PDA

View Full Version : Goraždegorazde_66
24.09.2007., 17:54
dokle su dosli sa hotelom?kada ce biti gotov?
kad sam ove godine bio u GZ fasada od hotela je bila haman gotova....

24.09.2007., 18:15
i mene zanima ne samo hotel Drina isto ostali projekti u Gorazdu!

21.12.2007., 12:08
jel se ovo zove

SRPSKO GORAZDE ?

21.12.2007., 12:11
SRPSKO GORAZDE

21.12.2007., 13:09
Hotel drina je skoro gotov vec stavljaju fasada!

suzzy
12.01.2008., 15:17
hoce li biti gotovo do festa(festivala)? ak ne ove onda valjda hoce next godine... :?

gorazde_66
14.01.2008., 18:10
hoce li biti gotovo do festa(festivala)? ak ne ove onda valjda hoce next godine... :?

hotel bi trebao vec ovog festivala(2007) biti gotov ali nazalost nije :x

klopacke_stjene
15.02.2008., 16:10
Dajte slike da vidimo Gorazde..

micron
27.02.2008., 00:03
Opċinsko vijeċe Goražda jednoglasno je, glasovima nezavisnih, kao i vijeċnika SDA, SDPa i SBiH, pokazalo da mu je interes grada važniji od kratkoročne finansijske koristi kroz izgradnju hidroelektrane Ustikolina. Najavljen je i referendum, a načelnik Mustafa Kurtoviċ kaže da slijedi formiranje komisije koja ċe ga provesti.

Klimatski poremeċaji
- Strategija razvoja opċine, koju smo definirali sa UNDPom, ide u pravcu razvoja turizma u gornjodrinskoj regiji, a izgradnjom HE zapečatili bismo tu razvojnu komponentu - pojašnjava Kurtoviċ.

On dodaje da Goražde ima gorko iskustvo s izgradnjom HE Višegrad i Mratinje, zbog čega je došlo do ogromnih klimatskih poremeċaja. - Poznato nam je kako se promijenila klima, iako su nas i tada ubjeđivali da ċe ovdje biti „haman k’o na moru“. I tada smo morali angažirati ljude iz Slovenije i Hrvatske koji su dokazivali zagovornicima izgradnje da to nije tako - kaže Kurtoviċ, prijeratni predsjednik SO Goražde.

Na najave o navodnom upošljavanju velikog broja radnika Kurtoviċ odgovara da je riječ o privremenom radu. On izražava čuđenje zbog intenziteta kampanje za uništavanje bh. rijeka te zbog zloupotrebe rudara u priči o hidroelektranama, a da niko ne želi shvatiti da je proces u suprotnosti s evropskim i bh. zakonodavstvom.

Direktiva o vodama
- Sve što se dešava suprotno je Direktivi o vodama EU od 22. decembra 2000. godine, koja propisuje načela održivog razvoja i upravljanja vodama. Članice EU, kao i države koje su u procesu približavanja, kao što je BiH, dužne su usvojiti načela i uskladiti zakonodavstvo o vodama s Direktivom, što mi nismo uradili.

Drugo, izmijenjeni zakoni o vodama i koncesijama podrazumijevaju da se lokalne zajednice aktivno uključe u donošenje odluka za izgradnju hidroenergetskih i drugih objekata. Ni to nije ispoštovano i građani s pravom traže da se pitaju o projektima koji bi bitno narušili ne samo okoliš nego i ukupnu klimu na području Goražda, Ustikoline
i Foče - pojašnjava Kurtoviċ.
---
Опċинско вијеċе Горажда једногласно је, гласовима независних, као и вијеċника СДА, СДПа и СБиХ, показало да му је интерес града важнији од краткорочне финансијске користи кроз изградњу хидроелектране Устиколина. Најављен је и референдум, а начелник Мустафа Куртовиċ каже да слиједи формирање комисије која ċе га провести.

Климатски поремеċаји
- Стратегија развоја опċине, коју смо дефинирали са УНДПом, иде у правцу развоја туризма у горњодринској регији, а изградњом ХЕ запечатили бисмо ту развојну компоненту - појашњава Куртовиċ.

Он додаје да Горажде има горко искуство с изградњом ХЕ Вишеград и Мратиње, због чега је дошло до огромних климатских поремеċаја. - Познато нам је како се промијенила клима, иако су нас и тада убјеђивали да ċе овдје бити „хаман к’о на мору“. И тада смо морали ангажирати људе из Словеније и Хрватске који су доказивали заговорницима изградње да то није тако - каже Куртовиċ, пријератни предсједник СО Горажде.

На најаве о наводном упошљавању великог броја радника Куртовиċ одговара да је ријеч о привременом раду. Он изражава чуђење због интензитета кампање за уништавање бх. ријека те због злоупотребе рудара у причи о хидроелектранама, а да нико не жели схватити да је процес у супротности с европским и бх. законодавством.

Директива о водама
- Све што се дешава супротно је Директиви о водама ЕУ од 22. децембра 2000. године, која прописује начела одрживог развоја и управљања водама. Чланице ЕУ, као и државе које су у процесу приближавања, као што је БиХ, дужне су усвојити начела и ускладити законодавство о водама с Директивом, што ми нисмо урадили.

Друго, измијењени закони о водама и концесијама подразумијевају да се локалне заједнице активно укључе у доношење одлука за изградњу хидроенергетских и других објеката. Ни то није испоштовано и грађани с правом траже да се питају о пројектима који би битно нарушили не само околиш него и укупну климу на подручју Горажда, Устиколине
и Фоче - појашњава Куртовиċ.

abaz
28.02.2008., 05:28
u nasem divnom Gorazdu gdje i grozdje radja terba nam gostiju. To se moze napraviti. Ali sve pare odose u Sarajevo. Oni sve ba izvukose. Nemoze to brate tako. Koda samo ima Sarajvo i niko vise.

azrasar
28.02.2008., 22:00
Možda i ja next godine, hmhhmm pardon, ove godine dođem u Gz za vrijeme festivala... 8-)

jerlagicv
11.04.2008., 21:09
GORAŽDE: U TOKU SANACIJA SINAN-BEGOVE DŽAMIJE

GORAŽDE, 11. aprila (FENA) - U općini Goražde u toku je sanacija centralne Sinan-begove džamije.

Kako je Feni kazao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Goražde Rasim ef. Džafić sredstva u ove svrhe u iznosu od 50.000 KM krajem prošle godine, na inicijativu goraždanskog muftijstva izdvojilo je Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

''Zahvaljujući tim sredstvima sada smo u prilici u značajnoj mjeri obnoviti Sinan-begovu džamiju i njene prateće objekte koji se nalaze u haremu. Radovi obuhvataju sanaciju abdesthane, gasulhane i samih ulaza u harem Sinan-begove džamije'', kazao je Džafić.

''Zbog zime radovi su morali sačekati proljeće, tako da su počeli tek nedavno. Izvođač radova je goraždansko preduzeće “Kaja Company” i rok za završetak posla je dva mjeseca. Drago nam je da ćemo na ovaj način uspjeti sanirati brojne štete nastale usljed ratnih djelovanja, ali i zuba vremena, tako da ćemo stvoriti bolje uvjete za naše džematlije i doprinijeti ljepšem izgledu ovog centralnog vjerskog objekta muslimana u Goraždu'', kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Goražde.

Sinan-begova džamija u Goraždu jedan je od tri spomenika koji se nalaze na privremenoj listi nacionalnih spomenika, a sredstva za njenu sanaciju Federalno ministarstvo prostornog uređenja izdvojilo je u svrhu zaštite od daljnjeg propadanja.

Prema historijskim podacima Sinan-begova džamija datira od oko 1600. godine, ali na džamiji nije sačuvan tarih. Ona je jedna od dviju džamija Sinan-bega Sijerčića koje su postojale do Drugog svjetskog rata i koje se spominju još u 18. stoljeću. Jedna je stradala tokom Drugog svjetskog rata, a druga je sadašnja džamija u Goraždu.

Pored sanacije džamije a radi zaštite od daljnjeg propadanja kulturnog i historijskog bogatstva na području općine Goražde, Federalno ministarstvo prostornog uređenja krajem prošle godine izdvojilo je još 30.000 KM za zaštitu još dva nacionalna spomenika. Riječ je o turbetima porodice Sijerčić u naselju Odžak te srednjovjekovnoj nekropoli stećaka u selu Kosače.

jerlagicv
16.04.2008., 19:05
http://www.dnevniavaz.ba/img/content/slike/04-2008/soca-prostorije-sampinjoni-uzgajanje.jpg

Uzgajanje šampinjona u Titovoj sobi

Na oko 15 000 metara kvadratnih korisne površine moguće je dnevno proizvesti pet tona šampinjona...
16.04.2008. 03:02

Načelnik opštine Novo Goražde Ivica Jagodić potvrdio je danas da ova lokalna zajednica već dvije godine ima pripremljen projekat proizvodnje šampinjona u bivšem skloništu JNA "Soča".

- Prema ovom projektu, na oko 15 000 metara kvadratnih korisne površine u ovom objektu Generalštaba JNA, u kome je Josip Broz Tito imao radnu i spavaću sobu, moguće je dnevno proizvesti pet tona šampinjona što bi u potpunosti podmirilo tržište BiH, rekao je Jagodić.

Ovaj podzemni objekat ima sačuvanu kompletnu infrastrukturu - sopstveni vodovod i gradsku vodu, agregate za struju i sve elektroinstalacije, uređaj za prečišćavanje vazduha, grijanje i uslove za boravak radnika za održavanje prizvodnje.

O prenamjeni bivših vojnih objekata u poslovni prostor danas je u Goraždu i Novom Goraždu raspravljano na regionalnom poslovnom forumu koji je organizovala agencija EU za trening i konsultacije.

Autor: Srna

jerlagicv
17.04.2008., 18:16
GORAŽDE: ZA SANACIJU NACIONALNIH SPOMENIKA 327.000 KM

GORAŽDE, 17. aprila (FENA) – U Goraždu su danas potpisani ugovori o sufinansiranju obnove i sanacije pet nacionalnih spomenika na području Bosanskopodrinjskog kantona Goražde.

Iznos od 327.000 KM izdvojilo je Federalno ministarstvo prostornog uređenja, a ugovore su danas potpisali predstavnici ovog ministarstva, načelnici općina Goražde i Foča-Ustikolina te Medžlisa Islamske zajednice Goražde.

Za obnovu i zaštitu od daljnjeg propadanja federalno Ministarstvo je izdvojilo po 88.000 KM za obnovu Sinan-begove džamije u Goraždu i Historijskog područja grobljanska cjelina - groblje na Presjeci kod Ustikoline.

Za sanaciju Turbeta Sijerčića u naselju Odžak osigurano je 57.200 KM dok je 50.000 KM planirano za zaštitu od daljnjeg propadanja Nekropole stećaka Lug u naselju Zupčići.

Iznos od 44. 000 KM osiguran je i za sanciju Džamije i Turbeta Semiz Ali-Paše u općini Pale- Prača.

Savjetnik federalnog ministra za prostorno uređenje Jasmin Bučo istakao je da će i naredne godine u svom budžetu to ministarstvo osigurati iznose za sufinasiranje projekata obnove i sancije i drugih nacionalnih spomenika na području BPK Goražde.

melica
21.04.2008., 12:00
u nasem divnom Gorazdu gdje i grozdje radja terba nam gostiju. To se moze napraviti. Ali sve pare odose u Sarajevo. Oni sve ba izvukose. Nemoze to brate tako. Koda samo ima Sarajvo i niko vise.

...ljudi ovo je tako stereotipno,kao da su sve plavuse glupace...ali istina nema veze sa tim.Sarajevo je veci grad vise se radi ima vise mogucnosti i zato se vise gradi.Veci grad je veci grad ,a manji manji.A vidite Medjugorje npr.samo treba raditi i rezultati nece izostati,a mi svi samo znamo kukati i upirati prstom oko sebe.

jerlagicv
21.04.2008., 20:39
MITROPOLIT NIKOLAJ NA CVIJETI SLUŽIO SVETU ARHIJEREJSKU LITURGIJU U DONJOJ SOPOTNICI KOD GORAŽDA

SARAJEVO, 21. aprila (FENA) - Mitropolit daborbosanski Nikolaj služio je jučer Svetu arhijerejsku liturgiju, na praznik Cvijeti, kada je Isus Hrist ušao u Jerusalim, u hramu „Svetog velikomučenika Georgija" u Donjoj Sopotnici kod Goražda.

Mitropolit Nikolaj je pričestio vjernike, a nakon liturgije, kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika, privrednika i načelnik Općine Novo Goražde Ivica Jagodić, u prigodnoj besjedi govorio je o značaju posta, praznika Cvijeti i pripremama za Vaskrsenje Hristovo.

Gospodin Nikolaj je besjedio i o stradanju hrama „Svetog velikomučenika Georgija" kroz njegovu istoriju. Hram je više puta uništavan i obnavljan, a u posljednjem ratu je 1992. godine spaljen i granatiran. Potpuno je obnovljen 2004. godine.

Hram „Svetog velikomučenika Georgija" u Donjoj Sopotnici zadužbina je hercega Stefana Vukčića Kosače i sagrađen je 1446. godine. Od 1519. do 1526. godine pri hramu je radila prva bh. štamparija na ovom području, odnosno druga po starini na Balkanu.

Mitropolit Nikolaj danas je, na Veliki ponedjeljak, služio Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru „Svetog Save" u Gornjoj Lijeski kod Višegrada, sutra će, na Veliki utorak, služiti u manastiru u Dobrunu, na Veliku srijedu, 23. aprila, u manastiru u Vardištu, a dan kasnije, na Veliki četvrtak, u hramu „Preobraženja Gospodnjeg" u Novom Sarajevu.

Veliko bdenije sa čitanjem dvanaest Stradalnihjevanđelja služit će u hramu „Uspenja Presvete Bogorodice" u Čajniču. Na Veliki petak, 25. aprila, mitropolit Nikolaj služit će časove Stradanja u hramu „Uspenja Presvete Bogorodice" u Palama, a u večernjim satima Večernje sa iznošenjem Plaštanice u hramu „Svetog proroka Ilije" u Sokocu i Jutrenje sa Statijama i Opijelom u hramu „Uspenja Presvete Bogorodice" u Palama.

Mitropolit Nikolaj će 26. aprila, na Veliku subotu služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu „Svetih Vasilija i Petra" u krugu Bogoslovskih škola u Foči.

Na Vaskrsenje Gospodnje, u nedjelju, 27. aprila, gospodin Nikolaj služiće Svetu arhijerejsku liturgija u Sabornom hramu „Rođenja Presvete Bogorodice" u Sarajevu, a Pashalno večernje sa čitanjem Jevanđelja na više jezika u hramu „Svetih, apostola Petra i Pavla" u Rudom.

jerlagicv
05.05.2008., 20:04
http://www.dnevniavaz.ba/img/content/slike/04-2008/mustafa-kurtovic-nacelnik-gorazde.JPG
I načelnik kosio

Općinari zasukali rukave
Među akcijašima i vatrogasci...
29.04.2008. 02:50

Predsjednici i članovi savjeta goraždanskih mjesnih zajednica, uposlenici Općinske službe za civilnu zaštitu i pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Goražde organizirali su radnu akciju uređenja Spomen-parka Rorovi.

Doprinos u uređenju zelenih površina dao je i načelnik općine Goražde Mustafa Kurtović, a vrijedne radnike posjetio je i kantonalni ministar privrede Elfad Mašala. Osim košenja trave i okopavanja cvijeća pored spomen-obilježja braniteljima istočnih granica BiH, učesnici akcije uklonili su na desetine kilograma smeća, razbacanog oko postavljenih eksponata - oruđa teških kalibara koja su tokom rata gađala grad, a koje su na Rorovima ostavili neodgovorni posjetitelji.

Još jedanput je aktuelizirana i ideja da se gazdovanja nad Spomen-parkom povjeri nekoj od nevladinih organizacija ili da BPK Goražde osnuje posebnu instituciju koja će brinuti o spomen-obilježjima i šehidskim mezarjima na ovom području.

Autor: Al. B.

jerlagicv
05.05.2008., 20:13
http://www.dnevniavaz.ba/img/content/slike/05-2008/DETALJ%20ZA%20RODNI%20KRAJ.jpg
Malobrojni skup u Ilovači

Jedan dan za rodni kraj

Par stotina stanovnika Ilovače i okolnih sela, kao i raseljeni koji su stigli na ovaj skup...
02.05.2008. 19:05

Manifestacije koju je jučer u Ilovači kod Goražda organiziralo nedavno formirano Udruženje za opstanak sela i života na selu nazvana je "Jedan dan za rodni kraj". Par stotina stanovnika Ilovače i okolnih sela, kao i raseljeni koji su stigli na ovaj skup, vlastima je uputilo zahtjeve da se više pažnje posveti selu.

Zatražena je rekonstrukcija lokalnih puteva, kvalitetna cesta za Sarajevo, razbijanje medijske blokade, te omogućavanje besplatne dokumentacije za izgradnju kuća na selu i priključenje struje.

-Ovdje smo da se razmijene brojevi telefona, da se razmijene ideje i vrate sjećanja na djetinjstvo, da se zavičajni čip probudi i usmjeri prema mjestu u kojem počivaju naši stari - kazao je predsjednik Udruženja Rasim Mujagić.

Autor: Al. B.

jerlagicv
05.05.2008., 20:19
http://www.dnevniavaz.ba/img/content/slike/05-2008/SPOMENIK%20NA%20POTRKUSI.jpg
Spomenik na Potrkuši: Jedan od pet koji će se obnavljati

Obnovu finansira ruski biznismen Sergej Naljotov

Projekat vrijedan 24.000 KM. Donator veteran iz rata sa Afganistanom...
04.05.2008. 17:10

Zahvaljujući Fadilu Adiloviću, Goraždaninu koji već niz godina radi u Rusiji, ruski biznismen, pukovnik Sergej Naljotov, veteran iz rata sa Afganistanom, finansirat će obnovu pet spomenika iz Drugog svjetskog rata na području općine Goražde.

- Ovaj projekat, vrijedan 24.000 KM, kandidovali smo Općinskom vijeću, ali u međuvremenu se pojavio donator koji je to preuzeo na sebe. Obišli smo sve lokacije, projektovali i pare su već uplaćene - kazao je za "Avaz" Avdo Imamović, predsjednik Udruženja antifašista 1941. - 45.

Bit će obnovljeni spomenici na Hranjenu, gdje je sahranjeno 36 boraca iz 3. i 4. sandžačke brigade i Romanijskog odreda, poginulih 1943. prilikom proboja sa Sutjeske. Na Bahovskom brdu bit će rekonstruirano obilježje poginulim KNOJ-evcima, a na Potrkuši vojnicima 3. sandžačke, 7. crnogorske, 4. narodnooslobodilačke udarne i 16. muslimanske brigade.

Obnovit će se i spomen -obilježje na objektu Cementara, gdje je 1943. godine jedan njemački vojnik ubio šestericu partizana prilikom oslobađanja Goražda.

Donosili ih u šatorskim krilima

U saradnji sa općinskim službama već su započete pripreme za obnovu vojničkog groblja na Orahovicama, gdje je ukopan 61 poginuli borac.

- Čovjek koji ima 83 godine i koji je bio u partizanima rekao mi je da tu ima i četnika, jer su se svi donosili u šatorskim krilima i sahranjivali, pa ćemo to naknadno provjeriti - ističe Imamović.

Autor: Al. B.

jerlagicv
08.05.2008., 15:42
GORAŽDE DOMAĆIN 6. FESTIVALA SREDNJOŠKOLSKOG TEATRA BiH

GORAŽDE, 8. maja (FENA) - Goražde je od danas prvi put domaćin 6. festivala srednjoškolskog teatra BiH na kojem će od 8. do 11. maja biti prikazano 16 predstava.

Organizator Festivala je Centar za dramski odgoj BiH u saradnji s Pozorišnom grupom “Yildiz” i Centrom za kulturu Goražde.

Kako je Feni kazao Sanel Mušović, profesor Mješovite srednje škole “Enver Pozderović” i vođa Pozorišne grupe “Yildiz”, riječ je o značajnom događaju koji pruža priliku srednjoškolcima da pokažu glumački talent.

“Odluka da domaćin ovogodišnjeg Festivala bude Goražde uslijedila je nakon uspjeha koji je na prošlom Festivalu ostvarila Pozorišna grupa “Yildiz” koja će na vlastitu inicijativu ove godine učestvovati van konkurencije. Ugostit ćemo oko 200 učesnika iz svih krajeva BiH koji će od 30 apliciranih, po odluci selektora prikazati 16 najboljih i najkvalitetnijih predstava, a ima i onih koje do sada nisu prikazane na festivalima”, kazao je Mušović dodajući da će od 8. do 11. maja biti prikazane po četiri predstave dnevno.

On je pojasnio da je Festival otvoren za sve ljubitelje pozorišta i da su predstave prvenstveno rađene za stručni žiri koji će ocjenjivati najbolje talente.

“Vjerujem da će svi učesnici dati sve od sebe da pokažu svoj talenat i umijeće, a pored samih ocjena žirija koje će biti saopćene posljednjeg dana Festivala, svakog dana nakon izvođenja predstava u Domu mladih Centra za kulturu bit će upriličeni okrugli stolovi na kojima će biti razmijenjeni utisci, sugestije, pohvale i slično”, kazao je Mušović.

Šesti festival srednjoškolskog teatra BiH bit će otvoren danas u 16.00 sati predstavom “Priča jedne klupe” SOC DC Hermann Gmeiner Sarajevo, nakon koje će biti prikazane i predstave “Dnevnik” Srednje elektrotehničke škole iz Mostara i “Još samo ovaj put” UMR “Vratite nam osmijeh” iz Istočnog Sarajeva.

Sutra su na programu predstave “Ženska posla” DS Luča SC Foča, “Svilen vez” CSGR Cersig Sarajevo, “Nesporazum” Gimnazija “Muhsin Rizvić” Kakanj i “Pogrešan put” Srednja ekonomska škola Banja Luka.

Na Festivalu učestvuju i srednjoškolski teatri iz Doboja, Travnika, Sanskog Mosta, Breze i Bugojna.

jerlagicv
20.05.2008., 16:10
http://www.dnevniavaz.ba/img/content/slike/05-2008/asim-i-fatima-donijeli-vode.JPG
Asim i Fatima donijeli akcijašima vode

Izgrađen novi most preko rijeke Osanice

Zahvaljujući akciji oboljelom bračnom paru stiže dragocijena pomoć...
20.05.2008. 10:20

Mjesna zajednica Ilovača organizirala je radnu akciju u kojoj je izgrađen novi most preko rijeke Osanice, kako bi se Asimu i Fatimi Kuloglija omogućio sigurniji prijelaz na drugu obalu. Zahvaljujući akciji koju je inicirao predsjednik MZ Ilovača Rasim Mujagić, a podržali mediji, oboljelom bračnom paru stiže dragocijena pomoć.

- Koliko god bude u našoj moći mi ćemo pomoći, organizujući ovakve akcije i na drugi način. Apelujem i na vlasti da ovim ljudima nadomjeste krov nad glavom, što je najvažnije. Ne bih samo upirao prstom u načelnika opštine. Mene su više zadeverale federalne vlasti koje su napravile naopake zakone. Po tim zakonima raseljeni koji imaju sto miliona nekretnina u Sarajevu opet imaju pravo da apliciraju da im se ovdje gradi vikendica, a dok domicilni ljudi ne mogu čak ni da konkurišu - kaže Rasim Mujagić, predsjednik MZ Ilovača.

Autor: Al. B.

jerlagicv
23.05.2008., 11:13
SJEĆANJE NA UBIJENE CIVILE U NASELJU LOZJE

GORAŽDE, 22. maja (FENA) - U znak sjećanja na civile koji su 22. maja 1992. godine ubijeni u naselju Lozje kod Goražda, danas je na spomen-obilježju u ovom naselju položeno cvijeće te učenjem Fatihe odana počast nedužnim žrtvama.

Cvijeće su položili članovi porodica ubijenih koji su istakli da je žalosna činjenica da za zločin u Lozju ni 16 godina poslije, još niko nije odgovarao.

„Tog kobnog 22. maja u ranim jutarnjim satima ovo naselje je pretrpjelo genocid, ne zna se tačno koliko je ljudi stradalo, po nekim podacima 40, smatram da je oko 100 jer je naselje bilo puno izbjeglica iz susjednih sela i gradova. Komšije Srbi bez ikakvog razloga napali su naselje i izvršili genocid", kazao je Muhamed Sijerčić, jedan od preživjelih stanovnika ovog naselja dodajući ogorčeno da je poznato ko je naložio i počinio ovaj zločin.
„Postoje preživjeli svjedoci, a ima i Srba koji su činili zločine, vratili su se ovdje i slobodno se kreću. Međutim, niko od nadležnih organa ne poduzima ništa na procesuiranju ovog zločina. Pitam Tužilaštvo i Vladu šta čekaju i kada će početi raditi svoj posao„ istakao je Sijerčić.

„Poručujemo da je ovo posljednje upozorenje i vrlo jasno znamo imena egzekutora svih zločina na ovim prostorima. Zar hoće da nestane živih svjedoka i da kažu završen je proces jer nema ko da svjedoči o tome šta se desilo na ovim prostorima", kazao je general u penziji Sead Delić, stanovnik ovog naselja, uputivši i poziv porodicama ubijenih i ostalim građanima na zajedničko okupljanje pred sudskim i istražnim organima da bi iskazali nezadovoljstvo i tražili da se odgovorni privedu pred lice pravde.

Za duše ubijenih nedužnih civila i šehida ovog kraja danas je proučen i tevhid a riječi sućuti porodicama uputili su i imam Medžlisa Obarak Refik ef. Čaušević te ministar za boračka pitanja u Vladi BPK-a Goražde Admir Pozderović.

jerlagicv
23.05.2008., 12:53
PREDSTAVLJENA KNJIGA "ISTORIJA I STRADANJE HERCEGOVE CRKVE"

SOPOTNICA KOD GORAŽDA, 22. MAJA (SRNA) - U porti Hercegove crkve u Sopotnici kod Goražda danas je održana promocija knjige Danila Dželetovića koja govori o istoriji i stradanju ove crkve.

Recenzent knjige "Istorija i stradanja Hercegove crkve" Nedeljko Babić rekao je na promociji da je riječ o najkompletnijoj studiji o ovoj svetinji.

"Knjiga je i izuzetan stručni rad o istoriji štamparstva u BiH, a opremljena je dragocjenim crtežima i fotografijama iz toga, ali i daljeg vremena postojanja crkve", naglasio je Babić.

Istoričar Veselin Đuretić istakao je da je Dželetovićeva knjiga djelo posvećeno istoriji i stradanju hrama u Donjoj Sopotnici, ali i njegovom dizanju iz pepela.

Hram posve}en Svetom Đorđu izgrađen je 1454. godine a zadužbina je bosanskog velikog vojvode hercega Stjepana Vukčića Kosače.

U hramu je radila štamparija od 1519 do 1523. godine.

jerlagicv
10.06.2008., 16:02
http://www.dnevniavaz.ba/img/content/slike/06-2008/zlatija.jpg
Zlatija Ahmetspahić: Mutila cimentu i lijepila da guja ne uđe

Pucaju zidovi na kućama

Dvije porodice su izmještene, dok ostale na ivici nerava čekaju pomoć vlasti...
02.06.2008. 10:10

U Đakovićima kod Goražda, selu na klizištu, sa strahom se čeka jesen. Godinama se već sliježe nekoliko dunuma zemljišta, pucaju zidovi na kućama, dvije porodice su izmještene, dok ostale na ivici nerava čekaju pomoć vlasti.

- Četvero nas živi u ovoj kući, imamo jedno dijete, a drugo je na putu. Zamislite da kraj bebe stavljate posudu, usred noći je premještate da ne ide voda po njoj. Škripi, puca ... sve je popucalo u zadnje dvije godine - kaže Fatima Ahmetspahić.

Ahmetspahići imaju 150 KM primanja i sami nisu u mogućnosti graditi novi dom.

U sličnoj situaciji je i Zlatija Ahmetspahić (67), čija je kćerka poginula u ratu, a sin i suprug ostali ratni vojni invalidi. Nakon četiri i po godine bolovanja na postelji suprug je umro, a Zlatija oboljela. Danas sama pokušava sanirati pukotine u zidovima.

- Mutila sam cimentu i lijepila da mi guja ne uđe. Bolesna sam, dva puta operisana, penziju za lijekove dajem. Meni život nimalo nije interesantan, samo mi je žao ove djece. Moj sin je život dao za Goražde - kaže Zlatija.

Kada je kišovina čuje se kako puca, kamen lomi, priča Asim Ahmetspahić.

Općina Goražde pripremila je odluku kojom će se za pomoć u izmještanju tri porodice iz Đakovića izdvojiti 67.000 KM. Međutim, ova odluka na posljednjoj sjednici nije prihvaćena, jer su vijećnici zatražili da geolozi ponovo izađu na teren.

Zidovi crni od vlage

- Prošle godine kad sam krečila bojler je ispao iz zida i pao meni preko noge. Komad zida se izvalio. Bojim se ovdje jesen dočekati. Zidovi budu crni od vlage, a dijete mi tu spava. Tri puta je do sada u bolnici bila. Cijelo brdo ide. Ujutro kad se probudite vidite novi otvor u zidu ili u zemlji. Možda će jednog dana, kada nas zemlja sve zatrpa ovdje, reći da su trebali nešto preduzeti - kaže Fatima Ahmetspahić.

Situacija se promijenila

- Prije dvije godine rađen je elaborat, po kojem je bila predviđena i sanacija jednog broja objekata. Od tada se situacija promijenila, tako da do naredne sjednice moramo imati nova mišljenja stručnjaka. Već naredne sedmice oni bi trebali doći na lice mjesta - kazao nam je Meho Hubjer, pomoćnik načelnika općine Goražde za civilnu zaštitu.

Autor: Al. BAJRAMOVIĆ

jerlagicv
10.06.2008., 16:15
http://www.dnevniavaz.ba/img/content/slike/06-2008/esma-zmija-kuca.jpg
Esma pokazuje mjesto gdje je zmija ušla

Dvije porodice iselile iz svojih trošnih kuća

Jedna od zmija ušla u dom Imamovića i kroz plafon pokušala zaviriti u dnevni boravak...
03.06.2008. 15:15

Dvije porodice iz Ilovače kod Goražda iselile su se iz svojih kuća pred najezdom zmija koje su se počele useljavati u njihove trošne stambene objekte. U potrazi za hranom jedna od zmija kroz krov je ušla i u dom Imamovića, te kroz plafon pokušala zaviriti i u dnevni boravak.

- Snaha je prva ušla u sobu i zapomagala. Sin Amir je uletio s motkom, ali dok je stig'o samo je vidio rep kako zamače na tavan. A stara kuća, šišeta, sve je razrovio po tavanu ali nije je mog'o naći - kaže Esma Imamović, zabrinuta zbog svog šestomjesečnog unuka Hamde.

- Vidjeli smo još jednu. Pokušala je da prođe, ali kako smo mi zapomagali tako se vratila. Sada i ne znamo koliko ih je ušlo. Stara kuća, može ući odakle hoće - dodaje Esma.

Petsto metara dalje zmije su okupirale i kuću Halila Korjenića, koji je također morao potražiti drugi smještaj. U trećem objektu, kaže predsjednik MZ Ilovača Rasim Mujagić, kojem se građani obraćaju za pomoć, Vasvija Korjenić mislila je da je usnila ogromnu "smokulju" nasred kuće, a kada su joj rekli da nije sanjala, otišla je saljevati stravu.

- Ove godine pojavilo se mnogo više zmija nego inače. Na Đakovskom potoku ubili su nekakvu zmiju sa hoberom kao u poskoka, ali je crna i mnogo se presijava. Obavijestio sam Civilnu zaštitu i očekujem da dođu i vide šta da radimo - kaže Mujagić.

Pouka političarima

- Svjedoci smo i nebrige određenih ljudi prema porodicama, posebno mladima koji žive u ovakvim uslovima. A kakve su kuće izgrađene i zaključane, a njihovi vlasnici odselili u gradove?! Ovo treba da je pouka političarima, da se okrenu i pomognu onima koji su ostali ovdje - ističe Rasim Mujagić.

Autor: Al. B.

jerlagicv
19.06.2008., 16:40
http://www.dnevniavaz.ba/img/content/slike/06-2008/fadil-sergej-sa-avdom.jpg

Biznis nema nacionalnost

Žele u Zorovićima kupiti zemljište, izgraditi motel, teniske terene i veliki bazen...
17.06.2008. 10:15

Prije skoro dvije decenije Goraždanin Fadil Adilović otišao je u Rusiju, ali rodni kraj nije zaboravio. Vlasnik je kompanije "Unistroynn" u Nižem Novogradu, petstotinjak kilometara od Moskve, veoma je tražen graditelj, pa bi mogao birati mjesto u kojem će živjeti.

Među nekoliko stotina uposlenih u njegovoj firmi mnogo je Bosanaca.

- Imam namjeru da uzmem još oko 100 ljudi i to je jedan od ciljeva mog dolaska. Potrebni su mi građevinski radnici, ali i tehnički kadar, jer imam namjeru osnovati projektnu organizaciju pri firmi - dodaje.

U posjetu rodnom kraju Adilović je stigao sa Sergejom Anikijecom Grigorevičem, svojim najboljim prijateljem. Njihovo prijateljstvo porušilo je barijere stvorene kroz historiju.

- Ovo je prelijepa zemlja i ovo su divni ljudi. Svidjeli su mi se odnosi između Bosanaca u Rusiji, ali i njihov odnos prema meni. Sačuvali ste poštovanje prema roditeljima, prema ženi i starijem, čega na zapadu, pa i u Rusiji više nema, a veže nas naše slavensko porijeklo i slično jezičko poručje - kaže Grigorevič.

Adilović je finansirao izgradnju ograde na seoskom mezarju u Zorovićima, a Grigorevič obnovu partizanskog groblja na Orahovicama, gdje je ukopan 61 partizan iz proboja sa Tjentišta. Na taj način učvrstili su svoje prijateljstvo.

- Želimo u Zorovićima kupiti zemljište, izgraditi motel, teniske terene i veliki bazen koji će biti otvoren za sve. Većini ljudi u Rusiji nacionalnost nije bitna, jer biznis nema nacionalnost. Za jednog osrednjeg biznismena u Rusiji 200.000 - 300.000 do miliona KM nisu nikakve pare - ističe Adilović.

Ne mogu zaboraviti rodni kraj

Ljubav prema rodnim Zorovićima, selu u kojem je ostalo da živi samo devet starijih domaćina, ništa ne može ugasiti.

- Kad se u Sarajevu sretnem sa školskim drugovima, nažalost, vidim da češće dolazim ovdje nego oni. Malo je onih koji su bliže Zorovićima, a da su češće od mene tu. Ne mogu zaboraviti rodni kraj. Ovdje se osjećam dobro - kaže Adilović.

Autor: Al. B.

jerlagicv
19.06.2008., 16:52
http://www.dnevniavaz.ba/img/content/slike/06-2008/stara-kuca.jpg
Hilmo ispred svoje trošne neuslovne kuće

Strahuju od rušenja kuće

Od primanja ima 40 KM invalidnine i 150 KM naknade za borce i nema mogućnosti da sanira postojeći ili gradi novi objekat...
18.06.2008. 20:10

Hilmo Polovina, ratni vojni invalid iz Ilovače kod Goražda, sa suprugom i troje djece živi u 35 godina staroj kući, koja se svakog trena može srušiti. Ovaj prognanik iz Foče od primanja ima 40 KM invalidnine i 150 KM naknade za demobilizirane borce i nema mogućnosti da sanira postojeći ili gradi novi objekat.

- Aplicir'o sam mnogo puta i ganj'o papire, ali uvijek sam dobijao odbijenicu. Kuća je neuslovna za stanovanje. Troje djece ide u školu, a jedno je kod svastike u Sarajevu, ima 17 godina. Boluje od epilepsije, ali sada ga moram prebaciti ovdje jer nemam sredstava - kaže nam Hilmo.

Od pada kroz pod kuće Hilmu i njegovu djecu čuvaju drveni stubovi, koje je ugradio u podrumu.

- Udario sam ove stubove da ne bih prop'o kroz dnevni boravak. Tu kanom televizor gledam, ali milim kad koračam po sobi. Najgore mi je što nemam kupatila. Samo da mi je ono osnovno, da se mogu okupati, da ne mislim hoću li propasti u podrum - ističe Polovina, te dodaje kako nije imao hrabrosti poslušati savjete komšija da sruši staru kuću i započne novu.

Autor: Al. B.

jerlagicv
20.06.2008., 12:30
GORAŽDE: DOPREMLJENA OPREMA ZA OTKUPNU STANICU U MZ ORAHOVICE

GORAŽDE, 20. juna (FENA) - U Mjesnu zajednicu Orahovice, najudaljeniju u općini Goražde, u četvrtak je dopremljena vrijedna donacija.

Riječ je o opremi vrijednoj 17.000 KM namijenjenoj za uspostavu otkupne stanice. Projekt su zajedno realizirali UNHCR koji je u ove svrhe izdvojio 14.000 KM, Općina Goražde učestvovala je s 3.000 KM dok je implementator projekta organizacija ''Hilswerk'' iz Austrije.

''Riječ je o značajnom projektu čija će realizacija pomoći stanovnicima ovog dijela općine Goražde koji uglavnom žive od poljoprivrede. Otkupna stanica omogućit će prikupljanje i plasman proizvoda na tržište što će umnogome olakšati život u ovom kraju'', kazala je šefica Misije ''Hilswerka'' za BiH Suzana Jašarević.

Načelnik Općine Goražde Mustafa Kurtović istakao je da je otkupna stanica namijenjena za oko 200 domaćinstava, što doprinosi stvaranju uvjeta za poboljšanje standarda ovdašnjih stanovnika, njihov održivi povratak i opstanak na ovim prostorima.

''Dopremanjem opreme za otkupnu stanicu kompletiran je objekt u kojem će ujedno biti smještena i ambulanta te prostorije mjesne zajednice. Objekt je izgrađen uz pomoć IFAD-a, ambulanta je opremljena zahvaljujući UNDP-u dok je prostorije MZ opremila Općina Goražde. Tako će stanovnici Orahovica ali i susjednih mjesnih zajednica imati sve na jednom mjestu i lakše živjeti'', kazao je načelnik Kurtović.

O značaju ovog projekta govori i činjenica da je Mjesna zajednica Orahovice od Goražda udaljena 42 km što je otežavalo plasman poljoprivrednih proizvoda na tržište, a dodatni problem predstavljale su i medicinske usluge posebno za starije stanovnike.

bebana
12.11.2008., 14:47
interesuje me da li je taj hotel drina u gorazdu gotov i kakav je, valja li se ici tamo?

Ragib Cena
01.02.2009., 09:34
Ma valja ,kako da ne.Prva liga sestro draga. :rock:

Ragib Cena
23.02.2009., 07:58
-Umro najstariji Goraždanin-
Najstariji stanovnik Goražda i Podrinja Šaćir Selimović umro je u 105. godini.
Stari hadžija, rođen u doba Austro-Ugarske, odrastao je u siromašnoj porodici sa šestero djece i preživio je nekoliko društvenih sistema. U školu nikada nije išao, ali ga je školovao život i vjera kojoj je bio posvećen.
- Allah mi je podario još znanja, ali nekad kad klanjam, prenese me i ne znam kol’ko sam rekjata klanj’o. Zahvaljujem Allahu što mi je u srce i dušu dao da svakoga volim, a nikoga ne mrzim - kazao nam je hadži Šaćir prije nekoliko mjeseci, kada smo o njemu pisali posljednji put.
Iako narušenog zdravlja, prisjetio se teškog rada u mladosti, kada je za osam sati transporta balvana dobivao nedovoljno i za kilogram šećera, i vremena u kojem je za kilogram kafe trebalo dati ovcu.
- I danas nešta kažu da je bilo dobro. Neka nama naše Bosne - poručio je dedo Šaćir, koji svoj tespih do posljednjeg trenutka nije ispuštao iz ruke.
Dženaza hadži Šaćiru Selimović u bit će klanjana danas nakon podne-namaza ispred Sinan-begove džamije u Goraždu, a ukop obavljen na mezarju Kolijevke.
(Dnevni Avaz)

Ragib Cena
31.03.2009., 08:22
Najbolji radioamater svijeta ponovo iz Goražda :ymapplause:
Goražde je dobilo još jednog svjetskog prvaka u radioamaterizmu. Elvir Hošo Eke, sa u međuvremenu promijenjenim pozivnim znakom T97G, novi je šampion u kategoriji 28 megaherca na Svjetskom takmičenju radioamatera, održanom 24. i 25. maja prošle godine, na kojem u više kategorija učestvu je na stotine hiljada učesnika iz cijelog svijeta.
Zbrajanje rezultata trajalo je do prije nekoliko dana. - Ja sam uradio 943 veze sa 409 različitih prefiksa. Radio sam 31,5 sati, koliko je propozicijama dozvoljeno - kaže Hošo, koji je drugoplasiranog takmičara iz Litvanije nadmašio za više od 70.000 poena, a trećeg, Rusa, za 80.000.
Prve sagovornike u svijetu zvukova i Morzeove abecede upoznao je krajem 1981. godine, kada je kao petnaestogodišnjak počeo slati prve signale iz kluba radioamatera u Goraždu. Bez obzira na činjenicu da su radioamateri i brojne poznate ličnosti u svijetu, Hošu su najdraži kontakti sa prijateljima s kojima se lično poznaje i s kojima je dijelio dobre i loše vijesti u najtežim vremenima.
Sa svojim kolegama Elvir je tokom rata proslijedio sadržaje čak 650.000 pisanih poruka, ne računajući direktno spojene pokidane veze. - Nije bilo moguće svakome omogućiti da se direktno čuje sa svojima pa me je svaku noć čekalo na desetine pisanih poruka od ljudi iz komšiluka. I sada bih, kad bih se malo zarovio, neke od tih poruka pronašao u kući - sjeća se Elvir Hošo.
Goraždanski radioamateri, poput svojih kolega u ostatku države, danas su zaboravljeni. Sastaju se u kafićima ili jedan drugom odu kući, jer su prostorije na periferiji koje su im bile dodijeljene tri puta obijene pa su na kraju vratili ključ.
Svima je drago kad pobijede
Ne osjećam se nimalo drugačije. To je moj hobi koji volim i bavim se njim 27 godina. Normalno mi je da, ako učestvujem na takmičenju, težim da budem prvi. Igramo šaha, karti ili domina i svima nam je drago kad pobijedimo. E sad, neko će to priznati, a neko ne - odgovara Hošo na čestitke koje mu stižu sa svih strana svijeta.
Značajan uspjeh ostvario je još jedan radioamater iz Goražda, bivši svjetski prvak Zaim Žuga, koji je osvojio četvrto mjesto u kategoriji 1.8 MHz, a među takmičarima iz Evrope je treći.
(Dnevni Avaz)

Ragib Cena
01.05.2009., 07:42
~Program obilježavanja “Dana otpora” u BPK Goražde ~
04.05.2009. godine (ponedjeljak)
09.00h Zvanično otvaranje manifestacije “Dani otpora”
Prigodna obraćanja: Premijer BPK-a, ministar za boračka pitanja, komandant 31.Drinske udarne brigade ARBiH Polaganje cviječa: delegacija komandanata (Komande, brigada i jedinica), delegacija djece poginulih boraca, delegacija boračkih udruženja, delegacija predstavnika zakonodavne vlasti i Muftijstva, delegacija predstavnika izvršne vlasti (Spomen obilježje braniocima grada Goražda) 09.30h - 11.30h Obilazak šehidskih mezarja: Kolijevke, Kopači, Glamoč, Omeđak, Baćci
14.30h Otvorenje izložbe ratnih fotografija rahmetli Raifa Sijerčića (hol Centra za kulturu)
15.00h SVEČANA AKADEMIJA (Kino-sala Centra za kulturu Goražde)
18.00h Otvorenje izložbe slika “Metamorfoza”, akademskog slikara Mehmeda Klepa (Gradska likovna galerija) Obilježavanje godišnjice pružanja otpora agresoru na području goraždanske MZ Hubjeri
11.00h Prijem za porodice šehida i goste
12.00h Doček zvanica
12.00h - 12.20h Prigodan program
14.00h Mevlud (Mjesna zajednica Hubjeri)

05.05.2009. godine (utorak)
11.00h Prijem za predstavnike boračkih udruženja i SUBNOR-a (Sala Ministarstva za privredu BPK-a - Titova 13)

08.05.2009.godine (petak)
08.00h-11.00h Obilazak šehidskih mezarja na području: Bogušići, Berič i Spahovići, Osanica-Rešetnica, Ilovača- Orahovice, Gornje Bare-Brdarići, Učenje tevhida u džamijama u Brajlovićima, Ilovači i Šemihovi
14.00h Promocija knjige “Neuništivost bošnjačke duše”, autora Alije Kadrića (Mala sala Centra za kulturu)

09.05.2009. godine (subota)
Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom
10.00h Polaganje cvijeća na spomen obilježje u Višegradskoj ulici i na partizanska groblja u Kolijevkama i na Potrkuši, Program obilježavanja “Dani otpora, Rorovi 2009” u organizaciji Omladinskog udruženja “VejkUP”, Svaki sat historijske ture
10.00h Radijski DJ
12.00h Igre bez granica
14.30h Gangbangersi (lokalna grupa)
14.00h - 16.00h Slobodna likovna radionica o temi ”Goražde u budućnosti”
16.30h DJ (lokalni DJ - Kale)
17.30h Svečani program – performansi na spomen obilježju Rorovi
19.00h DJ (iz Sarajeva - Ljetno kino Centra za kulturu) (Spomen obilježje i izletište ROROVI)

09.05.2009. godine (subota)
Obilježavanje godišnjice pružanja otpora agresoru na području goraždanske MZ Kraboriš
09.00h-13.00h Obilazak šehidskih mezarja i prigodan sportski program

10. 05. 2009.godine (nedjelja)
Obilježavanje “Dana otpora” MZ Sadba
09.30h Doček zvanica
09.30h - 10.30h Prigodan program
10.30h - 11.00h Ispraćaj planinara
11.00h - 12.00h Prijem za porodice šehida i goste
13.00h Turnir u malom nogometu
14.00h Tevhid (Mjesna zajednica Sadba)

10.05.2009. godine (nedjelja)
Marš “Tragom drinskih udarnih brigada”, Tradicionalni narodni zbor u Zaimovom dolu
07.00 - 8.00h Historijski čas i polazak planinara i izviđača na marš “Tragom drinskih udarnih brigada”, Start maratona na relaciji Rorovi - Zaimov Do (Spomen obilježje Rorovi): Maratonci će se u okviru svoje trke od Rorova do Zaimovog Dola zaustavljati na mjestima formiranja 31. i 43. Drinske udarne brigade, pred nišanom neznanog šehida kod Centra za kulturu, pred šehidskim mezarjem Omeđak, pred spomen česmama u Baćcima, Sadbi i Vranićima, te spomen obilježjima kod škole na Osanici.
8.30h Dolazak planinara na Osanicu i polaganje cvijeća na spomenik Sinana Žuge u znak sjećanja na borce I čete 1. Drinske udarne brigade, Osaničko - zebinskog voda (Škola u Osanici)
11.00 - 11.30h Historijski čas na mjestu osnivanja i prvog postrojavanja 1. Drinske udarne brigade (MZ Posestra)
09.00 - 20.00h Tradicionalni narodni zbor u Zaimovom Dolu doček planinara, obilježavanje XVII godišnjice formiranja 1. Drinske udarne brigade i sjećanje na komandanta 1. DUB rahmetli Zaima Imamovića (MZ Ilovača –hair česma u Zaimovom Dolu )

15. 05. 2009. godine (petak)
10.00 - 16.00h Obilježavanje “Bitke za Crvene stijene”, u znak sjećanja na poginule borce III čete Prvog pješadijskog bataljona 1. Drinske udarne brigade (MZ Faočići – škola u Brzači)
20.30h - 22.00h Kontakt emisija na RTV BPK-a Goražde posvećena Danu formiranja brigada Armije RBiH

22. 05. 2009. godine (petak)
Obilježavanje godišnjice pružanja otpora agresoru na području MZ Goražde IV - Obarak
11.00h Prijem za porodice šehida
12.00h - 14.00h Prigodan program
14.00h Tevhid (MZ Obarak- ulica “22.maj”)

29. 05. 2009.godine (petak)
Druženje “Zlatnih ljiljana” BPK Goražde
10.00h Polaganje cvijeća na spomen obilježje u Višegradskoj ulici
10.30h Obilazak šehidskih mezarja
12.00h Svečani ručak
(Gorazde-x. com @ BPK Gorazde)
Cudi me da nisu spomenuli i 1.slavnu Visegradsku brigadu i njenog komandanta Ahmeta Sejdica :-\ .Mislim i On je sa svojim ljudima takodjer zasluzan za odbranu Gorazda i okoline.

Ragib Cena
17.05.2009., 11:04
Izvađeni ostaci zarobljenika ubijenog u živom štitu

Članovi Instituta za traženje nestalih i Odjela kriminalističke policije MUP-a BPK Goražde, pod nadzorom glavnog kantonalnog tužioca Mirsada Bilajca, jučer su na lokalitetu Grđava glava - Crvene stijene, tridesetak kilometara od Goražda, ekshumirali nekompletne skeletne ostatke jedne osobe.
Ekshumaciji je prisustvovao i Šemso Mršo, bivši pripadnik Prvog bataljona Prve drinske udarne brigade Armije RBiH, koji je sa saborcima u ratu i pronašao tijelo žrtve ratnog zločina.
- U avgustu 1993. prilikom izmještanja linije sa Crvenih stijena na Grđavu glavu kopali smo bajtu na mjestu gdje se nalazio četnički rov i pronašli kosti koje smo zakopali nedaleko odatle. Prema informacijama koje imamo, radi se o Bošnjaku iz Mostara, koji je vođen u živi štit i kopao je njihove rovove - kazao nam je Mršo.
Tijelo zarobljenika pronađeno je dva mjeseca nakon što je poginuo i bilo je u raspadnutom stanju. Žrtva je na sebi tada imala džemper i pantalone od vojnog šatorskog krila. Zarobljenik iz živog štita nosio je sa sobom porciju za jelo i kašiku, koji jučer nisu pronađeni.
(Dnevni Avaz)

Ragib Cena
19.05.2009., 09:05
Zlatna generacija goraždanskih maturanata :ymparty:

Na stotine Goraždana pratilo je svečani defile jedne od najboljih generacija Srednje mješovite škole „Enver Pozderović“. Direktor SMŠ Fikret Terović kazao je da ispraća jednu od najuspješnijih generacija do sada u kojoj su svi odlikaši, sa prosjekom ocjena od 4.58.
Ponosni maturanti, 151 mladić i djevojka, u subotu su šetnjom ulicama grada, a potom i zabavom u Domu mladih na najljepši mogući način ušli u novo poglavlje svojih života.
Organizaciju nezaboravne zabave za maturante pomoglo je Omladinsko udruženje „Wake up“. Osim crvenog tepiha, noć je obilježio i nastup DJ-a iz Grčke i tamburaša.
(Dnevni Avaz)

Ragib Cena
23.05.2009., 07:51
Obilježavanje godišnjice pružanja otpora u MZ IV

U sklopu manifestacije obilježavanja "Dana otpora u BPK-a" danas je u mjesnoj zajednici IV – Obarak upriličen prigodan program povodom obilježavanja godišnjice pružanja otpora u ovoj mjesnoj zajednici.
Pored građana mjesne zajednice, današnjem skupu prisustvovali su predstavnici Kantona i Općine, kao i Goraždanskog muftijstva, te predstavnici boračkih udruženja i porodica poginulih boraca.
Prisutnima se prvo obratiio General Major Sead Delić, a nakon njega o važnosti pružanja otpora u ovoj mjesnoj zajednici, te stradanjima, kao i palim borcima govorili su prvi ljudi općine i kantona Načelnik Muhamed Ramović, Premijer BPK-a Nazif Uruči, Muftija goraždanski Hamed ef. Efendić, predsjednik Udruženja logoraša Goražda Salko Kudin, sekretar Saveza logoraša BiH Midheta Orulj, te ministar za boračka pitanja u Vladi BPK-a Dževad Adžem.
Ovo je bila prilika da se svi zajedno prisjete dešavanja iz perioda 1992-1995., kao i svih palih boraca pred čije duše su danas proučene fatihe i položeno cvijeće na spomen česmu palim borcima, a cvijeće su položili članovi porodica poginulih boraca Mjesne zajednice IV.
(Dnevni Avaz)

Ragib Cena
03.06.2009., 09:42
Mustafi Kurtoviću i Enisi Lapo tužioci nisu dokazali kriminal

Fe*de*ral*na upra*va po*li*ci*je je u sklo*pu is*tra*ge o tro*še*nju budžet*skih sred*sta*va općine Go*ražde po*dni*je*la je kan*to*nal*nom tužilaš*tvu de*vet iz*vje*šta*ja o počinje*nom kri*vičnom di*je*lu, pro*tiv ne*ka*daš*njeg načel*ni*ka, nje*go*vih po*moćni*ka te je*dnog bro*ja upo*sle*ni*ka.
Ne*ma kri*vi*ce
Is*tra*ga u ko*joj se ta*daš*nji načel*nik Mus*ta*fa Kur*to*vić i Eni*sa La*po po*moćni*ca za fi*na*si*je i MZ, su*mnjiče za zlo*upo*tre*bu po*ložaja pri*li*kom iz*gra*dnje mos*ta u Je*ze*ru, u mje*snoj za*je*dni*ci Ilo*vača, je obus*tav*lje*na.
- Mi smo za*vrši*li is*tra*gu i ut*vrdi*li da ne pos*to*je obi*lježja kri*vičnog di*je*la, za ko*je se te*re*te ta*daš*nji načel*nik Mus*ta*fa Kur*to*vić i nje*go*va po*moćni*ca za fi*na*si*je i MZ Eni*sa La*po. Oni su bi*li su osu*mnjičeni da su iz tran*sfe*ra F BiH nižim ni*vo*ima vlas*ti, bez sa*gla*snos*ti Općin*skog vi*jeća, iz*dvo*ji*li 35.000 KM, ko*li*ko je ne*dos*ta*ja*lo za iz*gra*dnju mos*ta čija je ci*je*na 69.000 KM te da su na taj način pri*ba*vi*li imo*vin*sku ko*rist fir*mi „Okac» kao izvođaču ra*do*va.Is*tra*ga je po*ka*za*la da se ra*di o in*te*re*su za mje*šta*ne na*se*lja Ilo*vača, a ne pri*bav*lja*nju ko*ris*tio fir*mi Okac,ko*ja je po za*ko*nu do*bi*la ovaj po*sao, te uložila rad i sred*stva.- re*kao je za «San»Mir*sad Bi*la*jac, gla*vni kan*to*nal*ni tužilac u Go*raždu.On je po*ja*snio da jes*te bi*lo po*vre*de sta*tu*ta i pra*vil*ni*ka Općine, ali da to ni*je do*vo*ljno da se po*dne*se kri*vična pri*ja*va, te da je za*kon*ski os*tav*ljen rok fe*de*ral*noj upra*vi po*li*ci*je da po*dne*se žal*bu.
Šta je spor*no
- Spor*no je je*di*no što u tom pe*ri*odu ni*je bi*lo pred*sje*da*va*jućeg Općin*skog vi*jeća Go*ražde, jer je po*dni*je*ta os*tav*ka, ta*ko da su Kur*to*vić i La*po odlučili da iz*vrše bez sa*gla*snos*ti za*ko*no*da*vnog ti*je*la to pre*us*mje*rav*nje sred*sta*va i ti*me ne do*ve*du u pi*ta*nje re*ali*za*ci*ju ovog pro*je*kta - po*jaš*nja*va tužilac Bi*la*jac.
Što se tiče os*ta*lih pri*ja*va ko*je su po*dni*je*te, u go*raždan*skom tužilaš*tvu is*tiču, da je is*tra*ga u to*ku, te da će po okončanju ja*vnos*ti bi*ti pre*zen*to*va*ne sve po*je*di*nos*ti.
Pod*sje*ti*mo Fe*de*ral*na Upra*va po*li*ci*je 20. ma*ja, po*dni*je*la je tužilaš*tvu uku*pno de*vet pri*ja*va i to pro*tiv ta*daš*njeg načel*ni*ka Mus*ta*fe Kur*to*vića, za*tim Eni*se La*po po*moćni*ce za fi*na*si*je i MZ, Ene*ve*ra Adžema še*fa Službe za ur*ba*ni*zam i pros*tor*no uređenje, Eni*se Hre*lja općin*ske pra*vo*bra*ni*te*lji*ce, te čla*no*va ra*znih ko*mi*si*ja ( upo*sle*ni*ka općine Go*ražde ) Adi*se Ra*hman, Na*gor*ke Bo*di*ro*ga, Sma*ja Si*jerčića i Zi*hre*te Per*jan. Oni se te*re*te da su u pe*ri*odu 2004-2008 pre*us*mje*ra*va*njem sred*sta*va ošte*ti*li budžet Općine u izno*su od 2 mi*li*ona KM. Ra*di se o pro*je*kti*ma gra*dnje obje*kta u MZ Ora*ho*vi*ce, vo*do*vo*da, igra*li*šta, za*tim mos*ta, opre*ma*nja dječijeg vrtića, pri*li*kom da*va*nja u za*kup po*slo*vnih pros*to*ri*ja u vla*sniš*tvu općine, te još ne*kim slučaje*vi*ma kao što je tro*še*nje sred*sta*va iz pri*nu*dne na*pla*te, a ko*ja se ni*su smje*la tro*ši*ti do po*tpu*nog okončanja pos*tup*ka.(san.ba)

Ragib Cena
13.06.2009., 08:56
Shvatio sam da je ipak moguće ostvariti san
Dugo najavljivani roman dječaka Vedina Klove iz Goražda, «Lari Lington» ovih dana izašao je iz štampe i za početak je štampan u tiražu od 100 primjeraka, a izdavač je Bosnet d.o.o.
Promocija se planira uskoro u Sarajevu, a potom i u Goraždu.
Dječak Vedin koji završava četvrti razred osnovne škole «Husein efendija Đozo» u Goraždu iza sebe ima već objavljenu zbirku dječije poezije, a ponosan je na činjenicu da je njegov roman ujedno i prvi goraždanski.
Poseban osjećaj
-Nisam znao da do sada niko u Goraždu nije objavio roman.Poseban je osjećaj imati u rukama nešto što si sam napisao i što je štampano.To mi je bila želja i ostvarila se. Sviđa mi se kako izgleda, kaže najmlađi goraždanski pisac dodajući da je osjećaj neponovljiv i veoma važan u njegovom životu.
-Kada su nam javili da je odštampan i kada sam otišao u Sarajevo shvatio sam da je ipak moguće ispuniti neki san. U romanu ništa nije promjenjeno i sve je kako sam napisao, a priznajem da me je ispirisala knjiga o Hariju Poteru - kaže Vedin čiji se roman već može pronaći u Univerzitetskoj biblioteci u Sarajevu.
Glavi junak Vedinovog romana, Lari Lington potpuno je orginalan lik koji se suočava sa različitim avanturama i pronalazi riješenja.
Novi dom
I dok se čekaju promocije romana Vedin sprema novu knjigu i otkriva da je riječ o realnim pričama iz života, a osim toga osvaja i zapažena mjesta na brojnim takmičenjima. Na Festivalu Iskre znanja u Sarajevu osvojio je prvo mjesto iz matematike i drugo iz bosanskog jezika.
Ovih dana je stigao i materijal za Vedinov novi dom jer je, podsjetimo, najveći dječakov san bio da zapravo iz siromašne kućice u izbjegličkom centru Belvedere preseli u novi dom. Zahvaljujući organizaciji Most prijateljstva iz Njemačke te Šeherzadi Vakilzadeh taj san počinje da se ostvaruje, a talentovani dječak konačno će dobiti i svoj mirni kutak za nove knjige i poeziju.
A.Dž.(San.ba)

Ragib Cena
18.06.2009., 11:13
Biciklistčka trka u Goraždu okupila veliki broj učesnika

Oko 50 biciklista svih kategorija u subotu 13. juna vozilo je biciklističku utrku u Goraždu koja se boduje za Kup BiH. Elite, U-23 i juniori vozili su utrku na relaciji Goražde - Foča - Goražde, dok su mlađe kategorije i veterani vozili relaciju Goražde - Foča.
Organizator utrke bio je Biciklistički klub Goražde a pokrovitelj je bila Općina Goražde, kao jedini sponzor ovog događaja.
Na utrci je nastupio veliki broj bosanskohercegovačkih klubova te gosti iz Srbije koji su bili van konkurencije što dokazuje da je organizacija ove utrke bila na nivou. Utrci je prisustvovao i selektor biciklističke reperezentacije BiH Hajrudin Trle koji je pohvalio organizaciju utrke.
Na kraju su proglašeni pobjednici po kategorijama:
Elite, duž. staze 70km
1 Žigić Albedin, Jedinstvo TZ 1:39,15
U-23, duž. staze 70 km
1. Karić Vedad, Jedinstvo TZ 1:39,13
Juniori, duž. staze 70 km
1. Jović Dragiša, Istok BN 1:43,40
Kadeti, duž. staze 35km
1. Subašić Hidajet, Zmaj od Bosne TZ 0:49,18
Mlađi kadeti, duž.staze 35
1. Hadžić Adnan, Gračanica 1:06,00
Veterani, duž.staze 35 km
1. Ibrahimagić Ismet, Zenica 1:09,00
(Općina Goražde)

Ragib Cena
23.06.2009., 08:38
Pretučen nasmrt zbog mobitela

Od posljedica premlaćivanja, koje se desilo u subotu u kasnim noćnim satima, u Kantonalnoj bolnici u Goraždu jučer je umro Šaćir Stovrag (32) iz Goražda. Stovraga je policija u subotu u 22.35 sati na Iranskom šetalištu pronašla u besvjesnom stanju, te ga odmah transportovala do Urgentnog centra.
S vidnim povredama glave, oka i brade umro je jučer u 9.05 sati. Kako je za „Dnevni avaz“ izjavio kantonalni tužilac Lazar Draško, tri osobe koje se dovode u vezu sa ovim događajem, od kojih je jedna bila u vidno alkoholiziranom stanju i kod koje je pronađen mobitel ubijenog, privedene su u policiju.
Radi se o Admiru K. (28), Naseru B. (24) i Jasminu P. (33), koji su zadržani u pritvoru. Prema prvim informacijama, Stovrag je nasmrt pretučen zbog neriješenih računa u vezi s kupoprodajom mobitela.
(Dnevni Avaz)

Ragib Cena
30.06.2009., 08:32
Danas ljetnji pohod "Grebak - put života"

U organizaciji Bošnjačkog-planinarskog društva „Goražde - Maglić“ danas se održava 13. po redu ljetni pohod „Grebak - put života“. Učesnici pohoda tokom dana preći će dionicu dugu 48 kilometara koja je u najtežim danima za ovaj grad i njegove stanovnike značila put spasa. Ispraćaj 100 planinara i građana iz Goražda, Sarajeva, Vakufa ali i Rožaja (Crna Gora) upriličen je ispred Gradske dvorane u Goraždu.
"Ovaj pohod organiziramo svake godine u znak sjećanja na herojstva, patnje, stradanja ali i podvige naroda gornjeg Podrinja koji su u najteže ratno doba prolazili putem Grepka. Pješačenje dionicom Grebak - Račići - Kacelj - Ruda Glava trajat će večeras do 18. sati", kazao je predsjednik BPD "Goražde - Maglić" Zajko Šovšić.
"Dolazim na pohod 'Grebak' još od 1997. godine. Poznato mi je da je Grebak značio put spasa i da su ljudi s ovog područja gladni i promrzli nosili i po 70 kg na svojim leđima kako bi preživjeli i prehranili svoje porodice. Njima u čast učestvujem svake godine", kazao je jedan od učesnika pohoda Miralem Hasović član Planinarskog društva „Džemal Bijedić“ i Gorske službe spašavanja Sarajevo.
Na značaj Grepka danas je podsjetio i ministar za boračka pitanja BPK Goražde Dževad Adžem koji je pozdravio učesnike pohoda u ime kantonalne Vlade.
"Ovaj pohod s razlogom se nalazi u Kalendaru obilježavanja značajnih događaja i datuma. Naša je obaveza prenositi uspomene na dobre i loše strane puta prema Grepku", kazao je Adžem.
Večeras će na lokalitetu Ruda Glava biti upriličen smještaj i druženje učesnika pohoda. Manifestacija će biti završena sutra kada je planiran i izlet na Borovac te obilazak spomen česme i šehitluka na lokalitetu Hanište gdje će biti odata počast poginulim borcima ovog kraja.
(Fena/MOJportal)

Ragib Cena
30.06.2009., 08:34
Ubio se omiljeni nastavnik muzike :(

Skokom s trećeg sprata zgrade u kojoj je stanovao život je prekjučer tragično okončao Mehmed Hukić (71), penzionisani nastavnik muzike iz Goražda, čovjek koji je obrazovao generacije svojih sugrađana.
Samoubistvo je oko sedam sati policiji prijavila komšinica koja je svjedočila cijelom događaju. Šokirani sugrađani pretpostavljaju da se Hukić na ovaj korak odlučio zbog bolesti, zbog koje je dva puta i operiran.
Uviđaj su obavili pripadnici MUP-a BPK Goražde pod nadzorom kantonalnog tužioca Lazara Draška.
Mehmed Hukić ostat će upamćen kao prosvjetni radnik koji je hiljade Goraždana upoznao s prvim notama i stihovima te kao čovjek koji je neizmjerno volio grad u kojem je živio. O tome svjedoči jedna od njegovih posljednjih pjesama, „Goražde grade“, koju je poklonio Vokalno-instrumentalnom sastavu „Behar“, a koju mnogi smatraju himnom grada.
Dženaza nastavniku Mehi klanjana je jučer u 17 sati ispred Sinan-begove džamije u Goraždu, a ukop je obavljen na mezarju Kolijevke.
(Dnevni Avaz)

Ragib Cena
15.07.2009., 10:26
Cvijeće i molitve za žrtve genocida i Drinske mučenice

Članice crkvenog reda „Kćeri Božije ljubavi“ iz SAD, Brazila, Engleske, Austrije, Italije, Poljske, Slovačke, Hrvatske i Albanije posjetile su Goražde, gdje su paljenjem svijeća i bacanjem ruža u Drinu odali počast, te uputile molitvu za duše Drinskih mučenica, ali i žrtava genocida u Srebrenici.
Drinske mučenice su časne sestre koje su 11. decembra 1941. godine zarobljene u samostanu Marijin dom na Palama. Četiri dana i noći četnici su ih vodili preko Romanije. Najstarija od njih Berhmana Lajdeniks (Berchmana Leidenix, 76), iznemogla i bolesna, ubijena je na rijeci Prači, dok su Jula Ivanišević (58), Antonija Fabjan (34), Bernadeta Banja (29) i Krizina Bojanc (56) 15. decembra dovedene u Goražde i zatočene u objektu tadašnje kasarne, danas Osnovne škole „Husein ef. Đozo“.
- Tokom noći došli su četnici. Željeli su ih silovati, ali su one izabrale skočiti kroz prozor s drugog kata. Međutim, nisu umrle, polomile su se, ali vidjevši da im je izbjegao plijen četnici su sišli i zaklali ih - kazala nam je Bernarda Horvat.
Hodočasnice su osim Goražda posjetile Sarajevo i Pale i prostoriju sa čijih su prozora Drinske mučenice skočile. U Rimu je u toku proces njihovog proglašenja blaženim, a Općinsko vijeće Goražde usvojilo je inicijativu da se mjesto stradanja Drinskih mučenica dostojno obilježi.
(Dnevni Avaz)

Ragib Cena
25.07.2009., 09:40
Program 12. Festivala prijateljstva Goražde 2009

Još samo nekoliko dana ostalo je do početka 12. Internacionalnog Festivala prijateljstva. Organizacioni odbor je konačno objavio dugo iščekivani program festivala kojeg u nastavku možete pročitati.
Kao što je već poznato, obzirom na troškove i finansijsku situaciju, donešna je odluka da Festival ove godine traje u periodu od 1. do 9. augusta.
SUBOTA , 01.08.2009.
11:00 Omladinska ulica / Gradski bukovi
Otvoreno državno prvenstvo BiH u kajaku na divljim vodama
18.30 Mala sala CzK
Press konferencija
19:30 Gradska Art galerija
Internacionalna Likovna Kolonija / ILK - Otvorenje izložbe djela nastalih na Likovnoj koloniji Goražde 2008.
Gitara Biser Ammar
20:00 Ulicama grada
Promenadni koncert - Duvački orkestar Travnik
20:30 Centralna pozornica
Ceremonija svečanog otvaranja Festivala
Ermin Bašaškić
SOS Kinderdorf
Nejra Merkez
Vrtić Sunce
Ilvana Pašić
Duvački orkestar Travnik
21:00 Centralna pozornica
Narodni orkestar: Elvir Mudželet , Elmir Korda , Rijad Karić , Ifeta Maslan , Galib Husović i Amra Uzunović / BiH
21:30 Centralna pozornica
Muški vokalni istrumentalni sastav /MVIS/ Behar / BiH
22:00 Centralna pozornica
Nihad Alibegović / BiH
NEDjELJA , 02.08.2009.
09:00 Plato CzK
Sajam knjiga - Konzorcij Izdavačkih kuća Šahinpašić i dr
10:00 Obale Drine
Internacionalna Likovna Kolonija / ILK Učesnici iz : BiH,Srbija,Francuska Španija,Crna Gora i Austrija
11:00 Omladinska ulica / Gradski bukovi
Otvoreno državno prvenstvo BiH u kajaku na divljim vodama
17.00 Velika sala CzK
Sedmica Evropskog Filma Film : Štesti / Sreća Češka Republika , CZ , 2005 , 102. minuta Režija : Bohdan Slama
18:30 Mala sala CzK
Press konferencija
20:30 Centralna pozornica
Jamas / BiH
21:15 Centralna pozornica
Dubioza Kolektiv /BiH
22:30 Centralna pozornica
Elemental /Hrvatska
PONEDJELJAK , 03.08.2009.
09:00 Plato CzK
Sajam knjiga - Konzorcij Izdavačkih kuća Šahinpašić i dr
10:00 Obale Drine
Internacionalna Likovna Kolonija / ILK Učesnici iz : BiH,Srbija,Francuska Španija,Crna Gora i Austrija
17:00 Velika sala CzK
Sedmica Evropskog Filma - Film : La riaducazione / Preodgajanje, Italija , IT , 2006 , 95. minuta Režija : Davidea Alfonsija , Alessandra Fustea, Denisa Malagninea
18:30 Mala sala CzK
Press konferencija
19.30 Dom mladih CzK
Promocija romana "Miraz" autorice Nizame Granov Čaušević
20.30 Centralna Pozornica
Narodni orkestar : Elvir Mudželet , Zafir Kajević , Bećir Obarčanin , Kasim Lemezan, Aziz Gluščević Zisko,Almir Mirvić / BiH
21:30 Centralna Pozornica
Tifa i Žera / BiH
22:00 Centralna Pozornica
Halid Muslimović / BiH
UTORAK , 04.08.2009.
09:00 Plato CzK
Sajam knjiga - Konzorcij Izdavačkih kuća Šahinpašić i dr
18.30 Mala sala CzK
Press konferencija
19:30 Velika sala CzK
Projekcija dokumentarnog filma: Suočenje, Režija: Emir Kapetanović
20:30 Centralna pozornica
Lejla Hrelja / BiH
21:15 Centralna pozornica
Arno Tichler & Lalo / Austrija
22:30 Centralna pozornica
Anabela-Funky G / Srbija
SRIJEDA, 05.08.2009.
09:00 Plato CzK
Sajam knjiga - Konzorcij Izdavačkih kuća Šahinpašić i dr
10:00 Obale Drine
Internacionalna Likovna Kolonija / ILK, Učesnici iz : BiH,Srbija,Francuska Španija,Crna Gora i Austrija
17.00 Velika sala CzK
Sedmica Evropskog Filma - Film : Um Filme Felado / Film koji govori, Portugal , PT , 2005 , 95.minuta Režija : Manoel de Oliveira
18.30 Mala sala CzK
Press konferencija
20.30 Centralna pozornica
Zajednički koncert: Hor Goraždanke / BiH, Orkestar Les Zazous / Francuska
21:15 Centralna pozornica
Baset MVS / BiH
22:15 Centralna pozornica
Ansambl Dah ljubavi / BiH
ČETVRTAK , 06.08.2009.09:00 Plato CzK
Sajam knjiga - Konzorcij Izdavačkih kuća Šahinpašić i dr
10:00 Obale Drine
Internacionalna Likovna Kolonija / ILK, Učesnici iz : BiH,Srbija,Francuska Španija,Crna Gora i Austrija
17:00 Velika sala CzK
Sedmica Evropskog Filma - Film : La lengua de los mariposas / Leptirov jezik, Španija , ES , 1999 , 95. minuta Režija: Jose Luis Cuerda
18:30 Mala sala CzK
Press konferencija
19:30 Dom mladih CzK
Promocija romana : Pjesme divljih ptica, Autor : Enes Karić, Promotor : Hadžem Hajdarević
20:30 Centralna pozornica
Predgrupa / BiH
21:30 Centralna pozornica
VIS Straight / Francuska
22:30 Centralna pozornica
King Size Co. Feat. Emir Bukovica - Španija / BiH
PETAK , 07.08.2009.
09:00 Plato CzK
Sajam knjiga - Konzorcij Izdavačkih kuća Šahinpašić i dr
10:00 Obale Drine
Internacionalna Likovna Kolonija / ILK, Učesnici iz : BiH , Srbija , Francuska Španija ,Crna Gora i Austrija
18.30 Mala sala CzK
Press konferencija
19:30 Velika sala CzK
Filmsko književni karavan : Ratka Orozovića i Sabahudina Hadžialića
20:30 Centralna pozornica
KUD Azot Vitkovići / 55. godišnjica Društva sa A-B-C Ansamblom
- 5. koreografija
- 12. izvođača sevdalinki – članovi društva
- Jelaški tamburaši - Jelah
- MVIS „ Behar „
- Ansambl narodnih pjesama i igara CZK
- Hasiba Agić
- Nusreta Kobić
- Folklorna grupa iz Gaziemira-Turska
Sve učesnike programa prati orkestar KUD Azot Vitkovići
23.00 Centralna pozornica
Hanka Paldum
SUBOTA , 08.08.2009.
10:00 Obale Drine
Internacionalna Likovna Kolonija / ILK, Učesnici iz : BiH , Srbija , Francuska Španija , Crna Gora i Austrija
17:00 Velika sala CzK
Sedmica Evropskog Filma - Film : L Esquive / Bijeg, Francuska , FR , 2004 , 117. minuta Režija : Abdellatif Kechiche
18.30 Mala sala CzK
Press konferencija
19:30 Velika sala CzK
Pozorišna predstava : Oči Ahmedove, Pozorišna grupa Yildiz i ANIP CzK Goražde
20:30 Centralna pozornica
Vakat / BiH
21:15 Centralna pozornica
VIS Straight / Francuska
22:00 Centralna pozornica
Gang Bangersi / BiH
22:30 Centralna pozornica
Zona Isključenja / BiH
NEDJELJA, 09.08.2009.
18.30 Mala sala CzK
Press konferencija
19:30 Velika sala CzK
Umjetničko veče u zavičaju:
Promocija stručne , dvojezične (bosansko-italijanske) knjige : Dida, Autorica : Emina Gegić, Promotor : Mladen Bičanić publicista i novinar / Hrvatska,
Projekcija svjetski nagrađivanog dokumentarnog filma: Ambasadori uče jezike Autor i reditelj: Šemsudin Gegić
20:30 Centralna pozornica
Ceremonija svečanog zatvaranja Festivala
21:00 Centralna pozornica
Narodni orkestar, Elvir Mudželet, Salko Dervišević, Fejzo Fejzić , Ajla Čavrk, Zijad Turkušić, Mustafa Ćerimagić, Eldin Karaosmanović / BiH
22:15 Centralna pozornica
Šemsa Suljaković / BiH
RADIONICE
Subota 01.08.09.
10.00 – 12.00 Škole i vrtići
Radionica za djecu predškolske i školske dobi u vrtićima
Subota /Nedjelja 01-09.08.09.
10.00 – 12.00 Omladinska ulica
Radionica sa lokalnim muzičarima
10.00 – 16.00 Centar za kulturu
Izložba dječijih radova nastalih tokom radionica u Centru za kulturu
10.00 – 12.00 Obdaništa
Radionica šminkanja-Francuska
10.00 – 18.00 Omladinska ulica
Žongleri
10.00 – 12.00 RTV BPK
Radionica za radio i TV emisije
10.00 – 12.00 Mala bina
Zbirni program nastao u radionicama
10.00 – 12.00 Dom mladih
Radionica učenja jezika
10.00 – 12.00 Dom mladih
Spravljanje hrane. 1 noć francuske hrane, 1 noć bosanske hrane
10.00 – 21.00 Lokacije po gradu
Grupa "Zazu"-Francuska-Radionica horsko pjevanje
(gorazde-x.com)

cheguevara
30.07.2009., 23:49
Respect!
:-bd

Ragib Cena
07.08.2009., 09:25
Iz L.A. direktno na festival

Jedna od onih koji vedre i oblače u Los Anđelesu kada je riječ o elektronskoj sceni je, bez sumnje, Valida Hadžimuratović, alijas DJ Valida.
Mlada Goraždanka, koja će 8. avgusta nastupiti u Domu mladih u Sarajevu, za ljubitelje elektronske muzike priprema i iznenađenje, a prihod od prodaje ulaznica, koje koštaju simboličnih 5 KM, namijenjen je Fondaciji za pomoć talentiranoj ženskoj omladini „Aid net“.
- Dan ranije organizirat ćemo i VIP promociju na platou ispred Skenderije, gdje će poznate ličnosti okušati za njenom miksetom - kaže Sabiha Hadžimuratović, direktorica „Sarajevske tribine“, koja organizira događaj, inače majka popularne Valide.
Odmah nakon nastupa u Domu mladih, DJ Valida putuje u rodno Goražde, gdje će nastupiti na zatvaranju „Festivala prijateljstva“.
(Dnevni Avaz)

cheguevara
07.08.2009., 22:42
DJ Valida razvaljuje po LA. Sve lijepo uslikano na YOU TUBE. E moj Ragibe... :ymparty:

Ragib Cena
11.08.2009., 08:36
Nakon 21 godinu Želimir Marić posjetio Goražde

Nakon punih 21 godinu Goraždanin Želimir Marić posjetio je rodni grad, u kojem će po prvi put dobiti bh. pasoš. Čovjek koji je od 55 godina života 42 proveo van svoje domovine mogao je birati između francuskog, italijanskog, zambijskog i tanzanijskog pasoša, ali je izabrao onaj zemlje kojoj pripada.
Pri susretu s Drinom naviru sjećanja na stari, u požaru izgorjeli, drveni most, a potom novi, koji je tokom Želimirovog izbivanja iz domovine postao stari. Sjeća se korza, prvog kafića Selima Somuna, turske kafe s rahatlokumom... Priča nam kako je prije tri decenije „zaboravio“ odslužiti vojni rok i kako su ga iz Italije agenti UDB-e u gepeku vratili u Goražde.
- Ponovni dolazak u Jugoslaviju bio je besplatan zahvaljujući onima koji su čuvali bezbjednost bivše države. Imao sam 23 godine. U policiji u Goraždu u hodniku sam cijeli dan morao gledati u ćošak izjutra od pola osam do pola četiri popodne od ponedjeljka do petka. Nešto sam trebao priznati, ali šta!? Jednom sam pokušao priznati da sam organizovao ubistvo Kenedija, zapisničar je počeo kucati priznanje sve dok istražitelj nije shvatio da sam
u to vrijeme imao devet godina - kaže Marić.
Iz JNA u Kikindi izbačen je nakon dva i po mjeseca jer je spavao na političkoj nastavi i tokom obuke vodniku nekoliko puta pokazao kako se kundakom puške prave čvoruge na čelu. Proglašen je nesposobnim za vojnu službu i odmah otišao iz zemlje.
Od osamdesetih godina je u Africi. Za vrijeme agresije na BiH bio je tamo „gdje izgleda urođenici znaju mnogo više o politici nego mi koji smo civilizovani“. U Tanzaniji je '92. godine iz ambasade tadašnje SiCG dobio poziv da kao dobrovoljac ide u rat.
- Poziv sam pocijepao ispred ambasade, ali poslije godinu dana istekao mi je pasoš i isti onaj službenik sada je pocijepao moj pasoš i još je imigracioni ured obavijestio da sam tu bez dokumenata. Završio sam dvije godine u logoru za izbjeglice, gdje sam bio jedini bijelac. Imao sam četiri kvadratna metra plave plastike s logom UNHCR-a, u red za kazan jednom dnevno, ali uspio sam preživjeti - sjeća se Marić.
Nakon jednog propalog braka, danas je oženjen prelijepom Etiopljankom Acede (Atsede) i s njom ima desetogodišnju kćerku Ališade (Aleshadey) i Želimira mlađeg (3). Iako ih dijele hiljade kilometara, Bosanci i Etiopljani, kaže, imaju mnogo zajedničkog. Obje nacije imaju inat i tvrdoglavost, gledaju u prošlost i ništa ne uče iz nje. Zadnjih godinu i po Želimir živi u Singapuru, „kasabi u kojoj niču zgrade od 75 spratova“, finansijskom centru Azije. Bavi se uvozom, preradom i izvozom mesa.
Robovanje prošlosti
- Singapur ima vladu, a Bosna nema, Singapur ima policiju, a BiH ne. U Singapuru su svi ponosni što su Singapurci, a ja ovdje nikako da nađem nekoga ko je ponosan što je Bosanac. Svi su ponosni što su Bošnjaci, Hrvati ili Srbi - kaže Želimir, koji za sebe kaže da nije Srbin, već Bosanac pravoslavne vjere. Nije mu jasno zašto se Bosna ne okrene budućnosti, poput Južne Afrike i Ruande, koje su prošle kroz slična ili mnogo gora stradanja.
- Mi uvijek tražimo nešto što nas drži u prošlosti. Lijepo je imati istoriju, ali ako ćemo živjeti tamo, daj da ukinemo automobile i da svako svog magarca pojaše. Bosni treba narod koji će promijeniti stvari jer se od mržnje ne živi - dodaje.
U burnom životu Želimir Marić bio je pripadnik Legije stranaca, zbog čega je imao problema sa sigurnosnim strukturama bivše države. Dogurao je do čina starijeg narednika, te učestvovao u misijama u sedam, osam država.
Iskustvo iz Legije stranaca
- Potpišeš ugovor i imaš dvije mogućnosti: ili da završiš ugovor, ili da bježiš čitavog života. Gdje god su bile operacije Legije stranaca bio sam tamo. Pored Marseja u Francuskoj ima muzej i tamo se može sve saznati o toj jedinici. Za vrijeme bivše Jugoslavije zvali su nas plaćenici. Ako pogledate istoriju, nijedan plaćenik Legije nikada nije osuđivan zbog nečega protiv ratnih zakona. Na sramotu onima koji su nas zvali plaćenicima pa sada obijaju klupe po Hagu - kaže Marić.
Vjera i nacija
Odakle danas dolazi ta identifikacija između vjere i nacionalnosti, odakle sada mi izjednačismo vjeru i naciju. Volim to malo ostrvo Singapur, jer tamo je vjera u hramovima, politika u parlamentu, a u čaršiji je biznis. Kada političari u Bosni to shvate, onda ćemo ići naprijed - kaže Želimir Marić.
(Dnevni Avaz)

Ragib Cena
28.08.2009., 08:52
Adaptacija i opremanje obdaništa „Sunce“ \:D/

U goraždanskom obdaništu „Sunce“ je upriličena svečanost povodom završetka adaptacije i opremanja kuhinje vrijedne 30.000 KM.
Počasni gost, kojem su mališani iz vrtića pripremili i kraći zabavni program, bio je direktor kompanije „Emka Bosnia“ iz Goražda Joachim Wolff, koji je na neobičan način finansirao ovaj projekat.
- Prošle godine posjetio sam ovu ustanovu i vidio sam u igraonici pijesak iz Drine, prljav i pun mulja. Iz Njemačke sam, posredstvom prijevozničke firme Zijada Tanje, poslao novi pijesak za vrtić - kazao je Volf.
Istovremeno, ovaj biznismen i humanista proslavljao je svoj 50. rođendan i novčane darove svojih prijatelja odlučio je preusmjeriti „Suncu“. Tako je kupljena oprema, a na zamjeni instalaciji i ugradnji keramike angažirani su radnici firme „Emka Bosnia“.
- Presretna sam što sam upoznala ovakvog čovjeka, jer u ovom periodu recesije 30.000 KM nije mala suma za ovu ustanovu. Osigurali smo puno bolje uslove za boravak djece - kazala je direktorica vrtića Elma Bučo.
U ovoj godini u vrtić će biti upisano više od 65 mališana.
(Dnevni avaz)

Ragib Cena
30.08.2009., 10:18
Stanarima kolektivnih centara paketi pomoći iz Istanbula

Paketi pomoći stigli iz Istanbula Fondacija za humanitarnu pomoć - IHH iz Istanbula dopremila je ramazanske pakete za stanare šest kolektivnih centara na području općine Goražde.
Pakete sa prehrambenim proizvodima dobilo je 130 porodica, a podjelu je organizirao goraždanski „Merhamet“.
- Ovo radimo svake godine. Pokušavamo biti most između srednjeg sloja stanovništva i onih kojima je zaista potrebna pomoć, jer to je dužnost svakoga ko ima dovoljno. Veoma je važno da se narodi međusobno pomažu kao što je ovdje riječ o turskom i bosanskom - kazao nam je Sahin Cengiz, potpredsjednik IHH-a. Vrijednost jednog paketa je oko 45 KM.
(Dnevni avaz)

Ragib Cena
30.08.2009., 10:22
Odnedavno je u funkciji novi web sajt RTV BPK \:D/- www.rtvbpk.com (http://www.rtvbpk.com)

m77
30.08.2009., 19:30
Goražde danas pusto. Bio sam danas malo sa djecom.Malo ih provodao kroz Rogaticu,Goražde i vratili se preko Grebka.
Nisam bio od 2004. čini mi se da je sad mnogo čistije,uređenije...mada,fali raje po gradu. Nekako pusto,kao da nije više to ono staro Goražde...

Ragib Cena
31.08.2009., 08:36
Trebo si ranije doći,mislim za vrijeme Festivala Prijateljstva. :-h

m77
01.09.2009., 01:07
Bio prošle godie na festivalu.....šund....al' eto,bar je bilo raje :)

cheguevara
01.09.2009., 02:13
@m77
A šta si ti očekivao? Sve što vrijedi odlazi iz tih malih i besperspektivnih sredina iz rubnih dijelova države. I prije rata je vojna industrija održavala kakav-takav napredak i upošljavala narod. Nema više Juge, nema JNA, nema izvoza granata u Irak i Libiju. I sve se urušava. Šteta, mogao je to biti lijep grad da nije bilo, što je bilo. :(

m77
01.09.2009., 22:54
Grad je još uvijek lijep...čist...samo fali malo više naroda u gradu....nažalost

Ragib Cena
05.09.2009., 08:13
Dijelovi iz Goražda ugrađuju se u „ferari“

Goražde je grad koji je nakon rata ostavljen i zaboravljen od mnogih. Nakon Dejtonskog sporazuma mladi sve više napuštaju ovaj grad i, u potrazi za boljom budućnošću, uglavnom se preseljavaju u Sarajevo ili odlaze van granica BiH.
Da nije svojevrsnog goraždanskog privrednog čuda, firme „Bekto Preciza“, ovaj grad na Drini bi se u ostatku godine ponovo vratio u status zaboravljenog, neperspektivnog, koji ne daje nadu mladima za ostanak.
Ali, zahvaljujući ovom preduzeću, kontakti sa svijetom su stalni, grad Goražde je poznat i spominje se svakodnevno u najvećim evropskim centrima i u njega dolaze poslovni ljudi iz poznatih svjetskih kompanija, i to ne bilo kojih, već onih vrhunskih.
Zaslužena penzija
U firmi „Bekto Preciza“ imali smo priliku dodirivati električne kartice koje će biti ugrađivane u „ferari“, držati u rukama svjetlosno-signalne uređaje za BMW-ovu najnoviju seriju X6, ali i „Volkswagen“, „Audi“, „Mecedes“, „Opel“, „Toyotu“... I to nije sve, u širokoj paleti dijelova koji se proizvode u Goraždu nalaze se i dijelovi za skije „marker“, „fišer“...
Kada su mnogi, nakon rata, bježali iz Goražda, Redžo Bekto se vratio u svoj grad i 1996. godine osnovao firmu „Bekto International“. Tu firmu je 2005. prodao poslovnom partneru iz Njemačke. Umjesto u zasluženu penziju, Bekto je osnovao firmu „Bekto Preciza“, koja je u početku imala samo četvero radnika.
Konkurenti i partneri
Ono što je bilo u početku zamišljeno kao mala radionica, „za dušu“, za samo četiri godine preraslo je u respektabilnu kompaniju sa oko 280 zaposlenih i proizvodnjom od skoro 700 proizvoda. Saradnja je zadržana i s firmom „Emka“, koja je kupila Bektov raniji pogon. Strani partneri koji dolaze ostaju zapanjeni, jer, kažu, firme s takvim mašinama teško mogu naći u i svijetu.
- Mi nismo konkurenti, mi smo partneri. Radimo skupa, sarađujemo, oni rade jedan dio programa, a mi drugi, pa se nadopunjavamo - govori Enisa Bekto, kćerka osnivača „Bekto Precize“, koja je i direktorica firme. Enisa Bekto o zaslugama njene porodice za Goražde i cijeli BPK odbija govoriti. Na to pitanje samo skromno odmahuje rukom. Za to ne očekuju nikakve nagrade, već samo da ne bude onih koji bi im odmogli u njihovom poslu.
Šansa za mlade
Imajući u vidu ukupnu ekonomsku situaciju u Goraždu, firma „Bekto Preciza“ je mnogima san za zaposlenje. Radnici kažu da su plaće dobre, ali, što je još važnije, redovne su. Najveći dio uposlenih su žene. U šali objašnjavaju da se u firmi dosta komponenti spaja, a za to trebaju precizne ruke. Još jedna odlika ove kompanije jeste da su većina uposlenih mladi ljudi koji su prošli specijalizaciju u inozemstvu.
(Dnevni avaz)

jerlagicv
11.09.2009., 19:38
ASFALTIRANJE DIJELA MAGISTRALNOG PUTA M-20

Na magistralnom putu M-20 na dionici Ustikolina - Kopači u toku su pripreme za asfaltiranje kolovoza dužine više od pet kilometara. Sredstva u ove svrhe od oko 820.000 KM osigurala je Direkcija za ceste Federacije BiH.

Firma "Goražde-putevi" danas je okončala radove na projektu vrijednom oko 120.000 KM, a koji je obuhvatio dionicu dugu oko 800 metara, do granice s općinom Novo Goražde, potvrdio je Feni rukovodilac radova ove firme Sead Karamujić.

"Obavljeno je struganje neravnina te presvlačenje slojem asfalta u ukupnoj dužini 804 metra, širine 6,5 metara. Imali smo dobru isporuku većih količina asfalta, tako da su radovi okončani za samo tri dana, a predstoji još samo izrada horizontalne signalizacije na ovoj dionici", kazao je Karamujić.

S druge strane, radovi na dionici magistralnog puta M-20 iz pravca Ustikoline dugoj četiri i po kilometra još traju a izvođač je konzorcij firmi "Euroasfalt", GP "Put" i "Goraždeputevi".

Po riječima tehničkog direktora firme "Euroasfalt" Munira Ramića, ovaj projekt vrijedan je oko 700.000 KM, a investitor je također federalna Direkcija za ceste.

Projekat "Rehabilitacija magistralne ceste M-20 dionica Ustikolina - Kopači" obuhvata mjestimičnu sanaciju asfaltnog kolovoza. Njime se uz ostalo podrazumijeva izrada novog završnog asfaltnog sloja debljine pet cm. Također, u okviru projekta predviđena je i sanacija odvodnih građevina, odnosno čišćenje kanala i propusta te sanacija jednog potpornog zida na ovoj dionici", pojasnio je Ramić.

Dodao je da je rok za završetak radova, koji su počeli 5. septembra, mjesec dana, a bit će ispoštovan ukoliko to dozvole vremenski uvjeti.

Ragib Cena
17.09.2009., 08:48
Haris Silajdžić i Beriz Belkić posjetili Goražde x_x

Član predsjedništva dr.Haris Silajdžić posjetio je u nedjelju, 13. septembra Goražde gdje se u Maloj sali zgrade Općine sastao sa načelnikom Muhamedom Ramovićem i saradnicima, te predstavnicima politički stranaka koje participiraju u Općinskom vijeću.
Na sastanku se razgovaralo o prioritetima u općini Goražde i konkretnoj pomoći u oblasti privrede. Sastanku je pored člana predsjedništva prisustvovao i član u paralmentarnoj skupštini BiH Beriz Belkić.
Nakon sastanka a u sklopu posjete dr.Haris Silajdžić posjetio je kolektivni centar Belvedere gdje je stanovinicima ovog centra a i drugih centara podjelio ramazanske pakete i novčana sredstva. Na kraju je upriličen zajednički iftar u Motelu '' Bazeni '' u Vitkovićima.
(Općina Goražde)

Ragib Cena
17.09.2009., 08:50
Ugovori za obnovu kuća

U Goraždu su potpisani ugovori o obnovi kuća za 18 porodica srpske nacionalnosti u okviru projekta vrijednog 500.000 KM, kojeg finansira Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.
- Vaša želja konačno je ispunjena i ovo je svečani trenutak. Međutim, nije sva sreća samo u obnovi krova nad glavom, već se moramo boriti za održivi povratak, adaptaciju štala, plasteničku proizvodnju - obećao je načelnik općine Muhamed Ramović, najavljujući i naredni projekat obnove deset stambenih objekata, vrijedan 250.000 KM.
(Dnevni avaz)

Ragib Cena
19.09.2009., 09:10
Od početka godine uposlena 102 radnika

Broj uposlenih u BPK od početka godine veći je za 102 radnika. Ovaj podatak, koji u vremenu recesije zvuči skoro nevjerovatno, potvrdio je ministar privrede BPK Mustafa Kurtović.
- Želim posebno istaći izuzetan angažman firme Bekto Precisa i vlasnika Redže Bekte, te direktorice Enise Bekto koji su u ovom periodu povećali proizvodnju za 40 posto i zaposlili određeni broj radnika. Također, Pobjeda Rudet je samo u posljednjih šest mjeseci zaposlila 55 radnika. Obje firme povećale su i izvoz na inozemno tržište. Izuzetne rezultate postiže i Ginex, značajne poslove ima i Emka Bosnia, Asa Prevent, Zlatna nit, te Sabix kao rijedak pozitivan primjer u drvnoj industriji u BiH - kaže Kurtović.
Suficit u robnoj razmjeni u BPK, zaključno sa majom ove godine, iznosio je 4,16 miliona maraka.
- Već jenjava kriza u metalskoj industriji i računamo da iduće godine neće imati ovakvog utjecaja. Poslovni partneri koji su zamrznuli saradnju ponovo se javljaju i sklapaju ugovore - kaže Zijad Terović, predsjednik Privredne komore ovog kantona.
Ipak, za samoodrživost ovog dijela FBiH, procjenjuju u Ministarstvu privrede BPK, potrebno je više od 500 novih radnih mjesta.
(Dnevni avaz)

Ragib Cena
19.09.2009., 09:16
Svečano obilježen 18.septembar –Dan Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde
Datum zlatnim slovima upisan u istoriju Goražda [attachment=0:2y87sll6]Prijem_za_predstavnike_borackih_udruzenja.jpg[/attachment:2y87sll6]
Nizom prigodnih sadržaja u organizaciji Odbora za obilježavanje značajnih događaja i datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 godina BPK-a Goražde i Odbora za obilježavanje 18.septembra Općine Goražde u Goraždu je od 17.09. do 21.09. 2008. godine obilježen 18.septembar - Dan Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde.
Datum 18.septembar 1992.godine, kada su jedinice Armije BiH prvi put oslobodile ovaj grad neposredne neprijateljske blizine zlatnim je slovima upisan u istoriju grada Goražda i Bosansko-podrinjskog kantona i svjedočanstvo je herojskog otpora njegovih branilaca, ali i svih njegovih stanovnika. Ovaj datum ostaće trajno zabilježen kao datum kada su jedinice 1. 31. i 43. Drinske udarne brigade Armije BiH u blistavoj i herojskoj pobjedi, u 40 dana neprekidne borbe u operacijama „Krug“ i „Drina“ prvi put oslobodile Goražde, stvorivši više od 600 km ˛ slobodne teritorije, po čemu je Goražde dobilo slavni epitet grada-heroja.
Centralno obilježavanje Dana Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde održano je u četvrtak 18.septembra 2008.godine. Počelo je prijemom koji su za dobitnike najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“ te predstavnike boračkih udruženja, upriličili Premijer BPK-a Goražde Salem Halilović, ministar za boračka pitanja Admir Pozderović i načelnici općina Goražde, Foča-Ustikolina i Pale-Prača: Mustafa Kurtović, Zijad Kunovac i Asim Zec. Pored upućenih čestitki, ovo je bila prilika i za razgovor o konkretnim problemima s kojima se susreće boračka populacija.
Nakon toga, delegacije zakonodavne i izvršne vlasti, goraždanskog Muftijstva i boračkih udruženja, mališani iz goraždanskih dječijih vrtića „SOS Kinderdorf“ i „Sunce“, kao i delegacija SDP-a položili su cvijeće na spomen obilježje i proučili fatihu pred duše šehida i poginulih branitelja grada Goražda u Višegradskoj ulici.
U džamiji „Šehidija“ u Vitkovićima, povodom Dana pobjede na Bedru, Dana BPK-a i Općine Goražde, te godišnjice otvorenja ove džamije proučen je mevlud.
Obilježavanje 18. septembra- Dana BPK-a i općine Goražde nastavljeno je svečanom akademijom u Velikoj sali Centra za kulturu kojoj je prisustvovao veliki broj zvanica i građana Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, posebno mladih. Čestitke prisutnima i svim građanima BPK-a Goražde uputili su, tom prilikom, predsjedavajući Skupštine BPK-a Goražde dr. Alija Begović, Premijer BPK-a Goražde Salem Halilović i načelnici općina Goražde, Foča-Ustikolina i Pale-Prača.
Na akademiji su, uz prigodan kulturno-umjetnički program, najzaslužnijim građanima i udruženjima uručena najveća priznanja Općine Goražde, srebrne i zlatne plakete, te titula počasni građanin grada Goražda. Ova titula, zbog izuzetnog doprinosa zaštiti ljudskih prava i razvoju vjerske i etničke tolerancije, pripala je Veljku Droci.
- Za mene, koji imam iz prošlog sistema mnogo visokih raznih odlikovanja i priznanja, većeg priznanja kao što je ovo ne može biti, jer mi ga daje naše i moje Goražde.- kazao je Droca.
Srebrena plaketa općine dodijeljena je Udruženju oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja „Biser“ iz Goražda, dok je Zlatna plaketa općine uručena Hamidu Bahti za promociju i afirmaciju sporta i postizanje vrhunskih sportskih rezultata.
U okviru svečane akademije od institucija vlasti ratni komandant Prve slavne višegradske brigade Ahmet Sejdić još jedanput je zatražio da jedna od goraždanskih ulica dobije ime ove jedinice Armije BiH.
Na godišnjicu oslobođenja Goražda, u naselju Mujkovića polje otkrivena je spomen ploča na ratnim prostorijama Općinskog štaba Teritorijalne odbrane i Ratnog predsjedništva. Spomen ploču otkrio je Sejdalija Ferhatović, član Ratnog Predsjedništva Teritorijalne odbrane Goražde koji je kazao kako je posebno sretan, jer će ova spomen ploča budućim naraštajima svjedočiti o herojstvu Goražda i njegovih branitelja.
Članovi Unije veterana rata, Patriotske lige i Zelenih beretki BPK-a Goražde u periodu od 18.09. do 21.09. posjetili su i položili cvijeće na 69 mezarja svojih saboraca poginulih u operacijama za oslobađanje Goražda, te pred njihove duše proučili Jasin, a na mostu „Alije Izetbegovića“ tom prilikom, otvorena je i postavka portreta ovih boraca.
U okviru obilježavanja Dana Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde u Gradskoj galeriji Goražde otvorena je izložba slika Džemaludina Babića pod nazivom „Postojanost Bosne“.
Tog dana, održana je i već tradicionalna pokazna vježba jedinica Civilne zaštite u kojoj su učestvovale sve specijalne jedinice Civilne zaštite općine Goražde i pripadnici Crvenog križa BPK-a Goražde.
I raznovrsni sportski sadržaji pratili su obilježavanje ovog datuma.
Aktiv nastavnika tjelesnog odgoja organizovao je u Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“ malonogometni turnir na kojem su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.
Forum mladih BPK-a Goražde organizovao je turnir u stonom tenisu u muškoj i ženskoj konkurenciji, dok je Košarkaški klub „Goražde“ bio organizator VII memorijalnog turnira „Damir Kanlić-Žućo“. Ovaj memorijalni turnir, na kojem su pored domaćina učešće uzeli košarkaški klubovi iz sarajevske općine Centar, Vogošće i Brčko Distrikta, svečano je otvorio ministar za boračka pitanja Admir Pozderović. Učesnici turnira posjetili su i položili cvijeće na mezar rahmetli Damira Kanlića-Žuća.
U organizaciji Saveza za sport i rekreaciju invalida BPK-a Goražde, na Sadbi održan VI memorijalni kup „Mujo Peštek- Tito“- takmičenje invalida u ribolovu.
U organizaciji Šahovskog kluba „Goražde“ održan je tradicionalni šahovski turnir, dok je Sportsko-ribolovno društvo „Goražde“ organizovalo takmičenje u sportskom ribolovu. Pobjednici ovih turnira dobili su zaslužene nagrade.
Građani Goražda i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na dostojanstven i svečan način i ove godine obilježili su svoj dan, 16. godišnjicu prvog oslobođenja Goražda, datum za sjećanje i nezaborav, radi svih nas, a posebno onih koji su svoje živote ugradili u našu slobodu i kojima dugujemo zahvalnost što smo još u ovom prelijepom gradu na obalama zelenooke ljepotice Drine.(bpkgo.ba)

Ragib Cena
28.09.2009., 10:50
Svečano otvoren most u MZ Osječani

Uz prisustvo jednog broja zvaničnika Općine Goražde i građana mjesne zajednice Osječani te medija, 25. septembra upriličeno je svečano otvorenje mosta u MZ Osječani. Most je zvančno pustio u funkciju načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović.
Izgradnja mosta koštala je 6 500 KM, a sredstva su obezbjeđena od strane Štaba CZ, iz namjenskih sredstava koje je nedavno donirala Općina Novo Sarajevo za sanaciju šteta nastalih uslijed vremenskih nepogoda.
Izgradnja mosta od velike je važnosti za mještane ovog područja, te oni svakako nisu krili radost i oduševljenje zbog ovog događaja.
(Općina Goražde)

Ragib Cena
02.10.2009., 08:20
Karatašima medalje u Nikšiću

Proteklog vikenda u Nikšiću u Crnoj Gori održan je 6. internacionalni karate kup pod nazivom “Nikšić 2009”. Članovi karate kluba Holiday na ovom takmičenju ostvarili su sjajan rezultat.
Juniorska ekipa u sastavu Armin Mandžo, Haris Hubanić i Mirnes Hadžić osvojili su prvo mjesto i zlatnu medalju u ekipnoj konkurenciji. U pojedinačnoj konkurenciji Armin Mandžo osvojio je zlatnu a Mirnes Hadžić bronzanu medalju. Karate klub Holiday očekuje veliki broj turnira kako u našoj zemlji tako i van granica.
(rtvbpk)

Ragib Cena
02.10.2009., 08:25
U Goraždu nestalo 200 kilograma srebra!

Vlasnici goraždanske firme „Bazna hemija", jednog od pet preduzeća nastalih privatizacijom nekadašnjeg „Azota", preksinoć su prijavili policiji da je nestalo više od 200 kilograma srebra koje je bilo pohranjeno u jednom sefu.
Oni kažu da do sada nisu raspolagali ni tim srebrom ni ostalom imovinom firme jer su im radnici onemogućavali da uđu u posjed. Inače, još 2004. godine zapisnički je konstatovano da se u sefu „Bazne hemije" nalazi 224 kilograma srebra. Prošle sedmice napokon su ušli u preduzeće i odmah počeli sa popisom imovine. Prekjučer su ustanovili da srebra nema.
Na lice mjesta odmah su stigli policijski inspektori i glavni kantonalni tužilac Mirsad Bilajac. Ne treba zaboraviti da je prije dvije godine iz ove firme nestala zamašna količina platine čija je vrijednost procijenjena na oko tri miliona maraka. Međutim, istraga o toj krađi nikada nije dala nikakve rezultate, pa se u Goraždu može čuti da se neće otkriti ni ko je pokrao 200 kilograma srebra.
Za većinu problema u ovom preduzeću krivi su oni koji su u Goraždanskom kantonu bili na vlasti 2002. godine, dakle tadašnja kantonalna Vlada. Tada je potpisano rješenje o poništavanju privatizacije „Azota" i time je vlasnicima onemogućeno da kontrolišu poslovanje firme i događanja unutar preduzeća - kaže Ragib Omanović, direktor firme „Bazna hemija".
A. Dž.(san.ba)

Ragib Cena
09.10.2009., 08:55
Dani jabuke 2009. :-bd

Organizacija tradicionalne manifestacije “ Dani jabuke” polako ulazi u svoju završnicu. Interesovanje je veliko, a to pokazuje podatak da je čak 90 posto štandova u velikoj sali već zauzeto. Manifestacija ove godine neće biti svedena samo na izlaganje poljoprivrednih proizvođača, već će programski sadržaji biti obogaćeni brojnim edukativnim predavanjima od strane brojnih eminentnih stručnjaka i profesora sa poljoprivrednog fakulteta. Mala sala gradske dvorane biće isklučivo namjenjena izlagačima sa područja našeg kantona, a kao i ranih godina izlagači neće plaćati štandove. Brojni ugledni gosti, profesori te stručnjaci sa instituta i zavoda iz cijele zemlje biće gosti Goražda u periodu od 15 – 17 oktobra.(rtvbpk)

Ragib Cena
11.10.2009., 10:21
OBILJEŽENA 14. GODIŠNJICA OD POGIBIJE LEGENDARNOG KOMANDANTA ZAIMA IMAMOVIĆA

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća danas je u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu obilježena 14. godišnjica od pogibije komandanta 14. divizije Prvog korpusa Armije RBiH Zaima Imamovića.
Ministarstvo za boračka pitanja Bosanskopodrinjskog kantona s ministrom Dževadom Adžemom na čelu organiziralo je tim povodom prijevoz iz Goražda do Sarajeva za sve one koji su željeli posjetiti Imamovićev mezar.
"Iz Goražda je krenulo više od stotinu Zaimovih sugrađana, saboraca, članova porodice i prijatelja, i još toliko ih je ostalo jer nismo imali dovoljno autobusa", kazao je Feni Adžem.
Do sada su organizaciju obilježavanja godišnjice uglavnom preuzimali Imamovićevi saborci, a ove godine je kompletnu organizaciju preuzelo resorno ministarstvo Bosanskopodrinjskog kantona.
Iako je bilo najavljeno da će nakon obilaska mezara komandanta Imamovića njegovi saborci posjetiti i kasarnu u Pazariću koja nosi njegovo ime, Adžem je za Fenu potvrdio da ova posjeta neće biti realizirana.
"Kontaktirali smo kasarnu i načelno dobili saglasnost da u krugu kasarne održimo historijski sat, ali kasnije smo obaviješteni da nismo sve pravovremeno najavili i organizirali", izjavio je Adžem.
Prijatelji, saborci i članovi porodice komandanta Imamovića položit će cvijeće na kapiju kasarne te posjetiti mezar Hasana Turčala Brzog.
Komandant Zaim Imamović poginuo je 9. oktobra 1995. u 34. godini na prvoj borbenoj liniji u rejonu Rogojska greda -lokalitet Treskavice. Zaustavljen je na putu ka rodnom Goraždu u ostvarenju životnog cilja - spojiti goraždansku sa slobodnom teritorijom ostatka države.
Posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan".
Autor: Fena

Ragib Cena
15.10.2009., 09:04
Goraždanima duel pred punim tribinama :ymapplause:

Pred punim tribinama dvorane „Mirsad Hurić“ rukometaši Goražda slavili su pobjedu nad Krivajom od 36:31. Gradska dvorana „Mirsad Hurić“ u Goraždu. Gledalaca: 1.500. Sudije: Dino Konjičanin, Amar Konjičanin (Visoko). Sedmerci: Goražde 3 (2), Krivaja 2 (2). Isključenja: Goražde 8 minuta, Krivaja 4. Rezultat: Goražde - Krivaja 36:31 (19:15).
GORAŽDE: Šehović, Bukva 2, Jović 3, Jamak 4, Bajin 1, Bezdrob 3, Dedović 6, Mandarić 3, Delić 9, Džananović, Fidahić, Sijerčić, Biljaka 2, Grbić 3. Trener: Nermin Djana.

KRIVAJA: Hadžihasić, Selimbegović, Purić 1, Šantić 2, Omerović 1, Avdić 4, Bašić 1, Vrbić 10, Zvekić, Omerčević 6, Memić 3, Alić 3, Osmić. Trener: Adnan Bašić.

Rezultati 5. kola:
Goražde - Krivaja 36:31
Gradačac - Sloga 20:28
Zrinjski - Lokomotiva 30:27

14. oktobar:
Borac m:tel - Bosna Prevent
Izviđač MI grupa - Konjuh
Bosna BH Gas - Čelik

Parovi 6. kola (16. i 17. oktobar):
Bosna Prevent - Čelik
Sloga - Bosna BH Gas
Konjuh - Gradačac
Lokomotiva - Izviđač MI grupa
Krivaja - Zrinjski
Borac m:tel - Goražde

Tabela
1. Bosna (S) 4 4 0 0 140:94 12
2. Borac 4 3 0 1 121:99 9
3. Konjuh 4 3 0 1 119:104 9
4. Goražde 5 3 0 2 152:139 9
5. Sloga 5 3 0 2 131:122 9
6. Lokomotiva 5 3 0 2 133:133 9
7. Čelik 4 2 0 2 130:135 6
8. Zrinjski 5 2 0 3 130:168 6
9. Izviđač 4 1 1 2 106:110 4
10. Krivaja 5 1 0 4 141:151 3
11. Bosna (V) 4 1 0 3 119:133 3
12. Gradačac 5 0 1 4 124:138 1

(Dnevni avaz )

Ragib Cena
15.10.2009., 09:08
Gabeljane u Goraždu spašavali specijalci #:-s

Nogometaše i članove Uprave HNK GOŠK iz Gabele, prema riječima čelnika tog kluba, u nedjelju poslijepodne od linča i brutalnog fizičkog napada navijača federalnog ligaša Goražda spasili su čelnici FK Goražde i pripadnici Specijalne postrojbe MUP-a Bosansko-podrinjske županije. To nam je, dva dana po povratku iz Goražda, rekao Pero Pavlović, predsjednik kluba iz Gabele.
“Ustaški *****o”
“Što se tiče domaćina, oni su nas korektno primili. Ljudi iz kluba prema nama su bili korektni, ali su izvršili velike pritiske i napade na službeno osobe utakmice, dakle, na suce, koje su napali. Međutim, to čemu smo bili izloženi od publike na stadionu, a bilo je oko tisuću navijača domaćeg kluba, to nema veze ni sa sportom ni s razumom. Uzvikivali su nam “Ustaše”, a u našem timu igra veća polovina Bošnjaka. Našem igraču Sanjinu Ortašu iz Sarajeva uzvikivali su “Ustaški *****o” i naš igrač je bio u šoku. I poslije nam je Ortaš govorio kako mu tako nešto nitko nikad nije rekao“, rekao je Pavlović i napomenuo kako je GOŠK klub koji je prvi probio barijeru nacionalnog prebrojavanja, tim prije što u sastavu Gabeljana igra sedam Bošnjaka.
Prema Pavlovićevim riječima, na utakmici je bilo neobično puno pripadnika Specijalne policije, kao i redovnih, uniformiranih policajaca. Tek kada su vidjeli kakva atmosfera vlada na tribinama stadiona u Goraždu, ljudima iz Uprave GOŠK-a postalo je jasno da se takva atmosfera neminovno dovela u vezu s incidentima od prethodne nedjelje i neredima u Širokom Brijegu, koji su okončani pogibijom sarajevskog navijača Vedrana Puljića. Član Uprave FK Goražde Muhidin Raščić, koji je i član Izvršnog odbora NS-a BiH, rekao nam je da su se na pojedinim internetskim portalima u četvrtak, tri dana pred utakmicu, pojavile najave prema kojima će u Goražde te nedjelje doći pripadnici navijačke skupine Horde zla (Sarajevo). Zbog toga je na utakmici u Goraždu bila pojačana nazočnost policije.
“Ništa se ružno nije dogodilo ni igračima ni ljudima iz Uprave GOŠK-a. Poduzeo sam sve da zaštitim naše goste i ništa se nije ružno dogodilo čega bih se ja mogao postidjeti”, rekao je Raščić.
Uputio nas je i da kontaktiramo policiju u Goraždu, te Ministarstvo unutarnjih poslova BPŽ-a, što je bilo bespotrebno budući da su i Gabeljani sami potvrdili profesionalnu i blagovremenu reakciju policije u Goraždu.
Spas u RS-u
Pavlović nam, međutim, otkriva, kako je i sam postao svjestan rizičnosti i napetosti kada je čuo kako se na tribinama, pred početak utakmice, komentira emisija “Nedjeljom u dva” koja je emitirana na HRT-u sat i pol prije početka utakmice i u kojoj je bilo govora da se tog dana u Goraždu igra prva utakmica jednog bošnjačkog i hrvatskog kluba nakon nemilih scena i tragedije u Širokom Brijegu.
“Mi smo to odlučili prešutjeti. Treneru smo sugerirali da ništa ne govori igračima, jer bi to bio ogroman teret i pritisak. Tek im je rečeno kad se utakmica završila i kad smo već bili na putu prema Gabeli. Još jednom ističem, policija je maksimalno korektno odradila svoj posao i tu se nema što reći. Ispratili su nas sve do teritorija Republike Srpske i tako je zbilja ispalo, da smo u tom području države tek osjetili pravu sigurnost”, rekao je Pavlović. Zahvaljujući razboritosti i trezvenosti uprava i jednog i drugog kluba, kao i odlične i profesionalne reakcije policije u Bosansko-podrinjskoj županiji, protekle je nedjelje, bukvalno, u zadnji tren spriječena eskalacija novih nereda na nogometnim stadionima u našoj državi.
GOŠK prvi probio barijere
HNK GOŠK iz Gabele je među prvima odlučio razbijati predrasude i brisati granice i podjele među igračima na nacionalnoj osnovi, rekao nam je prvi čovjek kluba iz Gabele Pero Pavlović. U GOŠK-u trenutačno igra sedam igrača bošnjačke nacionalnosti.(dnevni-list.ba)

Ragib Cena
20.10.2009., 08:34
Zapošljavanje i samozapošljavanje u BPK-a

Služba za zapošljavanje BPK Goražde organizirala je jučer potpisivanje ugovora sa poslodavcima i poljoprivrednim proizvođačima o zapošljavanju 41 povratnika.
Sredstva za projekt samozapošljavanja i zapošljavanja povratnika, od 136.500 KM, odobrio je Zavod za zapošljavanje FBiH, te će na taj način u firmama sa područja BPK biti zaposlene 34 osobe, dok je sedam povratnika vlastitu egzistenciju pronašlo u poljoprivredi.
Najviše radnika primit će firma AS Company iz Goražda. Deset njih radit će u ugostiteljskom dijelu firme i preuzet će ishranu radnika Pobjede Rudeta, dok će osam biti primljeno u pogon za reciklažu pet ambalaže.
Nusret Čengić je profesor hemije, ali očekuje da značaj proizvodnje hrane prepoznaju i bh. vlasti, te se prije nekoliko godina odlučio za otvaranje farme kod Fočanske Jabuke. Posjeduje 300 grla ovaca, bavi se voćarstvom, a namjerava otvoriti i farmu za tov junadi.
(Dnevni avaz)

Ragib Cena
29.10.2009., 14:17
Potresna ispovijest Enesa Turulje

Od 33 godine života Enes Turulja već 20 je čovjek bez vlastitog krova nad glavom, a tragična sudbina ovom je Goraždaninu odredila ulogu siročeta, nezbrinutog djeteta, logoraša, beskućnika, a danas i teškog bolesnika.
Jedan je od tihih, nenametljivih ljudi, koji svoju muku teško dijeli s drugima. Od očiju javnosti skriven je u kolektivnom centru Balkan, a pomoć nije tražio ni kada mu je život visio o koncu.
Muzička škola
Enes je rođen 1976. godine u Rosijevićima. S roditeljima Azizom i Munibom i dvije sestre Džemilom i Hankom živio je skromno. Njegovog oca Aziza prije rata u Goraždu malo ko nije poznavao. Stari ili Aleksa, kako su ga često zvali, za život je zarađivao tako što je u čudnim, ko zna kako napravljenim kolicima, prevozio teret onom ko bi to tražio. Dvije godine pred rat Turuljama je dodijeljen dvoiposoban stan u barakama u ulici Mire Šekarića, današnjoj Višegradskoj.
- Živjeli smo normalno dok babo nije počeo piti. Onda smo išli kod komšija i tako deverali. Dođe pijan, potroši pare, hoće da nas tuče. Mene je jednom htio ubiti na spavanju, ali amidža me je spasio kad mu je naš‘o nož pod jastukom i prijavio ga policiji. Policija ga je upozorila prije nego što će nam ubiti majku - sjeća se Enes.
Tog tragičnog dana sa sestrama je bio kod nane na selu. Kada su došli kući, saopćena im je vijest koja je njegovo teško djetinjstvo učinila još gorim. - Babo je ubio majku. Objesio je za konopac - kaže dijete koje je u jednom trenu ostalo bez oba roditelja.
Majki je klanjana dženaza, otac je završio u zatvoru, a mjesec kasnije djeca su smještena u domove. Od svoje 13. godine Enes je odrastao u zavodu Mjedenica. Odgajatelji su, kaže, bili strogi, ali imao je sve. Školovao se za pomoćnog tapetara, čak je pohađao i muzičku školu.
Nada u život postepeno se počela vraćati. Međutim, nakon dvije godine počeo je rat, a Enes donosi pogrešnu odluku da se vrati u Goražde. Želio je, kaže, biti u svom gradu, pobjegao iz Mjednice i sjeo je u posljednji autobus koji je saobraćao preko Pala. Autobus je zaustavljen, a Enes s grupom putnika zarobljen i smješten u logor na Kuli.
- Im’o sam tada 16 godina. Bilo je nekih koji su bili dobri, a neki su tukli. Tukli su me nogama, rukama, kundakom od puške, vezali me za drvo, pržili me sa žari - kaže. Nije siguran koji mu je dan u logoru bio najteži, jer svaki je jednako bio težak. U zarobljeništvu je radio sve što su tražili, a kao jedinu nagradu očekivao da ne dobije batine.
Dva puta je ranjen
- Prvi put sam ranjen u kuk kad sam kop’o njihove tranšee na nekom brdu na njihovoj liniji. Nismo znali ni gdje smo. Drugi put kada su nas vodili u sela da sakupljamo stoku i da pljačkamo. Ja nisam znao da je to pljačka. Jednostavno su naredili da tovarimo ovce, šta god ima, da tovarimo. Pala je granata i geler me pogodi u glavu - objašnjava. Razmijenjen je ’95. i odmah upućen u bolnicu. Nakon što su uspostavljene autobuske linije, po njega su došli socijalni radnici iz Goražda i u jednom od prvih konvoja, pod pratnjom tadašnjeg SFOR-a, Enes je ponovo stigao u Goražde.
Međutim, povratak u rodni grad nije predstavljao početak nekog novog razdoblja u njegovom životu. Bio je to početak novih patnji, nastavak života u kojem komad hljeba predstavlja jedinu radost, života u kojem je, u svojoj 32. godini, izgubio jedino što je imao, svoje zdravlje. Hladna soba Posljednjih 14 godina Enes provodi u kolektivnim centrima, najprije onom Crvenog križa, a potom u zgradi „Balkan“.
- Dok sam bio zdrav, radio sam privatne poslove. Kop’o sam, radio u praonici, sve živo sam radio - kaže Enes, koji svoje smetnje u govoru pokušava nadoknaditi gestikulacijom. Jedne noći, u hladnoj sobi koja prokišnjava, Enes nije osjetio bol, već gušenje. Pomislio je kako se radi o običnoj prehladi, pio čajeve, pomoć nije tražio. Proveo je tako 15 dana, gubeći snagu, tako da je na kraju puzao po stanu, jer na noge nije mogao. Njegov život spasio je prijatelj kod kojeg je radio u autopraonici.
- Doš‘o je, unio me u auto. Prebacio me u bolnicu, a odatle hitno za Koševo. Doktori su mi rekli da mi je u nekoliko sati život bio u pitanju, da me nisu odvukli na vrijeme na Koševo, podleg’o bih - kaže Enes Turulja.
Bez struje znao biti mjesecima
- Dešavalo mi se da dva dana ništa ne jedem, jer nisam imao. Ono što kupim ne mere mi biti. Onda idem kod rođaka ili prijatelja i tražim. A bez struje sam znao biti mjesecima. Devet godina sam u ovom stanu, devet zima sam prezimio bez drva. Ustanem ujutro, po čitav dan idem po kafićima. Đe je toplo uđem i sjednem, pijem kahvu čitav dan i navečer opet kući u hladno. Pokrijem se dekama i jorganom, obučem bundu i nekako pretrpim - govori Enes.
Strahuje od još jedne zime
Skromnost Enesa Turulje, već odraslog čovjeka a u duši dječaka koji ništa osim patnje u životu nije doživio, rijetko se danas može sresti. Tek nedavno on se počeo boriti za status logoraša i civilne žrtve rata. Do tada nije znao. Ili se sramio. Ne želi priznati ni da naočale, koje su mu darovali prijatelji, ne nosi zbog toga što ga je raja zezala
u gradu. A sasvim loše vidi. Strahuje od još jedne zime. Od dugih, hladnih noći u sobi koja prokišnjava, od kojih svaka u njegovom teškom životu može biti posljednja.
Tri puta sedmično na dijalizu
Zbog otkazivanja rada bubrega već deset mjeseci Enes ide na hemodijalizu u Sarajevo. Tri puta sedmično putuje blizu 200 kilometara, leži četiri sata, bori se s grčevima, visokim krvnim pritiskom, temperaturom. Ne smije ništa raditi, mora strogo mirovati, najveći napor mu je lagana šetnja, a socijalna pomoćod 170 KM nije mu dovoljna da preživi. - Ne može mi biti ni za lijekove, jer vitaminske injekcije koje su mi propisali koštaju 110 KM. Kremu za ruku, u koju mi je ugrađeno crijevo za dijalizu, moram platiti 50 KM - pojašnjava. O transplantaciji bubrega može samo sanjati u vremenu u kojem ni hljeba nema dovoljno.
Žiroračun
Dobri ljudi svoju pomoć Enesu Turulji u Goraždu mogu uplatiti na račun koji je otvoren u PBS - filijala Goražde: 101-140-00000016-17, broj partije 10-1901-0022373 01
(Dnevni avaz)

Ragib Cena
06.11.2009., 09:11
Teško je kada ne možeš zaraditi za svoju djecu

I onako težak život porodice Šalo iz sela Kolovarice kod Goražda od jula ove godine postao je gotovo nepodnošljiv. Dok je sjekao šumu Ekrem Šalo stao je na minu i ostao bez noge, a 150 KM mjesečne naknade za demobilisane borce danas je sve od čega preživljava njegova četveročlana porodica.
Osmogodišnji sin Ermin od rođenja je teško bolestan, a supruga nije zaposlena. Ima i kćerku Ernu kojoj je 16 mjeseci, a žive u kući u kojoj su opremljene samo dvije prostorije, bez kupatila.
- Nikad se nikome nisam obratio dok nisam stradao. Kada mi se desila tragedija morao sam se obratiti za pomoć, jer trebam kupatilo. Zima ide i kad sve zaledi ja više neću moći silaziti niz stepenice - kaže Šalo, vrijedni Goraždanin koji pokušava zaboraviti događaj od prije četiri mjeseca, ali ga na njega, dodaje, podsjeća svakodnevni težak osjećaj da više ne može zaraditi za svoju djecu.
Za liječenje potrebno 1.500 KM
- Stalno smo po bolnicama. Ermin ne kontrolira mokrenje, operisan je još kao beba. Zbog bolesti ni u školu nije krenuo na vrijeme. Slali su me u Rijeku, ali traže mi 1.500 KM koje ja nemam - kaže Amina Šalo.
(Dnevni avaz)

Ragib Cena
06.11.2009., 09:14
Potpisani ugovori o uvođenju grijanja i uređenju igrališta u školama u Vitkovićima i Beriču

Zahvaljujući zalaganju menadžmenta osnovne škole „Mehmedalija Mak Dizdar“, Vladi BPK Goražde koja je osigurala sredstva za rekonstrukciju dvorišta i školskog terena škole u Beriču, te japanskoj Vladi koja je, putem Ambasade u Sarajevu, obezbijedila sredstava za realizaciju projekata grijanja u školama u Vitkovićima i Beriču, 03. novembra potpisani su ugovori o realizaciji ova tri projekta.
Ugovor o rekonstrukciji dijela dvorišta i sportskog terena osnovne škole u Beriču vrijedan 40.000 KM su potpisali premijer BPK Nazif Uruči, direktor OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ Husein Halilović i firma „Goraždeputevi“ d.d. koju zastupa direktorica Munevera Ušanović.
Ugovori o izgradnji kotlovnica i instalacija grijanja takođe u OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ vrijednosti 52.000 KM kao i područnoj školi u Beriču u vrijednosti 36.000 KM potpisani su sa firmom „Energogas“ d.o.o. Sarajevo, koju zastupa direktorica Enisa Deljanin.
Potpisivanju ugovora prisustvovala je i ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Alma Delizaimović. Predvišeni rok za završetak radova, ukoliko to dozvole vremenski uslovi, je 60 dana.
(BPK Goražde/Gorazde-x.com)

Ragib Cena
18.11.2009., 09:32
Bolesnom Enesu Turulji iz temelja promijenili život :ymapplause:

Stanovnici Goražda, uglavnom mladi, bez puno pompe iz temelja su promijenili život teško oboljelom Enesu Turulji u kolektivnom centru Balkan. Pokrenuli su akciju u kojoj je zapušteni stan renoviran, zamijenjen namještaj, a mladić čiji su bubrezi otkazali dobio je i dio ogrjeva za zimu.
Moleri „Goraždestana“ besplatno su okrečili Enesov stan, a građani su donirali dva kauča, fotelju, frižider i šporet, etison, mikrovalnu pećnicu, hranu, garderobu...
- Imamo raju koja svakog prvog u mjesecu odvoji po deset maraka i pomaže drugima. Enesu su za te pare kupljena drva. Druga ekipa pretplatila je račun za struju tako da se ne mora brinuti nekoliko mjeseci, a u jednom grilu uplatili smo da može imati bar jedan obrok dnevno - kazao je jedan od ovih dobrih ljudi.
Enes Turulja, siroče, ratni logoraš, stanovnik kolektivnih centara i teški bolesnik, čiju smo ispovijest objavili, danas izgleda puno drugačije.
- U odnosu na prije dva mjeseca, sada mi je perfektno. I ja sam se promijenio, nisam više onaj stari Enes - kaže Turulja, čije su prioritetne potrebe riješene.
(Dnevni avaz)

Ragib Cena
22.11.2009., 09:14
Koncert za 34. rođendan

Učenici i nastavnici goraždanske Osnovne muzičke škole “Avdo Smailović“ ovih dana su obilježili 34. rođendan ove ustanove. Tim povodom u prostorijama škole održan je i koncert učenika od 1. do 6. razreda, te prigodno druženje učenika i nastavnika sa brojim gostima koji su prisustvovali obilježavanju dana ove obrazovne ustanove.
Otkako je počela sa radom, Osnovna muzička škola “Avdo Smailović“ u Goraždu do danas je ispratila brojne generacije, a među njima i vrsne muzičare, čiji se rad cijeni kako u BiH, tako i van granica naše zemlje.
Danas u ovoj školi nastavu pohađa 155 učenika, a Belkisa Vehabović, direktorica škole, ističe da rukovodstvo svakodnevno nastoji obezbijediti bolje uslove za boravak učenika i rad nastavnika.
Pohvale za dosadašnji rad i čestitke povodom dana škole, na koncertu, učenicima i nastavnicima uputili su ministrica obrazovanja, nauke kulture i sporta BPK Goražde Alma Delizaimović te načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović.
(Oslobođenje)

Ragib Cena
22.11.2009., 09:14
Bosanski kuhar kreira paštetu za "Podravku"

Kuhar Hamed Turkušić iz Goražda učestvovat će u kreiranju novog proizvoda hrvatskog prehrambenog giganta "Podravke", koji bi se na našem tržištu trebao naći na proljeće.
Na prijedlog Udruženja bh. kuhara, vlasnik restorana "Casablanka" i dobitnik "Zlatne ugostiteljske krune" bit će dio tima koji će pripremati novi "Podravkin" brend, paštetu koja bi trebala parirati poznatoj "argeti".
- Nama će biti veoma važno odrediti bazu ili osnovu od koje će se proizvoditi pašteta. Postoje tri opcije za baze, pileća jetrica, pileće meso ili junetina. Moramo izabrati bazu i ići prema savršenom okusu, da bi, recimo, pašteta kvalitetom parirala "argeti", koja je neprikosnovena na našem tržištu. Moramo naći pravi okus među stotinama okusa i to ćemo nadograđivati - kazao je Turkušić.
(Dnevni avaz)

Ragib Cena
25.11.2009., 09:36
Kuća porodice Šalo biće adaptirana prije snijega

Život porodice Ekrema Šala iz Kolovarica kod Goražda, nakon potresne priče ovog demobilisanog borca koju su prenijeli mediji, počeo se mijenjati. Njegova kuća ovih dana je pravo gradilište, jer radnici firme „Vavlica“ završavaju adaptaciju sprata na kojem živi, kako bi ispunili Ekremovu želju da prije snijega i niskih temperatura dobije normalne uvjete za život.
Ekrem je demobilisani borac koji je preživljavao baveći se sječom šume za nadnicu. Prije tri i po mjeseca nagazio je na minu, a njegova četveročlana porodica ostala je i bez minimalnih primanja.
Pomoć je počela stizati, od Općine pa do naših ljudi u dijaspori. - Ja sam prezadovoljan. Hvala svim ljudima, posebno načelniku Ramoviću i njegovom pomoćniku Enveru Adžemu, kao i svim ljudima koji su mi slali donacije u novcu ili hrani - kaže Ekrem.
Ovoj porodici prioritet je liječenje sina Ervina, koji već dvije godine ne ide u školu zbog zdravstvenih problema. Majka Amira pojašnjava da je odmah nakon porođaja kod djeteta uočeno krvarenje, da je u Sarajevu operativnim putem saniran rascjep glavnog kičmenog kanala, ali da od tada dječak ne kontrolira rad mokraćnog mjehura.
- Tablete „ditropan“ plaćamo 58 KM. U februaru će ponovo u bolnicu i ako ni ovaj put ne ustanove šta je, po lijek moramo ići u Hrvatsku - kaže Amira Šalo.
(Dnevni avaz)

Ragib Cena
01.12.2009., 08:19
U BPK Goražde naložene rigorozne mjere

Ministar zdravstva u Vladi BPK Demir Imamović pozvao je jučer građane iz tzv. rizičnih grupa stanovništva da ozbiljno shvate sve preporuke ljekara u vezi s prevencijom nove gripe.
Nakon što je dan ranije potvrđen prvi slučaj zaraze virusom H1N1 u ovom dijelu FBiH, jučer je zasjedao Krizni štab, koji je naložio rigoroznije mjere kontrole zdravstvenog stanja pacijenata, posebno onih koji se sa simptomima gripe u zdravstvene ustanove obraćaju više puta.
Istovremeno, nakon što je 20-godišnja Mersida Jelašković preminula tokom transporta za Sarajevo, te je naknadnom analizom utvrđeno da je bila zaražena virusom H1N1, njena porodica za smrt je okrivila ljekare. Tvrde da su tražili da se izvrši obdukcija, ali da je taj zahtjev odbilo Kantonalno tužilaštvo s obrazloženjem da je i zvanično potvrđena zaraza virusom H1N1.
Mersidin suprug Armin Jelašković kaže da je ona simptome bolesti osjetila u nedjelju, te da se odmah u ponedjeljak javila ljekarima. Njihovu pomoć ponovo je tražila u srijedu, zatim u petak, te u subotu, kada je upućena za Sarajevo i umrla u sanitetskom vozilu.
- Da je H1N1, prešao bi i na mene i na moju majku, jer smo stalno bili s njom. Vađenje nalaza na osnovu kojih bi se utvrdilo šta joj je niko nije ni spominjao. Iako je šest-sedam dana bolovala, stalno su joj govorili da pije tečnost, propisivali „paracetamol“ i injekcije za temperaturu - kaže potreseni Armin.
On dodaje da njegova supruga u posljednje vrijeme nije nigdje putovala, da se ljekarima nije obratila od srednje škole, kada je slomila ruku, te da je tek u posljednje vrijeme osjećala povišen krvni pritisak.
- Puno zamjeram ljekarima, jer nisu vidjeli u kakvom je stanju njeno grlo. Tek u petak doktor je pogledao grlo, rekao da je upaljeno i da pije čajeve. Mislim da nije umrla od gripe, nego da je imala infarkt, jer srce nije moglo izdržati tu bol i naprezanje prilikom kašlja - kaže Mersidin brat Dženan Mršo.
Jelašković i Mršo tvrde i da ih nakon Mersidine smrti niko nije obišao kako bi članovi porodice nesretne mlade žene bili testirani na virus nove gripe.
Klinička slika
S druge strane, direktorica Doma zdravlja Goražde prim. dr. Sabina Gušo tvrdi da je preminula Jelašković pripadala rizičnoj skupini pacijenata sa simptomima oboljenja respiratornog trakta u posljednjih nekoliko godina.
- Težina kliničke slike u prva tri dana nije bila alarmantna. Ona je treći dan došla sa temperaturom od 37,6 stepeni, što nije ukazivalo da se radi o nekom težem oboljenju. Kad bi se svakom pacijentu koji se javi sa naznakama virusnog oboljenja radili laboratorijski nalazi u prva 24 sata, to bi strašno uvećalo i troškove, ali i napravilo gužvu u našim prostorima. S obzirom na težinu kliničke slike, vrši se selekcija pacijenata koji se šalju na laboratorijsku dijagnostiku. Vjerujem da je ordinirajući ljekar, koji je vodio pacijenta, ipak vodio računa o težini kliničke slike - kazala je Gušo.
Odluke Kriznog štaba
Krizni štab BPK Goražde jučer je donio odluku da će od danas četiri ambulante porodične medicine gdje je najveća koncentracija stanovništva raditi 24 sata - 16 sati dežurstva i osam sati pripravnosti. - U Kantonalnoj bolnici ćemo osigurati saradnju sa Klinikom za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i pokušati stvoriti uvjete za pružanje terapije oboljelima od H1N1 ili onima za koje se sumnja da su zaraženi tim virusom u periodu
dok se pacijenti ne pošalju na Infektivnu kliniku ili kućno liječenje - kazao je Imamović.
On je dodao da će Ministarstvo zdravstva BPK sagledati mogućnost nabavke „tamiflua“ i zatražiti odgovor na pitanje kako, u nedostatku infektologa u Goraždu, omogućiti pacijentima u teškom zdravstvenom stanju da dobiju ovaj lijek.
Preporuke Ministarstva zdravstva
- prekrivati usta maramicom ako kašljete i kišete
- redovno prati ruke
- provjetravati prostorije
- izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta
- izbjegavati grljenja, rukovanja i ljubljenja
- u slučaju bolesti, ne ići na posao i u školu - javiti se ljekaru
- antiviralne lijekove koristiti po preporuci infektologa.
(Dnevni avaz)

Ragib Cena
19.12.2009., 09:50
Srbima povratnicima uručeni ključevi rekonstruiranih domova

Dragomir Pajović iz Goražda 14 puta je podnosio molbe za donaciju, a sa prvim snijegom ove zime okončana je obnova njegove kuće.
Dragomir je jedan od 18 Srba povratnika kojima je jučer ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović uručio ključeve rekonstruiranih domova.
- Nema gdje nisam živio. Srbija, Čajniče, Kopači, Ustiprača. Gdje god dođem izbjeglica. Najbolje mi je kad dođem kući. Vidite koliki je ovaj bor, a ja sam ga sadio - kaže Dragomir Pajović.
Kako kaže ministar Halilović, vrijednost ovog projekta je 500.000 KM, od oko 1,6 miliona KM, koliko je državno ministarstvo izdvojilo za Goražde u ovoj godini.
- Uspješna implementacija projekata preporučuje Goražde da i u narednoj godini dobije i više sredstava za pitanja povratnika. To se uklapa u program povratka koji predviđa da proces povratka i realizaciju Aneksa 7 završimo do 2014. godine - kaže Halilović, te dodaje da su želje za povratkom i mogućnosti resornog ministarstva u raskoraku.
Načelnik općine Goražde Muhamed Ramović izrazio je posebno zadovoljstvo što je uz pomoć Ministarstva izbjeglica BIH od 360.000 KM struju dobilo osam od 17 neosvijetljenih sela, te završetak projekata elektrifikacije najavljuje zaključno sa 2010. godinom.
Ramović je najavio da će već od januara na adresu državnog ministarstva biti upućene nove aplikacije za projekte obnove kuća i održivosti povratka.
(Dnevni avaz

Ragib Cena
19.12.2009., 09:52
Goraždanske ulice u novom ruhu

Zahvaljujući sredstvima federalnog Ministarstva obrta i poduzetništva, uskoro bi trebao biti riješen problem oborinskih i podzemnih voda u goraždanskoj Ulici Ibrahima Popovića.
U ove namjene biće utrošeno 140.000 maraka, a ovih dana počeli su radovi na uređenju odvoda površinskih i podzemnih voda.
Izvođač radova je firma Okac, a prema riječima načelnika Općine Goražde Muhameda Ramovića, u Općini su zadovoljni dinamikom i izvođenjem radova.
- Ovo je samo prva faza, dok će na proljeće uslijediti druga, izjavio je Ramović.
(Oslobođenje)

Ragib Cena
19.12.2009., 09:59
* Feljton *
"Balkan bluz"
Bolna tačka Goražde (13)

Dok se pažnja svjetske javnosti u proljeće 1992. fokusira na dešavanja u glavnom gradu BiH, padaju gradovi istočne Bosne. Bošnjačko stanovništvo je u mjestima gdje je bilo u većini ubijeno ili protjerano, hladnokrvno i brzo. Međunarodna zajednica je reagirala tek kada se tog ljeta pod jakom opsadom srpskih snaga našlo Goražde. Za razliku od ostalih gradova istočne Bosne u koje su srpske snage jednostavno umarširale, iz Goražda su pružali otpor. “Srbi su prisiljeni uzeti Goražde”, napisao je Karadžić u julu mjesecu generalnom sekretaru UN-a Butrosu Galiju kako bi spasili svoje sunarodnjake koji su izloženi zvjerstvima.“Srpska strana, ustvari, rođaci ovih oko tri hiljade mučenih talaca ponudili su pregovore i mir. To je muslimanska strana odbila. Umjesto toga, muslimanske snage su pokrenule ofanzivu iz pravca Sarajeva i spalili nekoliko srpskih sela. Ovo je istina o Goraždu".
Kako opsada Goražda ne prestaje, međunarodna zajednica zahtijeva od vlasti u Beogradu da zaustave bosanske Srbe. Jugoslovenski premijer Milan Panić se obavezuje da će to učiniti. Ovaj američki fabrikant srpskog porijekla nije razumio šta se uistinu dešava. Mjesec dana ranije, doveden je iz Amerike i imenovan za premijera, a Dobrica Ćosić je postao novi jugoslovenski predsjednik. Telefonske linije su u prekidu, ali Panić vojnom radio stanicom uspostavlja vezu sa jednim od srpskih komandanata na terenu. Pita ga treba li mu pomoć za Goražde. Sa druge strane toki-voki veze dobija odgovor: “Samo u ljudstvu”. Odlučujući napad na Goražde tek je trebao uslijediti.
Procjene Generalštaba bile su da će Muslimani iz Goražda bježati prema Sandžaku. Jedini pravac kojim su mogli krenuti bio je preko Rudog gdje su ih čekale elitne vojne jedinice. Na ulazu u Rudo stajala je tabla Srpska republika BiH - opština Rudo. Na punktu su legitimisali jednoobrazno uniformisani, podšišani vojnici sa crvenim beretkama na kojima su stajala zlatna ocila. Nosili su oznake Specijalne jedinice „Munja“. Smješteni su u kasarni „Car Dušan.“ Tamo nalazimo Kapetana Dragana, njegovo suvonjavo lice već smo sreli na posterima izlijepljenim po gradu. U hotelu naš vodič, četnički vojvoda iz Priboja, objašnjava da smo Srbi umirujući pijanca za susjednim stolom koji ljulja bombu zakačenu za pantalone i prijeti “svakom Turčinu koji pređe preko Uvca”.
Vodič, uz širok osmijeh prepun zlatnih zuba, priča o ministru odbrane SAO Istočna Bosna i predsjedniku opštine Čajniče doktoru Dušanu Kornjači. “Kao da gledaš crnogorskog vladiku Rada”, opisuje ga vojvoda. “Kornjača je ponosan što u Čajniču, u kojem je živjelo 53 posto Srba i 45 posto Muslimana, nema ni jednog Muslimana. Mislim, ni jednog živog Muslimana, stvar se rješavala od uva do uva kao u Foči i Višegradu”, objašnjava povlačeći prstom liniju preko vrata da aluzija na odsjecanje vratova bude jasnija.
Stilski drugačije Kornjača se tih dana izrazio u „Pogledima“, listu srpskih radikala, ali je bilo jasno o čemu govori. “Sada u Čajniču nema Muslimana, omogućeno im je da odu tamo gdje su otišli njihovi preci 1912.” Obrastao u dugu kosu i bradu, sa crnogorskom kapom na glavi, koračao je po štabu slušajući guslarsku pjesmu kojoj nije bilo kraja.
“Doktor četnik”, kako su ga zvali, govorio je da se plaši samo Boga, suda i zakona ne. Ulazak u Goražde je bio pitanje dana, govorio je Kornjača: “Goražde će pasti za tri dana, a preživjele Muslimane ćemo sačekati u Rudom kada se budu pokušavali prebaciti za Sandžak”.
Iznenada, Prva goraždanska brigada 18. augusta napušta položaje na lijevoj obali Drine, u reonu sela Kopači, i povlači se na Sokolac gdje je razoružana. Mjesec dana kasnije, dan prije planiranog ulaska srpskih snaga u Goražde, položaje napušta i Druga goraždanska brigada sa desne obale Drine i sa dijelom srpskog stanovništva dolazi u Čajniče. O ovome komandu VRS obavještava Kornjača. Načelnik Generalštaba general Manojlo Milovanović je zatečen, na poziv Kriznog štaba Goražda sutradan je trebao prisustvovati zauzimanju grada.
“Šta se desilo? Pa, Prva goraždanska brigada je bila zadužena da prva uđe u Goražde”, zbunjen je Milovanović.
Karadžić i Mladić se nalaze u inostranstvu, prisustvuju konferenciji o Bosni, i Milovanović žuri da ih obavijesti o ovom događaju. Nazvao je Karadžića i skrušeno objasnio da je goraždanska brigada napustila položaj. Prema njegovim riječima, Karadžić se konsultovao sa saradnicima, ubrzo se javio i naredio sljedeće: "Idite ujutro u Čajniče, pokušajte vratiti brigadu na položaje, a ako to ne uspijete, onda je razoružajte kao i prvu brigadu. Bez obzira kako ćete proći sa borcima, morate uhapsiti sljedeća lica: Branu Petkovića, Dobru Stanišića, Vojislava Krunića i Lazića, ime mu nije znao, jer su oni izdali Goražde, digli borce sa položaja i učinili štetu Goraždu u iznosu od 28 miliona maraka koji su kod jednog od njih po osnovu neizvršenih obaveza prema državi RS”.
Milovanović se zamislio. “Mogu uhapsiti Stanišića i Petkovića jer su mobilisani, a Krunića i Lazića neka hapsi lokalna policija”. Kada je Karadžić ponovio naređenje, Milovanović, ne shvatajući kako Karadžić zna koga treba uhapsiti i o kakvom novcu srpske države je riječ, o svemu izvještava potpredsjednicu Biljanu Plavšić.
Ona od Milovanovića zahtijeva da izvrši Karadžićevo naređenje i on ujutro odlazi helikopterom u Čajniče. Prilazeći gradu nailazi na grupu izbjeglica iz Goražda. “Tražili su glave Petkovića, Stanišića i Krunića, Lazića nisu spominjali. Ovakav postupak naroda mi je stavio do znanja da je Karadžić bio u pravu”, odgovorio je Milovanović koji je 1998. o ovome referisao pred srpskom Skupštinom.
U Kriznom štabu u Čajniču nalazi Kornjaču. “E, moj đenerale, trojica od njih su u Srbiji, a Lazić nije njihov. To je rezervni poručnik, komandir čete i uopšte nije mogao učestvovati u tome jer je samo štitio odstupnicu brigade”, kaže mu Kornjača. Milovanović nije našao nijednog od spomenute četvorice. Zvanična verzija koju je kasnije prihvatila Skupština bila je da se Krunić i Petković nikada nisu vratili u Bosnu, a Stanišić je poginuo kod Goražda 1994. godine nagazivši na minu.
Pukovnik Dušan Lončar, koji je komandovao Užičkim korpusom u Višegradu, smatrao je da su ključnu ulogu u, kako se izrazio, profesionalnom zauzimanju podrinjskih gradova imale jedinice JNA. Objašnjavao nam je: “Podrinje smo 1992. zajedno odradili, ali tada nismo uzeli Goražde. Vratili su nas u Srbiju jer je Mladić bio ubijeđen da to može završiti sam, ali nije mogao i Goražde mu je u ratu ostalo bolna tačka.”
Srbi su do kraja ljeta faktički zaokružili državu i kontrolisali dvije trećine BiH što se neće bitnije promijeniti do završnice rata 1995. kada su izgubili oko dvadeset posto teritorije. U Podrinju su ostale “tri bolne tačke”: Goražde, Srebrenica i Žepa, koje je general Mladić odredio kao prioritete za proljetnu ofanzivu. Na zidovima njegovog štaba u Crnoj Rijeci, kod Han-Pijeska, u betonskoj bazi sedamsto metara ispod zemlje, sa zapletenim hodnicima i dvoranama, među uređajima kao iz filmova o Džems Bondu visile su mape sa smjerovima napada i odbrane i ucrtanim vojnim položajima. Okolo slike, izvučene iz Sarajeva, među njima i ona Voje Dimitrijevića "Cvjetanje behara na Babića bašti" iznad Miljacke. U svojoj sobi, kako kažu njegovi prijatelji, osim radnog stola i vojničkog kreveta smjestio je i polovni televizor koji je dobio na poklon od Radovana Karadžića i srpsku zastavu sa krstom od voska, dar vladike Atanasija Jeftića.(e-novine)

Ragib Cena
24.12.2009., 08:51
Zbrisani krovovi i kapije! #:-s

Jučer oko pet sati jako nevrijeme pogodilo je naselje Vitkoviće kod Goražda. Kiša praćena jakim i silovitim vjetrom stvorili su velike štete i uzrokovali brojne probleme.Za nešto više od tri sata koliko je trajalo nevrijeme posljedice su brojne.Na desetak stabala izvaljenih iz zemlje, prekid u napajanju strujom i vodom.Nezapamćeno nevrijeme najviše štete nanijelo je Motelu Bazeni kojem je krov u potunosti uništen, a dijelovi limene konstrukcije nalaženi su na udaljenosti i do jednog kilometra.
- Nisam bio tu u motelu ali sam odmah dobio dojavu od radnika tako da sam stigao oko 5 sati i 30 minuta.Vjetar je bio silovit.Noć, kiša i čuje se jedino kako vjetar lomi drveće, nosi krov.Imali smo na spavanju goste iz Bihaća ljudi su se isprepadali i ni sam ne znam kako su ujutro otišli kući.Tek oko 8 sati i mi smo mogli sami vidjeti posljedice nevremena.One su strašne i ugrubo to je preko 20.000 KM. Kompletna krovna konstrukcija je uništena i to nam je sada dodatni problem jer sve moramo sanirati jer nas za sedam dana očekuje i doček Nove godine - kazao je direktor Motela Bazeni u Vitkovićima Amir Dragolj.
Nevrijeme je posljedice ostavilo i na dva privredna subjekta u ovom naselju.»Safety preventu» je izvaljena ulazna kapija dok je Fabrici vode odnešen dio krova.Iz nadležne općinske službe već su poslate ekipe za procjenu šteta.
-Komisija za procjenu šteta je već na terenu a njihovi rezultati očekuje se do kraja sedmice. Trenutno se uzimaju podaci o svim načinjenim štetama i pored Motela Bazeni,Safety Preventa i Fabrike vode puno je i pojedinačnih šteta na krovovima stambenih zgrada - kazao je pomoćnik načelnika za poslove Civilne zaštite Meho Hubjer.
A.Dž. (san.ba)

Ragib Cena
28.12.2009., 10:51
Kompjuteri u vrijednosti 70.000 KM za učenike osnovnih škola
[attachment=0:pe8etg5j]sanela-jenkins.jpg[/attachment:pe8etg5j]
Fondacija "Sanela Diana Jenkins" još jednom je obradovala građane BPK sa 57 računara koji su danas podjeljeni u 6 škola sa područja Općine Goražde uključujući i dvije škole iz susjednih općina Pale-Prača i Foča Ustikolina. Vrijednost donacije iznosi oko 70 000 KM, a svečana primopredaja izvršena je danas u OŠ "Husein ef. Đozo".
Tom prilikom prisutnima su se u ime fondacije obratio Admir Pašić koji je kazao kako je namjera i želja fondacije da djeca na ovom području imaju lakšu, moderniju i bolju edukaciju, a pored ove donacije planira i realizaciju novog projekta.
Riječi zahvalnosti u ime Općine Goražde uputio je i načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović koji je kazao kako Goražde duguje veliku zahvalnost na opremi koja će za preko 2700 mališana olakšati učenje i rad. Također je podsjetio i da je ova fondacija nedavno pomogla i Udruženju za pomoć mentalno retardiranim osobama koje je zahvaljujući fondaciji dobilo svoje prostorij za rad, a prije toga i Kantonalnoj bolnici, te realizovala niz drugih projekata kako na području naše općine tako i u cijeloj BiH.
Osnivači Fondacije su Smajo i Rašida Ćatić, te njihova kćerka Sanela Jenkins. Humanitarnim radom oni žele sačuvati uspomenu na Sanelinog brata Irnisa, koji je poginuo u 22. godini kao pripadnik policije u odbrani Bihaća.
O Saneli Jenkins, poznatoj Bosanki i danas uspješnoj poslovnoj ženi i humanitarnom radniku, pišu brojni svjetski mediji, a postala je poznata u svjetskom jet setu. Krug njenih prijatelja čine mnoge slavne zvijezde Hollywooda i svjetskog jet seta, a svoj uticaj Sanela koristi kako bi pomogla narodu BiH.
(Općina Goražde/Gorazde-x.com)

Ragib Cena
28.12.2009., 10:53
Podsticaji privrednicima

Četiri privredna subjekta - GP Drina i Tvornica alata iz Goražda, Bijela voda iz Prače te Distributivni centar Goražde - potpisala su jučer ugovore o dodjeli podsticajima u privredi u ukupnom iznosu od 62.000 KM.
U oktobru je 98.000 KM na ime podsticaja dodijeljeno za šest privrednih subjekata te su u ovoj godini ukupna sredstva iznosila 160.000 KM. Sredstva su dodijeljena s ciljem podsticaja održivosti nivoa broja zaposlenih.
- Drago mi je što su podsticaj dobile firme poput Tvornice alata, koja s Bekto Precisom predstavlja okosnicu razvoja u metalnoj industriji. Aranžmani koje je ova firma napravila s engleskim kompanijama daju garanciju napretka i prosperiteta ove kompanije.
Omogućili smo da i građevinska operativa, koja je posebno pogođena recesijom, poput GP Drina, dobije dio sredstava. Među njima je i firma Bijela voda, koja proizvodi kvalitetnu vodu za tržište i upošljava deset radnika, izjavio je ministar privrede BPK Mustafa Kurtović.
On je do dao da su u nacrtu budžeta planirana sredstva za narednu godinu te da vjeruje kako će imati veći iznos sredstava.
(Oslobođenje)

Ragib Cena
07.01.2010., 10:09
Srednjoškolac koji je dobio Zlatnu plaketu općine

Jedan od mladih Goraždana, čiji su uspjesi obilježili 2009. godinu, je Jasmin Hasanović, a njegov primjer pokazuje da mladi Bosanci i Hercegovci znanjem i trudom mogu nadoknaditi zaostatak za vršnjacima koji se školuju u mnogo razvijenijim sredinama.
Jasminov školski kratki film „Pitka voda je dragocjena“ osvojio je drugu nagradu na takmičenju Đačke marketinške scene Slovenije, održanom u Sežani, a potom proglašen najboljim na takmičenju kompanije „Sony“, organiziranom u sklopu SFF-a.
Njegov drugi film „Staze sjećanja“ nastupio je na festivalima u Širokom Brijegu, Sarajevu i Novom Sadu. Jasmin je proglašen učenikom generacije u Mješovitoj srednjoj školi „Enver Pozderović“, a njegov rad u 2009. godini krunisan je Zlatnom plaketom, najvećim priznanjem općine Goražde.
- Pretežno radim sa prijateljima. Kada ima neki projekat dogovorimo se, podijelimo uloge i napravimo neku vrstu scenarija. Sve radimo volonterski i amaterski - kaže Hasanović, čije su nagrade mnogo vrijednije zbog uvjeta u kojima nastaju njegovi kratki filmovi.
Jasmin je danas student prve godine Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Želi se baviti politikom, ali ne na način da sjedi u Parlamentu.
- Mi imamo demokratiju nametnutu nakon rata, ali je ne znamo kvalitetno iskoristiti. Tu je i problem kadrova koji vode ovu državu jer u bh. vladama imamo veterinare i stolare, bez profesionalnih političara. Potrebne su nam i partije koje će jačati građanski duh, a ne nacionalne podjele. Koja je svrha biti veliki Musliman, Srbin ili Hrvat ako nemaš hljeba - ističe Hasanović.
Monotonija se odomaćila
Drago mi je da se iz godine u godinu u Goraždu osjeti napredak u društvenoj sferi i za to zaslužni pojedinci koji ne mogu podnijeti monotoniju koja se odomaćila ne samo ovdje, nego i u svim manjim sredinama u BiH. Drago mi je što su se u gradu pojavila tri nova udruženja koja su mladima pružila šansu da pokažu ono što znaju - kaže Jasmin.
(Dnevni avaz)

Ragib Cena
05.02.2010., 08:54
U Goraždu je u srijedu održana Osnivačka skupština Udruženja poljoprivrednih proizvođača ''Poljoprivrednik''.Predsjednik Udruženja Rešad Karović istakao je da će kao novosnovano udruzenje sa značajnim brojem članova koji su u poljoprivrednoj proizvodnji napravili značajan iskorak,raditi na novim konceptima i strategiji razvoja sa novim projektima.U planu je povećanje kapaciteta otkupnih stanica i prerađivačkih pogona na području tri općine BPK-a,kako bi se unaprijedila poljoprivredna proizvodnja u ovom kraju.

cheguevara
08.03.2010., 13:38
Sad se ne zezam Ragibe dobri i pošteni, al' šta bi na kraju sa onim ženama na pijaci? Hoće li biti fiskalizacije buvljaka?
Tema je vrlo zanimljiva i nekako ide uz Goražde ili bilo koju drugu provinciju. Sadrži sve ono što pogađa našu državu posljednjih 15 godina: suze, krv, prijetnje ubistvom i samoubistvom, kriminal, državni kriminal, izbjegavanja poreza, migriranje u razvijene krajeve (!) mile nam države... ima toga još.
Daj malo objektivnosti, uradi nešto za svoju čaršiju, probudi se i probudi raju oko sebe. Ovako gubiš energiju na Srbiju. To ionako niko ne čita osim par kolega sa one strane Drine. A i oni se dobro zayebavaju sa tobom. Dođeš im kao zabava svako jutro oko osmice, čim dođeš na posao i sjedneš za komp...
Ako voliš "najljepši grad na svijetu" piši o njemu i u njegovu korist.

Ragib Cena
08.03.2010., 16:46
Da znaš što me boli ona stvar šta će ko misliti o meni s' one strane Drine :)) . Što se tiče Goražda,lijepo se može primjetiti da sam postirao nekoliko stranica u ''njegovu korist'',međutim ne mogu ja nikome nasilno promjeniti građansku svijest ili pak narediti da u Goraždu,a tako i Sarajevu NE glasaju npr. za Tihića,Silajdžića i njihove stranačke poltrone .Ako imaš sebične i bezobrazne građane,dobićeš sebične i bezobrazne političare.Uvezi buvljaka-onaj krkanluk se mora skloniti,a žene će se snaći .Uostalom,imaju one već obezbjeđene stanove i kuće u Sarajevu,neće te u Drinu- ne brini se za njih.

cheguevara
09.03.2010., 04:27
Eto vidiš da se ima šta pisati i o tvoj lijepom gradiću. Podržavam, samo detaljnije.

Ragib Cena
11.03.2010., 10:43
UNIS Ginex ostvario 1,4 miliona maraka dobiti

Goraždanski UNIS Ginex, kompanija iz sektora namjenske industrije u kojoj Federalna vlada ima 51 posto vlasništva, završio je poslovnu 2009. godinu sa 1,4 miliona maraka neto dobiti. Ukupni lanjski prihodi UNIS Ginexa iznosili su 13,4 miliona, a rashodi 11,9 miliona maraka.
Ukupna aktiva kompanije, zaključno sa 31. decembrom 2009., iznosila je 20,3 miliona KM, kapital 18,6 miliona KM, dugoročne obaveze 150.000, a kratkoročne 1,2 miliona maraka.
(Dnevni avaz)

Ragib Cena
04.05.2010., 09:13
Na području BPK-a od 9.482 radno sposobne osobe,njih 5. 251 je zaposleno,dok 4.231 traži posao,navodi se u Izvještaju kantonalne Službe za zapošljavanje.''Prošla godina je bila jedna od najtežih u postratnom periodu,ali su ipak ostvareni značajni rezultati na smanjenju stope nezaposlenosti za 3,5 odsto ,tačnije 415 osoba sa evidencije nezaposlenih zasnovalo je radni odnos'',ističe se u Izvještaju.Kroz aktivne politike zapošljavanja Služba je u saradnji sa zavodom za zapošljavanje Federacije BiH realizovala tri programa zapošljavanja i samozapošljavanja.Posredstvom ovih programa 93 osobe su dobile posao i to 40 mladih,42 povratnika i 11 osoba sa invaliditetom.Uz sve to,realizovan je i program edukacije nezaposlenih kroz grupna informisanja i informacijske i motivacijske seminare.

cheguevara
04.10.2010., 23:55
Hej mr R.C., kako prođoše izbori u "najljepšem gradu na svijetu"?
Imaš li se čime pohvaliti ili je i tamo Komšo trijumfovao?

Ragib Cena
05.10.2010., 11:12
Hej mr R.C., kako prođoše izbori u "najljepšem gradu na svijetu"?
Imaš li se čime pohvaliti ili je i tamo Komšo trijumfovao?
Naravno!:bih:
Bosansko-podrinjski kanton - 72,68 posto prebrojanih glasova

SDP - 24,71 posto
SDA - 23,18 posto
SBiH - 13,04 posto
SBBBiH - 12,61 posto
NS Radom za boljitak - 10,46 posto
BPS - 6,28 posto
BOSS - 2,43 posto

Ragib Cena
03.12.2010., 10:01
http://www.youtube.com/watch?v=0b5Dfk8CkHc
http://www.youtube.com/watch?v=rCx1-iaqqbc
http://www.youtube.com/watch?v=m6ah3ZzG1qs

fazlic
04.12.2010., 09:21
Gorazde je od davnina dalo srce svima Gorazdani porucuju Bosna im je domovina a majka rjeka Drina.

Ragib Cena
09.12.2010., 01:53
Fočanska Jabuka -
http://www.youtube.com/watch?v=lXwyFSV-uwo
http://www.youtube.com/watch?v=tMxX57juozM ^:)^
http://www.youtube.com/watch?v=6F2VlcGkbn0

Ragib Cena
28.12.2010., 08:43
http://www.biznis.ba/images/stories/monitor2/prevent.jpg
U goraždanskom naselju Vitkovići danas je počeo s radom novi pogon firme „Prevent Goražde“. Riječ je o pogonu za proizvodnju autopresvlaka u koji su investirana značajna finansijska sredstva. „Ukupna vrijednost investicije iznosi oko dva miliona KM, od čega je u sam objekt uloženo...
... 800.000 KM. Autopresvlake u ovom pogonu radit će se za Volkswagen", kazao je direktor firme „Prevent Goražde“ Haris Rahman, dodajući da će otvaranje novog pogona značiti i nova upošljavanja.
„Planiramo prijem novih radnika tokom 2011. godine, tako da ćemo sa sadašnjih oko 100 radnika taj broj povećati na oko 250 zaposlenih. Tu je naravno i firma „ Prevent-Safety“ koja je sada poseban subjekt u kojem oko 60 zaposlenih radi na proizvodnji zaštitne opreme", kazao je direktor Rahman.
Firma „Prevent Goražde“ jedna je od onih koje su se među prvima uključile u akciju pomoći stanovništvu pogođenom poplavama na području općine Goražde. Pored deset individualnih stambenih objekata za čiju rekonstrukciju je ova firma izdvojila oko 50.000 KM. Pomoć u sanaciji posljedica poplava „Prevent Goražde“ pružio je i Kantonalnoj bolnici Goražde te dječijem vrtiću „SOS Kinderdorf“.
Samo u ovoj godini kroz pomoć brojnim ustanovama i sportskim kolektivima na području Goražda, ova firma izdvojila je oko 130.000 KM.

(Biznis.ba / Fena)

Ragib Cena
21.01.2011., 09:51
http://www.san.ba/images/articles/Drina-martyrs-a.jpg

Papa Benedikt XVI. ovlastio je u petak Kongregaciju za kauze svetaca da proglasi dekret „o mučeništvu sestara Kćeri Božjih ljubavi službenica Božjih".
Radi se o Hrvatici Juli Ivanišević, Austrijanki Berchmane Leidenix, Slovenkama Krizini Bojanc i Antoniji Fabjan i Mađarici iz Hrvatske Bernadete Banja koje su poznate kao Drinske mučenice.
One su ratne 1941. godine živjela na Palama i poržtvovano su njegovale bolesnike, hranile i pazile djecu štićenike Dječijeg doma na Palama, pomagale siromahe i prosjake koji su im dolazili s Romanije. Nikoga nisu razlikovale po vjeri i naciji. Odbile su i da presele u Sarajevo gdje bi svakako bile sigurnije.
Četnici su 11. decembra 1941. godine upali u kuću na Palama u kojoj je njih pet živjelo i silom su ih odveli u Goražde. Put od pala do Goražda po dubokom snijegu trajao je četiri dana.
U Goraždu su ih četnici strpali u jednu prostoriju na drugom spratu zgrade kasarne. U noći, 15 decembra u tu prostoriju je upala grupa četnika s namjerom da ih siluju. Četiri časne sestre su skočile kroz prozor, a četnici su ih potom zaklali i njihova tijela bacili u rijeku Drinu.
Brechmane Leidenix koja nije izdržala put od Pala do Goražda, četnici su ubili 23. decembra u Sjetlini.
Uskoro će Drinske mučenice papa proglasiti blaženim, a nezvanično se priča da bi osobno papa Benedikt XVI mogao prisustvovati ceremoniji proglašenja u Sarajevu.
S.V.
Kao četiri okrvavljena ljiljana
„ A sestre plove „modrom rijekom", kao četiri okrvavljena ljiljana, obučene u velo djevičanstva, okićene palmom ponosa, namirisane miomirisom mučeništva, urešene aureolom mira. Drina im šumi requiem, a djevičanske šume himnu: „Čuj me svijete čitavi, kći sam Bočje ljubavi"... Idu prema drugoj obali gdje smrti više neće biti; neće više biti ni tuge ni jauka ni boli, jer stari svijet prođe", kaže se u jednom psalmu.(san.ba)

Ragib Cena
24.02.2011., 09:19
Trideset pet osoba s evidencije Službe za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) danas je potpisalo ugovore o radu.
Riječ je o programu mjera podsticaja zapošljavanja nezaposlenih osoba s radnim iskustvom bez obzira na stručnu spremu, za što je kantonalna služba osigurala 210.000 KM.
„ Za ovaj program Službe interes za zapošljavanje osoba s radnim iskustvom iskazala su 24 poslodavca s područja BPK-a. Oni su u obavezi nezaposlenu osobu u radnom odnosu zadržati najmanje 20 mjeseci“, pojasnila je direktorica Službe Nafija Hodo.
Naglasila je da će poslodavci 12 mjeseci biti sufinansirani s 500 KM u brutoiznosu te da su nezaposlenu osobu dužni zadržati u radnom odnosu još najmanje osam mjeseci nakon isteka ugovora.
„Ovo je zaista značajan čin posebno za nezaposlene osobe koje su nekada radile, a potom ostale bez posla. Naravno i nakon završetka ovog programa, sigurno će značajan broj njih ostati u stalnom radnom odnosu“, kazala je Hodo.
(Fena)gk/fk

Ragib Cena
17.03.2011., 09:41
Direktor Agencije za privatizaciju BPK-a Goražde Husein Bijedić i zamjenik kantonalnog pravobranioca Alija Halilović, po ovlaštenju Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, prisustvovali su pripremnom ročištu održanom 14.03.2011 godine u Baru,(Crna Gora) radi povrata pokretne i nepokretne imovine koju je GPD “Drina”dd Goražde prijavila u pasivnom podbilansu, u vrijednosti od 6.437.515,00 KM.

Ragib Cena
17.03.2011., 09:45
Izvršen tehnički pregled izvedenih radova na rekonstrukciji stambenih jedinica u Vitkovićima
http://www.bpkgo.ba/faamior/data/upimages/pilot_projekt_160311_b1_1.JPG
U prisustvu predstavnika Ureda CRS-a iz Sarajeva, ministrice u Vladi BPK-a za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Delile Klovo, ministra za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Božidara Semiza, predstavnika Kantonalnog stambenog fonda i predstavnika izvođača radova firme „Goraždestan“ d.o.o., danas je u Vitkovićima obavljen tehnički pregled izvršenih radova na rekonstukciji 20 stambenih jedinica u 14 stambenih objekata, realiziranih u okviru pilot projekta „Socijalno stanovanje u BiH“.
http://www.bpkgo.ba/faamior/data/upimages/pilot_projekt_160311_b1_2.JPG
Vrijednost projekta koji je implementirao CRS je u iznosu od 600 000 KM, a projekat je finasirala Vlada Holandije, dok su sufinasijeri bili Vlada BPK-a Goražde i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.
Prema riječima Dženane Memišević – Panjeta, predstavnice CRS-a iz Sarajeva, općina Goražde je jedna od pet općina u kojoj se implementirao ovaj projekat i u svim općinama se pokazao kao vrlo koristan.
„Jako smo zadovoljni sa izvođačem radova, a prije svega, željela bih da istaknem zadovoljstvo CRS-a sa saradnjom Vlade BPK-a, koja je prepoznala ovaj projekat i odlučila 20 stambenih jedinica čiji je vlasnik staviti u funkciju ovog pilot projekta. Socijalno stanovanje je u stvari neprofitno stanovanje, ali to su ekonomske rente, a ne one tržišne. Do sada su kirije iz objekata koje smo već stavili u funkciju od 0,90 do 1,10 KM po 1m², a koliko će to biti u Goraždu biće regulisano drugim pravilnicima“-kazala je Dženana Memišević- Panjeta.
Nakon tehničkog prijema, Ministarstvo za socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, u saradnji sa Centrom za socijalni rad i CRS-om, formirat će prvostepenu i drugostepenu komisiju za odabir korisnika stanova prema javnom pozivu koji je ranije objavljen.
http://www.bpkgo.ba/faamior/data/upimages/pilot_projekt_160311_b1_3.JPG

http://www.bpkgo.ba/faamior/data/upimages/pilot_projekt_160311_b1_4.JPG

„Kada je riječ o korisnicima, prioritet će imati raseljena lica, a poslije toga, lica koja nemaju riješeno stambeno pitanje i lica koja nisu ranije koristila pomoć za obnovu stambene jedinice u svrhu povratka te lica koja su u posebnim socijalnim uslovima. Stanovi su različite kvadrature i oni će se dodijeljivati zavisno od broja članova porodice, odnosno pojedinca koji je aplicirao za stan. Iznos kirije biće 0,90 KM po 1m2.- istaknula je ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Delila Klovo, koja nije krila zadovoljstvo onim što je urađeno.
„Stanovi su odlični i kako je izjavio ministar za urbanizam Božidar Semiz, to će ubuduće biti standardi za stanogradnju u BPK-a . Ja sam zaista prezadovoljna i zahvalila bih se CRS-u i Vladi Holandije što su nas odabrali da budemo dio projekta socijalnog stanovanja u BiH. Ovom prilikom, želim posebno naglasiti da je u sklopu ovog projekta riješena krovna konstrukcija za 84 stambene jedinice koje se nalaze u ovim stambenim objektima, - kazala je ministrica Klovo.
http://www.bpkgo.ba/faamior/data/upimages/pilot_projekt_160311_b1_5.JPG

http://www.bpkgo.ba/faamior/data/upimages/pilot_projekt_160311_b1_6.JPG
(bpkgo.ba)

Ragib Cena
27.05.2011., 10:17
Maturanti Srednje stručne škole Džemal Bijedić proslavili završetak srednjoškolskog obrazovanja

http://www.gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/maturanti_200_200.jpg (http://www.gorazdeonline.com/images/stories/maturanti.jpg)
http://www.gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/maturanti1_200_200.jpg (http://www.gorazdeonline.com/images/stories/maturanti1.jpg)
http://www.gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/maturanti2_200_200.jpg (http://www.gorazdeonline.com/images/stories/maturanti2.jpg)
http://www.gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/maturanti3_200_200.jpg (http://www.gorazdeonline.com/images/stories/maturanti3.jpg)


Ulice Goražda u večernjim satima preplavile su kolone maturanata Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“.
Učenici završnih razreda ove škole oprostili su se od srednjoškolskih klupa a u svečanim odorama, praćeni pogledima znatiželjnih građana, prošetali gradom uživajući u trenutku koji je jedinstven i neobičan, prelijep ali istovremeno i ozbiljan, jer predstavlja na određen način simbolizuje i početak jednog novog perioda u njihovim životima.
Slavlje maturanata je u ovdašnjem hotelu „Behar“ a već narednih dana ulice Goražda biće prepune mladosti i iz druge dvije srednje škole. Sretno maturanti!
/ gorazdeonline /

Ragib Cena
12.06.2011., 19:24
http://www.youtube.com/watch?v=8wwvKBmYIwc&feature=related

Ragib Cena
01.07.2011., 08:33
http://www.gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/velaradovic_200_200.jpg (http://www.gorazdeonline.com/images/stories/VELARADOVIC.jpg)Goraždanka Vela Radović sa sinom Ajnurom živi veoma teško u sobici kolektivnog centra Balkan u Goraždu maštajući o vlastitom domu i utočištu u kojem bi konačno pronašla željeni mir za sebe i dijete.
Mir i poštovanje jer ova žena svakodnevno podnosi uvrede i poniženja kakve nije doživjela ni u vrijeme agresije kad je kao Srpkinja ali i Bosanka ostala u svom gradu. Vela priča da nikada u ratu, nije imala problema što pripada srpskom narodu, no danas je to drugačije, vremena i ljudi su se očito promjenili.Sem toga nikada nije uspjela doći do vlastitog doma iako je je punih 26 godina bila radnik goraždanske firme Pobjeda.
- Cijeli rat sam provela u Goraždu. Bila sam lojalan stanovnik ovoga grada i nikada u tom periodu nisam imala problema zbog toga što pripadam srpskom narodu. Nakon rata, a posebno zadnjih godina osjećam se potpuno odbačeno. Srbima koji nisu bili u Goraždu data su sva prava a ja sam bezbroj puta pokušavala riješiti krov nad glavom ali niakd ništa. Punih 6 godina ja sam ovdje u kolektivnom centru Balkan. Ne tražim ništa što mi ne pripada jer ja sam 26 godina života ostavila u Pobjedi i pored brojnih zahtjeva nisam uspjela dobiti stan , priča ogorčeno ova suhonjava žena, dugih mršavih prstiju nateklih od napornog rada.
- Tražim stan koji sam odradila i platila, nikada iz Goražda neću ići,nikada, ovo je moj grad i ovdje je moje dijete rodjeno na 18.septembar dan kad je oslobodjeno Goražde, zamislite rodilo mi se dijete tog dana, moj Ajnur. Živim za njeg, radim, čistim, kome god zovne ja idem raditi, cijepam drva, sve radim.A eto..predavala sam papire za stan, nisu me bodovali, fino piše nije bodovana, ništa...sve moje godine rada kao da su propale, kao da me nije bilo nigdje.Pa u vrijeme kad sam ja radila nije bilo privazitacije, tad sam ja stan zaradila, danas se namještaju kako je kome ćeif, priča Vela.
Gorčina izbija iz svake riječi ove žene s kojom se životna sudbina uistinu poigrala, čak je i zarobljena no taj je period mukla ćutnja. Tišina koja govori više od riječi, a pamćenje se ne da izbrisati. Teško joj ovoj ženi u današnje vrijeme, sa 43 marke dječijeg dodatka odgajati sina.Samohrana je majka no stančić uredan, okolo izvezeni jastučići, toplina siromašnog doma na čijim su zidovima okačene diplome njenog sina.Ajnur je odličan djak, i najbolji polaznik u mektebu.No ponekad i tako lijepe stvari koštaju, pa Vela i zbog činjenice da joj sin Ajnur ide u mekteb preživljava vrijedjanja i traume.“Četnikuša i Vlahnja“, koja je ostala u Goraždu, surovo zvuči, jadno i sramotno, ujedno i bolno saznanje da oko nje žive ljudi koji nemaju milosti, poštovanja, niti svijesti o tome da svojim oholim ponašanjem i riječima svakodnevno ovoj ženi čine veliku nesreću i bol.
- Ja imam svoje zlatne ruke ,rade sve, pletem nikad ne prestajem, jer moram zaraditi komad hl***a ovom djetetu...(suze)..Bolno je kad vas nazivaju Vlahnjom i četnikom a u duši nisi taj....Moje dijete pripada muslimanskoj vjeri, moj sin je izabrao da ide u mekteb. Ja ga to nemogu naučiti ali želim ga podržati u tome,i dok sam živa podržavaću ga do zadnjeg daha svoje duše.Srce mi se slama kad kažu, gledaj četnikuše povela dijete u mekteb, a i to proživljavam..ogorčena sam, ogorčena sam, kroz suze priča Vela Radović.
Bez obzira na sve teškoće koje prolazi nikada nije ni pomislila da napusti ovaj grad i bez obzira što je srpkinja ona kako kaže pripada ovom narodu i tu želi ostati. Boriće se do zadnjeg da ostavri svoje pravo i dobije stan koji je kako kaže zaradila.
- Ja hoću da ostvarim svoje pravo koji sam zaradila, provaliću u stan taman ga zapalila , bogami a bog nije šala..bogami bog nije šala, kaže ova žena.
Činjenica da je samohrana majka, koja nakon 26 godina radnog staža niti može u penziju, niti joj neko želi dati posla, nimalo ne olakšava njenu poziciju.U nekoj zemlji gdje vladaju normalni zakoni, činjenica da je samohrana majka bila bi presudna da joj se omogući pravo da živi dostojno, kao čovjek, kao majka, kao žena i kao osoba.
/ gorazdeonline / oslobodjenje /

fazlic
02.07.2011., 00:01
http://www.gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/velaradovic_200_200.jpg (http://www.gorazdeonline.com/images/stories/VELARADOVIC.jpg)Goraždanka Vela Radović sa sinom Ajnurom živi veoma teško u sobici kolektivnog centra Balkan u Goraždu maštajući o vlastitom domu i utočištu u kojem bi konačno pronašla željeni mir za sebe i dijete.
Mir i poštovanje jer ova žena svakodnevno podnosi uvrede i poniženja kakve nije doživjela ni u vrijeme agresije kad je kao Srpkinja ali i Bosanka ostala u svom gradu. Vela priča da nikada u ratu, nije imala problema što pripada srpskom narodu, no danas je to drugačije, vremena i ljudi su se očito promjenili.Sem toga nikada nije uspjela doći do vlastitog doma iako je je punih 26 godina bila radnik goraždanske firme Pobjeda.
- Cijeli rat sam provela u Goraždu. Bila sam lojalan stanovnik ovoga grada i nikada u tom periodu nisam imala problema zbog toga što pripadam srpskom narodu. Nakon rata, a posebno zadnjih godina osjećam se potpuno odbačeno. Srbima koji nisu bili u Goraždu data su sva prava a ja sam bezbroj puta pokušavala riješiti krov nad glavom ali niakd ništa. Punih 6 godina ja sam ovdje u kolektivnom centru Balkan. Ne tražim ništa što mi ne pripada jer ja sam 26 godina života ostavila u Pobjedi i pored brojnih zahtjeva nisam uspjela dobiti stan , priča ogorčeno ova suhonjava žena, dugih mršavih prstiju nateklih od napornog rada.
- Tražim stan koji sam odradila i platila, nikada iz Goražda neću ići,nikada, ovo je moj grad i ovdje je moje dijete rodjeno na 18.septembar dan kad je oslobodjeno Goražde, zamislite rodilo mi se dijete tog dana, moj Ajnur. Živim za njeg, radim, čistim, kome god zovne ja idem raditi, cijepam drva, sve radim.A eto..predavala sam papire za stan, nisu me bodovali, fino piše nije bodovana, ništa...sve moje godine rada kao da su propale, kao da me nije bilo nigdje.Pa u vrijeme kad sam ja radila nije bilo privazitacije, tad sam ja stan zaradila, danas se namještaju kako je kome ćeif, priča Vela.
Gorčina izbija iz svake riječi ove žene s kojom se životna sudbina uistinu poigrala, čak je i zarobljena no taj je period mukla ćutnja. Tišina koja govori više od riječi, a pamćenje se ne da izbrisati. Teško joj ovoj ženi u današnje vrijeme, sa 43 marke dječijeg dodatka odgajati sina.Samohrana je majka no stančić uredan, okolo izvezeni jastučići, toplina siromašnog doma na čijim su zidovima okačene diplome njenog sina.Ajnur je odličan djak, i najbolji polaznik u mektebu.No ponekad i tako lijepe stvari koštaju, pa Vela i zbog činjenice da joj sin Ajnur ide u mekteb preživljava vrijedjanja i traume.“Četnikuša i Vlahnja“, koja je ostala u Goraždu, surovo zvuči, jadno i sramotno, ujedno i bolno saznanje da oko nje žive ljudi koji nemaju milosti, poštovanja, niti svijesti o tome da svojim oholim ponašanjem i riječima svakodnevno ovoj ženi čine veliku nesreću i bol.
- Ja imam svoje zlatne ruke ,rade sve, pletem nikad ne prestajem, jer moram zaraditi komad hl***a ovom djetetu...(suze)..Bolno je kad vas nazivaju Vlahnjom i četnikom a u duši nisi taj....Moje dijete pripada muslimanskoj vjeri, moj sin je izabrao da ide u mekteb. Ja ga to nemogu naučiti ali želim ga podržati u tome,i dok sam živa podržavaću ga do zadnjeg daha svoje duše.Srce mi se slama kad kažu, gledaj četnikuše povela dijete u mekteb, a i to proživljavam..ogorčena sam, ogorčena sam, kroz suze priča Vela Radović.
Bez obzira na sve teškoće koje prolazi nikada nije ni pomislila da napusti ovaj grad i bez obzira što je srpkinja ona kako kaže pripada ovom narodu i tu želi ostati. Boriće se do zadnjeg da ostavri svoje pravo i dobije stan koji je kako kaže zaradila.
- Ja hoću da ostvarim svoje pravo koji sam zaradila, provaliću u stan taman ga zapalila , bogami a bog nije šala..bogami bog nije šala, kaže ova žena.
Činjenica da je samohrana majka, koja nakon 26 godina radnog staža niti može u penziju, niti joj neko želi dati posla, nimalo ne olakšava njenu poziciju.U nekoj zemlji gdje vladaju normalni zakoni, činjenica da je samohrana majka bila bi presudna da joj se omogući pravo da živi dostojno, kao čovjek, kao majka, kao žena i kao osoba.
/ gorazdeonline / oslobodjenje /
Ragibe , svaka ti cast za ovaj tekst. Vidi se da si covjek za pravdu i bez dlake na jeziku.

Ragib Cena
08.08.2011., 09:40
Ragibe , svaka ti cast za ovaj tekst. Vidi se da si covjek za pravdu i bez dlake na jeziku. Hvala cjenjeni kolega! :)

Ragib Cena
08.08.2011., 09:49
3003 3004300530063007

Ragib Cena
08.08.2011., 09:56
3008

Ragib Cena
15.08.2011., 10:20
U MZ Berič danas je održana centralna svečanost u okviru manifestacije obilježavanja 19-te godišnjice od operacije "Krug" jedne od naznačajnih bitaka u periodu 1992-1995 godine. Koliki je značaj ove bitke koja je za rezultat imala oslobađanje lijeve obale Drine, najbolje govori podatak da je nedugo nakon toga oslobođena i cjelokupna teritorija općine Goražde. Brojni sudionici tog perioda okupili su se u Beriču kako bi evocirali uspomene na taj period. O akcijama koje su prethodile operaciji "Krug" govorio je jedan od čelnih ljudi 4. Pješadijskog bataljona Edin Fejzić.- Ključne bitke izvodila 1. i 31. Drinksa brigada. Treba izdvojiti bitku za Zebinu šumu 25. maja, zatim za Biljin 1. juna, bitka na Preljuči koja se desila 29. jula. U svim tim bitkama postignuti su uspjesi, zarobljena je ogromna količiina materijalno tehničkih sredstava koja su kasnije koristila u operaciji "Krug". Poslije opsežnih priprema početkom augusta donesena je odluka od strane općinskog Štaba TO Goražde da se krene u oslobađanje lijeve obale Drine. Sve je počelo 15. augusta iz rejona Dramila, Crijeteža i Oštrog, mjesta koja su okruživale MZ Berič i ostala sela. Na čelu te akcije bio je legendarni komandant Zaim Imamović koji ima sve najveće zasluge za postignuti uspjeh, između ostalog je istakao Fejzić.Sudionici okruglog stola na temu operacija "Krug" saglasni su da će ova operacija sasvim sigurno ući u anale ratovanja svih svjetskih armija. Bila je to najveća ratna operacija koju su izvodile snage Armije BiH u cijeloj državi. Svi korpusi i brigade Armije BiH 1992 godine branile su svoje teritorije, jedino je ova bitka imala za rezultat oslobađanje čitavog rejona općine Goražde. Oslobođeno je preko 250 kvadratnih kilometara teritorija.Cjela akcija krenula je upravo sa šireg rejona mjesne zajednice Berič koja je danas zapostavljena i iz koje idu za pronalaskom zaposlenja kako mladi tako i stariji.- Ostavićemo u amanet svim generacijama koje dolaze iza nas da evociraju uspomene na sve naše borce i šehide koji su dali svoje živote za oslobađanje općine Goražde jer sigurno da nismo bili odlučni da se branimo do gole kože imali bismo sudbinu brojnih drugih gradova u BiH. Međutim danas je ovaj prostor zapostavljen što me boli kao čovjeka. Sjetićete se samo prije godinu dana zbog izbora su tu bila sva lica koja su nam se ujedno smješila sa plakata. Sada nema nigdje nikoga. Vi morate da se borite i da se nametnete da standard ljudi u Beriču bude puno bolji. Kanton i općina Goražde dužni su da vam pomognu. Sretan sam da dolaze kompjuteri i da ćemo uskoro imati informatičko opismenjavanje mladih, da ćemo imati učenje stranih jezika i svega onog što će nam pomoći da idemo naprijed rekao je ministar za boračka pitanja Dževad Adžem. / gorazdeonline /Sanjin Sofović

Ragib Cena
15.08.2011., 10:36
http://www.gorazdeonline.com/index.php?option=com_content&view=article&id=4545:foto-goradani-spas-od-visokih-temperatura-pronali-na-obalama-drine-uivanje-u-toplom-augustovskom-danu&catid=89:ostalo&Itemid=463 (http://www.gorazdeonline.com/index.php?option=com_content&view=article&id=4545:foto-goradani-spas-od-visokih-temperatura-pronali-na-obalama-drine-uivanje-u-toplom-augustovskom-danu&catid=89stalo&Itemid=463)

Ragib Cena
15.08.2011., 10:42
http://www.youtube.com/watch?v=YUg0DPHZtzc&feature=watch_response

Ragib Cena
15.08.2011., 11:02
http://www.youtube.com/watch?v=UCm6kB99dG0&feature=related

Ragib Cena
02.09.2011., 10:07
Bajram, taj prekrasan osjećaj, mira i pripadnosti, slave vjeri, završnica najodabranijeg mjeseca u Muslimana, vrijeme mira i molitve, radosti, spremnosti da se pruži ruka, osjeti dodir, napravi kompromis.Od mirisa baklave do dobroćudnog pogleda, čestitke koju dijelimo, poruke na koju se oslanjamo..sve je u ovom danu lijepo i svečano, blizina Božije milosti hrabri, daje snagu i sigurnost.Dijelimo radost, neka bude veselje, neka bude i pjesma,neka bude i olakšanje duše, sve ono što nam daje život a dozvoljava vjera.Ali ne zaboravljajmo,I budimo uz one kojih nema, koji su pokopani uz milost božiju diljem goraždanskih i bosanskih mezarja čija bjelina podsjeća na čistotu njihove duše i njihovu žrtvu, njihove godine i hrabrost.Da mrtvi ne žale što su umirali, da žalimo mi koji smo ostali iza njih, zahvaljujući njima. Jer Oni su svoje živote poklonili našoj slobodi, našoj radosti života, našem bajramovanju.Moj prijatelj je izgubio brata, moja komšinica sina, prijateljica momka..hiljade nedužnih prekinutih života na pola, negdje na nekom putu njihovih želja da život bude lijep baš kao i Bajrami kakve dočekujemo.Imam pravo na ovaj komad prostora i i hoću, želim da se, baš sada, zarad nas živih, sjećam i odajem poštovanje mrtvima. Mi nismo vječni, i mi smo u jednom dugom redu čekanja, čekanja koje nas učini ponekad ljudima ili neljudima, ali nas učini ili jednim ili drugim.Mrtvi umiru najbrže ukoliko u našem sjećanju, u našem srcu, u našem poštovanju za njih, u našem ponosu na njih, u našim molitvama, u našem odricanju ne bude mjesta za mir naše i njihove duše.Neka je vječni rahmet svim našim šehidima./ gorazdeonline /
http://www.youtube.com/watch?v=iUcmkjNgNOU&feature=related

Ragib Cena
02.09.2011., 10:10
Malo smo ostali zatečeni, iznenađeni, štali, uglavnom; našim gradom kruži mnogo različitih mišljenja ovih dana i jedan kolektivni zaključak: Nikad u Goraždu nije bilo više mladih u džamijama, niti je više mladih postilo kao ovog vrelog mjeseca Ramazana.Vjera je ista, njeni običaji, rituali, Knjiga, čak su i poglavari evo decenijama isti – šta se ona promijenilo? Šta je doprinijelo da većina mladih ovaj Ramazanski Bajram pije kafu, čaj, sok – jok pivo, vino, votku...? Kako smo bili navikli... Pa razbijeni portali, pa havarije, tuče i legendarne scene tipa one 'A da me vidi babo'...Kažu; dogodila se fetva: može biti. Ali vidim, većina misli da fetva s tim veze nema, isto kao što nije veze imala ni fetva vezana za zekat – dakle, ona koja kaže da je relevantan samo zekat koji vjernici daju IZ-u, a jok kako smo navikli, najbližoj sirotinji koju poznaješ, putniku namjerniku...Fetvu proklamovanu za zekat je bojkotovala većina sarajevskih imama, znajući da je u sukobu s tradicijom i islamskim duhom, a nakon što je objavljeno da je IZ, od 5,5 miliona prošlogodišnjih maraka skupljenih zekatom, u raspodijeli skroz zanemarila sirotinju dajući čak medijima duplo više, oko 11%, jedan od uvaženih ljudi iz sarajevskih islamskih krugova je na pomen fetve petkom na hutbi poslije džumma namaza kazao: 'Hodža ne istjeruj nas iz vjere!' Time je sva priča o fetvama ispričana. A mogli bi se sjetiti i one o islamofobima, a evo i ove, vezane za proslave islamskih praznika.E sad, cilj moga osvrta nije istaći sve ono što je IZ odbijalo od mene i meni slične, već opravdati sebi fakat da mladi ljudi ne haju za fetve, propise, niti ono što im se nameće – navikli su da sami biraju, kad biraju dobro i kad biraju zlo. Ma šta to kome značilo. Dakle, nešto drugo ih je ove godine privuklo u džamiju, uvuklo u post i odalo ibadetu. Onoga čega nije bilo predhodnih godina.U nastojanju da otkrijem šta je u pitanju – konstanta u svim razgovorima s 'novopečenim vjernicima' je jedno ime – hafiz Alija Rahman. Epiteti koji se vezuju u pomen i komentare o hafizu su: 'legenda', 'iskren', 'uči iz srca', 'plačem kad ga slušam', 'on zna šta priča i šta je islam', isl... Niko neće kazati da tamo neki drugi imam ne valja; ali eto, hafiz Rahman je karizmatičan i zbog njega bi svi u džamiju. Tako je Kajserija ove godine oborila sve rekorde; svaka teravija je klanjana u punom kapacitetu, i konačno onakav objekat ima smisla u ovom gradu.Tijekom Mjeseca posta sam mislila, ok – kad dođe Bajram sve će se vratiti na staro, ali nije se vratilo. I jednako nevjerovatno, kao što u petak u koji je padala noć Lejletul-kadr nikoga mimo džamije nigdje nije bilo, i za ovaj Bajram je, čini mi se, sve nekako ostalo u pomalo nevjerovatnim okolnostima: bez litri alkohola, u prilično normalnom stanju, bar u odnosu na predhodne godine kad su letjele flaše k'o tanjiri u kuhinji tersli žene. Kafane su, također, rekordno rano fakrontirane.Ma kome šta ne/značila religija, uspon na ljestvici vrijednosti se nužno vezuje za njen uspon i ugled u društvu, ovaj put – bar kod nas, to je dokazano i sasvim mjerljivo u Goraždu.Ja, sem svog srca, o religiji ništa ne znam, i ono što naučim, vidim, pročitam, samo mi pokaže više kolika sam neznalica – ali, sasvim laički mogu zaključiti da Islamskoj zajednici u BiH treba više imama poput hafiza Alije Rahmana, efendije Dženana Imamovića, Husein efendije Ahmetagića, imama Rasima Džafića, isl., takvih stavova i takvih politika – inače svi možemo na listu islamofoba ma koliki vjernici bili. Vjera je svačija i sasvim privatna i nema toga koji može suditi ko je kakav i šta ima iza sebe, sem Njega, ako ste već musliman.Onako kolektivno kao svaka zajednica, poslije ovakog Mjeseca posta i Ramazanskog Bajrama, svi možemo biti ponosni. I na imame i na vjernike, i na koncu mimo svega vezano za religiju: na pristojnost koja je krasila ulice; na ponos i dostojanstvo./ gorazdeonline /

Ragib Cena
12.11.2011., 09:17
(1954-2011)http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/rasim_ahmetovic_piko-iz_blistavih_fudbalskog_perioda_200_200.jpg
Nakon kraće i teške bolesti u Goraždu je, u 57. godini, preminuo Rasim Ahmetović Piko, istaknuti predratni fudbaler više klubova u Prvoj ligi bivše Jugoslavije.
Stariji ljubitelji fudbala iz gradova sa obala Drine sjećaju se Pika kao jednog od najuspješnijih fudbalera sa Gornjedrinskih prostora.
Rođen je 1954. godine u radničkom naselju Vitkovići kod Goražda, gdje je sa 16 godina započeo svoje prve fudbalske korake u tadašnjem „Azotu“, u to vrijeme rasadniku fudbalskih talenata, odakle ubrzo prelazi u fočansku „Sutjesku“, igrajući zajedno sa golmanom Furtulom, koji odatle prelazi u Partizan, zatim braćom Simović, te Kunovcem, koji prelazi u Slobodu u Titovo Užice, a potom u Partizan.
Kao mlad i perspektivan fudbaler odigrao je dvije utakmice za tadašnju reprezentaciju sarajevsko-zeničke zone, gdje ga je zapazio tadašnji strateg „Sarajeva“ Svetozar Vujović. Na njegovu preporuku 1973. godine prelazi na Koševo, gdje je u bordo dresu odigrao dvanaest utakmica, sa tadašnjim poznatim fudbalskim imenima kao što su Muftić, Muzurović, Šaran i Simić.
Iz „Sarajeva“ odlazi na pozajmicu u ekipu novog prvoligaša iz Bora, gdje se nameće kao nezamjenljiv odbrambeni igrač pune tri godine. Iz tog perioda nerado se sjećao jednog duela na beogradskoj Marakani, kada je Dragan Džajić slomio nogu.
Rasim Ahmetović 1976. godine iz „Bora“ prelazi u „Majdanpek“, gdje dobrim igrama u četiri ligaške sezone zaslužuje četiri nastupa za olimpijsku, te šest nastupa za amatersku reprezentaciju Jugoslavije. Iz „Majdanpeka“ prelazi u Kruševački „Napredak“, sa kojim je izborio učešće u Kupu UEFA, a potom se njegov fudbalski put kreće ka „Čeliku“ iz Zenice, gdje od 1981. do 1984. godine igra kod čuvenog trenera Ivana Ribara, sa saigračima Buzom, Hajdukom i Zukanovićem, kao vrsni odbrambeni igrač.
Poslije „Čelika“ šest mjeseci igra za „Trepču“, a pri kraju karijere vraća se u „Radnički“ iz Goražda, gdje nakon 20 godina provedenih na fudbalskim terenima bivše Jugoslavije, završava izuzetno uspješnu fudbalsku karijeru.
Nakon rata Piko je živio u svom domu u Novom Goraždu, čeznući da svoje bogato fudbalsko umijeće prenosi na mlađe generacije. Na žalost za to nije imao prilike, za čime je potajno žalio.
Sahrana Rasima Ahmetovića Pika obavljena je 10. novembra na mezarju Zidine, u opštini Novo Goražde.
Autor:Slavko Heleta
/gorazdeonline/

Ragib Cena
12.11.2011., 09:23
http://gorazdeonline.com/templates/ja_teline_iii/images/arrow.png USKORO SPORAZUM O SARADNJI I PRIJATELJSTVU GORAŽDA I TROGIRA

http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/trogir2v_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/trogir2v.jpg)


Delegacije općine Goražde i Vlade BPK Goražde u naredna dva dana boraviće u Trogiru gdje će potpisati Sporazum o saradnji i prijateljstvu sa gradonačelnikom grada Trogira Damirom Rilje.
Inicijativa o bratimljenju dva grada potekla je iz Trogira, nakon čega je i Općinsko vijeće Goražde na prijedlog načelnika općine razmatralo i usvojilo odluku o bratimljenju. Riječ je o veoma važnom događaju koji će međusobno približiti i ojačati prijateljske odnose Goražda i Trogira, te uspostaviti i obogatiti odnose na polju prekogranične saradnje, ekonomije, privrede, turizma, mladih, sporta, kulture i drugih oblasti.
Grad Trogir nalazi se u srednjoj Dalmaciji 25 km zapadno (http://hr.wikipedia.org/wiki/Zapad) od Splita (http://hr.wikipedia.org/wiki/Split), na sjeverozapadnom kraju Kaštelanskog zaljeva. Centar je trogirske mikroregije koja zauzima prostor na površini od 250 km². Trogirsko područje omeđeno je teritorijem općine Rogoznica (http://hr.wikipedia.org/wiki/Rogoznica) i grada Šibenika (http://hr.wikipedia.org/wiki/Šibenik) u okviru Šibensko-kninske županije (http://hr.wikipedia.org/wiki/Šibensko-kninska_županija) na zapadu, prostorom općine Kaštelanska zagora (http://hr.wikipedia.org/w/index.php?title=Kaštelanska_zagora&action=edit&redlink=1) na sjeveru, grada Kaštela (http://hr.wikipedia.org/wiki/Kaštela) na istoku te otočnom skupinom Šolta (http://hr.wikipedia.org/wiki/Šolta) na jugu. Grad ima vrlo povoljan položaj, jer je smješten u neposrednoj blizini najvećeg dalmatinskog centra čime je olakšano korištenje različitih pogodnosti velikog centra: školovanje u srednjim školama i sveučilištu, bolnička zaštita, trgovački centri, veće mogućnosti zapošljavanja. Istodobno, življenje u malom gradu ne zahtijeva javni gradski prijevoz, sve institucije su u neposrednoj blizini, većina građanskih potreba je „nadohvat ruke.“
Trogir je prelijep, 2400 godina star grad sa bogatom poviješću. Grad Trogir prepoznat jei od svjetske kulturne organizacije UNESCO koja ga je 1997. godine uvrstila u zaštićenu svjetsku baštinu. Zbog toga i nosi naziv Grad-muzej koji je njegov sinonim u zemlji i insotranstvu. Ljubitelji kulturno-povijesnih znamenitosti, umjetnosti, orginalne arhitekture i kamenih uličica već od davnina su prepoznali njegove kulturne i povijesne znamenitosti. Trogir je grad prepun turista koji ga tokom cijele godine redovno posjećuju.
/gorazdeonline/

Ragib Cena
17.11.2011., 08:50
http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/ciscenjee5_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/ciscenjee5.jpg)
http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/ciscenjee1_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/ciscenjee1.jpg)
http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/ciscenjee3_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/ciscenjee3.jpg)
http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/ciscenje_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/ciscenje.jpg)
FOTO: Gorazdeonlinehttp://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/ciscenjee2_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/ciscenjee2.jpg)
Počeli su radovi na uređenju lijeve i desne obale Drine a riječ je o projektu koji finansira Fond za okoliš F BiH u iznosu 100.000 maraka. Načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović podsjetio je da je ovo rezultat zahtjeva upućenog Fondu za okoliš F BiH.- Naišli smo na razumjevanje i odobrena su nam sredstva od oko 100.000 maraka. Općina je napravila jedan akcioni plan gdje moramo ići etapu po etapu. Danas su započeli prvi radovi. Sklopili smo ugovor sa udruženjima i u projektu čišćenja učestvuju: Gorska služba spašavanja Općine Goražde, Udruženje ribolovaca Goražde, Moto klub Goražde, a narednih dana u projekat će biti uključena i druga udruženja i institucije. Ukupno će biti obuhvaćeno čišćenje oko 20 kilometara lijeve i desne obale te jedan dio Podhranjenskog potoka, a radovi bi trebali trajati u narednih 30 dana, izjavio je Ramović.Načelnik je također kazao kako je riječ o veoma bitnom projektu kojim će Goražde uveliko poprimiti ljepši i uredniji izgled što će biti ugođaj kako za same građane općine Goražde tako i za potencijalne turiste, a da je općina Goražde prema Fondu već aplicirala nove projekte koji bi trebali biti realizovani u narednom periodu./ gorazdeonline /

Ragib Cena
30.11.2011., 08:46
http://www.youtube.com/watch?v=aKLwu48Vmk8&feature=related

Ragib Cena
30.11.2011., 08:48
Nastavak pregovora sa firmom „Emka Bosnia“ d.o.o. Goražde
(http://forum.dnevniavaz.ba/index.php?option=com_mailto&tmpl=component&link=aHR0cDovL2dvcmF6ZGVvbmxpbmUuY29tL2luZGV4LnBoc D9vcHRpb249Y29tX2NvbnRlbnQmdmlldz1hcnRpY2xlJmlkPTc yODc6bmFzdGF2YWstcHJlZ292b3JhLXNhLWZpcm1vbS1lbWthL WJvc25pYS1kb28tZ29yYWRlJmNhdGlkPTgxOm5vdm9zdGkmSXR lbWlkPTQ1OA==) (http://forum.dnevniavaz.ba/index.php?view=article&catid=81%3Anovosti&id=7287%3Anastavak-pregovora-sa-firmom-emka-bosnia-doo-gorade&tmpl=component&print=1&layout=default&page=&option=com_content&Itemid=458) (http://forum.dnevniavaz.ba/index.php?view=article&catid=81%3Anovosti&id=7287%3Anastavak-pregovora-sa-firmom-emka-bosnia-doo-gorade&format=pdf&option=com_content&Itemid=458)

Direktor firme „Emka Bosnia“ Joachim Wolff i predstavnici ove firme susreli su se danas u Goraždu sa premijerom BPK Goražde Emirom Fraštom i ministrom za privredu Demirom Imamovićem kako bi nastavili pregovore vezane za sklapanje specijalne pogodbe o raspolaganju imovinom u vlasništvu BPK Goražde na prostoru industrijske zone u Vitkovićima.Na sastanku je razgovarano o Elaboratu o ekonomskoj opravdanosti kupovine zemljišta i izgradnje proizvodnih pogona koji je firma „Emka Bosnia“ ranije dostavila Ministarstvu za privredu, kao i o radnjama koje treba poduzeti kako bi započela realizacija aktivnosti ove firme na otvaranju novih proizvodnih pogona u Vitkovićima.Predstavnici Vlade izrazili su spremnost da podrže inicijativu firme „Emka Bosnia“ i poduzmu sve potrebne mjere kako bi se postupak pregovora i zaključivanja ugovora o raspolaganju imovinom okončao do kraja ove godine.Ovime bi bilo omogućeno da realizacija planiranih aktivnosti na izgradnji novog pogona, u kojem bi zaposlenje našlo više od 200 novih radnika, započne u što kraćem roku./gorazdeonline/bpk.gov

Ragib Cena
30.11.2011., 08:54
Sarajevska Općina Centar izdvojila sredstva za bolnicu u Goraždu

http://www.bpkg.gov.ba/media/images/2011/11/bolnica_gorazde.jpg (http://www.bpkg.gov.ba/media/images/2011/11/bolnica_gorazde.jpg)
U sarajevskoj Općini Centar danas je potpisan protokol o realizaciji granta iz budžeta za 2011. godinu kojim se sredstva od 22.000 KM izdvajaju Javnoj zdravstvenoj ustanovi Kantonalna bolnica Goražde.
Protokol su potpisali općinski načelnik Dževad Bećirević i generalni direktor Kantonalne bolnice Goražde Bejadin Lutvić.
Sredstva će biti iskorištena za nabavku toplog stola i aspiratora za bebe, saopćeno je iz Općine Centar.
bpkg.gov.ba/gorazdeonline/fena

Ragib Cena
30.11.2011., 09:05
Prilog RTV Vojvodine-
http://www.youtube.com/watch?v=5LaZul4oO6g&feature=player_embedded#!
http://www.youtube.com/watch?v=YrU8cR-BCxI&feature=related

Ragib Cena
23.12.2011., 09:37
-Tomica Matović nije mogla dobiti donaciju za opravku kuće jer je Hrvatica-
U kakvoj državi živimo najbolje ilustrira i naredna priča. Tomica Matović u Goražde se vratila 2002. godine i od tada je u stalnoj potrazi za donacijom kako bi djelimično sanirala kuću. POGLEDAJTE VIDEO!

Vjerovali ili ne, javljajući se na jedan od brojnih javnih poziva, dobila je odbjenicu u kojoj se navodi kako sredstva za obnovu kuće ne može dobiti jer je pripadnica hrvatskog naroda.

Ime i prezime: Tomica Matović. Po nacionalnosti Hrvatica. Po sudbini, prvo izbjeglica, a od 2002. godine povratnica u svoj grad Goražde. I baš zato što je Hrvatica nije mogla dobiti donaciju za obnovu kuće. Tako piše u Odluci općinske Komisije za odabir korisnika donacije u projektu zvanom ZP09 iz 2010. godine, kojom se odbija njen prigovor zbog skidanja s liste potencijalnih korisnika donacije. Jer država oličena u ministarstvu koje se, kojeg li apsurda, zove Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, dostavila je Općini Goražde kriterije za raspodjelu 550.000 maraka povratnicima.

„Tamo je jasno navedeno da 300.000 maraka ide bošnjačkim, a 250.000 maraka srpskim povratnicima“, pojašnjava nam pomoćnik načelnika Općine Goražde za imovinsko-pravne poslove Enver Adžem. I tako ispada da je Tonka kriva što je Hrvatica, jer Komisija je rekla: „Da ona se ne uklapa u javni poziv jer ne pripada ni jednoj nacionalnoj skupini“, navodi Adžem.

Bez obzira na konkursne i druge procedure, sama činjenica da se ovakvo nešto moglo naći na zvaničnom dokumentu dovoljno govori u kakvoj državi živimo. Teta Tonka, kako je svi u Goraždu znaju, nije željela izlaziti u medije s ovom pričom: „Nisam htjela da se ganjam po medijima, iako su mi govorili da im dam papir da idemo i do Strasbura.“

No, iskustva nam govore kako ovdje ne važe ni Odluke suda u Strasburu, a ona o Sejdiću i Finciju najbolja je potvrda ove konstatacije. Ovdje važi samo nakardna politika u kojoj je od činjenice da vam je potrebna pomoć daleko bitnija nacionalna pripadnost. Pa ako imate sreće da pripadate „našima“ - problema nema.

http://www.youtube.com/watch?v=p6_uT8Ve3Kk&feature=player_embedded
Federalna (http://www.federalna.ba/bhs/vijest/5875/nevjerovatno-ali-istinito)/DEPO PORTAL - BLIN/a.k.

Ragib Cena
23.12.2011., 09:45
Obraćala sam se na različite adrese – Općini, Kantonu, federalnom ali i državnom ministarstvu za pitanja izbjeglica,napominje gospodja Matović. Nikada ni od koga nije dobila odgovor ili značajniju pomoć, osim od Kantona : -Oni su jedini koji su mi u par navrata pružali kakvu-takvu pomoć i podršku.Pisala je zatim i Slavku Marinu, predsjedniku Komisije za izbjegle i raseljene pri državnom ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice. Slavko Marin dolazi u Komisiju, za ovu priču itekako važno, kao predstavnik hrvatskog naroda. Za borbu za prava Hrvata i njihov povratak u BiH godinama ima i više nego solidna primanja:“Poštovani gospodine Marin, ponovo Vam se obraćam u nadi da ćete svestrano prići rješavanju mog problema. Ističem da sam se 2002. vratila iz izbjeglištva... u moju, gotovo devastiranu kuću u Goraždu, u kojoj i sada živim sa sinom i unukom. U Crnoj Gori, u kojoj sam bila u izbjeglištvu, uslijed teške bolesti izgubila sam supruga i tako sam ostala samohrana majka... Krajem novembra 2003. općinska komisija je tražila da angažujem vještaka građevinske struke, što sam I uradila, ali opet nisam dobila pomoć”, pisala je već drugi put 30.12.2009. Slavku Marinu:“Poštovani gospodine Slavko, ponovo Vas molim da s dužnom pažnjom uzmete u razmatranje moj zahtjev i apel za pomoć, jer mi zaista nije jasno zašto niko do sada nije reagovao na moje apele, tim više što sam samohrana majka sa 60% invaliditeta, istinska povratnica, učinila nadljudski napor ulažući vlastita sredstva za opravku ratom devastirane kuće. Općinske komisije su diskriminatorske jer se na listi ZP 09 nalaze samo lica bošnjačke i srpske nacionalnosti donacije daju licima koja se nisu niti će se vratiti. Pojedincima daju više puta donacije i članovi komisija lobiraju za pojedine korisnike, pa se ja pitam znači li to da ja nikada neću dobiti adekvatnu donaciju, jer za Hrvate u Goraždu nema donatora za obnovu ratom uništene imovine. Koliko dugo moram čekati da se takav donator pojavi?Hoće li se krov na mojoj kući srušiti do tada i proizvesti nesagledive posljedice? U očekivanju pažnje, hvala Vam”, napisala je opet Marinu.Nikada joj se nije javio. (gorazdeonline.com)

Evita
23.12.2011., 10:48
Što se tiče donacija ljudi najviše griješe što nekažu imena onih koji im stoje na putu da ostvare svoja prava.
Dok neko nema ni krov nad glavom bivši načelnik i Ministar u ostavci ima nekoliko vila po Sarajevu sve časno zarađenih zahvaljujući SDA.
Najveći kriminal je bio upravo tamo gdje se djelila lova ustvari materijal i gdje se opet otimalo od ljudi kojima je sve porušeno,
Umjesto da budu sretni da se grad što prije vrati u normalu svojim izgledom oni dodatno otežavaju svojim kriminalom.
I dok neki nemogu dobiti ni materijal drugi su dobili opremljene kuće u koje se nevraćaju a stanove i penzije u Sarajevu a neke je zapo i poneki đip ,hebaji ga može se nekako od 4000KM živjeti jer stalno kaplje.
Sramota .

josip_mo
24.12.2011., 12:38
http://bljesak.info/web/article.aspx?a=3248e7ee-74ba-4622-ba2d-018cddc2af34&c=a76d03e1-6e68-46ef-9626-00aa1c12c7ae


Povratnica u Goražde T.M. nije dobila novac za obnovu kuće jer je - Hrvatica. Da nema i službenog dokumenta u kojem joj je to priopćeno nadležni bi sada vjerojatno komentirali kako je riječ o špekulaciji:

"Javni poziv je bio raspisan za obnovu i rekonstrukciju objekata za povratnike bošnjačke i srpske nacionalnosti, a Vi ste se u prigovoru deklarirali kao pripadnica iz reda hrvatskog naroda čime niste ispunili uvjete iz javnog poziva", kaže se u odluci koju je potpisao predsjednik Komisije za odabir korisnika pomoći za rekonstrukciju stambenih jedinica Općine Goražde Suad Došlo.
Nakon ove odluke, kaže T. u razgovoru za Žurnal, odustala je od apliciranja za donaciju. Proteklih godina odbijena je čak 12 puta. Na početku se u aplikacijama nije ni izjašnjavala o nacionalnoj pripadnosti, a kada je to učinila prvi put stigla je spomenuta odluka.4021

Tijekom borbe za obnovu kuće koja je trajala godinama, T.M. se obraćala na različite adrese – Općini, županiji, federalnom ali i državnom ministarstvu za pitanja izbjeglica. Nikada ni od koga nije dobila odgovor ili značajniju pomoć, osim od županije:

-Oni su jedini koji su mi u par navrata pružali kakvu-takvu pomoć i podršku, kaže za Žurnal.
-Moja kuća u Goraždu granatirana je u ratu. Na krov su pale dvije granate koje su potpuno uništile srednju i sjevernu stranu krova a u kakvom je stanju bila najbolje pokazujen nalaz vještaka građevinske struke iz prosinca 2003. Od dana povratka u Goražde do sada više puta sam podnosila zahtjeve za dodjelu donacije za sanaciju krova ali nisam je uspjela dobiti - kaže za Žurnal.
Kada se prijavila na javni poziv Zajednički projekat 08 na listi je bila 6., ali donaciju nije dobila:
"Kao razlog za brisanje s konačne liste navedeno je da nisam prošla postupak revizije nadležnog federalnog ministarstva, ali mi je kasnije u ministarstvu rečeno kako vjerojatno postoji drugi razlog zbog kojeg sam skinuta s konečne liste korisnika predmetne donacije", ovako je pisala načelniku Općine Goražde još 2009. Treba li reći da nikada nije dobila nikakv odgovor?
Pisala je zatim i Slavku Marinu, predsjedniku Komisije za izbjegle i raseljene pri državnom ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice. Slavko Marin dolazi u Komisiju, za ovu priču itekako važno, kao predstavnik hrvatskog naroda. Za borbu za prava Hrvata i njihov povratak u BiH godinama ima i više nego solidna primanja:
"Poštovani gospodine Marin, ponovo Vam se obraćam u nadi da ćete svestrano prići rješavanju mog problema. Ističem da sam se 2002. vratila iz izbjeglištva... u moju, gotovo devastiranu kuću u Goraždu, u kojoj i sada živim sa sinom i unukom. U Crnoj Gori, u kojoj sam bila u izbjeglištvu, uslijed teške bolesti izgubila sam supruga i tako sam ostala samohrana majka... Krajem studenog 2003. općinska komisija je tražila da angažiram vještaka građevinske struke, što sam I uradila, ali opet nisam dobila pomoć".
Slavko Marin nikada joj se nije javio.
Enver Adžem, pomoćnik načelnika Općine Goražde, pokušao se prisjetiti detalja:
"Mislim da je 2008. bilo za Srbe i Bošnjake a 2009 i za Ostale". Na pitanje je li ikada bilo za Hrvate, kaže:
"Pa bilo je za Ostale."
Nažalost, T.M. je odustala od daljnjih pokušaja. Zbog toga ne želi u javnosti govoriti punim imenom i prezimenom:
- Moj suprug je bio Srbin, pa sam ja mogla i po tom osnovu aplicirati. Ali nisam jer nikada ljude nisam posmatrala na taj način. U Goraždu sam 45 godina i nikada nisam gledala vjeru ali sad vidim kako stvari idu. Zato ja odustajem.

Ragib Cena
06.01.2012., 08:27
NAČELNIK OPĆINE GORAŽDE I PREDSJEDAVAJUĆA OV POVODOM BOŽIĆA POSJETILI POVRATNIKE SRPSKE NACIONALNOSTI (http://gorazdeonline.com/index.php?option=com_content&view=article&id=8002:naelnik-opine-gorade-i-predsjedavajua-ov-povodom-boia-posjetili-povratnike-srpske-nacionalnosti-&catid=81:novosti&Itemid=458)


http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/posjeta_i_podjela_paketa_povratnicima_povodom_boia _05_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/Posjeta_i_podjela_paketa_povratnicima_povodom_Boia _05.01.jpg)Načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović i predsjedavajuća OV Goražde Vesna Marić povodom predstojećeg Pravoslavnog Božića posjetili su danas povratnike srpske nacionalnosti u naseljima Dubište, Površnica, Radići, Glamoč i Berič. Oni su ovom prilikom sa povratnicima razgovarali o uslovima u kojima žive kao i o njihovim prioritetnim potrebama koje je potrebno rješavati u naredno vrijeme. Prilikom posjete povratnicima su uručeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama te upućene čestitke povodom Božića.Načelnik Ramović je prilikom posjete Dubištu u izjavi za medije kazao: '' Svake godine praktikujemo da obiđemo prije svega naselje u Dubištu, gdje imamo preko 70 povratničkih porodica, poslije idemo u Radiće, na Površnicu, Glamoč i druga mjesta. Pripremili smo oko 300 paketa sa osnovnim životnim namirnicama. Nije bitna vrijednost paketa, bitno je da smo došli ovdje, čestitali im Božić, ukazali da je Općina njihova, da je otvorena i za njih. Ovih dana otvaramo i kancelariju za predsjedavajuću Općinskog vijeća koja je iz reda Srpskog naroda tako da će naredne sedmice moći pored Načelnika doći i kod Predsjedavajuće za svoje potrebe''On je također kazao kako je prilikom nedavne posjete goraždanskim firmama zamolio da imaju razumjevanja i za povratnike prilikom zapošljavanja.Načelnik Ramović također je naglasio da Općina Goražde ima jako dobru saradnju sa Pravoslavnom crkvom u Goraždu i da će se ta saradnja i dalje nastaviti.Prilikom ove današnje posjete paroh goraždanske parohije Novica Ćebić zahvalio se Općini Goražde na dosadašnjoj saradnji naglasivši kako je ona do sada bila jako dobra te da se nada da će se ta saradnja nastaviti i ubuduće.gorazdeonline/

Ragib Cena
04.02.2012., 09:31
http://www.youtube.com/watch?v=z-I9xGVEvBI
http://www.youtube.com/watch?v=tGhlWDTVx7U&feature=player_embedded#!Podno Jahorine/BPK.

Ragib Cena
05.02.2012., 09:04
http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/gz_snijegggggggggg15_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/gz_snijegggggggggg15.jpg)
http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/gz_snijegggggggggg01_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/gz_snijegggggggggg01.jpg)
http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/gz_snijegggggggggg02_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/gz_snijegggggggggg02.jpg)
http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/gz_snijegggggggggg03_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/gz_snijegggggggggg03.jpg)
http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/gz_snijegggggggggg04_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/gz_snijegggggggggg04.jpg)
http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/gz_snijegggggggggg05_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/gz_snijegggggggggg05.jpg)
http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/gz_snijegggggggggg07_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/gz_snijegggggggggg07.jpg)
http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/gz_snijegggggggggg09_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/gz_snijegggggggggg09.jpg)
http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/gz_snijegggggggggg10_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/gz_snijegggggggggg10.jpg)
http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/gz_snijegggggggggg11_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/gz_snijegggggggggg11.jpg)
http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/gz_snijegggggggggg12_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/gz_snijegggggggggg12.jpg)
http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/gz_snijegggggggggg13_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/gz_snijegggggggggg13.jpg)
http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/gz_snijegggggggggg14_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/gz_snijegggggggggg14.jpg)
http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/gz_snijegggggggggg16_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/gz_snijegggggggggg16.jpg)
http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/gz_snijegggggggggg08_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/gz_snijegggggggggg08.jpg)

FOTO@ Gorazdeonline

đizlija
05.02.2012., 13:45
da počnu odmah pripreme za poplave,za sniježne su zakasnili,ovako da imaju vremena da se pripreme,valja bušne čamce pokrpati=))=))=))

Ragib Cena
25.04.2012., 09:29
Rukometaši Goražda ispunili su dugo očekivani san>Pobjednici rukometnog Kupa BiH:bih:
http://www.youtube.com/watch?v=u7623w2FgzY&feature=relmfu

Ragib Cena
19.05.2012., 00:23
http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/preventotvaranje_67_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/preventotvaranje_67.jpg)
http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/preventotvaranje_83_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/preventotvaranje_83.jpg)
http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/preventotvaranje_78_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/preventotvaranje_78.jpg)

http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/preventotvaranje_75_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/preventotvaranje_75.jpg)
http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/preventotvaranje_55_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/preventotvaranje_55.jpg)

http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/preventotvaranje_15_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/preventotvaranje_15.jpg)
http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/preventotvaranje_12_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/preventotvaranje_12.jpg)
[*=center]


Investiranjem više od 8 miliona maraka grupacija Prevent u svoje tri firme u Goraždu za vrlo kratko vrijeme broj zaposlenih povećala je na više od 700.Više od 600 radnika uposleno je u novoizgrađenom pogonu na 8000 kvadratnih metara.- Zajedno sa našim uposlenicima postavljamo nove standarde i to nam je osnovna motivacija u našem radu.Međutim manje je važno da li smo korporativni, kvantro godine ili vodeći bh izvoznik.Nesumnjivo ponosni smo na tu činjenicu ,međutim ono što je bitno da to radimo dok pomičemo granice, razvijamo ekonomiju i društvo BIH.Prevent Goražde i cijela investicija u Goraždu pokazala je da BIH može i zna i umije.Izgraditi 8000 kvadrata proizvodnog pogona u tri mjeseca , osigurati finansije, uspostaviti odlično partnerstvo javnog i privatnog sektora u lokalnoj zajednici, implementirati sve standarde uključujući i standarde u auto industriji, mi možemo potvrditi da je Prevent Goražde certificiran jučer , izjavio je Almir Jazvin, direktor Preventa BIH .Investicija u Goraždu realizirana je uz podršku Vlade BPK Goražde.Nakon usvajanja Zakona o raspolaganju državnom imovinom za samo jednu marku Preventu je ustupljena neiskorištena imovina u Vitkovićima.- Dvostruko daje ko brzo daje.Na osnovu dopune odluke o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje imovinom putem specijalne pogodbe Skupštine BPK Goražde Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o davanju saglasnosti za upis prava vlasništva nad nekretninama privrednom društvu Prevent Goražde, izjavio je Emir Frašto premijer BPK Goražde.- Radi ekonomskog cunamija koji je donijela globalna svijetska kriza otvaranje proizvodnje i otvaranje 750 radnih mjesta, jednostavno ne može biti ništa drugo nego svijetlo koje obasjava mrak.Svijetlo koje svima treba ukazati na put i pravac prosperiteta BIH i svih njenih građana, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BIH Vjekoslav Bevanda.- Ovih dana se završava biznis forum u Sarajevu, treći takve vrste koji je počeo prije dva dana, prije dva dana smo potpisali jedan vrlo povoljan kredit na 100 miliona eura vrlo povoljnih sredstava.J a se nadam da će Goražde tu iskoristiti svoju šansu, izjavio je predsjedavajući Predsjedništav BIH Bakir Izetbegović.Značajan dan za Prevent ali goraždansku privredu obilježava se i drugim sadržajima.U jutarnjim satuma delegacija kompanije posjetila je obdanište Sunce i ambulantu u Vitkovićima čiju je rekonstrukciju finansirala ova firma.Sa novim pogonom u Goraždu Prevent grupacija na tri kontinenta i u 15 država upošljava 12 000 radnika, više od 5000 radi u fabrikama u BIH./ gorazdeonline /

Iz arhive:
http://www.youtube.com/watch?v=RgojP_jROlg&feature=related

Ragib Cena
12.09.2012., 09:59
http://www.youtube.com/watch?v=cx0odoSlZ4k&feature=player_embedded

fazlic
20.01.2014., 19:57
Mlada Gorazdanka Selma Adzem, koja u Engleskoj gradi uspjesnu muzicku karijeru, ovih dana ponovo je u zizi javnosti, doduse ne zbog svog prelijepog glasa, vec zbog humanitarne akcije pomoci djeci Gorazda koju zajedno sa svojim vjerenikom Johnnyem Ertlom, kapitenom FC Portsmutha, vodi u Engleskoj. Akcija traje vec mjesec dana a proteklog vikenda popularna TV kuca Sky je donijela prilog o tome.
http://reprezent.ba/timthumb/timthumb.php?src=http://reprezent.ba/files/Jony_Ertl_i_Selma_Adzem_275427748.jpg&h=400&w=780&q=100&a=t

Naravno, informaciju više o tome kako je došlo do pokretanja ove akcije dala nam je vrijedna Selma: „Tokom ljeta nastupili smo na popularnom Goraždanskom festivalu i nakon susreta sa divnom djevojkom Arijanom Dragolj iz uduruženja “Roditelji”, odlučili smo da pomognemo ugroženoj djeci iz Podrinjskog kantona, gdje djeluje ovo udruženje. Inače, asocijacija (“Roditelji” www.roditelj.ba (http://www.roditelj.ba)) je jedna prelijepa organizacija čija je vizija da svako djete treba da se odgaja uz mnogo ljubavi, sigurnosti i poštovanje koje mu roditelji, porodica i cjelokupno društvo treba da pruži. Po povratku u Englesku obratili smo se Johnnyevom klubu, obrazložili šta želimo raditi i naišli smo na veliku podršku i pomoć u akciji prikupljanja pomoći za djecu iz Goražda.

Odštampali su nam reklamni plakat, podijeli ga navijačima koji dolaze na utakmice kluba i naravno svim klupskim igračima i funkcionerima. Da bi privukli što više donatora, klupski funkcioneri su odlučili da svakom od njih poklone po dvije ulaznice za utakmicu FC Portsmutha. Osim toga, u kompletan projekat uključili su i kompaniju “Yellow Self Storage” koja će obaviti tehnički dio posla, prikupljanje, skladištenje i odvoz donoacije u Goražde. Inače, očekujemo da će se u ovoj akciji prikupiti velika količina školskog pribora, odjeće i
obuće, a ona će trajati do kraja godine.”

http://reprezent.ba/files.php?file=Portsmuth_akcija_778802092.jpg


Namik Alimajstorović


www.reprezent.ba

Yoker
20.06.2014., 21:58
Otvoren Islamski centar u Goraždu: Pozitivna poruka iz grada koji se digao iz pepela

http://static.klix.ba/media/images/vijesti/140620120.7_xl.jpg

http://static.klix.ba/media/images/vijesti/140620120.2_xl.jpg

http://static.klix.ba/media/images/vijesti/140620120.5_xl.jpg


Hvala Premijeru Republike Turske Erdoganu na podršci i pomoći. Goraždu treba jedan ovakav grandiozan centar, gdje će budući mladi naraštaji stjecati sva potrebna znanja što se tiče islamske religije. Ovo je samo jedan od mnogobrojnih projekata od bratske Republike Turske, našoj domovini Bosni i Hercegovini.

fazlic
25.06.2014., 16:11
Nas kolega Ragib je nesto odsutan ovih dana pa reko da malo osvjezimo ovu temu...(nece ni da se javi)...moram te naruziti...Dopremijer Išler otvorio obnovljenu Kantonalnu bolnicu u Goraždu

http://www.trtbosanski.com/fotograf/haberler/detay/dopremijer-isler-otvorio-obnovljenu-kantonalnu-bolnicu-u-gorazdu_trt-bosanski-28045.jpg
Zamjenik turskog premijera Emrullah Išler prisustvovao je svečanoj ceremoniji otvaranja rekonstruisane Kantonalne bolnice u Goraždu, na kojoj je Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) izvršila obnovu prva dva sprata i dogradnju trećeg sprata bolnice.
http://www.trtbosanski.com/webimage/image/haberler_yeni_sept2012/photo3.jpg
U govoru na svečanoj ceremoniji dopremijer Išler je kazao da su se prisutni sastali povodom otvorenja ovog važnog projekta i tom prilikom još jednom posvjedočili duboko ukorijenjenim historijskim i dobrim odnosima i velikoj saradnje između dvije zemlje.

http://www.trtbosanski.com/webimage/image/haberler_yeni_sept2012/photo1.jpg

"Obnovljena i dograđena Kantonalna bolnica u Goraždu, rekonstruisana od strane TIKA-e, od danas će nastaviti da zalječuje rane po visokim standardima i sa velikom motivacijom. Ovaj projekat je plod želje da se nađe rješenje da se zadovolje konkretne zdravstvene potrebe blizu 30.000 ljudi koliki je kapacitet ove ustanove", kazao je Išler.

Zahvalivši se Turskoj i TIKA-i za obnovu bolnice u Goraždu, premijer Bosansko-podrinjskog kantona Emir Frašto je izrazio nadu da će ta uspješna saradnja biti nastavljena i u buduće.http://www.trtbosanski.com/bs/news/detail/bosna-i-hercegovina/101/dopremijer-isler-otvorio-obnovljenu-kantonalnu-bolnicu-u-gorazdu/28045

Yoker
10.08.2014., 11:47
Sjećanje na Grebak: Put koji je spasio Goražde

Organizacioni odbor manifestacije „Grebak 2014“ danas u 11:00 sati organizirat će prigodan program kako bi se svi prisjetili najtežeg perioda Goražda i BiH u novijoj historiji. Također, bit će to prilika da se mlađim generacijama ukaže na važnost Grebka i da se nikad ne zaboravi i nikome više ne ponovi, piše bh. novinska agencija Patria.

Tokom ratnih godina od 1992. do 1994. godine put preko Grebka bio je jedini put preko za dostavljanje lijekova i hrane stanovništvu opkoljenog Goražda. Borci Armije RBiH uspjeli su osigurati „Put života“ Goražde – Grebak – Igman – Trnovo – Pazarić uz pomoć jedinica Goražda i 1. korpusa.
Grebak i danas predstavlja simbol teškog perioda stanovništva Goražda i borbe za opstanak i ravnopravnost. Preko Grebka prema procjenama prešlo je 30.000 ljudi koji su našli spas u slobodnim teritorijama RBiH, ali i drugih zemalja Evrope.
Na putu preko Grebka mnogi civili su ubijeni iz zasjeda ili su život izgubili umirući od gladi, iscrpljenosti i hladnoće.
Jutros su desetine građana krenule ka odredištu, a iz Sarajeva je sa nekoliko lokacija bio organiziran prijevoz do Goražda.
Program na Grebku:
11:00 – Otvaranje manifestacije


Postrojavanje jedinica
Obraćanje zvaničnika

12:30 – Polaganje cvijeća na spomen obilježje


Vjerski program

http://www.nap.ba/images/slike/grebak.jpg

spomen obilježje na Grebku


NAROD KOJI ZABORAVLjA PROŠLOST NE ZASLUŽUJE BUDUĆNOST

celes
09.01.2015., 17:58
http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/preventotvaranje_67_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/preventotvaranje_67.jpg)
http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/preventotvaranje_83_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/preventotvaranje_83.jpg)
http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/preventotvaranje_78_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/preventotvaranje_78.jpg)

http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/preventotvaranje_75_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/preventotvaranje_75.jpg)
http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/preventotvaranje_55_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/preventotvaranje_55.jpg)

http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/preventotvaranje_15_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/preventotvaranje_15.jpg)
http://gorazdeonline.com/images/resized/images/stories/preventotvaranje_12_200_200.jpg (http://gorazdeonline.com/images/stories/preventotvaranje_12.jpg)


Investiranjem više od 8 miliona maraka grupacija Prevent u svoje tri firme u Goraždu za vrlo kratko vrijeme broj zaposlenih povećala je na više od 700.Više od 600 radnika uposleno je u novoizgrađenom pogonu na 8000 kvadratnih metara.- Zajedno sa našim uposlenicima postavljamo nove standarde i to nam je osnovna motivacija u našem radu.Međutim manje je važno da li smo korporativni, kvantro godine ili vodeći bh izvoznik.Nesumnjivo ponosni smo na tu činjenicu ,međutim ono što je bitno da to radimo dok pomičemo granice, razvijamo ekonomiju i društvo BIH.Prevent Goražde i cijela investicija u Goraždu pokazala je da BIH može i zna i umije.Izgraditi 8000 kvadrata proizvodnog pogona u tri mjeseca , osigurati finansije, uspostaviti odlično partnerstvo javnog i privatnog sektora u lokalnoj zajednici, implementirati sve standarde uključujući i standarde u auto industriji, mi možemo potvrditi da je Prevent Goražde certificiran jučer , izjavio je Almir Jazvin, direktor Preventa BIH .Investicija u Goraždu realizirana je uz podršku Vlade BPK Goražde.Nakon usvajanja Zakona o raspolaganju državnom imovinom za samo jednu marku Preventu je ustupljena neiskorištena imovina u Vitkovićima.- Dvostruko daje ko brzo daje.Na osnovu dopune odluke o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje imovinom putem specijalne pogodbe Skupštine BPK Goražde Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o davanju saglasnosti (http://www.drzavljanstva-bih.de) za upis prava vlasništva nad nekretninama privrednom društvu Prevent Goražde, izjavio je Emir Frašto premijer BPK Goražde.- Radi ekonomskog cunamija koji je donijela globalna svijetska kriza otvaranje proizvodnje i otvaranje 750 radnih mjesta, jednostavno ne može biti ništa drugo nego svijetlo koje obasjava mrak.Svijetlo koje svima treba ukazati na put i pravac prosperiteta BIH (http://www.drzavljanstva-advokat.com) i svih njenih građana, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BIH Vjekoslav Bevanda.- Ovih dana se završava biznis forum u Sarajevu (https://advokat-prnjavorac.com), treći takve vrste koji je počeo prije dva dana, prije dva dana smo potpisali jedan vrlo povoljan kredit na 100 miliona eura vrlo povoljnih sredstava.J a se nadam da će Goražde tu iskoristiti svoju šansu, izjavio je predsjedavajući Predsjedništav (http://www.forum-bosanskog-naroda.de) BIH Bakir Izetbegović.Značajan dan za Prevent ali goraždansku privredu obilježava se i drugim sadržajima.U jutarnjim satuma delegacija kompanije posjetila je obdanište Sunce i ambulantu u Vitkovićima čiju je rekonstrukciju finansirala ova firma.Sa novim pogonom u Goraždu Prevent grupacija na tri kontinenta i u 15 država upošljava 12 000 radnika, više od 5000 radi u fabrikama u BIH./ gorazdeonline /

Iz arhive:
http://www.youtube.com/watch?v=RgojP_jROlg&feature=related


PREVENT DVOCIFRENO povećanje izvoza


Prevent grupacija u BiH u 2014. nastavila je s rastom prodaje u svim segmentima poslovanja i ostvarila 10 posto povećanja izvoza u odnosu na prethodnu godinu.
Prevent grupacija u BiH u 2014. ostvarila dvocifreno povećanje izvoza "Ovakav rast rezultat je veće prodaje kočionih diskova i kože dok je tekstil postao jedan od važnih stubova proizvodno-prodajnog portfelja Grupacije u Bosni i Hercegovini. Prvi put u historiji djelovanja u Bosni i Hercegovini, već tokom devet mjeseci je ostvarena prodaja više od jedan milion garnitura autopresvlaka. Na svjetsko tržište automobilske industrije plasirano je rekordnih 1,6 miliona autopresvlaka", kazali su za Agenciju Fena u sektoru Korporativnih komunikacija Prevent grupacije.
Osim kontinuiranog rasta prodaje, posebno naglašavaju diversifikaciju kupaca i proizvoda.
"Novi kupci poput Forda, Opela, Citroena i MAN-a postali su partneri Preventa u 2014. godini što dodatno govori o diversifikaciji poslovanja", navode iz Prevent grupacije.
Osim rasta u autoindustriji, Prevent grupacija je ostvarila značajan rast u industrijama tekstila, kože i konfekcije. Prodaja zaštitne opreme je značajno povećana, te su otvorena i nova regionalna, ali i inotržišta poput Katara.
"U segmentu modne konfekcije, iako još u start-up fazi poslovanja, Prevent se pozicionirao kao dobavljač za vodeće evropske modne marke. Proizvodnja tekstila i kože sve viši širi plasman na industrije namještaja, mode i obuće. On je ponosan što je u vrlo brzom roku postao dobavljač vodećih svjetskih brandova", kazali su u toj kompaniji.
Grupacija je kontinuirano opredijeljena za rast i širenje. U proteklih 15 godina, kako navode, u prosjeku su svaki dan otvarali jedno novo radno mjesto. Danas imaju više od 5.000 uposlenika na lokacijama u Sarajevu, Goraždu, Srebrenici, Visokom, Zenici, Jelahu i Travniku.
Godina na izmaku također je obilježena značajnim investicijama. Prevent je početkom godine uspostavio proizvodno tehnološku cjelinu za proizvodnju modne konfekcije, udvostručio kapacitete u proizvodnji namještaja, te preuzeo značajnu imovinu koja je trenutno u fazi rekonstrukcije i pripreme 15.000 m2 savremenog industrijskog pogona.
Za Prevent grupaciju u BiH 2015. će biti obilježena nastavkom navedenih i novim investicijama tokom kojih će se formirati najveća industrijska zona u Bosni i Hercegovini na više od 120.000 m2.
"Prevent vjeruje u dugoročnu konkurentnost u BiH, kontinuirani rast i razvoj, a kao odgovorna kompanija nastavit će s unapređenjem procesa, poslovanja i brige za uposlenike i zajednicu u kojoj radi", ističu iz te grupacije.
Prevent kontinuirano ulaže u održivi razvoj i zaštitu okoliša, pa su u 2014. implementirali “Zero Waste” strategiju upravljanja otpadom, čime je otpad koji nastaje u proizvodnim pogonima ove kompanije, sveden na minimum.
"Analize i testovi otpada koji nastaje u našim proizvodnim pogonima pokazale su visoki sadržaj masnoće što je dovelo do zaključka da se radi o energetski vrijednom materijalu te se danas iz velikog dijela otpada koji nastaje u Prevent Leatheru proizvode alternativna goriva. Iz dijela otpada pod nazivom mesina proizvodi se tehničko ulje koje je osnova za proizvodnju biodizela. Čvrsti ostatak ove prerade, uz određene predtretmane, koristi se za proizvodnju alternativnog goriva. Na ovaj način, Prevent Leather ne deponuje otpad već se on pretvara u korisni proizvod što je prikaz "Zero Waste" strategije upravljanja otpadom", navode iz Preventa.
Dodaju da su metode prerade kožarskog otpada u energetski prozvod, zatim želatin, te proizvodnja đubriva uobičajene i svjetski priznate metode za tretman i iskorštenje ove vrste otpada. "Vjerujemo da će naši primjeri dobre prakse upravljanja otpadom postati standard za sve srodne industrije u Bosni i Hercegovini", navode iz Prevent grupacije.

okana
24.02.2015., 20:39
Na mjestu gdje je sultan Mehmed II Fatih prešao Drinu gradit će se spomen-obilježjehttp://0.gravatar.com/avatar/872757e4bc328b47d9b3815fe632f7ac?s=24&d=http%3A%2F%2F0.gravatar.com%2Favatar%2Fad516503a 11cd5ca435acc9bb6523536%3Fs%3D24&r=G ANADOLIJA (http://www.fokus.ba/author/nermin/)
23.02.2015.Premijer BPK Goražde Emir Oković dodao je kako Turska ambasada dala svoj značajni doprinos kada je u pitanju izgradnja putne komunikacije na području Goražda.

5 (http://twitter.com/home/?status=http%3A%2F%2Fwww.fokus.ba%2F53308%2Fvijest i%2Fbih%2Fna-mjestu-gdje-je-sultan-mehmed-ii-fatih-presao-drinu-gradit-ce-se-spomen-obiljezje%2F+-+Na+mjestu+gdje+je+sultan+Mehmed+II+Fatih+pre%C5%A 1ao+Drinu+gradit+%C4%87e+se+spomen-obilje%C5%BEje)Share
s


Ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay i novoimenovani koordinator Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) Huseyin Sanli danas su posjetili Goražde gdje su sa predstavnicima te privrednicim Bosansko-podrinjskog kantona razgovarali o projektima za budućnost, piše Anadolu Agency (AA).
Erginay i Sanli su se ovom prilikom susreli i sa premijerom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emirom Okovićem, predsjedavajućom Skupštine Aidom Obućom, ministrima i drugim zvaničnicima kantona i sa goraždanskim muftijom Remzijom ef. Pitićem.http://www.fokus.ba/wp-content/uploads/2015/02/gorazde1.jpg (http://www.fokus.ba/wp-content/uploads/2015/02/gorazde1.jpg)
U razgovorima je istaknuta važnost jačanja veza u oblasti kulture kao i povezivanje privrednika BiH i Turske.
“Razgovarali smo o tome kako unaprijediti postojeću saradnju i koji su to konkretni projekti na kojima možemo raditi, kako bismo pokazali našu volju i želju da pomažemo drugima. To su, prije svega, projekti u oblasti prometa i transporta, a tu su, također, i oblast zdravstva i kulture. Postoji namjera koja će se uskoro realizovati, a to je dolazak kulturnog centra Yunus Emre u Goražde, što će rezultirati većim brojem kulturnih aktivnosti i unaprjeđenjem kulturne saradnje između Turske i BiH”, kazao je pored ostalog turski ambasador Erginay.
Dodao je i to kako je su današnji sastanci bili usmjereni na pronalaženje privrednih partnera te osnaživanje privrednog razvoja.
Premijer BPK Goražde Emir Oković dodao je kako Turska ambasada dala svoj značajni doprinos kada je u pitanju izgradnja putne komunikacije na području Goražda.
“Oni su prezentovali određene projekte koje rade u našoj državi i u tom pravcu su otvoreni i određeni pravci djelovanja. Akcenat je dat i na implementirane projekte TIKA-e, načine njihovog daljnjeg razvoja, a pokušali smo pronaći i zajedničke sadržaje za buduće projekte. Jedan od njih vezan je za današnju posjetu općini Foča sa sjedištem u Ustikolini, tako da u narednom periodu ostaje da vidimo šta će se od toga realizovati”, kazao je Oković.
Predsjedavajuća Skupštine Aida Obuća izrazila je zadovoljstvo današnjom posjetom i kazala kako je, zahvaljujući posebnim vezama BiH sa Republikom Turskom, ali i posebnom senzibilitetu Turske prema Goraždu, u ovom gradu realizovan niz vrijednih projekata na koje su građani ovog kantona veoma ponosni.
Ambasador Turske u BiH susreo se i sa privrednicima, a tokom boravka u Goraždu posjetio je i kompanije Bekto Precisa i Prevent.
Turska delegacija posjetila je i lokalitet gdje je sultan Mehmed II Fatih 1463. godine, uoči osvajanja BiH, prešao Drinu. Na mjestu kod Ustikoline gdje je vojska Otomanskog carstva pregazila rijeku trebalo bi biti izgrađeno i spomen-obilježje.

producent
19.03.2015., 19:08
Dušanka Vujasić

Film "Heroji bitke za ranjenike" priča je o Beograđanki Dušanki Vujasić i Goraždaninu Peri Daciću, ali istovremeno i o svim herojima koji u najtežim vremenima nisu zaboravili na univerzalne ljudske vrijednosti.

Doktorica stomatologije Dušanka Vujasić u maju '92. godine, kada su prve granate počele padati na Goražde, odlučila je ostati u Domu zdravlja gdje je radila. Za Beograđanku koja je nekoliko godina ranije počela raditi u Goraždu bilo je lakše otići, Goraždani bi to sigurno razumjeli, ali doktoricu Vujasić vodili su časni principi njenog poziva.

http://i61.tinypic.com/5do2rr.jpg
„Ovdje sam pre svega zbog pacijenata i ljudi ovoga grada. I drago mi je što sam s njima i što mogu pomoći ljudima u svakom pogledu, i kao stomatolog i u drugim domenima. Ostaću sa njima. Bilo je prilike da sam mogla otići iz ovog grada, i sada ima mogućnosti za to, ali želim biti sa njima“ – objašnjavala je novinarima još tokom rata.

Dušankin sin Slobodan i roditelji Drago i Ljubica Dimić žive u Beogradu. Do njih su dolazile različite informacije, pa čak i optužbe zašto je jedna Srpkinja ostala u gradu pod kontrolom Armije BiH, da pomaže muslimanima.

„Kad meni neko ovde kaže kako ste mogli dozvoliti da Dušica ostane tamo, među 'njima'. A kome 'njima'? To su divni ljudi, to su dobri ljudi“, kaže Dušankina majka Ljubica Dimić.

Dušanka je poginula na svom radnom mjestu, tokom jednog od granatiranja bolnice iz pravca Foče. Bila je u šestom mjesecu trudnoće. Njen otac Drago najprije je želio da kovčeg sa njenim ostacima izmjesti u Beograd, a o u filmu Aleksandra Reljića govori o razlozima zašto je odlučio potpuno suprotno.

„Gde mi je Dušica radila, gde je poginula, gde je sahranjena, tu nek joj se kosti odmaraju. Tako će i biti, jer je u Goraždu neće niko dirati na onom mestu gde leži. A nas dvoje smo doneli odluku, sa leve strane i desne, dva kamena i da se napravi mesto za urne, jer nas ćemo dvoje na spaljivanje“, kaže Drago Dimić.

Buntovnik koji je ostao

Pero Dacić bio je gradski mangup, buntovnik, često u sukobu sa tadašnjom milicijom, ali njegovi prijatelji tvrde kako je bio pravedan čovjek. Pred početak rata roditelje, suprugu i kćerku evakuirao je za Pljevlja, a on je ostao u gradu.

„Sve se je sikir'o za ženu, za dijete, kaže kako li je šta je ... Reko', Pero, što nisi iš'o s njima. Kaže on, ma nekako ne mogu da ostavim ovo Goražde“, sjeća se Perov prijatelj Izet Oputar.

Kao vozač saniteta Pero je prve ranjenike iz grada bez bolnice i mogućnosti da zbrinjava ratne povrede preko linija fronta prebacivao do najbližih bolnica u Užicu ili Pljevljima. Ubijen je u Višegradu tokom jedne takve humane misije. Postoji više priča o okolnostina njegove smrti, ali jedna se najčešće spominje.

http://i59.tinypic.com/6emcsj.jpg
„On se suprotstavio tom Lukiću u Višegradu i jednostavno temperament kakav je on bio, došlo je do tog verbalnog sukoba. Međutim, Lukić je iskoristio tu priliku i, po našim saznanjima i po izjavi svjedoka koji je bio tu, Lukić ga je zaklao nasred mosta višegradskog i bacio u Drinu. Za njegovo tijelo isto tako se nikad nije saznalo gdje je“, izjavio je Abduselam Sijerčić.

Priče o herojima Dušanki i Peru u Goraždu žive i nakon rata, ali zahvaljujući novinaru Aleksandru Reljiću sada će duže trajati. „Mislim da je vreme da progovorimo o ovim ljudima, o ovakvim ljudima koji su zaista zaslužili da nose taj oreol heroja, za razliku od onih koji su nas u svo zlo i oterali. Tako da ovo su heroji, ovo su pravi heroji, a ne oni neki drugi“ – kaže Aleksandar Reljić.

"Heroji bitke za ranjenike" prvi je od pet dokumentarnih filmova nastalih u okviru projekta "Živjeti zajedno" dva novinarska udruženja.

„Nadam se da će primeri i heroji koje smo videli i u ovom filmu, i u ostalim filmovima u mom narodu inspiurisati ljude i mlade generacije da budu ljudi, za razliku od onih godina kada se u Srbiji ćutalo kada je u Bosni sprovođen genocid“, dodaje Duško Medić iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

„Ja mislim da je ovo veoma značajan projekt ne samo za naša dva udruženja i ljude koji su u udruženju i za novinare, već za sve građane i BiH, ali i cijele bivše Jugoslavije zato jer govorimo o ratnoj prošlosti na način koji do sada nije bio zabilježen u našoj javnosti. Dakle, da promoviramo ljude koji su spašavali jedni druge i koji su bili humani u toku rata. Mi ne želimo zaobilaziti činjenice, mi ne želimo revidirati ništa iz naše prošlosti, mi ne želimo prestati govoriti o zločinima, ali isto tako želimo kazati da su postojali ljudi koji su pomagali jedni drugima bez obzira na kojem su dijelu BiH bili ili bivše Jugoslavije i bez obzira koje su nacije“, ističe Borka Rudić iz Udruženja „BH novinari“.


(RSE)

producent
19.03.2015., 19:36
Vjecna im slava.......
Lahka im zemlja bosanska...@};-@};-@};-@};-@};-

okana
09.04.2015., 21:02
Savremeno vozilo za goraždanske vatrogasce vrijedno 105.000 KMPiše: E. A.Vatrogasna jedinica Općine Goražde danas je dobila savremeno terensko vatrogasno vozilo čija je vrijednost oko 105.000 KM. Sredstava za vozilo obezbijeđena su Programom razvoja i zaštite spašavanja od prirodnih i drugih nesreća općine Goražde a olakšat će djelovanje vatrogasaca tokom neophodnih intervencija.Foto: Klix.bahttp://static.klix.ba/media/images/vijesti/150409111.1_mn.jpghttp://static.klix.ba/media/images/vijesti/150409111.1_th.jpghttp://static.klix.ba/media/images/vijesti/150409111.2_th.jpghttp://static.klix.ba/media/images/vijesti/150409111.3_th.jpg
Načelnik općine Goražde Muhamed Ramović ključeve vozila uručio je Samiri Drakovac, šefici Službe civilne zaštite Općine Goražde.

''U zadnjih 30 godina jedno ovako namjensko vozilo nismo imali priliku da kupimo. Osim što ima posebne tehničke karakteristike ima i dodatke koji su bili neophodni za brzo djelovanje, za djelovanje u nepristupačnim područjima. Ako uzmemo da je na području BPK ovo jedina Vatrogasna jedinica onda je naravno opravdano ulaganje u njenu opremu“, kazala je Samira Drakovac.

Riječ je o vatrogasnom terenskom vozilu sa pumpom visokog pritiska i potrebnom opremom kao i nadogradnjom koja je urađena za opremu sa kojom raspolaže PVJ. Naime, ovo je prvo vozilo ove vrste u FBiH koje posjeduje dodatnu opremu.

''Za jedinicu ovo mnogo znači, to je tehničko vozilo koje je savremeno i prvo u BiH ovakve vrste. Ima ovakvih vozila ali nema sa ovakvom dodatnom opremom. Znamo da imamo područja magistralnog puta M 20 a tu su i regionalni putevi. Ono što je bitno jeste da je instalirana dodatna oprema koju smo mi tražili i mogu reći da je ovo primjer kako se radi kada je u pitanju opremanje jedinica za zaštitu i spašavanje“, ističe Mustafa Geca, v.d. starješina PVJ Goražde.

okana
04.05.2015., 18:42
Manifestacija ‘Dani Otpora’ u Goraždu: Sjećanje na početak opsade i herojsku odbranu (FOTO)Posted on Maj 4, 2015 (https://miruhbosne.wordpress.com/2015/05/04/manifestacija-dani-otpora-u-gorazdu-sjecanje-na-pocetak-opsade-i-herojsku-odbranu-foto/) by bosanskiljiljan (https://miruhbosne.wordpress.com/author/bosanskiljiljan/)
https://i1.wp.com/www.gorazde.ba/images/stories/daniotpora15/IMG_7381.JPG
Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježju ”Goražde – grad heroj svojim braniocima”, danas je počela tradicionalna Manifestacija „Dani otpora“. 04 (četvrtog) maja 1992. godine, tačno u 7 sati i pet minuta, ispaljena je prva granata na grad, koja je pogodila zgradu Općine.
Bio je to početak potpune opsade Goražda, koja je trajala 1.336 dana i u kojoj je ubijeno više od 4.000 ljudi, većinom civila. Stoga se ova Manifestacija organizuje u znak sjećanja na 4. maj, dan kada je počela opsada grada na Drini i kada stanovnici Goražda odaju počast svim herojima svoga grada i nevinim žrtvama agresorskih napada.https://i1.wp.com/www.gorazde.ba/images/stories/daniotpora15/IMG_7309.JPG
Građani Goražda od toga dana počinju borbu za opstanak i pravo da žive u slobodnoj zemlji ravnopravnih naroda – bez vode, struje, a u danima koji će doći, agresorske snage činile su sve da obustave i humanitarnu pomoć namijenjenu građanima Goražda – iako je zajedno sa Žepom, Srebrenicom i Bihaćem, UN Goražde proglasio „zaštićenom zonom“, napadi na grad nisu stali.https://i2.wp.com/www.gorazde.ba/images/stories/daniotpora15/IMG_7254.JPG
Opsada grada trajala je sve do potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada se i definitivno pokazalo kako je ovaj prostor ostao neosvojiv za agresora.
Među brojnim delegacijama cvijeće na spomen obilježje ”Goražde – grad heroj svojim braniocima”, položila je i delegacija Općine Goražde na čelu sa načelnikom dr.sci. Muhamedom Ramovićem.
Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe, o važnosti ovog datuma prisutnima su govorili komandant 31. drinske brigade Abduselam Sijerčić Pelam i premijer Vlade BPK-a Emir Oković.https://i2.wp.com/www.gorazde.ba/images/vijesti/I04052015/2.JPGhttps://i2.wp.com/www.gorazde.ba/images/stories/daniotpora15/IMG_7255.JPG
U sklopu kulturno-umjetničkog programa obilježavanja ovoga značajnog datuma, nastupili su učenici OŠ Husein ef. Đozo i OMŠ Avdo Smailović.
Za ovu Manifestaciju predviđen je čitav niz sadržaja i aktivnosti. Između ostalog, danas je položeno cvijeće na centralnom mezarju šehida u Kolijevkama, nakon čega će se u okviru Programa sutra održati izložba ratnih fotografija i naoružanja iz kućnih radionica, zatim će se položiti cvijeće na Spomen-obilježju ubijenoj i nastradalo djeci 1992. – 1995. godine, dok će se, također, održati i hitorijski čas na temu ”Formiranje ratnih brigada i njihova uloga u odbrambeno-oslobodilačkom ratu”, te predavanje mr. M. Džananovića ”Zločin nad civilima Goražda za vrijeme opsade 92-95, s posebnim osvrtom na zločine nad djecom”.
U srijedu 6. maja u okviru Programa planiran je obilazak mezarja šehida i poginulih boraca u BPK-a Goražde i okolnim općinama RS, zatim obilazak radova na sanaciji ”Mosta ispod mosta”, a 08. maja u sklopu Programa obilježit će se i ”Dan pobjede nad fašizmom” i ”Dan zlatnih ljiljana”. Za 09. maj planiran je tradicionalni pohod ”Tragom drinskih brigada”.