prvenstveno, bude dobar čovjek što je i pokazao, kao i da ne cijeni ljude po vjeri već po tome kakvi su", istakla je Maleševićeva.

Ona je istakla da će jedna od inicijativa sa Ssureta mladih koji se održavaju u Trebinju biti da se Srđanu podigne spomen-obilježje u ovom gradu.

Predsjednik Omladinskog savjeta Republike Srpske Miloš Blagojević poručio je mladima da djelo Srđana Aleksića treba da im bude za primjer, te ih pozvao da nikada ne zaborave da je najvažnije biti čovjek.

On je dodao da, osim roditelja, i cijelo društvo mlade treba da podstiče na dobra djela.

:((:((:bih::bih::bih:Mnogima bi trebao primjer da budes:((